Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Κυριακη 10 Απριλιου 2016


Η μικρή(;) νίκη του Σάκη Παπαδόπουλου!
Κυριακή, 10 Απρίλιος, 2016 - 08:35
Μια μικρή, αλλά ιδιαίτερα σημαντική νίκη. Νίκη της ταξικής αλληλεγγύης και δικαίωση για τον Σάκη Παπαδόπουλο. Με ομόφωνη απόφαση σε έκτακτη συνεδρίασή του σήμερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» αποφάσισε να επιστρέψει στη δουλειά του ο πρώην πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της «Θέμις Κατασκευαστική» κατά το 2011, Σάκης Παπαδόπουλος. Η απομάκρυνσή του από την εργασία θεωρήθηκε συνδικαλιστική δίωξη.
Το τι είχε συμβεί, είναι ήδη ευρύτερα γνωστό: Στις 29 του Δεκέμβρη του 2011, παραμονές Πρωτοχρονιάς, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 57 εργαζόμενοι της εταιρείας «Θέμις Κατασκευαστική». Ανάμεσά τους και ο πρόεδρος του σωματείου Σάκης Παπαδόπουλος. Δυο μήνες μετά, με Κοινή Υπουργική Απόφαση, αποφασίζεται η επιστροφή στη δουλειά 27 εργαζομένων και η εξαίρεσή τους από την εφεδρεία. Μέσα σ’ αυτούς, και ο Σάκης Παπαδόπουλος. Όμως, προς τιμήν του, σε μία αξιοζήλευτη διαμαντένια κίνηση ταξικής αξιοπρέπειας, αρνήθηκε τότε να επανέλθει στην εργασία του με τους 26 μόνο, και όχι με το σύνολο των 56 συναδέλφων του. Ως πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στην εταιρεία, κατήγγειλε το Υπουργείο και την Διοίκηση της εταιρείας για επιλεκτική συμπεριφορά, δηλώνοντας ότι ΟΛΟΙ (και οι 57) ήταν χρήσιμοι και αναγκαίοι στην απρόσκοπτη λειτουργία της εταιρείας.
Η συνέχεια ήταν εξωφρενική: Εξ αυτού του γεγονότος, όταν με τον νόμο Κατρούγκαλου (4325/2015) επέστρεψαν όλοι στην εργασία τους, ΕΞΑΙΡΕΘΗΚΕ ΑΥΤΟΣ ΜΟΝΟΣ, ακριβώς λόγω εκείνης της στάσης του! Θεωρήθηκε φαίνεται… «οικειοθελής αποχώρηση». Σήμερα επιστρέφει δικαιωμένος με το κεφάλι ψηλά. Πρόκειται για μια νίκη της ταξικής αλληλεγγύης και δικαίωση της στάσης του Σάκη Παπαδόπουλου. Έτσι είναι, η αλληλεγγύη έχει «δύο όψεις», είναι αμφίδρομη… Με πάνω από 40 χρόνια συμμετοχή στους κοινωνικούς αγώνες, ο Σάκης Παπαδόπουλος στάθηκε αυτονόητα αλληλέγγυος στους συναδέλφους του, δείχνοντας με την στάση του το δρόμο της ταξικής αξιοπρέπειας. Ένα δρόμο τον οποίο βαδίζει σταθερά μέχρι σήμερα. Εύλογα λοιπόν στη συνέχεια, ξέσπασε κύμα αλληλεγγύης σε αυτόν πλέον, από συναδέλφους, σωματεία, ομοσπονδίες και συλλογικότητες.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ανθρωποειδή με πτυχία*
Τον θυμήθηκα ξαφνικά σήμερα το πρωί. Ο άνανδρος «γιατρός» της επιτροπής την έσπρωχνε προς την έξοδο, λέγοντας «λες ψέμματα!… είσαι μια χαρά υγιής και πας να μας κοροϊδέψεις, να ξεγελάσεις το κράτος». Η άρρωστη περιγράφει βουρκωμένη την απόρριψή της από την επιτροπή που θα πιστοποιούσε την αναπηρία της. Την «ανανέωση» της αναπηρίας της. Ναι, ανανέωση της αναπηρίας της. Φαντάσου εικόνα και δέσε συνειρμούς. Εγώ γιατρέ, συνεχίζει, θέλω να δουλέψω, πώς να ζήσω με τα διακόσια ογδόντα ευρώ του επιδόματος; Να δουλέψω, καθαρίστρια στο ΙΚΑ δούλευα, αλλά με τι χέρια; Ο γιατρός που ακούει σκυμμένος, ντροπιασμένος για το σινάφι του, γυρίζει και κοιτάζει τα χέρια που του δείχνει η άρρωστη: το δεξί πρησμένο από χρόνιο λεμφοίδημα, το αριστερό άκαμπτο από έγκαυμα εξαγγείωσης χημειοθεραπευτικού -vesicant… Πιέζεται κι αυτός, αυτοί όλοι στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, πιέζονται από πιο ψηλά, σκέφτεται. Αλλά ποιος είναι πιο υπόλογος, ο γραφειοκράτης εκεί ψηλά που δεν ακουμπάει τίποτε άλλο από πλήκτρα και χαρτιά ή κοιτάζει μια οθόνη με πίνακες και αριθμούς ή ο εκτελεστής εγκυκλίων και εντολών «γιατρός» που ακουμπάει ασυγκίνητος βλέμματα δακρυσμένα και δέρματα ιδρωμένα από αγωνία αναγκεμένων ανθρώπων; Έστω και εν μέρει υποκρινομένων για να ανεβάσουν λίγα εκατοστημόρια την αναπηρία τους…
Ποιον θυμήθηκα; Ακούγοντας τη γυναίκα φάνηκε πίσω από τις μνημονικές κουρτίνες το ανθρωποειδές με πτυχίο γιατρού να μου λέει κυνικά πριν από αρκετά χρόνια: είναι απλό, το σύστημα με ξέρασε• βρέθηκα στην πλευρά του ελεγκτικού μηχανισμού και από κει θα σας γαμήσω όλους -ακόμα δεν έχω ξεκαθαρίσει αν με το «όλους» εννοούσε τους επιχειρούντες στα πεδία των μαχών κλινικούς συναδέλφους του ή αν εγκλώβιζε στο σκόπευτρό του και τους αρρώστους, κυρίως τους τελευταίους. Τι άλλο τερτίπι θα βρουν για να «κόψουν» το αυτονόητο δίκιο του αδύναμου πολίτη; Θα αλλάξει τίποτε τώρα που πήρε να χαράζει αλλιώτικη η μέρα ή άδικα προσμένω την αιθρία μετά την καταιγίδα; Θα μπορούσα εγώ να είμαι ανάμεσα στην ετερογενή παράταξη των «ελεγχόντων»; Αυτά σκεφτόμουν σήμερα το πρωί• χύμα και ασυνάρτητα. Ακριβώς όπως χύμα και φαινομενικά ασυνάρτητα με πλημμυρίζουν στο mailbox οι ειδήσεις για νέα φάρμακα που δε θα μπορέσουν ποτέ να φτάσουν στους περισσότερους σημερινούς ασθενείς μου. Άσε που αν και όταν φτάσουν μπορεί να ξυπνήσουν πλανεμένοι. Όπως εμείς οι πεμπτοφαλαγγίτες, οι ύποπτα σαλπίζοντες κάθε μέρα αλλότριους συναγερμούς. Ποντίκια λερά, παντού σπαρμένα, τρίζουν δόντια μεθοδικά χτισμένα σε στόματα αδηφάγα…
*Γραμμένο πριν έναν χρόνο. Όλα, ανατριχιαστικά, αμετάβλητα… Από ποια χαραμάδα θα δούμε φως;
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 5 Απριλιου 1944 – ιστορικη μαρτυρια : «Δεν ατίμασαν οι αντάρτες τους Γερμανούς»
72 χρόνια έχουν περάσει από την αποφράδα εκείνη μέρα της 5ης Απριλίου 1944 κατά την οποία τα ανθρωπόμορφα τέρατα των ναζί με τη συνδρομή των ύπουλων κομιτατζήδων κατέσφαξαν με σατανική μανία 280 αθώα γυναικόπαιδα και έσβησαν μία ολόκληρη πόλη – σημείο αναφοράς στις τέχνες, το εμπόριο και τον πολιτισμό της Δυτικής Μακεδονίας. Από τότε κάθε χρόνο η ίδια κουβέντα, ο ίδιος προβληματισμός: Οι Γερμανοί έκαψαν την Κλεισούρα επειδή τους προκάλεσαν οι αντάρτες, ατιμάζοντας και κακοποιώντας τα πτώματα των ναζί που έπεσαν στην μεταξύ τους μάχη; Διαβάστε πρώτα την περιγραφή ενός αντικομουνιστή ιστορικού συγγραφέα του Εμμ. Θ. Γρηγορίου (που περιέλαβε σεσχετικό του βιβλίου ο Πάνος Κρίκης) και συνδυάστε το με την αποκλειστική ιστορική μαρτυρία του Νίκου Δόλλα, ενός επιζώντος της σφαγής της Κλεισούρας. Τη μαρτυρία του κ. Δόλλα, για πρώτη φορά δημοσιεύει το oladeka.com. Δείτε τι έχει εκμυστερευτεί ένας αγροφύλακας – διμοιρίτης τότε, ο «Μπαρμπα Σταύρος από τη γειτονική Βέργα» ο οποίος βρέθηκε στο Νταούλι και είδε τα πτώματα των ναζί λίγο μετά τον θάνατο τους που προήλθε από την συμπλοκή με τους αντιστασιακούς. Ο «Μπαρμπα Σταύρος» ανέφερε όσα θα ακούσετε στον κ. Δόλλα όταν συνομίλησαν λίγα χρόνια αργότερα:
Το κείμενο του Γρηγορίου μέσα από το βιβλίο του Πάνου Κρίκη: ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ «Το τυφλό πάθος, ο φανατισμός, το μίσος, ο στείρος αντικομμουνισμός και η αντιστασιακή υστερία διαστρεβλώνουν και παραποιούν την ΑΛΗΘΕΙΑ». «Ο Δοσιλογισμός, η ατιμία, οι κληρονομικές προδοτικές ενοχές, η έλλειψη χρηστότητας και ακεραιότητας, η έλλειψη ηθικών αναστολών και η ηθική κατάπτωση του ατόμου, το οδηγούν ακόμα και στην Εθνική εξαθλίωση και τον κατήφορο».
