Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Τεταρτη 31 Ιανουαριου 2018


Το Απαρχαιντ ηταν νομιμο
Το Ολοκαυτωμα ηταν νομιμο
Η Σκλαβια ηταν νομιμη
Η Αποικιοκρατια ηταν νομιμη
Ηταν νομιμα, οχι δικαια
Η νομιμοτητα βασιζεται στη δυναμη, όχι στη δικαιοσυνη!



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Στι συλαλητηριο της Αθηνας στις 4 Φλεβαρη για το Μακεδονικο, θα συνυπαρχουν ως ομιλητες μικης, κασιματης παρεα με πατουλη και αλλους.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Μ-Λ ΚΚΕ versus ΚΚΕ !
"Οι καθοδηγητές του ΚΚΕ στα πλαίσια των θεωριών τους που διαστρεβλώνουν τον λενινισμό, έχουν, εδώ και χρόνια, αναγορεύσει την Ελλάδα σε «ιμπεριαλισμό», ενώ αρνούνται, απορρίπτουν και δυσφημούν τον αγώνα για εθνική ανεξαρτησία, με το σαθρό και ανιστόρητο επιχείρημα ότι θέτει την εργατική τάξη κάτω από «ξένη σημαία»!
Συγκαλύπτοντας από τις θέσεις ενός κούφιου αντικαπιταλισμού τη βαθιά και ολόπλευρη εξάρτηση της Ελλάδας, εξωραΐζουν στην πράξη την υπάρχουσα αντιλαϊκή εξουσία και συμβάλλουν όχι στην ανατροπή αλλά στην εδραίωσή της."




-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Σύγχρονοι βάρβαροι !
Ο τουρκικός στρατός που εισέβαλε πριν μερικές μέρες στο συριακό Κουρδιστάν κατέστρεψε χθες τον ιστορικό ναό των Χετταίων Tell Ain Dara που κατασκευάστηκε πριν από περίπου 3000 χρόνια. Το μνημείο ανακαλύφτηκε το 1954, αποτελούνταν από μαύρο βασάλτη και ήταν ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού και ιστορικού ενδιαφέροντος. Ο ναός ήταν αφιερωμένος στη θεά Ištar, ερωμένη ενός θεού που είχε τη μορφή ταύρου και κεφάλι αετού. Για τους Χετταίους, τους Αραμαίους και τους Ασσύριους της περιοχής ήταν μεγάλης σπουδαιότητας. Ίσως γι αυτό και να το κατέστρεψε η τουρκική αεροπορία καθώς στην ευρύτερη περιοχή του ναού δεν διεξάγονταν μάχες ούτε υπήρχαν Κούρδοι μαχητές.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Η Αβέστα Χαμπούρ, η νεαρή Κούρδισσα μαχήτρια που ανατινάχτηκε μπροστά σ' ένα τουρκικο τανκς, για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων εισβολέων στη Συρία, σκοτώνοντας και κάμποσους απ' αυτούς.
Οι επονίτισσες Παναγιώτα Σταθοπούλου και Κούλα Λίλη, που σκοτώθηκαν αντιστεκόμενες σε γερμανικό τανκς, στις 22 Ιουλίου 1943, στη μεγάλη παναθηναϊκή εαμική διαδήλωση κατά της επέκτασης της βουλγαρικής κατοχής στην κεντρική Μακεδονία.
Ερχόμαστε από μακριά και πάμε πολύ μακριά! Και όσο υπάρχουν τέτοια κορίτσια, φαντάζει τόσο μικρός όποιος, "παντελονάτος" ή μη, διαλαλεί την εθελοδουλία του "όλα είναι μάταια".



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------



''Την Κυριακή επιτέθηκαν χρυσαβγίτες σε κορίτσι δραστήριο στέλεχος της ΚΝΕ, στις φοιτητικές εστίες στην Πανεπιστημιούπολη. Ήταν η τέταρτη ή πέμπτη φορά που της επιτέθηκαν, αυτή τη φορά η πρόθεση ήταν δολοφονική αφού τη χτύπησαν πισώπλατα με πυροσβεστήρα στον αυχένα. Η κοπέλα λιποθύμησε, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, τώρα ευτυχώς είναι καλά.
Στην πόρτα της και στην πόρτα της αδελφής της έγραψαν "ΧΑ", "Κομμούνια θα πεθάνετε" και λοιπά τέτοια, έχω φωτος.
Δεν το είδα πουθενά, ενώ έγιναν ρεπορτάζ αυτές τις μέρες για την εγκληματικότητα στην περιοχή.
Επί Συριζα οι χρυσαβγίτες χτυπούν ανυπεράσπιστα κορίτσια μέσα σε κρατικές δομές. Και μένουν ατιμώρητοι.''




---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Την Κρήτη από παλιά, την θέλουν "ανεξάρτητο κρατίδιο" , υπό την επικυριαρχία αποικιοκρατών. Αλλωστε, για να δεις τι σχεδιάζουν, αρκεί να δεις τι είχε κάνει ο Χίτλερ στην Ελλάδα, το 1940-44. Η Κρήτη διοικούνταν από γερμανό ναζιστή γκαουλάϊτερ, και όχι από την δοσίλογη κυβέρνηση των Αθηνών.
 Την Μακεδονία και τη Θράκη το 1940 την είχε δώσει ο Χίτλερ στους Βούλγαρους, την Ήπειρο στο αλβανικό προτεκτοράτο, στη Θεσσαλία είχε στόχο να φτιάξει ανεξάρτητο ρουμανικό κρατίδιο (τους έσφαξε ο Άρης Βελουχιώτης, τους πήρε τις στολές τον οπλισμό και τα καπέλα, εξ ου και οι μαυροσκούφιδες του), τα Δωδεκάνησα ήταν ούτως ή άλλως υπό ιταλική κατοχή, και τα Ιόνια νησιά τα είχε δώσει στους ιταλούς φασίστες.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ο Γιώργος Κασιμάτης θε είναι μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη ομιλητής στο συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου στο Σύνταγμα.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Αγωνιζόμαστε για τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων -
Όλοι και όλες στη συγκέντρωση της Λαϊκής Ενότητας, Τετάρτη 31/01, 17:00
στο Ευγενίδειο.»
Η Λαϊκή Ενότητα καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την Τετάρτη 31/01
στις 17:00 στο Ευγενίδειο Ίδρυμα (Λεωφόρος Συγγρού 387) στο χώρο που θα
ανακηρυχτεί  Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών
Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς , ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρούβεν
Ρίβλιν.
Στην Ελλάδα καλώς τιμάται το Ολοκαύτωμα με την ανέγερση Μουσείου στην
Θεσσαλονίκη αλλά την ίδια στιγμή στην Παλαιστίνη εξαπολύεται πογκρόμ
εναντίον των Παλαιστινίων και σκοτώνονται άμαχοι κάθε ηλικίας, χωρίς
κανένα λόγο μόνο και μόνο διότι διεκδικούν μία πατρίδα.
Ζητούμε:
1) Τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων από την ισραηλινή
και την ελληνική κυβέρνηση,
2) Την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων,
3) Την  άρση όλων των ρατσιστικών περιορισμών  που επιβάλλει το κράτος
του Ισραήλ στους Παλαιστίνιους πολίτες.
Βασική μας απαίτηση όμως είναι η αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού
κράτους.
Το γραφείο τύπου
   30/01/2018



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Οι ιρανοί εχουν τα μυστικά τους όπλα στα αγγλικά, έτσι ώστε να είναι πιο εύκολο για τη Νίκι Χέιλι να παρουσιάσει τα στοιχεία στα Ηνωμένα Έθνη.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΠΡΟΤΑΣΗ
Αίτημα του συλλαλητηρίου για την Μακεδονια να είναι το:
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ για ΝΑΙ ή ΟΧΙ σε όποια συμφωνία καταλήξει η κυβέρνηση με τα Σκόπια



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Πραγματοποιήθηκε την Τριτη  συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με τη ευκαιρία της επίσκεψης του προέδρου του ψευδοκράτους (Ισραήλ) στην Θεσσαλονίκη όπου συμμετείχε πλήθος κόσμου.
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από το Αμερικάνικο Προξενείο, για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στην παρουσία ενός ακόμα υπαίτιου κατά του εγκλήματος που συντελείται στην Παλαιστίνη αλλά και να καταδικάσουμε τις πολιτικές της Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την εχθρική, προς τους Παλαιστίνιους, στάση της, συμμαχώντας με τους δολοφόνους τους.
Παράλληλα και με την ευκαιρία του διεθνούς καλέσματος για την απελευθέρωση της Άχεντ Ταμίμι, ενώσαμε τις φωνές μας, με τις άλλες συγκεντρώσεις που γίνανε στην χώρα μας και άλλού με αίτημα την αποφυλάκιση όλων των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων από τις Σιωνιστικές φυλακές
Την συγκέντρωση κάλεσε η Ένωση Φίλων της Παλαιστίνης, το Μέτωπο Αντίστασης και Αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη (Γασσάν Καναφάνι) και οργανώσεις/φορείς/και συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης.
Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ- Η ΑΝΤΙΣΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ!
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ!



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Mαρόκο: Χιονοθύελλες στην έρημο
 Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018, 04:22
Απίστευτο κι όμως αληθινό. Αμμόλοφοι και φοίνικες έχουν ντυθεί στα λευκά λόγω των σφοδρών χιονοπτώσεων στο… Μαρόκο.
Πόλεις όπως η Ζαγκόρα και η Ουαρζαζάτ, δίπλα ακριβώς στην έρημο του νότιου Μαρόκου, έχουν καλυφθεί από ένα παχύ στρώμα χιονιού.
Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο μετεωρολογικό φαινόμενο που οφείλεται στο κύμα ψύχους, το οποίο προήλθε από τη βόρεια Ευρώπη.
Στις εικόνες που κάνουν τον γύρο των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης διακρίνονται οι δύο πόλεις, όπως κι εκείνη της Ταρουντάτ, στο νότιο τμήμα της χώρας, κάτω από το χιόνι.
«Η τελευταία φορά που χιόνισε στη Ζαγκόρα ήταν τη δεκαετία του 1960. Εδώ είμαστε συνηθισμένοι σε κύματα καύσωνα και στην ξηρασία παρά στο χιόνι οι κάτοικοι έχουν μείνει άφωνοι» δήλωσε την Τρίτη στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας κάτοικος της Ζαγκόρας, μιας πόλης που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 700 χλμ. από το Ραμπάτ.
Από το περασμένο Σαββατοκύριακο ένα σφοδρό κύμα ψύχους πλήττει το Μαρόκο -το δεύτερο κατά σειρά σε διάστημα λίγων εβδομάδων, το οποίο προκάλεσε σφοδρές χιονοπτώσεις, ασυνήθιστες στη χώρα.
«Δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε χιόνι σε αυτές τις περιοχές. Το φαινόμενο οφείλεται σε μια μάζα ψυχρού αέρα που προέρχεται από τη βόρεια Ευρώπη κι η οποία έφθασε έως την έρημο» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χουσίν Γιουαμπέμπ της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, «το κρύο θα διαρκέσει έως την Πέμπτη».



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΟΗΕ: Έντεκα χώρες θα καταβάλλουν νωρίτερα την ετήσια συνεισφορά τους για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018, 21:59
Έντεκα χώρες συμφώνησαν να καταβάλλουν νωρίτερα την ετήσια συνεισφορά τους στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) για να την βοηθήσουν στη συνέχιση της λειτουργίας της έπειτα από την απόφαση των ΗΠΑ να παρακρατήσουν 65 εκατομμύρια δολάρια από τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας.
Η απόφαση για το μερικό πάγωμα της αμερικανικής χρηματοδότησης από την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να συνδέεται με τη ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που καταδίκασε την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από την Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τον επικεφαλής της UNRWA, τον Πιερ Κρέχενμπουλ.
Στις 22 Δεκεμβρίου, 128 κράτη μέλη της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, αψηφώντας τις απειλές Τραμπ, ψήφισαν υπέρ του σχεδίου απόφασης που καταδίκαζε τις ΗΠΑ για τη μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε στις 16 Ιανουαρίου ότι θα παγώσει μέχρι νεωτέρας την καταβολή 65 εκατομμυρίων δολαρίων στην UNRWA, από τα συνολικά 125 εκατομμύρια που είχε δεσμευθεί να χορηγήσει στην υπηρεσία, επισημαίνοντας ότι η υπηρεσία πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις.
Έντεκα χώρες συμφώνησαν να καταβάλουν νωρίτερα τις συνεισφορές τους για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων της UNRWA τους επόμενους μήνες, δήλωσε ο Κρέχενμπουλ μετά τη συνάντηση με εκπρόσωπους των δωρητών χωρών, σημειώνοντας πως: «υπάρχει μια αίσθηση προσέγγισης».
Επτά χώρες – η Ελβετία, η Φινλανδία, η Δανία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Γερμανία και η Ρωσία, έχουν ήδη καταθέσει νωρίτερα κονδύλια, ενώ τέσσερις χώρες – το Βέλγιο, το Κουβέιτ, η Ολλανδία και η Ιρλανδία – έχουν δεσμευτεί να το κάνουν σύντομα, σημείωσε.
Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση για συγκέντρωση φέτος περίπου 800 εκατομμυρίων δολαρίων για παροχή βοήθειας στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Συρία, το Λίβανο, την Ιορδανία και τα παλαιστινιακά εδάφη.
Τόνισε ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ έλαβε 360 εκατομμύρια δολάρια από τις ΗΠΑ το 2017, αλλά η Ουάσιγκτον έχει εγκρίνει μόλις 60 εκατομμύρια δολάρια για το 2018, μια μείωση που χαρακτήρισε «επώδυνη και δραματική αλλαγή».
Η UNRWA ιδρύθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1949 αφού εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν ή εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους κατά τον πόλεμο του 1948. Αυτή τη στιγμή παρέχει εκπαιδευτική, υγειονομική και οικονομική βοήθεια σε ένα μεγάλο μέρος των Παλαιστινίων αυτών και στους απογόνους τους, δηλαδή σε περισσότερα από πέντε εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν κυρίως στη λωρίδα της Γάζας, στη Δυτική Όχθη, στην Ιορδανία και στον Λίβανο.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ιταλία: Στο 29,5% το κίνημα Πέντε Αστέρων, πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου
 Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018, 18:13
Ποσοστό 29,5% στην πρόθεση ψήφου των Ιταλών λαμβάνει, σύμφωνα με έρευνα του δημοσκοπικού ινστιτούτου Demopolis, το (αριστερο, αλλα δεν δεχεται τον ορισμο) Κίνημα Πέντε Αστέρων, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 4ης Μαρτίου. Το κίνημα που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο, και ο υποψήφιος πρωθυπουργός του οποίου είναι ο νυν αντιπρόεδρος της Βουλής Λουίτζι Ντι Μάιο, σε αυτή την φάση -βάσει των γκαλοπ- είναι η πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας.
Ακολουθούν το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα με 23%, η δεξια Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με 16% και η ακροδεξια Λέγκα με 14%.
Το κεντροαριστερό κίνημα «Ελεύθεροι και Ίσοι βρίσκεται στο 6% και το φασιστικό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας στο 4,8%. Κανένα κόμμα ή συμμαχία, πάντως, δεν δείχνει να μπορεί να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην βουλή και στην γερουσία της Ρώμης. Κάτι που απαιτεί τουλάχιστο το 40% των ψήφων.
Η δεξιά, στο σύνολό της, προηγείται με το 36%, ενώ η κεντροαριστερά εξασφαλίζει το 27% της πρόθεσης ψήφου. Σύμφωνα με την ανάλυση των δημοσκόπων, το κίνημα Πέντε Αστέρων είναι ισχυρότερο στον ιταλικό Νότο, η δεξιά στον Βορρά, και η κεντροαριστερά (η οποία περνά, αναμφίβολα, μια δύσκολη φάση), διατηρεί ένα κάποιο προβάδισμα στις ευρύτερες περιοχές της Φλωρεντίας και της Μπολόνια.
Το 67% των ερωτηθέντων απαντά ότι η ψήφος του θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις των κομμάτων, το 25% ότι θα βαρύνουν, κυρίως, οι υποψήφιοι της κάθε περιφέρειας, ενώ οι υπόλοιποι δεν έχουν ακόμη αποφασίσει.




