Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Τεταρτη 2 Μαρτιου 2016


Σούπερ Τρίτη: Ντόναλντ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον επιβεβαίωσαν ότι είναι τα «φαβορί»
2/3/2016 8.30
Τα μεγάλα φαβορί των προκριματικών διαδικασιών των δύο μεγάλων κομμάτων ενόψει των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ και η Χίλαρι Κλίντον, πέτυχαν κρίσιμες νίκες στις αναμετρήσεις της «Σούπερ Τρίτης», που μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικές. «Ευχαριστώ Τζόρτζια!», «Ευχαριστώ Μασαχουσέτη!», «Ευχαριστώ Τενεσί!», «Ευχαριστώ Αλαμπάμα!»: Ο δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ πανηγύριζε με αυτά τα πανομοιότυπα μηνύματα στο Twitter τις αλλεπάλληλες, εντυπωσιακές επικρατήσεις του. Ο μεγιστάνας των ακινήτων φέρεται επίσης να κερδίζει στη Βιρτζίνια, σύμφωνα με τις προβολές αμερικανικών ΜΜΕ. Ο Τραμπ συνεχάρη εξάλλου—εν μέσω του κλίματος όλο και πιο σκληρής σύγκρουσης στο κόμμα του—τον Τεντ Κρουζ για τη νίκη του στο Τέξας, την πολιτεία όπου ο τελευταίος εκλέγεται γερουσιαστής. Μέχρι τώρα, ο Κρουζ είναι ο μόνος αντίπαλος του Τραμπ που σκόραρε πόντους σε αυτή τη Σούπερ Τρίτη, καθώς εκτός της πολιτείας του, που αναδεικνύει πολλούς εκλέκτορες, κέρδισε και στην Οκλαχόμα. Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, το οποίο πρόσμενε να ανακαταλάβει τον Λευκό Οίκο έπειτα από δύο θητείες του Δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα, είναι βαθιά διχασμένο σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα του Τραμπ, οι εμπρηστικές δηλώσεις του οποίου για θέματα όπως είναι η μετανάστευση και ο τραχύς πολιτικός λόγος του έχουν δημιουργήσει σάλο.
Τζόρτζια, Αλαμπάμα, Τενεσί, Βιρτζίνια, Άρκανσο, Τέξας, Αμερικανική Σαμόα: όπως αναμενόταν, η Κλίντον πήρε αυτό που ήθελε, το πάνω χέρι στην κούρσα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων, ειδικά χάρη στα αποτελέσματα στις πολιτείες του αμερικανικού νότου, όπου οι μειονότητες της έδιναν ούτως ή άλλως μεγάλο προβάδισμα. Ο μοναδικός αντίπαλος της πρώην υπουργού Εξωτερικών και πρώην πρώτης κυρίας των ΗΠΑ στην κούρσα, ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, επικράτησε—κάτι που δεν αποτέλεσε έκπληξη—στο Βερμόντ, την πολιτεία όπου εκλέγεται, και στην Οκλαχόμα. Όπως ακριβώς είχε συμβεί και στη Νότια Καρολίνα το Σάββατο, η Χίλαρι Κλίντον συγκέντρωσε τη συντριπτική πλειοψηφία των ψήφων των μαύρων στη Βιρτζίνια: το 82%, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση εξόδου. Τα δύο τρία των γυναικών που συμμετείχαν στις προκριματικές των Δημοκρατικών επίσης ψήφισαν Κλίντον. Αλλά η απήχηση του Μπέρνι Σάντερς μεταξύ των νέων δεν διαψεύστηκε: το 71% των Δημοκρατικών από 17 ως 29 ετών ψήφισαν αυτόν στη Βιρτζίνια.
Κατά τη διάρκεια της «Σούπερ Τρίτης» αναδεικνύονται το ένα πέμπτο του εκλεκτορικού σώματος που θα αναδείξει τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων στο κομματικό συνέδριο και το ένα τέταρτο αυτού των Δημοκρατικών. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που μετέδωσε το CNN, εάν οι προεδρικές εκλογές διεξάγονταν σήμερα οι Δημοκρατικοί θα κέρδιζαν σε κάθε περίπτωση μια αναμέτρηση με τον δισεκατομμυριούχο Ντόναλντ Τραμπ, με λίγο πιο άνετο ποσοστό στην περίπτωση του Σάντερς (55% έναντι 43%) από ό,τι σε αυτήν την Κλίντον (52% έναντι 44%). Αδιάψευστη απόδειξη των εντάσεων στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο είναι οι αιχμές και οι προσβολές που συνέχισαν να εξακοντίζουν οι μνηστήρες του χρίσματος καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της «Σούπερ Τρίτης». Ο Τραμπ είναι ο στόχος επιθέσεων πανταχόθεν στις οποίες απαντά—προς μεγάλη ικανοποίηση των Ρεπουμπλικάνων που πάνε στις συγκεντρώσεις του για να τον επευφημήσουν—με μια λογική οφθαλμό αντί οφθαλμού. Μέσα σε τρεις ημέρες, κατηγορήθηκε πως αρνείται να καταδικάσει την Κου Κλουξ Κλαν• ότι αναπαρήγαγε στο Twitter ένα τσιτάτο του Μπενίτο Μουσολίνι• πως συνδέεται με τη μαφία των ακινήτων• και ούτω καθεξής. Καθώς τα χτυπήματα κάτω από τη μέση συνεχίζονται, η Κλίντον δεν θα μπορούσε να αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη: στο περιθώριο δηλώσεών της στη Μινεσότα επισήμανε ότι η ρητορική στην εκστρατεία των Ρεπουμπλικάνων πλέον βασίζεται «στις προσβολές», ότι έχει πιάσει πάτο. «Ο Ντόναλντ Τραμπ αντιπροσωπεύει μια σοβαρή απειλή για το μέλλον του κόμματός μας και της χώρας μας», υπογράμμισε ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο σε ανοικτή επιστολή του προς τους ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικάνων.
Ο ατυχήσας αντίπαλος του Μπαράκ Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές του 2008, ο Τζον Μακέιν, εξέχουσα προσωπικότητα του κόμματος, δήλωσε «ανήσυχος» για το επίπεδο του διαλόγου στην εκστρατεία. Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι προειδοποίησαν στο μεταξύ ότι εάν ο Τραμπ αναδειχθεί πράγματι υποψήφιος του κόμματος, δεν θα τον ψηφίσουν. Όπως έκανε επανειλημμένα από το καλοκαίρι, ο 69χρονος Τραμπ, που διατυμπανίζει πως έχει δαπανήσει μέχρι τώρα 25 εκατομμύρια δολάρια για την εκστρατεία του, άφηνε ως τώρα να πλανάται για άλλη μια φορά η απειλή πως θα μπορούσε να είναι ανεξάρτητος υποψήφιος τον Νοέμβριο. Αλλά μετά την επικράτησή του στη «Σούπερ Τρίτη», ο δισεκατομμυριούχος, με ενισχυμένο πια προφίλ, επιδίωξε να εμφανιστεί ως ο υποψήφιος που θα «ενώσει» το κόμμα: «είμαι κάποιος που ενώνει. Ξέρω ότι ο κόσμος θα δυσκολευτεί να το πιστέψει. Θεωρώ ότι θα είμαστε πιο ανοιχτοί και πιο ενωμένοι. Θεωρώ ότι θα είμαστε ένα μεγάλο κόμμα. Θεωρώ ότι θα κερδίσουμε το Νοέμβριο», πρόσθεσε.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Eμπλοκή με την Τουρκία στο Αιγαίο - Δεν αφήνει τα πλοία του ΝΑΤΟ να μπουν στα χωρικά ύδατά της
Οι Τούρκοι μπλοκάρουν όλο το νατοϊκό σχέδιο αντιμετώπισης των δικτύων διακίνησης μεταναστών. H Τουρκία "δεν δείχνει κανέναν ή ελάχιστο ζήλο" να παραλάβει τους πρόσφυγες που διασώζονται απο τα πλοία του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της επιχείρησής τους
1.3.2016 | 21:52
Εμπλοκή στο Αιγαίο επιχειρεί με την προκλητική της στάση η Τουρκία η οποία πριν λίγο έγινε γνωστό πως με μια ακόμη κίνηση δυναμιτίζει τη συμφωνία για τις επιχειρήσεις των νατοϊκών δυνάμεων. Τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στο Αιγαίο για να παρακολουθούν τα δίκτυα των διακινητών μεταναστών μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη στα τουρκικά χωρικά ύδατα διότι η Άγκυρα δεν έχει δώσει την έγκρισή της, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες. Παρά τα αιτήματα που υπέβαλε η γερμανική διοίκηση της ναυτικής αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο "οι Τούρκοι αρνήθηκαν" αυτό το Σαββατοκύριακο να μπουν τα πλοία στα τουρκικά χωρικά ύδατα, είπε μια διπλωματική πηγή. Ο ισχυρισμός αυτός επιβεβαιώθηκε και από έναν δεύτερο διπλωμάτη. "Η εντολή που ανέλαβε το ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα, αφού οι χώρες-μέλη του συμφώνησαν επί του σχεδίου για τις επιχειρήσεις των νατοϊκών πλοίων στο Αιγαίο αποσαφήνισε κάπως τα πράγματα, όχι όμως το πρόβλημα της εισόδου στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Από την αρχή ξέραμε ότι οι Τούρκοι είναι δύσκολοι και θα είναι δύσκολοι" στο θέμα αυτό, σχολίασε η διπλωματική πηγή. Οι τουρκικές αρχές "ζήτησαν από τον Γερμανό διοικητή", τον αντιναύαρχο Γιεργκ Κλάιν, "να πάει στην Άγκυρα για να καθοριστεί η ζώνη όπου θα μπορεί να αναπτυχθεί" η δύναμη του. "Τώρα γίνεται διαπραγμάτευση μεταξύ των Γερμανών και των Τούρκων", πρόσθεσε ο διπλωμάτης. Επιπροσθέτως, παρά τις διαβεβαίωσεις Γερμάνων και Ελλήνων αξιωματούχων, η Τουρκία "δεν δείχνει κανέναν ή ελάχιστο ζήλο" να παραλάβει τους πρόσφυγες που διασώζονται απο τα πλοία του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της επιχείρησής τους, παρατήρησε η ίδια πηγή. Την ίδια ώρα, η τουρκική κυβέρνηση, δεν επιτρέπει την προσγείωση του ελικοπτέρου της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας στη Μυτιλήνη, κατά την προγραμματισμένη επίσκεψή της στις 6 Μαρτίου Από την Άγκυρα υποστηρίζεται πως πρόκειται για αποστρατικοποιημένη ζώνη, ενώ είχε προηγηθεί αρνητική απάντηση σε αίτημα του υπουργείου Άμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η Ούρσουλα Φον ντερ Λάινεν να επισκεφθεί τα παράλια της Τουρκίας και να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την κατάσταση με τη δράση των διακινητών. Ακόμη δεν έχει υπάρξει αντίδραση από το Βερολίνο για αυτή την πρόκληση.
