Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Σαββατο 17 Ιανουαριου 2015


Μνήμη Πατρίς Λουμούμπα
Στις 17 Ιανουαρίου 1961 δολοφονήθηκε ο Πατρίς Λουμούμπα, ένας από τους κορυφαίους ηγέτες του αντιαποικιακού αγώνα. Γεννημένος το 1925 στο χωριό Οναλούα της επαρχίας Κασάι του τότε Βελγικού Κονγκό, ο Λουμούμπα φοίτησε σε ιεραποστολικά σχολεία και εργάστηκε ως ταχυδρομικός υπάλληλος στην πρωτεύουσα Λεοπολντβίλ (τη σημερινή Κινσάσα) και στη Στάνλεϊβιλ (το σημερινό Κισάνγκανι). Παράλληλα, δημοσίευε άρθρα και ποιήματα σε κονγκολέζικα έντυπα. Σε μια περίοδο έξαρσης του αντιαποικιακού κινήματος σε ολόκληρη την Αφρική, ο Λουμούμπα εντάχθηκε στο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα της χώρας του και το 1958 ίδρυσε το Εθνικό Κονγκολέζικο Μέτωπο, την πρώτη οργάνωση που επιδίωξε να συσπειρώσει το σύνολο του λαού του Κονγκό, ανεξαρτήτως τοπικιστικών διαφορών, στον αγώνα κατά των βέλγων αποκιοκρατών. Τον ίδιο χρόνο, συμμετέχοντας στην πρώτη Διάσκεψη των Λαών της Αφρικής στη Γκάνα, συναντήθηκε με ηγέτες από όλη την Αφρική, όπως ο Κβάμε Νκρούμα της Γκάνας και ο Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ της Αιγύπτου, και εξέφρασε θέσεις εξαιρετικά ριζοσπαστικές, επηρεασμένες από τον μαρξισμό. Επιστρέφοντας στο Κονγκό φυλακίστηκε. Ο απελευθερωτικός αγώνας του κονγκολέζικου λαού εξανάγκασε τους Βέλγους να επιτρέψουν τοπικές εκλογές τον Δεκέμβριο 1959, στις οποίες το Εθνικό Κονγκολέζικο Μέτωπο κατήγαγε θριαμβευτική νίκη. Ο Λουμούμπα απελευθερώθηκε και τον Ιούνιο 1960 οι Βέλγοι αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της χώρας του. Στις εκλογές που ακολούθησαν το Εθνικό Κονγκολέζικο Μέτωπο θριάβευσε και πάλι και ο Λουμούμπα ανέλαβε πρωθυπουργός. Εντούτοις, πρόεδρος της Δημοκρατίας ορίστηκε ο δυτικόφιλος Καζαβούμπου, που ήρθε πολύ γρήγορα σε ρήξη με τον Λουμούμπα, τον οποίο καθαίρεσε από τη θέση του πρωθυπουργού. Καθώς ο Λουμούμπα υποστήριζε μια πολιτική πλήρους ρήξης με τον δυτικό ιμπεριαλισμό, οι υποστηρικτές της συνέχισης της αποικιοκρατίας με νέα μορφή (τη νεοαποικιοκρατία), εκπρόσωποι τμημάτων της κογκολέζικης αστικής τάξης που είχε ευνοηθεί από την αποικιοκρατία, συγκρότησαν μέτωπο εναντίον του. Ο προσανατολισμός του Λουμούμπα προς το κίνημα των Αδεσμεύτων και στη συνεργασία με την ΕΣΣΔ προκάλεσε ισχυρές αντιδράσεις. Ενώ η χώρα είχε εμπλακεί σε εμφύλιο πόλεμο, ενώ είχε επιβληθεί δικτατορία από τον δυτικόφιλο στρατηγό Μομπούτου, ο Λουμούμπα συνελήφθη τον Δεκέμβριο 1960 και δολοφονήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1961.όπως αναγνώρισαν οι ίδιοι, οι Βέλγοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανατροπή και τη δολοφονία του, ενώ αργότερα -κατά τη δεκαετία του 2000- αποκαλύφθηκε και η συμμετοχή βρετανικών και αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
Στο Κονγκό, που μετονομάστηκε σε Ζαΐρ, το δικατορικό καθεστώς διατηρήθηκε έως το 1997 οπότε ανατράπηκε από τους οπαδούς του Λουμούμπα που διεξήγαγαν πολύχρονο ένοπλο αγώνα, με επικεφαλής τον Λοράν Ντεζιρέ Καμπιλά. Μετά την ανατροπή του Μομπούτου ανακηρύχθηκε η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η οποία, εντούτοις, αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα λόγω της συνέχισης εμφυλίων συγκρούσεων και αδυναμίας επίλυσης σημαντικών οικονομικών προβλημάτων, ως συνέπεια τόσο των πολεμικών περιπετειών όσο και της εχθρικής πολιτικής της Δύσης απένατνί της. Έχοντας αναγνωριστεί ως μια από τις κορυφαίες μορφές του αγώνα κατά της απικιοκρατίας, ο Λουμούμπα τιμήθηκε ιδιαίτερα από την ΕΣΣΔ, που έδωσε το όνομά του σε ένα από τα πιο μεγάλα πανεπιστήμιά της.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πού να βρει το δίκιο του;
Ο μόνιμος κάτοικος των Σκουριών Γιώργος Καλύβας κέρδισε δικαστικά την «Ελληνικός Χρυσός» αλλά δεν μπορεί να πάει στο κτήμα του
Ο Γιώργος Καλύβας είναι ο μοναδικός μόνιμος κάτοικος των Σκουριών. Ζει, ή μάλλον ζούσε μέχρι τώρα, στο κτήμα του, που έχει κληρονομήσει από το προπάππο του στον Κάκκαβο, λίγο πολύ σαν ερημίτης. Μοναδικό του εισόδημα, η εκμετάλλευση των δέντρων στο κτήμα και σε ένα χωράφι που καλλιεργεί εκεί κοντά. Η ατυχία του ήταν ότι η «ανάπτυξη» έπεσε δίπλα στην πόρτα του. Το κτήμα του και το χωράφι του βρίσκονται ακριβώς δίπλα στην έκταση των 3.200 στρεμμάτων στην οποία αναπτύσσονται τα έργα εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές. Μέχρι πριν από λίγο καιρό, εκεί που άκουγε μόνο την ηρεμία της φύσης και του βουνού, πλέον ακούει τις μηχανές από τα βαριά μηχανήματα έργων. Μέχρι πρόσφατα, δεχόταν μόνο τη σκόνη από τις βαριές εργασίες. Τελευταία, γύρω στις αρχές καλοκαιριού, άρχισε να βομβαρδίζεται από τα μπάζα και τις κοτρώνες που πέφτουν από τις εργασίες διάνοιξης δρόμου για την εξυπηρέτηση της εξόρυξης, λίγο παραπάνω από το κτήμα του.
Κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα και κέρδισε την προσωρινή απόφαση. Το δικαστήριο διέταξε την «Ελληνικός Χρυσός» να μην πετιούνται τα μπάζα στα πρανή, από όπου καταλήγουν στο κτήμα του Γ. Καλύβα. «Αλλά αυτό δεν τους σταμάτησε. Οι εργασίες συνεχίζονται και μεγάλες πέτρες από τη διάνοιξη του δρόμου καταλήγουν στο κτήμα. Είχα ζητήσει από τον αστυνομικό διοικητή Αρναίας να έρθει να δει ότι δεν συμμορφώθηκαν. Με παρέπεμψε στη Δασική Υπηρεσία. Εκείνοι πάλι στην Αστυνομία. Τελικά κανείς δεν ήρθε να δει τι πραγματικά συμβαίνει», λέει ο ίδιος. Πριν από λίγο καιρό εκδόθηκε η οριστική απόφαση στα ασφαλιστικά μέτρα, με την οποία επικυρώνεται η προσωρινή. Αλλά ο Γ. Καλύβας δεν ξέρει αν η «Ελληνικός Χρυσός» έχει συμμορφωθεί. Αιτία; Δεν μπορεί να πάει στο κτήμα του. «Εδώ και δύο μήνες μένω στη Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία έκανε κάτι εργασίες στο δρόμο από τον οποίο πήγαινα στο κτήμα, και τον ξήλωσε ολόκληρο. Δεν μπορώ να πάω να δω τι γίνεται. Έχω αφήσει τα δέντρα έτσι. Είναι η εποχή να τρυγήσω τα δέντρα, και είναι παρατημένα. Εγώ ζω απ’ αυτά τα δέντρα. Αυτά είναι η ζωή μου», προσθέτει. Και δεν είναι μόνο αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. «Ποτίζω από ιδιωτική γεώτρηση. Η εταιρεία έχει κάνει πολλές γεωτρήσεις τριγύρω και η στάθμη του νερού έπεσε. Το νερό τελειώνει. Ο υδροφόρος ορίζοντας στερεύει. Δεν θα μείνει στάλα νερό για το πότισμα». Αλλά και το χωράφι του έχει την ατυχία να βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο φράγμα που θα γίνει στο λάκκο Καρατζά για την απόθεση των στερεών τελμάτων από την εξόρυξη. «Το χωράφι μου είναι ένα μέτρο από το φράγμα. Θα φτάνει 170 μ. ύψος και θα ρίχνουν εκεί εκατομμύρια κυβικά τέλματα. Οι επιστήμονες λένε ότι με τα νερά τις βροχής θα υπάρχουν όξινες απορροές. Δεν θα φυτρώνει τίποτα. Και να σκεφτεί κανείς ότι από το ρέμα Καρατζά υδροδοτούνταν όλα τα χωριά της Β.Α. Χαλκιδικής από κει ώς το Άγιο Όρος. Σπίτια, μαγαζιά, καφετέριες, ταβέρνες, εστιατόρια, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία», καταλήγει.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αστακός η Μυτιλήνη
Δεν είμαστε τρομοκράτες. Είμαστε επαναστάτες. Κάτω ο φασισμός», βροντοφώναξαν μπαίνοντας στην αίθουσα του δικαστηρίου Μυτιλήνης οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους πολιτικούς πρόσφυγες από την Τουρκία, στο ξεκίνημα της πολύκροτης δίκης που έγινε αφορμή να μετατραπεί το κέντρο της πόλης σε… αστακό από τη μεγάλη αστυνομική δύναμη.
Πρόκειται για την υπόθεση που ξεκινά με τον εντοπισμό του οπλοστασίου σε φουσκωτό σκάφος τον Ιούνιο του 2013 ανοιχτά της Χίου, τη σύλληψη δύο Ελλήνων και δύο Τούρκων κουρδικής καταγωγής που επέβαιναν στο σκάφος και στη συνέχεια τις συλλήψεις αλληλέγγυων. Δεκατρείς κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία των τρομοκρατικών πράξεων κατά συναυτουργία. Η δίκη άρχισε χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου. Οι κατηγορούμενοι είχαν στο πλευρό τους εννέα συνηγόρους υπεράσπισης, απέναντί τους 10 μάρτυρες κατηγορίας, αλλά και μάρτυρες υπεράσπισης βουλευτές, μέλη της ΑΔΕΔΥ, της ΟΛΜΕ και εκπροσώπους άλλων δημοκρατικών φορέων που αναμένεται να παραστούν κατά την έκβαση της υπόθεσης. Οι ενστάσεις, με κύρια αυτή που αφορούσε την αρμοδιότητα του δικαστηρίου, απορρίφθηκαν. Καταρχήν το δικαστήριο δεν δέχτηκε το κώλυμα συνηγόρου υπεράσπισης που ζήτησε αναβολή ορίζοντας νέα δικηγόρο η οποία είχε στη διάθεσή της ελάχιστο χρόνο για να εξετάσει την υπόθεση. Μετά τη διακοπή, απορρίφθηκαν άλλες δύο ενστάσεις. Με ενόρκους Η μία αφορούσε το γεγονός ότι ο φάκελος της δικογραφίας δεν δόθηκε στη γλώσσα των κατηγορουμένων και η δεύτερη σχετιζόταν με τον ισχυρισμό της υπεράσπισης ότι η δίκη είναι πολιτική και το αδίκημα, όπως εισάγεται, αφορά την κατάλυση της συνταγματικής τάξης της Τουρκίας. Συνεπώς, κατά την υπεράσπιση, η υπόθεση θα έπρεπε να εκδικαστεί σε μικτό ορκωτό δικαστήριο με ενόρκους. Το δικαστήριο απέρριψε και την τελευταία ένσταση, με τον πρόεδρο, πάντως, να επιφυλάσσεται. Σύμφωνα με τις μαρτυρικές καταθέσεις των λιμενικών, οι επιβαίνοντες, που είχαν όλοι νόμιμα έγγραφα, δεν προσπάθησαν να διαφύγουν τον έλεγχο του λιμενικού σκάφους. Επίσης, κατά την ακροαματική διαδικασία, οι λιμενικοί ανέφεραν ότι το σκάφος δεν είχε κατεύθυνση προς τα τουρκικά παράλια, αλλά τη Μυτιλήνη. Μετά την κατάθεση ιδιοκτήτριας ενοικιαζόμενων δωματίων που επισήμανε ότι νοίκιασε τα δωμάτια σε δύο από τους κατηγορουμένους, το δικαστήριο διέκοψε για σήμερα στις 9 το πρωί. Αθώοι, πάντως, δήλωσαν όλοι οι κατηγορούμενοι κατά την έναρξη της δίκης, αρνούμενοι όλες τις κατηγορίες.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ένταση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ για τις προεκλογικές συγκεντρώσεις
Νέα ένταση προκλήθηκε στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ και εκτοξεύτηκαν αλληλοκαταγγελίες, μετά από τη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, κατά την οποία αποφασίστηκε ποιες μέρες θα γίνουν οι κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις των κομμάτων. Η επιμονή του ΚΚΕ να πραγματοποιήσει τη συγκέντρωσή του στην πλατεία Συντάγματος, την Πέμπτη, την ίδια μέρα και ώρα που γίνεται και η συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο στάδιο του Τάε Κβο Ντο, προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο εκπρόσωπος του οποίου, Κώστας Πουλάκης, υποστήριξε πως εδώ και σαράντα χρόνια την προτελευταία μέρα της προεκλογικής περιόδου γίνεται πάντα συγκέντρωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επιπλέον, τόνισε πως η χρονική σύμπτωση των συγκεντρώσεων δύο αριστερών κομμάτων δεν είναι ό,τι πιο σωστό, ενώ ρώτησε και τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ γιατί δεν πραγματοποιείται η συγκέντρωσή του την Παρασκευή, όταν θα γίνεται η συγκέντρωση της Ν.Δ. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, εξεδωσε ένα υβριστικο κειμενο,, χωρις κανενα επιχειρημα, αναξιο ακομα και να διαβαστει!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η Ε.Ε. της «δημοκρατίας»: Στρατός στους δρόμους του Βελγίου!
