Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Παρασκευη 26 Φεβρουαριου 2016


Νέο όπλο βασανισμού των γυναικών από το Ισλαμικό Κράτος ενώ οι λιποταξίες αυξάνονται
26/2/2016 11.00
Εναν νέο τρόπο βασανισμού των «απείθαρχων» γυναικών φαίνεται πως εφαρμόζει τον τελευταίο καιρό η εξτρεμιστική οργάνωση, την ώρα που οι αναφορές περί λιποταξιών από τις τάξεις του, αυξάνονται συνεχώς. Σύμφωνα με αποκάλυψη της Independent, οι ισλαμιστές έχουν εισαγάγει στις τιμωρητικές μεθόδους τους ένα νέο μεταλλικό εργαλείο με το βασανίζουν τις γυναίκες στη Μοσούλη, όταν τα ρούχα τους δεν καλύπτουν πλήρως τα σώματά τους. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα μάλιστα, ένας πρώην διευθυντής σχολείου που κατάφερε να διαφύγει από την πόλη νωρίτερα μέσα στο μήνα, αναφερόμενος στο νέο εργαλείο βασανισμού λέει ότι προκαλεί αβάσταχτο πόνο καθώς μπορεί να αποκόψει ολόκληρα κομμάτια σάρκας. Μιλώντας στον Independent μία 22χρονη νοικοκυρά η Φατίμα, λέει ότι μετά από πολλές προσπάθειες, τελικά, κατάφερε να το σκάσει από την Μοσούλη όπου τα παιδιά της πεινούσαν και όπου, το τελευταίο διάστημα, το Ισλαμικό Κράτος είχε γίνει πολύ πιο βίαιο απέναντι στις γυναίκες. «Το Biter ή Spike (“δαγκάνα” ή "ακίδα") είχε μετατραπεί σε εφιάλτη για εμάς», λέει η Φατίμα. «Η αδερφή μου τιμωρήθηκε τόσο σκληρά τον περασμένο μήνα επειδή ξέχασε τα γάντια της και έφυγε από το σπίτι», συνεχίζει εξηγώντας πως η αδερφή της περιέγραψε τον πόνο που προκαλεί ως μεγαλύτερο ακόμα και από τους πόνους του τοκετού. Όπως εξηγεί η βρετανική εφημερίδα, πλέον το Ισλαμικό Κράτος απαιτεί από τις γυναίκες να είναι πλήρως καλυμμένες, να φορούν πολύ φαρδιά ρούχα και να συνοδεύονται από έναν άντρα συγγενή. Άλλες μαρτυρίες πάντως λένε για το μεταλλικό εργαλείο ότι στην όψη θυμίζει περισσότερο σαν παγίδα ζώων ή σαν ένα μεταλλικό σαγόνι με δόντια που εισχωρούν βαθιά μέσα στην σάρκα.
Αναφορές για λιποταξίες
Η μαρτυρία της Φατίμα βρίσκει το Ισλαμικό Κράτος αντιμέτωπο με ένα κύμα λιποταξιών, το οποίο προσπαθεί να τερματίσει εκτελώντας τους λιποτάκτες, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα υποστήριξε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Δεν κερδίζουν τις καρδιές και τα μυαλά (...). Συνεχίζουμε να λαμβάνουμε αναφορές για λιποταξίες και εκτελέσεις όσων προσπαθούν να λιποτακτήσουν», είπε ο Ομπάμα και πρόσθεσε πως «η ροή ξένων τρομοκρατών μαχητών προς τη Συρία επιτέλους μοιάζει να επιβραδύνεται». «Όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι το ΙΚ δεν είναι χαλιφάτο — είναι συμμορία», είπε ο Ομπάμα. Πρόσθεσε ότι «δεν θα υπάρξει απολύτως καμία κατάπαυση του πυρός» σε ό,τι αφορά αυτή την τζιχαντιστική οργάνωση: «Σήμερα, έδωσα εντολή στους συνεργάτες μου να ενταθούν οι προσπάθειες σε όλα τα μέτωπα» για την εξάρθρωση του ΙΚ, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
36.500 ξένοι τζιχαντιστές από το 2012
Σύμφωνα με τον συντονιστή των αμερικάνικων υπηρεσιών πληροφοριών, τουλάχιστον 36.500 ξένοι μαχητές έχουν αναχωρήσει από περίπου 120 χώρες για τη Συρία μετά το 2012, προκειμένου να λάβουν μέρος στον πόλεμο που μαίνεται εκεί. Καταθέτοντας στην Ειδική Επιτροπή για Υποθέσεις Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ο επικεφαλής της Εθνικής Διεύθυνσης Πληροφοριών (DNI) Τζέιμς Κλάπερ διευκρίνισε πως ανάμεσα στους ξένους εθελοντές συγκαταλέγονται τουλάχιστον 6.600 από δυτικά κράτη. Παράλληλα, ο Κλάπερ στάθηκε στον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων προσώπων και των προσφύγων σε διεθνές επίπεδο, ο οποίος δεν έχει ιστορικό προηγούμενο —ειδικά από ισλαμικές χώρες που πλήττονται από παρατεταμένες ξηρασίες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα— κρίνοντας πως οι άνθρωποι αυτοί προσφέρουν γόνιμο έδαφος σε ισλαμιστές εξτρεμιστές που επιδιώκουν τη στρατολόγηση νέων μελών. «Οι 60 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι και οι πρόσφυγες, αριθμός ρεκόρ —από τους οποίους οι μισοί είναι παιδιά, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη— θα θέσουν σε δοκιμασία τις δυνατότητες των χωρών που τους φιλοξενούν... ενώ πιθανόν οι εκτοπισμένοι θα γίνουν στόχος στρατολόγων για λογαριασμό βίαιων εξτρεμιστών», σημείωσε ο Τζέιμς Κλάπερ. Ο αριθμός των προσφύγων σε όλο τον κόσμο είναι ο υψηλότερος μετά από εκείνον που είχε καταγραφεί αμέσως μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πρόσθεσε.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η Ρωσία συνεχίζει να βομβαρδίζει τους τρομοκράτες στη Συρία