Σχολιο.- Το θέατρο του παραλόγου. Ότι η Τουρκία που στέλνει η ίδια τους πρόσφυγες με τις ευλογίες της, λαμβάνει μέρος στο νατοικο σχέδιο ώστε να σταματήσει τον εαυτό της που τους στέλνει. Το μόνο αποτέλεσμα που βλέπω πως θα έχει όλη αυτή η π@7@ρ/@ είναι η Τουρκία να διεκδικεί το μισό Αιγαίο!!! Σχολιο.- Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τι συμβαίνει με την Τουρκία . Καταρρίπτει το ρωσικό αεροπλάνο και δεν ανοίγει μύτη. Απορρίπτει το αίτημα της γερμανικής κυβέρνησης για επίσκεψη στα τουρκικά παράλια όπου οργιάζουν οι διακίνησης και κανείς δεν αρθρώνει κουβέντα. Και τώρα παρεμποδίζει τα νατοικά πλοία να κάνουν αυτό για το οποίο βρίσκονται εκεί και δεν ακούμε ούτε κιχ. Τι γίνεται επιτέλους? Γιατι την αφηνουν να το παίζει υπερδύναμη ??? Σχολιο.- πραγματικά απορώ....πως γίνεται η Τουρκία να κάνει ό,τι θέλει και να μην την απειλούν? Και λεφτά τους δίνουν και όλο υποσχέσεις στην Τουρκία... τι συμβαίνει?? Όλοι ξέρουν πως η Τουρκία αν ήθελα θα είχε σταματήσει τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη. όχι μόνο αυτό, την προστατεύουν την Τουρκία στο θέμα με τη Ρωσία. Και όλα αυτά ενώ γνωρίζουμε πως η Τουρκία βοηθούσε τζιχατζιστές και αγόραζε πετρελαιο από αυτούς και χτυπάνε τους Κούρδους. Σχολιο.- Στην θέση του Γερμανικού Υπουργείου Άμυνας θα αγνοούσα την απαγόρευση και θα προσγειωνόμουν κανονικά. Τι θα κάνουν οι Τούρκοι δλδ, θα επιβάλλουν κυρώσεις.. στην Γερμανία ή μήπως.. θα το καταρρίψουν; Θα είχε πολύ πλάκα πάντως να γινόταν το ίδιο με τον Sergey Shoygu (βλ. Υ.Α. Ρωσίας). Σχολιο.- Ο Ερντογάν είναι μεγαλύτερος εχθρός της Ευρώπης από το ISIS. Χρησιμοποιεί μουσουλμανικούς πληθυσμούς σαν πιόνια στα ιμπεριαλιστικά του σχέδια. Ονειρεύεται να την μετατρέψει σε χαλιφάτο μέσω της μαζικής μετανάστευσης. Μπορεί να ακούγονται παράλογα όλα αυτά, αλλά δυστυχώς είναι η κρυφή ατζέντα αρκετών ισλαμιστών πολιτικών όπως ο Ερντογάν. Δεν είναι κρυφή ατζέντα.Τα έχει πει αυτά μέσα στην Γερμανία σε ομιλίες του προς τους Τούρκους της Γερμανίας και οι Γερμανοί τα κάνανε γαργάρα Έκλεισε χθες στην επισκεψη του και δύο νέες απ' ευθείας αεροπορικες γραμμές χωρις βιζα για Κωνσταντινούπολη: Γκάνα και Ακτή Ελεφαντοστού! Σχολιο.- O Τουρκος τους εχει γραψει ολους και θελει να στελνει εκατομυρια Μουσουλμανους στην Ευρωπη για να την πνιξει. Για να μαθουν οι γκιαουρηδες Ευρωπαιοι να λενε οχι στην ενταξη του Χαλιφατου στην ΕΕ ... Ποιος αλλος θα ελεγε ΟΧΙ στην Γερμανιδα υπουργο αμυνας; Σχολιο.- Η κυβέρνηση τουρκολάγνα δεν ειναι αλλα εχει και άλλη διαλογή?Λέω τώρα οι Ε.Δυνάμεις μας ειναι έτοιμες για μάχη ή της κατάντησαν οπως τότε 1974? Οταν μια χώρα ειναι δυνατή ολοι τη σέβονται εμάς ακόμα και τα σκοπιά μας φτύνουν και δεν αντιδρούμε καθόλου. Σχολιο.- Και απο που κι ως που η Τουρκία απαγορευει ποιος θα πάει στην Λεσβο; Ελληνικό νησί δεν ειναι; Δεν το κατάλαβα καλα αυτο!! Σχολιο.- Συγγνώμη, πρέπει να πάρει κάποιος άδεια από την Τουρκία για να προσγειωθεί...στη Μυτιλήνη; Μήπως δεν μας έχουν πει κάτι; Διορθωστε με, αλλα τελευταια φορα που ηλεγξα η Λεσβος ηταν ακομα ελληνικη.αλλαξε κατι;
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Συνεχίζεται ο «ιερός πόλεμος» κατά της αποτέφρωσης
Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2016, 05:56
Ενστάσεις για τη λειτουργία των αποτεφρωτηρίων εγείρει εκ νέου η Ιερά Σύνοδος, η οποία συνήλθε την Τρίτη 1 Μαρτίου υπό την προεδρία του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου. Σε σχετική της ανακοίνωση αναφέρει ότι η επιλογή της χριστιανικής κήδευσης, εάν συνδυασθεί με την επιλογή της αποτέφρωσης, προσκρούει στις παραδόσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ακόμη, χαρακτηρίζει αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου 4368/2016, σύμφωνα με τον οποίο: α) νομοθετείται η υποχρεωτικότητα της δηλωθείσας επιθυμίας του νεκρού για τον τύπο τελετής της κηδείας του, β) ρυθμίζεται η χωροθέτηση αποτεφρωτήριων ή τεφροφυλακείων μέσα σε κοιμητήρια (ακόμα και εάν ανήκουν κατά κυριότητα σε Ενορίες) και επιτρέπεται η ελεύθερη διασπορά ανθρώπινης τέφρας στην θάλασσα ή σε υπαίθριους χώρους εκτός κατοικημένων περιοχών. Η Ιερά Σύνοδος σημειώνει πως «η Πολιτεία οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι η θρησκευτική ελευθερία ισχύει για όλους, επομένως νομοθετικά μέτρα προς όφελος όσων είναι άθεοι ή θρησκευτικά αδιάφοροι, δεν μπορούν να επιβληθούν στην πλειοψηφούσα θρησκευτική κοινότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας». Προς «απόκρουση ψευδολόγων διαδόσεων» διευκρινίζει ότι τα έσοδα όλων των κοιμητηρίων των αστικών κέντρων εισπράττουν κατά το νόμο οι τοπικοί δήμοι και καταλήγει λέγοντας πως «αν ήθελε η Εκκλησία να μην μειωθούν τα δήθεν έσοδά της, θα συμφωνούσε και δεν θα διαφωνούσε με την τέλεση κηδεύσεως και μνημοσύνων για όσους επιλέγουν την αποτέφρωση».