Ο ΕΜΜ. Θ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ένας ιστορικός και συγγραφέας με έντονα αντικομμουνιστικά και αντιΕΑΜικά συναισθήματα, στο έπακρο εχθρικός προς την ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, περιγράφει ως εξής το χρονικό της μάχης της Κλεισούρας και το ολοκαύτωμά της. «Και η φοβερή αιματηρή τραγωδία που έγραψεν ο βούλγαρος με το μαχαίρι του εις την Δυτικήν Μακεδονίαν τέσσερα ολόκληρα χρόνια, κλείνει με την σφαγήν της Κλεισούρας, την 5ην Απριλίου 1944. Είναι ο αιματωμένος επίλογος του ελληνικού δράματος εις τα ιερά χώματα της βορειοδυτικής Ελλάδος. Είναι η αποκορύφωσις της ναζιστικής θηριωδίας και της βουλγαρικής εγκληματικότητος, εις την κωμόπολιν αυτήν, μαζί ηνωμέναι, που θα υψώνεται ως μνημείον αθάνατον κι’ αιώνιον του εθνικού μαρτυρίου του Ελληνισμού από τον βουλγαρισμόν. Βούλγαροι και γερμανοί την επέρασαν από λουτρόν αίματος. Την μετέβαλον εις στάκτην. Την άπλωσαν εις νεκροταφείον Βούλγαροι και γερμανοί μαζί. Δεν ήσαν άνθρωποι. Δεν ήσαν στρατιώται. Είσαν κολάσματα της γης, που από την μαύρην ψυχήν των εσκορπίζετο ο θάνατος! Και συνεχίζει ο αντικομμουνιστής και αντιεαμίτης αμερόληπτος και αντικειμενικός ιστοριογράφος ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ. Ήτο καρφί εις τα μάτια των βουλγάρων η Κλεισούρα. Σαν προάγγελμα χάρου επέρασε κάποτε από εκεί ο Κάλτσεφ, και τους εμήνυε μήνυμα θανάτου: «Κάποια ημέρα θα πάτε όλοι μαζί».
Με την αγωνίαν αυτής της «κάποιας ημέρας» έζων έκτοτε οι Κλεισουριώτες. Την 15ην Φεβρουαρίου 1944, ο δαίμων και σφαγεύς της Δυτικής Μακεδονίας Αντώνιος Κάλτσεφ έκαμε την εμφάνισίν του πάλιν εις την μελλοθάνατον κωμόπολιν. Οι κάτοικοι είδαν τον Κάλτσεφ με τρόμον. Ένας καπετάν – Ανδρέας, συνεργάτης του Πούλου και ανήκων εις την υπηρεσίαν των γερμανών, τον συνώδευε. Τί ήρχετο να κάμη εκεί ο βούλγαρος φονιάς; Δεν άργησαν να το μάθουν οι αγωνιώντες κάτοικοι. Εγκατέστησε φυλάκιον από 30, κομιτατζήδες μ’ επί κεφαλής τον συνοδόν του Ανδρέαν. Οι κάτοικοι διετάχθησαν να δώσουν στρώματα εις τους κομιτατζήδες. 20 από αυτούς θα εκρατούντο από τον Ανδρέαν κάθε βράδυ ως όμηροι, δια τον φόβον των ανταρτών. Τέλος, το βράδυ της ιδίας ημέρας οΚάλτσεφ συνεκέντρωσε τους κατοίκους και τους είπεν αυτά τα ολίγα, εις ύφος διαταγής: «Κλεισουριώτες, κοιτάξτε καλά, διότι είτε έξω είτε μέσα παρουσιασθή κανείς αντάρτης, θα σβήσετε! Την Κλεισούρα θα την κάμω στάχτη!». «Την Κλεισούρα θα την κάμω στάχτη!».
Υπό, μορφήν κομιτατζήδων ο θάνατος επλησίαζε την ειδυλλιακήν κωμόπολιν. «Την νύκτα της 4ης προς την 5η Απριλίου δύο γερμανικά αυτοκίνητα με στρατόν διήλθον πλησίον της Κλεισούρας. Τμήμα του Ε.Λ.Α.Σ. μ’ επί κεφαλής τον καπετάνιον Υψηλάντην τα εκτύπησαν. Τ’ αυτοκίνητα δεν εστάθησαν. Το πρωΐ – πρωΐ γερμανικαί δυνάμεις από την Καστοριάν έφθαναν εκεί και άνοιγαν μάχην με τους αντάρτας. Ταυτοχρόνως κατέφθαναν ως ενισχύσεις γερμανών τμήματα κομιτατζήδων από την Βασιλειάδα, την Βέργα και την Λιθιά. Άνοιξαν μάχη που διήρκεσεν αρκετάς ώρας. Εν τέλει οι αντάρτες, κατά το σύστημά των, έφυγαν. Είχον απωλείας αρκετάς. Οι γερμανοί είχον 8 νεκρούς. Οικομιτατζήδες επήραν τους νεκρούς γερμανούς, αμέσως. Αφού τους εσύλλησαν, τους έγδυσαν και τους έκοψαν τα αιδοία και τα έβαλαν στα στόματά των. Έτσι γυμνούς τους ετοποθέτησαν εις στάσιν προσοχής εις την Γέφυραν. Εκεί θα τους έβλεπαν οι Γερμανοί που θα επέστρεφον μετά την καταδίωξιν των ανταρτών. Έτσι και έγινε, γιατί αι επινοήσεις της βουλγαρικής ατιμίας προς δημιουργίαν εγκλήματος είναι άφθαστοι. Ο επί κεφαλής γερμανός αξιωματικός, μόλις είδε το θέαμα, εταράχθη. Γύρω από τα πτώματα εις την γέφυραν ήσαν συγκεντρωμένοι οι κομιτατζήδεςτης Βασιλειάδος, της Βέργας και της Λιθιάς. Είχαν έλθει και άλλοι από την Κορησσό.
«Ποίος το έκανε αυτό;», ηρώτησε έξαλλος. «Οι Έλληνες», απήντησαν οι Βούλγαροι. Με τον ασύρματον ειδοποιήθη αμέσως η Κοζάνη. 50 αυτοκίνητα πλήρη ανδρών τωνS.S. και οχρανιτών, κατέφθανον ταχύτατα. Η Κλεισούρα εκυκλούτο αστραπιαίως αλλά πολλοί άνδρες και νέοι κατώρθωσαν και διέφυγον. Επί τόπου κατέφθασαν και οι γερμανοί διοικηταί της Καστοριάς Ράϊσελ και Χίλντεμπραντ. Μαζί των έφθασε και ο Κάλτσεφ. Ο βούλγαρος δήμιος ήτο όλος χαρά. Το κακούργο όνειρόν του θα επραγματοποιείτο επί τέλους: Η Κλεισούρα θα εγίνετο στάχτη. Προς τους γερμανούς είπε: «Αυτοί είναι οι Έλληνες». Και προς τους εμπίστους του διέτασσε: «Πρέπει οπωσδήποτε το χωριό να καθαριστή».
Βούλγαροι φέροντες μάσκας ωδήγησαν τους άνδρας των S.S., τους οχρανίτας και τους κομιτατζήδες εις το μιαρόν έργον των. Παρά την μετεμφίεσίν των ανεγνωρίσθησαν από τους κατοίκους. Ήσαν ο Κώστας Καλλίτσεφ, ο Δούκας από το Σκλήθρον, ο Βούντοςαπό την Βέργα, ο Θανάσης Δούκας και ο Σ. Λιοτίκος από την Βασιλειάδα, ο Ντάνεφκαι μερικοί άλλοι. Οι κομιτατζήδες ηκολούθουν τους γερμανούς που διαρκώς τους διέτασσον «Κομμίτ, Κομμίτ». Επλησίαζαν τα σπίτια και για να τους ανοίξουν, οι βούλγαροι μετεχειρίζοντο κάθε ατιμία. «Ανοίχτε – εφώναζε ο Κάλτσεφ – ήλθα για να σας σώσω». Άνοιξαν και στο πρώτο σπίτι 45 γυναίκες που είχον καταφύγει εστήνοντο στην γραμμή και εθερίζοντο από το πολυβόλο. Εις το σπίτι του Ν. Τσόγου, η σύζυγος έπεσε στα πόδια του Κάλτσεφ. «Σώσε μας», τον ικέτευε. «Δεν ημπορώ να σώσω κανένα», απήντησε ο κομιτατζής. Κι’ έβαλε αμέσως 30 γυναίκες στην σειρά και έδωσε το σύνθημα εις τους γερμανούς να τις πολυβολήσουν. Κάηκαν 146 σπίτια και έχασαν την ζωή τους 279 άτομα.
ΕΜΜ. Θ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ: ΤΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΝ ΟΡΓΙΟΝ ΑΙΜΑΤΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΝ 1941-1944, ΑΘΗΝΑΙ – ΤΥΠΟΙΣ: «ΠΥΡΣΟΥ» 1947, σελίδες 125-126.
ΠΑΝΟΥ ΚΡΙΚΗ Κ Λ Ε Ι Σ Ο Υ Ρ Α Η ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΚΩΜΟΠΟΛΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τελετές από καθαρματα με «πεντάλφα» και λευκές κουκούλες στην Πάτρα
9/4//2016 10.40
Σε αναστάτωση βρίσκεται η τοπική κοινωνία των Πατρών έπειτα από την αποκάλυψη ότι σε δύο περιοχές πραγματοποιήθηκαν από παλιοτομαρα περίεργες τελετές με σατανιστικά αλλά και ρατσιστικά στοιχεία. Το πρώτο «επεισόδιο» εκτυλίχθηκε σε έναν παράλληλο δρόμο της περιμετρικής στο ύψος της Οβρυάς ο οποίος καταλήγει σε αδιέξοδο. Εκεί πριν λίγες ημέρες, αργά τη νύχτα, περίπου 10 παλιοτομαρα εμφανίστηκαν με λευκές κουκούλες, κελεμπίες και κόκκινες ζώνες. Αναψαν φωτιά στον δρόμο και έκαναν ένα τελετουργικό που παρέπεμπε σε σκηνικό «Κου Κλουξ Κλαν». Κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν, σύμφωνα με το patrastimes, ότι οι συμμετέχοντες φώναζαν περίεργους όρκους πίστης αλλά και συνθήματα κατά των μεταναστών. Το δρώμενο έλαβε τέλος όταν κάτοικος της περιοχής βγήκε στο μπαλκόνι κραδαίνοντας κυνηγετικό όπλο και απειλώντας ότι θα το χρησιμοποιήσει αν δεν εξαφανιστεί η ομάδα των κουκουλοφόρων. Το δεύτερο περιστατικό καταγράφηκε σε οικόπεδο στην περιοχή του Γλαύκου. Περίπου 15 καθαρματα άναψαν φωτιές σε σχήμα πεντάλφα, ενώ όπως μαρτυρούν κάτοικοι της περιοχής , οι πρωταγωνιστές έκαψαν ακόμα και ζωντανά πτηνά, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε από τα ευρήματα την επόμενη ημέρα. Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγω επίσης και για ανάγνωση κειμένων από την ομάδα, τα οποία παρέπεμπαν σε σατανιστική τελετή. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής, στο σημείο βρέθηκαν μπουκάλια με εύφλεκτο υλικό, απομεινάρια από καμένα πτηνά και ζώα καθώς και ίχνη από την φλεγόμενη πεντάλφα.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΠΟΥΛΟΥΣΑΝ ΕΠΙΠΛΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΧΡΕΩΣΟΥΝ
Κατάσχεση 1ης κατοικίας σε ζευγάρι ηλικιωμένων συνταξιούχων -200.000 ευρώ ο ΕΝΦΙΑ
09|04|2016 8:52
Κατασχετήριο της πρώτης κατοικίας έφτασε σε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι στο Ψυχικό αφού δεν είχε να πληρώσουν το ποσό των 200.000 ευρώ, το οποίο προέκυψε από τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Σε αποκλειστικό ρεπορτάζ η πρωινή εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», παρουσίασε ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, 86 και 82 ετών, το οποίο έλαβε κατασχετήριο κατοικίας αφού αδυνατούσε να πληρώσει το φόρο του ΕΝΦΙΑ. Το σπίτι, κληρονομήθηκε από τους γονείς της συζύγου και μόνο ο φόρος του 2015 άγγιξε τις 30.000 ευρώ ενώ όπως αποκάλυψε το ζευγάρι στην κάμερα, το ετήσιο εισόδημα από τις συντάξεις που λαμβάνουν, δεν ξεπερνά τις 20.000 ευρώ. Ακόμη και όταν ο σύζυγος κατάφερε να μπει στις 100 δόσεις για το διακανονισμό του χρέους, αδυνατούσε να πληρώνει τη δόση των 1.700 ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος συνολικά έφτασε το ποσό των 198.000 ευρώ! Παρά τις προσπάθειες πώλησης, η κατοικία παρέμεινε στην κατοχή τους ενώ αναγκάστηκαν να πουλήσουν κοσμήματα και έπιπλα προκειμένου να αντεπεξέλθουν οικονομικά. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ, ο μοναδικός λόγος που η κατοικία παραμένει στους κατόχους της, είναι η αποχή των δικηγόρων.
