Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Σαββατο 12 Μαρτιου 2016


José Saramago : «Η Αριστερά δεν έχει την παραμικρή γ@μημένη ιδέα για τον κόσμο στον οποίο ζει»
23/6/2010
Πριν τρία ή τέσσερα χρόνια, κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε μια λατινοαμερικάνικη εφημερίδα, θαρρώ αργεντίνικη, μέσα σε μια διαδοχή ερωτήσεων και των απαντήσεων, πέταξα μια δήλωση, για την οποία φανταζόμουν (τόσο αφελής ήμουν) ότι θα προκαλούσε αγανάκτηση, διαμάχες και σκάνδαλο: πρώτα-πρώτα στις τάξεις της τοπικής αριστεράς, και, ποιος ξέρει, θα διαδιδόταν, όπως ένας κυματισμός, στους διεθνείς χώρους που επικαλούνται την εν λόγω αριστερά, είτε αυτοί είναι πολιτικοί, είτε συνδικαλιστικοί, είτε πολιτιστικοί. Η εφημερίδα αναπαρήγαγε ακριβώς την φράση μου, σε όλη την σκληρότητά της, χωρίς την παραμικρή υποχώρηση απέναντι στην αισχρότητά της: «Η αριστερά δεν έχει την παραμικρή γ@μημένη ιδέα για τον κόσμο μέσα στον οποίο ζει». Στην πρόθεσή μου, που ήταν σκοπίμως προβοκατόρικη, η αριστερά που προκλήθηκε κατ’αυτόν τον τρόπο, απάντησε με την πιο παγερή σιωπή.
Κανένα κομουνιστικό κόμμα, αρχίζοντας π.χ., από εκείνο του οποίου είμαι μέλος, δεν ανέβηκε σε καμιά έπαλξη για να διαμαρτυρηθεί ή έστω να επιχειρηματολογήσει για το δίκαιο ή το άδικο της φράσης που είχα προφέρει. Πολύ περισσότερο, κανένα από τα σοσιαλιστικά κόμματα που βρίσκονται στις αντίστοιχες κυβερνήσεις, και έχω κατά νου ειδικά εκείνα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, δεν έκρινε απαραίτητο να απαιτήσει εξηγήσεις από τον ξεδιάντροπο συγγραφέα, που τόλμησε να πετάξει ένα κοτρώνι μέσα στο σάπιο τέλμα της αδιαφορίας. Μηδέν από μηδέν, πλήρης σιωπή, ως εάν οι ιδεολογικοί τάφοι μέσα στους οποίους είχαν καταφύγει να μην περιείχαν τίποτε άλλο εκτός από σκόνη κι αράχνες, κι ένα παλαιό κόκκαλο, που δεν θα μπορούσε μάλιστα να χρησιμέψει ούτε ως λείψανο. Για μερικές ημέρες ένοιωσα αποκλεισμένος από την ανθρώπινη κοινωνία, σαν να είχα πανούκλα, να είχα πάθει κάποιου είδους κίρρωση του εγκεφάλου, και να μην ήξερα πια τι λέω. Είχα φθάσει μάλιστα για να σκέφτομαι πως μια συμπονετική φράση σίγουρα θα κυκλοφορούσε μεταξύ εκείνων που σιώπησαν, και θα ήταν περίπου αυτή: «Ο κακομοίρης, τι άλλο να περιμένουμε απ’αυτόν στην ηλικία που είναι;» Είναι ξεκάθαρο ότι δεν με έκριναν άξιο να πω τη γνώμη μου. Πέρασε ο καιρός, και η κατάσταση του κόσμου έγινε όλο και περισσότερο πολύπλοκη, και η ατρόμητη αριστερά, συνέχισε να παίζει το ρόλο που της μοιράστηκε, στην εξουσία ή στην αντιπολίτευση. Κι εγώ ––που στο μεταξύ είχα κάνει άλλη μια ανακάλυψη, ότι δηλαδή ο Marx δεν είχε ποτέ τόσο δίκιο όσο σήμερα–– φανταζόμουν, όταν πέρυσι εξερράγη το καρκίνωμα της αισχροκέρδειας των ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ, ότι η απανταχού αριστερά, εάν ζούσε ακόμη, θα άνοιγε τελικά το στόμα της για να πει τι νόμιζε για το ζήτημα… Έχω την εξήγηση: η αριστερά δεν σκέφτεται, δεν δρα, δεν ρισκάρει. Ύστερα, συνέβη ό,τι συνέβη, μέχρι και σήμερα, και η αριστερά, χαλαρά κι ανεύθυνα, συνεχίζει να μην σκέφτεται, να μην ενεργεί, να μην ρισκάρει. Μην εκπλήσσεστε επομένως με την αυθάδεια του ερωτήματος του τίτλου: «Πού είναι η αριστερά; » Δεν ρίχνω τον οβολό μου, έχω πληρώσει ήδη υπερβολικά ακριβά τις αυταπάτες μου.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αφαιρούν την ιθαγένεια από ομογενείς