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΓΝΩΣΤΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
Ο Βαρουφάκης ζητά την απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ
01|03|2016 23:11
Το όνομά του δίπλα σε εκείνο του Ολιβερ Στόουν και της Βίβιαν Γουέστγουντ «έγραψε» ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών είναι ανάμεσα στις περίπου 500 γνωστές προσωπικότητες και τους οργανισμούς που υπέγραψαν την έκκληση για την απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασανζ. Ο σκηνοθέτης Ολιβερ Στόουν, η σχεδιάστρια μόδας Βίβιαν Γουέστγουντ, ο καλλιτέχνης Αι Γουγουέι, το Podemos και η Ιρανή που έχει βραβευθεί με το Νόμπελ Ειρήνης Σιρίν Εμπάντι είναι ανάμεσα σε εκείνους που, μαζί με τον κ. Βαρουφάκη, ζητούν από το Λονδίνο και τη Στοκχόλμη να χαρίσουν την ελευθερία μετακίνησης στον ιδρυτή του WikiLeaks. «Καλούμε τη Σουηδία και τη Βρετανία να σεβαστούν τον δεσμευτικό χαρακτήρα των συμβάσεων για τα Δικαιώματα του ανθρώπου στις οποίες βασίζεται η απόφαση χαρίζοντας στον Τζούλιαν Ασάνζ την ελευθερία του να μετακινείται», αναφέρει η έκκληση, που προτρέπει τη βρετανική και τη σουηδική κυβέρνηση να συμμορφωθούν στην απόφαση ΟΗΕ, που ζήτησε την απελευθέρωση του Ασανζ στις αρχές Φεβρουαρίου.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
500 διάσημες προσωπικότητες υπογράφουν ψήφισμα για απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ
Ανάμεσά τους οι Oliver Stone, Vivienne Westwood, Ai WeiWei, Podemos, Γιάνης Βαρουφάκης και άλλοι
1.3.2016 | 22:40
Περίπου 500 προσωπικότητες κι οργανισμοί, από τον σκηνοθέτη Όλιβερ Στόουν μέχρι την ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Έβα Ζολί, υπέγραψαν ένα αίτημα με το οποίο απευθύνουν έκκληση στο Λονδίνο και τη Στοκχόλμη να χαρίσουν στον ιδρυτή του ιστότοπου Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ την ελευθερία να μετακινείται. Η αίτηση, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το Wikileaks, προτρέπει τη βρετανική και σουηδική κυβέρνηση να συμμορφωθούν στην απόφαση της ομάδας εργασίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Αυθαίρετη Κράτηση, η οποία ζήτησε στις αρχές Φεβρουαρίου την απελευθέρωση του Ασάνζ. «Καλούμε τη Σουηδία και τη Βρετανία να σεβαστούν τον δεσμευτικό χαρακτήρα των συμβάσεων για τα Δικαιώματα του ανθρώπου στις οποίες βασίζεται (αυτή) η απόφαση» χαρίζοντας στον Τζούλιαν Ασάνζ «την ελευθερία του να μετακινείται», επισημαίνουν οι υπογράφοντες. Μεταξύ αυτών βρίσκεται η Βρετανίδα σχεδιάστρια μόδας Βίβιαν Ουέστγουντ, ο Κινέζος αντιφρονών καλλιτέχνης Άι Ουέουεϊ όπως επίσης το ισπανικό κόμμα Podemos, ο Γάλλος κοινωνιολόγος Εντγκάρ Μορέν, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης ή ακόμα κι η Ιρανή κάτοχος του βραβείου Νόμπελ ειρήνης Σιρίν Εμπάντι.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τουρκία: Νικη του ισλαμοφασιστικου στρατου της Τουρκιας με μερική άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στην κουρδικη αποκλεισμενη πόλη Τσιζρέ στην ΝοτιοΑνατολικη Τουρκια
Τρίτη, 1 Μαρτίου 2016, 13:25
Οι τουρκικές ισλαμοφασισικες αρχές ανακοίνωσαν τη μερική άρση, από αύριο, της απαγόρευσης κυκλοφορίας που επιβλήθηκε πριν από δυόμισι μήνες στη νοτιοανατολική πόλη Τσιζρέ, προπύργιο των Κούρδων, εξαιτίας των βίαιων συγκρούσεων μεταξύ των ισλαμοφασιστικων δυναμεων τουρκικης στρατο χωροφυλακης και των Κούρδων ανταρτών. «Η απαγόρευση της κυκλοφορίας δεν θα ισχύει καθημερινά από τις 05.00 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) έως τις 19.30 και θα παραμείνει σε ισχύ από τις 19.30 έως τις 05.00» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ισλαμοφασιστικο κυβερνείο της επαρχίας της Σιλώπης, στη νοτιοανατολική Τουρκία. Ο τουρκικός στρατός και η χωροφυλακη απέκλεισαν στις 14 Δεκεμβρίου 2015 όλους τους δρόμους που οδηγούν στην Τσιζρέ, μια πόλη 120.000 κατοίκων κοντά στα σύνορα με τη Συρία και το Ιράκ, ώστε να εκδιώξουν ολους τους κατοικους της, με τη δικαιολογια ότι πολεμουσαν τους υποστηρικτές του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, που ανήγειραν οδοφράγματα και έσκαψαν χαρακώματα σε ορισμενα σημεια της πολης κηρύσσοντας την «αυτονομία» τους από το τουρκικό κράτος. Οι σφοδρές συγκρούσεις με βαρέα όπλα έχουν προκαλέσει πολλά αμαχα θύματα από τις ισλαμοφασιστικες δυναμεις της τουρκικης στρατοχωροφυλακης. Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό της κατάστασης που εξέδωσε στις 26 Φεβρουαρίου το γενικό επιτελείο του τουρκικού στρατού, 666 «τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν» (σκοτώθηκαν) στην Τσιζρέ. Δεκάδες στρατιώτες και αστυνομικοί έχασαν επίσης τη ζωή τους. Από τη μεριά του, το τουρκικό Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (TIHV) ανέφερε την περασμένη εβδομάδα πως τουλάχιστον 178 άμαχοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων. Ο επικεφαλής του κουρδικού κοινοβουλευτικου Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς, κατηγόρησε την τουρκική ισλαμο-φασιστική κυβέρνηση ότι διέπραξε «σφαγή αμαχων» στην Τσιζρέ, κάτι το οποίο διέψευσαν κατηγορηματικά οι Αρχές. Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλά ανακοίνωσε στις 11 Φεβρουαρίου την «επιτυχία» των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Τσιζρέ, που έχει γίνει σύμβολο της επανάληψης των συγκρούσεων, το περασμένο καλοκαίρι, ανάμεσα στο καθεστώς και το PKK στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου στην πλειονότητά τους οι κάτοικοι είναι Κούρδοι. Οι συγκρούσεις είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών που διεξάγονταν μεταξύ της κυβέρνησης του νυν σουλτανου - «προέδρου» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των Κούρδων ανταρτών από το φθινόπωρο του 2012. Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση από το 1984.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πιάστηκαν στα χέρια στην τουρκική Βουλή για τον «δικομανή» Ερντογάν
Τρίτη, 1 Μαρτίου 2016, 11:04
