Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Τριτη 8 Δεκεμβριου 2015


Το φαινόμενο της Λεπέν και η δική μου προσέγγιση. Μια απάντηση δική μου σε ανάρτηση του φίλου Αντώνη Ανδρουλιδάκη: Ο φασισμός δεν είναι παιδί του διαφωτισμού δεν είναι ούτε απόρροια της ψυχολογίας του όχλου, ναι μεν έχει τα στοιχεία που γεννιούνται από τον όχλο, αντλεί αν θέλετε από αυτόν τα λούμπεν στοιχεία, τον κύριον λόγον όμως έχει η άρχουσα τάξη, βιομήχανοι και τραπεζίτες, είναι καπιταλιστικό μόρφωμα και χρησιμοποιείται σαν δικλίδα ασφαλείας, είναι το τελευταίο του χαρτί. Είναι το φόβητρο για την μεσαία τάξη, την αναγκάζει σε συμμαχία μαζί του, δημιουργεί μέτωπο απέναντι στον εργαζόμενο Λαό και στην αγροτιά, όμως και εδώ πάλι συμμαχώντας με τους εναπομείναντες τσιφλικάδες τους μεγαλοπαραγωγούς, τα καρτέλ των τροφίμων.
----------------------------------------------------------------------------------------
Ελεύθερος με εγγύηση ο Πιστόριους
Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2015, 11:01
Δεκτό έκανε δικαστήριο της Πρετόρια αίτημα του Όσκαρ Πιστόριους να καταβάλει εγγύηση ώστε να μη φυλακιστεί άμεσα, μετά την καταδίκη του για τον φόνο της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ, ο οποίος κρίθηκε στο εφετείο ως ανθρωποκτονία από πρόθεση. Νωρίτερα σήμερα, ο συνήγορός του, Μπάρι Ρου, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αίτησης για αναστολή της ποινής του αθλητή, έκανε γνωστό ότι ο παραολυμπιονίκης θα προσφύγει κατά της καταδίκης του για τον φόνο της Στέενκαμπ στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Δεν έχει γίνει γνωστό επί ποιας βάσης θα γίνει η προσφυγή στο ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο. Ο Πιστόριους αντιμετωπίζει ελάχιστη ποινή κάθειρξης 15 ετών μετά τη μετατροπή της καταδίκης του από ανθρωποκτονία σε φόνο από το ανώτατο ποινικό δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα. Πρωτοδίκως, ο Νοτιοαφρικανός αθλητής είχε καταδικασθεί σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών και βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό μετά την παραμονή για έναν χρόνο στη φυλακή.
-------------------------------------------------------------------------------------
Eπειτα από 16 χρονια αλλεπαλληλων εκλογικων αποτυχιων η ακροδεξια αμερικανοπληρωμενη προδοτικη αντιπολιτευση της Βενεζουελας εξασφαλισε την Κυριακη την πρωτη της νικη σε εθνικες εκλογες, μετα τον θανατο του Ουγκο Τσαβες το 2013, και την αντικατασταση του από τον Νικολας Μαδουρο που ειχε εκλεγει το 2013 με 50,6%, ενώ ο Τσαβες το 2012 ειχε εκλεγει με 55,1%. Ο συνασπισμος MUD (Τραπεζα Δημοκρατικης Ενοτητας) κατελαβε 112 από τις 167 εδρες του κοινοβουλιου κατακτωντας ετσι την πλειοψηφια των τριων πεμπτων που ειχε ως στοχο, ενώ το Ενωμενο Σοσιαλιστικο Κομμα της Βενεζουελας πηρε τις υπολοιπες 55 εδρες. Αναγκαστικα πλεον ο Μαδουρο θα συγκυβερνηση μεχρι το τελος της θητειας του το 2019 με ένα ακροδεξιο κυνοβουλιο. Ο Μαδουρο στην χθεσινη του συνεντευξη ειπε ότι «για την ωρα» στη Βενεζουελα νικησε η αντεπανασταση και όχι η αντιπολιτευση.
----------------------------------------------------------------------------------------
Σταχτη οι κοποι 40 χρονων. Σταχτη εγιναν την Κυριακη το πρωι πριν ακομα ξεκινησουν οι διαδηλωσεις για τον Γρηγοροπουλο το ραφταδικο της Μαριας Θεολογου στη Θεμιστοκλεους στα Εξαρχεια όταν αγνωστοι εξσφεντδονησαν βομβες μολοτωφ. Η Πυροσβεστικη αργησε να ερθει σαραντα λεπτα με αποτελεσμα να καταστραφει η επιχειρηση.
