Ο αντικομμουνισμός στην Ευρώπη δεν θα περάσει!
Με κοινή τους ανακοίνωση, 38 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα καταδικάζουν τη νέα πρόκληση των 6 υπουργών Εξωτερικών από χώρες της ΕΕ
Mε κοινή τους ανακοίνωση, 38 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα της Ευρώπης καταδικάζουν την προκλητική και εξοργιστική ενέργεια των υπουργών Εξωτερικών των Βουλγαρίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Ουγγαρίας, Ρουμανίας και Τσεχίας να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καθιερώσει σε όλη την ΕΕ ποινικές διώξεις σε βάρος όσων δεν αναγνωρίζουν τις καμπάνιες για το ξαναγράψιμο της Ιστορίας και την ποινικοποίηση των κομμουνιστών και του κομμουνισμού.
Τα κόμματα που υπογράφουν
Τα κόμματα που υπογράφουν την κοινή ανακοίνωση είναι τα εξής: ΚΚ Αζερμπαϊτζάν, ΚΚ Αρμενίας, Κόμμα Εργατών Βελγίου, ΚΚ Βουλγαρίας, Κόμμα των Βούλγαρων Κομμουνιστών, ΚΚ Βρετανίας, Νέο ΚΚ Βρετανίας, Γερμανικό ΚΚ, ΚΚ της Δανίας, ΚΚΕ, ΚΚ Εσθονίας, ΚΚ Ιρλανδίας, ΚΚ των Λαών της Ισπανίας, Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών, ΚΚ Καζακστάν, ΑΚΕΛ Κύπρου, Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, ΚΚ Λευκορωσίας, ΚΚ Λουξεμβούργου, ΚΚ Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), ΚΚ Μάλτας, ΚΚ Νορβηγίας, Νέο ΚΚ Ολλανδίας, Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα, Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας, KK Ουκρανίας, ΚΚ Πορτογαλίας, ΚΚ Πολωνίας, Ρουμανικό ΚΚ, ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, Ενωση Κομ. Κομμάτων ΚΚΣΕ, Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ενωσης, ΚΚ Σουηδίας, Κόμμα Σέρβων Κομμουνιστών, ΚΚ Σλοβακίας, ΚΚ Τουρκίας, ΚΚ Φινλανδίας.
ΠΕΚΙΝΟ.-- Νέους βαλλιστικούς πυραύλους σχεδιάζει να αναπτύξει η Κίνα, ικανούς να βυθίσουν ακόμα και αεροπλανοφόρο, σύμφωνα με πληροφορίες.
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΒΟΛΙΒΙΑ
Αμοιβαία συνεργασία
ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Τη σύσταση του ταμείου «Σιμόν Μπολίβαρ» για την ανακούφιση και την αρωγή των πληγέντων των πλημμυρών, που θα έχει κεφάλαιο ύψους 10 δισεκατομμυρίων μπολίβαρ - περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια - και στόχο την οικοδόμηση 2.200 συγκροτημάτων κατοικιών για τη στέγαση των πλημμυροπαθών και την αποκατάσταση των ζημιών, ανακοίνωσε προχτές ο πρόεδρος της χώρας Ούγκο Τσάβες.
Παράλληλα από κοινού με τον ομόλογό του, πρόεδρο της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, που πραγματοποίησε επίσκεψη στη Βενεζουέλα, σημείωσαν ότι τα «σχέδια των ΗΠΑ για κυριαρχία στη Λατινική Αμερική αποτυγχάνουν», καθώς «πλέον δεν είναι σε θέση να συνεχίσουν την επιβολή και την κυριαρχία καθώς η πολιτική τους αποτυγχάνει». «Μας νίκησαν στην Ονδούρα», τόνισε ο Μοράλες, αλλά υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ απέτυχαν το 2002 στη Βενεζουέλα, το 2008 στη Βολιβία και το 2010 στο Εκουαδόρ.
Παράλληλα, ο πρόεδρος Τσάβες τόνισε ότι η Μπολιβαριανή Συμμαχία για την Αμερική (ALBA) θέτει «νέο πρότυπο στη γεωπολιτική της ηπείρου» και επιβεβαίωσε ότι συγκάλεσε συνεδρίασή της στις αρχές τους 2011, όπου θα συμμετάσχουν οι υπουργοί και αρχηγοί κρατών.