26/2/2016 13.00
Η Ρωσία συνεχίζει να βομβαρδίζει τις τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, αρνούμενο ωστόσο να επιβεβαιώσει ότι η Μόσχα πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα επιδρομές, κυρίως εναντίον προπυργίων ισλαμοφασιστών μισθοφορων των δυτικων αποικιοκρατων, μερικές ώρες πριν από την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας. "Βεβαίως, η ρωσική αεροπορία συνεχίζει την επιχείρησή της στη Συρία. Υποστηρίζει τις ένοπλες δυνάμεις της Δαμασκού και στοχεύει εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων. Ακόμη και μετά την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας, η επιχείρησή μας δεν θα σταματήσει", δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ υπογραμμίζοντας ότι "αυτό είναι ένα από τα σημεία της συμφωνίας μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι οι αναφορές του Αποικιακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Συρια για σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς σήμερα εναντίον προπυργίων ισλαμοφασιστών των δυτικων αποικιοκρατων "δεν στηρίζονται σε κανένα δεδομένο". "Ξέρουμε ότι το Αποικιακο παρατηρητήριο έχει ήδη δώσει επανειλημμένα πληροφορίες που, δυστυχώς, δεν επιβεβαιώθηκαν και δεν στηρίζονταν σε κανένα αξιόπιστο στοιχείο", σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Λαβρόφ: Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί 100% την εκεχειρία στη Συρία
26/2/2016 13.00
Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί 100% την υλοποίηση της συμφωνίας εκεχειρίας στην Συρία, δηλώνει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, την ώρα που το Κρεμλίνο ανακοινώνει ότι συνεχίζει να βομβαρδίζει τις «τρομοκρατικές οργανώσεις». Ο Λαβρόφ σημείωσε παράλληλα ότι αναμένει από το ΣΑ του ΟΗΕ να εκγρίνει το ψήφισμα για την εκεχειρία στη Συρία.
Την ίδια ώρα το Κρεμλίνο ανακοινώνει ότι η Μόσχα συνεχίζει να βομβαρδίζει τις τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία, αρνήθηκε ωστόσο να επιβεβαιώσει αν πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα επιδρομές, κυρίως εναντίον προπυργίων ισλαμοφασιστών των δυτικων αποικιοκρατων, μερικές ώρες πριν από την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας. «Βεβαίως, η ρωσική αεροπορία συνεχίζει την επιχείρησή της στη Συρία. Υποστηρίζει τις ένοπλες δυνάμεις της Δαμασκού και στοχεύει εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων. Ακόμη και μετά την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας, η επιχείρησή μας δεν θα σταματήσει» δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι «ένα από τα σημεία της συμφωνίας» μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι οι αναφορές του Αποικιακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη Συρια για σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς σήμερα εναντίον προπυργίων ισλαμοφασιστών των δυτικων αποικιοκρατων «δεν στηρίζονται σε κανένα δεδομένο». «Ξέρουμε ότι το Αποικιακο παρατηρητήριο έχει ήδη δώσει επανειλημμένα πληροφορίες που, δυστυχώς, δεν επιβεβαιώθηκαν και δεν στηρίζονταν σε κανένα αξιόπιστο στοιχείο», υπογράμμισε.