Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Τριτη 16 Οκτωβριου 2018

Κραυγή απόγνωσης από τους πυρόπληκτους: Απάτη οι κυβερνητικές εξαγγελίες

Τον εμπαιγμό και την απόπειρα εξαπάτησης των πυρόπληκτων από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, αποκαλύπτει η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων, με επιστολή της προς τον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη.
Οι πυρόπληκτοι καταγγέλλουν ότι τρεις μήνες μετά την πυρκαγιά, κανένα έργο αποκατάστασης των ζημιών δεν έχει γίνει, ο αμίαντος απειλεί όλη την ανατολική Αττική, η περιοχή κινδυνεύει να πνιγεί, καθώς δεν έχει παρθεί το ελάχιστο αντιπλημμυρικό μέτρο, ενώ, συνάμα, η οικονομική αποζημίωση αποδεικνύεται απάτη για πολλούς δικαιούχους. Μέχρι και διόδια τους βάζουν να πληρώνουν!
Είναι προφανές ότι μετά τις πρώτες κινήσεις εντυπωσιασμού για την αντιμετώπιση της λαϊκής οργής λόγω των εγκληματικών παραλείψεων και των αδικαιολόγητων χειρισμών κατά τη φονική πυρκαγιά, η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Αττικής έχουν αφήσει τους πυρόπληκτους στην τύχη τους. Ευχόμενες, ίσως, να μην επέλθει μια νέα καταστροφή, από πλημμύρες αυτή τη φορά.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΑΛΛΟΙ ΤΡΕΙΣ ΔΗΜΟΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ "ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ" - ΖΗΤΟΥΝ ΣΘΕΝΑΡΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ.
Κατά τα άλλα ο Γερμανός Πρέσβης με το ανθρώπινο προσωπείο έρχεται για να βραβευθεί (!!!) στην Κρήτη...Συμπεριφορές κάποιων, που δεν ταιριάζουν στον ανυπότακτο λαό μας!
Σκληρή ανακοίνωση από το Δημοτικό Συμβούλιο Βιάννου εναντίον της επονείδιστης Γερμανοελληνικής Συνέλευσης, με αιχμές εναντίον όσων συμμετέχουν/διευκολύνουν μία αδιαφανή και πλήρως ελεγχόμενη από το Βερολίνο διαδικασία, που στρέφεται ευθέως εναντίον των εθνικών μας συμφερόντων. Η Βιάννος, αν δεν ματαιωθεί η "Συνέλευση" θα συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις στη Χερσόνησο μαζί με πολλούς κοινωνικούς φορείς, αντιστασιακές οργανώσεις, ενώσεις θυμάτων και πολίτες.
Ο Δήμος Μινώα - Πεδιάδας, σε συνέχεια του Δήμου Ανωγείων, δηλώνει ότι ΔΕΝ συμμετέχει στη "Συνέλευση" εφ' όσον δεν συζητηθούν οι γερμανικές αποζημιώσεις (ζήτημα για το οποίο βγάζει σπυράκια η γερμανική κυβέρνηση...).
ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ & ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ! ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ "ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ"
(Το σύνθημα "Δικαιοσύνη & Αποζημίωση" το εμπνεύστηκαν Γερμανοί δημοκράτες - οι συναγωνιστές μας της Ομάδας AK Distomo από το Αμβούργο και το πρωτοφωνάξαμε στη Χάγη, έξω από το Διεθνές Δικαστήριο, τον Σεπτέμβριο του 2011).



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ο Τομά Σανκάρα στη χώρα των τίμιων ανθρώπων
Η Ανω Βόλτα, παλιά γαλλική αποικία, απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1960, αλλά, όπως όλες οι πρώην αποικίες, παρέμεινε υπόδουλη στους ξένους, με τον αγροτικό της πλούτο, κυρίως το βαμβάκι, να το εκμεταλλεύεται η Γαλλία υποβοηθούμενη από τους διεφθαρμένους ντόπιους πολιτικούς και ολιγάρχες.
Ολα πήγαιναν καλά για τους νεο-αποικιοκράτες μέχρι το 1983. Η χώρα ήταν η φτωχότερη της Αφρικής και από τις φτωχότερες στον κόσμο. Ο μέσος όρος ζωής για τα οκτώ εκατομμύρια κατοίκους ήταν τα 40 χρόνια. Στα δέκα βρέφη τα δύο πέθαιναν προτού φτάσουν στο πέμπτο έτος της ηλικίας τους, ο λαός πεινούσε, οι συνθήκες υγιεινής ήταν τραγικές, το πόσιμο νερό ανύπαρκτο και το χρέος προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διογκωνόταν, φτάνοντας σε σημείο να μην μπορεί πλέον να εξυπηρετηθεί.
Αυτή η ισορροπία διαταράχτηκε όταν εμφανίστηκε ένας τριανταπεντάχρονος αξιωματικός που είχε υπηρετήσει στον γαλλικό στρατό. Ο Τομά Σανκάρα ηγήθηκε επαναστατικού κινήματος το 1983, έγινε πρόεδρος της χώρας και υποσχέθηκε πράγματα αδιανόητα για μια μικρή, φτωχή αφρικανική χώρα: δύο γεύματα την ημέρα και πέντε λίτρα πόσιμο νερό για κάθε οικογένεια.
Αλλαξε και το όνομα της χώρας, από το γαλλικό Ανω Βόλτα σε Μπουρκίνα Φάσο, δηλαδή η «Χώρα των Τίμιων Ανθρώπων». Ο Σανκάρα έκανε και άλλα πρωτάκουστα πράγματα• διεκδίκησε το δικαίωμα να συναντά όποιον ξένο ηγέτη θεωρούσε ότι θα βοηθήσει τη χώρα του και σε εποχή ψυχρού πολέμου θέλησε να τηρήσει ίσες αποστάσεις από τη Σοβιετική Ενωση, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Ταξίδεψε στη Μόσχα και την Αβάνα, στην Ουάσινγκτον και σε πολλές αφρικανικές πρωτεύουσες. Εκανε όμως κάτι χειρότερο, κατήγγειλε τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες της Αφρικής παγιδεύονται από το ΔΝΤ με δυσβάστακτα χρέη που υποδουλώνουν τους λαούς, ενώ τα δανεικά χρήματα τα επωφελείται μια διεφθαρμένη ντόπια ολιγαρχία που, συνεργαζόμενη με τους ξένους δανειστές και πολιτικούς, φτιάχνει έργα άσκοπα, συχνά άχρηστα και μη παραγωγικά.
Αγωνίστηκε και για τα δικαιώματα των γυναικών, ενώ διέθεσε δωρεάν τρία εκατομμύρια εμβόλια κατά της μηνιγγίτιδας και της πολιομυελίτιδας• έφτιαξε μικρές νοσοκομειακές μονάδες και δωρεάν σχολεία. Οι παρεμβάσεις του στα Ηνωμένα Εθνη ήταν συγκινητικές και άφησαν εποχή, αλλά ανησύχησαν εκείνους που επωφελούνται ακόμα από τη νεο-αποικιοκρατία: «Μιλώ, έλεγε, στο όνομα των μανάδων των εξαθλιωμένων αφρικανικών λαών που βλέπουν τα παιδιά τους να πεθαίνουν από ελονοσία και διάρροια, χωρίς να μπορούν να επωφεληθούν από τα μέσα που προσφέρει η επιστήμη…». Αλλά ο Σανκάρα έκανε και άλλα ενοχλητικά. Πούλησε τις υπουργικές και κρατικές λιμουζίνες Mercedes και τις αντικατέστησε με οικονομικά Peugeot 5cv. Ο ίδιος αρνήθηκε να μετακομίσει στην προεδρική κατοικία και παρέμεινε στο ταπεινό σπιτάκι του, ενώ καθόρισε τον μισθό του στα 120 δολάρια.
Το αποκορύφωμα της αυθάδειάς του ήρθε στις 29 Ιουλίου του 1987, όταν στη Γενική Συνέλευση των Αφρικανικών Χωρών είπε: «Δεν μπορούμε να ξεπληρώσουμε το χρέος μας… Αυτό είναι αδύνατον, δεν είναι θέμα ηθικής τάξης, ούτε αθέτηση υποσχέσεων… Εάν δεν πληρώσουμε, οι πιστωτές μας δεν θα πεθάνουν, αυτό είναι βέβαιο. Εάν όμως πληρώσουμε, ο λαός μας θα εξοντωθεί. Οι πιστωτές έπαιξαν όπως κάνουν στα καζίνα. Κέρδισαν πολλά, πολλές φορές... Ας χάσουν και μια φορά… Η ζωή θα συνεχιστεί…»
Και η ζωή συνεχίστηκε, αλλά μόνο για δυόμισι μήνες για τον Σανκάρα. Στις 15 Οκτωβρίου του 1987, ένοπλοι ένστολοι, με επικεφαλής τον στενότερο συνεργάτη του, Μπλεζ Καμπαορέ, εισέβαλαν στο προεδρικό γραφείο, στην πρωτεύουσα Ουαγκαντούκου, και τον εκτέλεσαν με δυο σφαίρες στην καρδιά. Ο Σανκάρα πρόλαβε να πει «μα, Μπλεζ, είσαι ο καλύτερός μου φίλος, σε αποκαλώ αδελφό…».
Η διαταραγμένη ηρεμία επανήλθε στη χώρα των «τίμιων ανθρώπων». Ο Μπλεζ Καμπαορέ έγινε δικτατορας – «πρόεδρος» και τον αναγνώρισε πρώτη η Γαλλία. Διατήρησε το αξίωμά του για 27 χρόνια, όταν ανατράπηκε λόγω λαϊκής δυσαρέσκειας. Με υποδειγματική συνέπεια, η χώρα των εξαθλιωμένων αλλά «τίμιων ανθρώπων» εξοφλεί τις δόσεις του χρέους προς το ΔΝΤ που είναι απόλυτα ικανοποιημένο, δίνοντας εύσημα στον Καμπαορέ, αδιαφορώντας για το κλείσιμο των νοσοκομείων, των σχολείων και την κατάργηση των κοινωνικών ευεργετημάτων που ο Σανκάρα πρόλαβε να εφαρμόσει. Ολα ιδιωτικοποιήθηκαν, ακόμα και το νερό. Η επιδημία του Εμπολα είναι ένα από τα επακόλουθα της τραγικής θέσης αυτής της λεηλατημένης χώρας.
Ο Σανκάρα είχε στιγματίσει τη συμπεριφορά της γειτονικής Λιβερίας, που ήταν τότε παράδεισος των offshore εταιρειών. Αρνήθηκε να συνεργαστεί για την επιστροφή στη Λιβερία του απατεώνα πολιτικού Τσαρλς Τέιλορ, όταν περιέργως εκείνος δραπέτευσε από την υψίστης ασφαλείας φυλακή των ΗΠΑ όπου κρατούνταν και επανήλθε στη χώρα του με τη βοήθεια της CIA για να δημιουργήσει αντάρτικο.
Η δολοφονία του Σανκάρα και άλλων δώδεκα συντρόφων του έγινε γνωστή χωρίς πολλές λεπτομέρειες, οι οποίες ήρθαν στο φως μετά την ανατροπή του Καμπαορέ με την έρευνα ενός Ιταλού, του Σιλβέστρο Μοντανάρο. Επρόκειτο για μια καλά οργανωμένη διεθνή συνωμοσία, στην οποία πρωτοστάτησαν η Γαλλία και οι ΗΠΑ, υποβοηθούμενες από τον Λιβεριανό εγκληματία και μετέπειτα πρόεδρο Τέιλορ, που ήταν συνέταιρος του γιου του προέδρου Μιτεράν σε σκοτεινές επιχειρήσεις. Χρηματοδοτήθηκε από τη Γαλλία και εκτελέστηκε από τη CIA.
Ο Σανκάρα ενόχλησε πολλούς, σε αρκετούς τομείς, και θεωρήθηκε από τους διεθνείς πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους ολέθριο παράδειγμα για τις υπόλοιπες αφρικανικές χώρες. Δεν έπρεπε να επιτύχει η επανάσταση του «Τσε Γκεβάρα της Αφρικής». Τι θα γινόταν εάν άλλες αφρικανικές χώρες μιμούνταν τη «χώρα των τίμιων ανθρώπων»; Ξέρετε, η φτωχή Αφρική στέκεται πάνω σε χρυσό, διαμάντια, πετρέλαιο και ουράνιο και αν ποτέ επικρατήσουν οι έντιμοι φτωχοί, τι θα γίνουν οι πλούσιοι λωποδύτες;
Για τις αποκαλύψεις σχετικά με τη συνωμοσία ανατροπής του Σανκάρα συστάθηκε επιτροπή στο Γαλλικό Κοινοβούλιο, το θέμα απασχόλησε τον ΟΗΕ, ενώ στοιχεία περιελήφθησαν στα WikiLeaks. Ομως όλα ξεχάστηκαν. Με τον ίδιο τρόπο που ξεχάστηκαν οι δολοφονίες του Πατρίς Λουμούμπα και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Νταγκ Χάμαρσολντ. Και οι δύο σκοτώθηκαν στην Αφρική το 1961, πέφτοντας και οι δύο θύματα εταιρειών εξόρυξης διαμαντιών. Αυτά για τη μαρτυρική Αφρική και τον Τομά Σανκάρα.

Η χώρα μας παράγει αρκετά για να μας θρέψει όλους. Αλίμονο, από έλλειψη οργάνωσης είμαστε αναγκασμένοι να ικετεύουμε για βοήθεια σε τρόφιμα. Είναι αυτή η βοήθεια που ενσταλάζει μέσα στο πνεύμα μας τη νοοτροπία του ζητιάνου.
— Thomas Sankara Σαν χτες, το 15/10/1987 δολοφονήθηκε.