Οι Τούρκοι βουλευτές ήρθαν στα χέρια σε μια θορυβώδη και με μεγάλη ένταση συνεδρίαση στην τουρκική εθνοσυνέλευση, όταν βουλευτές της αντιπολίτευσης σχολίασαν επικριτικά τη δήλωση του προέδρου Ερντογάν που αμφισβήτησε τη δικαστική απόφαση για την απελευθέρωση των δύο δημοσιογράφων της «Cumhuriyet». Ο διευθυντής της εφημερίδας Can Dündar και ο αρχισυντάκτης του γραφείου της Άγκυρας Erdem Gül είχαν απελευθερωθεί πριν από μερικές ημέρες, αφού παρέμειναν προφυλακισμένοι τρεις μήνες περιμένοντας τη δίκη τους για «τρομοκρατία». Οι δύο τους είχαν προφυλακισθεί για την αποκάλυψη ότι με φορτηγά της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ εφοδιάζονταν με όπλα αντικαθεστωτικοί αντάρτες στη Συρία. Ο Ερντογάν επέκρινε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας που αποφάσισε την αποφυλάκιση των δύο δημοσιογράφων και είπε μάλιστα πως «δεν θα τη σεβαστεί». Υποστήριξε ακόμη στις 28 Φεβρουαρίου πως η υπόθεση «δεν αφορά σε ελευθερία της έκφρασης αλλά πρόκειται για υπόθεση κατασκοπίας». «Αν λέει πως δεν θα την αποδεχθεί την απόφαση του Δικαστηρίου, σημαίνει πως δεν αποδέχεται τον νόμο. Οπότε με τι είδους νομιμότητα θα μας κυβερνά;» αναρωτήθηκε ο αντιπρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), Oktay Vural, στη συνεδρίαση της εθνοσυνέλευσης στην Άγκυρα, το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου. «Δεν αποδεχόμαστε τον τρόπο με τον οποίο σχολίασε τη δικαστική απόφαση ο πρόεδρος» είπε ο Çağlar Demirel, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κουρδικού HDP. Τότε ξέσπασε λεκτική διαμάχη ανάμεσα στους βουλευτές της αντιπολίτευσης και του κυβερνώντος κόμματος της «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης»(AKP), με τον κυβερνητικό βουλευτή Bülent Turan να φωνάζει πως «όλες οι δικαστικές αποφάσεις θα κρίνονται». Προκλήθηκε γενικότερη αναταραχή στην αίθουσα, όπου κάποιοι βουλευτές άρχισαν να σπρώχνονται και χάρη στην επέμβαση των ψυχραιμότερων δύο βουλευτές, ο Barış Yarkadaş του Ρεπουμπλικανικού (CHP) και ο Mehmet Metiner του AKP, δεν πρόλαβαν να ανταλλάξουν γρονθοκοπήματα. Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει το Εφετείο για να αποφανθεί σχετικά με την απόφαση της απελευθέρωσης των δύο δημοσιογράφων, έπειτα από νομική παρέμβαση του γραφείου του Τούρκου προέδρου.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
H "Zoύγκλα" δεν πήρε σταγόνα από την ΕΥΔΑΠ
Τρίτη, 1 Μαρτίου 2016, 20:15
Mέρα με τη μέρα αναδύεται ακόμη πιο έντονη δυσοσμία γύρω από το χοντρό παιχνίδι που παίζεται -επί χρόνια- για το μοίρασμα της διαφημιστικής πίτας κρατικών εταιρειών. Με μία λίστα που βρέθηκε στα συρτάρια του εκδότη της «Ακρόπολης» Παναγιώτη Μαυρίκου και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του «Βήματος», επιχειρείται να πέσει λάσπη στον ανεμιστήρα. Η λίστα εμφανίζει την ΕΥΔΑΠ να περιλαμβάνει στο πλάνο της (για το 2015) διαφημιστική δαπάνη ύψους 170.000 ευρώ για 66 sites. Το μεγαλύτερο ποσό 5.000 ευρώ φαίνεται να δίνεται σε ανύπαρκτα sites (ήδη κατηγορουμένων για την υπόθεση) και ακολουθεί με 4.500 ευρώ μηνιαίως η σχετική διαφημιστική δαπάνη στον δικτυακό τόπο stokokkino.gr που πρόσκειται στον... ΣΥΡΙΖΑ. Στη λίστα περιλαμβάνονται ενημερωτικά και οικονομικά sites και ακόμη πέντε που ασχολούνται με θέματα δημόσιας υγείας. Ανάμεσά τους και το zougla.gr το οποίο εμφανίζεται να παίρνει μερίδιο από τη διαφημιστική πίτα της ΕΥΔΑΠ και συγκεκριμένα 2.500 ευρώ. Τόσο οι συντάκτες του εγγράφου, όσο και αυτοί που το ανήρτησαν, παραποιούν απροκάλυπτα την αλήθεια, καθώς το zougla δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ, γεγονός που μπορεί να αποδειχθεί με αδιαμφισβήτητα στοιχεία. ΕΥΔΑΠ: Διαψεύδει ότι πλήρωνε 170.000 ευρώ τον μήνα σε 66 sites
Η ΕΥΔΑΠ με ανακοίνωσή της διαψεύδει δημοσίευμα την ιστοσελίδας vima.gr ότι πλήρωνε 170.000 ευρώ το μήνα σε 66 sites. Πιο συγκεκριμένα, η ΕΥΔΑΠ αναφέρει ότι «η λίστα που εμφανίζει το δημοσίευμα της ιστοσελίδας vima.gr με τίτλο ‘66 sites με 170.000 ευρώ τον μήνα πλήρωνε η ΕΥΔΑΠ ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα».
Οι ανακρίβειες του «Βήματος» και η απάντηση του zougla.gr που δεν δημοσιεύθηκε Η ιστοσελίδα του «Βήματος» αφού έφερε στο φως μία «αποκάλυψη» σχετικά με το μοίρασμα της διαφημιστικής δαπάνης της ΕΥΔΑΠ, υπέπεσε σε δύο μεγάλα ατοπήματα. Αφού πρώτα ισχυρίστηκε ότι τα εν λόγω ποσά είχαν συμφωνηθεί και δόθηκαν σε ενημερωτικά site, στη συνέχεια δεν βρήκε χώρο στον ιστότοπο του να χωρέσει η απάντηση που εξέδωσε με πρωτοσέλιδο άρθρο του το zougla.gr. Τι και αν ο «ειδικός συνεργάτης» του Βήματος έσπευσε αργά το βράδυ της Τρίτης να αλλάξει τα στοιχεία του ρεπορτάζ του, αντιλαμβανόμενος το μέγεθος της δημοσιογραφικής παραπληροφόρησης, η γκάφα έγινε και καταγράφηκε. Αντιλαμβανόμαστε ότι το εκδοτικό συγκρότημα έχει τις δικές του σκοτούρες με τις γάτες Ιμαλαΐων αλλά να φροντίζει, από δω και πέρα, να είναι πιο πιστό στη δημοσιογραφική δεοντολογία.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ανταποκριτές στη βορεια Συρια γλίτωσαν από τουρκικά βλήματα
Τρίτη, 1 Μαρτίου 2016, 20:02
Βλήματα όλμου που ερρίφθησαν από την Τουρκία στη βόρεια Συρία είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά τα μέλη μιας ομάδας ξένων δημοσιογράφων οι οποίοι επισκέπτονταν μια περιοχή την οποία κατέλαβε πρόσφατα η Συρια, εκδιώκοντας τους ισλαμοφασιστες. Επικαλούμενο μια στρατιωτική πηγή Συριακό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι η ομάδα αποτελείτο από 33 ξένους δημοσιογράφους. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, οι τραυματίες δημοσιογράφοι είναι τέσσερις και προέρχονται από την Κίνα, τον Καναδά, τη Βουλγαρία και τη Ρωσία. Αργότερα έγινε γνωστό πως είναι καλά στην υγεία τους. Η Δαμασκός κατηγορεί την Τουρκία ότι εξοπλίζει τους ισλαμοφασιστες και τους ξένους ισλαμοφασιστες μισθοφορους των δυτικων αποικιοκρατων με σκοπό να ανατρέψει την κυβέρνηση της Συριας του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και έχει ζητήσει από την Άγκυρα να κλείσει τα σύνορα για να σταματήσει η είσοδος όπλων στη Συρία. Επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, το RIA Novosti μετέδωσε ότι οι δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν στο χωριό Κινσίμπα από βλήματα όλμου που προήλθαν από το χωριό Μπιντάμα και αλλού.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο Mάρκ Ράιλαν αρνείται το δώρο του Ισραήλ στους υποψήφιους των...
Η ισραηλινή κυβέρνηση πρόσφερε φέτος, σε όλους τους υποψήφιους για Oscar, ένα ταξίδι στο Τελ Αβίβ αξίας $ 55.000. Σε κάθε "πακέτο δώρων" φέτος - μαζί με ένα ακριβό e-τσιγάρο, ένα πρόγραμμα γυμναστηρίου και την αξία ενός έτους απεριόριστων ενοικιάσεων αυτοκινήτων Audi - οι υποψήφιοι για Oscar βρήκαν ένα κουπόνι για ένα ταξίδι 10 ημερών στο Ισραήλ, με πτήσεις πρώτης κατηγορίας και διαμονή σε ξενοδοχείο 5 αστέρων, για δύο άτομα.