Σάββατο, 12 Μαρτίου 2016, 12:39
Σωρεία ανακλήσεων πράξεων χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας σε Έλληνες ομογενείς από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, που διαμένουν σε περιοχές της Θράκης και ευρύτερα της Βόρειας Ελλάδας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Σύμφωνα με την καταγγελία: "Σοβαρή ανησυχία και ερωτηματικά έχει δημιουργήσει η πάγια πλέον τακτική της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης τα τελευταία δύο χρόνια να ανακαλεί πράξεις χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας σε ομογενείς από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ που ανατρέχουν έως και 15 και πλέον έτη πίσω στον χρόνο, χωρίς μάλιστα οι αρμόδιες υπηρεσίες να μπουν καν στον κόπο να ακούσουν τους ενδιαφερόμενους πριν το πράξουν. Έτσι πολλές εκατοντάδες μέχρι χθες συμπολιτών μας, με καταγωγή ιδίως από τον Πόντο, υποχρεούνται “να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός 30 ημερών”. Οι άνθρωποι αυτοί και οι πρόγονοί τους, είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους πολλές φορές μέσα σε περιστάσεις οικονομικής εξαθλίωσης και εμφυλίου πολέμου, που επακολούθησαν της κατάρρευσης του ανατολικού συνασπισμού, και εγκαταστάθηκαν -συχνά με πρωτοβουλία του κράτους- στην Ελλάδα, έφτιαξαν εδώ ξανά τη ζωή τους, πρόκοψαν και έκαναν οικογένειες. Ξαφνικά από τη μια μέρα στην άλλη, οι ίδιοι αλλά και τα παιδιά τους βρίσκονται χωρίς καμία ιθαγένεια, αλλά και χωρίς άδεια καν να παραμείνουν εδώ νομίμως. Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καλούν τον Υπουργό Εσωτερικών και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης 1. να διακόψουν αμέσως τη πρακτική των αθρόων άκριτων ανακλήσεων της ιθαγένειας των ομογενών από την πρώην ΕΣΣΔ, 2. να υιοθετήσουν δια της έκδοσης σχετικής εγκυκλίου τη πρακτική της προηγούμενης ακρόασης των ενδιαφερομένων, προκειμένης της διαπίστωσης της ακρίβειας των πιστοποιουμένων από αμφισβητούμενης γνησιότητας αλλοδαπά διοικητικά έγγραφα προσωπικής και οικογενειακής κατάστασης, 3. να ανακαλέσουν, κατόπιν σχετικής αίτησης θεραπείας των ενδιαφερομένων, κάθε ανάκληση πράξης χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας που διενεργήθηκε χωρίς τη προηγούμενη ακρόασή τους και την ευκαιρία να καταδείξουν τη καλή τους πίστη.
Αλεξανδρούπολη: Απεργία πείνας ξεκίνησε ομογενής λόγω της ανάκλησης της ελληνικής του ιθαγένειας
Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των ομογενών από την Πρώην Σοβιετική Ένωση, στους οποίους έγινε ανάκληση της Ελληνικής Ιθαγένειας χωρίς ακρόαση. Η ανάκληση της Ιθαγένειας γίνεται λόγω γραφειοκρατικών λαθών, που έκαναν πριν από 30- 50 χρόνια οι δημόσιες υπηρεσίες των χωρών προέλευσης των ομογενών. Το ελληνικό κράτος, που στις αρχές του ’90 έδωσε στους Έλληνες ομογενείς την ευκαιρία να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, σήμερα μετά από 20 χρόνια διώχνει τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας εξαιτίας ενός γραφειοκρατικού λάθους, υποστηρίζουν οι ομογενείς, δείχνοντας επίσημα έγγραφα της ΙΝΤΕΡΠΟΛ που αποδεικνύουν ότι όλα τους τα πιστοποιητικά είναι επίσημα και νόμιμα. Σύμφωνα μάλιστα με το trakinet η απόγνωση των ομογενών είναι τόσο μεγάλη, που μάλιστα ένας εξ αυτών ξεκίνησε απεργία πείνας, ως διαμαρτυρία για το γεγονός ότι η κόρη του που βρίσκεται στη Γερμανία, δεν μπορεί να επιστρέψει στην Ελλάδα για να δει την οικογένεια της, καθώς δεν έχει τα απαραίτητα έγγραφα. Αυτό που δηλώνουν οι ομογενείς είναι ότι είναι Έλληνες, και ότι δεν μπορούν να καταλάβουν για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια, και μάλιστα χωρίς ακρόαση.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο Αραβικός Σύνδεσμός των αληταραδων σειχιδων κήρυξε τη λιβανική Χεζμπολάχ τρομοκρατική οργάνωση
Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016, 19:23
Ο Αραβικός Σύνδεσμός των αληταραδων σειχιδων δουλων των δυτικων αποικιοκρατων κήρυξε τη λιβανική, σιιτική μουσουλμανική οργάνωση Χεζμπολάχ «τρομοκρατική οργάνωση», μεταδίδει το αιγυπτιακό πρακτορείο MENA του δικτατορα-«προεδρου» της Αιγυπτου. Η κίνηση έρχεται λίγες ημέρες μετά την αντίστοιχη κίνηση του Συμβουλίου Συνεργασίας των αληταραδων σειχιδων του Κόλπου, στο οποίο πρωτοστατεί η αλητικη καθυστερημενη ισλαμοφασιστικη ουαχαμπιτοφασιστικη Σαουδική Αραβία. Η Χεζμπολάχ διατηρεί στενές σχέσεις με το σιιτικό Ιράν και με το κοσμικό, αλλά ελεγχόμενο από σιίτες μουσουλμάνους καθεστώς του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ. Στις περισσότερες αραβικές χώρες (ειδικά στις δύο ηγετικές αλητικες αραβικές δυνάμεις, Σαουδική Αραβία και Αίγυπτο) κυριαρχεί το σουνιτικό καθυστερημενο ισλαμοφασιστικο ουαχαμπιτικο ισλάμ.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο Ερντογαν φιμωνει τον Τυπο. Μετετρεψε βιαια τη Zaman και το πρακτορειο Cihan σε φερεφωνα του.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το παραμυθι με την εξοδο της Κυπρου από το Μνημονιο. Βγηκε μας λενε από το προγραμμα, αλλα δεν μας λενε ότι είναι ακομα μες το σκοτεινο τουνελ η μαρτυρικη Μεγαλονησος. Συνεχιζεται ο αγωνας δρομου με τα «κοκκινα δανεια» την υψηλη ανεργια και την καθιζηση της καταναλωσης.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Στις «χρυσες εφεδρειες» της διαπλοκης η Εισαγγελεας κ. Τσατανη. Από εκεινες που ειχε υπονοησει σε αρθρο του ο Ψυχαρης. Υστερα από 3,5 μηνες θυμηθικε το ραντεβου που ειχε ζητησει από τον αναπληρωτη υπουργο Παπαγγελοπουλο. Τι γυρευε στον υπουργο, και γιατι δεν πηγε στον Εισαγγελεα του ΑΠ να καταγγειλει παρεμβαση του, εκεινη την εποχη? Η κορη της ηταν υποψηφια βουλευτης της ΝΔ και ο ανδρας της ειχε κανει νομαρχης της ΝΔ και υποψηφιος βουλευτης. Την ιδια ωρα, ο εισαγγελεας Κωσταρελλος αθωωνει τον Χριστοφορακο, βαφτιζοντας… δωρεες τις μιζες εκατομυριων που ειχε δωσει σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τουρκοι χωροφυλακες στα ελληνικα νησια. Το δεχτηκε ο Τσιπρας στη συμφωνια που υπεγραψε στη Σμυρνη. Για να ελεγχουν δηθεν… τους παρατυπους μεταναστες. Μας παγιδευουν οι Ευρωπαιοι – η Τουρκια δεν θα παρει ουτε ένα μεταναστη πισω.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πωλητηριο σε όλα σχεδον τα μαγαζια της πλατειας Βικτωριας.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Εξωφρενικα σχεδια του Υπουργειου Υγειας! Με γιατρους ….εισαγωγης θελουν να καλυψουν τα κενα στο ΕΣΥ! Αντι να κρατησουν εδώ τους δικους μας επιστημονες που μεταναστευουν!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Κανένα έλεος με τους φονιάδες... όπου κι αν κρυφτούν, όποιοι τους "φιλοξενήσουν" σε οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη... θα πληρώσουν για όλες τις ψυχές που δολοφόνησαν! Θα πληρώσουν όπως πρέπει σε δολοφόνους!
