Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Τεταρτη 28 Ιανουαριου 2015


Η κάθαρση έχει ονοματεπώνυμο
Οι πρώτες επιθέσεις που έκαναν με ανακοινώσεις τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΠΟΤΑΜΙ της διαπλοκής, αφορούσαν το πρόσωπο της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Γιατί άραγε τους ενοχλεί τόσο πολύ η τοποθέτηση της ως προέδρου της Βουλής; Η απάντηση είναι απλή. Στα συρτάρια της Βουλής υπάρχουν πάνω από 100 δικογραφίες κατά πρώην υπουργών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ! Η ίδια εξάλλου η κ.Κωνσταντοπούλου έχει δηλώσει ότι «το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε διαδικασία υποχρεωτικού ελέγχου των δικογραφιών που αφορούν τους υπουργούς». Η Κάθαρση στην Ελλάδα απέκτησε ονοματεπώνυμο και λέγεται Ζωή Κωνσταντοπούλου.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η αντιμνημονιακή κυβέρνηση
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας σχηματισμού της νέας κυβέρνησης και την ανακοίνωση, μέσω δηλώσεων πολλών από τους νέους υπουργούς, των πρώτων μέτρων που πρόκειται να παρθούν, μπορούμε να συγκροτήσουμε μια πρώτη άποψη σχετικά με τον χαρακτήρα της και τον προσανατολισμό της. Ξεκινώντας από το κύριο στοιχείο που τη χαρακτηρίζει: πρόκειται για μια κυβέρνηση αντιμνημονιακή, για μια κυβέρνηση που έχει ως στόχο την ακύρωση εκείνων των ρυθμίσεων που επί πέντε περίπου χρόνια είχαν ως συνέπεια τον ακρωτηριασμό της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας (όπως αυτές νοούνται στο πλαίσιο ενός ανεξάρτητου αστικού κράτους και μιας ευνομούμενης αστικής δημοκρατίας) και την κοινωνική καταστροφή, με τη ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών ζωής και εργασίας των κυριαρχούμενων τάξεων. Η νέα κυβέρνηση δεν είναι μια κυβέρνηση επαναστατική και ούτε θα μπορούσε να είναι. Μια κυβέρνηση επαναστατική, που θα έθετε ως στόχο τον κοινωνικό μετασχηματισμό σε αντικαπιταλιστική – σοσιαλιστική κατεύθυνση, θα προϋπέθετε την ύπαρξη και εκδήλωση ανατρεπτικών διαθέσεων από τις ίδιες τις κυριαρχούμενες τάξεις, καθώς οι επαναστατικές καταστάσεις δεν παραγγέλλονται σε πολιτικά κόμματα ούτε πραγματοποιούνται από αυτά. Τα πολιτικά υποκείμενα παρεμβαίνουν όταν διαμορφώνονται επαναστατικές καταστάσεις και τις μετατρέπουν σε επαναστατικές κρίσεις, θέτοντας το ζήτημα της εξουσίας. Θα ήταν ανόητο να ασχοληθούμε με τα όποια σενάρια διαφορετικής εξέλιξης. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που κατατέθηκε το 2012 και τον εξακόντισε από το 4,5% του 2009 στο 17% και αμέσως μετά στο 27%, απευθύνθηκε προς τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς (ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ), οι οποίες την απέρριψαν, καθώς υπήρχε καίρια διαφορά εκτίμησης ως προς το ποια είναι η κύρια αντίθεση της συγκυρίας, κατά συνέπεια και ποιος θα μπορούσε να είναι ο χαρακτήρας της διεξόδου. Όπως φάνηκε, ξεκάθαρα πλέον, για τη μεγάλη πλειονότητα του αριστερού λαϊκού κόσμου και την ακόμη μεγαλύτερη του κόσμου που μετακινήθηκε προς τ” αριστερά, κύρια αντίθεση ήταν αυτή που αντιλαμβανόταν ο ΣΥΡΙΖΑ: μνημονιακή ή αντιμνημονιακή πολιτική. Από κει και πέρα, καθορίστηκαν και οι πολιτικές συμμαχίες και το πλαίσιο άσκησης της πολιτικής, από κυβερνητική πλέον θέση. Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται και η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου και η πολιτική που θα ασκηθεί. Αυτό που ως αριστεροί/ές μπορούμε να ελπίζουμε είναι η επιτυχία αυτής της πολιτικής, ώστε να διαμορφωθούν νέοι κοινωνικοί και πολιτικοί συσχετισμοί που θα επιτρέψουν και την αναβάθμιση της ποιότητας των αντιθέσεων. Στην κατεύθυνση αυτή, στηρίζουμε την κυβέρνηση στις επιθέσεις και τις πιέσεις που θα δεχτεί από ντόπια και ξένα κέντρα, υποστηρίζουμε κάθε μέτρο που κινείται στην κατεύθυνση ανάκτησης της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας, και ανάσχεσης της κοινωνικής καταστροφής. Ακριβώς για τον ίδιο λόγο, υποχρεωνόμαστε να είμαστε αυστηροί κριτές κάθε απόκλισης από την πολιτική αυτή.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PFLP, DFLP και Χαμάς συγχαίρουν το ΣΥΡΙΖΑ για τη νίκη του
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ελεύθερος ο τούρκος αγωνιστής Μπαρίς Μπαλ
Το μήνυμα της λαϊκής βούλησης, όπως εκφράστηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα, φαίνεται να το αντιλαμβάνονται και στο δικαστικό σώμα. Έτσι, χθες είχαμε μια πρωτότυπη για πολιτικό πρόσφυγα εξέλιξη, καθώς ο εισαγγελέας άφησε ελεύθερο τον τούρκο αγωνιστή Μπαρίς Μπαλ και σε 40 μέρες θα οριστεί δικάσιμη. Συνήθως, μέχρι τώρα, την ανάκριση ακολουθούσε προφυλάκιση.