«Υπάρχουν άνθρωποι που με ρωτάνε: "Πού είναι ο ιμπεριαλισμός"; Απλά κοιτάξτε στο πιάτο όταν τρώτε: Καλαμπόκι, ρύζι ή εισαγόμενο κεχρί.
Υπάρχει ο ιμπεριαλισμός, δεν χρειάζεται να κοιτάξετε περισσότερα και σας τροφοδοτεί με τον έλεγχο»
*  Κομαντάντε Sankara... σύμβολο των λαών της Αφρικής για Απελευθέρωση!

Για τον ιμπεριαλισμό είναι περισσότερο σημαντική
η πολιτιστική κατοχή των...
χωρών, από την στρατιωτική.
Η πολιτιστική κατοχή διαθέτει μεγαλύτερη ελαστικότητα,
είναι πιο αποτελεσματική και στοιχίζει λιγότερο.
Το δικό μας καθήκον είναι να απομακρύνουμε τη
νοοτροπία της δουλικότητας από το μυαλό μας»
Thomas Sankara

Σαν σήμερα... 15 Οκτώβρη 1987, πέφτει δολοφονημένος από τους διεθνείς τραπεζίτες και τις πολυεθνικές, στην πρώτη γραμμή η Γαλλία του "πολιτισμού και του φωτός... ο Κομαντάντε Thomas Isidore Noël Sankara.
Ο Κομαντάντε Sankara, o Πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο το 1983 μεχρι 15/10/1987 (πρώην Άνω Βόλτα, γαλλική αποικία, που μέχρι σήμερα πληρώνει "Φόρο Αποικιών" για τον "εκπολιτισμό" του λαού της από τη "δημοκρατική" Γαλλία κι όλοι σιωπούν ένοχα: 14 Αφρικανικές χώρες που ΣΗΜΕΡΑ υποχρεώνονται από τη "δημοκρατική" Γαλλία να καταβάλουν Φόρο Αποικίας), δολοφονείται μαζί με δώδεκα αξιωματούχους, μετά από πραξικόπημα. Ένα πραξικόπημα των τραπεζιτών και των πολυεθνικών, που οργάνωσαν οι μυστικές υπηρεσίες της Γαλλίας και των ΗΠΑ.
Ο Thomas Sankara,επονομαζόμενος Τσε Γκουεβάρα της Αφρικής, για την εξάλειψη της φτώχειας και τους αγώνες του εναντίον των αποικιοκρατών, που έπιναν το αίμα του λαού του και πλούτιζαν από τον ορυκτό πλούτο της πατρίδα του, είναι ο μεγάλος θεωρητικός του Παναφρικανισμού.*
Στόχος του Sankara... ήταν η πρόοδος κι ευημερία των Αφρικανών της Αφρικής, ώστε να μην υπάρχουν οι έμποροι ψυχών που στέλνουν τους Αφρικανούς δούλους μετανάστες, φθηνό εργατικό κρέας στις κρεατομηχανές του υπερεθνικού κεφαλαίου της "πολιτισμένης" δύσης.
Για την υλοποίηση των στόχων του, ο πρόεδρος Sankara στόχευσε και κέρδισε την Εθνική Κυριαρχία κι Ανεξαρτησία της πατρίδας του. Με ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις εξάλειψε την φτώχεια του λαού του, εξάλειψε τον αναλφαβητισμό... ταυτόχρονα με τη διαγραφή του "χρέους" προς το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τις θεοποιημένες "αγορές".
Για να "πετύχει" το πραξικόπημα και για την δολοφονία του Thomas Isidore Noël Sankara, εξαγοράστηκε από τις μυστικές υπηρεσίες της "πολιτισμένης" δύσης ο Blaise Compaoré και συγχρόνως τα διεθνή ΜΜΕ τον εμφάνιζαν τον Σανκαρα ως "ιδιόρρυθμο" και εμνεόμενο από "κομμουνιστικές ιδέες", που απέδιδαν στις σπουδές του στη Μαγαζασκάρη (το 1971, σε ηλικία 19 ετών) και τη συμμετοχή του στο ένοπλο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα (1972).
Ο προδότης Blaise Compaoré, ήταν το δεξί χέρι του Comandante Sankara. Σύντροφός του στα όπλα και τους αγώνες εναντίον των αποικιοκρατών...
Σήμερα το όργανο των μυστικών υπηρεσιών που οργάνωσαν το πραξικόπημα, ο Blaise Compaoré, είναι πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο, για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των διεθνών τοκογλύφων και των πολυεθνικών.
Σήμερα όλα αυτά φαντάζουν απόμακρο παρελθόν... Λες και το 1987 είναι αιώνες μακριά μας. Όμως οι διεθνείς τοκογλύφοι, οι "αγορές" είναι ίδιες και ίδιοι αυτοί που τις κατευθύνουν.
* Παναφρικανισμός είναι η κοινωνική και πολιτική κοσμοθεωρία η οποία πρεσβεύει την συνεννόηση και συνεργασία όλων των αφρικανικών κρατών εναντίον των αποικιοκρατών και την πρόοδο των λαών της Αφρικής.


Ο Τομά Ισιντόρ Νοέλ Σανκαρά (Thomas Isidore Noël Sankara, 21 Δεκεμβρίου 1949 – 15 Οκτωβρίου 1987) ήταν Αφρικανός στρατιωτικός ηγέτης, μαρξιστήςεπαναστάτης, θεωρητικός του παναφρικανισμού, πρωθυπουργός της Δημοκρατίας του Άνω Βολτά και τελικά πρόεδρος της ίδιας χώρας, την οποία μετονόμασε σε Μπουρκίνα Φάσο, από το 1983 μέχρι το 1987, οπότε ανατράπηκε και δολοφονήθηκε σε πραξικόπημα. Αναφέρεται ακόμα συχνά ως «ο Τσε Γκεβάρα της Αφρικής»

Ο Τομά Σανκαρά γεννήθηκε στο Γιακό της τότε Γαλλικής Δυτικής Αφρικής. Γονείς του ήταν η Μαργκερίτ Σανκαρά και ο χωροφύλακας Σαμπό Ζοζέφ Σανκαρά (1919-2006), πιστοί Ρωμαιοκαθολικοί και Σιλμί-Μοσί (Silmi-Mossi), δηλαδή μέλη ομάδας με μικτή καταγωγή από άνδρες της φυλής Μοσί και γυναίκες της φυλής Φούλα. Ο πατέρας του είχε πολεμήσει στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με τον γαλλικό στρατό και είχε κρατηθεί αιχμάλωτος από τους Γερμανούς.
Ο Τομά πήγε δημοτικό σχολείο στην Γκαουά και γυμνάσιο στη Μπομπό-Ντιουλασό, τη δεύτερη πόλη της χώρας. Οι γονείς του ήθελαν να γίνει ιερέας. Μετά το γυμνάσιο ωστόσο, κατατάχθηκε στον στρατό και ένα χρόνο αργότερα στάλθηκε στη Μαδαγασκάρη για εκπαίδευση ως αξιωματικός. Εκεί έτυχε να γίνει αυτόπτης μάρτυρας λαϊκών εξεγέρσεων (1971, 1972) ενάντια στην κυβέρνηση του Φιλιμπέρ Τσιρανανά και να διαβάσει για πρώτη φορά τα έργα των Μαρξ και Λένιν, που σημάδεψαν την πολιτική του σκέψη για το υπόλοιπο της ζωής του. Επιστρέφοντας στη χώρα του το 1972, πολέμησε το 1974 σε έναν συνοριακό πόλεμο μεταξύ Άνω Βολτά και Μάλι, όπου κέρδισε την αναγνώριση ως ηρωικός πολεμιστής. (Χρόνια αργότερα, θα αποκήρυσσε τον πόλεμο αυτό ως «άχρηστο και άδικο») Μετά από αυτά ήταν φυσικό να ακολουθήσει στρατιωτική σταδιοδρομία, παρότι έπαιζε αρκετά καλά κιθάρα.
Το 1976, σε ηλικία μόλις 27 ετών, έγινε διοικητής του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Κόμαντο στο Πο. Το ίδιο έτος γνώρισε τον Μπλαίζ Κομπαορέ στο Μαρόκο. Επί προεδρίας του συνταγματάρχη Σαγιέ Ζερμπό, μία ομάδα νέων αξιωματικών συνέστησε μία μυστική οργάνωση, την «Ομάδα Κομμουνιστών Αξιωματικών (Regroupement des officiers communistes, ROC), τα επιφανέστερα μέλη της οποίας ήταν ο Ανρί Ζονγκό, ο Ζαν-Μπατίστ Μπουκαρύ Λινγκανί, ο Κομπαορέ και ο Σανκαρά
Ο Τομά Σανκαρά διορίσθηκε υπουργός Πληροφοριών στη στρατιωτική κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο του 1981. Πήγε στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο με ποδήλατο, αλλά παραιτήθηκε στις 21 Απριλίου 1982, αντιτιθέμενος σε αυτό που θεώρησε ως «αντεργατική στροφή» του καθεστώτος, ανακοινώνοντας: «Δυστυχία σε όσους φιμώνουν το λαό!» («Malheur à ceux qui bâillonnent le peuple!»)
Αλλά όταν ένα πραξικόπημα, στις 7 Νοεμβρίου 1982, έφερε στην εξουσία τον Ζαν-Μπατίστ Ουεντραογκό, ο Σανκαρά διορίσθηκε πρωθυπουργός, στις 10 Ιανουαρίου 1983. Ωστόσο, μετά από μία επίσκεψη του συμβούλου επι αφρικανικών θεμάτων της γαλλικής κυβερνήσεως Ζαν-Κριστόφ Μιτεράν (γιου τού τότε Γάλλου Προέδρου) στη χώρα, στις 17 Μαΐου 1983, ο Σανκαρά απολύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες και τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό, όπως και οι Ανρί Ζινγκό και Ζαν-Μπατίστ Μπουκαρύ Λινγκανί. Αυτό προκάλεσε λαϊκή αναταραχή.

