Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Δευτερα 4 Απριλιου 2016


Ένταση επικράτησε την Κυριακή το βράδυ στη Χίο καθώς λίγο μετά τις 21:30 σημειώθηκαν άγριες συμπλοκές μεταξύ κατοίκων και διμοιρίας των ΜΑΤ. Όλα ξεκίνησαν όταν οι κάτοικοι αρνήθηκαν τη μεταφορά των προς απέλαση λαθρομεταναστών στην περιοχή τους, και συγκεκριμένα στο κτίριο όπου μέχρι πρότινος πραγματοποιούταν η διαδικασία της ταυτοποίησης και της καταγραφής προσφύγων και μεταναστών. Όπως αναφέρει το politischios.gr, χωρίς καμία αιτία κι ενώ οι κάτοικοι αρνούνταν ειρηνικά τη διέλευση της κλούβας της αστυνομίας, τα ΜΑΤ τους επιτέθηκαν τραυματίζοντάς τους. Από τις συμπλοκές τρεις κάτοικοι μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο «Σκυλίτσειο» Νοσοκομείο.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Oι ελληνικές αρχές σε συνεργασία με την Frontex έχουν προγραμματίσει για σήμερα Δευτερα τις πρώτες 500 επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία. Προς τούτο έχουν ναυλώσει τρία τουρκικά πλοία που θα μεταφέρουν πρόσφυγες από την Λέσβο και την Χίο, με την συνοδεία αστυνομικών της Frontex, προς το λιμάνι Δικελί στην Τουρκία. Οι πρώτοι που θα επαναπροωθηθούν είναι λαθρομεταναστων από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και χώρες της Αφιρικής που δεν δικαιούνται ασύλου. Πάντως εκατοντάδες λαθρομεταναστες που διέφυγαν την περασμένη Πέμπτη από το hot spot της Χίου εξακολουθούν να κρύβονται ακριβώς για να μην συλληφθούν και απελαθούν.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Παίζει με τη φωτιά... ο Ταγίπ Ερντογάν
Πέτρος Παπακωνσταντίνου
3/4/2016 22.00
Κάπως αλλιώς είχε φανταστεί το ταξίδι του στις ΗΠΑ, την εβδομάδα που πέρασε, ο Ταγίπ Ερντογάν. Υπολόγιζε ότι θα συναντιόταν με τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο και θα εγκαινίαζε μαζί του το νέο, μεγαλοπρεπές τζαμί στο Μέριλαντ για να σηματοδοτήσει την επάνοδο των αμερικανοτουρκικών σχέσεων στην ατμόσφαιρα του παλιού, καλού καιρού. Αντί γι’ αυτό, ο Αμερικανός πρόεδρος τον «ξεπέταξε» απρόθυμα με μια ανεπίσημη συνάντηση στο περιθώριο της διεθνούς συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια, υπογραμμίζοντας με τον πιο εμφαντικό τρόπο τα ρήγματα που χωρίζουν την Αγκυρα από την Ουάσιγκτον στο Συριακό, αλλά και στα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τις ίδιες ημέρες, η κυβέρνηση Ερντογάν - Νταβούτογλου βρισκόταν σε διπλωματικό «πόλεμο» με την Ε.Ε. Αφορμή στάθηκε η δίκη δύο διευθυντικών στελεχών της Cumhuriyet, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την απειλή της ισόβιας κάθειρξης, επειδή η εφημερίδα τους έβγαλε στη φόρα τη μεταφορά όπλων σε Σύρους τζιχαντιστές από την τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ. Διπλωμάτες ισχυρών κρατών της Ε.Ε., όπως η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, παρευρέθησαν στη δίκη και φωτογραφήθηκαν στο πλευρό των δύο κατηγορουμένων, εξοργίζοντας την τουρκική κυβέρνηση. Εκείνο που πρωτίστως δαιμονίζει, όμως, αυτή την εποχή την Αγκυρα είναι οι εξελίξεις στη Συρία. Η εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από την Παλμύρα αποτέλεσε σημαντική επιτυχία για το καθεστώς Ασαντ και τους Ρώσους συμμάχους του, πολύ περισσότερο καθώς συνέβη στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες. Η εξέλιξη αυτή ενίσχυσε τις τάσεις συνδιαλλαγής Δύσης - Ρωσίας για την πολιτική επίλυση του Συριακού, απομακρύνοντας ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο δημιουργίας «ελεύθερης ζώνης» στον συριακό Βορρά, κάτι που επιδιώκει διακαώς η Τουρκία για να βάλει φραγμό στα αυτονομιστικά σχέδια των Κούρδων.
Σε αυτό το φόντο, συσσωρεύονται ανησυχητικές ενδείξεις πως η Αγκυρα προετοιμάζει τυχοδιωκτικούς αντιπερισπασμούς, που απειλούν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την ευρύτερη περιοχή. Το μεγάλο φορτίο όπλων και εκρηκτικών που βρέθηκε από τις ελληνικές λιμενικές αρχές στο πλοίο «Kuki Boy», το οποίο ακινητοποιήθηκε στα Χανιά, φαίνεται να αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου. Το ισραηλινό ινστιτούτο JCPA υποστηρίζει ότι το εν λόγω πλοίο, το οποίο απέπλευσε από την Τουρκία με προορισμό τον Λίβανο, μετέφερε όπλα σε σουνιτική πολιτοφυλακή του βορείου Λιβάνου. Στο σχετικό άρθρο γίνεται λόγος για κοινό σχέδιο Τουρκίας - Σαουδικής Αραβίας, με στόχο το άνοιγμα νέου μετώπου εναντίον του καθεστώτος Ασαντ και της σιιτικής Χεζμπολάχ από τον βόρειο Λίβανο. Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση προκάλεσε δημοσίευμα της ιστοσελίδας Middle East Eye, που έχει έδρα το Λονδίνο. Στο πολύκροτο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, έσυρε τα εξ αμάξης στην κυβέρνηση Ερντογάν - Νταβούτογλου στη διάρκεια συνάντησής του με ηγετικά στελέχη του αμερικανικού Κογκρέσου (Τζον Μακέιν, Χάρι Ριντ, Μιτς Μακόνελ κ.ά.), στις 11 Ιανουαρίου. Ο Ιορδανός μονάρχης φέρεται να επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία αγοράζει πετρέλαιο από το Ισλαμικό Κράτος και κάνει εξαγωγή τζιχαντιστών στην Ευρώπη. Υποστηρίζει, επίσης, ότι η Τουρκία λειτουργεί ως «βιομηχανία του ισλαμικού ριζοσπαστισμού» και ότι ενισχύει πολιτοφυλακές τζιχαντιστών στη Λιβύη και τη Σομαλία. Αν και το Αμμάν διέψευσε, με μια λακωνική δήλωση, το ρεπορτάζ, ουδεμία διάψευση υπήρξε από αμερικανικής πλευράς.
