Γάλλοι διαδηλωτές συνελήφθησαν στο Ισραήλ
Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2010, 15:55
Συνολικά εννέα άνθρωποι, ανάμεσά τους και Γάλλοι, «συνελήφθησαν σήμερα από την ισραηλινή αστυνομία στη μεθοριακή διάβαση Καλάντια, από την Ιερουσαλήμ προς τη Δυτική Όχθη, ενώ διαδήλωναν υπέρ των Παλαιστινίων», δήλωσε ο εκπρόσωπος των αστυνομικών, Μίκι Ρόζενφελντ μιλώντας με το Γαλλικό πρακτορείο.
«Αρκετοί διαδηλωτές, που λιθοβολούσαν τους αστυνομικούς, επιχείρησαν να περάσουν μέσα στο Ισραήλ, οπότε συνελήφθησαν», ειπε τα ψεματα του ο σιωναζι μπατσος, ο Ρόζενφελντ.
Παλαιστινιακές πηγές, από την πλευρά τους, αναφέρθηκαν σε «Γάλλους», ανάμεσα στους 9 συλληφθέντες διαδηλωτές.
Ινδία: Καταδίκη μαχητή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2010, 07:20
Η Διεθνής Αμνηστία επέκρινε την απόφαση ινδικού δικαστηρίου να επιβάλει ποινή ισόβιας κάθειρξης στον γιατρό και μαχητή για τα ανθρώπινα δικαιώματα των ιθαγενών, Μπιναγιάκ Σεν, με την κατηγορία της υλικής υποστήριξης σε Μαοϊκούς αντάρτες.
«Η ποινή ισόβιας κάθειρξης που επιβλήθηκε στο Σεν παραβιάζει τα διεθνή πρότυπα όσον αφορά την διεξαγωγή μιας δίκαιης δίκης και είναι πιθανό να πυροδοτήσει εντάσεις στην περιοχή που πλήττεται από τη σύρραξη», ανέφερε ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού.
Ο Σεν τον οποίο συνέλλαβαν το 2007 κατηγορούμενος για σχέσεις με τους Μαοϊκούς αντάρτες ασκούσε την ιατρική βοηθώντας ιθαγενείς στο Τσάτισγκαρ για πάνω από δύο δεκαετίες.
Η Διεθνής Αμνηστία υποστήριξε ότι οι κατηγορίες σε βάρος του Σεν έχουν πολιτικά κίνητρα και ο στόχος είναι να κατατρομοκρατηθούν μαχητές για τα ανθρώπινα δικαιώματα που παρέχουν ειρηνικά βοήθεια σε πολίτες.
Το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) χαρακτήρισε την καταδίκη "παρωδία δικαιοσύνης" και τόνισε ότι ακτιβιστές στοχοποιούνται από την αστυνομία και κατασκευάζονται στοιχεία σε βάρος τους.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να καταπνίξει την εξέγερση των μαοϊκών ανταρτών με εκτεταμένες επιχειρήσεις από το Νοέμβριο του 2009. Οι αντάρτες επιχειρούν σε μερικές από τις πιο φτωχές περιοχές της χώρας, όπου ζουν κυρίως φυλές. Σχεδόν ελέγχουν 34 περιφέρειες, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Τουλάχιστον 1.152 αντάρτες, στρατιώτες και άμαχοι έχουν σκοτωθεί σε επεισόδια βίας τα οποία σχετίζονται με τις αρχές από τον Ιανουάριο του 2010, σύμφωνα με το South Asia Terrorism Portal.
Θα δικαστούν για προδοσία στη Ζιμπαμπουε βάσει αποκαλύψεων του WikiLeaks;
Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2010, 08:23
Ο Γενικός Εισαγγελέας της Ζιμπάμπουε Γιοχάνες Τομάνα σχεδιάζει να συστήσει μια επιτροπή η οποία θα ερευνήσει το ενδεχόμενο να ασκηθούν διώξεις για εσχάτη προδοσία εναντίον πολιτικών στη χώρα μετά την δημοσιοποίηση διπλωματικών τηλεγραφημάτων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από το WikiLeaks κατά τα οποία φέρονται να βρίσκονταν σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ.
Η κίνηση μοιάζει να έχει στόχο και τον πρωθυπουργό της χώρας Μόργκαν Τσβανγκιράι, καθώς εγχώρια ΜΜΕ ανέφεραν ότι το κόμμα ZANU-PF απαίτησε να διεξαχθεί επίσημη έρευνα για τις συναντήσεις και τις συζητήσεις του με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Χαράρε.
Σε ένα από τα τηλεγραφήματα ο Τσβανγκιράι φέρεται να είπε ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν ήθελαν «ειλικρινά» την άρση των Δυτικών κυρώσεων σε βάρος του ZANU-PF, παρότι απηύθυναν σχετική έκκληση.
Ο Τομάνα είπε χθες Σάββατο ότι θα ορίσει μια ομάδα πέντε νομικών για να ερευνήσει εάν και κατά πόσον όσα αποκαλύπτονται στα τηλεγραφήματα που δημοσιοποίησε το WikiLeaks παραβιάζουν το Σύνταγμα της Ζιμπάμπουε.
