Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Παρασκευη 8 Απριλιου 2016


Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ,ΤΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΡΙΒΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΟΣΩΝ ΔΟΥΛΩΝ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΑΖΙΚΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΤΕΛΕΧΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΡΑΓΙΑΔΕΣ,Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ ΚΑΙ Η ΛΑΕ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΤΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ,ΕΠΙΚΡΟΤΟΥΝ ΔΗΛΑΔΗ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ,ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΜΠΙΛΝΤΕΡΜΠΕΡΓΚ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΑΡΠΑΚΤΙΚΩΝ. ΓΙΑΤΙ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ; ΔΕΝ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΕΙΤΕ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ; ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΙ ΒΡΩΜΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ; ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΟΤΙ Η ΜΟΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ,ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΙ ΦΥΛΑΓΜΕΝΑ ΣΥΝΟΡΑ; ΛΥΠΑΜΑΙ ,ΑΛΛΑ Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΘΑ ΣΑΣ ΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΖΗΤΑΕΙ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ: ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΑΛΕΠΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΟΥ ΖΗΤΑΝΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΡΗΜΑΞΟΥΝ ΤΑ ΝΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΞΕΝΑ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ. ΛΥΠΑΜΑΙ ΑΛΛΑ Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΚΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΔΟΥΛΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΜΕ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΑ.ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΑΠΗΥΔΥΣΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΤΡΑΦΕΙ ΦΕΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ .ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΥΑΙ ΚΑΙ ΑΛΙΜΟΝΟ...
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αλλά εμένα, με νοιάζει ο τόπος πριν από όλα, που θα στεγάζει τούτο τον λαό και τούτη την εργατική του τάξη και αύριο. Χωρίς αυτόν, οι άνθρωποί της δεν θα υπάρχουν, παρά σαν τα ανδράποδά της στις μέλλουσες γενιές, που αλαφιασμένες θα τρέχουν να σωθούν σε άλλες πατρίδες, όπως ήδη κάνουν. Κι όσοι μείνουν, θα μοιραστούν το μισεμένο ψωμί με τα λεφούσια των πεινασμένων και των δυστυχισμένων. Εκατοντάδες χιλιάδες διαγκωνίζονται στη σειρά να γενούν κι αυτοί Σύριοι πρόσφυγες. Το πρόβλημα δεν είναι εφ άπαξ και γλυτώσαμε , ένα κουράγιο ακόμα, ένα τελευταίο γιούργια και τελειώσαμε ανταρτολαέ μου, αλλά μόνιμο πια για την χώρα των νενέκων πολιτικών. Και μην ξεχνάς πως άλλοι λαοί κάνουν ταξικούς αγώνες, κι άλλοι προσεύχονται στον θεό τους να τους σώσει από τα αρπάγια του κέρδους και της δουλείας.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πρόσκληση
Την Κυριακή 10/4/2016 και ώρα 7.30 μ.μ., στο Κινηματοθέατρο "Κνωσός" , ( Κνωσού 11, Κ.Πατήσια) θα προβληθεί η ταινία του Θ. Μαραγκού "Πώς να σωπάσω"! , Μια ταινία ενάντια στα τρία μνημόνια.
ΠΩΣ ΝΑ ΣΩΠΑΣΩ
Ο σκηνοθέτης Θόδωρος Μαραγκός με τη νέα του ταινία, ταξιδεύει την Ελλάδα
Συνέντευξη
Ο Θόδωρος Μαραγκός δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις στο χώρο του κινηματογράφου. Η ανατρεπτική και αιρετική του ιδιοσυγκρασία, τον έχει κατατάξει από τη νεαρή του ηλικία στην κατηγορία εκείνων των δημιουργών που θεωρούνται ένα με το λαό. Πολυβραβευμένος, αυτοδημιούργητος, μαχητικός, εδώ και δεκαετίες αιχμαλωτίζει με την κάμερά του, τον πόνο, την απογοήτευση, τα πάθη, αλλά και την ελπίδα του Ελληνισμού. Περιγράφει την ιστορία της χώρας μας, τόσο σαν σεναριογράφος όσο και σαν σκηνοθέτης. Μόνο που το κόστος τής μέχρι τώρα συνεπούς στάσης του, εμπεριέχει ένα υψηλό τίμημα! Τον αποκλεισμό του από τα κέντρα και τα παράκεντρα που καθορίζουν με συναλλαγές, την ποιότητα της πολιτισμικής ζωής τού τόπου. Ο ίδιος όμως βρήκε τη λύση και απαντά με τη νέα του ταινία «Πώς να σωπάσω»! Επικοινωνεί άμεσα με το κοινό του, έτσι ώστε κάθε προβολή να αποτελεί συνάμα και μια πολιτισμική εκδήλωση. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του στους Αγίους Θεοδώρους, όπου εκεί μας μίλησε για όλα.
-Αναρωτιέσαι πώς να σωπάσεις. Μάλλον για σένα, η σιωπή δεν είναι χρυσός απ΄ ότι φαίνεται… -Αναντίρρητα! Ιδιαίτερα σήμερα, επιβάλλεται να μην σωπαίνει κανείς, όταν ο λαός μας σφαδάζει από αλλεπάλληλα χτυπήματα «κάτω απ΄ τη ζώνη». Και τι δεν έχει υποστεί ο Έλληνας σήμερα. Από το 2010 η χώρα μας δέχεται μια τρομακτική επίθεση από τα αρπακτικά της Ευρωπαϊκής εξουσίας και τους διεθνείς τοκογλύφους. Η τύχη της πατρίδας μας, βρίσκεται για χρόνια στα χέρια μιας ηγεσίας που με κυνικό τρόπο προδίδει το λαό, ο οποίος αιφνιδιάζεται και δεν ξέρει πώς να αντιδράσει.
-Λειτούργησε το σοκ και δέος; -Οπωσδήποτε, γιατί τα χτυπήματα ήταν προμελετημένα με στόχο να του τσακίσουν κάθε αντίσταση, κυρίως ψυχική και πνευματική. Χιλιάδες συμπατριώτες μας από τη μια μέρα στην άλλη χάνουν την εργασία τους και πετάγονται στο δρόμο . Περισσότεροι από 7.000 οι νεκροί. Δύο εκατομμύρια οι άνεργοι ενώ ο μισός πληθυσμός της χώρας υποσιτίζεται. Άνθρωποι που είχαν μια σχετική τάξη στη ζωή τους και μια ισορροπία, διαπιστώνουν πως δεν έχουν να αγοράσουν ούτε το γάλα των παιδιών τους. Γέροντες που αγωνίστηκαν για τούτη τη χώρα, πολέμησαν, βασανίστηκαν, στερήθηκαν τα νιάτα τους, τώρα αισθάνονται να χάνουν την αξιοπρέπειά τους καθώς ψάχνουν στους κάδους απορριμμάτων για μια φέτα ψωμί. Κι έρχεται και η νέα κυβέρνηση του Σύριζα και τους δίνει τη χαριστική βολή. Πώς να σωπάσω λοιπόν;
-Μήπως αποτελούμε το πιλοτικό σχέδιο για να μετρηθούν αντιδράσεις και στη συνέχεια να ακολουθήσει κάποιος επόμενος λαός; -Εννοείται ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι. Πρόσεξε, πρωτίστως, που μας χτύπησαν και συνεχίζουν να μας χτυπούν: Στον πολιτισμό! Διέλυσαν την παιδεία, υποβάθμισαν τις τέχνες, αντικατέστησαν τη μόρφωση με την πληροφορία και δημιούργησαν μια κατάσταση όπου ο Ελληνισμός από έννοια δημοκρατίας, πολιτισμού, δικαιοσύνης και προπάντων ελευθερίας, κατέστη όμηρος στις ορέξεις των τραπεζιτών τοκογλύφων.
-Με ποιο τρόπο; -Άρχισε εντέχνως να δημιουργείται ένα κλίμα, πως δήθεν «όλοι φταίμε», «μαζί τα φάγαμε», «είμαστε τεμπέληδες» «λαός διεφθαρμένων» και όλα αυτά να τ΄ ακούς από ανθρώπους που υποτίθεται τους εξέλεξες για να σε αντιπροσωπεύσουν. Η λέξη πατρίδα κατέστη απαγορευμένη, η έννοια της διεκδίκησης θεωρείται λαϊκισμός και η επίκληση των δυνατοτήτων του λαού μας παραπέμπει δολίως σε εθνοκεντρισμό. Επόμενο είναι οι Έλληνες να αυτο-ενοχοποιούνται και να πιστεύουν ότι είναι τα κακά παιδιά της Ευρώπης. Έτσι σήμερα αντί να μιλάμε για τη δυναμική του λαού μας, τα ενεργειακά μας αποθέματα, τον ορυκτό μας πλούτο, περιμένουμε στωικά πότε θα μας ελέγξουν οι τοποτηρητές των τοκογλύφων.
-Αντιδράσαμε όμως, ο κόσμος κατέβηκε στις πλατείες, πάλεψε όσο μπορούσε… -Ακριβώς! Αυτό το δείχνω και στην ταινία μου. Ο λαός να βρίσκεται στα πεζοδρόμια και κάποιοι να τον καίνε, να τον ξυλοκοπούν, να τον συλλαμβάνουν για να μη χάσουν οι τράπεζες τα κέρδη τους. Και ιδού το αποτέλεσμα: Ενώ οι πολίτες έπραξαν το καθήκον τους και είπαν ΟΧΙ στα μέτρα και στη θηλιά της ευρωπαϊκής λιτότητας, την επόμενη ημέρα ξύπνησαν με ένα ΝΑΙ. Είναι ή δεν είναι πολιτική παλινωδία το λιγότερο αυτή η πράξη;
-Μέσα από την ταινία σου τι προσπαθείς περισσότερο να περάσεις στον θεατή; -Κατά πρώτον δείχνω μια άλλη πραγματικότητα, απ΄ αυτήν που παρουσιάζουν οι πολιτικοί και τα περισσότερα ΜΜΕ που αποπροσανατολίζουν τους Έλληνες στο εσωτερικό και τους δυσφημούν στο εξωτερικό. Κατά δεύτερον αποτυπώνω μια εικόνα του δημοκρατικού και περήφανου λαού μας, σε αντίθεση με αυτήν της προσκυνημένης ηγεσίας του. Είναι μια ταινία που μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ. Δώσαμε μεγάλη σημασία στην καλλιτεχνική της μορφή και επιδιώξαμε να έχει κινηματογραφικό ενδιαφέρον με πλοκή και δράση, χωρίς ωστόσο να λείπει και το χιούμορ. Όλοι εμείς που συμμετείχαμε στην δημιουργία αυτής της ταινίας, είχαμε την ανάγκη να καταθέσουμε τον προσωπικό μας λόγο, γι΄ αυτά που συμβαίνουν στην πατρίδα μας. Το «Πώς να σωπάσω» είναι μια ανεξάρτητη δουλειά μηδαμινού προϋπολογισμού που έγινε με τις δικές μας δυνάμεις.
-Αν σου ζητούσα με λίγες λέξεις να μου δώσεις μια περίληψη της ταινίας, τι θα μου έλεγες; -Ο Θόδωρος κι ο Θόδωρος από τους Αγίους Θεοδώρους μαζί με άλλους πέντε βρίσκουν προσωρινό καταφύγιο σ΄ έναν ξεχασμένο χώρο πολιτισμού πάνω στο βουνό δίπλα στο γκρεμό. Θ΄ αυτοκτονήσουν ή θα επαναστατήσουν. Τελικά αποφασίζουν να κάνουν..... αντάρτικο πολιτισμού! Είναι σημαντική η στιγμή που αναφέρεσαι στο Δημήτρη Μπάτση, μια σπουδαία μορφή της Ελλάδας που πολλοί την αγνοούν. Στο έργο του «Η βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα» είχε ξεκαθαρίσει με διευκρινιστικό τρόπο, πού και πόσος ορυκτός πλούτος υπάρχει στην πατρίδα μας. Και αυτά όχι με εικασίες αλλά καθαρά επιστημονικές και αδιαμφισβήτητες μελέτες. Γι αυτό ακριβώς τον εκτελέσανε, επειδή, έβγαζε στη φόρα αυτά που μαθαίνουμε σήμερα. Εκείνη την εποχή ο πολύς κόσμος δεν μπορούσε να αντιληφθεί το μέγεθος της εργασίας αυτού του σπουδαίου αγωνιστή επιστήμονα.
-Πιστεύεις σήμερα, πως όλα αυτά γίνονται πλέον κατανοητά; -Βεβαίως! Όλοι αντιλαμβάνονται γιατί γίνεται χαμός, επί παραδείγματι, στη Χαλκιδική με το χρυσό ή με τις ΑΟΖ στο Αιγαίο και το Ιόνιο. Έπρεπε να μας αποβλακώσουν, να μας αποδυναμώσουν για να μας καταληστεύσουν τον πλούτο. Και στην περίπτωση αυτή, ο πρώτος που τους βόλευε να βληθεί, ήταν ο πολιτισμός μας. Αυτόν θέλω να υπερασπιστώ γιατί μέσα από τη γνώση της ιστορίας μας, των επιτευγμάτων μας, αλλά και των λαθών μας, μπορούμε να ατενίζουμε έναν καλύτερο κόσμο, σαν λαός και σαν χώρα.
-Πάντως, οι άστεγοι «Θόδωροι» στην ταινία σου τον ατενίζουν… -Όχι μόνο, αλλά τον δημιουργούν κιόλας! Γι αυτό σε κάθε μέρος που προβάλλεται η ταινία, στο τέλος γίνεται διάλογος. Ο κόσμος συμμετέχει με ερωτήματα και απαντήσεις, καθώς δεν είναι μια απλή προβολή ταινίας, αλλά μια πολιτισμική εκδήλωση. Αυτό για μένα είναι μεγάλη τιμή, να βρίσκομαι ανάμεσα στους ανθρώπους του λαού μας και να μοιραζόμαστε ανησυχίες και οράματα. Είναι μια αλληλεπίδραση, μια όσμωση που δίνει δύναμη τόσο σε μένα, όσο και στους συνεργάτες μου, τους οποίους ευχαριστώ θερμά για τη στήριξη και τη συνεργασία.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Ξέσπασε ο Δήμαρχος Χίου: «Θέλω το λιμάνι μου, να φύγετε!»