Η αποξένωση της Αγκυρας από τους παραδοσιακούς συμμάχους της δεν φαίνεται να την οδηγεί σε ψυχραιμότερες σκέψεις. Την περασμένη Τρίτη, ο Αχμέτ Νταβούτογλου δεν δίστασε να ανακοινώσει ένα νέο «δόγμα», κατά το οποίο «η ζώνη ασφαλείας της Τουρκίας αρχίζει από τη Λαττάκεια (της Συρίας, όπου βρίσκεται ρωσική στρατιωτική βάση!), περνάει από το Χαλέπι και φτάνει στη Μοσούλη και τη Σουλεϊμανίγια» (του Ιράκ). Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε απερίφραστα ότι η Αγκυρα δεν θα επιτρέψει στον στρατό του Ασαντ να αλώσει το Χαλέπι και στις σιιτικές πολιτοφυλακές που υποστηρίζουν την κυβέρνηση του Ιράκ να καταλάβουν τη Μοσούλη, η οποία βρίσκεται σήμερα στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους! «Αυτός είναι ο λόγος που φτιάξαμε στρατιωτική βάση στην Μπασίκα», δίπλα στη Μοσούλη, προσέθεσε με αφοπλιστική ειλικρίνεια. Ενδεχομένως, Ερντογάν και Νταβούτογλου ποντάρουν στις αντιφάσεις της αμερικανικής πολιτικής για να «σώσουν την παρτίδα» στη Συρία. Την εβδομάδα που πέρασε αποκαλύφθηκε ότι το μεν Πεντάγωνο στηρίζει τους Κούρδους και άλλες ομάδες που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος, ενώ η CIA ενισχύει ισλαμιστές αντικαθεστωτικούς για να διατηρήσει την πίεση στον Ασαντ και στη Ρωσία (μάλιστα, οι δύο αυτές ομάδες αντικαθεστωτικών συγκρούστηκαν μεταξύ τους σε μια σειρά περιπτώσεων). Γνωστές είναι, εξάλλου, οι δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, περί αμερικανικού «Σχεδίου Β» εάν δεν τελεσφορήσει η ρωσοαμερικανική προσπάθεια ειρήνευσης. Επί του παρόντος, τίποτα δεν πάει καλά για τον νεοοθωμανικό μεγαλοϊδεατισμό των Ερντογάν και Νταβούτογλου.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ
4/4/2016 11.00
Ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος αναλαμβάνει καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ, αποδεχόμενος σχετική πρόταση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά, μετά από την παραίτηση του Γιαν Φαμπρ. «Το έργο του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή είναι βαρύ και δύσκολο, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι o καλλιτεχνικός διευθυντής θα συνεργαστεί εποικοδομητικά τόσο με το Δ.Σ. του «Ελληνικού Φεστιβάλ Α.Ε.» όσο και με τους Έλληνες δημιουργούς, ώστε το αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατό στις παρούσες συνθήκες. Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953, ξεκίνησε ως ηθοποιός και το 1992 στράφηκε στη σκηνοθεσία. Δούλεψε στο Εθνικό Θέατρο, στο ΚΘΒΕ, σε ΔΗΠΕΘΕ και στο ελεύθερο θέατρο και από το 1997 στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, τη μόνιμη στέγη του. Έχει διδάξει υποκριτική στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τρικυμία στην καρδάρα με το γάλα
3/43/2016 15.00
Oπως γραφει το Εθνος
Η οριστική αποχώρηση της ΦΑΓΕ από την αγορά του γάλακτος δεν αλλάζει το τοπίο στην τελευταία, αφού η ίδια η γαλακτοβιομηχανία είχε, εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, αποσυρθεί από το φρέσκο γάλα και διατηρούσε μόνο ένα μικρό μερίδιο στο παστεριωμένο (7%) και στο σοκολατούχο γάλα (4,3%). Η απόσυρση της ΦΑΓΕ έρχεται σε μια στιγμή που η ελληνική παραγωγή γάλακτος κλυδωνίζεται συθέμελα και μικρές και μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες οδηγούνται σε κλείσιμο. Αυτό συμβαίνει επειδή πλέον έχουν κατρακυλήσει οι τιμές του παραγωγού, καθώς οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες βρίσκουν φτηνό γάλα στις αγορές της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό πως οι τιμές έχουν πέσει μέχρι και στα 27,5λ/λίτρο, ενώ γενικά κυμαίνονται από τα 33λ/λίτρο μέχρι 40-41λ/λίτρο σε κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις. Μια από αυτές της ΕΒΟΛ της Eνωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου που δίνει στους παραγωγούς (Μαγνησίας, Λάρισας, Τρικάλων) έως και 44λ/λίτρο, αλλά και ο Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων Ανατολικής Πελοποννήσου που δίνει 45-50λ/λίτρο. Αδιέξοδο Οι Ελληνες αγελαδοτρόφοι βρίσκονται πλέον σε απόγνωση, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι γάλακτος (φρέσκου, συμπυκνωμένου και σκόνης) εισάγονται από την Ευρώπη και «βαφτίζονται» ως ελληνικό. Είναι χαρακτηριστικό πως από την Αυστρία και τη Ρουμανία εισάγεται φρέσκο γάλα προς 33λ/κιλό και συμπυκνωμένο προς 22λ/λίτρο. «Οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες βρίσκουν φτηνή πρώτη ύλη και δεν έχουν λόγο να απευθυνθούν στους Ελληνες αγελαδοτρόφους. Η κατάσταση είναι πλέον δραματική γι' αυτούς», μας λέει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου και της ΕΒΟΛ, Νικήτας Πρίντζος. Το 2006 η Ελλάδα παρήγαγε 900.000 τόνους αγελαδινό γάλα και το 2015 έπεσε στους 602.000 τόνους, ενώ ο κ. Πρίντζος εκτιμά ότι το 2016 η παραγωγή θα πέσει κάτω από τις 500.000 τόνους. Οι ανάγκες ωστόσο της εγχώριας αγοράς σε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα φτάνουν στο 1.350.000 τόνους, γεγονός που σημαίνει ότι κοντά στους 750.000 τόνους καλύπτονται από εισαγωγές. Το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών αφορά το συμπυκνωμένο γάλα και γάλα σε σκόνη και ένα μικρότερο σε γάλα φρέσκο. «Πρέπει να καταλάβει ο Ελληνας καταναλωτής ότι πολύ μεγάλος μέρος από αυτό που αγοράζει ως φρέσκο ελληνικό γάλα, δεν είναι ούτε φρέσκο ούτε ελληνικό. Οπως και το ελληνικό παγωτό, μόνο σε ένα ποσοστό γύρω στο 3% περιέχει φρέσκο γάλα, όλο το υπόλοιπο είναι σκόνη», δηλώνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων Ανατολικής Πελοποννήσου, Γιάννης Αντωνάκος. Ο συνεταιρισμός διακινεί 6-7 τόνους φρέσκου γάλακτος την ημέρα, με την επωνυμία «Το γάλα του Μοριά» και διαθέτει 25 κωδικούς γαλακτοκομικών προϊόντων.
Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Μονόδρομος για τη ΦΑΓΕ το γιαούρτι. Η ΦΑΓΕ είναι η κυρια εταιρια που κατασκευαζει τα παντα από εισαγωμενο γαλα σε σκονη.