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Εχουν βαλθει ολες οι φυλλαδες να μας πεισουν τι τραβανε οι καυμενοι οι "προσφυγες". Καταρχην δεν ειναι "προσφυγες" ειναι λαθρομεταναστες!!! Συριοι ειναι μονο το 10%! Και αυτοι ονομαζονται "προσφυγες" στην γειτοκικη τους πρωτη χωρα υποδοχης. Δηλαδη στην Τουρκια! Οταν φευγουν από εκει, και πηγαινουν 10.000 χιλιομετρα αποσταση, σε αλλες χωρες, για τα επιδοματα, η καλυτερες οικονομικες απολαβες, ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ!!!! Και βεβαια δεν συζηταμε καθολου, οτι ολοι αυτοι ειναι ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΤΕΣ!!! Εφυγαν απο την Συρια, γιατι δεν ηθελαν τη Δημοκρατια του Ασαντ, τον πολιτισμο, αλλα ηθελαν τον ισλαμοφασισμο, τη σαρια, και τη μαντηλα!!! Ε, να πανε τοτε στη Σαουδικη Αραβια, το Καταρ, το Κουβειτ και στα Εμιρατα!!! Να μην ερχονται εδω!!! Αυτο, και τελειωσε, Βουλιαχτε τους!!! Γουρουνια ειναι!!! Αποκεφαλιστες!!! Και αυτοι, και το κωλοπαιδα τους!!! Σαλτα και γαμιθηται, ρουφιανοδημοσιοκαφροι, πουλημενα τομαρια, που σας εχουν πληρωσει για να διαμορφωσεται τη "κοινη γνωμη"!!!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΕΚΤΑΚΤΟ: Δολοφονήθηκε ο Omar Nayef Zayed μέσα στη παλαιστινιακή πρεσβεία στην Βουλγαρία
Τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης και αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο Ομάρ σκοτώθηκε πέφτοντας από ένα ψηλό σημείο του κτιρίου. Αναφέρουν ότι «δεν αποκλείεται» να τον έσπρωξαν. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ήταν τα πρώτα που ανέφεραν ρητά ότι ο Ομάρ «δολοφονήθηκε». "Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Είναι απλά αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα τη λειτουργία της κυβέρνησής τους και των υπηρεσιών πληροφοριών της ", δήλωσε ο Joe Catron του Samidoun. Ο Omar Nayef Zayed, ένας πρώην παλαιστίνιος πολιτικός κρατούμενος και πρώην απεργός πείνας του οποίου την έκδοση από τη Βουλγαρία είχε ζητήσει το Ισραήλ τον Δεκέμβριο, βρέθηκε νεκρός σήμερα το πρωί μέσα στην παλαιστινιακή πρεσβεία στη Σόφια της Βουλγαρίας, όπου είχε καταφύγει.
"Ο Omar Nayef Zayed ήταν στοχευμένος, ως Παλαιστίνιος, ως αγωνιστής και ως πρώην πολιτικός κρατούμενος," είπε η Charlotte Kates, διεθνής συντονίστρια του Δικτύου Αλληλεγγύης Παλαιστινίων Κρατουμένων Samidoun. "Η περίπτωσή του, η στόχευση και η δολοφονία του ήταν μια απόδειξη ότι κανένας Παλαιστίνιος οπουδήποτε, είναι ασφαλής από τα μακριά χέρια της ισραηλινής κατοχής. Αυτό είναι σαφώς μια απειλή για όλους τους Παλαιστίνιους - ειδικά τους πρώην κρατούμενους και βετεράνους του αγώνα στην Ευρώπη. Έχουμε δεσμευτεί να σταθούμε κοντά στην οικογένεια του Omar Nayef Zayed για να βοηθήσουμε να λογοδοτήσουνοι υπεύθυνοι για ον θάνατό του, και να χτίσουμε ένα κίνημα για αυτό για το οποίο έχασε τη ζωή του - για μια ελεύθερη Παλαιστίνη "
Την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015, η ισραηλινή πρεσβεία απέστειλε επιστολή προς το βουλγαρικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ζητώντας την έκδοση του Omar Nayef Zayed, χαρακτηρίζοντάς τον "φυγά από τη δικαιοσύνη."
Την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου εισέβαλαν στο σπίτι του Ομάρ . Αυτός δεν ήταν στο σπίτι και συνέλαβαν τον γιο του για μία ημέρα. Ο εισαγγελέας στη Βουλγαρία δήλωσε στα αραβικά μέσα ενημέρωσης κάλεσμα για τη φυλάκισή και τη γρήγορη έκδοσή του στο Τελ Αβίβ. Η ακριβής αιτία του θανάτου του Ομάρ δεν είναι ακόμη σαφής, αλλά είναι σαφές ότι η αιτία του θανάτου του είναι η εκδίκηση του ισραηλινού κράτους εναντίον ενός παλαιστινίου αγωνιστή που αγωνιζόταν για την ελευθερία όλων των Παλαιστινίων. Το Δίκτυο Αλληλεγγύης των Παλαιστινίων Κρατουμένων απαιτεί μια ανεξάρτητη αυτοψία του σώματος του Ομάρ και πλήρη διερεύνηση από Βούλγαρους και Παλαιστίνιους αξιωματούχους για το θάνατο του Ομάρ. Ο Zayed, 52 ετών, γεννήθηκε στην Τζενίν, στη Δυτική Όχθη της Παλαιστίνης. Συνελήφθη από τις δυνάμεις κατοχής τον Μάιο του 1986 και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Μετά από απεργία πείνας 40 ημερών το 1990, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στη Βηθλεέμ όπου δραπέτευσε τον Μάιο, και εξαφανίστηκε από την Παλαιστίνη. Το 1994, ταξίδεψε στην Βουλγαρία. Ο Omar παντρεύτηκε μια γυναίκα από τη Βουλγαρία και έχει ένα παιδί. Δούλευε στο παλαιστινιακό παντοπωλείο του γνωστό στην παλαιστινιακή κοινότητα της Σόφιας.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ράμα: Η Αλβανία δεν θα ανοίξει τα σύνορα της στους πρόσφυγες