Στις δύο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, μια βδομάδα μετά και ύστερα από ένα επτάωρο σκληρών διαπραγματεύσεων, οι ισλαμοφασιστες λαθρο – «πρόσφυγες» και λαθρομετανάστες αποχώρησαν από το λιμάνι της Χίου. Η αποχώρηση ήρθε αφού είχαν προηγηθεί επεισόδια από αγανακτισμένους πολίτες, που είχαν συγκεντρωθεί από τις 7 το απόγευμα στον δρόμο της αποβάθρας και ζητούσαν επιτακτικά την απομάκρυνση των λαθρο – «προσφύγων» και λαθρομεταναστών, σημειώθηκαν ξυλοδαρμοί «αλληλέγγυων», προπηλακισμοί και φραστικές επιθέσεις, ενώ είχαν μετατρέψει την βόρεια πλευρά του λιμανιού σε «πυριτιδαποθήκη». Κάτω από την ισχυρή παρουσία των ΜΑΤ, καθώς και δυνάμεων του Λιμενικού, δόθηκε κάποια στιγμή - περίπου στις 2 μετά τα μεσάνυχτα - το έναυσμα της αποχώρησης. Μια κροτίδα που έπεσε από τον δρόμο μέσα στον χώρο που ήταν οι λαθρο – «πρόσφυγες» και λαθρομετανάστες δημιούργησε σοβαρή αναστάτωση και από το σημείο αυτό ξεκίνησε το τελευταίο στάδιο. Ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς, που ήταν συνεχώς σε διαπραγματεύσεις με τους πρόσφυγες και μετανάστες, μαζί με τον λιμενάρχη Χίου κ. Χρήστο Φραγκιά, απευθυνόμενος σ΄ αυτούς τους είπε ορθά κοφτά ότι «έχετε μια βδομάδα το λιμάνι μου, θέλω το λιμάνι μου, να μπει τέλος και να φύγετε». Ήταν το τελικό σύνθημα. Αμέσως άνδρες του Λιμενικού εφήρμοσαν το τελευταίο στάδιο της επιχείρησης, ευτυχώς χωρίς την χρήση βίας. Μέσα σε ένα πανδαιμόνιο, με φωνές και προστάγματα, οι ισλαμοφασιστες λαθρο – «πρόσφυγες» και λαθρομετανάστες που είχαν καθίσει σηκώθηκαν και άρχισαν να κατευθύνονται προς την έξοδο, όπου τους περίμεναν λεωφορεία για να τους μεταφέρουν στον καταυλισμό της Σούδας και στο κτίριο του ΔΗΠΕΘΕ. Μια άλλη μεγάλη ομάδα με ισχυρή αστυνομική συνοδεία κατευθύνθηκε πεζή προς τους ίδιους χώρους. Νωρίτερα, αλλά και κατά την διάρκεια της επιχείρησης, άνδρες του Λιμενικού προέβησαν σε συλλήψεις και απομάκρυνση των πλέον ζωηρών εκ των ισλαμοφασιστων λαθρο – «προσφύγων».
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Θα ποινικοποιηθεί ο αγοραίος έρωτας στη Γαλλια! Ποια θα είναι τα πρόστιμα που θα επιβληθούν;
Τσουχτερά πρόστιμα θα επιβληθούν και στον αγοραίο έρωτα, καθώς... η Εθνοσυνέλευση έθεσε εκτός νόμους την καταβολή χρημάτων σε ιερόδουλες για τις υπηρεσίες της, όπως μετέδωσε το CNN. Όλα αυτά στη Γαλλία θα συμβούν.Το αδίκημα επισύρει πρόστιμο 1.500 ευρώ, ενώ στους κατ εξακολούθηση παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι και 3.750 ευρώ.Οι πελάτες θα πρέπει επίσης να παρακολουθούν μαθήματα, αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο, για τα δεινά των εργαζομένων στη βιομηχανία του έρωτα.Το μέτρο της απαγόρευσης έχει διχάσει τη Γαλλία, καθώς πηγαινοέρχεται μεταξύ των δύο νομοθετικών σωμάτων της χώρας ήδη από το 2013.Τελικά πέρασε την Τετάρτη με ψήφους 64-12.Την ίδια στιγμή, οι ποινές για την πορνεία θα μειωθούν, καθώς δεν θα επιβάλλεται πρόστιμο ή φυλάκιση σε ιερόδουλες για τη δημόσια προσέλκυση πελατών.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο Τσακνής παραιτήθηκε από πρόεδρος της ΕΡΤ για να επιστρέψει ισχυρότερος
Ήταν το πρωινό της περασμένης Τετάρτης όταν σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ συζητήθηκαν οι αρμοδιότητες του προέδρου Διονύση Τσακνή οι οποίες σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία είναι περιορισμένες καθώς δεν έχει εκτελεστική αρμοδιότητα. Το όλο θέμα προέκυψε μετά από επιθυμία του ίδιου του προέδρου που ζήτησε να παραιτηθεί από τα θέματα και τις ευθύνες στις οποίες δεν έχει δικαίωμα υπογραφής, αλλά του «χρεώνονται» τα αποτελέσματα. Ο Διονύσης Τσακνής τόνισε μάλιστα στην εν λόγω συνεδρίαση ότι θα δεχτεί κάθε ρόλο που θα του ανατεθεί αρκεί να έχει την πλήρη ευθύνη για την υλοποίησή του. Η παραίτηση έγινε δεκτή ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στο ερχόμενο διάστημα θα συνεδριάσει εκ νέου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ προκειμένου να προβεί σε αποφάσεις που θα αυξάνουν τις αρμοδιότητες της θέσης του Προέδρου με τον Διονύση Τσακνή να επιστρέφει σε αυτή ισχυρότερος από πριν. Άνθρωποι από το περιβάλλον του σημειώνουν ότι ο κ. Τσακνής εκνευριζόταν έντονα κάθε φορά όπου η ισχύουσα νομοθεσία του στερούσε κάθε εκτελεστικό δικαίωμα, όπως για παράδειγμα το να μην μπορεί να βάλει την υπογραφή του ούτε καν για την έγκριση μικροποσών. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η στάση του προέδρου της ΕΡΤ θα προκαλέσει αλλαγές τόσο στον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης όσο και στην ισχύουσα νομοθεσία.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ασάνζ: Δεν ξέρουμε ακόμα τίποτα για τα Panama papers
«Συναντηθήκαμε σήμερα εδώ για να μιλήσουμε για το πιο σημαντικό θέμα για την ανθρωπότητα» είπε ο ιδρυτής των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ κατά την παρέμβαση του στην ημερίδα για Ένα εναλλακτικό τοπίο στα ΜΜΕ στην Ευρώπη, μια πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών της Αριστεράς Κούρτσιο Μαλτέζε Στέλιου Κούλογλου και Μιγκέλ Ουρμπάν. Αναφερόμενος στις αποκαλύψεις για τα Panama papers είπε ότι δεν έχουν δημοσιευθεί όλες οι πληροφορίες διότι υπάρχει φόβος. Όπως είπε, οι ολιγάρχες χρησιμοποιούν «νομοθετικά παραθυράκια» και η δημοσίευση πληροφοριών μπορεί να επιφέρει υπέρογκα κόστη για τους πληροφοριοδότες. Σχολίασε επίσης ότι η τεχνολογική ανάπτυξη έχει ευεργετήσει την επικοινωνία, η οποία ξεφεύγει σταδιακά από τα παραδοσιακά μέσα και τους ολιγάρχες και πάνω στην οποία στηρίχθηκε η άνοδος νέων πολιτικών δυνάμεων όπως ο Σύριζα και οι Podemos. Ερωτηθείς από τον ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, που προήδρευσε στο πάνελ συζήτησης, αν μετά από όλα όσα έχει υποστεί για τις αποκαλύψεις των wikileaks και έπειτα από τον μακρόχρονο εγκλεισμό του στην πρεσβεία του Εκουαδόρ, αν αξίζει το τίμημα, ο Τζούλιαν Ασάνζ απάντησε ότι «εάν πιστεύεις σε κάτι που έχει καθολική αξία, τότε αξίζει.»
Τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου ανεξάρτητων ενημερωτικών μέσων, και με τη συμβολή της ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, πρότεινε μέσω skype ο Έλληνας δημοσιογράφος και διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού Στο Κόκκινο, Κώστας Αρβανίτης, «ενός δικτύου που θα έχει συνεταιριστική μορφή και θα προωθεί μια αριστερή ματιά των ειδήσεων.» Για «τρίγωνο της καταστροφής» έκανε λόγο ο Έλληνας δημοσιογράφος του tvxs.gr, Παναγιώτης Κωνσταντίνου, μιλώντας για την «αγαστή συνεργασία» και τη διαπλοκή ανάμεσα σε ολιγάρχες, κυβερνήσεις και τράπεζες που οδήγησαν στην κρίση της δημοσιογραφίας τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και έφεραν τη χώρα το 2014 στην 99η θέση στη Λίστα των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα για την Ελευθερία του τύπου. «Η μεταμόρφωση του κόσμου της ενημέρωσης και το τέλος της έντυπης δημοσιογραφίας προς όφελος του διαδικτύου, έχουν συνέπειες που ακόμα δεν μπορούμε να τις αξιολογήσουμε και τις υποτιμούμε» δήλωσε ο Ιταλός ευρωβουλευτής και δημοσιογράφος Κούρτσιο Μαλτέζε υπογραμμίζοντας τη σημασία της ελευθεροτυπίας για την Ευρώπη. Η τουρκάλα δημοσιογράφος της διαδικτυακής εφημερίσας Haberdar, Σεζίν Ονάι Γκόκσεν, είπε ότι το ίντερνετ είναι αυτή τη στιγμή το βασικό μέσο πληροφόρησης για το 88% του αστικού πληθυσμού της Τουρκίας και χαρακτήρισε τα κυβερνητικά ΜΜΕ «γενετικά τροποποιημένα μέσα» γιατί ισχυρίζονται ότι είναι δημοσιογράφοι ενώ στην πραγματικότητα κάνουν δημόσιες σχέσεις για την κυβέρνηση, δίχως ψήγματα αλήθειας, φοβερό κιτρινισμό και κηρύγματα μίσους.
Ο ιταλός δημοσιογράφος, πρόεδρος του European media Initiative και εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας πολιτών για την πολυφωνία της ενημέρωσης,Τζιοβάνι Μελόλι, έδωσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των ξένων ανταποκριτών στις Βρυξέλλες έχει μειωθεί από το 2015 και μετά, από 1300 σε 900. Επεσήμανε δε την ανάγκη να ξεκινήσει μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο μια συζήτηση για μια δημόσια τηλεόραση που δε θα υπόκειται στις απαιτήσεις της αγοράς. Δημόσια επιδότηση για την ποιοτική ενημέρωση και την εκπαίδευση των πολιτών, με τη συμβολή και του Ευρωκοινοβουλίου, πρότεινε ο ιταλός δημοσιογράφος Γκαντ Λέρνερ ενώ ο ιδρυτής και αρχισυντάκτης της ισπανικής ηλεκτρονικής εφημερίδας, Eldiario.es, Ιγνάθιο Εσκολάρ, περιέγραψε την κρίση της δημοσιογραφίας στην Ισπανία, όπου από το 2008 έως το 2015 δώδεκα χιλιάδες δημοσιογράφοι έχασαν τη δουλειά τους και οι πωλήσεις των εφημερίδων έπεσαν κατά 40%. Παρόντες ήταν η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Τάκης Χατζηγεωργίου και η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
«Σεισμός» από τα Panama Papers - Σφοδρή αντίδραση Πούτιν
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πέρασε χθες στην αντεπίθεση, στην πρώτη αντίδρασή του μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την συμμετοχή στενών συνεργατών και κοντινών του προσώπων στα Panama Papers. Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι οι αντίπαλοι της χώρας του από τη Δύση «ανησυχούν για την ενότητα και την αλληλεγγύη του ρωσικού έθνους και για τον λόγο αυτό προσπαθούν να μας αποδομήσουν εκ των έσω». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι κατασκευάστηκαν στοιχεία, καθώς οι εχθροί του δεν βρήκαν το όνομά του στις λίστες. «Βρήκαν μερικούς συνεργάτες και φίλους. Πήραν λοιπόν αυτά τα στοιχεία και τα ένωσαν», είπε ο Πούτιν.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Κάλεσμα «ανυπακοής» από την ΠΟΕ – ΟΤΑ στους εργαζόμενους ΔΕ, για την μισθολογικη υποβαθμιση
«Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος…» καλεί η ΠΟΕ – ΟΤΑ τους εργαζόμενους να υπογράψουν το Ατομικό Δελτίο Κατάταξη Υπαλλήλου, αφού σε πρώτη έχουν αρνηθεί την υπογραφή τους, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία. Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Κατ’ επανάληψη η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. έχει θέσει το ζήτημα της μισθολογικής υποβάθμισης των εργαζομένων Δ.Ε. που έχουν διοριστεί ή μεταταχτεί με τυπικό προσόν την εμπειρία στο Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και στο Υπουργείο Οικονομικών-Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Παρά την «θετική άποψη» του Υπουργείου Εσωτερικών, το γεγονός ότι δηλώνει αναρμόδιο, σε συνδυασμό με την ολιγωρία πολιτικής επίλυσης του προβλήματος, βρίσκουν χώρο διάφοροι Δήμοι και κοινοποιούν το Ατομικό Δελτίο Κατάταξης Υπαλλήλου (Α.Δ.Κ.Υ.) στα νέα Μισθολογικά Κλιμάκια του Ν.4354/2015 στους ενδιαφερόμενους εργαζόμενους και κατατάσσουν τους εργαζόμενους Δ.Ε., που έχουν διοριστεί ή μεταταχθεί με τυπικό προσόν την εμπειρία, μισθολογικά στην Υ.Ε. κατηγορία. Φαινόμενο που το επόμενο χρονικό διάστημα θα ενταθεί.