Στην κατηγορία του γιαουρτιού και σε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα (κρέμα γάλακτος, επιδόρπια, τυρί κ.ά.) επικεντρώνει τη λειτουργία της η ΦΑΓΕ. Στο τέλος του 2015 η εταιρεία αποφάσισε να αποχωρήσει από την κατηγορία γάλακτος, καθώς, όπως αναφέρει και στην ετήσια οικονομική της έκθεση, «πρόκειται για δραστηριότητα εξαιρετικά μη κερδοφόρα». Οι πωλήσεις της εταιρείας παρουσιάζουν διαφορετική εικόνα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κι ενώ στην Ελλάδα παρουσίασαν υποχώρηση κατά 11,1% το 2015 συγκριτικά με το 2014, αυξήθηκαν κατά 32% στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατά 40,1% στην Ιταλία και κατά 2,8% στις ΗΠΑ. Στις ΗΠΑ μάλιστα και συγκεκριμένα στο Johnstown της πολιτείας της Νέας Υόρκης, υπάρχει η μεγαλύτερη από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας, σε ό,τι αφορά την παραγωγική δυναμικότητα, ενώ το διάσημο ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι, καταναλώνεται σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο. Το επόμενο διάστημα θα πωληθεί και εργοστάσιο της ΦΑΓΕ στο Αμύνταιο Φλώρινας, μια επένδυση ύψους 37 εκατ. ευρώ, που εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2005 και θεωρούνταν από τις πιο σύγχρονες μονάδες παραγωγής φρέσκου γάλακτος, ενώ συγκέντρωνε το γάλα από περίπου 600 παραγωγούς και απασχολούσε 140 άτομα. Η εταιρεία πουλά τη μονάδα, το ακίνητο και τον εξοπλισμό και έχει αναθέσει σε εξωτερικό σύμβουλο την αποτίμηση της αξίας του εργοστασίου ενώ ήδη άρχισαν να ακούγονται τα πρώτα ονόματα των υποψήφιων αγοραστών. Διατηρεί ωστόσο τα άλλα δύο εργοστάσια, στη Μεταμόρφωση Αττικής, όπου παράγεται γιαούρτι και στα Τρίκαλα για τυροκομικά προϊόντα. Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, οι πωλήσεις της έκλεισαν στα 578 εκατ. ευρώ το 2015, μειωμένα κατά 2,9% σε σχέση με το 2014, ενώ τα καθαρά κέρδη της ανήλθαν σε περίπου 13,1 εκατ. ευρώ.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Δ. Καζακης. Αλήθεια οι μουσουλμάνοι είναι εκείνοι που μετέτρεψαν την πατρίδα μας σε κέντρο κράτησης προσφύγων για ολόκληρη την Ευρώπη; Οι μουσουλμάνοι είναι εκείνοι που αρνούνται στην πατρίδα μας κάθε κυριαρχικό δικαίωμα; Οι μουσουλμάνοι είναι εκείνοι που έχουν επιβάλλει στην Ελλάδα να μην αναγνωρίζει την προσφυγική ιδιότητα στους πρόσφυγες, προκειμένου να εγκλωβίζονται εδώ; Οι μουσουλμάνοι είναι εκείνοι που κρατάνε σκόπιμα τις μάζες των εγκλωβισμένων προσφύγων σε συνθήκες τραγικής εξαθλίωσης, προκειμένου να τους εξωθήσουν σε εξέγερση ώστε να την καταστείλουν με αίμα;
Σχολιο.- Δεν είναι άμοιροι της κατάστασης αυτής..Ποιός τους κάλεσε στην Ευρώπη;;Γιατί ήρθαν εδώ και όχι στις όμορες και ομόθρησκες χώρες της Ασίας;;Γιατί πρέπει να τους δεχθούμε και να τους παρέχουμε τα πάντα δηλαδή;;;Ποιός τους είπε ότι τους θέλουν οι Ευρωπαϊκοί λαοί;;;Ποιοί είναι και τί σκοπούς έχουν;;;Από ποιούς υποκινούνται και με πιο στόχο;;;Τί σχέση έχει ο πολιτισμός και η θρησκεία τους με τους Ευρωπαίους και πρέπει να μας τον επιβάλλουν με το έτσι θέλω;;;Και πολλά-πολλά άλλα ερωτήματα....Ας αφήσουμε την ηλίθια καραμέλλα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας...Αρκετά πιά με τις ανοησίες σας!!!!!
Σχολιο.- Εδώ οι ΜΑΤατζήδες εδειραν ντόπιους που φοβόντουσαν τους πρόσφυγες.
Σχολιο.- Γιατι μέχρι τώρα ποιους χτυπούσαν οι ΜΑΤατζήδες; Τους Κινέζους;
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ε.ΠΑ.Μ Τρίπολης-Μη τους ακούς πια!
ΕΠΑΜ - ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΛΛΑΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ, 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016
Σου είπαν...
... ένα σωρό μισές αλήθειες, όπως π.χ. ότι είχες υπέρογκα χρέη. Σου απέκρυψαν, όμως, την άλλη μισή, όπως π.χ. ότι όλες οι χώρες του κόσμου έχουν χρέη και, μάλιστα, οι περισσότερες έχουν πολύ μεγαλύτερα από τα δικά σου.
... αμέτρητους σωρούς ψέματα, όπως π.χ. ότι για την καταστροφή σου ευθύνονται οι υπεράριθμοι δημόσιοι υπάλληλοι. Σε παραμύθιασαν, δηλαδή, αλλοιώνοντας την αλήθεια που είναι ότι, κατά μέσο όρο, η Ελλάδα είχε λιγώτερους δημοσίους υπαλλήλους από τον μέσο όρο τής Ευρωπαϊκής Ένωσης.
... στην αρχή ότι εχθρός σου είναι το υδροκέφαλο κράτος. Μετά έγιναν εχθροί σου οι φορτηγατζήδες. Ύστερα οι λιμενεργάτες. Κατόπιν οι φαρμακοποιοί. Στην πορεία έγιναν εχθροί σου και οι συνταξιούχοι... και οι εκπαιδευτικοί... και οι "αιώνιοι φοιτητές"... Πρόσφατα έγιναν εχθροί σου και οι αγρότες. Όλοι, με την σειρά, ο ένας μετά τον άλλο, έγιναν εχθροί σου με τέτοιον τρόπο ώστε να μη καταλαβαίνεις ότι την ίδια στιγμή γινόσουν κι εσύ εχθρός κάποιων άλλων. ... πως μόνο αυτοί νοιάζονται για σένα. Αυτοί θα σε σώσουν γιατί εσύ δεν ξέρεις πώς να σωθείς. Κι άρχισαν να σε σώζουν... να σε σώζουν... να σε σώζουν... Σε σώζουν έξι χρόνια τώρα αλλά σωσμό δεν έχεις, χωρίς να σου εξηγήσουν ποτέ γιατί αποτυγχάνουν.
... ότι για να δεις άσπρη μέρα πρέπει το δημόσιο να γίνει μικρότερο και λειτουργικώτερο. Και για να το μικρύνουν, άρχισαν να το πουλάνε ή -πες καλύτερα- να το χαρίζουν. Για να μικρύνει το δικό σου δημόσιο, πήρε τις τηλεπικοινωνίες σου το γερμανικό δημόσιο, πήρε τα αεροδρόμιά σου το γερμανικό δημόσιο επίσης, πήρε το μεγαλύτερο λιμάνι σου το κινεζικό δημόσιο... Κι έχουν στηθεί στην ουρά το γαλλικό δημόσιο, το ιταλικό δημόσιο και άλλα δημόσια για να πάρουν τους υδρογονάνθρακές σου, τις παραλίες σου... ως και τα σκουπίδια σου ακόμη. Όλοι στην αράδα για να πάρουν το αίμα σου. Γιατί όλα τα δημόσια είναι καλά, εκτός από το δικό σου.
