Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Σαββατο 14 Φεβρουαριου 2015


Η ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΡΙΤΗ
Την ανακούφισή τους εκφράζουν κάμποσοι φίλοι/ες. Έχοντας ενοχληθεί από δημοσιεύματα που αποκαλύπτουν το βρώμικο παρελθόν αυτής της κυρίας, αναδημοσιεύουν ένα βίντεο του 2012 που την εμφανίζει να διαφωνεί με το μνημόνιο. Αυτό που δεν ξέρουν είναι ότι αμέσως μετά η κ. Παναρίτη ψήφισε στη Βουλή τα μέτρα τα οποία την έκαναν να διαμαρτύρεται στο βίντεο που προβάλλεται!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η Ραχήλ «ισοπεδώνει» τον εκπρόσωπο Τύπου του Ποταμιού στην TV μετά την αήθη επίθεσή του
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε στη θέση του τον εκπρόσωπο του κόμματος «το Ποτάμι» Δημήτρη Τσιόδρα. Η κυρία Ρ. Μακρή και ο κ. Δ. Τσιόδρας παρευρέθηκαν στην εκπομπή του κ. Α. Λιάτσου στο kontra channel. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε κριτική στο « Ποτάμι » για τη φιλό – μνημονιακή στάση του για να προκαλέσει την αντίδραση του εκπροσώπου του κόμματος ο οποίος ενοχλημένος αναρωτήθηκε: «ποιοι είναι μνημονιακοί;»… Η κόντρα ανάμεσα στην Ρ. Μακρή και τον Δ. Τσιόδρα συνεχίστηκε με τον τελευταίο να κάνει λόγο για το «γνωστό της πνευματικό επίπεδο» (χαμηλό επίπεδο, όπως έγινε σαφές από τα λεγόμενα του). «Λέτε δηλαδή ότι οι χιλιάδες ψηφοφόροι που με επέλεξαν στην εκλογική μου περιφέρεια είναι χαμηλού επιπέδου» ανταπάντησε η βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ για να κάνει ακόμη περισσότερο τον εκπρόσωπο του «Ποταμιού» να χάσει τα λόγια του και να χαρακτηρίζει όσα έλεγε η συνομιλήτρια του «ανοησίες», δείχνοντας φανερά «αποσυντονισμένος» από τα «καρφιά» της Ρ. Μακρή. Σημειώνεται ότι ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος ενοχλήθηκε από τον χαρακτηρισμό του «Ποταμιού» σαν φιλό – μνημονιακό κόμμα, υπήρξε, σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό του, προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου και κυβερνητικός εκπρόσωπος στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Π. Πικραμμένου (με λαμπρή, υπέρ των μνημονίων, καριέρα στη συνέχεια σε ρόλο δημοσιογράφου – σχολιαστή, με άκρως μνημονιακές θέσεις στον Σκάι). Πρώτα, όπως θα δείτε και στο βίντεο, η Ραχήλ Μακρή συγκρούστηκε και με τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ όταν ζήτησε να μάθει πώς είναι δυνατόν ο Ριζοσπάστης, η κομματική εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος, να κυκλοφορεί με ολοσέλιδη διαφήμιση της Coca Cola.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Προσκλητήριο Γλέζου για τις συγκεντρώσεις της Κυριακής: Ηχείστε, του βασανισμένου Λαού οι Σάλπιγγες
O ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος απευθύνει αγωνιστικό προσκλητήριο ζητώντας απ όλους να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις της Κυριακής «να δείξουν τη συμπαράστασή τους, την αλληλεγγύη τους στον Ελληνικό Λαό που αγωνίζεται ν' ανακτήσει την Ανεξαρτησία του και να βγάλει τη θηλιά που του έχουν φορέσει στο λαιμό οι δανειστές του». Το προσκλητήριο του Μανώλη Γλέζου: Την Κυριακή 15/2 παρόντες στο προσκλητήριο της Ιστορίας Ηχείστε, του βασανισμένου Λαού οι Σάλπιγγες, το εγερτήριον των συνειδήσεων σάλπισμα. Ξεσηκωθείτε, γρηγορείτε, προσέλθετε στο προσκλητήριο της ιστορίας μας. Εμείς, πιστοί, στις παρακαταθήκες όσων θυσιάστηκαν, στα καλέσματα όσων αγωνίστηκαν, στα οράματα όσων προετοίμασαν το μέλλον που είναι εδώ, θα πλημμυρίσουμε την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου με την απόφαση μας δρόμους και πλατείες. Καλούμε, εγκαλούμε, προσκαλούμε όλες τις αγραυλούσες συνειδήσεις, όπου γης σ' Ανατολή και Δύση, να δείξουν τη συμπαράσταση τους, την αλληλεγγύη τους στον Ελληνικό Λαό, που αγωνίζεται ν' ανακτήσει την Ανεξαρτησία του και να βγάλει τη θηλιά που του έχουν φορέσει στο λαιμό οι δανειστές του.
Μανώλης Γλέζος Βρυξέλλες
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Απαλλάχθηκε ο στρατός των σιωνιστών που τη δολοφόνησε!
Η οικογένεια της Ρέιτσελ Κόρι, της αμερικανίδας ακτιβίστριας η οποία σκοτώθηκε από μια μπουλντόζα του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας το 2003, καταδίκασε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ, το οποίο έκρινε ότι ο στρατός δεν ευθύνεται για τον θάνατό της. «Είναι σαφές ότι η απόφαση αυτή ισοδυναμεί με δικαστική επικύρωση της ασυλίας που χαίρει ο ισραηλινός στρατός όταν διαπράττει αδικίες και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», κατήγγειλε η οικογένεια της Κόρι σε ανακοίνωσή της. Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση που είχε καταθέσει η οικογένεια αφού το 2012 άλλο δικαστήριο, της Χάιφα, είχε απορρίψει επίσης την προσφυγή της εναντίον του κράτους του Ισραήλ για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας». Το 2012 η ισραηλινή δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι ο θάνατος της Ρέιτσελ Κόρι ήταν δυστύχημα και ότι δεν ευθυνόταν ο οδηγός της μπουλντόζας. «Το κράτος δεν ευθύνεται για τις ζημίες που προκαλούνται από τον ισραηλινό στρατό εν καιρώ πολέμου», ανέφερε στην απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο. Η 23χρονη ακτιβίστρια παρασύρθηκε στις 16 Μαρτίου 2003 από την μπουλντόζα του ισραηλινού στρατού ενώ διαδήλωνε μαζί με άλλα μέλη του Διεθνούς Κινήματος Αλληλεγγύης και Παλαιστίνιους της περιοχής, που διαμαρτύρονταν για την κατεδάφιση του σπιτιού μιας οικογένειας Παλαιστινίων στη Ράφα. Στην ανακοίνωσή τους οι γονείς και η αδελφή της Ρέιτσελ Κόρι «καλούν τη διεθνή κοινότητα και ιδίως την αμερικανική κυβέρνηση να στηρίξει τα θύματα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να αντιταχθεί στην ατιμωρησία και να φροντίσει ώστε να γίνονται σεβαστές οι θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου». Η εσωτερική έρευνα την οποία διεξήγαγαν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ για την υπόθεση αυτή το 2003 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες δεν ευθύνονταν για τον θάνατό της, γιατί η ομάδα που χειριζόταν την μπουλντόζα δεν την είχε δει.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ψυχοσάββατο σήμερα! Θεός σχωρέστους, σε όσους έχουν φύγει! Και να συχωρέσει και εμάς για τις αμαρτίες μας!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Νίκος Πλουμπίδης: Ο «κόκκινος» δάσκαλος και το τραγικό του τέλος
Ο Ν. Πλουμπίδης υπήρξε μία από τις πιο ηρωικές και ταυτόχρονα τις πιο τραγικές μορφές του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος. Γεννημένος στα Λαγκάδια Γορτυνίας τον Δεκέμβριο του 1902, φοίτησε στο Διδασκαλείο του Πύργου και το 1924 διορίστηκε δάσκαλος στην περιοχή της Ελασσόνας. Οι άμεσες κοινωνικές εμπειρίες τον οδήγησαν σύντομα στην Αριστερά, όπως και αρκετούς άλλους δασκάλους την περίοδο του Μεσοπολέμου, οι οποίοι λειτούργησαν ως οι «οργανικοί διανοούμενοι» του λαϊκού κινήματος. Το 1925 γίνεται μέλος του ΚΚΕ και αναπτύσσει πλούσια συνδικαλιστική δράση, η οποία θα έχει ως συνέπεια και την απόλυσή του, το 1931. Δύο διαδοχικά ταξίδια στη Μόσχα, αρχικά για λόγους υγείας και στη συνέχεια για σπουδές στην Κομματική Σχολή (KUTV) θα του επιτρέψουν να συνδυάσει την πολιτική εμπειρία της εγχώριας Αριστεράς με το πρόταγμα της παγκόσμιας επανάστασης, όπως αυτό ήταν κωδικοποιημένο στον σοβιετικό μαρξισμό. Ενας δύσκολος και συχνά αταίριαστος γάμος, που έχει με διάφορους τρόπους σημαδέψει την ανάπτυξη του κομμουνιστικού κινήματος σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ. Μέλος (αρχικά αναπληρωματικό) της Κεντρικής Επιτροπής (ΚΕ) του ΚΚΕ αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Μόσχα, το 1935, θα γνωρίσει την πρώτη του μακρά εμπειρία παρανομίας στη διάρκεια της δικτατορίας Μεταξά. Γράφει σε μεταγενέστερο κομματικό βιογραφικό του σημείωμα: «Αλησμόνητη μου μένει εκείνη η σύσκεψη τον Ιούνη 1938. Από τα 16 ταχτικά και 12 αναπληρωματικά μέλη της ΚΕ ήμασταν μόνο 3 ταχτικοί και 2 αναπληρωματικοί, οι άλλοι είχαν πιαστεί». Τελικά συλλαμβάνεται τον Μάιο του 1939, παραδίδεται στους κατακτητές όπως και οι άλλοι κρατούμενοι κομμουνιστές, αλλά κατορθώνει να αποδράσει από την Τρίπολη τον Φεβρουάριο του 1942. Ηγετικό στέλεχος του ΕΑΜ και του ΚΚΕ - μέλος του Πολιτικού Γραφείου (ΠΓ) από τον Δεκέμβρη του 1942 έως τον Οκτώβριο του 1945 - ο Πλουμπίδης θα πρωτοστατήσει στην οργάνωση της μαζικής και ένοπλης Αντίστασης στην Αθήνα, όπου και θα παραμείνει σε όλη τη διάρκεια της Κατοχής. Το 1947, με τη γενίκευση του Εμφυλίου, θα περάσει και πάλι στην παρανομία, για να συλληφθεί τελικά τον Νοέμβριο του 1952. Κατά την τελευταία μάλιστα φάση του Εμφυλίου, την άνοιξη του 1949, έπειτα από αλλεπάλληλες συλλήψεις και εκτελέσεις στελεχών του ΚΚΕ στην Αθήνα, ο Πλουμπίδης θα παραμείνει το μόνο ασύλληπτο μέλος της ΚΕ που εξακολουθεί να δρα στην παρανομία, με άμεση συνεργάτιδα την Ελλη Παπά, ενώ διατηρεί επαφή με την ηγεσία του ΚΚΕ μέσω των ασυρμάτων που χειρίζεται ο Νίκος Βαβούδης.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ. Μετά το τέλος του Εμφυλίου θα συμβάλει καθοριστικά στην έμμεση επάνοδο της Αριστεράς στη νομιμότητα, αρχικά με τη δημιουργία της Δημοκρατικής Παράταξης που εξέλεξε 18 βουλευτές στις εκλογές της 5ης Μαρτίου 1950 και στη συνέχεια, σε συνεργασία με τον Νίκο Μπελογιάννη, στην έκδοση καθημερινής εφημερίδας, του Δημοκρατικού, που απηχούσε εκ των πραγμάτων τις θέσεις του ΚΚΕ, γι' αυτό και η κυκλοφορία της απαγορεύτηκε αμέσως μετά τη σύλληψη του Μπελογιάννη. Και στα δύο εγχειρήματα σημαντική υπήρξε η συμβολή του δικηγόρου Διον. Χριστάκου, ο οποίος βρισκόταν σε άμεση επαφή με τον Ν. Πλουμπίδη. Η σύλληψη του Μπελογιάννη, αλλά και περίπου 100 ακόμη μελών ή συμπαθούντων το ΚΚΕ τον Δεκέμβριο του 1950, ανάγκασε τον Πλουμπίδη να περιορίσει τη δράση του. Ενεργοποιήθηκε όμως και πάλι τον Αύγουστο του 1951, όταν, με εντολή του ΠΓ, συμμετείχε ενεργά στην ίδρυση της ΕΔΑ με αντιπρόσωπο τον Κώστα Μπασιάκο, στο σπίτι του οποίου κρυβόταν (ο Διον. Χριστάκος μόλις είχε πεθάνει).
ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ. Από τη χρονική αυτή στιγμή και μετά αρχίζει να κορυφώνεται η αντίστροφη μέτρηση. Η απαίτηση του ΠΓ του ΚΚΕ να συμπεριληφθούν στους συνδυασμούς της ΕΔΑ ο (υπόδικος) Μπελογιάννης και ο (παράνομος) Πλουμπίδης συνάντησε τη σφοδρή αντίδραση των συνεργαζόμενων και η υποχώρηση τελικά του Πλουμπίδη οδήγησε στην ανοικτή υπονόμευση και αμφισβήτησή του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο άμεσος συνεργάτης του Κ. Μπασιάκος, υποψήφιος της ΕΔΑ στην Αθήνα, καταποντίστηκε στη σταυροδοσία, η οποία χειραγωγήθηκε από παράλληλα κομματικά κέντρα. Δύο μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του 1951, ο ραδιοσταθμός του ΚΚΕ θα καταγγείλει ως πλαστή την αυτοκτονία του Βαβούδη, ενώ τον Γενάρη του 1952 το ΠΓ θα ζητήσει από τα μέλη του να γράψουν ό,τι ξέρουν για τον Πλουμπίδη, ξεκινώντας και επίσημα τη διαδικασία ενοχοποίησής του. Τον Μάρτιο θα καταγγείλει ως πλαστή την επιστολή που έστειλε ο Πλουμπίδης, επιδιώκοντας να προσφέρει ένα επιχείρημα για την αναψηλάφηση της δίκης Μπελογιάννη και τέλος, τον Ιούλιο το 1952, το ΠΓ υιοθέτησε, με εισηγητή τυπικά τον Β. Μπαρτζιώτα, μια απόφαση που κατήγγελλε τον Πλουμπίδη ως χαφιέ. Ηταν η κορύφωση μιας σκευωρίας που θα εξελιχθεί την επόμενη διετία σε ένα πολιτικό και ηθικό δράμα. Ο Πλουμπίδης θα καταδικαστεί σε θάνατο τον Αύγουστο του 1953 και θα εκτελεστεί τον Αύγουστο του 1954 ,υπερασπιζόμενος το κόμμα στο οποίο είχε αφιερώσει όλη του τη ζωή, τη στιγμή που ο ραδιοσταθμός του ΚΚΕ θα τον καταγγέλλει συνεχώς ως προδότη.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Θέλω να πιστεύω ότι τα δημοσιεύματα που υπονοούν ότι το κεντροφασιστικό Ποτάμι επιθυμεί μέσω της αισχρής ευρωπαϊκής 'σοσιαλδημοκρατίας ' να διεμβολίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ,έχουν καλή πρόθεση και προσπαθούν να δράσουν αποτρεπτικά γι' αυτή την απίθανη περίπτωση.. Με τους 'καλοπλυμένους Χρυσαυγίτες' η Αριστερά δεν μοιράζεται ούτε τον πυρετό της................
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Εξοργιστικό βίντεο: Στις ΗΠΑ η Αστυνομία τώρα σκοτώνει και άστεγους
Διαδηλώσεις οργής στις βορειοδυτικες ΗΠΑ μετά τον θάνατο ενός άστεγου μετανάστη από το Μεξικό. Οι αστυνομικοί τον πυροβόλησαν εν ψυχρώ επειδή τους πέταξε πετραδάκια
Φεβρουάριος 14 2015 10:28
Τεταμένη είναι η κατάσταση σε μία μικρή πόλη στις βορειοδυτικές ΗΠΑ, όπου πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις μετά τον θάνατο ενός άστεγου μετανάστη από το Μεξικό. Το περιστατικό σημειώθηκε την Τρίτη στο Πάσκο, στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, μια μικρή πόλη που βρίσκεται σε απόσταση 350 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Σιάτλ. Όπως έγινε γνωστό, οι αστυνομικοί σκότωσαν τον άτυχο άνδρα επειδή εκείνος τους πέταξε πετραδάκια. «Δεν θέλουμε άλλο ένα Φέργκιουσον εδώ στο Πάσκο» δήλωσε ο ιατροδικαστής Νταν Μπλέισντελ σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Seattle Times, αναφερόμενος στην πόλη της κομητείας Σεντ Λούις όπου η δολοφονία αυτό το καλοκαίρι του Μάικλ Μπράουν, ενός νεαρού άοπλου Αφροαμερικανού από έναν λευκό αστυνομικό είχε πυροδοτήσει βίαιες διαδηλώσεις. Οι άνδρες της τοπικής αστυνομίας επενέβησαν επειδή ένας άνδρας, ο Αντόνιο Ζαμπράνο Μόντες, πετούσε πετραδάκια εναντίον τους. Ερασιτεχνικό βίντεο καταγράφει 3 αστυνομικούς να έχουν τα όπλα παρατεταμένα και να στοχεύουν εναντίον του άνδρα τον οποίο έχουν κυνηγήσει πεζή σε μια πολυσύχναστη διασταύρωση. Οι αστυνομικοί υποστήριξαν ότι προσπάθησαν να τον ακινητοποιήσουν με ένα όπλο ηλεκτρικής εκκένωσης (τέιζερ), όμως ο Μόντες συνέχισε να τους επιτίθεται παρά τα ηλεκτροσόκ που υπέστη. Εντούτοις στο βίντεο φαίνεται ότι το θύμα σηκώνει τα χέρια ψηλά προσπαθώντας να ξεφύγει, λίγα δευτερόλεπτα προτού τον πυροβολήσουν. Την Τετάρτη το Μεξικό «καταδίκασε τη δολοφονία του Μεξικανού Αντόνιο Ζαμπράνο, που προήλθε από την χρήση φονικής βίας από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης». Ο Μπλέισντελ, ο ιατροδικαστής της κομητείας του Φράνκλιν, εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει την έναρξη μιας έρευνας προκειμένου να εξακριβωθούν οι συνθήκες θανάτου του άστεγου, σύμφωνα με τους Σιάτλ Τάιμς. Στην περίπτωση αυτή, ορίζεται ένας δικαστής που θα πρέπει να εξετάσει τα στοιχεία και να αποφασίσει εάν η χρήση φονικής βίας ήταν δικαιολογημένη, εξήγησε η εφημερίδα. Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Ουάσιγκτον, Τζέι Ίνσλι, ανέφερε την Πέμπτη ότι βρίσκεται σε επαφή με τις αρχές του Πάσκο προκειμένου να εξετάσει την αναγκαιότητα διενέργειας μιας πιο διεξοδικής έρευνας για το περιστατικό με τους πυροβολισμούς. «Θα φθάσουμε στο βάθος αυτής της υπόθεσης προκειμένου να κατανοήσουμε τις συνθήκες» θανάτου του άστεγου, υποσχέθηκε ο ίδιος.
Σχολιο.- Αποφεύγω ν χαρακτηρίζω, αλλά οι αστυνομικοί στις ΗΠΑ είναι πραγματικά γουρούνια. Σχολιο.- Σκεφτείτε να είχαν οι έλληνες αστυνομικοί άδεια να χρησιμοποιήσουν κατα βούληση τα όπλα. Ούτε έξω από τα σπίτια μας δε θα βγαίναμε. Κρίμα για τον άνθρωπο αυτό, είναι πραγματικά λυπηρό το να βλέπεις να φεύγει έτσι κάποιος. Αυτή είναι η δημοκρατία στην Αμερική πάντως όπως και να'χει. Το ίντερνετ είναι καθημερινά γεμάτο με τέτοια βίντεο.
Σχολιο.- Οι αστυνομικοί στο Αμέρικα είναι εκπαιδευμένοι να σκοτώνουν και μόνο. Κινούνται σε μπουλούκια και αν κάποιος τους βγάλει γλώσσα καλούν αμέσως σε ενισχύσεις και πλακώνουν άλλά 5 περιπολικά για να τα καταφέρουν να τα βάλουν με έναν. Όταν μαζευτούν πολλές μπλε στολές οι καταστάσεις είναι μια κλωστή μακριά από το να πυροβολήσουν αν ο ύποπτος θελήσει να ξύσει τη μύτη του. Σχολιο.- τι τους ποτιζουν εκει στις ΗΠΑ?????