«Η Αλβανία δεν θα ανοίξει τα σύνορά της για τους πρόσφυγες» τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας, Έντι Ράμα, υποστηρίζοντας ότι «δεν έχουμε ούτε τις συνθήκες, ούτε την δυνατότητα, ούτε και την ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να σώσουμε τον κόσμο»
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πιατάς: Οχι μόνο δεν δικαιώθηκα που ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είμαι αιχμάλωτος πολέμου! ... έχουμε δώσει τα κλειδιά της χώρας, άρα δεν υπάρχει ανεξάρτητη πολιτική!
«Ούτως ή άλλως είμαστε εγκλωβισμένοι. Όχι βέβαια (δεν δικαιώθηκα από την ψήφο μου στον ΣΥΡΙΖΑ), αιχμάλωτος πολέμου είμαι, ξέρετε, Γενεύη, τα δικαιώματά μου θέλω, πρόσφυγας στη χώρα μου είμαι και τουλάχιστον οι πρόσφυγες θέλουν να φύγουν, εγώ δεν έχω πού να πάω», δήλωσε ο Δημήτρης Πιατάς και συνέχισε: «Δεν έχω ψευδαισθήσεις. Κατ΄ αρχάς, να σοβαρευτούμε λίγο ως κράτος για να είμαι εγώ ο μη σοβαρός, αν μη τι άλλο. Πια δεν διοικούμε εμείς το κράτος. Το κράτος είναι άνωθεν, δηλαδή πια ελέγχεται, έχουμε δώσει τα κλειδιά της χώρας, άρα δεν υπάρχει ανεξάρτητη πολιτική».
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΚΑΪΡΟ.-- Αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε χτες τέσσερις Χριστιανούς Κόπτες (εκ των οποίων ο ένας ανήλικος) σε τρία έως πέντε χρόνια κάθειρξη για περιφρόνηση του Ισλάμ.
ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Κινητοποιήσεις συνεχίζονται σε πανεπιστήμια της Νότιας Αφρικής και στην Πρετόρια, όπου φοιτητικές οργανώσεις απέχουν από τα μαθήματα διεκδικώντας σειρά αιτημάτων, όπως η μείωση των διδάκτρων και η απεμπόληση της λευκής μειονότητας των Αφρικάνερς από τις γλώσσες διδασκαλίας, προκειμένου είτε τα μαθήματα να γίνονται και στις 11 γλώσσες και διαλέκτους της Νότιας Αφρικής είτε να γίνονται μόνο στα αγγλικά, που είναι και η επίσημη γλώσσα της χώρας, για να εξοικονομηθούν πόροι για τη χορήγηση υποτροφιών στους φτωχούς φοιτητές.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΟΥΚΡΑΝΙΑ Σφοδροί βομβαρδισμοί ανατολικά
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.-- Συνεχίζονται και εντατικοποιούνται οι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών στην Ανατολική Ουκρανία από τις δυνάμεις της ναζιστικής κυβέρνησης του Κιέβου (στρατός και τάγματα ναζιστών και φασιστών). Χτες, δύο άμαχοι (το ένα 10χρονο παιδί) τραυματίστηκαν στις περιοχές Κουιμπισέφσκι και Ζαΐτσεβο του Ντονέτσκ από σφοδρούς βομβαρδισμούς από ναζιστικά τάγματα. Επίσης, ο ναζιστικος στρατός βομβάρδισε και τον οικισμό Πέσκι χωρίς να αναφερθούν ανθρώπινες απώλειες.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ Από μια κλωστή η ζωή του Μοχάμεντ αλ Κικ
ΡΑΜΑΛΑ.-- «Ο Μοχάμεντ αλ Κικ μπορεί να πεθάνει ανά πάσα στιγμή... Πλέον δεν μπορεί ούτε να αναπνεύσει εύκολα και υποφέρει από φρικτούς πόνους» δήλωσε χτες σε δημοσιογράφους η Χίμπα Μασάλα, μία από τους δικηγόρους του 33χρονου Παλαιστίνιου δημοσιογράφου που έκλεισε το περασμένο 24ωρο 93 μέρες απεργίας πείνας, διαμαρτυρόμενος για την άδικη σύλληψη και κράτησή του, χωρίς κατηγορίες ή δίκη, από τις ισραηλινές κατοχικές αρχές στη Δυτική Οχθη... Η δικηγόρος, που είναι μέλος της «Παλαιστινιακής Επιτροπής για Θέματα Κρατουμένων», σημείωσε ότι ο οργανισμός του Αλ Κικ έχει καταρρεύσει σωματικά, σε σημείο που πλέον είναι ανήμπορος να μιλήσει, μετά από μήνες «νοσηλείας» στο Ιατρικό Κέντρο «HaEmek» στη βόρεια ισραηλινή πόλη Αφουλα. Το ίδιο 24ωρο, χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι στη Λωρίδα της Γάζας ξεκίνησαν απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή δεδουλευμένων επί μήνες, ενώ νωρίτερα οι περισσότεροι έπαιρναν «έναντι» το 40% του μισθού τους.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΤΟΥΡΚΙΑ Συμφωνίες «αντιτρομοκρατικής» συνεργασίας με τη Γερμανία