Αυτό είναι το "πνευματικό τέκνο" του ισραηλινού υπουργού τουρισμού, Yariv Levin, ο οποίος είπε ότι η πρωτοβουλία έχει ως στόχο να επιτρέψει στους "διαμορφωτές της κοινής γνώμης" του Χόλιγουντ να "βιώσουν τη χώρα από πρώτο χέρι και όχι μέσω των μέσων ενημέρωσης". Ο μοναδικός ως τώρα υποψήφιος που αρνήθηκε το δώρο είναι ο Μαρκ Ράιλανς, ο οποίος πήρε το Όσκαρ Β' Ανδρικού ρόλου για την ταινία «H Γέφυρα των Κατασκόπων»
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τουαρέγκ: Η πιο όμορφη και «προοδευτική» φυλή του πλανήτη
Για αιώνες οι νομάδες Τουαρέγκ διασχίζουν τη Σαχάρα. Παρότι έχουν ασπαστεί το Ισλάμ υιοθετούν μια πάρα πολύ πιο χαλαρή εκδοχή του και η κοινωνία τους θα μπορούσε από κάποιες απόψεις να χαρακτηριστεί πιο προοδευτική από αρκετές δυτικές. Οι άνδρες της φυλής είναι γνωστοί ως «οι μπλε άνδρες της Σαχάρα» από το χρώμα των υφασμάτων τα οποία τυλίγουν γύρω από τα κεφάλια τους. Πίσω από τον παραδοσιακό τρόπο ζωής τους, η κουλτούρα τους είναι τόσο προοδευτική που θα μπορούσε να κάνει ορισμένους Δυτικούς να κοκκινίσουν. Το πιο εντυπωσιακό είναι πως παρότι η φυλή έχει προσχωρήσει στο Ισλάμ έχει κρατήσει αναλλοίωτα πολλά έθιμά της που δεν θα ήταν αποδεκτά στον ευρύτερο μουσουλμανικό κόσμο. Για παράδειγμα η υποχρέωση να είναι το πρόσωπο καλυμμένο υπάρχει αλλά αφορά τους άνδρες και όχι τις γυναίκες. Η φωτογράφος Henrietta Butler, που γοητεύτηκε από τους Τουαρέγκ από την πρώτη φορά που τους ακολούθησε στην έρημο το 2001, μια φορά ρώτησε γιατί συνέβαινε αυτό. Η απάντηση που της έδωσαν οι άνδρες ήταν πως οι γυναίκες είναι όμορφες και εκείνοι θέλουν να βλέπουν τα πρόσωπά τους. Πριν το γάμο της η γυναίκα έχει δικαίωμα σε προγαμιαίες σχέσεις και πολλαπλούς εραστές. «Τα νεαρά κορίτσια έχουν τις ίδιες ελευθερίες που θεωρούνται δεδομένες στα αγόρια», εξηγεί η Butler στη Daily Mail.
Οι άνδρες Tuareg έχουν το δικαίωμα να μπουν στη σκηνή όπου κοιμάται η γυναίκα που ποθούν- όχι από το μπροστινό άνοιγμα, πάντως- ενώ η… καμήλα τους περιμένει απ’ έξω! Έτσι περνούν τη νύχτα μαζί ενώ η οικογένεια της κοπέλας- όλοι μοιράζονται την ίδια σκηνή- προσποιείται διακριτικά πως δεν την αφορά αυτό που συμβαίνει. Αν η γυναίκα την επόμενη ημέρα επιλέξει να υποδεχθεί έναν άλλο άνδρα, είναι δικαίωμά της. Υπάρχει ωστόσο ένας κώδικας συμπεριφοράς άγραφος και απαραβίαστος. Η ιδιωτικότητα- ακόμα και σε αυτή τη μορφή ζωής όπου κανείς δεν είναι σχεδόν ποτέ μόνος του- είναι σημαντική εδώ και αιώνες. Οι κανόνες της ευγένειας επιβάλλουν ο εραστής να φύγει από την τέντα της κοπέλας πριν το ξημέρωμα. «Οι Tuareg είναι απίστευτα διακριτικοί. Όλα γίνονται με την απόλυτη διακριτικότητα και τον απόλυτο σεβασμό», εξηγεί η φωτογράφος. Οι ελεύθερες σεξουαλικές σχέσεις έχουν ως αποτέλεσμα τα κορίτσια να παντρεύονται σε μεγαλύτερες ηλικίες από το συνηθισμένο, γύρω στα 20. Για να παντρευτούν οι άνδρες τις γοητεύουν με… ποίηση, αφιερώνοντας ώρες στη λεκτική αποπλάνησή τους. Εν αντιθέσει με άλλες ισλαμικές κοινωνίες όπου τα κορίτσια δεν δικαιούνται να μορφωθούν, οι γυναίκες Tuareg γνωρίζουν τη δική τους γραφή, που διδάσκεται από μάνα σε κόρη, και ανταποδίδουν τα δικά τους ποιητικά πονήματα. «Υπάρχει πολύς ρομαντισμός», τονίζει η Butler. Μετά το γάμο οι γυναίκες δεν χάνουν καμία από τις «εξουσίες» που είχαν πριν και δεν περιορίζονται στην προετοιμασία φαγητού και την ανατροφή των παιδιών. Το σπίτι και τα ζώα της οικογένειας θεωρούνται δικά της- και ειδικά τα ζώα είναι ανεκτίμητος πόρος για τους Tuareg στη Σαχάρα.
Οι γάμοι των Tuareg είναι πιθανό να καταλήξουν σε διαζύγιο. Όταν αυτό συμβεί, η γυναίκα κρατά τη σκηνή και τα ζώα και συνήθως είναι εκείνη που παίρνει και την απόφαση για διαζύγιο. Τα προγαμιαία συμβόλαια είναι πολύ συνηθισμένη πρακτική και συχνά έχουν ως αποτέλεσμα οι άνδρες να επιστρέφουν στη… σκηνή της μαμάς τους μόνο με την καμήλα τους. Μάλιστα για να ενημερωθούν οι υπόλοιποι άνδρες πως μια γυναίκα είναι και πάλι ελεύθερη συνηθίζονται τα… πάρτι διαζυγίων! Δεν πρόκειται ωστόσο για μια μητριαρχική κοινωνία. Οι άνδρες εξακολουθούν να είναι αυτοί που συζητούν «πολιτικά». Πολλές φορές όμως άνδρες και γιοι συμβουλεύονται τις γυναίκες και τις μαμάδες τους, έτσι συχνά εκείνες κινούν τα νήματα στο παρασκήνιο. Ίσως το πιο παράδοξο χαρακτηριστικό τους είναι πως θεωρείται πολύ αγενές ένας άνδρας να τρώει μπροστά σε μια γυναίκα με την οποία δεν μπορεί να έχει σεξουαλική σχέση ή σε γυναίκα που είναι μεγαλύτερή του. Η μεγαλύτερη ντροπή είναι να φάει μπροστά στην πεθερά του. Οι Tuareg δεν παραπονιούνται ποτέ ούτε καταδέχονται την αυτολύπηση. «Θεωρείται ντροπή. Θα κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους, θα υποφέρουν», λέει η Butler. «Αν δεν τους προσφερθεί νερό δεν θα το ζητήσουν ποτέ, ακόμα κι αν διψούν». Ίσως γι’ αυτό το λόγο η φιλοξενία τους θεωρείται θρυλική. Δεν αμελούν ποτέ να προσφέρουν νερό και οι ταξιδιώτες που συναντούν τυγχάνουν υποδοχή βασιλιά. Οι Tuareg που ζουν στη νοτιοδυτική Λιβύη αντιμετωπίζει πλέον μια νέα απειλή, το ISIS, ενώ εκείνοι που ζουν στο Μάλι, τον Νίγηρα και τη βόρεια Νιγηρία βρίσκονται αντιμέτωποι με την άνοδο της Μπόκο Χάραμ. Παράλληλα παρατηρείται μια γενική πολιτισμική αλλαγή και η Butler δεν παραλείπει να επισημάνει πως ολοένα και περισσότερες γυναίκες φορούν hijab.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πωλειται ελπις στη μαυρη αγορα. Ελληναραδες εμποροι αγαθων και υπηρεσιων, κερδοσκοπουν από την απογνωση. Προσφυγες και οικονομικη εκμεταλλευση. Απιστευτα φαινομενα αισχροκερδιας παρατηρουνται οπου κινουνται τα καραβανια των προσφυγων. 20 ευρω για να πανε στην τουαλετα η να φορτισουν το κινητο τους. 5 ευρω ένα μικρο μπουκαλακι νερο. 150 ευρω το εισιτηριο από το κεντρο της Αθηνας ως την Ειδομενη.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πειθαρχική έρευνα κατά της Τσατάνη διέταξε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου - «Ξεσυρταρώνεται» η υπόθεση Βγενόπουλου
Πειθαρχική έρευνα κατά της Εισαγγελέως Εφετών, Γεωργίας Τσατάνη για το χειρισμό της στην υπόθεση του Ανδρέα Βγενόπουλου που οδήγησε στην αρχειοθέτησή της, διέταξε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου. Μάλιστα, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, την έρευνα θα τη διενεργήσει η ίδια η κυρία Θάνου. Η εντολή για την πειθαρχική έρευνα που έδωσε εντολή να διενεργηθεί η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου αφορά στο αν και κατά πόσο είναι νόμιμη η αφαίρεση της δικογραφίας του Ανδρέα Βγενόπουλου από την κα Τσατάνη λίγο πριν το στάδιο των διώξεων και ενώ η δικογραφία βρισκόταν στα χέρια των εισαγγελέων Διαφθοράς.