Σχολιο.- "Η κυρία που το είχε, τα σχεδίαζε και τα έραβε μόνη της στο υπόγειο, όπου ήταν το ραφείο. Συντηρούσε την άνεργη και διπλωματούχο κόρη της, η οποία το άνοιγε όταν η μητέρα της πήγαινε για θεραπευτικά λουτρά στη λίμνη της Βουλιαγμένη. Ήταν συμπαθέστατη και έκανε εδώ και 40 χρόνια αξιοπρόσεχτες και φθηνές δημιουργίες στον ίδιο χώρο, στον ίδιο δρόμο, στη Θεμοστοκλέους, επιλέγοντας πάντα βαμβακερά υλικά, γιατί τα συνθετικά της έφερναν δύσπνοια. Έβλεπες πως ήταν από τα παλιά εκεί. Μόνο τις Κυριακές έκλεινε και να που την Κυριακή μπήκε το μπουρλότο. Ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας, γιατί έχω στενοχωρηθεί πολύ, πάρα πολύ με την ολική καταστροφή της οικογένειάς της και τη δική της. Για το τίποτα!" Σχολιο.- Να κοιτάξει ο αντιεξουσιαστικος χορος να μαζεψει λεφτά να φτιαξει η κηρία το μαγαζί της πάλι, και να απόμονοσει αυτα τα μαλακιστιρια από την περιοχή,και να κοιταξεται να συνησφερεται και σεις όσοι εχεται από το υστερημασας οπως θα πραξω και γω αν γίνει κάποιος ερανος σχολιο.- "λαικ" στο σχολιο, shame στους μπουρλοτιερηδες που τυχαια εντελως ΠΟΤΕ δεν καινε κατι που θα ενοχλησει την εξουσια μα μονο πραγματα που θα κανουν πιο κακομοιρη το λαο που υποτιθεται θελουν να ξυπνησουν... σχολιο.- Σαν τους ψεκασμένους και τους ακροδεξιούς έχουν καταντήσει οι "αναρχικοί" των Εξαρχείων. Τα πάντα είναι σκοτεινές συνωμοσίες των εχθρών τους,. Αυτοί δεν ευθύνονται για τίποτε. Ούτε για τα δεκάδες αυτοκίνητα που καίγονται συνέχεια στα Εξάρχεια , ούτε για τα καμμένα μικρομάγαζα τον Δεκέμβριο του 2008 και τον Φεβρουάριο του 2012, ούτε για τον Αττικόν , ούτε για τους νεκρούς της Μαρφίν. Όλα προβοκάτσια. σχολιο.- Ναι, οι φυτεμενες μολοτοφ σε τσαντες, οι φωτοσοπιες των δαρμενων εφηβων και οι ζαρντινιερες τοσο καιρο ειναι στη σφαιρα του φαντασιακου. σχολιο.- ara poli ypopti ayti i pirkagia,den nomizo na tin evalan antiexoysiastes,den ypirxe kanenas logos σχολιο.- Πίστεψε ότι θέλεις ρε Φώτη. Αν δεν μπορείς να κατανοήσεις ότι μες στον πανικό ενός μπάχαλου μπορεί να συμβεί και κάποια στραβή, θα ψάχνεις συνέχεια για βολικά scapegoats. Όλα ασφαλίτες τα κάνουν. Και ναι, θα διέλυε το παρακράτος ο Σύριζα αλλά δεν πρόλαβε γιατί προέχει η σωτηρία της χώρας. σχολιο.- den exo kani ntentektiv,oti diavazo kai theoro egkiro to postaro,an exete eseis apodixis na to postarete edo,ego den kano logokrisia opos poli edo,exo ton pio anixto tixo
---------------------------------------------------------------------------------------
Αφορολογιτο μονο μεσου πλαστικου χρηματος. Τελος οι χαρτινες αποδειξεις που ισχυαν για την εφορια.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Πολεμικο κλιμα στην Ειδομενη. Μουζαλας, επεμβαση των αστυνομικων δυναμεων με το «γαντι». Οι προσφυγες θα μεταφερθουν από εκει σε αδεια στρατοπεδα της Μακεδονιας.
--------------------------------------------------------------------------------------
ΟΗΕ: Η Ελλάδα πλήττεται από οικονομική και ανθρωπιστική κρίση
Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 8 Δεκέμβριος, 2015 - 16:06
Η οικονομική κρίση έχει επιφέρει και ανθρωπιστική κρίση και κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό διαπίστωσε ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ, Χουάν Πάμπλο Μποχοσλάβσκι, κατά τη διάρκεια της πρώτης του επίσκεψης στην Ελλάδα. Όπως εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη χώρα, «έπειτα από πέντε χρόνια πολιτικών προσαρμογής, οι κοινωνικοί δείκτες που αποτυπώνουν τα οικονομικά, κοινωνικά και μορφωτικά δικαιώματα στην Ελλάδα δεν έχουν σημειώσει βελτίωση. Αντίθετα σε ορισμένους τομείς έχουν επιδεινωθεί». Στις διαπιστώσεις του ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας τονίζει ότι 2,5 εκατομμύρια πολίτες διαθέτουν περιορισμένη κάλυψη ή είναι ανασφάλιστοι, οι δε δημόσιες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης αντιμετωπίζουν υπέρμετρα μεγάλο φόρτο εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό χαιρετίζει την απόφαση της κυβέρνησης να διαθέσει για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια πρόσθετα κονδύλια για τη δημόσια υγειονομική περίθαλψη στον προϋπολογισμό του 2016.
Υπογραμμίζει, επίσης, το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει την υψηλότερη ανεργία στην ευρωζώνη και σημειώνει ως εξίσου ανησυχητική την αύξηση στη μακροχρόνια ανεργία. Το 36% του πληθυσμού, δηλαδή συνολικά 3,76 εκατομμύρια άτομα, συνεχίζει, βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. «Είναι γεγονός ότι μια ιδιαιτέρως ανεπτυγμένη χώρα εντός της Ευρώπης, εν μέρει δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει την απόλαυση από μεγάλη μερίδα του πληθυσμού των βασικών ελάχιστων επιπέδων οικονομικών, κοινωνικών και μορφωτικών δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται στο δεσμευτικό διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Στις προκαταρκτικές διαπιστώσεις του ο κ. Μποχοσλάβσκι αναφέρεται και στο προσφυγικό και ζητάει τη χαλάρωση από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης των δημοσιονομικών περιορισμών «που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να ενισχύσει την ανταπόκρισή της στην κρίση κατά τρόπο που να αντανακλά τις βέλτιστες πρακτικές και πρότυπα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δικαίου για τους πρόσφυγες». Όπως συμπληρώνει, «το προσφυγικό είναι πρόβλημα εθνικό, αλλά και ευρωπαϊκό και διεθνές. Μιλάμε για την αρχή της συνυπευθυνότητας».