... πάνω και πρώτα απ' όλα ότι πρέπει να κάνεις θυσίες. Πρέπει να μειωθεί ο μισθός σου και να κλαδευτεί η σύνταξή σου. Πρέπει να κοπούν τα δώρα εορτών και τα επιδόματά σου. Πρέπει να πληρώσεις παραπάνω στην εφορία, παραπάνω στους γιατρούς, παραπάνω στον μπακάλη και στον χασάπη. Πρέπει να ξυλιάσεις τον χειμώνα. Πρέπει να πληρώνεις ΕνΦΙΑ, δηλαδή νοίκι για το σπίτι σου, ακόμη κι αν το χρωστάς ακόμη και κινδυνεύεις να στο πάρει η τράπεζα. Πρέπει να δουλεύεις μέχρι να πεθάνεις. Πρέπει να φύγουν τα παιδιά σου στο εξωτερικό. Πρέπει να θυσιάσεις τα πάντα για την πατρίδα, δίχως να ρωτάς τι κάνει η πατρίδα για σένα.
... ότι πρέπει πάση θυσία να μείνεις στο ευρώ. Και σ' έμαθαν να τρέμεις στην ιδέα ότι μπορεί να σε πετάξουν έξω απ' αυτό. Και πείστηκες ότι είναι καλύτερα να σου κόψουν το ρεύμα επειδή χρωστάς στην ΔΕΗ χίλια ευρώ παρά να στο κόψουν επειδή θα χρωστάς στην ΔΕΗ χίλιες δραχμές. Και δεν σε πειράζει που δεν έχεις ευρώ στην τσέπη, αρκεί να μη βρεθείς δίχως δραχμή στην τσέπη. Και νοιώθεις περήφανος ως ευρωμπατίρης, αφού καταφέρνεις να μη καταντήσεις βλαχοβαλκάνιος μπατίρης.
... πως χτίζουν την Νέα Ελλάδα, πως φέρνουν την ελπίδα, πως τα παιδιά σου θα ζήσουν καλύτερες μέρες... Κι εσύ τους ακούς με προσοχή, ξεχνώντας πως ίσαμε τώρα γελούσες με κάποιους άλλους που κάποτε άκουγαν με προσοχή εκείνους που τους έλεγαν πως θα τους έφτιαχναν γεφύρια για ποτάμια που δεν υπήρχαν και σχολεία για παιδιά που δεν είχαν γεννηθεί ακόμη. Και δεν σκέφτεσαι ότι γι' αυτήν ακριβώς την στάση σου, οι επόμενες γενιές ή θα γελάνε κατά τον ίδιο τρόπο σε βάρος σου ή απλώς θα σε σιχτιρίζουν. Σου είπαν... σου είπαν... σου είπαν... Και τί δεν σου είπαν!
Μη τους ακούς πια!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ανοιχτή επιστολή Βαρουφάκη σε Τσίπρα: Αγαπητέ Αλέξη...
4/4/2016 12.20
"Αγαπητέ Αλέξη, σου απευθύνω τούτη την ανοιχτή επιστολή επειδή φοβάμαι ότι το σημαντικό κεφάλαιο των αποκαλύψεων των Wikileaks θα σπαταληθεί". Έτσι, ξεκινά την ανοιχτή επιστολή του προς τον Αλέξη Τσίπρα ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, την οποία φιλοξενεί η Εφημερίδα των Συντακτών. "Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει ήπιο κομμάτι της τρόικας (το ευρωπαϊκό) και ανάλγητο (το ΔΝΤ). Tον Μάρτιο του 2015, όταν πληροφορούσα τον Ρέγκλινγκ πως, σύντομα, θα κληθούμε να επιλέξουμε μεταξύ τού να πληρώσουμε συντάξεις ή τη δόση του ΔΝΤ, μου απάντησε κοφτά: ''Να πληρώσετε το ΔΝΤ. Οι συντάξεις είναι η τελευταία προτεραιότητα!'' Η παρουσίαση λοιπόν του ΔΝΤ ως πιο ανάλγητου και της Επιτροπής ως πιο ήπιας είναι το μεγαλύτερο σφάλμα που μπορείς να κάνεις αυτήν τη στιγμή. Το ότι το ΔΝΤ είναι ανάλγητο και κοινωνικά αναίσθητο δεν υπάρχει αμφιβολία. Επί δεκαετίες ''επισκέπτεται'' χώρες σε κρίση και χρησιμοποιεί την εξουσία του ''δανειστή ύστατης στιγμής'' ώστε να κατεδαφίσει μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να συνθλίψει μισθούς, να προλεταριοποιήσει μεσοαστούς επαγγελματίες. Αυτή είναι η θεσμική λειτουργία του και γι’ αυτό το ήθελε η κ. Μέρκελ στην Ελλάδα. Παράλληλα, όμως, το ΔΝΤ κατανοεί πως η συρρίκνωση μιας οικονομίας σε κρίση (που είναι ο στόχος του) απαιτεί και μείωση του χρέους της (καθώς όταν τα εισοδήματα καταρρέουν, τα τοκιζόμενα χρέη δεν μπορεί να αποπληρωθούν). Σε χώρες που έχουν το νόμισμά τους, αυτό συνήθως γίνεται μέσω υποτίμησης (εφόσον οφείλεται στο ντόπιο νόμισμα). Στη δική μας απαιτείται κούρεμα, κάτι που ορίζει ρητά το καταστατικό του ΔΝΤ, αναγκάζοντας τον Τόμσεν (μετά έξι χρόνια παραβίασης του καταστατικού του ΔΝΤ) να θέλει πάση θυσία κούρεμα του χρέους μας".
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Παλιο επεισόδιο μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας, που δεν ειχε προσεχθει : Οι Τούρκοι γκρέμισαν την γέφυρα που ενώνει... Kριμαια με Ρωσια.
Οριστική φαίνεται να είναι η απόφαση της Ρωσίας για σύγκρουση με την Τουρκία... σε όλα τα επίπεδα μετά και την απίστευτη διπλή τουρκική πρoσπάθεια δολιοφθοράς που οδήγησε τον Β.Πούτιν να συγκαλέσει έκτακτο πολεμικό συμβούλιο θέτοντας τις στρατηγικές πυρηνικές και αερομεταφερόμενες δυνάμεις σε συναγερμό καθώς τουρκικό φορτηγό πλοίο κτύπησε την υπό κατασκευή γέφυρα των Στενών του Kerch που θα συνδέει την Κριμαία με την υπόλοιπη Ρωσία! Το άγνωστο μέχρι τώρα στο κοινό περιστατικό έγινε στις 19 Μαρτίου στις 11.25pm ώρα Μόσχας και οδηγεί σε δραματικές εξελίξεις σε ότι αφορά τις ρωσοτουρκικές σχέσεις... Συγκεκριμένα, το τουρκικό φορτηγό πλοίο "Lira" ή "Lear" με σημαία Παναμά που ανήκει στην εταιρεία Turkuaz Shipping Corp, παρέκλινε από την προκαθορισμένη πορεία του κοντά στην σημαδούρα 21 και 23α όταν περνούσε από το κανάλι Kerch-Enikalsky και κτύπησε τα υποστηρικτικά "πόδια" της υπό κατασκευής γέφυρας.