"Η επανάστασή μας στη Μπουργκίνα Φάσο ποτίζεται από την ολότητα των εμπειριών του ανθρώπου, από την πρώτη ανάσα της ανθρωπότητας μέχρι σήμερα. Θέλουμε να είμαστε οι κληρονόμοι όλων των επαναστάσεων του κόσμου, όλων των απελευθερωτικών αγώνων των λαών του Τρίτου Κόσμου. Ρουφάμε τα διδάγματα της Αμερικανικής Επανάστασης. Η Γαλλική Επανάσταση μάς δίδαξε τα δικαιώματα του ανθρώπου. Η μεγάλη Οκτωβριανή Επανάστασηέφερε τη νίκη στο προλεταριάτο και έκαμε δυνατή την πραγμάτωση των ονείρων της Κομμούνας των Παρισίων για δικαιοσύνη."
— Τομά Σανκαρά, Οκτώβριος 1984
Τότε ένα νέο πραξικόπημα, οργανωμένο από τον Κομπαορέ, έκανε τον Σανκαρά Πρόεδρο της χώρας την 4η Αυγούστου 1983. (Η ημερομηνία πιθανώς να είχε επιλεγεί για συμβολικούς λόγους, όχι βέβαια από το ομώνυμο ελληνικό πραξικόπημα, αλλά ως η 194η επέτειος από την κατάργηση των φεουδαλικών προνομίων από τη Γαλλική Επανάσταση.) Το πραξικόπημα υποστηρίχθηκε από  την Λιβύη του επαναστατη Προεδρου Κανταφι, που την εποχή εκείνη βρισκόταν στα πρόθυρα πολέμου με τη Γαλλία για το Τσαντ.
Ο 33χρονος Σανκαρά είδε τότε τον εαυτό του ως «επαναστάτη στην εξουσία» και, εμπνευσμένος από τους Φιντέλ Κάστρο, Τσε Γκεβάρα και τον στρατιωτικό ηγέτη της Γκάνας Τζέρυ Ρώλινγκς, ξεκίνησε να «τα αλλάξει όλα». Δεν εξαίρεσε ούτε το ίδιο το όνομα της χώρας, αφού το 1984, στην πρώτη επέτειο της ανόδου του στην εξουσία, τη μετονόμασε σε Μπουρκίνα Φάσο, που σημαίνει «η γη των όρθιων ανθρώπων» στη μορέ και τη νττζούλα, τις δύο κυριότερες ιθαγενείς γλώσσες της. Της έδωσε επίσης νέα σημαία και έγραψε ο ίδιος έναν νέο εθνικό ύμνο (Une Seule Nuit).
"Η χώρα μας παράγει αρκετά για να μας θρέψει όλους. Αλίμονο, από έλλειψη οργάνωσης είμαστε αναγκασμένοι να ικετεύουμε για βοήθεια σε τρόφιμα. Είναι αυτή η βοήθεια που ενσταλάζει μέσα στο πνεύμα μας τη νοοτροπία του ζητιάνου."
— Thomas Sankara
Τα πρώτα μέτρα ωστόσο που πήρε, αμέσως μετά την άνοδό του στην εξουσία, ήταν ουσιαστικότερα: Αφαίρεσε τις περισσότερες εξουσίες των φυλάρχων. Οι αρχηγοί των φυλών στη χώρα είχαν μεγάλες ιδιόκτητες εκτάσεις, τις οποίες ο Σανκαρά μοίρασε στους αγρότες Με μία σειρά προγραμμάτων για την άρδευση και τη διανομή λιπασμάτων, μέσα σε 4 χρόνια η Μπουρκίνα Φάσο έφθασε να γίνει αυτάρκης σε τρόφιμα. Ενώ το 1986 η μέση απόδοση για το σιτάρι στις χώρες του Σαχέλ ήταν 170 κιλά ανά στρέμμα, η Μπουρκίνα Φάσο παρήγαγε 390.. Εκτός από το σιτάρι, και η παραγωγή βαμβακιού αυξήθηκε εντυπωσιακά.
Η πρώτη προτεραιότητα του Σανκαρά μαζί με τη γεωργική παραγωγή ήταν η ιατρική φροντίδα για τον λαό. Εγκαινίασε ένα πρόγραμμα μαζικών εμβολιασμών για να καταπολεμήσει την πολιομυελίτιδα, τη μηνιγγίτιδα και την ιλαρά. Μέσα σε μια εβδομάδα εμβολιάσθηκαν 2,5 εκατομμύρια κάτοικοι, κάτι που απέσπασε τα συγχαρητήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Επίσης, η διοίκηση του Σανκαρά ήταν η πρώτη αφρικανική κυβέρνηση που αναγνώρισε δημόσια την επιδημία του AIDS ως μείζονα απειλή για την Αφρική.
Προγράμματα για τη στέγαση και τις υποδομές ενεργοποιήθηκαν και εργοστάσια κατασκευής τούβλων δημιουργήθηκαν για να κτιστούν σπίτια που θα αντικαθιστούσαν τις παραγκουπόλεις των αστικών κέντρων. Καταβλήθηκαν επίσης προσπάθειες για την καταπολέμηση της αποδάσωσης, με τη φύτευση εκατομμυρίων δένδρων. Μεγάλης κλίμακας ήταν και η κατασκευή νέων δρόμων και 700 χιλιομέτρων σιδηροδρομικής γραμμής για τη διευκόλυνση της εξορύξεως και μεταφοράς μαγγανίου, χωρίς την παραμικρή τεχνική ή οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό. Αυτά τα προγράμματα ήταν μία προσπάθεια να αποδειχθεί ότι οι αφρικανικές χώρες μπορούσαν να ευημερήσουν χωρίς ξένη βοήθεια. Ο Σανκαρά προσπάθησε να καταπολεμήσει και τον αναλφαβητισμό στη χώρα του, που ήταν περίπου 90%. Μετά από αρχικές επιτυχίες ωστόσο, ήρθε αντιμέτωπος με μεγάλης κλίμακας απεργίες των δασκάλων, και η απροθυμία του να διαπραγματευθεί μαζί τους οδήγησε στην απόλυση 2.500 δασκάλων το 1987 και την αντικατάστασή τους από τους «Επαναστατικούς Δασκάλους»: οποιοσδήποτε με οποιοδήποτε πτυχίο πανεπιστημίου προσκλήθηκε να διδάξει εθελοντικά με μόλις 10 ημέρες σεμινάριο. Τα αποτελέσματα υπήρξαν καταστροφικά.
Πούλησε τον κυβερνητικό στόλο πολυτελών αυτοκινήτων και κατέστησε το Renault 5 (το φθηνότερο αυτοκίνητο που επωλείτο στη χώρα εκείνη την εποχή) το επίσημο υπηρεσιακό αυτοκίνητο των υπουργών.
Μείωσε τους μισθούς των ανώτερων κρατικών αξιωματούχων, μαζί και τον δικό του, και απαγόρευσε τη χρήση κυβερνητικών οδηγών και αεροπορικών εισιτηρίων 1ης θέσεως.
Αναδιένειμε τη γη των φεουδαρχών φυλάρχων στους αγρότες.
Αντιτέθηκε στην ξένη βοήθεια, λέγοντας ότι «αυτός που σε ταΐζει, σε ελέγχει».
Μίλησε σε φόρα όπως στον Οργανισμό Αφρικανικής Ενότητας ενάντια σε αυτό που περιέγραφε ως «νεοαποικιακή διείσδυση στην Αφρική δια του δυτικού εμπορίου και χρηματοδοτήσεων».
Κάλεσε για ένα ενωμένο μέτωπο των αφρικανικών χωρών να αποκηρύξουν το χρέος τους προς ξένους. Υποστήριξε ότι οι φτωχοί και τα θύματα εκμεταλλεύσεως δεν είχαν υποχρέωση να αποπληρώσουν χρήματα στους πλούσιους και εκμεταλλευτές.
Στην πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου ο Σανκαρά μετέτρεψε το κατάστημα προμηθειών του στρατού σε ένα κρατικό σούπερ-μάρκετ ανοικτό σε όλους (ήταν το πρώτο σούπερ-μάρκετ στη χώρα).
Υποχρέωνε τους ανώτερους κρατικούς αξιωματούχους να δωρίζουν μισθό ενός μηνός σε δημόσια προγράμματα.
Αρνείτο να χρησιμοποιεί κλιματιστικό στο γραφείο του με αιτιολογία ότι μια τέτοια πολυτέλεια δεν ήταν διαθέσιμη παρά σε ελάχιστους κατοίκους της χώρας.
Ως πρόεδρος, όχι μόνο μείωσε τον μισθό του σε 450 δολάρια τον μήνα, αλλά και περιόρισε τα υπάρχοντά του σε ένα αυτοκίνητο, 4 ποδήλατα, τρεις κιθάρες, ένα ψυγείο και έναν καταψύκτη.
Ο Σανκαρά απαιτούσε οι δημόσιοι υπάλληλοι να φορούν έναν παραδοσιακό χιτώνα υφασμένο από ντόπιο βαμβάκι και ραμμένο από ντόπιους τεχνίτες.
Είχε γίνει γνωστός για το ότι έκανε τζόγκινγκ χωρίς συνοδεία στους δρόμους της πρωτεύουσας με αθλητική φόρμα.[7]
Ερωτηθείς γιατί δεν επιθυμούσε να κρεμάσουν τη φωτογραφία του σε δημόσιους χώρους, όπως έκαναν οι περισσότεροι άλλοι Αφρικανοί ηγέτες, ο Σανκαρά αποκρίθηκε: «Υπάρχουν 7 εκατομμύρια Τομά Σανκαρά.»
"Ο Τσε Γκεβάρα μάς δίδαξε πως θα μπορούσαμε να τολμήσουμε να έχουμε εμπιστοσύνη στους εαυτούς μας, εμπιστοσύνη στις ικανότητές μας. Ενστάλαξε μέσα μας την πεποίθηση ότι ο αγώνας είναι ο μοναδικός μας πόρος. Εκείνος ήταν ένας πολίτης του ελεύθερου κόσμου που μαζί είμαστε στη διαδικασία του χτισίματός του. Αυτός είναι ο λόγος που λέμε πως ο Τσε είναι επίσης Αφρικανός και Μπουρκιναμπέ."
— Τομά Σανκαρά
Ο Σανκαρά αναφέρεται συχνά ως «ο Τσε Γκεβάρα της Αφρικής». Για να τιμήσει την 20ή επέτειο από την εκτέλεσή του, στις 9 Οκτωβρίου 1967, ο Σανακαρά έδωσε ομιλία μία εβδομάδα πριν δολοφονηθεί ο ίδιος, στις 15 Οκτωβρίου 1987.
Στις 15 Οκτωβρίου 1987 ο Σανκαρά δολοφονήθηκε από μία ένοπλη ομάδα, μαζί με 12 άλλους αξιωματούχους, σε ένα πραξικόπημα που είχε οργανώσει ο πρώην συνάδελφός του Μπλαίζ Κομπαορέ.
Ο Πρινς Τζόνσον (Prince Johnson), πρώην Λιβεριανός πολέμαρχος, είπε στην Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλιώσεως της Λιβερίας ότι το πραξικόπημα είχε οργανωθεί από τον Τσαρλς Τέιλορ. Μετά από το πραξικόπημα, παρά το ότι ήταν γνωστό ότι ο Σανκαρά είχε πέσει νεκρός, ορισμένες CDR («Επιτροπές για την Υπεράσπιση της Επανάστασης») (Comités de Défense de la Révolution, CDR) προέβαλαν ένοπλη αντίσταση στον στρατό για πολλές ημέρες.
Το σώμα του νεκρού Σανκαρά διαμελίσθηκε και θάφτηκε εσπευσμένα σε έναν ανώνυμο τάφο, ενώ η χήρα του Μαριάμ και δύο παιδιά τους εγκατέλειψαν τη χώρα. Ο Κομπαορέ αμέσως ανέστρεψε τις εθνικοποιήσεις και σχεδόν όλες τις πολιτικές του Σανκαρά: Επέστρεψε τη χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην Παγκόσμια Τράπεζα για να φέρει στη χώρα «τους πόρους που χρειαζόταν απελπισμένα» για να ανορθώσει την «ερειπωμένη οικονομία» της, και τελικώς περιφρόνησε όλη σχεδόν την κληρονομιά του Σανκαρά. Η δικτατορία του Κομπαορέ παρέμεινε στην εξουσία επί 27 χρόνια, μέχρι που ανατράπηκε από λαϊκή εξέγερση το 2014.
Η εκταφή των οστών του Σανκαρά άρχισε την Ημέρα Ελευθερίας της Αφρικής, στις 25 Μαΐου 2015. Τα οστά ταυτοποιήθηκαν με εξετάσεις από την οικογένειά του. Τον Οκτώβριο του 2015, ένας από τους δικηγόρους της χήρας του ανέφερε ότι η αυτοψία είχε αποκαλύψει ότι το σώμα του Σανκαρά είχε δεχθεί περισσότερες από 12 σφαίρες κατά τη δολοφονία του