Στις προτάσεις του ο κ. Μποχοσλάβσκι διατυπώνει την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προκειμένου να αποτελέσει έναυσμα για ανάπτυξη χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς. Επίσης, ζητάει να συνεχιστεί το έργο της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος και παροτρύνει την κυβέρνηση και τους δανειστές να προβούν σε ολοκληρωμένη αξιολόγηση των επιπτώσεων των πολιτικών αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης επί των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Απευθύνει, εξάλλου, τη σύσταση προς την κυβέρνηση να προσυπογράψει τις «Βασικές αρχές των διαδικασιών αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους» του ΟΗΕ και τις «Αρχές για υπεύθυνες συναλλαγές, τόσο για τους Δανειστές και τους Δανειολήπτες» της UNCTAD, δύο νομικά κείμενα που θεσπίζουν αρχές που είναι κρίσιμες για την οικοδόμηση της συναίνεσης σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιλαμβάνουν διαπραγματεύσεις μεταξύ δανειστών και δανειοληπτών σε περιπτώσεις που το δημόσιο χρέος καταστεί μη βιώσιμο. Ο κ. Μποχοσλάβσκι χαιρετίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης να παρέχει καλύτερη προστασία της πρώτης κατοικίας, ωστόσο επισημαίνει ότι η κατάσταση στον τομέα της στέγασης πρέπει να παρακολουθείται στενά. Προτείνει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος με βάση την αρχή της διαγενεακής αλληλεγγύης ώστε να καταστεί οικονομικά βιώσιμο και να προλαμβάνει τη φτώχεια στην τρίτη ηλικία, καθώς και την ενδυνάμωση του ρόλου της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και του θεσμού του οικογενειακού γιατρού αλλά και τη θέσπιση ενός συστήματος κοινωνικής πρόνοιας και κοινωνικής προστασίας. «Η εθνική κυριότητα των εν λόγων μεταρρυθμίσεων μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσα από τη δημόσια διαβούλευση, τον κοινωνικό διάλογο και υπό την προϋπόθεση ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται με πλήρη σεβασμό της δημοκρατικής συμμετοχής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», καταλήγει.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη χώρα ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας για τις επιπτώσεις του εξωτερικού χρέους συνάντησε υπουργούς και στελέχη υπουργείων, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τους προέδρους του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, βουλευτές, στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Συνήγορο του Πολίτη, την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, την Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας και οργανώσεις εργοδοτών, τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μέλη της πρώην Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος, ακαδημαϊκούς εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Κατά το επόμενο στάδιο της αποστολής του ο κ. Μποχοσλάβσκι θα μεταβεί το 2016 στις Βρυξέλλες για να συνομιλήσει με εκπροσώπους των δανειστών και να διερευνήσει εάν γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα στο τρίτο μνημόνιο. Τα πορίσματά του θα αναλύσει σε μελλοντική έκθεση προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Σήμερα το πρωί, ο εκπρόσωπος του κράτους του Ιράν, Mohammad Bagher Nobakht, αντιδρώντας στις πρόσφατες απειλές που απευθύνονται από Ερντογάν στην ισλαμική δημοκρατία του Ιράν, είπε: " η Τουρκία είναι σήμερα σε σύγκρουση με τη Συρία, η Ρωσία και το Ιράκ. Θέλει ίσως να προσθέσει και το Ιράν?!"
-------------------------------------------------------------------------------------------
Μουζάλας: Η Ειδομένη θα «καθαρίσει» από μετανάστες στις επόμενες μέρες
07/12/2015 | 08:20
«Η Ειδομένη θα ‘καθαρίσει’ από μετανάστες στις επόμενες μέρες (...) Θα εφαρμοστούν οι νόμοι» διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, χωρίς να αποκλείσει και τη χρήση βίας. «Καταβάλουμε προσπάθεια να μην πέσει ξύλο, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τους νόμους» ξεκαθάρισε στο Μega ο υπουργός. «Δέκα μέρες κατειλημμένη είναι η σιδηροδρομική γραμμή, δεν μπορείς σαν κράτος να μην αντιδράσεις» τόνισε ο Γιάννης Μουζάλας. Αναφερόμενος στην επικριτική για τη χώρα μας έκθεση του Λιθουανού επιτρόπου Βιτένις Αντριουκάιτις για το προσφυγικό, ο κ. Μουζάλας παραδέχθηκε ότι «έχε και τα δίκια του». Εξήγησε όμως ότι η Λέσβος έχει 400 χιλιόμετρα ακτές και δεν μπορεί να υπάρχει έτοιμο ιατρείο παντού. «Στα συμπεράσματα θα συμφωνήσω μαζί του, ζητά όπως κι εμείς περισσότερη Ευρώπη» εξήγησε. «1.500 μετανάστες γύρισαν από την Ειδομένη και περιμένουμε άλλους 1.500... Όσοι θέλουν αίτηση άσυλου θα τους δώσουμε δυνατότητα να το κάνουν... Παρά πολλοί μετανάστες θέλουν να επιστρέψουν μόνοι τους στις χώρες τους υπάρχει πρόγραμμα οικειοθελούς επιστροφής, θα γίνουν και απελάσεις» ξεκαθάρισε. «Σιγά – σιγά οι μετανάστες αποσύρονται από την Ειδομένη... 1.000 μετανάστες είχαν μείνει χθες» διευκρίνισε ο υπουργός. Ο Γιάννης Μουζάλας κατήγγειλε δε ότι η Frontex είχε ζητήσει να έρθουν στη χώρα μας παρατηρητές από τα Σκόπια την οποία ονόμαζαν αυθαίρετα ως «Μακεδονία». «Ουδέποτε αρνηθήκαμε δυνάμεις της Frontex, αντιθέτως ζητήσαμε 1.600 άτομα, και είχαμε δεχθεί τη δακτυλοσκόπηση» σημείωσε. «Αν συνεχίσουν να υψώνονται φράχτες το προσφυγικό θα επιδεινωθεί» προειδοποίησε δε.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Άνδρας των ΜΑΤ σπάει τζάμι σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο; (Video)
8/12/2015
Ένα βίντεο από την πορεία για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο στον Βόλο κάνει τον γύρο του διαδικτύου και προκαλεί ερωτηματικά. Στο βίντεο του Θεσσαλία TV, διακρίνεται κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ένας άνδρας με στολή των ΜΑΤ να σπάει με την ασπίδα του το παράθυρο ενός σταθμευμένου αυτοκινήτου. Στις εικόνες φαίνεται ο άνδρας να χτυπάει πολλές φορές το αυτοκίνητο από την πλευρά του συνοδηγού, ενώ ταυτόχρονα ακούγεται ο ήχος από γυαλί που σπάει...