Ως αποτέλεσμα καταστράφηκε εντελώς ο πόλος κατασκευής 80 και οι 79-81 υπέστησαν σοβαρές ζημιές μαζί με ένα σωρό από κατασκευαστικά υλικά όπως δοκάρια διαμέτρου 1,020 και 58 μέτρων κτλ. Το τουρκικό φορτηγό πλοίο μεταφέρθηκε στο λιμάνι του Taganrog και το πλήρωμα συνολικά εννέα άτομα με καπετάνιο Τούρκο είναι υπό κράτηση με κατηγορίες για ηθελημένη ζημιά μιλώντας ξεκάθαρα για προσπάθεια δολιοφθοράς! Η εισαγγελία της περιοχής του Ροστόφ άνοιξε φάκελο διερεύνησης περαιτέρω της υπόθεσης ενώ έχει ζητηθεί αποζημίωση για την ζημιά που προκάλεσε ύψους 120 εκατ ρουβλίων.
Οι Ρωσικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι η προσπάθεια δολιοφθοράς δεν θα επηρεάσει τον αρχικό σχεδιασμό δημιουργίας της γέφυρας κατά μήκος των Στενών του Kerch που θα συνδέει την περιοχή του Krasnodar με την Κριμαία και αναμένεται να τελειώσει τον Δεκέμβριο του 2018 με κόστος 211,9 δισ ρούβλια. Oι Τούρκοι ισχυρίζονται πως δεν γνώριζαν την περιοχή και ότι το φορτηγό πλοίο ήταν...ακυβέρνητο ενώ η τουρκική εταιρεία Turkuaz Shipping προσπάθησε να αποποιηθεί κάθε ευθύνη λέγοντας ότι δεν της ανήκει το φορτηγό πλοίο "Lira" και δεν είναι καν στην...λίστα τους. Εξαιρετική σημασία παρουσιάζει το πότε συνέβη η προσπάθεια δολιοφθοράς καθώς ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την δεύτερη επέτειο της ένωσης της Ρωσίας με την Κριμαία επισκέφτηκε και επιθεώρησε τα έργα κατασκευής της γέφυρας ενώ συνομίλησε με τους εργάτες. Η επίσκεψη του Β.Πούτιν έγινε μια ημέρα πριν, στις 18 Μαρτίου, και ενώ είχαν παραδοθεί 3 εκατ. τόνοι φορτίου από τους συνολικά 12,5 τόνους που απαιτούνται για την κατασκευή της γέφυρας.
Ο Β.Πούτιν τόνισε την "ανάγκη δημιουργίας ενός δημοσίου συμβουλίου για την κατασκευή, επιτήρηση του περιβάλλοντος, χρηματοδότησης και συμμόρφωσης με τους όρους του πρότζεκτ". Ταυτόχρονα επιθεώρησε τις εργασίες κατασκευής της γέφυρας ενώ πέταξε με ελικόπτερο πάνω από το έργο. Η γέφυρα του Kerch είναι ζωτικής σημασίας και αποτελεί στρατηγικό έργο. Θα δημιουργηθεί αυτοκινητόδρομος όπου υπολογίζεται ότι θα τον διασχίζουν 40.000 αυτοκίνητα την ημέρα και σιδηρόδρομος διπλής κατεύθυνσης.
Στην απαγορευμένη πλέον περιοχή οι Τούρκοι προσπάθησαν δεύτερη φορά να προχωρήσουν σε διολοφθορά με το φορτηγό πλοίο "Sormovo-48" σημαίας Άγιου Χριστόφορου και Νέβις. Και αυτό το φορτηγό πλοίο ανήκει στην τουρκική εταιρεία Ir-Bir Denizcilik ve Ticaret με πλήρωμα 11 ατόμων. Πλέον στο σημείο περιπολούν διαρκώς ρωσικά σκάφη τύπου Raptor 03160.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Μαχητικά έπληξαν το τουρκικό προξενείο στη Μοσούλη που τελούσε υπό κατάληψη από τζιχαντιστές
Δευτέρα, 4 Απριλίου 2016, 08:49
Μαχητικά αεροσκάφη της διεθνούς συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ, που δραστηριοποιείται κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου στο Ιράκ, κατέστρεψαν σήμερα το κτηριακό συγκρότημα του τουρκικού προξενείου στη Μοσούλη, το οποίο είχαν καταλάβει τζιχαντιστές, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. Στην ίδια ανακοίνωση γνωστοποιείται ότι ελήφθησαν υπ' όψιν οι απόψεις της Τουρκίας, ενώ για τη διεξαγωγή του αεροπορικού βομβαρδισμού έδωσε την έγκρισή της η Άγκυρα. Οι αεροπορικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν γύρω στις 03.00 τα ξημερώματα (τοπική ώρα).
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Aνασφαλιστη με δωρεα 1.000.000 ευρω στο Παναρκαδικο Νοσοκομειο
Ανασφάλιστη και χωρίς βιβλιάριο υγείας ήταν έως προχθές η ευεργέτις της Τρίπολης, η Γιαννούλα Γκουντάνη, ομογενής από την Αυστραλία, που έχει κάνει πολλές δωρεές, συνολικού ύψους 1.000.000 ευρώ, στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο της Τρίπολης στη μνήμη του συζύγου της! Αυτό αποκάλυψε ο δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής, μιλώντας σε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, το περασμένο Σάββατο, παρουσία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού. Φυσικά, μετά τη βράβευση της δωρήτριας, που ζούσε για δεκαετίες στην Αυστραλία και τα τελευταία χρόνια επέστρεψε στη Ελλάδα, οι αρμόδιοι της ανακοίνωσαν ότι της χορηγείται βιβλιάριο υγείας και ότι το «πρόβλημα» προέκυψε από το ΙΚΑ γιατί είχε δηλωθεί ως αλλοδαπή! Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι, για να γίνει αποδεκτή η τελευταία δωρεά της, ύψους 600.000 ευρώ, που αφορά το υπερσύγχρονο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο στο Νοσοκομείο της Τρίπολης, χρειάστηκε να περάσουν τρία ολόκληρα χρόνια σε έναν αγώνα με τη γραφειοκρατία και τις δεκάδες άλλες αγκυλώσεις του δημόσιου συστήματος. Οπως είπε η κυρία Γκουντάνη, επιθυμία της είναι οι δωρεές της να έχουν αντίκρισμα για τον κόσμο που υποφέρει. Καταλήγοντας, ωστόσο, σημείωσε ότι «η ταλαιπωρία μου βάσταξε τρία ολόκληρα χρόνια. Ευχαριστώ θερμά τους δικηγόρους μου στην Αυστραλία και την Ελλάδα και το ιατρικό προσωπικό που με βοήθησαν».
http://www.dimokratianews.gr/content/60838/tripoli-anasfalisti-me-dorea-1000000-eu-sto-panarkadiko-nosokomeio
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σε ιδιωτες το τραινο. Με συμβαση παραχωρησης για τη γραμμη Πατρα-Πυργος-Καλαματα.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πόλη της Γάζας (Ma'an) – Με απόφαση του Ισραήλ, η αλιευτική ζώνη σε ορισμένα τμήματα της ακτής της Λωρίδας της Γάζας επεκτάθηκε στα εννέα ναυτικά μίλια και η οποία τέθηκε σε ισχύ νωρίς το πρωί της Κυριακής.