ΤΥΝΗΣΙΑ
Διογκώνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια
TYNΙΔΑ.-- Νέα μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε, χτες, στην πρωτεύουσα της Τυνησίας υπό την αιγίδα εργατικών συνδικάτων και με κύριο αίτημα τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους ολοένα περισσότερους άνεργους νέους, συνήθως αποφοίτους ανώτατων σχολών. Η χτεσινή συγκέντρωση οργανώθηκε από τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των εργαζομένων στην υγεία, στα ασφαλιστικά ταμεία και στα ταχυδρομεία υπό την αιγίδα της Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας της χώρας. Και αυτή η συγκέντρωση, όμως, σημαδεύτηκε από επεισόδια καθώς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να διαλύσουν τους διαδηλωτές με γκλομπς και δακρυγόνα.
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν, στα μέσα του μήνα, από την πόλη Σίντι Μπουζίντ, όπου ο 26χρονος Μουχάμαντ Μπουαζίντι - απόφοιτος ανώτερης σχολής πληροφορικής - αποπειράθηκε να αυτοπυρποληθεί (νοσηλεύεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση) απελπισμένος, επειδή η τοπική αστυνομία κατέσχεσε τον πάγκο με τα λιγοστά λαχανικά που πουλούσε για να ζήσει. Ακολούθησε η αυτοκτονία με ηλεκτροπληξία ενός ακόμη νέου, απελπισμένου από τη μακροχρόνια ανεργία. Οι ειδήσεις έγιναν γνωστές γρήγορα και πυροδότησαν κύμα διαμαρτυριών, συχνά με την υποστήριξη των συνδικάτων, σε σειρά από πόλεις: Καϊρμάν, Σους, Σφαξ, Μεντενίν, παρά το γεγονός ότι τέτοιου είδους διαμαρτυρίες δε συνηθίζονται στη χώρα που κυβερνάται «διά της πυγμής» από τον Πρόεδρο Μπεν Αλι και όπου δεν επιτρέπονται αντιπολιτευτικές δραστηριότητες.
Η χώρα συχνά παρουσιάζεται ως μία από τις χώρες με τους υψηλότερους δείκτες ανάπτυξης και ως παράδειγμα προς μίμηση, καθώς εδώ και χρόνια ακολούθησε τις «συνταγές» της πολιτικής της φιλελευθεροποίησης των αγορών. Σειρά μέτρων ελήφθησαν, όπως η περικοπή των κρατικών βοηθημάτων, οι ιδιωτικοποιήσεις κρατικών υπηρεσιών, οι πωλήσεις μεγάλων εδαφικών εκτάσεων σε ξένους επενδυτές, η διευκόλυνση ξένων επενδυτών μέσα από φοροαπαλλαγές κ.ο.κ. Ολα αυτά οδήγησαν σε εξαθλίωση μεγάλο μέρος του πληθυσμού και κυρίως τη νεολαία, της οποίας τα ποσοστά ανεργίας είναι δυσθεώρητα, ενώ την ίδια στιγμή ολόκληροι τομείς της οικονομίας έφτασαν να ελέγχονται από, κατά κύριο λόγο, ξένα μονοπώλια.
ΠΑΡΑΓΟΥΑΝΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
Αρση κριτικής υποστήριξης προς την κυβέρνηση Λούγκο
Την άρση της κριτικής υποστήριξης προς την κυβέρνηση του προέδρου Φερνάντο Λούγκο αποφάσισε και κοινοποιεί με ανακοίνωσή της στις 19/12, η Κεντρική Επιτροπή του Παραγουανού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΠΚΚ), σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση Λούγκο έχει αθετήσει το μεγαλύτερο μέρος των κυβερνητικών της δεσμεύσεων και της συμφωνίας που υπέγραψε».