Ο Μπαρίς Μπαλ συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή μετά την ενεργοποίηση εντάλματος της Ιντερπόλ, προκειμένου να εκδοθεί στην Τουρκία. Η περιπέτειά του Μπαρίς Μπαλ ξεκινά 22 χρόνια πριν όταν καταδικάστηκε από τα τουρκικά δικαστήρια σε πολυετή φυλάκιση με την κατηγορία της συμμετοχής σε «παράνομη» πολιτική οργάνωση, λόγω της κινηματικής του δράσης. Πριν εκτελεστεί η ποινή του, πέρασε κολυμπώντας στην Ελλάδα όπου αιτήθηκε και πήρε πολιτικό άσυλο πριν από 20 χρόνια, σε ηλικία μόλις 16 ετών. Σήμερα παντρεμένος και πατέρας ενός μικρού παιδιού, ο Μπαρίς Μπαλ είναι ένας από τους γνωστότερους καλλιτέχνες στην Ελλάδα στη μουσική της Ανατολίας και έχει διδάξει σε ωδεία και στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Άρτας. Πλέον κινδυνεύει να εκδοθεί στην Τουρκία καθώς το τουρκικό κράτος κατάφερε να πετύχει την έκδοση διεθνούς εντάλματος για τη σύλληψη του από την Ιντερπόλ. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους το αίτημα για την έκδοσή του φαίνεται πως συνδέεται με μία γενικότερη στρατηγική του τουρκικού κράτους που πιέζει για την επανεξέταση πολλών υποθέσεων Τούρκων πολιτικών προσφύγων που ζουν στην Ελλάδα. Ο Μπαρίς Μπαλ είχε απευθυνθεί πριν από μερικές ημέρες στην ΕΛΑΣ για την έκδοση διαβατηρίου για επαγγελματικό του ταξίδι. Οι αστυνομικές αρχές τον ενημέρωσαν ότι θα έπρεπε να παρουσιαστεί στο Τμήμα Αλλοδαπών της Θεσσαλονίκης καθώς υπήρχε το ένταλμα σύλληψης του από την Ιντερπόλ. Ωστόσο οι αστυνομικοί δεν μπόρεσαν να παρέχουν, ούτε στον ίδιο ούτε στον δικηγόρο του, άλλες πληροφορίες καθώς το ένταλμα ήταν στα γαλλικά. Μέχρι το ένταλμα να μεταφραστεί στα ελληνικά, ο Μπαρίς Μπαλ μεταφέρθηκε αρχικά στο Α.Τ. Εύοσμου και στη συνέχεια στη ΓΑΔΘ, όπου ενημερώθηκε ότι θα κρατηθεί εκεί τουλάχιστον έως σήμερα, οπότε η υπόθεσή του αναμένεται να εξεταστεί από το δικαστικό συμβούλιο που έχει αρμοδιότητες που αφορούν πολιτικούς πρόσφυγες που έχουν πάρει άσυλο στην Ελλάδα. Σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Μπαρίς Μπαλ, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης χθες το το πρωί.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Έκκληση για φάρμακα από το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Βύρωνα
Έκκληση απευθύνει το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Βύρωνα, μία από τις πλέον δραστήριες και επιτυχημένες δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, για δωρεά φαρμάκων. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «πρόκειται για άκρως απαραίτητα φάρμακα, των οποίων η αυξημένη ζήτηση δημιουργεί μόνιμες ελλείψεις στα αποθέματά μας καθώς λόγο της λιτότητας και της μεγάλης συμμετοχής των ασφαλισμένων τα φάρμακα που μας δίνουν τα φαρμακεία και οι πολίτες συνεχώς περιορίζονται. Η κολοβή επέκταση της ασφάλισης στον ανασφάλιστο πληθυσμό, στο επίπεδο πρωτοβάθμια υγείας, δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες των ανασφάλιστων συμπολιτών μας εξ αιτίας του τεράστιου όγκου των ανέργων αλλά και της μεγάλης φτώχειας εργατικών μαζών που αδυνατούν να καταβάλλουν την συμμετοχή και να προμηθευτούν τα φάρμακα που έχουν ανάγκη!»
Στις λίστες που ακολουθούν αναγράφεται αρχικά η φαρμακευτική ουσία και από κάτω ορισμένες ενδεικτικές εμπορικές ονομασίες. Γίνονται δεκτά οποιαδήποτε σκευάσματα γενοσήμων από τις ουσίες αυτές. 1) ουσία CLOPIDOGREL (εμπορικές ονομασίες: carder, clovix, clovelen, globel, darxa, plavix, plasiver, grepid, dapixol, iscover, plavidosa, heart-free) 2) ουσία ATORVASTATIN (εμπορικές ονομασίες: atorval, atorvalet, lipovast, Lipitor, altoram, holisten, ator-chol, biger, atrost, torvacard, torvaplus, lipigan, arvastatil, lorvaten κλπ) 3) ουσία SERTRALINE (εμπορικές ονομασίες: Zoloft, neurosedine, enidap, certorun, sertraline/generics, sertral, serolux, serotype) 4) ουσία OMEPRAZOLE (εμπορικές ονομασίες: losec, penrazol, eselan, elcodrop, alevior, elkotheran, benzol, zolandil, veralox, oprazium, odasol, glaveral, sieral, lyopraz, ezipol, elkostop, loproc, lenar, ufonitren, belifax, rythmogastril κ.ά.) 5) ουσία PANTOPRAZOLE (εμπορικές ονομασίες: zurcazol, controloc, praz-up, pantium, ozepram) 6) ουσία VALSARTAN (εμπορικές ονομασίες: diovan, dalzad, avalsan, valperol, zakodian, valpressol) *σημείωση. Υπάρχει ανάγκη και σε συνδυασμούς valsartan όπως πχ Co-diovan, co-dalzad κλπ. Λοιπές ανάγκες: Abilify, Actos, Eucreas, Zomarist, Janumet, Jalra, Galvus Keppra , Efexor XR, Cipralex, Entact Exforge, Exforge HCT, Copalia, Copalia HCT, Evista Daflon, Flevostol, Filicine, Fosavance, Lantus Solostar, Neurontin, Gabantin
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο μεγάλος μύθος ότι η Γερμανία έχει δανείσει στην Ελλάδα καταρρίπτεται . Η απελθούσα μνημονιακή συγκυβέρνηση δεν ήταν το μόνο που έκρυβε . Η Γερμανία , μέσω της αναπτυξιακής της τράπεζας παίρνει χρήματα από την ΕΚΤ με μηδέν επιτόκιο και στην συνέχεια δανείζει την Ελλάδα με 0,60% περίπου . Ήδη όλο το προηγούμενο διάστημα η Γερμανία έχει βάλει στα ταμεία της , μόνο από τέτοια συναλλαγή περί τα 40 δις ευρώ . Κατά τα άλλα η υπόδουλη προηγούμενη κυβέρνηση αντιδρούσε και αντιδρά στο να ιδρύσει ο Τσίπρας μια τέτοια Ελληνική αναπτυξιακού χαρακτήρα τράπεζα . Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του .
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πρωτη δηλωση του Ζουραρη στο twiter, ο οποιος εκλεχτηκε βουλευτης Θεσσαλονικης με τους Ανεξαρτητους Ελληνες, πριν ξεκινησει για τα βουλευτικα του καθηκοντα στην Αθηνα.
«Βαρύποτμος και βαρυαχής δέρκομαι την μαλακία που σας δέρνει θρασύμυθοι κάμμοροι»
Δυστυχισμένος και βαριά αναστενάζοντας βλέπω την μαλακία που σας δέρνει θρασύτατοι καταραμένοι.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να δώσει ψήφο στήριξης ή ανοχής
Το ΚΚΕ, όπως ήταν αναμενόμενο, ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει κάποιο αντικείμενο συνάντησης με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και νέο πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα. “Το ΚΚΕ όπως έχει δεσμευτεί προεκλογικά στον ελληνικό λαό, δεν πρόκειται να δώσει ψήφο στήριξης ή ανοχής με οποιαδήποτε μορφή”, σημειώνει στην ανακοίνωσή του το κόμμα. “Η κυβέρνηση με βάση τις διαδικασίες θα πρέπει σύντομα να φέρει τις προγραμματικές δηλώσεις της στη Βουλή και εκεί θα γίνει ανοιχτή συζήτηση και τοποθέτηση όλων των κομμάτων μπροστά στον ελληνικό λαό”, συμπληρώνει.