-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Δεν θα αφήσουμε να περασει!
Η Παλαιστίνη θα κερδίσει!
31 Ιανουαρίου 2018
Σήμερα, ο Georges Ibrahim Abdallah έχει μόλις περάσει τη φυλακή του 12152 ημέρες!
Είναι 33 χρόνια, 3 μήνες και 7 ημέρες, ότι αυτός ο Λιβανέζος κομμουνιστής μαχητής κρατιέται στις γαλλικές φυλακές για να πολεμήσει έντονα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον σιωνισμό. Χρόνια αντίστασης στην υπηρεσία της δίκαιης αιτίας μιας ελεύθερης Παλαιστίνης!
Δεν θα αφήσουμε τίποτα, ούτε τη μαχητική υποστήριξη για την απελευθέρωσή του ούτε τις διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού και των καταπιεσμένων λαών εδώ και σε όλο τον κόσμο.
Αλληλεγγύη στους Ahmad Sa'adat, Μαρουάν Μπαργούτι, Salah Hamouri, Khalida Jarrar, Ahed Tamimi, και σε όλα τα παιδιά της Παλαιστίνης που φυλακίστηκαν σε ισραηλινές φυλακές επειδή τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν κατά της κατοχής της χώρας τους!
Επαναλαμβανόμενες αποπειρες από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να ρευστοποιήσει την παλαιστινιακή υπόθεση, υποστηριζοντας τον ανεξέλεγκτο σιωνιστικό αποικισμό, συλλήψεις, δολοφονίες, κατεδαφίσεις, τη φυλάκιση σε παιδιά δεν θα σταματήσει ούτε την αντίσταση του παλαιστινιακού λαού, ούτε την διεθνή υποστήριξη.
Στη Γαλλία, οι τοπικές επιτροπές της Τουλούζης, Μπορντό, Λιλ, Annecy, Pau, Tarbes, Μονπελιέ, Μασσαλία, Λυών, μονάδα Χώρα IDF και πολλοί άλλοι σύντροφοι πολλαπλασιάσει τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης: διαδηλώσεις, αναφορές για υπογραφές, βραδιές συζήτηση, πίνακας πληροφοριών για τις αγορές, αλληλογραφίες, επισκέψεις στη φυλακή, κολάζ, προσεγγίσεις με εκλεγμένους αξιωματούχους ... Ο Georges Abdallah, οι σύντροφοί σου είναι πάντα εκεί!
Στο Μπορντό, όπως και κάθε χρόνο, ο Σύνδεσμος Παλαιστίνης 33 διοργάνωσε το Σάββατο 27 Ιανουαρίου "Οκτώ ώρες για την Παλαιστίνη" με περίπτερα, εργαστήρια, συζητήσεις σε συνέδρια. Η συλλογή 33 για την απελευθέρωση του Georges Abdallah ήταν φυσικά παρούσα.
Επισυνάπτεται μια μαχητική φωτογραφία των 33 συμμετεχόντων αργά το βράδυ.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Μετακινείται ένας θησαυρός - Η Εθνική Βιβλιοθήκη μετακομίζει στο Σταύρος Νιάρχος
31.01.18  -   09:11
Εδώ και λίγες εβδομάδες καθημερινά δρομολόγια φορτηγών μεταφέρουν με ασφάλεια στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) το πολύτιμο φορτίο τους: τις συλλογές της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο νέο τους περιβάλλον.
Εκατοντάδες χιλιάδες βιβλία μετά από τρία χρόνια εντατικής προετοιμασίας καταφτάνουν οδικώς, κάτω από ελεγχόμενες κλιματικές συνθήκες και με τη συνοδεία υπαλλήλων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) στις νέες της εγκαταστάσεις στο ΚΠΙΣΝ.Τοποθετούνται στον εντυπωσιακό Πύργο Βιβλίων, στα βιβλιοστάσια των ορόφων και στα θησαυροφυλάκια. Με διαδικασία τελετουργική, οργανωμένη στην κάθε της λεπτομέρεια.
Η λιακάδα των τελευταίων ημερών παρά το τσουχτερό κρύο διευκολύνει τη ροή της μετακόμισης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος που ξεκίνησε στις 8 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο 2018 οπότε και θα ξεκινήσει σταδιακά η λειτουργία της.
Ήδη, εκατοντάδες αναγνώστες χρησιμοποιούν τα αναγνωστήρια και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στο Δανειστικό Τμήμα της Βιβλιοθήκης που λειτουργεί για πρώτη φορά στην ιστορία της αλλάζοντας το ακαδημαϊκό της ύφος .
Μέσα στο γυάλινο κτίριο του Ρέντσο Πιάνο, το φυσικό φως διαχέεται στα πολύχρωμα έπιπλα, στον Πύργο Βιβλίων και στα αναγνωστήρια ως τον σκληρό πυρήνα του κτιρίου, την Ερευνητική Εθνική Βιβλιοθήκη.
Κι ανάμεσα στους αναγνώστες, μια κυψέλη ανθρώπων δουλεύει αθόρυβα για να ολοκληρώσει το πολύπλοκο έργο της μετεγκατάστασης που ξεκίνησε πριν τρία χρόνια και φτάνει τώρα στην φάση της μετακόμισης.
Η μεταφορά των συλλογών από τα δύο κτίρια της Βιβλιοθήκης (το ιστορικό Βαλλιάνειο και το κτίριο του Βοτανικού ) γίνεται κυρίως με τροχήλατες ξύλινες κατασκευές υποδοχής των βιβλίων, κατάλληλα επενδεδυμένες για την απορρόφηση των κραδασμών. Η μετακόμιση υλοποιείται από την ανάδοχη εταιρεία υπό την άγρυπνη επίβλεψη του προσωπικού της Εθνικής Βιβλιοθήκης που συντονίζει το έργο.
«Είναι ένα δύσκολο έργο αλλά νομίζουμε πάμε καλά και ως προς την ασφαλή μεταφορά του υλικού που είναι το κύριο μέλημα μας αλλά και με την απορρόφηση του στον νέο χώρο» λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι υπάλληλοι της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος Χρυσάνθη Βασιλειάδου, πολιτικός μηχανικός και Χριστίνα Τσαρουχά, υπεύθυνη της υπηρεσίας συντήρησης των συλλογών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.
Όπως εξηγεί η Χριστίνα Τσαρουχά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «είμαστε πάνω από την Εταιρεία, επεμβαίνουμε όπου χρειάζεται στον τρόπο που συσκευάζουν το κάθε τι, πώς θα το τοποθετήσουν μέσα στις τροχήλατες βιβλιοθήκες. Είμαστε όλη η ομάδα επίβλεψης στο Βαλλιάνειο κι αντίστοιχα πηγαίνουμε και στο καινούργιο κτίριο για να επιβλέπουμε πώς τοποθετούνται στα ράφια».
Πέρσι τέτοια εποχή οι συντηρητές εργάζονταν εντατικά για τη ραδιοσήμανση των βιβλίων προετοιμάζοντας τη μετακόμιση.Φέτος είναι ακόμα στα βιβλιοστάσια και αποσπούν από τη γενική συλλογή τα σπάνια βιβλία και έντυπα ιδιαίτερης παλαιότητας που διαχώρισε ο καθηγητής Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου Γιάννης Κόκκωνας στην διάρκεια της προετοιμασίας.
Τα τοποθετούν σε συγκεκριμένο χώρο ώστε να φύγουν ξεχωριστά από την γενική συλλογή επειδή θα μπουν στο θησαυροφυλάκιο. Η έκφραση της Χριστίνας Τσαρουχά φωτίζεται όταν μιλά για την εμπειρία της μετεγκατάστασης.
«Δεν είναι μόνο η μετακόμιση αλλά όλη η διαδικασία της μετάβασης της ΕΒΕ στη νέα εποχή. Βλέπεις την δουλειά τόσων χρόνων συγκεντρωμένη, έτοιμη να ενταχθεί στις νέες συνθήκες. Στην διάρκεια της προετοιμασίας αποκτήσαμε μια πολύ καλή εικόνα για την κατάσταση των συλλογών οπότε πλέον γνωρίζουμε τις ανάγκες ώστε όταν μεταφερθούν όλες οι συλλογές να αρχίσουμε σταδιακά τις εργασίες συντήρησης.
Το εργαστήριο συντήρησης είναι πλήρως εξοπλισμένο, τελευταίας τεχνολογίας. Κι είναι σημαντικό ότι σχεδιάσαμε εξ αρχής τα εργαστήρια μας, επιλέξαμε τους χώρους που θέλουμε τα μηχανήματα, τους πάγκους που θα δουλεύουμε. Είμαστε εννέα συντηρητές και σίγουρα χρειαζόμαστε κι εμείς μια περίοδο προσαρμογής στο νέο χώρο. Νομίζω όλοι οι υπάλληλοι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος έχουν ανάγκη ένα χρονικό περιθώριο για να εγκληματιστούν στη νέα κατάσταση».
Συζητώντας για την χωροθέτηση των συλλογών στα 22 χιλιάδες τμ του νέου κτιρίου, η άλλη συνομιλήτρια μας, η Χρυσάνθη Βασιλειάδου, φέρνει το παράδειγμα του Αναγνωστηρίου Περιοδικών το οποίο δημιουργήθηκε.
«Ήταν μια ανάγκη που πάντα είχε η Εθνική Βιβλιοθήκη. Στο Βαλλιάνειο κάποτε λειτουργούσε Αναγνωστήριο Περιοδικών αλλά με την πάροδο των χρόνων, την αύξηση των εκδόσεων και το πεπερασμένο του χώρου του, μειώθηκαν κάποιες υπηρεσίες και σχεδόν εξαφανίστηκε. Ενώ εδώ, δίνεται η δυνατότητα στο δεύτερο επίπεδο να έχεις ένα αναγνωστήριο μόνο για Περιοδικό Τύπο ποικίλης θεματολογίας , που παρά την ψηφιακή εποχή είναι πάρα πολύ σημαντικό για τους ερευνητές και τους αναγνώστες.
Μπήκαμε σε νέα φιλοσοφία ακολουθώντας και τις κτιριακές ανάγκες που προέκυψαν στο νέο σπίτι της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Πολλοί άνθρωποι», συνεχίζει την αφήγηση της «ασχοληθήκαμε με την χωροθέτηση και χάρη στη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα μπορέσαμε να κρατήσουμε συνεχή τη ροή της μετακόμισης.
Παρόλο που η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος δεν έχει ακόμα ανοίξει για το κοινό, εμείς είμαστε στο νέο κτίριο γιατί πρέπει να στηρίξουμε την προετοιμασία της λειτουργίας. Τώρα, κρατάμε τα αιτήματα των πολιτών κι ερευνητών, κρατάμε τα αιτήματα δωρεών, παρακαλούμε τους ερευνητές που θέλουν βιβλία να κάνουν υπομονή μέχρι ν' ανοίξουμε, σε τρεις μήνες. Τα πάντα αξιολογούνται και εντάσσονται στην αποστολή και τον σκοπό της ΕΒΕ.Στήνονται σιγά σιγά παρά το γεγονός ότι είμαστε λίγοι υπάλληλοι».
Η μετακόμιση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος σε αριθμούς
-Μεταφέρονται 750.000 τεκμήρια της γενικής συλλογής και 40.000 τεκμήρια της συλλογής του Δανειστικού Τμήματος (εκ των οποίων 10.000 είναι τα εκπαιδευτικά παιχνίδια) και 30.000 τεύχη περιοδικών ποικίλης θεματολογίας της τελευταίας πενταετίας (2013 έως και 2017), τα οποία τοποθετήθηκαν στο Αναγνωστήριο Περιοδικών
-Η μεταφορά χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Κράτος, με προϋπολογισμό ύψους 500.000 ευρώ.
-Οι νέες εγκαταστάσεις διαθέτουν οκτώ αναγνωστήρια και 400 θέσεις αναγνωστών. Στο Βαλλιάνειο κτίριο οι θέσεις αναγνωστών ήταν ογδόντα.
-Στην μετεγκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος εμπλέκονται περισσότεροι από εκατόν πενήντα υπάλληλοι της ΕΒΕ και τετρακόσιοι εξωτερικοί συνεργάτες, χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ύψους 5.000.000 ευρώ και την έκτακτη επιχορήγηση του Ελληνικού Κράτους, ύψους 5.200.000 ευρώ.
-Η προετοιμασία του έργου μεταφοράς των συλλογών και των υπηρεσιών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος συμπεριέλαβε συνολικά 50 υποέργα, τα οποία υλοποιήθηκαν σε διάστημα τριών ετών.Αυτά αφορούσαν την επεξεργασία και ανάπτυξη των συλλογών, την ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών, τη δημιουργία δανειστικού τμήματος, την ανάπτυξη κοινού και την εκπαίδευση του προσωπικού της ΕΒΕ.
-H Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, διοργάνωσε για το προσωπικό της έξι μηνιαία βιωματικά εργαστήρια με σκοπό οι υπάλληλοι να διαχειριστούν τις αλλαγές που συντελούνται στην κουλτούρα και την δομή του οργανισμού. Το προσωπικό συμμετείχε ενεργά και δημιουργικά, εξέφρασε τις απόψεις του και συνδιαμορφώνει το όραμα για την επόμενη μέρα της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Τα εργαστήρια υλοποίησε εξειδικευμένη ομάδα εκπαιδευτών υπό το συντονισμό του Πολύδωρου Καρυοφύλλη (Poka Yio), εικαστικού, σύμβουλου στρατηγικής μετάβασης.