Όπως είχε αποκαλύψει το HOT DOC (τεύχος 84), οι εισαγγελείς Διαφθοράς Γιάννης Δραγάτσης και Αντώνης Ελευθεριάνος είχαν προχωρήσει την έρευνα για την υπόθεση του Ανδρέα Βγενόπουλου σε σημαντικό βαθμό και βρίσκονταν στο στάδιο της δίωξης. Η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη όμως, η οποία είναι σύζυγος πρώην «γαλάζιου» νομάρχη και μητέρα υποψήφιας στις τελευταίες εκλογές με τη Νέα Δημοκρατία στο Ηράκλειο Κρήτης, ζήτησε να πάρει την υπόθεση υποστηρίζοντας πως θα τη συσχετίσει με μία άλλη που ερευνούσε η ίδια. Αξίζει να σημειωθεί πως η δεύτερη αυτή υπόθεση που επικαλέσθηκε η Τσατάνη, είναι μεταγενέστερη αυτής που εξέταζαν οι Δραγάτσης - Ελευθεριάνος. Η εν λόγω πρωτοφανής πρωτοβουλία της κυρίας Τσατάνη είχε χαρακτηριστεί ακόμη και από τον ίδιο τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, υπεύθυνο για την πάταξη της Διαφθοράς, Δημήτρη Παπαγγελόπουλοως πραξικοπηματική και δεν θα έπρεπε να είχε αφαιρεθεί από τους εισαγγελείς Διαφθοράς. Όπως έχει αναφέρει σε δεκάδες δημοσιεύματά του το koutipandoras.gr αλλά και το HOT DOC, η αφαίρεση της δικογραφίας και μάλιστα στο στάδιο της δίωξης ήταν παράνομη καθώς σύμφωνα με τη διάταξη με αριθμό Πρωτοκόλλου 1360 του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκου Παντελή, ο οποίος είχε την εποπτεία των εισαγγελέων για το οικονομικό έγκλημα, κανένας άλλος εισαγγελέας πλην των εισαγγελέων Διαφθοράς δεν μπορούσε να διενεργήσει έρευνα για διαφθορά.
Η πειθαρχική έρευνα και οι αναφορές διαμαρτυρίας Η απόφαση για τη διαταγή πειθαρχικής έρευνας από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ελήφθη μετά από αναφορές διαμαρτυρίας που δέχτηκε τόσο από τον υπουργό Δικαιοσύνης της Κύπρου, κ. Ιωνά Νικολάου όσο και από τον Γενικό Εισαγγελέα Κύπρου, κ. Κώστα Κληρίδη. Λόγω μάλιστα της σπουδαιότητας της υπόθεσης, την πειθαρχική έρευνα θα τη διενεργήσει η ίδια η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Β. Θάνου. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Νικολάου μετά τη γνωστοποίηση της αρχειοθέτησης της υπόθεσης Βγενόπουλου από την ελληνική Δικαιοσύνη, είχε δεχτεί τα «πυρά» του επιχειρηματία. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του ο Ανδρέας Βγενόπουλος τον είχε χαρακτηρίσει ως το μόνο «υπουργό Δικαιοσύνης παγκοσμίως που διαπράττει συνεχώς ποινικά αδικήματα; Και καταργεί το Κράτος Δικαίου». «Ξεσυρταρώνεται» η υπόθεση Βγενόπουλου Λίγες ημέρες μετά την αρχειοθέτηση της υπόθεσης του Ανδρέα Βγενόπουλου από την Εισαγγελέα Εφετών, η εντολή της Προέδρου του Αρείου Πάγου να ερευνηθεί πειθαρχικά η Γεωργία Τσατάνη, ουσιαστικά «ξεσυρταρώνει» τη δικογραφία εις βάρος του επιχειρηματία. Σύμφωνα με τα όσα είπε η Βασιλική Θάνου, η εν λόγω εντολή, λίγες ημέρες μόλις μετά το κλείσιμο του φακέλου, θέτει σε αμφισβήτηση εκ των ων ουκ άνευ την ίδια την αρχειοθέτηση της υπόθεσης.
Το γεγονός της αρχειοθέτησης της υπόθεσης στην Ελλάδα την ίδια στιγμή που στην Κύπρο οι Αρχές ζητούν να τον ανακρίνουν ενώ έχουν ασκήσει ήδη ποινικές διώξεις εναντίον των στενών συνεργατών του στη Λαϊκή Τράπεζα, αποτελεί μια δικαστική σχιζοφρένεια. Όπως έγραψε το koutipandoras.gr τη Δευτέρα, με την απόφαση 27/2016 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η Ελλάδα προχώρησε σε μπλοκάρισμα των περιουσιακών στοιχείων του Ανδρέα Βγενόπουλου και των συνεργατών του. Το Πρωτοδικείο αποδέχτηκε και αναγνώρισε με αυτόν τον τρόπο σχετική απόφαση του δικαστηρίου της Λευκωσίας του Μαΐου του 2014, με την οποία επιβάλλεται το μπλοκάρισμα των περιουσιακών στοιχείων εντός και εκτός Κύπρου. Έτσι, τα ελληνικά δικαστήρια επισημοποιούν και αποδέχονται πως υπάρχει μια σοβαρή νομική διαδικασία και έρευνα για τον Βγενόπουλο στην Κύπρο. Λίγες ημέρες πριν όμως, η εισαγγελία Εφετών και ειδικότερα η κα Τσατάνη, δεν βρήκε κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο, με αποτέλεσμα να αρχειοθετήσει την υπόθεση.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το δικτατορικό νεοναζιστικό καθεστώς του Κιεβου στην Ουκρανια που εγκαθίδρυσε η Ε.Ε. τους υποσχέθηκε στους ηλιθιους που το ακολουθησαν ευρώ και χρυσά κουτάλια... Τώρα η πείνα θερίζει στο Κιέβο... διαδηλώνουν μέχρις κι οι εργολάβοι!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Μόνο στη μαρτυρική Γάζα της Παλαιστίνης, σε πυροβολούν επειδή είσαι ψαράς!
Ο 23χρονος Mohamed Said El Saidi κι ο αδελφός του προσπαθούσαν να μαζέψουν τα δίχτυα που είχαν ρίξει την προηγούμενη μέρα, 2 μίλια από την ακτή της Γάζας Deir El Balah... Έφθασαν τα ανθρωπόμορφα κτήνη του σιωνιστικού ισραηλινού ναζιστικού καθεστώτος, του Νετανιάχου του φίλου και συμμάχου του Α. Τσίπρα... Τους έδωσαν εντολή να σταματήσουν τη συλλογή της ψαριάς... Οι ναζί του Νετανιάχου, καταστρέφουν τα δίχτυα των ψαράδων που εντοπίζουν, σε μια προσπάθεια να πεθάνουν κι από πείνα οι αποκλεισμένοι Παλαιστίνιοι... Τα δύο αδέλφια σκέφθηκαν πως δεν υπήρχε ελπίδα να αγοράσουν -κι από που άραγε;- δίχτυα κι έτσι προσπάθησαν να μαζέψουν ότι πρόλαβαν και να απομακρυνθούν... Τα ανθρωπόμορφα κτήνη του "δημοκρατικού" Ισραήλ πυροβόλησαν 11 φορές κι ο Mohamed Said El Saidi, δέχθηκε τα πυρά... Νεκρώθηκε το πόδι του, παραμένει με ζαλάδες, χάνει τον προσανατολισμό του από τα πυρά στο κεφάλι...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τα ανθρωπόμορφα κτήνη των σιωνιστών του ισραηλινού ναζιστικού καθεστώτος, θα πληρώσουν ακριβά τη δολοφονία του Omar Nayef Zayed! Χθες στη Γάζα... συμβολική κηδεία του αγωνιστή του Λαϊκού Μετώπου... Omar Nayef Zayed
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ Συμφωνία της νέας κυβέρνησης με τους «γύπες»
Με νέα αντιλαϊκά μέτρα πληρώνει ο λαός
ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Η είδηση που έρχεται από την Αργεντινή για τη συμφωνία, την Κυριακή, της κυβέρνησης του νεοφιλελεύθερου Μαουρίσιο Μάκρι (που διαδέχτηκε πέρσι τη αριστερη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση των Κίρσνερ - Νέστορ και Κριστίνα) με τους λεγόμενους «γύπες» κερδοσκόπους, επανέφερε στο προσκήνιο την υπόθεση του χρέους της Αργεντινής, η οποία χρεοκόπησε το 2001. Τελικά, το αποτέλεσμα της νέας διαπραγμάτευσης, που μένει να επικυρωθεί και με απόφαση της Βουλής, είναι η χώρα να καταβάλει το ποσό των 4,6 δισ. δολαρίων στο κερδοσκοπικό ταμείο NML και σε άλλους τέτοιους πιστωτές, που δεν είχαν δεχθεί τα προηγούμενα χρόνια το «κούρεμα» των ομολόγων που κρατούσαν, το 2005 και το 2010. Τώρα επιτεύχθηκε ένας συμβιβασμός και τελικά δέχθηκαν να πληρωθούν στην αξία του 75% της τιμής των ομολόγων. Βεβαίως, το αποτέλεσμα και από αυτή τη ...σκληρή διαπραγμάτευση, που γίνεται για λογαριασμό του αργεντίνικου κεφαλαίου, είναι πως το μάρμαρο θα πληρώσουν, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Και με τη νέα διακυβέρνηση ήδη μετράει 50.000 απολύσεις στο Δημόσιο, από τις αρχές Φλεβάρη αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, που φτάνουν έως και 400%, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται η πτώση του βιοτικού επιπέδου για τα λαϊκά στρώματα.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΟΥΚΡΑΝΙΑ Νέα συνάντηση του «σχήματος της Νορμανδίας»
