Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Σαββατο 9 Απριλιου 2016


"Κεντροαριστερά" ξεπουλήματα μέσω "ξύλου της αρκούδας"
Παρασκευή, 8 Απριλίου 2016 | 10:46 μ.μ.
Πέρα από το «ξύλο της αρκούδας» που δέχτηκαν οι λιμενεργάτες που αντιδρούν στο ξεπούλημα του μεγάλου λιμανιού μας, οι κυβερνητικές υπογραφές παραχώρησης του ΟΛΠ στην κινεζική εταιρία Cosco συνοδεύτηκαν και με την τραγελαφική στάση του υπουργού Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα. Ο τύπος είναι ενάντια σε όλο αυτό που γίνεται και την αντίθεση του για το ξεπούλημα του λιμανιού την εκφράζει με κάθε τρόπο, όπως έκανε και σήμερα μιλώντας στον κομματικό ραδιοσταθμό του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι εντελώς τρελό ο Δρίτσας να διαφωνεί δημόσια με μια κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει, την ίδια στιγμή όχι απλά να μην παραιτείται από την κυβέρνηση, αλλά να βάζει και την υπογραφή του σε μια «πολύ λάθος συμφωνία», όπως λέει. Εδώ η λογική παραδίδεται.
Zoe Konstantopoulou.- Oι Τσιπρας Δριτσας αφου πουλησαν το λαο, πουλουν το λιμανι. Αναμενομενο. Θα ξεπουλησουν το συμπαν για να σωσουν το τομαρι τους. Για την Cosco.
Να συμπληρώσουμε ότι στο πλευρό των εργαζομένων που αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση τόσο του ΟΛΠ, όσο και του ΟΛΘ βρέθηκαν το ΚΚΕ, η ΛΑΕ, καθώς και άλλες Αριστερές Οργανώσεις.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αχ, τι ωραία! Βλέπω στου Βερναρδάκη να λέει: "δεν πουλήθηκε το λιμάνι, η διαχείριση των υποδομών παραχωρήθηκε". Σαν να λέει ο νταβατζής, "δεν πούλησα την πόρνη, το αιδoίον και τα οπίσθιά της παραχώρησα"...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Oι G-77 (Κινηση των Αδεσμευτων) καταδικάζουν τις μονόπλευρες επιθέσεις των ΗΠΑ ενάντια στη Βενεζουέλα
Η ομάδα των G77 + η Κίνα, καταδίκασαν στα Ηνωμένα Έθνη την απόφαση της βορειοαμερικανικής κυβέρνησης να ανανεώσει τις μονόπλευρες επιθέσεις της ενάντια στη Βενεζουέλα και υποστήριξαν την άμεση παύση τους. Με αυτή την διακήρυξη, το μπλοκ που συνενώνει 134 αναπτυσσόμενες χώρες πίεσε την Ουάσινγκτον να επιλύσει τις διαφορές με τις βενεζολάνικες αρχές μέσω διαλόγου, με σεβασμό στην αρχή της κυριαρχίας και της αυτοδιάθεσης των λαών και της Χάρτας του ΟΗΕ. Η οργάνωση που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1964, για να συνδέσει και να προωθήσει μέσα στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών τα συμφέροντα των χωρών του Νότου, σε οικονομικά θέματα, υπενθύμισε την αναγκαιότητα του να μην παραβιάζονται οι διεθνείς νόμοι ούτε οι μηχανισμοί προώθησης της φιλίας και της συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς. "Επιβεβαιώνουμε ταυτόχρονα, την Διακήρυξη που υιοθέτησε η Σύνοδος Κορυφής των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων G77+ Κίνα, που πραγματοποιήθηκε το 2014 στη Σάντα Κρουζ της Βολιβίας, καταδικάζουμε νόμους, ρυθμίσεις και άλλα μέτρα εξαναγκασμού, συμπεριλαμβανομένων και των μονόπλευρων επιθέσεων, ενάντια σε αναπτυσσόμενες χώρες", επισήμανε. Το μπλοκ εξέφρασε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή του στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας, μπροστά στην εχθρική στάση του Λευκού Οίκου “που με κανέναν τρόπο δεν συνεισφέρει στο πνεύμα του πολιτικού και οικονομικού διαλόγου και της αλληλοκατανόησης μεταξύ των χωρών”. Επιπλέον, επεσήμανε την συμβολή της Βενεζουέλας στο δυνάμωμα της συνεργασίας Νότου-Νότου, την αλληλεγγύη, την φιλία, την προώθηση της ειρήνης και την ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο. Πριν λίγες μέρες, το Κίνημα Αδεσμεύτων Χωρών, επίσης υποστήριξε το Καράκας απορρίπτοντας τις επιθέσεις των ΗΠΑ, τις οποίες παρέτεινε στις 4 Μάρτη, ο βορειοαμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα. Η εκτελεστική εντολή του Ομπάμα του περασμένου έτους, ανακήρυξε ως “έκτακτη και ασυνήθιστη απειλή την κατάσταση που παρουσιάζει η Βενεζουέλα, για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ”, πρωτοβουλία που περιλαμβάνει και επιθέσεις σε αξιωματούχους. Με ανακοίνωσή του, το Κίνημα που περιλαμβάνει 120 χώρες, αποδοκίμασε τις επιθέσεις της Ουάσινγκτον, τις οποίες αξιολόγησε ως δυσανάλογες και επανέλαβε την σταθερή του υποστήριξη στην κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Βενεζουέλας. Ο πρέσβης της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ, Ραφαέλ Ραμίρεζ, ευχαρίστησε για την διεθνή υποστήριξη προς τη χώρα του.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
- Ξεπούλησαν το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας - Ξεπούλησαν 14 κερδοφόρα αεροδρόμια - Ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης (Έρχεται και η σειρά της Πάτρας) Δεν το έκανε ο Σαμαράς.... Το έκανε ο Τσίπρα που είναι κεντροαριστερός! Ξεπουλάνε πράγματα που δεν τους ανήκουν!!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Μας είπαν οτι έπρεπε να βγάλουμε δελτίο τύπου για την επιθεση στο Θέατρο Παραμυθίας χθες το βράδυ απο άγνωστους που παραβίασαν το ρολόι της ΔΕΗ κλέβοντας τις ασφάλειες και σπάζοντας το πορτάκι Αποτέλεςμα δεν είχαμε ρεύμα......Η παράσταση παρόλα αυτα εγινε .....Ελπιζω μεχρι της επόμενη Τετάρτη νάμαςτε ολοι καλα και το θέατρο επιςης για να ξαναπαίξουμε όλες τις παραστάσεις για τις οποίες έχουμε αγοράσει τα δικαίωμα τα Το θέμα Παλαιστινη οςο και αν ενοχλεί θα παραμείνει ζωντανό γιατι η δικαιοσύνη το απαιτεί Σας χρειαζόμαστε κοντά μας Οχι απλως σας περιμένουμε Αυτο ειναι εύλογο Σας χρειαζόμαστε κοντά μας όλους οςους πιστεύετε οτι αξίζει τον κόπο να παίζεται σημερα ενα τετοιο εργο ......Δεν ειναι αυτονόητο