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



«Ο Άσαντ κέρδισε, η Ουάσιγκτον ηττήθηκε!»
Πληθαίνουν οι αναλύσεις σε δυτικά μέσα που δημοσιοποιούν πλέον την πραγματική εικόνα πραγμάτων στον κόσμο και τον αναντικατάστατο ρόλο της Ρωσίας, σαφές δείγμα ότι βαθμηδόν επανέρχεται ο πολιτικός ρεαλισμός.
Με τη φράση, «ο Άσαντ κέρδισε, η Ουάσιγκτον ηττήθηκε», ο αμερικανός αναλυτής, Ντουκ Μπάντοου, ολοκλήρωσε την εβδομαδιαία περιοδεία του στη Συρία. Επιστρέφοντας πίσω, έγραψε τις εντυπώσεις του στο εκδοτικό, National Interest, πιστοποιώντας αυτό που είναι γνωστό εδώ και μήνες σε κάθε αναλυτή-διεθνολόγο, που κινείται έξω από τη λογική της αγγλοσαξωνικής θεώρησης των πραγμάτων.
Ο Μπάντοου παραδέχεται δημόσια ότι οι ΗΠΑ στη Συρία ακολούθησαν την πολιτική απομακρύνσης του Άσαντ από την εξουσία και έκαναν λάθος. Διότι, όπως διαπίστωσε «ιδίοις όμμασι», ο Σύρος ηγέτης έχει πολλούς υποστηρικτές και αν η Ουάσιγκτον πετύχαινε να τον εξοστρακίσει, «μπορεί να ερχόταν στην εξουσία άλλος ακόμα χειρότερος από τον Άσαντ…!». Οι ΗΠΑ, κατά τον αναλυτή, ήθελαν να επιβάλλουν στη Συρία δημοκρατικό και φιλελεύθερο καθεστώς αλλά, εξηγεί, καμμία από τις δυνάμεις που στηρίζουν εκεί, τις επονομαζόμενες «μετριοπαθείς», όπως π.χ. η Τζεμπχάντ Αλ Νούσρα (!), δεν μπόρεσε να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα!!!
Δηλαδή, τι αναγνωρίζει ανοικτά ο αμερικανός αναλυτής; Ότι με εκείνους που πριν λίγα χρόνια δημοσίευαν βίντεο αποκεφαλισμών αθώων ανθρώπων, η Ουάσιγκτον επεχείρησε να «εκδημοκρατίσει» τη Συρία! Και απέτυχε… Προκαλεί ανατριχίλα η σκέψη τι θα γινόταν αν…πετύχαιναν; Ας είναι…
Αντε του πιστώνουμε (του αρθρογράφου) τουλάχιστον την παραδοχή ότι ο εμφύλιος πόλεμος «αποτέλεσε μια ανείπωτη τραγωδία και οι ΗΠΑ δεν έχουν δικαίωμα να καταλαμβάνουν τμήματα ξένων χωρών και να προωθούν τη διάλυση τους».
Εξ άλλου, ο αμερικανός αναλυτής διαπιστώνει πως η ηγεσία της χώρας του δεν κατάφερε να επιβάλει στη Ρωσία και το Ιράν να αποχωρήσουν από τη Συρία με την οποία και οι δυο έχουν πολύ στενές σχέσεις.
Η επιδίωξη οικοδόμησης δημοκρατικής κοινωνίας με βίαιο τρόπο δεν είναι ρεαλιστική πολιτική, όπως έδειξε το Ιράκ, εκτιμά ο Μπάντοου, η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να βάλει ένα τέλος στη συμφορά της Εγγύς Ανατολής. Ο Άσαντ κέρδισε, η Ουάσιγκτον ηττήθηκε, καταλήγει.
Το ξαναλέω, τίποτα το καινούργιο δεν αναφέρεται στην ανάλυση. Ωστόσο, είναι σημαντική εκ των πραγμάτων, διότι το συγκεκριμένο εκδοτικό δεν ασκεί «λαϊκή» αναλυτική δημοσιογραφία. Διαμορφώνει άποψη για τις πολιτικές ελίτ των ΗΠΑ και όχι μόνο.
Ανάλογα «ανοίγματα» αναφορικά με την πραγματική κατάσταση μέσα στη Ρωσία, που ως πρόσφατα την αποκαλούσαν «φτωχό, απέραντο βενζινάδικο», κάνουν και οι Βρετανοί αναλυτές που κινούνται στο χώρο των ενεργειακών πόρων.
Έρχονται τώρα να παραδεχτούν πως η πτώση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου το 2014, που θα έφερνε τη διάλυση της ρωσικής οικονομίας, όχι μόνο δεν ταρακούνησε το «αποδυναμωμένο βενζινάδικο» αλλά οδήγησε στο γεγονός ότι η Ρωσία σήμερα «βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που καθορίζουν την τιμή του πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά»!
Οι βρετανοί αναλυτές, με την ευκολία που τους διακρίνει στην αλλαγή θέσεων στις αναλύσεις τους, έρχονται τώρα να μας διαβεβαιώσουν πως η Ρωσία βρίσκεται πλέον σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση: οι τιμές ανεβαίνουν συνεχώς και υπό αυτές τις συνθήκες η Μόσχα επι σειρά ετών μπορεί να αυξάνει την εξόρυξη πετρελαίου σταθερά κατά 3% το χρόνο. Η αποδυνάμωση του εθνικού νομίσματος ενισχύει ακόμα περισσότερο τις εξαγωγές και φέρνει στη χώρα τεράστια συναλλαγματική  εισροή.
Οι «χαρτογιακάδες» του Λονδίνου μόλις τώρα «ανακάλυψαν» πως ένας ακόμα παράγοντας ισχύος της Ρωσίας είναι τα ατελείωτα ενεργειακά αποθέματα που της δίνουν τη δυνατότητα να βελτιώνει τις τεχνολογίες εξόρυξης και μεταφοράς με ταυτόχρονη μείωση των δαπανών άντλησης…
Εν τέλει, οι περισπούδαστοι αναλυτές της κυριολεκτικά και πολιτικά γηραιάς Αλβιώνος αναγκάζονται με «πόνο ψυχής» να πιστώσουν στη Μόσχα την επιτυχή παρέμβαση στη Συρία που «ανέβασε κατακόρυφα την επίδραση των Ρώσων στη Μέση Ανατολή»! Και μάλιστα η επιτυχία αυτή, κατά τους Εγγλέζους αναλυτές, γίνεται πιο εκκωφαντική στο φόντο της «υποτονικής σχιζοφρένειας» της δυτικής συμμαχίας υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ, η οποία για αρκετά χρόνια δεν έκανε τίποτα ουσιαστικό, ενώ η ρωσική αεροπορία έφερε «εντυπωσιακά και ολοφάνερα αποτελέσματα».
Καταγράφοντας όλα αυτά στις «βαθυστόχαστες» αναλύσεις τους, οι Βρετανοί οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία μετατράπηκε σε έναν καθολικό παίκτη που έχει δυνατότητα να τα βρίσκει με όλους στη Μέση Ανατολή, ιδίως με το Ιράν με το οποίο δεν μπορεί να τα βρει η Ουάσιγκτον.
Δεν θεωρώ ότι σε άλλους, επίσης στρατηγικής σημασίας, τομείς οι αναλυτές δεν διακρίνουν τη ρωσική άνοδο και υπεροχή… Όπως π.χ. στον τομέα των σιτηρών που φέτος η Μόσχα είχε ρεκόρ σοδειάς και εξαγωγών, ή τα τεράστια αποθέματα πόσιμου νερού που διαθέτει κλπ κλπ.
Τα βλέπουν αλλά τα αφήνουν να βγαίνουν προς τα έξω με… ποσόστωση! Γιατί; Διότι όσο πιο γρήγορα γίνουν κτήμα της κοινής γνώμης τόσο πιο γρήγορη θα είναι, στα μάτια του κόσμου, η αποκαθήλωση της δυτικής μονοκρατορίας.
Μέχρι να γίνει αυτό οι δυτικές κοινωνίες θα συνεχίζουν να τρέφονται από το προπαγανδιστικό οπλοστάσιο (που επίσης έφτασε στα όρια του), με το προσφιλές τα τελευταία χρόνια αντιρωσικό χορτάρι.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Επιτέλους τέλος με τον αξιωματικό του τουρκικού στρατού Βαρθολομαίο κι υπηρέτη των ΗΠΑ!
 Η Ρωσική Εκκλησία διακόπτει κάθε δεσμό με το Οικουμενικό Πατριαρχείο



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Εδώ στην Β. Ελλάδα το βράσιμο και η μετάβραση του τσίπουρου ήταν μια γιορτή . Ήταν ένα πανάρχαιο έθιμο του φθινοπώρου , στο οποίο συγγενείς και φίλοι , έβρισκαν την ευκαιρία να μαζευτούν και να γλεντήσουν φτιάχνοντας και το τσίπουρο της χρονιάς για τον επικείμενο χειμώνα . Ένα έθιμο , που σεβάστηκαν όλοι οι κατακτητές του ελληνικού έθνους ανά τους αιώνες . Δυστυχώς σήμερα οι Νεο Γερμανοτσολιάδες άρχισαν να βάζουν φραγμούς σ' αυτό το έθιμο , ξεκινώντας από το ωράριο λειτουργίας των καζανιών . Όσο γελοίο κι αν φαίνεται (γιατί οι καζανιές ΔΕΝ έχουν ωράριο μπορεί να τελειώσει στις 5 ή 6 ώρες αλλά μπορεί να πάει και 2 ή και 3 ημέρες ή και περισσότερο , είναι αναψυχή είναι σαν να βάζεις ωράριο στο γλέντι του γάμου ή κάποιου σημαντικού γεγονότος στη ζωή ενός ανθρώπου ) οι ΕυρωΕνωσίτες Μπάγκστερ αλλά και τα ντόπια ελληνόφωνα τσιράκια ΔΕΝ κατανοούν την έννοια ήθη ,έθιμα και πολιτισμός . Έτσι το Υπ. Αγροτικής μείωσης της Γερμανοκρατούμενης Ελλάδας αποφάσισε να βάλει ωράρια . Σε πρώτη φάση 12 ώρες εργασίας (για να μπορεί να ελέγχει τόσο τα ένσημα όσο και τους τελωνειακούς δασμούς και φόρους , γιατί σίγουρα δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για τα έθιμα ) και βλέπουμε ...
εγκύκλιος, με ημερομηνία 1/10/2018 και αριθμό πρωτοκόλλου 3710/132093 του Προαναφερθέντος Υπ. Αγροτικών θεμάτων της Γερμανίας




---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



"8 αγωνιστές της εργατικής τάξης δραπέτευσαν απο τα μπουντρούμια της κεφαλαιοκρατίας"....
“ Ο Μιχάλης Μπεζεντάκος πέρασε στην Ισπανία μέσω των Διεθνών Ταξιαρχιών. Οι ελληνικές δυνάμεις που έλαβαν μέρος με τις Διεθνείς Ταξιαρχίες κατατάσσονταν είτε στον λόχο Ρήγας Φερραίος/Νίκος Ζαχαριάδης που ανήκε στο τάγμα Δημητρώφ της 13ης Ταξιαρχίας, είτε στον ελληνοαμερικανικό λόχο της 15ης Ταξιαρχίας. Ο Μπεζεντάκος κατατάχθηκε στον πρώτο.
....
Και μες το καρναβάλι
Οι αστοί την πάθαν πάλι
Ο Μπεζαντάκος μας άφησε γεια
Παντού τρεξίματα Τελεγραφήματα
Πάλι ραπίσματα απ' την εργατιά
Τον είχανε κλεισμένο Διπλομανταλωμένο
Να τον δικάσουνε σε θάνατο
Μ' αυτός τρυπάει τον τοίχο
Χωρίς κανέναν ήχο
Και βρίσκουν κούτσουρα στο θάλαμο.
Στ' άχυρα ψάχνουνε
Ψύλλους για νάβρουνε
Ζητούν τον ένατο και τους οχτώ
Μ' αυτοί είναι μακρυά Εβίβα βρε παιδιά
Ζήτω το κόμμα μας το εργατικό.”



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Σαν απόκληρος γυρίζω
στην κακούργα ξενιτιά
Περιπλανώμενος δυστυχισμένος
Μακριά απ’ της μάνας μου την αγκαλιά
Κλαίνε τα πουλιά για αέρα
Και τα δέντρα για νερό
Κλαίω μανούλα μου κι εγώ για σένα
Που έχω χρόνια για να σε ειδώ
Πάρε χάρε την ψυχή μου
Ησυχία για να βρω
Αφού το θέλησε η μαύρη μοίρα
Μες τη ζωή μου να μη χαρώ
https://www.youtube.com/watch?v=4brIJ48qmxg



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



"Στη διάρκεια της Κατοχής, ο Καββαδίας περνάει στις γραμμές της Εθνικής Αντίστασης και γίνεται μέλος του ΕΑΜ. Την ίδια ακριβώς περίοδο γίνεται και μέλος του ΚΚΕ..."



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Στις 14 Οκτώβρη 1960 η κυβέρνηση της Κούβας ανακοινώνει την εθνικοποίηση των τραπεζών, των περισσότερων εμπορικών επιχειρήσεων και των βασικών βιομηχανιών. Ηταν μια απόφαση καθοριστικής σημασίας για την πορεία της επανάστασης που αποκτούσε πλέον σοσιαλιστικά χαρακτηριστικά. Γενικά, όμως, το 1960 ήταν μια κρίσιμη χρονιά για τον προσανατολισμό της Κούβας. Η εχθρότητα της Ουάσιγκτον απέναντι στην κουβανική επανάσταση μετατρέπεται σε επιθετική πολιτική. Μέσα απ’ αυτή τη σύγκρουση, το καθεστώς της Κούβας αποκτά ολοένα και πιο ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά και ενισχύει τους δεσμούς με τη Σοβιετική Ενωση και τα άλλα σοσιαλιστικά κράτη.
Στις αρχές του 1960 έχουν αρχίσει να ωριμάζουν στις ΗΠΑ τα σχέδια ανατροπής της επανάστασης και στις 4 Μάρτη 1960 οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προκαλούν έκρηξη στο γαλλικό φορτηγό «Λα Κουμπρ», που βρίσκεται στο λιμάνι της Αβάνας, έχοντας μεταφέρει όπλα. Η έκρηξη ήταν ταυτόχρονα προειδοποίηση προς την ηγεσία της Κούβας, η οποία είχε δεχτεί το Φλεβάρη τον αντιπρόεδρο της Σοβιετικής Ενωσης Αναστάς Μικογιάν και έχει υπογράψει μαζί τους τις πρώτες εμπορικές συμφωνίες.
Στις 11 Μάη οι ΗΠΑ διακόπτουν την παροχή τεχνικής βοήθειας προς την Κούβα, όμως ο Κάστρο απαντά με την υπογραφή συμφωνίας με την ΕΣΣΔ στις 18 Ιούνη. Η Ουάσιγκτον προχωρεί στον υπέρτατο εκβιασμό. Στις 6 Ιούλη διακόπτει κάθε εισαγωγή κουβανικής ζάχαρης (τα έσοδα από την πώληση της οποίας ήταν το 80% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Κούβας), ενώ ταυτόχρονα τα διυλιστήρια της Τεξάκο, της Στάνταρ Οϊλ και της Σελ στην Κούβα αρνούνται να διυλίσουν σοβιετικό πετρέλαιο, που μόλις είχε αφιχθεί στο νησί.
Η κυβέρνηση της Κούβας εθνικοποιεί τα διυλιστήρια και χωρίς να χάσει χρόνο προχωρεί στην εθνικοποίηση και όλων των μεγάλων επιχειρήσεων. Από τον Αύγουστο ως τον Οκτώβρη του 1960 εθνικοποιήθηκαν 192 αμερικανικές επιχειρήσεις. Στις 28 Σεπτέμβρη, μόλις επιστρέφει από τη συνέλευση του ΟΗΕ, ο Φιντέλ Κάστρο ανακοινώνει την ίδρυση των Επιτροπών Υπεράσπισης της Επανάστασης, στις οποίες κατατάσσεται το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού, που μπορεί να φέρει όπλα.
Στις 19 Οκτώβρη η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοινώνει ολοκληρωτικό εμπάργκο κατά της Κούβας.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Με συνοπτικές διαδικασίες ο Μ.Σαλβίνι πέταξε εκτός χώρας ιμάμη: «Πήγαινε σπίτι σου» - Ενθουσιασμός στην Ιταλία
13/ 10/2018 - 11:55
Ιστορική στιγμή για την Ιταλία, o M.Σαλβίνι υπέγραψε την απέλαση Ιμάμη με την κατηγορία του εξτρεμισμού. Μάλιστα ο ίδιος δημοσίευσε και την φωτογραφία με την υπογραφή του εγγράφου(με απλό στυλό) απέλασης γράφοντας "Πήγαινε στο σπίτι σου"!
Ο ενθουσιασμός των Ιταλών είναι διάχυτος κάτι που αποτυπώνεται συνέχεια και στις δημοσκοπήσεις. Πρώτο κόμμα η Λέγκα.
Ο υπουργός εσωτερικών της Ιταλίας και επικεφαλής της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι ανέβασε στα κοινωνικά δίκτυα φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται να υπογράφει τα έγγραφα της απέλασης ενός αλλοδαπού ιμάμη.
Την ανακοίνωση την έκανε ο ίδιος ο Μ.Σαλβίνι.
Όπως σημειώνει ο Ιταλός υπουργός ο ιμάμης οδηγείται σε απέλαση λόγω προτροπής για τρομοκρατικές ενέργειες σε ιταλικό έδαφος.
Σύμφωνα με ιταλικές πηγές, ο ιμάμης που εκδιώχθηκε είναι ο Ahmed Elbadry Elbasiouny Aboualy, αιγύπτιος 35 ετών. Ήταν στην Ιταλία από το 2005 και παρά το εξτρεμιστικό του κήρυγμα παρέμενε ανενόχλητος.
Τον ιμάμη όμως πλέον τον "τσίμπησε" η ιταλική αστυνομία όπου έκανε την δουλειά της.
Οι υποψίες των Αστυνομικών επιβεβαιώθηκαν από ανάλυση φακέλων και τηλεφώνων σε υπολογιστές που χρησιμοποιούσε.
Σύμφωνα με τις αστυνομικές πηγές της Ιταλίας, ο ιμάμης είχε επιτεθεί το 2009 στην Daniela Santanchè κατά την διάρκεια διαδήλωσης για τον φερετζέ των μουσουλμάνων γυναικών ενώ είχε επικίνδυνες "επαφές" με τον Mohamed Game, τον συγγραφέα της επίθεσης σε θέση του Στρατού στην Santa Barbara στο Μιλάνο.
"Θυμάμαι πολύ καλά αυτόν τον κύριο που μου έσπασε δύο πλευρά στο όνομα της θρησκευτικής ειρήνης" έγραψε η Daniela Santanchè.
Επιπλέον ο ιμάμης είχε επαφές και με παράνομα τζαμιά και ισλαμικά "πολιτισμικά κέντρα" για διάδοση τζιχαντισμού.
Μην ξεχνάμε πως ο επικεφαλής της Λέγκας είχε εκφράσει και παλαιότερα την υποστήριξη του στον καγκελάριο της Αυστρίας όσο αφορά απελάσεις ιμάμηδων και "λουκέτα" σε τζαμιά λέγοντας ότι «αυτοί που εκμεταλλεύονται την πίστη τους για να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια μιας χώρας πρέπει να απελαθούν».



