Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Παρασκευη 4 Δεκεμβριου 2015


ΗΠΑ: Άφησαν το μωρό στη γιαγιά και διέπραξαν το μεγαλύτερο μακελειό των τελευταίων 3 ετών
Ο αρχηγός της αστυνομίας του Σαν Μπερναρντίνο είπε ότι ήταν εμφανές ότι είχαν σχεδιάσει το μακελειό και πρόσθεσε ότι είχαν αφήσει αρκετούς εκρηκτικούς μηχανισμούς στο χώρο του συμβάντος. Δέκα άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται
Δεκέμβριος 04 2015 07:42
Στην ηλικία των 28, ο Σάγεντ Ριζουάν Φαρούκ επιθεωρούσε εστιατόρια και δημόσιες πισίνες. Μουσουλμάνος στο θρήσκευμα, ήταν, όπως περιέγραφε ο ίδιος, από πιστή αλλά μοντέρνα οικογένεια της Καλιφόρνιας. Αλλά τη Τετάρτη, αυτός και η Τασφίν Μαλίκ, 27, άφησαν την εξάμηνη κόρη τους με τη μητέρα του Φαρούκ, ντύθηκαν με μαύρες στολές ειδικών αποστολών, πήραν όπλα και άνοιξαν πυρ, αφήνοντας πίσω τους το μεγαλύτερο μακελειό στις Ηνωμένες Πολιτείες των τελευταίων τριών χρόνων. Το ζεύγος εισέβαλλε σε ένα πάρτι για τις γιορτές στο χώρο εργασίας του Φαρούκ στην κομητεία του Σαν Μπερναντίνο στην Καλιφόρνια, σκοτώνοντας 14 συναδέλφους του και τραυματίζοντας 21 σε μια επίθεση που φαίνεται να ήταν προσεχτικά σχεδιασμένη, προτού σκοτωθούν και οι δύο από πυρά της αστυνομίας, αφήνοντας μια κοινότητα συγκλονισμένη με λίγα στοιχεία για τους λόγους πίσω από την επίθεση. Αμερικανός πολίτης που είχε γεννηθεί στην πολιτεία Ιλλινόι, ο Φαρούκ εργαζόταν στην κομητεία ως ειδικός σε περιβαλλοντική υγεία, επιθεωρώντας εστιατόρια και πισίνες για τυχόν παραβιάσεις κανονισμών υγείας, σύμφωνα με τις αρχές και έναν ιστότοπο επιθεώρησης δημόσιων υπαλλήλων. Ενώ δεν φαινόταν να έχει λογαριασμό σε δημοφιλείς ιστότοπους κοινωνικής δικτύρωσης όπως το Facebook και το LinkedIn, ο Φαρούκ είχε γραφτεί σε τουλάχιστον τρεις ιστότοπους γνωριμιών, χωρίς να φαίνεται το πότε. Στο ArabLounge.com, ιστότοπο για άτομα αραβικής καταγωγής που "ψάχνουν για σύντροφο, φιλία και αγάπη," ο Φαρούκ περιέγραφε τον εαυτό του ως ελεύθερο, "με τον φόβο του Αλλάχ," ήρεμο, ευγενικό και απλό. "Προσπαθώ να ζήσω ως σωστός μουσουλμάνος," έγραφε. Ο Φαρούκ είπε πως έψαχνε για "μια κοπέλα που έχει την ίδια νοοτροπία," που φοράει χιτζάμπ (το μαντίλι που καλύπτει το κεφάλι και τους ώμους, αφήνοντας το πρόσωπο ακάλυπτο), αλλά η οποία χαίρεται τη ζωή. Περιέγραφε τον εαυτό του ως έχοντας 1,83 μέτρα ύψος, μη καπνιστή, με "πολύ φιλελεύθερη" πολιτική. Έγραφε επίσης πως τον εκνευρίζουν η "παρορμητικοί αγορά" προϊόντων και τον απωθεί το ψέμα. Δήλωσε πως το εισόδημά του κυμαίνονταν στο επίπεδο 30.000-45.000 δολάρια το χρόνο (27.000-41.000 ευρώ).
Στον ιστότοπο iMilap.com, ο Φαρούκ περιέγραφε τον εαυτό του ως 22χρονο μουσουλμάνο που ζει στην πόλη Ρίβερσάιντ της Καλιφόρνιας, κατάγεται από "πιστή αλλά μοντέρνα οικογένεια τεσσάρων - 2 κορίτσια, 2 αγόρια," και ότι του άρεσε να μαστορεύει αυτοκίνητα (αντίκες και μοντέρνα), να διαβάζει βιβλία θρησκευτικού περιεχόμενου και να τρώει κατά καιρούς σε εστιατόριο. Συνάδελφοι του Φαρούκ είπαν στην εφημερίδα Λος Άντζελες Τάιμς ότι ο Φαρούκ είχε ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία και επιστρέψει με τη γυναίκα του, που είχε γνωρίσει στο διαδίκτυο. (Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαίωσε ότι ο Φαρούκ είχε επισκεφθεί τη χώρα το καλοκαίρι του 2014 για συνολικά 9 μέρες.) Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Μπόουντιτς, υποδιευθυντή του Έφ-Μπι-Άι στο Λος Άντζελες, πριν έρθουν στην Αμερική το ζευγάρι είχε ταξιδέψει στο Πακιστάν, ενώ η Μαλίκ είχε μπει στην Αμερική με άδεια παραμονής ως αρραβωνιαστικιά, και ταξίδευε με διαβατήριο του Πακιστάν. Η Μαλίκ εμφανίζεται να έχει σχεδόν μηδενική παρουσία στο διαδίκτυο, χωρίς λογαριασμούς στο Facebook, το LinkedIn και άλλους ιστότοπους. Το όνομά της εμφανίζεται σε λίστα δώρων σε αναμονή της γέννησης της κόρης των στον ιστότοπο TheBump.com. Σύμφωνα με τη λίστα, η ημερομηνία τοκετού ήταν η 17η Μαίου. Η λίστα παρουσιάζει μόνο τέσσερα αντικείμενα: πάνες, κάθισμα αυτοκινήτου για μωρά, baby oil και μπατονέτες. Κανένα δεν φαίνεται ότι είχε αγοραστεί.
Ο διευθυντής του Ισλαμικού Κέντρου στο Ρίβερσαϊντ, ένα τέμενος στο οποίο προσευχόταν συχνά ο Φαρούκ, τον περιέγραψε ως πιστό μουσουλμάνο που έκανε το προσκύνημα στη Μέκα της Σαουδικής Αραβία πριν μερικά χρόνια και είχε κάνει τη δεξίωση του γάμου του στο τέμενος. "Ο βαθμός της πίστης του είναι πολύ ψηλός," είπε στο Reuters ο διευθυντής του τεμένους Μουσταφά Κούκο. "Ήταν πολύ ήσυχο άτομο, ήρεμο, ποτέ δεν τσακωνόταν ή δε διαφωνούσε με κανέναν," πρόσθεσε, ενώ ερχόταν στις πρωινές και απογευματινές λειτουργίες μεταξύ του 2012 και του 2014, οπότε και σταμάτησε απότομα. Ο Φαρούκ ήταν γιός μεταναστών από το Πακιστάν, ενώ η Μαλίκ ήταν γεννημένη στο Πακιστάν και ζούσε στη Σαουδική Αραβία μέχρι τη γνωριμία της με τον μέλλοντα σύζυγό της, σύμφωνα με τον Χουσσάμ Αϊλούς, επικεφαλής του τοπικού συνδέσμου Λος Άντζελες της Επιτροπής Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων (CAIR). Πρόσθεσε ότι το ζευγάρι ήταν παντρεμένο δύο χρόνια. "Ήρθαν προετοιμασμένοι γι' αυτό που έκαναν" Την Τετάρτη, ο Φαρούκ συμμετείχε στην ετήσια γιορτή του γραφείου του, και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν με την αστυνομία, έφυγε θυμωμένος. Αργότερα γύρισε με την Μαλίκ και όπλα, και πυροβόλησαν 65-70 φορές στην αίθουσα, είπε η αστυνομία. Ο αρχηγός της αστυνομίας του Σαν Μπερναρντίνο Τζάροντ Μπέργκουεν είπε ότι ήταν εμφανές ότι είχαν σχεδιάσει το μακελειό και πρόσθεσε ότι είχαν αφήσει αρκετούς εκρηκτικούς μηχανισμούς στο χώρο του συμβάντος. "Ήρθαν προετοιμασμένοι γι' αυτό που έκαναν, σαν να ήταν σε αποστολή," είπε ο Μπέργκουεν.
Σε συνέντευξη τύπου χθες, ο αξιωματικός της αστυνομίας είπε ότι στο νοικιασμένο σπίτι του ζεύγους βρέθηκαν στικάκια USB, υπολογιστές και κινητά, ενώ στο νοικιασμένο αυτοκίνητό τους είχαν δύο αυτόματα όπλα εφόδου, δύο ημιαυτόματα περίστροφα, και 1.600 τεμάχια πυρομαχικών. Στο σπίτι υπήρχαν άλλα 4.500 τεμάχια πυρομαχικών, 12 βόμβες σωλήνα και υλικό για την κατασκευή βομβών. Σύμφωνα με τις κρατικές αρχές, τα όπλα είχαν αγοραστεί νόμιμα στις ΗΠΑ, ενώ η αστυνομία είπε ότι τα δύο περίστροφα είχαν αγοραστεί από τον Φαρούκ και τα όπλα εφόδου από κάποιον άλλο, ο οποίος δεν είχε σύνδεση με το συμβάν. Σύμφωνα με τον Αϊλούς, που επικαλέστηκε πληροφορίες από κουνιάδο του Φαρούκ, το ζεύγος άφησε το μωρό τους με τη μητέρα του Φαρούκ στην κοντινή πόλη Ρέντλαντς, λέγοντας ότι πηγαίναν σε ιατρικό ραντεβού για την Μαλίκ.