Σχολιο.- Μπράβο. Δλδ προεξοφλεί αντιλαϊκή πολιτική. Κατώτεροι των προσδοκιών. Ό λαός βιώνει μέρες ελπίδας και αυτοί αντί να δελεάσουν πολιτικά ομογάλακτους παίζουν το παιχνίδι του αστικού συστήματος.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Λαφαζάνης: Στο δημόσιο η ΔΕΗ – Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 σπίτια
Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης ανέφερε το πρωί της Τετάρτης στο ΣΚΑΙ, πως η κυβέρνηση έχει πάρει την ειλημμένη απόφαση της νέας να σταματήσει άμεσα κάθε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αλλά και την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ν. Βούτσης: Νόμος από το 1996 η μη οπλοφορία των αστυνομικών στις διαδηλώσεις
Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας έχει τοποθετηθεί στο παρελθόν ξεκάθαρα για το θέμα που έθιξε ο κ. Γ. Πανούσης δήλωσε πριν την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης. Κανείς δεν μίλησε για αφοπλισμό της αστυνομίας, αλλά για εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου που υπάρχει από το 1996. Ο Νίκος Βούτσης σημείωσε ότι «ο κ. Πανούσης γνωρίζει πολύ καλά το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει που προβλέπει να μην οπλοφορούν οι αστυνομικοί σε όλες τις διαδηλώσεις και στα γήπεδα». Σχολιάζοντας επίσης τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Γ. Κατρούγκαλου πρόσθεσε ότι η επαναπρόσληψη των απολυμένων από το Δημόσιο αποτελεί βασική θέση του ΣΥΡΙΖΑ.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Α. Ξανθός: Κατάργηση των 5€ στα εξωτερικά ιατρεία και του 1€ στις συνταγές
Το στίγμα του έδωσε ο Ανδρέας Ξανθός στην πρώτη του δήλωση ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας και μίλησε για τη λήψη μέτρων άμεσης ανακούφισης τωνα σφαλισμένων με κατάργηση των χαρατσιών.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Χριστοδουλοπούλου: Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα
H αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου μιλώντας στο ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο 105,5 η κυρία Χριστοδουλοπούλου είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να αποδώσει την ελληνική ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, τη λεγόμενη δεύτερη γενιά μεταναστών». Αναφορικά με την πολιτική που εφάρμοσε η προηγούμενη Κυβέρνηση σχετικά με τα παιδιά που "δεν γνώρισαν άλλη πατρίδα" πρόσθεσε πως: "ακόμη και αυτών που δεν γεννήθηκαν αλλά ήρθαν πολύ μικρά στην Ελλάδα, μεγάλωσαν εδώ. Πήγαν και τελείωσαν το σχολείο τους, εδώ"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
Μπροστά στον κίνδυνο να βρεθούν οι Ελληνες τηλεθεατές χωρίς τα ποιοτικά τηλεοπτικά προιόντα που τούς προσφέρουν οι εγχώριοι καναλάρχες και …
χωρίς την ενημέρωση των θαλασσοδανεισμένων εφημερίδων τους, (οι οποίες σημειωτέον έχουν πρόσβαση σε πανάκριβες προσφορές), θα πρέπει να υπάρξει παλλαικό μέτωπο αντίστασης. Εχετε αναρωτηθεί πόσο φτωχή θα είναι η ζωή μας χωρίς τα ξέκ@λα και τα φτηνοπρογράμματα του Κυριακού, του Κοντομηνά, του Μπόμπολα και πάει λέγοντας. Εχετε αναρωτηθεί πόσοι χαραμοφάηδες νταλαβεριτζήδες ζουν μέσα από αυτό το βλαχομπαρόκ τηλεοπτικό lifestyle; -Κάτω τα χέρια από τους καναλάρχες και τους εκδότες μας!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πανούσης: Όπλα θα έχει και στη διαδήλωση η αστυνομία - Καταργούνται οι φυλακές τύπου Γ'
Αντιδιαμετρική άποψη δεν έχει ένα απλό στέλεγχος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο νέος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σε σχέση με τις προεκλογικές θέσεις που ανέφεραν αφοπλισμό της αστυνομίας που έρχεται σε επαφή με τους διαδηλωτές ή την κατάργηση των ΜΑΤ που είχε δηλώσει ο κ.Τυροβολάς (στέλεγχος του ΣΥΡΙΖΑ) στο ΣΚΑΙ.
Ο κ.Πανούσης ανέφερε πως "Όπλο θα έχει η αστυνομία και στις διαδηλώσεις... αρχικά να δούμε αν χρειάζεται πάντα στις διαδηλώσεις η αστυνομία, αλλά αρχικά όπλο θα έχει, δεν σημαίνει ότι αυτό θα είναι προτεταμένο για να φοβίζει και να τρομοκρατεί, άρα είναι θέμα ισορροπίας, γι αυτό είπα και χτες ότι πρέπει να συμφιλιώσουμε τους πολίτες με την αστυνομία" Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Πανούσης στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 απαντώντας αν πρόκειται να προχωρήσει στον αφοπλισμό της αστυνομίας. Επίσης ανέφερε πως: "Τα περί αφοπλισμού δεν τα πιστεύω. Είναι διαφορετικό πράγμα να ξέρει ένας αστυνομικός πότε βγάζει το όπλο, που το στρέφει και γιατί το κάνει. Είναι διαφορετικό πράγμα η αστυνόμευση ενός κοινωνικού κινήματος και διαφορετικό πράγμα η αστυνόμευση μιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Άρα δεν έχει να κάνει με το να μην έχει όπλο ο αστυνομικός, αλλά πρέπει να έχει εκπαιδευτεί για να ξέρει τι θα το κάνει αυτό το όπλο", είπε χαρακτηριστικά. "Η αστυνομία είναι θεσμός της δημοκρατίας, όχι θεσμός κατά της δημοκρατίας".
Καταργούνται οι φυλακές υψίστης Ασφαλείας - Τέλος τα κάγκελα από την Βουλή Ο κ. Πανούσης, μιλώντας στην πρωινή εκμπομπή του Mega, είπε ότι το πρώτο πράγμα που θα ζητήσει θα είναι να φύγουν τα κάγκελα μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη. «Αυτό δεν λύνει κανένα πρόβλημα ασφάλειας», είπε. Πρόσθεσε επίσης ότι σκοπός του είναι να συμφιλιώσει τον την αστυνομία με τον πολίτη. Για τις διαδηλώσεις είπε ότι η έννοια του άοπλου αστυνομικού δεν υπάρχει, ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν σε μια πορεία 1.000 ανθρώπων να υπάρχουν 2.000 αστυνομικοί. Ο κ. Πανούσης είπε ακόμα ότι θα καταγηθούν οι φυλακές υψίστης ασφαλείας. Για την αστυνομία και τον ρόλο της είπε ότι «Ο αστυνόμος της γειτονιάς είναι αυτονόητο. Είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει ο πολίτης και τον εμπιστεύεται». Ο κ. Πανούσης είπε επίσης ότι ήταν έκπληξη η τοποθέτησή του στο συγκεκριμένο υπουργείο.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Μπορείς να μην είσαι στο πλευρό του Τάσου Κουράκη, Υπουργού Παιδείας, όταν πριν αναλάβει θέτει άμεσα μέτρα ανατροπής της μνημονιακής πολιτικής; Επιτέλους, ένας υπουργός Παιδείας που δεν είναι υπάλληλος συμφερόντων!