Ο στρατός αναλαμβάνει και αστυνομικά καθήκοντα στην καρδιά της «δημοκρατικής» Ε.Ε., στο Βέλγιο, όπως ανακοινώθηκε χθες, Παρασκευή, από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ. «Οι στρατιώτες που θα κινητοποιηθούν θα είναι ένοπλοι και κύριο αντικείμενό τους θα είναι η παρακολούθηση συγκεκριμένων σημείων. Θα ενισχύσουν τις αστυνομικές δυνάμεις», τονίζεται στην ανακοίνωση. Οι στρατιώτες αυτοί, περίπου 300 συνολικά, θα αναπτυχθούν σε περιοχές των Βρυξελλών και της Αμβέρσας, ενδεχομένως όμως και στη Βερβιέ ή σε άλλες πόλεις. Είναι η πρώτη φορά που το Βέλγιο καλεί τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να αναλάβουν τη διατήρηση της τάξης, μετά το κύμα των επιθέσεων που είχαν διαπράξει τη δεκαετία του 1980 οι «Μαχητικοί Κομμουνιστικοί Πυρήνες». Το μέτρο αυτό θα ισχύει για ένα μήνα και υπάρχει η δυνατότητα να ανανεωθεί, εφόσον το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατικές επιθέσεις παραμένει στο 3, στην τετράβαθμη κλίμακα που χρησιμοποιείται στο Βέλγιο. Σήμερα το πρωί οι πρώτοι στρατιώτες, με βαρύ οπλισμό, έκαναν την εμφάνισή τους στην εβραϊκή συνοικία της Αμβέρσας, όπως μετέδωσε η δημόσια φλαμανδική τηλεόραση VRT. Μετά την εξάρθρωση του πυρήνα των τζιχαντιστών στο Βέλγιο, την Πέμπτη, συνελήφθησαν 13 άνθρωποι, οι πέντε από τους οποίους διώκονται για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση». Άλλα δύο μέλη του πυρήνα αυτού, Βέλγοι που προσπαθούσαν να διαφύγουν στην Ιταλία, συνελήφθησαν στη Γαλλία. Τελικά, η ενίσχυση από τη Δύση των τζιχαντιστών για την ανατροπή του Άσαντ και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της στη Συρία, έχει πολλαπλά οφέλη. Βρέθηκε μια πολύ καλή δικαιολογία για την ενίσχυση του κατασταλτικού μηχανισμού στην ίδια την Ευρώπη, με την ανάθεση αστυνομικών καθηκόντων και στον στρατό.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο Σαμαράς στον Παχατουρίδη, η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου στο τμήμα !
Απαράδεκτους τραμπουκισμούς και ξυλοδαρμό ειρηνικών διαδηλωτών από συρφετό μπράβων που συνόδευαν τον Αντώνη Σαμαρά καταγγέλει μεταξύ άλλων με ανακοίνωση της η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου. Όπως σημειώνεται οι «πραιτωριανοί» έβρισαν τον κόσμο που θέλησε να διαμαρτυρηθεί με χρυσαυγίτικες βωμολοχίας χαρακτηριστικές μπράβων της νύχτας. Η αστυνομία στην αρχή παρακολουθούσε αδιάφορα και παθητικά τις βιοπραγίες και στη συνέχεια προσήγαγε στο Αστυνομικό Τμήμα εντελώς αδικαιολόγητα τέσσερις νέους, μεταξύ των οποίων δύο νεαρές σπουδάστριες μέλη της ΑΚ Περιστερίου και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ οι οποίες έκαναν το «έγκλημα» να διμαρτυρηθούν στον Αντώνη Σαμαρά. Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Σαν τον κλέφτη ο πρωθυπουργός της πείνας και της ξεφτίλας Αντώνης Σαμαράς «επισκέφθηκε» την Πέμπτη 5.30 μμ τον φίλο του κ. Παχατουρίδη. Είναι χαρακτηριστικό του ΦΟΒΟΥ που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την λαϊκή οργή, το ότι εκτός από καμιά δεκαπενταριά τοπικούς κλακαδόρους και άλλους τόσους «μεταφερόμενους» ΟΝΝΕΔίτες (χαρακτηριστικό είναι το ότι όταν έσκασαν μύτη στην περιοχή ρωτούσαν … «που είναι το δημαρχείο» ) είχαν επιστρατευτεί πάνω από σαράντα μπράβοι και ασφαλίτες, καθώς και 4 κλούβες ΜΑΤ. Και αυτό σε μια «νεκρή» ώρα, πριν ανοίξουν τα μαγαζιά του εμπορικού κέντρου. Ενδεικτικό του πανικού των «παρατρεχάμενων» είναι πως έβαλαν τον Σαμαρά μέσα στο γραφείο του Παχατουρίδη ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ, χωρίς να τολμήσουν να τον πάνε ούτε σε μία από τις παρακείμενες καφετέριες, ούτε καν στο καφέ που βρίσκεται μέσα στο κτίριο του δημαρχείου. Παρά το στοιχείο του αιφνιδιασμού και της «νεκρής ώρας» όμως, από πολλούς πολίτες που έτυχε να περνάνε από το σημείο, ακούστηκαν έντονες φωνές αποδοκιμασίας. Ο φασιστικός συρφετός των μπράβων που συνόδευε τον … «δημοφιλή πρωθυπουργό» επιτέθηκε στους πολίτες αυτούς με ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΥΣ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΥΣ. Νεολαίοι και εργαζόμενοι ΞΥΛΟΚΟΠΗΘΗΚΑΝ ΑΝΕΛΕΗΤΑ κάτω από χρυσαυγίτικες βωμολοχίες χαρακτηριστικές για μπράβους της νύχτας. Η αστυνομία ενώ παρκολουθούσε αδιάφορα και παθητικά τις ασχήμιες των τραμπούκων, προσήγαγε στο ΑΤ Περιστερίου τελείως αδικαιολόγητα 4 νεολαίους, εκ των οποίων 2 νεαρές σπουδάστριες μέλη της Αριστερής Κίνησης Περιστερίου και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ οι οποίες πρώτες ξεκίνησαν να διαμαρτύρονται με το ερωτημα «κύριε Σαμαρά, είναι λαϊκισμός οι 6000 αυτοκτονίες ?» με αποτέλεσμα να αναθαρρήσουν και άλλοι που έτυχε να βρίσκονται στην πλατεία. Προκαλούν πραγματικά γέλιο οι ΑΜΗΧΑΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ του εκπρόσωπου της ΝΔ Παπαμιμίκου, που αντί να απολογηθεί για τις ακροδεξιές ασχήμιες του ξενόφερτου φασιστικού συρφετού που «συνόδευε» τον ίδιο και τον πρωθυπουργό, βρήκε να πει πως … «η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τους προπηλάκισε». Από την άλλη, ο τάχαμου «ανεξάρτητος» δήμαρχος κ. Παχατουρίδης που ήταν συνένοχος σ αυτό το μαυρογιαλουρίστικο «σόου» του Σαμαρά, δεν βρήκε φυσικά ούτε μια κουβέντα να πει για τους τραμπουκισμούς των μπράβων. Προειδοποιούμε τον κεντρικό και τον τοπικό συστημικό εσμό πως είναι ΒΑΘΕΙΑ ΝΥΧΤΩΜΕΝΟΙ αν νομίζουν πως μπορούν να τρομοκρατήσουν κανέναν με τα «τάγματα» ξενόφερτων μεταφερόμενων τραμπούκων. ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ κ.κ. Σαμαρά και Παχατουρίδη. Στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς, στα στέκια των ανέργων το κύμα της ΟΡΓΗΣ διογκώνεται και πηγαίνει ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΜΑΚΡΙΑ από τις κάλπες της 25 Γενάρη. Έχει ήδη συναντηθεί με τον ριζοσπαστισμό της αντισυστημικής αριστεράς στις καταλήψεις των σχολείων, στις επιτροπές αγώνα των κατοίκων, σις εργατικές κινητοποιήσεις, ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ – όχι «διαπραγμάτευσης» και υποταγής- που θα σαρώσει τόσο εσάς όσο και τα συμφέροντα των λίγων που εκπροσωπείτε.