Σχολιο.- Για σκεφτείτε λίγο..Πως είναι δυνατόν να ζητείται φόρος 200.000 ευρώ για ένα ακίνητο που ήταν μέρος κάποιας κληρονομιάς. Αν το κράτος που ζητάει ένα τέτοιο φόρο, δεν είναι ληστρικό τότε τι είναι; Και για να πάμε και λίγο παραπέρα... γιατί να ζητάει τέτοιο φόρο το κράτος; Το σπίτι υποτίθεται πληρώθηκε και φορολογήθηκε από τον αρχικό του ιδιοκτήτη. Δεν γίνεται να φορολογούμαστε εις αεί για τα σπίτια που μένουμε ( ή δεν μένουμε, ή κληροδοτούμε στους απογόνους μας).
Σχολιο.- Αποντος του κοινωνικου συμβολαιου σε μια χωρα αυτα θα γινονται , το συστημα εχει καταρευσει και ουδεις δεν φερνει ουτε καν προς συζητηση πιθανες λυσεις - το μονο που γινεται ειναι η συνεχης ανακυκλωση της αποτυχιας με χειροτερα αποτελεσματα καθε φορα ... Μην διαμαρτυρεστε λοιπον Ελληναραδες μου γιατι εσεις ψηφιζετε οσους τα ψηφιζουν αυτα και θα συνεχισουν να τα ψηφιζουν εως οτου μαθετε εσεις να ψηφιζετε με ΠΡΩΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ την ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ του καθε υποψηφιου πριν απο ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ... Οταν ενα κρατος εχει τοσο ΕΛΕΕΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ οπως Μητσοτακηδες-Τσιπρες-Καμμενους-Λεβεντες-Ποταμια-ΧΑ κτλ τους οποιους ΕΣΕΙΣ τους επιλεξατε ως αντικατοπτρισμο της λαμογιας σας και αφησατε εξω απο την Βουλη τον Καζακη για παραδειγμα , δεν νομιζετε οτι το να διαμαρτυρεστε ειναι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΟ ??? Καλα θα κανετε λοιπον να συνηθισετε αυτα τα φαινομενα των κατασχεσεων ( τα οποια ειρεισθω εν παροδω θα πολλαπλασιαζονται με γεωμετρικη προοδο ) και καθε περαιτερω υποβαθμιση του βιωτικου σας επιπεδου γιατι Ελληνες μου ειστε ΟΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ !!!
Σχολιο.- Επειδή έτυχε να δω το ρεπορτάζ, ο ΕΝΦΙΑ είναι τόσο μεγάλος επειδή το σπίτι είναι στο Ψυχικό. Προφανώς μια σπιταρόνα θα έχει τεράστιο ΕΝΦΙΑ. Από τη στιγμή που οι άνθρωποι ψάχνουν να το πουλήσουν δε νομίζω ότι μπορεί να τους κατηγορήσει κάποιος ότι απλά δε θέλουν να πληρώνουν φόρους. Όπως είπε και ο ίδιοκτήτης πρόκειται για δήμευση περιουσίας. Το γεγονός ότι όλοι πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ δε σημαίνει ότι πρέπει να βλέπουμε όσους δε μπορούν να το πληρώσουν με κακό μάτι. Αν μια μέρα έρθουν και μας πουν "καλημέρα, έχετε κεφαλικό φόρο 300.000 ευρώ" και προφανώς δεν έχουμε να τα δώσουμε, σημαίνει ότι είμαστε φοροφυγάδες;;; Νόμος Κατσέλη για προστασία πρώτης κατοικίας από κυβέρνηση Παπανδρέου, μόνο αυτό έχω να πω.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Παλμύρα: Η επιστροφή των Σύρων στο «μαργαριτάρι της ερήμου»
Εκατοντάδες εκτοπισμένοι Σύροι, κάτοικοι της Παλμύρας, επέστρεψαν χθες για να δουν τα σπίτια τους για πρώτη φορά, μετά την ανακατάληψη της πόλης από τον συριακό στρατό που με την στήριξη της ρωσικής Αεροπορίας εκδίωξε τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Δέκα μήνες μετά την φυγή τους από το «μαργαριτάρι της ερήμου», οι κάτοικοι έφτασαν στην αρχαία πόλη με λεωφορεία που είχε ενοικιάσει η διοικητική αρχή της Χομς, όπου είχαν βρει καταφύγιο, τρέποντας σε φυγή από τους τζιχαντιστές. «Το πρώτο που έλεγξα στο σπίτι ήταν η οροφή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κουντρ Χαμούντ, ένας 68χρονος συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος, λέγοντας πως αισθάνθηκε ανακουφισμένος που στεκόταν ακόμη εκεί. «Οι τοίχοι, τα παράθυρα και η πόρτα είναι επίσης εκεί και αυτό είναι αρκετό για μένα να προετοιμάσω την οικογένεια μου για να επιστρέψουμε στην Παλμύρα», δήλωσε.
Στις 27 Μαρτίου ο συριακός στρατός ανακατέλαβε την Παλμύρα σε μια μεγάλης σημασίας συμβολική και στρατηγική νίκη για την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Η διοικητική αρχή της πόλης Χομς έχει προγραμματίσει την μεταφορά συνολικά πάνω από 2.000 προσωρινά εκτοπισμένους πολίτες της Χομς πίσω στα σπίτια τους. Σαρανταέξι λεωφορεία θα ταξιδέψουν για την Παλμύρα και δύο για την αλ-Καριατάιν, δήλωσε μια πηγή του γραφείου του δημάρχου της Χομς στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti. Καθώς ο Χαμούντ και άλλοι επιθεωρούσαν τα σπίτια τους για να συγκεντρώσουν προσωπικά τους αντικείμενα, ρώσοι ναρκαλιευτές φαίνονταν από μακριά να καθαρίζουν ναρκοπέδια και ισχυρές εκρήξεις ακούγονταν από μακρινή απόσταση. Πολλά οικοδομικά τετράγωνα είναι μερικώς καταστρεμμένα, ενώ άλλα έχουν ισοπεδωθεί, ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Ένας τοπικός αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως δεν θα επιτρέπεται στους κατοίκους να διανυκτερεύσουν στην Παλμύρα έως ότου τελειώσουν οι εργασίες αποκατάστασης στις υποδομές της πόλης και ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης. «Δεν υπάρχει παροχή νερού, ούτε ηλεκτρικού ρεύματος και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε να αποναρκοθετούμε τα προάστια της πόλης», τόνισε ο αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
«Θα χρειαστούμε τουλάχιστον τρεις εβδομάδες για να αποκαταστήσουμε τις υποδομές της πόλης, στο βαθμό εκείνο που οι κάτοικοι θα μπορούν να διανυκτερεύσουν στα σπίτια του», πρόσθεσε. Ο Χαμούντ είπε πως άφησε τα μέλη της οικογένειας του πίσω στην Χομς, καθώς δεν ήθελε εκείνοι να δουν τις ζημιές και τις καταστροφές. Αλλά πριν επιβιβαστεί σε ένα από τα 25 λεωφορεία, έτρεξε στο δωμάτιο του γιου του για να πάρει μαζί του ένα παιχνίδι. «Έδωσα υπόσχεση στον Αμπντού ότι θα του έφερνα τα παιχνίδια που ήθελε...που είχε αφήσει στο δωμάτιο του», είπε.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τρεις νεκροί από επίθεση ανταρτών πριν τις προεδρικές εκλογές στο Περού
Στους τρεις ανήλθαν οι νεκροί και στους έξι οι τραυματίες μετά την επίθεση ανταρτών. 23 εκατ. ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας
Απρίλιος 10 2016 09:42
Τρείς άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο κι έξι τραυματίσθηκαν σε επίθεση που πραγματοποίησαν ένοπλοι, θεωρητικά μέλη της αριστερής οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι, την προηγουμένη των προεδρικών εκλογών στο Περού, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε χθες σε μία απομακρυσμένη περιοχή, τη στιγμή καθ’ ήν στρατιώτες μετέφεραν υλικό για την διεξαγωγή των σημερινών εκλογών, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων του Περού Χόρχε Μοσκόσο. Δύο από τους νεκρούς είναι στρατιώτες, ο τρίτος ένας πολίτης οδηγός, ενώ ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις για την ασφάλιση της περιοχής, πρόσθεσε ο ίδιος. Η μαοϊκής κομμουνιστικης ιδεολογίας οργάνωση Φωτεινό Μονοπάτι είχε εξαρθρωθεί σε μεγάλο βαθμό στη δεκαετία του ’90, ωστόσο εκατοντάδες στελέχη της εξακολουθούν να ελέγχουν τμήματα της ζούγκλας στο Περού. «Αυτό είναι σημάδι πως απομένουν να γίνουν πολλά ακόμη. Οι τρομοκράτες δεν αποτελούν πλέον κίνδυνο για το κράτος του Περού, όμως αποδεικνύουν πως ακόμη μπορούν να βλάψουν», τόνισε ο απερχόμενος (και καλα) «αριστερος» πρόεδρος (τον ειχε υποστηριξει ο Τσαβες, και μολις εκλεχτηκε εδωσε καινουριες βασεις στους γιανκιδες, πηρε νέο δανειο, και βυθισε ακομα περισσοτερο τη χωρα στη φτωχεια), και πρώην στρατιωτικός Ολιάντα Ουμάλα.