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΠΡΟΣ ΑΛΛΑΓΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Μετά την Eurobank,ήλθε η ώρα για να αλλάξει η διοίκηση και στην Εθνική Τράπεζα.
Ο Αλέκος Τουρκολιάς κι ο Γιώργος Ζαννιάς δίνουν, σύμφωνα με πληροφορίες ίσως και τη Δευτέρα τη θέση τους στο δίδυμο Λούκα Κατσέλη (πρόεδρος) και Γιώργο Μιχελή (Διευθύνων Σύμβουλος). Η αντικατάσταση της ηγεσίας θα γίνει με τις παραιτήσεις εντός του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας ώστε να μην υποχρεωθεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι ο μέτοχος πλειοψηφίας και η πρόεδρός του Αναστασία Σακελλαρίου να προχωρήσει σε αποπομπές που είναι πιθανό να προκαλούσαν γκρίνιες και αθέλητες τριβές στο εσωτερικό της τράπεζας και στον τύπο.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΝΑΙΤΖΕΛ ΦΑΡΑΤΖ: ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΤΕ ΤΑ ΟΠΛΑ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ αποθεώνει τον Αλέξη Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ
Φανατικός υπέρμαχος της «επιθετικής» πολιτικής που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και του πρωταγωνιστικού ρόλου στα ευρωπαϊκά δρώμενα που έχει η χώρα μας το τελευταίο διάστημα, δηλώνει ο Νάιτζελ Φάρατζ με άρθρο του στον Independent. Ο Βρετανός πολιτικός ξεκινά το κείμενό του αναφέροντας ότι «Κινέζοι και Ρώσοι πρέπει να τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση, καθώς οι μαζορέτες και οι κομισάριοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζουν την πορεία τους στην υπονόμευση της ελληνικής δημοκρατίας, τρομοκρατημένοι ότι το σχέδιο της Ευρωζώνης και το μέλλον της Ένωσης, είναι έτοιμο να συντριβεί γύρω τους. Αν στηρίζεις τα δικαιώματα της εθνικής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, γίνεσαι εμπόδιο στις φιλοδοξίες τους. Δεν θα διστάσουν να προσπαθήσουν να σε ισοπεδώσουν με μπουλντόζα, όπως έκαναν με την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ιταλία». Και κάπου εκεί ο Φάρατζ ξεκινά την αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, τον Τσίπρα, αλλά και τον «μπράβο σε κλαμπ» Βαρουφάκη. Ο Φάρατζ παραδέχεται ότι όταν πρωτοείδε τον Τσίπρα και τη νέα κυβέρνηση, δεν πίστεψε ότι θα μπορέσει να αντέξει την επίθεση της Γερμανίας. «Αλλά όταν είδα τον νέο υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας να φτάνει στην Downing Street για να συναντήσει τον Τζορτζ Όσμπορν, φορώντας το μπουφάν του me το πουκάμισο να κρέμεται έξω από το παντελόνι του, σκέφτηκα 'αυτοί ίσως και να μην μπουν στο κατεστημένο'». Ο Φάρατζ δεν έκρυψε ότι «γέλασα δυνατά όταν είδα τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας γιατί έμοιαζε με 'πορτιέρη σε κλαμπ», τονίζοντας όμως ότι «με όλη τη μάχη που έχει να δώσει, ίσως τελικά αυτό να είναι καλύτερο». Κλείνοντας, εκφράζει την ελπίδα ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός να εμμείνουν στις θέσεις τους και να μην κάνουν πίσω. «Υπήρξε σαφής αλλαγή στην ατμόσφαιρα στο κοινοβούλιο του Στρασβούργο και ο κόσμος φαινόταν ανήσυχος. Ισως γιατί ό,τι είχαν μάθει να πιστεύουν σχετικά με την ιερότητα του ευρώ, τραβιέται σαν το χαλί κάτω από τα πόδια τους. Και το εντυπωσιακό είναι ότι αυτό γίνεται από ένα εκ των μικρών κρατών μελών. Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει να αρνείται στην Ελλάδα την επιστροφή την ακεραιότητά της, τότε φαίνεται ότι αποζητά ακόμη περισσότερα μπλεξίματα. Ελπίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει πίσω στις θέσεις του. Όχι μόνο γιατί ετσι θα επιτάχυνε το τέλος του ευρώ και ίσως θα προκαλούσε μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με μια βρετανική έξοδο, αλλά γιατί στην πραγματικότητα ο κόσμος στην Ελλάδα έχει υποφέρει για πολύ καιρό και η χώρα δεν έχει τα μέσα για να χειριστεί την κρίση».
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ
Στο πλευρό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε ο Απόστολος Τζιτζικώστας. «Θα έπρεπε όλοι να είμαστε μαζί με την κυβέρνηση και την προσπάθεια που κάνει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, στον Real Fm 97,8. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «προσωπικά στηρίζω την κυβέρνηση αυτή με όλες μου τις δυνάμεις στη μάχη που δίνει και εύχομαι πραγματικά τα καλύτερα. Εύχομαι να φέρει αποτελέσματα η διαπραγμάτευση και να βελτιωθούν οι όροι της οικονομίας στη χώρα μας».
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ, Ο ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η ευρεία επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες ελληνικές εκλογές και η συνεχιζόμενη δημοσκοπική πρωτιά του κινήματος Podemos στην Ισπανία, δημιουργούν κύματα εκνευρισμού στη συντηρητική κυβέρνηση της Μαδρίτης υπό τον Μαριάνο Ραχόι και πυροδοτούν ανοίκειες επιθέσεις σε βάρος της Ελλάδας. Ο υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάλο, σε συνέντευξή του για το Europa Press, δήλωσε τα γνωστα ψεματα που λενε ολοι οι δεξιοι νεοφιλελε αλητες στην Ε.Ε,. πως εάν η χώρα του δεν έπρεπε να δανείσει την Ελλάδα θα ήταν σε θέση να αυξήσει σημαντικά συντάξεις και επιδόματα ανεργίας. «Εάν η Ισπανία δεν είχε καταβάλει 32,74 δισ. ευρώ στην Ελλάδα θα μπορούσε να αυξήσει τα επιδόματα ανεργίας κατά 50% και τις συντάξεις κατά 38%» δήλωσε ο Ισπανός υπουργός και σημείωσε ότι «πρέπει να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των Ισπανών φορολογούμενων πριν αποφασιστεί επόμενο δάνειο, καθώς η Ισπανία έχει δείξει περισσότερη αλληλεγγύη από όλους». Το πρόβλημα «με τους Έλληνες είναι πως χρησιμοποιούν λέξεις πολύ επικίνδυνες για το στόχο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, όπως κυριαρχία ή αξιοπρέπεια» είπε. «Οι κανόνες του παιχνιδιού στην Ε.Ε. ήταν ότι παραδώσαμε όλοι την κυριαρχία μας και δεχθήκαμε ότι θα συμπεριφερόμαστε σύμφωνα με τους κανόνες και πως θα ήταν πολύ επικίνδυνο να τους παρακάμψουμε» τόνισε ο Ισπανός αξιωματούχος. Φυσικά ο Ισπανός υπουργός «ξέχασε» να πει ότι η κυβέρνησή του επέτρεψε τους πλειστηριασμούς πρωτης κατοικίας, κάτι που δεν έχει καμία σχέση με τα δημοσιονομικά του κράτους, με αποτέλεσμα εκτοντάδες αυτοκτονίες Ισπανών πολιτών, που είδαν τους κόπους μιας ζωής να χάνονται από τη μια μέρα στην άλλη.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ «ΛΑΔΩΝΕ» ΤΗΝ PETROBRAS ΥΠΕΡ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ
ΕΔΩΣΕ 530.000 ΔΟΛΑΡΙΑ ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ελληνικές... προεκτάσεις λαμβάνει το σκάνδαλο της πετρελαϊκής εταιρείας Petrobras, το οποίο συγκλονίζει την Βραζιλία και όχι μόνο, καθώς αποκαλύφθηκε κύκλωμα διαφθοράς με τον «τζίρο» της εγκληματικής δράσης να ξεπερνά τα 22 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της εταιρίας, Πάουλο Ρομπέρτο Κόστα, κατήγγειλε στις αστυνομικές αρχές της Βραζιλίας, καθώς αποφάσισε να συνεργαστεί μαζί τους μετά τη σύλληψή του, ότι ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Βραζιλία, Κωνσταντίνος Κοτρωνάκης φέρεται να του έδωσε το ποσό των 530.000 δολαρίων. Στόχος του κ. Κοτρωνάκη, σύμφωνα πάντα με το περιεχόμενο της κατάθεσης του Ρομπέρτο Κόστα, ήταν να χρηματίζει ηγετικά στελέχη της Petrobras και σε αντάλλαγμα να λαμβάνει απόρρητες πληροφορίες σε σχέση με τα μελλοντικά σχέδια επέκτασης του πετρελαϊκού κολοσσού της Βραζιλίας.