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



14/10/2018
μπραβο στην γαλλικη κρατικη τιβι ,για μια φορα φερθηκαν σωστα
σε προγραμμα που δειχνει τους πανω απο 5000 τραυματιες Παλαιστινιους απο ισραηλινα πυρα τους τελευταιους 6 μηνες ,στην πλειοψηφια τους ακρωτηριασμενοι απο σφαιρες τυπου ντουμ ντουμ
το Ισραηλ φυσικα προσπαθησε να το ακυρωσει αλλα χωρις αποτελεσμα
το κρατος απαρχαιντ αρχισε μετα να λεει οτι ολο αυτο ''ειναι αντισημιτικη προπαγανδα''και μπλα μπλα μπλα ως συνηθως



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



"Η οικογένεια Βασιαρδή, λίγες εβδομάδες αφότου εγκαταστάθηκε στη μικρή πόλη Πουατιέ στη Γαλλία, επικοινώνησε με το ελληνικό προξενείο για να μάθει πώς θα μπορούσε ο γιος της να κάνει μαθήματα. Καταλάβαιναν πως δεν θα ήταν δυνατόν να υπάρχει Ελληνας καθηγητής σε κάθε χωριό της Γαλλίας, παρ’ όλα αυτά στενοχωρήθηκαν με τον τρόπο που αντιμετώπισαν την επιθυμία τους: «Μα γιατί δεν μαθαίνει Ιταλικά», επέμειναν. Τελικά το αγόρι παρακολουθεί κάθε Παρασκευή βράδυ δίωρο μάθημα Ελληνικών στη «Μιλιά» μέσω Skype. Και άλλοι γονείς, που μίλησαν στην «Κ», έχουν εισπράξει τα τελευταία χρόνια μια αντίστοιχη αντίδραση από το επίσημο κράτος: «Νιώθουμε πως μπερδεύουν την επιθυμία μας για την εκμάθηση της γλώσσας με κάτι εθνικιστικό», εξηγεί η κ. Μπουρνόβα, η πρόεδρος του συλλόγου της «Μιλιάς». «Προσπαθούμε να τους εξηγήσουμε πως δεν θέλουμε να κάνουμε ένα κρυφό σχολειό, θέλουμε να ενταχθεί η γλώσσα στη ζωή μας, στην πόλη που ζούμε, όχι να είναι περιθωριακή μόνο για τη γιαγιά και τον παππού τα καλοκαίρια»."

Ηταν τέλη Ιουνίου, όταν κοντά στους 120 μαθητές όλων των ηλικιών στριμώχτηκαν στη μικρή αίθουσα της «Μιλιάς», του ελληνικού σχολείου γλώσσας στη Λυών, για την αποφοίτησή τους. Τα παιδάκια του νηπίου και του δημοτικού τραγούδησαν, τα μεγαλύτερα πήραν το δίπλωμά τους. Πολλά από αυτά είχαν γεννηθεί στη Γαλλία, άλλα είχαν έρθει εκεί σε μικρή ηλικία και παρότι στο σπίτι οι περισσότεροι γονείς τούς μιλούν ελληνικά, ξεκινώντας το γαλλικό σχολείο έβλεπαν σιγά σιγά την ελληνική γλώσσα να γίνεται για αυτά η δεύτερη, συχνά μια ξένη γλώσσα.
Ηταν ένα χαρούμενο απόγευμα, συγκινητικό για πολλούς από τους γονείς που έβλεπαν την πρόοδο των παιδιών τους. Για αυτό και η Κλειώ Μπουρνόβα, η πρόεδρος του συλλόγου γονέων, στενοχωριόταν που με την ομιλία της ίσως θα χαλούσε το κλίμα. Ολο τον χρόνο προσπαθούσε να μην τους απασχολεί με τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η «Μιλιά», αλλά η κατάσταση ήταν πλέον οριακή. «Η προσπάθειά μας μπορεί να σβήσει από στιγμή σε στιγμή», τους είπε. Πέρυσι είχε χρειαστεί να μετακομίσουν σε χώρο με υψηλότερο ενοίκιο και το υπουργείο Παιδείας δεν είχε καταφέρει να στείλει εκπαιδευτικό. Ετσι αναγκάστηκαν να ξοδέψουν όλες τις αποταμιεύσεις του συλλόγου για να πληρώσουν μια εκπαιδευτικό και να βγει η χρονιά. «Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε εάν δεν μας στείλουν ούτε φέτος κάποιον από την Ελλάδα», τους είπε.
Εκείνες τις ημέρες είχε επιβεβαιωθεί πως τον Σεπτέμβριο θα ερχόταν κάποιος, αλλά η κ. Μπουρνόβα, ίσως από προαίσθημα, ίσως λόγω της εμπειρίας της, δεν ήταν αισιόδοξη. Δυστυχώς η ανησυχία της βγήκε αληθινή: στις 13 Αυγούστου η φιλόλογος που θα ερχόταν απέσυρε την αίτησή της. «Κάνω τα πάντα για να μη μείνετε χωρίς καθηγητή», τους έγραφε η συντονίστρια εκπαίδευσης στις Βρυξέλλες. Μια νέα προκήρυξη τώρα θα πάρει χρόνο για να ολοκληρωθεί, χωρίς να είναι βέβαιο πως θα βρεθεί κάποιος. Οι αποσπάσεις γίνονται πλέον με μειωμένα επιμίσθια, τα οποία καθυστερούν μήνες να καταβληθούν.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η «Μιλιά» δεν είναι κάτι το ξεχωριστό – αυτή τη στιγμή, τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ) στο εξωτερικό καλούνται να διαχειριστούν ανάλογες δυσκολίες της κρίσης. Γονείς, εκπαιδευτικοί αλλά και στελέχη του υπουργείου Παιδείας μίλησαν στην «Κ» για τη μεγάλη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν: από τη μια έχουν γίνει τεράστιες περικοπές, από την άλλη λόγω του brain drain έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των νέων γονέων που επιθυμούν τα παιδιά τους να συνεχίσουν μαθήματα Ελληνικών στο εξωτερικό για να μη χάσουν την επαφή με τη γλώσσα.
Η αξία της γλώσσας
Οταν το 2016 ο Βασίλης Γκιόκας ανακάλυψε πως ο 4χρονος γιος του θα μπορούσε να κάνει μαθήματα Ελληνικών στη «Μιλιά», ενθουσιάστηκε που το κράτος έστελνε εκπαιδευτικό από την Ελλάδα για να τον διδάξει: «Σκέφτηκα πως ίσως ήταν ο τρόπος τους να ξεπληρώσουν τις τύψεις και τις ενοχές που μας έδιωξαν από τη χώρα», λέει γελώντας. Μαζί με την οικογένειά του είχε φύγει το 2012. Εχοντας μείνει επί μήνες απλήρωτος, ένιωθε πως στην Ελλάδα δεν υπήρχε πλέον κανένα μέλλον για εκείνον. Στο σπίτι τους στη Γαλλία, μιλούσαν εξαρχής αποκλειστικά ελληνικά, ο γιος τους καταλάβαινε τα πάντα, αλλά κάποια στιγμή είχε μπλοκάρει και δυσκολευόταν να μιλήσει. «Νομίζω πως αφότου φύγαμε από την Ελλάδα, κατάλαβα πόσο σημαντική είναι η μητρική γλώσσα, πως ουσιαστικά δηλώνει τόπο. Σε εμένα οι λέξεις θυμίζουν στιγμές που έχω ζήσει, στον γιο μου αυτό δεν θα συμβεί», εξηγεί. Ο ίδιος θεωρεί πολύ σημαντικό το να βάλει ο μικρός από τώρα γερές βάσεις στα Ελληνικά – είναι απαραίτητο για όλη την οικογένεια, αφού δεν έχουν αποκλείσει το να επιστρέψουν κάποια στιγμή στην Ελλάδα. Το να χάσει ο γιος τους την επαφή του με τη γλώσσα μπορεί να είναι αποτρεπτικό για μια τέτοια κίνηση.
Αυτό μοιάζει να είναι έγνοια των περισσότερων νέων γονιών που λόγω κρίσης έχουν αναγκαστεί να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό. Ο Γιάννης Κυριαζής, που μένει από το 1999 στην Ολλανδία, τα τελευταία χρόνια αφιερώνει χρόνο στους «Nεοαφιχθέντες», ένα δίκτυο-δίχτυ προστασίας για όλους αυτούς που έρχονται μαζικά πλέον. Αυτό που βλέπει είναι πως όλοι ανεξαιρέτως οι γονείς τον ρωτούν πού μπορούν τα παιδιά τους να συνεχίσουν μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας. Εκείνος τους καθοδηγεί σε ένα από τα πέντε ΤΕΓ της Ολλανδίας, αλλά όπως λέει, οι Ελληνες πλέον δεν μεταναστεύουν μόνο στα μεγάλα κέντρα: «Πλέον, μας βρίσκεις μέχρι και στο τελευταίο χωριό. Ξέρω περιπτώσεις γονέων που κάθε Σάββατο οδηγούν χιλιόμετρα για να κάνει μάθημα το παιδί τους», εξηγεί.
Το πρώτο βήμα
Η ίδια μαζί με άλλους γονείς δημιούργησε τη «Μιλιά» το 2004. Ο γιος της ήταν τότε στο δημοτικό και το μάθημα των Ελληνικών γινόταν αποκλειστικά από έναν ιεροδιδάσκαλο. Τα παιδιά βασικά έπαιζαν και μάθαιναν ελληνικές προσευχές. Οταν εκείνη, ούσα πανεπιστημιακός, θέλησε να βοηθήσει στην οργάνωση των τμημάτων και της διδασκαλίας, αντιμετώπισε αντιδράσεις: «Μπορεί να μιλάω αγγλικά, αλλά αυτό δεν με κάνει Αγγλο, μόνο μέσω της Ορθοδοξίας θα γίνουν τα παιδιά Ελληνες», της είχε πει ένας κληρικός. Οταν τελικά κατάφεραν να στήσουν τη «Μιλιά», είχαν διάφορα επίπεδα διδασκαλίας με τέσσερις εκπαιδευτικούς αποσπασμένους από την Ελλάδα.
Με την κρίση όμως, έχασαν όλα όσα είχαν χτίσει με κόπο. Και δεν ήταν οι μόνοι: τον Νοέμβριο του 2011, με μια υπουργική απόφαση, από τα 1.000 αναγνωρισμένα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας έμειναν 100. Δύο από αυτά που έχασαν τότε την αναγνώριση ήταν και τα ΤΕΓ της Λωζάννης και της Γενεύης. Ο Μανόλης Λαδουκάκης, εκπαιδευτικός εκεί, κατάλαβε από την πρώτη στιγμή πως το σχολείο που λειτουργούσε ήδη 40 χρόνια για τα παιδιά της ομογένειας ήταν θέμα χρόνου να διαλυθεί: «Δεν χάσαμε όμως ούτε ένα λεπτό», εξηγεί στην «Κ». «Με την οικονομική βοήθεια 15 οικογενειών, ξεκινήσαμε να οργανωνόμαστε ώστε το σχολείο να λειτουργήσει χωρίς τη βοήθεια του κράτους από την επόμενη κιόλας χρονιά. Οι χορηγοί αυτοί δεν είχαν απαραίτητα παιδιά στο σχολείο, θεώρησαν όμως σχεδόν ανήθικο, από τη στιγμή που μπορούσαν, να μη στηρίξουν το σχολείο». Επτά χρόνια μετά, νιώθουν πως δικαιώνεται η γρήγορη αντίδρασή τους: τα άλλα ΤΕΓ στη χώρα με δυσκολία συνεχίζουν τη λειτουργία τους βασιζόμενα σε ένα κράτος που δεν μπορεί να αντεπεξέλθει.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Οργή και αγανάκτηση προκαλεί στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου το έγγραφο, που απέστειλε ο Δήμος Χερσονήσου και συγκεκριμένα η Αντιδημαρχία Τουρισμού, Πολιτισμού και Απασχόλησης στους Ξενοδόχους της ευρύτερης περιοχής της Χερσονήσου, ζητώντας τους εθελοντές ξενοδοχοϋπαλλήλους να «στηρίξουν» την Ελληνογερμανική Συνέλευση.
Ήδη το ΕΚΗ ζήτησε από την Επιθεώρηση Εργασίας, να πραγματοποιηθούν έλεγχοι καθ’ όλη την διάρκεια της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και στην περίπτωση που διαπιστωθεί ανασφάλιστη και «μαύρη» εργασία να επιμεληθούν ανάλογα προς τους διοργανωτές της Συνέλευσης.