Προηγείται η Κέικο Φουτζιμόρι
Οι κάτοικοι του Περού καλούνται σήμερα να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας, σε μία αναμέτρηση που έχει ως κύρια χαρακτηριστικά της την σαφή υπεροχή στις δημοσκοπήσεις της Κέικο Φουτζιμόρι, κόρης του πρώην προέδρου, (ο οποιος αφου κατεκλεψε τη χωρα, πριν τη δικη του κατορθωσε να διαφυγει στην Ιαπωνια), κι έναν διφορούμενο εκλογικό νόμο που επιτρέπει τον αποκλεισμό ενός υποψηφίου ακόμη και την δωδεκάτη ώρα. Οι 23 εκατ. ψηφοφόροι της χώρας θα ψηφίσουν για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και για την ανάδειξη των μελών του Κοινοβουλίου.
Ο νέος εκλογικός νόμος που κυρώθηκε τον Ιανουάριο επιτρέπει τον αποκλεισμό υποψηφίων έως κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, αφήνοντας να πλανώνται αμφιβολίες για την τελική επιλογή των ψηφοφόρων και την τύχη των ίδιων των διεκδικητών της προεδρίας. Μάλιστα από τους αρχικά εγγεγραμμένους 19 υποψηφίους, ήδη εννέα έχουν αποκλεισθεί, ή έχουν αποχωρήσει από την κούρσα. Βάσει του νόμου, απαγορεύεται με ποινή αποκλεισμού η παροχή χρημάτων, ή δώρων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Για να ξεκινήσει μάλιστα η έρευνα αρκεί μία απλή καταγγελία. Ο νόμος, που θεμέλιο της έμπνευσής του ήταν η καταπολέμηση της διαφθοράς και της εξαγοράς ψήφων, έχει αμφισβητηθεί από πλείστους νομομαθείς της χώρας, διότι δίνει επίσης τη δυνατότητα αποκλεισμού υποψηφίων ακόμη και κατά την ημέρα της ψηφοφορίας, υποδαυλίζοντας την αμφιβολία και την αβεβαιότητα. Απτό δείγμα αυτής της αβεβαιότητας είναι το γεγονός ότι εκατομμύρια ψηφοδέλτια ακόμη φέρουν τυπωμένες τις φωτογραφίες και τα ονόματα 14 υποψηφίων, την ώρα που τέσσερις από αυτούς έχουν αποχωρήσει από την αναμέτρηση στο διάστημα μετά την εκτύπωσή τους, στα μέσα Μαρτίου.
Μολονότι σχεδόν από την αρχή και παρά το ‘βεβαρυμένο μητρώο’ της ένεκα των έργων και των ημερών του πατέρα της Αλβέρτο Φουτζιμόρι, η Κέικο Φουτζιμόρι προηγείται με μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις, το εκλογικό σώμα του Περού παραμένει απρόβλεπτο, προειδοποιεί ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου για τη Νότιο Αμερική Opalc των Παρισίων Γκάσπαρ Εστράδα. «Οι τάσεις στις εκλογές είναι δυσερμήνευτες. Υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια μεταξύ των ψηφοφόρων. Το Περού είναι μία χώρα που οι γνώμες μπορούν να μετακινηθούν μαζικά στα τέλη της εκστρατείας, όταν θεωρητικά αποκρυσταλλώνονται οι προθέσεις ψήφου», πρόσθεσε ο ίδιος μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο κι έφερε ως παράδειγμα την εκλογή του Αλβέρτο Φουτζιμόρι το 1990 απέναντι στον θεωρούμενο ως βέβαιο πρόεδρο Νομπελίστα λογοτέχνη Μάριο Βάργκας Λιόσα. Όμως, με βάση τις έως τώρα σφυγμομετρήσεις η Κέικο δύσκολα φαίνεται να μην επικρατήσει καθώς προηγείται με 31,5-35,4% του κυριώτερου αντιπάλου της, του δεξιού οικονομολόγου Πέδρο Πάβλο Κουτσίνσκι—του επονομαζόμενου και ‘Γκρίνγκο’ για την προφορά του—ο οποίος πιστώνεται μόλις με 14,8-17,3% στις δημοσκοπήσεις. Σε μικρή απόσταση από τον Κουτσίνσκι βρίσκεται η αριστερή βουλευτής Βερόνικα Μεντόσα (13,8-16,8%), η οποία έχει καταπλήξει με την εκλογική της άνοδο στο τελευταίο διάστημα.
Μολαταύτα, θεωρείται δύσκολο να μπορέσει κάποιος υποψήφιος να εξασφαλίσει από τον πρώτο γύρο το 50+% των ψήφων που χρειάζονται για να εκλεγεί και όλα αναμένεται να κριθούν στον δεύτερο γύρο της 5ης Ιουνίου. Στις προγραμματικές της δηλώσεις η Κέικο έχει εντάξει σε περίοπτη θέση το θέμα της ασφάλειας στη χώρα και το σχέδιο κατά της εγκληματικότητας, μία πραγματική πληγή για το Περού. Μάλιστα, η πολιτική της για την κατασκευή φυλακών σε υψόμετρο 4.000 μ. θυμίζει σε πολλά σημεία τα κατασταλτικά μέτρα που είχε εφαρμόσει ο πατέρας της για να καταπνίξει το αριστερό ανταρτικό κίνημα του Φωτεινού Μονοπατιού.
Πάντως, όποιος από τους υποψηφίους επικρατήσει θα χρειασθεί ν’ αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις: εξόν από την κοινωνική ανασφάλεια και την αδύναμη οικονομία, που βασίζεται αποκλειστικά στον πρωτογενή τομέα—ορυχεία, γεωργία κι αλιεία—η χώρα βιώνει μία έντονη οικονομική ύφεση, με τις προβλέψεις για την ανάπτυξη να μην υπερβαίνουν το 3% για το 2016, πολύ μακράν του 6,9% που είχε σημειωθεί το 2011. Το ποσοστό αυτό «απέχει πολύ από το ευκταίο 7% που θα απαιτείτο για να επιλύσει τα χρόνια προβλήματα της ακραίας φτώχειας, της ανισομερούς διανομής του πλούτου και της ανισότητας στις ευκαιρίες» που μαστίζουν την κοινωνία του Περού, υπογραμμίζει ο πρώην υπουργός Εργασίας Χόρχε Γκονσάλες Ισκιέρδο.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τσουνάμι μαζικών διαδηλώσεων και επεισόδια σε ολόκληρη τη Γαλλία
Σοβαρά επεισόδια στο κέντρο της Γαλλικής πρωτεύουσας με χιλιάδες διαδηλωτές να δέχονται όγκο δακρυγόνων και χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις που επιχείρησαν να διαλύσουν μια ακόμη μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αίτημα την άμεση απόσυρση νομοσχεδίου που προβλέπει την περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων - Τα ξένα δίκτυα αναφέρουν τουλάχιστον 22 τραυματίες, οι έξι εκ των οποίων σοβαρά
Από το πρωί του Σαββάτου τεράστιας μαζικότητας συλαλλητήρια ξεκίνησαν στις περισσότερες πόλεις της χώρας με χιλιάδες μαθητές Λυκείων, φοιτητές αλλά και εκπροσώπους συνδικαλιστικών φορέων να διατρανώνουν την αντίθεσή τους στις λεγόμενες «μεταρρυθμίσεις» στο όνομα της μείωσης της ανεργίας, όπως επικαλείται επίσημα η γαλλική κυβέρνηση. Με πλακάτ που γράφουν «Δημοκρατία πού βρίσκεσαι ? » και «Δεν φοβόμαστε», χιλιάδες διαδηλωτές που ξεκίνησαν συγκεκριμένα από την πόλη Ρεν, συνεπλάκησαν με αστυνομικούς αντιμετωπίζοντας εκτεταμένη χρήση χημικών, δακρυγόνων και βομβίδων κρότου-λάμψης Στο Παρίσι η πορεία ξεκίνησε από την Place de la Nation όπου βρίσκεται και μεγάλη αστυνομική δύναμη.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο βομβαρδισμός του κώδικα εργασίας
Η εργοδοσία και ο Νικολά Σαρκοζί το ονειρεύτηκαν, οι Φρανσουά Ολλάντ και Μανουέλ Βαλλς το έκαναν: αν, κάνοντας μια μακάβρια υπόθεση, το σχέδιο νόμου «που έχει ως στόχο να θεσμοθετήσει νέες ελευθερίες και προστασίες για τις επιχειρήσεις» (sic) έβλεπε το φως της μέρας, ο κώδικας εργασίας θα κατέληγε κατακερματισμένος. «Ο στόχος, διευκρινίζει η υπουργός εργασίας Μυριάμ Ελ Κομρί σε συνέντευξή της στο Echos (18/02/2016), είναι να προσαρμοστούμε στις ανάγκες των επιχειρήσεων». Διατηρούσαμε επιφυλάξεις, ακόμα κι αν επρόκειτω για μία περίεργη οπτική επί των επιχειρήσεων, περιορισμένη μονομερώς στις διοικητικές τους σφαίρες.