-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Δικάζεται επειδή υπερασπίστηκε το δικαίωμα των εργαζομένων στη δουλειά
Δικάζεται σήμερα, Τετάρτη, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών ο δήμαρχος της πόλης, Κώστας Πελετίδης. Ο δήμαρχος αντιμετωπίζει την κατηγορία της «παράβασης καθήκοντος» επειδή υπερασπίστηκε το δικαίωμα των εργαζομένων του δήμου στη δουλειά. Συγκεκριμένα, αρνήθηκε να δώσει στοιχεία και φακέλους εργαζομένων στο πλαίσιο του προσχηματικού ελέγχου των συμβάσεων, με τον οποίο η τότε κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να προχωρήσει σε απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας είχε πάρει απόφαση, το Σεπτέμβρη του 2014, να μη δοθούν φάκελοι εργαζομένων προκειμένου να μη διευκολυνθεί ο στόχος της κυβέρνησης για απολύσεις. Σήμερα, στο κατηγορητήριο το δικαίωμα των εργαζομένων στη δουλειά χαρακτηρίζεται «παράνομο όφελος».
«Η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει και αυτήν τη δίκη μαζί με τους δημότες και τους εργαζόμενους του δήμου, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στους εργαζόμενους και στο δίκαιο αγώνα τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα», αναφέρει ο δήμος σε ανακοίνωσή του.
Να σταματήσει η δίωξη του αγωνιστή δημάρχου ζητούν σωματεία και εργαζόμενοι της πόλης και καλούν σε συγκέντρωση συμπαράστασης σήμερα το πρωί (9 π.μ.), έξω από τα δικαστήρια. Το κλαδικό Συνδικάτο ΟΤΑ Ν. Αχαΐας καλεί τους εργαζόμενους του δήμου Πατρέων, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, να βρεθούν στο πλευρό του δημάρχου που εξέφρασε την αντίθεση της δημοτικής αρχής στις ελαστικές σχέσεις εργασίας και διεκδίκησε μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Στο κάλεσμα του Συνδικάτου έχουν ανταποκριθεί μια σειρά από σωματεία, εκπρόσωποι των οποίων θα δώσουν το «παρών» έξω από τα δικαστήρια. Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμου Πατρέωνέχει προκηρύξει στάση εργασίας (7 π.μ. έως 11 π.μ.) προκειμένου να πάρει μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
«Παράβαση καθήκοντος» είναι το τσάκισμα του λαού
Κάλεσμα στη συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια απευθύνει και η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωσή της σημειώνει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Αυτήν την περίοδο, που η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων συνεχίζεται και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μέσω της λεγόμενης αξιολόγησης που άνοιξε το δρόμο για νέες απολύσεις και παραπέρα χτύπημα των εργασιακών σχέσεων, που έθεσε νέα εμπόδια στην απεργία, που άνοιξε το δρόμο στους πλειστηριασμούς εργατικών - λαϊκών σπιτιών, το δικαίωμα για εργασία αντιμετωπίζεται από την αστική τάξη και τις εκάστοτε κυβερνήσεις της ως παράνομο όφελος. Γι' αυτό και η αγωνιστική στάση του κομμουνιστή δημάρχου που υπερασπίστηκε τους εργαζόμενους αντιμετωπίζεται ως παράβαση καθήκοντος.
Η δική μας αντίληψη, όμως, είναι διαφορετική, γιατί πιστεύουμε ότι όλοι πρέπει να έχουν μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα και παράβαση καθήκοντος είναι να τσακίζεις τα δικαιώματα του λαού για να υπηρετήσεις τα συμφέροντα του κεφαλαίου».



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Συλλαλητήριο ενάντια στη βάση ελικοπτέρων του ΝΑΤΟ
Συλλαλητήριο την Κυριακή 11 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., στην Αλεξανδρούπολη, διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, για να εκφραστεί η αντίθεση στην απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τη δημιουργία βάσης ελικοπτέρων του ΝΑΤΟ στην Αλεξανδρούπολη, στο πλαίσιο της απόφασης για επέκταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Θεμελίωσαν το Μουσείο του Ολοκαυτώματος
Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος που θα ανεγερθεί στη Θεσσαλονίκη θεμελίωσαν σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χτες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν.
«Το Μουσείο αυτό είναι ένας φόρος τιμής στους χιλιάδες Ελληνες Εβραίους που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, σταλμένοι εκεί από τις ναζιστικές αρχές της πόλης και τους συνεργάτες τους. Και υπογραμμίζει αυτό το Μνημείο ότι τίποτε και κανένας δεν ξεχάστηκε. Ούτε οι εγκληματίες ούτε και τα θύματά τους», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
Χώρο μνήμης και μαρτυρίας χαρακτήρισε το Μουσείο ο Ρούβεν Ρίβλιν. Αναφέρθηκε στη σημαντική εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης και στην επιχείρηση εξολόθρευσης που συντελέστηκε πριν από 75 χρόνια από τη θανατηφόρα μηχανή των ναζί. Οπως είπε, «από το Μάρτιο και μέσα στους επόμενους 5 μήνες, το 90% των Εβραίων της Ελλάδας εξολοθρεύτηκαν στα στρατόπεδα θανάτου».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των πολιτικών και θρησκευτικών αρχών της πόλης, της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης και της Ισραηλιτικής Κοινότητας.
Το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα ανεγερθεί στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, το χώρο από όπου ξεκίνησαν τα τρένα του θανάτου για τους περίπου 50.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης προς τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης Αουσβιτς - Μπιρκενάου.
Ο χώρος για την ανέγερση του Μουσείου έχει παραχωρηθεί από τη ΓΑΙΑΟΣΕ. Σχεδιάζεται να ανεγερθεί ένα εξαώροφο κυκλικό κτίριο από μέταλλο και γυαλί, το ύψος του οποίου θα φτάνει τα 32 μέτρα. Για την κατασκευή του υπολογίζεται πως απαιτούνται περίπου 22 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ θα δοθούν από το γερμανικό κράτος, άλλα 10 εκατ. ευρώ από το Ιδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" και τα υπόλοιπα από άλλα κεφάλαια (εβραϊκές κοινότητες κ.α.).
Εχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης, και οι οικοδομικές εργασίες προβλέπεται να ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2020.
Χτες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι παράλληλα με τη δημιουργία του Μουσείου, η ΓΑΙΟΣΕ, σε μια έκταση περίπου 40 στρεμμάτων, θα δημιουργήσει ένα «Πάρκο Μνήμης» για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, το οποίο μόλις διαμορφωθεί, θα παραχωρηθεί στο δήμο της Θεσσαλονίκης και θα ενοποιηθεί με το Μουσείο. Επίσης ότι το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και η ΓΑΙΟΣΕ θα προχωρήσουν στην ευρύτερη αξιοποίηση του χώρου του εμπορικού σιδηροδρομικού σταθμού Θεσσαλονίκης, έκτασης περίπου 200 στρεμμάτων.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Η συγκλονιστική ομιλία Μπουτάρη για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης
Ιανουαρίου 31 2018-  15:10
Ολόκληρη η ομιλία Μπουτάρη:
"Κάποια στιγμή το καλοκαίρι του 1945 η Μπουένα Σαρφατή βγήκε από το σπίτι της. Εβραία, τριάντα ετών, Σαλονικιά πάππο προς πάππο, η Μπουένα είχε μόλις γυρίσει στη Θεσσαλονίκη έχοντας διαφύγει στο βουνό, πολεμώντας αρχικά με τον ΕΔΕΣ, μετά με το ΕΑΜ και, τελικά, δραπετεύοντας στην Παλαιστίνη. Ο αδερφός της Ελιάου, η αδερφή της Ρεγγίνα, η εκατοντάχρονη γιαγιά της Μίριαμ και οι θείες της δεν είχαν την ίδια τύχη. Από τα βαγόνι του τρένου που τους μετέφερε στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου είδαν για τελευταία φορά την πόλη που αποκαλούσαν “Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων” μιαν ανοιξιάτικη μέρα του 1943. Λίγες ώρες μετά την άφιξή τους οδηγήθηκαν στα κρεματόρια μαζί με άλλες χιλιάδες ομοθρήσκους τους. Η ζωή τους και μαζί η ζωή της εβραϊκής Θεσσαλονίκης, της Θεσσαλονίκης μας, έγιναν στάχτη που σκορπίστηκε στις αφιλόξενες πεδιάδες της Πολωνίας.
Ηταν οι συγγενείς της Μπουένα “μάρτυρες”; Τους τιμούμε αν τους μνημονεύουμε έτσι; Μας τιμά να τους μνημονεύουμε έτσι; Η σημερινή «Ημέρα Μνήμης των Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος» μας προκαλεί να στοχαστούμε γύρω από το ερώτημα αυτό. Οι συγγενείς της Μπουένα όπως και όλοι οι άλλοι Εβραίοι της Ευρώπης δεν επέλεξαν να μαρτυρήσουν. Δεν επέλεξαν δηλαδή να θυσιάσουν συνειδητά τη ζωή τους για ένα υψηλότερο ιδανικό, τη θρησκευτική τους πίστη ή την ιδεολογία τους. Δεν διάλεξαν τον θάνατο, πολύ απλά γιατί δεν είχαν καν το δικαίωμα αυτής της επιλογής. Και για τον λόγο αυτό δεν τους αξίζει να τους αντιμετωπίζουμε σήμερα σαν άγιους, όλοι εμείς, Χριστιανοί και Ευρωπαίοι, που για αιώνες συχνά τους αντιμετωπίζαμε σαν διαβόλους. Άνθρωποι ήταν και αυτό ζητούσαν να είναι.
Κάποιοι ελάχιστοι, όπως η Μπουένα, γλύτωσαν. Μόλις χίλιοι θεσσαλονικείς Εβραίοι από τους 45 –και βάλε– χιλιάδες. Γλύτωσαν την εκτόπιση, το Άουσβιτς, την πορεία θανάτου, τα στρατόπεδα εργασίας. Γλύτωσαν γιατί άντεξαν την ανείπωτη βία, τους εξευτελισμούς, τα ιατρικά πειράματα, τους βιασμούς. Και αφού γλύτωσαν, επέστρεψαν στη γενέθλια πόλη. Ως ήρωες; Κάθε άλλο. Εβραίοι που είχαν διαφύγει στο βουνό, είχαν κρυφτεί στις πόλεις, ή αποδράσει στην Παλαιστίνη, αντιμετώπισαν όσους και όσες επέστρεφαν από τα στρατόπεδα ως προδότες, συνεργάτες των Γερμανών, τις δε γυναίκες ως πόρνες. Οι Χριστιανοί πάλι, είδαν στους επιζήσαντες “ανεκμετάλλευτα κομμάτια σαπουνιού” κατά την αναφορά αμερικανού δημοσιογράφου, μια απειλή από ένα παρελθόν που δεν έλεγε να πεθάνει. Ήρωες ήταν κατά τον Ελληνικό Βορρά μόνον εκείνοι οι πέντε νεαροί Εβραίοι που αφού πολέμησαν στο Αλβανικό Μέτωπο και επέζησαν στα κρεματόρια, έπεσαν τον Οκτώβριο του 1948 “ηρωϊκώς στις μάχες του Γράμμου και άλλων ορέων, ενώ εμάχοντο κατά των συμμοριτών”.
Για την Μπουένα, μαρτύρια και ηρωισμοί είχαν εξίσου μικρή αξία καθώς προσπαθούσε να μαζέψει τα συντρίμμια και να ξαναχτίσει τη ζωή της από την αρχή. Πώς όμως να ένιωθε όταν ακόμη και οι πιο μικρές απολαύσεις άνοιγαν διάπλατα τα τραύματα του παρελθόντος; Πόσο αβάσταχτος πρέπει να ήταν ο πόνος της όταν ανακάλυπτε ότι το χάρτινο χωνάκι στο οποίο ο Αρμένης πωλητής ξηρών καρπών τής πρόσφερε μια Κυριακή απόγευμα τα αγαπημένα της στραγάλια, αυτό το χάρτινο χωνάκι ήταν στην πραγματικότητα ένα φύλλο χαρτί σκισμένο από την Παλαιά Διαθήκη της οικογένειάς της;
Το σκισμένο αυτό χαρτί είναι το παρελθόν της Μπουένα, αλλά και το παρελθόν της πόλης μας: ένα παρελθόν που μας καταδιώκει και μας στοιχειώνει. Είναι ένα παρελθόν σιωπηλό, αόρατο, αλλά παρόν. Είναι το μαρμαρόστρωτο προαύλιο του Αγίου Δημητρίου, φτιαγμένο από εκατοντάδες ταφόπλακες από το κατεστραμμένο από Γερμανούς και Έλληνες χριστιανούς υπαλλήλους του Δήμου εβραϊκό νεκροταφείο της πόλης, υλικό «άνευ αξίας» κατά τον επιβλέποντα της αναστύλωσης αρχαιολόγο Στυλιανό Πελεκανίδη. Είναι το Νοσοκομείο Αχέπα και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο που οικοδομήθηκαν πάνω σε μια από τις σημαντικότερες νεκροπόλεις της Ευρώπης. Είναι οι εβραϊκές ταφόπλακες που στρώθηκαν μπροστά στο Στρατηγείο και πέριξ του Βασιλικού Θεάτρου, εκείνες που χρησιμοποίησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο του 1948 για την κατασκευή οδών και πεζοδρομίων παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της ισραηλιτικής κοινότητας. Είναι εκείνες οι ταφόπλακες που στοιβάζονταν σε δημόσια θέα μπροστά στο Λευκό Πύργο και στον περίβολο της Διεθνούς Έκθεσης ακόμη και μέχρι τον Δεκέμβρη του 1948. Είναι η ασημένια τσάντα, οικογενειακό κειμήλιο, που το 1946 η Μπουένα Σαρφατή είδε έκπληκτη να κρατά με στυλ μια χριστιανή οικογενειακή φίλη. Είναι το οικογενειακό χαλί που μια άλλη έκπληκτη Εβραία επιζήσασα αντίκρισε σε σπίτι χριστιανών οικογενειακών φίλων. Είναι το βιβλίο που βρέθηκε τυχαία, μόλις μια δεκαετία πριν, στη βιβλιοθήκη της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης προτού επιστραφεί στο Εβραϊκό Μουσείο, μια πράξη που τιμά την Αδελφότητα.
Ποιοι θρήνησαν το 1945 τους εξαφανισμένους γείτονές τους; Ποια μνημεία στήθηκαν; Ποιες τελετές έγιναν; Μόνη η κοινότητα, καθημαγμένη και ρακένδυτη πάλευε να ανασυστήσει την ύπαρξή της και να θρηνήσει τους νεκρούς της. Η πόλη, η κοινωνία, η χώρα ολόκληρη, αδιαφόρησαν. Κρύφτηκαν πίσω από το δάχτυλό τους. Έκαναν πως δεν ήξεραν τι συνέβη, ποιος το έκανε, ποιος βοήθησε, ποιος προστάτευσε όταν άλλοι, πολλοί γκρέμιζαν, έκαιγαν, έκλεβαν, καταλάμβαναν τον χώρο και τα υπάρχοντα των πολλών απόντων και των λιγοστών παρόντων. Ο θρήνος άλλωστε ήταν ατομικός. Χρειάστηκε να περάσουν είκοσι περίπου χρόνια, να φτάσουμε στο 1962 για να γίνει ένα μνημείο στη μνήμη των θυμάτων. Πού; Μέσα στο νέο εβραϊκό νεκροταφείο, ωσάν το ζήτημα να αφορούσε μόνο συγγενείς και μέλη της εβραϊκής κοινότητας της πόλης.
Και όταν 35 χρόνια μετά έγινε επιτέλους πραγματικότητα ένα μνημείο σε δημόσιο χώρο, αυτό εξορίστηκε στις παρυφές του κέντρου σε σημείο δυσδιάκριτο. Και όταν το μνημείο αυτό επανατοποθετήθηκε επιτέλους στο φυσικό του χώρο, την Πλατεία Ελευθερίας, περισσότερο υπήρξε έκπληξη παρά ικανοποίηση. Επρεπε να φτάσει το 2004 για να καθιερώσει η Βουλή των Ελλήνων με ψήφισμα ομόφωνα την Ημέρα Μνήμης. Έπρεπε να φτάσει το 2011 για να υπάρξει αντίστοιχη μέρα μνήμης για την πόλη μας και το 2014 για να αποκτήσει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μνημείο που αναδεικνύει την καταστροφή του νεκροταφείου. Και ίσως να μην είναι τόσο μακριά η μέρα που θα δούμε μια αντίστοιχη αναθηματική πλάκα στον περίβολο του Αγίου Δημητρίου, στον “Άγιο Δημήτριο των νεκρών Εβραίων”, στο πραγματικό εβραϊκό μαυσωλείο της Θεσσαλονίκης.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει ολοένα και μεγαλύτερη επίγνωση του βάρους της ιστορίας που η πόλη καλείται να σηκώσει. Τώρα που οι επιζώντες μάς αφήνουν και η σκυτάλη της μνήμης περνά σε όλους και όλες εμάς, ο Δήμος σκοπεύει να συνεχίσει να μετατρέπει τη σιωπή σε λόγο, λόγο παρηγορητικό, αλλά και λόγο θαραλλέο. Επιθυμούμε η ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας και το Μουσείο του Ολοκαυτώματος να αποτελέσουν το νέο μνημονικό άξονα της πόλης, την αφετηρία και την απόληξη της μεγάλης, πολυπολιτισμικής, χριστιανικής, μουσουλμανικής, και εβραϊκής διαδρομής της Θεσσαλονίκης.
Η Πλατεία Ελευθερίας είναι ένας χώρος δημοκρατίας, όπου το 1908 όλοι οι Θεσσαλονικείς, Μουσουλμάνοι, Χριστιανοί και Εβραίοι, πανηγύρισαν μαζί την ανακήρυξη του οθωμανικού συντάγματος. Είναι επίσης ένας χώρος ξεριζωμού και προσφυγιάς, το σημείο από όπου αναχωρούσαν το 1922-1923 οι μουσουλμάνοι παλιοί Θεσσαλονικείς και όπου ξεμπάρκαραν οι νέοι, οι Μικρασιάτες και Πόντιοι πρόσφυγες. Και είναι τέλος ένας τόπος μαρτυρίου, δημόσιου εξευτελισμού των θεσσαλονικέων Εβραίων, όπου το Μαύρο Σάββατο της 9ης Ιουλίου 1943 οι Γερμανοί διαπόμπευσαν μπροστά στα μάτια και ελλήνων χριστιανών 9.000 άρρενες Εβραίους.
Είναι ένας τόπος δύσκολος αυτή η πλατεία. Μας υπενθυμίζει ότι το Ολοκαύτωμα στη Θεσσαλονίκη είναι ο πιο βαρύς κρίκος σε μια μακρά αλυσίδα βίας και εξανδραποδισμού. Μας υπενθυμίζει ότι οι Εβραίοι της ήταν αδιάσπαστο κομμάτι ενός πολύχρωμου μωσαϊκού, ότι η «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων» ήταν ταυτόχρονα και η «Βαβέλ της Μεσογείου». Επιθυμούμε η Πλατεία Ελευθερίας να είναι ένα σημείο όπου οι δύσκολες, τραυματικές μνήμες όλων των κατοίκων αυτής της πόλης δεν θα ανταγωνίζονται η μία την άλλη, αλλά αντίθετα θα συνυπάρχουν αρμονικά: θα συνδιαλέγονται ζωηρά και θα προωθούν μια κουλτούρα συνύπαρξης και αλληλοσεβασμού ώστε η βαριά κληρονομιά του παρελθόντος να μετατραπεί σε εφαλτήριο ενός καλύτερου μέλλοντος. Η νέα Πλατεία Ελευθερίας θα συμβολίζει την περηφάνια όλων των Θεσσαλονικών για την πόλη τους, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της.
Κάποιες εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα, το Μουσείο του Ολοκαυτώματος θα συμβολίζει την ντροπή μας. Για όσα έγιναν, για όσα κάναμε, και κυρίως για όσα δεν μπορέσαμε ή δεν θελήσαμε να κάνουμε, γηγενείς και πρόσφυγες, δεξιοί και αριστεροί κατά και μετά τον πόλεμο. Το Μουσείο είναι μια οφειλή της πόλης αλλά και ένα προσωπικό στοίχημα για μένα. Είναι μια οφειλή στους Εβραίους της, ως θεσσαλονικείς, Έλληνες και Σεφαραδίτες. Το Μουσείο υπερβαίνει την πόλη και την Ελλάδα και επανεγγράφει τη Θεσσαλονίκη ως μητρόπολη των Σεφαραδιτών Εβραίων της Μεσογείου. Φιλοδοξεί να πει την άγνωστη ιστορία του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Μεσογείου και των Βαλκανίων, των σεφαραδιτών Εβραίων της Θεσσαλονίκης και της Κέρκυρας, των Χανίων και της Πάτρας, αλλά και του Βελιγραδίου, των Σκοπίων, του Μοναστηρίου, και του Σαράγεβο, της Τεργέστης και του Λιβόρνο. Ευελπιστεί να μετατρέψει τη σκισμένη σελίδα της Μπουένα Σαρφατή σε ιστορική γνώση. Να αναδείξει μια πτυχή του Ολοκαυτώματος που συχνά παραβλέπεται λόγω της έμφασης στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και με τον τρόπο αυτό να καταστήσει τη Θεσσαλονίκη τόπο μνήμης αλλά και κέντρο έρευνας και μελέτης διεθνούς ακτινοβολίας. Και, τέλος, ευελπιστεί να γίνει ένας χώρος όπου οι πολίτες όλης της γης, ειδικά οι νέοι θα μαθαίνουν τα αποτελέσματα της καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Πολλοί μας ρωτούν γιατί. Γιατί αυτή η όψιμη έμφαση στην ιστορία και τη μνήμη των θεσσαλονικιών Εβραίων; Η βεβήλωση του μνημείου του Ολοκαυτώματος μόλις την προηγούμενη Κυριακή και ο εμπρησμός της ιστορικής κατοικίας μιας εβραίας και μουσουλμάνας θεσσαλονικιάς, θα αρκούσαν θαρρώ ως απάντηση. Αλλά, προσωπικά, προτιμώ να απαντήσω παραφράζοντας τον Πρίμο Λέβι. “Εδώ, δεν υπάρχουν γιατί”, του απάντησε ο Γερμανός φρουρός, μόλις ο Λέβι έφθασε στο Άουσβιτς. “Εδώ, δεν υπάρχουν γιατί” θα μπορούσα να απαντήσω και εγώ σε όσους παραξενεύονται με την επιμονή μου. Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Ευρώπης, το Ολοκαύτωμα των δικών μας Εβραίων, δοκιμάζει τα όρια της λογικής. Και ο μόνος τρόπος να αναμετρηθούμε μαζί του είναι να αποδεχτούμε ότι θα είναι πάντα κομμάτι αυτού που είμαστε ως Θεσσαλονικείς, Έλληνες και Ευρωπαίοι: μια σκισμένη σελίδα γραμμένη σε μια άγνωστη γραφή, μια αλήθεια που περιμένει πάντα την αποκρυπτογράφησή της".