---------------------------------------------------------------------------------------------------------- Νεο Κεντροαριστερο πολιτικό φορέα ιδρύει ο Κ. Λαπαβίτσας 8/4/2016 22.00
«Δεν έχω αντίρρηση να συνεργαστώ με τον Βαρουφάκη» είπε στις πρώτες του δηλώσεις αναφερόμενος στο νέο φορέα που ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει ο Κώστας Λαπαβίτσας. Σχετικά με συνεργασία του με τον κ. Βαρουφάκη τόνισε πως «δεν έχω καμία αντίρρηση να συνεργαστώ με τον Γιάνη Βαρουφάκη αλλά θα πρέπει να σταματήσει πρώτα να υποστηρίζει ότι μπορεί να εκδημοκρατίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τον Γιάνη τον ξέρω πολύ καλά εδώ και χρόνια, πριν γίνει πολιτικό πρόσωπο και εκτιμώ τις γνώσεις του και το έργο του ως οικονομολόγου αλλά αυτό που διατείνεται αυτή τη στιγμή για την Ε.Ε. δημιουργεί σύγχυση».
Μία νέα «κίνηση» στον χώρο της κεντροαριστεράς ανακοίνωσε ότι ιδρύει ο Κώστας Λαπαβίτσας. Έναν φορέα ο οποίος σύμφωνα με τον εμπνευστή του δεν θα είναι μόνο πολιτικός ούτε μόνο ακαδημαϊκός και θα έχει στόχο να πείσει τους Έλληνες πως η έξοδος της χώρας από την κρίση συνδυάζεται μόνο με έξοδο από το ευρώ και ενίσχυση του εθνικού χαρακτήρα του κράτους. Όπως επισήμανε ο κ. Λαπαβίτσας: «Η συμφωνία που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ευρέως καταγεγραμμένη ως αποτυχία από μεγάλα κομμάτια της ευρωπαϊκής αριστεράς. Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα κίνημα αναζήτησης μιας νέας πορείας και δεν είναι τυχαίο ότι έχουν γίνει δύο μεγάλα συνέδρια για το επονομαζόμενο Σχέδιο Β στο Παρίσι και στη Μαδρίτη. Δυστυχώς και στα δύο αυτά συνέδρια, και κυρίως στην Ισπανία, φάνηκε και μια μεγάλη σύγχυση. Εμείς από την Ελλάδα σε συνεργασία με ένα ευρύτερο πλέγμα ανθρώπων και οργανώσεων στην Ευρώπη που δουλεύουμε το μόνο πραγματικό Σχέδιο Β εδώ και χρόνια έχουμε αρχίσει να συνδυάζουμε τις δυνάμεις μας». Συνεχίζοντας με τους προβληματισμούς του που οδήγησαν στην ίδρυση του νέου φορέα λέει χαρακτηριστικά: «Θέλουμε λοιπόν να καταθέσουμε αυτό το σχέδιο με πειστικό τρόπο και τονίζω ότι αυτό γίνεται στη βάση της αποτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ γιατί η ιστορική εμπειρία έχει πολύ μεγάλη σημασία. Αυτός είναι και ο λόγος που ξεκινάμε μια νέα προσπάθεια που θα κινηθεί στον ενδιάμεσο χώρο για την ώρα, στον πανεπιστημιακό, πνευματικό, επιστημονικό και στον πολιτικό αλλά δεν είναι πολιτική πρωτοβουλία μόνο, όπως και δεν είναι ακαδημαϊκή πρωτοβουλία».
«Οι προτάσεις μας θα είναι βασισμένες σε στοιχεία, ολιγόλογες και στοχευμένες ώστε να απαντούν σε συγκεκριμένα προβλήματα της κοινωνίας για την διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής. Ταυτόχρονα θα οργανώσουμε και πολιτικές παρεμβάσεις που θα στηρίζονται σε αυτή την ανάλυση για να κάνουμε το μήνυμα αυτό κατανοητό και πολιτικά αποδεκτό από αυτούς που έχουν κυρίως χτυπηθεί από την υφιστάμενη πολιτική της Ευρώπης», προσέθεσε σε συνέντευξη που έδωσε στο pressproject.gr Eρωτώμενος για το αν θα συνεργαστεί με άλλα κόμματα ή κινήσεις στην Ευρώπη ο κ. Λαπαβίτσας είπε: «Ο κεντρικός ομιλητής στις 27 Απριλίου στην παρουσίαση της πρότασής μας θα είναι ο Λα Φοντέν από το De Linke. Θα υπάρχουν επίσης εκεί πολιτικά στελέχη από το κόμμα των Καταλανών που αποτελεί το πιο προοδευτικό κομμάτι της συνεργασίας με τους Podemos. Θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από το σοσιαλιστικό κόμμα της Σλοβενίας και θα είναι και άλλοι από Γαλλία και άλλες χώρες. Η προσπάθεια είναι ενωτική με μεγάλα κομμάτια της αριστεράς που δεν συμφωνούν φυσικά σε όλα αλλά έχουν καταλάβει ότι δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή όσο το νομισματικό σύστημα είναι αυτό που είναι».
Σχετικά με συνεργασία του με τον κ. Βαρουφάκη τόνισε πως «δεν έχω καμία αντίρρηση να συνεργαστώ με τον Γιάνη Βαρουφάκη αλλά θα πρέπει να σταματήσει πρώτα να υποστηρίζει ότι μπορεί να εκδημοκρατίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τον Γιάνη τον ξέρω πολύ καλά εδώ και χρόνια, πριν γίνει πολιτικό πρόσωπο και εκτιμώ τις γνώσεις του και το έργο του ως οικονομολόγου αλλά αυτό που διατείνεται αυτή τη στιγμή για την Ε.Ε. δημιουργεί σύγχυση». Τέλος ο κ. Λαπαβίτας ανακοίνωσε ότι η ιδρυτική ημερομηνία θα πρέπει να θεωρείται η 27η Απριλίου, αν και οι διεργασίες ξεκινούν από σήμερα, με την δημιουργία μιας ιστοσελίδας η οποία θα βγει στον αέρα άμεσα.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Εκτακτο: Έλληνας Ιερέας ΔΕΝ ξυλοκοπήθηκε από πεζοναύτη που τον πέρασε για τρομοκράτη
9/4/2016
Ένας λάθος στην ηλεκτρονική σελίδα της ΕΡΤ ήταν αρκετό για να δημιουργηθεί ψεύτικο viral το βράδυ της Παρασκευής στο Twitter. Μια είδηση του 2009, για έναν Αμερικανό πεζοναύτη που ξυλοκόπησε Έλληνα ορθόδοξο ιερέα γιατί τον πέρασε για Άραβα τρομοκράτη, αναδημοσιεύτηκε εκ παραδρομής και στη συνέχεια έγινε copy paste από μεγάλα ειδησεογραφικά site όπως το enikos.gr, το euro2day.gr. Τα λάθη είναι ανθρώπινα, η αναπαραγωγή τους όμως αναδεικνύει ένα μικρό προβληματάκι στον έλεγχο των πληροφοριών. Το τι ακολούθησε μπορείτε να το φανταστείτε.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Δυο χιλιάδες άνθρωποι στο Παρίσι διαδήλωσαν κατά των 6.500 απολύσεων στη General Electric
Ανάμεσα στους εκατοντάδες από τη Γαλλία, ήταν και άλλοι από Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο και Πολωνία
8.4.2016 | 23:14
Τουλάχιστον 2.500 εργαζόμενοι στην εταιρεία General Electric (GE) κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους του Παρισιού, στο πλαίσιο μιας ημέρας δράσης που διοργανώθηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εναντίον του σχεδίου αναδιάρθρωσης που έχει καταρτίσει ο αμερικανικός όμιλος, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την κατάργηση 6.500 θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. Μεταξύ των διαδηλωτών, 700 ήλθαν από τη Γερμανία, εκατοντάδες από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, το Βέλγιο και την Πολωνία. Πολλοί εργάζονται στον τομέα ενέργειας της Άλστομ, την οποία εξαγόρασε πριν από 4 μήνες ο αμερικανικός κολοσσός, μετέδωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Σφυρίγματα αλλά και οι ήχοι από κλάξον και ροκάνες ακούγονταν, ενώ το πλήθος κρατούσε πανό όπου αναγράφονταν συνθήματα όπως: «Σταματήστε τη σφαγή των εργαζόμενων», «βιομηχανική ιστορία 108 ετών στα σκουπίδια» ή στα αγγλικά «EUActionDay_GE General Electric : κρατήστε τον λόγο σας, σταματήστε τις περικοπές θέσεων εργασίας». «Η GE δεν είχε ποτέ δει αυτού τους είδους τη διαδήλωση. Εξαιτίας της απουσίας επενδύσεων, όλες οι μονάδες απειλούνται. Όλοι εκείνοι που βρίσκονται εδώ, ήλθαν εδώ για να πουν όχι στο σχέδιο αναδιάρθρωσης, ναι σε ένα σχέδιο επενδύσεων για το μέλλον» δήλωσε ο Λοράν Σαντουάρ, από τη συνδικαλιστική ένωση CGT. «Δεν δίνουν δεκάρα για τα κοινωνικά ζητήματα. Έχουν παχυλούς μισθούς, καταστρέφουν τις δουλειές μας. Θα συνεχίσουμε τη μάχη μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενωμένοι κι αλληλέγγυοι, για τις οικογένειές μας, τα νοικοκυριά μας, την αγοραστική μας δύναμη. Δεν θα κάνουμε πίσω» υπογράμμισε ο Βόλφγκανγκ Λεμπ της γερμανικής συνδικαλιστικής ένωσης IG-Metall. Πέρα από τη διαδήλωση στο Παρίσι, «κινητοποιήσεις – απεργίες, στάσεις εργασίας – πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα σε περισσότερες από 40 μονάδες στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Τσεχία, τη Σουηδία και την Ελβετία» σύμφωνα με την διεθνή ομοσπονδία συνδικαλιστικών ενώσεων industriALL.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πρόταση νόμου η Νεα Δημοκρατια για για δικαιωμα ψήφου σε αποδημους Ελληνες ομογενής
Με ισχυρό χαρτί την πρόταση νόμου που κατέθεσε χθες η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή για την ψήφο των ομογενών στις εθνικές εκλογές, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τον πρώτο, με την ιδιότητα του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κύκλο επαφών με τον ελληνισμό των ΗΠΑ. «Οι απόδημοι Ελληνες είναι η πολύτιμη προστιθέμενη δύναμη που έχει ανάγκη ο ελληνισμός, ιδιαίτερα στην πολύ δύσκολη περίοδο που περνάει η πατρίδα μας. Είναι καθήκον μας να τους στηρίξουμε με έργα. Να τους κάνουμε συμμέτοχους στην προσπάθεια ανόρθωσης της Ελλάδας», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης, καλώντας το σύνολο των βουλευτών του Κοινοβουλίου να υπερψηφίσει τη «γαλάζια» πρόταση. Ο κ. Μητσοτάκης επιστρέφει την Τρίτη στην Αθήνα. Γραφει η Καθημερινη.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Συρος προσφυγας και εφοπλιστης. Αγορασε καραβι στην Ελλαδα. Γραφει σημερα η εφημεριδα Παρασκηνιο.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Εκμεταλλευονται την οικονομικη καταρρευση της Χωρας. Βαζουν φωτια σε Θρακη και Μακεδονια, τουρκοι και Βαρντασκοσκοπιανοι. Ο τουρκος πρεσβης ανεφερθηκε σε «καταπιεσμενη τουρκικη μειονοτητα». Στον Καναδα, ο βαρντασκοσκοπιανος πρεσβης μιλησε με φοντο έναν χαρτη της «Μεγαλης Βαρντασκοσκοπιανης Μακεδονιας». Γραφει η Ανεξαρτησια
Ο Αττιλας στη Θρακη! Ξεπερασε τα ορια των συνηθων προκλησεων ο τουρκομογγολος πρεσβευτης Κεριμ Ουρας αποκαλωντας την Ελλαδα "ανελευθερη χωρα". Γραφει η Δημοκρατια.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
«Το καναρινι στο ορυχειο» η η τυχη των Χριστιανων στη Μεση Ανατολη. Γραφει ο Δρομος της Αριστερας.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Υπουργικη λυση για το Νοσοκομειο «Παπαγεωργιου» στη Θεσσαλονικη. Ο Ανδρεας Ξανθος εσωσε προσωρινα τις εφημεριες. Είναι αδιανοητο ειπε να μην λειτουργει αυτό το Νοσοκομειο. Γραφει η Μακεδονια.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Οι δυνάμεις της Υεμένης ματαίωσαν την επίθεση του παιδόφιλου μονάρχη στην Mareb... (Yemeni forces thwart the Saudi offensive in Mareb)
Ο Στρατός της Υεμένης και οι λαϊκές επιτροπές ανέτρεψαν μια προσπάθεια από τις Σαουδικές δυνάμεις να προχωρήσουν προς την κατεύθυνση της στρατηγικής πόλης Serwah στην κεντρική επαρχία Marib την Παρασκευή. Σύμφωνα με μάχης πηγές από το Al-Manar, της Σαουδικής Αραβίας δυνάμεις προσπάθησαν να προχωρήσουν προς την Serwah νωρίς νωρίς το πρωί της Παρασκευής! Ωστόσο, η επίθεσή τους ματαιώθηκε από τον στρατό της Υεμένης και τις λαϊκές επιτροπές. Οι Σαουδικές δυνάμεις φέρεται να υπέστησαν βαριές απώλειες τόσο απο ανθρώπινο δυναμικό οσο και τα όπλα τους και το οπλοστάσιο μετά την αποτυχημένη διείσδυση .
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Προς ακτιβιστή υπουργό, που ως "εθελοντής" προσφέρει αφολοκερδώς υπηρεσίες στην πατρίδα: Δες πως επιστρέφουν στα σπίτια τους οι Σύροι πρόσφυγες... ενώ εσύ συνεχίζεις φονικό εμπάργκο εναντίον της Συρίας και διακοπή διπλωματικών σχέσεων!
Με τη χαρά και την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, ζωγραφισμένα τα πρόσωπα των κατοίκων-προσφύγων της ιστορικής Παλμύρας, που επιστρέφουν στην Απελευθερωμένη πρωτεύουσα της Ζηνοβίας... στη γη τους, τα σπίτια τους, την πατρίδα τους! Χθες η Παλμύρα... τώρα η Ράκα [Ποια είναι η “Καλλινίκη” (Ράκα), που “ανακάλυψαν” οι δημοσιογράφοι;]!... είναι το σύνθημα των μαχητών της Λευτεριάς στη Συρία!
Αυτοί δεν ήταν μισθοφόροι φονιάδες με 3.000 δολάρια το μήνα, ώστε τώρα που ο λαός της Συρίας προχωράει στη Νίκη, να πάρουν τα δουλεμπορικά του φασίστα Ερντογάν, για να σηκώνουν τη σημαία των φονιάδων στον Πειραιά, στο Σύνταγμα, στη Θεσσαλονίκη κι αλλού..
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αρτσάχ ή Ναγκόρνο Καραμπάχ – Η ιστορία και η εστία έντασης με το Αζερμπαϊτζάν
Οι ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του διεφθαρμένου δικτάτορα Αλίεφ κατά του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) τη νύχτα της 1ης προς την 2α Απριλίου 2016, συσπείρωσαν και πάλι όλους τους Αρμενίους τόσο στην Αρμενία όσο και στη διασπορά, κατά του διαχρονικού εχθρού, του δεύτερου δηλαδή τουρκικού κράτους που προέκυψε μετά το... τέλος του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, φέροντας το όνομα της ιρανικής επαρχίας Αζερμπαϊτζάν (Ατροπατηνή). Με την υποκίνηση του αλαζονικού «μεγάλου αδελφού» Ταγίπ Ερντογάν, που βλέπει να καταρρέουν τα σχέδιά του στη Συρία, αλλά και την οικονομική δυσπραγία που προκαλεί στη χώρα του η πρωτοφανής υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, ο Ιλχάμ Αλίεφ θεώρησε πως η προσφορότερη επιλογή γι’ αυτόν θα ήταν η προσφυγή στη στρατιωτική βία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, με την υποστήριξη τζιχαντιστών και Γκρίζων Λύκων!
Οι Αζέροι υποστηρίζουν πως η περιοχή τούς ανήκει και πως οι στρατιωτικές τους επιχειρήσεις έχουν σαν σκοπό την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας τους. Αντίθετα, για την αρμενική πλευρά, εκτός από τα ιστορικά δικαιώματα που διατηρούν σε μια γη που την κατοικούσαν πολύ πριν έρθουν οι Τουρκοαζέροι (Τάταροι), προέχει το απαράγραπτο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών, αρχή που ίσχυσε κατά την κατάρρευση και αποσύνθεση της Σοβιετικής Ένωσης, με εξαίρεση το Αρτσάχ! Αξίζει να σημειωθεί πως το «Αζερμπαϊτζάν» είναι ένα σύνθετο όνομα που προέρχεται από τις περσικές λέξεις «αζέρ» που σημαίνει «φωτιά» και «μπαϊτζάν» που σημαίνει «χώρα», εξού και η κατά κόρον διαφημιζόμενη «Γη του πυρός».
Το 1979, δηλαδή λίγα χρόνια πριν από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, βάσει των επίσημων στοιχείων κατοικούσαν στη χώρα 4.700.000 Αζέροι (78,1% του πληθυσμού), 475.000 Αρμένιοι, ομοίως 475.000 Ρώσοι, 158.000 Λεζγκί, 35.500 εβραίοι καθώς και καμιά δεκαριά άλλες εθνότητες, όπως Άβαροι, Ταλίς, Γεωργιανοί κτλ. ανεβάζοντας τον συνολικό πληθυσμό της χώρας σε 6.026.515. Είναι εντυπωσιακό πως μόλις τριάντα χρόνια μετά (με βάση στοιχεία του 2009), ενώ ο συνολικός πληθυσμός της χώρας εμφανίζεται να έχει αυξηθεί σε 8.922.400, ο μεν αριθμός των Αζέρων έχει ανέλθει σε 8.172.800 (91,6% του πληθυσμού), ενώ όλες οι άλλες εθνότητες (φυσικά δεν έχει μείνει ούτε ένας Αρμένιος), απαρτίζουν μόλις το 8,4% του συνολικού πληθυσμού. Γεγονός που αποδεικνύει πως υπό το βάρος της καταπίεσης, εγκαταλείπουν τις εστίες τους και οι υπόλοιπες εθνικές μειονότητες που ζούσαν στη χώρα!
Η σύσταση της Δημοκρατίας του Αρτσάχ
Το Ναγκόρνο (ορεινό) Καραμπάχ ή «Αρτσάχ», όπως το αποκαλούν οι Αρμένιοι με την αρχαία ονομασία του, είναι ένα νεοσύστατο κράτος με δημοκρατικό πολίτευμα. Ιδρύθηκε το 1991 κηρύσσοντας την ανεξαρτησία του από το Αζερμπαϊτζάν μετά από καθολικό δημοψήφισμα. Η κήρυξη της ανεξαρτησίας έγινε με χρήση του σχετικού δικαιώματος που παρείχε το ισχύον τότε σοβιετικό σύνταγμα, και αφού αποδεδειγμένα η παραμονή εντός των ορίων του Αζερμπαϊτζάν είχε καταστεί αδύνατη, μετά τις φρικαλεότητες που είχαν διαπράξει οι Αζέροι σε βάρος των Αρμενίων σε διάφορες περιοχές και κυρίως στην πόλη Σουμγκάιτ. Πρόκειται για μια γεωγραφική περιοχή της ιστορικής Αρμενίας με σχεδόν αποκλειστικά Αρμένιους κατοίκους, που το 1923 είχε υπαχθεί διοικητικά ως «Αυτόνομη Διοικητική Περιφέρεια του Ορεινού Καραμπάχ» (Ομπλάστ) στην ξένη προς τους ίδιους και ταυτόχρονα καταπιεστική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν.
Η υπαγωγή είχε γίνει με αυθαίρετη απόφαση του σοβιετικού δικτάτορα Ιωσήφ Στάλιν, στο πλαίσιο του κατακερματισμού της Αρμενίας και παρά τις έντονες διαμαρτυρίες και επίμονες δραματικές εκκλήσεις των κατοίκων της περιφέρειας προς τη Μόσχα. Με την ίδια απόφαση, ο Στάλιν είχε προσαρτήσει στο Αζερμπαϊτζάν και την περιφέρεια του Ναχιτσεβάν, που βρίσκεται δυτικά της Αρμενίας, στα σύνορα δηλαδή με την Τουρκία, χωρίς να συνορεύει με το Αζερμπαϊτζάν, ενώ την αρμενική περιοχή του Τσαβάχκ με πάνω από 90% Αρμενίους κατοίκους, την είχε προσαρτήσει στη δική του πατρίδα, τη Γεωργία.
Ήταν μια απόφαση την οποία ουδέποτε αποδέχτηκαν οι Αρμένιοι.
Τον Απρίλιο του 1965, εποχή της παντοδυναμίας του ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Λεονίντ Μπρέζνιεφ, ξέσπασαν ταραχές τόσο στο Στεπανακέρτ, πρωτεύουσα του Αρτσάχ, όσο και στο Ερεβάν, με αίτημα την ένωση του Αρτσάχ στη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Αρμενίας. Σε πρωτοφανείς σε όγκο διαδηλώσεις, οι παράτολμοι νεαροί τότε Αρμένιοι βροντοφώναζαν επί ημέρες «τα χώματά μας, τα χώματά μας». Ταυτόχρονα, επιτροπή κατοίκων του Αρτσάχ μεταβαίνοντας στο Κρεμλίνο επέδιδε σχετικό γραπτό αίτημα στην ηγεσία της ΕΣΣΔ. Μάταια όμως. Σε μια κατάσταση όμοια με της τουρκοκρατούμενης βόρειας Κύπρου σήμερα, το Αρτσάχ ήταν καταδικασμένο να περιμένει άλλες τρεις δεκαετίες την απελευθέρωση του! Κάνοντας μια σύγκριση του τι θα συνέβαινε εάν οι Αρμένιοι του Αρτσάχ υπέκυπταν στη μοίρα τους, βλέπουμε ότι κατά την εποχή της προσάρτησης τόσο της περιοχής τους όσο και του Ναχιτσεβάν στο Αζερμπαϊτζάν, πλέον του ημίσεος των κατοίκων του Ναχιτσεβάν ήσαν οι Αρμένιοι. Εξαιτίας όμως της συστηματικής εθνοκάθαρσης που πραγματοποίησε το καθεστώς του Μπακού, σταδιακά δεν είχε μείνει ούτε ένας Αρμένιος στην περιοχή.
Η τελευταία πράξη του εγκλήματος σε βάρος του Ναχιτσεβάν εκτυλίχθηκε το 2005, όταν στρατιωτικές μονάδες του δικτάτορα Αλίεφ αφάνισαν ό,τι είχε απομείνει από το ιστορικό αρμενικό νεκροταφείο της πόλης Τζούλφα (Τζουγά στην αρμενική), ενός πολιτιστικού μνημείου της ανθρωπότητας με χιλιάδες ανεκτίμητης αξίας «σταυρόπετρες» (χατσκάρ) που περιλαμβάνονταν στον κατάλογο παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Καταστροφές στο πνεύμα των πολιτιστικών εγκλημάτων που διέπραξαν πρόσφατα οι τζιχαντιστές στην Παλμύρα της Συρίας! Η μοίρα που επιφύλαξαν οι Αζέροι στους Αρμένιους του Ναχιτσεβάν ήταν ακόμα μια απόδειξη για τους σκληροτράχηλους κατοίκους του Αρτσάχ, ότι η περαιτέρω συμβίωση με τους τουρκογενείς γείτονές τους ήταν εντελώς αδύνατη!
Από την αρχαιότητα έως τις ημέρες μας
Το Αρτσάχ βρίσκεται στην Υπερκαυκασία και συνορεύει δυτικά με την Αρμενία, ανατολικά και βόρεια με το Αζερμπαϊτζάν και νότια με το Ιράν. Ο Στράβων στα Γεωγραφικά του αποκαλεί το Αρτσάχ «Ορχιστηνή». Γράφει συγκεκριμένα: «έστι δε και η Φαυηνή της Αρμενίας επαρχία και η Κωμισινή και Ορχιστηνή πλείστην ιππείαν παρέχουσα». Δηλαδή: «είναι και η Φαυηνή επαρχία της Αρμενίας καθώς επίσης και η Κωμισινή και η Ορχιστηνή, που εκτρέφει πολλά άλογα». Πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη και στα χρόνια που η υπόλοιπη Αρμενία ήταν ολοκληρωτικά υπόδουλη, το Αρτσάχ παρέμενε ημιανεξάρτητο, χωρισμένο σε πέντε αρμενικά πριγκιπάτα (Μελικουτιούν) που υπάγονταν στον Σάχη της Περσίας. Η κατάσταση αυτή άλλαξε στα μέσα του 18ου αιώνα, όταν άρχισαν να εγκαθίστανται στη περιοχή τουρκικά φύλα, προκαλώντας πολεμικές συγκρούσεις με τις δυνάμεις των Αρμένιων πριγκίπων (Μελίκ). Επίσης, από το 551 μέχρι το 1828 στο Αρτσάχ υπήρχε τοπικό αρμενικό Καθολικοσάτο (Πατριαρχείο – Աղուանից կաթողիկոսութիւն), με 81ο και τελευταίο Καθολικό τον Σαρκίς Β΄ Καντσασαρετσί (1810-1828). Έκτοτε η έδρα μετατράπηκε σε Μητρόπολη.
Σήμερα η επίσημη ονομασία του κράτους είναι «Δημοκρατία του Αρτσάχ», με πρωτεύουσα την πόλη Στεπανακέρτ. Πολιτιστική πρωτεύουσα της δημοκρατίας είναι η αρχαία αρμενική πόλη Σουσί, που απελευθερώθηκε τον Μάιο του 1992, μετά από σφοδρές μάχες των Αρμένιων αγωνιστών κατά των συντριπτικά πολυπληθέστερων αζερικών δυνάμεων. Οι περίπου 140.000 κάτοικοι της δημοκρατίας είναι όλοι Αρμένιοι, ενώ κατά την περίοδο της κυριαρχίας στη περιοχή κατοικούσαν και Αζέροι που αποτελούσαν περίπου το 10% του πληθυσμού. Όλοι αυτοί εγκατέλειψαν τη χώρα μετά την έναρξη των εχθροπραξιών. Ως αποτέλεσμα των μαχών, οι Αρμένιοι του Καραμπάχ κατόρθωσαν να διασώσουν μεγάλο μέρος της πρώην Αυτόνομης Διοικητικής Περιφέρειας του Αρτσάχ, αλλά και να απελευθερώσουν μερικές ακόμη γειτονικές περιοχές. Αντίθετα, μέρος της περιοχής Σαχουμιάν και τα ανατολικά τμήματα του Μαρτακέρτ και του Μαρτουνί, περιήλθαν στον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν.
Τον Μάιο του 1994 υπεγράφη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Αρτσάχ, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, η οποία παρέμενε σε ισχύ μέχρι πρόσφατα, παρά τις σποραδικές –ενίοτε όμως αιματηρές– παραβιάσεις. Έκτοτε διεξάγονταν διαπραγματεύσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας με τη διαμεσολάβηση της λεγόμενης Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ υπό τη συμπροεδρία της Γαλλίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Παρά ταύτα, με σκοπό την άσκηση πίεσης προς την αρμενική πλευρά, το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία συνέχιζαν να κρατούν κλειστά τα σύνορά τους με την Αρμενία, προσπαθώντας να της προκαλέσουν οικονομική ασφυξία. Σήμερα, μετά από δύο και πλέον δεκαετίες ανεξαρτησίας, το Αρτσάχ δεν αποτελεί μια «γκρίζα ζώνη» διακυβέρνησης, αλλά μια δημοκρατική οντότητα που έχει συσταθεί με βάση την αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών, με εξαιρετική διοικητική δομή και λειτουργία, με μια απόλυτα ελεύθερη κοινωνία πολιτών και εκλεγμένη κυβέρνηση, με πλήρη οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή. Συνοπτικά, ένα μικρό κράτος που διαθέτει όλες τις ιδιότητες μιας ανεξάρτητης πολιτείας, εκτός από διεθνή αναγνώριση. Οι εκλεγμένες αρχές της χώρας δηλώνουν με κάθε ευκαιρία ότι θα ήσαν ευτυχείς να υποδεχτούν διεθνείς παρατηρητές και επισκέπτες που θα επιθυμούσαν να εξετάσουν την κατάσταση επιτόπου και να διαπιστώσουν με τα δικά τους μάτια τις αβάσιμες και ανιστόρητες προσπάθειες παραπληροφόρησης που καταβάλλει η αζερική πλευρά.
Το χρονικό της ίδρυσης της Δημοκρατίας του Αρτσάχ
Η Δημοκρατία του Αρτσάχ συστάθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 1991 στα εδάφη της πρώην Αυτόνομης Διοικητικής Περιφέρειας του Αρτσάχ και μέρος της παρακείμενης περιοχής Σαχουμιάν (Shahumyan). Εκείνη την ημέρα η κοινή σύνοδος των συμβουλίων των δύο ανωτέρω περιοχών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων λαϊκών συμβουλίων όλων των στρωμάτων, ψήφισε μια Διακήρυξη για τη σύσταση του Αρτσάχ. Η νομοθεσία της ΕΣΣΔ και το δικαίωμα των εθνών στην αυτοδιάθεση που καθορίζονται στα πλέον σημαντικά διεθνή έγγραφα, απετέλεσαν τη νομική βάση αυτής της πράξης. Αργότερα, κάνοντας χρήση του δικαιώματος για διεξαγωγή ανεξάρτητου δημοψηφίσματος σχετικά με τη νομική και κρατική υπόστασή της περιοχής, όπως καθόριζε η σοβιετική νομοθεσία, το Συμβούλιο των Λαϊκών Αντιπροσώπων της Αυτόνομης Διοικητικής Περιφέρειας του Αρτσάχ εξέδωσε σχετική απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της δημοκρατίας. Το δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 1991 εν μέσω ανηλεών βομβαρδισμών από τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν. Στο δημοψήφισμα, στο οποίο συμμετείχε το 82,2% των ψηφοφόρων, έλαβαν μέρος και οι κάτοικοι της επαρχίας Γκετασέν, αποκτώντας έτσι νόμιμα δικαίωμα ένταξής της στη Δημοκρατία του Αρτσάχ. Η πλειονότητα των κατοίκων που δεν συμμετείχε στο δημοψήφισμα ήσαν κάτοικοι των αζερικών οικισμών.
Το ψηφοδέλτιο εκτυπώθηκε σε τρεις γλώσσες: την αρμενική, την αζερική (τουρκική) και τη ρωσική. Το 99,89% των ψηφοφόρων που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας της δημοκρατίας. Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, καθώς επίσης και ο δημοκρατικός και διαφανής τρόπος διεξαγωγής του, αναγνωρίστηκαν από τους ανεξάρτητους διεθνείς παρατηρητές. Το Ανώτατο Συμβούλιο (Κοινοβούλιο) του Αρτσάχ, που διαμορφώθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 1991, υιοθέτησε μια Διακήρυξη Ανεξαρτησίας επικυρώνοντας έτσι τόσο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος όσο και την αλληλουχία των νομικών εγγράφων που καθόριζαν την εφαρμογή του δικαιώματος του λαού στην αυτοδιάθεση και την πολιτική του υπόσταση. Στην αρχή η Δημοκρατία του Αρτσάχ αποτέλεσε κοινοβουλευτική δημοκρατία. Λόγω όμως των ευρείας κλίμακας στρατιωτικών επιχειρήσεων του Αζερμπαϊτζάν, η πολιτεία αναγκάστηκε να περιορίσει τις εξουσίες του νομοθετικού και του εκτελεστικού σώματος, και τον Αύγουστο του 1992 το Κοινοβούλιο σχημάτισε ένα νέο ειδικό όργανο, την Κρατική Επιτροπή Άμυνας (ΚΕΑ). Η ΚΕΑ κινητοποίησε και συγκέντρωσε τις εσωτερικές δυνάμεις της δημοκρατίας για να αποκρούσει τις ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις του εχθρού. Επικεφαλής της επιτροπής ετέθη ο Ρομπέρτ Κοτσαριάν, ο οποίος και ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού.
Μετά όμως από την υπογραφή της συμφωνίας για εκεχειρία, η ανάγκη για ένα δημοκρατικότερο σύστημα διακυβέρνησης έγινε πλέον επιτακτική. Έτσι, στις 21 Δεκεμβρίου 1994 το ανώτατο Συμβούλιο του Αρτσάχ υιοθέτησε το θεσμό της Προεδρίας. Ο επικεφαλής της ΚΕΑ Ρομπέρτ Κοτσαριάν εκλέχτηκε από το Κοινοβούλιο ως ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Αρτσάχ. Σύμφωνα με το νόμο «Περί του Προέδρου», οι επόμενες προεδρικές εκλογές έπρεπε να πραγματοποιηθούν σε δύο χρόνια, μέσω γενικών εκλογών και για θητεία πέντε ετών. Στις 24 Νοεμβρίου 1996 διεξήχθη η πρώτη καθολική ψηφοφορία με την οποία ο Ρομπέρτ Κοτσαριάν επανεκλέχτηκε πρόεδρος του Αρτσάχ. Την 1η Σεπτεμβρίου 1997, λόγω της ανάληψης της πρωθυπουργίας της Δημοκρατίας της Αρμενίας από τον Ρομπέρτ Κοτσαριάν, διεξήχθη έκτακτη καθολική ψηφοφορία για την εκλογή νέου προέδρου, από τις οποίες νικητής ανεδείχθη ο Αρκάντι Γουκασιάν. Επανεξελέγη για δεύτερη θητεία τον Αύγουστο του 2002. Οι τέταρτες κατά σειράν προεδρικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν στις 19 Ιουλίου 2007, τις οποίες κέρδισε ο σημερινός Πρόεδρος του Αρτσάχ Πακό Σαακιάν που επανεξελέγη στις 19 Ιουλίου 2012.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΙΣΡΑΗΛ Επεκτείνει το τείχος στη Δυτική Οχθη
ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Τις έντονες αντιδράσεις των Παλαιστινίων προκαλεί από χτες η εμφάνιση ισραηλινών γερανών και μπουλντόζων στο Μπέιτ Τζάλα, που βρίσκεται κοντά στη Βηθλεέμ της Δυτικής Οχθης, με στόχο την έναρξη εργασιών για την επέκταση του τείχους «Απαρτχάιντ» της ντροπής από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η δημιουργία τείχους ύψους οκτώ μέτρων στην περιοχή θα αποκόψει την πρόσβαση πολλών Παλαιστινίων χωρικών στους ελαιώνες τους καθώς το σχέδιο αποσκοπεί στη συνέχιση αρπαγής της παλαιστινιακής γης, με το πρόσχημα της λήψης μέτρων για την «ασφάλεια». Το ίδιο 24ωρο, Παλαιστίνιοι διπλωμάτες στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη προωθούν σε Αραβες ομολόγους τους σχέδιο απόφασης που θα καταδικάζει τη διεύρυνση των παράνομων εβραϊκών εποικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης με σκοπό την ψήφισή του από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΑΝΟΪ.-- Τα «σύννεφα» που παραμένουν στις σχέσεις Κίνας - Βιετνάμ καταγράφουν οι χτεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών του Βιετνάμ, Λε Χάι Μπινχ, που μετέφερε την έντονη αντίδραση της χώρας του για τη μεταφορά κινεζικής εξέδρας γεωτρήσεων σε σημείο του κόλπου του Τονκίν (περιοχή για την οποία οι τόνοι έχουν υψωθεί επανειλημμένα μεταξύ των δύο χωρών και στο παρελθόν).
ΚΑΪΡΟ.-- Τη δημιουργία μίας μεγάλης γέφυρας πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα, που θα ενώνει την Αίγυπτο με τη Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε χτες στο Κάιρο ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν, κατά τη χτεσινή, δεύτερη μέρα της πενθήμερης επίσημης επίσκεψης στην Αίγυπτο, με την οποία επιδιώκει συμφωνίες αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων στον τομέα της Αμυνας, της αντιτρομοκρατίας και της ανάπτυξης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.
ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ.-- Αντιμέτωπος με διαδηλωτές ήρθε χτες στη Φιλαδέλφεια, στο πλαίσιο προεκλογικής συγκέντρωσης της συζύγου του, Χίλαρι, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Οι διαδηλωτές επέκριναν ως αρνητικές τις μεταρρυθμίσεις στον ποινικό κώδικα του 1994, εκτιμώντας ότι προκάλεσαν πολλαπλασιασμό της καταδίκης Αφροαμερικανών.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Συρια. Απαγωγές και εκτελέσεις δεκάδων εργατών
Χτες, μερικές βδομάδες μετά την κλιμάκωση των σφοδρών συγκρούσεων του συριακού στρατού με ισλαμιστές μισθοφόρους και τις σημαντικές επιτυχίες των συριακών δυνάμεων, που είχαν ως αποτέλεσμα την ανακατάληψη εδαφών της Κεντρικής Συρίας, ανακοινώθηκε η ομηρία αρκετών εκατοντάδων Σύρων εργατών και εργολάβων της τσιμεντοβιομηχανίας «αλ Μπαντιγέ», βορειοανατολικά της περιοχής Αμπού Αλ Σαμάτ, στα περίχωρα της Δαμασκού, από τζιχαντοφασιστες του «Ισλαμοφασιστικού κράτους». Οι τελευταίοι, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ξένων δικτύων, προχώρησαν το πρωί της Παρασκευής στις εκτελέσεις 175 εργατών, αφού προηγουμένως άλλοι 70 εξ αυτών είχαν καταφέρει να δραπετεύσουν... Νωρίτερα, ένοπλοι μισθοφορικων ομάδων ισλαμοφασιστων αποκεφαλιστων των δυτικων αποικιοκρατων του «Ελεύθερου Στρατού της Συρίας» όπως τον ονομαζουν οι αποικιοκρατες ανακατέλαβαν τη μεθοριακή πόλη Αλ Ράι, που βρίσκεται στα σύνορα με την Τουρκία, χρησιμοποιώντας οπλισμό προερχόμενο από την Τουρκία και άλλες ξένες δυνάμεις. Οι ίδιες δυνάμεις προωθούνται στην περιοχή, έχοντας, όπως αναφέρουν ξένα δίκτυα, ως σκοπό την ανακατάληψη της Ράκα, που θεωρείται «πρωτεύουσα» του «χαλιφάτου» των τζιχαντοφασιστών.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Για χουντολάγνους ..
"Ο προστάτης της Ελλάδας Παπαδόπουλος, νέος δούλεψε στον επισιτισμό του γερμανικού στρατού, κλέβοντας τρόφιμα απο το λαό του για να τραφεί ο γερμανικός στρατός, υπο τον σφαγέα ταγματασφαλίτη Κουρκουλάκο, για τον οποίο αναφέρει έκθεση της Αγγλικής υπηρεσίας πληροφοριών στις 18 Ιουλίου 1944: "Στις 24 Απριλίου 1944 το τάγμα εθελοντών Λεωνίδας εκτέλεσε 110 Ελληνες απο τον Ανώτατο διοικητή των ταγμάτων Ασφαλείας Κουρκουλάκο, σε αντίποινα για το φόνο 2 Γερμανών αξιωματικών.
Απο τις 12 έως 20 Απριλίου τα τάγματα υπο τον Κουρκουλάκο φέρθηκαν με μεγάλη βαρβαρότητα... Την 1η Μαίου και υπο Γερμανική επιτήτηση το τάγμα εκτέλεσε 40 Ελληνες συμπεριλαμβανομένων γυναικών." Το όνομα Κουρκουλάκος είχε γίνει συνώνυμο της θηριωδίας στην Κατοχή στην Πελοπόνησσο. Αργότερα στη μεταπολεμική Ελλάδα ο Κουρκουλάκος ήταν ένας καθως πρέπει στραιωτικός και έγινε υποστράτηγος. Ωσπου στις 13 /2/1969 στη χούντα, ο Κουρκουλάκος 76 ετών γέρος αναλαμβάνει διοικητής της Αγροτικής τράπεζας με εντολή Παπαδόπουλου.Παντελώς άσχετο με τα τραπεζικά.
Γιατί; Με το διορισμό του τον επιβράβευε ο Παπαδόπουλος που είχε κρατήσει το στόμα του κλειστό, και τον βοηθούσε να μήν αναφέρει ποτέ ότι ο Παπαδόπουλος είχε ενταχθεί στην επισιτιστική υπηρεσία του Κουρκουλάκου επιδιώκοντας να επωφεληθεί "χωρίς όμως να εκτεθεί πολύ" Αλλος ένας που ήξερε το μυστικό ήταν ο Νικήτας Σιώρης διερμηνέας του Γεεμανικού φρουραρχείου Πάτρας, στενός συνεργάτης του Κουρκουλάκου. Δέν τον ξέχασε ο Παπαδόπουλος. Τον έκανε υφυπουργό Οικονομικών στις 20 Ιουνίου 1968. και μετά ανέλιξη στο υπουργείο Παιδείας, υφυπουγός , αναπληρωτής υπουργός, υπουργός. Είκοσι μέρες μετά το πραξικόπημα, η χούντα αυξάνει τους μισθούς του εαυτού της: Ο πρωθυπουργός απο 23600 στις 45000 δραχμές, με τον αναγκαστικό νόμο 5/1967 ΦΕΚ (105/67). (Μέσος μισθός υπάλληλου βιοτεχνίας ήταν 4543. Καθιέρωσε ισόβια σύνταξη για όσους διατέλεσαν πρωθυπουργοί έστω για ένα τρίμηνο.
Η διαπολοκή και τα χαρίσματα στους εφοπλιστές και στις ξένες εταιρείες ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Δίνει στην Περσινέ, Γαλλική εταιρεία συμβόλαιο αγοράς ρεύματος απο τη ΔΕΗ στο 43% του κόστους παραγωγής. Δηλαδή η ΔΕΗ έμπαινε μέσα 57% για κάθε κιλοβατώρα, και προμήθεια πετρελαίου 1000 δραχμές λιγότερες απο την αγορά του πετρελαίου απο την ΔΕΗ. Στην βίλλα που είχε παραχωρήσει ο Ωνάσης στον Παπαδόπουλο στο Λαγονήσι το ρεύμα ήταν τσάμπα βεβαια.Και ο Ωνάσης παίρνει με το καλημέρα 7 εκατομμύρια δολλάρια για ένα διυλιστήριο που δέν έγινε. Και ο Ωνάσης προσφέρει δώρο 1100 μετοχές στον παπαδόπουλο της εταιρείας του Ράουσον με έδρα τον Παναμά (Σας θυμίζει κάτι ο Παναμάς;)
Τόμ Πάππας, Ανδρεάδης κάνανε χρυσές δουλειές, τα κέρδη τους ανέβηκαν κατακόρυφα με το μηδενισμό της φορολογίας που τους έκανε δώρο η χούντα, όπως και στους λοιπούς εφοπλιστές. Ο Μπαλόπουλος με το κόλπο με τα σάπια κρέατα απο τη Ροδεσία που τα έφερναν οι εισαγωγείς τσάμπα και τα πουλούσαν κανονικά, μόνο η η εταιρεία Τσώνη ΑΕ έφερε 24 χιλιάδες τόννους απέφερε κέρδος 10 εκατομμύρια. Στο κόλπο ο αδελφός του δικτάκτορα Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, ο Παττακός και ο γαμπρός του Σταύρος. Κομπίνα για δύο χρόνια. Οταν στα γήπεδα δέν έπαιζε μπάλα κανείς ποδοσφαιριστής, του λέγανε: Κρέας Μπαλόπουλου κατάντησες ρε!
Θαλλασοδάνεια. Δανεικά και αγύριστα δάνεια προς τους εφοπλιστές και επιχειρηματίες. Υπολογισμοί του Μίρκου, παλιού υποδιοικητή της Εθνικής τράπεζας στην δεκαετία 1980-90 υπολογίζουν τα λεφτά που δόθηκαν με το σχέδιο Μάρσαλ σε μικρό αριθμό βιομηχάνων 80 εκετομμύρια δολλάρια που δέν επιστράφηκαν μέχρι το 1980 και χάθηκαν μετά με τις "προβληματικές" Στο περιοδικό "ταχυδρόμος" στην μεταπολίτευση, αναφέρονται ΜΟΝΟ 2 έγγραφα στις 9/5/1973 που δίνουν 1.5 δις δραχμές της εποχής για χαριστικά ή επισφαλή δάνεια με την υπογραφή του Ρουφογάλη της ΚΥΠ. Φανταστείτε τί φαγοπότι έγινε στην επταετία. Η προσπάθεια δολοφονίας του Μακάριου στην Kύπρο δουλειά δική του κατ εντολή της CIA

2 σχόλια:

e-h είπε...



[Gaza] Name the Women's Boat to Gaza (competition)
Dear supporters,

On International Women’s Day, The Women’s Boat to Gaza announced that we will sail in mid September 2016! Across the world, we participated in events announcing our project. Listen to women in Spain, South Africa and Canada talk about this campaign here.*

The Women’s Boat to Gaza project now seeks submissions to name the Boat (or Boats)!

This competition is open to all. We are looking for names that reflect our core principles:
* A boat with only women crew and delegates
* Solidarity with women, children and men of Gaza and all of Palestine.
* Highlighting the role of women in daily life, the struggle and resistance
* A non-violent, direct action that is not affiliated with any government
* Ultimate goal is to break the illegal blockade of Gaza

Closing date for entries is April 25th. The winner(s) will be announced May 1st.

The successful submission will be honoured both aboard the boat and on our website www.freedomflotilla.org

Please send your submissions by April 25, with a brief rationale for your suggestion tomediawbg@gmail.com.
In addition, we still need your financial assistance to help end the illegal blockade of Gaza. No donation is too small or too large!

You can donate online: http://canadaboatgaza.org/donate/

Those who can benefit from a U.S. tax receipt can contribute online at
https://womensboatgaza-nonviolenceinternational.nationbuilder.com/contribute

To find and support other campaigns that are part of the Freedom Flotilla Coalition, please see: freedomflotilla.org/about
Thank you for your support. Together we can end the blockade of Gaza!

In Solidarity
the Canadian Boat to Gaza team

Other ways to get involved:
Follow us at www.canadaboatgaza.org and freedomflotilla.org
www.facebook.com/FreedomFlotillaCoalition/ and www.facebook.com/CanadaBoatGaza/
Twitter @GazaFFlotilla @CanadaBoatGaza

Contact us to discuss how you can be involved!

* On March 8th, International Women's Day, Scott Neigh of Talking Radical Radio speaks with Zohar Chamberlain Regev, Shabnam Mayet, and Wendy Goldsmith about the Women's Boat to Gaza. http://canadaboatgaza.org/2016/04/07/women-in-solidarity-with-palestine-the-womens-boat-to-gaza/

e-h είπε...


[Γάζα] το όνομα του σκάφους Γυναικών για τη Γάζα (ανταγωνισμός)
Αγαπητοί υποστηρικτές,


Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το Καραβι των Γυναικών για τη Γάζα ανακοίνωσε ότι θα πλεύσει στα μέσα του Σεπτέμβρη του 2016! Σε όλο τον κόσμο, έχουμε συμμετάσχει σε εκδηλώσεις ανακοινώνοντας το έργο μας. Ακούστε τις γυναίκες στην Ισπανία, τη Νότια Αφρική και τον Καναδά να μιλήσουν για αυτή την καμπάνια εδώ . http://canadaboatgaza.org/2016/04/07/women-in-solidarity-with-palestine-the-womens-boat-to-gaza/*

Το Καραβι των γυναικών για τη Γάζα ζητεί τώρα υποβολές για να ονομάσετε το Καραβι (ή Καραβια) !

Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός σε όλους. Ψάχνουμε για ονόματα που αντικατοπτρίζουν τις βασικές αρχές μας:
* Ένα σκάφος με πλήρωμα μόνο γυναίκες και αντιπρόσωπους .
* Αλληλεγγύη με τις γυναίκες, τα παιδιά και τους άνδρες της Γάζας και σε όλη την Παλαιστίνη
* Ανάδειξη του ρόλου των γυναικών στην καθημερινή ζωή, τον αγώνα και την αντίσταση
* Μια μη βίαιη, άμεση δράση που δεν είναι συνδεδεμένη με οποιαδήποτε κυβέρνηση
* Τελικός στόχος είναι να σπάσει ο παράνομος αποκλεισμός της Γάζας

Ημερομηνία λήξης της προθεσμίας για τις καταχωρήσεις είναι 25 Απριλίου. Ο νικητής (ες) θα ανακοινωθεί 1η Μαϊου.

Η επιτυχής υποβολή θα τιμηθεί τόσο πάνω στο σκάφος οσο και στην ιστοσελίδα μας
www.freedomflotilla.org

Παρακαλούμε να στείλετε τις παρατηρήσεις σας μέχρι τις 25 Απριλίου με μια σύντομη αιτιολόγηση για την πρότασή σας για το mediawbg@gmail.com .
Επιπλέον, εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε την οικονομική βοήθεια σας για να βοηθήσει στον τερματισμό του παράνομου αποκλεισμού της Γάζας. Δεν εχει σημασια αν η δωρεά είναι πολύ μικρή ή πολύ μεγάλη!

Μπορείτε να δωρίσετε σε απευθείας σύνδεση: http://canadaboatgaza.org/donate/

Εκείνοι που μπορούν να επωφεληθούν από μία φορολογική ΗΠΑ εκπτωση μπορεί να συμβάλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://womensboatgaza-nonviolenceinternational.nationbuilder.com/contribute

Να βρείτε και να υποστηρίξετε άλλες εκστρατείες που αποτελούν μέρος του Στόλου Συνασπισμού της Ελευθερίας , παρακαλούμε δείτε: freedomflotilla.org/about

Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας. Μαζί μπορούμε να τερματίσουμε τον αποκλεισμό της Γάζας!

Με Αλληλέγγυη
Το Καναδικό Σκάφος για τη Γάζα ομάδα

Άλλοι τρόποι για να συμμετεχετε:

Ακολουθήστε μας στο www.canadaboatgaza.org and freedomflotilla.org
www.facebook.com/FreedomFlotillaCoalition/ andwww.facebook.com/CanadaBoatGaza/
Twitter @GazaFFlotilla @CanadaBoatGaza

Συνδεθητε μαζί μας για να συζητήσουμε για το πώς μπορειτε να συμμετέχετε!

* Στις 8 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, Scott Neigh των Talking Radical Radio μιλά με τους Zohar Chamberlain Regev, Shabnam Mayet και Wendy Goldsmith σχετικα με το Σκάφος Γυναικών για τη Γάζα. http://canadaboatgaza.org/2016/04/07/women-in-solidarity-with-palestine-the-womens-boat-to-gaza/