ΛΟΥΓΚΑΝΣΚ.-- Ο ναζιστικος «ουκρανικός» στρατός ανακοίνωσε χτες ότι στην περιοχή του Λουγκάνσκ όχημα έπεσε σε νάρκη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 στρατιώτες. Το περιστατικό συνέβη στην περιφερεια την οποία ελέγχουν οι αντιφασιστες πολιτοφυλακές που αντιδρούν στην ναζιστικη πραξικοπηματική κυβέρνηση, όπου συνεχίζονται οι σποραδικές επιθέσεις από το ναζιστικο στρατό και τα τάγματα των φασιστών. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η κρίση στην ναζιστικη κυβέρνηση του Κιέβου, όπου κάτω από το βάρος των σκανδάλων διαφθοράς επιχειρείται να συγκροτηθεί μια, υποτίθεται, ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας με 9 μέλη. Ο ναζιστης «πρόεδρος» της «χώρας», Πέτρο Ποροσένκο, ήδη από το Σάββατο υπέγραψε διάταγμα για τη σύσταση της επιτροπής, που προτείνεται να περιλαμβάνει ακαδημαϊκούς, αλλά το παζάρι ανάμεσα στις ναζιστικές πολιτικές δυνάμεις είναι έντονο. Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε ότι το λεγόμενο «σχήμα της Νορμανδίας», από τους υπουργούς Εξωτερικών των Γαλλίας, Γερμανίας, ναζιστικης κλικας της Ουκρανίας, Ρωσίας, έχει προγραμματίσει συνάντηση αύριο στο Παρίσι, προκειμένου να εξεταστεί η εφαρμογή της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ, που από το Φλεβάρη του 2015 ουσιαστικά βρίσκεται στα χαρτιά. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Γερμανού ΥΠΕΞ, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, από τις ΗΠΑ, όπου συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, που έδωσε έμφαση στις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη διενέργεια των τοπικών εκλογών στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, στο Ντονμπάς, δηλαδή στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, τις περιφερειες που ελέγχουν οι αντιφασιστες πολιτοφύλακες. Η διενέργεια εκλογών προβλεπόταν στη συμφωνία του Μινσκ αλλά ουσιαστικά έχει παγώσει κυρίως λόγω της υπαναχώρησης της ναζιστικής κυβέρνησης του Κιέβου. Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσιούρκιν, σε παρέμβασή του σημείωσε ότι είναι η ώρα να δοθεί «λύση στην κρίση στην Ουκρανία» και κάλεσε την ναζιστικη κυβέρνηση του Κιέβου «να εφαρμόσει τις συμφωνίες», ενώ τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει η προώθηση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ανατολικά, ώστε να γίνουν σεβαστές οι «σφαίρες επιρροής» με «επιστροφή στην πολιτική». Σε μια παράλληλη εξέλιξη, δικηγόρος του ανατραπέντος από το Φλεβάρη του 2014 Προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, δήλωσε ότι ο πελάτης του σχεδιάζει την επιστροφή του στη χώρα από τη Ρωσία όπου βρίσκεται.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΚΑΪΡΟ.-- Αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε σε τριετή κάθειρξη και πρόστιμο 500 αιγυπτιακών λιρών το συντονιστή του «αριστερου» νεολαιίστικου «Κινήματος της 6ης Απριλίου», Αμρ Αλί, που ειχαν συμμετασχει στην «εξεγερση» της CIA στην πλατεια Ταρχιρ, καθώς και άλλα τρία μέλη της οργάνωσης αυτής, που έχει τεθεί εκτός νόμου. Οι τέσσερις καταδικάστηκαν διότι φέρεται πως είχαν στην κατοχή τους φυλλάδια που ζητούσαν την ανατροπή του καθεστώτος. Προσοχη, δεν ειχαν φυλλαδια ότι ο λαος και η εργατικη ταξη ζει μεσα στη φτωχεια, αλλα ότι το καθεστως είναι καταπιεστικο, ενώ το προηγουμενο ισλαμοφασιστικο ηταν «απελευθερωτικο». Ο Αλί είναι προφυλακισμένος από τον περασμένο Σεπτέμβρη, ενώ τα άλλα τρία μέλη της οργάνωσης διαφεύγουν της σύλληψης και καταδικάστηκαν ερήμην.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ «Να τερματιστεί τώρα η ισραηλινή κατοχή!»
Τα συνεχιζόμενα εγκλήματα στα Παλαιστινιακά εδάφη κατήγγειλε χτες ο Μαρουάν Τουμπάσι, σε συνέντευξη Τύπου
Αληθινός «καταπέλτης» για τα αυξανόμενα εγκλήματα της ισραηλινής κατοχής στα Παλαιστινιακά εδάφη ήταν χτες ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Αθήνα, Μαρουάν Τουμπάσι, καταγγέλλοντας σε συνέντευξη Τύπου τις καθημερινές επιθέσεις που ασκούνται σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, όπως έφοδοι των κατοχικών στρατευμάτων σε σπίτια, κατεδαφίσεις σπιτιών, συλλήψεις, δολοφονίες και διωγμούς των Παλαιστινίων από τα ιστορικά, πατρογονικά τους εδάφη. Ο Παλαιστίνιος πρέσβης σημείωσε τη συστηματική παραβίαση των ειρηνευτικών ισραηλινο-παλαιστινιακών συμφωνιών του 1993 στο Οσλο από την ισραηλινή πλευρά, τις οποίες χαρακτήρισε, παρά τα προβλήματά τους, ως ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση δημιουργίας ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους. Σημείωσε ότι στα Παλαιστινιακά εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ ως το 1967 υπάρχουν 237 εβραϊκοί εποικισμοί, στους οποίους διαμένουν 620.000 έποικοι. Στη Δυτική Οχθη η αναλογία Παλαιστινίων - Ισραηλινών είναι 21 Εβραίοι έποικοι ανά 150 Παλαιστίνιους. Στην Ανατολική Ιερουσαλήμ η αναλογία είναι 69 έποικοι έναντι 100 Παλαιστινίων. Εκτοτε έχουν δεχτεί εισβολές των κατοχικών στρατευμάτων στα σπίτια τους πολλές δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι, έχουν κατεδαφιστεί 28.000 σπίτια Παλαιστινίων, ενώ 481 Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Ιερουσαλήμ έχασαν την υπηκοότητά τους. Παρατήρησε ότι τα τελευταία λίγα χρόνια υπάρχει αυξανόμενη τάση εισροής Εβραίων από την Ευρώπη στο Ισραήλ. Μόνο το 2014 έφτασαν στο Ισραήλ 26.700 Εβραίοι από την Ανατολική και Δυτική Ευρώπη και άλλοι 30.000 ήρθαν το 2015. «Είμαστε μπροστά σε μία στρατιωτική κατοχή, που προσπαθεί να διώξει τους Παλαιστίνιους από τα εδάφη τους, με αποτέλεσμα σήμερα το Ισραήλ να ελέγχει το 86% από τα ιστορικά εδάφη της Παλαιστίνης, ενώ οι Παλαιστίνιοι κατοικούν και ελέγχουν μόλις το 15% των αρχικών εδαφών τους...» σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Μία πάρα πολύ επικίνδυνη κατάσταση»... Αναφέρθηκε στο τείχος μίσους που έχει χτίσει το Ισραήλ μέσα στα Παλαιστινιακά εδάφη, μήκους 700 χλμ., το 85% του οποίου βρίσκεται εντός των Παλαιστινιακών εδαφών, απομονώνοντας έτσι μέρος του Παλαιστινιακού λαού. Τόνισε ότι οι κατοχικές δυνάμεις έχουν δημεύσει όλες τις περιοχές, τους φυσικούς πόρους και δη τους υδάτινους υδροφόρους ορίζοντες, καθώς εκμεταλλεύονται 50.000.000 κ.μ. νερού προς όφελος των εποίκων. «Δεν φτάνει που κλέβουν το νερό των Παλαιστινίων, τους υποχρεώνουν μάλιστα να το πληρώνουν...». «Το ζήτημα είναι τι κάνει η διεθνής κοινότητα για να σωθεί η λύση των δύο ανεξάρτητων κρατών και να σταματήσει η κατοχή; Αντίθετα, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναπτύξει τις οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις με το Ισραήλ. Εμείς δεν μπαίνουμε στα εσωτερικά των ευρωπαϊκών και άλλων χωρών, γιατί κάθε χώρα είναι ελεύθερη να προασπίσει τα δικά της συμφέροντα... Ομως, αυτό που κάνουν οι ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ, δεν αντιβαίνει τις ανθρώπινες αξίες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου; Γιατί το Ισραήλ αντιμετωπίζεται σαν το χαϊδεμένο παιδί τους;» αναρωτήθηκε ρητορικά... Ακολούθως, αναφέρθηκε στους πάνω από 1.500.000 Παλαιστίνιους Αραβες που ζουν στο Ισραήλ και οι οποίοι υφίστανται φυλετικές διακρίσεις, ρατσισμό, πολιτικές που ασκούνται, όπως τόνισε, και εντός τμημάτων της ισραηλινής κοινωνίας. Επισήμανε το σχέδιο που προωθεί αυτό το διάστημα στην Κνεσέτ (ισραηλινή βουλή) η κυβέρνηση Νετανιάχου, με στόχο τη λήψη μέτρων κατά των 20 Αράβων βουλευτών του Ισραήλ, ώστε να μπορεί να τους διώχνει από το 120μελές ισραηλινό κοινοβούλιο... Χαρακτήρισε το ισραηλινό κράτος «ακροδεξιό, εξτρεμιστικό κράτος, που ασκεί τρομοκρατία εναντίον ενός αθώου λαού». Κατήγγειλε το ρόλο του Ισραήλ και σε σχέση με τη δράση τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στην ευρύτερη περιοχή, όπως το «Ισλαμικό Κράτος». Σημείωσε έτσι ότι ο μόνος τρόπος για να μπει ένα φρένο σε αυτή την κατάσταση είναι να τερματιστεί η κατοχή των Παλαιστινιακών εδαφών και όχι να περιμένουν κάποιοι να τερματίσει ο Παλαιστινιακός λαός τον αντιστασιακό του αγώνα.