Βεβαίως, δεν πρόκειται παρά για ένα προσχέδιο και τα πάντα μπορούν ακόμη να αλλάξουν. Η εξουσία αριστεύει στους στρατηγικούς ελιγμούς κατά τους οποίους αφήνονται να διαρρεύσουν οι πιο τρελές διατάξεις, έτσι ώστε στη συνέχεια να ενισχυθεί η αντίληψη ότι τα χειρότερα αποφεύχθηκαν. Έτσι διέρρευσε και η φήμη ότι πλέον οι υπερωρίες δε θα πληρώνονται, για να αποφασιστεί τελικά η διασφάλιση του κατώτατου ορίου μίας ελάχιστης προσαύξησης του 10%. Όλος ο κόσμος ζητοκραυγάζει για την υποτιθέμενη νίκη, τη στιγμή που μέχρι τώρα ο κανόνας ήταν στο 25%, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Βιρτουόζος της εξαπάτησης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαιώνει ότι τα βασικά δεν θίγονται: η σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου και το 35ωρο σε εβδομαδιαία βάση ορίζουν το γενικό κανόνα. Μα μετατρέπει αυτές τις δύο αρχές σε τσόφλια. Αν μείνουν στα λόγια, η προστασία των εργαζομένων εκλείπει και μαζί με αυτήν η ισότητα στη μεταχείριση των πολιτών ενώπιον του νόμου. Μέχρι στιγμής, η βασική αρχή του εργατικού δικαίου έδινε την προτεραιότητα στη νομοθεσία που έχει θεσπιστεί από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους της Δημοκρατίας, εκτός εάν μια συμφωνία σε ένα χαμηλότερο επίπεδο (υποκατάστημα της εταιρείας) είναι πιο ευνοϊκή για τον εργαζόμενο. Από εδώ και στο εξής, μια συμφωνία σε μια εταιρεία υπερισχύει του νόμου, ακόμη και αν είναι πιο δυσμενής από τη θεσπισμένη νομοθεσία. Μοναδική αντίληψη της «αληθινής ισότητας»! Αυτή η βασική διάταξη θα επιτρέψει στον επόμενο πρόεδρο να ακρωτηριάσει ό,τι απομένει (ακόμα) από τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Όσο για την περίφημη σύμβαση αορίστου χρόνου η οποία διατηρείται από το νόμο, μπορεί να διακοπεί ανά πάσα στιγμή σε περίπτωση «αναδιοργάνωσης της εταιρείας» ή «κατάκτησης της αγοράς». Πέρα από αυτές τις εν γένει συνηθισμένες καταστάσεις, η επιχείριση δεν θα χρειάζεται καν να δικαιολογηθεί: θα επαρκεί να καταβάλει μισθούς τριών μηνών για εργαζόμενους που προσλήφθηκαν πριν από λιγότερα των δύο ετών, έξι για τους από πενταετίας, κ.ο.κ. Η ίδια η έννοια της καταχρηστικής απόλυσης εξαφανίζεται. Το αφεντικό που πληρώνει μπορεί να αποδεσμεύσει τον υπάλληλό του χωρίς τον κίνδυνο να του επιβληθεί περαιτέρω ποινή. Ο ίδιος γύρος ταχυδακτυλουργικών για το 35ωρο. Ανάμεσα στις τροποποιήσεις, την καταμέτρηση του χρόνου εργασίας και τη μειωμένη καταβολή υπερωριών, η μεταρρύθμιση Ομπρί θα περάσει στα αζήτητα. Μετά από μια γρήγορη ανάγνωση των 131 σελίδων αυτού του νέου κώδικα εργασίας, μπορούμε να συγκρατήσουμε τις διατάξεις σχετικά με τη διάρκεια εργασίας, τη μεταρρύθμιση των δικαστηρίων εργασίας (το επόμενο τεύχος του Le Monde Diplomatique θα αφιερώσει ένα άρθρο) , τη διεύρυνση του δικαιώματος σε απόλυση και αυταρχική μείωση των μισθών, την ελάχιστη αμοιβή υπερωριών, κ.λπ.
Ο εργοδότης αποφασίζει για τη διάρκεια εργασίας Αυτός ο νέος κώδικας ενσωματώνει τις αρχές που θεσπίστηκαν από τον Ρόμπερτ Μπάντιντερ, ο οποίος οικειοποιήθηκε την πιο φιλελεύθερη φόρμουλα που θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε, από το πρώτο κιόλας άρθρο: «Οι θεμελιώδεις ελευθερίες και δικαιώματα του ατόμου είναι εγγυημένα σε κάθε σχέση εργασίας. Περιορισμοί μπορούν να τεθούν εφόσον κρίνονται δικαιολογημένοι από τις αναγκαιότητες της εύρυθμης λειτουργίας της εταιρείας.» Οι οποίες αναγκαιότητες ορίζονται από τους μετόχους και τη διοίκηση της εταιρίας. Όλα από εκεί εκπορεύονται.
Η ημέρα εργασίας των 10 ωρών, η οποία στο παρελθόν ήταν η εξαίρεση, μπορεί να γενικευθεί σε «περίοδο αυξημένης δραστηριότητας» ή «για λόγους που σχετίζονται με την οργάνωση της εταιρείας.» Μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 12 ώρες. Μέχρι τότε, τέτοιου είδους αλλαγές απαιτούσαν διοικητική άδεια. Τώρα, θα επαρκεί μία εταιρική συμφωνία – η προσφυγή στην οποία θα διευκολυνθεί (βλέπε παρακάτω). Ίδια αρχή για την εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας, η οποία θα μπορεί να αυξηθεί για να φτάσει έως και τις 46 ώρες κατά μέσο όρο για 16 εβδομάδες ετησίως (αντί για 12 σήμερα), ακόμη και τις 48 ώρες «σε περίπτωση αυξημένης δραστηριότητας», χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. Μια απλή εταιρική συμφωνία θα είναι αρκετή. Η κυβέρνηση δεν αποποιείται του ανώτατου ορίου των 60 ωρών όπως έχει ζητηθεί από τις εταιρείες, αλλά το πλαισιώνει παρ’όλ’αυτά με μία πιθανή έγκριση της Επιθεώρησης Εργασίας. Θεσπισμένο με τον νόμο Ομπρί για τη μείωση του χρόνου εργασίας, το ημερομίσθιο, το οποίο επιτρέπει την χειραφέτηση από τη νόμιμη ημερήσια διάρκεια εργασίας, προοριζόταν για τις μεγάλες επιχειρήσεις και κυρίως για τα στελέχη. Το σύστημα θα επεκταθεί στις επιχειρήσεις με δυναμικό μικρότερο των 50 ατόμων, χωρίς διάκριση ρόλου. Ο καθημερινός φόρτος εργασίας θα μπορεί να ξεπεράσει κάθε όριο καθώς πρακτικά δεν θα ελέγχεται πλέον. Παρομοίως, αντιπαρερχόμαστε των 11 συναπτών υποχρεωτικών ωρών ανάπαυσης μεταξύ ημερησίων εργασιών, καθώς κι αυτές θα μπορούν να «κατατμηθούν». Επιπλέον, «ο χρόνος μετάβασης στον τόπο εκτελέσεως μίας σύμβασης εργασίας δεν είναι χρόνος αποτελεσματικής εγασίας», εκτός εάν υπερβαίνει τον «κανονικό χρόνο». Μία διευκρίνιση της διατύπωσης θα ήταν εκτιμητέα.
Η διασφάλιση των απολύσεων Χάρη στο Νικολά Σαρκοζί, υπήρχε ήδη η «συνεναιτική διακοπή» (καταγράφηκαν 2 εκατομμύρια από την θέσπισή της τον Ιούνιο του 2008), πίσω από την οποία κρύβεται συχνά ένας μοχλός εργοδοτικής πίεσης για την απομάκρυνση ενός υπαλλήλου. Χάρη σε ορισμένα συνδικάτα, τα οποία υπέγραψαν το εθνικό διεπαγγελματικό σύμφωνο, και στον κύριο Ολλάντ ο οποίος παρασκεύασε τον λεγόμενο νόμο «διασφάλισης της απασχόλησης», η εργοδοσία μπορούσε να μειώσει τους μισθούς, να αυξήσει τις ώρες εργασίας και φυσικά να απολύσει, «σε περίπτωση οικονομικής δυσχέρειας», της οποίας η ερμηνεία επαφιόταν στους δικαστές. Το κείμενο επό εδώ και μπρος τις συγκεκριμενοποιεί: μία μείωση παραγγελιών ή πωλήσεων «κατά περισσότερα συναπτά τρίμηνα» (αυτό μπορεί να σημαίνει και δύο τρίμηνα), «ζημία λειτουργίας για περισσότερους μήνες ή μία σημαντική υποβάθμιση κεφαλαίου». Και αυτό, «σε επίπεδο επιχείρησης» (και όχι ομίλου). Θα αρκεί για τις μεγάλες εταιρείες να παρουσιάσουν τους ελλειματικούς ισολογισμούς της θυγατρικής τους ώστε τα πάντα να γίνουν δυνατά. Χάνεται φυσικά το δικαίωμα ανακατάταξης των απολυμένων μισθωτών. Στην πραγματικότητα, η εργοδοσία κατέκτησε αυτό που διεκδικούσε από την αυγή του χρόνου: το δικαίωμα να απολύει ανεμπόδιστα. Σε αυτούς τους επονομαζόμενους αμυντικούς λόγους απόλυσης, έρχεται να προστεθεί η δυνατότητα να πετάζουν έξω τους εργαζόμενους σε περίπτωση «τεχνολογικής αλλαγής» ή απλής «εταιρικής αναδιοργάνωσης». Ο εργαζόμενος ο οποίος αρνείται μία αποσπαση στην άλλη άκρη της χώρας ή μία μείωση μισθού, ή ακόμη μία αύξηση του ωραρίου εργασίας του χωρίς μισθολογική αύξηση, πολύ απλά θα απολύεται (προηγουμένως είχε δικαίωμα στην κατάσταση απολυμένου για οικονομικούς λόγους). Ο απολυμένος διατηρεί τα δικαιώματά του στο ταμείο ανεργίας αλλά χάνει το δικαίωμα ανακατάταξης.
Ο περιορισμός της επιθεώρησης εργασίας Το αφεντικό θα μπορεί ακόμη να απολύει «χωρίς πραγματικό και σοβαρό λόγο», θα αρκεί να καταβάλει ένα ποσό πάγιο και καθορισμένο εκ των προτέρων, ανεξάρτητα από τη ζημία την οποία υφίσταται ο εργαζόμενος. Το εν λόγω ποσό ορίζεται ενδεικτικά σε μισθούς τριών μηνών για προυπηρεσία μικρότερη των δύο ετών, έξι μηνών για προϋπηρεσία μεταξύ δύο και πέντε ετών, εννέα μηνών για προϋπηρεσία μεταξύ πέντε και εννέα ετών, δώδεκα μηνών μεταξύ δέκα και είκοσι ετών και δεκαπέντε μηνών για περισσότερα από είκοσι έτη. Έτσι, ένας μισθωτός ο οποίος κρίνεται ως μη επαρκώς παραγωγικός ή υπερβολικά διεκδικητικός μπορεί να πεταχτεί από το παράθυρο ανά πάσα στιγμή. Περισσότερη δουλειά για λιγότερα λεφτά Οι υπερωρίες θα έχουν προσαύξηση της τάξεως του 10% και όχι του 25% που ίσχυε μέχρι σήμερα για τις πρώτες 8 επιπλέον του σταθερού ωραρίου, 50% από εκεί και μετά. Αρκεί μία συμφωνία με την επιχείρηση. Για έναν μισθωτό που αμείβεται με το βασικό μισθό, ο εργοδότης οφείλει να καταβάλει λιγότερο από 1 ευρώ για κάθε επιπλέον ώρα εγασίας έναντι των 2,4 ευρώ που προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος. Μία ανοησία την οποία θα προτιμήσει από το να προσλάβει. Όσο για τους εργαζόμενους, θα δουν την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται.