Μέχρι να υλοποιηθεί η δέσμευση του Υπουργείου Εσωτερικών για την επίλυση του προβλήματος, καλούμε το σύνολο των εργαζομένων που είτε διορίστηκαν, είτε μετατάχθηκαν με τυπικό προσόν διορισμού την εμπειρία, σε περίπτωση που κληθούν από την υπηρεσία τους να υπογράψουν το Ατομικό Δελτίο Κατάταξης Υπαλλήλου (Α.Δ.Κ.Υ.) και τη μισθολογική τους υποβάθμιση σε κατώτερη κατηγορία σε πρώτη φάση να αρνηθούν.
Σε περίπτωση επιμονής της υπηρεσίας και εφόσον ακόμη και με την συνδρομή του Συλλόγου αυτό δεν είναι εφικτό να αποφευχθεί, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υπογράψουν προσθέτοντας το εξής κείμενο: «Με επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μου αφού διορίστηκα στην Δ.Ε. κατηγορία με τυπικό προσόν διορισμού την εμπειρία, γεγονός που καθιστά την μισθολογική μου υποβάθμιση μη νόμιμη.» Καλούμε δε το Υπουργείο Εσωτερικών να προβεί άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος, αφού η περαιτέρω κωλυσιεργία θα δημιουργήσει νέα ένταση και θα οδηγήσει σε πολύμορφες κινητοποιήσεις. Δεν είναι δυνατόν αμαχητί να αποδεχθούμε την μισθολογική υποβάθμιση χιλιάδων εργαζομένων που σύμφωνα με την υφιστάμενη Νομοθεσία διορίστηκαν με τυπικό προσόν την εμπειρία. Ας αναλάβει πλέον ο καθένας τις ευθύνες του!!!»
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
'Ναι' από την Εκκλησία στον χώρο ταφής των μουσουλμάνων
"Πράσινο φως" από την Εκκλησία της Ελλάδος για τον χώρο ταφής των μουσουλμάνων. “Κόκκινο” στα αποτεφρωτήρια εντός των κοιμητηρίων. Στάση αναμονής για την κάρτα του πολίτη
Απρίλιος 08 2016 07:16
Ο χώρος ταφής των μουσουλμάνων η ηλεκτρονική κάρτα του πολίτη και τα αποτεφρωτήρια αποτέλεσαν για ακόμη μια φορά τα θέματα της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που συνεδρίασε σήμερα. Όσον αφορά το θέμα της εκδόσης της ηλεκτρονικής Κάρτας του Πολίτη, για το οποίο ακόμη αναμένει από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας το σχετικό προς διαβούλευση Νομοσχέδιο και την επ’ αυτού Εισηγητική Έκθεση, αποφασίσθηκε να τοποθετηθεί υπευθύνως την ώρα που πρέπει. Γι’ αυτό, άλλωστε, και συνιστά στον Ιερό Κλήρο, τους Μοναχούς και τους πιστούς να “ηρεμούν” και να “αναμένουν την τελική θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος”. Η Δ.Ι.Σ. ενημερώθηκε για τα πορίσματα και τις προτάσεις της πρώτης Πανελλήνιας Σύναξης των Υπευθύνων των Γραφείων Νεότητος των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 4 έως τις 6 Μαρτίου ε.έ. στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, και ανέθεσε την περαιτέρω επεξεργασία και υλοποίησή τους στην αρμόδια Συνοδική Επιτροπή επί της Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος. Κατόπιν αιτήματος της Πολιτείας η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να συναινέσει, ώστε εντός της εκτάσεως, την οποία η Εκκλησία της Ελλάδος είχε παραχωρήσει το 1992 και σήμερα λειτουργεί ως διαδημοτικό κοιμητήριο Σχιστού, να διατεθεί τμήμα 20 στρεμμάτων για τον ενταφιασμό μουσουλμάνων. Παράλληλα, η Δ.Ι.Σ. εμμένει στη θέση της ότι αντιτίθεται στη δημιουργία αποτεφρωτηρίων εντός των κοιμητηρίων, καθώς πέραν της πρόκλησης θρησκευτικής σύγχυσης, θα προκληθούν προστριβές και αντιπαραθέσεις με συνέπειες τη διατάραξη της ησυχίας του χώρου και της κοινωνικής ειρήνης.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Συναγερμός για το ελληνικό γάλα...
Την “κερκόπορτα” για την άλωση της ελληνικής αγοράς γάλακτος από το ξένο γάλα εκτιμάται ότι ανοίγει η υπουργική απόφαση που αποσυνδέει το νωπό γάλα από την παρασκευή γιαουρτιού στο όνομα της προσαρμογής με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.
Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν φόβους πως το σχέδιο των αλλαγών στο άρθρο 82 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, το οποίο έχει ήδη υποβληθεί προς έγκριση στην Κομισιόν θα οδηγήσει σε αθρόες εισαγωγές φθηνών προϊόντων γάλακτος, αφού πλέον δεν θα χρειάζεται να χρησιμοποιείται νωπό γάλα για την παρασκευή του γιαουρτιού. Μάλιστα, κάποιοι εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή δεν αποκλείει ακόμη και τη χρήση σκόνης γάλακτος για την παρασκευή του γιαουρτιού, εξέλιξη εξαιρετική αρνητική για το μέλλον των Ελλήνων παραγωγών γάλακτος, οι οποίοι δίνουν μάχη για να επιβιώσουν και να παραμείνουν ανταγωνιστικοί. Πολλές γαλακτοβιομηχανίες, υπό το βάρος της κρίσης και της ανάγκης για μείωση του κόστους είναι πολύ πιθανόν να περιορίσουν τις ποσότητες του γάλακτος που προμηθεύονται από την εσωτερική αγορά και να στραφούν στις εισαγωγές, αφού το κόστος είναι πολύ μικρότερο. Υπολογίζεται πως σήμερα η τιμή παραγωγού του αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα υπερβαίνει τα 0,40 ευρώ το λίτρο όταν το εισαγόμενο από την Ευρώπη κυμαίνεται μεταξύ 0,25 ευρώ και 0,30 ευρώ το λίτρο. Υπενθυμίζεται ότι η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με την απαλοιφή του όρου «νωπό γάλα» για την παρασκευή του ελληνικού γιαουρτιού, αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη ανατροπή στην εγχώρια αγορά, μετά την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος από τις 5 στις 7 ημέρες.
Οι ξένοι εποφθαλμιούν το Greek Yogurt
Όλα αυτά έρχονται τη στιγμή, που το ελληνικό γιαούρτι, κυρίως το στραγγιστό, αποτελεί την νέα παγκόσμια τάση στον χώρο των γαλακτοκομικών, και όλες οι μεγάλες πολυεθνικές τροφίμων και όχι μόνο, θέλουν να οικειοποιηθούν τον όρο Greek Yogurt. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τσέχοι έχουν υποβάλλει στην Κομισιόν σχέδιο, με το οποίο διεκδικούν να παρασκευάζουν γαλακτοκομικά προϊόντα κάνοντας χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι». Υπενθυμίζεται ότι η ΦΑΓΕ, πριν από δυο χρόνια έδωσε σκληρή δικαστική μάχη επί βρετανικού εδάφους με τον Τούρκο ανταγωνιστή της, Hamdi Ulukaya, για την υπόθεση του Greek Yoghurt, πετυχαίνοντας μια τεράστια νίκη για την ελληνική πλευρά. το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου απεφάνθη οριστικά και αμετάκλητα ότι προκειμένου να πωληθεί γιαούρτι ως Greek Yoghurt στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει να παρασκευάζεται σύμφωνα με μια διαδικασία στράγγισης που αφαιρεί τον υδαρή ορό γάλακτος, να μην περιέχει πρόσθετα ή συντηρητικά, και να παρασκευάζεται στην Ελλάδα.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ενταση στην πορεία των λιμενεργατών
8/4/2016 15.00
Ένταση επικράτησε νωρίτερα στη Λ. Αμαλίας, μεταξύ δυνάμεων της αστυνομίας και λιμενεργατών που πραγματοποιούν πορεία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών. Αστυνομικές δυνάμεις με κλούβες των ΜΑΤ έχουν παραταχθεί επί της Λ. Αμαλίας προκειμένου να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να φτάσουν στο Ζάππειο, όπου σε λίγη ώρα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση του ΤΑΙΠΕΔ με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας με την Cosco για τον ΟΛΠ. Διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και οι δυνάμεις των ΜΑΤ προσπάθησαν να τους απωθήσουν κάνοντας χρήση χημικών. Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) πραγματοποιεί σήμερα 24ωρη απεργία ζητώντας «να κατοχυρωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των λιμανιών και η αναπτυξιακή προοπτική τους». Λόγω της απεργίας σήμερα θα μείνουν κλειστά όλα τα εμπορικά λιμάνια της επικράτειας. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι λιμενεργάτες «διαδηλώνουμε ενάντια στις φιέστες και τα πανηγύρια που οργανώνουν κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ για το ξεπούλημα των λιμανιών, λες και δεν είναι αυτοί που άλλα έλεγαν και άλλα διαβεβαίωναν πριν από έναν χρόνο τους εργαζόμενους και τον πειραϊκό λαό και άλλα πράττουν σήμερα».
Σχολιο.- Λιμενεργάτης πιάνει το γκλόπ στο αέρα το κατεβάζει και το πετάει κάτω...ακόμα γελάω.... Σχολιο.- Κι αυτοί οι λιμενεργάτες δεν φτάνει που δεν αφήνουν να ρθει η ανάπτυξη, αρπάζουν και τα γκλοπ της Ματάδων μας, που με βαριά καρδιά η κυβέρνηση έστειλε για να τους δείρουν και να τους ψεκάσουν. Σχολιο.- Αντι να δουλέψουν για 20 ευρώ πανε και κλεινουν τα λιμάνια Σχολιο.- μιλάμε του έχει κατεβάσει το γκλομπ και είναι εντελώς άνετος emoticon smile ο άλλος εχει διπλωθεί στα δύο χαχαχα Σχολιο.- Έτσι δίνεις το λιμάνι. Με φόβο και χωρίς ντροπή. Τρία μπλόκα με κλούβες και καγκελόφρακτο το Ζάππειο. Το "παλιό", αλήθεια πως θα το έκανε;
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Για τη σημερινή επέτειο της εξέγερσης των "Λαυρεωτικών", στις 8 Απριλίου 1896.
Στους διεκδικητικούς αγώνες αυτής της πρώτης περιόδου ανάπτυξης του ελληνικού εργατικού κινήματος ξεχωρίζουν οι κινητοποιήσεις των μεταλλωρύχων του Λαυρίου, που ξεσπούν στα 1883, ’87, ’96 και 1906, προσλαμβάνοντας εξεγερσιακά χαρακτηριστικά. Τα μεταλλεία του Λαυρίου, σε σχετικά μικρή απόσταση από την Αθήνα, τα εκμεταλλευόταν από το 1864 γαλλική εταιρία του ιταλού επιχειρηματία Τζοβάνι Σερπιέρι, με τη συμμετοχή και του Ανδρέα Συγγρού. Οι εργάτες προέρχονταν από διάφορα μέρη και μεγάλο αριθμό αντιπροσώπευαν οι πρόσφυγες της αποτυχημένης Κρητικής Επανάστασης του 1866-69. Το Λαύριο αποτέλεσε πραγματικό βιομηχανικό γκέτο. Η διαφοροποίηση με βάση τη θέση στην ιεραρχία των εργασιακών σχέσεων εκφραζόταν ακόμα και στη διαμόρφωση της πόλης και «οι διακρίσεις στον ιδιωτικό χώρο κατοίκησης συνεχίζονταν και ανάμεσα σε εργάτες με οικογένεια ή χωρίς οικογένεια, σε εργαζόμενους συνδικαλιστές ή “αφοσιωμένους” στην εταιρεία κ.λπ.».
Εργαζόμενοι σε συνθήκες «κυριολεκτικά εφιαλτικές»(2), οι μεταλλωρύχοι έπεφταν συχνά θύματα εργατικών ατυχημάτων. Σε έκθεση κυβερνητικού υπευθύνου αναφερόταν πως μόνο το 1892 υπήρξαν 36 θανατηφόρα ατυχήματα (3), άρα τρία ανά μήνα. Όπως γράφει ο Γιάννης Κορδάτος, η εταιρία «είχε φτιάσει το δεύτερο πάτωμα της Καμάριζας πλάι στη μηχανή, μια μαρμαρένια κάμαρα, κι εκεί κρύβονταν τα πτώματα των σκοτωμένων από τα φουρνέλα και τα βουλιμέντα. Τη νύχτα ο καροτσέρης Κάλιος Μάνθος, από τους σπιτικούς του Σερπιέρη, μαζί με άλλους πιστούς της Εταιρείας βγάζανε κρυφά τα πτώματα και τα πήγαιναν και τα παράχωναν στα πεύκα του Άη Κωνσταντίνου» (4). Οι αγώνες των μεταλλωρύχων του Λαυρίου διεξάγονταν για περισσότερα από είκοσι χρόνια χωρίς συνδικαλιστική οργάνωση -ενδεικτικό του κλίματος τρομοκρατίας που επικρατούσε- και είχαν μορφή αυθόρμητων βίαιων κινητοποιήσεων, με αιματηρές συγκρούσεις με την αστυνομία και τον στρατό. Οι πρώτες απεργίες -στα 1883 και ’87- έγιναν με αιτήματα οικονομικά, καθώς και για τη λήψη μέτρων κατά των ατυχημάτων και την κατάργηση της κυριακάτικης απλήρωτης εργασίας (αγγαρείας).
