Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Σαββατο 16 Απριλιου 2016


Καταστροφές και χρήση δακρυγόνων σε «Αγρυπνία» στο Παρίσι
16/4/2016 13.45
Συνολικά 22 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά τις ταραχές που ξέσπασαν στη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποιείται στην πλατεία της Δημοκρατίας στο Παρίσι κάθε νύχτα από τις 31 Μαρτίου από αυτούς που τάσσονται κατά της μεταρρύθμισης της εργατικής νομοθεσίας, ανακοίνωσε η αστυνομία. Αν και περίπου 3.000 διαδηλωτές μετείχαν στην χθεσινοβραδινή «Αγρυπνία» στην πλατεία της Δημοκρατίας, «περίπου 100 συγκεκριμένα άτομα» μεταξύ αυτών συγκέντρωσαν κάδους απορριμμάτων και ξήλωσαν πινακίδες και τους έβαλαν φωτιά και στη συνέχεια άρχισαν να πετούν διάφορα αντικείμενα (μπουκάλια, πλάκες κλπ) στις δυνάμεις της τάξης, διευκρινίζει στην ανακοίνωσή της η αστυνομία. Οι δυνάμεις της τάξης απάντησαν με δακρυγόνα και στη συνέχεια απώθησαν από την πλατεία της Δημοκρατίας την ομάδα των ταραξιών, η οποία διαλύθηκε, ενώ κάποιοι από αυτούς προκάλεσαν ορισμένες ζημιές κατά την φυγή τους, κυρίως σε ένα εργοτάξιο και σε δύο υποκαταστήματα τραπεζών. Συνολικά 22 άνθρωποι συνελήφθησαν για την «εκτόξευση αντικειμένων, την άσκηση βίας κατά των αρχών και κλοπές», πρόσθεσε η αστυνομία. Ορισμένοι διαδηλωτές αισθάνθηκαν δυσφορία από τα δακρυγόνα, ενώ 4 αστυνομικοί και χωροφύλακες τραυματίστηκαν ελαφρά. Εδώ και δύο εβδομάδες η πλατεία της Δημοκρατίας στο Παρίσι βρίσκεται στο επίκεντρο μιας άνευ προηγουμένου κινητοποίησης με τίτλο «Αγρυπνία», η οποία ξεκίνησε τη νύχτα της 31ης Μαρτίου κατά της μεταρρύθμισης του εργατικού δικαίου και επεκτάθηκε σε περισσότερες από πενήντα πόλεις της Γαλλίας. Χθες, Παρασκευή, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ προειδοποίησε ότι οι δράστες των βίαιων επεισοδίων που γίνονται στο περιθώριο των διαδηλώσεων αυτών θα «συλλαμβάνονται και θα διώκονται», μετά τα πολλά «απαράδεκτα» επεισόδια που έχουν σημειωθεί. Συνολικά «151 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί από τότε που άρχισαν οι διαδηλώσεις αυτές», σημείωσε.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τουρκία: Δικαστήριο αποκλείει την πρόσβαση στο ρωσικό site Sputnik
16/4/2016 13.00
Το περιφερειακό δικαστήριο του Γκιόλμπασι στην επαρχία της Άγκυρας ενέκρινε την απόφαση της Τουρκικής Αρχής Τηλεπικοινωνιών (TIB) να αποκλείσει την πρόσβαση σε ιστοσελίδες στη χώρα, περιλαμβανομένης αυτής του ειδησεογραφικού πρακτορείου Sputnik, αναφέρουν σήμερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Το τουρκικό δικαστήριο αποφάνθηκε πως η απόφαση της αρχής τηλεπικοινωνιών ήταν η αρμόζουσα και έχει στόχο την προστασία της ζωής, της ιδιοκτησίας και της ασφάλειας των πολιτών καθώς και τη διατήρηση της εθνικής ασφάλειας, της δημόσιας τάξης και της πρόληψης της εγκληματικότητας, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή επικαλούμενο την απόφαση του δικαστηρίου.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Λαφαζάνης: Η χώρα χρειάζεται ένα σύγχρονο ΕΑΜ - Αλαβάνος: Τέταρτο μνημόνιο φέρνει ο Τσίπρας
16/4/2016 14.00
Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα πάρει πολύ σκληρά μέτρα που θα γονατίσουν τον ελληνικό λαό, διατύπωσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε δηλώσεις του στο περιθώριο του 6ου Φεστιβάλ Αριστερής Ανασύνθεσης που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αποθήκη 8, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ερωτηθείς σχετικά υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει προσφυγή στις κάλπες, επισημαίνοντας «η κυβέρνηση αυτή δεν έχει μέλλον έτσι και αλλιώς, αλλά και δεν μπορεί να δώσει απάντηση σε κανένα πρόβλημα». Πρόσθεσε δε, ότι χρειάζεται προσφυγή στις κάλπες, όχι για να φύγει ο Αλέξης Τσίπρας και να έρθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «πρέπει να φύγουν και οι δύο, η Ελλάδα να απαλλαγεί από το μνημονιακό μπλοκ, από όλους τους μνημονιακούς και τα μνημονιακά κόμματα». «Υπάρχει εναλλακτική λύση με ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης, με έξοδο από την ευρωζώνη, με διακοπή αποπληρωμής του χρέους, με εθνικοποίηση των τραπεζών, με στήριξη μισθών και συντάξεων, με επαναφορά των εργατικών κατακτήσεων. Η χώρα αυτή την ώρα χρειάζεται ένα σύγχρονο ΕΑΜ, ένα πλατύ, ευρύ εθνικό μέτωπο, κοινωνικό μέτωπο, ταξικό μέτωπο, δημοκρατικό μέτωπο για να μπορέσουμε να ανασάνουμε», πρόσθεσε. Απαντώντας σε ερώτηση για το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου δήλωσε «ευπρόσδεκτο το κόμμα, είναι επιλογή της». Την άποψη ότι θα υπάρξει και τέταρτο μνημόνιο διατύπωσε ο επικεφαλής του «Σχεδίου Β΄» Αλέκος Αλαβάνος, ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «επαγγελματικά λέει ψέματα». «Διότι είναι πολύ σαφές και για αυτό έχει αυτόν τον πανικό η κυβέρνηση... ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λέει αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, αλλά ταυτόχρονα νέα μέτρα, μεταρρυθμιστικά, όπως λέει, που θα κάνουν την οικονομία λειτουργική, καταλαβαίνετε ότι στην πραγματικότητα το μόνο που χρειάζεται να γίνει είναι να φύγει αυτή η κυβέρνηση μια ημέρα νωρίτερα», υπογράμμισε. «Θέλουμε να δείξουμε ότι υπάρχει μια άλλη Αριστερά που δεν προδίδει, που κρατάει τον λόγο της, που μιλάει με καθαρά χαρτιά και είναι έντιμη απέναντι στον κόσμο».
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σφοδρές επικρίσεις κατά Μέρκελ για τη δίωξη κωμικού που προσέβαλε τον Ερντογάν
Η απόφαση της καγκελαρίου της Γερμανίας να δώσει εντολή σε εισαγγελείς να ασκήσουν δίωξη εναντίον ενός κωμικού που προσέβαλε, λέγοντας εκ προοιμίου πως θα παραβίαζε τον νόμο, τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πυροδότησε επικρίσεις εναντίον της, οι οποίες επικεντρώνονται κυρίως στο ότι δεν προστάτευσε την ελευθερία του λόγου στη χώρα της, ενώ προκαλεί νέο ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό την Άγγελα Μέρκελ.Ο Ερντογάν είχε απαιτήσει η γερμανική δικαιοσύνη να ασκήσει δίωξη σε βάρος του Γιαν Μπέμερμαν, ο οποίος κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF την 31η Μαρτίου είχε απαγγείλει ένα ποίημα οι στίχοι του οποίου ανέφεραν πως ο Τούρκος πρόεδρος δέρνει μικρά κορίτσια, παρακολουθεί παιδική πορνογραφία κι επιδίδεται σε κτηνοβασία.Ένα άρθρο του γερμανικού ποινικού κώδικα απαγορεύει τις προσβολές σε βάρος ξένων ηγετών, αλλά αφήνει στη διακριτική ευχέρεια της γερμανικής κυβέρνησης να αποφασίζει εάν θα δώσει στους εισαγγελικούς λειτουργούς την εντολή να ασκήσουν δίωξη σε βάρος του εκάστοτε παραβάτη.Η υπόθεση Μπέμερμαν έφερε την Μέρκελ σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.