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Οι Εβραίοι στην Θεσσαλονίκη, έπαθαν ότι ακριβώς σε όλες τις χώρες που ήταν υπό γερμανική κατοχή. Όσο για το αν εκμεταλλεύτηκαν κάποιοι τις καταστάσεις και πήραν περιουσίες εβραίων, τα ίδια ακριβώς έκαναν και κάποιοι εβραίοι επί τουρκοκρατίας σε βάρος ελλήνων και γενικά πάντα υπάρχουν άνθρωποι που θα καταδώσουν κάποιον για  δικό τους όφελος.
Δεν μπορεις να κατηγορεις τον κατεχομενο Ελληνικο Λαο απο τα ναζιστικα τερατα γιατι δεν βοηθησε, με τιμημα την ζωη του. Και αν υστερησε σε κατι, διαβασε την Ιστορια της Ελληνικης Επαναστασης του 1821 στην Μακεδονια με τον Εμμανουηλ Παππα της Εταιριας Μακεδονικων Σπουδων, για να μαθεις οτι στιφη Εβραιων της Θεσσαλονικης, ακολουθωντας τον Τουρκικο στρατο που κατανικουσε τους λιγους Ελληνες επαναστατες, στην Χαλκιδικη και στην Ναουσα και παντου, κατεσφαζε τον Ελληνικο πληθυσμο με πληρωμη ανα κεφαλι. Ας τα ξεχασουμε ολα αυτα σημερα και ας προχωρησουμε οι δυο Λαοι μπροστα.
Όταν ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση ακολούθησαν αντίμετρα σε βάρος του Ελληνικού πληθυσμού της πόλης. Λεηλατήθηκαν οι περιουσίες των Ελλήνων από τα Τουρκικά στρατεύματα και οι Εβραίοι αγόραζαν τα διαρπαγέντα αντικείμενα 60 με 80 % πιο κάτω από την αντικειμενική τους αξία. Εβραιοι της Θεσσαλονίκης συμμετέχουν ως στρατιώτες στις σφαγές στα Βασιλικά (1821), στη Νάουσα (Απρίλιος 1822) και στη Θεσσαλονίκη (Μάιος 1821). Οι Χριστιανοί της πόλης για να απελευθερώσουν τους ομοδόξους τους που είχαν αιχμαλωτίσει οι Τούρκοι, δανείστηκαν από Εβραίους τραπεζίτες της πόλης το ποσό των 440.000 γροσίων με 30-50% επιτόκιο και ενέχυρο τιμαλφή και σκεύη εκκλησιών.

«Η πόλη, η κοινωνία, η χώρα ολόκληρη, αδιαφόρησαν. Κρύφτηκαν πίσω από το δάχτυλό τους."
Οι Γερμανοί τους εξολόθρευσαν, οι Θεσσαλονικείς και οι υπόλοιποι Έλληνες βρίσκονται κατηγορούμενοι;

Φίλε μου, η Κατοχή τελείωσε το 1944... αλλά ο Δήμος ακόμα χαλούσαν το Εβραϊκό Νεκροταφείο για να πεζοδρομήσουν με ταφόπλακες την πόλη μέχρι το 1948...



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
Η ιστορική ομιλία Μπουτάρη για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης

Η ομιλία του Γιάννη Μπουτάρη την Κυριακή 28 Ιανουαριου 2018 για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος ήταν από τις δυνατές στιγμές για την ιστορία της Θεσσαλονίκης.
Ο δήμαρχος ξεπέρασε με μοναδικό τρόπο τις πολιτικές κοινοτοπίες και φορώντας το εβραϊκό κιπά, περιέγραψε με συγκλονιστικό τρόπο τον αφανισμό των Εβραίων κατοίκων της συμπρωτεύουσας και έδωσε απαντήσεις στο πώς και γιατί η Θεσσαλονίκη αγνοούσε ως σήμερα τους Εβραίους που χάθηκαν από την πόλη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.




---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Για τη Θεσσαλονίκη τη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ισραηλ Ιερουσαλήμ των βαλκανίων, στην ομιλία του στο εβραϊκό μουσείο Θεσσαλονίκης που εγκαινίασαν μαζί με τον Τσίπρα. Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων, και της Ευρώπης όλης, την ονόμαζαν πριν το 1912 οι σεφαραδίτες εβραίοι, μιας και ο πληθυσμός της πριν το 1912 είχε 50% Εβραίους.