Ηράκλειο: Αναταραχή για την Ελληνογερμανική Συνέλευση και τους "εθελοντές ξενοδοχοϋπαλλήλους"
11/10/2018
Σε ανακοίνωση του ΕΚΗ αναφέρεται:
"Ο Δήμος Χερσονήσου, ζητάει «την συμμετοχή 1 εώς 10 εθελοντών ατόμων, από ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής με πολύ καλή γνώση Γερμανικών, την περίοδο από 31 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου, ώστε να βοηθήσουν   κατά την διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου» Μάλιστα η Αντιδημαρχία Τουρισμού, Πολιτισμού και Απασχόλησης ζητάει από τους ξενοδόχους να γίνει αναλυτική αναφορά για τις ώρες, που θα εργαστεί ο κάθε εθελοντής αλλά και τις δυνατότητές του.
Η εν λόγω ενέργεια δεν είναι μόνο παράνομη, αλλά αποτελεί και μέγα πολιτικό ατόπημα της Δημοτικής Αρχής, αφού επιχειρείται η καταπάτηση Εργασιακών Δικαιωμάτων.
Θα πρέπει να καταλάβει ο Δήμος Χερσονήσου ότι  ο εθελοντισμός  αποτελεί μία εκδήλωση κοινωνικής συμπεριφοράς όπου το άτομο χωρίς το κίνητρο της υλικής ανταμοιβής προσφέρει τον ελεύθερο του χρόνο σε κάποιο κοινωνικό ή αθλητικό δρώμενο. Επίσης θα πρέπει να καταλάβουν οι συντάκτες του συγκεκριμένου εγγράφου ότι η οποιαδήποτε πρόσκληση για εθελοντισμό θα πρέπει να απευθύνεται στους εθελοντές και όχι στους εργοδότες τους, γιατί με αυτό τον τρόπο ο εθελοντισμός μετατρέπεται σε εξαναγκασμό.
Ήδη το ΕΚΗ ζήτησε από την Επιθεώρηση Εργασίας, να πραγματοποιηθούν έλεγχοι καθ’ όλη την διάρκεια της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και στην περίπτωση που διαπιστωθεί ανασφάλιστη και «μαύρη» εργασία να επιμεληθούν ανάλογα προς τους διοργανωτές της Συνέλευσης.
Παράλληλα, το ΕΚΗ εκφράζει την αντίθεσή του στην διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης (Ελληνογερμανική Συνέλευση) καθώς στην ατζέντα των ζητημάτων που θα τεθούν επί τάπητος, δεν συμπεριλαμβάνεται το μείζον ζήτημα των Γερμανικών Αποζημιώσεων.
Καλούμε τον Δήμο Χερσονήσου, ως βασικός διοργανωτής της εκδήλωσης να μην πραγματοποιηθεί η Ελληνογερμανική Συνέλευση ή να απαιτήσει στην θεματική ατζέντα να συμπεριληφθεί το θέμα των Γερμανικών Αποζημιώσεων.
Η Κρήτη μπορεί να είναι ένα φιλόξενο νησί, όμως έχει πληρώσει με αίμα την Γερμανική κατοχή. Έχουμε όλοι ευθύνη, τόσο οι φορείς όσο και η τοπική κοινωνία, να στηρίξουμε την προσπάθεια που γίνεται για τις Ελληνικές αποζημιώσεις.
Σήμερα, 11 Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης για τους Κρητικούς, που πλήρωσαν με το αίμα τους την αντίσταση που προέβαλαν στον Γερμανικό ζυγό, που την περίοδο της κατοχής επιχείρησε να στείλει Ηρακλειώτες στην Γερμανία για καταναγκαστικά έργα.
Μία ενέργεια, που επαναλαμβάνεται σήμερα με την μορφή του εθελοντισμού και για την οποία το ΕΚΗ δεν θα επιτρέψει να πραγματοποιηθεί", καταλήγει η ανακοίνωση.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Η Deutsche Telekom ξήλωσε το μνημείο με τα ονόματα των δολοφονημένων απο τους ναζί υπαλλήλων του ΟΤΕ.
Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2014
Μετά την απεργία της πρωτομαγιάς όπως αναφέρει ο συνάδελφος Λευτέρης Χατζηανδρέου Γ.Γραμματέας του σωματείου της τηλεφωνικής τότε «οι Ναζί Γερμανοί κατακτητές και οι Γερμανοί Δ/ντες είχαν σκυλιάσει δεν μπορούσαν να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και έτσι στις 3 του Μάη γερμανικά στρατεύματα μπλοκάρουν το μέγαρο της οδού Σταδίου το κέντρο του Πειραιά και το μέγαρο της οδού Κωλλέτη.
Συγκεντρώνουν όλο το προσωπικό και συλλαμβάνουν όσους προσέρχονται για εργασία και έχουν και ονομαστικό κατάλογο. Δυστυχώς συλλαμβάνονται 225 συνάδελφοι, τους οδηγούν στην Γκεστάπο της οδού Μέρλιν και στη συνέχεια στο Χαϊδάρι. Στο θάλαμο των μελλοθανάτων βρίσκονται 25 συνάδελφοι, ξεχωρίζουν 15 και τους οδηγούν στην Καισαριανή όπου και τους εκτελούν στις 7 Μάη 1944. Δύο ακόμα συνάδελφοι εκτελέστηκαν από τους γερμανούς».
Μετά από χρόνια τοποθετήθηκε στο ιστορικό κτίριο της Κωλλέτη μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα των 17 αντιφασιστών συναδέλφων.
Κάθε χρόνο στις 7 Μάη στον ίδιο χώρο γίνονταν εκδηλώσεις μνήμης προς τιμή των εκτελεσθέντων.
Όταν ανέλαβε τον ΟΤΕ η Deutsche Telekom, ένα από τα πρώτα καταστήματα που έκλεισε ήταν και το OTEshop της Κωλλέτη!
Από τότε «συνέπεσε και ο θάνατος του συναδέλφου Λευτέρη» σταμάτησαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τους εκτελεσμένους.
Η πλάκα με τα ονόματα βρίσκεται καταχωνιασμένη στα υπόγεια του κτιρίου.
Φέτος επίσης κανένας δεν θυμήθηκε από τη διοίκηση του ΟΤΕ, τα σωματεία και το Πολιτιστικό κέντρο να τιμήσει τη μνήμη τους.
Σε ότι αφορά τους ιδιοκτήτες του ΟΤΕ καταλαβαίνουμε τους λόγους. Κατανοούμε επίσης την απουσία και την αφωνία των εργατοπατέρων για τη θλιβερή επέτειο, δεν θέλουν να θυμίζουν στο αφεντικό τους «οικήια κακά». Με δεδομένο μάλιστα ότι κανένας Υπουργός, Διευθυντής κ.λ.π. δεν θα εμφανιζόταν για να βγάλουν τις ανάλογες φωτογραφίες, κατάπιαν το γεγονός.
Οι μόνοι που το θυμήθηκαν ήταν οι συνήθεις «γνωστοί άγνωστοι» της ΑΣΕ, οι οποίοιαναρτήσαμε πανό και καταθέσαμε στεφάνι.
Στεφάνι κατέθεσε επίσης και αντιπροσωπεία από το Κίνημα Συνταξιούχων που έγραφε:
Πόλεμος της μνήμης κατά της λήθης.
Αθάνατοι!
• Η θυσία των απεργών – αντιφασιστών εργαζομένων της τηλεφωνικής δεν μπορεί να σβήσει!
• Απαιτούμε να αποκατασταθεί ο χώρος με την πλάκα με τα ονόματα των ηρώων!
Ο ΟΤΕ ανήκει στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το γερμανικό
Έξω η Deutsche Telekom από τον ΟΤΕ
ΑΣΕ



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Γλέζος: “Είμαι με τον Λαφαζάνη και θα κατέβουμε μαζί στις εκλογές”
16/10/2018
Μόλις συμπλήρωσε τα 96 του χρόνια, μίλησε με αφορμή την ταινία «Ο τελευταίος Παρτιζάνος» – οδηγίες αντίστασης από τον Μανώλη Γλέζο» – Τι είπε για τη συμφωνία με τα Σκόπια, τον Στάλιν και το κατέβασμα της γερμανικής σημαίας – Τι είπε για τη δικαιοσύνη και τη δίκη της Χρυσής Αυγής
Με αφορμή το ντοκιμαντέρ «Ο τελευταίος Παρτιζάνος» – οδηγίες αντίστασης από το Μανώλη Γλέζο του Ανδρέα Χατζηπατέρα, ο Μανώλης Γλέζος παραχώρησε μία μοναδική συνέντευξη Τύπου, όπου μίλησε για τον Αλέξη Τσίπρα, το μακεδονικό, την ακροδεξιά αλλά και την αντίσταση.
Ο ανήσυχος, αιρετικός και μονίμως διαφωνών, Μανώλης Γλέζος, ο οποίος, μόλις συμπλήρωσε τα 96 του χρόνια, παραχώρησε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.
Το protothema.gr τον ρώτησε για τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα και την πολιτική του και εκείνος απάντησε: «Η Ελλάδα δεν είναι ο Τσίπρας», προσθέτοντας:
«Εγώ είμαι στην ομάδα του Λαφαζάνη και θα κατέβουμε στις εκλογές για να διεκδικήσουμε την ψήφο του ελληνικού λαού».
Ο Μανώλης Γλέζος, ένα σύμβολο αντίστασης, δεν παρέλειψε να δώσει τη δική του πρόταση στην οικονομική κρίση της Ελλάδας, τονίζοντας:
«Αν όλοι οι βουλευτές, οι πολιτικοί και οι υπουργοί φέρουν τα λεφτά τους πίσω και οι 15 εκατ. Έλληνες ομογενείς σ’ όλο τον κόσμο στείλουν από 1.000 ευρώ στους συγγενείς τους, τότε μ’ αυτές τις καταθέσεις μπορεί να ξεπεραστεί μεγάλο κομμάτι της οικονομικής κρίσης», συμπληρώνοντας: «Αν κάνουμε όλοι μας το χρέος μας απέναντι στην πατρίδα θα τα ξεπεράσουμε όλα. Εγώ μεγάλωσα στην Απείρανθο σε ένα μέρος, όπου μάθαμε όλοι να λέμε “όχι” στις εντολές των ανωτέρων», προσθέτοντας:
«Μάλιστα στα παλιά τα χρόνια οι κάτοικοι του χωριού έφτιαχναν το σπίτι κάθε νέου ζευγαριού».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την ακροδεξιά και ποια είναι η γνώμη του γι’ αυτήν, ο Μανώλης Γλέζος απάντησε: «Νομίζω ότι είναι υπερβολές, η μόνη κάθαρση που δεν έγινε είναι στο δικαστικό σώμα. Υπάρχουν φασιστικά στοιχεία στο δικαστικό σώμα, γι’ αυτό δεν έχει γίνει ακόμα η δίκη της Χρυσής Αυγής για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα».
Σε ερώτηση του protothema.gr για το θα υπάρξει σοσιαλισμός τα επόμενα 10, 50, 100 χρόνια, ο Μανώλης Γλέζος απάντησε:
«Όταν πήγε ο κήρυκας των Θηβαίων πήγε στην Αθήνα και ρώτησε ποιος είναι ο τύραννος εδώ, του απάντησαν ότι η Αθήνα δεν είχε τυράννους. Επειδή είμαι θαλασσινός, η ιστορία έχει πολλούς κάβους και θα τον περάσουμε και αυτόν τον κάβο». (εννοώντας, φυσικά, ότι κάποια στιγμή θα έρθει και ο σοσιαλισμός).
Σε άλλη ερώτηση του protothema.gr σχετικά με το αν η Σοβιετική ένωση ήταν σοσιαλιστική χώρα, ο Μανώλης Γλέζος απάντησε:
«Πολλά από όσα έγιναν εκεί δεν έγιναν με τη θέληση του σοβιετικού λαού. Σας θυμίζω την ιστορία του Ιωάννη Πασαλίδη, που επί Λένιν ήταν υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας. Ο Στάλιν είχε δώσει εντολή στους στρατιώτες να τον εκτελέσουν, όμως ο Λένιν τον εμπόδισε. Ο Πασαλίδης έφυγε από την Γεωργία, δραπέτευσε και πήγε στη Γερμανία κι όταν τον ξαναπήρε ο Στάλιν να επιστρέψει στο πόστο του εκείνος του είπε ότι όσο είσαι εσύ στη Σοβιετική Ένωση εγώ δεν πρόκειται να έρθω».
Ερωτηθείς για το Μακεδονικό, ο Μανώλης Γλέζος απάντησε: «Ο αδερφός της μάνας μου ήταν Μακεδονομάχος και μάλιστα είχε τραυματιστεί στον αγώνα του για τη Μακεδονία. Τα Σκόπια μπορούσαν να ζητήσουν να ονομαστούν Ελλάδα. Πού στηρίζονται όμως; Δεν υπάρχει καμία ιστορική συνέχεια με τους κατοίκους της περιοχής αυτής».
Όσο για την αντίσταση στη γερμανική κατοχή, ο Μανώλης Γλέζος έδωσε τη δική του απάντηση:
«Η Ελλάδα αντιστάθηκε 217 μέρες και η επόμενη ήταν η Νορβηγία με 60 μέρες. Με είχαν καλέσει στο μουσείο αντίστασης στην Κοπεγχάγη. Σε μία μεγάλη αίθουσα υπήρχε ένα άλογο. Φανταστείτε ότι για τους Δανούς, σύμβολο αντίστασης ήταν ο βασιλιάς τους που έκανε βόλτα κάθε μέρα στο βασιλικό κήπο, ενώ βρισκόταν υπό γερμανική κατοχή».
Σύμφωνα με τον Μανώλη Γλέζο τέσσερα είναι τα στοιχεία που συνθέτουν ένα έθνος.
«Αυτά είναι η γλώσσα του, οι παραδόσεις του και μέσα στις παραδόσεις βάζω και την εκκλησία, η άμεση δημοκρατία όπως κάναμε παλιά, στην αρχαία Αθήνα και η στάση του κλήρου. Αυτοί οι παράγοντες έσωσαν το έθνος».
Σε ερώτηση σχετικά με το αν ο Αντώνης Μοσχοβάκης (σ.σ. υπήρξε ιστορικός και κριτικός κινηματογράφου στην Αυγή και την Ελευθεροτυπία), ήταν στην ομάδα που κατέβασαν τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη, μαζί με τον Μανώλη Γλέζο και τον Απόστολο Σάντα, ο κ.Γλέζος απάντησε:
«Ο Αντώνης Μοσχοβάκης είναι ο πατέρας σας. Στο ραντεβού που έγινε εκείνη την ημέρα στην πλατεία ήταν και ο Αντώνης Μοσχοβάκης και όταν του είπαμε ότι σχεδιάζουμε να κατεβάσουμε τη σημαία εκείνος είπε ότι δεν καταλαβαίνει την αξία αυτού του εγχειρήματος και για ποιο λόγο το κάνουμε αυτό. Εμείς του είπαμε να μείνει έξω ώστε αν σκοτωθούμε να είναι μάρτυρας αυτής της αντιστασιακής πράξης» και πρόσθεσε: «Η ιδέα μας ήρθε επειδή ακούσαμε τον Χίτλερ να λέει ότι τώρα η Ευρώπη είναι ελεύθερη από τη γερμανική κατοχή και εγώ είπα: Τώρα θα σου δείξουμε εμείς αν η Ευρώπη είναι ελεύθερη».
Ερωτηθείς αν επί υπουργίας της Μελίνας Μερκούρη οι αρχαιολόγοι εμπόδισαν την ανασκαφή σε μία μυκηναϊκή κρήνη όπου ο Μανώλης Γλέζος είχε πετάξει τη σημαία, ο ίδιος απάντησε: «Δεν είναι έτσι. Επειδή το έδαφος που στηρίζεται η Ακρόπολη είναι σχιστολιθικό, το έδαφος είναι ευάλωτο σε κάθε ανασκαφή. Εγώ εμπόδισα την Μελίνανα συνεχίσει τις ανασκαφές για να μην πέσει η Ακρόπολη. Άλλωστε εκτιμώ ότι οι Γερμανοί βρήκαν τη σημαία και την πήραν μαζί τους».
Η ταινία «Ο τελευταίος Παρτιζάνος» – οδηγίες αντίστασης από τον Μανώλη Γλέζο θα προβληθεί στους κινηματογράφους στις 25 Οκτωβρίου.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