Η εταιρεία υπεράνω του νόμου Αυτή είναι αναφισβήτητα η πιο σηματική αλλαγή.
Παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις που δοξάζουν τη Δημοκρατία και τις αρχές της, ο νόμος περνάει σε δεύτερη μοίρα ακόμη κι όταν προστατεύει καλύτερα τους εργαζομένους. Η συμφωνία της εταιρείας είναι αυτή που τελικά επικρατεί. Ο νόμος Μακρόν (διάβαζε «Η επιλογή τους είναι πάντα λιγότερα», Le Monde diplomatique, Απρίλιος 2015) είχε ήδη εισαγάγει αυτή τη διάταξη, αλλά παρέμεινε σε εκκρεμότητα. Θα γίνει ο κανόνας. Βεβαίως, αυτή η συμφωνία θα πρέπει να είναι πλειοψηφική, δηλαδή, να υπογράφεται από συνδικάτα που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ των εργαζομένων στις επαγγελματικές εκλογές. Αλλά αν αυτή δεν είναι η περίπτωση, τα συνδικάτα μειοψηφίας (τουλάχιστον το 30% των ψήφων) θα μπορούν να προστρέξουν σε ψήφισμα με τους εργαζομένους. Και τη δύναμη να καυχηθούν για αυτήν την άμεση δημοκρατία, φέρνοντας σε αντιπαράθεση τους ολιγοπληθείς εργαζόμενους με τους εκλεγμένους συνδικαλιστές. Φυσικά, η διαβούλευση με τους εργαζομένους δεν είναι από μόνη της καταδικαστέα. Αλλά το ζήτημα δεν καθορίζεται συλλογικά, κάθε άλλο. Αν τα μειονοτικά συνδικάτα μπορούν να ενισχύσουν τη διαβούλευση, το περιεχόμενο παραμένει στα χέρια των μεγαλοεργοδοτών και συχνά παίρνει τη μορφή εκβιασμού, κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης: είτε συμφωνούν να εργάζονται περισσότερο και / ή κερδίζουν λιγότερα, ή χάνουν τη δουλειά τους … Στην Bosch, στο Venissieux, οι εργαζόμενοι είχαν συμφωνήσει το 2004 να εργάζονται 36 ώρες και να πληρώνονται 35 και να εγκαταλείψουν ορισμένες από τις προσαυξήσεις για τη νυχτερινή εργασία. Οι θυσίες τους έχουν δεν εξυπηρέτησαν παρά δίνοντας μία πιο ευαρουσίαστη εικόνα της εταιρείας στην κοινωνία. Το εργοστάσιό τους πωλήθηκε το 2010, και πάνω από 100 θέσεις εργασίας χάθηκαν. Ίδιο σενάριο στη General Motors στο Στρασβούργο, στο στην Continental του Clairoix, στη Dunlop της Amiens …
Σχολιαστές συχνά καυχιούνται για την ψηφοφορία της εταιρείας Smart, όπου το 56% των εργαζομένων απάντησε θετικά στην αύξηση του χρόνου εργασίας (με την ίδια αμοιβή) η οποία είχε ζητηθεί από τον μέτοχο για την υπεράσπιση των επενδύσεων και την αποφυγή μετεγκατάστασης. Αλλά ξεχνούν να αναφέρουν ότι αν το 74% των 385 στελεχών των οποίων ζητήθηκε η γνώμη ενέκριναν τη συμφωνία, ενώ μόνο το 39% των 367 εργαζομένων τους μιμήθηκε, διότι είναι αυτοί που έχουν τον πιο απαιτητικό φόρτο εργασίας. Χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι ένα στέλεχος ζει έξι χρόνια παραπάνω από έναν εργάτη; Με το νέο νόμο, οι εργαζόμενοι θα δουν και την εντατικοποίηση των καθηκόντων τους. Από εταιρεία σε εταιρεία, εργαζόμενοι με τα ίδια προσόντα θα έχουν πολύ διαφορετικά δικαιώματα. Κάποιος θα μπορούσε ακόμη και να φανταστεί εντελώς αποκλίνουσες συνθήκες σε ένα εργοτάξιο με περισσότερους υπεργολάβους. Στην πραγματικότητα, όπως εξηγεί πολύ καλά ο εργατολόγος Λοκιέκ Πασκάλ, «οδηγεί σε κοινωνικό dumping και δυνητικά περιπλέκει την κατάσταση του εργαζομένου ο οποίος θα αλλάζει ισχύον δίκαιο κάθε φορά που θα αλλάζει και εταιρεία.» Όσο για την απασχόληση, θα παραμείνει αγκυροβολημένη ή ακόμα πιο σίγουρα βυθιστεί. Όπως φαίνεται από όλες τις μελέτες, δεν είναι η υποτιθέμενη «ακαμψία» του εργατικού κώδικα στην οποία οφείλεται η ανεργία αλλά η έλλειψη ευκαιριών.
Οι Σοσιαλιστές διατεταγμένοι Ακριβώς όπως φέρνει σε αντιπαράθεση εργαζόμενους με συνδικάτα, δικαστές με τεχνοκράτες (που θα καλλούνται να καθορίσουν τις κυρώσεις για τους εργοδότες αντί των εργατικών δικαστήριων ή να καθορίσουν τα πλάισια των οικονομικών απολύσεων), ο Ολλάντ προσπαθεί να φέρει σε αντιπαράθεση τους βουλευτές με το γαλλικό λαό. Σίγουρος ότι οι υπερφιλελεύθερες κατευθύνσεις του δεν χαίρουν στήριξης από το Αριστερό Μέτωπο ή τους Πράσινους προκειμένου ο νόμος να περάσει, ο αρχηγός του κράτους ζητάει από τους βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόματος να υποκύψουν (έστω και με βαριά καρδιά), απειλώντας ότι θα χρησιμοποιήσει την ισχύ της 49-3, μίας διάταξης την οποία σε στιγμές διαύγειας στο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει ως «βαρβαρότητα» και «άρνηση δημοκρατίας». Ο κύκλος έχει κλείσει.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Γαλλική "επανάσταση" για τα εργασιακά
Σάββατο, 9 Απριλίου 2016, 22:06
Μισθωτοί, φοιτητές και μαθητές λυκείου κατέκλυσαν εκ νέους σήμερα τους δρόμους πολλών πόλεων της Γαλλίας για να διαμαρτυρηθούν κατά της μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων που προωθεί η σοσιαλιστική κυβέρνηση, ωστόσο για μία ακόμη φορά οι κινητοποιήσεις χαρακτηρίστηκαν από βίαια επεισόδια. Περίπου 120.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σε ολόκληρη την χώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ένας αριθμός κατώτερος σε σχέση με τις προηγούμενες κινητοποιήσεις. Την 9η Μαρτίου, για παράδειγμα, οι διαδηλωτές ήταν 224.000 και 390.000 την 31η Μαρτίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Οι διοργανωτές, που έκαναν από την πλευρά τους λόγο για 110.000 διαδηλωτές μόνο στο Παρίσι, απέδωσαν το γεγονός αυτό στην περίοδο των σχολικών διακοπών. "Προφανώς, για τους μαθητές λυκείου και τους φοιτητές που βρίσκονται σε διακοπές, η μορφή της κινητοποίησης αλλάζει" δήλωσε ο Ουιλιάμ Μαρτινέ, επικεφαλής της μεγαλύτερης φοιτητικής ένωσης της Γαλλίας, της Unef. Αυτή η θεωρία δεν απομένει παρά να επιβεβαιωθεί την 28η Απριλίου, την ημερομηνία δηλαδή κατά την οποία τα συνδικάτα έχουν προκηρύξει νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις. Σήμερα, επεισόδια σημειώθηκαν στις διαδηλώσεις στη Νάντη και τη Ρέν (δυτικά), όπως και στο τέλος της διαδήλωσης στο Παρίσι. Σε αυτές τις τρεις πόλεις συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ νεαρών, ορισμένοι εκ των οποίων με τα πρόσωπα καλυμμένα, που εκσφενδόνιζαν αντικείμενα και των δυνάμεων επιβολής της τάξης που έκαναν χρήση δακρυγόνων. Στη Ρεν, τουλάχιστον 4 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 3 αστυνομικοί, διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Στη Νάντη, εκατοντάδες άνθρωποι έστησαν οδοφράγματα, έσπασαν βιτρίνες, ενώ οι δημοσιογράφοι που κάλυπταν τα γεγονότα αναγκάστηκαν να φύγουν άρον άρον. Στο Παρίσι, 3 αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά, σύμφωνα με την αστυνομία. Συνολικά, 26 άνθρωποι συνελήφθησαν, γνωστοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Συρία: 18 άμαχοι νεκροί στο Χαλέπι από επίθεση του Μετώπου Αλ Νόσρα
Σάββατο, 9 Απριλίου 2016, 07:56
Τον θάνατο 18 ανθρώπων και των τραυματισμό άλλων 61 προκάλεσαν επιχειρήσεις του Μετώπου Noύσρα (Υποστήριξης) - η συμμορια Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, βραχίονας των αληταραδων ισλαμοφασιστων της αλ Κάιντα στη Συρία - στο Χαλέπι, σύμφωνα με το ρωσικό κέντρο συντονισμού στη Συρία στην αεροπορική βάση Χμείμιμ, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. «Μαχητές της 'τρομοκρατικής' οργάνωσης Μέτωπο αλ Νόσρα δεν έχουν σταματήσει τις μάχες στο Χαλέπι και στα προάστια του. Από επίθεση στην οποία εξαπέλυσαν με πυρά όλμων σε μια απόπειρα να καταλάβουν την περιοχή Σείχ Μαγκσούντ, 18 άμαχοι σκοτώθηκαν και 61 τραυματίστηκαν» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου. Σε άλλη ανακοίνωση του υπουργείου τονίζεται πως το ρωσικό κέντρο συντονισμού κατέγραψε έξι παραβιάσεις της κατάπαυσης των εχθροπραξιών στη χώρα (τέσσερις στην Λαττάκεια και από μία στην Χομς και την Χάμα) τις τελευταίες 24 ώρες.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο Μαδούρο προαναγγέλει εξέγερση αν χάσει τις εκλογές
Σάββατο, 9 Απριλίου 2016, 06:43
Εάν η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, λόγω του «οικονομικού πολέμου», κερδίσει στο μέλλον την προεδρία της χώρας, λαός και στρατός θα εξεγερθούν, τόνισε ο πρόεδρος της χώρας Νίκολας Μαδούρο. «Μην κάνετε λάθος σε ό,τι αφορά τον λαό της Βενεζουέλας. Θέλουμε ειρήνη, αλλά είμαστε μαχητές», πρόσθεσε. Κατήγγειλε ακόμη τον νόμο τον οποίο ψήφισε η ελεγχόμενη από την ξρνοκινητη αμερικανοπληρωμενη αντιπολίτευση Εθνοσυνέλευση και ο οποίος παρέχει αμνηστία στους πολιτικούς κρατούμενους στη χώρα. «Είναι νόμος ο οποίος δίνει αμνηστία σε δολοφόνους και τρομοκράτες», τόνισε.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Λιαζονται οι… τουριστες του ΝΑΤΟ. Καφε και βολτες στα λιμανια! Οι λαθρομεταναστες ας περιμενουν…
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
O Στρατος παραδιδει τους λαθρο – «προσφυγες» στην Αστυνομια! Στη Βουλη οι ΜΚΟ και ο ρολος τους μετα την αποκαλυψη των «Αλληλεγγυων». Πανω από ένα χρονο θα μεινουν εδώ και κανεις δεν εγγυαται ότι ο αριθμος θα είναι κατω από 100.000. Το υπουργειο υποδεικνυει σε ποιες ΜΚΟ και Πανεπιστημια θα δοθουν 11.200.000 ευρω αποκαλυψε δημοτικη συμβουλος της Λεσβου.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η Αριστερα είναι στην αντιπολιτευση, και όχι φυσικα στην κυβερνηση.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Οι Φούρνοι Ικαρίας πέταξαν με τις κλωτσιές τους δουλέμπορους και δεν δέχονται επισκέψεις
16/3/2016
Υπάρχει ένα πανέμορφο μικρό νησί πολύ κοντά στα παράλια με την τουρκία. Στους Φούρνους Ικαρίας δεν αποβιβάζονται εισβολείς μετανάστες, πρόσφυγες, έποικοι από απέναντι μεριά. Στους Φούρνους Ικαρίας, οι κάτοικοι έδιωξαν με κλοτσιές τους δουλέμπορους των ΜΚΟ. Οι Φουρνιώτες Ικαρίας έστειλαν μήνυμα απέναντι ότι, δε δέχονται ...επισκέψεις ! Και δεν έχουν επισκεπτήριο. Γιατί όταν απευθύνεις προσκλητήριο εισβολής, όπως κάνει η κυβερνηση, τότε δεν μπορεί παρά να αναμένεις και τους επισκέπτες.
Αυτοί οι κάτοικοι προστατεύουν το νησί τους και τις ζωές τους στα υπόλοιπα νησιά ήθελαν να παραστησουν τους ανθρωπιστες και βουλιαξανε την χώρα και τα νησιά τους από λαθρομεταναστες με αποτέλεσμα να γίνουν οι ίδιοι μειοψηφία στον τόπο τους!!!!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ
10/4/2016
Υπό κατάληψη βρίσκονται τα εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) σε Πλατύ Ημαθίας, Ορεστιάδα, Σέρρες και Λάρισα, από τευτλοπαραγωγούςπου ζητούν τη συνέχιση λειτουργίας της βιομηχανίας αλλά και την αποπληρωμή των οφειλών της εταιρείας (από την περσινή καμπάνια) προς αυτούς. Τα οφειλόμενα υπολογίζονται συνολικά σε 8 εκατ. ευρώ. Οι τευτλοπαραγωγοί έχουν στήσει μπλόκα στις εισόδους των εργοστασίων της ΕΒΖ, με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα.
“Αγωνιζόμαστε κυρίως για τη συνέχιση της λειτουργίας της βιομηχανίας, η οποία πρέπει να μείνει σε ελληνικά χέρια και να μην ξεπουληθεί για ένα κομμάτι ψωμί”, επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του συλλόγου τευτλοπαραγωγών για την Κεντρική Μακεδονία, Σάκης Πίππας. Πρόσθεσε: “είτε έτσι είτε αλλιώς κάποια στιγμή θα πάρουμε τα λεφτά μας. Αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές είναι ότι είμαστε παραγωγοί και παλεύουμε για το δικαίωμά μας να συνεχίσουμε την εργασία μας στα χωράφια”. «Παρόλο που έχουμε πολλές δουλειές στα χωράφια μας, δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς στα όσα συμβαίνουν», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Δήμου Αλεξάνδρειας, τευτλοπαραγωγός Τάσος Λιολιόπουλος, και τόνισε: «Θα παραμείνουμε στις θέσεις μας μέχρι να έχουμε κάποια απάντηση. Όλοι μάς αποφεύγουν. Κανείς δεν μιλά για το τι μέλλει γενέσθαι με την τύχη και το μέλλον της εταιρείας». Υπενθυμίζεται ότι στις διεκδικήσεις των τευτλοπαραγωγών εντάσσεται και το αίτημα της αποπληρωμήςτους, έστω, όπως λένε, και ως αποζημίωση για τη φετινή σπορά τεύτλων, που φτάνει τα 45.000 στρέμματα, ενώ ζητούν και τα κοινοτικά κονδύλια που τους οφείλονται μέσω του προγράμματος ολοκληρωμένης διαχείρισης, για την τριετία από το 2013.
ΤΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΙΑ ΤΟ (ΜΗ) ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΒΖ
Τευτλοπαραγωγοί και εργαζόμενοι αντιδρούν και στρέφονται κατά του σχεδίου που προωθεί ηΤράπεζα Πειραιώς για την ΕΒΖ και το οποίο οδηγεί στην απομείωση, τον τεμαχισμό και το κλείσιμότης. Αυτό επισημαίνει και καταγγέλλει με δήλωσή του παρακάτω ο Παναγ. Λαφαζάνης. Ως γνωστόν ο Παναγ. Λαφαζάνης, ως υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις μύριες όσες δυσκολίες από την Τράπεζα Πειραιώς και τις βρώμικες αντιδράσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, κατόρθωσε να βρει 35 εκατ. ευρώ από τον εκκαθαριστή της“κακής” ΑΤΕ και να χρηματοδοτήσει την ΕΒΖ, προκειμένου αυτή να μπορέσει ναεπαναλειτουργήσει και να μείνει ζωντανή η τευτλοπαραγωγή της χώρας. Από τη στιγμή, όμως, που ο Παναγ. Λαφαζάνης έφυγε από την κυβέρνηση, διαφωνώντας με την υπογραφή από τον Τσίπρα του τρίτου καταστροφικού μνημονίου, η νεομνημονιακή μεταλλαγμένη κυβέρνηση Τσίπρα εγκατέλειψε το σχεδιασμό για συνέχιση της λειτουργίας της ΕΒΖ, εξανάγκασε σε παραίτηση τη διοίκηση της ΕΒΖ που είχε τοποθετήσει ο Παναγ. Λαφαζάνης και στην ουσία παρέδωσετη Βιομηχανία στα νύχια της Τράπεζας Πειραιώς και στα άθλια κερδοσκοπικά και αντιπαραγωγικάσχέδιά της.
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΣΧΕΔΙΟ
Τι προβλέπει το σχέδιο που ενέκρινε η Πειραιώς η οποία διεκδικεί ανύπαρκτα δάνεια ύψους 150 εκατ. ευρώ από την ΕΒΖ. Η ρευστότητα, οι μονάδες στη Σερβία και τα «κουρέματα» στους μισθούς. «Το σχέδιο έχει μεγάλες πιθανότητες αποτυχίας γιατί έχει δυσκολίες στην εφαρμογή. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος ο οποίος έχει πάει πίσω την εταιρεία παραγωγικά και χρηματοοικονομικά», έλεγε στο Euro2day.gr νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής στέλεχος με γνώση της κατάστασης της ΕΒΖ αλλά και των διαπραγματεύσεων μεταξύ της εταιρείας και της Τράπεζας Πειραιώς. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος προβλήματα προκύπτουν από το γεγονός ότι τα χρήματα που θα δοθούν από την Τράπεζα Πειραιώς ως κεφάλαιο κίνησης είναι λιγότερα από αυτά που ήθελε η εταιρεία ενώ δεν θα δοθούν εφάπαξ αλλά σε τρεις δόσεις με την τελευταία καταβολή να τοποθετείται τον Αύγουστο. Ένα ακόμη πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι το σχέδιο που ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο τηςΤράπεζας Πειραιώς δεν είναι αυτό που κατέθεσε η εταιρεία αλλά το σχέδιο της ίδιας της Τράπεζας, οπότε χρειάζεται όχι μόνο να εγκριθεί από το δ.σ. της EΒΖ αλλά η διοίκηση της EΒΖ να εκπονήσει νέα business plan.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη διάρκεια της συνάντησης της διοίκησης και των εργαζομένων της ΕΒΖ με τον υπουργό οικονομίας Γιώργο Σταθάκη όπου και παρουσιάστηκε το σχέδιο εξυγίανσης, γνωστοποιήθηκε η πρόθεση μελών, αλλά και του ίδιου του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της ΕΒΖ να παραιτηθούν των θέσεών τους, εξέλιξη που πρόκειται να ανακοινωθεί και επίσημα, το πιο πιθανόν, στη διάρκεια της συνεδρίασής τους, που θα γίνει αύριο το πρωί στη Θεσσαλονίκη. Σε κάθε περίπτωση, η αντικατάσταση των παραιτηθέντων θα γίνει άμεσα, αφού όπως μας επισημάνθηκε η διαδικασία που έχει αποφασιστεί να προχωρήσει για την ΕΒΖ πρέπει να τρέξει γρήγορα. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο πρόεδρος της ΕΒΖ Γιώργος Λάντζας χαρακτήρισε "δύσκολη" την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για τη χρηματοδότηση και το μέλλον της ΕΒΖ - υπενθυμίζεται ότι εμμένει στη θέση της για πώληση των εργοστασίων της βιομηχανίας στην Σερβία -, και είχε επισημάνει χαρακτηριστικά, "έχουμε να λάβουμε μια δύσκολη απόφαση, αφού η αποδοχή της πιθανόν να εγείρει και νομικές επιπλοκές για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας".
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΕΝΕΚΡΙΝΕ Η ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν το σχέδιο που ενέκρινε η Τράπεζα Πειραιώς προβλέπει για τα δάνεια ύψους 150 εκατ. ευρώ τα εξής: 1. Ένα μέρος των συνολικών οφειλών, περί τα 50 εκατ. ευρώ, θα διαγραφεί. Αυτή η διαγραφή θα γίνει σε βάθος χρόνου και υπό την προϋπόθεση ότι η εταιρεία θα εξυπηρετήσει το υπόλοιπο μέρος των οφειλών που ρυθμίζονται. 2. Αντίστοιχο ποσό, ύψους 50 εκατ. ευρώ, θα ρυθμιστεί σε βάθος 10ετίας με 2ετή περίοδο χάριτος. 3. Την ίδια στιγμή μεταβιβάζονται στην Τράπεζα περιουσιακά στοιχεία της EΒΖ (μεταξύ των οποίων και τα δύο εργοστάσια στη Σερβία) αξίας 50 εκατ. ευρώ τα οποία η τράπεζα θα τα εκποιήσει.