Επίσημες πηγές είπαν στο Ma'an ότι από τις δύο τα ξημερώματα της Κυριακής, οι παλαιστίνιοι αλιείς θα είναι σε θέση να πλεύσουν εννέα ναυτικά μίλια από νότια της κοιλάδας (υδροβιότοπου) Wadi της Γάζας. Η ζώνη αλιείας, όμως, θα παραμείνει εντός των έξι ναυτικών μιλίων βόρεια της κοιλάδας Wadi της Γάζα. Η επιτροπή πολιτικής διοίκησης της Παλαιστινιακής Αρχής κατέληξε σε συμφωνία με τις ισραηλινές αρχές κατά την οποία θα επιτρέπεται η είσοδος των υλικών αλιείας στο πολιορκημένο θύλακα της Γάζας . Αυτό το υλικό περιλαμβάνει και εξοπλισμό για την επισκευή των αλιευτικών σκαφών. Η απόφαση αυτή αναμένεται να επιφέρει έσοδα 400.000 σέκελ στην αλιευτική βιομηχανία στη Λωρίδα της Γάζας.
Στο πλαίσιο του θαλάσσιου ισραηλινού αποκλεισμού, από το 2007, οι Παλαιστινίοι αλιείς περιόριζαν τις δραστηριότητές τους σε μια ασφυκτική «οριζόμενη αλιευτική ζώνη» ανοικτά της ακτής. Τα ακριβή όρια της ζώνης αποφασίζονται από τις ισραηλινές αρχές και έχουν ιστορικές διακυμάνσεις, επεκτάθηκαν πρόσφατα στα έξι ναυτικά μίλια από τρία, μετά από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μετά την αιματηρή επιχείρηση του Ισραήλ «προστατευτική αιχμή», το καλοκαίρι του 2014. Ωστόσο, η αλιευτική ζώνη είχε τυπικά οριστεί σε 20 ναυτικά μίλια, σύμφωνα με τη Συμφωνία του Όσλο , η οποία είχε υπογραφεί μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Ωστόσο, το Παλαιστινιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε ότι οι ισραηλινές ναυτικές δυνάμεις συχνά επιτίθενται στους αλιείς εντός των ορίων αυτών, θέτοντας τις ζωές τους σε κίνδυνο σχεδόν σε καθημερινή βάση. Λόγω της υψηλής συχνότητας των επιθέσεων, με αληθινά πυρά σε αλιευτικά σκάφη, πολλές από αυτές συχνά δεν καταγγέλλονται. Πέρυσι, οι ισραηλινές ναυτικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ σε παλαιστίνιους αλιείς τουλάχιστον 139 φορές, σκοτώνοντας τρεις, τραυματίζοντας δεκάδες, και προκαλώντας ζημιές σε τουλάχιστον 16 αλιευτικά σκάφη.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τα ΜΑΤ και η επιλεκτική «αριστερή» ευαισθησία… OXI EΞAIPETIKO... YΠEPOXO!
Περιοδικό "Ρεσάλτο"
Το «προσφυγικό», αυτή η σχεδιασμένη, κτηνώδης στρατηγική του διεθνούς χρηματιστηριακού κεφαλαίου, για την άλωση των κοινωνιών, των εθνικών κρατών και των ιστορικών λαϊκών κατακτήσεων, θα αποτελέσει τον τάφο της «αριστεράς» σε όλες τις εκδοχές της: Και τις αριστερίστικες. Όλοι αυτοί δεν θέλουν να διακρίνουν το νέο καθεστώς της αποικιοκρατικής δουλείας που προωθείται μέσω του «προσφυγικού», παρά το γεγονός ότι τα πράγματα πλέον κραυγάζουν… Όλοι αυτοί είναι τόσο μικροαστικά διαβρωμένοι και σεχταριστικά αλλοτριωμένοι, όσοι δεν είναι επαγγελματικά ενσωματωμένοι, που έχουν αναγάγει τα «ανοικτά σύνορα» σε νέο «αριστερό» ευαγγέλιο. Αυτό που χαρακτήριζε ο Λένιν «αναρχία» και «σαλάτα» αυτοί το υμνούν με τα ίδια τρομοκρατικά ιδεολογήματα της Νέας Τάξης περί «ρατσισμού», «εθνικισμού», «φασισμού» και CIA…
Λένιν: «Η μέθοδος της σοσιαλιστικής επανάστασης με το σύνθημα: «κάτω τα σύνορα» είναι πλήρης σύγχυση. Δεν κατορθώσαμε να... δημοσιεύσουμε το άρθρο μου*, όπου την άποψη αυτή την ονόμαζα «ιμπεριαλιστικό οικονομισμό». Τι θα πει «μέθοδος» της σοσιαλιστικής επανάστασης με το σύνθημα «κάτω τα σύνορα»; Εμείς είμαστε υπέρ της αναγκαιότητας του κράτους, και το κράτος προϋποθέτει σύνορα. Το κράτος μπορεί βέβαια να έχει αστική κυβέρνηση, ενώ εμάς μας χρειάζονται Σοβιέτ. Αλλά και γι αυτά τίθεται ζήτημα συνόρων. Τι θα πει «κάτω τα σύνορα»; Εδώ αρχίζει η αναρχία…. «Μέθοδος» της σοσιαλιστικής επανάστασης με το σύνθημα «κάτω τα σύνορα» είναι απλούστατα σαλάτα…». [Β. Ι. Λένιν : «Η ΕΒΔΟΜΗ ΠΑΝΡΩΣΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ (ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΗ) ΤΟΥ ΣΔΕΚΡ (Μπολσεβίκοι) – Άπαντα Λένιν τ. 24, σελ. 289-]
Αυτό όμως που θα αποτελέσει και την τελεσίδικη καταδίκη αυτής της «αριστεράς» των «ανοικτών συνόρων» είναι οι καθημερινές καρπαζιές της πραγματικότητας. Ο ελληνικός λαός θα εξεγείρεται εναντίον της γενοκτονικής καταστροφής του και της άλωσής του, μέσω της «προσφυγικής» στρατηγικής ΑΠΑΤΗΣ, και αυτοί οι υμνητές των «ανοικτών συνόρων» θα τον κατηγορούν και θα τον στιγματίζουν σαν «ακροδεξιό», «ρατσιστή» και «φασίστα»: Ήδη αυτά τα κλισέ τα έχουν προβάρει κατά κόρον και επί χρόνια… Στο τέλος θα υπερασπίζονται και τα ΜΑΤ!!!