- Καταργείται από εφέτος η «Τράπεζα θεμάτων» - Καταργούνται από εφέτος οι πανελλαδικού τύπου εξετάσεις στην Α’ και την Β΄ Λυκείου - Στην Γ’ Λυκείου θα διευρυνθούν τα επιστημονικά πεδία, έτσι ώστε να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες για σπουδές στους υποψηφίους σε τμήματα που είναι κοντά στην περιοχή κατοικίας τους. - Επιστρέφουν οι «αιώνιοι» φοιτητές και καταργείται ο νόμος που ορίζει την διαγραφή τους. Όσοι ενδιαφέρονται θα συνεχίσουν κανονικά τις σπουδές τους, χωρίς περιορισμό χρόνου - Οι μετεγγραφές σε κάθε περίπτωση θα... διευκολύνονται έτσι ώστε να μπορούν να σπουδάσουν πιο εύκολα οι νέοι και οι νέες - Οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων που απομακρύνθηκαν με το μέτρο της διαθεσιμότητας, επιστρέφουν στις θέσεις τους - Επαναπροσλαμβάνονται αλλά από την επόμενη σχολική χρονιά όλοι οι καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης και ειδικά των Επαγγελματικών Λυκείων, που καταργήθηκαν οι ειδικότητες τους - Επιστρέφουν στις θέσεις τους οι σχολικοί φύλακες που απολύθηκαν - Θα γίνει αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων και θα γραφτούν νέα βιβλία στα σχολεία - Θα καταργηθεί το ένα σύγγραμμα στα πανεπιστήμια και οι φοιτητές θα έχουν πρόσβαση με αξιόπιστο τρόπο στις «ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες»
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Κατρούγκαλος: Θα ανακληθούν οι απολύσεις που έγιναν αντισυνταγματικά
Την ανάκληση των απολύσεων στο Δημόσιο που προήλθαν από το μέτρο της διαθεσιμότητας ή κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας προανήγγειλε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Νάντια Βαλαβάνη στη La Repubblica: Σταματούν οι κατασχέσεις κατοικιών και αυξάνονται οι μισθοί
Συνέντευξη της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica
Ιανουάριος 28 2015 15:03
«Σταματούν οι κατασχέσεις κατοικιών και αυξάνονται οι μισθοί. Έτσι θα επιστρέψει η ελπίδα», τιτλοφορείται η σημερινή συνέντευξη της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica. «Η πρώτη κίνηση της κυβέρνησής μας θα είναι τα μέτρα για την αντιμετώπιση τής ανθρωπιστικής κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Δεν μας χρειάζεται η άδεια της τρόικας. Πρώτον διότι δεν την αναγνωρίζουμε ως νόμιμο όργανο με το οποίο να διαπραγματευθούμε. Και διότι το πρόγραμμά μας εξηγεί καλά, σημείο προς σημείο, πώς θα χρηματοδοτήσουμε τις παρεμβάσεις μας», προσθέτει η κ. Βαλαβάνη. Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι η κυβέρνηση ζητά από τους πιστωτές την περικοπή του χρέους, «κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει από το 2009, όπως παραδέχθηκαν και οι ιθύνοντες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου». Ερωτηθείσα δε σχετικά με το αίτημα των δανειστών για νέες περικοπές, απαντά ότι «η χώρα δεν θα δεχθεί τέτοιου είδους επιβολές, διότι χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις για επανάκτηση της αξιοπρέπειας και για να ξαναδοθεί, στους ανθρώπους, λίγη ελπίδα». Η Νάντια Βαλαβάνη υπογραμμίζει, επίσης, ότι θα σταματήσουν οι κατασχέσεις και πλειστηριασμοί των κατοικιών, θα αυξηθεί ο κατώτερος μισθός, και θα επανασυνδεθεί το φως στις φτωχές οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, διότι «πρόκειται για δέσμευση πολιτισμού». Σε ερώτηση σχετικά με την εξεύρεση πόρων, η αναπληρώτρια υπουργός αναφέρει ότι «θα καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα που δεν κατέληξαν στη διάσωση των τραπεζών και αναμένεται, παράλληλα, και η αποδέσμευση ευρωπαϊκών πόρων». «Δεν αναγνωρίζουμε το μνημόνιο που υπέγραψε ο Σαμαράς, αλλά η Ευρώπη δεν πρέπει να ανησυχεί. Θα παρουσιάσουμε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεών μας, για τον εκσυγχρονισμό του κράτους. Όχι με οριζόντιες και γενικευμένες περικοπές, αλλά με παρεμβάσεις για να γίνει πιο αποτελεσματικός και λιγότερο δαπανηρός ο κρατικός μηχανισμός», σημειώνει η κ. Βαλαβάνη. Τέλος, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών δηλώνει αισιόδοξη, διότι «ο άνεμος άλλαξε, και η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ και η επιτυχία του Podemos στην Ισπανία δείχνουν ότι ο κόσμος δεν αντέχει άλλο», ενώ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «θα δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος για να πετύχει μια συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Ένωση», από τη στιγμή που «και οι ίδιοι έχουν καταλάβει ότι το θέμα, δεδομένης της πραγματικότητας, δεν είναι να βρεθεί μια λύση για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη».
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αλέξης Τσίπρας σε υπουργούς: Όχι σπατάλες, προσεκτικοί στις δηλώσεις
Συλλογική λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός από τα μέλη της νέας κυβέρνησης στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο
Ιανουάριος 28 2015 14:21
Κατευθυντήριες γραμμές έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στους υπουργούς, ζητώντας αμοιβαίο σεβασμό, συντονισμό, κλίμα εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης. Επεσήμανε ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί στις δηλώσεις και τις εξαγγελίες που κάνουν ιδιαίτερα πριν την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, όπου θα δοθεί το στίγμα των προτεραιοτήτων. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τα μέλη του κυβερνητικού σχήματος να είναι προσεκτικοί, ιδιαιτέρως σε θέματα σπατάλης, όπως αεροπορικά ταξίδια, συστήνοντας να ταξιδεύουν μόνο οικονομική θέση, να υπάρχει συρρίκνωση των μετακλητών υπαλλήλων των φρουρών και αστυνομικών που θα έχουν στην διάθεση τους. Οικονομία ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ακόμα και στο θέμα των αυτοκινήτων. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους ξεκαθαρίστηκε πως το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά ούτε έχει γίνει κάποια κίνηση σε επίπεδο κορυφαίων στελεχών, καθώς προτεραιότητα είναι να "τρέξει" το κυβερνητικό έργο. Βεβαίως ανώτατες κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως η επιλογή του προσώπου είναι ένα θέμα που θα πρέπει να λυθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με το οικονομικό επιτελείο (Δραγασάκης, Βαρουφάκης, Σταθάκης), ενόψει της επίσκεψης των κ. Σουλτς, Ντάισελμπλουμ.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τσίπρας σε Κουτσούμπα: Θα σε ενημερώνω για όλα τα θέματα
Τι είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα
Ιανουάριος 26 2015 13:25
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα της Κ.Ο. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται να ορκιστεί πρωθυπουργός στις 4 το απόγευμα της Δευτέρας. "Θέλω να σε ενημερώνω για όλα τα κρίσιμα θέματα" είπε ο κ. Τσίπρας στον κ. Κουτσούμπα. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα συναντηθούν μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.