Στη συνέχεια, αυτές τις εμπιστευτικές πληροφορίες που αφορούσαν σε προϋποθέσεις υποβολής προσφορών και προαπαιτούμενα συμβολαίων, ο Κωνσταντίνος Κοτρωνάκης φέρεται να τις μετέδιδε σε 20 τουλάχιστον εταιρείες, με τις περισσότερες να ελέγχονται από Έλληνες εφοπλιστές, με στόχο την προσαρμογή των προσφορών τους σε συμβόλαια ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Δημοσιεύματα στη Βραζιλία αναφέρουν ότι μόνο την περίοδο 2010-2011 ο Κοτρωνάκης εμφανίζεται να έχει προσφέρει 530.000 ευρώ στον Ρομπέρτο Κόστα, ο οποίος συνεργάζεται με τις βραζιλιάνικες αρχές για να αποφύγε την πιο βαριά τιμωρία. Το κουβάρι του σκανδάλου άρχισε να ξετυλίγεται τον Μάρτιο του 2014 με τη σύλληψη του Κόστα, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Διεύθυνσης Διυλιστηρίων της Petrobras από το 2004 έως το 2012, για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος. Το Νοέμβριο του 2014 η αστυνομία της Βραζιλίας προχώρησε σε περισσότερες από 20 συλλήψεις ατόμων που σχετίζονταν με την υπόθεση και από τις έρευνες προέκυψαν στοιχεία για ύποπτες συναλλαγές και πληρωμές ύψους 3.7 εκατομμυρίων δολαρίων. Στο... πάρτι συμμετείχαν και κατασκευαστικές εταιρίες που κέρδιζαν προσφοράς σε διαγωνισμούς του τομέα ευθύνης του Κόστα και προσέφεραν ως... ανταπόδοση το 3% του τιμήματος σε ειδικό «μαύρο» λογαρισμό ενίσχυσης πολιτικών κομμάτων. Η υπόθεση Petrobras εμφανίζεται ουκ ολίγες ομοιότητες με το σκάνδαλο Siemens, πλην όμως στην Ελλάδα ακόμα αναμένεται η έκδοση του Χριστοφοράκου, τον οποίο «χαϊδεύουν» οι γερμανικές αρχές, την ώρα που στη Βραζιλία με συνοπτικές διαδικασίες εξαρθρώθηκε το κύκλωμα, στο οποίο φέρονται να συμμετείχαν και πολιτικοί από το Εργατικό Κόμμα. Συνολικά, ο Πάουλο Ρομπέρτο Κόστα για να «καθαρίσει» από πάνω του μεγάλος βάρος ευθυνών, κατονόμασε μέχρι στιγμής 28 πολιτικά πρόσωπα και βουλευτές, ενώ το σκάνδαλο αγγίζει μέχρι και την Πρόεδρο της Βραζιλίας κ. Ρούσεφ, η οποία υπήρξε μέλος της διοίκησης της Petrobras ως Υπουργός Ενέργειας σε διάστημα που η διακίνηση μαύρου χρήματος έδινε και έπαιρνε στον κρατικό πετρελαϊκό κολοσσό. Θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, βέβαια, η στιγμή που ο Ελληνας διπλωμάτης, Κωνσταντίνος Κοτρωνάκης, θα κληθεί και από τις ελληνικές αρχές να δώσει εξηγήσεις για την προέλευση των χρημάτων που «δώρισε» στον Κόστα και άλλα ηγετικά στελέχη Petrobras για την εξαγορά εμπιστευτικών πληροφοριών. Κυρίως, αν αρχίσει να... δίνει και ονόματα εφοπλιστών ή άλλων επιχειρηματιών για τους οποίους φέρεται πως φρόντισε να κάνει τη μαύρη δουλειά... Και ακόμη πιο εξαιρετική η στιγμή που οι ελληνικές αρχές θα αρχίσουν τη... δράση, μιμούμενες εκείνες της Βραζιλίας για τη διάλυση της διαπλοκής και τις συλλήψεις όλων εκείνων των πολιτικών που τα... άρπαξαν και των εφοπλιστών που τα... έσπρωχναν. Η πολιτική απόφαση έχει ήδη ληφθεί, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΤΟ «ΚΑΡΦΙ» ΤΗΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ
Έντονα επικριτική τόσο προς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όσο και προς την ηγεσία της ΝΔ Με μια αιχμηρή ανάρτηση στο Twitter σχολίασε η βουλευτής της ΝΔ την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ηγέτες του ΕΛΚ μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, με την οποία καλούσαν τον Αλέξη Τσίπρα να μην σταθεί εμπόδιο στη βοήθεια της Ευρώπης και να σεβαστεί όλες τις δεσμεύσεις που έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση. «Κρίμα για το ΕΛΚ. Υποτιμούν ότι σε μία εθνική διαπραγμάτευση είμαστε πρωτίστως όλοι Έλληνες», σημείωσε η βουλευτής της ΝΔ.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Να εκφράσουμε την πιο πλατιά και γνήσια ταξική αλληλεγγύη στο λαό της Τουρκίας
Την Παρασκευή 6 Φλεβάρη, ξεκίνησε η νέα δίκη των ανωτάτων συνομοσπονδιών δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων (KESK – DISK αντίστοιχα) καθώς επίσης και των Ομοσπονδιών Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (TMMOB) και Υγειονομικών Τουρκίας (TTB). Η κατηγορία πάνω στην οποία στήθηκε το δικαστήριο ήταν ότι τα εργατικά συνδικάτα, μετά την προτροπή των συνομοσπονδιών KESK – DISK, προχώρησαν την 1η Μάη του 2014 σε διαδήλωση στην πλατεία Ταξίμ για να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά. Η διαδήλωση των εργατικών συνδικάτων και σωματείων την Εργατική Πρωτομαγιά, κατέληξε στη βίαιη διάλυση με την ωμή επέμβαση των δυνάμεων της κρατικής καταστολής του τουρκικού κράτους. Στα γεγονότα εκείνων των ημερών συνελήφθησαν – για πολλοστή φορά – οι εκπρόσωποι των παραπάνω συνδικάτων καθώς και τα προεδρεία των ΔΣ των δύο συνομοσπονδιών.
Σύντομο ιστορικό της «ματωμένης» πλατείας Ταξίμ
Η Εργατική Πρωτομαγιά του 1977 και οι διαδηλώσεις των συνδικάτων στην πλατεία Ταξίμ συνοδεύονται από άγρια αστυνομική βία, καταστολή, δολοφονίες από παρακρατικές δυνάμεις και πολιτικές διώξεις. Η τότε κυβέρνηση (Ντεμιρέλ) απαγόρευσε όλες τις διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ, καθεστώς που ίσχυσε μέχρι και το 2010. Σε ολόκληρη την περίοδο της απαγόρευσης κάθε απόπειρα διοργάνωσης διαδήλωσης από τα εργατικά συνδικάτα βρίσκεται αντιμέτωπη με την άγρια καταστολή. Το 2010 η κυβέρνηση Ερντογάν αίρει την απαγόρευση για να την επαναφέρει λίγο αργότερα το 2012. Έκτοτε κάθε διαδήλωση στην πλατεία Ταξίμ απαγορεύεται και πάλι. Η πλατεία Ταξίμ αποτελεί διαχρονικά σημείο αναφοράς για τα εργατικά συνδικάτα και τις συνομοσπονδίες.
Κάλεσμα αλληλεγγύης από τα τουρκικά συνδικάτα
Το κάλεσμα των δύο συνομοσπονδιών για αλληλεγγύη και υποστήριξη, βρήκε ιδιαίτερη ανταπόκριση από μια σειρά συνδικάτα και ομοσπονδίες από την Ευρώπη (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Δανία, Γερμανία, Σουηδία), από τον Καναδά καθώς και από τη Συρία, το Ιράν και την Κύπρο (Τουρκοκύπριοι). Από τη χώρα μας βρέθηκε πολυμελής αποστολή που εκπροσώπησε την ΑΔΕΔΥ, την ΟΛΜΕ και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων στο Μέταλλο. Την Παρασκευή 6 Φλεβάρη, πραγματοποιήθηκε «υπαίθρια συνέντευξη τύπου» (έτσι ονομάστηκε η διαδήλωση διαμαρτυρίας ώστε να μην απαγορευτεί και κατασταλεί) έξω από τα δικαστήρια της Κωνσταντινούπολης. Στη διαδήλωση βρέθηκαν περίπου 150 μέλη και στελέχη των συνδικάτων και αριστερών και κομμουνιστικών οργανώσεων, καθώς επίσης όλα τα μέλη της διεθνούς αντιπροσωπείας. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε όλη τη διάρκεια της διαμαρτυρίας ήταν ιδιαίτερα έντονη και ασφυκτική η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες είχαν περικυκλώσει τους διαδηλωτές, ενώ σε πολύ κοντινή απόσταση βρισκόταν σε ετοιμότητα και η απαραίτητη... αύρα. Ανάμεσα στα μέλη της ελληνικής αποστολής ήταν και ο Χρίστος Σόφης, στέλεχος του Μ-Λ ΚΚΕ, μέλος στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, εκλεγμένος με τον Εκπαιδευτικό Όμιλο – συνιστώσα των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων Συσπειρώσεων Κινήσεων, ο οποίος απήθυνε αγωνιστικό χαιρετισμό στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης. Χαρακτηριστικά στην ομιλία του, ανάμεσα στα άλλα, ανέφερε ότι «...Η Εργατική Πρωτομαγιά σηματοδοτεί το δρόμο των αγώνων της εργατικής τάξης για την υπεράσπιση των εργασιακών και δημοκρατικών τους δικαιωμάτων, τον αγώνα για την κατάργηση της μισθωτής σκλαβιάς. Οι λαοί και η εργατική τάξη της Τουρκίας και της Ελλάδας έχουν πληρώσει με αίμα τους αγώνες αυτούς και οφείλουν να τους υπερασπιστούν...». Η ομιλία του έκλεισε απευθύνοντας αγωνιστικό προσκλητήριο «...στους λαούς της Ελλάδας, της Τουρκίας και όλης της μέσης Ανατολής ενάντια στον φασισμό, τον ιμπεριαλισμό και την καπιταλιστική καταπίεση». Από τη μεριά τους οι συνομοσπονδίες KESK, DISK καθώς και τα συνδικάτα TTB και TMMOB που βρέθηκαν στο στόχαστρο της κατασταλτικής πολιτικής της κυβέρνησης Ερντογάν, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «...η κυβέρνηση διαπράττει έγκλημα, απαγορεύοντας τις εκδηλώσεις τιμής της Εργατικής Πρωτομαγιάς... Η ανακήρυξη σχεδόν όλων των κεντρικών σημείων σχεδόν σε κάθε πόλη ως απαγορευμένες για την εργατική τάξη είναι το πραγματικό έγκλημα... είμαστε εδώ σήμερα για να υπερασπιστούμε την πάλη μας και όχι τους εαυτούς μας. Είμαστε εδώ εκ μέρους των εκατομμυρίων εργαζομένων και εργατών για να καταδικάσουμε αυτή την απόφαση της κυβέρνησης... Σήμερα δικάζεται ο φασισμός... γιατί στόχος του είναι να συντηρήσει τη σύγχρονη σκλαβιά της εργατικής τάξης, να παρεμποδίσει το δικαίωμα της εργατικής τάξης να οργανώνεται στα συνδικάτα της και να διεκδικεί τα δικαιώματά της... Υπερασπιζόμενοι την Εργατική Πρωτομαγιά, υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην εργασία, στην ελευθερία και τη δημοκρατία, την ειρήνη... Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά».