«Κατά την πρώτη συστηματική απογραφή του πληθυσμού της Θεσσαλονίκης που έγινε από τις ελληνικές αρχές στις 28 Απριλίου 1913, η (…) ελληνική κοινότητα βρισκόταν στην τρίτη θέση του συνόλου των 157889 κατοίκων, με 39965 άτομα (25,3%) έναντι 61439 Ισραηλιτών (38,9%), 45867 μουσουλμάνων(29%), 6263 Βουλγάρων(3,9%) και 4364 (2,7%) άλλων εθνικοτήτων»
Σε σύγκριση με τη στατιστική που είχε διε¬νεργήσει το ελληνικό προξενείο ενάμιση χρόνο πριν, η διαφορά εντοπίζεται στα εξής σημεία: οι εβραίοι κάτοικοι είχαν υπολογι¬στεί σε 45% (έναντι 39% της απογραφής), οι μουσουλμάνοι σε 27% (έναντι 29% της απογραφής), οι ελληνορθόδοξοι σε 14% (έναντι 25% της απογραφής), οι εξαρχικοί σε 4% (ό¬σο και στην απογραφή) και οι ξένοι υπήκοοι και λοιποί (κυρίως Αθίγγανοι) σε 10% (ένα¬ντι 3% της απογραφής).
Το 1900 κατοικουσαν την Θεσσαλονικη 30.000 Ελληνες, 90.000 Εβραιο, και 30.000 Μουσουλμανοι. Το 1912, ένα χρονο πριν την εισοδο του ελληνικου στρατου στην πολη της Θεσσαλονικης κατοικουσαν 39.000 Ελληνες, 60.000 Εβραιοι, 45.000 Μουσουλμανοι, και 10.000 αλλοι διαφοροι.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Οι μαζικές απελάσεις Εβραίων από την Ελλάδα που πραγματοποίησαν οι Ναζί το 1943 και το 1944 τερμάτισαν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή μιας ακμάζουσας κοινότητας, μιας κοινότητας υπεύθυνης για αιώνες σημαντικής συνεισφοράς στην Εβραϊκή κουλτούρα και τη ζωή του τόπου όπου έζησε. Το 86% του προπολεμικού Εβραϊκού πληθυσμού της Ελλάδας χάθηκε. Στη Θεσσαλονίκη όπου ζούσε το 70% των Ελλήνων Εβραίων, το ποσοστό θανάτου ξεπέρασε το 90%. Ενώ η Γερμανική εκστρατεία θανάτωσης των Εβραίων δεν είναι κρυφή, λίγοι στην Ελλάδα παραδέχονται ότι οι Γερμανοί είχαν τη στήριξη Ελλήνων διοικούντων και αστυνομικών.
Οι πολιτικοί ηγέτες της Ελλάδας έχουν στρώσει το δρόμο γι’ αυτήν την απροθυμία παραδοχής της Ελληνικής συνεργασίας στο Ολοκαύτωμα. Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μίλησε πρόσφατα για το Ολοκαύτωμα σαν να συνέβη τυχαία στην Ελλάδα και σαν οι Έλληνες μη Εβραίοι να ήταν εντελώς αμέτοχοι.
Ωστόσο, οι Γερμανοί πέτυχαν στο φαύλο έργο τους ακριβώς επειδή οι Έλληνες μη Εβραίοι ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν. Οι Γερμανοί κατακτητές της Θεσσαλονίκης εφάρμοσαν τα αντισημιτικά μέτρα τους με τη συνεπή υποστήριξη Ελλήνων Χριστιανών διοικούντων, δημοσίων υπαλλήλων και αστυνομικών. Οι Γερμανοί συστηματικά εξαθλίωσαν, απομόνωσαν, ξεχώρισαν, γκετοποίησαν και, στη συνέχεια απέλασαν τους Εβραίους. Ο αριθμός των Γερμανών αξιωματούχων που εμπλέκονται άμεσα στην απέλαση δεκάδων χιλιάδων Εβραίων της Θεσσαλονίκης στο Άουσβιτς το 1943 είναι σχετικά μικρός επειδή οι τοπικές Ελληνικές αρχές συνεργάστηκαν και συνέβαλαν σ’ αυτήν με το δικό τους ανθρώπινο δυναμικό.
Η Θεσσαλονίκη είναι κεντρικής σημασίας στην ιστορία του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα επειδή είχε μια Εβραϊκή ταυτότητα που πολλοί Έλληνες ήθελαν να εξαλείψουν. Χιλιάδες Εβραίοι που διέφυγαν από την Ισπανία και την Πορτογαλία αναζωογόνησαν την πόλη στα τέλη του 15ου αιώνα. Οι Σεφαραδίτες σύντομα έγιναν η πλειοψηφία στη Θεσσαλονίκη μετατρέποντας την υπό Οθωμανική κυριαρχία τότε πόλη σ’ ένα σημαντικό Εβραϊκό θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο. Όταν οι Ελληνικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Θεσσαλονίκη το 1912, βρήκαν μια πόλη στην οποία η κυρίαρχη γλώσσα ήταν η Λαντίνο, όχι η Ελληνική. Παρά το γεγονός ότι οι Εβραίοι ήταν ανήσυχοι για την Ελληνική κυριαρχία, προσαρμόστηκαν γρήγορα και οι νεότερες γενιές έμαθαν την Ελληνική γλώσσα. Τις παραμονές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Εβραίοι δεν αποτελούσαν πλέον την πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης αλλά είχαν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι ήταν Έλληνες και ότι η Ελλάδα ήταν η πατρίδα τους.
Το συναίσθημα δεν ανταποδιδόταν από πολλούς Χριστιανούς της Θεσσαλονίκης και η άφιξη των Γερμανών το 1941 τους έδωσε την ευκαιρία που ζητούσαν. Ο χαρακτήρας της Θεσσαλονίκης είχε αλλάξει τη δεκαετία του 1920 μετά από μια μεγάλη εισροή Ελλήνων Χριστιανών προσφύγων από την Τουρκία. Η Ελληνική κυβέρνηση προώθησε την Ελληνική ταυτότητα της πόλης αποθαρρύνοντας ακόμη και τη χρήση εμπορικών πινακίδων στη Λαντίνο. Ο Ελληνικός Τύπος της πόλης ήταν συχνά άγρια αντι-Εβραϊκός υποκινώντας το 1931 ένα πογκρόμ που στοίχισε δύο ζωές. Όταν οι Γερμανοί μπήκαν στη Θεσσαλονίκη στις 6 Απριλίου 1941, βρήκαν ένα πρόθυμο πυρήνα συνεργατών και μια μεγάλη μερίδα της Ελληνικής Χριστιανικής κοινής γνώμης εχθρικά διακείμενης προς τους Εβραίους.
Ντόπιοι Έλληνες αντισημίτες προσέφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στους Γερμανούς βοηθώντας τους να εκδώσουν δύο προπαγανδιστικές εφημερίδες που διέσυραν τους Εβραίους. Στις 21 Απριλίου 1941, τη μέρα μετά τα γενέθλια του Χίτλερ, Έλληνες Χριστιανοί συνεργάτες κρέμασαν πινακίδες στα Ελληνικά και τα Γερμανικά που έγραφαν "Οι Εβραίοι είναι ανεπιθύμητοι σ’ αυτό το κατάστημα". Πρόκειται για την πρώτη εμφάνιση ανάλογων πινακίδων στην Ελλάδα. Οι Γερμανικές αρχές κατοχής που δεν ήταν ακόμα έτοιμες για τέτοια μέτρα, σταμάτησαν την εκστρατεία.
Εξίσου χρήσιμη για τους Γερμανούς ήταν η διαλλακτική στάση της Ελληνικής διοίκησης στη Θεσσαλονίκη. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και διοικητές αστυνομίας συμμορφώθηκαν με τις Γερμανικές εντολές παίρνοντας ακόμα και ορισμένες πρωτοβουλίες. Μια κεντρική προσωπικότητα στην εφαρμογή των Ναζιστικών μέτρων ήταν ο Βασίλης Σιμωνίδης, διοικητής της Βόρειας Ελλάδας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Ο Σιμωνίδης ήταν ένας οικονομολόγος χωρίς κάποιον εμφανή ιδεολογικό προσανατολισμό αλλά συχνά έκανε περισσότερα από τη μετάφραση και την κυκλοφορία Γερμανικών εντολών.
Όταν, τον Ιούλιο του 1942, ο Γερμανικός στρατός αποφάσισε τη μαζική συγκέντρωση των Εβραίων ανδρών στη Θεσσαλονίκη για καταναγκαστική εργασία, ο Σιμωνίδης εξέδωσε μια διακήρυξη διευκρινίζοντας ότι το μέτρο ίσχυε για τους άνδρες της Εβραϊκής “φυλής”, ανεξαρτήτως θρησκείας. Αν και αυτό ήταν σύμφωνο με το Ναζιστικό ρατσισμό, είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα όριζε τους Εβραίους ως φυλή. Η Ελληνική αστυνομία και ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετείχαν στην καταγραφή περίπου 9.000 Εβραίων ανδρών ενώ οι Γερμανοί στρατιώτες και ναύτες τους χτυπούσαν και τους ταπείνωναν. Η Ελληνική αστυνομία οδήγησε στη συνέχεια τους άνδρες μακριά για να εργαστούν σε Γερμανικά στρατιωτικά έργα που εποπτεύονταν από Έλληνες μηχανικούς. Απόστρατοι Έλληνες αξιωματικοί επιτηρούσαν τους Εβραίους εργάτες προσθέτοντας μερικές φορές τη δική τους κακομεταχείριση σ’ εκείνην των Γερμανών.
Η σχέση μεταξύ των Ναζί κατακτητών και των Ελλήνων ομολόγων τους ήταν τόσο καλή που οι Γερμανοί ήταν πρόθυμοι να εμπιστευτούν στους Έλληνες ευαίσθητες πληροφορίες. Τον Ιανουάριο του 1943, οι Γερμανοί έδωσαν στην Ελληνική δωσίλογη κυβέρνηση της Αθήνας προειδοποίηση περίπου δύο μηνών για τις εκτοπίσεις. Ο GüntherAltenburg, ο de facto Γερμανός πρέσβης, συναντήθηκε με τον δοσίλογο Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Λογοθετόπουλο προκειμένου να τον ενημερώσει για την επικείμενη απέλαση των Ελλήνων Εβραίων στην Πολωνία. Μετά τη συζήτησή τους, ο Altenburg ενημέρωσε το Βερολίνο ότι "δεν αναμένει δυσκολίες" από τον Λογοθετόπουλο.
Αντί να σημάνουν συναγερμό, οι Ελληνικές αρχές χρησιμοποίησαν την προειδοποίηση για να επιβάλουν τα Γερμανικά μέτρα που αποσκοπούσαν στην απομόνωση του Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Κατά το διάστημα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου του 1943, οι Ελληνικές αρχές της Θεσσαλονίκης εφάρμοσαν Γερμανικές εντολές που απομάκρυναν τους Εβραίους από δημόσιους φορείς και ενώσεις, τους υποχρέωσαν να φορέσουν το κίτρινο άστρο και τους απαγόρευσαν να χρησιμοποιούν τη δημόσια συγκοινωνία. Η Ελληνική διοίκηση βοήθησε τους Γερμανούς να περιορίσουν τους Εβραίους σε δύο βασικά γκέτο τα οποία δεν υπήρχαν ποτέ πριν στη Θεσσαλονίκη κι έβαλαν γύρω τους Έλληνες φρουρούς.
Η διαδικασία συνδρομής στις απελάσεις ακολουθήθηκε άμεσα από άλλες πρωτοβουλίες. Στις 15 Μαρτίου 1943, η Ελληνική Αστυνομία οδήγησε τους Εβραίους στον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης. Δεκαοκτώ τρένα, που παρείχαν οι Ελληνικοί σιδηρόδρομοι, μετέφεραν 45.324 Εβραίους στο Άουσβιτς. Κατά την άφιξή τους εκεί, οι Γερμανοί έστειλαν τους περισσότερους στους θαλάμους αερίων. Μέχρι το τέλος του πολέμου είχαν μείνει μόνο 2.000 Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη.
Έλληνες αξιωματούχοι εγκαινίασαν επίσης τα δικά τους μέτρα εναντίον των Εβραίων. Την άνοιξη του 1943, Ιταλοί προξενικοί υπάλληλοι εξέδωσαν έγγραφα προστασίας σε 75 Εβραίους της πόλης με εμφανείς δεσμούς με την Ιταλία. Οι Γερμανοί δεν μπορούσαν ν’ απαντήσουν επιθετικά στη συμπεριφορά των Ιταλών συμμάχων τους ενώ και οι Ελληνικές αρχές έπρεπε να είναι προσεκτικές καθώς η Ιταλία, μαζί με τη Γερμανία, ήταν δύναμη κατοχής στην Ελλάδα και μπορούσε να προβεί σε αντίποινα. Παρ’ όλα αυτά, Έλληνες αξιωματούχοι κατέσχεσαν τα έγγραφα. Οι Γερμανοί στη συνέχεια συνέλαβαν τους Εβραίους και τους απέλασαν.
Μέχρι τα τέλη του 1944, καθώς ο πόλεμος έμπαινε στην τελική φάση του και οι Γερμανοί ετοιμάζονταν ν’ αποχωρήσουν από την Ελλάδα, μόνο 13 Εβραίοι φαίνεται να είχαν μείνει στη Θεσσαλονίκη. Ο Ερυθρός Σταυρός, δωροδοκίες και, σε μία περίπτωση, ένα Αμερικανικό διαβατήριο έσωσαν πέντε απ’ αυτούς. Έλληνες συνεργοί πυροβόλησαν τους υπόλοιπους οκτώ στις 8 Σεπτεμβρίου 1944.
Η τυπική εξήγηση γι’ αυτό το είδος της συμπεριφοράς είναι ότι η αψήφηση των Γερμανών ήταν επικίνδυνη, με τον κίνδυνο να εξαναγκάζει τους συνεργάτες των Ναζί να συμμορφώνονται με τις Γερμανικές διαταγές. Αυτό παραβλέπει το γεγονός ότι οι Έλληνες διοικούντες και οι απλοί πολίτες της Θεσσαλονίκης αντιτίθονταν σε πολλές περιπτώσεις στις Γερμανικές ενέργειες, με σημαντικό συχνά ρίσκο. Πολύ λίγοι όμως ήταν διατεθειμένοι να μετάσχουν σε τέτοιους ηρωισμούς για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης.