Κράτος - δολοφόνος παιδιών... Εξέφρασε έτσι απορία για όσους «βάζουν στην ίδια ζυγαριά το θύμα με το θύτη», υπογραμμίζοντας ότι την τελευταία 13ετία σκοτώνουν ένα παιδί Παλαιστινίων κάθε τρεις μέρες. Από τον περασμένο Οκτώβρη έως σήμερα, υπάρχουν 33 παιδιά - μάρτυρες σε σύνολο τουλάχιστον 190 που έχουν σκοτωθεί από τις κατοχικές δυνάμεις και τους εποίκους. Το ίδιο διάστημα, άλλοι 16.400 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί, 484 επιθέσεις εποίκων έχουν γίνει σε βάρος Παλαιστινίων και 3.187 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί, εκ των οποίων 22 είναι καρκινοπαθείς που τους αρνούνται φαρμακευτική αγωγή. Μεταξύ αυτών που είναι φυλακισμένοι στις ισραηλινές φυλακές, βρίσκονται και 422 παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών. Ο Παλαιστίνιος πρέσβης ευχαρίστησε τα κόμματα της ελληνικής Βουλής για την ομόφωνη απόφασή τους να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη, αλλά ζήτησε, και στην περίπτωση της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, να μην περιοριστεί σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, αλλά να γίνει και σε κρατικό και πρότεινε τη στήριξη μίας νέας διεθνούς διπλωματικής πρωτοβουλίας για το Παλαιστινιακό, ανάλογης με εκείνη που έγινε στην περίπτωση του Ιράν.
Νέος φόνος 22χρονου Παλαιστίνιου Λίγες ώρες πριν τη συνέντευξη Τύπου του Παλαιστινίου πρέσβη στην Αθήνα, οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις σκότωσαν ακόμη ένα νεαρό Παλαιστίνιο, τον 22χρονο Ιλιάντ Ομάρ Σατζαντίγια, φοιτητή Δημοσιογραφίας στο πανεπιστήμιο Al Quds στο Αμπου Ντις, στη διάρκεια συγκρούσεων κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Καλάντια (βόρεια της Ιερουσαλήμ στη Δυτική Οχθη). Στις ίδιες συγκρούσεις τραυματίστηκαν άλλοι 12 νεαροί Παλαιστίνιοι.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΥΡΙΑ «Ζυμώσεις» για έλεγχο της «παύσης πυρός»
...και πρόταση Ασαντ για «γενική αμνηστία» στους ισλαμοφασιστες ενόπλους που θα παραδώσουν τα όπλα τους...
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΓΕΝΕΥΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και Ρωσίας εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να συνεχίσουν, επί του παρόντος, τη «συνεργασία» αναζητώντας, όπως ισχυρίστηκαν, τρόπους ενίσχυσης της συμφωνίας παύσης πυρός, που σε γενικές γραμμές τηρείται μεταξύ των 97 συριακών ισλαμοφασιστικών ένοπλων ομάδων και οργανώσεων και του συριακού στρατού. Σε αυτό το κλίμα, ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, μιλώντας χτες στο γερμανικό δίκτυο ARD, απηύθυνε, για πρώτη φορά, πρόταση γενικής αμνηστίας σε όλους τους ισλαμοφασιστες ενόπλους που θα θελήσουν να παραδώσουν τα όπλα τους και θα σταματήσουν «να πληγώνουν ανθρώπους και να καταστρέφουν περιουσίες». «Αυτό είναι το μόνο που ζητώ! Τίποτε άλλο!», είπε χαρακτηριστικά ο Σύρος ηγέτης, σημειώνοντας ότι ήδη παρατηρείται ένα κύμα επανένταξης στο συριακό στρατό έως πρότινος ισλαμοφασιστών ενόπλων, από τη στιγμή που παραδίδουν τα όπλα τους. Ο Ασαντ δεν παρέλειψε να κατηγορήσει ορισμένες από τις ένοπλες ισλαμοφασιστικές οργανώσεις ότι παραβίασαν τη συμφωνία παύσης πυρός «από την πρώτη ώρα», τονίζοντας ότι ο συριακός στρατός απέφυγε να απαντήσει. Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Γερμανίας στη φιλοξενία Σύρων προσφύγων, απάντησε ότι δεν μπορεί να αποδοκιμάσει μία χώρα που βοηθά πρόσφυγες, όμως σημείωσε ότι «θα ήταν πιο ανθρωπιστικό» εάν οι χώρες αυτές «έκαναν ό,τι μπορούσαν για να παραμείνουν οι Σύροι στη χώρα τους...».
Ρωσο-αμερικανική συνεργασία... Στο μεταξύ, η ρωσο-αμερικανική (και πιθανώς ευκαιριακή) σύγκλιση συμφερόντων στην τωρινή φάση των εξελίξεων στη Συρία σχεδιάζεται να οδηγήσει στη συγκρότηση ενός μηχανισμού που θα διασφαλίζει ότι από δω και πέρα οι όποιες αεροπορικές επιδρομές γίνονται στη Συρία θα στοχοποιούν το «Ισλαμικό Κράτος» και το «Μέτωπο Αλ Νούσρα». Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, σε δηλώσεις που έκανε αργά το βράδυ της Δευτέρας στην Ουάσιγκτον, είπε ότι ΗΠΑ και Ρωσία συμφώνησαν να μη διαφωνούν δημοσίως για τυχόν παραβιάσεις της συμφωνίας παύσης πυρός στη Συρία, πρόσθεσε ότι οι εμπόλεμες πλευρές παραβίασαν τη συμφωνία, τονίζοντας, εντούτοις, ότι σημασία «δεν έχει ο τερματισμός ή η αποδυνάμωση της συμφωνίας αλλά η ενίσχυσή της». Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, από τη Γενεύη όπου βρέθηκε χτες, συνάντησε τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν Ντε Μιστούρα, και συμφώνησαν στην ανάγκη «επείγουσας εφαρμογής» της συμφωνίας παύσης εχθροπραξιών στη Συρία, αλλά και την επανέναρξη των ενδο-συριακών συνομιλιών έως τα μισά του τρέχοντος μηνός. Ο Ρώσος υπουργός απαίτησε το άμεσο «σφράγισμα» των τουρκο-συριακών συνόρων για να σταματήσει, όπως σημείωσε, ο ανεφοδιασμός τρομοκρατικών ομάδων από την Αγκυρα.
Πυρά σε δημοσιογράφους από την τουρκική μεθόριο... Λίγη ώρα μετά την παραπάνω απαίτηση του Λαβρόφ, αναφέρθηκε η ρίψη όλμων από τη μεριά της Τουρκίας στο μεθοριακό συριακό χωριό Κίνσιμπα, όπου είχαν πάει 33 ξένοι δημοσιογράφοι με τη συνοδεία ρωσικών Ειδικών Δυνάμεων προκειμένου να διαπιστώσουν τη γενική τήρηση της συμφωνίας παύσης πυρός. Τα πυρά, που προήλθαν από τη μεριά της Τουρκίας, προκάλεσαν τον ελαφρύ τραυματισμό ενός Κινέζου, ενός Καναδού, ενός Βούλγαρου και ενός Ρώσου δημοσιογράφου. Οι ρωσικές Ειδικές Δυνάμεις τούς απομάκρυναν άμεσα και μετά αναφέρθηκαν ακόμη περισσότερες επιθέσεις με όλμους, που προκάλεσαν το θάνατο τριών Σύρων στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων οκτώ. Σύμφωνα πάντως με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, στρατηγό Ι. Κονασένκοφ, μέσα στο προηγούμενο 24ωρο η συμφωνία παραβιάστηκε τουλάχιστον «15 φορές». Ο ίδιος ανακοίνωσε την αποστολή νέων ραντάρ και ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Συρία με στόχο την καταπολέμηση τζιχαντιστών...