Ωστόσο, από τον Περισσό διαμηνύουν πως δεν υπάρχει αντικείμενο συνάντησης με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και νέο πρωθυπουργό της χώρας, επαναλαμβάνοντας πως το ΚΚΕ, όπως έχει δεσμευτεί προεκλογικά στον ελληνικό λαό, δεν πρόκειται να δώσει ψήφο στήριξης ή ανοχής με οποιαδήποτε μορφή. Η κυβέρνηση, με βάση τις διαδικασίες, θα πρέπει σύντομα να φέρει τις προγραμματικές δηλώσεις της στη Βουλή και εκεί θα γίνει ανοιχτή συζήτηση και τοποθέτηση όλων των κομμάτων μπροστά στον ελληνικό λαό, αναφέρει ταυτόχρονα το ΚΚΕ.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Λαβρόφ: «Να διατηρήσει την ουδετερότητά της η Ουκρανία»
Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2015, 12:29
«Η Ουκρανία θα πρέπει να διατηρήσει την ουδετερότητά της για να αποτρέψει περαιτέρω διαιρέσεις στη χώρα» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ. «Προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω διαιρέσεις στην Ουκρανία, είναι... σημαντικό να διατηρήσει το ουδέτερο καθεστώς της» αναφέρει σε άρθρο του ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο. Έπειτα από την ανατροπή του υποστηριζόμενου από τη Μόσχα προέδρου τον περασμένο χρόνο, η ηγεσία του Κιέβου επιδίωξε την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και το ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της κατάργησης του καθεστώτος του «αδέσμευτου κράτους» και της προετοιμασίας της χώρας για την ένταξή της στην Ατλαντική Συμμαχία.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Λαβρόφ προς Συρία: Εκκληση που δεν εισακουστηκε «Ενώστε τις δυνάμεις σας κατά της τρομοκρατίας»
Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2015, 15:54
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τα μέλη της συριακής αντιπολίτευσης και τους εκπροσώπους της κυβέρνησης της Συρίας που συμμετέχουν στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Μόσχα σήμερα να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να καταπολεμήσουν την απειλή της «τρομοκρατίας». «Πιστεύουμε ότι η κατανόηση από τους πολιτικούς και τους σημαντικότερους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών της ανάγκης να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να πολεμήσουν την κοινή αυτή απειλή (της τρομοκρατίας) θα πρέπει να γίνει το κλειδί για την αναβίωση της ενότητας του συριακού έθνους» είπε ο Λαβρόφ. Τα 32 μέλη διαφόρων οργανώσεων της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης και τα έξι μέλη της επίσημης αντιπροσωπείας υπό τον πρεσβευτή της Συρίας στον ΟΗΕ συναντήθηκαν σε κτήριο της ρωσικής διπλωματίας. Είναι οι πρώτες συνομιλίες ανάμεσα σε μέλη της αντιπολίτευσης, κυρίως εκπροσώπους της Επιτροπής εθνικού συντονισμού για τις δυνάμεις της δημοκρατικής αλλαγής (CCND) και τους Κούρδους, από τη μια πλευρά, και αξιωματούχους του καθεστώτος, από την άλλη, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων της Γενεύης ΙΙ τον Φεβρουάριο του 2014. Οι προσδοκίες για την επίτευξη προόδου στις συνομιλίες αυτές είναι μικρές, όμως η Ρωσία ελπίζει ότι οι διαπραγματεύσεις θα δώσουν ώθηση στην ειρηνευτική διαδικασία για την επίλυση της κρίσης στη Συρία που διαρκεί σχεδόν τέσσερα χρόνια.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΜΠΑΛΤΑΣ: ΒΑΘΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
«Η δική μας κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση ρήξης και ανατροπής. Δεν υπάρχει, όμως, απόλυτη ρήξη, η ρήξη ταυτίζεται σε έναν βαθμό με τη συνέχεια», τόνισε ο νέος υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων, Αριστείδης Μπαλτάς, κατά την παραλαβή του υπουργείου από τον Ανδρέα Λοβέρδο. «Το θέμα της Παιδείας είναι τεράστιο, δεν φταίει μόνο η απερχόμενη κυβέρνηση για τα προβλήματα. Η Παιδεία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ευκαιριακά. Θέλουμε να προχωρήσουμε σε βαθιές αλλαγές. Αλλά οι αλλαγές απαιτούν χρόνο αν όχι χρόνια. Το πρόβλημα το οποίο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε άμεσα είναι η ανθρωπιστική καταστροφή σε ό,τι αφορά τη διάσταση της Παιδείας και παράλληλα να ξεκινήσουμε έναν ευρύτατο διάλογο για τις ουσιαστικότερες και βαθύτερες αλλαγές», πρόσθεσε ο νέος υπουργός. Από την πλευρά του, ο απερχόμενος υπουργός ευχήθηκε καλή επιτυχία στη νέα ηγεσία του υπουργείου, επισημαίνοντας ότι η παράδοση γίνεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή. Την απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου ευχαρίστησε και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης. «Η αντιπολίτευση που ασκήσαμε στηρίχθηκε στις αρχές και τις αξίες της αριστεράς. Αγωνιστήκαμε για ένα σχολείο, δημόσιο, δωρεάν και υψηλού επιπέδου. Και οι τρεις αυτές ιδιότητες έχουν υπομονευθεί. Το επίπεδο της Παιδείας που παραλαμβάνουμε είναι αναντίστοιχο με τις ανάγκες της κοινωνίας», τόνισε, ενώ υπογράμμισε πως θα τηρηθούν όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης. «Το ανθρώπινο δυναμικό είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Κώστας Φωτάκης και πρόσθεσε: «Αυτό που καλούμαστε να βρούμε είναι πώς θα φτάσουμε στο σημείο ώστε η γνώση να παράξει πλούτο και πώς αυτός θα επιστρέψει πίσω στην κοινωνία. Μια σειρά νομοθετημάτων κάνουν το πλαίσιο για την έρευνα να ασφυκτιά. Πρέπει να δούμε πώς θα ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια».
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
«ΒΟΜΒΑ» ΔΡΙΤΣΑ - ΣΤΟΠ ΣΤΗΝ ΙΔΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΛΠ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΑΙΠΕΔ!
«Βόμβα» μεγατόνων έριξε λίγο πριν την ορκωμοσία του ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας. Σε δηλώσεις του έξω από το Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Δρίτσας ήταν κατηγορηματικός: «Σταματάει αμέσως η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ» και το ΤΑΙΠΕΔ περνάει όπως είπε στο κράτος. Τα δύο αυτά ζητήματα αναμένεται να προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις αφού αποτελούν και προαπαιτούμενα που είχε θέσει η τρόικα ήδη από τα πρώτα μνημόνια. Λίγο αργότερα ο κ. Δρίτσας επανέλαβε τη δήλωση αυτή και στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters, τονίζοντας ότι: «δεν θα πουλήσουμε το πλειοψηφικό πακέτο στο λιμάνι του Πειραιά. Η συμφωνία με την Cosco θα αναθεωρηθεί προς όφελος του ελληνικού λαού». Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτοι επισκέπτες που δέχθηκε ο νέος πρωθυπουργός σήμερα 27/01/2015 στο μέγαρο Μαξίμου ήταν η διπλωματική αντιπροσωπεία των Κινέζων με επικεφαλής τον ίδιο τον πρέσβη. Όπως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου λίγο πριν τις εκλογές ότι το πρώτο ταξίδι που θα κάνει ως πρωθυπουργός θα είναι στην Κίνα. Μένει να διαπιστωθεί, ποιες θα είναι οι εξελίξεις που θα τρέξουν άμεσα στο συγκεκριμένο μέτωπο, αλλά και τη γενικότερη στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση Τσίπρα ως προς το πλέγμα των αποκρατικοποιήσεων, καθώς έχει ταχθεί ξεκάθαρα, κατά την προεκλογική περίοδο, κατά του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ- ΣΤΟΠ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Τέλος στο μνημόνιο και τις ιδιωτικοποιήσεις προανήγγειλε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά την παραλαβή του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης από τον προκάτοχό του, Γιάννη Μανιάτη. Ο Π. Λαφαζάνης, αναφερόμενος στα θέματα των διεθνών ενεργειακών σχέσεων τόνισε: «δεν προτιθέμεθα να είμαστε δορυφόροι κανενός» και συνέδεσε το θέμα με τη χθεσινή αντίδραση της κυβέρνησης στην έκδοση ευρωπαϊκής ανακοίνωσης κατά της Ρωσίας. Ο Π. Λαφαζάνης στάθηκε επίσης ιδιαίτερα στην ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, επισημαίνοντας ότι «η κρίση χρέους δεν είναι στην ουσία κρίση χρέους, το χρέος αξιοποιείται από τις νεοαποικιακές δυνάμεις της ΕΕ, προκειμένου να κατεδαφίσουν τα πάντα στη χώρα, η πραγματική κρίση είναι η παραγωγική διάλυση και υποβάθμιση της χώρας. Με την κυβέρνησή μας, τελειώνουν η τρόικα και τα μνημόνια, όσοι εφαρμοστικοί νόμοι έχουν ψηφιστεί, θα καταργηθούν σταδιακά, αλλά άμεσα» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης. Πρόσθεσε ότι ένα από τα πρώτα μέτρα θα είναι να τεθεί τέλος στη διάσπαση και περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. «Η ΔΕΗ θα παραμείνει και θα ανασυγκροτηθεί ως δημόσια επιχείρηση, με πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο στο Δημόσιο που θα λειτουργεί με δημόσια χαρακτηριστικά, με αποκλειστικό γνώμονα αναπτυξιακά, περιβαλλοντικά και παραγωγικά κριτήρια, όχι κερδοσκοπικά. Αποτελεί το όχημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης, θέλουμε να επανεξετάσουμε όλες τις σχέσεις της ώστε να την απαλλάξουμε από κάθε ληστρική διασύνδεση με ιδιωτικά συμφέροντα» τόνισε ο υπουργός. Διευκρίνισε ότι θα σταματήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ (βρίσκεται στο στάδιο υποβολής προσφορών), όπως και κάθε ιδιωτικοποίηση με ληστρικούς όρους. Για τα ΕΛΠΕ είπε ότι το ποσοστό του Δημοσίου που έχει μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ θα επιστρέψει στο Δημόσιο, το οποίο θα ασκήσει όλα τα καθήκοντα που προβλέπονται από τη συμμετοχή του, ενώ ειδικότερα για τον ΔΕΣΦΑ και τους διαγωνισμούς για έρευνες υδρογονανθράκων παρέπεμψε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, τονίζοντας πάντως ότι θα τηρηθούν όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις. Έδωσε δε ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση της λαθρεμπορίας στην αγορά καυσίμων, καθώς και στην ενεργειακή επάρκεια, ασφάλεια και σε προσιτές τιμές για να δουλέψει ανταγωνιστικά η οικονομία και να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά. Για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις είπε ότι το υπουργείο θα κινείται με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό, λαϊκό, δημόσιο συμφέρον, τονίζοντας με αφορμή και την ανακοίνωση της ΕΕ για τη Ρωσία ότι η Ελλάδα δεν είναι ο παρίας της Ευρώπης. «Έχουμε προβλήματα, αλλά είμαστε ισότιμο μέλος και θέλουμε να έχουμε γνώμη» είπε. Για δε τις ανανεώσιμες πηγές, σημείωσε ότι θα στηριχθούν ιδιαίτερα οι μικροί παραγωγοί, ώστε να γίνει βιώσιμη η επένδυσή τους. Ο κ. Λαφαζάνης στάθηκε επίσης στο γεγονός ότι στο ΥΠΕΚΑ έγινε μια κανονική και ουσιαστική τελετή παράδοσης, όπως επιβάλλει ο πολιτικός πολιτισμός, πέρα από τις διαφορές και κατέληξε: «Τα λόγια είναι εύκολα, ελπίζουμε και στην πράξη να ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού».
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ- ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Νομοθετική ρύθμιση για τη διευθέτηση του λεγόμενου ιδιωτικού χρέους προανήγγειλε ο νέος υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης στο περιθώριο της τελετής παραλαβής παράδοσης του υπουργείου. Κατά τη διάρκεια της τελετής ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αλλαγή της σχέσης με το μνημόνιο και την τρόικα καθώς όπως τόνισε σε διαφορετική περίπτωση η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας μπορεί να πνιγεί. Ανέφερε τους τρεις τομείς στους οποίους η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επαναπροσανατολίσει τις πολιτικές προτεραιότητες του υπουργείου που, όπως είπε, μέχρι τώρα ήταν η απορρύθμιση των αγορών, οι αποκρατικοποιήσεις και η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων. Στη συνέχεια ο κ. Σταθάκης ανέφερε τους τομείς στους οποίους, όπως είπε, θα υπάρχει συνέχεια με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας και συγκεκριμένα: - Το νέο ΕΣΠΑ - Η απογραφειοκρατικοποίηση του συστήματος - Στροφή στη νεανική επιχειρηματικότητα με άνοιγμα νέων επιχειρήσεων - Αλλαγή στην επαφή των επιχειρήσεων με τη δημόσια διοίκηση μέσω ΚΕΠ επιχειρήσεων - Ενίσχυση των διαδικασιών των νεοφυών επιχειρήσεων - Ενίσχυση των εξαγωγών σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία - Διεύρυνση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων με προσανατολισμό στα μικρού και μεσαίου μεγέθους έργα. Ο πρώην υπουργός Κ. Σκρέκας, αναφέρθηκε στη στροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη, στην υψηλή απορροφητικότητα που επιτεύχθηκε στο ΕΣΠΑ και στην ίδρυση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου. Οι πρώην υφυπουργοί Νότης Μηταράκης και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος αναφέρθηκαν στην καλή συνεργασία με τους υπαλλήλους και έκαναν απολογισμό του έργου τους. Ευχήθηκαν καλή επιτυχία στην κυβέρνηση για το καλό της χώρας, ενώ ο υφυπουργός Γεράσιμος Γιακουμάτος ξεκίνησε αποκαλώντας τον κ. Σταθάκη σύντροφο και αναφέρθηκε στις προσπάθειές του για μείωση των τιμών, σημειώνοντας ωστόσο ότι το κύριο πρόβλημα ήταν η χαμηλή αγοραστική δύναμη των πολιτών και κατέληξε λέγοντας: «Η εγχείρηση πέτυχε ο ασθενής απέθανε».
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
«Ξαναχτύπησε» ο υπάλληλος του Μπόμπολα: Εθνική ομάδα για Ευρώπη, χωρίς τους «αντιευρωπαϊστές ΑνΕλ»
Την πρότασή του για μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης αποτελούμενη από ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, επανέλαβε σήμερα ο Σταύρος Θεοδωράκης: «Να μην πάει μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη, συνοδευόμενος από τους φοβικούς αντιευρωπαϊστές των ΑνΕλ. Θα είναι μια κακή αρχή, ένα λάθος σήμα στην Ευρώπη που μπορεί να στοιχίσει πολλά στη χώρα», είπε ο υπάλληλος του κ. Μπόμπολα. Συνάμα, προδειδοποίησε για τους κινδύνους που εμπεριέχουν οι επαναστατικές χίμαιρες: «Το χρέος είναι η μητέρα όλων των μαχών και οφείλουμε να τη δώσουμε όλοι μαζί. Όχι όμως, ερασιτεχνικά. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε σε επαναστατικές χίμαιρες, που θέτουν σε δοκιμασία την παρουσία μας στην ευρωζώνη». Σχολιο.- Να δώσουμε τη μάχη μαζί όπως τη "δώσαμε" και τα προηγούμενα χρόνια;;;; Λιώσαμε παπούτσια στις πορείες κωλόπαιδο όταν εσύ συνεντευξιαζόσουν τον Μιχαλολιάκο κι έπινες καφέ στις κούπες της Χ.Α. Άντε χαμένε...