-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------




«Σφαγή» στην Ευρωπαϊκή Αριστερά για τον ΣΥΡΙΖΑ: Να αποβληθεί, λέει ο Μελανσόν
31.1.2018
Χαμός στο ευρωπαϊκό κόμμα της Αριστεράς για τον... ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου, το Κόμμα της Αριστεράς (PG) του Ζαν-Λικ Μελανσόν ζήτησε την αποβολή του ΣΥΡΙΖΑ από το ΚΕΑ προκειμένου να υπάρξει "καθαρότητα απέναντι στον φιλελεύθερο μανδύα", εναντίον του οποίου αγωνίζεται.
"Για το PG, όπως αναμφίβολα και για πολλά άλλα κόμματα του ΚΕΑ, έχει καταστεί πράγματι αδύνατον να συγχρωτίζεται, στο ίδιο κίνημα, με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα" εκτιμά το κόμμα στην ανακοίνωσή του που εκδόθηκε κατόπιν απόφασης της εκτελεστικής γραμματείας του. Το PG εκφράζει τη λύπη του γιατί, όπως υποστηρίζει, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας προωθεί "τη λογική της λιτότητας μέχρι του σημείου να περιορίζει το δικαίωμα στην απεργία, ανταποκρινόμενος έτσι ολοένα και πιο δουλικά στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής".
"Έχει έρθει η ώρα για καθαρότητα απέναντι στον φιλελεύθερο μανδύα που στραγγαλίζει τους λαούς και ενώ σχεδόν όλα τα κόμματα του ΚΕΑ αγωνίζονται, το καθένα στη χώρα του, ενάντια σε τέτοιες πολιτικές", εκτιμώντας ότι το ΚΕΑ "δεν μπορεί να συγκεντρώνει στους κόλπους του ταυτόχρονα τους αντιπάλους και τους υποστηρικτές αυτής εκεί της Ευρώπης".
Σχετικά με την ανακοίνωση του γαλλικού «Κόμματος της Αριστεράς» ότι υποβάλει αίτημα αποβολής του ΣΥΡΙΖΑ από το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Γκρέγκορ Γκίζι, δήλωσε ότι "η κριτική στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα είναι νόμιμη και οι απόψεις σχετικά με αυτή διαφέρουν και στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Αλλά η κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σημαδεύτηκε σε μεγάλο βαθμό από τους εκβιασμούς της Τρόικας και της γερμανικής κυβέρνησης. Αυτή περιλαμβάνει μέτρα, όπως ο περιορισμός του δικαιώματος στην απεργία, για τα οποία και εγώ διατηρώ κριτική στάση. Παρόλα αυτά, τα μέτρα επιβλήθηκαν από τους δανειστές.
Την ίδια στιγμή, δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει το βαθμό υπερχρέωσης και το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση αφέθηκε εντελώς μόνη μέσα στην ΕΕ. Είναι εύκολο να δίνει κανείς συμβουλές απ’ έξω, όταν δεν είναι υπεύθυνος για τη χώρα και το σύνολο του πληθυσμού της. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αξιοποιήσει κάθε περιθώριο που μπορεί να κερδίσει υπέρ των φτωχότερων της κοινωνίας – όπως γίνεται ορατό στο παράλληλο πρόγραμμα, το οποίο γίνεται ολοένα και πιο εμφανές. Το πρόγραμμα του κόμματος δείχνει ότι είναι σταθερά τοποθετημένο πολιτικά εντός του δημοκρατικού και σοσιαλιστικού φάσματος.
Η ισχύς του ΚΕΑ είναι ότι οργανώνεται με τον ευρύτερο δυνατό τρόπο, να επιτρέπει τις διαφορές, να παρακινεί τις συζητήσεις και όχι τις αποβολές. Αν είχε επιλεγεί αυτός ο δρόμος, η Ευρωπαϊκή Αριστερά δεν θα είχε καλύτερη, αλλά ξεκάθαρα χειρότερη επίδοση στις Ευρωκλογές του 2019. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι μια αίτηση αποβολής θα αποτύγχανε στο Συμβούλιο Προέδρων του ΚΕΑ".
Ερωτηθείσα για το αίτημα του PG, η Αν Σαμπουρέν, επικεφαλής ευρωπαϊκών υποθέσεων στο Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, μίλησε για μια «θέση γελοία στη μορφή και την ουσία της». «Αυτή τη στιγμή που έχουμε απέναντί μας τον ευρωπαϊκό Μακρονισμό και την άνοδο των κομμάτων της άκρας δεξιάς, πρέπει να ενώσουμε ριζοσπαστικές αριστερές δυνάμεις, που είναι διαφορετικές και έχουν διαφορετικές εθνικές πολιτικές και κουλτούρες», εξήγησε.
Εκτός αυτού, «όσον αφορά την αποκήρυξη καθεαυτή: δεν λειτουργούμε έτσι και δεν είμαστε πλέον σε ένα μοντέλο όπου κρίνεται ποιος είναι πιο καλός επαναστάτης». Στο πλαίσιο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, «αποκλεισμός δεν υπάρχει: πρόκειται για μια ελεύθερη ένωση δυνάμεων».
Για την υπεύθυνη του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, «το Parti de Gauche αναζητά ένα πρόσχημα για να κόψει τις γέφυρες». «Πίσω από το αίτημα για καθαρότητα, υπάρχει το προπέτασμα καπνού για να κρυφτούν άλλοι σκοποί», πρόσθεσε.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



..είναι άρρωστη και η μανούλα σου; είναι και άρρωστη η μανούλα μου,...πεινάνε και τα παιδάκια σου; πεινάνε και τα παιδάκια μου...ε, ας τον αφήσουμε κυρ διοικητά μου να πάει στο διάτανο, τόσους και τόσους έχουμε αφήσει....(από τον "ηλία του 16ου", στη θέση του φτωχοδιάβολου βέγγου, ο μεγαλοεργολάβος όπλων λιακουνάκος, στη θέση του χατζηχρήστου ο εισαγγελέας της έδρας....)

Απαλλαγή Λιακουνάκου και άλλων 16 για προμήθειες 40 εκατ. ευρώ ζητά εισαγγελέας

Να απαλλαχθούν όλοι οι κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος ,και να μην αποδοθούν ευθύνες για το αδίκημα της ηθικής απιστίας στην υπόθεση για την προμήθεια δεκάδων εκατομμυρίων του οπλικού συστήματος «Ηλεκτρονικός Πόλεμος» στον στρατό ξηράς, ζήτησε ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, δεν προέκυψε από τη σύμβαση για την προμήθεια του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος απιστία σε βάρος του δημοσίου, τονίζοντας ότι οι κατηγορούμενοι δεν είχαν δόλο. Για την υπόθεση κατηγορούνται 17 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο Θωμάς Λιακουνάκος.
Σύμφωνα με βούλευμα του συμβουλίου Εφετών (1142/2016), η προμήθεια του συστήματος έγινε από την εταιρεία SONAK του Θ. Λιακουνάκου και είχε δοθεί προκαταβολή 40 εκατ.ευρώ. Ο Θ. Λιακουνάκος μαζί με ακόμη ένα πρόσωπο κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε απιστία, ενώ για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία παραπέμφθηκαν οι πρώην γενικοί γραμματείς Εξοπλισμών, Γιώργος Κολίρης και Ευάγγελος Βασιλάκος. Κατηγορούμενοι για απλή συνέργεια σε απιστία είναι ο πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας Εξοπλισμών, Αντώνης Κάντας, και τότε στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, προκύπτει ότι στην εταιρεία του Θ. Λιακουνάκου καταβλήθηκε ως προκαταβολή το ποσό των 34.515.615 ευρώ, ενώ αναφέρεται ότι το σύστημα παρεμβολής που προσέφερε η εταιρεία απέτυχε στις δοκιμές πεδίου που έγιναν το 2001, δηλαδή προ της υπογραφής της σύμβασης.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Να πάμε στο συλλαλητήριο της Κυριακής 4 Φεβρουαρίου 2018
31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018
ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ  Για να δηλώσουμε ξεκάθαρα ότι, δεν αναγνωρίζουμε στα βόρεια σύνορα της κατεχόμενης πατρίδας μας κανένα Νατοϊκό προτεκτοράτο, πολύ περισσότερο όταν η ονομασία του περιέχει  τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγό του.
ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ  για να φωνάξουμε ότι, τα κρατίδια που δημιουργήθηκαν με τη βίαιη και παράνομη επίθεση στη Γιουγκοσλαβία, είναι προϊόντα διαμελισμού κυρίαρχου κράτους με ξένη επέμβαση και ως τέτοια ΔΕΝ πρέπει να αναγνωριστούν, ασχέτως της ονομασίας τους. Διότι έτσι αποδεχόμαστε το «δικαίωμα» των ιμπεριαλιστών να επεμβαίνουν και να διαμελίζουν ενιαία, κυρίαρχα κράτη, δημιουργώντας κράτη-μαριονέτες των δικών τους συμφερόντων.
ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ για να καταστήσουμε σαφές ότι, ΔΕΝ επιτρέπουμε να «τακτοποιούνται» τα εθνικά μας ζητήματα, από κυβερνήσεις-συνεργάτες των δυνάμεων κατοχής, οι οποίες παραδίνουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και συναινούν, επί της ουσίας, στην κατάργηση της ίδιας της κρατικής μας υπόστασης. Δεν θα επιτρέψουμε αυτό που συνέβη στη Γιουγκοσλαβία να συμβεί και στην Ελλάδα!
ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ για να υπογραμμίσουμε ότι, δεν ξεχνάμε πως κυβέρνηση και «αντιπολίτευση» κάνουν και σε αυτό το ζήτημα ότι έκαναν χρόνια τώρα: υπογράφουν, ψηφίζουν και υλοποιούν κάθε εντολή των «θεσμών», των «αξιολογητών», της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ. Εκτελούν καθημερινά το λαό και τα δικαιώματά του. Εκποιούν την δημόσια περιουσία κι εκπλειστηριάζουν την ιδιωτική. Αυξάνουν τα χαράτσια, και ρημάζουν μισθούς, συντάξεις, εισοδήματα… ζωές!
 8 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΟΧΗΣ, 8 ΧΡΟΝΙΑ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΥ, έφεραν το λαό μας στα πρόθυρα του εξανδραποδισμού και την Ελλάδα μας στο χείλος της καταστροφής. Βαρεθήκαμε να τρώμε σφαλιάρες από «συμμάχους» κι «εταίρους»! Να υποστηρίζουν κάθε ανιστόρητο «νταή» της περιοχής, να υποθάλπουν κάθε «σουλτανικό φετφά»!
ΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗ ΠΑΡΕΚΕΙ! Πρέπει ΤΩΡΑ, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας!
Με αφορμή την ονομασία των Σκοπίων, να αναδείξουμε το πατριωτικό συναίσθημα και τη μαχητικότητα του λαού στην υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας! Να απομονώσουμε τους πατριδοκάπηλους που επιδιώκουν τον αποπροσανατολισμό και τον διχασμό του λαού!
 Η προάσπιση της Πατρίδας δεν είναι υπόθεση ενός συλλαλητηρίου! Δεν εξαντλείται στη Μακεδονία! Αφορά και τη Θράκη, και το Αιγαίο… Αφορά μια ενιαία, αδιαίρετη, ελεύθερη και δημοκρατική Ελλάδα, που δεν θα θυσιάζεται στις επιταγές και τα συμφέροντα της ΕΕ, των «θεσμών», του ΝΑΤΟ».
Είναι αγώνας, διαρκής και καθημερινός! Αγώνας, πριν και πάνω από όλα, ενάντια στο καθεστώς κατοχής και τους δωσίλογους που το υπηρετούν! Είναι αγώνας ενάντια στην υποδούλωση της χώρας μας στις αγορές και το Ευρώ! Είναι, οφείλει να είναι, ανένδοτος, παλλαϊκός, αγώνας για την απελευθέρωση της χώρας μας από τα δεσμά του χρέους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Αγώνας, για να γίνει ο λαός νοικοκύρης στον τόπο μας!

 Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2018
Η Πολιτική Γραμματεία του Ε.ΠΑ.Μ.




------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Το Ε.ΠΑ.Μ. για το Σκοπιανό πρόβλημα
30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018
Ιστορικά είναι αποδεδειγμένο ότι δεν υπάρχει καμία σχέση των Σλάβων με το χώρο και τον πολιτισμό της μιας και μοναδικής  Μακεδονίας,  της Ελληνικής.  Η εμμονή σε όνομα που ούτε τους ανήκει και ούτε σχέση έχει ακόμα και με την αρχαία Δαρδανία στο χώρο της οποίας τα Σκόπια ήταν μια εκ των τριών βασικών πόλεων, η εμμονή αυτή είναι τουλάχιστον ύποπτη[1].
Αφού λοιπόν, έτσι έχουν τα πράγματα, ποιός λόγος υφίσταται να γίνει και μάλιστα υπό την αιγίδα του διεθνή παράγοντα η ονοματοθεσία του κρατιδίου αυτού με το όνομα Μακεδονία;; Απολύτως κανένας!!!.
Η πολιτική της δημιουργίας κράτους στα βόρεια σύνορά μας μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, ήταν προϊόν της παγκόσμιας διευθυντικής ελίτ στο πλαίσιο πολυδιάσπασης κρατών και της δημιουργίας μικρών προτεκτοράτων που θα εξυπηρετούσαν την πολιτική της παγκοσμιοποίησης, αλλά και την ασφάλεια τους  με την προσχώρησή τους στο ΝΑΤΟ, απέναντι σε κάθε εξ ανατολών κίνδυνο. Ενόψει του κινδύνου όμως να μην μπορεί να σταθεί,  ένεκα εσωτερικών κεντρόφυγων τάσεων εκ της ιδιομορφίας του πληθυσμού του, το κρατίδιο  αυτό – και προκειμένου να μπορεί να παίξει το ρόλο του ως προτεκτοράτο-  το πριμοδότησαν με το όνομα Μακεδονία .
Έτσι, και το στόχο τους πετυχαίνουν και σε διαρκή τριβή βάζουν το κρατικό αυτό μόρφωμα  με την Ελλάδα, ώστε η Ελλάδα,  ως αναπτυσσόμενη δύναμη των Βαλκανίων,  να μην γίνει ποτέ δυνατή  και να μην μπορεί να παίξει τον ιστορικό της ρόλο. Οι συνθήκες κατοχής που της  επέβαλαν ακόλουθα, που την αναγκάζουν να αποδεχτεί τετελεσμένα γεγονότα de jure ή defacto, προσφέρουν  επιχειρήματα στο ενδοτικό πολιτικό σύστημα εξουσίας  στην Ελλάδα, που κόπτεται για λύση με σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία erga omnes ( έναντι όλων).
Κατά τούτο λοιπόν, από τη μεριά των Ελλήνων και του Ελληνισμού, κάθε παραχώρηση, με όποια «erga omnes “ σύνθετη ονομασία, με τη λέξη Μακεδονία, είναι ελληνική πολιτική αυτοκτονία, διότι πέρα από το σφετερισμό της ελληνικής πολιτιστικής περιουσίας, αν δοθεί το όνομα Μακεδονία με γεωγραφικό  ή άλλον προσδιορισμό, ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη συνάντηση της άλλης Μακεδονίας,  της ελληνικής.  Ας μην ξεχνά δε το ενδοτικό πολιτικό σύστημα εξουσίας της χώρας μας  ότι τα κράτη, διεκδικούν τα συμφέροντά τους εις το διηνεκές! Και η επιδίωξη του κρατιδίου των Σκοπίων είναι, απροκάλυπτα, εδαφικές διεκδικήσεις εις βάρος της χώρας μας.
Τα Σκόπια έχουν υποχρέωση  να εγκαταλείψουν ελληνικά σύμβολα και αλυτρωτικές ιδεολογίες σε βάρος του Ελληνισμού και της Ιστορίας των Ελλήνων.
Το Ε.ΠΑ.Μ., από την αρχή της ίδρυσής του, έχει σταθερή και εκπεφρασμένη θέση για το ζήτημα της Π.Γ.Δ.Μ.
Εθνική Πάγια γραμμή των Ελλήνων είναι  και παραμένει:
Δεν αναγνωρίζουμε στα βόρεια σύνορά μας κανένα κράτος που η ονομασία  του περιέχει  τον όρο  ”Μακεδονία “ !
Δεν διαπραγματευόμαστε σε ποιόν  βαθμό θα επιτρέψουμε  στα Σκόπια να καπηλευθούν  την Ιστορία μας!
Δεν διαπραγματευόμαστε για τις διεκδικήσεις που εγείρουν άλλα κράτη  εις βάρος των ελληνικών  εδαφών!
Το Ε.ΠΑ.Μ., ως πολιτικός και κομματικός φορέας, δεν αναγνωρίζει κανένα υβριδικό κράτος, καμία κρατική οντότητα που κατασκευάζουν τα ξένα θεσμικά κέντρα “κατακερματίζοντας” κράτη και  παραχαράσσοντας, μάλιστα, την Ιστορία.
Το Ε.ΠΑ.Μ., ως πατριωτικό δημοκρατικό Μέτωπο, καταγγέλλει τα κόμματα και τους βουλευτές του Κοινοβουλίου που σπεύδουν ασμένως να αποδεχθούν τις εντολές των ευρωατλαντιστών,της παγκόσμιας ολιγαρχικής πολιτικής ελιτ και  ξένων κέντρων, αναγνωρίζοντας το κράτος των  Σκοπίων  με την ανιστόρητη ονομασία της “Μακεδονίας”, προκειμένου να καταστούν “χρήσιμοι”.
Οι  πράττοντες κατ’ αυτόν τον τρόπο  μόνο μειοδότες και πολιτικοί παραχαράκτες της ιστορίας μπορούν να χαρακτηριστούν, η οποία τους περιμένει προς λογοδοσία !!
Το Ε.ΠΑ.Μ., ως σοβαρή, ρεαλιστική, πατριωτική, πολιτική δύναμη, ζητά την ανατροπή  αυτής της εθελόδουλης κυβέρνησης και τη διενέργεια άμεσων εκλογών, προκειμένου ο ελληνικός λαός να δώσει την δική του μοναδική ετυμηγορία και να βάλει τέλος στον κατήφορο, πριν είναι πολύ αργά για την ίδια την Πατρίδα μας.