ΑΓΚΥΡΑ.-- Στο φόντο ευρύτερων διεργασιών που συνεχίζονται μεταξύ Γερμανίας και ισλαμοφασιστικης Τουρκίας, οι δύο φασιστικες χώρες υπέγραψαν την Τρίτη κοινές διακηρύξεις για την «αντιτρομοκρατική» τους συνεργασία, όπως μετέδωσαν πολλά τουρκικά ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, ο Γερμανός πρέσβης στην Αγκυρα, Μάρτιν Ερντμαν, και ο Τούρκος αναπληρωτής υφυπουργός Εσωτερικών, του ισλαμοφασιστικου καθεστωτως, Μεχμέτ Τεκιναρσλάν, έβαλαν τις υπογραφές τους σε τρία χωριστά ντοκουμέντα, τα οποία, σύμφωνα με ανακοίνωση της γερμανικής πρεσβείας, «αποτελούν τη βάση μιας ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Εσωτερικών των δύο χωρών. Πιο έντονη ανταλλαγή (πληροφοριών) προβλέπεται μεταξύ αξιωματούχων των δύο πλευρών, ειδικά όσον αφορά ειδικούς για τη διαχείριση των συνόρων, την παράνομη μετανάστευση και τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας». Μάλιστα, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο Ερντμαν στάθηκε και στη σημασία που έχει η περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας Τουρκίας και Γερμανίας για την παρεμπόδιση της παράνομης διέλευσης από τη Μεσόγειο και το Αιγαίο και την πιο αποτελεσματική παρέμβαση κατά των δικτύων δουλεμπόρων. Στο Βερολίνο, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, υπογράμμισε, επίσης την Τρίτη, ότι η εγγύηση της ασφάλειας στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα είναι σημαντική «και περιλαμβάνει ανθρώπους που επιστρέφουν στην Τουρκία και δε γίνονται δεκτοί στην Ελλάδα πρώτα». Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δεν παρέλειψε χτες να εκφράσει τις ευχαριστίες του στη Γερμανία για τη στήριξή της στην τουρκική πρόταση για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη βόρεια Συρία. «Η στήριξη της Μέρκελ είναι σημαντική, την ευχαριστούμε πολύ», είπε χαρακτηριστικά.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΥΡΙΑ
Εντονη, ήταν χτες η αντίδραση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, για τις αναφορές που έκανε το βράδυ της Τρίτης ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζον Κέρι, σε επιτροπή της Γερουσίας σχετικά με το λεγόμενο «σχέδιο Β» που αφήνει αιχμές για διαμελισμό της Συρίας σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσει το σχέδιο κατάπαυσης πυρός. Ο Λαβρόφ σημείωσε ότι ούτε υπήρχε, ούτε θα υπάρξει «σχέδιο Β» για τη Συρία. Παράλληλα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μ. Ζακχάροβα, παρατήρησε ότι οι ΗΠΑ προσπάθησαν να ερμηνεύσουν τη ρωσο-αμερικανική συμφωνία παύσης πυρός σε μέτωπα της Συρίας «με διαμετρικά αντίθετο τρόπο». Σημείωσε, ακόμη, τις προσπάθειες να εμφανιστεί πως η Ρωσία και ο συριακός στρατός παραβιάζουν τη συμφωνία, αποκρύπτοντας επιμελώς ότι από αυτήν εξαιρούνται οι τζιχαντιστές του ΙΚ, του Μετώπου Νούσρα κ.ά.
Μάχες σε έξαρση
Γεγονός είναι, πάντως, ότι προετοιμασίες της συμφωνίας παύσης πυρός δεν σταμάτησαν, ούτε θα σταματήσουν τις επιχειρήσεις του συριακού στρατού κατά των τζιχαντιστών. Χτες, ο συριακός στρατός ανέκτησε τη σημαντική πόλη Κχανασέρ της επαρχίας Χαλεπίου, που κατέλαβαν την Τρίτη για λίγο ισλαμιστές μισθοφόροι. Η ανάκτηση της πόλης τους θεωρείται πως φέρνει το συριακό στρατό πιο κοντά στην ανάκτηση της πόλης Χαλέπι. Αργότερα χτες βράδυ, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ, δήλωσε ότι κουρδικές δυνάμεις της Συρίας περικύκλωσαν την περιοχή Σανταντέχ, επιδιώκοντας να κόψουν τη βασική βόρεια αρτηρία σύνδεσης της συριακής πόλης Ράκα (που είναι το βασικό προπύργιο των τζιχαντιστών) με την ιρακινή πόλη Μοσούλη, που τελεί επίσης υπό τον έλεγχο του ΙΚ. Αλλοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου συμπλήρωσαν ότι Κούρδοι και άλλοι Αραβες μαχητές που συμμετέχουν στις «Δημοκρατικές Δυνάμεις Συρίας», ετοιμάζονται να εξαπολύσουν επίθεση και κατά της πόλης Ράκα... Αίσθηση προκάλεσαν τέλος και οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ότι «Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης» αποχωρούν από τη Συρία, προσθέτοντας ωστόσο ότι η εξέλιξη δεν σημαίνει διακοπή της ιρανικής στρατιωτικής βοήθειας στην κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ.