Σε ότι αφορά τη χορήγηση νέου δανείου για κεφάλαιο κίνησης τελικά η EΒΖ θα λάβει 12 εκατ. ευρώ καιόχι 15 εκατ. ευρώ που προέβλεπε το business plan της διοίκησης της βορειοελλαδίτικης βιομηχανίας. Αυτή όμως δεν είναι η μοναδική απόκλιση μεταξύ των δύο σχεδίων. Με βάση το τελικό σχέδιο αυτά τα 12 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε 3 δόσεις με την πρώτη δόση ύψους 5 εκατ. ευρώ να καταβάλλεται, αν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό, περί τα τέλη Απριλίου. Το δεύτερο πακέτο, ύψους 4 εκατ. ευρώ θα δοθεί σε βάθος 3-4 μηνών ενώ τα υπόλοιπα 3 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν περί τα τέλη Αυγούστου. Η καθυστέρηση στην καταβολή του κεφαλαίου κίνησης όπως υποστηρίζουν κύκλοι προσκείμενοι στην εταιρεία δημιουργούν σοβαρά προβλήματα σε αυτή καθ' αυτή τη λειτουργία της. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr «οι χρονικές στιγμές που εκταμιεύονται τα ποσά δεν συμπίπτουν με τις ανάγκες που έχει η εταιρεία. Αυτό δημιουργεί πολύ μεγάλο πρόβλημα. Η εταιρεία είναι στεγνή και η καθυστέρηση κατάληξης της συμφωνίας, κάνουν δύσκολο το επιχειρηματικό σχέδιο.» «Είναι οριακό και έχει πολλές πιθανότητες να μην βγει», σημείωναν τα ίδια στελέχη αναφερόμενο στο σχέδιο.
Εκτός από τη ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει αποφασισθεί και μεσοσταθμικό «κούρεμα» 35% στους μισθούς των 250 εργαζομένων της εταιρείας ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και περιπτώσεις όπου το «κούρεμα» να φθάσει το 50%. Οι περικοπές αυτές μεταφράζονται σε εξοικονόμηση 3 εκατ. ευρώ ετησίως στο μισθολογικό κόστος της επιχείρησης. Σε ότι αφορά τους τευτλοπαραγωγούς, στους οποίους η εταιρεία οφείλει 8 εκατ. ευρώ και τα οποία θα έπρεπε να είχαν εξοφληθεί ήδη από τον Νοέμβριο θα πάρουν τα πρώτα χρήματα καλώς εχόντων των πραγμάτων στα τέλη Απριλίου. Επίσης και στους τευτλοπαραγωγούς έχει αποφασισθεί «κούρεμα». Σύμφωνα με πληροφορίες οι τευτλοπαραγωγοί εφέτος θα πάρουν χαμηλότερο τίμημα σε σχέση με πέρυσι 20%. Εκτός από το τίμημα πολύ χαμηλότερη θα είναι και η παραγωγή εφέτος, αφού λόγω των καθυστερήσεων χάθηκε πολύτιμος χρόνος και οι παραγωγοί έχουν σπείρει μόλις 40.000-50.000 στρέμματα (με αυτή την παραγωγή πρέπει να λειτουργήσει ένα εργοστάσιο της εταιρείας) και η εμπορική δραστηριότητα της εταιρείας θα είναι περιορισμένη.
ΤΡΕΙΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ ΕΒΖ
Την παραίτησή τους υπέβαλαν τρία εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), τα οποία διαφώνησαν με το απαράδεκτο σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς για την ΕΒΖ. Πρόκειται για τους Γιώργο Λάντζα, Κρίτωνα Τσικλιά και Πέτρο Γιεμιντζή. Επί της ουσίας, το δ.σ. βρίσκεται πλέον, χωρίς εκτελεστικά μέλη, καθώς τα εναπομείναντα μέλη δεν προτίθενται να αναλάβουν τον συγκεκριμένο ρόλο. Σημειώνεται ότι δίχως την παρουσία εκτελεστικών μελών, το δ.σ. δεν έχει τη δυνατότητα να υπογράψει τα απαιτούμενα έγγραφα, για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Τράπεζα Πειραιώς, προκειμένου να εφαρμοσθεί το σχέδιο της τελευταίας για την ΕΒΖ, έστω και αν αυτό είναικαταστροφικό.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
68 χρόνια από τη σφαγή στο Deir Yassin
Ο Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος έχει λήξει. Η Παλαιστίνη, αποτελεί προτεκτοράτο της Βρετανίας, ενώ το σιωνιστικό κίνημα, το οποίο είχε ιδρυθεί από το 1897, κινείται σε διεθνές επίπεδο για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Εβραϊκού κράτους, το οποίο γεωγραφικά προσδιορίζεται από τους ίδιους στην Παλαιστίνη.
Αρχικά οι Βρετανοί αντιδρούν στην ιδέα, ωστόσο, στη συνέχεια η στάση τους αλλάζει και σύντομα στην Παλαιστίνη καταφθάνει πλήθος Εβραίωναπό όλο τον κόσμο, δημιουργώντας τις πρώτες Εβραϊκές πόλεις και συνοικίες. Το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου σηματοδοτεί την έναρξη «του πολέμου της ανεξαρτησίας» του Ισραήλ. Ένοπλες μυστικές ομάδες επιτίθενται κατά Βρετανών και Αράβων. Οι Βρετανοί σταδιακά αποχωρούν και το 1947, ο ΟΗΕ αναλαμβάνει τον έλεγχο της και παρουσιάζει το σχέδιο διχοτόμησης της Παλαιστίνης, με την Ιερουσαλήμ να αναγνωρίζεται ως διεθνής πόλη εκτός συνόρων. Η 9η Απριλίου 1948, ήταν η ημέρα όπου 120 μαχητές των σιωνιστικών παραστρατιωτικών ομάδων Irgun και Lehi θα εισβάλουν σκορπώντας το θάνατο και τη φρίκη σε ένα παλαιστινιακό, χωριό κοντά στην Ιερουσαλήμ.
Το Deir Yassin γίνεται το πρώτο θύμα της Ισραηλινής επιθυμίας για επιβολή στην περιοχή. Οι περίπου 600 κάτοικοι θα βιώσουν το μένος των Εβραίων παραστρατιωτικών. Περίπου 107 χωρικοί, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά θα δολοφονηθούν. Άλλοι εκτελούνται εν ψυχρώ και άλλοι βρίσκουν τραγικό θάνατο από χειροβομβίδες που ρίχνονται μέσα στα σπίτια τους. Αρκετοί Άραβες χωρικοί αιχμαλωτίζονται και παρελαύνουν ως λάφυρα στους δρόμους της Δυτικής Ιερουσαλήμ... κάποιοι από αυτούς στη συνέχεια εκτελέστηκαν. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων παραμένει άγνωστος.
Η σφαγή του Deir Yassin προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στο προσκήνιο αλλά και στο παρασκήνιο. Η Haganah, η μεγαλύτερη σιωνιστική παραστρατιωτική οργάνωση αλλά και μετέπειτα επίσημος Ισραηλινός στρατός, αποποιείται των ευθυνών της και καταδικάζει τη σφαγή, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι ο διοικητής της, David Shaltiel, ενέκρινε την επίθεση. Το Εβραϊκό Συμβούλιο αποστέλλει μία απολογητική επιστολή στον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα, ο οποίος σύμφωνα με το σχέδιο του ΟΗΕ, θα είχε υπό τον έλεγχό του την παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ και τη δυτική όχθη. Ο Αμπντάλα δεν θα αποδεχτεί ποτέ τη συγγνώμη των Ισραηλινών. Σχεδόν ένα μήνα αργότερα, στις 14 Μαΐου 1948, το Εβραϊκό Συμβούλιο, με τη συγκατάθεση των Ηνωμένων Εθνών, ανακήρυξε τη δημιουργία του Ισραήλ. Την επόμενη μέρα, στις 15 Μαΐου, τα τύμπανα του πρώτου Αραβοϊσραηλινού πολέμου ηχούν.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Έγκριση διακομιδής ασθενούς από λαθρομετανάστες στην ε.ο. Τρικάλων-Λάρισας στις 09/04/2016
Έπρεπε να γίνουν διαβουλεύσεις περίπου μισής ώρας με τους λαθρομεταναστες που έχουν καταλάβει το οδόστρωμα επί της Εθνικής οδού Τρικάλων-Λάρισας για να μπορέσει τελικά να περάσει το ασθενοφόρο που μετέφερε τον πατέρα μου στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας στις 09/04/2016 και ώρα περίπου 10:30
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
1400 διαμερισματα 60 τμ πληρως εξοπλισμενα πληρωμενα τα ενοικια για ένα χρονο μεχρι 400 ευρω πληρωμενοι λογαριασμοι 90 ευρω το μηνα για το κάθε ατομο + 15 για το παιδι + 5 ευρω αν εισαι γυναικα + καλυμμενα μικροεξοδα + πληρωμενα εισητηρια για ΜΜΜ + πληρωμενοι γιατροι . Όλα αυτά αν εισαι εξαθλιωμενος λαθρομεταναστης. Αν εισαι εξαθλιωμενος Ελληνας παρε τα @@ μου.
Άλλο να μην είσαι Ρατσιστής και άλλο να μην είσαι Χαπατο και να αντιστεκεσαι για να μην γίνεις ΑΝΘΡΩΠΟΑΠΟΘΗΚΗ της Νέας Τάξης!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tύφλα να 'χει η δεξιά κι η χούντα! ΣΤ. ΠΙΤΣΙΟΡΛΑΣ! Ο άνθρωπος που τα τα (ξε)πουλάει όλα... Δραγασάκη δάσκαλε... Λεωνίδα μέντροα, με τον "αντιδικτατορικό" σου αγώνα μαζί με τον Γλύξμπουργκ!
Στ. Πιτσιόρλας: Μετά τον ΟΛΠ, προχωράμε με ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΟΛΘ
Μετά τον ΟΛΠ, προχωράμε με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον ΟΛΘ, δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Πιτσιόρλας, μιλώντας στο Mega. Όπως είπε, στο τέλος Μαΐου θα έχουμε δεσμευτικές προσφορές για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ για τον... ΟΛΘ θα έχουμε οκτώ εταιρείες από όλο τον κόσμο που διεκδικούν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, στόχος τον Ιούλιο να έχουμε δεσμευτικές προσφορές για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.