Η κατάσταση των συνδικάτων στην Τουρκία
Καθεστώς κρατικής τρομοκρατίας είναι η φράση που συνοψίζει ακριβώς το κλίμα που επικρατεί μέσα στις τάξεις όλων των ταξικών συνδικάτων στη γειτονική χώρα. Το σύνολο των εργαζομένων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα που είναι οργανωμένο αυτή τη στιγμή στις δύο από τις τέσσερις συνομοσπονδίες (KESK – DISK) δεν ξεπερνά τις 500.000 όταν ο συνολικός πληθυσμός της Τουρκίας είναι περίπου 72 εκατ. με την DISK (ιδιωτικός τομέας) να έχει εγγεγραμμένα μέλη περίπου 300.000 εργαζόμενους. Οι παραπάνω συνομοσπονδίες αποτελούν την ταξική έκφραση των εργαζομένων και επί πολλές δεκαετίες βρίσκονται σε αντιπαράθεση με το καθεστώς. Και αυτό σε αντίθεση με τις άλλες δύο συνομοσπονδίες, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και πάλι, οι οποίες βρίσκονται εδώ και δεκαετίες κάτω από τον κρατικό και κυβερνητικό έλεγχο. Ενδεικτικό άλλωστε είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας τη δεκαετία του 1980, όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις (ανάμεσά τους και οι KESK – DISK) κηρύχθηκαν παράνομες υποχρεώθηκαν να διαλυθούν εκτός φυσικά από τις δύο συνομοσπονδίες που βρίσκονταν κάτω από τον κρατικό έλεγχο. Το χαμηλό ποσοστό οργάνωσης και συμμετοχής των εργαζομένων στα συνδικάτα οφείλεται μεταξύ άλλων, στο καθεστώς φόβου που επικρατεί σε όλους τους χώρους δουλειάς. Τα στελέχη της DISK ανέφεραν πως όποιος εργαζόμενος αποφασίσει να οργανωθεί στο συνδικάτο, απολύεται αυτομάτως από τη δουλειά του, μπαίνει σε «μαύρη λίστα», ενώ βρίσκεται σε διαρκές καθεστώς παρακολούθησης και διωγμού από τις δυνάμεις της καταστολής κράτους και του παρακράτους. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες άγριας πολιτικής καταπίεσης και και βάρβαρης καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, σε συνθήκες τρομοκρατίας, διωγμών και φυλακίσεων ατσαλώνονται και δυναμώνουν γνήσιοι λαϊκοί αγωνιστές στη γειτονική χώρα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιήθηκαν αρκετές επαφές και συζητήσεις με τα στελέχη των συνομοσπονδιών, με την ομοσπονδία των εκπαιδευτικών (EGITIM SEN) ιδιαίτερα αυτή των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα (DISK) σε ιδιαίτερα θερμό και συντροφικό κλίμα. Ανταλλάχθηκαν εμπειρίες, απόψεις σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στις δύο χώρες, τους αγώνες που διεξάγουν καθημερινά και οι δύο λαοί. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις συζητήσεις υπήρξε κοινός τόπος σχετικά με το καθεστώς της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης. Οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια δεσμευόμενες ότι στο εξής θα υπάρχει πιο στενή και άμεση επικοινωνία και επαφή στα πλαίσια της γνήσιας ταξικής και διεθνιστικής αλληλεγγύης. Την υπόσχεση αυτή θα την τιμήσουμε.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Έκκληση για αλληλεγγύη στους πολωνούς ανθρακωρύχους
Σωπαίνει η «δημοκρατική Δύση», μαζί και τα δυτικά συνδικάτα. Λαλίστατοι κάποτε όλοι αυτοί, τότε που οι πολωνοί εργάτες είχαν απέναντί τους τον Γιαρουζέλσκι, τώρα κάνουν πως δεν ξέρουν τίποτα για το όργιο αστυνομικής βίας κατά των απεργών ανθρακωρύχων της Πολωνίας, που έχει στοιχίσει μέχρι τώρα 20 τραυματισμούς από σφαίρες. Έκκληση αλληλεγγύης «όπως στην περίπτωση της Ελλάδας» απευθύνει ο Boguslaw Zietek, ηγέτης των αγωνιζόμενων πολωνικών συνδικάτων:
Στις 12 Φεβρουαρίου το δικαστήριο αποφάσισε να κηρύξει παράνομη την απεργία των ανθρακωρύχων της εταιρείας Jastrzebska Spolka Weglowa (JSW) στη νότιο Πολωνία. Την ίδια μέρα έκαναν διαδήλωση οι γυναίκες και τα παιδιά των ανθρακωρύχων, υποστηρίζοντας τον αγώνα τους. Οι αρχές δεν διστάζουν σε τίποτα προκειμένου να συντρίψουν την απεργία αυτή που συνεχίζεται εδώ και 16 μέρες. Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, που στάλθηκαν κατά των ανθρακωρύχων, επιχείρησαν να συντρίψουν τη διαμαρτυρία με πρωτοφανή βιαιότητα, χρησιμοποιώντας χωρίς καμία αφορμή αντικατασταλτικά πυρά 37 mm με σφαίρες από καουτσούκ, εκτοξευτήρες νερού και δακρυγόνα. Πάνω από 20 ανθρακωρύχοι τραυματίστηκαν, μερικοί πολύ σοβαρά. Ταυτόχρονα, η εισαγγελία ξεκίνησε δίωξη κατά των οργανωτών της διαμαρτυρίας, απειλώντας τους με χρηματικά πρόστιμα ανάλογα των ζημιών που θα προκαλέσει στην εταιρεία η απεργία. Μεταξύ των διωκομένων είναι και ο Krzysztof Łabądź, ένας από τους ηγέτες της απεργίας στο ανθρακωρυχείο «Budryk» πριν από 7 χρόνια, που είχε κρατήσει 46 μέρες. Οι απεργοί ανθρακωρύχοι απαιτούν να φύγει ο επικεφαλής της εταιρείας, Jarosław Zagórowski, που έφερε την εταιρία στο χείλος της κατάρρευσης. Η κυβέρνηση, παρ” ό,τι διαθέτει πάνω από τις μισές μετοχές της εταιρίας, δεν θέλει να υποχωρήσει. Οι ανθρακωρύχοι και οι οικογένειές τους είναι αποφασισμένοι. Υπερασπίζονται τις θέσεις εργασίας τους, αλλά και το δικαίωμα διαμαρτυρίας όλων των πολωνών εργαζομένων. Κάνουμε έκκληση προς τις συνδικαλιστικές και τις κοινωνικές οργανώσεις σε όλη την Ευρώπη να υποστηρίξουν τον αγώνα μας και να στείλουν επιστολές υποστήριξης. Μόνο η διεθνής αλληλεγγύη, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, μπορεί να κάμψει τις διαταγές των νεοφιλελεύθερων που μας κυβερνούν. Μόνο μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αντικοινωνική τους επίθεση στην Ευρώπη.
Boguslaw Ziętek
Πρόεδρος της Wolny Związek Zawodowy «Sierpień 80″ ( Ένωση των Ελεύθερων Συνδικάτων «Αύγουστος 80″)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Στ. Θεοδωράκης! Θα συμφωνήσει σε μεταρρυθμίσεις που δεν ξέρει καν ποιες είναι!
“Αν ο Πρωθυπουργός ειλικρινά πιστεύει όλα αυτά, που είπε στη συνέντευξη τύπου για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, εμείς είμαστε στο πλευρό του. Αρκεί βέβαια κάποια στιγμή να πούμε συγκεκριμένα ποιες είναι αυτές οι μεταρρυθμίσεις. Και επειδή κάποιοι στην Αθήνα έχουν ήδη αρχίσει να μουρμουράνε και να δυσανασχετούν, καλούμε τον κύριο Τσίπρα να μη διστάσει και να μη φοβηθεί. Η κοινοβουλευτική δύναμη του Ποταμιού είναι εδώ για να στηρίξει τις μεγάλες αλλαγές, που έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Το σημαντικό είναι τη Δευτέρα να υπάρξει συμφωνία και να ριχτούμε όλοι στη δουλειά.” Αυτά δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Στο πλευρό του Τσίπρα, αν εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις τις οποίες ο ίδιος δεν γνωρίζει! Κι έτσι θα υπάρξει και στήριξη από το Ποτάμι! Από την ασημαντότητα της πολιτικής του υπόστασης μέχρι τη γελοιοποίηση, ένα βήμα απόσταση!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σοκ στη Σουηδία: Αστυνομικός χτυπά 9χρονο μετανάστη επειδή δεν είχε εισιτήριο
Το παιδί ούρλιαζε και προσευχόταν
Σοκ προκάλεσε στη Σουηδία η βίαιη ενέργεια αστυνομικού ο οποίος άρχισε να χτυπάει στο τσιμέντο το κεφάλι 9χρονου μετανάστη που ανέβηκε στο τρένο χωρίς να έχει βγάλει εισιτήριο. Το περιστατικό συνέβη στον σιδηροδρομικό σταθμό του Μάλμε και μάλιστα αυτόπτης μάρτυρας είπε σε τοπική εφημερίδα ότι τα βίντεο δεν αποτυπώνουν όλη τη βιαιότητα της σύλληψης του παιδιού. «Δεν μπορείτε να φανταστείτε τις κραυγές του αγοριού αυτού που ζητούσε βοήθεια, την προσευχή του και τον ξηρό χτύπο του κρανίου του στο πέτρινο πάτωμα», τόνισε. Ο αστυνομικός τέθηκε σε αργία και ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του ενώ η συμπεριφορά του καταδικάστηκε ευρέως. «Αν ήταν άραγε ένα ξανθό κεφαλάκι, θα το χτυπούσαν στο πάτωμα;» διερωτήθηκε ο αρθρογράφος του Expressen Λαρς Λίντστρεμ. Ο 9χρονος έφυγε με έναν 12χρονο από τη χώρα και μετά από αρκετές ημέρες εντοπίστηκε στη Δανία.
Σχολιο.- Κι ύστερα λένε κάποιοι ότι στις Σκανδιναβικές χώρες οι άνθρωποι είναι πολιτισμένοι! Σχολιο.- Οι μπάτσοι από ότι φαίνετε είναι παντού μπάτσοι.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η απάτη των Γερμανών με τα πλαστά χαρτονομίσματα στην Κατοχή. Έδιναν πλαστά μάρκα και έπαιρναν ρέστα σε αληθινές δραχμές. Πώς έκλεβαν την ελληνική οικονομία...
Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, οι Γερμανοί, εκτός από τα «έξοδα Κατοχής» τα οποία εισέπρατταν υποχρεωτικά από τους Έλληνες, βρήκαν και άλλο τρόπο να λεηλατήσουν την ασθενική ελληνική οικονομία. Εξέδωσαν πλαστά μάρκα με τα οποία πλήρωναν σε όλες τις αγορές τους. Οι Γερμανοί, όχι μόνο έδιναν στους Έλληνες τα μάρκα που δεν είχαν καμία αξία, αλλά έπαιρναν ρέστα σε δραχμές, βγαίνοντας έτσι διπλά κερδισμένοι. Σύμφωνα με τους μελετητές και την έρευνα του Μανώλη Γλέζου, το ποσό που έκλεψαν οι Γερμανοί από τους Έλληνες μέσω των πλαστών μάρκων, υπολογίζεται ότι έφτασε τα 850 εκατομμύρια....
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τα ίδια -αχ- Βορίδη μου, τα ίδια Κουρουμπλή μου : διώχνονται οι παρατασιακοί ειδικευόμενοι !
Από Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών - Α.Ρ.Σ.Ι. 14/2/2015
Όπως έγινε ευρύτατα γνωστό αμέσως μετά τις πρόσφατες εκλογές, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας (Βορίδης και Γρηγοράκος) λίγο πριν αποχωρήσει, "αμόλησε" πίσω της αιφνιδιαστικά μια υπουργική απόφαση με ημερ. ΦΕΚ 14/1/15. Σύμφωνα με την υπ. απόφαση αυτή, ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ όλοι οι ειδικευόμενοι που βρίσκονται σε καθεστώς παράτασης μόλις λάβουν τον τίτλο ειδικότητας ("παράταση" είναι η δυνατότητα παραμονής στη θέση ως 2 εξάμηνα μετά την ολοκλήρωση του κανονικού χρόνου εκπαίδευσης εφ όσον δεν υπάρχει νέος υποψήφιος προς διορισμό στη λίστα αναμονής). Στην ίδια υπ.απόφαση περιλαμβάνεται και σωρεία φωτογραφικών θέσεων που ρυθμίζουν σοβαρά θέματα εκπαίδευσης και ειδικοτήτων, για τις οποίες δεν είχε προηγηθεί διάλογος, ούτε καν στοιχειώδης ενημέρωση. Μόλις έγινε γνωστή η εν λόγω υπ. απόφαση (προ 15θημέρου) σήμανε πραγματικά ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ : πάρα πολλές κλινικές και τμήματα αλλά και ολόκληρα νοσοκομεία (όπως π.χ. το πολύπαθο ΓΟΝΚ) βρέθηκαν να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ειδικευόμενους από την μια μέρα στην άλλη. Μετά τις επείγουσες διαμαρτυρίες των άμεσα ενδιαφερόμενων και των συνδικαλιστικών φορέων (ΕΙΝΑΠ, ΟΕΝΓΕ κλπ), η νέα πολιτική ηγεσία δεσμεύθηκε να "παγώσει" την υπουργική απόφαση Βορίδη. Όμως οι μέρες περνούσαν, νέα δεν υπήρχαν, και οι υπηρεσίες των νοσοκομείων συνέχισαν να "παρενοχλούν" τους υπό παράταση ειδικευόμενους.
Ώσπου χθες 13/2 ανακοινώθηκε επιτέλους η περίφημη "διορθωτική" νέα υπ. απόφαση, και με έκπληξη διαπιστώνουμε πως ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ !
Η αναστολή απόλυσης με την λήψη του τίτλου ειδικότητας ισχύει μόνο για το 1ο εξάμηνο της παράτασης, ενώ αν έχει πάρει κάποιος τον τίτλο δεν μπορεί ν αρχίσει το 2ο ! Στην πράξη αυτό που συμβαίνει είναι πως ο ειδικευόμενος (αν το επιθυμεί) δηλώνει παράταση μόλις ολοκληρωθεί ο κανονικός χρόνος και ξεκινά να τρέχει το 1ο εξάμηνο της παράτασης. Δίνει εξετάσεις σε 2 μήνες περίπου και ο τίτλος βγαίνει επίσημα μετά από άλλους 2 μήνες εφόσον περάσει επιτυχώς τις εξετάσεις. Είναι προφανές πως όλη η φασαρία έγινε για το 2ο εξάμηνο, αφού για το 1ο το κέρδος από την χθεσινή ... "διόρθωση" Κουρουμπλή είναι κατά μέσον όρο μόνο 2 μήνες θητείας.
Η δικαιολογία που διαρρέεται από την νέα πολιτική ηγεσία για την "τρύπα στο νερό" είναι πως "υπάρχουν εμπόδια από το ελεγκτικό συνέδριο", που "θεωρεί παράνομο να υπηρετούν ειδικευμένοι σε θέσεις ειδικευόμενων". Προκύπτει εδώ η εύλογη απορία πότε ακριβώς ξεκίνησε αυτή η "ευαισθητοποίηση". Τον Ιανουάριο του 2015 ; Και γιατί τόσο καιρό τώρα δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα ; Κάποιοι δεν μας τα λένε καλά εδώ ... Επίσης, άλλο ερώτημα είναι τι γίνεται με τις ΑΛΛΕΣ φωτογραφικές διατάξεις της υπ. απόφασης Βορίδη, για τις οποίες η χθεσινή υπ.απόφαση Κουρουμπλή δεν προβλέπει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ. Τις καταπίνουμε αμάσητες κ.κ. Κουρουμπλή και Ξανθέ ; Είναι προφανές πως για να μην κλείσουν άμεσα πολλά τμήματα και ολόκληρα νοσοκομεία, πρέπει οι ειδικευόμενοι - όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί - όλοι οι υγειονομικοί να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ τη λύση.
Απαιτούμε ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ η χθεσινή υπ. απόφαση Κουρουμπλή. Να βγει νέα, που θα έχει μόνο μια πρόταση : "η εφαρμογή της προηγούμενης Υπ.απόφασης (Βορίδη), αρ. τάδε, ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ". Τελεία, τέλος. Τόσο απλό ...
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Κατέβηκε η πλατφόρμα για την αξιολόγηση των Διευθυντών Σχολείων
Με εντολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας
Απενεργοποιήθηκε, σήμερα Παρασκευή, η πλατφόρμα όπου οι αξιολογητές καταχώριζαν τις αξιολογήσεις τους για τους Διευθυντές των Σχολείων, με εντολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας .
Θυμίζουμε ότι σχετικά με την αξιολόγηση ο Αν υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης, στις προγραμματικές Δηλώσεις, στη Βουλή, ανακοίνωσε τα εξής: -Οι τρέχουσες διαδικασίες αξιολόγησης δεν συνέβαλαν στη δημιουργία τέτοιου κλίματος και τραυμάτισαν την εκπαιδευτική κοινότητα. -Γι’ αυτό αναστέλλονται, καθώς και οι όποιες πειθαρχικές ή προαγωγικές συνέπειές τους, προκειμένου να μελετηθούν σε βάθος όλοι οι συναφείς παράγοντες. -Η αντικατάσταση του σημερινού νομοθετικού πλέγματος αξιολόγησης εκπαιδευτικών και σχολείων από ένα σύστημα αποτίμησης του εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού έργου με δημοκρατικό και συλλογικό τρόπο είναι απαραίτητη. -Αντιλαμβανόμαστε όμως -και να προσέξουμε στο σημείο αυτό- τη λειτουργική αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου ως μια συμμετοχική και δημοκρατική μεθοδολογία διάγνωσης προβλημάτων, αναζήτησης λύσεων και επεξεργασίας προτάσεων και μέτρων για τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης. -Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί για μας εργαλείο ιεραρχικής και χρηματοδοτικής διάκρισης των σχολικών μονάδων ή τιμωρητικό εργαλείο μισθολογικής διαφοροποίησης και διοικητικής πειθάρχησης των «υπαλλήλων», όπως τους θεωρούσαμε. «Έπεσε» και η ιστοσελίδα της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ΑΔΙΠΔΕ), αλλά από τεχνικό πρόβλημα
Από χθες (Παρασκευή) «έπεσε» η ιστοσελίδα της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ΑΔΙΠΔΕ) Η ιστοσελίδα της ΑΔΙΠΔΕ «έπεσε» την ίδια ώρα που με εντολή κατέβηκε η πλατφόρμα όπου οι αξιολογητές καταχώριζαν τις αξιολογήσεις τους για τους Διευθυντές των Σχολείων .