6 σχόλια:

e-h είπε...



Obama to visit Cuba in March
President Obama will visit Cuba on 21-22 March as part his tour of Latin America. It will mark the first visit by a US sitting president since Calvin Coolidge in 1928.
The visit is expected to coincide with the signing of a peace deal between the FARC and Colombian government following talks which have been taking place in Cuba in recent years. He is also expected to have meetings with President Raúl Castro.
Josefina Vidal, Cuba’s lead negotiator with the US, said that ending the ongoing blockade and the return of Guantánamo Bay would be key topics of conversation during the visit.
Although the US president has recently laid out plans to close the US prison at Guantánamo, the US government has stated it has no intention of ending its occupation of the Cuban territory where the US have had a naval base since 1902.


Ο Ομπάμα θα επισκεφθεί την Κούβα τον Μάρτιο
Ο Πρόεδρος Ομπάμα θα επισκεφθεί την Κούβα στις 21-22 Μαρτίου, σαν μέρος της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική. Θα σηματοδοτήσει την πρώτη επίσκεψη από τον παρων πρόεδρο των ΗΠΑ από τον Calvin Coolidge το 1928.
Η επίσκεψη αναμένεται να συμπέσει με την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ του FARC και της κολομβιανής κυβέρνησης μετά τις συνομιλίες που λαμβάνουν χώρα στην Κούβα τα τελευταία χρόνια. Επίσης, αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Ραούλ Κάστρο.
Η Ζοζεφίνα Vidal, επικεφαλής διαπραγματευτής της Κούβας με τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι ο τερματισμός του συνεχιζόμενου αποκλεισμού και η επιστροφή του Γκουαντάναμο θα είναι τα βασικά θέματα της συζήτησης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.
Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει θέσει πρόσφατα τα σχέδια για να κλείσει τη φυλακή των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να τελειώνει την κατοχή του κουβανικού εδάφους όπου οι ΗΠΑ έχουν μια ναυτική βάση από το 1902.