Στις 8 Απριλίου 1896 ξέσπασε η μεγάλη κινητοποίηση που έμεινε στην ιστορία με το όνομα «Λαυρεωτικά». Κράτησε δεκατρείς μέρες και συνοδεύτηκε από σφοδρές ένοπλες συγκρούσεις. Μετά τη βίαιη καταστολή της εγκαταστάθηκε στο Λαύριο μόνιμη στρατιωτική φρουρά. Δέκα χρόνια αργότερα, τον Μάρτιο 1906, θα ιδρυθεί το σωματείο των μεταλλωρύχων του Λαυρίου. Την ίδρυσή του θα ακολουθήσει νέα απεργιακή κινητοποίηση, με τα ίδια αιτήματα που τίθονταν επί δύο δεκαετίες. Ούτε και τότε έλειψαν οι βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία και τον στρατό. Με τους αγώνες αυτούς οι μεταλλωρύχοι του Λαυρίου, της μεγαλύτερης παραγωγικής μονάδας της χώρας, βρέθηκαν στην πρωτοπορία του ελληνικού εργατικού κινήματος κατά την πρώτη περίοδο της εμφάνισής του. Εντούτοις, βρίσκονταν κάθε φορά απομονωμένοι, καθώς απουσίαζε από την εργατική τάξη της εποχής η συνείδηση των κοινών ταξικών συμφερόντων, καθώς και αντίστοιχη ταξική συνδικαλιστική δομή.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν χλώριο κατά την διάρκεια επίθεσης στο Χαλέπι
ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 8 ΑΠΡΙΛΊΟΥ 2016
Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην περιοχή του Σέιχ Maksoud στη Συριακή πόλη του Χαλεπίου στο νοσοκομείο έφεραν τέσσερα άτομα. Παρατηρήθηκαν στα θύματα προβλήματα ασφυξίας και σπασμοί, χαρακτηριστικό της δηλητηρίασης από την εισπνοή των αερίων. Επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι μετά την έκρηξη των οβίδων στο Χαλέπι ξεπήδησε κίτρινος καπνός, όπως αναφέρει το RIA Novosti . Οι Πληροφορίες σχετικά με τη χημική επίθεση από τους μαχητές επιβεβαιώθηκε από τους εκπροσώπους των Κούρδων. Για την χρήση των απαγορευμένων όπλων ήδη το έχει παραδεχθεί η ομάδα 'Jaish αλ-Ισλάμ'. Οι μαχητές ισχυρίζονται ότι αποφάσισαν να τιμωρήσουν τον Διοικητή της ταξιαρχίας που έδωσε την εντολή για τη χημική επίθεση. Ας σημειωθεί ότι η χρήση χημικών όπλων από τρομοκράτες στη Συρία δεν αναφέρεται για πρώτη φορά. Έτσι, νωρίτερα έγινε γνωστό ότι οι μαχητές έκαναν χημική επίθεση στην συριακή αεροπορική βάση Deir ez-Ζορ. Υπενθυμίζεται ότι στο Υπουργείο Άμυνας έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία του για την κατάσταση στην επαρχία του Χαλεπίου. Σύμφωνα με το στρατιωτικό κατεστημένο, οι τρομοκράτες σχεδιάζουν μεγάλης κλίμακας επίθεση σε αυτόν τον τομέα.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΚΥΠΡΟΣ 1974 ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!
ΟI 84 ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΑΣΣΙΑΣ: Ακόμα ένα έγκλημα του Αττίλα που δεν τιμωρήθηκε ποτέ...
84 αιχμάλωτοι με την ανταλλαγή αιχμαλώτων δεν γύρισαν ποτέ.
Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥΣ, 70 ΑΤΟΜΑ, ΗΤΑΝ ΑΜΑΧΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
Η Άσσια και οι κάτοικοι της βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα και της βαρβαρότητας των τουρκικών στρατευμάτων εκείνη την αποφράδα μέρα της 14ης Αυγούστου 1974. Το χωριό δεν είχε τμήματα της εθνοφρουράς να το προστατεύουν και η φρούρηση του υποτυπώδης. Χωρίς καμία προειδοποίηση και χωρίς να σημειωθούν μάχες στην περιοχή μας, τα τουρκικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Άσσια στις 14 Αυγούστου, 1974, η ώρα 1:45 μμ, ημέρα Τετάρτη.
Αρκετοί πρόλαβαν να διαφύγουν, όμως ένας σημαντικός αριθμός Ασσιωτών, που υπολογίζεται σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις γύρω στους 1000 (ο ακριβής αριθμός δεν έγινε κατορθωτό να τεκμηριωθεί), από σύνολο περίπου 2700 κατοίκων, παρέμειναν εγκλωβισμένοι για να βιώσουν δύο εβδομάδες ωμής βίας, εκφοβισμού, και ωμοτήτων. 14 αθώοι πολίτες εκτελούνται εν ψυχρώ τις πρώτες ώρες της κατάληψης του χωριού. Όλοι οι άνδρες και μεγάλος αριθμός εφήβων συλλαμβάνονται και τελούν υπό τη φύλαξη του τουρκικού στρατού. Οι γυναίκες και τα παιδιά θα βιώσουν ανείπωτες κακουχίες, τον οργανωμένο και συστηματικό εκφοβισμό και εξευτελισμό, πείνα, δίψα και τη συστηματική λεηλασία της περιουσίας τους από τον Τουρκικό στρατό και"Τουρκοκυπρίους" από γειτονικά χωριά. Μετά την βίαιη εκδίωξη των κατοίκων μεταξύ της 24ης και 28ης Αυγούστου 1974, και την ολοκλήρωση της ανταλλαγής αιχμαλώτων τους επόμενους μήνες, 84 άνθρωποι δεν γύρισαν ποτέ. Η περίπτωση των Ασσιωτών αγνοουμένων είναι πολύ καλά τεκμηριωμένη. Η τεράστια πλειοψηφία (70 άτομα) ήταν πολίτες μη στρατεύσιμοι, 11 ήταν έφεδροι και 3 στρατιώτες.
Οι 70 άμαχοι εκτελέστηκαν εν ψυχρώ στο Ορνίθι Πέραν των εκατοντάδων αυτόπτων μαρτύρων που ήταν παρόντες κατά την στιγμή της σύλληψης των ανδρών και εφήβων στην Άσσια την 21ην Αυγούστου 1974 και πολλών άλλων που ήταν στα ίδια φορτηγά όταν τους μετέφεραν στο Γκαράζ Παυλίδη την ίδια μέρα, το έγκλημα στο Ορνίθι έχει καταγραφεί με ανατριχιαστική λεπτομέρεια στο Βιβλίο του Ρόνι Αλάσορ, «Διαταγή Εκτελέστε τους Αιχμαλώτους» Ο αυτόπτης μάρτυρας Ο. Σαατ που το 1974 υπηρετούσε στο Κέντρο Συντονισμού Πυρών στην Πυροβολαρχία Διοικήσεως της 1ης Μοίρας του 21ου Συντάγματος Πυροβολικού που μεταφέρθηκε στην Κύπρο δύο τρεις μέρες μετά την πρώτη εισβολή αναφέρει:
Διαταγή Ανώτερου Τούρκου Διοικητή: «Φορτώστε τους στο τρένο» "Μετά από διαταγή του διοικητή μας, Μεχμέτ Γκιουνγκιορμούς ή Γκιουνγκιορέν, τους φορτώσαμε στα στρατιωτικά οχήματα της μοίρας μας. Οι Αξιωματικοί τους πήραν τα χρήματα, τα ρολόγια, τις αλυσίδες που είχαν πάνω τους. Μερικοί ικέτευαν κλαίγοντας. Ο διοικητής μας, ο οποίος ήταν τότε ταγματάρχης και αργότερα έγινε αντισυνταγματάρχης, δοκίμασε να τους καθησυχάσει, όχι από συμπόνια, αλλά μάλλον για να μην τον ενοχλούν με τις ικεσίες τους, λέγοντας: "Μην κλαίτε, θα σας πάμε στα παιδιά σας". Ανάμεσα στους αιχμαλώτους υπήρχαν και μερικοί που ήξεραν τουρκικά. Απ' ότι έλεγαν, αυτούς θα τους έστελναν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης αιχμαλώτων της Λευκωσίας. Γι' αυτό τους επιβίβασαν σε τρία στρατιωτικά οχήματα ξεχωριστά από τους άλλους. Σε έλεγχο που κάναμε στα σπίτια του χωριού δεν βρήκαμε κανένα είδος όπλο.
Σε λίγες μέρες, με τη δικαιολογία ότι δεν υπήρχε χώρος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης που είχαν μεταφέρει τους αιχμαλώτους, έφεραν πίσω στη μονάδα μας περίπου 70 - 80 Ελληνοκύπριους. Τότε βρισκόμασταν στην Αγυά. Εγώ λόγω ειδικότητας, ήμουν κοντά στη σκηνή του διοικητή. Εκεί άκουσα συνομιλίες που έκανε μέσω ασυρμάτου ο διοικητής της μοίρας μας Μεχμέτ Γκιουνγκιορμούς με τους ανωτέρους του. Ο διοικητής μας τους ρωτούσε τι να κάνει τους αιχμαλώτους. Ήταν ένα πρόβλημα για την μονάδα. Και η διατροφή τους αλλά το κυριότερο η φύλαξη τους. Η εντολή που πήρε ήταν η εξής: "Φορτώστε τους στο τραίνο!". Όποιος άκουσε αμέσως κατάλαβε ότι αυτό σήμαινε: "Εκτελέστε τους αιχμαλώτους! Όλοι ήξεραν ότι στην Κύπρο δεν υπάρχουν σιδηροδρομικές γραμμές, ούτε τραίνα. Ορνίθι - Ομαδικός Τάφος Αγνοουμένων.
Το πρωϊ της επόμενης μέρας ο διοικητής κάλεσε τον Μπιλάλ Γιλμάζ ήταν ένας ρατσιστής και βάρβαρος λοχίας. Φώναξε εμένα, γιατί ήμασταν στην ίδια ομάδα. Μας πλησίασε ο Λοχαγός Ερτζάν Σαντίκ και μας ρώτησε αν είμαστε παντρεμένοι ή όχι. Όταν εγώ απάντησα ότι εγώ είμαι παντρεμένος, με διέταξε να κατέβω. Έτσι δεν πήγα μαζί τους. Ο λοχαγός μαζί με την Μπιλάλ Γιλμάζ και τον υπαξιωματικό Μουχαμέρ πήραν τους αιχμαλώτους και τους οδήγησαν σε μια περιοχή που είχε τρία πηγάδια. Τα μάτια και τα χέρια τους ήταν δεμένα. Οι δικοί μας κρατούσαν αυτόματα Τόμσον. Το μέρος με τα τρία πηγάδια ήταν κοντά στα χωριά Αφάνεια και Τύμπου, κάτω από το δρόμο. Τους αιχμαλώτους τους οδήγησαν εκεί. Σε λίγο ακούστηκαν ριπές και πυροβολισμοί. Ο Γιλμάζ, πρέπει να σας πω, παρόλο που ήταν απλός λοχίας, παρουσιαζόταν ως πρωτεργάτης των επιχειρήσεων και ανακατευόταν σε πολλά, έτσι που καμιά φορά αναρωτιόμουν μήπως κατά βάθος είχε κάποιο άλλο αξίωμα και για κάποιο λόγο παρίστανε το λοχία. Μετά από αυτό το επεισόδιο ήρθε με ένα συνωμοτικό αλλά αυτάρεσκο ύφος και μου περιέγραψε την εκτέλεση. Καμάρωνε λες κι' έκανε κανένα κατόρθωμα. Έλεγε με αλαζονεία: "Τους σκοτώσαμε, και αυτούς που χαροπάλευαν τους πετάξαμε μες στα πηγάδια. Να ήσουν από μια μεριά να 'βλεπες πως ρίξαμε ένα χοντρό Ρωμιό στο πηγάδι. Έφθασε κατευθείαν στον πάτο. Ξέρεις τι πάταγο έκανε; Είχε μεγάλη πλάκα, το ευχαριστήθηκα". Αργότερα ο διοικητής μας μίλησε στον ασύρματο "Διαταγή εξετελέσθη. Τους φορτώσαμε στο τρένο." Αυτοί οι 70 πάνε..., για τους υπόλοιπους 30 δεν έχω καμία πληροφορία"...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πούτιν: η Δύση προσπαθεί να αποσιωπήσει τον ρόλο της Ρωσίας στην διευθέτηση του συριακού
08 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016
Η Ρωσία έχει εκπληρώσει την αποστολή της στη Συρία, ενίσχυσε την νόμιμη κυβέρνηση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας στο φόρουμ για τα μέσα ενημέρωσης που διοργάνωσε το ΠΚΜ με θέμα τα τοπικά και περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, υπό τον τίτλο «Αλήθεια και δικαιοσύνη». «Είναι προφανές, ότι έχουμε εκπληρώσει το καθήκον μας εκεί, που ήταν πρωτίστως να ενισχύσουμε το συριακό κράτος και τη νόμιμη κυβέρνηση», είπε ο Πούτιν. Επιπλέον, ο ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι, στην παρούσα φάση είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στη διαδικασία της πολιτικής διευθέτησης στη Συρία. Την ίδια στιγμή, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι μηχανισμοί ελέγχου της κατάπαυσης του πυρός στη Συρία, υπάρχουν και λειτουργούν συνεχώς. «Δεν έχουμε δημιουργήσει μόνο κέντρα ανταλλαγής πληροφοριών με τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουμε τακτικά διαβουλεύσεις, έχουν δημιουργηθεί, και θέλω να το υπογραμμίσω αυτό, μηχανισμοί ελέγχου της εκεχειρίας που λειτουργούν, και η δουλειά αυτή συνεχίζεται διαρκώς. Το κύριο ζήτημα τώρα είναι να στρέψουμε την δραστηριότητα μας προς την κατεύθυνση της πολιτικής διευθέτησης, και σ αυτήν την περίπτωση γίνονται διαρκώς διαβουλεύσεις», — δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος. Επίσης, οι ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία συνέβαλαν στο να δημιουργηθούν σχέσεις με τις μεγάλες δυνάμεις, για την από κοινού καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ο αρχηγός του ρωσικού κράτους, τόνισε ότι δεν δημιουργήθηκε απλά ένα κέντρο ανταλλαγής πληροφοριών με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά γίνονται διαβουλεύσεις, δημιουργήθηκαν μηχανισμοί ελέγχου της εκεχειρίας που λειτουργούν. «Το δικό μας έργο στον τομέα της καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας, σε κάποιο βαθμό, πραγματικά συνέβαλε στο να οικοδομήσουμε τις σχέσεις μας με τις μεγάλες δυνάμεις σ' αυτή την πολύ σημαντική για όλους μας κατεύθυνση, όπως είναι ο αγώνας κατά της διεθνούς τρομοκρατίας», είπε ο Πούτιν.
Παρόλα αυτά, η Δύση, όπως είπε ο ρώσος πρόεδρος, προσπαθεί να αποσιωπήσει τον ρόλο της Ρωσίας στη συριακή κρίση. «Όσο κι αν θέλουν κάποιοι να μειώσουν το ρόλο, τη σημασία της συμμετοχής μας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, να αποσιωπήσουν αυτά τα γεγονότα, είναι απλά αδύνατον να το κάνουν, αλλά αυτή είναι η επιθυμία τους. Οι άνθρωποι κάνουν την δουλειά τους: η δική σας δουλειά είναι να αναδείξετε κάτι και να το θέσετε στην κρίση της κοινής γνώμης, ενώ η δουλειά εκείνων εκεί είναι να αποσιωπήσουν, να παραπληροφορήσουν τους τηλεθεατές, τους ακροατές, τους αναγνώστες. Μοιάζει με απόπειρα επίθεσης εναντίον κάποιου με αθέμιτα μέσα, όπως λένε και οι νομικοί. Η ζωή θα πάρει τον δρόμο της, και αυτό δεν μας ανησυχεί πολύ, για μας σημασία έχει το αποτέλεσμα», δήλωσε ο Πούτιν. Ο Ρώσος ηγέτης συνεχίζοντας, στο φόρουμ για τα μέσα ενημέρωσης, τις αναφορές του στο θέμα της Συρίας, είπε ότι οι συριακές ένοπλες δυνάμεις έχουν ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα χάρη στη ρωσική βοήθεια στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. «Θα προσέξατε, ότι, μετά την αποχώρηση ενός σημαντικού τμήματος των στρατιωτικής μας δύναμης, ο συριακός στρατός συνεχίζει ενεργά να επιτίθεται και με την υποστήριξή μας απελευθερώνει όλο και περισσότερες κατοικημένες περιοχές», δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Δώδεκα χρόνια από το ΟΧΙ του Τάσσου Παπαδόπουλου
07.04.2016
Δώδεκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το ιστορικό διάγγελμα του Τάσσου Παπαδόπουλου για το Σχέδιο Ανάν το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης, 7 Απριλίου 2004. Σε ένα συναισθηματικά φορτισμένο διάγγελμα περίπου μίας ώρας, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τον Ελληνικό Κυπριακό λαό να απορρίψει το σχέδιο το οποίο καταρτίστηκε υπό την αιγίδα του τότε Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ως μοντέλο λύσης που θα επέφερε μεγάλες και επαχθείς συνέπειες για τον κυπριακό ελληνισμό αλλά και για την ενωμένη Κύπρο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «παρέλαβα κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω κοινότητα χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα. Και όλα αυτά έναντι κενών, παραπλανητικών, δήθεν, προσδοκιών. Έναντι της ανεδαφικής ψευδαίσθησης ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της». Ο Τάσσος Παπαδόπουλος, απευθυνόμενος τόσο στην ιστορική μνήμη του Κυπριακού Ελληνισμού, όσο στη συναίσθηση και τη λογική του, υπογράμμισε την εμπιστοσύνη του απέναντι στο λαό λέγοντας «είμαι βέβαιος ότι δεν σας αγγίζουν ψεύτικα διλήμματα, ότι δεν σας τρομάζουν απειλές για δήθεν διεθνή απομόνωση, ότι δεν σας πείθουν τα περί δήθεν τελευταίας ευκαιρίας. Είμαι βέβαιος ότι εξακολουθούν να έχουν για σας νόημα οι ηθικές αρχές και αξίες του λαού μας, του πολιτισμού και του εθνικού ιστορικού μας βίου, τον οποίο θέλετε να συνεχίσουμε με ασφάλεια, δικαιοσύνη, ελευθερία και ειρήνη».
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dimitris Kazakis
Γιατί ο περισσότερος κόσμος προτιμά να ψηφίζει τους δημίους του;
Το ερώτημα δεν είναι καινούργιο. Ούτε αφορά μόνο στην Ελλάδα του σήμερα. Ίσως το "γιατί" μπορεί να το φωτίσει μια ιστορία από τις Δουλειές του Κυρίου Ιουλίου Καίσαρος του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Το έργο αυτό του Μπρεχτ είναι ελάχιστα γνωστό και προσπαθεί μέσα από μια πιστή και συνεπή ιστορική αναφορά στη δημοκρατία της αρχαίας Ρώμης να εξηγήσει πολλά από τα φαινόμενα της εποχής του. Πολλά από τα φαινόμενα και της δικής μας εποχής. Ένα από τα πιο ζωτικά προβλήματα της ολιγαρχικής δημοκρατίας στην αρχαία Ρώμη είναι το γιατί οι τεράστιες μάζες των προλεταρίων, δηλαδή των άνεργων ακτημόνων Ρωμαίων πολιτών, δεν μπορούσαν δια των εκλογών να επιβάλλουν τη θέλησή τους. Παρά το γεγονός ότι συνιστούσαν τη μεγάλη πλειοψηφία των Ρωμαίων πολιτών. Γιατί προτιμούσαν να σέρνονται πίσω από τους πιο πλούσιους πατρικίους για να τους πουλήσουν την ψήφο τους με αντάλλαγμα λίγο σικελικό σιτάρι και μερικά χάλκινα νομίσματα, αντί να επιβάλλουν την αναδιανομή της γης υπέρ τους. Ο διάλογος που ακολουθεί από το έργο του Μπρεχτ δίνει μια απάντηση, που όσοι απ' εμάς έχουν ασχοληθεί με τη Ρώμη αυτής της εποχής την έχουν διαβάσει σ' όλους σχεδόν τους σημαντικούς ιστορικούς της περιόδου. Ο διάλογος είναι ανάμεσα στον αφηγητή και τον Αλέξανδρο, Έλληνα δούλο και βιβλιοθηκάριο του Ρωμαίου κροίσου Κράσσου, ο οποίος θεωρούνταν τότε στη Ρώμη ως ο πιο διαβασμένος και τιμιότερος άνθρωπος στην πόλη.
Η συζήτηση αφορούσε στον Κατιλίνα, ένα από τα πιο σεβαστά πρόσωπα στο λαό της Ρώμης, υπερασπιστής των κατατρεγμένων και κυρίως των ακτημόνων ανέργων, δηλαδή των προλεταρίων. "Ο Κατιλίνας", είπε ήρεμα, "είναι το ζήτημα των ανέργων και το ζήτημα των ανέργων είναι το ζήτημα της γης. Ξέρετε τι είπε ο Τιβέριος Γράκχος πριν από εβδομήντα χρόνια;" Ψάρεψε με κάποιαν προσπάθεια ένα λεπτό βιβλιαράκι από τον βιβλιότοιχό του και μου διάβασε τα λόγια του μεγάλου δημάρχου: "Τα άγρια ζώα, που ζουν στην Ιταλία, έχουν τις τρύπες τους. Καθένα ξέρει κάποια φωλιά, κάποιο κρησφύγετο. Μόνο οι άνθρωποι που πολεμούν και πεθαίνουν για την Ιταλία, δεν μπορούν να υπολογίζουν σε τίποτε άλλο παρά στον αέρα και το φως. Με γυναίκα και παιδιά βρίσκονται στο δρόμο αντί στο χωράφι. Οι στρατηλάτες ψεύδονται, όταν εξορκίζουν τους στρατιώτες πριν από τη μάχη να υπερασπιστούν εστία και τάφους, γιατί κανένας από τους περισσότερους Ρωμαίους δεν έχει εστία, κανείς ένα τάφο των προγόνων του. Μονάχα για την πολυτέλεια και τη δόξα άλλων πρέπει να χύσουν το αίμα τους και να πεθάνουν. Ονομάζονται κυρίαρχοι του κόσμου, χωρίς να είναι σε θέση να πουν πώς ένα κομμάτι γης είναι δικό τους."
Ξανάβαλε το βιβλιαράκι στη θέση του. "Ο αγρότης" συνέχισε, "που τον πήραν από το χωράφι του για να νικήσει τους Καρχηδόνες, τους Ισπανούς και τους Σύρους, ηττάται μόλις επιστρέψει, από τους δούλους στους οποίους έχει μετατρέψει τους εχθρούς. Ο αγρός του πηγαίνει στους μεγάλους γαιοκτήμονες και ο ίδιος πηγαίνει πεζή στην πρωτεύουσα με τη φρούδα ελπίδα ότι θα του ρίξουν σικελικό σιτάρι στο σακουλάκι του για ελεημοσύνη. Μισό εκατομμύριο άνθρωποι ασφυκτιούν στα πεντακόσια εκτάρια γης που περιβάλλονται από το σερβινικό τείχος. Και ο κύριος Κικέρων κατάφερε να απορριφθεί το πρόγραμμα των δημοκρατικών για τον εποικισμό της Ιταλίας με τους ανέργους της πρωτεύουσας, υπενθυμίζοντας σ' αυτούς τους ίδιους τους ανέργους ότι, ως έποικοι, θα έχαναν τα τυχερά που παίρνουν στις εκλογές. Κι αυτοί, οι ταπεινωμένοι, οι δίχως ελπίδα, οι δυστυχείς, που ζουν πάντα με το φόβο της επαύριο, ψήφισαν πραγματικά κατά του εποικιστικού προγράμματος. Άκουσα ο ίδιος την ομιλία του Κικέρωνα. Ήταν σαν να προειδοποιούσε τις πόρνες της Σουμπούρα ότι, αν δεχτούν να τους χαρίσουν καπηλιά, δεν θάχαν πια καιρό να πουλήσουν το κορμί τους. Αλλά έτσι είναι, τους ξέρει αυτός κι ας μένει ο ίδιος σε πέντε βίλλες. Για μια χούφτα χάλκινα ψηφίζουν, αυτοί, οι κυρίαρχοι του κόσμου, κάθε εις βάρος τους νόμο. Και κάθε ευεργετικό νόμο τον ψηφίζουν πάλι για μια χούφτα χάλκινα. Το μέλλον τους είναι το δείπνο τους. Ο Κατιλίνας θα εκλεγεί, όχι αν υποσχεθεί γη αλλά αν μπορεί να πληρώσει τα τυχερά, δηλαδή να δωροδοκήσει."
"Θεωρείτε τότε ότι το ζήτημα της γης δεν είναι στην πραγματικότητα αποφασιστικό;" ρώτησα. "Είναι", απάντησε χαμογελώντας," μονάχα που δεν πιστεύω ότι μπορεί να λυθεί με εκλογές."* Από την ιστορία ξέρουμε ο Κατιλίνας παρά την αγάπη που είχε για το φτωχό λαό της Ρώμης και παρά την αγάπη που του είχε η φτωχολογιά, απέτυχε να εκλεγεί ως δήμαρχος. Τελικά, κατέληξε με ψευδείς προφάσεις σ' ένα κελί, όπου αυτός και οι πιο στενοί του σύντροφοι δολοφονούνται νύχτα από μπράβους του Κικέρωνα. Στην επίσημη ιστορία της αρχαίας Ρώμης ο Κικέρωνας - αυτός ο μεγαλύτερος παλιάνθρωπος που γνώρισε η ιστορία της αρχαιότητας - έμεινε ως σύμβολο της δημοκρατίας, ενώ ο Κατιλίνας ως τρελός, υπερόπτης και σκοτεινός στασιαστής. Οι πατρίκιοι της Ρώμης μετά τη δολοφονία φρόντισαν να εξαφανίσουν κάθε πειστήριο του δικού τους εγκλήματος. Χρειάστηκαν κοντά 19 αιώνες για να ξεπλυθεί ιστορικά το όνομα του Κατιλίνα και του κινήματός του από τη λάσπη και τη συκοφαντία των δολοφόνων του.
Κάθε ομοιότητα με το σήμερα, δεν είναι συμπτωματική.
*Μπέρτολτ Μπρεχτ, Οι δουλειές του κυρίου Ιουλίου Καίσαρος, Αθήνα: Κριτική, 1988, σελ. 62-63. Μετάφραση Ιωσήφ Τερζιάν.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο κύβος ερρίφθη. H τελετή για την παραχώρηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στην China COSCO Shipping Corporation (COSCO) σηματοδοτεί και επίσημα την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ. Οι τελικές υπογραφές της σύμβασης για την πώληση του ΟΛΠ έπεσαν στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμφωνία να υπογράφεται από τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα. Μετά την υπογραφή, ακολούθησε εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία -μεταξύ άλλων- του Αλέξη Τσίπρα και του Xu Lirong. Δρακόντεια ήταν τα μέτρα ασφαλείας στον χώρο, με κάγκελα να εμποδίζουν την πρόσβαση στους περαστικούς.
Στους δρόμους οι λιμενεργάτες
Η ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας συνεχίζει να προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία και στα εργατικά σωματεία που δραστηριοποιούνται στον Πειραιά. Με 24ωρη πανλιμενική απεργία, συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στο Ζάππειο απαντούν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια στην πώληση του 67% των μετοχών στην Cosco. Προς αυτήν την κατεύθυνση, το Μέγαρο Μαξίμου φρόντισε εκ νέου , τοποθετώντας κάγκελα στο Ζάππειο, προκειμένου να κρατήσει μακριά από την εκδήλωση όσους αντιδρούν στην αποκρατικοποίηση, ενεργοποιώντας παράλληλα εκατοντάδες αστυνομικούς, οι οποίοι έχουν μετατρέψει τον χώρο σε... φρούριο.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Περίεργα παιχνίδια διαρροών
Tα Wilileakes «βλεπουν» εμπλοκη Ουασινγκτον και Σορος πισω από τις αποκαλυψεις των Panama Papers
Πέμπτη, 7 Απριλίου 2016, 21:45
Στην αντεπίθεση περνάει ο οργανισμός WikiLeaks δίνοντας μια διαφορετική διάσταση σχετικά με τις αποκαλύψεις των Panama Papers που έχουν συγκλονίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη. Όπως έχει γίνει γνωστό από την πρώτη στιγμή, ο WikiLeaks διέψευσε ότι βρίσκεται αυτός πίσω από τις διαρροές, όμως στη συνέχεια υπογράμμισε ότι υπεύθυνοι για τη διαρροή των αρχείων είναι η Ουάσινγκτον και ο γνωστός επενδυτής Τζορτζ Σόρος με τελικό στόχο να πληγεί ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Eπίσης σημειώνει πως «το παράξενο της υπόθεσης είναι πως στα Panama Papers δεν υπάρχουν Αμερικάνοι πολίτες».Τα έγγραφα απέκτησε πρώτη η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, που με τη σειρά της τα μοιράστηκε με το ICIJ (International Consirtium of Investigative Journalists) και έτσι έφτασαν στα χέρια όλου του κόσμου. Τα Wikileaks σε νέα ανάρτησή τους στο Twitter αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Αυτό το υλικό δεν μπορεί νομικά να χρησιμοποιηθεί εάν δεν περιέλθει στα χέρια κυβερνητικών και εθνικών ερευνητών, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να αυξήσει την κυκλοφορία των εφημερίδων που θα το δημοσιεύσουν. Κανένα δικαστήριο στον κόσμο δεν θα αποδεχθεί δημοσιεύματα ως στοιχεία. Υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα όπως το γιατί δεν υπάρχει μέσα κάποιος διάσημος Αμερικανός γιατί η Süddeutsche Zeitung και ο Guardian χρησιμοποίησαν τις υποτιθέμενες αποκαλύψεις με σκιώδη τρόπο για να χτυπήσουν τον Β.Πούτιν; Γιατί δεν δημοσίευσαν τα στοιχεία αν τα είχαν;»
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σε άλλα εννέα σχολεία σταδιακά τα σχολικά γεύματα
Παρασκευή, 8 Απριλίου 2016, 16:08
Άρχισε σήμερα η υλοποίηση της δεύτερης φάσης του πιλοτικού προγράμματος σίτισης «Σχολικά Γεύματα» σε σχολεία των Δήμων: Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Νέας Ιωνίας, Ταύρου, Παλαιού Φαλήρου και Χαλανδρίου, ως κοινή δράση του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του υπουργείου Παιδείας Έρευνας & Θρησκευμάτων. Η δράση ξεκινά σε τρία από τα εννέα επιπλέον Σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που αφορά η δεύτερη φάση υλοποίησης του προγράμματος, και καλύπτει το σύνολο των μαθητών που φοιτούν σε αυτά. Ήδη από τον Φεβρουάριο υλοποιείται το πρόγραμμα σίτισης όλων των μαθητών με επιτυχία σε εννέα δημοτικά σχολεία του Δήμου Περάματος. Οι στόχοι του Πιλοτικού Προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» είναι να αντιμετωπιστούν, όσο είναι δυνατόν, οι ανάγκες σίτισης αυτής της ιδιαίτερα ευάλωτης ομάδας του πληθυσμού αφενός και αφετέρου να υποστηρίξουν την εκπαιδευτική διαδικασία και να αποτρέψουν φαινόμενα σχολικής διαρροής. Συγχρόνως να δραστηριοποιηθούν και να συνεργαστούν αρμονικά το σύνολο της σχολικής κοινότητας. Το σύνολο των Σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που υλοποιούν το Πιλοτικό Πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» είναι 18 και ο αριθμός των μαθητών που σιτίζεται από αυτό ανέρχεται σε 3150.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο Φ. Κάστρο σε σχολείο για να τιμήσει τη μνήμη επαναστάτριας
Παρασκευή, 8 Απριλίου 2016, 07:42
Ο 89χρονος Φιντέλ Κάστρο, ιστορικός ηγέτης της Κούβας, πραγματοποίησε χθες μια σπάνια εμφάνιση, επισκεπτόμενος ένα σχολείο, προκειμένου να τιμήσει την επέτειο γέννησης ηρωίδας της κουβανικής επανάστασης. Η έξοδος του Κάστρο ακολουθεί τη σφοδρή κριτική που άσκησε στην πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Κούβα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Η κρατική τηλεόραση της Κούβας παρουσίασε τηλεοπτικά πλάνα, με τον Κάστρο να κάθεται σε θρανίο και να συζητά με μαθητές και δασκάλους στο σχολείο, τιμώντας τη Βίλμα Εσπίν, η οποία πέθανε σε ηλικία 77 ετών, το 2007. «Είμαι σίγουρος ότι η Βίλμα θα ήταν χαρούμενη σήμερα» δήλωσε ο Κάστρο, ηγέτης της επανάστασης που έγινε στην Κούβα το 1959. Η Εσπίν εγκατέλειψε μια άνετη ζωή για να αγωνιστεί στο πλευρό του Κάστρο κατά της κυβέρνησης Μπατίστα που είχε την υποστήριξη των ΗΠΑ, ενώ αργότερα παντρεύτηκε τον αδελφό του και σημερινό πρόεδρο της Κούβας, Ραούλ. Στο σχολείο αποδόθηκε τιμητικά το όνομα της Βίλμας Εσπίν.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Συρία: Απαγωγή 300 εργατών από το Ισλαμοφασιστικο χαλιφάτο
Παρασκευή, 8 Απριλίου 2016, 07:44
Περίπου 300 εργάτες εταιρείας παραγωγής τσιμέντου απήχθησαν από τζιχαντοφασίστες του Ισλαμοφασιστικού χαλιφάτου βορειοανατολικά της Δαμασκού την Πέμπτη, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Συρίας, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Οι εργαζόμενοι και οι εργολάβοι της εταιρείας Al Badia απήχθησαν ενώ βρίσκονταν κοντά την πόλη Ντουμέιρ. Σύμφωνα με το υπουργείο βιομηχανίας της Συρίας, έχει χαθεί η επικοινωνία με τους εργάτες.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τζιχαντοφασιστες πωλούν αρχαία αμύθητης αξίας μέσω... eBay!
Παρασκευή, 8 Απριλίου 2016, 06:00
Καταστρέφουν μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς όχι γιατί θα θεωρούν ειδωλολατρικά αλλά γιατί θέλουν να πλουτίσουν. Οι τζιχαντοφασιστες του Ισλαμοφασιστικού χαλιφάτου βγάζουν τουλάχιστον 150-200 εκατ. δολάρια (σ.σ.: Περίπου 132-175 εκατ. ευρώ) τον χρόνο από το λαθρεμπόριο λεηλατημένων αρχαιοτήτων. Αυτό υποστηρίζει η Ρωσία μέσω επιστολής του πρέσβη της στον ΟΗΕ. «Περίπου 100.000 πολιτιστικά αντικείμενα παγκόσμιας σημασίας, μεταξύ των και 4.500 αρχαιολογικοί χώροι - εννέα από τους οποίους περιλαμβάνονται στη λίστα μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO - βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ισλαμοφασιστικού χαλιφάτου (...) στη Συρία και το Ιράκ» ανέφερε ο πρέσβης Βιτάλι Τσούρκιν στην επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας. Η λαθραία εξαγωγή των αντικειμένων, γράφει, οργανώνεται από το τμήμα αρχαιοτήτων του Ισλαμοφασιστικου χαλιφάτου στο αντίστοιχο υπουργείο του φυσικών πόρων. Μόνο όσοι έχουν άδεια με σφραγίδα από το τμήμα αυτό επιτρέπεται να διεξάγουν ανασκαφές, να αφαιρέσουν και να μεταφέρουν αρχαιότητες. Ο Ρώσος πρέσβης, ο οποίος έχει επανειλημμένως κατηγορήσει τηνΤουρκία ότι υποστηρίζει τους τζιχαντοφασιστες αγοράζοντας το πετρέλαιό τους, είπε ότι οι λεηλατημένες αρχαιότητες εξάγονται λαθραία κυρίως μέσω Τουρκίας. «Το κύριο κέντρο λαθρεμπορίου αντικειμένων της πολιτιστικής παράδοσης είναι η τουρκική πόλη Γκαζιάντεπ, όπου τα κλεμμένα αντικείμενα πωλούνται σε παράνομους πλειστηριασμούς και κατόπιν μέσω ενός δικτύου καταστημάτων αντικειμένων Τέχνης καθώς και της τοπικής (τουρκικής) αγοράς» υποστήριξε. Ο Τσούρκιν είπε ότι κοσμήματα, νομίσματα και άλλα κλεμμένα αντικείμενα μεταφέρονται στη Σμύρνη, την Μερσίνη και την Αττάλεια, όπου κυκλώματα οργανωμένου εγκλήματος παράγουν ψεύτικες πιστοποιήσεις προέλευσης. «Στη συνέχεια, οι αρχαιότητες προσφέρονται συχνά σε συλλέκτες από διάφορες χώρες, γενικώς μέσω των ιστότοπων πλειστηριασμών όπως το eBay και εξειδικευμένων διαδικτυακών καταστημάτων» είπε, και ανέφερε αρκετούς άλλους διαδικτυακούς ιστότοπους πλειστηριασμών που έχουν πουλήσει αρχαιότητες λεηλατημένες από το Ισλαμοφασιστικό χαλιφάτο. Πρόσφατα, πρόσθεσε, το Ισλαμοφασιστικό χαλιφάτο έχει αρχίσει να εκμεταλλεύεται τη χρήση των κοινωνικών δικτύων «για να παρακάμψει τον μεσάζοντα και να πουλήσει αρχαιότητες απ' ευθείας σε αγοραστές». Το eBay ανακοίνωσε ότι δεν ήταν ενήμερο των κατηγοριών ότι χρησιμοποιούνταν για να πουληθούν λεηλατημένα αντικείμενα. «Το eBay έχει παντελώς μηδενικό ενδιαφέρον να φιλοξενήσει παράνομες καταχωρήσεις πολιτιστικών ή ιστορικών αγαθών στις πλατφόρμες μας» ανέφερε η εταιρία, προσθέτοντας ότι «εξετάζουμε τους ισχυρισμούς της επιστολής αυτής. Προς το παρόν, δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μας κάποια άμεση απόδειξη καταχωρήσεων για αντικείμενα στο eBay τα οποία προέρχονται από λεηλασίες της DAESH (ISIS) ή παρόμοιες ενέργειες».
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αργία τις Παρασκευές στη Βενεζουέλα για τον περιορισμό της κατανάλωσης ρεύματος
Πέμπτη, 7 Απριλίου 2016, 14:37
Αργία τις Παρασκευές του Απριλίου και του Μαΐου κήρυξε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολά Μαντούρο, με στόχο να εξοικονομηθεί ηλεκτρική ενέργεια, στη σκιά της μεγάλης ξηρασίας που έχει προκαλέσει λειψυδρία, γεγονός που επηρεάζει τη υδροηλεκτρική παραγωγή. Η αργία θα διαρκέσει 60 ημέρες, είπε ο πρόεδρος της χώρας και βάσει του συγκεκριμένου σχεδίου θα ζητηθεί από τους μεγάλους καταναλωτές, όπως εμπορικά κέντρα και ξενοδοχεία να χρησιμοποιούν τις δικές τους γεννήτριες για εννέα ώρες την ημέρα. Όσον αφορά στις βιομηχανίες, θα κληθούν να περιορίσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 20%.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το ΟΧΙ στη συνδεση με την Ουκρανια νίκησε στο δημοψήφισμα στην Ολλανδία
Πέμπτη, 7 Απριλίου 2016, 11:08
Συντριπτικό «όχι» είπαν οι Ολλανδοί ψηφοφόροι στο δημοψήφισμα, απορρίπτοντας την επικύρωση της ευρωπαϊκής σύμβασης για σύνδεση Ε.Ε. - Ουκρανίας. Σύμφωνα με την κρατική ραδιοτηλεόραση της Ολλανδίας (NOS), το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώνεται σε 61,1% κατά και 38,1% υπέρ. Με ισχυρή πλειοψηφία, όπως δείχνουν οι τελευταίες μετρήσεις, οι Ολλανδοί απέρριψαν τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ουκρανία. Η προσέλευση των ψηφοφόρων ανήλθε στο 32,2%. Στις τέσσερις μεγάλες πόλεις της Ολλανδίας, το Άμστερνταμ (Amsterdam) και η Ουτρέχτη (Utrecht) τάχθηκαν υπέρ με 52,5% και 57,4% αντίστοιχα, ενώ το Ρότερνταμ (Rotterdam) και η Χάγη (Den Haag) ψήφισαν κατά με 64% και 58,9% αντίστοιχα. Eνδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόνο στην Ουτρέχτη η προσέλευση ξεπέρασε το 30%. Στους άλλους μεγάλους δήμους μόνο το Χρόνινγκεν (Groningen) και το Ναϊμέγκεν (Nijmegen) ψήφισαν υπέρ με 63,1% και 53,2% αντίστοιχα. Οι πολιτικοί αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων κάνουν λόγο για καθαρή νίκη. «Είναι ξεκάθαρο πως το ''όχι'' έχει κερδίσει με μεγάλο ποσοστό» δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte.
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο Το κείμενο της συμφωνίας σύνδεσης Ε.Ε. - Ουκρανίας είναι ανάλογο με αντίστοιχες που έχουν υπογράψει οι Βρυξέλλες με σειρά χωρών, όπως Αλβανία, Σερβία, Τουρκία, Γεωργία, Μολδαβία, Μαρόκο και Χιλή. Στο κεφάλαιο των εμπορικών σχέσεων προβλέπει τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου με την Ουκρανία και σε πολιτικό επίπεδο αναφέρεται σ' ένα «συμβόλαιο σύνδεσης». Η Ολλανδία ήταν η μόνη χώρα από τις 28 που δεν είχε επικυρώσει τη συμφωνία σύνδεσης που υπεγράφη το 2015 με την Ουκρανία. Υπενθυμίζεται πως και το 2005 οι Ολλανδοί είχαν πει εκ νέου όχι σ' ένα ευρωπαϊκό σχέδιο. Τότε επρόκειτο για την πρόταση για ένα ευρωπαϊκό σύνταγμα. Το εγχείρημα εκείνο είχε αποτύχει λόγω και των αντιστάσεων από τη Γαλλία. Οι ψηφοφόροι είχαν εκφράσει φόβους μήπως η Ε.Ε. θα αποκτούσε πάρα πολλές αρμοδιότητες.
Η πολιτική... καλής γειτονίας Για τη συμφωνία σύνδεσης Ε.Ε. και Ουκρανίας το θέμα είναι διαφορετικό. Επρόκειτο για μια συμφωνία με τρίτη χώρα, η οποία είχε στόχο να σταθεροποιήσει οικονομικά και πολιτικά το Κίεβο, όπως υποστήριζαν οι οπαδοί του «ΝΑΙ». Η συμφωνία που απέρριψαν οι Ολλανδοί προέβλεπε την ενίσχυση της ναζιστικης «δημοκρατίας» του Κιεβου και του ναζιστικου κράτους, καθώς και τον αγώνα κατά της διαφθοράς, όπως λενε παντα οι ναζι. Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν το 2014 με Ουκρανία, Μολδαβία και Γεωργία ανήκουν σε μια νέα γενιά συμφώνων σύνδεσης. Προβλέπουν, πάντως, πως οι χώρες αυτές δεν θα γίνουν αργότερα μέλη της Ε.Ε. Οι συμφωνίες αυτές αποτελούν ωστόσο μέρος μιας πολιτικής «καλής γειτονίας». Οι Βρυξέλλες προσφέρουν στον τομέα αυτό μεγάλη υποστήριξη. Το σημαντικότερο ωστόσο θέμα της συμφωνίας είναι η δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το γενικό στρατηγείο του χαλιφάτου (Isis), μεταξύ απελευθερωμένης Παλμύρας και Sukhanah, καταστράφηκε από Mig-21 της αεροπορίας της Συρίας!
Χωρίς έλεος με τα ανθρωπόμορφα κτήνη!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πενθεί η εργατική τάξη στη Συρία... κι ολόκληρος ο λαός της
Τα ανθρωπόμορφα κτήνη του χαλιφάτου επιτέθηκαν στην τσιμεντοβιομηχανία Al-Badiyeh Cement Company, στην περιφέρεια της Δαμασκού... Ανακοίνωσαν πως έχουν ομήρους 175 εργάτες, από τους περισσότερους των 300 που εργάζονται στο τσιμεντάδικο... Την είδηση μετέδωσε και το " Reuters", διευκρινίζοντας πως δεν την έχει επιβεβαιώσει... Το ρωσικό "Sputnik", μεταδίδει ως "σχεδόν επιβεβαιώμενο" το γεγονός της μαζικής εκτέλεσης των εργατών και πως διέφυγαν μόνον 75 εργάτες. Το υπουργείο βιομηχανίας της Συρίας ανακοίνωσε πως η διοίκηση του εργοστασίου δεν έχει μπορέσει να επικοινωνήσει με κανέναν από τους 300 εργάτες που αγνοούνται, ώστε να μπορέσει να έχει κάποιο επιπλέον στοιχείο...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τώρα και στη Λέρο έγιναν "ακροδεξιοί", για τους "κεντροαριστερούς" Μερκελιστές; ΛΕΡΟΣ: Έσπασαν στο ξύλο το Λιμενικο Δημοτικό Σύμβουλο στις κινητοποιήσεις για τους μετανάστες
Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν στο νησί της Λέρου, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των πολιτών για την αθέτηση των υποσχέσεων του Πρωθυπουργού και των αρμοδίων υπουργών, σχετικά με την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών από άλλα νησιά που βρίσκονται εκτός των... διοικητικών ορίων της Λέρου. Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος του νησιού υλοποιώντας σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κάλεσε όλους τους δημότες σε κινητοποίησεις προκειμένου να αποτραπεί η προσέγγιση πλοίου που μετέφερε (σύμφωνα με πληροφορίες 220) πρόσφυγες/μετανάστες από τη Χίο στη Λέρο (στο HOT SPOT στα Λέπιδα).
Έτσι, το απόγευμα της 7ης Απριλίου στις 18.00, πάνω από 250 δημότες του νησιού συγκεντρώθηκαν έξω από την πύλη της Ναυτικής βάσης (Υ.Ν.Τ.Ε.Λ) στα Λέπιδα, για να αποτρέψουν την προσέγγιση του πλοίου "TeraJet" στον προβλήτα έξω από τη ναυτική βάση. Γύρω στις 19.10 το εν λόγω πλοίο εμφανίστηκε στον κόλπο του Λακκίου προσεγγίζοντας το λιμάνι με μεγάλη ταχύτητα. Προς έκπληξη των συγκεντρωμένων κατοίκων του νησιού, το "TeraJet" δεν προσέγγισε στον αναμενόμενο προβλήτα (ναυτική βάση Λέρου), όπως άλλωστε είχαν ενημερώσει τη Δημοτική Αρχή και τους δημότες τα στελέχη της Λιμενικής Αρχής, αλλά προσπέρασε με ιλιγγιώδη ταχύτητα (για πλοίο εντός λιμένα) τη ναυτική βάση και αποβίβασε τους μετανάστες στον κεντρικό λιμένα Λακκίου σε χρόνο ρεκόρ (σύμφωνα με μαρτυρίες το πλοίο αποβίβασε περίπου 220 μετανάστες σε 1 λεπτό και 34 δευτερόλεπτα χωρίς να "δέσει κάβους", θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια επιβατών - πληρώματος).
Στο μεσοδιάστημα οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι συνειδητοποιώντας τον εμπαιγμό που τους επιφύλαξαν τα σώματα ασφαλείας του νησιού, ξεκίνησαν με τα οχήματά τους (κομβόι περίπου 100 οχημάτων) κατευθυνόμενοι προς στον κεντρικό λιμένα Λακκίου. Σύμφωνα όμως με καταγγελίες κατοίκων και δημοτικών συμβούλων, περιπολικά της αστυνομίας που προπορεύονταν των οχημάτων, επιβράδυναν την ταχύτητα τους, με αποτέλεσμα το κομβόι να καθυστερήσει την προσέγγιση στο λιμάνι, και έτσι η αποβίβαση των μεταναστών να πραγματοποιηθεί χωρίς προβλήματα. Παράλληλα το πλοίο που μετέφερε τους μετανάστες από τη Χίο στη Λέρο, απομακρυνόταν αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα... Όταν έφτασαν στο λιμάνι οι εξαγριωμένοι κάτοικοι, ο Δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι αποφάσισαν το κλείσιμο του μοναδικού δρόμου που οδηγεί στο λιμάνι, με λεωφορείο του Δήμου Λέρου, όπερ και εγένετο. Παράλληλα, ο Δήμαρχος Λέρου, ο Αντιδήμαρχος και ο Έπαρχος Καλύμνου, κάλεσαν τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος (ο οποίος βρισκόταν εντός της "φυλασσόμενης ζώνης" λιμένα), και του εξήγησαν ότι το όλο συμβάν ήταν επιεικώς απαράδεκτο, απαιτώντας να ανοίξουν οι πύλες του λιμανιού (που στο μεσοδιάστημα είχαν κλειδωθεί με αλυσίδες - λουκέτα από στελέχη της Λιμενικής Αρχής). Επίσης οι ανωτέρω απαίτησαν από τους επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας όπως πραγματοποιηθεί επί τόπου σύσκεψη, προκειμένου να ενημερωθούν για τον τόπο διαμονής και τον τρόπο μετάβασης των νεοαφιχθέντων μεταναστών, αλλά και να δοθούν εξηγήσεις για τον εμπαιγμό των κατοίκων και των τοπικών Αρχών του νησιού.
Σημειώνεται ότι στο λιμάνι υπήρχαν περίπου 20 στελέχη του Λιμενικού Σώματος και 10 άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Λέρου. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας φέρονται να μην αποδέχτηκαν το αίτημα του Δημάρχου για σύσκεψη/ενημέρωση, με αποτέλεσμα κάτοικοι και δημοτικοί σύμβουλοι να σπάσουν τις αλυσίδες της πύλης και να εισβάλουν στο χώρο του λιμένα όπου κρατούνταν οι μετανάστες. Δυστυχώς, δευτερόλεπτα μετά, η κατάσταση τέθηκε εκτός ελέγχου, με αποτέλεσμα τον ξυλοδαρμό ενός Δημοτικού Συμβούλου από στελέχη του Λιμενικού Σώματος, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους. Ο εν λόγω Δημοτικός Σύμβουλος (Μεραμπελιώτης Βασίλειος) διεκομίσθη στο Νοσοκομείο του νησιού όπου μετά την παροχή πρώτων βοηθειών έλαβε εξιτήριο. Κατόπιν διαβουλεύσεων - υποσχέσεων ότι δεν θα μεταφερθούν άλλοι μετανάστες στη Λέρο από νησιά εκτός των διοικητικών ορίων του Δήμου, ελήφθη η απόφαση να μεταφερθούν οι 220 μετανάστες στο κέντρο πρώτης υποδοχής στην περιοχή των Λεπίδων, χωρίς τη συνδρομή της Δημοτικής Αρχής.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΑΙΣΧΟΣ! 10.000 δολ. το ''κεφάλι'' πωλούσαν τις προσκλήσεις για την τελετή της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο με τον Ομπάμα...
Eπαναλαμβανόμενη πρακτική: 10.000 δολ. το ''κεφάλι'' πωλούσαν προσκλήσεις γιά την τελετή στον Λευκό Οίκο (4 Απριλίου, γιά 25η Μαρτίου) ''λομπίστες'' (Σικάγο κ.α.) και παράγοντες της Αρχιεπισκοπής
«...Θεωρούμε δε, όχι τιμητικό γιά τον Λευκό Οίκο και την Ελληνοαμερικάνικη Κοινότητα στις ΗΠΑ, το γεγονός ότι ''λομπίστες'' και παράγοντες της Αρχιεπισκοπής μας, ''πωλούν'' γιά 10.000 δολ. προσκλήσεις από εσάς, σε άτομα επιλεγμένα από αυτούς, τα ονόματα των οποίων σας δίνουν γιά να... προσκαλέσετε στην τελετή...», αναφέρεται σε επιστολή προς τον πρόεδρο Ομπάμα... Σημ.: Οι προσκλήσεις πωλούνταν (βασικά από υποτιθέμενους ''λομπίστες'') σε νεόπλουτα ''ψώνια'', τους δήθεν ''παράγοντες της Ομογένειας''. Το ''γενικό πρόσταγμα'' γιά την τελετή και τις προσκλήσεις, έχει γιά 25 χρόνια ο... παπα-Αλ. Καρλούτσος. Κατά ''σύμπτωση'', όλα αυτά τα χρόνια, προσκαλούνται από τον ''αδέσποτο'' παπά-Καρλούτσο, οι ίδιοι ''παράγοντες'', σε ποσοστό 60-70%. Τα συμπεράσματα, δικά σας.
O Μπ. Ομπάμα στην πρώτη τελετή γιά 25 Μαρτίου, ως πρόεδρος, βλέποντας την πλειοψηφία των καλεσμένων... ''επιφανών Ελληνοαμερικανών'' και αντιλαμβανόμενος με τι νεόπλουτα ''σούργελα'' είχε να κάνει, τους είχε πει την φράση ''δεν βλέπω να φοράτε φουστανέλες και τσαρούχια'' Η Ομογένεια δεν αντέχει άλλους εξευτελισμούς: Να σταματήσουν οι αθλιότητες Αρχιεπισκοπής και υποτιθέμενων ''λομπιστών''. Επιβάλεται ο άβουλος-αποτυχημένος αρχιεπίσκοπος να μαζέψει τον αδέσποτο και ''μέσα σε όλα γιά 25 χρόνια'' παπα-Α. Καρλούτσο, που εξαιτίας του η παραπαίουσα και έχουσα χάσει ολικά την ''καλή μαρτυρία'' Αρχιεπισκοπή, κατάντησε ένα άθλιο ''εμπορικό μαγαζάκι''. Και μαζί με τις καρλούτσιες ''κονόμες'' γιά το φιλοχρήματο οικουμ. Πατριαρχείο, έχει εκτεθεί πολύ. Η Ομογένεια ΗΠΑ, δεν ανέχεται άλλο τυχοδιωκτισμούς στο όνομά της.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
7 Απρίλη 1947, επαιτιος ιδρυσης του Μπααθ... η επέτειος που στην Ελλάδα τιμούσε μόνον ο Ανδρέας Παπανδρέου
7 Απρίλη 1947... επέτειος ίδρυσης του Σοσιαλιστικού Αραβικού κόμματος Μπάαθ.
Το αραβικό κίνημα που αναπτύχθηκε κι εδραιώθηκε στο πρόταγμα της παγκόσμιας αριστεράς: "Πατρίδα ή Θάνατος... Η Συρία ανήκει στους Σύρους"! Το αραβικό κίνημα που ανέτρεψε τη φεουδαρχία, την κοινωνία των φυλών... Το αραβικό κίνημα που εισήγαγε στην κοινωνία της Συρίας την ΔΩΡΕΑΝ Δημόσια Παιδεία σε όλες τις βαθμίδες, την ΔΩΡΕΑΝ Δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, τις δωρεάν δημόσιες μεταφορές... Το αραβικό κίνημα που εθνικοποίησε όλα τα εργοστάσια, τις τράπεζες, τα νοσοκομεία, τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, ακόμη και τα ξενοδοχεία... Το αραβικό κίνημα που με αναδασμό πρόσφερε δωρεάν τη γη στους πολίτες του... Το αραβικό κίνημα που δεν εγκατέλειψε ποτέ την Παλαιστινιακή υπόθεση... Το αραβικό κίνημα που συμπαραστάθηκε σε όλα τα Εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα του πλανήτη... Το αραβικό κίνημα που βοήθησε τον αντιδικτατορικό αγώνα του δικού μας λαού, όσο κανείς άλλος και ειδικότερα το ΠΑΚ του Ανδρέα Παπανδρέου... Το αραβικό κίνημα που στην ελληνοτουρκική κρίση του '87, διακήρυξε: "Τούρκος στρατιώτης σε ελληνικό έδαφος, σημαίνει επίθεση εναντίον της Συρίας"... Κι αυτά τιμούσε στην Ελλάδα, μόνον ο... Ανδρέας Παπανδρέου...
"Οι αναμνήσεις μας είναι η δύναμή μας. Ας μην αφήσουμε ποτέ να σβηστούν από τη μνήμη, οι ηρωικοί σταθμοί της Ιστορίας μας, κι όταν η νύχτα επιχειρεί να ξανάρθει, εμείς ας βάλουμε φωτιά στις μεγάλες επετείους, όπως θα ανάβαμε πυρσούς" Βίκτωρ Ουγκό, από γράμμα στον Λουί Μπλανκ (1877)
Η σημερινή Ελλάδα, συντάχθηκε με τους λακέδες των ιμπεριαλιστών, στην επί πέντε ολόκληρα χρόνια ιμπεριαλιστική επίθεση εναντίον της Συρίας... εφάρμοσε κι εφαρμόζει ως σήμερα φονικό εμπάργκο εναντίον του λαού της Συρίας και έχει διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και ατιμάζοντας την παραδοσιακή φιλία του Ελληνικού και Συριακού λαού. Στην σημερινή Ελλάδα ανεμίζουν οι "σημαίες" των δολοφόνων μισθοφόρων του λαού της Συρίας... "Αγανακτισμένοι" Σύροι... "διαδηλώνουν" και στο Σύνταγμα, με τη σημαία των μισθοφόρων!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η ΕΣΗΕΑ ανοίγει το δρόμο στη φίμωση… Λενε οι καθεστωτικοι κατοχικοι…
πολύ καλά εκαναν! και λιγα εκαναν στους κυρίους! αλλο δημοσιαγραφία με ουδετερη προσωπική απόψη, και αλλο πλύση εγκαιφάλου υπερ του ενός ή του άλλου. ΚΑΙ κάτι άλλο, κάνεις λάθος οτι οι δημοσιογράφοι που αποκλέιστικαν κρίνονται μόνο απο τον λαό και δεν μπορούν να κριθούν απο την ΕΣΗΕΑ, γιατί αν σε ολα τα τσοντοκάναλα βλέπεις τους κυρίους που καλώς εκαναν και τιμώρησαν δεν εχεις περιθώρια σύγκρισης! ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕ Η ΕΣΗΕΑ

2 σχόλια:

e-h είπε...


8,000 signatures and counting - pile on the pressure for Labour to support proportional representati
Owen Winter
Tredrizzick, United Kingdom
Apr 7, 2016 — Sign the letter here: http://www.makevotesmatter.org.uk/corbyn-letter/

We have had an AMAZING response to our letter to Jeremy Corbyn, asking him to support electoral reform.

In just two days, EIGHT THOUSAND ONE HUNDRED AND SEVENTY FOUR people have signed our letter asking him to meet with campaigners and consider changing Labour's policy to support proportional representation.

Please sign the letter to let Jeremy Corbyn know that you support changing the voting system so that it is more fair and representative.

Many Labour MPs have come out in favour of reform, from all sides of the party, so now we need people power to show that this issue isn't going away. I believe the Labour Party is one which supports the principles of democracy, now they need to prove that they will campaign for a better democracy in the UK.

Thank you for your support,

Owen

e-h είπε...


8.000 υπογραφές και συνεχιζουμε - συσωρευμενη πίεση στους Εργατικους για τη στήριξη ανάλογη εκπροσωπισης
Owen Winter
Tredrizzick, Ηνωμένο Βασίλειο
7 του Απρίλη 2016 - Υπογράψτε την επιστολή εδώ: http://www.makevotesmatter.org.uk/corbyn-letter/

Έχουμε μια καταπληκτική ανταποκριση στην επιστολή μας προς τον Jeremy Corbyn, ζητώντας του να υποστηρίξει την εκλογική μεταρρύθμιση.

Σε μόλις δύο ημέρες, οκτώ χιλιάδες εκατόν εβδομήντα τέσσερα άτομα έχουν υπογράψει την επιστολή μας ζητώντας του να συναντηθεί με αγωνιστές και να εξετάσει την αλλαγή της πολιτικής των Εργατικών για την υποστήριξη της αναλογικής εκπροσώπησης.

Παρακαλω υπογράψτε την επιστολή για να κανουμε Jeremy Corbyn να ξέρει ότι υποστηρίζουμε την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, έτσι ώστε να είναι πιο δίκαιο και αντιπροσωπευτικό.

Πολλοί βουλευτές των Εργατικων έχουν ταχθεί υπέρ της μεταρρύθμισης, από όλες τις πλευρές του κόμματος, έτσι και τώρα χρειαζόμαστε τη δύναμη του λαου για να δείξουμε ότι το θέμα αυτό δεν θα παει μακριά. Πιστεύω ότι το Εργατικό Κόμμα είναι εκείνο το οποίο υποστηρίζει τις αρχές της δημοκρατίας, τώρα που χρειάζονται να αποδείξουν ότι θα αγωνιστουν για μια καλύτερη δημοκρατία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας,

Owen