Αθήνα, 11 Ιανουαρίου 2018
 Η Πολιτική Γραμματεία του Ε.ΠΑ.Μ.


[1].  Για την ιστορική αλήθεια   βλ. Στράβων Βιβλ. 7 κεφ. 5 : «Δρίλων ποταμός ανάπλουν έχων προς έω μέχρι της Δαρδανικής, η συνάπτει τοις Μακεδονικοίς έθνεσι και τοις Παιονικοίς προς μεσημβρίαν», όπου διακρίνονται και πάλι οι Δαρδάνιοι από τα «Μακεδονικά έθνη». Ο Κλαύδιος Πτολεμαίος στη Γεωγραφία του (βιβλ.3 κ.9) την προσδιορίζει δε την περιοχή ως εξής: «Κατέχουσι δε της επαρχίας… τα προς τη Μακεδονία Δάρδανοι» «της Δαρδανίας δ΄ πόλεις : Ναϊσσός, Αρριβάντιον, Ουλπιανόν, Σκούποι (τα σημερ. Σκόπια)». Επίσης ο Αππιανός στο βιβλ.5, κεφ. 8 είναι ξεκάθαρος: «τους δ΄ επί Δαρδανέας, έτερον Ιλλυριών γένος, αεί Μακεδονίαν επιτρέχοντας». Το ίδιο και ο Κωνσταντίνος ο Πορφυρογέννητος (10ος αι. μ. Χ) στο «περί θεμάτων» έργο του. (P.G. τ.113 στ.145) 8. , όπως και ο Ι. Ζωναράς στην επιτομή της ιστορίας (τ. 2 σ.294.).




----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Αντιδρασεις  από την αποφαση της κυβερνησης να θεσει εκτος λιστας χρονιων ανιατων παθησεων την Σκληρυνση Κατά Πλακας – Τεχνασμα για να μειωθει ο αριθμος των επιδοματων , καθως δικαιουχοι είναι μονο πλεον οι καθηλωμενοι στα αμαξιδια.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Αθώος ο Πελετίδης για την μη παράδοση στοιχείων εργαζομένων του δήμου
31/1/2018
Αθώο έκρινε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών τον δήμαρχο της πόλης, Κώστα Πελετίδη, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, επειδή αρνήθηκε να παραδώσει στοιχεία και φακέλους εργαζομένων του δήμου το 2014, για επανέλεγχο, εκτιμώντας ότι η εν λόγω διαδικασία ήταν προσχηματική και θα οδηγούσε στην απόλυσή τους.
Νωρίς το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο από τους εργαζομένους του δήμου, οι οποίοι συμμετείχαν στην στάση εργασίας που κήρυξαν τα σωματεία τους, προκειμένου να συμπαρασταθούν στην δημοτική αρχή, ενώ ακολούθησε πορεία προς το Δικαστικό Μέγαρο.
Καταθέτοντας στο δικαστήριο ο δήμαρχος, ανέφερε ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, που τους φακέλους τους ζητούσε η τότε κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, μέσα από προσχηματικό έλεγχο, θα οδηγούνταν σε απόλυση. Τόνισε ότι οι συμβάσεις τους είχαν μετατραπεί σε αορίστου χρόνου από το 2004, μέσω των διαδικασιών του ΑΣΕΠ.
Βγαίνοντας από τα Δικαστήρια ο Δήμαρχος, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους είπε:
«Έληξε κι αυτό το δικαστήριο με αθωωτική απόφαση. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, που είναι για το δίκιο και την προκοπή του λαού μας. Συνεχίζουμε σε αυτό το δρόμο ενωμένοι, μακριά από τα “ζιζάνια” που θέλουν να σπείρουν τη διχόνοια ανάμεσά μας. Προχωρούμε και υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα των εργαζομένων».



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



«Βόμβα μεγατόνων»: Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ «κάρφωσε» τον Σημίτη για τα Ίμια – Τι αποκάλυψε για την επαίσχυντη συμφωνία με τον Χόλμπρουκ
31 Ιανουαρίου 2018, 3:37 μμ
«Δεν θα πατησετε ποτε ξανα με πλοια στα Ιμια»
Την μυστικη επαισχυντη συμφωνια  Σημιτη – Χολμπρουκ θυμιζει ο πρεσβης Παιατ
Την μυστικη συμφωνια αποτυπωνει στο βιβλιο του ο δημοσιογραφος Μιχαλης Ιγνατιου.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



 Το "καρφί" της Μπακογιάννη για στελέχη της ΝΔ που δεν θέλουν τον όρο "Μακεδονία": Κι εγώ θα ήθελα να είμαι η Σίντι Κρόφορντ
Τέτοια "εθνική" ενότητα δεν έχει ματαδεί ο τόπος...
Παραδοσιακή δεξιά, νέα δεξιά (πρώην πασοκ και νέες συνιστώσες πυ αγαπούν τους Γερμανούς), ο πατροκτόνος εθνικός ολετήρας Γιωργάκης, ο "¨εκσυγχρονιστής" Σημίτης, το νεοταξικό έκτρωμα συριζα κι ακόμη το ΚΚΕ... θέλουν για τους Σκοπιανούς τη διπλή χρήση της Μακεδονίας μας!



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΤΡΕΛΑ! Ο ΣΥΡΙΖΑ ...ηράσθη ξαφνικά (μέσω της «Αυγής») τον Kώστα Σημίτη
Από τα παράδοξα των ημερών! Ενώ μέχρι τώρα ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης βρισκόταν στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ και των φιλικών του μέσων ενημέρωσης, σήμερα η "Αυγή" -κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ- έχει προβάλει στην πρώτη σελίδα τη δήλωσή του με την οποία τάσσεται υπέρ της... εύρευσης λύσης στο θέμα των Σκοπίων.
Υπό τον τίτλο μάλιστα "ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Κ. ΣΗΜΙΤΗ: Το εθνικό συμφέρον επιτάσσει λύση στο πρόβλημα με την ΠΓΔΜ" η εφημερίδα αντιδιαστέλει εμφανώς τη στάση του πρώην πρωθυπουργού από εκείνη της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη που εγκαλούνται ότι προσκυνούν τον "εθνολαϊκισμό" και αλλάζουν γραμμή "σε ακροδεξιά κατεύθυνση"...



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Κασιμάτης: "Θα είμαι μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη και ομιλητής στο συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου στο Σύνταγμα"! πανικός σε όλα τα πολιτικά κόμματα της υποταγής... Ο λαός βάζει στο ράφι την κομματική κλεπτοκρατία και δουλικότητα!

Από Συντονιστική Επιτροπή Κρήτης Για Το Συλλαλητήριο Της Αθήνας
Ο Καθηγητής Κασιμάτης δήλωσε πριν λίγο "Θα είμαι μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη και ομιλητής στο συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου στο Σύνταγμα"!
Ο Γιώργος Κασιμάτης, είναι η φωτεινή εξαίρεση της Αντίστασης του ελληνικού λαού στο σημερινό καθεστώς!
Ένας από τους μοναδικούς διακεκριμένους Έλληνες νομικούς, πολιτειολόγος, Πανεπιστημιακός καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, διετέλεσε πρόεδρος της Νομικής Σχολής Αθηνών και διευθυντής του Νομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου (Το όνομά μας είναι η ψυχή μας!)
Μιλιούνια Κρητικών από ολόκληρη την Κρήτη, όλες οι Ενώσεις Κρητών της Αττικής και της Ελλάδας, πήραν στα χέρια τους την υπόθεση της Πατρίδας, της Ανεξαρρτησίας, της Λευτεριάς!
Ο ελληνικός λαός σε μια αδιάσπαστη ενότητα άφησε στη γωνία τα κόμματα της συνδιαλλαγής και "διαπραγμάτευσης"... Ο πανικός όλων των κομμάτων δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη ελληνική ιστορία μας...



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Για πέστε ακροδεξιούς κι εθνικιστές τους Κρητικούς και τη Η συντονιστική Επιτροπή Κρήτης για το συλλαλητήριο...
Σε τούτα δω τα μάρμαρα... μνημόνια δεν χωράνε!
Την Κυριακή στο Σύνταγμα πάμε μαζικά! Δεν πάμε για τον Τράγκα, τους οργανωτές και τα συμφέροντά τους, τους Πατούληδες, τους πουλημένους ιεράρχες της εκκλησίας, τους επίδοξους νέους κομματάρχες και σια... Πάμε για την Πατρίδα μας τα παιδιά μας!
Να φύγει το κατοχικό υπόδουλο κλεπτοκρατικό σύστημα, για ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ!



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Τα δημοσιογραφικά πουτανάκια του ΑΠΕ, εφημ. Συντακτών και σια... σε διατεταγμένη Υπηρεσία! Μόνον τα πληρωμένα από τον ελληνικό λαό διεθνή δημοσιεύματα;



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Πολιτικά "ρετάλια", με θράσος επιτίθενται στον ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ επειδή θα παραστεί στο συλλαλητήριο για το Μακεδονικό Ζήτημα στις 4 Φλεβάρη στο Σύνταγμα και θα μιλήσει.
Ο Μίκης Θεοδωράκης εκτός από... Μέγας Μουσουργός, ενσαρκώνει μέρος της νεότερης Ιστορίας του ΄Εθνους μας. Πρωτοστάτησε σε αγώνες στην Γερμανική Κατοχή, στη Χούντα και σε περιόδους δημοκρατίας ήταν η συνετή φωνή για την ίδρυση του κοινωνικού κράτους όταν οι " διώκτες του " σήμερα σκύβουν το κεφάλι στον κατακτητή και εξαθλιώνουν το λαό μας.
Για τους παραπάνω λόγους δηλώνω ότι θα παραστώ στη συγκέντρωση για το Μακεδονικό Ζήτημα, την Κυριακή 4 Φλεβάρη στο Σύνταγμα.
Στάθης Παναγούλης



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Αυτή η γη είναι δική μας και δεν μπορεί κανείς να μας την πάρει! Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία! Έτσι πάμε Σύνταγμα.
Σε τούτα δω τα μάρμαρα... μνημόνια δεν χωράνε!
Πάμε Σύνταγμα για τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θράκη, το Αιγαίο, την Κύπρο μας!
Δεν διεκδικούμε τίποτα, αλλά δεν παραχωρούμε τίποτα στους φασίστες εθνικιστές, στους λακέδες των ιμπεριαλιστών στη γειτονιά μας!
Δεν υπάρχουν άχρωμοι Λαϊκοί Αγώνες, ουδέτεροι, αδιάφοροι, επιτροπές και παραεπιτροπές που θα επιβάλουν "πλαίσια" στον αγώνα του λαού μας, που θα σταματήσουν τη λαϊκή οργή!
Στους σημερινούς Κουίσλιγκ, τους κατοχικούς διαχειριστές των μνημονίων απαντάμε: Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία, Απελευθέρωση... Λευτεριά!