Ο Μπέργκουεν είπε ότι η αστυνομία πήγε σε σπίτι στο Ρέντλαντ τη Τετάρτη το απόγευμα, πέντε ώρες μετά το μακελειό, και είδε το ζευγάρι να διαφεύγει με ένα μεγάλο μαύρο αυτοκίνητο. Τους κυνήγησε έως το Σαν Μπερναρντίνο, όπου διεξήχθηκε μια ανταλλαγή πυρών που κατέληξε στο θάνατο του ζεύγους. Δέκα άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε δύο νοσοκομεία, δύο σε κρίσιμη αλλά σταθεροποιημένη κατάσταση, πέντε σε σχετικά καλή κατάσταση και τρεις σε καλή κατάσταση, είπαν τα νοσοκομεία. Η επίθεση στο Σαν Μπερναρντίνο ήταν η πιό αιματηρή επίθεση με όπλα που έχει γίνει από το Δεκέμβριο του 2012, όταν ένας οπλοφόρος σκότωσε 26 άτομα, πολλά από αυτά παιδιά, στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ, στο Νιούταουν της πολιτείας Κονέτικατ. Ο Αϊλούς έκανε έκκληση στο κοινό να μη φτάσει στα δικά του συμπεράσματα πριν βρεθούν οι λόγοι της επίθεσης, λέγοντας ότι ανησυχούσε για το αντίκτυπο που θα είχε το επεισόδιο στη μουσουλμανική κοινότητα. "Ζούμε σε πολύ δύσκολες εποχές," είπε στο CNN. "Υπάρχει πολλή ισλαμοφοβία εκεί έξω, πολύ αντι-μουσουλμανικό συναίσθημα, που τροφοδοτείται από διάφορους ειδικούς εδώ και εκεί, οι οποίοι προσπαθούν να επιρρίψουν ευθύνες στο σύνολο μιας κοινωνίας για τις πράξεις των λίγων."
-------------------------------------------------------------------------------------------
Δικηγόρος της Χρυσής Αυγής χαστούκισε γυναίκα και απώθησε δημοσιογράφο
Βαρύτατη καταγγελία ότι συνήγορος υπεράσπισης επιτέθηκε σε βάρος νεαρής γυναίκας η οποία παρακολουθεί τη διαδικασία κι ενός αλλοδαπού δημοσιογράφου κατατέθηκε στη δίκη της Χρυσής Αυγής
Δεκέμβριος 04 2015 12:56
Βαρύτατη καταγγελία ότι συνήγορος υπεράσπισης επιτέθηκε σε βάρος νεαρής γυναίκας η οποία παρακολουθεί τη διαδικασία κι ενός αλλοδαπού δημοσιογράφου κατατέθηκε στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Ο δικηγόρος φέρεται να χαστούκισε την κοπέλα στη διακοπή της δίκης και να απώθησε βίαια τον 28χρονο δημοσιογράφο που καλύπτει τη δίκη, Alp kayserilioglu. Η ίδια η κοπέλα και μάρτυρες του επεισοδίου, υποστηρίζουν ότι δέχτηκε λεκτική επίθεση και στη συνέχεια ένα χαστούκι από τον δικηγόρο, Στ. Καρυδομμάτη. Το περιστατικό καταγγέλθηκε στους αστυνομικούς που βρίσκονταν στον ίδιο χώρο οι οποίοι συνέστησαν στα θύματα της επίθεσης να καταθέσουν εάν το επιθυμούν μήνυση σε βάρος του δικηγόρου για να κινηθεί σε βάρος του η αυτόφωρη διαδικασία. Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι οι ίδιοι δεν είδαν το περιστατικό, ενώ οι παριστάμενοι στο ακροατήριο έσπευσαν να χαρακτηρίσουν το συνήγορο "υποκείμενο της τρούμπας". Από την πλευρά του, ο συνήγορος υποστηρίζει ότι επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί επεισόδιο σε βάρος του Γ.Ρουπακιά , ο οποίος εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στο συγκεκριμένο σημείο.
------------------------------------------------------------------------------------------
Γκαζάκια στο σπίτι του Κώστα Λαλιώτη
Ζημιές στην είσοδο αλλά και ένα ακόμη ΙΧ, μετά από γκαζάκια που εξερράγησαν στην οικία που διαμένει ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Κ. Λαλιώτης στον Λυκαβηττό. Μολότοφ και στο υπουργείο Πολιτισμού
Δεκέμβριος 04 2015 07:55
Στόχος αγνώστων μέχρι στιγμής, έγινε η οικία και το αυτοκίνητο του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Λαλιώτη, τα ξημερώματα στον Λυκαβηττό. Περίπου μισή ώρα μετά τις 4 τα ξημερώματα, άγνωστοι τοποθέτησαν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό, αποτελούμενο από γκαζάκια έξω από την είσοδο της οικίας του πρώην υπουργού, με αποτέλεσμα, από την έκρηξη που σημειώθηκε να προκληθούν φθορές τόσο στην είσοδο της οικίας του όσο και στο σταθμευμένο αυτοκίνητό του. Έρευνα για το περιστατικό διενεργεί η Κρατική Ασφάλεια.
Σχολιο.- κάποτε τον αποκάλεσαν τον πλουστιότερο πολιτικό της Ευρώπης, φαντάσου τί είχε κλέψει
--------------------------------------------------------------------------------------
«ΠΟΛΕΜΟΣ» ΣΤΟ FACEBOOK ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Το απίστευτο ομοφοβικό σχόλιο του Φαήλου Κρανιδιώτη -Αποκαλεί τον σύντροφο του Μηνά Χατζησάββα «αξύριστη χήρα»
03|12|2015 9:54
Επίθεση στον Κώστα Φαλελάκη, σύντροφο (τα τελευταία 25 χρόνια) του εκλιπόντος Μηνά Χατζησάββα, εξαπέλυσε λίγη ώρα μετά την κηδεία του ηθοποιού, ο Φαήλος Κρανιδιώτης. Το απόγευμα της ημέρας της πολιτικής κηδείας του μεγάλου ηθοποιού, στην οποία παραβρέθηκε σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος, ο Φαήλος Κρανιδιώτης έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook: «Μεγάλος ηθοποιός ο Χατζησάββας. Τον έχω δει στο θέατρο κι όποτε έβλεπα στην τηλεόραση πως συμμετέχει σε σειρά, ήταν κίνητρο να τη δω. Τώρα γιατί πρέπει να φάμε στη μάπα την αξύριστη "χήρα" του; Άμα ο εκλιπών ήθελε να μιλήσει για όλα αυτά, θα το είχε κάνει». Την αρχική ανάρτηση του Φαήλου Κρανιδιώτη σχολίασαν δεκάδες χρήστες του Facebook με τον δικηγόρο και πολιτικό να μην αφήνει τίποτα αναπάντητο και να παρεμβαίνει στον διάλογο που άνοιξε κάτω από την αρχική ανάρτησή του
-----------------------------------------------------------------------------------------
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Το Πακιστάν αρνήθηκε την αποβίβαση 30 απελαθέντων από την Ελλάδα
03|12|2015 11:10
Οι αρχές του Πακιστάν αρνήθηκαν να επιτρέψουν την αποβίβαση από αεροπλάνο στο Ισλαμαμπάντ 30 μεταναστών που απελάθηκαν από την Ελλάδα. Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, μία εβδομάδα μετά τις υψηλού επιπέδου συνομιλίες του Ισλαμαμπάντ με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διευθέτηση του θέματος των αναγκαστικών επαναπατρισμών. "Κατόπιν εντολής του υπουργού Εσωτερικών, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ερευνών δεν επέτρεψε σε αυτούς τους παράνομα απελαθέντες και στο πλήρωμα να αποβιβασθούν από το αεροσκάφος", αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών. Το υπουργείο διευκρινίζει ότι οι 30 είναι "μη επιβεβαιωμένοι απελαθέντες" που έφθασαν στο Ισλαμαμπάντ με πτήση τσάρτερ από την Ελλάδα. Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το Ισλαμαμπάντ θα εφαρμόσει τη συμφωνία για τον επαναπατρισμό πακιστανών πολιτών από την Ευρώπη, λίγες ημέρες αφού ο υπουργός Εσωτερικών Νισάρ Αλί Χαν είχε δηλώσει ότι το Ισλαμαμπάντ διακόπτει την ισχύ της συμφωνίας σύμφωνα με την οποία χιλιάδες άνθρωποι επαναπατρίζονται κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περί τους 50.000 Πακιστανοί ταξιδεύουν κάθε χρόνο νομίμως στην Ευρώπη για δουλειά. Τον περασμένο χρόνο, περί τους 21.000 που βρίσκονταν στην Ευρώπη χωρίς άδειες παραμονής κρίθηκε ότι έπρεπε να επαναπατρισθούν. Ομως το πακιστανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι οι 30 που έφθασαν σήμερα είναι "μη επιβεβαιωμένοι απελαθέντες" ."Παρά τη διευθέτηση όλων των θεμάτων με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, οι νόμοι του Πακιστάν παραβιάσθηκαν, πράγμα που δεν μπορεί να επιτραπεί", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους για τους οποίους οι 30 δεν έγιναν δεκτοί. Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Πακιστάν δεν έχει σχολιάσει το συμβάν.