15/1/2015 Αριστερή Κίνηση Περιστερίου
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Κλειστό το ένα τρίτο των εμπορικών καταστημάτων
Παραμένουν τα λουκέτα στην Αθήνα παρά το γεγονός ότι άνοιξαν περισσότερα καταστήματα και μειώθηκαν τα κενά ακίνητα. Η έρευνα που διεξήγαγε η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) στο τέταρτο τρίμηνο του 2014 δείχνει ότι τα κλειστά εμπορικά καταστήματα ανέρχονται σε ποσοστό 27%.
Όπως επισημαίνεται, ο αριθμός των κλειστών καταστημάτων έχει μειωθεί κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες. Σύμφωνα με την έρευνα «η κατάρρευση της μεσαίας τάξης συνεχίζεται. Αυτό αποτυπώνεται στην καταγραφή της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των κλειστών καταστημάτων στα εμπορικά κέντρα του Πειραιά, της Καλλιθέας, της Νέας Ιωνίας, όπου τα "λουκέτα" αγγίζουν μεγάλα ποσοστά. Η πλειοψηφία των ίδιων εμπόρων αποτελεί τμήμα των μικρομεσαίων στρωμάτων με αποτέλεσμα να βιώνουν εις διπλούν (ως καταναλωτές και ως έμποροι που εξασφαλίζουν το εισόδημά τους από καταναλωτές) τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και το βάρος της επιβίωσης». Αξίζει να σημειωθεί ότι παρατηρούνται «κόκκινες ζώνες» κλειστών καταστημάτων σε περιοχές μικροαστικών και εργατικών στρωμάτων και τάσεις σταθεροποίησης σε περιοχές μεσοαστικών και αστικών στρωμάτων. Σε όλες τις περιπτώσεις, τονίζεται στην έρευνα «επιβεβαιώνεται η τάση συγκέντρωσης των ενεργών επιχειρήσεων στους μεγάλους κεντρικούς δρόμους και στον στενό πυρήνα του εμπορικού κέντρου, με την επακόλουθη ερήμωση των παραδρομών και των σχετικά απομακρυσμένων οδών. Είναι σαφές ότι η συγκεκριμένη τάση συνδέεται με την πτώση των ενοικίων σε αρκετές περιπτώσεις στα πλέον κεντρικά σημεία των εμπορικών περιοχών». Και φυσικά τα λουκέτα ακολουθούν και αυτά χωρικά πρότυπα σχηματίζοντας «πιάτσες» κλειστών καταστημάτων εντός των εμπορικών κέντρων. Αναλυτικότερα στην Αθήνα η τελευταία καταγραφή συγκεντρώνει ποσοστό κλειστών καταστημάτων της τάξεως του 27%, ενώ σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο παρουσιάζεται αισθητή μείωση, της τάξεως των 6 ποσοστιαίων μονάδων. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει μια τάση σταθεροποίησης του ποσοστού των κλειστών στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας σε ένα επίπεδο της τάξεως του 30%. Ωστόσο, το εμπορικό κέντρο της Αθήνας δεν αποτελεί ένα ομοιογενές πεδίο οικονομικής δραστηριότητας. «Αντιθέτως υπάρχουν έντονες διαφοροποιήσεις σε επιμέρους τμήματα του εμπορικού κέντρου που συνδέονται με τα ιδιαίτερα ανθρωπογεωγραφικά και οικονομικά χαρακτηριστικά των υποπεριοχών διαμορφώνοντας διακριτές εμπορικές ζώνες με ιδιαίτερα γνωρίσματα. Ως εκ τούτου, η χωρική κατανομή των κλειστών επιχειρήσεων παρουσιάζει ενδιαφέρουσες διαφοροποιήσεις σε κάθε εμπορική ζώνη του κέντρου της Αθήνας» επισημαίνεται χαρακτηριστικά. Ετσι η αγορά της Πατησίων δείχνει μεγαλύτερη αντοχή στην κρίση, και εμφανίζει σημαντικά μικρότερο ποσοστό κλειστών επιχειρήσεων από τις υπόλοιπες ζώνες, μόλις 13,5%, το οποίο και ενώ αντιθέτως τα Εξάρχεια και οι κεντρικοί οδικοί άξονες της Αθήνας (Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας και όλες οι ενδιάμεσες κάθετες και παράλληλες οδοί), συγκεντρώνουν τα δυο μεγαλύτερα ποσοστά κλειστών επιχειρήσεων. Το παραδοσιακό εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας διατηρεί ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό λουκέτων, δεδομένης βέβαια και της ιδιαίτερης σημασίας του ως η «καρδία» του ιστορικού κέντρου της πόλης. Στον Πειραιά παρά τα ενθαρρυντικά σημάδια μικρής βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος το 2014, η εικόνα απογοήτευσης είναι πλέον μόνιμη, αφού η αναλογία των κλειστών επιχειρήσεων στις τρεις εμπορικές ζώνες της πόλης κυμαίνεται μεταξύ 30,5% - 42,8% και συνεχίζει να ενισχύεται, με το αμιγώς εμπορικό κέντρο να συγκεντρώνει30,5% ποσοστό κλειστών. Η αναλογία των κλειστών επιχειρήσεων ανά εμπορική ζώνη, φαίνεται ότι αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο που τεκμηριώνει την οριοθέτηση ζωνών στο εμπορικό κέντρο του Πειραιά, καθώς η κάθε μια παρουσιάζει διαφορετική εικόνα. Η διαφορά αυτή είναι αξιοσημείωτη, καθώς το «έντονο» φαινόμενο των κλειστών επιχειρήσεων δεν πλήττει με την ίδια σφοδρότητα το εμπορικό «κέντρο» του Πειραιά που «κρατάει» μεγαλύτερη αντίσταση στην μάστιγα των «λουκέτων», σε αντίθεση με τις δυο άλλες ζώνες που σημειώνουν αναλογίες κλειστών στο επίπεδο του οριακού ποσοστού του 40%. Ουσιαστικά το εμπορικό κέντρο έχει συρρικνωθεί γεωγραφικά, και έχει περιοριστεί στην ονομαζόμενη ζώνη «κέντρο Πειραιά». Στη Θεσσαλονίκη στο διάστημα Σεπτέμβριος 2012- Σεπτέμβριος 2014, το ποσοστό των κλειστών επαγγελματικών στεγών στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει διαχρονικά αξιοσημείωτη σταθερότητα (Σεπτέμβριος 2012: 27%, Σεπτέμβριος 2014: 26%). Στην Πάτρα στο διάστημα Σεπτέμβριος 2013- Σεπτέμβριος 2014, η αναλογία των κλειστών προς τις ανοιχτές επιχειρήσεις στο κέντρο της Πάτρας, κινήθηκε πτωτικά το πρώτο εξάμηνο (από 24,1% τον Σεπτέμβριο σε 22,1% το Μάρτιο) ενώ στην τελευταία καταγραφή επανέρχεται στο επίπεδο του προηγούμενου Σεπτεμβρίου και φτάνει στο24,2%. Η περίπτωση της Πάτρας ενέχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς παρουσιάζει και σχετικά σταθερά πρότυπα χωρικής κατανομής των κλειστών επιχειρήσεων που φαίνεται ότι συγκεντρώνονται στο περίγραμμα του εμπορικού κέντρου. Η Καλλιθέα μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια ενιαία «κόκκινη» ζώνη «λουκέτων», καθώς οι κλειστές επιχειρήσεις στην Καλλιθέα, δυστυχώς εξακολουθούν να αγγίζουν το ιδιαίτερα κρίσιμο όριο του 40% (39,3%), που υποδεικνύει ένα εμπορικό κέντρο σε πλήρη αποδιοργάνωση. Ενώ στις εμπορικές αγορές των βορείων προαστίων η αναλογία των «λουκέτων» κυμαίνεται περίπου σε παρόμοια επίπεδα μεταξύ τους (κοντά στο 20%). Ετσι στην Κηφισιά το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων φτάνει στο 23%, ενώ στο Χαλάνδρι και στο Μαρούσι στο 18,3%. Αντιθέτως στη Νέα Ιωνία η αγορά παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα, καθώς επιβεβαιώνεται η πτώση που είχε σημειωθεί στην προηγούμενη καταγραφή (Μάρτιος 2013) και το ποσοστό των κλειστών μειώνεται περαιτέρω φτάνοντας στο 21,1%. Και στη Γλυφάδα παρατηρείται πολύ χαμηλή αναλογία των κλειστών σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής, μόλις 13,7%, η οποία εξυπηρετεί μια μεγάλη μερίδα καταναλωτών των νοτίων προαστίων.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Απεργία στον κλάδο του βιβλίου για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας Ανακοίνωση κάλεσμα του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής
Κυριακή 18 Γενάρη 2015: Απεργία στον κλάδο του βιβλίου Απεργιακή διαδήλωση: 11 π.μ., Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων
Ο δίκαιος και επίμονος αγώνας μας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, όπως και ο συνολικός αγώνας μας για την προάσπιση των εργατικών μας συμφερόντων και δικαιωμάτων, της ζωής και της αξιοπρέπειάς μας, συνεχίζεται. Μπροστά μας, την Κυριακή 18 Γενάρη, λίγες ημέρες δηλαδή μετά από το σερί των 3 εργάσιμων Κυριακών του Δεκέμβρη, έχουμε ακόμα ένα κυριακάτικο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και βέβαια και μιας μειοψηφίας βιβλιοπωλείων, στο πλαίσιο των 8 -πλέον- Κυριακών το χρόνο. Πίσω μας έχουμε τους αγώνες όλης της προηγούμενης περιόδου και βέβαια και την επίθεση που δεχθήκαμε από την εργοδοσία του Ιανού και τα ΜΑΤ και τις συλλήψεις των συναδέλφων μας στην πρόσφατη κλαδική απεργία μας, την Κυριακή 28 Δεκέμβρη 2014. Μπροστά λοιπόν σε όλη αυτή τη δυσχερή κατάσταση δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω! Για μια ακόμα Κυριακή λοιπόν προχωράμε σε απεργία στον κλάδο μας. Από την αρχή, θεωρώντας ότι ο αγώνας αυτός, για να έχει προοπτική, θα πρέπει να δοθεί για το σύνολο των εμπορικών καταστημάτων, απαιτούμε κάθε φορά από την ΟΙΥΕ την έγκαιρη κήρυξη πανελλαδικής απεργίας σε όλο τον κλάδο του εμπορίου. Κάτι που τελικά έγινε σε κάποιες περιπτώσεις, αν και την τελευταία στιγμή πάντοτε. Κάτι που όμως δεν έγινε σε αρκετές άλλες περιπτώσεις, όπως κατά το περασμένο Καλοκαίρι, οπότε και είχε εφαρμοστεί το μέτρο των 52 Κυριακών. Ούτε και την Κυριακή 28 Δεκέμβρη 2014, οπότε μέσα από μια τροπολογία σε άσχετο νόμο χαρίστηκε μια ακόμα -8η- Κυριακή στους εργοδότες. Ούτε και για την ερχόμενη Κυριακή 18 Γενάρη 2015. Παράλληλα, καλούμε και τα υπόλοιπα επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία στο εμπόριο ανά την ελληνική επικράτεια να αντιληφθούμε τις ευθύνες μας και να κινηθούμε σε μια τέτοια κατεύθυνση και να συντονίσουμε τις μάχες που καλούμαστε να δώσουμε. Από την πλευρά μας ως εργαζόμενοι δεν έχουμε καμιά αυταπάτη ότι κάποιοι άλλοι θα δώσουν τον αγώνα αυτό για λογαριασμό μας.Στηριζόμενοι στις δικές μας πλάτες, μαζί με τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους μας που δίνουν τη μάχη της απεργίας στους χώρους δουλειάς και από κοινού με το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια συνεχίζουμε και προσπαθούμε να δυναμώνουμε τον αγώνα. Χαιρετίζουμε την απεργία που κηρύσσεται για αυτήν την Κυριακή (18/1) από το Σωματείο εργαζομένων στην Praktiker Hellas και από τους συναδέλφους μας από το Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Θεσσαλονίκης και τις κινητοποιήσεις που οργανώνουν μαζί με τον Συντονισμό δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας (Θεσσαλονίκη). Καλούμε όλα τα εργατικά σωματεία, τις εργατικές συλλογικότητες, τους αλληλέγγυους/ες συναδέλφους/ισσες μας και όλο τον κόσμο του αγώνα να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις μας, να συνδέσουμε τις αντιστάσεις μας μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς μας. Καμιά εκλογική αναμονή και επανάπαυση. Όποια και αν είναι η κυβέρνηση, η μόνη λύση είναι το εργατικό κίνημα να είναι στο προσκήνιο και να πάρει την τύχη του στα χέρια του. ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ – ΔΕΝ ΨΩΝΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΟΥΤΕ 52 ΟΥΤΕ ΚΙ 8, ΚΑΝΕΝΑ ΜΑΓΑΖΙ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΑΝΟΙΧΤΟ Η ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΘΑ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΘΕΙ ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ! Συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στην καταστολή και την ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων και της συνδικαλιστικής δράσης. Απαιτούμε την παύση κάθε δίωξης στους συλληφθέντες συναδέλφους της απεργίας στις 28/12/14. ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Μήνυση της φράου Ζαρούλια κατά της Συνομοσπονδίας Γονέων
Tην Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) μήνυσε η βουλευτίνα της Χρυσής Αυγής και σύζυγος του φυρερίσκου Νίκου Μιχαλολιάκου, φράου Ελένη Ζαρούλια. Για την ενέργεια αυτή της ναζίστριας, εξέδωσε ανακοίνωση η ΑΣΓΜΕ:
Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΚΑΝΕΙ ΜΗΝΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΣΓΜΕ ΤΙΜΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΑΜΑΡΙ ΜΑΣ!
Μήνυση ενάντια στην ΑΣΓΜΕ κατέθεσε η βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ε. Ζαρούλια. Πρόκειται για μια άλλη απόδειξη ότι το φασιστικό-ναζιστικό μόρφωμα βλέπει σαν εχθρό τους φορείς του κινήματος των γονιών, που αγωνίζονται για να μπορούν όλα τα παιδιά να μορφώνονται, να έχουν ασφαλή και σύγχρονα σχολεία, να μην είναι εξαθλιωμένα και νηστικά. Η μήνυση αφορά πιο συγκεκριμένα την ανακοίνωση ΑΣΓΜΕ (Σεπτέμβρης 2014) μπροστά στον έναν χρόνο από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα που καλούσε μαθητές και εκπαιδευτικούς να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή προς τιμή του Παύλου Φύσσα, και το δελτίο τύπου της ΑΣΓΜΕ (Οκτώβρης 2014) κατά της απόφασης του υπουργείου να διατάξει ΕΔΕ – μετά από ερώτηση που κατέθεσε η Ε. Ζαρουλια στη βουλή– και καλούσε σε απολογία δ/ντες και εκπαιδευτικούς της Κεφαλονιάς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Συνομοσπονδίας. Δεν μας φοβίζουν οι διώξεις και η τρομοκρατία! Συνεχίζουμε. Για την παιδεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Για να μην περάσει το δηλητήριο του φασισμού και του ρατσισμού στα παιδιά μας. Επιμένουμε στον στίχο του ποιητή «Τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον. Δεν θα πεθάνει μόνος. Τσάκισέ τον».