Η καγκελάριος ήταν εκείνη που πίεσε περισσότερο από κάθε άλλον για την επίτευξη της αμφιλεγόμενης συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, κι οι επικριτές της έχουν ήδη επισημάνει πως παρέβλεψε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου από την τουρκική κυβέρνηση για να εξασφαλίσει τη συνεργασία της.Η καγκελάριος κατέστησε σαφές σε μια γραπτή ανακοίνωσή της πως η απόφαση να επιτραπεί σε εισαγγελείς να διεξαγάγουν έρευνα δεν ισοδυναμεί με δικαστική ετυμηγορία.Αλλά η απόφασή της δέχθηκε ήδη πυρά από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), το κόμμα που αποτελεί τον ήσσονα εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού, που ζητούσε το τουρκικό αίτημα να απορριφθεί. Καθώς η κυβέρνησή της διχάστηκε, η Μέρκελ είχε τον τελευταίο λόγο.«Είμαστε της γνώμης ότι η εντολή για την άσκηση δίωξης... δεν έπρεπε να δοθεί», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας, αμφότεροι Σοσιαλδημοκράτες.Ο δικηγόρος του Μπέμερμαν, ο Κρίστιαν Σερτς, χαρακτήρισε την απόφαση της Μέρκελ «εντελώς αχρείαστη», σημειώνοντας ότι ο Ερντογάν είχε ήδη καταθέσει μήνυση σε βάρος του Μπέμερμαν.
Ανακοινώνοντας την απόφασή της σε δηλώσεις της που αναμεταδόθηκαν απευθείας τηλεοπτικά, η Μέρκελ σημείωσε πως «η Τουρκία είναι μια χώρα με την οποία η Γερμανία έχει στενές και φιλικές σχέσεις».Τούρκοι αξιωματούχοι απέφυγαν να σχολιάσουν και ο Ερντογάν δεν αναφέρθηκε στο θέμα σε μια ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη χθες. Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος είπε «θέλουμε να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα σε αυτή την υπόθεση, δεν θέλουμε να πούμε κάτι σε αυτό το στάδιο».Ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), εξήρε την κίνηση της Μέρκελ. «Αναμφίβολα αυτή είναι η σωστή απόφαση», είπε ο Τσελίκ στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber χθες.
«Πρόκειται για μια προσβολή εναντίον του έθνους μας και του κράτους μας. Οι δηλώσεις αυτού του προσώπου σε αυτόν τον τηλεοπτικό σταθμό δεν ήταν κριτική, αλλά απροκάλυπτη προσβολή».Ο Κάι Ντίκμαν, ο διευθυντής έκδοσης της εφημερίδας Bild, αντέδρασε στην απόφαση της Μέρκελ δημοσιεύοντας ένα σχόλιο υπό τον τίτλο «Στο χέρι του Ερντογάν», στο οποίο διερωτάται: «Έγινε η Γερμανία, εξαιτίας της συμφωνίας με την Τουρκία, ευάλωτη σε εκβιασμούς;»Πρόσθεσε: «Όταν (η καγκελάριος) ταξιδέψει στην Τουρκία την επόμενη εβδομάδα, οφείλει να πει καταπρόσωπο στον οικοδεσπότη της πόσο φρικτή είναι η κατάσταση στην Τουρκία όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου».Η Μέρκελ αναμένεται στην Τουρκία, μαζί με άλλους κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ, την 23η Απριλίου.Η Ζάρα Βάγκενκνεχτ του κόμματος Αριστερά (Die Linke) δεν δίστασε να κατηγορήσει την καγκελάριο ότι υποτάχθηκε στον «Τούρκο δεσπότη».Το ZDF έχει κατεβάσει το επίμαχο βίντεο από τον ιστότοπό του.Την υποστήριξή τους στον Μπέμερμαν εξέφρασαν ωστόσο γνωστοί Γερμανοί καλλιτέχνες, ενώ το 82% όσων ερωτήθηκαν στο πλαίσιο δημοσκόπησης που διενεργήθηκε για το περιοδικό Focus έκρινε πως το ποίημα ήταν δικαιολογημένο.Ο γνωστός κωμικός τελεί υπό αστυνομική προστασία και ακύρωσε την τελευταία εκπομπή του στο ZDF.
Στις δηλώσεις της, η Μέρκελ σημείωσε ότι η Τουρκία, χώρα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ, οφείλει να τηρεί τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες της ελευθερίας της έκφρασης, του Τύπου και της τέχνης. Αναφέρθηκε στα τρία εκατομμύρια πολίτες τουρκικής καταγωγής που ζουν στη Γερμανία, τις στενές διμερείς οικονομικές σχέσεις και τη διμερή συνεργασία στο πλαίσιο του NATO. Παράλληλα, είπε πως η γερμανική κυβέρνηση θα τροποποιήσει το επίμαχο άρθρο του ποινικού κώδικα ώστε να μη χρειάζεται κυβερνητική εντολή για να κινούνται νομικές διαδικασίες σε τέτοιες υποθέσεις.Η Ένωση των Γερμανών Δημοσιογράφων (DJV) σε ανακοίνωσή της υπογράμμισε πως η καγκελάριος στέλνει το «λάθος μήνυμα» στην τουρκική κυβέρνηση.Μια τουρκική ισλαμοφασιστικη συμμορια, η Ένωση Ευρωπαίων Τούρκων Δημοκρατών, που έχει αναρτήσει στο Διαδίκτυο βίντεο υπέρ του Ερντογάν, υπέβαλε χθες μήνυση εναντίον της αυστριακής εφημερίδας Έστεραϊχ διότι αναδημοσίευσε απόσπασμα του ποιήματος του Μπέμερμαν.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Θεανώ Φωτίου: Εγώ μπορεί να έλεγα χειρότερα από τον Πολάκη
Σάββατο, 16 Απριλίου 2016, 12:28
«Εγώ μπορεί να έλεγα χειρότερα» δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη. «Ξέρω τι είπε ο κ. Πολάκης και μπορώ να κατανοήσω σε ποια κατάσταση μπορεί να βρεθεί ένας υπουργός όταν του λένε "μάζεψε το σκύλο σου"» είπε σε τηλεοπτικό σταθμό η κα. Φωτίου. (Ενας αληταρας κωλοδεξιος ρουφιανος δημοσιοκαφρος, εβριζε τον Πολακη, χωρις να τον δειξουν οι καμερες, που αρχισαν να δουλευουν μολις αυτος του ειπε «προσεχε πως μιλας», για να απαντησει ο ρουφιανος δημοσιοκαφρος λεγοντας στον Ξανθο που μιλουσε για τον Πολακη, «μαζεψε το σκυλο σου». Και ο αληταρας δημοσιοκαφρος δεν πηγε κατευθειαν αυτοφορο, όπως του ερεπε). «Η Θεανώ Φωτίου είπε μια ιστορία εξοικονόμησης για τα γεμιστά και την κάνανε νούμερο, προσπαθώντας να πούνε ότι δεν είναι μια καθηγήτρια πανεπιστημίου, αλλά μια γυναικούλα που δεν ξέρει τι της γίνεται» δήλωσε η κα. Φωτίου. «Τιμή μου και περηφάνια μου να μαγειρεύω και να τιμώ τα γεμιστά» κατέληξε.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τα τουρκικά Μέσα γνωρίζουν μια χωρίς προηγούμενο επίθεση
Σάββατο, 16 Απριλίου 2016, 12:58
Στα τέλη Μαρτίου, η τουρκική φιλελεύθερη εφημερίδα Radikal, ανακοίνωσε την διακοπή της έκδοσής της, μετά από 20 θητεία στον χώρο της ενημέρωσης. Δύο χρόνια νωρίτερα είχε σταματήσει η έκδοση και της έντυπης έκδοσής της, παραμένοντας μόνο στο Διαδίκτυο. Αν και οι οικονομικές δυσκολίες ήταν η πρώτη σκέψη ότι υποχρέωσαν την διακοπή της παρουσίας στον κυβερνοχώρο, παραμένει ανοικτό μυστικό ότι η αρθρογραφία της, εδώ και καιρό ήταν στο στόχαστρο του περιβάλλοντος του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.
O Cengiz Candar από τους βετεράνους αρθρογράφους της Ραντικάλ, στο τελευταίο του δημοσίευμα, ανακοινώνοντας το κλείσιμο, έγραψε: «Τερματίζω την 40χρονη δημοσιογραφική μου καριέρα επειδή δεν είναι δυνατόν να είσαι δημοσιογράφος πλέον στην Τουρκία». Όπως γράφει στην ιστοσελίδα Al-Monitor ο Zülfikar Doğan, από τότε που ανέλαβε την εξουσία στην Τουρκία το Νοέμβριο του 2002, το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), έχει ξεκινήσει μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια να προσεταιριστεί τα ΜΜΕ ενώ παράλληλα προβάλλει όλο και περισσότερους περιορισμούς στα αντιπολιτευόμενα. ‘Ηδη λόγω της οικονομικής κρίσης του 2001 είχαν καταρρεύσει αρκετές τράπεζες που αποτελούσαν τον κορμό χρηματοδότησης εφημερίδων και τηλεοπτικών σταθμών.
Το κρατικό Αποθεματικό και Ασφαλιστικό Ταμείο (TMSF), κατέστη το μεγαλύτερο αφεντικό των Μέσων ελέγχοντας τις εφημερίδες "Sabah”, “Takvim” και “Star” καθώς και τους τηλεοπτικούς σταθμούς “Kral TV”, “ATV” και “Cine-5”. Στα επόμενα χρόνια το TMSF επίσης ανέλαβε οικονομική διαχείριση των ημερήσιων “Aksam” και “ Gunes” όπως και τα τηλεοπτικά δίκτυα “Show TV” και “SkyTurk” αλλά και το καλωδιακό operator Digiturk καθώς και έναν αριθμό ραδιοφωνικών σταθμών και περιοδικών μια και η ιδιοκτήτρια εταιρία «Cukurova Holding», βρέθηκε σε οικονομική δυσκολία. Τότε ήταν που παρενέβησαν επιχειρηματίες προσκείμενοι στο περιβάλλον Ερντογάν και κέρδισαν σχεδόν όλες τις δημοπρασίες για να αγοράσουν από το TMSF τα Μέσα, τα οποία κατέστησαν πλέον, φιλοκυβερνητικά, λαμβάνοντας και δάνεια ύψους ενός $ δισεκατομμυρίου από ιδιωτικές τράπεζες. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο όπως ο Ethem Sancak να εκφράσει «πραγματικό έρωτα» για τον Ερντογάν -φράση που έμεινε ιστορική για τα χρονικά του Τύπου στην Τουρκία.
Ο Ethem Sancak αγόρασε την εφημερίδα "Star " και αργότερα την "Aksam " και την "Gunes " καθώς και το κανάλι "SkyTurk ". Κατόπιν αγόρασε από "Cukurova’ την εταιρία "BMC " που κατασκευάζει θωρακισμένα οχήματα για τον τουρκικό στρατό και την αστυνομία. Διαφορετική μέθοδο χρησιμοποίησε η τουρκική κυβέρνηση για να αναλάβει την ευθύνη των Μέσων που υποστήριζαν τους Γκιουλενιστές –νομοθετικές ρυθμίσεις. Βάσει αυτών των μεθόδων που εγκρίθηκαν από την ελεγχόμενη πλήρως δικαστική εξουσία, έμπιστοι της κυβέρνησης ανέλαβαν την διεύθυνση των εφημερίδων του οργανισμού Koza Ipek τις ημερήσιες "Bugun” και “Millet” καθώς και τα τηλεοπτικά κανάλια “Kanalturk” and “Bugun” αλλά και του οργανισμού Feza Media Group’s εφημερίδες Zaman, Today’s Zaman και την ημερήσια Meydan αλλά και το πρακτορείο ειδήσεων Cihan News Agency, το περιοδικό Aksiyon και άλλες εκδόσεις. Η Zaman, κορυφαία σε κυκλοφορία εφημερίδα, που πουλούσε γύρω στις 800.000 φύλλα ημερησίως από τις 4 Απριλίου και κατόπιν (οπότε ανέλαβε την διεύθυνσή της η λογοκρισία της κυβέρνησης) πουλά γύρω στις 5.000 φύλλα.
Σήμερα, τα δύο τρίτα των τουρκικών Μέσων , βρίσκονται υπό κυβερνητικό έλεγχο. Το μόνο δημοσιογραφικό συγκρότημα που παραμένει εκτός κυβερνητικού ελέγχου είναι το Dogan Media, αλλά εναντίον του έχει ξεκινήσει εισαγγελική ανάκριση με την κατηγορία «της διάδοσης τρομοκρατικής προπαγάνδας». Ο ιδιοκτήτης Aydin Dogan, κατηγορείται επίσης, ότι «βρίσκεται επικεφαλής δικτύου λαθρεμπορίας καυσίμων» διακινδυνεύοντας να καταδικασθεί σε πολύχρονη φυλάκιση. Κατηγορίες που φυσικά ο ίδιος αρνείται. Στα 13 χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από το ΑΚΡ προωθήθηκε ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων $58 δισεκατομμυρίων με τον χώρο των Μέσων να μένει εκτός. Έτσι εκτός από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anatolia και το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, δημιουργήθηκαν δήθεν ιδιωτικά Μέσα, που ωστόσο βρίσκονται κάτω από απόλυτα κυβερνητικό έλεγχο. Μέσω των διαφημίσεων που χορηγούνται αποκλειστικά στα φιλοκυβερνητικά Μέσα.
Όπως έγραψε στο τελευταίο του άθρο ο Cengiz Çandar: «Άρχισα να γράφω για την Ραντικάλ το 2008. Στις 6 Απριλίου καθώς έγραφα το καθημερινό άρθρο μου, η σύζυγός μου, μου ανακοίνωσε: Μου έστειλαν στο Twitter μήνυμα. Έκλεισαν την Ραντικάλ. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Παρ΄όλο που ζούμε σε μια χώρα που αυτά πλέον συμβαίνουν εδώ και καιρό. Ανήκω στους δημοσιογράφους της γενιάς που σέβονται τις προδιαγραφές που καθόρισαν οι δάσκαλοι του επαγγέλματος. Κάποιεες αρχές που είχε εξαγγείλει και ο φίλος μου Eric Rouleau της γαλλικής Le Monde. Η ατμόσφαιρα όμως εκείνη έχει πλέον εξατμισθεί. Η πρόοδος της Δημοκρατίας στην Τουρκία και η ζωή της Ραντικάλ ακολούθησαν παράλληλη πορεία. Η ανατολή του 2016 έδειξε πως η ζωή της Ραντικάλ έφτανε στο τέλος της. Κι ήρθε ο ξαφνικός της θάνατος».
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Συρία: Χιλιάδες άνθρωποι τράπηκαν σε φυγή λόγω σφοδρών μαχών στον βορρά
Σάββατο, 16 Απριλίου 2016, 08:12
Σφοδρές μάχες ανάγκασαν χιλιάδες άμαχους να τραπούν σε φυγή στο βόρειο τμήμα της Συρίας, ρίχνοντας βαριά σκιά στις συνομιλίες ανάμεσα στην Συριακη κυβερνηση και στους ισλαμοφασιστες των αποικιοκρατων στη Γενεύη. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW), 30.000 άμαχοι τράπηκαν σε φυγή μέσα σε 48 ώρες για να σωθούν από τις μάχες μεταξύ τζιχαντοφασιστών της συμμοριας Ισλαμοφασιστικό χαλιφάτο και ισλαμοφασιστών των αποικιοκρατων, σε τομείς της επαρχίας Χαλέπι που γειτονεύουν με την Τουρκία.
Σύμφωνα με το Αποικιακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη Συρια, το Ι.Χ. απέσπασε την Πέμπτη έξι χωριά που βρίσκονταν στα χέρια των ισλαμοφασοστών των αποικιοκρατων σε αυτή την περιοχή. «Την ώρα που οι άμαχοι φεύγουν για να σωθούν από τους μαχητές του Ι.Χ., η Τουρκία αντιδρά κάνοντας χρήση πραγματικών πυρών» εναντίον τους, κατήγγειλε ο Τζέρι Σίμπσον, ερευνητής του HRW, καλώντας την Άγκυρα να ανοίξει τα σύνορά της στους πρόσφυγες. Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Επιθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ έκανε λόγο για 21.000 ως 23.000 άμαχους που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να σωθούν από τις μάχες και κατευθύνονται κυρίως προς την πόλη Άζαζ της βόρειας Συρίας. Αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε την Πέμπτη «εξαιρετικά ανήσυχος» για τη συνολική κατάσταση στην επαρχία του Χαλεπιού, όπου καταγράφεται «σημαντική αύξηση της βίας».
«Το Χαλέπι είναι το κλειδί του πολέμου και της ειρήνης στη Συρία. Όλες οι πλευρές που εμπλέκονται στον πόλεμο θέλουν το Χαλέπι», σημείωσε ο διευθυντής του Αποικιακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη Συρια Ράμι Άμπντελ Ραχμάν. Ενδεικτικό της έκτασης και της σφοδρότητας των εχθροπραξιών είναι ότι 210 μαχητές διαφόρων παρατάξεων σκοτώθηκαν από την Κυριακή στην επαρχία του Χαλεπιού. Από τους νεκρούς μαχητές, οι 82 ήταν άνδρες του στρατού και λαικης πολιτοφυλακης, οι 94 μαχητές του Ισλαμοφασιστικου μετώπου υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, ο βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία) και άλλων ισλαμοφασιστικών συμμοριων που έχουν συμμαχήσει μαζί του, ενώ οι 34 ήταν τζιχαντοφασιστες του Ι.Χ., κατά το Αποικιακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη Συρια. «Είκοσι μέλη του Ισλαμοφασιστικου μετώπου υποστήριξης και ισλαμοφασιστες των αποικιοκρατων σκοτώθηκαν, καθώς και 14 μαχητές της λαικης πολιτοφυλακης, κοντά στο Χανταράτ, βόρεια της πόλης του Χαλεπιού», κατά την ίδια πηγή. Οι λόφοι του Χανταράτ θεωρούνται στρατηγικής σημασίας, καθώς επιβλέπουν έναν οδικό άξονα μέσω του οποίου ανεφοδιάζονται οι ισλαμοφασιστες των αποικιοκρατων που ελέγχουν πολλές συνοικίες της πόλης του Χαλεπιού, διευκρίνισε η «ΜΚΟ».
------------------------------------------------------------------------------------------------------
RT: Ειδικές δυνάμεις της Βρετανίας στη Λιβύη
Παρασκευή, 15 Απριλίου 2016, 12:53
Η συγκεκαλυμμένη επιχείρηση των βρετανικών ειδικών δυνάμεων (SAS) στη Λιβύη θα πρέπει να εξηγηθεί στο κοινό, δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων Crispin Blunt σε αποκαλυπτική συνέντευξή του στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT. Σύμφωνα με τον Blunt, «αν και οι Γάλλοι έχουν αποκαλύψει πως γαλλικές ειδικές δυνάμεις έχουν δημοσιοποιήσει ότι πραγματοποιούν επιχειρήσεις στη Λιβύη, η βρετανική κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξήγηση».
Νωρίτερα ο ίδιος είχε κατηγορήσει το Φόρεϊν Όφις ότι «διακρίνεται από μυστικοπάθεια για τον ρόλο των βρετανικών ελίτ δυνάμεων στον πόλεμο εναντίον του βορειοαφρικανικού κλάδου του Ισλαμικού Χαλιφάτου». Πρόκειται για ενδοκομματική διαφορά, όπως φαίνεται κι από επιστολή που έστειλε ο Μπλαντ, στην οποία κατηγορεί τον -επίσης συντηρητικό- υπουργό Εξωτερικών Philip Hammond, επειδή δεν έχει ακόμη δώσει εξηγήσεις για τη δράση των SAS στη Λιβύη, διότι σε αντίθετη περίπτωση «δεν τηρεί έντιμη στάση και δεν ενημερώνει τους πολίτες». Ο Blunt είπε πως ο ίδιος έχει ενημερωθεί, αλλά «από άλλη επίσημη βρετανική πηγή», παρουσία Βρετανών διπλωματών. Την ίδια ώρα ο πρώην πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στη Λιβύη Oliver Miles προειδοποίησε «να μην ξεφύγει σε παραφιλολογία η στρατιωτική επέμβαση σε ένα υπό κατάρρευση κράτος».
Η πρώτη φορά που έγινε λόγος για την παρουσία βρετανικών ειδικών δυνάμεων στη Λιβύη ήταν τον περασμένο Μάρτιο, όταν αποκαλύφθηκε από τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα πως «συνεργάζονται με ιορδανικές αλλά και τοπικές στρατιωτικές δυνάμεις εναντίον των τζιχαντιστών». Η αποκάλυψη έγινε στη συνάντηση του Ιορδανού μονάρχη με τους Αμερικανούς πολιτικούς John McCain and Paul Ryan και είχε δημοσιευθεί στην «Guardian». Μόλις χθες πρέσβεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ισπανία έφτασαν στην Τρίπολη για να διαβεβαιώσουν την αλληλεγγύη των κυβερνήσεών τους στη λιβυκή κυβέρνηση, η οποία στηρίζεται από τον ΟΗΕ.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πούτιν: «Η Άγκυρα δεν πολεμά τους ριζοσπάστες αλλά συνεργάζεται μαζί τους»
Παρασκευή, 15 Απριλίου 2016, 11:20
«Οι τουρκικές Αρχές δεν μάχονται τον ριζοσπαστισμό, αλλά μάλλον συνεργάζονται με τους ριζοσπάστες» δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην ετήσια συνέντευξη Τύπου. Σημειώνεται ότι είναι ο πρώτος ηγέτης χώρας που ανέφερε ότι στη ΝΑ Τουρκία «διεξάγεται ένας εμφύλιος πόλεμος» και συμπλήρωσε: «Προσπαθήσαμε να το αγνοήσουμε, η παγκόσμια κοινή γνώμη προσποιείται ότι δεν το έχει προσέξει, αλλά είναι γεγονός. Κι εν τω μεταξύ ο πόλεμος συνεχίζεται με τη χρήση βαρέων όπλων -πυροβολικού και όλων αυτών». Ο πρόεδρος της Ρωσίας επεσήμανε μεταξύ άλλων πως είναι γεγονός ότι «αυξάνονται οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία σχεδόν κάθε εβδομάδα και η τουρκική ηγεσία θα πρέπει να εγγυηθεί την ασφάλεια των τουριστών, αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα κατορθώσει να το επιτύχει».
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Προκλητικη τωρα η Αλβανια! «Εχουμε δικαιωμα να χρησιμοποιουμε τους ορθοδοξους ναους για συναυλιες» λεει η υπουργος της Πολιτισμου.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Διονυσης Χαριτοπουλος. «Η Αριστερα μας εμαθε γραμματα, αλλα τωρα χρησιμοποιει λαθος βιβλια. Καταντησε τη λεξη πατριδα να την κανει λεξη πορνο».
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πτωχευση Ηλεκτρονικης. Δεν φταινε τα capital control. Τα στοιχεια διαψευδουν τη ΝΔ που εσπευσε να αποδωσει στα capital control την πτωχευση της Ηλεκτρονικης. Πεντε φορες κατεθεσε η εταιρεια αιτηματα για εισαγωγες (δηλ εξαγωγη ευρω). Και τις πεντε εγιναν όλα αποδεκτα.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η Μερκελ «ενδιδει» στον Ταγιπ Ερντογαν. Παραπεμπει στη δικαιοσυνη τον κωμικο που τον σατιρισε.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ενεργειες αφελληνισμου της Βορειου Ηπειρου. Οι Αλβανοι δημευουν εκκλησιες, και περιουσιες Ελληνων (στη Χιμαρα).
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σημα κινδυνου από ευρωβουλευτες. Ερχεται η χειροτερη αγροτικη κριση των τελευταιων δεκαετιων.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ντροπη!! Ζητουν 40.000 ευρω για τον ταφο του Βαμβακαρη! Ασεβεια της Πολιτειας στη μνημη του μεγαλου ρεμπετη!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Εξαφανισμενα σημαντικα φαρμακα. Υπονοιες ότι εξαγονται παρανομως από τις εταιρειες. Στον Αρειο Παγο προσφευγουν οι φαρμακοποιοι. Απαγορευση εξαγωγων για δεκαδες φαρμακα αποφασισε ο ΕΟΦ. Σε 28 φαρμακα σημειωνεται ελλειψη.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Εμείς σαν Χεσμπολάχ δεν θα εγκαταλείψουμε την Παλαιστίνη...
Χασάν Νασράλα: "Εμείς σαν Χεσμπολάχ δεν θα εγκαταλείψουμε την Παλαιστίνη,δεν θα εγκαταλείψουμε την ΑλΚουντς,δεν θα εγκαταλείψουμε τον Παλαιστινιακό λαό,δεν θα εγκαταλείψουμε την ιερότητα αυτής της κοινότητας"
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το Κίεβο βομβαρδίζει το Ντονμπάς εν μέσω κλιμάκωσης της στρατιωτικής του παρουσίας στην ουδέτερη ζώνη
Πιστοποιώντας για μια ακόμα φορά ότι οι συμφωνίες των ιμπεριαλιστών και των ακροδεξιών λακέδων τους δεν αξίζουν ούτε το χαρτί πάνω στο οποίο είναι γραμμένες, το αντιδραστικό καθεστώς του Κιέβου παραβίασε την εκεχειρία μερικές εκατοντάδες φορές μέσα στην τελευταία εβδομάδα. Οι αρχές της ΛΔ Ντονιέτσκ μιλούν για 283 παραβιάσεις και 2197 βομβαρδισμούς, εκ των οποίων οι 1402 με βαριά όπλα, στο διάστημα 9-15 Απρίλη.
Στη ΛΔ Λουγκάνσκ 4 στρατιώτες σκοτώθηκαν και 8 τραυματίστηκαν, ενώ στη ΛΔ Ντονιέτσκ σκοτώθηκαν 4 στρατιώτες, τραυματίστηκαν 4 άμαχοι και καταστράφηκαν 4 σπίτια και ένα σχολείο. Φιλοκιεβικές πηγές αναφέρουν πως ο ουκρανικός στρατός κατέλαβε πλήρως το χωριό Σιροκίνο, που βρίσκεται στην ουδέτερη ζώνη. Ο ΟΑΣΕ επιβεβαιώνει ότι λαμβάνουν χώρα παραβιάσεις από την πλευρά του Κιέβου. Την ίδια στιγμή, σε ελέγχους που πραγματοποιούν στις αποθήκες οπλισμού του ουκρανικού στρατού, οι παρατηρητές του διαπιστώνουν συχνά την απουσία οπλικών συστημάτων που κανονικά θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί – αυτό συμβαίνει γιατί έχουν μεταφερθεί προς την ουδέτερη ζώνη.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών της ΛΔ Ντονιέτσκ αναφέρουν πως έχουν ανιχνεύσει τα παρακάτω στοιχεία σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές δυνάμεις που συγκεντρώνει το Κίεβο στην ουδέτερη περιοχή: – 10 τανκς στην Κοντέμα (6 χλμ από τη γραμμή επαφής) – 3 πυραυλικά συστήματα Grad στη Νοβγκροντσκόγιε (6 χλμ από τη γραμμή επαφής) – 4 συστήματα πυροβολικού στο Περβορμαϊσκ (6 χλμ από τη γραμμή επαφής) – δύο ολμοβόλα στην Κρασνογκορόβκα (6 χλμ από τη γραμμή επαφής) – 10 τανκς στο Στεπνόβε (7 χλμ από τη γραμμή επαφής) – τάγματα του Δεξιού Τομέα και άλλων φασιστών στο Μπεριοζοβόγιε και το Σλαβνόγιε (6 και 3 χλμ από τη γραμμή επαφής αντίστοιχα)
Με βάση τα παραπάνω, τα φασιστόμουτρα του Κιέβου προετοιμάζουν κατά πάσα πιθανότητα μια μεγάλης κλίμακας επίθεση στο Ντονμπάς. Θα φάνε τα μούτρα τους.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΚΚ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ Καταγγέλλει την καταστροφή σοβιετικών μνημείων
Τη συστηματική καταστροφή και βεβήλωση των σοβιετικών και αντιφασιστικών μνημείων καταγγέλλει το ΚΚ Ουκρανίας, σημειώνοντας ότι γίνεται με την ενθάρρυνση των ναζιστικών και φασιστικών δυνάμεων που βρίσκονται στην εξουσία με το συνταγματικό πραξικόπημα του Φλεβάρη του 2014. Οπως αναφέρει, μόνο τα τελευταία χρόνια περίπου 450 μνημεία για τους απελευθερωτές από το φασισμό στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού, για τους παρτιζάνους στο Λβίβ, στο Χάρκοβο, στο Κίεβο, στην Οδησσό και αλλού έχουν υποστεί είτε μερική καταστροφή είτε βανδαλισμούς, με σβάστικες που ζωγράφισαν φασιστοειδή. Οι κομμουνιστές της Ουκρανίας επισημαίνουν επίσης ότι σε καμία περίπτωση ο ουκρανικός λαός και οι άλλοι λαοί δεν πρέπει να επιτρέψουν τη διαστρέβλωση της Ιστορίας, την εξύμνηση των εγκλημάτων των ναζιστών και των συνεργατών τους και ως παραδείγματα μιας τέτοιας διαστρέβλωσης αναφέρουν τις δηλώσεις τού έως τώρα πρωθυπουργού της Ουκρανίας Αρσένι Γιάτσενιουκ περί «σοβιετικής εισβολής στην Ουκρανία και την Γερμανία» ή του ΥΠΕΞ της Πολωνίας Γκζέγκορζ Σέτινα, περί «απελευθέρωσης του Αουσβιτς από τους Ουκρανούς» ακόμα και τις επικλήσεις μελών του Δημοτικού Συμβουλίου του Κιέβου για καταστροφή του μεγαλοπρεπούς μνημειακού γλυπτού «Πατρίδα» στην πρωτεύουσα, οι οποίες δεν πρέπει να περάσουν. Και καταλήγει το ΚΚ Ουκρανίας ότι ο λαός πρέπει να βάλει τέλος στη συκοφάντηση των Σοβιετικών απελευθερωτών, του αθάνατου ηρωισμού του σοβιετικού λαού - νικητή του φασισμού.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ Εξαρση συγκρούσεων
Σε έξαρση βρίσκονται αυτές τις μέρες οι συγκρούσεις ανάμεσα στους αντιφασιστες πολιτοφυλακές που αντιτίθενται στην φασιστική κυβέρνηση του Κιέβου, στις ανατολικές επαρχίες του Ντονμπάς (τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ). Σημειώνονται απώλειες στρατιωτών εκατέρωθεν, υπάρχουν τραυματίες στον άμαχο πληθυσμό, ενώ οι αντιφασιστες πολιτοφύλακες καταγγέλλουν σημαντική συγκέντρωση ναζιστικων στρατιωτικών και παραστρατιωτικών δυνάμεων και βαρέος οπλισμού στη γραμμή της αντιπαράθεσης. Την ίδια ώρα, η φασιστική κυβέρνηση του Κιέβου (πρωθυπουργός ανέλαβε μετά την παραίτηση του Αρσένι Γιάτσενιουκ ο Βολοντίμιρ Γκρόσμαν από το Μπλόκο Ποροσένκο) φαίνεται να προτείνει την ανάπτυξη ενόπλων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που υποτίθεται εποπτεύει την εκεχειρία στη γραμμή αντιπαράθεσης αλλά χωρίς οπλισμό. Την πρόταση φαίνεται να συζητούν τόσο η Γερμανία και η Γαλλία όσο και η Ρωσία. Χτες, η καγκελάριος Α. Μέρκελ και ο Πρόεδρος Φρ. Ολάντ είχαν τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο και συζήτησαν το θέμα. Αντίστοιχα, ο Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, που το βράδυ της Πέμπτης είχε τηλεοπτικό διάλογο, ενώ ζήτησε από την Ουκρανία να κάνει περισσότερα για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ, χαρακτήρισε την πρόταση θετική.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΚΟΥΒΕΪΤ Απεργία ξεκινούν οι εργαζόμενοι στον πετρελαϊκό τομέα
ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.-- Δυνάμεις της Εθνοφρουράς ανέπτυξε η κυβέρνηση του Κουβέιτ έξω από σημαντικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη χώρα ενόψει της απεργίας που ξεκινούν το τρέχον Σαββατοκύριακο περίπου 20.000 εργαζόμενοι στον τομέα παραγωγής «μαύρου χρυσού» διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια περικοπής των μισθών τους και ιδιωτικοποίησης της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας «Kuwait Petroleum Corp». Το Συνδικάτο Εργαζομένων στον πετρελαϊκό τομέα αποφάσισε επ' αόριστον απεργία ενάντια στα σχέδια για μισθολογικές μειώσεις σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, και στο δικό τους κλάδο, λόγω των δημοσιονομικών πιέσεων που δέχεται το πλούσιο εμιράτο από τις διεθνείς χαμηλές τιμές πώλησης πετρελαίου από τον Ιούνη του 2014. Παρά την έναρξη της απεργίας, οι διαπραγματεύσεις των συνδικαλιστών με εκπροσώπους της «Kuwait Petroleum Corp» και του υπουργείου Πετρελαίου αναμένεται να συνεχιστούν. Η απεργία υπολογίζεται να έχει άμεσο αντίκτυπο στην ημερήσια παραγωγή των 3.000.000 βαρελιών πετρελαίου στο Κουβέιτ.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΗΠΑ Διαξιφισμοί Δημοκρατικών ενόψει των προκριματικών στη Ν. Υόρκη
NEA YOΡΚΗ.-- Σε διαξιφισμους με έπαθλο το σημαντικό αριθμό εκλεκτόρων της πολιτείας της Νέας Υόρκης κατά τις επικείμενες προκριματικές εκλογές στην περιοχή την ερχόμενη βδομάδα, εξελίχθηκε η προχτεσινοβραδινή τηλεοπτική αντιπαράθεση των υποψήφιων για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη, Μπέρνι Σάντερς και Χίλαρι Κλίντον, που διαγκωνίζονται για το ποιος υποτίθεται θα φέρει ευημερία στο λαό. Ο Σάντερς, γερουσιαστής του Βέρμοντ που εμφανίζεται ως αριστερός και σοσιαλδημοκρατης, αρκέστηκε στις επικρίσεις των επιλογών της Κλίντον σχετικά με τη χρηματοδότηση ομιλιών της από πολυεθνικές της «Wall Street», τη θετική ψήφο που έδωσε ως γερουσιαστής στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, αλλά και για την υποστήριξή της στις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου. Η Κλίντον καταλόγισε υποκρισία στον Σάντερς, απαντώντας ότι οι καταγγελίες αυτές αποτελούν επίσης επιθέσεις κατά του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ως υποψήφιος συγκέντρωσε χρήματα από τη «Wall Street», αλλά και από τη δράση ανεξάρτητων πολιτικών επιτροπών μέσω εταιρικών κοινοπραξιών, ενώσεων, οργανώσεων και φυσικών προσώπων. Η προσπάθεια του 74χρονου Σάντερς στόχευε στην ανατροπή των δημοσκοπικών δεδομένων και της πραγματικοτητας που φέρνουν την αντίπαλό του να προηγείται με διπλάσιο ποσοστό, ενώ διαθέτει σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό από τους λεγόμενους υπερ-εκλέκτορες (πρώην πρόεδροι, κυβερνήτες και γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος).
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΚΑΪΡΟ.-- Με γκλομπς και δακρυγόνα, η αιγυπτιακή αστυνομία διέλυσε διαδήλωση του αντιπολιτευόμενου κινήματος της 6ης Απρίλη στο κέντρο του Καΐρου, με αφορμή την απόφαση του Προέδρου της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, να παραδώσει στη Σαουδική Αραβία τα στρατηγικής σημασίας νησιά Τιράν και Σαναφίρ στον κόλπο της Ακαμπα.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΥΡΙΑ
Χθες, στη Βόρεια Συρία εντείνονται οι επιθέσεις των τζιχαντιστών σε χωριά της βόρειας συριακής μεθορίου, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Σε πλήρη εξέλιξη ήταν χτες και οι επιχειρήσεις του συριακού στρατού στα βόρεια προάστια του Χαλεπίου, με στόχο την ανακατάληψη της περιοχής εν μέσω σφοδρότατων συγκρούσεων. Με αφορμή τις μάχες στο Χαλέπι, η ισλαμοφασιστικη «Υπατη Διαπραγματευτική Επιτροπή» των αποικιοκρατων στη Γενεύη κατηγόρησε το συριακό στρατό ότι έκανε πάνω από 2.000 παραβιάσεις της συμφωνίας παύσης πυρός σε περιοχές που ελέγχουν ισλαμοφασιστες των αποικιοκρατων ένοπλοι. Στη Μόσχα, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, δήλωσε πως η Μόσχα «θα υποστηρίξει την ιδέα» των ισλαμοφασιστων των αποικιοκρατων που συμμετείχε προ μηνών σε συναντήσεις του Καΐρου, να δημιουργήσει ένα μεταβατικό πενταμελές φορέα, «εάν πάρει την έγκριση των ίδιων των Σύρων». Τέλος, ο αντιστράτηγος Σεργκέι Ρουντσκόι, εκπρόσωπος της ρωσικής αεροπορικής βάσης Χμέιμιμ στη Λατάκεια της Συρίας, κατήγγειλε πως τουλάχιστον 200 μισθοφόροι του «Ισλαμοφασιστικού Κράτους» και του ισλαμοφασιστικου «Μετώπου Νούσρα» πέρασαν, την Πέμπτη, τα σύνορα από την Τουρκία και μπήκαν σε περιοχές της βορειοανατολικής επαρχίας Λατάκεια, μεταφέροντας όπλα και πυρομαχικά μαζί με ένα άρμα μάχης και 22 οχήματα κίνησης 4x4.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ξεκινά το 7ο Συνέδριο του ΚΚ Κούβας
Το 7ο Συνέδριό του πραγματοποιεί από σήμερα έως την ερχόμενη Τρίτη 19/6 το Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας. Χτες πραγματοποιήθηκε για τους πάνω από 1.000 εκλεγμένους αντιπροσώπους και προσκεκλημένους από λαϊκές οργανώσεις πολιτιστική εκδήλωση στο Εθνικό Θέατρο, τόσο για το Συνέδριο όσο και για την 55η Επέτειο από τη νίκη του επαναστατικού στρατού στην παραλία Χιρόν, όπου εξουδετερώθηκε η επέμβαση των μισθοφόρων της CIA στον Κόλπο των Χοίρων. Το Συνέδριο έχει στην ημερήσια διάταξή του να εξετάσει τη λεγόμενη επικαιροποίηση του οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου του σοσιαλισμού της Κούβας που είχε ψηφίσει το προηγούμενο συνέδριο, θα εξετάσει τα σχέδια ανάπτυξης της χώρας για τα επόμενα 15 χρόνια και επίσης θα ελεγχθούν οι στόχοι που είχαν τεθεί για τη δράση του Κόμματος και τις κατευθυντήριες και στρατηγικές κατευθύνσεις του. Οπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, «Γκράνμα», οι προσκεκλημένοι στο Συνέδριο θα είναι 280 απ' όλους τους τομείς της κουβανικής κοινωνίας, ο αντιπρόσωπος με τη μεγαλύτερη ηλικία είναι ο 92χρονος Χοσέ Ραμόν Φερνάντες από τους ιδρυτές του Κόμματος, ενώ η νεότερη είναι ηλικίας 27 και ο μέσος όρος ηλικίας είναι 48 χρόνων, το 43% των συνέδρων είναι γυναίκες και το 36% μαύροι και μιγάδες, ενώ συμμετέχουν και 14 αντιπρόσωποι μέλη των μπριγάδων αλληλεγγύης που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ
Σε εφ' όλης της ύλης «τηλεοπτικό διάλογο» σε όλα τα κανάλια το βράδυ της Πέμπτης, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, απάντησε σε περίπου 80 ερωτήσεις τηλεθεατών. Για τη Συρία, είπε ότι «είναι απαραίτητο να δεχθούμε - να συμφωνήσουμε όλοι και να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων - να δεχτούμε το Σύνταγμα και στη βάση του Συντάγματος να διεξαχθούν εκλογές. Αυτός είναι ο τρόπος να εξέλθουμε από την κρίση».
Σχετικά με υποθετική ερώτηση ποιον θα έσωνε τον Ερντογάν ή τον Ποροσένκο, απάντησε σκωπτικά ότι «αν κάποιος έχει αποφασίσει να πνιγεί, δεν είναι πλέον δυνατό να τον σώσεις. Αλλά, βέβαια, είμαστε έτοιμοι να τείνουμε χείρα βοηθείας και χείρα φιλίας σε οποιονδήποτε από τους εταίρους μας, αν το θέλει και ο ίδιος». Ειδικά για την Τουρκία, ισχυρίστηκε ότι είναι φίλη χώρα, «αλλά έχουμε προβλήματα με κάποιους πολιτικούς ηγέτες, των οποίων τη συμπεριφορά, τις ενέργειες θεωρούμε ανάρμοστες». Είπε ακόμα ότι η ηγεσία της συνεργάζεται «με τρομοκρατικές οργανώσεις αντί να τις πολεμά». Σχετικά με τις κυρώσεις για την Ουκρανία είπε ότι δεν προβλέπει άρση των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας στο εγγύς μέλλον και ότι η Μόσχα θα διατηρήσει τις αντικυρώσεις. Αναφορικά με τα «έγγραφα του Παναμά» για ξέπλυμα χρήματος σε offshore μέσω φίλων του είπε ότι επιχειρούν να τον πλήξουν και από πίσω βρίσκονται οι ΗΠΑ. Τέλος, σε ό,τι αφορά την καπιταλιστική κρίση θέλησε διασκεδάσει τις ανησυχίες λέγοντας ότι το 2017 αναμένεται μια άνοδος στο ΑΕΠ της τάξης του 1,4% μετά από την βουτιά (-3,7%) το 2015 και το - 3,4% που αναμένεται φέτος. Μίλησε, επίσης, για ανάγκη μεταβολής της καπιταλιστικής οικονομίας, ώστε να μην είναι τόσο εξαρτημένη από τους υδρογονάνθρακες.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΠΓΔΜ Νέες διαδηλώσεις στα Σκόπια
ΣΚΟΠΙΑ.-- Χιλιάδες υποστηρικτές του σοσιαλδημοκρατικου και αλβανικων κομμάτων της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν το βράδυ της Πέμπτης για τρίτη συνεχόμενη φορά στο κέντρο των Σκοπίων, απαιτώντας την παραίτηση του φασιστα «προέδρου» της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, με αφορμή την απόφασή του να δώσει χάρη σε όλους όσοι κατηγορούνται για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών δικαστών, πολιτικών και δημοσιογράφων. Ούτε από την προχτεσινοβραδινή συγκέντρωση έλειψαν τα επεισόδια και οι συγκρούσεις διαδηλωτών με την φασιστικη αστυνομία, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό πέντε αστυνομικών από πέτρες και μπουκάλια που πέταξαν εναντίον τους άτομα που συμμετείχαν στην κινητοποίηση. Κατά τα επεισόδια συνελήφθη τουλάχιστον ένα άτομο. Η απόφαση του Ιβάνοφ να απονείμει χάρη σε κατηγορούμενους για συμμετοχή στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών δύο μήνες πριν τις εκλογές της 5ης Ιούνη, προκάλεσε άμεσα τις αρνητικές αντιδράσεις του ευρω-ενωσιακού επιτρόπου για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, που είχε μεσολαβήσει τον περασμένο Ιούλη μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης στα Σκόπια και τις ΗΠΑ. Αξιωματούχοι σε ΕΕ και ΗΠΑ επέκριναν τον φασιστα «πρόεδρο» Ιβάνοφ για την απόφασή του και τον κάλεσαν να την αποσύρει, με τελευταία την περίπτωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, που προειδοποίησε χτες την ΠΓΔΜ «να μην επιτρέψει η πολιτική κρίση την οποία διέρχεται να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ». Επιπλέον, χτες και ο Βούλγαρος Πρόεδρος, Ρόσεν Πλέβνελιεφ, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ομόλογό του στην ΠΓΔΜ, εκφράζοντας «ανησυχία» για τις εξελίξεις στα Σκόπια. Εξέφρασε μάλιστα την προθυμία της χώρας του να προσφέρει «βοήθεια» στις προσπάθειες για εκτόνωση της έντασης. Με φόντο τις εντεινόμενες αντιδράσεις εντός και εκτός ΠΓΔΜ, το φασιστικο κυβερνών κόμμα VMRO DPMNE του φασιστα πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι γνωστοποίησε την πρότασή του δηθεν να στείλει κοινή επιστολή με άλλα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα στον Πρόεδρο Ιβάνοφ, κάνοντας έκκληση δηθεν για αναθεώρηση της απόφασής του περί απονομής χάρης.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ - ΑΡΜΕΝΙΑ Αλληλοκατηγορίες για νέους βομβαρδισμούς
ΜΠΑΚΟΥ.-- Η εκεχειρία στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ στον Νότιο Καύκασο ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έγινε και χτες αντικείμενο για αλληλοκατηγορίες ανάμεσα στις δύο χώρες για το ποιος κάνει τις περισσότερες παραβιάσεις. Η πρώτη κάνει λόγο για 60 παραβιάσεις στη μεθοριακή γραμμή και η αζέρικη πλευρά κατηγορεί την αρμένικη για 120 παραβιάσεις και δημοσιοποίησε ότι οι απώλειες της άλλης πλευράς είναι υπερπολλαπλάσιες από αυτές που δίνονται επίσημα. Γίνεται λόγος για 322 νεκρούς Αρμένιους στρατιώτες, 500 τραυματίες και 50 αγνοούμενους. Για πολύ μεγαλύτερες απώλειες στην αζέρικη πλευρά κάνει λόγο η αρμένικη.
Χτες, εξάλλου, στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Ερεβάν έγινε σύσκεψη του Οργανισμού Συμφώνου Συνεργασίας και Ασφάλειας με τους εκπροσώπους των χωρών (Ρωσία, Λευκορωσία, Αρμενία, Καζαχστάν, Κιργιστάν) που συναποτελούν αυτήν τη διακρατική συνεργασία, στην οποία βεβαίως δε λείπουν και τριβές. Για παράδειγμα, η Αρμενία διαμαρτυρήθηκε για τη στάση της Λευκορωσίας να αποκλείει την αποστολή στρατευμάτων της εκτός εδάφους της ή για τη συμμετοχή του Καζακστάν στην Οργάνωση Οικονομικής Συνεργασίας. Την ίδια ώρα, στην αζέρικη πρωτεύουσα Μπακού μετέβη χτες ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στον Νότιο Καύκασο, Γουίλιαμ Λάουε, υποτίθεται για ενημέρωση.