«Τα τηλεγραφήματα που δημοσίευσε το WikiLeaks μοιάζουν να καταδεικνύουν μια προδοτική συνεργασία ανάμεσα σε πολίτες της Ζιμπάμπουε και χώρες που επιδεικνύουν επιθετικές διαθέσεις, ειδικά τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε σε ανακοινωθέν του ο Τομάνα.
«Θα δώσω άμεσα εντολές σε μια ομάδα δικηγόρων να εξετάσει τα ζητήματα που προκύπτουν από τις [αποκαλύψεις που έκανε το] WikiLeaks».
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στον Τομάνα την Τρίτη, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειές του «υποσκάπτουν τους δημοκρατικούς θεσμούς» της χώρας της Αφρικής.
Ο Τομάνα αντέτεινε ότι οι κυρώσεις αποτελούν επίθεση εναντίον της Γενικής Εισαγγελίας, των θεσμών και του Συντάγματος της Ζιμπάμπουε.
Ο Τσβανγκιράι αρνήθηκε να σχολιάσει όσα περιέχονται στα τηλεγραφήματα που δημοσιοποίησε το WikiLeaks. Οι σύμβουλοί του λένε ότι δεν ισχύουν όσα τα αποδίδονται και περιγράφουν την υπόθεση ως «προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό» από το κόμμα του προέδρου.
Το ZANU-PF του Μουγκάμπε ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση οφείλει να καταρτίσει νόμο που θα καθιστά συνώνυμες με το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας τις εκκλήσεις για την επιβολή κυρώσεων στη χώρα.
Το MDC του Τσβανγκιράι υποστηρίζει αντίθετα ότι η κυβέρνηση πρέπει να ερευνήσει τις αποκαλύψεις σε βάρος ανώτατων στελεχών της κυβέρνησης και ανθρώπων που βρίσκονται κοντά στον Μουγκάμπε, περιλαμβανομένης της συζύγου του Γκρέις, που φέρεται να κέρδισε χρήματα από παράνομες δοσοληψίες διαμαντιών από το αδαμαντωρυχείο Τσιάντζουα, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Οι αποκαλύψεις του WikiLeaks κλιμάκωσαν κι άλλο την ένταση στους κόλπους της κυβέρνησης εθνικής ενότητας που συγκρότησαν το 2009 οι Μουγκάμπε και Τσβανγκιράι, με το ZANU-PF να τονίζει ότι τα τηλεγραφήματα των διπλωματών των ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό του ότι ο Τσβανγκιράι και το MDC συνεργάζονταν με την Δύση για να ανατρέψουν τον πρόεδρο.
Το WikiLeaks δημοσιοποίησε αρκετά τηλεγραφήματα του διπλωματικού προσωπικού των ΗΠΑ για τη Ζιμπάμπουε, περιλαμβανομένου ενός το οποίο φέρει έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους του Τσβανγκιράι να ζητά τη βοήθεια της Ουάσινγκτον προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για να εξαγοραστούν οι επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας, που θεωρούνται πιστοί στον Μουγκάμπε και το ZANU-PF.
Άλλο τηλεγράφημα αναφέρεται στο ότι ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν είχε «προσφέρει» στον Μουγκάμπε μια συμφωνία βάσει της οποίας θα μπορούσε να παραιτηθεί και να ζήσει «με ασφάλεια» σε κάποια «ασφαλή» χώρα, κάτι που ο 86χρονος πρόεδρος της Ζιμπάμπουε απέρριψε κατηγορηματικά.
Αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους βλέπει ο υπ. Εμπορίου του Ισραήλ
Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2010, 17:40
Ο Ισραηλινός υπουργός του Εμπορίου, Μπεν Ελιέζερ, των Εργατικών, προϊδέασε σήμερα ότι εφόσον καρκινοβατούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες, μέχρι την πρωτοχρονιά του '12 όλος ο κόσμος, «συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών» , θα μπορούσε να έχει αναγνωρίσει το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Οι δηλώσεις γίνονται λίγο αφότου Βραζιλία, Βολιβία, Αργεντινή, Ισημερινός και Ουρουγουάη αναγνώρισαν ή πρόκειται να αναγνωρίσουν ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, με διεθνή όριά του εκείνα της αρχής του 1967.
Το Ισραήλ επιδιώκει να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος, σε γειτονία του εβραϊκού κράτους, μόνον στο τέλος διαπραγματεύσεων, η ευόδωση των οποίων ξεκίνησε το 1991, όμως «καθυστερεί σε επικίνδυνο βαθμό», όπως επισημαίνουν πολλοί διεθνείς αναλυτές.
Η Παλαιστινιακή Αρχή επιδιώκει να αναβαθμιστεί η διπλωματική της αντιπροσώπευση, κάτι που έχει ήδη γίνει στη Νορβηγία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Γαλλία.