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Οταν ο Γερμανός υπουργός ληστεύει τον Γερμανό πολίτη για να δώσει τα κλοπιμαία στον Γερμανό ή στον Ελληνα τραπεζίτη, ευθύνη δεν έχει ο Ελληνας πολίτης. Να συλληφθεί και να δικαστεί ο Γερμανός υπουργός από τούς Γερμανούς πολίτες του. Αν χρειαστεί μάλιστα, προτείνω Νυρεμβέργη 2. ΟΚ?
ΥΠΟΙΚ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ: Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ
«Στόχος μας θα πρέπει να είναι να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά πρέπει να γίνει σεβαστή η αρχή της Δικαιοσύνης προς τον δικό μας πληθυσμό, προς τους ανθρώπους στη Γερμανία και την Ευρώπη», οι οποίοι έδειξαν αλληλεγγύη στους Έλληνες με τις βοήθειες από το 2010, δήλωσε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, υπουργός Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Ο Γκάμπριελ επισήμανε ακόμη ότι, εάν η Ελλάδα δεν θέλει να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, δεν γίνεται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι αλλού. «Δεν μπορώ να το εξηγήσω αυτό στους Γερμανούς και στις Γερμανίδες, δεν είναι δυνατόν» δήλωσε και διατύπωσε την εκτίμηση ότι η νέα κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να δει με νέα ματιά πολλά θέματα, όπως τη μάχη εναντίον της διαφθοράς. «Ευχόμαστε να διεξαγάγουμε έναν δίκαιο διάλογο με τη νέα κυβέρνηση» κατέληξε ο Γκάμπριελ.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Iρανοφοβία... Τα κολπάκια της ναζιστικής ευρωπαϊκής ένωσης...
Andranik Teymourian, ο αρχηγός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του Ιράν είναι χριστιανός και ασκεί ελεύθερα τα θρησκευτικά του καθήκοντα... Τώρα, γιατί μα βομβαρδίζουν με ειδήσεις για το "κακό" Ιράν; Απλά... εμείς κάνουμε εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο (το παίρναμε μισοτιμής και με πίστωση), γιατί το αποφάσισε η Ε.Ε. ώστε να "εκδημοκρατίσουμε" το Ιράν και αγοράζουμε διπλή τιμή από τις εταιρίες των "δημοκρατικών" χωρών της "πολιτισμένης" δύσης!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Δεν θα περάσει η ποινικοποίηση της αλληλεγγύης – Κάτω ο χαφιεδισμός!
Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Λέσβου καταγγέλλει ότι μέλος της έπεσε θύμα παρακολούθησης από συμβατικό όχημα της Ασφάλειας (τα στοιχεία του οποίου βρίσκονται στη διάθεσή μας), όταν τη Δευτέρα 26/1 συνόδεψε στο αεροδρόμιο συγγενείς των Τούρκων πολιτικών κρατουμένων που δικάζονται στη Μυτιλήνη από τις 15 Γενάρη για «τρομοκρατία». Μάλιστα η παρακολούθηση συνεχίστηκε και μετά την αποβίβαση, ως το σπίτι του μέλους της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α., που βρίσκεται σε χωριό 40 χλμ. από την Μυτιλήνη, φωτογραφίζοντας και το σπίτι και το αυτοκίνητό του.
Είναι φανερό ότι οι κατασταλτικοί αντιδημοκρατικοί νόμοι του κράτους («τρομονόμος» κ.λπ.) και οι γνωστές ασφαλίτικες πρακτικές έχουν στόχο την ποινικοποίηση όχι μόνο πράξεων αντίστασης στον αυταρχισμό και την κοινωνική αδικία αλλά και την απλή ανθρώπινη αλληλεγγύη που μπορεί να δείξει κανείς στον αδύναμο. Διαδηλώσεις, συνελεύσεις, καμπάνιες αλληλεγγύης, μοίρασμα έντυπου υλικού μπαίνουν στο στόχαστρο ενώ καθιερώνονται νέες μορφές κράτησης για όσους πέσουν θύματα της κρατικής καταστολής (λευκά κελιά, φυλακές τύπου Γ κ.λπ.). Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Γενάρη, το οποίο έφερε στην κυβέρνηση ένα κόμμα με αριστερές ρίζες, το ζήτημα πια ανοίγει καθαρά: να διαλυθούν άμεσα όλες οι «ειδικές» δυνάμεις της αστυνομίας (ΜΑΤ-ΥΜΕΤ, ΕΚΑΜ-ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ-ΔΕΛΤΑ-ΖΗΤΑ), να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τις κάθε είδους «ζαρντινιέρες» της προηγούμενης περιόδου και να απαγορευτούν απαρέγκλιτα πρακτικές παρακολούθησης και εκφοβισμού των πολιτών, να απαγορευτεί η παρέμβαση της αστυνομίας στις διαδηλώσεις, η χρήση χημικών και η οπλοφορία των αστυνομικών. Αυτό δεν μπορεί να γίνει όμως ούτε με δηλώσεις κατευνασμού των αστυνομικών, που και πάλι ψήφισαν μαζικά τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, ούτε με την ανοχή στις πρακτικές αυτές στο όνομα άλλων προτεραιοτήτων. Η πάλη του λαού είναι η μόνη που μπορεί να σπάσει τα δεσμά του αστυνομικού παρακράτους, κόντρα στη λογική της «συνέχειας του κράτους» που άρχισε ήδη εδώ και καιρό να καλλιεργεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Όσον αφορά τη δίκη των Τούρκων αγωνιστών, η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Λέσβου εκφράζει την αλληλεγγύη της στους Τούρκους πολιτικούς κρατουμένους και δηλώνει ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της δίκης, που ανακοινώνεται μέσα στην εβδομάδα αυτή, ο φασισμός και ο ιμπεριαλισμός σε Ελλάδα και Τουρκία θα νικηθούν από τον αγώνα των λαών μας για ελευθερία, ισότητα, δικαιοσύνη και από τη διεθνιστική αλληλεγγύη σε αυτόν.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΡΩΣΙΑ: Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΓΙΑ... «ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ» ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Το ενδεχόμενο να υιοθετήσει μια απόφαση που θα καταδικάζει την "προσάρτηση" της Ανατολικής Γερμανίας από τη Δυτική Γερμανία το 1989 ζήτησε ο πρόεδρος του ρωσικού κοινοβουλίου Σεργκέι Ναρίσκιν από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας. Η διακήρυξη αυτή θεωρείται ως "απάντηση" στην πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, την Αν Μπρασέρ, η οποία χαρακτήρισε "προσάρτηση" την ένωση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας με τη Ρωσία μετά από δημοψήφισμα, πέρσι τον Μάρτιο. Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ανέλαβε "να προετοιμάσει μια διακήρυξη που θα καταδικάζει την προσάρτηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας το 1989", είπε ο Ναρίσκιν στους βουλευτές, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Σώματος. Στις 3 Οκτωβρίου 1990 ολοκληρώθηκε η διαδικασία που είχε ξεκινήσει έναν χρόνο νωρίτερα, με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και οι δύο Γερμανίες ενώθηκαν ξανά, 40 χρόνια μετά τη διχοτόμησή τους. "Σε αντίθεση με την Κριμαία, δεν έγινε κανένα δημοψήφισμα στη ΛΔ Γερμανίας", πρόσθεσε ο Ναρίσκιν αναφερόμενος στο δημοψήφισμα που οργανώθηκε πέρσι στην ουκρανική χερσόνησο, στο οποίο σύμφωνα με το Κρεμλίνο το 97% των κατοίκων τάχθηκε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία. Εάν η ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία θεωρείται προσάρτηση, τότε "θα μπορούσαμε να πούμε και ότι η ΛΔ Γερμανίας προσαρτήθηκε από την ΟΔ Γερμανίας", είπε ο Ναρίσκιν τονίζοντας ότι η Μόσχα τάσσεται κατά της λογικής των "δύο μέτρων και δύο σταθμών". Την Κυριακή ο Ναρίσκιν συναντήθηκε, σε "παγωμένη" ατμόσφαιρα με την Μπρασέρ, στο πλαίσιο της προσπάθειας "να συνεχιστεί ο διάλογος" μεταξύ των δύο πλευρών. Πέρσι τον Απρίλιο η Μπρασέρ αφαίρεσε το δικαίωμα ψήφου από τους 18 εκπροσώπους της Ρωσίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης σε ένδειξη αποδοκιμασίας για την προσάρτηση της Κριμαίας. Οι κυρώσεις αυτές ωστόσο μπορεί να ανακληθούν κατά την πρώτη από τις τέσσερις ετήσιες συνόδους του Σώματος που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σταθάκης: Κλειστά τα μαγαζιά τις Κυριακές
Ακυρώνονται οι ρυθμίσεις των μνημονιακών κυβερνήσεων που καταργούσαν την κυριακάτικη αργία στον κλάδο του εμπορίου. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, τα καταστήματα θα παραμένουν κλειστά τις Κυριακές. Η διατήρηση της κυριακάτικης αργίας αποτελούσε σταθερό αίτημα των εμποροϋπαλλήλων και των μικρεμπόρων και η κατάργησή της υπήρξε αιτία κινητοποιήσεων, ακόμη και συγκρούσεων με την αστυνομία.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Μόσχα: Μάθημα δημοκρατίας από την Ελλάδα στις Βρυξέλλες
«Η Ελλάδα δίδαξε στις Βρυξέλλες ένα μάθημα δημοκρατίας» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του κρατικού ρωσικού πρακτορείου ΡΙΑ- Νόβοστι στην ανταπόκριση σχετικά με τη δυσαρέσκεια που εξέφρασε η ελληνική κυβέρνηση για τη χθεσινή ανακοίνωση της Ένωσης για την Ουκρανία και την πιθανότητα επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία. Σχεδόν σε παρόμοιο κλίμα κινείται σύσσωμος ο ρωσικός Τύπος και οι σχετικές εκπομπές στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ της χώρας. «Οι Έλληνες αποποιούνται τη σκληρή ευρωπαϊκή ρητορική ως προς τη Ρωσία και αυτό ενδέχεται να βοηθήσει τη Μόσχα να αποφύγει ενίσχυση των κυρώσεων», γράφει το έγκυρο οικονομικό φύλλο RBK (RosBusinessConsulting), σημειώνοντας ότι στον λογαριασμό της στο twitter η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, απέφυγε να αναφερθεί στις διαφωνίες που προέκυψαν με την ελληνική κυβέρνηση. «Η Ελλάδα απείλησε να μπλοκάρει τις νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας», είναι ο τίτλος της κυβερνητικής εφημερίδας «Ρασίσκαγια Γκαζιέτα» που επαναλαμβάνουν πολλά ρωσικά ΜΜΕ, ακόμη και η ρωσική εκπομπή της «Φωνής της Αμερικής» η οποία αναφέρεται στους φόβους για ένα «ελληνικό βέτο» στην αυριανή έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για το Ουκρανικό. «Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα είναι ο νέος σύμμαχος της Ρωσίας;» αναρωτιέται η ρωσική υπηρεσία του BBC, ενώ η πατριωτικών τόνων και φιλική προς το Κρεμλίνο ιστοσελίδα Vzglyad.ru αναδεικνύει την άποψη των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» ότι θα πρέπει «να πραγματοποιηθεί γεωπολιτική στροφή προς την κατεύθυνση της Ρωσίας». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής της Ρωσίας, Φιόντορ Λουκιάνοφ, «η Ελλάδα μπορεί να εμποδίσει ένα τυχόν νέο κύμα αντιρωσικών κυρώσεων στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ» και θα απαιτηθεί να υπάρξει «ξεχωριστή συζήτηση με τον ελληνικό παράγοντα». Όπως σημειώνει ο Ρώσος διεθνολόγος στο πρακτορείο ΡΙΑ- Νόβοστι, υπάρχει ακόμη μία σειρά χωρών που έχουν εκφράσει διαφωνίες και επιφυλάξεις, όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Αυστρία κλπ, ενώ για τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, «υπάρχουν άλλα ζητήματα πρώτης γραμμής, τα οποία πρέπει να επιλυθούν». Ο επικεφαλής της έδρας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO), Νικολάι Καβέσνικοφ, με δήλωσή του, εκτιμά στην ίδια έρευνα του ΡΙΑ-Νόβοστι, ότι η αρχική σκληρή δήλωση της ελληνικής πλευράς εντάσσεται στο πλαίσιο στρατηγικής, «που συμπεριλαμβάνει τη διατύπωση θέσεων με αρκετή οξύτητα με πρόταση ορισμένου «παζαριού» γι” αυτές τις θέσεις» πολύ περισσότερο που «τώρα για την Ελλάδα οι σχέσεις με τη Ρωσία κάθε άλλο παρά είναι το κεντρικό θέμα». Αντιθέτως προσφέρονται, «ώστε να υπονοηθεί για άλλη μία φορά στις Βρυξέλλες ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Αθήνα, ότι η επίτευξη συμφωνίας θα είναι δύσκολη και ότι αυτό πρέπει να συμβεί γρήγορα». Τα ρωσικά ΜΜΕ επισήμαναν με πληθώρα σχολίων και την επιλογή του Αλ. Τσίπρα και του μεγαλύτερου μέρους της νέας κυβέρνησης να ορκιστεί με πολιτικό όρκο. Μεταξύ άλλων, την απόφαση σχολίασε και ο αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, πρωθιερέας Νικολάι Μπαλασόφ, ο οποίος εκτιμά ότι «σε μία χώρα με τόσο ισχυρή ορθόδοξη παράδοση, η οποία διαμόρφωσε την ιστορία και την κοσμοαντίληψη του λαού, δεν υπάρχει μέλλον για καμία πολιτική δύναμη, η οποία θα αποφάσιζε να αγνοήσει την Εκκλησία και τις πνευματικές αξίες, που εκείνη προστατεύει και είναι πολύτιμο για τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού».
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Στρατούλης: Καταργούνται οι μνημονιακές ρυθμίσεις στις συντάξεις
«Μνημονιακές διατάξεις οι οποίες οδηγούν σε σταδιακή μείωση των συντάξεων και σταδιακή μείωση των ορίων ηλικίας θα καταργηθούν», δήλωσε το πρωί σε εκπομπή του ΑΝΤΕΝΑ ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης. Ο Στρατούλης ανακοίνωσε ότι το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου αποβλέπει στην επαναφορά της σύνταξης των 360 ευρώ σε ανασφάλιστους ηλικιωμένους και ομογενείς, ενώ είναι ήδη έτοιμο νομοσχέδιο για την επαναφορά της 13ης σύνταξης (του δώρου Χριστουγέννων) στους συνταξιούχους που παίρνουν μέχρι 700 ευρώ σύνταξη. Θα αποκατασταθούν, επίσης, οι πρόωρες συντάξεις σε εργαζόμενες μητέρες, ΑΜΕΑ και εργαζόμενους σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα.