Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Παρασκευη 22 Απριλιου 2016


Στο Donetsk και στο Lugansk έφτασαν τα αυτοκίνητα με ανθρωπιστική βοήθεια από τη Ρωσία
21/4/2016
Συνολικά η φάλαγγα αποτελείτο από 100 φορτηγά. Επί του παρόντος έχουν ξεφορτώσει το φορτίο τους. Το Κομβόι κουβάλησε 1.200 τόνους φορτίου: τρόφιμα φάρμακα, εκπαιδευτικά και λογοτεχνικά βιβλία. Η ανθρωπιστική βοήθεια συλλέγεται από τις κοινωνικές και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις από διάφορες περιοχές της Ρωσίας. Όπως αναφέρει η υπηρεσία Τύπου του υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών, κατά την διάρκεια του ταξιδιού , καθώς και στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, δεν υπήρξαν προβλήματα. Αυτή είναι η 51η ανθρωπιστική νηοπομπή του Υπουργείου εκτάκτων αναγκών από τον Αυγούστου 2014.
Εκεί που ζούν χιλιάδες Ελληνες. Εσείς, το γνωρίζετε;;;;;
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σε συνθήκες ακραίας φτώχειας ζουν 1.650.000 Ελληνες
22/4/2016 10.00
Η φτώχεια έχει «φωλιάσει» για τα καλά στη χώρα μας, δοκιμάζοντας τη ζωή χιλιάδων συμπολιτών μας. Περίπου 1.650.000 Έλληνες ζούσαν κάτω από το όριο ακραίας φτώχειας το 2015, εκ των οποίων περισσότεροι από 647.000 προέρχονταν από οικογένειες με άνεργο αρχηγό και δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν, χωρίς να δανειστούν, τα αναγκαία προς το ζην.
Τα παραπάνω ανησυχητικά στοιχεία σχετικά με το ποσοστό ακραίας φτώχειας στην Ελλάδα προκύπτουν από τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις της Ομάδας Ανάλυσης Δημόσιας Πολιτικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) την οποία συντονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, Μάνος Ματσαγγάνης. Στη σύνταξη της μελέτης συμμετείχαν, επίσης, τα μέλη της Ομάδας Χρύσα Λεβέντη και Ελένη Καναβιτσά. Τα ευρήματα δείχνουν ότι το 2015 το ποσοστό της ακραίας φτώχειας στη χώρα μας παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε σε 15,2%. Τα πρώτα δύο χρόνια της πενταετίας (2011-2015) που εξετάζει η μελέτη, το ποσοστό αυτό σχεδόν διπλασιάστηκε, φθάνοντας από 8,9% το 2011 σε 17,1% το 2013. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με προηγούμενες εκτιμήσεις της Ομάδας το ποσοστό ακραίας φτώχειας το 2009, δηλαδή πριν η οικονομική κρίση δείξει τα σημάδια της, ήταν 2,2%. Περισσότερο ευάλωτες στη φτώχεια είναι οι οικογένειες με αρχηγό άνεργο, αλλά και οι οικογένειες με παιδιά που αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα βασικά αγαθά που απαιτούνται για τη διασφάλιση ενός ελάχιστου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης. Επίσης, από αυξημένο κίνδυνο ακραίας φτώχειας χαρακτηρίζονται οι οικογένειες που ζουν στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις, καθώς και τα νοικοκυριά που διαμένουν σε ενοικιαζόμενη κατοικία. Στον αντίποδα, ανεπηρέαστα από την οικονομική κρίση είναι τα νοικοκυριά με δύο εργαζόμενους, οι υπάλληλοι ΔΕΚΟ, τραπεζών, καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες (γιατροί, νομικοί, μηχανικοί και δημοσιογράφοι). Σε ό,τι αφορά τους ηλικιωμένους, η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη συγκρινόμενη, για παράδειγμα, με εκείνη ανέργων οικογενειών με παιδιά.
Είναι ενδεικτικό ότι το 2015 τα ποσοστά ακραίας φτώχειας ήταν 3,8% για τους συνταξιούχους και 2,7% για τους ηλικιωμένους. Ωστόσο, αν κανείς λάβει υπόψη τις αυξημένες ανάγκες που έχουν για φάρμακα και περίθαλψη, τότε οδηγείται στο συμπέρασμα ότι κάτω από το όριο ακραίας φτώχειας ενδέχεται να βρίσκονται περισσότεροι ηλικιωμένοι. «Δεν ταιριάζει τόση φτώχεια σε έναν λαό με τόσο πνευματικό και ιστορικό πλούτο», τονίζει ο πρύτανης του ΟΠΑ, Εμμανουήλ Γιακουμάκης, προσθέτοντας: «Οφείλουμε να κατανοήσουμε γιατί η χώρα αποκλίνει αρνητικά από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί είμαστε η μοναδική χώρα που επιμένει στην κρίση. Γιατί δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να ξεπεράσουμε την κρίση, που έχει φτωχοποιήσει πολλούς συμπολίτες μας, παρ΄ όλα τα σχετικά προγράμματα. Γιατί δεν έχει έρθει ακόμα η ανάπτυξη, που θα βοηθήσει τη χώρα να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της συνεχούς ύφεσης και θα παράξει πλούτο για τους συμπολίτες».
Ανεπαρκή μέτρα στήριξης Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, η αύξηση της φτώχειας οφείλεται στη μεγάλη άνοδο της ανεργίας, σε συνδυασμό με τα κενά του συστήματος κοινωνικής προστασίας. «Αυτό συνέβη όχι μόνον επειδή η κρίση είναι βαθιά και παρατεταμένη, αλλά και επειδή το σύστημα κοινωνικής προστασίας απέτυχε να ενεργοποιήσει μηχανισμούς στήριξης του εισοδήματος των φτωχών και των ανέργων», τονίζουν οι συντάκτες της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της εφημερίδας «ΟΠΑnews» που εκδίδει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Και προσθέτουν: «Το φαινόμενο της διόγκωσης του αριθμού των φτωχών ανέργων που δεν λαμβάνουν εισοδηματική στήριξη από το σύστημα κοινωνικής προστασίας είναι το "νέο κοινωνικό ζήτημα". Η κρισιμότητά του δεν μπορεί -και δεν πρέπει- να υποτιμάται άλλο: υπονομεύει την κοινωνική συνοχή, την πολιτική σταθερότητα, ακόμη και τη βιωσιμότητα της (μελλοντικής) ανάκαμψης της οικονομίας». Όπως προκύπτει από τη μελέτη, τα μέτρα που θεσμοθετήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια -και συγκεκριμένα το κοινωνικό μέρισμα, το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και η κάρτα σίτισης- συνέβαλαν στη μικρή μείωση του αριθμού των ακραία φτωχών, καθώς και σε κάποια ενίσχυση του εισοδήματος όσων παρέμειναν ακραία φτωχοί.
Όμως, η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού κάτω από το όριο ακραίας φτώχειας παραμένει χωρίς αξιόλογη στήριξη εισοδήματος. Ειδικότερα, το κοινωνικό μέρισμα και το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων μείωσαν τον πληθυσμό με εισόδημα κάτω από το όριο ακραίας φτώχειας κατά 120.400 και 85.000 άτομα αντιστοίχως. Αντίθετα, η κάρτα σίτισης είχε μικρότερη συνεισφορά στη μείωση του αριθμού των ακραία φτωχών (κατά 21.600 άτομα). Παρόλα αυτά, πάντως, φαίνεται πως η κάρτα σίτισης έχει περίπου τις ίδιες επιδόσεις με αυτές του κοινωνικού μερίσματος και του επιδόματος τέκνων σε ό,τι αφορά τη μείωση του συνολικού χάσματος ακραίας φτώχειας. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι η κάρτα σίτισης καλύπτει το 8,7% του αρχικού εισοδηματικού ελλείμματος των ακραία φτωχών σε σχέση με το όριο ακραίας φτώχειας.
Η «ταυτότητα» της μελέτης Ως όριο ακραίας φτώχειας, οι συντάκτες της μελέτης θεωρούν το κόστος απόκτησης ενός καλαθιού αγαθών και υπηρεσιών που αντιστοιχεί στις ελάχιστες ανάγκες διαβίωσης. Συγκεκριμένα, εκτιμούν το μηνιαίο όριο ακραίας φτώχειας σε 395 ευρώ για άτομο που ζει μόνο και σε 905 ευρώ για ζευγάρι με δύο παιδιά που διαμένουν στην Αθήνα και βαρύνονται με έξοδα ενοικίου ή στεγαστικού δανείου. Το όριο ακραίας φτώχειας εκτιμάται χωριστά και είναι σημαντικά χαμηλότερο για οικογένειες που ζουν σε δικό τους σπίτι ή κατοικούν σε άλλες πόλεις, καθώς και σε ημιαστικές ή αγροτικές περιοχές. Το ποσοστό ακραίας φτώχειας είναι το ποσοστό του πληθυσμού με εισόδημα χαμηλότερο από το κόστος του βασικού καλαθιού αγαθών που αντιστοιχεί στον τύπο νοικοκυριού όπου ανήκει.
Ανεργος Περισσότερο ευάλωτες στη φτώχεια είναι οι οικογένειες με αρχηγό άνεργο Οι ηλικιωμένοι Το 2015 τα ποσοστά ακραίας φτώχειας ήταν 3,8% για τους συνταξιούχους και 2,7% για τους ηλικιωμένους
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Με απόφαση Τσίπρα παύει η εξαίρεση βουλευτών από το ασφαλιστικό
21/4/2016 12.30
"Έχουμε συμφωνία με τους εταίρους δανειστές σχεδόν σε όλα τα θέματα με την εξαίρεση του μετώπου των επικουρικών. Η δική μας πρόταση καλύπτει απολύτως το έλλειμμα χρησιμοποιώντας ως βασικό εργαλείο την λελογισμένη αύξηση των εισφορών την οποία έχουν δεχθεί όπως γνωρίζεται και οι εργοδοτικές οργανώσεις", δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος εξερχόμενος από τη συνάντηση με τους θεσμούς. "Ο πρωθυπουργός επίσης με κάλεσε για να συζητήσουμε το θέμα που είχε ανακύψει με τις συντάξεις των βουλευτών αυτών δηλαδή που είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από το 2012. Όπως γνωρίζετε δεν υπήρχε νέα ρύθμιση στο νομοσχέδιο για αυτούς οι βουλευτικές συντάξεις έχουν καταργηθεί από το 2012 και μετά. Οι νέοι βουλευτές παίρνουν σύνταξη από το ασφαλιστικό τους ταμείο όπως όλοι οι εργαζόμενοι", είπε σε συνέχεια των δηλώσεων του ο κ. Κατρούγκαλος για να καταλήξει: "Στο νόμο δεν είχαμε στείλει τις βουλευτικές συντάξεις στο νέο φορέα κοινωνικής ασφάλισης ακριβώς γιατί ο νέος φορέας θα περιλαμβάνει συντάξεις για τις οποίες έχουν καταβληθεί εισφορές. Επειδή όμως δημιουργήθηκε ένας πολιτικός θόρυβος υποβολιμαία όχι επειδή υπήρχε ένα πραγματικό θέμα ο πρωθυπουργός μου ζήτησε και αποδέχτηκα απολύτως γιατί είναι λογικότατο να μην υπάρξει η εξαίρεση των βουλευτών από τον νέο ΕΦΚΑ και οι βουλευτές λοιπόν οι παλιοί, θα παίρνουν συντάξεις από το νέο φορέα κοινωνικής ασφάλισης. Το πολιτικό μήνυμα είναι σαφές ότι όχι μόνο δεν θέλουμε να προστατεύσουμε προνόμια, αλλά όλοι απολύτως όλοι από τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου και τον πρόεδρο των παλιών συνταξιούχων της Βουλής μέχρι το τελευταίο μπλοκάκι θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση θα έχουν μια αντιμετώπιση που βασίζεται στους κανόνες της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης".
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σύνταξη στα 70 στη Γερμανία;
Αίσθηση προκάλεσε η πρόταση Σόιμπλε για σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. Η νεολαία των Xριστιανοδημοκρατών στηρίζει την πρόταση, η αντιπολίτευση αντιδρά
Απρίλιος 22 2016 12:21
Ριζoσπαστική η πρόταση της νεολαίας (JU) από το κυβερνών κόμμα της Άγκελα Μέρκελ: το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα πρέπει να αυξηθεί από τα 67 στα 70 χρόνια, σταδιακά και μέχρι το 2100, υποστηρίζουν οι νεολαίοι. «Αν θέλουμε να αποτρέψουμε τη μείωση των συντάξεων, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς στην τρίτη ηλικία, θα πρέπει να συνδέσουμε το όριο συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής» δηλώνει ο πρόεδρος της χριστιανοδημοκρατικής νεολαίας Πάουλ Τσιέμιακ στην εφημερίδα Rheinische Post. Ο ίδιος θεωρεί ότι πρόκειται για μία ιδιαίτερα μετριοπαθή πρόταση: «Οι γεννηθέντες το 1985, στους οποίους ανήκω και εγώ, θα έβγαιναν στη σύνταξη σε ηλικία 67,5 ετών. Το όριο των 70 ετών θα καθιερωνόταν μόλις το έτος 2100», εξηγεί ο Τσιέμιακ. Σήμερα οι ασφαλισμένοι στον πυλώνα της υποχρεωτικής ασφάλισης συνταξιοδοτούνται στα 65 έτη, εφόσον είναι γεννημένοι πριν από το 1946. Για τις επόμενες γενιές το όριο ηλικίας αυξάνεται σταδιακά και φτάνει τα 67 έτη για όσους έχουν γεννηθεί το 1964, και για τους νεότερους φυσικά. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προτείνει την αύξηση του ορίου ηλικίας και την προσαρμογή του στη συνολική διάρκεια του εργασιακού βίου και στο προσδόκιμο ζωής. «Πρέπει να προσαρμοστούμε στις δημογραφικές εξελίξεις», υποστηρίζει. Άλλωστε και ΟΟΣΑ έχει απευθύνει προειδοποίηση στη Γερμανία ότι θα πρέπει να αυξήσει το όριο ηλικίας, γιατί σε διαφορετική περίπτωση οι δαπάνες για το συνταξιοδοτικό σύστημα θα εκτιναχθούν κατά 2,5 μονάδες του ΑΕΠ.
Αντιδράσεις από συνδικάτα και SPD
Οι προτάσεις του 73χρονου Σόιμπλε προκάλεσαν την αντίδραση των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών (SPD), αλλά και του Συνδέσμου Γερμανικών Συνδικάτων (DGB). «Απαιτείται ρεαλισμός σε αυτό το ζήτημα» προειδοποιεί η αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών Καρόλα Ράιμαν, υπενθυμίζοντας ότι δεν μπορούν όλοι να εργάζονται ακμαίοι μέχρι αυτήν την ηλικία. Από την πλευρά της, η Ανελί Μπούντενμπαχ, στέλεχος του DGB, δηλώνει: «Πρέπει όλοι να ζουν αξιοπρεπώς. Αυτό σημαίνει καλύτερες συντάξεις για τους ηλικιωμένους, αλλά και αξιόπιστες παροχές για τους νεότερους. Η αύξηση του ορίου ηλικίας δεν ειναι τίποτε άλλο από μία έμμεση μείωση σύνταξης». Σύμφωνα μάλιστα με την Μπούντενμπαχ, η αύξηση του ορίου ηλικίας θα επιφέρει και ένα πρόσθετο πρόβλημα: «Είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί ο αριθμός εκείνων που υφίστανται μείωση, προκειμένου να περάσουν σε καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης. Και αυτό γιατί απλούστατα δεν θα μπορούν όλοι να παραμείνουν υγιείς και να απασχολούνται σε θέσεις εργασίας με πλήρη συνταξιοδοτική κάλυψη μέχρι τα 70». Προ ημερών πάντως, οι γερμανοί συνταξιούχοι άκουσαν ιδιαίτερα ευχάριστα νέα, καθώς η γερμανική κυβέρνηση εξήγγειλε τη μεγαλύτερη αύξηση συντάξεων τα τελευταία 23 χρόνια: στη δυτική Γερμανία οι συντάξεις αυξάνονται από την 1η Ιουλίου κατά 4,25%, ενώ στα ανατολικά κρατίδια της Γερμανίας η αύξηση φτάνει το 5,95%. Η υπουργός Εργασίας Αντρέα Νάλες, που ανήκει στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, δηλώνει ότι και οι συνταξιούχοι επωφελούνται από την καλή εικόνα που εμφανίζει η αγορά εργασίας, την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και τις μισθολογικές αυξήσεις, σε συνδυασμό μάλιστα με την καθιέρωση ελάχιστου ωρομισθίου. «Η σύνταξη βάσει εισφορών του εργασιακού βίου παραμένει κεντρικός πυλώνας του ασφαλιστικού μας συστήματος» διαβεβαιώνει η Αντρέα Νάλες.
Το συνταξιοδοτικό στην προεκλογικό αγώνα
Πάντως ο Κοινωνικός Σύνδεσμος Γερμανίας (SoVD), οργάνωση που προασπίζεται τα κοινωνικά δικαιώματα των συνταξιούχων, προειδοποιεί ότι το χαρμόσυνο μήνυμα των αυξήσεων δεν αλλάζει την ουσία του προβλήματος: πολλοί μελλοντικοί συνταξιούχοι απειλούνται από την αποκαλούμενη «φτώχεια της τρίτης ηλικίας». Ήδη, τονίζει ο πρόεδρος της οργάνωσης Άντολφ Μπάουερ, 536.000 συνταξιούχοι ζουν με κοινωνικά επιδόματα. Και ενώ σήμερα η μέση σύνταξη είναι μόλις το 47% του μέσου εισοδήματος για τη διάρκεια του εργασιακού βίου, μέχρι το 2030 το ποσοστό αυτό θα έχει μειωθεί στο 43%, με βάση σχετική απόφαση του συνασπισμού σοσιαλδημοκρατών-πρασίνων από το 2004. Σε κάθε περίπτωση, το συνταξιοδοτικό σύστημα αναμένεται να αποτελέσει κεντρικό θέμα του προεκλογικού αγώνα για τις εκλογές του 2017. Ο πρόεδρος του συνδικάτου IG Metall Χέριμπερτ Καρχ καλεί από τώρα την κυβέρνηση να παρέμβει. Όπως επισημαίνει «οι νέοι εργαζόμενοι γίνονται οι πτωχοί του συνταξιοδοτικού μας συστήματος. Μόλις το 35% των νέων μεταξύ 17 και 27 ετών αποταμιεύει για τη σύνταξή του. Οι περισσότεροι δεν το κάνουν, είτε γιατί δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα, είτε γιατί δεν έχουν εμπιστοσύνη στα σημερινά μοντέλα επικουρικής ασφάλισης με κρατική υποστήριξη».
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Βάζουν χέρι στα αποθεματικά των νοσοκομείων
Παρασκευή, 22 Απριλίου 2016, 09:17
Με διαδικασίες εξπρές η κυβέρνηση μαζεύει τα αποθεματικά των ταμείων των νοσοκομείων και τα μεταφέρει στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να καλύψει άλλες ανάγκες του κράτους. Ειδικότερα, ο γενικός διευθυντής Οικονομικών του Υπουργείου Υγείας Θεόδωρος Κομματάς έδωσε εντολή την Πέμπτη να μεταφερθούν όλα τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων του ΕΣΥ όλης της χώρας στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η κίνηση στηρίζεται σε απόφαση και Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2015. Από την εντολή, όπως σημειώνει το έγγραφο, εξαιρούνται μόνο τα χρήματα που προορίζονται για τις ανάγκες του επόμενου δεκαπενθήμερου. Τα χρήματα των νοσοκομείων διατίθενται για την κάλυψη βασικών αναγκών, όπως μισθοί του επικουρικού προσωπικού, αγορά υλικών και φαρμάκων.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
“Mε έκοψαν από τις Κάννες γιατι ειμαι υποστηρικτης του Πούτιν”
Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016, 13:59
Σε μία σοβαρότατη καταγγελία περί «φίμωσής» του λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων προέβη ο πολυβραβευμένος Σέρβος σκηνοθέτης και μουσικός Εμίρ Κουστουρίτσα, εξαπολύοντας πυρά κατά των ιθυνόντων του Φεστιβάλ Καννών. Ειδικότερα, ο Εμίρ Κουστουρίτσα κατηγόρησε τους υπευθύνους του Φεστιβάλ για πολιτική προκατάληψη, καθώς, όπως ισχυρίζεται, η νέα του ταινία «On the Milky Road» απερρίφθη, διότι ο ίδιος είναι υποστηρικτής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Τώρα τελευταία η πολιτική επεμβαίνει όλο και περισσότερο στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Φεστιβάλ των Καννών» σημείωσε ο σκηνοθέτης σε δηλώσεις του στο Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Υποψιάζομαι ότι κάποιος έδωσε εντολή να μη γίνει δεκτή η ταινία μου (στις Κάννες)» πρόσθεσε. Στην ταινία «On the Milky Road» πρωταγωνιστεί ο ίδιος ο Κουστουρίτσα μαζί με τη Μόνικα Μπελούτσι.
«Η ταινία κατατέθηκε, αλλά κανείς δεν την είδε» Ο Σέρβος σκηνοθέτης παραδέχθηκε ότι υπέβαλε την ταινία του στις Κάννες με καθυστέρηση 24 ωρών. Ωστόσο, όπως είπε, πιστεύει πως η αργοπορία αυτή δεν ήταν η κύρια αιτία της απόρριψης, καθώς «τέτοιοι παράγοντες δεν υπήρξαν ποτέ πρόβλημα στο παρελθόν». «Η ταινία κατατέθηκε, αλλά κανείς δεν την είδε» είπε ο σκηνοθέτης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είναι ένθερμος υποστηρικτής του Πούτιν. Πρόσθεσε πως για τον ίδιο λόγο δεν του επετράπη να εμφανιστεί ζωντανά σε συναυλία στην Ουκρανία. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο Κουστουρίτσα συμμετείχε σε συναυλία στο Παρίσι, παίζοντας τον ρωσικό εθνικό ύμνο. Το έργο του Κουστουρίτσα είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένο και ο σκηνοθέτης έχει λάβει στη διάρκεια της καριέρας του πλήθος βραβείων, με διεθνή εμβέλεια. Ως σκηνοθέτης έχει τιμηθεί δύο φορές με το βραβείο του Χρυσού Φοίνικα (σ.σ.: για το «Ο Μπαμπάς λείπει σε Ταξίδι για Δουλειές» το 1985 και για το «Underground» το 1995).
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Και η ιστορία κύκλους κάνει... "Η αποχουντοποίηση άργησε μια μέρα
Μετά την πτώση της χούντας μηνύσεις κατατέθηκαν εναντίον 150 αστυνομικών-βασανιστών. Ωστόσο το μαχαίρι της αποχουντοποίησης δεν έφτασε στο κόκκαλο και τελικά στο εδώλιο του κατηγορουμένου οδηγήθηκαν μόλις 16. Από αυτούς τους ελάχιστους άλλοι αθωώθηκαν από τα Εφετεία και άλλοι καταδικάστηκαν για απλές σωματικές βλάβες, ενώ τους επιβλήθηκαν εξαγοράσιμες ποινές. Ακόμη και τα ηγετικά μέλη της ΕΣΑ (Χατζηζήσης, Θεοφιλογιαννάκος, Πέτρου) που δικάστηκαν από στρατοδικείο και καταδικάστηκαν, δεν εξέτισαν το σύνολο της ποινής τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη διάκρεια των δικών οι βασανιστές αντέκρουσαν όλες τις κατηγορίες και δήλωσαν ότι έκαναν απλά το καθήκον τους. Παρά τις μαρτυρίες των θυμάτων κανένας αστυνομικός της Ασφάλειας δεν έδειξε μετανοημένος. Ούτε ένας δεν παραδέχτηκε έστω μια πράξη βίας…"
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Οι εργασίες αναστύλωσης κι αποκατάστασης της αρχαίας Παλμύρας προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς...
H Zηνοβία επέστρεψε στον θρόνο της...
Οι εργασίες αναστύλωσης κι αποκατάστασης της αρχαίας Παλμύρας προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς... Αρχαιολόγοι, επιστήμονες, ειδικοί από τη Ρωσία, το Ιράν, την Κίνα κι όσοι επιστήμονες δεν υποτάσσονται στις δυτικές κυβερνήσεις που στηρίζουν την ιμπεριαλιστική επίθεση εναντίον της Συρίας, δίνουν τη μάχη του πολιτισμού... Επίσης, μικρή διεθνής αντιπροσωπεία -δύο Αμερικανοί, ένας Καναδός, δύο Νορβηγοί, δύο Παλαιστίνιοι, ο ένας από την Ιορδανία κι άλλος από το Λίβανο-, επισκέφθηκε την Παλμύρα για επιτόπια διαπίστωση των καταστροφών από τους "εξεγερμένους" για τον "εκδημοκρατισμό της Συρίας"! Οι νεοαποικιοκράτες χάνουν και σ αυτόν τον τομέα! Κι αυτή η μάχη του πολιτισμού, θα κερδηθεί από τον λαό της Συρίας! Χθες η Παλμύρα... τώρα η Ράκα [Ποια είναι η “Καλλινίκη” (Ράκα), που “ανακάλυψαν” οι δημοσιογράφοι;]!... είναι το σύνθημα των μαχητών της Λευτεριάς στη Συρία!
Δεν ντρεπόμαστε, απλά νιώθουμε αήδια για την αποικία Ελλάδα που για πέντε (5) ολόκληρα χρόνια στήριζε και στηρίζει τους λακέδες των ιμπεριαλιστών, τους φονιάδες του χαλιφάτου!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Συνταγή Τσίπρα ακολουθεί ο νέος Νεοφιλελέ πρόεδρος της Αργεντινής! Δεν είμαστε πείραμα, αλλά παράδειγμα!
Ο νεος Νεοφιλελε προεδρος της Αργεντινης δανειζεται με 8,25% απο τους τοκογλυφους για να πληρωσει τους γυπες! Αντι για τις αγορες βγηκε στο κλαρι.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Με διαδικασίες-εξπρές η κυβέρνηση μαζεύει τα αποθεματικά των ταμείων των νοσοκομείων και τα μεταφέρει στην Τράπεζα της Ελλάδας, προκειμένου να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες του κράτους. Οσο καθυστερεί η συμφωνία τόσο αυξάνονται οι... δυσκολίες στο μέτωπο των πληρωμών που το επόμενο διάστημα έχουν ως εξής:
• Τον Μάιο πρέπει να καλυφθούν 460 εκατ. ευρώ δανειακών κεφαλαίων και τόκων, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά «ακούρευτα» ομόλογα συνολικού ύψους 255 εκατ. ευρώ και την καταβολή τόκων ύψους 120 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ. • Τον Ιούνιο ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 705 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 306 εκατ. ευρώ αποτελούν δόση προς το ΔΝΤ. • Τον Ιούλιο θα πρέπει να καλυφθούν υποχρεώσεις 3,666 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,872 δισ. ευρώ αφορούν ομόλογα (μαζί με τόκους) που κατέχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, τα οποία λήγουν στις 20 Ιουλίου, και τα 458 εκατ. ευρώ νέα δόση προς το ΔΝΤ.
Έτσι, με έγγραφο, που διέρρευσε δίνεται εντολή μεταφοράς των χρημάτων εντός της ημέρας στην ΤτΕ, κίνηση στηριζόμενη σε απόφαση και Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2015. Από την εντολή, όπως σημειώνει το έγγραφο, εξαιρούνται μόνο τα χρήματα που προορίζονται για τις ανάγκες του επόμενου 15ημέρου. Τα χρήματα των νοσοκομείων διατίθενται για την κάλυψη βασικών αναγκών, όπως μισθοί του επικουρικού προσωπικού, αγορά υλικών και φαρμάκων.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
To πρωι ανακοινωνει πλεονασμα.
Το μεσημερι δινει πανηγυρικη συνεντευξη.
Και το απογευμα παιρνει τα διαθεσιμα των νοσοκομειων.
Μια συνηθισμενη ημερα για τον ΣΥΡΙΖΑ