Θα χειροκροτούν τα ΜΑΤ (ήδη το κάνουν) όταν αυτά στηρίζουν κάθε πράξη εισαγόμενου λαθρομετανάστη, ακόμα και τα αιματηρά τους επεισόδια και εγκλήματα… Θα χειροκροτούν, ακόμα, αυτοί οι «αριστεροί», τα ΜΑΤ όταν κτυπούν τις διαμαρτυρίες του ελληνικού λαού και τις διαδηλώσεις τους εναντίον της «προσφυγικής» λαίλαπας… Στη Χίο επιτέθηκαν αγρίως τα ΜΑΤ εναντίον ειρηνικής διαδήλωσης και οι «αριστεροί» μας άχνα!! Αν κτυπούσαν τα ΜΑΤ κανένα μπαχαλάκι των Εξαρχείων, καμιά «μαύρη κουκούλα» προβοκατόρων, οι «αριστεροί» μας θα είχαν χαλάσει τον κόσμο… Τώρα για τους απλούς ανθρώπους της Χίου που ξυλοκοπήθηκαν επειδή διαδήλωσαν ειρηνικά για την «προσφυγική» τους ισοπέδωση, σιγή ιχθύος: Τόσο επιλεκτική και υποκριτική είναι η ευαισθησία τους για τους κατασταλτικούς μηχανισμούς… Και τόσο απαστράπτων ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ τους απέναντι στον ελληνικό λαό, τον απλό άνθρωπο που αγωνιά και αυτό-αμύνεται, ακόμα ειρηνικά…
http://resaltomag.blogspot.gr/2016/04/blog-post_28.html
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Δοκιμάζεται η ενότητα της ΛΑΕ". "Διασπάται η ΛΑΕ". Αυτοί και άλλοι ανάλογοι τίτλοι άρθρων σε ιστοσελίδες, αναρτώνται και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνοδευόμενα από ανάλογα σχόλια. Τα περισσότερα -απ' όσα παρακολούθησα- γραμμένα από ανθρώπους που ούτε το άρθρο που σχολιάζουν δεν διάβασαν, αλλά τους ενθουσίασε ο τίτλος. Επιτέλους, "τέλος με τους αποστάτες - διασπαστές", επιχαίρουν κάποιοι οπαδοί του Τσίπρα. Επιτέλους, "τέλος με το ανάχωμα στην επικείμενη επανάσταση", αναφωνούν άλλοι, που έχουν ζωστεί τα όπλα, αλλά τους εμποδίζει ο Λαφαζάνης να τα χρησιμοποιήσουν.
Γιατί διασπάται η ΛΑΕ; Μα, επειδή το Αριστερό Ρεύμα -η πιο μαζική από τις δυνάμεις που τη συγκροτούν- μετεξελίχθηκε σε πολιτική οργάνωση. Ακριβώς όπως είναι και οι άλλες μικρότερες συλλογικότητες που εντάσσονται στη ΛΑΕ, η οποία συγκροτήθηκε ως μέτωπο και τέτοιο παραμένει. Καμιά διάσπαση, κατά συνέπεια, αλλά αντίθετα ενδυνάμωση του μετωπικού σχήματος, με την αποσαφήνιση της φυσιογνωμίας και της οργανωτικής δομής του Αριστερού Ρεύματος, που θα συλλειτουργεί, πλέον, με όρους πολύ πιο σαφείς και διακριτούς, διευκολύνοντας έτσι τη λειτουργία και της Λαϊκής Ενότητας.
Και οι διαφωνίες στις γραμμές του Αριστερού Ρεύματος, ως προς τη φυσιογνωμία και την πολιτική του, που εκφράστηκαν και με κείμενο δεκάδων μελών του; Αυτές δεν συνιστούν "δοκιμασία"; Ναι! Αν μιλούσαμε με όρους μονολιθικότητας και "ενιαίας σκέψης", δοκιμασία θα συνιστούσαν. Μόνο που απέχουμε πολλές δεκαετίες από τότε που η διαφορετική άποψη -εκφραζόμενη στα κρυφά, με όρους φραξιονιστικούς- διατάρασσε την κομματική συνοχή. Προτιμάμε να μιλάμε με όρους γκραμσιανούς, για συλλογικό διανοούμενο, που οι εσωτερικές αντιθέσεις και οι αντιπαραθέσεις αποτελούν όρο εκ των ουκ άνευ για την ίδια του την ύπαρξη.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
«ΣΤΟΠ» ΣΤΑ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ
Επτά έλληνες ‘χάκερ’ ξεσκεπάζουν την ξενοφοβική προπαγάνδα
«Γιατρός καταγγέλλει την απαράδεκτη συμπεριφορά προσφύγων στους γιατρούς που τους παρέχουν βοήθεια». «Πρόσφυγες αρνήθηκαν φαγητό επειδή το προσέφερε ο Ερυθρός Σταυρός». «Μετανάστες κατέβασαν την εικόνα της Παναγίας που βρισκόταν στο Κλειστό Γυμναστήριο της Ελευθερούπολης και απαίτησαν από τον ιερέα να μη χτυπά τις καμπάνες γιατί τους ενοχλούν».
Είναι κάποιες από τις ειδήσεις που κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου. Αναρτήσεις που με ψέματα, διαστρέβλωση της αλήθειας και υπερβολές καταφέρνουν να... παρεισφρήσουν στην καθημερινή επικαιρότητα και να γίνουν αντικείμενο σχολιασμού στο Facebook αλλά και συζήτησης σε παρέες. Πρόκειται για τα λεγόμενα hoaxes -όπως λέγονται διεθνώς- που δημιουργούν επιτήδειοι, είτε για να κάνουν πλάκα στους αφελείς ή για να μεταδώσουν ένα μήνυμα που «πουλάει» και να τραβήξουν το ενδιαφέρον των χρηστών στο Ιντερνετ, κερδίζοντας τα πολυπόθητα «κλικ». Πιο πρόσφατο «κρούσμα» τέτοιας «φάρσας» ήταν το υποτιθέμενο αραβόφωνο δελτίο ειδήσεων στην ΕΡΤ, που, όπως εύκολα αποδείχθηκε, ήταν αποτέλεσμα κολάζ.
Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που κατασκευάζουν hoaxes, προκειμένου να προσθέσουν «όπλα» στη φαρέτρα της προπαγάνδας τους. Αυτή η κατηγορία είναι και η πιο επικίνδυνη, καθώς οι εμπνευστές της εκμεταλλεύονται πραγματικές ή αληθοφανείς καταστάσεις για να στήσουν τους μύθους τους. Επικαλούμενοι αξιόπιστες πηγές, παραθέτουν νέα και φωτογραφίες που μοιάζουν αληθινά, ακόμη κι αν δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Κάτι τέτοιο συμβαίνει το τελευταίο διάστημα στο ελληνόφωνο Διαδίκτυο. Με την έξαρση του Προσφυγικού, οι αντιμεταναστευτικές κορώνες έχουν ανέβει από διάφορα sites που βρίσκουν τώρα την ιδανική ευκαιρία να εκμεταλλευτούν την ημιμάθεια αρκετών, αλλά και την αδυναμία ακόμη περισσότερων να ελέγξουν την είδηση που διαβάζουν. «Η θεματολογία των hoaxes ακολουθεί την... επικαιρότητα. Κι επειδή το θέμα των προσφύγων απασχολεί ιδιαίτερα την ελληνική κοινωνία τους τελευταίους μήνες, είναι... αναμενόμενο για όσους ασχολούνται ότι ψευδείς ειδήσεις για το θέμα θα κάνουν την εμφάνισή τους στο Ιντερνετ», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Θοδωρής Δανιηλίδης, ιδρυτής του ιστολογίου http://ellinikahoaxes.gr, που συστηματικά τα τελευταία δύο χρόνια μπαίνει στη βάσανο της διασταύρωσης των ειδήσεων του Διαδικτύου.
«Με έχουν απειλήσει με μηνύσεις, γράφουν διάφορα υβριστικά, πρόσφατα με κατηγόρησαν μάλιστα για... υποστηρικτή των τζιχαντιστών. Κι όλα αυτά, γιατί μπαίνω στη διαδικασία να τεκμηριώνω την αλήθεια της είδησης... Δεν έχουν καταλάβει ότι με το να διαδίδουν ψέματα, δεν καταφέρνουν τίποτα. Στο ιστολόγιο είμαστε επτά άτομα που αφήνουμε τις ιδεολογίες μας απ' έξω και ενδιαφερόμαστε για τη διασταύρωση της κάθε είδησης. Αυτό που θα έπρεπε να κάνει ο καθένας από μας πριν πιστέψει κάτι που διαβάζει στο Ιντερνετ», μας λέει. Στο θέμα των ειδήσεων κατά των προσφύγων και των μεταναστών, οι πηγές των hoaxes θα πρέπει να αναζητηθούν στον ακροδεξιό χώρο. Ωστόσο, στο «παιχνίδι» της άκριτης αναπαραγωγής των εξωφρενικών -τις περισσότερες φορές- ειδήσεων μπαίνουν και ιστοσελίδες ή μπλογκ που δεν είναι εμφανώς χρωματισμένα ιδεολογικά. Ακόμη κι αν οι αναρτήσεις μπαίνουν από... κεκτημένη ταχύτητα προς άγραν επισκεψιμότητας, οι φανατικοί εξυπηρετούνται, αφού η είδηση θα αναπαραχθεί με ταχύτατους ρυθμούς.
Η «καταγγελία»
Πριν από μερικές μέρες, τις ιστοσελίδες κατέκλυσε η «καταγγελία» μίας «γιατρού» που πήγε να βοηθήσει πρόσφυγες μέσω ΜΚΟ, αλλά απογοητεύτηκε «από την αγένεια, την αχαριστία, την επιθετικότητα και την αμορφωσιά των Σύρων προσφύγων». Η είδηση ανέβηκε από γνωστή πολιτευτή στο Facebook, η οποία υποτίθεται μετέφερε ιστορία γνωστής της γιατρού, αλλά σύντομα βρήκε χώρο σε διάφορα μπλογκ και ιστοσελίδες. «Με 15 μέτρα ύφασμα τυλιγμένη η άλλη και το παιδί της το 'χει παρατημένο μέσα στις λάσπες ξυπόλητο. Μάχη να σωθεί ένα μωρό με αεροδιακομιδές (με λεφτά ποιου), μάχη να πειστούν κι οι γονείς να σε αφήσουν να κάνεις αυτό που πρέπει, μπινελίκια γιατί τους εξαναγκάζεις (λες κι είναι δικό σου το παιδί) να φύγουν από το λιμάνι ή τα σύνορα για να σωθεί το παιδί τους, επιμένει η εγκυμονούσα να πάρει έναν τόνο φάρμακα, δεν τα δίνεις σε βρίζει, της λες ή εσύ ή το παιδί σου κι η απάντηση είναι δεν με νοιάζει έχω άλλα 5... Μας βρίζουν γιατί δεν δίνουμε αντιβίωση με τους τόνους για τα πάντα, ζητάνε γυαλιά γιατί τους έσπασαν στη βάρκα, τους πάμε οφθαλμίατρο, παραγγέλνουμε καινούργια και νευριάζουν γιατί δεν είναι ωραίος ο σκελετός ή δεν είναι φωτογκρέυ...», ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων το ποστ.
Στον κόπο να απαντήσει μπήκε ο εθελοντής γιατρός Γεώργιος Βήχας, που παρέχει ιατρική βοήθεια στους πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά αλλά και στο Ελληνικό. «Ως γιατρός που νιώθω την ανάγκη αλλά και την υποχρέωση να δηλώσω πως η δική μου εμπειρία αλλά και δεκάδων συναδέλφων μου είναι εντελώς αντίθετη από εκείνη της ''συναδέλφου''. Στη συμπεριφορά τους κυριαρχεί η ευγένεια, η καρτερικότητα, καθόλου επιθετικοί, το αντίθετο, νιώθουν απεριόριστη ευγνωμοσύνη για όλους τους αλληλέγγυους πολίτες που τους βοηθούν. (...) Η "καταγγελία'' της ''συναδέλφου'' δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα που βιώνουμε όσοι βρισκόμαστε δίπλα στους πρόσφυγες», αναφέρει μεταξύ άλλων ο καρδιολόγος. «Δεν είναι το μόνο παράδειγμα διάδοσης ψευδών ειδήσεων που έχω διαπιστώσει. Σε τοπική εφημερίδα του Ελληνικού, εμφανίζονται διάφορα ''ρεπορτάζ'' συκοφαντικά για τους μετανάστες της περιοχής. Και παρόλο που στέλνω απαντήσεις, δεν τις δημοσιεύουν», είπε στο «Εθνος της Κυριακής».
Ο Θοδωρής Δανιηλίδης και η ομάδα του http://ellinikahoaxes.gr έχουν διαψεύσει μέσω του ιστολογίου τους αντιμεταναστευτικές ειδήσεις - και όχι μόνο. Πρόσφατα, άρθρο της neapolisnews.gr ισχυριζόταν πως μετανάστες κατέβασαν την εικόνα της Παναγίας που βρισκόταν στο Κλειστό Γυμναστήριο της Ελευθερούπολης, απαίτησαν ακόμα από τον ιερέα του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Νικολάου να μη χτυπά τις καμπάνες και ποδοπάτησαν τις λειτουργιές (πρόσφορο) που εστάλησαν από τη Μητρόπολη Ελευθερούπολης. «Ηταν πολύ εύκολη η διάψευση της συγκεκριμένης είδησης γιατί ήρθε από τον πρωτοσύγκελο της Ι. Μητροπόλεως, Χρυσόστομο Μπένο. Πιο δύσκολο ήταν να αποδείξουμε τι είχε συμβεί πίσω από ένα βίντεο που παρουσίαζε πρόσφυγες στα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων να αρνούνται να παραλάβουν δέματα με βοήθεια από τον Ερυθρό Σταυρό», εξήγησε ο ιδρυτής του ιστολογίου, κατά κόσμον απόστρατος ναρκαλιευτής. «Στο hoax, ο λόγος που αρνούνταν τη βοήθεια ήταν οι θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Τελικά, προέκυψε ότι το βίντεο που παρουσιάζεται στα ιστολόγια δεν ήταν το πραγματικό», τονίζει ο Θ. Δανιηλίδης. Ανησυχητική ήταν η προβοκάτσια με επίκεντρο την Ευκαρπία Θεσσαλονίκης όπου υποτίθεται ότι τζιχαντιστές μοίραζαν φυλλάδια του Ισλαμικού Κράτους!
http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/epta_ellines_xaker_kseskepazoun_tin_ksenofobiki_propaganda-64355426/
ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ «Ξεκίνησα να ασχολούμαι γιατί κάθε μέρα κι από ένας φίλος ή γνωστός μού ανέφερε κάποια εξωφρενική είδηση που είχε διαβάσει στο Ιντερνετ. Ας μην πιστεύουμε όσα διαβάζουμε», λέει ο Θ. Δανιηλίδης.