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΣΤΕ ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ.ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΙΣ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΜΑΓΑΖΙ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ 4 ΜΕ 5 ΜΗΝΕΣ.ΠΟΥ ΑΔΕΙΟΔΟΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΤΕΝΤΑ ΣΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΣΑ ΣΕ 5 ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΜΑΑΑΑΑ.ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΧΛΕΒΑΖΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΞΥΠΝΙΟΙ.Α ΡΕ ΠΟΣΟ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΙΝΕΙ!!!!ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ.ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ Σ ΑΦΗΝΟΥΝΕ,ΕΜΕΣΩΣ ΣΟΥ ΛΕΝΕ,ΜΗΝ ΚΑΛΙΕΡΓΕΙΣ,ΜΗΝ ΠΑΡΑΓΕΙΣ,ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙΣ,ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΙ ΣΑΜΑΡΟΒΕΝΙΖΕΛΟΙ ΣΟΥ ΛΕΝΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.ΠΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ????ΕΤΣΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ ΜΥΑΛΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΑΠΡΕΠΟΥΝ.ΑΣ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πως ο Πούτιν σφράγισε τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη
Καταιγιστικές οι εξελίξεις στον παγκόσμιο ενεργειακό πόλεμο που μαίνεται από το 2014 και έχει έρθει πλέον για τα καλά και στην Ευρώπη.
Σε μια κίνηση ματ, η Gazprom –με εντολή Πούτιν- έδωσε «διαταγή» στην ΕΕ να ξεγράψει την Ουκρανία ως χώρα διέλευσης ρωσικού φυσικού αεριού και να κατασκευάσει άμεσα εγκαταστάσεις ώστε να προμηθεύεται ρωσική ενέργεια μέσω Τουρκίας και ελληνο-τουρκικών συνόρων!
Δεν πίστευε στα αυτιά του ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ, αρμόδιος για την Ενέργεια Μάρος Σέφκιβιτς όταν άκουγε το αφεντικό της Gazprom να του εξηγεί ότι έχουν οι Ευρωπαίοι «το πολύ δυο χρόνια» για να αναπτύξουν υποδομές προμήθειας αερίου από Τουρκία. Ο Σέφκοβιτς, με εντολή Μέρκελ και με τις προσευχές του Μπορίσοφ της Βουλγαρίας, είχε πάει στη Μόσχα την Τετάρτη για να διαπραγματευτεί μια λύση μετά την ακύρωση του αγωγού South Stream, ένα κολοσσιαίο πρότζεκτ που θα έφερνε ρωσικό φυσικό αέριο παρακάμπτοντας την εμπόλεμη Ουκρανία ενώ θα εξασφάλιζε δουλειές σε πολλές χιλιάδες στην Βουλγαρία η οποία φυτοζωεί. Αντ’ αυτού όμως, ο Πούτιν ξεκαθάρισε ότι όχι μόνο ο πολυπόθητος για τους Ευρωπαίους αγωγός «είναι νεκρός» αλλά και πως και η Ουκρανία, χώρα τράνζιτ για το ρωσικό αέριο, μας… τελείωσε. Η Ευρώπη προμηθεύεται το ένα τρίτο σχεδόν των αναγκών της σε φυσικό αέριο από Ρωσία και το 40% περίπου αυτού περνάει μέσα από το ουκρανικό δίκτυο αγωγών. Το Κρεμλίνο έδειξε για μια ακόμη φορά τα ελληνο-τουρκικά σύνορα οπού θα καταλήγει ο τουρκικός αγωγός με το ρωσικό αέριο και προέτρεψε την Ευρώπη να βιαστεί να καταστεί συμβατή με τον συγκεκριμένο τρόπο προμήθειας από Τουρκία (όχι μέσω αγωγών) και έπειτα μέσω Ελλάδας, διαφορετικά οι ποσότητες αυτές φυσικού αερίου μπορεί να κατευθυνθούν «προς άλλες αγορές».
Ελληνική «κερκόπορτα»
Καμία άμεση επίπτωση φυσικά δεν έχουν όλα αυτά για την θέση της Ελλάδας στο Ευρώ. Καθίσταται όμως σαφές στους υποψιασμένους, ότι το γεωπολιτικό παιχνίδι την περιοχή μας έχει αγριέψει τόσο πολύ που ανάγκασε ολόκληρη Ρωσία να κάνει βίαιες –για όλους- πολιτικές και στρατηγικές επιλογές, ενισχύοντας για παράδειγμα υπέρμετρα τον Ερντογάν- σε λίγο ενεργειακός Σουλτάνος για πολλές ευρωπαϊκές χώρες- και τιμωρώντας επώδυνα την αμερικανική διείσδυση στην Ουκρανία και τη Βουλγαρία του Μπορίσοφ. Ο αδύναμος κρίκος του Ευρώ στην προκειμένη φάση της Ιστορίας είναι φυσικά η Ελλάδα την οποία οι εταίροι της απειλούν με πρόκληση οικονομικής ασφυξίας που θα την οδηγούσε εκτός Ευρώ, μόνο και μόνο για να εκβιάσουν ένα εκλογικό αποτέλεσμα που ικανοποιεί νεοφιλελεύθερους κύκλους. Μια μικροσκοπική Ελλάδα όμως έξω από το «μαντρί» σε κατάσταση χρεοκοπίας και άμεσης ανάγκης για ρευστό και βασικά αγαθά δεν θα είχε καμία άλλη επιλογή από το να στραφεί προς όποιον θα της προσφέρει ακόμα και ψίχουλα. Και ο Πούτιν μέσα στον ευρύτερο πολιτικό του σχεδιασμό για την απάντηση στις προκλήσεις της Δύσης, μόνο ψίχουλα δεν προσφέρει- και μάλιστα από τώρα, με την Ελλάδα στο Ευρώ. Επιμένει ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος να δείχνει στις Βρυξέλλες την Τουρκία ως βασικό της προμηθευτή στους νότιους ενεργειακούς διαδρόμους και από κει την Ελλάδα από πλευράς ευρωπαϊκού εδάφους. Το τι θα σήμαινε για την Ευρώπη εάν η χώρα που επέλεγε ο Πούτιν απέναντι από την Τουρκία δεν ανήκε στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ και βρίσκονταν μάλιστα υπό οικονομική κατάρρευση, στοιχειώνει τα βράδια πολλούς Γερμανούς αξιωματούχους που σε ανύποπτο χρόνο εκφράζουν την ανησυχία τους για την ρωσική και κινεζική διείσδυση στην Ευρώπη. Έχουν φυσικά απόλυτο δίκιο. Θυμούμενοι ίσως ότι το γλυκαντικό για τον ανατραπέντα Γιανουκόβιτς της Ουκρανίας για να μην στρέψει τη χώρα του προς Δύση ήταν ένα παχυλό δάνειο 15 δις ευρώ χωρίς επαχθείς όρους, απέναντι στην προσφορά της Δύσης για… σκληρό ΔΝΤ. Μπορεί δε να παρακολουθούν τις εξελίξεις με την Βενεζουέλα, μια χώρα που από οικονομικής άποψης- πλέον των οικονομικών δυσχερειών της- έχει εκπέσει από τις θεσμικές σταθερές που πλήρωναν τον κρατικό προϋπολογισμό, μετά την κατάρρευση της πετρελαϊκής αγοράς παγκοσμίως. Καθώς γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο Βενεζουελάνος Πρόεδρος Μαζούρο επισκέπτονταν τον Πούτιν προς αναζήτηση πολιτικής και οικονομικής στήριξης, με τους δυο