e-h είπε...

Emma Thompson adds support to ¡PRESENTE! exhibition and appeal
British Oscar winning actress Emma Thompson is the latest personality to give her support to the ¡PRESENTE! exhibition and efforts to bring young Cuban artist, Adislén Reyes, to Britain for the event.
She joins actors Peter Capaldi, Frances de la Tour and Maxine Peake and British artist Richard Wentworth CBE who are also supporting the exhibition of contemporary art from Cuba which will run from 6-29 October 2016 at London’s GX Gallery. ¡PRESENTE! aims to give Cuban artists a rare opportunity to display their work in the UK, and profits from artwork sales will fund materials for Cuba’s art schools.
Please support the appeal to bring Adislén to Britain for the show and to participate in an associated programme of events.


Η Emma Thompson προσθέτει υποστήριξη για ¡présente! έκθεση και έκκληση
Η Βρετανίδα βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Emma Thompson είναι η τελευταία προσωπικότητα που έδωσε την υποστήριξή της προς την παρούσα ¡! έκθεση και τις προσπάθειες για να φέρει τον νέο Κουβανό καλλιτέχνη, Adislén Reyes, στη Βρετανία για την εκδήλωση.
Ενώνετε με τους ηθοποιούς Peter Capaldi, Frances de la Tour και Maxine Peake και τον Βρετανό καλλιτέχνη Richard Wentworth CBE που επίσης υποστηρίζουν την έκθεση σύγχρονης τέχνης από την Κούβα η οποία θα διαρκέσει από 6 έως 29 Οκτώβρης 2016 στην GX Gallery του Λονδίνου. ¡Présente! έχει ως στόχο να δώσει στους Κουβανούς καλλιτέχνες μια σπάνια ευκαιρία για να εμφανισουν το έργο τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, και τα κέρδη από τις πωλήσεις των έργων τέχνης θα χρηματοδοτήσουν υλικά για τα σχολεία τέχνης της Κούβας.
Παρακαλείστε να υποστηρίξετε την έκκληση για να έρθει ο Adislén στη Βρετανία για την παράσταση και να συμμετάσχει σε ένα σχετικό πρόγραμμα εκδηλώσεων.

e-h είπε...


The latest victim of the blockade: US fines another French company
The US treasury has imposed a $614,250 fine on French company CGG Services for the use of equipment of US origin on oil and gas exploration vessels operating in Cuban waters.
The fine illustrates the extraterritorial scope of US blockade laws, which has seen fines totalling $2.83 billion imposed on seven companies in the 14 months since December 2014 when relations between the two countries were re-established.
According to the US treasury, the French company’s activities “caused significant harm to US sanctions program objectives by providing a substantial economic benefit to Cuba.”


Το τελευταίο θύμα του αποκλεισμού: US πρόστιμα των ΗΠΑ σε άλλη γαλλική εταιρεία

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε πρόστιμο $ 614.250 στην γαλλική εταιρεία CGG Υπηρεσίες για την χρήση του εξοπλισμού των ΗΠΑ προέλευσης για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου σκαφών που αλιεύουν στα ύδατα της Κούβας.
Το πρόστιμο απεικονίζει το εξωεδαφικό πεδίο εφαρμογής των νόμων αποκλεισμού των ΗΠΑ, το οποίο έχει δει πρόστιμα συνολικού ύψους 2.830.000.000 $ που επιβλήθηκαν σε επτά εταιρείες τους 14 μήνες από τον Δεκέμβριο του 2014, όταν αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, οι δραστηριότητες της γαλλικής εταιρείας «προκάλεσαν σημαντικές βλάβες στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος κυρώσεων των ΗΠΑ, παρέχοντας ένα σημαντικό οικονομικό όφελος στην Κούβα."

e-h είπε...