13/10/2018
Λογοκρισία στο facebook στις ΗΠΑ.
Το facebook κατέβασε 500 σελίδες και 250 λογαριασμούς με χιλιάδες ακόλουθους με απόψεις διαφορετικές του δημοσιογραφικού κατεστημένου με διάφορα προσχήματα. Οι θιγόμενοι δεν έχουν καμία νομική προστασία ενάντια τέτοιας αυθαιρεσίας απλά γιατί το μέσο είναι ιδιωτικό και όχι κρατικό για να ισχύει η πρώτη τροποποίηση του αμερικανικού συντάγματος περί ελευθερίας του λόγου.
Το μέλλον που έρχεται. Οι ιδιωτικές πολυεθνικές είναι υπεράνω συνταγμάτων.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Η λέξη αριστερός παράγεται από το άριστος!
(που παράγεται από το αρείων που σημαίνει καλύτερος)
Φάτε σκατά σκουλήκια δεξιοί.
Και αριστεροί και άριστοι και οι καλύτεροι!
Υπάρχει ποστ του αστοιχειωτου Αδωνη Γεωργιάδη ότι η ελληνική γλώσσα είναι σοφή και σαν απόδειξη αναφέρει ότι αριστερός σημαίνει γρουσούζης. Οπότε οι επικαλούμενοι την αριστεία τρώνε τον μπούλο.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



11/10/2018
Πίσω απο κάθε Ντακάπο, κάθε Nammos, καθε Luis Vuitton και γενικά κάθε σύμβολο του φιλελευθεράτου, μια κομπίνα ενός "επιτυχημένου" απατεώνα που έκλεβε το κράτος.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



11/10/2018
Πυρ και μανία είναι λέει οι χουνταιοι μετά τις δηλώσεις του στρατοκαυλου Καμμένου να γίνουν νέες αμερικανικές βάσεις σε τρεις περιοχές της Ελλάδας
Ποιοί οι συριζαιοι που μέρα νύχτα γλύφουν και προσκυνούν τους Αμερικανούς, και από αριστεροί μέσα σε ένα βράδυ με αντάλλαγμα τα μισθα και την εξουσία μεταμορφώθηκαν σε μια ακροδεξιά συμμορία που από την εποχή της χούντας έχει να δει η πατρίδα μας



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Είναι απλούστατο !
Με ευρώ,ο προϋπολογισμός σου καταρτίζεται σε ξένο συναλλαγμα,για όλα τα μεγέθη του !!!
Με εθνικό νόμισμα το μόνο μέγεθος που απαιτεί συναλλαγμα είναι οι εισαγωγές σου !!!
Τι δεν καταλαβαίνεις ???

Μόνο μια Κυβέρνηση με το Εθνικό Νόμισμα μπορει να εγγυηθει:
Κάθε Έλληνας δικαιούται να έχει δουλειά
Κάθε Έλληνας δικαιούται ένα έχει επαρκή μισθό και αξιοπρεπή βίο
Κάθε Έλληνας έχει δικαίωμα στην κατοικία
Κάθε Έλληνας δικαιούται να έχει, από την μέρα που θα γεννηθεί, ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.
Κάθε Έλληνας απόμαχος της εργασίας δικαιούται να έχει καλή σύνταξη και ήρεμη ζωή.
Κάθε Έλληνας δικαιούται να έχει υψηλή Παιδεία και Τεχνική Εκπαίδευση
Ποιά Μνημονική Κυβέρνηση του Ευρώ μπορεί να εγγυηθεί τα παραπανω; Καμία!



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Για όσους ΔΕΝ έγινε κατανοητό !
Εκτός από τα χρήματα για μια εργασία είναι και η ποιότητα ζωής (που εσκεμμένα κάποιοι ξεχνούν ) ,
8 ώρες εργασίας !
8 ώρες ανάπαυσης !
8 ώρες αναψυχής !
ΔΩΡΕΆΝ παιδεία , υγεία , διακοπές !
7 ώρες εργασίας την εβδομάδα !
5 ημέρες εργασίας την εβδομάδα !
5 εβδομάδες διακοπών το χρόνο



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



14/10/2018
η μία πλευρά να θρηνεί από τις 30 Μαρτίου και μόνο στη Λωρίδα της Γάζας 204 νεκρούς, ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά, και η άλλη πλευρά να θρηνεί έναν στρατιώτη του στρατού κατοχής (άρα νόμιμο στόχο) και μερικά στρέμματα καμένων καλλιεργειών, δλδ καμένες ντοματιές και κολοκυθιές vs σφαγμένων παιδιών.... κατά τα άλλα ''κινδυνεύει η ασφάλεια του Ισραήλ'', κατά τα άλλα είναι ''πόλεμος'', ''σύγκρουση'' και όχι ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ!



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Οι διαδηλωτές στη Νότια Κορέα καίνε το άγαλμα του Douglas MacArthur. Οι διαδηλωτές ζητούσαν την άμεση αποχώρηση όλων των αμερικανικών δυνάμεων από τη Νότια Κορέα και την ειρηνική επανένωση στην κορεατική χερσόνησο.

"Κατεβάστε τα είδωλα των δυνάμεων κατοχής!
Αποπυρηνικοποιηση του κόσμου!
Να απαγορεύεται ο στρατός των ΗΠΑ [από την Κορέα]! "



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



άλλων στην αγγλική εταιρία Πάουερ το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής του ηλεκτρικού ρεύματος σε Αθήνα και Πειραιά για 60 χρόνια!
Στο βιβλίο Ιστορίας Προσανατολισμού της Γ΄ Λυκείου το γεγονός παρουσιάζεται στο κεφάλαιο "Μεγάλες Επενδύσεις" περίπου ως "θείο δώρο", μαζί με ανάλογης ποιότητας συμβάσεις, όπως αυτήν της αμερικανικής ΟΥΛΕΝ για το νερό.
Έναν αιώνα μετά, γυρίζουμε έναν αιώνα πίσω. Η ενέργεια, το νερό και τα άλλα βασικά αγαθά ξεπουλήθηκαν ή ξεπουλιούνται, χωρίς πραγματικές αντιστάσεις. Αιτίες πολλές, η έλλειψη οποιασδήποτε αντίδρασης σε αυτά που εκατομμύρια νέοι και νέες μαθαίνουν ως "θέσφατα" στα σχολεία είναι μία από αυτές...
υ.γ. συχνες οι εξεγέρσεις κατά της Πάουερ... η ωρα για ανάλογες κατά του Σταθάκη και της παρέας του δεν έφτασε, ειναι καιρό εδω..



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



13/10/2018
Γόνος γνωστής πολιτικής οικογένειας και 2 εν ενεργεία αστυνομικοί, λέει το δελτίο, εμπλέκονται σε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών. Πως;; Ονόματα και φωτογραφίες;; Και τι το περάσατε ρε ρεμάλια;; Τι νομίζετε ότι είναι οι "φερόμενοι ως δράστες"; Ε;; Τίποτα αναρχοκομμουνιστές των Εξαρχείων, τίποτα φτωχομπινέδες απ το Κερατσίνι ή τίποτα Ρομά απ το Ζεφύρι;;



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ο Ορμπάν στρέφεται κατά των φτωχών Ούγγρων
14/10/2018
Ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτωρ Ορμπάν στρέφεται τώρα κατά των φτωχών Ούγγρων αφού η προπαγανδιστική εκστρατεία του φαίνεται πως έχει πετύχει τους στόχους της.
Σύμφωνα με νέο νόμο, που θα τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα 15 Οκτώβρη, το να είναι κάποιος άστεγος θα είναι πλέον ποινικό αδίκημα και μάλιστα αντισυνταγματικό. Συγκεκριμένα, όσοι άστεγοι εντοπίζονται και αρνούνται να πάνε σε κέντρα φιλοξενίας αστέγων, τότε θα αντιμετωπίζουν είτε καταναγκαστικά έργα, είτε τη φυλακή. Επιπλέον, μπορούν να τους κατασχέσουν και τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Χαρακτηριστικό του κλίματος μέσα στο οποίο πάει να εφαρμοστεί ο νόμος, είναι οι προκλητικές δηλώσεις του δήμαρχου της 10ης Περιφέρειας της Βουδαπέστης, Ρόμπερτ Κόβατς:
«Συμπεριφέρονται και ενεργούν με έναν τρόπο ενοχλητικό για τους άλλους ανθρώπους και μολύνουν τους δρόμους. Κάνουν την χρήση των δημοσίων χώρων αδύνατη, φοβίζουν και αηδιάζουν τους φυσιολογικούς ανθρώπους».
Ο νέος νόμος είναι η κορύφωση της χρόνιας προσπάθειας της κυβέρνησης Oρμπάν να ποινικοποιήσει τους άστεγους. Ήδη από το 2013 ψηφίστηκε νόμος στη βουλή που επέτρεπε στις τοπικές αρχές να ορίζουν απαγορευμένες ζώνες για τους αστέγους και να καταστρέφουν τα αυτοσχέδια καταλύματα τους, με πρόφαση την προστασία της δημόσιας τάξης, της ασφάλειας, της υγείας και των «πολιτισμικών αξιών».
Οι άθλιες συνθήκες των κέντρων φιλοξενίας αστέγων
Ο εκπρόσωπος του Ορμπάν, Ζόλταν Κόβατς, δήλωσε ότι η ουγγρική κυβέρνηση ξοδεύει περισσότερα χρήματα σε σχέση με πολλές κυβερνήσεις στη δυτική Ευρώπη για την έλλειψη στέγης. Ενώ παρουσίασε στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης για υπηρεσίες φροντίδας για τους άστεγους ανήλθε στα 9.1 δισεκατομμύρια φιορίνια (28 εκ. ευρώ) το 2018, που περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση κέντρων στέγασης για άστεγους.
Ποια είναι όμως η πραγματική εικόνα;
Η Βουδαπέστη βρίσκεται στη 12η θέση στη λίστα με τους περισσότερους άστεγους στο κόσμο με 10.000 άστεγους, ενώ συνολικά στην Ουγγαρία ζουν 50.000 άστεγοι. Σύμφωνα με την επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το 1/3 των αστέγων μένει στο δρόμο, ενώ 2/3 ζουν σε κέντρα στέγασης έκτακτης ανάγκης, τα οποία όμως δεν επαρκούν για να φιλοξενήσουν όλους τους άστεγους της Ουγγαρίας.
Την ίδια ώρα οι συνθήκες στα κέντρα αυτά, μόνο συνθήκες «φιλοξενίας» δεν είναι. Ανεπαρκής αριθμός κρεβατιών και ακατάλληλο περιβάλλον από άποψη υγιεινής συνθέτουν την άθλια εικόνα των κέντρων, οδηγώντας πολλούς άστεγους να προτιμούν να μένουν στο δρόμο, παρά εκεί. Σύμφωνα με τον Guardian, σε κέντρο αστέγων με 130 κρεβάτια κοιμούνται μέχρι και 300 άτομα, ενώ πολλές φορές οι άστεγοι αρνούνται να μείνουν εκεί φοβούμενοι μην κολλήσουν ψείρες που υπάρχουν παντού!
Τι κάνει λοιπόν η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα; Απολύτως τίποτα! Μέσα σε ένα πλαίσιο παραλογισμού, η κυβέρνηση Ορμπάν θέλει να εξαφανίσει τους άστεγους χωρίς φτιάξει επαρκείς δομές για να φιλοξενηθούν. Πολύ περισσότερο, θέλει να εξαφανίσει τους αστέγους χωρίς να αντιμετωπίζει τις αιτίες που οδηγούν τους ανθρώπους να γίνουν άστεγοι (ανεργία, φτώχεια, ψυχικές ασθένειες, ναρκωτικά, κτλ). Το μόνο «αποτέλεσμα» μιας τέτοιας πολιτικής θα είναι η καταστολή των αστέγων, και η ώθηση τους σε λιγότερα «φανερά» μέρη της πόλης, τα οποία όμως είναι πολύ πιο επικίνδυνα για αυτούς.
«Χριστιανική» απανθρωπιά
Μέσα σε αυτό το κλίμα μίσους και ρατσισμού, ο Ορμπάν δήλωσε πρόσφατα πως εκπροσωπεί τη «Χριστιανική δημοκρατία».
Μάλιστα! Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι βρίσκουμε πολύ «χριστιανικό» το να ποινικοποιείς και να βάζεις στο περιθώριο τους κατατρεγμένους της κοινωνίας…