Δείτε το περιστατικό από το 03.04΄΄
https://www.youtube.com/watch?v=SmSkQm98y8M
---------------------------------------------------------------------------------------
YΓΕΙΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ-Σε απεργία στις 17/12 προχωρούν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Αττικόν
Δημοσιεύθηκε: 08/12/2015 17:21
Ζητούν άμεση επίλυση των προβλημάτων Πεντάωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας προγραμματίζουν για τις 17 Δεκεμβρίου οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Αττικόν το οποίο θα λειτουργήσει τη συγκεκριμένη ημέρα με προσωπικό ασφαλείας. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την επίλυση θεμάτων, που -όπως αναφέρει το Σωματείο- προκύπτουν από την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του Νοσοκομείου. Ειδικότερα, στις 17 Δεκεμβρίου, δεν θα πραγματοποιηθούν τακτικά ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία, το ακτινολογικό, το πυρηνικό και τα υπόλοιπα εργαστήρια, τακτικά χειρουργεία, απογευματινά ιατρεία, ενώ θα εξαιρεθεί μόνο η λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού για την πραγματοποίηση τακτικών και έκτακτων συνεδριών αιμοκάθαρσης και τα προγραμματισμένα ραντεβού για τους ογκολογικούς ασθενείς (χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες). Το Σωματείο Εργαζομένων κάνει λόγο για «διάλυση» του Νοσοκομείου, επισημαίνοντας ότι ο προϋπολογισμός του για το τρέχον έτος έχει «υποδιπλασιαστεί», ενώ οι ασθενείς έχουν «υπερδιπλασιαστεί» σε τακτικά ιατρεία, επείγοντα, νοσηλεία. Η έλλειψη προσωπικού, αναφέρουν, βρίσκεται στο «κόκκινο» με 350 κενές οργανικές θέσεις, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, «οι νοσηλείες για τμήματα των 32 κλινών, στις οποίες προστίθενται και ράντζα, πραγματοποιούνται ακόμη και στην πρωινή βάρδια από 2 νοσηλευτές και σπουδαστές, ενώ δεν είναι σπάνιο στην απογευματινή και τη νυχτερινή βάρδια να υπάρχει 1 μόνο νοσηλευτής με 1 εκπαιδευόμενο». Το Σωματείο κάνει ακόμη λόγο για «ράντζα που έχουν γίνει μόνιμες κλίνες», για 11 κλειστές κλίνες ΜΕΘ, για μεγάλες λίστες αναμονής για χειρουργεία, για έλλειψη στοιχειωδών υλικών και φαρμάκων, αλλά και για αυθαιρεσία εργολάβων ιδιωτικών συνεργείων, που «παραβιάζουν κατάφωρα την εργατική νομοθεσία». Διεκδικεί, μεταξύ άλλων, άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό, έκτακτη χρηματοδότηση των αναγκών του Νοσοκομείου, να ανοίξουν όλες οι κλειστές δομές, να σταματήσει η αυθαιρεσία των εργολάβων, να μην γίνουν νέες περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων.
----------------------------------------------------------------------------------------
Η “ντροπή” του ΕΣΥ σε όλο το μεγαλείο της!!
Δημοσιεύθηκε: 08/12/2015 17:02
Τα στοιχεία είναι συνταρακτικά και το μόνο που δείχνουν είναι η τεράστια κατηφόρα που έχει πάρει η ελληνική κοινωνία – οικονομία. Κάποτε ακούγαμε θέση σε νοσοκομείο και κάναμε πως δεν βλέπαμε, γιατί φυσικά υπήρχε ο ιδιωτικός τομέας με τους παχυλούς μισθούς… ενώ τώρα;; Εβδομήντα χιλιάδες αιτήσεις υποβλήθηκαν για την προκήρυξη του ΑΣΕΠ για 690 θέσεις στα Νοσοκομεία, αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), επισημαίνοντας ότι “οι πιθανότητες επιτυχίας είναι μία στις εκατό και όμως οι υποψήφιοι για τη συμμετοχή τους πλήρωσαν 1 εκατ. ευρώ σε παράβολα (15 ευρώ έκαστος)”. Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι οι άνεργοι Νοσηλευτές και οι Επαγγελματίες Υγείας ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες, καθώς πέντε χρόνια έχουν να προσλάβουν προσωπικό τα Νοσοκομεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η Ομοσπονδία, οι κενές θέσεις ανέρχονται σε 30.000, αποχώρησαν 17.000 και πρόκειται να αποχωρήσουν εντός των επόμενων τριών μηνών άλλοι 3.000 υπάλληλοι, η κάλυψη είναι μία Νοσηλεύτρια για κάθε βάρδια σε κλινικές 40 ασθενών.
----------------------------------------------------------------------------------------
ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ- Στο “κόκκινο” η αιθαλομίχλη στα Ιωάννινα!
Δημοσιεύθηκε: 08/12/2015 16:21
Το απόλυτο σκοτάδι Οδηγίες και συστάσεις προς τους πολίτες των Ιωαννίνων, απευθύνει η Περιφέρεια Ηπείρου για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης που πλήττει τις τελευταίες ημέρες το λεκανοπέδιο αλλά τις προφυλάξεις που πρέπει να πάρουν ομάδες του πληθυσμού. Οι μετρήσεις του σταθμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δείχνουν ότι χθες κατά μέσο όρο είχαμε 111 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μετρό αέρα σε σωματίδια, με επιτρεπτό όριο τα 50. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση άγγιξε τα 310 μικρογραμμάρια στο διάστημα 22:00-23:00 χθες την νύχτα στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Στην σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι μετεωρολογικές προβλέψεις για τις συνθήκες των επόμενων 2 ημερών, όπως προκύπτει από την συνεργασία των υπηρεσιών της Περιφέρειας με το Εργαστήριο Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν ιδιαίτερα, και πιθανόν να υπάρξει διατήρηση των υψηλών τιμών. Από την Περιφέρεια Ηπείρου συστήνεται για την περιοχή του Δήμου Ιωαννιτών και σύμφωνα με την ισχύουσα ΚΥΑ, η λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων μείωσης των εκπομπών από εστίες καύσης, που περιλαμβάνουν: Αποφυγή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων η βιομάζας και αντικατάσταση με εναλλακτικά καύσιμα και πηγές θέρμανσης. Ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18οC σε περιπτώσεις ύπαρξης κεντρικού συστήματος θέρμανσης για επίτευξη αποδεκτού επιπέδου θερμικής άνεσης, χωρίς υπερκατανάλωση ενέργειας. Απαγόρευση οποιασδήποτε καύσης σε ανοικτούς χώρους. Επιπλέον, προτείνεται ο περιορισμός της σωματικής άσκησης, ιδιαίτερα μάλιστα για τα άτομα που αισθάνονται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζουν βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό. Ειδικότερα άτομα άνω των 65 ετών, καθώς και παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική άσκηση ή δραστηριότητα και τον χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα ή άλλες χρόνιες παθήσεις που εμφανίζουν κάποια προβλήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους.