3 σχόλια:

e-h είπε...



Thunderclap: Spread the word about the #Demo4Democracy!
Owen Winter
Tredrizzick, United Kingdom
Apr 15, 2016 — It's under three weeks until our Demo for Democracy in London, calling for a proportional voting system.

https://www.facebook.com/events/1732795900291616/

We need to get our message out and make sure that THOUSANDS turn out for this demonstration.

So please join our thunderclap to share our event:https://www.thunderclap.it/projects/40037-demo-for-democracy

On April 22nd, Thunderclap will send out a message on behalf of those who have signed up which will potentially be seen by millions of people.

Please sign up, share, show your friends and come along on May 7th to demand proportional representation!

Thank you for your support,

Owen


Κεραυνοβόλα: Διαδώστε στο κοσμο για το # Demo4Democracy!
Owen Winter
Tredrizzick, Ηνωμένο Βασίλειο
15η Απριλίου του 2016 – Μενουν τρεις εβδομάδες, μέχρι το Demo μας για τη δημοκρατία στο Λονδίνο, ζητώντας ένα αναλογικό εκλογικό σύστημα.

https://www.facebook.com/events/1732795900291616/

Πρέπει να περάσουμε το μήνυμά μας προς τα έξω και να βεβαιωθούμε ότι χιλιάδες δεχθουν αυτή την επίδειξη.

Επομένως, σας παρακαλώ ενταχθειτε στο κεραυνοβόλο μας για να μοιραστούμε την εκδήλωσή μας: https: //www.thunderclap.it/projects/40037-demo-for-democracy

Στις 22 Απριλίου η κεραυνοβόλος θα στείλει ένα μήνυμα εκ μέρους όσων έχουν υπογράψει, που δυνητικά θα το δουν εκατομμύρια ανθρώποι.

Παρακαλούμε εγγραφείτε, μοιραστιτε το, δείξτε το στους φίλους σας και ελατε στις 7 Μαΐου για να απαιτήσουμε την αναλογική εκπροσώπηση!

Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας,

Owen

e-h είπε...

Sign: Israel isn't a "champion" of free expression
Jewish Voice for Peace
“Free Expression.”
That’s the central tenet of PEN America, an organization that fights to defend free speech and the rights of authors across the world.
Sounds good, no? But when it comes to their 2016 World Voices Festival, PEN America aren't living up to their beliefs. They’ve accepted sponsorship money from the Israeli government -- and they’re even listing the Israeli Embassy as one of their 2016 festival “Champions”.
Palestinian writers face repression from the Israeli government every day: arbitrary detention, denial of freedom of movement, and a ferocious climate of political intimidation. Worst of all, legislation has been proposed in Israel that would make arts funding contingent on the recipient’s ‘loyalty’ to the Jewish state -- a brazen attempt to stifle dissent.
Against this backdrop, PEN shouldn’t be standing with the Israeli government. They should be standing with the people of Palestine.
We’re partnering with our allies at Adalah-NY, and urging PEN America not to partner with the Israeli government.
Join thousands of human rights activists from around the world, and over 135 notable writers and intellectuals -- click here to sign the petition.
I really believe that our voices can make a difference, because PEN hasn’t been silent in the face of Israeli racism before. Earlier this year, they organized a letter writing campaign in support of Palestinian writer and journalist Muhammed al-Qiq, calling on the Israeli authorities to "end the practice of administrative detention against journalists and other writers."
That’s why it’s so disappointing that PEN is promoting the Israeli government through this festival: they know that the Israeli government systematically denies freedom of expression to Palestinian writers -- but they’re still cashing their checks.
If PEN truly believes in freedom of expression, then they should listen to the voices of Palestinians -- including the General Union of Palestinian Writers -- and respect their call to boycott the Israeli government, and other institutions complicit in violations of human rights.
Click here to tell PEN to continue their long-standing record of standing for human rights.
Stand with writers, artists, cultural workers, and Palestinian civil society -- until Israel respects international law, PEN shouldn’t be partnering with the Israeli government.
Onward,
Shalva

e-h είπε...



Yπογραψτε: Το Ισραήλ δεν είναι "πρωταθλητής" της ελεύθερης έκφρασης
Εβραικη Φωνη για την Ειρηνη
"Ελεύθερη Έκφραση".
Αυτό είναι το κεντρικό δόγμα της PEN Αμερικής, μια οργάνωση που μάχεται για την υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου και τα δικαιώματα των δημιουργών σε όλο τον κόσμο.
Ακούγεται καλό, δεν είναι; . Αλλά όταν πρόκειται για 2016 Παγκόσμιο Φεστιβάλ για τις φωνές, η ΡΕΝ στην Αμερική δεν ζει με τις πεποιθήσεις τους Έχουν κανει δεκτή χορηγία χρήματα από την ισραηλινή κυβέρνηση - όπου εχουν ακόμη και στη λίστα τους την ισραηλινή πρεσβεία ως μια από τα 2016 " πρωταθλητές " στο φεστιβάλ τους.
Οι Παλαιστινιοι συγγραφείς αντιμετωπίζουν την καταστολή από την ισραηλινή κυβέρνηση κάθε μέρα: αυθαίρετη κράτηση, την άρνηση της ελεύθερης κυκλοφορίας, και ένα άγριο κλίμα πολιτικού εκφοβισμού. Το χειρότερο από όλα, η νομοθεσία που έχει προταθεί στο Ισραήλ που θα κάνει τη χρηματοδότηση στις τέχνες εξαρτάται από την «πίστη» του παραλήπτη στο εβραϊκό κράτος - μια ξεδιάντροπη προσπάθεια να καταπνίξει την διαφωνία.
Στο πλαίσιο αυτό, η πένα δεν πρέπει να συμπαραστέκεται με την ισραηλινή κυβέρνηση. Θα πρέπει να συμπαραστέκεται στο λαό της Παλαιστίνης.
Είμαστε σε συνεργασία με τους συμμάχους μας στο Adalah-NY, και προτρέπουμε τη PEN Αμερική να μην συνεργαστεί με την ισραηλινή κυβέρνηση.
Λάβετε μέρος στους χιλιάδες ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλο τον κόσμο, και πάνω από 135 αξιόλογες συγγραφείς και διανοούμενοι - κάντε κλικ εδώ για να υπογράψετε την αίτηση.
http://org.salsalabs.com/o/301/p/dia/action3/common/public/?action_KEY=19574
Πραγματικά πιστεύω ότι η φωνή μας μπορεί να κάνει τη διαφορά, γιατί η PEN δεν υπήρξε σιωπηλή στο πρόσωπο του ισραηλινού ρατσισμού πριν. Νωρίτερα αυτό το έτος, οργάνωσαν μια εκστρατεία με επιστολή γραπτώς για την υποστήριξη του παλαιστινιου συγγραφέας και δημοσιογράφου Μοχάμεντ αλ-QIQ, καλώντας τις ισραηλινές αρχές να "θέσουν τέρμα στην πρακτική της διοικητικής κράτησης εναντίον δημοσιογράφων και άλλων συγγραφέων."
Γι 'αυτό είναι τόσο απογοητευτικό το γεγονός ότι η PEN προωθεί την ισραηλινή κυβέρνηση μέσω αυτού του φεστιβάλ: ενώ ξέρουν ότι η ισραηλινή κυβέρνηση αρνείται συστηματικά την ελευθερία της έκφρασης στην Παλαιστινιακή συγγραφείς - αλλά ακόμα εξαργυρωνουν τις επιταγες τους.
Αν η PEN πραγματικά πιστεύει στην ελευθερία της έκφρασης, τότε θα πρέπει να ακούσουν τις φωνές των Παλαιστινίων - συμπεριλαμβανομένης και της Γενικής Ένωσης Παλαιστινίων Συγγραφέων - και να σέβονται την έκκλησή τους και να μποϊκοτάρουν την ισραηλινή κυβέρνηση και τα άλλα θεσμικά όργανα που εμπλέκονται σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Κάντε κλικ εδώ για να πειτε στη ΡΕΝ να συνεχίσει το μακροχρόνιο ρεκόρ της της στάσης τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα .
http://org.salsalabs.com/o/301/p/dia/action3/common/public/?action_KEY=19574
Σταθείτε με τους συγγραφείς, καλλιτέχνες, τους εργαζομένους στον πολιτιστικό τομέα, και της παλαιστινιακής κοινωνίας των πολιτών - μέχρι το Ισραήλ να σέβεται το διεθνές δίκαιο, η ΡΕΝ δεν θα πρέπει να συνεργάζεται με την ισραηλινή κυβέρνηση.
Προς τα εμπρός,
Shalva