--------------------------------------------------------------------------------------
ΕΚΤΑΚΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΜΟΥΖΑΛΑ
Η Frontex σφραγίζει τα σύνορα - Η Ελλάδα ζητά επείγουσα βοήθεια από την ΕΕ
03|12|2015 18:51
Η Ελλάδα σήκωσε τα χέρια ψηλά για το προσφυγικό. Συμφώνησε σε όλα με την Ευρωπαϊκή Ενωση – μετά τις διατυπωθείσες απειλές για έξοδο της χώρας από την Σένγκεν – και έστειλε αίτημα για έκτακτη βοήθεια από την ΕΕ. Ετσι, η Frontex ανακοίνωσε ότι θα «σφραγίσει» τα χερσαία, βόρεια σύνορα της Ελλάδας αναπτύσσοντας δύναμη 600 ανδρών ενώ θα γίνεται από κοινού με τις ελληνικές αρχές, καταγραφή των μεταναστών. Η εξέλιξη αυτή πυροδοτεί φόβους ότι θα εγκλωβιστούν χιλιάδες πρόσφυγες στα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Πάντως, περίπου στις 20:00 το βράδυ της Πέμπτης, το πέρασμα της Ειδομένης άνοιξε για τους μετανάστες και η ροή προς την γειτονική χώρα ξεκίνησε και πάλι. Στο μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν ότι «υλοποιούμε όσα είχαμε συμφωνήσει» ωστόσο διατυπώνονται φόβοι ότι συγκεκριμένες χώρες προωθούν το σενάριο κοινών περιπολιών Ελλάδας-Τουρκίας στα θαλάσσια σύνορα του Αιγαίου. Τα αρνητικά δημοσιεύματα και οι απειλές για έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν Η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ στην Ειδομένη χτύπησε «καμπανάκι» στην κυβέρνηση η οποία αναγκάστηκε να συμμορφωθεί με τα αιτήματα των εταίρων μας ως προς το μεταναστευτικό. Ολα αυτά μετά το μπαράζ δημοσιευμάτων στον ευρωπαϊκό Τύπο κατά της Ελλάδας την οποία κατηγορούσαν ότι δεν παίρνει μέτρα και δεν ζήτησε ποτέ την βοήθεια της ταχείας δύναμης επέμβασης, δεν ενεργοποίησε τα 30.000 σημεία υποδοχής και δεν ζήτησε την ενεργοποίηση του μηχανισμού Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας. Σε ένα τέτοιο κλίμα, άρχισαν να αναπτύσσονται φωνές οι οποίες ζητούσαν την έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του Σένγκεν. Πληροφορία που επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος από τη μία διέψευσε ότι έγινε επίσημα συζήτηση των αρμόδιων επιτρόπων της ΕΕ για να τεθεί για μια διετία εκτός Σένγκεν η Ελλάδα, από την άλλη όμως παραδέχθηκε πως κάποιες χώρες το συζητούν. «Μία τέτοια συζήτηση (για έξοδο της Ελλάδας) έγινε εκτός συνεδρίασης από συγκεκριμένες χώρες που θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στη χώρα μας» όπως είπε. Παράλληλα, άρχισε να επαναφέρεται εκ νέου από ορισμένους κύκλους, το σενάριο περί κοινών περιπολιών Ελλάδας-Τουρκίας στα θαλάσσια σύνορα. Ενα σενάριο που στεντορείως μέχρι τώρα απορρίπτει η Αθήνα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Frontex:
«Ο οργανισμός Frontex συμφώνησε σήμερα (σ.σ. Πέμπτη) με την Ελλάδα να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στα σύνορα της χώρας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπου ο οργανισμός θα συνδράμει με την καταγραφή των μεταναστών. Η ανάπτυξη των υπαλλήλων του οργανισμού θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Με την κοινή επίσκεψη που διεξήχθη μεταξύ των ελληνικών αρχών και εκπροσώπων του Frontex θα λάβει χώρα το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να επεξεργαστεί τις τεχνικές λεπτομέρειες της εγκατάστασης. Η ενίσχυση των λειτουργιών του οργανισμού Frontex στα ελληνικά νησιά και τη βοήθεια στην καταχώριση και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων των μεταναστών στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας ήταν μεταξύ των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της "Οδού των Δυτικών Βαλκανίων" τον Οκτώβριο. Η Frontex βοηθά τις ελληνικές αρχές για τον εντοπισμό και την καταγραφή των εισερχόμενων μεταναστών. Ο οργανισμός έχει σήμερα 195 υπάλληλους στα νησιά του Αιγαίου που πλήττονται περισσότερο από τις μεταναστευτικές ροές, αναλαμβάνοντας την αναγνώριση και τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με δίκτυα διακίνησης λαθρομεταναστών. Μόνο στο hotspot της Λέσβου, Frontex αναπτύσσει επί του παρόντος περίπου 83 αξιωματικούς. Τον Οκτώβριο, η Frontex κάλεσε τα κράτη μέλη να παράσχουν 775 συνοριοφύλακες για τις δραστηριότητές της, με 600 που θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Τα κράτη μέλη έχουν μέχρι στιγμής προσφέρει 447 υπαλλήλους».
Δραματικό αίτημα για βοήθεια στην ΕΕ
Παράλληλα, αίτημα στην ΕΕ να ενεργοποιήσει την Ευρωπαϊκή Πολιτική Προστασία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επείγουσα κρίση προσφυγικών ροών στην Ειδομένη αλλά και την Αττική και τα νησιά του Αιγαίου απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση. Ο αρμόδιος αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, απέστειλαν τα εφόδια που απαιτούνται για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Το ελληνικό αίτημα για ευρωπαϊκή βοήθεια αποτυπώνει με αριθμούς το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Ενδεικτικά ζητάμε, μεταξύ άλλων από την Ε.Ε. να μας συνδράμει παρέχοντας 100 χιλιάδες υπνόσακκους, άλλα τόσα αδιάβροχα, 50 χιλιάδες μάλλινες κουβέρτες, 800 κοντέινερ με θέρμανση, 26 ασθενοφόρα και 1.000 κρεβάτια.
Δείτε την λίστα με το ελληνικό αίτημα που παραπέμπει σε «πολεμική» κατάσταση. Α/Α Είδος Ποσότητα 1. Λεωφορεία: 20 2. Ασθενοφόρα: 26 3. Μικρά λεωφορεία (μίνι βαν): 17 4. Οχήματα 4χ4: 10 5. Αντλία νερού: 6 6. Γεννήτριες - 6 kW Diesel μονοφασική: 4 7. Κοντέινερ με θέρμανση για τη φιλοξενία ανθρώπων: 800 8. Κρεβάτια: 1.000 9. Φορητές τουαλέτες: 100 10. Φορητές ντουζιέρες: 50 11. Τέντες για το χειμώνα (240m2): 500 12. Τέντες για το χειμώνα 6-8 ατόμων: 1.000 13. Υγειονομικά Κοντέινερ (τουαλέτες & ντουζιέρες): 90 14. Θερμαντήρες για σκηνές με στερεά καύσιμα: 950 15. Διαθέσιμες κουβέρτες έκτακτης ανάγκης, έλλασμα: 80.000 16. Ελαστικές μπότες - μέχρι τα γόνατα: 2.000 17. Αδιάβροχα: 100.000 18. Διαθέσιμες κουβέρτες μάλλινες: 50.000 19. Υπνόσακοι: 100.000 20. Ψάθες: 5.000 21. Κουκέτες 3,000 22. Κουτί πρώτων βοηθειών: 100,000 23. Πλακίδια φορητού δαπέδου ασφαλείας -92 x 92 cm: 1.000
----------------------------------------------------------------------------------------
ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Το δημοψήφισμα της Δανίας: Λένε «όχι» στην Ενωμένη Ευρώπη
03|12|2015 22:43
Οι Δανοί είπαν «όχι» στην ενίσχυση της συνεργασίας με την ΕΕ σύμφωνα με το δημοψήφισμα το οποίο διεξήχθη για την υιοθέτηση μιας σειράς μέτρων ενίσχυσης της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι Δανοί απέρριψαν τα μέτρα, τα οποία η κυβέρνηση υποσχόταν ότι θα ενίσχυαν τη φρούρηση των συνόρων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις εξόδου που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας. Σύμφωνα με τα έξιτ πολ, που μεταδόθηκαν μερικά λεπτά αφότου έκλεισαν οι κάλπες, το 52,8% των πολιτών τάχθηκε υπέρ του «όχι», σύμφωνα με το TV2. Πάντως, το τηλεοπτικό δίκτυο DR ανέβασε το ποσοστό του «όχι» στο 53,3%
----------------------------------------------------------------------------------------
ΧΘΕΣ, ΑΝΕΒΗΚΕ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Ο ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟΣ
Ο πρόεδρος της Τσετσενίας απειλεί με εκδίκηση το Ισλαμικό Κράτος για τον αποκεφαλισμό Τσετσένου
03|12|2015 14:28
Ο πρόεδρος της Τσετσενίας, περιοχής που ανήκει στη Ρωσία, Ραμζάν Καντίροφ, δήλωσε σήμερα πως όποιος είναι υπεύθυνος για τον αποκεφαλισμό ενός Ρώσου από την Τσετσενία, όπως απεικονίζεται σε ένα βίντεο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, θα σκοτωθεί. "Ναι, ήταν Ρωσο-τσετσένος, αποκεφαλίστηκε... υπάρχουν αποδεδειγμένα γεγονότα", δήλωσε ο Καντίροφ στους δημοσιογράφους, "Όποιος σκότωσε εκείνον τον άνδρα ... δεν θα ζήσει για πολύ". Χθες το κέντρο παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοσελίδων SITE μετέδωσε πως βίντεο που ανέβηκε διαδικτυακά από το Ισλαμικό Κράτος δείχνει τον αποκεφαλισμό ενός άνδρα που σύμφωνα με την οργάνωση ήταν ρώσος κατάσκοπος.
--------------------------------------------------------------------------------------
Αντιμέτωπος με ισόβια ο Πιστόριους
Ανατροπή στην υπόθεση Πιστόριους! Ο Νοτιοαφρικανός αθλητής κρίθηκε ένοχος για το φόνο της συντρόφου του, αφού το Εφετείο τελικά απέρριψε την κατηγορία για ανθρωποκτονία από αμέλεια.
------------------------------------------------------------------------------------
Αιτημα για αναπτυξη «κομαντος» της Frontex στα νησια του Αιγαιου υπεβαλε η ελληνικη κυβερνηση. H Frontex όμως εστειλε τους κομαντος της στα Σκοπια!