Σύρος πατέρας... θάβει το παλικάρι του... δεν βγαίνει από τον τάφο του 20χρονου γιού του... στρατιώτη που υπηρετούσε τη θητεία του στον Αραβικό στρατό της Συρίας... Δεν λιποτάκτησε, δεν πλήρωσε τους δουλέμπορους του φασίστα Ερντογάν να τον περάσουν στον "παράδεισο" της δύσης... Έγινε Μάρτυρας για την πατρίδα!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Στην Φινλαδία οι αγρότες κατέλαβαν το κέντρο του Ελσίνσκι... για να τεθεί τέλος στο εμπάργκο εναντίον της Ρωσίας... Στην Ελλάδα, σκυλιά που γαυγίζουν και στο τέλος ΜΝΗΜΟΝΙΑ κι εξαθλίωση, αναζητώντας καλή βαζελίνη! Eκεί τα τρακτέρ στο κέντρο της πόλης γιατί θέλουν ν' ανοίξει η ρωσική αγορά... Το ίδιο και σε κάθε πόλη της χώρας...
Εδώ η Ε.Ε. απελευθέρωσε εισαγωγές λαδιού από την Τυνησία και δεν βρέθηκε ένας (1) να διαμαρτυρηθεί, όχι να ξεκινήσει εξέγερση... (Να που το ευρωκοινοβούλιο των βολευτάδων (35.000 ευρώπουλα μηνιαίο μισθό) σκέφτηκε τους λαούς με οικονομική κρίση! Φθηνό λάδι από την Τυνησία θα εισάγει ΕΛΕΥΘΕΡΑ η Ευρωπαϊκή Ένωση: 500 ψήφοι ΥΠΕΡ, 107 ΚΑΤΑ... οι ελληνόφωνοι βολευτές τι ψήφισαν;) Το 4ο Ράιχ αγοράζει τον πρωθυπουργό... οι βολευτάδες μούγκα, μπας και γίνουν υπουργοί... πουλημένοι στην εκάστοτε κυβερνητική εξουσία και μούγκα στη στρούγκα...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Την παρουσία Τούρκων παρατηρητών σε ελληνικά νησιά προανήγγειλε ο αντιστασιακός κι αριστερός υπουργός του Κοτζιά, στην κυβέρνηση Τσίπρα!
Την παρουσία Τούρκων παρατηρητών σε ελληνικά νησιά οι οποίοι θα φροντίζουν για την γρήγορη προώθηση μεταναστών στην Τουρκία προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. «Το πρωτόκολλο προθέσεων που υπογράψαμε στη Σμύρνη είναι μια επιτάχυνση του υπάρχοντος πρωτοκόλλου προώθησης μεταναστών στην Τουρκία του 2002. Σ’ αυτό το πλαίσιο θα υπάρχει η δυνατότητα να βρίσκονται Τούρκοι παρατηρητές στα ελληνικά νησιά οι οποίοι θα φροντίζουν ώστε να γίνεται γρηγορότερα η προώθηση και μέσα σε 48 ώρες να επιστρέφονται οι μετανάστες, αυτοί που δεν χρήζουν προστασίας, στην Τουρκία.» επεσήμανε. Περιγράφοντας τη διαδικασία ο κ. Τόσκας εξήγησε ότι ο Τούρκος παρατηρητής «θα ελέγχει τα χαρτιά μαζί με τους δικούς μας, θα υπογράφει ένα "πρωτόκολλο παραλαβής» και θα πηγαίνει τους ανθρώπους στη χώρα του.»
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η "φιλάνθρωπη" Καρακώστα του ΣΥΡΙΖΑ κι οι επαγγελματίες "αντιρατσιστές" και Σια... βλέπουν; Life goes on in Damascus: 'We cannot give up and lose our hope' – video... από την The Guardian κι όχι τα "κομμούνια"!
The Gardian. "Πέντε χρόνια μετά από την έναρξη του ισλαμοφασιστικου πολέμου της Συρίας, ο Sean Smith συναντά ανθρωπους που ειναι αποφασισμένοι να ζήσουν και να εργαστούν στη Δαμασκό, μια πόλη σχετικής ειρήνης, παρά τις μάχες που μαίνονται στις παρυφές της Ανάμεσά τους συναντά μια δασκάλα μπαλέτου. Ένα νεαρό επιχειρηματία που έχει ανοίξει ένα μπαρ κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών. Μια πενθούντα γιαγιά τώρα φροντιζει 14 ορφανά. Και εργαζόμενους σε ένα αρτοποιείο που δεν έχει σταματήσει να παρέχει ψωμί από την έναρξη των εχθροπραξιών "
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σουρ, Ντιγιάρμπακιρ... Η κούρδικη... Γκουέρνικα

2 σχόλια:

e-h είπε...