--------------------------------------------------------------------------------------
Κοροιδια με τις επιδοτησεις αγροτων. Αργοπορημενες και ψαλιδισμενες δωθηκαν χθες οι ενισχυσεις των αγροτων. Αλλα ελεγε ο υπουργος, αλλα ειδαν οι παραγωγοι. Από 20% μεχρι 80% λιγοτερα χρηματα. Απιστευτη ταλαιπωρια στο γκισε των τραπεζων, και παλι δεν ειχαν πιστωθει εγκαιρα τα χρηματα.
--------------------------------------------------------------------------------------
Τη Δημοσιο ξεγελασε αναπηρο στο Ηρακλειο Κρητης αφηνοντας τον χωρις συνταξη.
--------------------------------------------------------------------------------------
ΠΕΔΥ Βολου. Στον αερα τα ραντεβου με γιατρο.
------------------------------------------------------------------------------------
Αγροτες Μαγνησιας. Κουτσουρεμενες μεχρι και 30% οι ενισχυσεις αγροτων. Χωρις ευρω οι κτηνοτροφοι.
------------------------------------------------------------------------------------- Κολοβες προκαταβολες στους αγροτες στη Λαρισα. Αναμενεται να εισπραξουν από σημερα μονο το 60% της ενιαιας ενισχυσης.
--------------------------------------------------------------------------------------
Επεσε το συστημα ηλεκτρονικων συνταγογραφησεων στη Λαρισα. Ακυρωθηκαν προγραμματισμενα ραντεβου, ασθενεις εμειναν χωρις συνταγες.
-----------------------------------------------------------------------------------------
24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΙΣ 11/12/2015
ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ. Δεν θα ανεχθούμε οι μισθοί μας να μείνουν στον αέρα. Δεν θα δεχτούμε καμία αλλαγή στην καταβολή της μισθοδοσίας μας, δεν θα επιτρέψουμε τη δέσμευσή της από τρίτους. ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟΥΣ, ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ.
Συνάδελφισσες, συνάδελφοι,
Με την από 25/11/15 ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού μας Συμβουλίου, έχει προκηρυχθεί 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11/12 , με ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ ΣΤΙΣ 12.00 ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ. ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΚΥΨΟΥΝ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΚΒΙΑΣΜΟ ΠΟΥ ΘΕΤΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΙΣ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ. ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΟΛΟΙ, ΚΑΜΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗ. ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ, ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ
---------------------------------------------------------------------------------------
Δύο αδελφές από την μαρτυρική Υεμένη... μιλούν στην κρατική τηλεόραση της Νορβηγίας για τη Γενοκτονία του λαού τους από τη Σαουδική Αραβία και την "πολιτισμένη" δύση... Μούγκα οι εγχώριες δημοσιογραφικές πόρνες!
---------------------------------------------------------------------------------------
το 1980, σαν σήμερα η δολοφονία του John Lennon...
Και για την Κυρια μπορει να ειπωθουν πολλα , εχουν ειπωθει ηδη - μεχρι και στιs μερεs μαs το πρωτυπο τηs Γυναικαs ενοs Ροκ σταρ που ειχε καταθεσειs , που επαιρνε Groupies με το κιλο περιπου σαν πρεζα , ηταν κατα ταs γραφαs μια γλαστρα , βλεπε μουναρα μοντελα που καθ'οδον αλλαζε χερια , ωs που να καταληξουμε στην Layla η κατι τετοιο τελοs παντων - η Yoko Ono ηταν ακριβωs το αντιθετο , μια κοντη κακασχημη Γιαπωνεζα που εμοιαζε στην καλυτερη με πουτανα ΦΧΨΩ κατηγοριαs - Αυτο που αγνοουν οι περσοτεροι και καθε πιστοs ροκ ακροατηs - πιστοs στο καθηκον , στα ηθη και στα εθιμα και στην λειψη γνωση και απολαυση τηs ΜΟΥΣΙΚΗΣ , ειναι πωs η Yoko Ono ειχε θητευσει κοντα σε Δασκαλουs ηταν ηδη Καλλιτεχνηs πριν γνωρισει τον Lennon και εκανε αλλοκοτα πραγματα , ηταν ενα ανησυχο πνευμα , μια μινιμαλιστρια που δοκιμαζε τα ορια τα δικα τηs και του κοινου τηs - Τωρα πια ειμαι σιγουροs πωs δεν ηταν καθολου τυχαια η επιλογη του Lennon , μαζι τηs πηγε σε αλλο επιπεδο , διελυσε τουs Βeatles οπωs οφειλε , εγινε ακτιβιστηs και μεταξυ αλλον εβγαλε εναν απο τουs σπουδαιοτερουs Δισκουs στην Ιστορια τηs Συγχρονηs Δισκογραφειαs - Plastic Ono Band - πολλα ακομα που και να ειπωθουν σε γεροντοροκερ καμμια αξια δεν θα 'χουν - Στην εποχη μαs που υμνουνται τα λειψανα τηs Ροκ Αρχαιολογιαs και περιφερωνται σαν φαφουτεs πορνεs διεκδικωνταs ξεδοντιασμενοι τα τελευταια ενσημα στο Μαζικο Τσιρκο του Θεαματοs , ο John μαζι με την Yoko ειναι Νεοι Ακμαιοι και λευτεροι και Παραστασειs πια δινουν μονο πριβε - Αγαπη .