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Πλούσια και δημιουργικη συζήτηση με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Τιμ Άντερσον "Ο βρώμικος πόλεμος ενάντια στη Συρία" πραγματοποιηθηκε χθες στο αμφιθέατρο Γκίνη του Πολυτεχνείου και την παρακολούθησαν σχεδον 100 σύντροφοι-ισσες φίλοι και φίλες. Κατα τη διάρκεια της εκδήλωσης επιχείρησαν αποτυχημενη "παρέμβαση" άτομα με σημαίες του FSA, στους οποίους παρά την αντικινηματική τους συμπεριφορά τούς δόθηκε ο λόγος και στη συνέχεια αποχώρησαν χωρίς φυσικά να καταφέρουν να διακόψουν τη συζήτηση. Εξυπακούεται ότι είμαστε πλήρως ενημερωμένοι για τις απόψεις των οπαδών του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ, τις μοναρχίες του κόλπου και της Τουρκίας FSA και ως εκ τουτου δεν έχουμε τιποτα να φοβηθούμε από το να τις ακούσουμε και δια ζώσης. Η "πάρεμβαση" έληξε σκίζοντας στα μουλωχτά τις αφίσες της εκδήλωσης στην πύλη του Πολυτεχνείου επί της Στουρνάρα, αποκαλύπτοντας και τις πραγματικές προθέσεις της συγκεκριμένης ομάδας.

Οι εκδόσεις Κόκκινη Ορχήστρα παρουσιάζουν το βιβλίο του Τιμ Άντερσον "Ο βρώμικος πόλεμος ενάντια στη Συρία"
Ομιλητές:
- Π.Γ. εκδόσεις Red n' Noir
- Κώστας Γούσης, Αναμέτρηση, μέλος αποστολής που επισκέφτηκε τη Συρία
- Γιάννης Ραχιώτης, Αγωνιστική Πανελλαδική Κίνηση Δικηγόρων, μέλος αποστολής που επισκέφτηκε τη Συρία
- Παναγιώτης Καρυστινός, Εκδόσεις Κόκκινη Ορχήστρα
Θα προβληθεί βίντεο χαιρετισμού από τον συγγραφέα για την έκδοση του βιβλίου του στα ελληνικά και ένα ακόμα βίντεο για τις σχέσεις της συριακής αντιπολίτευσης με τα αντιδραστικά καθεστώτα του κόλπου και τον ιμπεριαλισμό. Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, 7μμ, Πολυτεχνείο, Κτίριο Γκίνη

Εχθές είχε παρουσίαση στο Πολυτεχνείο, το βιβλίο του Τιμ Αντερσον "Ο βρώμικος πόλεμος στην Συρία", που είναι μεταφρασμένο από την ΚΕΔ (Κομμουνιστικη Επαναστατικη Δραση).
Δυστυχώς, γνωρίζοντας πως θα γίνει πέσιμο στην εκδήλωση και γνωρίζοντας το πόσο ύπουλοι είναι, επέλεξα να μείνω σπίτι για να προφυλαχτώ , μιας και αποτελώ στόχο για την Αντιιμπεριαλιστική - Αντιφασιστική στάση που έχω κρατήσει όλα αυτά τα χρόνια, που κόντρα σε όλους και σε όλα, επέλεξα να υποστηρίξω την αλήθεια σε Συρία και σε Ουκρανία.
Πράγματι το πέσιμο έγινε από μία ομάδα ατόμων, που για άλλη μία φορά χρησιμοποίησε τους λαθρομεταναστες, προσπαθώντας να χαλάσει αυτή την εκδήλωση, μία προσπάθεια που τελικά απέτυχε παταγωδώς.
Θέλω να στείλω τους αγωνιστικούς μου χαιρετισμούς σε όλους τους συντρόφους συμμετείχαν στην χθεσινή εκδήλωση και που από τα κάτω, ξαναχτίζουν το Αντιιμπεριαλιστικό κίνημα πάνω σε σωστές βάσεις και πλέον αποτελούν ένα απροσπέραστο τοίχος.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Πατριάρχης Σερβίας: Καταστροφική η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ουκρανία
 Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2018, 12:04
Ως «καταστροφική κίνηση» χαρακτήρισε ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος την απόφαση του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης να εκχωρήσει αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας.
«Σήμερα, η Εκκλησία μας βρίσκεται ενώπιον ενός μεγάλου πειρασμού. Ο πρώτος μας ιεράρχης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης (Βαρθολομαίος), υπέκυψε στον πειρασμό να λάβει μια απόφαση που μπορεί να καταστεί καταστροφική για την Εκκλησία, να κάνει κάτι, για το οποίο δεν έχει δικαίωμα, να αναγνωρίσει τη σχισματική εκκλησία και ακόμη να της δώσει αυτοκεφαλία» σημείωσε ο Ειρηναίος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας τη Δευτέρα.
Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι πρόκειται για μια κίνηση πρωτοφανή για την Ορθόδοξη Εκκλησία.
«Πιστεύω ότι όλες οι (Ορθόδοξες) Εκκλησίες θα επισημάνουν ότι η απόφαση είναι καταστροφική, προκειμένου να αποφύγουν τον καταστροφικό θρησκευτικό διχασμό. Μακάρι ο Κύριος να μας σώσει από αυτόν τον πειρασμό» είπε ακόμη ο Ειρηναίος.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Συνδιάσκεψη της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε να χορηγήσει αυτοκεφαλία στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και να επαναφέρει τον σχισματικό Πατριάρχη Φιλάρετο στην κανονικότητα της Εκκλησίας αλλά και τον σχισματικό Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Μαλέτιτς, της λεγόμενης «Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας». Παράλληλα, χθες, η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αποφάσισε τη διακοπή κάθε δεσμού με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Αντιδράσεις από οργανώσεις για τον νόμο που απαγορεύει οι άστεγοι να κοιμούνται στους δρόμους
 Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018, 16:11
Ένας αυστηρός νέος νόμος, που απαγορεύει οι άστεγοι να κοιμούνται στους δρόμους της Ουγγαρίας, τέθηκε σήμερα σε ισχύ, προκαλώντας επικρίσεις από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίες τον χαρακτηρίζουν «απάνθρωπο».
Ο νόμος, ο οποίος τίθεται σε ισχύ έπειτα από μια συνταγματική αναθεώρηση που εγκρίθηκε τον Ιούνιο και χαρακτηρίζει έγκλημα τον ύπνο στον δρόμο, δίνει στην αστυνομία την εξουσία να διατάσσει τους άστεγους να πηγαίνουν σε καταφύγια. Αν παρακούσουν τρεις φορές μέσα σε διάστημα 90 ημερών, η αστυνομία μπορεί να τους θέσει υπό κράτηση και να καταστρέψει τα υπάρχοντά τους.
Η δεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν έχει υποστηρίξει πως ο νέος νόμος στοχεύει στο να προσφερθούν στους άστεγους κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και έχουν εξοικονομηθεί χρήματα για να τους βοηθήσουν.
Όμως ο Γκάμπορ Ιβάνι, ο οποίος ηγείται της οργάνωσης Oltalom (Καταφύγιο) που διαχειρίζεται καταφύγια αστέγων με 600 κλίνες στη Βουδαπέστη, δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν διεξήγαγε έναν διάλογο με τις φιλανθρωπικές οργανώσεις πριν υιοθετήσει τη νομοθεσία.
«Ο νόμος αυτός χρησιμεύει για να τρομάξει τους άστεγους ώστε να φύγουν από τους δρόμους», δήλωσε ο Ιβάνι. «Είναι φοβισμένοι και δεν ξέρουν τι να κάνουν. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί αύριο».
Οι άστεγοι είχαν σχεδόν εξαφανιστεί σήμερα το πρωί από τις υπόγειες διαβάσεις στο κέντρο της Βουδαπέστης.
Η κυβέρνηση λέει πως έχει διαθέσει για την περίθαλψη των αστέγων σχεδόν 9 δισεκατομμύρια φιορίνια (27,76 εκατομμύρια ευρώ) στον προϋπολογισμό της για το 2018, συν επιπλέον 300 εκατομμύρια φιορίνια για την επέκταση των καταφυγίων.
«Πιστεύουμε πως είναι ανάγκη να δώσουμε στους αστέγους επιπλέον βοήθεια και όχι επιπλέον δικαιώματα», δήλωσε το Σάββατο σε δημοσιογράφους ο υφυπουργός Μπενς Ρετβάρι, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο HirTv.
Ο Ρετβάρι είπε πως επιπλέον βοήθεια θα είναι διαθέσιμη από σήμερα, Δευτέρα, χωρίς όμως να επεκταθεί.
Την Κυριακή περίπου 500 διαδηλωτές διαδήλωσαν κατά του νόμου έξω από το ουγγρικό κοινοβούλιο.
«Πιστεύω πως είναι ντροπή ... ότι ποινικοποιούν την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι άνθρωποι αυτοί», είπε η Ανιές Μερένι, μία από τους διαδηλωτές.
Μια οργάνωση ακτιβιστών με την ονομασία «Varos Mindenkie» (που σημαίνει «η πόλη είναι για όλους») ανέφερε σε δήλωση: «(Η συνταγματική αναθεώρηση) επιτρέπει στις αρχές από τις 15 Οκτωβρίου να διώκουν τους πιο αδύναμους ανθρώπους με ένα ευρύ φάσμα εργαλείων».



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Τοπικες Εκλογές σε Βέλγιο
 ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.—
Τις πολιτικές διεργασίες στην Ευρώπη, με υποχώρηση των παραδοσιακών σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων και αύξηση «εναλλακτικών» επιλογών του κεφαλαίου, όπως οι Πράσινοι, επιβεβαίωσαν και οι προχτεσινές τοπικές εκλογές στο Βέλγιο. Οι Οικολόγοι - Πράσινοι (Ecolo) σημείωσαν σημαντική άνοδο σε όλη τη χώρα - σε βάρος των σοσιαλιστών - ενώ σε δέκα δήμους είχε επιβεβαιωθεί ότι πλειοψήφησε «πράσινος συνδυασμός» και αναμένονταν τα αποτελέσματα για άλλους 4-5 δήμους. Στο δήμο των Βρυξελλών οι επικεφαλής των Πρασίνων, του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του συνδυασμού «Αλλαγή.Βρυξέλλες» (Change.Brussels), που προέρχεται βασικά από το Φλαμανδικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, ανακοίνωσαν πως θα αναλάβουν τη διοίκηση.
Επίσης, άνοδο ειδικά στην Φλάνδρα σημείωσε το εθνικιστικό «Vlaams Belang», το οποίο σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο δείχνει να «επανακάμπτει δυναμικά».
Το Κόμμα Εργατών Βελγίου (PTB) είχε αύξηση (αρκετές φορές πάνω από 10% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές) σε όλους τους δήμους Βρυξελλών και Βαλλονίας, καταγράφοντας ποσοστά από 11% έως 16%, ενώ στη Φλάνδρα κατέγραψε ποσοστά από 1,7% έως 8,7%. Επίσης κατέβασε ψηφοδέλτια σε αρκετούς δήμους που στις προηγούμενες εκλογές δεν είχε κατεβάσει.