προέδρους να εκθειάζουν την τόνωση των διμερών τους σχέσεων. Βέβαια εναλλακτική για ευρωπαϊκό έδαφος θα μπορούσε να αποτελέσει και η πάμπτωχη Βουλγαρία, με τον Μπόικο Μπορίσοφ κυριολεκτικά να κάνει τούμπες καθημερινά προσπαθώντας να προσελκύσει τον διαμετακομιστικό κόμβο αερίου που θέλει ο Πούτιν, προς τα τουρκο-βουλγαρικά σύνορα. Δυστυχώς όμως για τον Μπορίσοφ, ο αμερικανόδουλος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας δεν αποτελεί αξιόπιστη επιλογή παρά μόνον για την Μέρκελ που καλοβλέπει αδύναμες ευρωπαϊκές χώρες. Ακόμα και ο Τζον Κέρι που υπόσχεται ενεργειακή βοήθεια στον Μπορίσοφ μέσω πυρηνικού αντιδραστήρα στον Δούναβη δεν εμπιστεύεται το απολύτως διεφθαρμένο πολιτικό και οικονομικό σύστημα της χώρας. Ο δε Πούτιν εκφράστηκε ηχηρά για το ξεπούλημα του Μπορίσοφ στους Αμερικανούς όταν ακύρωσε τον South Stream, γνωρίζει δε ότι η Βουλγαρία είναι απολύτως εξαρτημένη από τη Ρωσία ειδικά στο ενεργειακό, άρα ο ρόλος της ως πιόνι και ανάχωμα στην αμερικανική επιρροή είναι ο ρόλος που εξυπηρετεί καλύτερα τα ρώσικα συμφέροντα σε αυτήν την συγκυρία. Οι επιλογές για εξασφάλιση ενέργειας για την Ευρώπη δεν είναι αυτήν την εποχή ανεξάντλητες και η Ρωσία αξιοποιεί την δεσπόζουσα θέση της για να απαντήσει στις προκλήσεις της Δύσης «χτυπώντας» μέσω αδύναμων κρίκων και δορυφόρων της. Οι Βρυξέλλες (και φυσικά οι Αμερικανοί) γνωρίζουν πολύ καλά ότι μπορούν να διαπραγματευτούν με τον Πούτιν μόνο εάν έχουν διασφαλίσει πολιτικά (και γεωπολιτικά) στεγανά στην Γηραιά Ήπειρο. Μια Ελλάδα εκτός σκληρού ευρωπαϊκού πυρήνα και υπό οικονομική διάλυση αυτομάτως καθίσταται κερκόπορτα για ρωσική απόβαση στην Ευρώπη. Και αυτό το κόστος μετρημένο σε γεωπολιτικούς όρους είναι εξίσου εφιαλτικό με ένα Grexit -αν όχι χειρότερο- για τις δυτικές οικονομικές Ελίτ που επιζητούν απόλυτο πολιτικό έλεγχο του ευρώ-συστήματος.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Οι επιλεκτοι της Αμερικανικής Πρεσβείας που πολιτεύονται με αυτό το μόρφωμα που ονομάζεται Το Ποτάμι, είναι πιο ύπουλοι και επικίνδυνοι από Σαμαρά, Βενιζέλο και Γιωργάκη μαζί...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Προκληση από ΗΠΑ. «Η επομενη ελληνικη κυβερνηση θα αναγνωρισει την Μακεδονια»
Πρόκληση ή προειδοποίηση; Ψηφίζουμε Ανεξάρτητους Έλληνες γιατί είναι η εγγύηση της προάσπισης της Εθνικής μας Κυριαρχίας. Ανεξάρτητοι Έλληνες-ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΚΑΛΟ.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Όταν οι υποστηριζόμενοι από USA , ΕΕ ,Νεοφασίστες της Ουκρανίας σκότωσαν και έκαψαν 40 εργάτες τον περασμένο Μαϊο στο Κτήριο των Συνδικάτων στην Οδησσό , το γεγονός αποσιωπήθηκε από όλα τα ειδησιογραφικά πρακτορεία της ΕΕ-ΗΠΑ .και τις Κυβερνήσεις των κρατών Μελών !!.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η πρώτη αποστολή του Κογκρέσου στην Κούβα
Το Σάββατο καταφθάνει στην Κούβα για πρώτη φορά μία αντιπροσωπεία Αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών, προκειμένου να εξετάσουν τους ενδεχόμενους τομείς συνεργασίας των δύο χωρών
Ιανουάριος 17 2015 09:00
Μια αντιπροσωπεία Αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών ξεκινά σήμερα μια επίσκεψη στην Κούβα για να εξετάσει από κοντά τους τομείς όπου οι δύο χώρες θα μπορούσαν να συνεργαστούν, έναν μήνα μετά την ιστορική προσέγγιση της Αβάνας με την Ουάσινγκτον. Η αντιπροσωπεία, που θα παραμείνει στο νησί μέχρι την Δευτέρα, αποτελείται από τέσσερις γερουσιαστές και δύο βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, με επικεφαλής τον γερουσιαστή Πάτρικ Λίχι, όπως ανακοίνωσε η αποστολή που εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα στην Αβάνα. Αυτή είναι η πρώτη αποστολή του Κογκρέσου στην Κούβα μετά τις 17 Δεκεμβρίου, οπότε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε την αλλαγή πολιτικής απέναντι στην Κούβα. "Αυτή τη φορά θα συζητήσουμε τις προσδοκίες μας και τις προσδοκίες των Κουβανών για την εξομάλυνση των σχέσεων. Θέλουμε να εξετάσουμε τις δυνατότητες για μια καλύτερη συνεργασία και να ενθαρρύνουμε τις κουβανικές αρχές να προσεγγίσουν θέματα που ανησυχούν τους Αμερικανούς πολίτες και τους εκπροσώπους τους στο Κογκρέσο", σημείωσε ο Λίχι. Στο πρόγραμμα της αμερικανικής αντιπροσωπείας περιλαμβάνονται συναντήσεις με Κουβανούς αξιωματούχους, με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών (συμπεριλαμβανομένων και αντιφρονούντων) και με διπλωμάτες άλλων χωρών στην Αβάνα, όπως του Μεξικού, της Ισπανίας, της Νορβηγίας και της Κολομβίας. Ο Πάτρικ Λίχι είχε μεσολαβήσει πέρσι ώστε η σύζυγος του Χεράρδο Ερνάντες, ενός Κουβανού κατασκόπου, κρατούμενου σε αμερικανικές φυλακές, να υποβληθεί σε τεχνητή γονιμοποίηση. Το μωρό του ζεύγους Ερνάντες γεννήθηκε στις 6 Ιανουαρίου φέτος, 20 ημέρες μετά την απελευθέρωση του πατέρα του στο πλαίσιο της προσέγγισης των δύο χωρών.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΑΠΕΙΛΗΣΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ Βανδαλισμοί κατά του γαλλικού πολιτιστικού κέντρου στη Γάζα