--------------------------------------------------------------------------------------
Τελικά μάλλον τ'αρχικά σημαίνουν ΣΥ-λλογος ΡΙ-ζοσπαστών ΖΑ-μπλουτων
--------------------------------------------------------------------------------------
«Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ιστορία , με γεγονότα ,έχουμε να κάνουμε με ωμή ,ανοικτή ,ναζιστική ,νεοναζιστική προπαγάνδα..» Αυτό τόνισε ο κ. Γιώργος Μαργαρίτης καθηγητής σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ ,σε παρέμβασή του στην εβδομαδιαία εκπομπή «Εκτός των τειχών»(Γιώργος Γκόντζος) στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων ,με αφορμή κείμενα , συνεντεύξεις κ.λ.π του Γερμανού καθηγητή κ. .Χ.Ρίχτερ ο οποίος κατηγορείται για το αδίκημα της «άρνησης εγκλημάτων πολέμου του ναζισμού, τα οποία στρέφονται κατά του Κρητικού λαού».
Ο κ. Γιώργος Μαργαρίτης αναφέρθηκε αναλυτικά σε ναζιστικές απόψεις και σε εγκληματικές πράξεις των Γερμανών «που «ξεχνάει » όπως είπε ο κ.Ρίχτερ ,σημειώνοντας με έμφαση πως δεν αναφέρεται «το απόλυτο δικαίωμα ζωής και θανάτου των κυρίαρχων ναζί επί όλων όσων θεωρούσαν ως κατώτερες φυλές ,των Εβραίων, των τσιγγάνων ,των Σλάβων, των κομμουνιστών, των αντιστασιακών, του λαού της Κρήτης,στην προκειμένη περίπτωση…» Έκανε αναφορά στην ορολογία του κ. Χ.Ρίχτερ για τον «καθαρό πόλεμο» των ναζί και σε δημοσιευμένες απόψεις του όπως για παράδειγμα η ακόλουθη : ««Είδα (περπατώντας από την Έδεσσα στα Γιάννενα) ερείπια χωριών που είχαν καταστραφεί από τους Ιταλούς, τους Γερμανούς, τους εθνικιστές και τους κομμουνιστές»….
Σε άλλο σημείο, με αφορμή και ανακοινώσεις Πανεπιστημιακών τμημάτων, τόνισε πως «βλέπω παρεμβάσεις δεξιά και αριστερά ,ότι δικάζεται η ιστορία ,δικάζεται η επιστημονική έρευνα,δικάζεται αν θέλετε ο επιστήμονας ιστορικός και στο πρόσωπό του η επιστήμη στο σύνολό της.Είναι μάλλον θλιβερό ότι πάρα πολλοί κύκλοι στην χώρα μας και ακαδημαϊκοί κύκλοι επίσης ,έχουν φτάσει στο σημείο , να μη μπορούν να ξεχωρίσουν την διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στην ανοιχτή ναζιστική προπαγάνδα και την συνακόλουθη προσβολή των λαϊκών αγώνων στη χώρα μας και την επιστήμη της ιστορίας…» Ανέφερε μεταξύ άλλων πως «κατά τον κ.Ρίχτερ φταίνε όσοι τολμούν να εναντιώνονται στον ναζισμό.Αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό μέρες που ζούμε »
------------------------------------------------------------------------------------------
Aυτοί που είχαν τη φαεινή ιδέα της κατάργησης των πρόωρων συντάξεων, μια κι έξω, ας μην είναι τόσο περήφανοι για την έμπνευσή τους. Οι μισοί απ' αυτούς που σκόπευαν να κάνουν χρήση του δικαιώματος της πρόωρης σύνταξης είναι μακροχρόνιοι άνεργοι ή ευκαιριακά εργαζόμενοι με ανασφαλή εισοδήματα, που περίμεναν την όποια πενιχρή πρόωρη σύνταξη ως σανίδα σωτηρίας. Ας μη γελιόμαστε: Εδώ που έχουν έρθει σήμερα τα πράγματα, δεν υπάρχουν περικοπές των παροχών του κοινωνικού κράτους που να μπορούν να θεωρηθούν "ήπιες" ή "ανώδυνες".
----------------------------------------------------------------------------------------
Αστυνομικές δυνάμεις, παρουσία εισαγγελέα και εκπροσώπου της ΕΕΤΤ, προχώρησαν στην Πάρνηθα σε κατάσχεση του εξοπλισμού και των μηχανημάτων που χρησιμοποιεί η ΕΡΤopen για τη μετάδοση του ραδιοφωνικού της προγράμματος από τη συχνότητα 106,7 που με νόμο δόθηκε στην βουλή, και την διαχειρίζεται η ΕΡΤ ΑΕ. ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ, ΔΕΝ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ: Εκδόθηκε σήμα και αναζητούνται οι υπεύθυνοι για το αυτόφωρο. Μεταξύ αυτών ένας υπάλληλος ΕΡΤ και ένας τεχνικός με κατάστημα στην Ηλιούπολη.
-------------------------------------------------------------------------------------
Δεν έχω καμμία πρόθεση να υπερασπιστώ κανέναν και για μένα η νυν κυβέρνηση, είναι ήδη ηθικά έκπτωτη, όμως... Άλλο 38 σπίτια, άλλο αγροτεμάχια και επίσης άλλο περιουσία που αποκτήθηκε κατά τον χρόνο άσκησης εξουσίας και άλλο προ αυτής. Την λάσπη δεν την μπορώ...