President Barack Obama’s visit to Cuba
Cuba reaffirms its will to advance in relations with the United States, on the basis of respect for the principles and purposes of the United Nations Charter and the principles of the Proclamation of Latin America and the Caribbean as a Zone of Peace

The President of the United States of America, Barack Obama, will make an official visit to Cuban this coming March 20-22.
This will be the second time a U.S. President comes to our archipelago. Previously having done so was Calvin Coolidge, who landed in Havana in January of 1928. He arrived aboard a warship to attend the 6th Pan American Conference, which was held at that time under the sponsorship of a local figure recalled as infamous, Gerardo Machado.
This will be the first time a President of the United States comes to a Cuba in full possession of her sovereignty and with a Revolution in power, headed by its historic leadership.
This event is part of the process initiated December 17, 2014, when the President of Cuba’s Councils of State and Ministers, Army General Raúl Castro Ruz, and President Barack Obama simultaneously announced the decision to reestablish diplomatic relations, broken by the United States almost 54 years ago. It is part of the complex process of normalization of bilateral ties, which has barely begun, and has advanced on the only grounds that are possible and just: respect, equality, reciprocity, and the recognition of our government’s legitimacy.
This point has been reached, in the very first place, as a result of the Cuban people’s heroic resistance and loyalty to principles, the defense of national independence and sovereignty. Such values, which have not been negotiable for 50 years, led the United States government to admit the severe damage the blockade has caused our population, and recognize the failure of the openly hostile policy toward the Revolution. Not with force, economic coercion, or isolation were they able to impose conditions on Cuba which were contrary to our aspirations, forged over almost 150 years of heroic struggle.

e-h είπε...



O Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφθεί την Κούβα
Η Κούβα επιβεβαιώνει τη βούλησή της να προχωρήσει στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, στη βάση του σεβασμού των αρχών και των σκοπών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές της Διακήρυξης της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ως Ζώνη Ειρήνης

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κούβα την προσεχή 20 με 22 Μάρτιου.
Αυτή θα είναι η δεύτερη φορά που ένας Πρόεδρος των ΗΠΑ έρχεται στο αρχιπέλαγος μας. Προηγουμένως αυτός που το είχε κάνει ήταν ο Calvin Coolidge, ο οποίος έφθασε στην Αβάνα τον Ιανουάριο του 1928. Έφτασε πάνω σε ένα πολεμικό πλοίο για να παρακολουθήσει την 6ο αμερικανική διάσκεψη Pan American, που πραγματοποιήθηκε την εποχή εκείνη με τη χορηγία ενός τοπικού σχήματος που την υπενθύμιζε ως κακόφημη, ο Gerardo Machado.
Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ένας Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έρχεται σε μια Κούβα που εχει πλήρη κατοχή της κυριαρχίας της και με μια επανάσταση στην εξουσία, με επικεφαλής την ιστορική ηγεσία της.
Η εκδήλωση αυτή αποτελεί μέρος της διαδικασίας που άρχισε 17η Δεκεμβρίου του 2014, όταν ο Πρόεδρος των Συμβουλίων της Κούβας του κράτους και των Υπουργών, και του Γενικού Επιτελείου Στρατού Ραούλ Κάστρο Ρουζ, και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσαν ταυτόχρονα την απόφαση να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις, που ειχαν σπασει από τις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από σχεδόν 54 χρόνια. Είναι μέρος της διαδικασίας εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων, η οποία έχει μόλις αρχίσει και έχει προχωρήσει στο μόνο λόγο που είναι δυνατό και μόνο: τον σεβασμό, την ισότητα, την αμοιβαιότητα και την αναγνώριση της νομιμότητας της κυβέρνησής μας.
Το σημείο αυτό έχει επιτευχθεί, μια πρώτη θέση, ως αποτέλεσμα της ηρωικής αντίστασης και την πίστη του κουβανικού λαού προς τις αρχές, την υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας. Οι αρχές αυτές, οι οποίες δεν ειναι διαπραγματεύσιμες για 50 χρόνια, οδήγησαν την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να παραδεχθεί την σοβαρή βλάβη που ο αποκλεισμός έχει προκαλέσει στον πληθυσμό μας, και να αναγνωρίσει την αποτυχία της και την απροκάλυπτα εχθρική πολιτική απέναντι στην Επανάσταση. Ότι οχι με τη δύναμη, τον οικονομικό εξαναγκασμό, ή την απομόνωση δεν υπήρχε η δυνατότητα να επιβάλει όρους για την Κούβα οι οποίοι ήταν αντίθετοι με τις προσδοκίες μας, για πάνω από σχεδόν 150 χρόνια ηρωικού αγώνα.