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Νεαρές Παλαιστίνιες, αιχμάλωτες των δυνάμεων Κατοχής, βρίσκονται αλυσοδεμένες,την ώρα που περιμένουν να "δικαστούν" για αναρτήσεις τους στο Facebook..
Αυτός είναι ο "φάρος της Δημοκρατίας στην Μέση Ανατολή" , όπως θέλουν να λένε όσοι υπερασπίζονται το έγκλημα που λέγεται Ισραήλ



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΙΣΡΑΗΛ
Νέα δολοφονία 16χρονου Παλαιστίνιου
ΡΑΜΑΛΑ.--
Νέα θηριωδία σε βάρος Παλαιστίνιων αμάχων προκάλεσαν χτες ισραηλινά κατοχικά στρατεύματα σε χωριό της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, σκοτώνοντας με σφαίρα στο κεφάλι τον 16χρονο Λάιθ Αμπου Νάιμστη διάρκεια συγκρούσεων νεαρών με στρατιώτες.
Εκπρόσωπος του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας επιβεβαίωσε χτες βράδυ ότι ο θάνατος του Παλαιστίνιου εφήβου επήλθε από σφαίρα στο κεφάλι, στη διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν μετά από μία ακόμη προκλητική έφοδο των κατοχικών δυνάμεων σε σπίτια του χωριού Μουγαγιέρ. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού προσπάθησε να αποποιηθεί τις ευθύνες, ισχυριζόμενος πως οι κατοχικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν μόνο δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.
Ο 16χρονος Νάιμ είναι ο 18ος Παλαιστίνιος που σκοτώνεται από τα φονικά πυρά των ισραηλινών δυνάμεων από τις 6 Δεκέμβρη.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Απεργία ενάντια στις περικοπές για τους ανέργους
ΕΛΣΙΝΚΙ.--
Απεργία έχουν προκηρύξει για την Παρασκευή συνδικάτα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που προβλέπει περικοπές στις παροχές των ανέργων.
Από φέτος, στο πλαίσιο αυτού του αποκαλούμενου «ενεργού μοντέλου» της ανεργίας, προϋπόθεση για να παίρνει ο άνεργος το επίδομα θα είναι: Είτε να έχει εργαστεί τουλάχιστον 18 ώρες σε διάστημα τριών μηνών είτε να έχει μηνιαίο εισόδημα 240 ευρώ από κάποια «επιχειρηματική δραστηριότητα» είτε να έχει παρακολουθήσει κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Διαφορετικά το επίδομα θα μειώνεται κατά 4,65% κάθε μήνα (αντιστοιχεί στο ποσό μιας μέρας). Δηλαδή, οι άνεργοι θα βρίσκονται σε ένα διαρκές κυνήγι λίγων ωρών «δουλειάς» ή «κατάρτισης» προκειμένου να έχουν κάποιες παροχές.
Πρόκειται για ένα ακόμη μέτρο που στοχεύει, από τη μία, στην περικοπή των κρατικών δαπανών για τους ανέργους που δεν θα καταφέρουν να βρουν ημιαπασχόληση και, από την άλλη, στον εξαναγκασμό τους να δεχτούν οποιαδήποτε δουλειά, με οποιουσδήποτε όρους, παρέχοντας στις επιχειρήσεις έναν σημαντικό αριθμό «εφεδρικών» ευέλικτων εργαζομένων. Να σημειωθεί πως ήδη οι άνεργοι στη Φινλανδία ενδέχεται να έχουν κυρώσεις αν αρνηθούν συγκεκριμένες θέσεις εργασίας που τους προτείνει το γραφείο απασχόλησης.
«Η προσωρινή εργασία και η συμμετοχή των ανέργων σε υπηρεσίες μειώνουν τη δυνατότητά τους να αναζητούν θέσεις εργασίας που να αντιστοιχούν στην εκπαίδευση και τις δεξιότητές τους», λέει η Κεντρική Οργάνωση Φινλανδικών Συνδικάτων (SAK) - η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση - που είναι ο βασικός διοργανωτής της απεργίας, στην οποία συμμετέχει επίσης και ο δημόσιος τομέας, οι οδηγοί τραμ, μετρό και λεωφορείων, συνδικάτα της βιομηχανίας κ.ά., ενώ πάνω από 130.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια. Επίσης, θα οργανωθεί μεταφορά διαδηλωτών από επαρχιακές πόλεις της χώρας για να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση στο Ελσίνκι.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Τα ΕΙΠΕ ΟΛΑ η αγρότισσα
Πουλάω τα ροδάκινα 10 λεπτά και αγοράζω την σακούλα 4 λεπτά!!
Αυτή είναι η Ελλάδα της ΕΕ !!

4 σχόλια:

e-h είπε...


Blockade is obsolete and illegal says European Commission vice president
Europe has told the US many times that “the blockade is not the solution,” said Federica Mogherini during a conference in Havana on 3 January.
The vice-president of the European Commission, who was in Cuba for a series of high level meetings, said: "We know well that the sole effect of the blockade is to worsen the quality of life of women, men and children”, “the blockade is obsolete, it is illegal.”
She confirmed that the EU would keep working to end the blockade, and that the union wants to “open doors and build bridges”, in contrast to others that “build walls and close doors”.


Ο αποκλεισμός είναι παρωχημένος και παράνομος αναφέρει η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Η Ευρώπη έχει πει πολλές φορές στις ΗΠΑ ότι "ο αποκλεισμός δεν είναι η λύση", δήλωσε η Federica Mogherini κατά τη διάρκεια διάσκεψης στην Αβάνα στις 3 Ιανουαρίου.
Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ήταν στην Κούβα για μια σειρά συναντήσεων υψηλού επιπέδου, δήλωσε: «Γνωρίζουμε καλά ότι το αποκλειστικό αποτέλεσμα του αποκλεισμού είναι η επιδείνωση της ποιότητας ζωής των γυναικών, των ανδρών και των παιδιών», ο αποκλεισμός είναι παρωχημένος, είναι παράνομος. "
Επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να εργάζεται για τον τερματισμό του αποκλεισμού και ότι η ένωση θέλει να «ανοίξει πόρτες και να χτίσει γέφυρες», σε αντίθεση με άλλους που «χτίζουν τοίχους και κλειστές πόρτες».


Over 50% of parliament candidates are women
Cuba may become the second highest country for female participation in parliament following its general elections in March.
Of the 605 candidates to the 2018 National Assembly, 53.2 per cent are women. If all the nominees are ratified, only Rwanda with 61.3 per cent would have a great number said president of the National Candidacy Commission, Gisela Duarte.
According to Duarte, the number of young people between 18 and 35 years old would also grow, reaching 13.2 per cent of the candidates.


Πάνω από το 50% των κοινοβουλευτικών υποψηφίων είναι γυναίκες
Η Κούβα μπορεί να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα για τη συμμετοχή των γυναικών στο κοινοβούλιο μετά τις γενικές εκλογές του Μαρτίου.
Από τους 605 υποψήφιους προς την Εθνοσυνέλευση του 2018, το 53,2% είναι γυναίκες. Αν κυρωθούν όλοι οι υποψήφιοι, μόνο η Ρουάντα με 61,3% θα έχει μεγάλο αριθμό, δήλωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Υποψηφιότητας, Gisela Duarte.
Σύμφωνα με την Duarte, ο αριθμός των νέων μεταξύ 18 και 35 ετών θα αυξηθεί επίσης, φθάνοντας το 13,2% των υποψηφίων.

e-h είπε...


Raffle winners announced
The CSC 2017 Blockade Buster national raffle was drawn at the CSC Executive Committee meeting on Saturday 6 January by CSC Chair and AGS of Unite the Union, Diana Holland. The raffle raised more than £10,000 for CSC campaigns and we would like to thank everyone who bought and sold tickets this year.
The winner was CSC member Matthew Bailey, from East Sussex. When he received news of his win he said:
“I am chuffed to bits and a little bit gobsmacked as I never normally win anything! I really didn't expect a prize and brought a ticket to help support CSC and its work. I visited Cuba quite a while ago and unfortunately we couldn’t get to Havana that time. I am now really looking forward to going back to enjoy the country and the people, and definitely visiting the capital this time around”


Οι νικητές του raffle ανακοίνωσαν
Η εθνική εικονογράφηση του CSC 2017 Blockade Buster καταρτίστηκε κατά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του CSC το Σάββατο 6 Ιανουαρίου από τον πρόεδρο της CSC και την AGS της Unite the Union, Diana Holland. Η κλήρωση έφερε πάνω από £ 10.000 για εκστρατείες CSC και ευχαριστούμε όλους όσους αγόραζαν και πωλούσαν εισιτήρια φέτος.
Ο νικητής ήταν μέλος του CSC Matthew Bailey, από το Ανατολικό Σάσεξ. Όταν έλαβε νέα για τη νίκη του, είπε:
"Είμαι chuffed και λίγο gobsmacked όπως ποτέ δεν κερδίζουν κανονικά τίποτα! Δεν περίμενα πραγματικά ένα βραβείο και έφερα ένα εισιτήριο για να βοηθήσω στην υποστήριξη της CSC και της δουλειάς της. Επισκέφθηκα την Κούβα πριν από αρκετό καιρό και δυστυχώς δεν μπορούσαμε να φτάσουμε στην Αβάνα εκείνη την εποχή. Τώρα περιμένω πραγματικά να επιστρέψω για να απολαύσω τη χώρα και τους ανθρώπους και να επισκεφτώ σίγουρα την πρωτεύουσα αυτή τη φορά "





Washington creates Internet Task Force to promote subversion
The US government has created a new Internet Task Force which aims to promote internal subversion according to a report by the Cuban newspaper Granma.
On 23 January the US Department of State convened a meeting of the task force which would look at “opportunities for expanding internet access and independent media in Cuba.”
The US government has a history of attempting to destabilise countries using new technologies. Most recently, they funded ZunZuneo, a messaging platform similar to Twitter aimed at Cuban youth, but intended to build opposition to the government, as exposed by an Associated Press report in 2014.


Η Ουάσιγκτον δημιουργεί Task Force για την προώθηση της ανατροπής
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μια νέα Task Force για το Διαδίκτυο, η οποία στοχεύει στην προώθηση της εσωτερικής ανατροπής, σύμφωνα με έκθεση της κουβανέζικης εφημερίδας Granma.
Στις 23 Ιανουαρίου, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ συγκάλεσε μια συνάντηση της ειδικής ομάδας, η οποία θα εξετάσει «ευκαιρίες για επέκταση της πρόσβασης στο Ίντερνετ και ανεξάρτητα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Κούβα».
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ιστορία προσπαθώντας να αποσταθεροποιήσει χώρες που χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες. Πρόσφατα, χρηματοδότησαν την ZunZuneo, μια πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων παρόμοια με αυτή που απευθύνεται στην κουβανική νεολαία στο Twitter, αλλά αποσκοπούσε στη δημιουργία αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, όπως εκτέθηκε από την έκθεση Associated Press το 2014.


e-h είπε...


Hunger strike!
Owen Winter
Tredrizzick, United Kingdom
JAN 30, 2018 — The 6th of February marks 100 years since some women won the vote for the first time, but most of us still don't have a vote that matters. Together with some of our most prominent supporters, we'll be spending the day doing a 24-hour hunger strike!

We're doing this to draw attention to the injustice of our First Past the Post voting system and to demand fair elections by Proportional Representation. We call on everyone who wants real democracy to join the movement and take action for change.

Get involved: https://www.makevotesmatter.org.uk/hungry-for-democracy

You can sign up to support this action online, which would be great. Or, if you feel up to it and are ready to make a big statement, you can join in the 24-hour hunger strike to call for a fair voting system in the UK!

Participation is at your own risk. We advise you to consult a doctor before taking part if you have any health concerns.

Amelia Womack (Green Party), Ben Bradshaw MP (Labour), Frances Foley (Compass), Hywel Williams MP (Plaid Cymru), Jonathan Bartley (Green Party), Mary Honeyball MEP (Labour), Molly Scott Cato MEP (Green Party), Natalie Bennett (Green Party), Paul Oakden (UKIP), Peter Tatchell (human rights campaigner), Polly Toynbee (journalist & commentator), Baroness Sal Brinton (Liberal Democrats) and Stephen Kinnock MP (Labour) have already signed up to join MVM's team and activists to show their hunger for democracy.

Wherever you are on the day, we invite participants and supporters to record a ~30 second video for sharing on social media, saying why you're taking part and why other people should join the movement for Proportional Representation.

Are you hungry for democracy? https://www.makevotesmatter.org.uk/hungry-for-democracy

We recognise the severity of what campaigners went through to win the vote, that for some British people hunger is a daily reality, and that sexism remains prevalent in the 21st Century.

In respect of this, we will invite participants to donate the money they would have spent on food for the day, to be split between a food bank charity, a women's charity and Make Votes Matter.

Join us next Tuesday and let’s win the biggest step forward in British democracy in one hundred years!



e-h είπε...


Απεργία πείνας!
Owen Winter
Tredrizzick, Ηνωμένο Βασίλειο
ΙΑΝ 30, 2018 - Η 6η Φεβρουαρίου σηματοδοτεί 100 χρόνια από τότε που μερικές γυναίκες κέρδισαν τον ψηφο για πρώτη φορά, αλλά οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν ακόμα ψήφο που να έχει σημασία. Μαζί με μερικούς από τους πιο εξέχοντες υποστηρικτές μας, θα περάσουμε την ημέρα να κάνουμε μια 24ωρη απεργία πείνας!

Το κάνουμε αυτό για να επιστήσουμε την προσοχή στην αδικία του πρώτου συστήματος ψηφοφορίας Πίσω το Ο Πρωτος Περναει και να απαιτήσουμε δίκαιες εκλογές και την Αναλογική Εκπροσώπηση. Καλούμε όλους όσοι θέλουν πραγματική δημοκρατία να ενταχθούν στο κίνημα και να αναλάβουν δράση για αλλαγή.

Συμμετέχετε: https://www.makevotesmatter.org.uk/hungry-for-democracy

Μπορείτε να εγγραφείτε για να υποστηρίξετε αυτήν την ενέργεια στο διαδίκτυο, κάτι που θα ήταν υπέροχο. Ή αν αισθάνεστε σίγουροι και είστε έτοιμοι να κάνετε μια μεγάλη δήλωση, μπορείτε να συμμετάσχετε στην 24ωρη απεργία πείνας για να ζητήσετε ένα δίκαιο σύστημα ψηφοφορίας στο Ηνωμένο Βασίλειο!

Η συμμετοχή είναι με δική σας ευθύνη. Σας συμβουλεύουμε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν λάβετε μέρος εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες για την υγεία σας.

Amelia Womack (Πράσινο Κόμμα), Μπράν Μπράντσαουβ (Εργατικό), Φρανς Φόλι (Πυξίδα), Χαιελ Γουιλαμς (Πάιελ Σίρμουμ), Natalie Bennett (Κόμμα των Πράσινων), ο Paul Oakden (UKIP), ο Peter Tatchell (υπεύθυνος για τα ανθρώπινα δικαιώματα), η Polly Toynbee (δημοσιογράφος και σχολιαστής), η βαρόνη Σαλ Μπρινόν (Φιλελεύθεροι Δημοκράτες) Η ομάδα και οι ακτιβιστές της MVM δείχνουν την πείνα τους για δημοκρατία.

Όπου και αν βρίσκεστε την ημέρα, καλούμε τους συμμετέχοντες και τους υποστηρικτές να καταγράψουν βίντεο ~ 30 δευτερολέπτων για κοινή χρήση στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, αναφέροντας τους λόγους για τους οποίους συμμετέχετε και γιατί πρέπει να συμμετάσχουν άλλοι άνθρωποι στο κίνημα της Αναλογικής Αντιπροσωπείας.

Είστε πεινασμένοι για τη δημοκρατία; https://www.makevotesmatter.org.uk/hungry-for-democracy

Αναγνωρίζουμε τη σοβαρότητα του γεγονότος που διεξήγαγαν οι εκστρατείες για να κερδίσει την ψήφο, ότι για κάποιο βρετανικό λαό η πείνα είναι καθημερινή πραγματικότητα και ότι ο σεξισμός παραμένει διαδεδομένος στον 21ο αιώνα.

Σε σχέση με αυτό, θα προσκαλέσουμε τους συμμετέχοντες να δωρίσουν τα χρήματα που θα ξοδέψουν για φαγητό για την ημέρα, να χωριστούν μεταξύ φιλανθρωπικής τράπεζας τροφίμων, φιλανθρωπικής εκστρατείας για γυναίκες και Καντε τους Ψηφους Ζητημα.

Ελάτε μαζί μας την επόμενη Τρίτη και ας κερδίσουμε το μεγαλύτερο βήμα μπροστά στη βρετανική δημοκρατία σε εκατό χρόνια!