-----------------------------------------------------------------------------------------
ΒΡΕΤΑΝΙΑ «Τρομοκρατική» χαρακτηρίζουν την επίθεση στο μετρό του Λονδίνου
ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας απαγγέλθηκαν χτες στον 29χρονο καθυστερημενο ισλαμοφασιστα Μουχαϊντίν Μάιρ από το ανατολικό Λονδίνο για την επίθεση με μαχαίρι που έκανε το βράδυ του Σαββάτου σε βάρος δύο επιβατών του λονδρέζικου μετρό στο Λεϊτονστόουν φωνάζοντας: «Αυτό είναι για τη μητέρα Συρία». Ο ηλιθιος 29χρονος ισλαμοφασιστας Μάιρ επιβεβαίωσε μόνον το όνομα, την ηλικία και την διεύθυνση κατοικίας του, αποφεύγοντας τόσο αυτός, όσο και ο δικηγόρος του, να τοποθετηθούν επί του κατηγορητηρίου. Οπως έγινε γνωστό, στο σπίτι του βρέθηκαν φωτογραφίες από την επίθεση στο Παρίσι και από άσκηση της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Κανονικα δεν πρεπει να δικαστει το ζωο με τους βρετανικους νομους, αλλα με το ισλαμοφασιστικο συνηθειο! Να του κοψουν με μαχαιρι το κεφαλι όπως κανουν τα ισλαμοφασιστικα γουρουνια! Η επίθεσή του προκάλεσε τον τραυματισμό δύο ατόμων. Ο ένας τραυματίστηκε ελαφρά και δεν χρειάστηκε νοσηλεία. Ο άλλος, ένας άνδρας 56 ετών, έφερε τραύμα στο λαιμό περίπου 12 εκατοστών, αλλά μετά από χειρουργείο πέντε ωρών νοσηλεύεται σε σταθερή αλλά όχι κρίσιμη κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, οι βρετανικές αρχές έσπευσαν να σημειώνουν πως η επίθεση του 29χρονου Μάιρ εξετάζεται ως τρομοκρατική. Αύξησαν έτσι τις αστυνομικές περιπόλους σε όλους τους σταθμούς τρένων και λεωφορείων κυρίως του Λονδίνου, θέτοντας σε σχετική υπηρεσία ακόμη και αστυνομικούς με πολιτική αμφίεση, ώστε να κυκλοφορούν μεταξύ των επιβατών.
----------------------------------------------------------------------------------------
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ο επικεφαλής της υπηρεσίας δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος του Ιράν ανακοίνωσε σήμερα τη σύλληψη 53 ανθρώπων που κατηγορούνται για διαχείριση ιστότοπων που υποστηρίζουν το «Ισλαμικό Κράτος». Μία βδομάδα πριν, είχε ανακοινωθεί η εξάρθρωση πυρήνα που στρατολογούσε μισθοφόρους για το ΙΚ στη δυτική ιρανική επαρχία Κερμανσάχ.
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Η κρατική σιωναζιστικη κωλοεβραικη «Ισραηλινή Ηλεκτρική Εταιρεία» ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι αιγυπτιακές εταιρείες φυσικού αερίου EGPC και EGAS υποχρεούνται να της καταβάλουν αποζημιώσεις ύψους 1,76 δισεκατομμυρίων δολαρίων, γιατί σταμάτησαν την παροχή φυσικού αερίου την τελευταία τριετία, εξαιτίας δολιοφθορών και επιθέσεων από τζιχαντοφασιστες που δρουν στην αιγυπτιακή Χερσόνησο του Σινά. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση απάντησε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης που ελήφθη από διεθνή μεσολαβητή.
---------------------------------------------------------------------------------------
ΚΥΠΡΟΣ Η Μόσχα ζητά διευκολύνσεις από την Κύπρο για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-- Λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Λευκωσία, ο Ρώσος πρέσβης, Στανισλάβ Οσάτσι, δήλωσε χτες ότι οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται ήδη διευκολύνσεις που έχει ζητήσει η Μόσχα για να στηριχτούν οι επιχειρήσεις «κατά της τρομοκρατίας», δηλαδή οι βομβαρδισμοί που ξεκίνησε πλέον και η Ρωσία για να βοηθησει τη Συρία, για την «αντιμετώπιση των τζιχαντιστών» των δυτικων αποικιοκρατων. Χτες, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του κόμματος ΕΔΕΚ, Μ. Σιζόπουλο, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Οσάτσι σημείωσε - σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ - ότι πρέπει να υπάρξει συντονισμός των δράσεων για καταπολέμηση του ISIS («Ισλαμοφασιστικού Κράτους»), ότι η θέση της Κύπρου είναι «ιδιαιτέρως ευαίσθητη» για «εμάς και για όλους τους συμμάχους» που καταπολεμούν τον ISIS, ενώ πρόσθεσε: «Νομίζω πως θα βρούμε τον τρόπο να πάρουμε αυτές τις διευκολύνσεις». Από τη μεριά του, ο Μ. Σιζόπουλος εξέφρασε τη θέση του κόμματός του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να προσφέρει και στη Ρωσία «στρατιωτικές διευκολύνσεις» κατά το πρότυπο των διευκολύνσεων που έχουν παραχωρηθεί και στη Γαλλία (της οποίας τα μαχητικά «αξιοποιούν» την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» της Πάφου). Θυμίζουμε ότι μετά την επίσκεψη Αναστασιάδη στη Μόσχα, τον περασμένο Φλεβάρη, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη δυνατότητα ρωσικά πολεμικά πλοία να ελλιμενίζονται σε κυπριακά λιμάνια. Στο μεταξύ, στην Κύπρο βρέθηκε το Σαββατοκύριακο και ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Μάικλ Φάλον, που επισκέφτηκε τις βρετανικές βάσεις στο νησί και μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι «μόνο μέσα από τη συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση θα μπορεί να επιτευχθεί ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία». Σε συνάντηση που είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, ο Φάλον επανέλαβε πως «η Βρετανία δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει με κάθε τρόπο προς μια βιώσιμη διευθέτηση που θα φέρει ασφάλεια στο νησί». Οι δύο άνδρες συζήτησαν και τρόπους συνεργασίας των δύο πλευρών «κατά της τρομοκρατίας» και των «ασύμμετρων απειλών». Συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο είχε την Παρασκευή και ο Γάλλος ομόλογός του, Φρανσουά Ολάντ, που έκανε ενδιάμεση στάση στη Λάρνακα, κατά την αιφνιδιαστική του επίσκεψη στο αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ». Ο Γάλλος ηγέτης διαμήνυσε την ετοιμότητα και του Παρισιού να συμβάλει στις προσπάθειες «λύσης» του Κυπριακού από τη θέση του μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ συζητήθηκε και η νέα συμφωνία με την οποία η γαλλική «Τοτάλ» ανανέωσε το ενδιαφέρον της για τους κυπριακούς υδρογονάνθρακες.