Deal agreed on commercial flights from US
Commercial flights between Cuba and the United States will begin soon after the two countries signed a civil aviation deal that will allow airlines to freely travel to Cuba for the first time since the blockade was imposed on the island over 50 years ago.
The signing of the agreement is being praised as yet another step forward for bilateral relations between Cuba and the US .However, the agreement does little to end the illegal blockade on the island. Click here for a handy info graphic explaining what more Obama could do to help end the blockade.


Συμφωνητικό συμφώνησαν για εμπορικές πτήσεις από τις ΗΠΑ

Εμπορικές πτήσεις μεταξύ της Κούβας και των ΗΠΑ θα αρχίσουν αμέσως μετά που οι δύο χώρες υπέγραψαν μια συμφωνία πολιτικής αεροπορίας που θα επιτρέψει στις αεροπορικές εταιρείες να ταξιδεύουν ελεύθερα στην Κούβα, για πρώτη φορά από το εμπάργκο που επιβλήθηκε στο νησί πριν από 50 χρόνια.
Η υπογραφή της συμφωνίας αξιζει να επαινεθεί ως ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός για τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Κούβας και των ΗΠΑ .Ωστόσο, η συμφωνία κάνει λίγα για να τερματισει τον παράνομο αποκλεισμό στο νησί. Κάντε κλικ εδώ για εύχρηστες πληροφορίες γραφικό εξηγώντας τι θα μπορούσε να κάνει περισσότερα ο Ομπάμα για να βοηθήσει στον τερματισμό του αποκλεισμού.

e-h είπε...


Farewell concert for Buena Vista Social Club
After sixteen years the Orquesta Buena Vista Social Club is bidding 'Adios' with a farewell world tour show at London's O2 Arena. The group has been touring the globe in different forms and combinations since 1997 after the release of the Grammy-winning best-selling album Buena Vista Social Club.
This final tour which started in 2014 will end where the journey began with a homecoming gala performance in Havana following this show. This is the last chance to see the show!


Αποχαιρετιστήρια συναυλία για Buena Vista Social Club

Μετά από δεκαέξι χρόνια, η Orquesta Buena Vista Social Club διεκδικεί το «Αντίο» με μια αποχαιρετιστήρια παγκόσμια περιοδεία συναυλία στο O2 Arena του Λονδίνου. Η ομάδα έχει περιοδεύσει τον κόσμο σε διάφορες μορφές και συνδυασμούς από το 1997, μετά την κατακτηση του Grammy-κερδίζοντας τις μεγαλύτερες πωλήσεις άλμπουμ Buena Vista Social Club.
Αυτή η τελική περιοδεία η οποία ξεκίνησε το 2014 θα τελειώσει όταν το ταξίδι ξεκίνησε με μια παράσταση με την επιστροφή στην πατρίδα και γκαλά στην Αβάνα μετά από αυτή την εκπομπή. Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για να δείτε την παράσταση!

e-h είπε...


Η Κουβανική Επανάσταση : Ζωντανή και επίκαιρη!
Εκδήλωση για την 57η επαίτειο
Άνοιγμα της εκδήλωσης από την Πανελλαδική Ανεξάρτητη Ταξική εργατική Κίνηση.
Αναφορά από το συνέδριο «Με όλους για το καλό όλων» της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Χοσέ Μαρτί , Αβάνα 25 – 28 Γενάρη από μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Χοσέ Μαρτί».
Θα χαιρετίσει ο πρέσβης της Κούβας Οσβάλντο Καρμπάτσο Μαρτίνες και από τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και Αλλυλεγγύης.
Θα ακολουθήσει πρόγραμμα με κουβανική και ελληνική μουσική και ποίηση.
Κυριακή, 28 Φλεβάρη, 6.00 μμ
Σολωμού 13, 3ος όροφος
Είσοδος ελεύθερη
Συνδιοργανώνουν : Πολιτιστικός Σύλλογος «Χοσέ Μαρτί», Πανελλαδική Ανεξάρτητη Ταξική Εργατική Κίνηση, Αθλητικός/πολιτιστικός σύνδεσμος «Hasta La Victoria Simpre»