Η Ε.Ε. σφραγιζει τα βορειοελληνικα συνορα! Οι κωλοευρωπαιοι παριστανουν τους ανιξερους, και πετανε τις ευθυνες τους στην κατοχικη ελληνικη κυβερνηση. Θελουν να εξοντωσουν τον ελληνικο λαο!
------------------------------------------------------------------------------------
Ιλιγγτωδεις μισθοι σε ανωτατα στελεχη τραπεζων σε εποχες πεινας στην Ελλαδα.
----------------------------------------------------------------------------------------
Απιστευτο! Συνηγορος του ανιστορητου γερμανου καθηγητη Ριχτερ ο …Σταυρος Θεοδωρακης. Ποταμι με …κουκουλα! Τπερασπιζεται την αποψη του ανιστοριτου Ριχτερ ότι στην Μαχη της Κρητης «βαναυσες και βαρβαρες πρακτικες δεν χρησιμοποισαν μονο οι μοναδες εισβολης των γερμανων αλλα και οι ατακτοι ντοπιοι που ελαβαν τα οπλα εναντιον τους».
-------------------------------------------------------------------------------------- Βιντεο-σοκ για υποπτη ΜΚΟ τζιχαντοφασιστων στη Λεσβο. Εχουν για σημα τους το δαχτυλο υψωμενο που δειχνει τον γαμομωχαμετη τους! Δεν δινουν ουτε νερο στους μεταναστες εάν δεν προσκυνησουν φωναζωντας «αλλα ουακμπαρ» (ο αλλαχ είναι μεγαλος).
------------------------------------------------------------------------------------
Οι πολιτες εσωσαν τις τραπεζες, και αυτές τα στελεχη τους. Πληρωνουμε για να πληρωνονται. Περι τα 20 εκατ ευρω μοιραστηκαν το 2014 τριαντα ανωτατα στελεχη τραπεζων. Η κυβερνηση επιχειρησε να βαλει πλαφον στις αμοιβες, αλλα ηττηθηκε από τους δανειστες.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Νέο ταμειο αποκρατικοποιησεων μαζι με το ΤΑΙΠΕΔ. Και δευτερο φορεας για να εισπραχθουν 50 δις ευρω από τις ιδιωτικοποιησεις.
----------------------------------------------------------------------------------------
Ασφαλιστικο-συνταξεις. Από Ιανουαριο οι αλλαγες. Στα μεσα Ιανουαριου η καταθεση του νομοσχεδιου. 8 βασικες κατευθυνσεις. Θα μειωθουν οι επικουρικες.
----------------------------------------------------------------------------------
«Όχι στα νεα μετρα» το μηνυμα της 2ης πανεργατικης απεργιας.
-------------------------------------------------------------------------------------
Χωματερη δυστυχισμενων ανθρωπων θελουν να κανουν την Ελλαδα οι Ευρωπαιοιενω δινουν τα λεφτα στην Τουρκια! Τι θα τρωνε, που θα κοιμουνται, 2 εκατομμυρια λαθρομεταναστες που θελουν να μας φορτωσουν αυτοι που τους βομβαρδιζουν ? Όταν εχουμε 1.500.000 πεινασμενους ανεργους, πως θα περιθαλψουμε τη μεγαλη στρατια των εξαθλιωμενων?
--------------------------------------------------------------------------------------
Αντιμετωποι με τη φτωχεια βρισκονται οι συνταξιουχοι δειχνει διεθνης ερευνα για την Ελλαδα.
--------------------------------------------------------------------------------------
Η Σεγκεν σε ρολο «μεγγενης» από τους κωλοευρωπαιους
--------------------------------------------------------------------------------------
ΤΟΝ ΞΕΣΚΙΣΕ Ο ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ! Eπίθεση Ρέντζι στον Πούτιν! «Γύρνα να κάνεις τον πρόσκοπο» η απάντηση του ΗΓΕΤΗ Πούτιν…
Δημοσιεύθηκε: 04/12/2015 08:40
«Η σταματάς να βομβαρδίζεις την αντιπολίτευση, ή θα αναγκαστούμε ως ΝΑΤΟ να πάρουμε σοβαρά μέτρα»… απείλησε ο δοτός Ιταλός πρωθυπουργός (στην Ιταλία, όπως και στην περίπτωση Μόντι, παραβιάζουν το Σύνταγμα κι ο Renzi δεν έχει εκλεγεί πρωθυπουργός, ούτε καν βουλευτής), στην έκτακτη σύγκλιση του ιταλικού υπουργικού συμβουλίου, για να αποφασίσει την συμμετοχή της Ιταλίας σε βομβαρδισμούς εναντίον του ISIS στο Ιράκ. Τα όσα γράφονται και λέγονται περί βομβαρδισμών Γαλλίας, ΗΠΑ και άλλων στη Συρία, είμαι μπαρούφες, μιας και στη Συρία μόνον με άδεια από τον Πούτιν μπορεί να εισέλθει οποιοδήποτε ξένο αεροσκάφος. Άμεση η απάντηση του Πούτιν, που κάνει ρόμπα το πρώην στέλεχος της ιταλικής δεξιάς και σήμερα ηγέτη της ιταλικής κεντροαριστεράς: “Πρώτον: λέω στον Renzi ότι η Ρωσία δεν βομβαρδίζει καμία αντιπολίτευση, αλλά τρομοκράτες. Δεύτερον: Renzi γύρνα να κάνεις τον αρχηγό των προσκόπων, αντί να κάνεις τον στρατιωτάκο του ΝΑΤΟ”. Πολύ καλά πληροφορημένος ο πρόεδρος Πούτιν, για τον γυρολόγο, παίκτη τηλεπαιχνιδιών, μασόνο, δεξιό και πρώην πρόσκοπο Renzi… και δεν χαρίζεται με τίποτα και σε κανέναν!
-------------------------------------------------------------------------------------
500 και πλεον τρακτερ συγκεντρωθηκαν την πρωτη μερα των κινητοποιησεων στο Δελτα Αγιου Θεοδωρου στη Καρδιτσα στη Θεσσαλια. Οι αγροτες παρεταξαν τα τρακτερ κατά μηκος του δρομου και εκλεισαν συμβολικα για μιση ωρα το δρομο το μεσημερι της Πεμπτης. Σημερα Παρασκευη αναμενονται εκατονταδες ακομα τρακτερ.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Στα πλαίσια της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα 1 Δεκεμβρίου 2015, το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015, ημέρα όπου ψηφίζεται ο κρατικός προϋπολογισμός, οι υπηρεσίες των Δήμων θα παραμείνουν συμβολικά κλειστές.
-------------------------------------------------------------------------------------------
"Οι τζιχαντιστές είναι δικά μας παιδιά"!
Στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος βρίσκεται το υπόγειο αλισβερίσι μεταξύ της Τουρκίας και των τζιχαντιστών, ύστερα μάλιστα από τον σάλο που ξέσπασε για τη φυλάκιση των δύο δημοσιογράφων της εφημερίδας «Cumhuriyet» που με ρεπορτάζ τους αποκάλυψαν την υπόθεση. Οι δύο δημοσιογράφοι κατηγορούνται για «προδοσία» και «τρομοκρατική προπαγάνδα», ενώ οι συνάδελφοί τους, που εργάζονται στα γραφεία της Κωνσταντινούπολης, μίλησαν στο... ρωσικό κανάλι Russia Today γι' αυτό που –όπως χαρακτηριστικά λένε– είναι κοινό μυστικό πια στη χώρα τους. Ήδη από τον περασμένο Μάιο είχαν δημοσιευτεί φωτογραφίες από τα όπλα που μεταφέρονταν τότε από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στη Συρία μέσω των παντελώς αφύλακτων συνόρων. «Αυτοί που έστειλαν το κομβόι από την Τουρκία γνώριζαν ότι αυτά θα καταλήξουν στα χέρια του ISIS» λέει ένας από τους Τούρκους δημοσιογράφους της «Cumhuriyet» και τονίζει ότι στις φωτογραφίες φαινόταν να κυματίζει η μαύρη σημαία των τζιχαντιστών στο σημείο όπου κατευθύνονταν τα φορτηγά. Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν αντιδράσει σπασμωδικά στις αποκαλύψεις, προβαίνοντας σε αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις. Κάποιοι είπαν ότι τα όπλα προορίζονταν για τον λεγόμενο «Ελεύθερο Συριακό Στρατό». Μετά ισχυρίστηκαν ότι ποτέ δεν παραδόθηκαν όπλα και στη συνέχεια ότι επρόκειτο για «βοήθεια που προοριζόταν για τους Τουρκομάνους».
«Οι τζιχαντιστές είναι δικά μας παιδιά»
«Όταν ρωτάμε την κυβέρνηση να μας πει ποιοι είναι αυτοί οι Τουρκομάνοι, μας απαντούν ότι είναι δικά μας παιδιά» λέει άλλη δημοσιογράφος της τουρκικής εφημερίδας. Όμως όταν η ίδια πήγε και μίλησε με αυτούς τους μαχητές, κατάλαβε ότι δεν διαφέρουν σε τίποτε από τους τρομοκράτες. Μάλιστα οι Τουρκομάνοι τής είπαν: «Οι τζιχαντιστές είναι αδέρφια μας». Η ίδια εξηγεί πώς η Τουρκία καταφέρνει να έχει σχέσεις με τον ISIS μέσω άλλων οργανώσεων, που λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία με τους τζιχαντιστές: «Δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στο ISIS και στους άλλους. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ετικέτες. Όλος ο κόσμος έχει επικεντρωθεί στο ISIS. »Όμως υπάρχουν και άλλες τζιχαντιστικές οργανώσεις που έχουν σχέσεις με την Αλ Νούσρα και το ISIS. Την ίδια στιγμή η Τουρκία λέει ότι βοηθάει συγκεκριμένες ομάδες ανταρτών και όχι το ISIS.» Ένας τρίτος δημοσιογράφος, αναφερόμενος στις οικονομικές δοσοληψίες της Τουρκίας με το Ισλαμικό Χαλιφάτο, αναφέρει ότι οι τζιχαντιστές διεξάγουν λαθρεμπόριο πετρελαίου όχι μόνο προς την Τουρκία, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα: «Είναι κοινό μυστικό πια. Το ερώτημα είναι αν το λαθρεμπόριο γίνεται εν αγνοία της τουρκικής κυβέρνησης ή αν γίνεται εν γνώσει κάποιων στην κρατική διοίκηση».
---------------------------------------------------------------------------------------
Νεκροταφείο στην Υεμένη... με 7.100 Μάρτυρες... με 7.100 παιδιά της Υεμένης, που δολοφονήθηκαν!
Τόνοι φονικών βομβών, ακόμη κι αποδυναμωμένου ουρανίου... απαγορευμένα όπλα που πωλούν στη Σαουδική Αραβία η Γαλλία του σοσιαΛΗΣΤΗ Ολάντ, η Ιταλία του δεξιού και σήμερα αρχηγού της κεντροαριστεράς Ρέντζι... των ΗΠΑ κι όλων των φονιάδων λαών, με τη συνεισφορά του "ισλαμικού κράτους", των μισθοφόρων της "πολιτισμένης" δύσης, δήθεν "τρομοκρατών...! Κι οι δημοσιογραφικές πόρνες, ούτε μια λέξη... Ανθρωπόμορφα κτήνη που δεν γνωρίζουν τι θα πει συνείδηση...
--------------------------------------------------------------------------------------
Εκεί στη Δαμασκό... στο "αιμοσταγές δικτατορικό καθεστώς Άσαντ", οι Ελληνορθόδοξοι χτίζουν εκκλησιές! Τα βλέπετε Βαρθολομαίε, Ιερώνυμε; Τουλάχιστον ντρέπεστε;
Τώρα μπορείς κι εσύ να κατανοήσεις τι "αιμοσταγές δικτατορικό καθεστώς Άσαντ" υπάρχει στη Συρία κι όλη η "πολιτισμένη" δύση θέλει να εκδημοκρατίσει... Οι "εξεγερμένοι" εκδημοκρατιστές, οι "μετριοπαθείς" φονιάδες-μισθοφόροι της δύσης σφάζουν αδιακρίτως και με ιδιαίτερο μίσος τους Ελληνορθόδοξους, που προστατεύει ο "δικτάτορας" Άσαντ, οι Μουσουλμάνοι Μαχητές της Χεζμπολά κι οι Φρουροί της Επανάστασης από το Ιράν... Εκεί, στην Αδούλωτη Δαμασκό... δεν γίνονται λιποτάκτες, δεν υποκύπτουν στον Ερντογάν που τους "προσκαλεί' να μεταφέρουν την... έδρα του Πατριαρχείου Αντιόχειας, από τη Δαμασκό στην κατεχόμενη σήμερα από την Τουρκία μαρτυρική Αντιόχεια... και χτίζουν τις Εκκλησίες της Ορθοδοξίας! Εκεί χτυπάει η καρδιά του Ελληνισμού, χωρίς τη συμπαράσταση της επίσημης εκκλησίας (Βαρθολομαίος-Ιερώνυμος), αλλά και του ελληνικού κράτους, που πιστό στα κελεύσματα των ιμπεριαλιστών, όχι μόνον δεν συμπαραστέκεται στην Ορθοδοξία, αλλά έχει διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη φίλη Συρία κι από πάνω συνεχίζει φονικό εμπάργκο εναντίον του λαού της Συρίας! Δείτε πως μεγαλουργούν ΣΗΜΕΡΑ οι ομόθρησκοί μας στη μαρτυρική Συρία του "δικτάτορα" Άσαντ, πως χτίζουν ΤΩΡΑ ναούς και δομές (σχολεία, πολιτιστικά κέντρα, γυμναστήρια κ.α.π.), που βρίσκονται πλάι στο λαό με πολύπλευρες δραστηριότητες!
-----------------------------------------------------------------------------------------
Γιατί 5 χρόνια, ακόμη ως σήμερα, οι δήθεν αριστεροί δημοσιογράφοι, δεν λένε, δεν γράφουν λέξη για τη θέση της αριστεράς (χωρίς εισαγωγικά) στη Μέση Ανατολή για τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα της Συρίας; Έκλεισαν τα μάτια μπροστά στις επίσημες τοποθετήσεις, αλλά και εκκλήσεις για διεθνή συμπαράσταση, από τηΧεζμπολάχ, το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης–ΓΚ, το Κ.Κ. Ρωσίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας και το σπουδαιότερο; Το ίδιο το Κομμουνιστικό Κόμμα Συρίας!
-----------------------------------------------------------------------------------------
Η Πρεσβεία της Παλαιστίνης απονέμει τον τίτλο του "Επίτιμου Πολίτη της Παλαιστίνης" στον Μανώλη Γλέζο
Στο συνεδριακό κέντρο DAIS Διεύθυνση: Μεσογείων 151, Μαρούσι 151 26 Την Παρασκευη 4/12 στις 19.00
-----------------------------------------------------------------------------------------
Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αρνείται να επισκεφθεί τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στα κατεχόμενα, διότι, όπως εξηγεί η Μόσχα, δεν πρέπει να δοθούν μηνύματα αναγνώρισης του ψευδοκράτους...
Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αρνείται να επισκεφθεί τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στα κατεχόμενα, διότι, όπως εξηγεί η Μόσχα, δεν πρέπει να δοθούν μηνύματα αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Η ρωσική θέση συνιστά χαστούκι όχι μόνο προς όσους Βρετανούς, Αμερικανούς και άλλους επισκέπτονται τον κ. Ακιντζί στα κατεχόμενα, αλλά, κυρίως, προς την υφιστάμενη Κυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη, καθώς και προς την προηγούμενη του Δ. Χριστόφια, που ακόμη και αν δεν ενθάρρυναν ή ενθαρρύνουν τέτοιες επισκέψεις, τις αποδέχονται. Συμβιβάζονται μαζί τους στη λογική της εν δυνάμει ομοσπονδιακής λύσης, που στηρίζεται στη... νομική και πολιτική αντίληψη του acknowledgement, δηλαδή της αμοιβαίας αποδοχής του ενός από τον άλλο. Εξέλιξη που σημαίνει τη σταδιακή νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής. Με άλλα λόγια του γεωγραφικού, πληθυσμιακού και γεωγραφικού διαχωρισμού της Κύπρου. Στην ουσία, η ρωσική κίνηση διαψεύδει τον Μουσταφά Ακιντζί, ότι η ρωσοτουρκική κρίση δεν μπορεί να επηρεάσει το Κυπριακό. Βεβαίως, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι η στάση της Μόσχας ως προς τις επισκέψεις επισήμων στα κατεχόμενα δεν είναι νέα. Όμως, στην παρούσα φάση προβάλλεται με ιδιαίτερο τρόπο ως αποτέλεσμα της ρωσοτουρκικής κρίσης και των δηλώσεων Ακιντζί. Και αποδεικνύεται ταυτοχρόνως ότι θα ήταν δυνατό να υπάρξουν εξελίξεις ευνοϊκές για την Κυπριακή Δημοκρατία, για να γίνει πιο διεκδικητική στο Κυπριακό. Όμως, η Λευκωσία δεν φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει στρατηγική. Συνεπώς, παρότι διαψεύδεται από τη Μόσχα ο κ. Ακιντζί, θα δικαιωθεί από την πολιτική της Κυβέρνησης, η οποία θα αφήσει την ευκαιρία να κάνει φτερά. Διότι ούτε η ίδια η Κυβέρνηση ούτε η ηγεσία του ΑΚΕΛ βολεύονται από τη ρωσοτουρκική κρίση, αφού η πολιτική τους στηρίζεται στην αντίληψη ότι τίποτε και κανένας εξωτερικός παράγοντας δεν είναι ικανός να μεταβάλει την υφιστάμενη κατάσταση. Ως εκ τούτου, προωθείται η λογική ότι δεν έχουμε από τον ήλιο μοίρα και ότι θα πρέπει δεχθούμε ό,τι μας προσφέρουν ως λύση. Κυρίως οι Βρετανοί, που κρύβονται στην παρούσα φάση πίσω από τους Αμερικανούς, οι οποίοι εμφανίζονται να έχουν το πάνω χέρι. Υπό αυτές τις συνθήκες, θα ήταν δυνατό να ισχυριστεί κάποιος το εξής: Καλά, η Κυβέρνηση έχει ένα δυτικό προφίλ και είναι γνωστό το φλερτ της με τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς, η ηγεσία, όμως, του ΑΚΕΛ πώς δικαιολογεί, ως αριστερή και αντι-ιμπεριαλιστική που είναι, να συμβιβάζεται με της υποδείξεις των Δυτικών και να συνταυτίζεται με την ιμπεριαλισική πρόταση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, την οποία, μάλιστα, προ της εισβολής χαρακτήριζε ως χείριστη μορφή διχοτόμησης; Όσο δε, για την ηγεσία του ΔΗΣΥ και την Κυβέρνηση, θα ήταν αποτελεσματικότερο το φλερτ της με τη Δύση, εάν δεν έδιδε την εντύπωση ότι είναι δεδομένη και εάν είχε στρατηγική για την οικοδόμηση μιας συμμαχικής σχέσης για την εξισορρόπηση των ανισοζυγίων δυνάμεων με την Τουρκία και την αποκόμιση ανταλλαγμάτων στο Κυπριακό. Κανείς δεν μας εμποδίζει να ανήκουμε στην ΕΕ και στη Δύση, αλλά και να κλείνουμε το μάτι στη Μόσχα όταν υπάρχει η σύγκλιση συμφερόντων. Και όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν. Χωρίς βεβαίως ακροβατισμούς και υπέρμετρους ενθουσιασμούς. Σταθερά, σοβαρά και ρεαλιστικά. Εκείνο πάντως που κρατά ο απλός πολίτης στην παρούσα συγκυρία είναι ότι με την άρνηση του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να επισκεφθεί τον Ακιντζί στα κατεχόμενα, αποκαλύπτεται ότι τα όσα συμβαίνουν στο πλαίσιο της διπλωματικής επαναπροσέγγισης δεν είναι τίποτε άλλο παρά μόνο η διαδικασία αναγνώρισης των τετελεσμένων τις εισβολής και του ψευδοκράτους ως ισότιμου συνιστώντος κράτους, στη λογική της εν δυνάμει ομοσπονδιακής λύσης. Και ουχί, βεβαίως, όπως λέγεται, η επανένωση της Κύπρου, που συνιστά το ρητορικό φύλλο συκής, το οποίο, λόγω συγκυριών, αφαιρεί η Μόσχα. Και αφήνει ενώπιόν μας την αλήθεια γυμνή. Για όσους μπορούν να την αντέξουν…
-------------------------------------------------------------------------------------
ΡΩΣΙΑ Ετοιμάζει αντίποινα για την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ
ΜΟΣΧΑ.-- Η έναρξη της διαδικασίας για την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ είναι «λυπηρή» σχολίασε την Τετάρτη ο πρόεδρος της επιτροπής διεθνών υποθέσεων του Συμβουλίου Ρωσικής Ομοσπονδίας, Κονσταντίν Κοσάτσεφ, υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις του πρώτου Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Λόρδου Ισμάι πως στόχος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου από σύστασής του, ήταν «να κρατήσει μακριά τους Ρώσους, μέσα τους Αμερικανούς και τους Γερμανούς κάτω...». Παράλληλα, έντονες ήταν και οι αντιδράσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ, που προειδοποίησε ότι η προς τα ανατολάς διεύρυνση του ΝΑΤΟ και οι στρατιωτικές υποδομές του Βορειοατλαντικού Συμφώνου «δεν μπορούν παρά να απαντηθούν με ενέργειες αντιποίνων από την ανατολή», δηλαδή από τη ρωσική πλευρά. Ο Πέσκοφ επιφυλάχθηκε να διευκρινίσει ποια θα είναι τα ρωσικά αντίποινα μετά από την πρόσκληση για ένταξη, που έδωσαν την Τρίτη οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ξεκινώντας ουσιαστικά μια διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον 1,5 χρόνο.
---------------------------------------------------------------------------------------
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝH Νέες δολοφονίες Παλαιστινίων
ΡΑΜΑΛΑ.-- Το αίμα εξακολουθεί να ρέει στα Παλαιστινιακά εδάφη από τις σφαίρες του κατοχικου σιωναζιστικου κωλοισραηλινού στρατού κατοχής. Δύο ακόμα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε δύο διαφορετικά περιστατικά. Οπως ανακοινώθηκε, ο ένας Παλαιστίνιος, επειδή ...επιτέθηκε στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ με μαχαίρι σε σιωναζιστη κωλοισραηλινό στρατιώτη, γαζώθηκε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Ο άλλος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινών υπό παρόμοιες συνθήκες έξω από την Ιερουσαλήμ. Τέλος, οι αιγυπτιακές αρχές ξανάνοιξαν χτες για 48 ώρες το μεθοριακό φυλάκιο με τη Λωρίδα της Γάζας, στη Ράφα, δίνοντας σε χιλιάδες Παλαιστινίους τη δυνατότητα διέλευσης και από τις δύο μεριές των συνόρων. Επίσης, σε μια κίνηση περισσότερο τακτικής, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν αδιευκρίνιστο αριθμό νεαρών σιωναζιστων κωλοισραηλινών με την κατηγορία πως συμμετείχαν σε σιωναζιστικη κωλοεβραϊκή τρομοκρατική οργάνωση που εμπλέκεται άμεσα στη φονική εμπρηστική επίθεση που σημειώθηκε τον περασμένο Ιούλη στο σπίτι μιας τετραμελούς οικογένειας Παλαιστινίων στο χωριό Ντούμα της Δυτικής Οχθης, με αποτέλεσμα να καεί ζωντανό ένα 18μηνο αγοράκι, να πεθάνουν λίγες μέρες αργότερα από σοβαρά εγκαύματα και οι δύο γονείς, ενώ έως σήμερα ο τετράχρονος γιος τους παλεύει να επιβιώσει από τα εγκαύματα.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Φιλανθρωπία μετά κέρδους
Η είδηση ανακοινώθηκε ως μοναδικό γεγονός στον κόσμο. Σύμφωνα με αυτή, ο επιχειρηματίας Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο «Κύριος» Facebook (αυτού του ...μεγαλύτερου «Μεγάλου αδελφού» και μάλιστα «οικειοθελώς» από τους χρήστες) αποφάσισε να «δωρίσει» το 99% των μετοχών του, αξίας όπως υπολογίζεται πάνω από 42 δισεκατομμύρια δολάρια, για ...φιλανθρωπικούς σκοπούς. Υποτίθεται ότι η γέννηση της κόρης του τον ευαισθητοποίησε για το καλό ...όλων των παιδιών του κόσμου.
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για επένδυση που θα κάνει σε άλλη θυγατρική του με αντικείμενο τη φιλανθρωπία, όπου θα συγκεντρώνει και χορηγίες και θα βγάζει κέρδος, καθώς η απόφαση για το πού θα επενδύει θα λαμβάνεται από Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο θα έχει βαρύνοντα ρόλο. Και φυσικά, υπάρχουν προφανώς και οι ανάλογες φοροαπαλλαγές που δίνονται ως συνήθως σε ...ευαίσθητους μεγαλοκαπιταλιστές. Το απάνθρωπο σύστημα που μετατρέπει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων και παιδιών σε αντικείμενο για ...φιλάνθρωπους, έχει πολλούς τρόπους για να κερδίζει. Πρώτα εξαθλιώνει και μετά εμφανίζεται ως σωτήρας ...μετά κέρδους.
--------------------------------------------------------------------------------------
ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Ακόμη πιο κοντά στην πιθανότητα πρόωρων εκλογών ήρθε χτες η Κροατία, μετά την αποτυχία του Κοινοβουλίου να εκλέξει νέο πρόεδρο του σώματος, στο οποίο οι περισσότερες έδρες είναι μοιρασμένες ανάμεσα στον κυβερνώντα κεντροαριστερό συνασπισμό και την κεντροδεξιά αντιπολίτευση.
----------------------------------------------------------------------------------------
ΓΑΛΛΙΑ Περιφερειακές εκλογές την Κυριακή
ΠΑΡΙΣΙ.-- Στη σκιά των πολύπλευρων συνεπειών από το μακελειό της 13ης Νοέμβρη θα διεξαχθούν οι περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία, μεθαύριο Κυριακή 6 Δεκέμβρη, ενώ ένας δεύτερος γύρος έχει προγραμματιστεί για τις 13 Δεκέμβρη. «Ασφάλεια» και οικονομία είναι τα βασικά θέματα στην προεκλογική ατζέντα, με την αστική τάξη να αναζητά τους καλύτερους υπερασπιστές των μέτρων που χρειάζεται, αφενός στο μέτωπο της «αντιμετώπισης των τρομοκρατών» (με τον όρο «τρομοκράτη» να χωρά πλέον οτιδήποτε απειλεί την «τάξη» που υπαγορεύουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων), αφετέρου στο ζήτημα της εφαρμογής μέτρων στήριξης της κυριαρχίας του γαλλικού κεφαλαίου έναντι των ανταγωνιστών του. Οι εκλογές θα καθορίσουν τα συμβούλια στις 13 περιφέρειες στις οποίες είναι χωρισμένη πλέον η Γαλλία, μετά το νόμο που τις μείωσε από 22 που ήταν πριν. Στις αρμοδιότητες των περιφερειών περιλαμβάνονται και βασικές πλευρές της οικονομικής ανάπτυξης, ζητήματα που αφορούν τον κλάδο του Τουρισμού, την οργάνωση των Μεταφορών, την επαγγελματική εκπαίδευση κ.τ.λ. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τα ποσοστά του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου το εμφανίζουν να συγκεντρώνει συνολικά στην επικράτεια ένα 28%, καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις για τους «πόντους» που εκτιμάται ότι πήρε ειδικά μετά τις «τρομοκρατικές επιθέσεις» του περασμένου Γενάρη και του Νοέμβρη. Στο 28% κυμαίνονται και οι επιδόσεις των «δεξιών» Ρεπουμπλικάνων του Ν. Σαρκοζί, αθροιστικά όμως με το «κεντρώο» MoDem του Φρανσουά Μπαΐρου (συνεργασία που δείχνει συχνά πλέον να «δοκιμάζεται»). Το κυβερνών κόμμα των Ολάντ - Βαλς εμφανίζεται να ανακάμπτει με ένα 22%, αφού αρκετοί εκτιμούν ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να ηγηθεί μιας επιχείρησης στήριξης της «εθνικής ενότητας» και «σωτηρίας» περιόρισε (προσωρινά;) τις απώλειες που την τελευταία διετία καταγράφει. Πολύ υψηλά αναμένονται να είναι ξανά τα ποσοστά της αποχής, που οι δημοσκοπήσεις την εμφανίζουν στο 54%.
---------------------------------------------------------------------------------------
ΡΩΣΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Μεγαλώνει η ένταση, διευρύνονται οι συνέπειες
Η Μόσχα ανακοίνωσε και αναστολή των διαπραγματεύσεων για τον αγωγό «Turkish Stream»
ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- «Αν κάποιος θεωρεί ότι αφού διέπραξε ένα προδοτικό έγκλημα πολέμου - τη δολοφονία δικών μας ανθρώπων - θα είναι δυνατό να γλιτώσει μόνο με περιορισμούς στο εμπόριο ντοματών, ή τα κατασκευαστικά έργα ...πλανάται πλάνην οικτράν», τόνισε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, από το βήμα της ετήσιας «ομιλίας προς το έθνος», αναδεικνύοντας ότι η πρόσφατη κατάρριψη του ρωσικού «Su-24» θα επιδράσει μακροπρόθεσμα και βαθιά στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις, και όχι μόνο. «Θα μετανιώσουν παραπάνω από μια φορά για ό,τι έκαναν. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι δράσεις θα αναλάβουμε», συμπλήρωσε, την ίδια περίπου ώρα που ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, ανακοίνωνε ότι αναστέλλονται πλέον και οι διαπραγματεύσεις για τον αγωγό φυσικού αερίου «Turkish Stream», που από την αρχή είχε προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων σε επιχειρηματικά και κυβερνητικά επιτελεία. Στο ίδιο έντονο ύφος, ο Πούτιν επισήμανε ότι «δε θα ξεχάσουμε αυτή τη συνενοχή με τους τρομοκράτες», επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες για ευθεία στήριξη της Αγκυρας προς το λαθρεμπόριο καυσίμων που διεξάγει το «Ισλαμικό Κράτος» - «ΙΚ» (η Μόσχα εκτιμά ότι η κατάρριψη έγινε για να μη βομβαρδιστεί κομβόι τουρκικών φορτηγών που θα φόρτωναν πετρέλαιο). Μια μέρα πριν, στελέχη του ρωσικού υπουργείου Αμυνας είχαν δηλώσει ότι υπάρχουν επίσημα στοιχεία (π.χ. πλάνα δορυφόρων) που αποδεικνύουν τη συνεργασία των «τζιχαντιστών» με Τούρκους, ανάμεσά τους και υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης αλλά και μέλη της οικογένειας του Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν. Πάντως, στη Ρωσία, ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν εξαιρέσεις στο διάταγμα για την απαγόρευση απασχόλησης Τούρκων, μεταξύ άλλων για μια λίστα επιχειρηματιών «που θα εγκριθεί από την κυβέρνηση». Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας μεταφοράς πετρελαίου «Τράσνεφτ», Νικολάι Τοκάρεφ, υποστήριξε ότι η Τουρκία θα φτάσει να χάνει μέχρι και 440 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο αν τα Στενά της Μαύρης Θάλασσας κλείσουν για το ρωσικό πετρέλαιο. Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα, ξεκίνησε στο Βελιγράδι, στο περιθώριο συνάντησης του ΟΑΣΕ, συνάντηση των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Σ. Λαβρόφ και Μ. Τσαβούσογλου, η οποία ωστόσο όπως αναμενόταν δεν αλλαξε κάτι στο κλίμα έντασης που αυξάνεται στις σχέσεις της Ρωσιας με την ισλαμοφασιστικη Τουρκια.
----------------------------------------------------------------------------------------
ΗΠΑ Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το νέο μακελειό
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Προβληματισμό και αποτροπιασμό στη χώρα με το παγκόσμιο ρεκόρ οπλοκατοχής προκαλεί το νέο μακελειό στο Σαν Μπερναρντίνο της Νότιας Καλιφόρνιας, που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, με αποτέλεσμα το θάνατο 14 ατόμων, τον τραυματισμό άλλων 17 και δράστες ένα ζευγάρι νεαρών Μουσουλμάνων με καταγωγή από τη νότια Ασία, που σκοτώθηκε μετά από τετράωρη αστυνομική καταδίωξη χτες ξημερώματα.
Ως δράστες του μακελειού σε αίθουσα εκδηλώσεων κέντρου για άτομα με ειδικές ανάγκες αναφέρθηκαν ο 28χρονος Αμερικανός πολίτης Σαγέντ Ριζβάν Φαρούκ και η 27χρονη σύζυγός του Τασφίν Μαλίκ, πακιστανικής καταγωγής, που ζούσε χρόνια στη Σαουδική Αραβία. Η γυναικα εκανε διαδικτυακη αιτηση και εγινε μελος του Ισλαμοφασιστικου κρατουςκαι αυτά ηταν τα κίνητρα που τους ώθησαν να οπλιστούν σαν αστακοί και να εισβάλουν, με στρατιωτική αμφίεση, στο κέντρο υγείας, με αυτόματα πυροβόλα και πιστόλια. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δεν απέκλεισε χτες βράδυ το μακελειό να είναι και τρομοκρατική επίθεση, σημειώνοντας εντούτοις ότι ακόμη είναι νωρίς, μιας που η επίθεση θα μπορούσε να αποδοθεί και σε πιθανές διαφορές στον εργασιακό χώρο. Ο ίδιος σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιβληθούν μέτρα για να μειωθούν τα εκατοντάδες φονικά με όπλα που σημειώνονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ και «να γίνουν βήματα» για να καταστεί δυσκολότερη η οπλοκατοχή. Αντίθετα με το διστακτικό Πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Χουσάμ Αϊλούς, επικεφαλής του Συμβουλίου για τις Αμερικανο-ισλαμικές Σχέσεις (CAIR) στην Καλιφόρνια, έσπευσε να χαρακτηρίσει την αιματηρή επίθεση «τρομοκρατική» και την καταδίκασε «κατηγορηματικά και ανεπιφύλακτα». Το ζευγάρι των δραστών δεν άφησε πίσω του εκτος από τα ερωτηματικά για τα κίνητρα του φονικού, αλλά και ένα εξάμηνο κοριτσάκι, το οποίο είχαν παραδώσει μερικές ώρες πριν την επίθεση στη μητέρα του Φαρούκ, με τη δικαιολογία ότι θα πήγαιναν σε γιατρό. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Φαρούκ, που είχε γεννηθεί στις ΗΠΑ, εργαζόταν ως ειδικός για θέματα υγείας για την κομητεία του Σαν Μπερναρντίνο και επιθεωρούσε εστιατόρια για τυχόν παραβιάσεις των κανόνων υγιεινής. Στο πλαίσιο της δουλειάς του, επιθεωρούσε επίσης πισίνες σε διάφορες εγκαταστάσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται διαμερίσματα, συγκροτήματα κατοικιών και λέσχες. Στα αρχεία φαίνεται ότι ασκούσε τα καθήκοντά του μέχρι αρκετά πρόσφατα, δηλαδή τον περασμένο Ιούλη. Η καταγωγή της οικογένειας του Φαρούκ είναι από τη νότια Ασία, ενώ η Μαλίκ πιστεύεται ότι κατάγεται από το Πακιστάν και είχε ζήσει στη Σαουδική Αραβία προτού πάει στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Αϊλούς. Ο Φαρούκ είχε ένα μεγαλύτερο αδελφό, ο οποίος είχε υπηρετήσει στον αμερικανικό στρατό. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στους «Los Angeles Times», ο Φαρούκ είχε ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία απ' όπου επέστρεψε με σύζυγο. Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Σαν Μπερναρντίνο, Τζάροντ Μπέργκουαν, δήλωσε ότι το μακελειό είχε «σίγουρα προγραμματιστεί εκ των προτέρων», προσθέτοντας ότι οι δράστες άφησαν στον τόπο της σφαγής «διάφορους εκρηκτικούς μηχανισμούς». Πρόκειται για το χειρότερο μακελειό στις ΗΠΑ, έπειτα από εκείνο που προκάλεσε ένας 20χρονος Αμερικανός στα μέσα Δεκέμβρη 2012 σε δημοτικό σχολείο στο Νιούτον του Κονέκτικατ, σκοτώνοντας 20 μαθητές και έξι δασκάλους.
-------------------------------------------------------------------------------------
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ Η ναζιστικη κλικα του Κιέβου αναπτύσσει ξανά ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.-- Πυκνώνουν καθημερινά οι συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία, καθώς οι δυνάμεις της ναζιστικής κυβέρνησης του Κιέβου (στρατός και τάγματα των ναζιστών φασιστών) επιτίθενται σε περιοχές που ελέγχουν οι αντιφασιστες πολιτοφύλακες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ. Τις τελευταίες μέρες, οι παραβιάσεις της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ από το Σεπτέμβρη φέτος έχουν ξεπεράσει τις 30, ενώ το ανησυχητικό είναι ότι ο λεγομενος «ουκρανικός» ναζιστικος στρατός ξαναρχίζει να συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό βαρέων όπλων στη γραμμή αντιπαράθεσης, όπλων που, με βάση τη συμφωνία, είχαν απομακρυνθεί σε απόσταση 15 χιλιομέτρων. Οι αρχές της ΛΔ Ντονέτσκ κατήγγειλαν ότι 39 στοιχεία του πυροβολικού, πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων Γκραντ και 15 άρματα μάχης μεταφέρονται και πάλι, πιο κοντά στις ζώνες που ελέγχουν οι αντιφασιστες πολιτοφύλακες. Τα γεγονότα αυτά δείχνουν να υπάρχει μια προετοιμασία για κλιμάκωση της στρατιωτικής σύγκρουσης, που βέβαια είναι μέρος της αμερικανοευρωπαικης αποικιοκρατικης επεμβασης που ξεκίνησε πριν από σχεδόν 2 χρόνια με την ανατροπή της αστικής κυβέρνησης του Β. Γιανουκόβιτς, με τη στήριξη των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Ρωσική ηλεκτρική ενέργεια στην Κριμαία
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, επίσκεψη στη Συμφερούπολη της Κριμαίας που έχει ενσωματωθεί στη Ρωσία, πραγματοποίησε αργά το βράδυ της Τετάρτης ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν. Εκεί εγκαινίασε, το πρώτο τμήμα εγκαταστάσεων που κατασκευάζονται για τη δημιουργία μίας «ενεργειακής γέφυρας» που θα ανεξαρτητοποιεί πλήρως την ηλεκτροδότηση της περιοχής από την Ουκρανία. Από τις 22 Νοέμβρη μετά από σαμποτάζ σε 4 πυλώνες υψηλής τάσης που μετέφεραν ηλεκτρικό ρεύμα στην Κριμαία, η χερσόνησος αντιμετωπίζει προβλήματα και ανεπάρκεια Ενέργειας με συχνές διακοπές. Σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάνταρ Νόβακ, ανέφερε ότι το αργότερο έως τις 20 Δεκέμβρη θα έχει τεθεί σε λειτουργία το μεγαλύτερο τμήμα της υποθαλάσσιας ρωσικής γραμμής που θα συνδέσει οριστικά την Κριμαία με τη Ρωσία. Σε αυτήν την εξέλιξη αντιδρά η ναζιστικη κλικα του Κιέβου, που όμως η ίδια αρνήθηκε να επιδιορθώσει τις βλάβες από την καταστροφή των πυλώνων, που είχε αποδώσει σε τυχαίο γεγονός λόγω καιρού, ενώ όλα τα στοιχεία δείχνουν ναζιστικη κυβερνητικη δολιοφθορά.

3 σχόλια:

e-h είπε...



Κύκλος εκδηλώσεων της Ο.Κ.Δ.Ε.
Η Καταλονία μπροστά στην ανεξαρτησία. Οι απειλές του ισπανικού κράτους και της ΕΕ και η στάση του εργατικού κινήματος

Αθήνα: Τρίτη 15/12, 18:30 στο Πολυτεχνείο (κτήριο Γκίνη)
Ιωάννινα: Τετάρτη 16/12, 14:30, Μαθηματικό, αίθουσα οο1
Θεσσαλονίκη: Πέμπτη 17/12, 19:00 στο Εργατικό Κέντρο (Αριστοτέλους 32)

Στις 9/11, το αυτόνομο κοινοβούλιο της Καταλονίας, με 72 ψήφους υπέρ και 63 κατά, ενέκρινε διακήρυξη για την έναρξη της διαδικασίας δημιουργίας ανεξάρτητου καταλανικού κράτους. Στο κείμενο δηλώνεται ότι το καταλανικό κοινοβούλιο πλέον «δεν υπόκειται στις αποφάσεις των ισπανικών θεσμών και ιδιαίτερα εκείνων του Ανώτατου Δικαστηρίου» και ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας θα γίνει το αργότερο σε 18 μήνες. Ωστόσο, οι πολιτικές δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας είναι εξαιρετικά ετερόκλητες. Ο συνασπισμός «Μαζί για το Ναι» (διαθέτει 62 έδρες) αποτελείται από το δεξιό αστικό κόμμα CDC (Δημοκρατική Σύγκλιση της Καταλονίας) και την ERC (Ρεπουμπλικάνικη Αριστερά Καταλονίας), που στο βωμό του «εθνικού σκοπού» συμμάχησε με τους δεξιούς εθνικιστές και τον ηγέτη τους Αρτούρ Μας, παρά τη νεοφιλελεύθερη και αντιλαϊκή πολιτική τους. Σημαντικό ρόλο παίζει η «Υποψηφιότητα Λαϊκής Ενότητας» (CUP), όπου συμμετέχει σχεδόν όλη η καταλανική άκρα αριστερά και εξέλεξε 10 βουλευτές (μέχρι το 2011 ήταν εκτός κοινοβουλίου). Η CUP αρνείται να στηρίξει μια κυβέρνηση συνεργασίας με το CDC – έτσι δεν έχει σχηματιστεί νέα αυτόνομη καταλανική κυβέρνηση, με ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων εκλογών! Κατά της ανεξαρτησίας ψήφισαν οι βουλευτές του δεξιού Λαϊκού Κόμματος, του Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΣΚ) και των νεοφιλελεύθερων «Πολιτών», με θλιβερό συνοδοιπόρο το Podemos, που περιορίζεται να ψελλίζει ότι επιδιώκει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Η αντιδραστική κυβέρνηση της Μαδρίτης απάντησε άμεσα με προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο, που κήρυξε άκυρη τη διακήρυξη της καταλανικής βουλής. Πιθανότατα, το επόμενο βήμα της καστιλιάνικης εθνικιστικής δεξιάς και του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι θα είναι η επίκληση του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος, που προβλέπει ακόμα και πλήρη κατάλυση της καταλανικής αυτονομίας.

e-h είπε...

Φυσικά, όλα αυτά για να επιβληθούν χρειάζονται τη δύναμη των όπλων: οι απειλές του υπουργού Άμυνας κατά της Καταλονίας είναι συνεχείς. Παράλληλα, το ΣΚ συναγωνίζεται επάξια τη Δεξιά, με δηλώσεις όπως του «ιστορικού ηγέτη» του, Φελίπε Γκονσάλες, ότι «η αυτοδιάθεση ήταν η πολιτική του Στάλιν για να στέλνει εκατομμύρια στα γκουλάγκ»(!), και του άλλοτε «δεξιού χεριού» του, Αλφόνσο Γκέρα, ότι οι καταλανοί «στασιαστές» θα πρέπει να αντιμετωπιστούν όπως το 1934, δηλαδή όταν ο καθοδηγούμενος από φασίστες στρατηγούς ισπανικός στρατός εισέβαλε στο καταλανικό κοινοβούλιο. Οι στρατιωτικές απειλές συνοδεύονται από τους απαραίτητους οικονομικούς εκβιασμούς (για κλείσιμο τραπεζών, μεταφορά επιχειρήσεων σε άλλες χώρες, κατάρρευση της καταλανικής οικονομίας κ.λπ.) από την αστική τάξη, σε απόλυτη σύμπνοια με τους ιμπεριαλιστές της Ε.Ε., όπως έγινε στα δημοψηφίσματα σε Ελλάδα και Σκωτία. Την κακόφωνη χορωδία αστικών κομμάτων, επιχειρηματιών, στρατού, καθολικής εκκλησίας και ιμπεριαλιστών σιγοντάρουν η ρεφορμιστική αριστερά (Podemos, ΚΚ Ισπανίας/Ενωμένη Αριστερά) και οι γραφειοκράτες των μεγαλύτερων συνδικάτων, δηλώνοντας ότι η ανεξαρτησία «δεν είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων». Η καταλανική αστική τάξη σαφέστατα δεν επιδιώκει την ανεξαρτησία, αλλά να διαπραγματευθεί με τη Μαδρίτη μια σημαντική διεύρυνση της αυτονομίας. Ο λαός της Καταλονίας εμφανίζεται, τουλάχιστον σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, διχασμένος σχετικά με το ζήτημα της ανεξαρτησίας, κάτι που οφείλεται, πέρα από τους εκβιασμούς, και στο γεγονός ότι μεγάλο τμήμα της εργατικής τάξης είναι εσωτερικοί μετανάστες από φτωχότερες περιοχές της ισπανικής επικράτειας. Ακριβώς όμως για τους παραπάνω λόγους, παρουσιάζεται μια εξαιρετική ευκαιρία στις ριζοσπαστικές δυνάμεις του εργατικού κινήματος και πολύ περισσότερο στους επαναστάτες μαρξιστές να δώσουν στον αγώνα της καταλανικής ανεξαρτησίας καθαρό ταξικό περιεχόμε- νο, που είναι και η αναγκαία συνθήκη για τη νικηφόρα έκβασή του. Το καταλανικό εθνικό ζήτημα κάθε άλλο παρά βρισκόταν στην κορυφή της ατζέντας, μέχρι πριν 3–4 χρόνια, όταν οι μνημονιακές πολιτικές των κυβερνήσεων της Μαδρίτης συνοδεύτη- καν από πολλαπλασιασμό των εθνικιστι- κών προκλήσεων κατά των Καταλανών, των Βάσκων και άλλων εθνοτήτων. Όσο όμως κλιμακώνονταν τα παραπάνω, τόσο προχωρούσε η ριζοσπαστικοποίηση των καταλανικών μαζών. Ήταν ακριβώς αυτή και οι ογκώδεις λαϊκές κινητοποιήσεις που προκάλεσε, που ανάγκασαν την αυτόνομη κυβέρνηση του νεοφιλελεύθερου Μας να ανοίξει τους «ασκούς του Αιόλου» –έστω και σε «θεσμικό» επίπεδο–, ενώ οδήγησαν και στην εκτόξευση της CUP.

e-h είπε...

Οι κατά βάση ακροαριστερές δυνάμεις της, παρά τις μεγάλες πολιτικές και οργανωτικές αδυναμίες τους, εκφράζουν τους πόθους των Καταλανών εργαζομένων και φτωχών για απαλλαγή από τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική του Ραχόι και των συνοδοιπόρων του και –το σημαντικότερο– εντάσσουν την ανεξαρτησία σε μια προοπτική ρήξης με την ΕΕ. Άμεση συνέπεια των παραπάνω ήταν ότι η διακήρυξη της καταλανικής βουλής συνοδευόταν από ένα παράρτημα, που προβλέπει μεταξύ άλλων «πρόσβαση των πολιτών σε φτηνή ενέργεια, στέγαση, υγεία, εκπαίδευση», προστασία «των δικαιωμάτων των πολιτικών προσφύγων από ξένες χώρες» και του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση, καθώς και ένα «σχέδιο σοκ για την καταπολέμηση της φτώχειας». Δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η αντίδραση του μοναρχικού καθεστώτος της Μαδρίτης και των ιμπεριαλιστών της ΕΕ θα είναι ανελέητη. Η αναπόφευκτη πλέον σύγκρουση αφορά τα συμφέροντα των εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο.
Σ’ αυτό το πλαίσιο και απέναντι στην εκκωφαντική σιωπή των ΜΜΕ, η Ο.Κ.Δ.Ε., διοργανώνει ανοιχτές εκδηλώσεις για το θέμα της Καταλονίας με ομιλητή τον σύντροφο Josep Lluis, αγωνιστή της επαναστατικής τροτσκιστικής οργάνωσης Lucha Internationalista (Διεθνιστική Πάλη).