---------------------------------------------------------------------------------------
ΙΣΡΑΗΛ
Χτες, πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας «Χααρέτζ» διαπιστώνει πως «μη κερδοσκοπικοί» οργανισμοί από τις ΗΠΑ χρηματοδότησαν πλουσιοπάροχα, με πάνω από 220.000.000 δολάρια την τελευταία πενταετία την οικοδόμηση πολλών εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Οχθη. Ισραηλινά αεροπλάνα πραγματοποίησαν χτες αεροπορικές επιδρομές στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας χτυπώντας, όπως υποστήριξαν, στρατόπεδο εκπαίδευσης που χρησιμοποιούσαν οι «Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ» (ένοπλη πτέρυγα της «Χαμάς»), προκαλώντας μόνο σοβαρές υλικές ζημιές ως αντίποινα για τη ρίψη πυρών σε ισραηλινή περίπολο στη μεθόριο Γάζας - Ισραήλ.
------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ Καταγγελίες για χτύπημα του συριακού στρατού από συμμάχους των ΗΠΑ. Ενώ το Ιράκ διαμαρτυρήθηκε για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων έξω από τη Μοσούλη, απαιτώντας την άμεση αποχώρησή τους...
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.-- Σε επίσημη διαμαρτυρία στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών προχώρησε χτες το συριακό υπουργείο Εξωτερικών, σε σχέση με τον προχτεσινό βομβαρδισμό θέσεων του συριακού στρατού στο Ντέιρ αλ Ζορ, που προκάλεσε το θάνατο τριών Σύρων στρατιωτών, τον τραυματισμό άλλων 13 και την καταστροφή ενός αριθμού τεθωρακισμένων οχημάτων του στρατού, πυροβόλα και πυρομαχικά. Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών επέρριψε τις ευθύνες στο συνασπισμό των ΗΠΑ για μία «ολοφάνερη επίθεση», σημειώνοντας ότι οι επιδρομές έγιναν από τέσσερα αεροσκάφη που χτύπησαν δυνάμεις του συριακού στρατού με εννιά ρουκέτες. Ζήτησε τη «σθεναρή καταδίκη της ειδεχθούς επίθεσης», σημειώνοντας ότι αντιβαίνει τους στόχους και τις θέσεις της Χάρτας του ΟΗΕ και απαίτησε τη λήψη «άμεσων μέτρων για την αποτροπή παρόμοιων επιθέσεων στο μέλλον», σημειώνοντας την εξέλιξη ως σαφή ένδειξη πως ο συνασπισμός των ΗΠΑ «στερείται αξιοπιστίας στον αγώνα κατά των τρομοκρατών».
Το ιρακινό τελεσίγραφο στην Αγκυρα Δεν είναι τυχαίο πως το ίδιο 48ωρο αυξήθηκε και η ένταση στις σχέσεις Ιράκ - Τουρκίας, με αφορμή την προσχηματική αποστολή μερικών εκατοντάδων Τούρκων στρατιωτών έξω από τη Μοσούλη του βορείου Ιράκ, στο πλαίσιο «εκπαίδευσης» κουρδικών και ιρακινών δυνάμεων κατά του «Ισλαμικού Κράτους», με στόχο τη μελλοντική επιχείρηση για ανακατάληψη της πόλης. Ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Χάιντερ αλ Αμπάντι, έδωσε τελεσίγραφο στην Αγκυρα το οποίο εκπνέει εντός τρέχοντος 24ωρου, απαιτώντας «αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων», απειλώντας σε αντίθετη περίπτωση πως θα θέσει ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επιπλέον, το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε χτες τον Τούρκο πρεσβευτή στη Βαγδάτη για να του επιδώσει επίσημη διαμαρτυρία. Ας σημειωθεί πως οι Τούρκοι στρατιωτικοί σύμβουλοι βρίσκονται στην περιοχή από το 2014, ωστόσο αυτό που προκάλεσε την αφορμή για την «οργή» της ιρακινής κυβέρνησης είναι η αποστολή 350 Τούρκων στρατιωτών («για την προστασία των Τούρκων συμβούλων», πέρα από τους περίπου 600 που είχε ήδη στην περιοχή...) την περασμένη Παρασκευή έξω από τη Μοσούλη, που έγινε δίχως να ενημερωθεί επίσημα η ιρακινή κυβέρνηση. Η Αγκυρα αναγκάστηκε να ανακοινώσει την Κυριακή ότι επιπρόσθετες ενισχύσεις στο Ιράκ θα «σταματήσουν μέχρι να ξεπεραστούν οι ευαισθησίες της ιρακινής κυβέρνησης» και το βράδυ της Δευτέρας ανακοίνωσε την αποχώρηση των 350 στρατιωτών. Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε με νόημα ότι θα είναι «αναγκαίες» οι χερσαίες επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ και ότι η Τουρκία «έχει καθήκον να προστατεύσει τους στρατιώτες της γύρω από τη Μοσούλη».
Συνομιλίες 18-19 Δεκέμβρη στη Ν. Υόρκη Μέσα σε όλα αυτά, «πνίγηκε» η είδηση για την πιθανότητα πραγματοποίησης ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία στη Νέα Υόρκη στις 18 και 19 του μήνα, την οποία αποδέχτηκε χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, θέτοντας δύο βασικές προϋποθέσεις: α) να είναι έτοιμη η διεθνής λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στη Συρία, β) να έχει συμφωνηθεί και ολοκληρωθεί ο κατάλογος με τις συριακές αντιπολιτευόμενες οργανώσεις και κόμματα που μπορούν να συμμετάσχουν σε μελλοντικό διάλογο με τη συριακή κυβέρνηση.