Άγνωστοι κάλυψαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς τον Σάββατο τον τοίχο του γαλλικού πολιτιστικού κέντρου της Γάζας με συνθήματα που προειδοποιούν τους δημοσιογράφους της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Σαρλί Εμπντό ότι τους περιμένει η "κόλαση", μετά τη δημοσίευση ενός νέου σκίτσου του προφήτη Μωάμεθ. «Θα πάτε στην κόλαση, Γάλλοι δημοσιογράφοι», έγραψαν οι δράστες στον τοίχο του κέντρου το οποίο έχει κλείσει προς το παρόν αφού δέχτηκε δύο επιθέσεις από ισλαμιστές. Μια πηγή προσκείμενη στο πολιτιστικό κέντρο εξέφρασε «ανησυχία για αυτήν την επικίνδυνη ενέργεια» και ζήτησε να ληφθούν μέτρα ασφαλείας από την αστυνομία. Νωρίς το πρωί αστυνομικοί εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην είσοδο του κτιρίου, καθώς και στον δρόμο όπου βρίσκεται. Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τον βανδαλισμό. Οι θρησκευτικές και πολιτικές αρχές της Γάζας, μεταξύ των οποίων και η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, έχουν καταδικάσει τη νέα «πρόκληση» εκ μέρους του Σαρλί Εμπντό αλλά και την επίθεση εναντίον των γραφείων της εφημερίδας που στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους στο Παρίσι.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Παραλήρημα των Σκοπιανών του Καναδα για την έκθεση που γινεται εκει «οι Έλληνες από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο»
Σε ένα παραλήρημα αλυτρωτισμού και παραχάραξης της ιστορίας, οι Σκοπιανοί του Τορόντο απαιτούν να ακυρωθεί η έκθεση «Οι Έλληνες. Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο», που παρουσιάζεται αυτές τις ημέρες στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Μόντρεαλ και πρόκειται να μεταφερθεί κατόπιν στην Οτάβα, το Σικάγο και την Ουάσιγκτον, ολοκληρώνοντας τον κύκλο της ως το 2016. «Απαιτούμε να απαγορευθεί η έκθεση "Οι Έλληνες. Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο" από τα βόρεια αμερικανικά μουσεία» είναι ο τίτλος της ανακοίνωσής τους, η οποία αναδημοσιεύτηκε σε καναδικά μέσα και αποκαλεί «μύθο» τα 5.000 χρόνια Ελληνικού Πολιτισμού, ενώ επιτίθεται χυδαία στη σύγχρονη Ελλάδα κατηγορώντας τη για ρατσισμό. Ιδού αποσπάσματα του προκλητικού δημοσιεύματος: «"Οι Έλληνες. Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο", αυτός είναι τίτλος της έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί σε τέσσερα μουσεία της Βόρειας Αμερικής και υποστηρίζεται από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού» γράφουν οι Σκοπιανοί στην ιστοσελίδα «Μακεδονικό Κίνημα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Σλάβων των Σκοπίων». «Πρόκειται για μια φιλόδοξη αποστολή για τη διάδοση του μύθου των πέντε χιλιάδων χρόνων "ελληνικού" (τα εισαγωγικά στο σκοπιανό δημοσίευμα) πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένης της "κλοπής" του Μακεδόνα βασιλιά Μεγάλου Αλεξάνδρου. »Ο δυτικός κόσμος είναι ερωτευμένος με την ιστορία της Ελλάδας και με τον ελληνικό μύθο προωθείται η εθνική καθαρότητα και της αυτοαποκαλούμενης υπεροχής της Ελλάδας, που έχει καταστεί η πιο ρατσιστική χώρα στον δυτικό κόσμο» γράφει το δημοσίευμα και συνεχίζει: «Η ελληνική επιθετική εκστρατεία, η οποία έχει ως στόχο να πείσει τον κόσμο ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν "Έλληνες", δεν έχει καμία βάση στην ιστορική πραγματικότητα, αλλά είναι μέρος της ρατσιστικής πολιτικής στην Ελλάδα να αρνείται την ύπαρξη των Μακεδόνων (Σλάβων που θέλουν να χαρακτηρισθούν Μακεδόνες, δηλαδή) στις μέρες μας ή σε οποιαδήποτε στιγμή στην ιστορία».
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Παιχνιδι με την χθεσινη προσφυγη τριων τραπεζων (μετα την ALFHA και την EUROBANK ακολουθησε και η Πειραιως) στον ΕΛΑ για εξασφαλιση ρευστοτητας.
Ψυχραιμια συνιστουν τραπεζικα στελεχη, σημειωνοντας, ότι το ποσο των 5 δις ευρω που ζητησαν είναι ελαχιστο συγκριτικα με τα 120 δις του 2012.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ξεσηκώθηκαν οι κρατούμενοι στον Κορυδαλλό: Όχι στις φυλακές τύπου Γ΄
Σε κινητοποίηση βρίσκονται οι κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού, οι οποίοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα τους αρχικά μέχρι τις 24 Ιανουαρίου, αντιτασσόμενοι στη λειτουργία των φυλακών τύπου Γ΄. Η ανακοίνωση των φυλακισμένων: «Χθες 16/1 πραγματοποιήθηκε εισβολή αστυνομικών της ΕΚΑΜ και άλλων κατασταλτικών δυνάμεων και διεξήγαγαν έρευνες σε κελιά συγκρατούμενων μας. Για αυτό το λόγο απαγορεύτηκε ο μεσημεριανός προαυλισμός και παραμείναμε κλειδωμένοι ολη τη μέρα. Πριν λίγες μέρες,το μεσημέρι της παραμονής πρωτοχρονιάς διατάχθηκε η μεταγωγή κρατουμένων έκτακτα ώστε να εγκαινιαστούν τα ελληνικά Γκουαντανάμο του Δομοκού (ενώ τη συγκεκριμένη μέρα κανονικά δε γίνονται μεταγωγές), παίζοντας έτσι βρώμικο προεκλογικό παιχνίδι στις πλάτες μας . Το Σάββατο 3/1 και έπειτα από εισβολή και έρευνα της ΕΚΑΜ απαγάγονται βράδυ και μεταφέρονται στην απομόνωση-υπόγειο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού οι συγκρατούμενοι μας και μέλη της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς Χρήστος Τσάκαλος και Γεράσιμος Τσάκαλος. Έπειτα από όλα αυτά αποφασίσαμε να κινητοποιηθούμε και ως πρώτη αντίδραση αρνούμαστε να κλειδωθούμε το μεσημέρι στα κελιά μας ως το Σάββατο 24/1 .
Τις επόμενες μέρες θα κλιμακώσουμε τις κινήσεις μας εφόσον αυτό χρειαστεί . Ζητάμε: 1) Την κατάργηση των φυλακών Γ τύπου. 2) Την επιστροφή όσων έχουν μεταφερθεί στις φυλακές Γ τύπου του Δομοκού και των συγκρατούμενων μας Γεράσιμου Τσάκαλου και Χρήστου Τσάκαλου από την απομόνωση των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, στις φυλακες που βρίσκονταν. 3) Στη διάρκεια της κινητοποίησης δε θα δεχθούμε την πραγματοποίηση μεταγωγών στις φυλακές Γ τύπου. Κάθε τέτοια απόπειρα θα τη θεωρήσουμε ενέργεια εκδίκησης στον αγώνα μας και θα αντιδράσουμε αναλόγως. Ως πότε η διευθύντρια φυλακών Κορυδαλλού Κουτσομιχάλη και οι εισαγγελείς Ποιμενίδης και Μαρσιώνη θα επιτρέπουν εγκληματικά τέτοιες παρανομίες . Μήπως αδιαφορούν για το βασανισμό κρατουμένων ή το επιδιώκουν; Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.
Κρατούμενοι Φυλακών Κορυδαλλού Πτέρυγες Α,Β,Γ,Δ,Ε Πτέρυγα Απομόνωσης Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού».