Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Σαββατο 25 Νοεμβριου 2017


Για την σημαία (έθνος και αριστερά)
Από Παναγιώτης Μαντάς – ΔΗΚΚΙ

Το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ) είναι ελληνικό πολιτικό κόμμα. Ιδρύθηκε το 1995 από πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Συμμετείχε έως τον Αύγουστο του 2015 στο ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα συμμετέχει στη ΛΑΕ.
Το καλοκαίρι του 2015 αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και εντάχθηκε στην Λαϊκή Ενότητα.
Στην Πανελλαδική Οργανωτική συνδιάσκεψη στις 18 Ιουλίου 2016, επικεφαλής και γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ εξελέγη ο Γεώργιος Μπούτρης. Ο Π. Μαντάς ζήτησε να αντικατασταθεί λόγω αυξημένων καθηκόντων του στην Πολιτική Γραμματεία της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑ.Ε.).

24/11/2017
Αυτοί που έκαψαν την σημαία στο Πολυτεχνείο δεν είναι υποστηρικτές της πολιτικής «τάξη ενάντια σε τάξη» όπως εμφανίζονται και δεν προχώρησαν.
σε μια τέτοια ενέργεια κινούμενοι από κάποια υποτιθέμενα «ταξικά κίνητρα». Ούτε βέβαια μπορεί η ενέργειά τους να εκληφθεί ως σύμπτωμα πολιτικής αφέλειας, κάτι που ίσως μπορούσε να ισχύει παλιότερα όταν η έκταση του αποικιοκρατικού πογκρόμ που έχει εξαπολυθεί εναντίον της χώρας μας δεν είχε ακόμη από πολλούς γίνει αντιληπτή.
Είναι γνωστό άλλωστε ότι η ελληνική σημαία δεν πολιτογραφήθηκε και δεν νοηματοδοτήθηκε στα κεφαλαιοκρατικά ιμπεριαλιστικά κέντρα του Βερολίνου και των ΗΠΑ, την ιστορική και κατ΄ επέκταση ιδεολογική αποενοχοποίηση των οποίων (ξαναγράψιμο της Ιστορίας) επιδιώκουν – όπως θα δείξουμε – οι φυσικοί και οι πολιτικοί αυτουργοί της πιο πάνω ενέργειας.
Η ελληνική σημαία νοηματοδοτήθηκε και πολιτογραφήθηκε ως σύμβολο σε κορυφαίες λαϊκές κινηματικές εξάρσεις (ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, Εξέγερση 1946-΄49, 1-1-4, Πολυτεχνείο) και πολλαπλές εμβληματικές αντιστασιακές πράξεις με διεθνή αντίκτυπο. Σε κινηματικές εξάρσεις και μοναδικές αντιστασιακές πράξεις όπου πρωταγωνίστησαν και έδωσαν τον πολιτικό χρώμα κατεξοχήν τα ταξικά καταπιεζόμενα στρώματα του λαού.
Συνδέθηκε άρρηκτα με Πολυτεχνείο και πιο πριν με το ΕΑΜικό κίνημα το οποίο με την ρήση του Άρη το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα, με το Λευτεριά και προκοπή και το Η Ελλάδα ανήκει στους έλληνες που απηύθυνε στον μαχόμενο λαό της Αθήνας η ΚΟΑ του ΚΚΕ τον Δεκέμβρη του ΄44 έγραψε ένα έπος.
Πέτυχε να σώσει τον λαό από τον φυσικό και ηθικό εξανδραποδισμό και την γενοκτονία (επιστράτευση Λογοθετόπουλου) την οποία επιχείρησαν τα ίδια ιμπεριαλιστικά κέντρα που την επιχειρούν, με άλλα μέσα και με σύγχρονες – μεταμοντέρνες μεθόδους, και σήμερα.
Κι΄ αυτό γιατί η Αριστερά επέλεξε να μην υπεκφύγει. Επέλεξε να απαντήσει ευθέως στο καθήκον που έθετε η συγκυρία. Στο καθήκον αντιιμπεριαλιστικού – εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.
Επέλεξε να ηγηθεί όχι μόνο μιας τάξης αλλά ολόκληρου του «έθνους που Αντιστέκεται» έτσι ώστε παρά την κατάληξη που της επεφύλασσε με τον Λίβανο και την Βάρκιζα η ηγεσία της, να διατηρήσει την συνέχεια και συνοχή της Αντίστασης. Και κάτι ακόμη περισσότερο, να κατέχει την ιδεολογική ηγεμονία στην ελληνική κοινωνία δεκαετίες μετά την ήττα! Για να συμβεί το παγκόσμιο παράδοξο, η Ιστορία εκείνης της περιόδου να μην γραφτεί από τους νικητές αλλά από τους ηττημένους.
Διατήρησε την ηγεμονία των ιδεών ως το 1988-‘91, όπου, ως αποτέλεσμα της πτώσης της ΕΣΣΔ και της επέλασης της Παγκοσμιοποίησης, εγκαταλείφθηκαν τα ΕΑΜικά – αντιιμπεριαλιστικά προτάγματα τα οποία συνιστούσαν στην χώρα μας – μια χώρα «από ιδρύσεώς της εξαρτημένη» – κεντρικά βάθρα θεμελίωσης της Αριστεράς και της ανεξαρτησίας της από την επιρροή των μητροπολιτικών κέντρων της Δύσης και την ξενοκρατία ποδηγετούσε την πολιτική ζωή.
«Απ’ το βάθρο της εθνικής ανεξαρτησίας, και της ακεραιότητας των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, να υποχωρήσουμε δεν μπορούμε,
γιατί εδώ κάθε υποχώρηση σημαίνει προδοσία» έγραφε, μετρώντας
τις λέξεις του, ο γραμματέας του ΚΚΕ Ν. Ζαχαριάδης.
Ανάλογες ήταν και οι τοποθετήσεις στην, γεμάτη ταλαντεύσεις, αλλά αναμφισβήτητη πορεία «δια πυρός και σιδήρου», των Λαμπράκηδων
και της προδικτατορικής ΕΔΑ.
Αυτά έγραφε τον Σεπτέμβρη του ΄49 ο Ν. Ζαχαριάδης στον οποίο μπορεί κάποιος να καταλογίσει – δίκαια ή άδικα – πολλά, αλλά όχι εθνικισμό, ούτε αθώωση της αστικής τάξης της χώρας του και… ταξική συνεργασία. Αυτό ήταν το ΕΑΜ και η συνέχειά του, ο Δ.Σ.Ε. και η μεταπολεμική Αριστερά που τιμούσαν και υπερασπίζονταν την σημαία. Αυτοί που τώρα – εν΄ μέσω νέας κατοχής – την καίνε, από πού προέρχονται;
Θα πρέπει να ψάξει κανείς όχι στην ιστορία των διάφορων διασπάσεων της Αριστεράς και του Αναρχισμού, ενδύματα των οποίων μπορεί να ενδύονται σήμερα οι περί ου ο λόγος, αλλά στην άρρωστη τριετία 1988-1991, για να αναζητήσει την πραγματική καταγωγή τους.
Να ψάξει στη συντριπτική ρεβάνς που κατάφερε όχι μόνο κατά των ιδεών του σοσιαλισμού, αλλά κατά του βαθύτερου πυρήνα της προοδευτικής σκέψης η επέλαση του ιδεολογήματος της Παγκοσμιοποίησης.
Η επέλαση του «τέλους των συμβόλων και των ιδεολογιών» και της εικονικής πραγματικότητας του «παγκόσμιου χωριού» το οποίο θέλουν τώρα να αποκαθάρουν απ΄ τα υπολείμματα της εποχής των εθνικών κρατών και τους νοσταλγούς του παλιού κόσμου του προηγούμενου Αιώνα, οι κάθε απόχρωσης πρέσβεις του σύγχρονου Ολοκληρωτισμού.
Πρόκειται για την επίδραση ενός ιδεολογήματος το οποίο διαπερνά δυστυχώς οριζόντια όλους τους πολιτικούς χώρους, και την Αριστερά, και στο βάθος του θεωρεί ότι η Παγκοσμιοποίηση κάθε άλλο παρά βρίσκεται στον αντίποδα του πραγματικού διεθνισμού.
Ότι δεν αποτελεί «σιαμαίο αδελφό» και το μακρύ χέρι της δικτατορίας των «αγορών» αλλά αποτελεί τάχα μια αντικειμενική ή έστω τεχνοκρατική και πάντως ουδέτερη πολιτικά διαδικασία που τυγχάνει μάλιστα να λειτουργεί ευεργετικά εφόσον ρίχνει τα σύνορα και… ενώνει τους λαούς.
Ότι είναι μια εξέλιξη η οποία δεν μας ανεβάζει βέβαια στο club των ισχυρών της γης, αλλά μας κρατά τουλάχιστον συνδεδεμένους με μια σταθερότητα και εμποδίζει – όταν όλα καταρρέουν – να βρεθούμε στον πάτο του Παγκόσμιου βαρελιού. Αντίληψη η οποία συνιστά προέκταση του γνωστού ανήκουμε στη Δύση και απετέλεσε τον τάφο του ΣΥΡΙΖΑ και προηγούμενα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Αντίληψη η οποία αποτελεί τον πολιτικό αυτουργό του καψίματος της σημαίας.
Επιτομή της επίδρασης του ιδεολογήματος της Παγκοσμιοποίησης, και όχι
της λογικής «τάξη ενάντια σε τάξη», υπήρξε το σύνθημα NON PATRIE! (ΟΧΙ ΠΑΤΡΙΔΑ!) που ρίχθηκε μαζί με τις κατηγορίες για εθνικισμό – λαϊκισμό και… (αν είναι δυνατόν) εθνική αναδίπλωση! εναντίον όποιας άποψης προέκρινε μια ανεξάρτητη απ΄ την Ευρωκρατία και τις πολιτικές αναδιάταξης των συνόρων της χώρας μας και της Βαλκανικής, πορεία.
Κατηγορίες, η κατασκευή και η πατρότητα των οποίων δεν ανήκει σε κάποια αριστερή συνιστώσα αλλά στον Σημίτη και την ηγεσία της κεντροαριστεράς (Παπανδρέου, Πάγκαλος, Διαμαντοπούλου, Δαμανάκη κ.ο.κ.) της περίφημης οκταετίας 1996-2004.
Διότι οι πιο πάνω, οι οποίοι είχαν αναλάβει στρατηγικά την ενσωμάτωση του «αδύναμου κρίκου»της Ελλάδας στην Παγκοσμιοποίηση (Ε. Ένωση, Δ.Ν.Τ. κ.λ.), γνώριζαν άριστα ότι ο κοινωνικοί και ταξικοί αγώνες εξαρτώνται από την αποτελεσματικότητά τους και επομένως δεν έχουν κάποια τύχη αν διεξάγονται από υπόδουλους λαούς και σκλάβους – χωρίς την προοπτική της εθνικής και κοινωνικής απελευθέρωσης.
Για να καταλήξουμε έτσι ανεμπόδιστα, αν εξαιρεθεί το συκοφαντημένο επίσης ως εθνικιστικό, κίνημα των πλατειών, το 62% του ΟΧΙ και η καταψήφιση από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συγκρότησαν την ΛΑΕ, στην ολοκληρωτική εξάρτηση και εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας. Όπως υπαγόρευε η Συνθήκη του Μάαστριχτ και ζητούσε η ξενόδουλη άρχουσα τάξη και το χρεοκοπημένο – ανήμπορο να περατώσει μόνο του τις νεοφιλελεύθερες αναδιαρθρώσεις – πολιτικό σύστημα της τελευταίας 30/ετίας.
Να φθάσουμε σε ένα είδος διεθνούς προτύπου «φαλιρισμένου κράτους» (failed state) και διακυβέρνησης της Παγκοσμιοποίησης και της διεθνούς των αγορών… σε ένα νέο Ολοκληρωτισμό στην θέση του παρωχημένου φασισμού του Μεσοπολέμου.
Η συλλογική μνήμη ως προς την ιστορική σχέση έθνους και Αριστεράς είναι βαθιά χαραγμένη στον τόπο μας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο μόνο θυμηδία και χιούμορ προκαλούσε η πατριδοκαπηλεία και η εθνικοφροσύνη στην οποία επιδιδόταν το μεταπολεμικό ελληνικό κράτος, την ίδια στιγμή που υπέγραφε τις επαίσχυντες συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου ή επιχειρούσε – κατ΄ απαίτηση των ΗΠΑ – την δια της βίας Τουρκοποίηση των Πομάκων της Θράκης.
Ομοίως μόνο χιούμορ προκαλούν σήμερα στον ελληνικό λαό οι επικλήσεις του πατριωτισμού από τους Τσίπρα, Κοτζιά κ.λ. την ίδια στιγμή που εκποιούν τον εθνικό πλούτο. Την στιγμή που σχεδιάζουν αναβάθμιση της αθλιότητας των Ελληνοτουρκικού Διερευνητικού Διαλόγου προκειμένου να αποσπάσουν το χρίσμα Τράμπ, Να κάνουν διάλογο δηλαδή με το καθεστώς Ερντογάν για το αν π.χ. η Ψέριμος ή η Καλόλιμνος, δύο κατοικήσιμα ελληνικά νησιά, αποτελούν «γκρίζες ζώνες» ή όχι!
Αλλά για την φαλκίδευση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και της ζώνης Κύπρος – Αιγαίο – Θράκη και για το πώς η ελληνική άρχουσα τάξη και ο νεόκοπος σε αυτήν ΣΥΡΙΖΑ συναινούν σε αυτήν θα επανέλθουμε αναλυτικά.

http://www.iskra.gr/tag/%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%83/

σχολιο.-  Καλά τα λέει ο  Μαντάς, αποφεύγει όμως να επικεντρώσει σε αυτό που - κατά τη γνώμη μου - είναι το σημαντικότερο: Ότι δηλαδή, μια χούφτα αυτόκλητοι χωροφύλακες - μερικοί τουλάχιστον από τους οποίους, δυστυχώς, προερχόντουσαν από το δικό μας μπλοκ και μιλούσαν εν ονόματί του - θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν ποιός έχει δικαίωμα να συμμετέχει στην πορεία του πολυτεχνείου και με τι σημαίες. Και βέβαια, δε διστάζουν στην άσκηση των καθηκόντων τους να προπηλακίζουν γυναίκες που έχουν ξεκοπεί από το μπλοκ τους.
Και βέβαια το ερώτημα είναι τι στάση κρατάμε εμείς οι υπόλοιποι μπροστά σε τέτοια φαινόμενα.




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Το Κογκρέσο εγκρίνει το αίτημα του Unidos Podemos να αυξήσει τον ελάχιστο μισθό στα 800 ευρώ το 2018

Η σύνοδος ολομέλειας ενέκρινε με 174 ψήφους υπέρ, 137 κατά και 30 αποχές την πρόταση του νόμου Unidos Podemos με την υποστήριξη του PSOE
Το κείμενο προβλέπει την αύξηση του κατώτατου μισθού (SMI) σε 950 ευρώ το 2020, γιατί με αυτό τον τρόπο θα συμμορφωθεί με τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, που τοποθετεί το SMI σε 60% του μέσου μισθού
22/11//2016 - 21: 46h

Το πλήρες Κογκρέσο ενέκρινε, με 174 ψήφους υπέρ, 137 κατά και 30 αποχές, το αίτημα Unidos Podemos να αυξήσει τον κατώτατο μισθό (SMI) σε 800 ευρώ το 2018 και το 2019 και να φτάσει 950 ευρώ το 2020, δεδομένου ότι αυτό θα συμμορφωνόταν με τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη που τοποθετεί το SMI στο 60% του μέσου μισθού.
Η Σοσιαλιστική Ομάδα ψήφισε υπέρ, ο Ciudadanos απείχε από την ψηφοφορία και το Λαϊκό Κόμμα  καταψήφισε.
Η κοινοβουλευτική ομάδα Unidos Podemos-en Comú Podem-En Marea υπέβαλε στην Ολομέλεια του Κογκρέσου πρόταση νόμου που έχει ήδη εγγραφεί στην τελευταία κοινοβουλευτική περίοδο αλλά δεν μπορεί να συζητηθεί ούτε να ψηφιστεί.
Η πρωτοβουλία Ενωμένοι Μπορούμε  υπενθυμίζει ότι το 2015 ο κατώτατος μισθός στην Ισπανία ήταν 655,20 ευρώ το μήνα (14 πληρωμές), πολύ χαμηλότερα από το ποσό που καθορίζεται από άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, όπου αυτό μισθός ανέρχεται σε 862,80 ευρώ το μήνα ή στη Γαλλία και στην Ιρλανδία, οι οποίες ήταν 1.343,80 και 1.398,40 ευρώ αντίστοιχα.
Η αύξηση που ζήτησε ο ομοσπονδιακός όμιλος ανέρχεται σε 13.300 ευρώ ετησίως στο τέλος της νομοθετικής περιόδου και προσθέτει ότι μπορεί να αυξηθεί σε διαδοχικά έτη και σε καμία περίπτωση να μειωθεί.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Μόλις έξι χρόνια αφότου ΗΠΑ, Ε.Ε. και ΝΑΤΟ -με τη συμβολή και της Ελλάδας- βομβάρδιζαν τη Λιβύη και την... απελευθέρωναν από τον δικτάτορα Καντάφι, για να την εντάξουν στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Με τα περιπολικά της Ευρώπης του πολιτισμού, του διαφωτισμού και της δημοκρατίας να αλωνίζουν τη Μεσόγειο, υπερασπίζοντας το μεγαλύτερο σύγχρονο σκλαβοπάζαρο.
Πάνω στο δουλεμπόριο από την Αφρική θεμελιώθηκε η πρωταρχική συσσώρευση του κεφαλαίου. Και μετά από την παρένθεση του 20ού αιώνα, με το εργατικό και τα αντιαποικιακά και αντιιμπεριαλιστικά κινήματα να απειλούν την παγκόσμια καπιταλιστική κυριαρχία, να το πάλι εδώ.
Το ζητούμενο είναι αν ο 20ός αιώνας θα αποδειχτεί όντως παρένθεση ή αν ο καπιταλισμός -η μεγαλύτερη ιστορική ύβρις προς την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια- θα αποδειχτεί η τελευταία κηλίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας, λίγο πριν τη νίκη του ανθρώπου πάνω στη βαρβαρότητα.
Και φυσικά, και σ' ετούτη την περίπτωση, κανείς δεν δικαιούται να μιλάει για ανθρωπιά, όσο αρνείται να μιλήσει για την εργασία και για τον ιμπεριαλισμό
Σχολιο.- Και απ οτι φαινεται η τραγωδια στη Λιβυη τωρα αρχιζει με την εγκατασταση του Ιssis απο την Συρια και Ιρακ.Απ οτι φαινεται ξαναβαζουν οι αποικιοκρατες στο παιχνιδι. τη Β.Αφρικη.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Όχι, μωρέ! Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του παλιάνθρωπου που τον διόρισε και όλων εκείνων που τον αποδέχονται, δεν είναι πατσαβούρι ούτε τσόλι.
Ένα ξευτιλισμένο φασιστάκι είναι. Ένα κοινωνικό απόβρασμα που "δεν έχει μάτια, στόμα και λαιμό".
Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι αυτό το κοινωνικό περίττωμα που όταν πέθαναν τρία παιδιά από μαγκάλι τα έλεγχε, γιατί δεν ήξεραν για τις αναθυμιάσεις,
Είναι αυτό το μισάνθρωπο τίποτα με τον ψυχικό βόθρο που δήλωσε ότι αν δεν στείλει η κυβέρνηση του αμόρφωτου εγκληματία πολέμου, όπλα στη Σαουδική Αραβία, σάμπως θα σταματήσει ο πόλεμος στην Υεμένη;
Στα σοβαρά, αυτό το φασιστικό απόβλητο θα είναι και αύριο στη θέση του; Και θα ισχυριζόμαστε πως ζούμε σε κοινωνία ανθρώπων; Και θα κοιτάμε στα μάτια ο ένας τον άλλον; Ανεχόμενοι να εξακολουθεί να βρίσκεται στη θέση του αυτό το περίττωμα;



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΙΤΗ ΤΟΥ ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ
Ναι! Δεν ήταν Παρασκευή, γιατί Τρίτη έπεσε η 5η Δεκέμβρη 1944, όταν ο ΕΛΑΣ με έφοδο εκπόρθησε τη συνοικία - οχυρό της Σκομπίας, αφού από την προηγούμενη (τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου) τμήμα του είχε κόψει το νερό της Δεξαμενής κι είχε κορακιάσει η καλή κοινωνία.
Ενώ το Αστυνομικό Τμήμα είχε καταληφθεί ήδη από το βράδυ της Δευτέρας, τα ξημερώματα της Τρίτης έγινε η έφοδος για την κατάληψη όλης της συνοικίας από δυνάμεις του ΕΛΑΣ Κουπονιών (τα σημερινά Ιλίσια), Καισαριανής και Βύρωνα.
Μαζί με τον ΕΛΑΣ, αξημέρωτα ακόμα, έτρεχαν προς το Κολωνάκι και πλήθη από γυναίκες, κακοντυμένες, ξυπόλητες, οπλισμένες με ξύλα και πέτρες, κι από αναρίθμητους γαβριάδες, πιτσιρίκια που είχαν οπλιστεί κι αυτά με ξύλα και με πέτρες.
Γιατί πήγαιναν μαζί με τον ΕΛΑΣ στο Κολωνάκι; Μα για να ψωνίσουν! Να ντυθούν και να πάρουν και ό,τι μπορούσε να 'ναι χρειαζούμενο για το σπίτι.
Πράγματι, με το που φτάσανε στο Κολωνάκι, η καλή κοινωνία όπου φύγει φύγει! Και μετά από λίγη ώρα ο ΕΛΑΣ κυνήγαγε γυναίκες και παιδιά που έφευγαν τρέχοντας για τα Κουπόνια, την Καισαριανή και τον Βύρωνα, φορώντας και κουβαλώντας και τα ψώνια της Μαύρης Τρίτης. Ρούχα, παπούτσια, κατσαρολικά, καρέκλες, ακόμη και παραθυρόφυλλα.
Η Μαύρη Τρίτη συζητιόταν και τους καλοκαιρινούς μήνες του 1945, όταν στον κεντρικό δρόμο της Καισαριανής, στο νυφοπάζαρο, έβλεπες μια κουκλίτσα με φόρεμα τσίτι αλλά γοβάκι από το Παρίσι. Μια άλλη παραδίπλα με μπαλωμένο παπούτσι, αλλά με φόρεμα από καλή ράφτρα της Ερμού. Και σχολιάζονταν τα πολυτελή παραθυρόφυλλα του παραπήγματος της θεια-Παπαντής και οι πανάκριβες κουρτίνες στην πόρτα της παράγκας της κυρα-Σταμάτως.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΑΓΩΣΕΙ Ο ΗΛΙΟΣ;
Στο λεκανοπέδιο ζουν περίπου 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Απ' αυτούς το 40% (κάτι λιγότερο από δύο εκατομμύρια) είναι φτωχοί που μετά βίας τα φέρνουν βόλτα. Περίπου 40% το αποτελούν εκείνοι που τα καταφέρνουν, έχοντας κόψει τα πολλά του παρελθόντος, αλλά χωρίς να στερούνται τα βασικά.
Υπάρχει κι ένα 20% που μια χαρά τη βγάζει και ένα τμήμα του έχει ευνοηθεί από την όλη κατάσταση, Και όχι μόνο από την πτώση μεροκάματων, μιας και στις δουλειές τους δουλεύουν πια οι σκλάβοι, κ.λπ.
Αυτοί είναι κοντά ένα εκατομμύριο. Και ένα εκατομμύριο είναι μια μεγαλούπολη. Αν ξεχυθούν στην παραλιακή δημιουργείται αδιαχώρητο. Να γιατί βλέπεις κόσμο που τη βγάζει μια χαρά και αναρωτιέσαι ποιος υποφέρει τελικά.
Δεν είναι αυτοί, βρε βλάκα. Ούτε στην Κατοχή πεινούσε το Κολωνάκι, το Ψυχικό και οι μαυραγορίτες. Αυτοί πάντα μια χαρά την έβγαζαν. Με εξαίρεση τις μέρες των Δεκεμβριανών.
Οπότε κόψε το "μνημόνια μέχρι να παγώσει ο ήλιος". Τα μνημόνια δεν πλήττουν αυτή τη σαπίλα. Βλάκα! Ε, βλάκα!



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Συμβουλές “ρεαλιστικής συμβιβαστικής πολιτικής” έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας προς τον ηγέτη της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας, Μάρτιν Σουλτς, μετά την αποχώρηση του γερμανού πολιτικού από τις συζητήσεις για συγκρότηση κυβέρνησης “μεγάλου συνασπισμού” με τη Δεξιά της ‘Ανγκελας Μέρκελ.
“Η πραγματικά αριστερή και προοδευτική στάση δεν είναι να διατηρείς τη καθαρότητα των θέσεών σου αλλά να δίνεις μάχες για εφικτές αλλαγές προς όφελος των πολλών. Αν τώρα μπορείς αυτό να το πετύχεις, είναι ίσως μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί”, φέρεται να είπε στον Σουλτς ο πρωθυπουργός.
Είναι ιλαροτραγικό το να δίνει κάποιος συμβουλές για “πολιτική του εφικτού” στους μετρ του είδους, τους γερμανούς σοσιαλδημοκράτες. Καλώντας τους να τον μιμηθούν στην εγκατάλειψη αρχών και αξιών.
Τελικά, είναι ακριβά τα γραμμάτια που ξεπληρώνει ο Τσίπρας προς τη Μέρκελ, για τη στήριξη που του προσέφερε σε κρίσιμες στιγμές…
Εδώ, κυρίες και κύριοι, τερματίσαμε! Ο ηγέτης δίνει συμβουλές στη γερμανική σοδιαλδημοκρατία να μην είναι εξτρεμιστική και να πολιτευτεί με ρεαλισμό και πνεύμα συμβιβασμού.
Διδάσκει ρεαλισμό στη γερμανική σοσιαλδημοκρατία, ρε! Του 'δωσε βραβείο η γαλλική "Εστία" και βάλθηκε να μετατοπίσει στα δεξιότερα έως και τους γερμανούς σοσιαλδημοκράτες.
Δεν παίζεται το άτομο! Ό,τι κι αν πούμε, θα 'ναι λίγο!



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Μεγάλος ψυχοτέτοιος ο Γιωσαφάτ, γράφει και βιβλία, δίνει και συνεντεύξεις. Και σε μία απ' αυτές εξηγεί και το γιατί οι νέοι γίνονται κομμουνιστές:
"Αν είσαι νέος και δεν έχεις κοπέλα και ταυτόχρονα δεν έχεις και εργασία για να αυτοπραγματωθείς, ψάχνεις διέξοδο στην ιδεολογία".
Ως ψυχοτέτοιος κρίνεται ικανοποιητικός. Σε καιρούς χαλεπούς, προσφέρει στην ψυχική μας υγεία κάνοντάς μας να γελάμε και ως γνωστόν το γέλιο κ.λπ. κ.λπ.
Συνάμα, όμως, είναι και μεγάλο πατσαβούρι ο ψυχοτέτοιος. Το γιατί, μπορούν να το σκεφτούν οι κοπέλες. Αυτές είναι εκτός οπτικής του πατσαβουριού, καθώς μόνο οι νέοι τον ενδιαφέρουν. Αυτές, αν προσφέρονταν για την απόλαυση των νέων, θα τους έσωζαν από τις τόσο ξένες για τις ίδιες, ιδεολογίες!



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Πριν μερικές μέρες ανέβασα αυτές τις φωτογραφίες και κατήγγειλα τη συμμετοχή του Τζιφρα αυτού του ανάλγητου ανθρώπου στο έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος των παιδιών της Υεμένης.
Ε! Δέχτηκα επίθεση από πατσαβούρια του ΤΣΥΡΙΖΑ, γυναίκες κυρίως, που υποτίθεται πως θα τις συγκλόνιζαν οι θάνατοι παιδιών, που μέχρι και χρυσαυγίτη με χαρακτήρισαν γιατί έθιξα τον αμόρφωτο.
Τώρα βγαίνει και ο Νίκος Φίλης και ζητάει να σταματήσει η Ελλάδα να συμμετέχει στο έγκλημα, με το να στέλνει όπλα στους Σαουδάραβες δολοφόνους.
Κι αυτός χρυσαυγίτης θα είναι! Τσόλια! Ε, τσόλια!
Σχολιο.-  Δεν είναι βεβαια η πρωτη φορα της Ελλαδας.  Αίγυπτος 1882, Ουκρανία 1919, Κορέα 1951-53 και πρόσφατα Αφγανιστάν, Ιράκ, Βοσνία, Κόσοβο και όπου αλλού θέλησαν οι δυτικοί σύμμαχοι...
Ε δεν υπαρχει  ποιοτικη αναβαθμιση. Ε, όχι δεν πουλησαν και οπλικά συστήματα! Φυσίγγια πούλησαν οι έρμοι. Τότε έστελναν κρέας για κανόνια.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Διαβάζω και ακούω όλο και πιο συχνά πως ο καπιταλισμός έχει φτάσει στα όριά του και είτε θα γίνει επανάσταση είτε θα εξελιχθεί σε ένα σύστημα απροκάλυπτης αβίωτης βαρβαρότητας.
Εγώ προφήτης δεν είμαι. Ξέρω, όμως, από την ιστορία της ταξικής πάλης των δύο τελευταίων αιώνων ότι αυτή η αντίληψη του καταστροφισμού κυριάρχησε ξανά και ξανά στο εργατικό επαναστατικό κίνημα και διαψευδόταν αλλεπάλληλες φορές.
Και γιατί παρενέβαινε το ίδιο το κίνημα, που μπορεί να μην πετύχαινε πλήρως τους στόχους του αλλά άλλαζε τη διαδικασία εξέλιξης του καπιταλισμού, και γιατί ο καπιταλισμός εμπεριείχε δυνατότητες για τις οποίες ήμασταν πολύ συχνά ανυποψίαστοι.
Γιατί τα λέω αυτά; Μα, γιατί στα 2010-15 ποντάραμε στην ανατροπή και καλά κάναμε. Αλλά μετά την ήττα και τη διάψευση κινδυνεύουμε να κάνουμε άλμα στο κενό, λέγοντας πως ή γίνεται επανάσταση ή πάμε σε έναν νέο Μεσαίωνα. Άρα, κανένας επιμέρους αγώνας δεν έχει αξία κ.λπ. κ.λπ.
Επικίνδυνα πράγματα, καθώς, όσο εμείς θα μιλάμε για επανάσταση, υποτιμώντας την καθημερινότητα της ζωής των ανθρώπων, ο καπιταλισμός θα διαμορφώνει τη νέα "μετακεϊνσιανή - νεοφιλελεύθερη συνθήκη", που ως νέα, δυσμενής για τον κόσμο της εργασίας, πραγματικότητα, θα γίνεται αποδεκτή από τους κυριαρχούμενους μέσα από προσωπικές στρατηγικές επιβίωσης.
Κι ας λέμε ό,τι θέλουμε εμείς!



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Στην Γιουγκοσλαβία υπήρξε σχέδιο αποσταθεροποίησης, πολύ πριν την επέμβαση του ΝΑΤΟ στην Σερβία. Κάπως έτσι, ενισχύθηκε ο Εθνικισμός σε όλες τις πλευρές και στο τέλος έφερε τον διαμελισμό της.
Η Σρεμπρένιτσα, δεν ήταν τίποτα άλλο από μία πολύ καλά οργανωμένη προβοκάτσια και μία παγίδα που στήθηκε στους Σέρβους, θυσιάζοντας το τάγμα των Μουτζαχεντίν(μετέπειτα Αλ Κάιντα), για να γίνει η Νατοϊκή επέμβαση.
Το αξιοπερίεργο, που ακόμα δεν έχω καταφέρει να λύσω είναι, το γιατί μία ομάδα της Ισραηλινής Πρεσβείας, όπως είναι το XYZ Contagion και ο επικεφαλής τους, ο Δημήτρης Ψαρρράς, έχουν γεμίσει όλο το διαδίκτυο με άρθρα και βίντεο, στα οποία αλλοιώνουν την πραγματική ιστορία.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Η «ΜΑΥΡΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ» ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΟΡΤΗ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΦΡΙΛΑ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ | Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής
Με περίσσια περηφάνια η αλυσίδα πολυκαταστημάτων public, μέσα από μια μεγάλη διαφημιστική καμπάνια, ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι στις 24/11, μετά την περσινή πετυχημένη για την εταιρεία διοργάνωση, φέρνει για δεύτερη χρονιά στην Ελλάδα τη “black Friday”, μια ημέρα προσφορών στα πρότυπα του εξ Αμερικής προερχόμενου θεσμού. Η πρωτοβουλία αυτή (ή μάλλον το ρεσιτάλ ασυδοσίας) του public φαίνεται ότι έχει βρει αρκετούς μιμητές, καθώς ολοένα και περισσότερες εταιρείες προχωρούν στην οργάνωση «Μαύρης Παρασκευής».
Ωστόσο, όπως είχαμε επισημάνει και πέρσι, αξίζει να ψάξει κανείς λίγο παραπάνω τί πραγματικά σημαίνει αυτή η “black Friday” τόσο σε σχέση με τις καταναλωτικές συνήθειες που διαμορφώνει, όσο και σε σχέση με τη δοκιμασία που συνιστά για τους εργαζόμενους στα καταστήματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις χαοτικές καταστάσεις που διαμορφώνονται μέσα στα καταστήματα (στο διαδίκτυο υπάρχουν άπειρα σχετικά videos) ή ακόμα και τους θανάτους και τους τραυματισμούς που έχουν συντελεστεί και σχετίζονται με αυτή (10 και 105 αντίστοιχα τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ – βλ. http://blackfridaydeathcount.com/). Οι καταναλωτές, που μπορεί να περιμένουν και ώρες έξω από τα μαγαζιά για να προλάβουν τις προσφορές, καταλήγουν να ποδοπατιούνται και να πλακώνονται κυριολεκτικά μεταξύ τους. Και βέβαια η μανία τους παίρνει σβάρνα και τους εργαζόμενους, που πέρα από τον υψηλό και εντατικοποιημένο φόρτο εργασίας που τους επιβάλλεται στο πλαίσιο της “black Friday”, έχουν να εξυπηρετήσουν-αντιμετωπίσουν τους λυσσασμένους καταναλωτές. Μάλιστα, το 2008 ένας 34χρονος εργάτης της Wal-Mart έχασε τη ζωή του, όταν ποδοπατήθηκε κυριολεκτικά από 200 περίπου καταναλωτές.
Αυτός είναι λοιπόν ο θεσμός που με τόση περηφάνια τα public έφεραν στην Ελλάδα, και τόσες άλλες εταιρείες, όπως το Πλαίσιο, έσπευσαν να υιοθετήσουν. Προφανώς, αυτό το κρούσμα εργοδοτικής καφρίλας δεν αποτελεί μια εξαίρεση. Είναι μια πτυχή -και μάλιστα κάπως «μαύρη»- της συνολικής επίθεσης των εργοδοτών και του καπιταλιστικού συστήματος απέναντι στα εργατικά μας συμφέροντα και δικαιώματα, τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας. Έρχεται να συμπληρώσει την όλη δυσχερή κατάσταση που βιώνουμε, με τους μισθούς-ψίχουλα ή και τη μη καταβολή δεδουλευμένων, τις απολύσεις και την ανεργία, την εργασιακή επισφάλεια, τις ατομικές συμβάσεις, την εντατικοποίηση, τις απλήρωτες υπερωρίες, τη δουλειά τις Κυριακές, την απόπειρα κατάργησης θεσμοθετημένων για τον κλάδο μας αργιών όπως η 2η Γενάρη και του Αγίου Πνεύματος, την ορθοστασία…
Κι αν εμείς σαφώς και δεν έχουμε κάποιο ζήτημα με τις «καλές τιμές», μιλώντας για τις «ευκαιρίες» που προσφέρει το public στο πλαίσιο της “black Friday” (και μάλιστα σε μια περίοδο που σημειώνει κερδοφορία), ο νους μας πάει αυτόματα στους «μισθούς-ψίχουλα» που προσφέρονται στους συναδέλφους μας. Φαίνεται ότι για την εργοδοσία των public οι «καλές τιμές» πάνε πακέτο με την κακή-εξευτελιστική τιμή της δουλειάς των εργαζομένων της. Από την πλευρά μας δε θα σταματήσουμε να καταδεικνύουμε την εργοδοτική ασυδοσία και να προσπαθούμε να βάλουμε ένα φρένο σε αυτήν.
Η φαντασία των αφεντικών στο πεδίο της εργασιακής εκμετάλλευσης είναι αχαλίνωτη. Κάπως έτσι μας προέκυψε και η «Μαύρη Παρασκευή». Και κάπως έτσι θα δούμε στη συνέχεια και άλλα αντίστοιχα events να έρχονται κατά πάνω μας. Από την άλλη, παρατηρώντας την όλη αυτή κατάσταση και την επίδρασή της στο καταναλωτικό κοινό, βλέπουμε το πως αυτό επιζητά ολοένα και «πιο προχωρημένες καταναλωτικές εμπειρίες» και το πως έρχονται τα αφεντικά να ανατροφοδοτήσουν-ενισχύσουν την «ανάγκη» του αυτή.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των «εμπειριών κατανάλωσης» είναι οι «λευκές νύχτες» (που ανά περιοχή και χρονική συγκυρία εμφανίζονται και ως «κόκκινες νύχτες» ή και ως ”love nights”). Πρόκειται για ένα ακόμα άθλιο θεσμό, που βαφτίζεται «γιορτή» και στο πλαίσιο του οποίου τα αφεντικά επιχειρούν το ξεχείλωμα του ωραρίου και διαμορφώνουν μια ακόμα καταναλωτική αρένα για αποκτηνωμένους πελάτες και ταλαίπωρους εμποροϋπάλληλους. Πρόκειται για έναν ακόμα θεσμό στον οποίο έχουμε έμπρακτα σταθεί ενάντια μέχρι σήμερα και τον οποίο είμαστε αποφασισμένοι να μπλοκάρουμε ολοκληρωτικά, είτε γίνεται υπό καθεστώς παρανομίας (όπως σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας), είτε γίνεται κάτω από ένα «πέπλο νομιμότητας».
Και πόσο λυπηρό (αν και απόλυτα εξηγήσιμο) είναι να βλέπεις τόσους πολλούς ανθρώπους να προετοιμάζονται να αγωνιστούν για να «κατακτήσουν» τις προσφορές για ηλεκτρονικές συσκευές ή και για video games, ενώ την ίδια ώρα είτε απέχουν ολοκληρωτικά, είτε κάνουν διαρκώς βήματα πίσω από τον ταξικό-κοινωνικό αγώνα για το δικαίωμα της εξασφάλισης των μέσων για μια αξιοπρεπή ζωή.
Από την πλευρά μας, ως εργατικό σωματείο, είμαστε σε επιφυλακή, ώστε να κινηθούμε με κάθε τρόπο, δηλαδή τόσο κινηματικά όσο και νομικά, προκειμένου να μπλοκάρουμε κάθε επιδίωξη για ξεχείλωμα του ωραρίου πέραν του «νόμιμου». Σε κάθε περίπτωση, αναμένουμε πως, όπως γίνεται και στις ΗΠΑ και αλλού, πολύ σύντομα η «Μαύρη Παρασκευή» θα σημαίνει και δουλειά από τα άγρια χαράματα μέχρι τα επίσης άγρια μεσάνυχτα.
Απευθυνόμενοι στους συναδέλφους μας θα θέλαμε να τους προτρέψουμε να μην κάνουν τίποτε παραπάνω από τις συμβατικές τους υποχρεώσεις και με κάθε τρόπο να γίνει σαφές ότι εμείς οι εργαζόμενοι αρνούμαστε να γίνουμε τα θύματα ή οι θηριοδαμαστές στην καταναλωτική αρένα που στήνουν τα αδίστακτα αφεντικά.
Παράλληλα, καλούμε την εργοδοσία των public και κάθε άλλου καταστήματος που οργανώνει «Μαύρες Παρασκευές» να δώσει ένα τέλος σε αυτά τα κρούσματα. Και σε κάθε περίπτωση τους καθιστούμε υπεύθυνους για όποια προβλήματα προκύψουν, ιδίως στους συναδέλφους μας.
Τέλος, απευθυνόμενοι προς τους καταναλωτές δεν μπορούμε παρά να τους ζητήσουμε να αντιληφθούν και τη δική τους ευθύνη για τις χαοτικές-επικίνδυνες καταστάσεις που διαμορφώνονται τόσο στις “black Fridays”, όσο και σε άλλες στιγμές κοσμοπλημμύρας μέσα στα μαγαζιά. Και τους σημειώνουμε ότι εμείς οι εργαζόμενοι δεν είμαστε και ούτε θα γίνουμε τα προϊόντα της κανιβαλιστικής κατανάλωσης.
ΟΙ «ΜΑΥΡΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ» ΤΩΝ ΑΔΗΦΑΓΩΝ-ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ
ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟΚΤΗΝΩΜΕΝΩΝ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΑΙ ΜΑΥΡΙΖΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ο Μλάντιτς "σφαγέας" και ο Όριτς ένας άγγελος επί της γης
ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ!

Αθώος ο «υπερασπιστής της Σρεμπρένιτσα» Νάσερ 'Οριτς από τις κατηγορίες εγκλημάτων πολέμου
13:27 Δευτέρα, 09 Οκτωβρίου 2017

Αθώος κρίθηκε την Δευτέρα, από δικαστήριο του Σαράγεβο, ο Νάσερ 'Οριτς επονομαζόμενος ως «υπερασπιστής» της Σρεμπρένιτσα, κατά του οποίου είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου σε βάρος των Σέρβων κατά την υπεράσπιση του μουσουλμανικού θυλάκου στον πόλεμο του 1992-95.
Ο δικαστής Σάμπαν Μακσούμιτς κήρυξε αθώο τον ηλικίας 50 ετών Όριτς ο οποίος και κατηγορούνταν για τη δολοφονία τριών σέρβων κρατουμένων στα περίχωρα της Σρεμπρένιτσα. Από τις κατηγορίες απαλλάχθηκε επίσης ο Σαμπαχουντίν Μούχιτς, 49 ετών, ο σύντροφός του εν όπλοις στη διάρκεια των διακοινοτικών συγκρούσεων.Την ετυμηγορία ανέμεναν με ανυπομονησία, για διαφορετικούς λόγους, οι Μουσουλμάνοι της Βοσνίας και οι Σέρβοι.
Οι Βόσνιοι θεωρούν τον Όριτς «ήρωα» της υπεράσπισης του θυλάκου της ανατολικής Βοσνίας, που άντεξε την πολιορκία που επέβαλαν οι σερβικές δυνάμεις έως την πτώση τον Ιούλιο του 1995.Σε διάστημα μερικών ημερών, οι δυνάμεις του «χασάπη των Βαλκανίων» Ράτκο Μλάντιτς σφαγίασαν 8.000 βόσνιους άνδρες και εφήβους, ένα έγκλημα που χαρακτηρίστηκε «γενοκτονία» από τη διεθνή δικαιοσύνη.
Αντίθετα, για τους Σέρβους της Βοσνίας, αλλά και της γειτονικής Σερβίας, ο Όριτς είναι ένας «δολοφόνος» ο οποίος πραγματοποίησε από το 1992 έως το 1995 επιθέσεις εναντίον σερβικών χωρών στα περίχωρα της Σρεμπρένιτσα, διαπράττοντας εγκλήματα κατά αμάχων και κρατουμένων.
Σύμφωνα με ενώσεις οικογενειών των θυμάτων, 2.428 είναι περίπου οι σέρβοι άμαχοι και στρατιώτες που σκοτώθηκαν στην περιοχή αυτή στη διάρκεια της σύγκρουσης.
Σημειώνεται πως ο Όριτς, είχε συλληφθεί για πρώτη φορά το 2003 και είχε δικαστεί για τα εγκλήματα αυτά από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (TPIY) στη Χάγη, ενώ είχε καταδικαστεί αρχικά σε φυλάκιση δύο χρόνων επειδή δεν εμπόδισε δολοφονίες και κακομεταχείριση.
Ο Όριτς απαλλάχθηκε ωστόσο σε δεύτερο βαθμό, το 2008, με το TPIY να αποδίδει σημαντικά ελαφρυντικά σε αυτόν τον άπειρο διοικητή που διορίστηκε στη θέση αυτή σε ηλικία 25 ετών.Το δικαστήριο είχε επιμείνει στις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων Βοσνίων που κατέφυγαν στη Σρεμπρένιτσα μετά την έναρξη της σερβικής επίθεσης το 1992.
Σημειώνεται πως η απαλλαγή του από τις κατηγορίες είχε προκαλέσει την οργή του Βελιγραδίου. Σέρβοι πολιτικοί αξιωματούχοι και ενώσεις είχαν κατηγορήσει τότε το TPIY για «μονομέρεια».
Το 2014 η σερβική δικαιοσύνη εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης του Όριτς, με την κατηγορία ότι πραγματοποίησε «πολλές επιθέσεις εναντίον σερβικών χωριών της περιοχής της Σρεμπρένιτσα, με σκοπό την εκκένωση του σερβικού πληθυσμού μέσω εκφοβισμών, βασανιστηρίων και φόνων».
Η Ελβετία τον συνέλαβε ένα χρόνο αργότερο, αλλά αρνήθηκε να τον εκδώσει στη Σερβία έπειτα από έντονη διπλωματική διαμάχη ανάμεσα στο Σαράγεβο και το Βελιγράδι. Οι βοσνιακές αρχές είχαν δεσμευθεί τότε να τον δικάσουν στο Σαράγεβο.Η δίκη ξεκίνησε τον Ιανουάριο 2016. Ο Όριτς και ο Μούχιτς κατηγορούνταν για τη δολοφονία τριών Σέρβων, εκτός μάχης, στο διάστημα Ιουλίου-Δεκεμβρίου 1992.
Μάρτυρες, μεταξύ των οποίων ένας βόσνιος πρώην στρατιώτης ο οποίος κατέθεσε υπό τον όρο της ανωνυμίας, είχαν πει πως ο Όριτς στραγγάλισε ένα από αυτά τα τρία θύματα τον Ιούλιο του 1992, κατηγορία την οποία αρνείτο.
Ο Βίνκο Λάλε, πρόεδρος μιας ένωσης σέρβων αιχμαλώτων πολέμου, δεν είχε καμία εμπιστοσύνη στη δίκη αυτή, την οποία αποκάλεσε «φάρσα όπως εκείνη της Χάγης». «Το να παίρνεις μόνο τρεις περιπτώσεις από περισσότερους από 2.000 θανάτους σε αυτή την περιοχή είναι πραγματικά ιλαροτραγωδία», είπε.
Από την πλευρά της η Κάντα Χότιτς, αντιπρόεδρος μιας ένωσης μητέρων της Σρεμπένιτσα, συγγενείς της οποίας σκοτώθηκαν στη σφαγή το 1995, εξέφρασε τη λύπη της γιατί, με την απόφασή της να απαλλάξει τον Όριτς, η βοσνιακή δικαιοσύνη «υπαναχώρησε στην πίεση». Κατήγγειλε το Βελιγράδι ότι θέλει να «εξισώσει τις ευθύνες των δύο κοινοτήτων για εγκλήματα πολέμου».
Σύμφωνα με σερβικές οργανώσεις, κανένας Βόσνιος δεν έχει καταδικαστεί μέχρι σήμερα για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά Σέρβων στην περιοχή της Σρεμπρένιτσα. Άλλοι τρεις βόσνιοι πρώην στρατιώτες δικάζονται από τον Απρίλιο του 2016 στη Σρεμπρένιτσα για τη δολοφονία και την εξαφάνιση περίπου δέκα σέρβων αιχμαλώτων πολέμου της Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 2012.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2017
Πρόστιμο στην American Express για παραβίαση των όρων αποκλεισμού της Κούβας

Το βορειοαμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η χρηματοπιστωτική εταιρείαAmerican Express Company (AMEX) θα καταβάλει πρόστιμο ύψους 204.277 δολαρίων για την εικαζόμενη παραβίαση του αποκλεισμού που επιβλήθηκε στην Κούβα πριν από 55 χρόνια.
Όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Ελέγχου Εξωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών (OFAC) οι κυρώσεις αυτές έχουν σχέση με πιθανή ευθύνη της βελγικής εταιρείας BCC Corporate SA (BCCC) σε εμφανιζόμενες παραβιάσεις των Κανονισμών Ελέγχου των Κουβανικών Περιουσιακών Στοιχείων. Η BCCC είναι μία εταιρεία που εκδίδει πιστωτικές κάρτες σε πελάτες που έχουν έδρα στην Ευρώπη.

Το νέο πρόστιμο σε εταιρεία για παραβίαση του αποκλεισμού ενάντια στην Κούβα, εντάσσεται σε μια σειρά κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βορειοαμερικάνικες και ξένες εταιρείας από την αρχή του χρόνου, όπως το πρόστιμο που επιβλήθηκε τον Ιανουάριο στη μη κερδοσκοπικό οργανισμό Συμμαχία για μια Υπεύθυνη Πολιτική απέναντι στην Κούβα (10.000 δολάρια) και στην καναδική τράπεζα Toronto Dominion (955.750 δολάρια).
Στις 8 Ιουνίου, ακολούθησε η εταιρεία χρηματοδότησης αγοράς οχημάτων από ιδιώτες και εμπόρους προϊόντων Honda και Acura, American Honda Finance Corporation, η οποία δέχτηκε πρόστιμο 87.255 δολαρίων.
Τον Ιούνιο επίσης, στη βορειοαμερικανική ασφαλιστική εταιρεία American Internacional Group επιβλήθηκε πρόστιμο 148.698δολαρίων.
Το νέο πρόστιμο που επιβλήθηκε στην American Express συνδέεται με την οικονομική, εμπορική και χρηματοπιστωτική πολιορκία που συνεχίζουν να διατηρούν σε ισχύ οι ΗΠΑ ενάντια στο νησί και ανακοινώθηκε μια εβδομάδα μετά την έναρξη της εφαρμογής των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων για τα ταξίδια και το εμπόριο με την Κούβα.
Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έθεσε σε ισχύ αυτά τα μέτρα, μετά την απόρριψη με συντριπτική πλειοψηφία από την διεθνή κοινότητα μιας τέτοιας πολιτικής, κατά της οποίας τοποθετήθηκαν 191 χώρες στη διάρκεια της ΓΣ του ΟΗΕ την 1η Νοέμβρη.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------



''Εκεί στην κυβέρνηση ενδιαφέρεται κανείς για τη συνενοχή του σε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα των τελευταίων ετών, πουλώντας όπλα στη Σαουδική Αραβία; Πού πήγαν οι αντιπολεμικές αξίες της Αριστεράς, αναρρωτιέμαι...
«Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από το 80% των 28 εκατομμυρίων ανθρώπων της Υεμένης χρειάζονται κάποια μορφή βοήθειας έκτακτης ανάγκης. Μισό εκατομμύριο παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών είναι σοβαρά υποσιτισμένα, και τουλάστον 2135 άνθρωποι έχουν πεθάνει από χολέρα τους τελευταίους έξι μήνες».
(ποιο αντιπολεμικο κινημα? αν δεν ηταν τραγικο,θα ηταν γελοιο ..κινηματικη σιωπη λεγεται και ειναι συνενοχή )



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Συνήθως οι αφιερωμένες παγκόσμιες μέρες θέλουν να καλύψουν, ό,τι επιτρέπουμε να συμβαίνει τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου.
"Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι 66.000 γυναίκες δολοφονούνται σε όλο τον κόσμο. Ανάμεσα στις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό βίας κατά των γυναικών είναι η Γουατεμάλα και το Μεξικό.
Στη συνοριακή πόλη Χουάρες περισσότερες από 600 γυναίκες βιάστηκαν και δολοφονήθηκαν κατά τα τελευταία 15 χρόνια, ωστόσο πολλοί πιστεύουν ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων ανέρχεται στις 5.000 γυναίκες."



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Υεμένη: Έφτασε ανθρωπιστική βοήθεια στη Σανάα για πρώτη φορά εδώ και τρεις εβδομάδες
Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2017, 12:00
Εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής κατάφεραν σήμερα να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Υεμένης, έπειτα από σχεδόν τρεις εβδομάδες αποκλεισμού από τον υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμό, δήλωσε αξιωματούχος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP).
«Το πρώτο αεροπλάνο προσγειώθηκε στη Σανάα σήμερα το πρωί», επεσήμανε η Αμπίρ Ετέφα περιφερειακή εκπρόσωπος του WFP σε mail που έστειλε στο Reuters.
Αξιωματούχοι στο αεροδρόμιο της Σανάα δήλωσαν από την πλευρά τους ότι σήμερα έφτασαν δύο ακόμη πτήσεις του ΟΗΕ.
Την είδηση φαίνεται να επιβεβαιώνει ένας ανταποκριτής του AFP, ο οποίος μετέδωσε ότι στο αεροδρόμιο της πόλης προσγειώθηκε και ένα αεροπλάνο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια από τη Unicef.
Ο αραβικός αποικιοκρατικος συνασπισμός των σειχιδων είχε ανακοινώσει την Τετάρτη ότι θα επαναλειτουργήσουν το αεροδρόμιο της Σανάα και το λιμάνι της Χοντέιντα προκειμένου να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη, έπειτα από τις έντονες πιέσεις που είχε ασκήσει ο ΟΗΕ.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Αυτήν την Κυριακή (αυριο δηλαδη), η εκδήλωση της ομάδας «Αυτισμός και Κανναβιδιόλη» με θέμα: «To Φαρμάκι που τελικά ήταν Φάρμακο»
 Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2017, 11:20
Την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «To Φαρμάκι που τελικά ήταν Φάρμακο» στο Πνευματικό Κέντρο Αγ.Ι.Ρέντη.
Πρόκειται για τη δεύτερη εκδήλωση της ομάδας «Αυτισμός και κανναβιδιόλη - επιληψίες και νευρολογικές παθήσεις παιδιών» με θέμα τη φαρμακευτική κάνναβη όπου ιατροί, γονείς παιδιών με αυτισμό, επιληψία, νευρολογικές παθήσεις αλλά και ασθενείς, θα μιλήσουν ανοιχτά για τη χρήση της κάνναβης και τα αποτελέσματά της.
Συντονίστρια της εκδήλωσης είναι η κ. Κατερίνα Δημοχρόνη που διοργάνωσε και την πρώτη σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας τον Μάιο του 2017, όπου και γονείς μίλησαν ανοικτά για το θέμα.
Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017
Πνευματικό Κέντρο Αγ.Ι.Ρέντη
Δ/νση: Μπιχάκη (έναντι δημαρχιακού κτηρίου Ρέντη) – Αγ. Ι. Ρέντης



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Γαλλία: Εκατοντάδες διαδηλωτές μπροστά από την πρεσβεία της Λιβύης στο Παρίσι κατά των σύγχρονων σκλαβοπάζαρων
 Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2017, 23:28
Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι (200 περιπου μεταναστες από την Αφρικη) διαδήλωσαν σήμερα μπροστά από την πρεσβεία της Λιβύης στο Παρίσι ζητώντας τον τερματισμό της δουλείας σε αυτήν τη χώρα με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες από την Αφρική αλλά και καταγγέλλοντας τη «συνενοχή» των ηγεσιών χωρών της Αφρικής και της Δύσης, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Το περασμένο Σάββατο περίπου 500 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο της πρεσβείας της Λιβύης στη γαλλική πρωτεύουσα, έπειτα από την προβολή ενός ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου CNN, με τον φακό να καταγράφει πλάνα προσφύγων και μεταναστών που τους κακοποιούσαν και τους πουλούσαν σε δημοπρασίες στη Λιβύη.
«Δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψουμε αυτές τις εικόνες, αυτά τα βασανιστήρια, αυτές τις βιαιοπραγίες που παραπέμπουν στον Μεσαίωνα. Βρισκόμαστε εδώ για να αυξήσουμε την πίεση και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε προκειμένου αυτό (το φαινόμενο) να εξαλειφθεί όσο το δυνατόν συντομότερα» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο τραγουδιστής της ραπ Rost που συμμετείχε στην κινητοποίηση στο Παρίσι.
Πολλοί διαδηλωτές που έδωσαν το παρόν στη συγκέντρωση στη γαλλική πρωτεύουσα κατήγγειλαν επίσης στο AFP την «υποκρισία» πολλών χωρών της Δύσης «που δηλώνουν σοκαρισμένες» ενώ «γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό τί συμβαίνει στη Λιβύη» και μολαταύτα συνεχίζουν να συνεργάζονται με την Τρίπολη.
Συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί για αύριο Σάββατο σε πολλές χώρες.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Λαβρόφ: Η Ουάσιγκτον προβοκάρει την Πιονγιάνγκ
Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2017, 17:39
Η Ουάσιγκτον προβοκάρει την Πιονγιάνγκ, παρότι η Βόρεια Κορέα τους τελευταίους δύο μήνες δεν πραγματοποίησε ούτε πυραυλικές, ούτε πυρηνικές δοκιμές, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μετά το πέρας των συνομιλιών που είχε με τον Ιάπωνα ομόλογο του Τάρο Κόνο.
«Προκαλεί μεγάλη ανησυχία το ότι τους τελευταίους δύο μήνες, η Βόρεια Κορέα δεν πραγματοποίησε ούτε δοκιμές, ούτε εκτόξευσε πυραύλους. Η Ουάσιγκτον λες και δεν χαίρεται γι αυτό και προσπαθεί να κάνει κάτι που θα ενοχλούσε και θα προβόκαρε την Πιονγιάνγκ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ
Ο Λαβρόφ επεσήμανε ότι «στα μέσα Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν χωρίς προειδοποίηση μη προγραμματισμένα στρατιωτικά γυμνάσια (των ΗΠΑ από κοινού με τη Ν.Κορέα), ενώ εντελώς πρόσφατα ανακοινώθηκε ο νέος κατάλογος με τις κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας και προσέθεσε: «Λες και περιμένουν να αποτύχουν για μια ακόμη φορά, οπότε θα μπορέσουν να ασχοληθούν με στρατιωτικές επιλογές».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών προσέθεσε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική σύγκρουση με την Βόρειο Κορέα, θα έχει καταστροφικές συνέπειες και όπως επισημαίνουν οι ειδικοί οι ανθρώπινες απώλειες μπορούν να φθάσουν το ένα εκατομμύριο νεκρούς μόνο την πρώτη μέρα.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΗΠΑ: Μικρή η προσέλευση των καταναλωτών στα καταστήματα για την Μαύρη Παρασκευή
 Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2017, 16:13
Μικρή ήταν η προσέλευση των Αμερικανών καταναλωτών στα καταστήματα σήμερα το πρωί (τοπική ώρα), στο πλαίσιο της Μαύρης Παρασκευής που σηματοδοτεί την έναρξη των χριστουγεννιάτικων αγορών στις ΗΠΑ, καθώς οι περισσότεροι επέλεξαν τις διαδικτυακές αγορές ενώ πολλοί ήταν αυτοί που έκαναν τις αγορές τους στα καταστήματα που άνοιξαν χθες βράδυ.
Η περίοδος μεταξύ της Ημέρας των Ευχαριστιών και των Χριστουγέννων μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για τις επιδόσεις μιας εταιρίας λιανικών πωλήσεων, καθώς αντιστοιχεί περίπου στο 40% των συνολικών εσόδων της χρονιάς. Την επομένη της Ημέρας των Ευχαριστιών, οι έμποροι παραδοσιακά προσφέρουν πολύ γενναίες εκπτώσεις προκαλώντας πραγματική φρενίτιδα στους καταναλωτές.
Ωστόσο, τέτοιου είδους αντιδράσεις ήταν περιορισμένες σήμερα το πρωί. Περίπου 250 άτομα περίμεναν έξω από το κατάστημα Target στο Μανχάταν λίγο πριν ανοίξει στις 6.00 το πρωί (14.00 ώρα Ελλάδας). Η Τρίσια Γουέλτς, 36 ετών, στέλεχος τράπεζας, στάθηκε στην ουρά για περίπου μία ώρα πριν μπει στο κατάστημα. «Υπάρχουν σίγουρα περισσότερες εκπτώσεις διαθέσιμες κατά τη διάρκεια της χρονιάς τώρα απ’ ό,τι πριν από τέσσερα με πέντε χρόνια…
αγοράζουμε μόνο ηλεκτρονικά ή συσκευές τη Μαύρη Παρασκευή», δήλωσε.
Η προσέλκυση καταναλωτών με προσφορές είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους εμπόρους δεδομένης της συνεχούς στροφής των καταναλωτών σε διαδικτυακές αγορές, εκεί όπου κυριαρχεί η Amazon.com, μια τάση που οδήγησε αλυσίδες όπως η Toys R Us, η True Religion και η The Limited να καταθέσουν αίτηση χρεοκοπίας νωρίτερα φέτος.
Η Wal-Mart Stores, η Target, η Macy's, η J.C. Penney και άλλες μεγάλες εταιρίες του λιανεμπορίου άνοιξαν τα καταστήματά τους το βράδυ της Πέμπτης και οι περισσότερες προσφέρουν παρατεταμένης διάρκειας χριστουγεννιάτικες προσφορές ξεκινώντας από τις αρχές Οκτωβρίου αντί να τις περιορίζουν σε μία μόνο ημέρα.
Το εμπορικό κέντρο Garden State Plaza στο Νιου Τζέρσεϊ είχε αρκετή κίνηση, χωρίς όμως να επικρατεί χάος. Οι καταναλωτές αναζητούσαν προσφορές χωρίς να έχουν κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό τους. «Φαίνεται να υπάρχει μια μικρή επιβράδυνση φέτος», δήλωσε εργαζόμενη στην Build-A-Bear.
«Η Μαύρη Παρασκευή δεν είναι αυτό που ήταν, διότι τα καταστήματα παρατείνουν τις εκπτώσεις έως το σαββατοκύριακο και μπορείς να ψωνίσεις διαδικτυακά» δήλωσε ο 30χρονος Ουνμές Πατέλ.
Οι Αμερικανοί καταναλωτές ξόδεψαν πάνω από 1,52 δισεκ. δολάρια στο ίντερνετ έως το βράδυ της Ημέρας των Ευχαριστιών, κατά 16,8% περισσότερα σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Adobe Analytics, που παρακολουθεί το 80% των διαδικτυακών συναλλαγών στις 100 μεγαλύτερες εταιρίες λιανικού εμπορίου στις ΗΠΑ.




---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Ισλαμικός εμφύλιος το μακελειό στο Σινά
 Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2017, 14:44
Υπό την σημαία του Ισλαμοφασιστικού Κράτους έγινε η φονική επίθεση στο τέμενος Αλ Ράουντα στο Βόρειου Σινά της Αιγύπτου, με τον αριθμό των νεκρών να έχει φτάσει τους 305 εκ των οποίων οι 27 είναι παιδιά και τους τραυματίες να ανέρχονται στους 128.
Πρόκειται για μία από τις πλέον πολύνεκρες επιθέσεις παγκοσμίως, και την μεγαλύτερη στην Αίγυπτο. Ο δε τρόπος που πραγματοποιήθηκε προκαλεί εντύπωση και απορίες.
«Δεν πρόκειται για μία συνήθη τρομοκρατική επίθεση, αλλά για επιχείρηση που έχει στρατιωτικού τύπου χαρακτηριστικά» εκτιμά ειδικός σε θέματα Ασφαλείας Μέσης Ανατολής.
«Τόσο ο αριθμός των δραστών, που ήταν τουλάχιστον 25 με 30 ή κατ΄ αλλους έφταναν και τους 40, οι στρατιωτικές στολές, αλλά κυρίως ο τρόπος δράσης και το σχέδιο της επίθεσης, παραπέμπουν σε επαγγελματίες στρατιωτικούς και όχι σε απλούς τζιχαντιστές τρομοκράτες», συνεχίζει ο ίδιος.

Aλληλοσπαραγμός στους κόλπους του Ισλάμ

Το τέμενος Αλ Ράουντα, όπου εκδηλώθηκε η επίθεση, ανήκει στο Τάγμα των Σούφι, ένα μυστικιστικό κλάδο του Ισλάμ, του οποίου οι οπαδοί θεωρούνται από τους αληταραδες  καθυστερημενους κωλοσουνίτες ισλαμοφασιστες, ως αποστάτες, και το δόγμα τους ως αίρεση. Θεωρούν δε ότι υποστηρίζονται από το Ιράν.
Η επίθεση ήρθε λίγες ημέρες πριν από τους ετήσιους εορτασμούς των γενεθλίων του προφήτη Μωάμεθ στην Αίγυπτο. Τα φεστιβάλ γίνονται από τα τζαμιά που συνδέονται με το Σούφι σε όλη τη χώρα.
Το τέμενος Αλ Ράουντα λέγεται ότι είναι ο τόπος γέννησης του σεΐχη Εΐντ Αλ Τζαρίρι, ο οποίος θεωρείται ο «πατέρας» του Σουφισμού στη χερσόνησο του Σινά.
Το Σινά έχει καταστεί προνομιακό έδαφος εκδήλωσης τρομοκρατικών επιθέσεων από τζιχαντιστές από το 2013, όταν ο πρόεδρος της Αιγύπτου Σίσι ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο, ισλαμιστή πρόεδρο της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι με στρατιωτικό πραξικόπημα.

Σουφισμός και Ισλάμ

Ιστορικώς, οι Σούφι αποτελούσαν τις πρώτες κοινότητες ασκητών του Ισλάμ, πριν καν διαμορφωθεί η θρησκεία που γνωρίζουμε σήμερα. Θεωρούνται μετριοπαθείς μουσουλμάνοι γιατί επηρεάστηκαν από πολλές παραδόσεις και θρησκείες της Ανατολής και της Μεσογείου.
Στις θεωρίες τους απαντά κανείς στοιχεία από το Νεοπλατωνισμό, το Γνωστικισμό, το Χριστιανισμό, αλλά και το Βουδισμό. Ο σουφισμός είναι η εσωτερική φιλοσοφία του Ισλάμ. Μέσα από την παράδοση τους εκφράσθηκε ο ισλαμικός μυστικισμός.
Στις βιογραφίες των πρώτων Σούφι δασκάλων συναντούμε πολλά ευαγγελικά κείμενα και απόκρυφες παραβολές, όπως και χριστιανούς αναχωρητές που εμφανίζονται συχνά να δίνουν οδηγίες και συμβουλές στους περιπλανώμενους μουσουλμάνους ασκητές. Οι όρκοι σιωπής, οι λιτανείες και άλλες ασκητικές τεχνικές είναι σαφώς επηρεασμένες από τους χριστιανούς ασκητές.
Οι δερβίσηδες, γνήσια έκφραση του ισλαμικού μυστικισμού, μέσα από μια ιεροτελεστία αιώνων επιδιώκουν να εξαγνίσουν την ανθρώπινη ψυχή. Αφαιρώντας τους μαύρους μανδύες τους μένουν με λευκά ενδύματα για να «ξαναγεννηθούν».
Σημαντική ήταν και η επιρροή από την ελληνική φιλοσοφία και ιδιαιτέρως από τον Γνωστικισμό και τον Νεοπλατωνισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη φιλοσοφία του Ισλάμ, κυρίαρχη μορφή είναι ο Αριστοτέλης.
Ο Σουφισμός ήταν τόσο κοντά στον Χριστιανισμό που στην αρχή της διάδοσής του, πολλοί χριστιανοί, ακόμη και μεγάλοι δάσκαλοι όπως ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός, θεωρούσαν το Ισλάμ ως μια ακόμη αίρεση.
Το «σεμά», ο εκστατικός περιστροφικός χορός των Δερβίσηδων, που ασκουσαν μεσα στα μοναστηρια τους που ονομαζονταν τεκεδες, στα οποια καιγανε χασις όταν χορευανε, ασκεί ακαταμάχητη γοητεία σε όποιον βιώσει τη μυσταγωγική του εμπειρία, ανεξάρτητα από κοσμοθεωρίες και θρησκευτικές πεποιθήσεις.
Όμως χαρακτήρας του Σουφισμού, όπως εξελίχθηκε στην πάροδο των αιώνων, θεωρείται μη αποδεκτός από τους φονταμενταλιστές μουσουλμάνους, όπως οι τζιχαντιστές, οι οποίοι δεν αποδέχονται όσες ερμηνείες δεν περιλαμβάνονται ρητά στο Κοράνι. Οι Σουφιστές το ακολουθούν, αλλά δεν το θεωρούν αποκλειστικό και μοναδικό ιερό βιβλίο. Πιστεύουν στον έναν Θεό, αλλά δεν διαχωρίζουν θρησκείες.
Κύριο δόγμα τους είναι η όσο το δυνατόν πιο άμεση επαφή και σχέση με το Θεό, ενώ αντιτίθεται σε πρακτικές βίας, όπως αυτές που ασκούν τα δίκτυα των τζιχαντιστών και οι φανατικοί οπαδοί τους.
Έτσι ο Σουφισμός σήμερα θεωρείται μυστική αίρεση, με την μεγάλη βάση της να απαντάται στο Ιράν.


Το σουνιτικο Ισλάμ που αποτελει την νπλειοψηφια κατά 80% των καθυστερημενων μουσουλμανων διαφωνούσε με τους Σούφι αναφορικά με τη λατρεία των αγίων, τις επισκέψεις σε τάφους, τις μουσικές τελετουργίες, τα θαύματα, και την απόλυτη πνευματική κυριαρχία του σεΐχη-διδασκάλου ως αλάθητου ηγέτη των μαθητών του. Από την άλλη πλευρά, οι Σούφι ύψωσαν τη φωνή τους ενάντια στην κοινωνική ανισότητα και προσπάθησαν ακόμη και θυσιάζοντας τη ζωή τους να μεταβάλουν τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες προς το καλύτερο. Η σπουδαιότητα του σουφισμού για την πνευματική αγωγή και την εγχάραξη στην ψυχή του πιστού αρετών όπως η εμπιστοσύνη στο Θεό, η ευλάβεια, η πίστη στην αγάπη του Θεού και ο σεβασμός προς τον Προφήτη δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί, όπως και ο ρόλος της Μυστικής ποίησης ως πηγής ευτυχίας για εκατομμύρια ανθρώπους (αν και κάποιοι υποτιθέμενοι νεωτεριστές θεώρησαν ναρκωτική την επίδραση της ποίησης στη μουσουλμανική σκέψη).
Σήμερα ο σουφισμός έχει διαδοθεί ακόμη και στη Δύση (σουφισμός στον οποίο έχουν παρεισφρήσει από παλια τεκτονικά στοιχεία), αλλά οι γνήσιοι και αυθεντικοί ευσεβείς έχουν την επίγνωση ότι ο σουφισμός απαιτεί αυστηρή πειθαρχία και ότι ο στόχος του μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν ο πιστός ριχτεί στο κατακαίον πυρ της θεϊκής αγάπης.


Οι Αλεβήδες ή Αλεβίτες (στην τουρκική γλώσσα Alevi) είναι θρησκευτική και πολιτιστική κοινότητα στην Τουρκία και δευτερευόντως σε άλλες χώρες (Ελλάδα, Αλβανία κ.α.) με δεκάδες εκατομμύρια μέλη. Ο Αλεβισμός (ή Αλεβιτισμός) έχει ορισμένες ομοιότητες με το σιιτικό Ισλάμ, αλλά θεωρείται μία ανεξάρτητη θρησκεία.
Όπως όλοι οι Σιίτες, οι Αλεβήδες τιμούν ιδιαίτερα τον Αλή. Όμως η λατρεία τους λαμβάνει χώρα περισσότερο σε οίκους συναθροίσεων (cemevi) παρά σε τζαμιά. Στις τελετές τους έχουν μουσική και χορό. Σε αντίθεση με τους μουσουλμάνους, που κάνουν τελετές στα αραβικά, οι Αλεβήδες χρησιμοποιούν κυρίως την τουρκική γλώσσα, και λιγότερο τα κουρδικά.
Βασικά χαρακτηριστικά του Αλεβισμού είναι:
Αγάπη και σεβασμός για όλους τους ανθρώπους («Το σημαντικό δεν είναι η θρησκεία, αλλά το να είσαι ανθρώπινο ον»).
Ανεκτικότητα απέναντι σε άλλες θρησκείες κι εθνικές ομάδες («αν πληγώσεις κάποιον, οι τελετουργικές προσευχές που έχεις κάνει δεν αξίζουν τίποτα»).
Σεβασμός για τους εργαζόμενους («η υψηλότερη πράξη λατρείας είναι να εργάζεσαι»).
Ισότητα ανδρών και γυναικών. Τα δυο φύλα προσεύχονται δίπλα-δίπλα και ασκείται μονογαμία.
Συχνά οι Αλεβήδες τιμούν τον Μανσούρ αλ-Χαλάτζ, έναν Σούφι του 10ου αιώνα που εκτελέστηκε στη Βαγδάτη για βλασφημία επειδή είπε «Είμαι η Αλήθεια» (Ana al-Haqq).
Άλλη αρχή των Αλεβήδων είναι «το τέλειο ανθρώπινο ον». Οι Αλεβήδες θεωρούν ως τέλειο άνθρωπο τον Αλή και μετά τον Χατζημπεκτασί Βαλή και άλλους αγίους. Ο «τέλειoς άνθρωπος» ταυτίζεται επίσης με την αληθινή ταυτότητα του κάθε ανθρώπου που θεωρείται ότι δεν έχει κάποιο προπατορικό αμάρτημα αλλά αγνή και τέλεια συνείδηση. Το καθήκον του ανθρώπου σύμφωνα με τον Αλεβισμό, είναι να το συνειδητοποιήσει αυτό ενώ ακόμα έχει την υλική ανθρώπινη μορφή. Πολλοί αλεβήδες καθορίζουν την ανθρώπινη τελειότητα με πρακτικούς όρους. Τέλειος γι' αυτούς είναι ο άνθρωπος που ασκεί ηθικό έλεγχο στα χέρια του, στη γλώσσα του και στην αναπαραγωγική του δραστηριότητα (eline diline beline sahip), αντιμετωπίζει ισότιμα όλους τους ανθρώπους (yetmiş iki millete aynı gözle bakar) και υπηρετεί το συμφέρον των άλλων
Ο Αλεβισμός συνδέεται με τον Μπεκτασισμό του σουφισμου, καθώς Αλεβήδες και Μπεκτασήδες τιμούν τον Χατζή Μπεκτάς Βαλή (στην τουρκική Hacibektaş Veli), ο οποίος έζησε τον 13ο αιώνα μ.Χ. και θεωρείται άγιος. Συνδέεται και με τη λαϊκή κουλτούρα της Ανατολίας.
Πίνουν κρασί, πιστεύουν στην «Αγία Τριάδα» και στο «αγαπάτε αλλήλους» αλλά δεν είναι χριστιανοί. Η θρησκευτική τους λειτουργία περιλαμβάνει τραγούδι, μουσική και μικρόφωνο, δεν είναι όμως ευαγγελιστές. Πιστεύουν στον Αλλάχ αλλά ερμηνεύουν το Κοράνι αλληγορικά και όχι κατά γράμμα. Δεν πείθονται ότι μετά θάνατον τους περιμένουν τα ουρί του Παραδείσου αλλά ούτε και η Κόλαση.Θρησκευτικά είναι πιο κοντά στους  σιίτες, πολιτικά ψηφίζουν Αριστερά, κοινωνικά ήταν αγρότες της Ανατολίας που μετοίκησαν στις φτωχογειτονιές των τουρκικών πόλεων και σήμερα έχουν σχηματίσει μια νέα μεσαία τάξη. Είναι δίπλα μας, ζουν και στην Ελλάδα (στη Θράκη) αλλά μόλις που τους γνωρίζουμε. Οι αλεβίτες-μπεκτασήδες πρόσφατα απέκτησαν το θάρρος να απαιτήσουν τα δικαιώματά τους ως η μεγαλύτερη θρησκευτική μειονότητα της Τουρκίας.
Ο αλεβιτισμός αποτελεί μια ανθρωπιστική προσέγγιση του Ισλάμ. «Δεν είμαστε σιίτες, όπως οι Ιρανοί, δεν τηρούμε το ναμάζ, την προσευχή που οι Ιρανοί πραγματοποιούν τρεις φορέςτην ημέρα (σ.σ.: και οι σουνίτες πέντε), αλλά η πίστη μας έχει σιιτικά στοιχεία, όπως και τουρκικά και σαμανικά» συνεχίζει ο δρ Γιαμάν. Ο αλεβιτισμός έχει έντονες επιρροές από τον σουφισμό, τον μυστικισμό αλλά και από τον χριστιανισμό, ιδίως την Ορθοδοξία. Χαρακτηριστικά του είναι η ανεκτικότητα προς άλλες θρησκείες και η λατρεία των Αλλάχ-Μωάμεθ-Αλί (του γαμπρού του Μωάμεθ, στον οποίο η πίστη αποτελεί τη βασική διαφορά μεταξύ σιιτών και σουνιτών). Ανάμεσα στις διαφορές τους από άλλους μουσουλμάνους είναι η μονογαμία, το ότι δεν προσκυνούν στη Μέκκα και δεν γιορτάζουν το Ραμαζάνι.
Τη δεκαετία του ΄70 πολλοί αλεβίτες υποστήριξαν σοσιαλιστικά και μαρξιστικά κόμματα στην Τουρκία θεωρώντας ότι οι ιδέες τους ήταν συναφείς με τον αλεβιτισμό. Μεγάλο μέρος της βίας που χαρακτήρισε τη χώρα στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 και που αποδόθηκε στον ανταγωνισμό μεταξύ αριστερών και δεξιών ήταν στην πραγματικότητα ένας «πόλεμος» μεταξύ αλεβιτών και σουνιτών- με τους υπερεθνικιστές φασιστες να συντάσσονται με τους καθυστερημενους σουνιτες. Η βία κορυφώθηκε στην πόλη Καχραμανμαράς στη Νότια Τουρκία το 1978, όταν Γκρίζοι Λύκοι επιτέθηκαν με βία σε αριστερούς αλεβίτες αφήνοντας 700 νεκρούς. Κατόπιν αυτού, η κυβέρνηση επέβαλε στρατιωτικό νόμο ο οποίος άνοιξε τον δρόμο για το πραξικόπημα του 1980. «Ετσι οι αλεβίτες έχασαν διπλά- και ως αλεβίτες και ως αριστεροί» λέει ο Γιαμάν.
Η μουσική και η ποίηση αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αλεβιτικής παράδοσης. Τα τραγούδια τους είναι ερωτικά και μιλούν για τη μυστικιστική εμπειρία. Ο ποιητής των σούφι του 13-14ου αιώνα Γιουνούς Εμρέ ήταν αλεβίτης, ενώ έχουν επηρεαστεί έντονα από τον Τζελαλεντίν Ρουμί, ιδρυτή του τάγματος των δερβίσηδων τον 13ο αιώνα. Πολλοί από τους πιο ονομαστούς παραδοσιακούς μουσικούς της σημερινής Τουρκίας είναι αλεβίτες.
Οι περιστρεφόμενοι δερβίσηδες, που χαρακτήριζαν το αλεβιτικό τελετουργικό, αποτελούν στη σύγχρονη εποχή μάλλον φολκλορικό παρά θρησκευτικό στοιχείο. Αιτία ο Κεμάλ. Οταν κατήργησε το χαλιφάτο, θεωρώντας το εμπόδιο στην πρόοδο, οι δερβίσηδες ξεσηκώθηκαν. Ως απάντηση, αυτός κατήργησε τους δερβίσηδες το 1925 (όταν μια εξέγερση Κούρδων τού έδειξε πόσο ισχυροί παρέμεναν ακόμη) τονίζοντας ότι τα αρχαϊστικά μυστήριά τους δεν είχαν θέση στον σύγχρονο κόσμο.
«Πολλοί φοβισμένοι αναγκάζονται να παριστάνουν τους σουνίτες»λέει  ο πανεπιστημιακόςΙζετίν Ντογάν, επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλεβιτών-Μπεκτασήδων «Η μεγαλύτερη διάκριση εις βάρος των αλεβιτών στην Τουρκία είναι ότι, ενώ φορολογούμαστε όπως όλοι οι πολίτες, δεν λαμβάνουμε χρήματα από τον προϋπολογισμό για τους χώρους λατρείας μας. Για τα σουνιτικά τζαμιά αφιερώνονται δισεκατομμύρια λίρες. Αλλο πρόβλημα είναι τα θρησκευτικά που διδάσκονται στα σχολεία: τα βιβλία αναφέρονται μόνο στους σουνίτες και δεν περιέχουν ούτε μία κουβέντα για το αλεβιτικό Ισλάμ» λέει μιλώντας ο  Ιζετίν Ντογάν,καθηγητής Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Γαλατά Σαράι.
«Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την κυβέρνηση για να αλλάξουν όλα αυτά. Σήμερα αντιδράμε! Η φωνή μας επιτέλους ακούγεται. Ευτυχώς το πρόβλημά μας έχει γίνει διεθνές και η κυβέρνηση πιέζεται από την ΕΕ και τις ΗΠΑ».
Δεν υπάρχει κόμμα αλεβιτών, εξηγεί, «διότι δεν υποστηρίζουμε την ιδέα αυτή. Η Τουρκία είναι κοσμικό κράτος και δεν έχει χώρο για κόμματα που βασίζονται στη θρησκεία» . Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CΗΡ) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «το οποίο υποστηρίζουν σήμερα οι περισσότεροι αλεβίτες, έχει 27 αλεβίτες βουλευτές ενώ το ΑΚΡ τέσσερις ή πέντε. Συνολικά οι 40 από τους 550 βουλευτές είναι αλεβίτες» .
Ο δρ Ντογάν εξανίσταται από αυτή την αριθμητική αδικία.«Οι αλεβίτες είμαστε 25 εκατομμύρια, το ένα τρίτο του πληθυσμού,ενώ οι Κούρδοι, που δεν ξεπερνούν τα 7-8 εκατομμύρια, το ένα δέκατο του πληθυσμού, έχουν περισσότερους από 120 βουλευτές» .



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Καταγγελία ότι η παρμεζάνα είναι προϊόν βασανισμού αγελάδων
 Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2017, 19:11
Δύο από τα γνωστότερα ιταλικά τυριά, τα Παρμεζάνα (Parmesan) και Γκράνα Παντάνο (Grana Padano, παράγονται με γάλα που προέρχεται από σκελετωμένες αγελάδες οι οποίες είναι διαρκώς κλεισμένες σε εσωτερικούς χώρους και υφίστανται κακομεταχείριση, καταγγέλλει σήμερα μια οργάνωση υπεράσπισης των ζώων, η οποία παρουσιάζει και βίντεο προς επιβεβαίωση των καταγγελιών της.
Η οργάνωση Compassion in World Farming έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που έχει γυριστεί σε εννέα κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της ιταλικής κοιλάδας του Πο και δείχνει συνθήκες διαβίωσης των ζώων που προκαλούν σοκ, με αγελάδες εξαντλημένες να ζουν μέσα στα περιττώματά τους.
Η CIWF άρχισε ταυτόχρονα σήμερα μια εκστρατεία με τίτλο #notonmypasta («όχι στα ζυμαρικά μου»), που έχει στόχο να ωθήσει τους παραγωγούς αυτών των δύο τυριών, οι πωλήσεις των οποίων φθάνουν τα πέντε δισεκ. ευρώ ετησίως, να επιβάλουν ελάχιστες προδιαγραφές ευημερίας των ζώων στους κτηνοτρόφους που τους προμηθεύουν το γάλα και οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες μισού εκατομμυρίου αγελάδων.
«Τα Parmesan και Grana Padano παρουσιάζονται ως τυριά πολύ καλής ποιότητας, ενώ στην πραγματικότητα για τις αγελάδες τίποτα δεν απέχει περισσότερο από την αλήθεια», δήλωσε η Έμα Σλαβίνσκι, διευθύντρια εκστρατειών της CIWF
«Αυτό που δείχνουν οι ερευνητές μας είναι η άθλια ζωή των ζώων μέσα στις βιομηχανικές κτηνοτροφικές μονάδες», πρόσθεσε. Βρίσκει κανείς εκεί «ζώα αποσκελετωμένα, που αντιμετωπίζονται σαν μηχανές για γάλα, που υποφέρουν για να μπορούμε εμείς να προσθέσουμε κάτι στα ζυμαρικά μας».
Ένας εκπρόσωπος της κοινοπραξίας των παραγωγών Παρμεζάνας επιβεβαίωσε πως η ευημερία των ζώων δεν περιλαμβάνεται προς το παρόν στα κριτήρια που επιβάλλονται στους παραγωγούς γάλακτος επειδή «δεν είναι κάτι που επιδρά στην ποιότητα το προϊόντος, παρά μόνο περιθωριακά».
Όμως πρόσθεσε πως οι κοινοπραξίες εξετάζουν αυτή τη στιγμή το ζήτημα και ετοιμάζονται να εφαρμόσουν ένα σύστημα με στόχο να εξασφαλισθεί ένα μίνιμουμ καλής μεταχείρισης των ζώων.




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Απεργία των εργαζομένων της «Amazon» σε Ιταλία και Γερμανία
«Μαύρη» Παρασκευή για τα εργασιακά δικαιώματα
Εργαζόμενοι της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου «Amazon» στην Ιταλία και τη Γερμανίαπροχώρησαν χτες σε απεργιακές κινητοποιήσεις για να καταγγείλουν τις συνθήκες εργασίας τους, με την ευκαιρία της «Black Friday», της μέρας που τα καταστήματα κάνουν «υπερπροσφορές», με αποτέλεσμα να σημειώνεται ρεκόρ παραγγελιών σε όλο τον κόσμο. Ο εκπρόσωπος του Verdi, του μεγαλύτερου γερμανικού συνδικάτου στον τομέα των υπηρεσιών, Τόμας Φος, δήλωσε για την κινητοποίηση: «Είναι η καλύτερη μέρα για να ακουστούμε και να ασκήσουμε πιέσεις στον εργοδότη μας, που μας αγνοεί εδώ και χρόνια, ενώ τα προβλήματα των υπαλλήλων, κυρίως τα προβλήματα υγείας, επανέρχονται διαρκώς στη Γερμανία, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο». Το συνδικάτο, αργότερα στη διάρκεια της μέρας, ανακοίνωσε ότι απήργησαν 2.500 εργάτες στις εγκαταστάσεις της «Amazon» στο Μπαντ Χέρσφελντ, τη Λειψία, το Βερολίνο, το Ράινμπεργκ, τη Βέρνε, το Κρόιζερ και το Κόμπλεντς.
Από την απεργία στην «Amazon» στο Βερολίνο. «Να πληρώσει η Amazon - Δεν είμαστε ούτε ρομπότ ούτε δεδομένα, είμαστε άνθρωποι» το χαρακτηριστικό πανό των απεργών
Στην Ιταλία, οι εργαζόμενοι του κέντρου διανομής της «Amazon» στο Καστέλ Σαν Τζοβάνι κατέβηκαν για πρώτη φορά σε απεργία.
Με τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι διεκδικούν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και καταγγέλλουν την υπερεντατικοποίηση αλλά και τη συνεχή παρακολούθηση. Παλιότερα είχε καταγγελθεί ότι η εταιρεία σε ένα παράρτημα στη Γερμανία είχε υποχρεώσει τους εργάτες να φοράνε πατίνια, για να διεκπεραιώνουν πιο γρήγορα τις παραγγελίες.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ
Το παράδειγμά του θα φωτίζει την πάλη για το σοσιαλισμό
Χτες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο του Κομαντάντε της Κουβανικής Επανάστασης
Εκδήλωση τιμής και μνήμης χτες στην «Αλκυονίδα»
Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, (400 ατομα), φίλων της Κούβας, πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον ηγέτη της Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο Ρους, στον ένα χρόνο από το θάνατό του, που διοργάνωσαν η Πρεσβεία της Κούβας και η «NEW STAR», στον κινηματογράφο «ΑΛΚΥΟΝΙΣ» στο κέντρο της Αθήνας. Η πρέσβειρα της Κούβας Ζέλμις Μαρία Ντομίνγκες αναφέρθηκε στην μεγάλη προσφορά του ιστορικού ηγέτη και τον αγώνα που δίνει και σήμερα ο κουβανικός λαός.
Εκ μέρους του ΚΚΕ χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος του ΚΕ.
Εκ μέρους του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φίλιας και Αλληλεγγύης, ο πρόεδρός του Νίκος Καρανδρέας τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Οπως όλες οι πραγματικά μεγάλες μορφές της Ιστορίας, άνθρωποι που έθεσαν τα ιδιαίτερα προσωπικά τους χαρίσματα στην υπηρεσία της κοινωνίας και των συνανθρώπων τους, ο Φιντέλ Κάστρο συνδύαζε την οξυδέρκεια, την ικανότητα να συλλαμβάνει το κεντρικό σημείο της ιστορικής στιγμής, την αποφασιστικότητα και την πίστη στις αστείρευτες δυνατότητες του εργαζόμενου λαού».
Εκ μέρους της ΕΕΔΔΑ, η Δέσποινα Μάρκου στάθηκε στο παράδειγμα του Φιντέλ ως «συμβόλου της διεθνιστικής αλληλεγγύης απέναντι στους λαούς που μάχονται για τα δικαιώματά τους, για μια πιο δίκαιη ζωή με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Κάτω από την καθοδήγησή του, Κουβανοί διεθνιστές έτρεξαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση σεισμών, πλημμυρών, επιδημιών, καταστροφών, παντού όπου τους ζητήθηκε. Ολες οι ήπειροι, η Αφρική, η Ασία, η Λατινική Αμερική, αλλά ακόμα και χώρες της Ευρώπης και οι ίδιες οι ΗΠΑ, γνώρισαν την απλόχερη και ανιδιοτελή βοήθεια της σοσιαλιστικής Κούβας. Και φυσικά, όχι από το περίσσευμά της, γιατί κανένα υλικό αγαθό δεν περισσεύει σε μια χώρα σαν την Κούβα, αλλά πραγματικά από το υστέρημά της».
Χαιρέτισαν ο πρέσβης της Βενεζουέλας Φαρίντ Φερνάντες, ο Μανώλης Γλέζος, και επίσης εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου «Χοσέ Μαρτί» ο Αλέκος Χαλβατζής, και εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Νεκτάριος Μπουγδάνης.
Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη χορωδία του Πάντειου Πανεπιστημίου σε διεύθυνση του Γιάννη Βρυζάκη (Πιάνο: Διαμαντής Αναστασιάδης, Φλάουτο: Βάλια Καρζή, Βιολί: Μαριαλένα Φεδρούτση) και αγαπημένα τραγούδια του κουβανικού λαού ερμήνευσαν οι Μάρλεν Ολάνο, Ροσάνα Μαϊλάν και Οντάλις Πάλμα. Επίσης υπήρξε προβολή από ιστορικές ομιλίες του Φιντέλ Κάστρο.

2 σχόλια:

e-h είπε...


Esta semana La Jiribilla propone un Especial titulado "El de las
tempestades en el pecho", en conmemoración al primer aniversario de la
desaparición física del líder de la Revolución Cubana, compilación de
textos que nace de una colaboración con el Capítulo Cubano de la Red de
Intelectuales en Defensa de la Humanidad. Destacan aquí textos de
prestigiosos intelectuales como Frei Betto, Danny Glover y Piero
Gleijeses. También se incluyen opiniones de una decena de intelectuales
de varios países, que ponderan la dimensión política y humana del líder
cubano.
La Jiribilla publica además dos textos dedicados al aniversario 58 de la
compañía Danza Contemporánea de Cuba, una reseña del libro Cuba ¿fin de
la historia? de Ernesto Limia y un análisis de Vivian Martínez Tabares
sobre el más reciente espectáculo del actor y director cubano Carlos
Pérez Peña, Premio Nacional de Teatro.

A todos estos contenidos usted puede acceder por intranet e internet, a
través de la dirección electrónica www.lajiribilla.cu



Αυτή την εβδομάδα η La Jiribilla προτείνει ένα ειδικό θεμα με τίτλο "Το ένα από τα
καταιγίδες στο στήθος ", για τον εορτασμό της πρώτης επετείου της επαναστασης από τη
φυσική εξαφάνιση του αρχηγού της κουβανικής επανάστασης, συλλογή του
κείμενα που γεννήθηκαν από μια συνεργασία με το κουβανέζικο κεντρικο του Δικτύου της
Διανοούμενους στην Άμυνα της Ανθρωπότητας. Επισημαίνει κείμενα από
διακεκριμένους διανοούμενους όπως ο Frei Betto, ο Danny Glover και ο Piero
Gleijeses. Περιλαμβάνονται επίσης οι απόψεις δώδεκα διανοούμενων
από διάφορες χώρες, οι οποίες εξετάζουν την πολιτική και ανθρώπινη διάσταση του ηγέτη
της Κουβας
Η La Jiribilla δημοσιεύει επίσης δύο κείμενα αφιερωμένα στην 58η επέτειο της
Σύγχρονης Εταιρείας Χορού της Κούβας, μια ανασκόπηση του βιβλίου της Κούβας
την ιστορία, από τον Ernesto Limia και μια ανάλυση του Vivian Martínez Tabares
για την πιο πρόσφατη επίδειξη του κουβανέζικου ηθοποιού και του σκηνοθέτη Κάρλος
Pérez Peña, Βραβείο Εθνικού Θεάτρου.

Σε όλα αυτά τα περιεχόμενα μπορείτε να έχετε πρόσβαση μέσω ενδοδικτύου και διαδικτύου, στο
μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης www.lajiribilla.cu


e-h είπε...


El de las tempestades en el pecho
Con este verso del poeta cubano Ángel Augier rendimos tributo al líder de la Revolución Cubana, Comandante Fidel Castro, a un año de su partida. Este Especial ha sido posible gracias a la colaboración del Capítulo Cubano de la Red de Intelectuales y Artistas En Defensa de la Humanidad.
A su eternidad
La noticia de su partida se convirtió en un boomerang, que retornó en forma de voces estremecidas desde muchos lugares del mundo. A un año de aquel 25 de noviembre, intelectuales y artistas de varios países, convocados por el Capítulo Cubano de la Red de Intelectuales en Defensa de la Humanidad, desenvuelven en palabras los sentimientos provocados por aquel suceso. Como si tomasen para empezar la frase de Gabriel García Márquez, “el Fidel que yo conozco”, dejan aquí su testimonio sobre las dimensiones del líder cubano que tuvieron más cerca.
Continúa en: https://redhsite.wordpress.com/2017/11/24/dossier-el-de-las-tempestades-en-el-pecho/




Η μία από τις καταιγίδες στο στήθος

Με αυτό το στίχο του ποιητή Ángel Augier της Κούβας αποτίω φόρο τιμής στον ηγέτη της κουβανικής επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, ένα χρόνο μετά την αναχώρησή του. Αυτό το Special έγινε δυνατό χάρη στη συνεργασία του Κουβανικού Κεντρικου του Δικτύου Διανοούμενων και Καλλιτεχνών για την Άμυνα της Ανθρωπότητας.

Για την αιωνιότητά του

Τα νέα της αναχώρησής του έγιναν ένα μπούμερανγκ, το οποίο επέστρεψε με τη μορφή θλιβερών φωνών από πολλά μέρη του κόσμου. Ένα χρόνο μετά, στις 25 Νοεμβρίου, διανοούμενοι και καλλιτέχνες από διάφορες χώρες, που έχουν προσκληθεί από το κουβανικο κεντρικο του Δικτύου των Διανοουμένων για την Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας, λειτουργούν τα συναισθήματα που προκλήθηκαν από αυτή την εκδήλωση με λόγια. Όπως και αν πήραν για να ξεκινήσει η φράση του Gabriel García Márquez, «τον Φιντέλ ξέρω,» αφησε εδώ την κατάθεσή του σχετικά με τις διαστάσεις του Κουβανου ηγέτη που είχε πιο κοντά.

Συνεχίστε στις: https://redhsite.wordpress.com/2017/11/24/dossier-el-de-las-tempestades-en-el-pecho/