Από ρεπορτάζ που έκανε το esos προκύπτει ότι πρόκειται για τεχνικό πρόβλημα και όχι για εντολή και ότι στη διάρκεια της ημέρας θα αποκατασταθεί.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΟΛΟΙ ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 15/2 ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ! ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΟΧΙ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΜΕ ΕΕ-ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ! ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΕΦΥΡΑ ΓΙΑ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ! ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ για την Αθήνα 5.00 μμ πλατεία Κολοκοτρώνη! ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΝΤΑΡΣΥΑ - 15/2/2015!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το σχεδιο του υπουργειου Οικονομικων για το νέο Φορο Ακινητων. Χαρατσι σε εξοχικα, οικοπεδα, χωραφια. Χωρις φορο η Α κατοικια. Το αφορολογιτο των 200.000 ευρω θα ισχυει μονο για την κυρια κατοικια και όχι για το συνολο της περιουσιας. Τα υπολοιπα ακινητα ( Β κατοικιες, αγροτεμαχια, οικοπεδα) θα φορολογουνται με το φορο που θα αντικαταστησει τον ΕΝΦΙΑ.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Φορτισμενο κλιμα στη ΝΔ εν οψει κοινοβουλευτικης ομαδας την Πεμπτη
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Μπακογιαννη, Σιουφας, Μιχελακης, Αντωναρος, επεκριναν σκληρα το κειμενο του Ευρωπαικου Λαικου Κομματος, το οποιο συνυπεγραψε ο Αντωνης Σαμαρας, υπονομευοντας τη διαπραγματευση της Ελλαδας.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Λιβυη, η εξοδος των κολασμενων. Διαστασεις μαζικης εξοδου παιρνει μεραμε την ημερα η φυγη ολοενα και περισσοτερων ανθρωπων από τις ακτες της Λιβυης προς την Ιταλια, μετ α την ιμπεριαλιστικη αποικιοκρατικη επεμβαση και την εγκαθιδρυση των ισλαμοφασιστων των αποικιοκρατων στην εξουσια της Λιβυης.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Φουσωνει το κυμα συμπαραστασης στην Ελλαδα. Αυριο Κυριακη στις 5 μ.μ. σε 43 πολεις της Ελλαδας και σε 55 σε ολο τον κοσμο. Αυριο Ημερα Πανευρωπαικης Δρασης Αξιοπρεπειας και Αλληλεγγυης
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
«Ζητατε πολλα» απαντουν οι Γερμανοι στην ελληνικη κυβενηση μεσω… Νταισενμπλουμ
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Συνεντευξη Κωστα Ζουραρη στην εφημεριδα Δρομος της Αριστερας. «Το κυριο είναι η αντισταση»
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Βενεζουέλας επιβεβαιώνουν την πίστη τους στην κυβέρνηση
Η Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση της Βενεζουέλας διακήρυξε την πίστη της στον συνταγματικό Πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο και στην Μπολιβαριανή Επανάσταση, με ένα ανακοινωθέν που καταδικάζει την απόπειρα πραξικοπήματος που αποκαλύφτηκε το βράδυ της Πέμπτης και περιελάμβανε βομβιστική επίθεση στο Telesur. Ο υπουργός Άμυνας Βλαντιμίρ Παδρίνο Λόπες, σε δηλώσεις του σημείωσε ότι οι Εθνικές Ένοπλες Δυνάμεις επαναλαμβάνουν την πίστη και την υποστήριξή τους στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο Μόρο και επιβεβαιώνουν την δέσμευσή τους στην θέληση του λαού και στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού, επισημαίνοντας ότι “Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν ενωμένες και απορρίπτουν οποιαδήποτε πράξη βαρβαρότητας, μια χώρα δεν οικοδομείται με βία”. Τόνισε επίσης, ότι τα βίαια σχέδια στα πλαίσια της λεγόμενης “Επιχείρηση Ιεριχώ” εξουδετερώθηκαν χάρη στην πίστη και την ακεραιότητα των υπαλλήλων της χώρας, και η μικρή ομάδα που εμπλέκεται στο σχέδιο πραξικοπήματος δεν αντιπροσωπεύει τις Εθνικές Μπολιβαριανές Ενοπλες Δυνάμεις (FANB).
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Βενεζουέλα: Το σχέδιο νεοφιλελεύθερης πολιτικής των επίδοξων πραξικοπηματιών
Οι στοχεύσεις στις οποίες απέβλεπε πραξικόπημα για την ανατροπή του προέδρου Νικόλας Μαδούρο έδωσε στο φως της δημοσιότητας η κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Το πραξικόπημα είχε οργανωθεί από κύκλους της Δεξιάς και του επιχειρηματικού κόσμου, και η πραγματοποίησή του αποφεύχθηκε χάρη στην αποκάλυψη του σχεδίου από πατριώτες αξιωματικούς του στρατού. Σκοπός των επίδοξων πραξικοπηματιών ήταν η επιστροφή στο παρελθόν του νεοφιλελευθερισμού, με τηνεφαρμογή της πολιτικής που είχε επιβάλλει στη Βενεζουέλα, πριν την άνοδο στην εξουσία του Ούγκο Τσάβες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα. Το «πρόγραμμα» της κυβέρνησης που θα αντικαθιστούσε την εκλεγμένη κυβέρνηση Μαδούρο έφερε τις υπογραφές της Μαρία Κορίνα Ματσάδο, του Λεοπόλντο Λόπες και του Αντόνιο Λαντέσμα, και προέβλεπε να επαναφέρει τη Βενεζουέλα υπό τον έλεγχο αυτών των διεθνών οργανισμών, καθώς και να προχωρήσει σε εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις σε τομείς όπως το νερό, η ηλεκτρική ενέργεια, η εκπαίδευση και οι βασικέςβιομηχανίες, αλλά και το πάγωμα των μισθών και η απελευθέρωση των επιτοκίων. Στο σχέδιο των επίδοξων πραξικοπηματιών περιλαμβανόταν και η επιστροφή της πετραιοπαραγωγής στις βορειοαμερικανικές εταιρίες και η κατάργηση όλων των συμφωνιών πώλησης πετρελαίου που έχει υπογράψει η Βενεζουέλα με δεκάδες χώρες. Επίσης, προβλεπόνταν η επαναφορά της αυτονομίας της Κεντρικής Τράπεζας που επί Τσάβες πέρασε υπό κρατικό έλεγχο. Φυσικά, στο σχέδιο προβλεπόταν και η επιστροφή στο στράτευμα των πραξικοπηματιών που επιχείρησαν να ανατρέψουν τον Ούγκο Τσάβες το 2002.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΕΚΘΕΣΗ – ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ: ΤΟ 92% ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 2010 ΕΧΕΙ ΕΠΙΣΤΡΑΦΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΙΣΤΩΤΕΣ!
«ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΕΓΙΝΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ».
Του ΛΕΩΝΙΔΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗ*
Πλήρη απομυθοποίηση της περιλάλητης «γενναιοδωρίας» των πιστωτών μας, οι οποίοι τη στιγμή που η Ελλάδακινδύνευε έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη και την έσωσαν, όπως ισχυρίζεται η επίσημη αφήγηση, αποτελεί έκθεση βρετανικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης. Με βάση την ίδια αφήγηση, που κυριαρχεί στις στήλες όχι μόνο του λαϊκίστικου γερμανικού Τύπου (βλ. Bild), αλλά και σε σημαντικό μέρος του ελληνικού, το κίνητρο των δανειστών μας δεν ήταν άλλο από την ανιδιοτελή αλληλεγγύη. Κι έτσι κι εμείς οφείλουμε τώρα, αφού εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας, να φανούμε τυπικοί με τις υποχρεώσεις μας και ναεπιστρέφουμε τα χρήματα που όλοι μαζί υποτίθεται πως δανειστήκαμε…
Τίποτε απ” όλα αυτά δεν αντιστοιχεί στην αλήθεια, αναφέρεται σε μια καλά τεκμηριωμένη έκθεση που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες, με τίτλο «Έξι κρίσιμα σημεία για το ελληνικό χρέος και τις επερχόμενες εκλογές», η βρετανική οργάνωση Jubilee Debt Campaign. Να τονίσουμε ότι από το2010 ακόμη η συγκεκριμένη οργάνωση είχε προειδοποιήσει για τη μεροληψία και την κρυφή ατζέντατων προγραμμάτων δανειοδότησης στην Ελλάδα. «Επαναλαμβάνονταν λάθη που είχαν γίνει στις αναπτυσσόμενες χώρες τις δεκαετίες του 1980 και του 1990», σημειώνεται χαρακτηριστικά. Με βάση την παρούσα έκθεση, εν συντομία, το 92% των χρημάτων που δανειστήκαμε από την τρόικα από το 2010 μέχρι σήμερα έχει επιστρέφει στους πιστωτές!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Μεγάλη διαδήλωση υπέρ της Ελλάδας στη Ρώμη
Μεγάλη διαδήλωση χιλιάδων αλληλέγγυων προς την Ελλάδα, οργανωμένη από την ιταλική συνδικαλιστική συνομοσπονδία Cgil και πλήθος άλλων πολιτικών και κοινωνικών κινήσεων, πραγματοποιήθηκε σήμερα Σαββατο 14/2 στη Ρώμη. Το μεγαλύτερο μέρος των διαδηλωτών αποτελούνταν από εργάτες της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ομοσπονδίας μετάλλου, Fiom. Κεντρικό ήταν το σύνθημα «Η Ελλάδα αλλάζει! Η Ευρώπη αλλάζει!», ενώ ανέμιζε πλήθος ελληνικών και κόκκινων σημαιών και ακούγονταν τραγούδια του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι και του Ξαρχάκου.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Περί φόρου μεγάλης περιουσίας και περιουσιολογίου (σκέψεις και απορίες)
Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω στον κύριο πρωθυπουργό ότι το ορθό είναι να φορολογείται το εισόδημα και ΟΧΙ η κατοχή. Για την απόκτηση ενός προϊόντος ή αγαθού (κινητού ή ακινήτου) φορολογούμαστε κατά την αγορά ή μεταβίβασή του. Εφόσον δεν προκύπτει εισόδημα από αυτό, γιατί να φορολογηθούμε;;; Σε τι διαφέρει δηλαδή ο φόρος μεγάλης περιουσίας που θέλουν να θεσπίσουν (που από αυτά που ακούω μόνον ΜΕΓΑΛΗΣ περιουσίας ΔΕΝ είναι, αλλά απλά ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ) από τον κατάπτυστο και αντισυνταγματικό (σύμφωνα με τα δικά τους λεγόμενα) ΕΝΦΙΑ; Μόνο στα ποσά και τις κλίμακες; Και η ουσία κύριε; Όπως και αποκαλέσει κανείς ένα φόρο που επιβάλλεται χωρίς να προκύπτει εισόδημα, απλά και μόνον γιατί κάποιος κατέχει κάτι, δεν παύει να είναι φόρος ΚΑΤΟΧΗΣ! Και τέτοιο πληρώνουν μόνον οι υπόδουλοι (βλ. τουρκοκρατία)! Οι ελεύθεροι πολίτες μιας δημοκρατικής κοινωνίας φορολογούνται (σε βάση ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ) ΜΟΝΟΝ για τα εισοδήματα τους! Και μάλιστα σε λελογισμένο ποσοστό (ίσως το πολύ 40% σε πολύ υψηλές κλίμακες), αλλιώς το κράτος γίνεται ΜΕΤΟΧΟΣ στην τσέπη του φορολογουμένου. Με άλλα λόγια, γιατί να δουλεύω και να παράγω περισσότερο ή πάνω από ένα σημείο, αφού θα μου τα παίρνει το κράτος; Και τι γίνεται στην περίπτωση αυτή με τους ρυθμούς ανάπτυξης; Και πριν βιαστείτε να με κατηγορήσετε σας ενημερώνω ότι δεν έχω καταθέσεις και η προσωπική ακίνητη περιουσία μου είναι μικρή, ακόμα και με τις ισχύουσες υπερ-φουσκωμένες αντικειμενικές αξίες. Κι έχω κι εγώ στεγαστικό δάνειο και φυσικά χρωστάω στην εφορία. Είμαι ο μέσος όρος αυτού που λέγεται «μικρή-μεσαία τάξη», αυτή που αποκαλείται και «ραχοκοκαλιά» της κοινωνίας και για την οποία, παρεμπιπτόντως κύριε Τσίπρα, πέραν της επαναφοράς του αφορολογήτου ορίου στα 12.000 ευρώ, δεν άκουσα να κάνετε κουβέντα! Μην ξεχνάτε ότι αυτή η «ραχοκοκαλιά» σας έκανε, από πρόεδρο ενός κόμματος του 4%, νυν πρωθυπουργό! Θα μου πείτε «αν είναι έτσι, και δεν σε πιάνει ο φόρος «μεγάλης» περιουσίας, γιατί κόπτεσαι και αντιδράς, ρε;”. Ο λόγος που αντιδράω είναι γιατί διαπιστώνω έναν εμπαιγμό του «κράτους» προς τον πολίτη για μια ακόμα φορά! Δεν ξέρω αν είναι ακόμη νωρίς και προτρέχω, ίσως να και είναι η έλλειψη ανοχής λόγω εκτεταμένης κατάχρησης εξουσίας από τους προηγούμενους, αλλά βλέπω ότι εδώ «κάτι δεν κολλάει» βρε αδερφέ!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΠΑΚΙΣΤΑΝ Νέα πολύνεκρη βομβιστική επίθεση
ΠΕΣΑΒΑΡ.-- Οκτακόσιοι άνθρωποι βρίσκονταν χτες μέσα σε σιιτικό τέμενος στην Πεσαβάρ του Βορειοδυτικού Πακιστάν όταν ένοπλοι μπήκαν μέσα και άρχισαν να πυροβολούν. Ο απολογισμός, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ήταν 19 διαπιστωμένοι νεκροί και πάνω από 50 τραυματίες, ωστόσο υπήρχαν φόβοι ότι τα θύματα θα αυξάνονταν. Αυτόπτες δήλωσαν στα ΜΜΕ ότι μετά από σφοδρούς πυροβολισμούς και την ανατίναξη ενός από τους ενόπλους, ακολούθησαν τρεις εκρήξεις μέσα στο κτίριο. Η επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, σημειώθηκε μόλις δύο εβδομάδες μετά από ανάλογο χτύπημα σε σιιτικό τέμενος στη Σικαρπούρ στα νότια της χώρας, με συνολικά 61 νεκρούς. Το Δεκέμβρη, πάνω από 130 μαθητές είχαν δολοφονηθεί και πάλι στην Πεσαβάρ.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το βράδυ της Πέμπτης έγινε γνωστό ότι στη Λιβύη τζιχαντοφασιστες του ΙΚ συνέλαβαν 21 Αιγύπτιους Κόπτες, που, σε βίντεο, εμφανίζονται αλυσοδεμένοι, φορώντας τις χαρακτηριστικές πορτοκαλί φόρμες. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε πως συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή για την ασφαλή επιστροφή των απαχθέντων Αιγυπτίων.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΤΣΑΝΤ Επίθεση Νιγηριανών τζιχαντιστών σε μεθοριακό χωριό
ΝΤΖΑΜΕΝΑ - ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Νέα επίθεση και σφαγές αμάχων εξαπέλυσε αργά το βράδυ της Πέμπτης - ξημερώματα Παρασκευής ομάδα 30 Νιγηριανών τζιχαντιστών της «Μπόκο Χαράμ» στο μεθοριακό χωριό του Τσαντ, Νγκουμπούα, σφάζοντας τουλάχιστον 10 αμάχους και βάζοντας φωτιά στα δύο τρίτα των σπιτιών του χωριού. Οι τζιχαντιστές εισήλθαν στο χωριό από τη λίμνη Τσαντ, την οποία διέσχισαν επιβαίνοντας σε τέσσερα ταχύπλοα. Μετά την επίθεση συγκρούστηκαν με δυνάμεις του στρατού του Τσαντ και τα σκάφη τους καταστράφηκαν από πυρά στρατιωτικού ελικοπτέρου. Δύο από τους τζιχαντιστές σκοτώθηκαν και τουλάχιστον πέντε τραυματίστηκαν, ενώ από την πλευρά του στρατού του Τσαντ σκοτώθηκε ένας στρατιώτης και τραυματίστηκαν άλλοι τέσσερις. Είναι η πρώτη φορά που Νιγηριανοί τζιχαντιστές εξαπολύουν επίθεση σε χωριό του Τσαντ, καθώς έως τώρα είχαν κάνει ανάλογες επιθέσεις και σφαγές αμάχων ως επί το πλείστον σε πόλεις και χωριά της βορειοανατολικής Νιγηρίας, του Καμερούν και του Νίγηρα. Ο στρατός του Τσαντ θεωρείται ένας από τους καλύτερα εκπαιδευμένους και εξοπλισμένους στρατούς της δυτικής - κεντρικής Αφρικής και συνεργάζεται από τις αρχές του 2015 με την περιφερειακή στρατιωτική ιμπεριαλιστική αποστολή που έχουν συγκροτήσει η Νιγηρία, το Καμερούν, ο Νίγηρας και το Μπενίν. Οι χώρες αυτές θα συμμετάσχουν τις επόμενες βδομάδες και σε άλλη μεγαλύτερη αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης περίπου 8.700 στρατιωτών με πρόσχημα την πάταξη των τζιχαντιστών της «Μπόκο Χαράμ».
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ Καταγγέλθηκε απόπειρα πραξικοπήματος
ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Την αποκάλυψη ενός σχεδίου πραξικοπήματος για την ανατροπή της κυβέρνησής του, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. Οπως κατήγγειλε, το σχέδιο των πραξικοπηματιών επρόκειτο να εκδηλωθεί στις 12 Φλεβάρη και αποκαλύφθηκε χάρη σε πατριώτες στρατιωτικούς και τις υπηρεσίες ασφαλείας, ενώ έχουν γίνει συλλήψεις αρκετών στρατιωτικών - κυρίως της αεροπορίας - που συμμετείχαν στην απόπειρα. Το σχέδιο που όπως αναφέρουν τα στοιχεία οργανώθηκε με τη συμβολή των ΗΠΑ και της αντιδραστικής αντιπολίτευσης, περιελάμβανε επίθεση στο προεδρικό μέγαρο, που είχε προγραμματιστεί σύσκεψη όπου θα συμμετείχε και ο Πρόεδρος της χώρας και σε άλλα σημεία της πόλης του Καράκας, υπουργεία, τηλεπικοινωνιακά κέντρα κ.λπ. Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στην απόπειρα πραξικοπήματος είχαν εμπλακεί μερικοί ανώτεροι αξιωματικοί της αεροπορίας, σμήναρχοι και άλλοι μεσαίοι αξιωματικοί, καθώς και κάποια σημαίνοντα στελέχη της αντιδραστικής αντιπολίτευσης όπως οι Χούλιο Μπόρχες, Μαρίνα Ματσάδο, Αντόνιο Λεντέσμα και ο επιχειρηματίας Παρσιφαλ ντε Σόλα. Σύμφωνα με τον Μαδούρο βρέθηκαν χάρτες, σχεδιαγράμματα και οπλισμός, ενώ το σχέδιο προέβλεπε μετά την κατάληψη και τις δολοφονίες στο Καράκας, δημιουργία χάους από ομάδες κρούσης που περίμεναν το σύνθημα και ανακήρυξη μεταβατικής κυβέρνησης σύμφωνα με το παράδειγμα του προηγούμενου πραξικοπήματος τον Απρίλη του 2002 κατά του πρώην Προέδρου της χώρας Ούγκο Τσάβες που τερματίστηκε σε δύο μέρες από την ενότητα στρατού και λαού.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΥΕΜΕΝΗ Εκλεισαν και οι αποικιοκρατικες πρεσβείες Γερμανίας - Ιταλίας
ΣΑΝΑΑ.-- Ιταλία και Γερμανία αποφάσισαν χτες να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας, κλείνοντας και αυτές τις αποικιοκρατικες πρεσβείες τους στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, μετά την τελευταία δραματική κλιμάκωση της έντασης έπειτα και από την προ εβδομάδας κατάληψη της εξουσίας από πολιτοφυλακές Σιιτών «Χούτι». Σε ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών σημειώνεται ως αιτία για την εκκένωση της γερμανικής πρεσβείας η ασταθής κατάσταση στην Υεμένη και η κατάληψη της εξουσίας από τους «Χούτι», η οποία χαρακτηρίζεται «απαράδεκτα επικίνδυνο για εμάς τους αποικιοκρατες γεγονός που θα μπορούσε να έχει συνέπειες για την περιοχή». Λίγες ώρες νωρίτερα, το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει την εκκένωση και το κλείσιμο της ιταλικής πρεσβείας στην Υεμένη, την απομάκρυνση του πρέσβη και του διπλωματικού και πολιτικού προσωπικού. Το ίδιο διάστημα, πυκνώνουν οι επικριτικές αναλύσεις στον αμερικάνικο Τύπο για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Ομπάμα στην Υεμένη, οι οποίοι ως και πριν από λίγο καιρό προβάλλονταν σαν «επιτυχές υπόδειγμα» αντιτρομοκρατικής πολιτικής σε μία χώρα, που και εδώ οι ξένες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις δημιούργησαν το κατάλληλο έδαφος για την παρουσία και δράση τζιχαντιστών που δρουν ιδιαίτερα στη νότια Υεμένη με την επωνυμία «Αλ Κάιντα Αραβικής Χερσονήσου».
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Λαφαζάνης: Θέλουμε μία ισχυρή βιομηχανία ζάχαρης! (Η Μέρκελ επέβαλε στους δωσίλογους ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το κλείσιμο και τώρα τα supermarket πουλάνε ζάχαρη ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ!) Αυτή είναι εθνική πολιτική!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
H ΔIAΓΡΑΦΗ του χρέους είναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ! Ακόμη κι ο Ρομάνο Πρόντι είναι κατηγορηματικός: "Η Ελλάδα δεν θα πληρώσει ΠΟΤΕ τα χρέη της"! * Romano Prodi scuote la Germania: la Grecia non pagherà mai i suoi debiti...
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Aλέξη, πρωθυπουργέ, ο ΕΝΦΙΑ μου είχατε πει πως είναι (και είναι!) αντισυνταγματικός, παράνομη "λογιστική" πράξη... Μήπως κάτι άλλαξε;
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Λευτεριά στους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους από το σιωνιστικό ναζιστικό καθεστώς! * Freedom for Palestinian Political Prisoners!