Στην ανακοίνωση αυτή αναφέρονται τα βασικά σημεία της συμφωνίας από το 2008 για: εμβάθυνση της δημοκρατίας, της εθνικής κυριαρχίας με έμφαση στο ζήτημα της ενέργειας και την αγροτική μεταρρύθμιση. Οπως σημειώνεται: «Η νίκη του Λούγκο απελευθέρωσε την πολιτική σκηνή και άνοιξε τις δυνατότητες για δημοκρατική αλλαγή, ενώ προχώρησε σε σειρά θετικών μέτρων όσον αφορά τη συμμετοχή του λαού σε όργανα λήψης αποφάσεων, τη δημόσια υγεία και την κοινωνική περίθαλψη, την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με τη Βραζιλία για το φράγμα του Ιταϊπού, την αρωγή και στήριξη των φτωχών και τα προγράμματα για τα παιδιά και τους εφήβους των δρόμων.
Ωστόσο, από τα τέλη του 2009, πολλαπλασιάζονται συνεχώς οι σαφέστατες ενδείξεις για συντηρητική στροφή της κυβέρνησης, με την προώθηση νόμων όπως ο αντιτρομοκρατικός και την ολοένα και μεγαλύτερη παρέμβαση της κυβέρνησης και της πρεσβείας των ΗΠΑ στην πολιτική και τις αποφάσεις κρίσιμων υπουργείων, όπως το Εσωτερικών και Εξωτερικών, αλλά και το Δικαστικό σύστημα. Με την πολιτική καταστολής του λαϊκού και ιθαγένικου κινήματος, την ενδοτική εξωτερική πολιτική, αλλά και μία οικονομική πολιτική που προωθεί ιδιωτικοποιήσεις (όπως πχ το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων), και τη συγκέντρωση ολοένα και μεγαλύτερου πλούτου στα χέρια της ολιγαρχίας, αλλά και των πολυεθνικών, όπως της ΡΙΟ ΤΙΝΤΟ».
Το ΠΚΚ αναφέρει ότι εξακολουθεί πάντα να δεσμεύεται για την προάσπιση της διαδικασίας αλλαγής και την υπεράσπιση της συνταγματικής κυβέρνησης έναντι ενός πάντα πιθανού πραξικοπήματος, ωστόσο καλεί όλες τις πολιτικές, κοινωνικές οργανώσεις, τα συνδικάτα και το λαό να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις μέσα στο 2011, διεκδικώντας ριζικές αλλαγές.
Τέλος, ως δείγμα γραφής της κυβέρνησης, που καταδικάζει το ΠΚΚ, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση Λούγκο παραχώρησε «άδεια προσωρινής διαμονής» και εξετάζει και το αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου, στον πρώην κυβερνήτη της επαρχίας Ταρίχα της Βολιβίας, Μάριο Κόσιο, και ενώ η Εισαγγελία της Ταρίχα έχει υποβάλλει επίσημο αίτημα έκδοσής του. Ο αντιδραστικός πολιτικός Μ. Κόσιο διώκεται για διαφθορά και διασπάθιση δημοσίου χρήματος και για το λόγο αυτό απομακρύνθηκε και από το αξίωμά του.
Εδω αξιζει να σημειωθει, οτι το ΚΚ Παραγουαης εχει ασημαντη επιρροη μεσα στο λαο, καπου 0,01%. Ο πρωην επισκοπος της καθολικης εκκλησιας Φερναντο Λουγο, μπορει ναι μεν να εκλεχτηκε προεδρος της Παραγουαης με 41%, αλλα μεσα στο κοινοβουλιο εχει ασημαντη επιρροη. Εχει μονο 2 εδρες στο κοινοβουλιο των 80 εδρων, και στηριζεται βασικα απο το Φιλελευθερο κομμα που εχει 26 εδρες, ενω την πλειοψηφια στο κοινοβουλιο την εχουν οι δεξιοι Ρεπουμπλικανοι Κολοραδος με 29 εδρες και οι ακροδεξιοι υποστηριχτες της δικτατοριας Εθνικοενωσιτες με 16 εδρες.
ΡΩΣΙΑ
Εμμεση παραδοχή να επικρατησει ο φασισμος και ο εθνικισμος στη θεση του σοσιαλισμου
Στην ημερήσια διάταξη της κοινής συνεδρίασης του Κρατικού Συμβουλίου και της επιτροπής για την υλοποίηση των «εθνικών προγραμμάτων», που πραγματοποιήθηκε στις 27 Δεκέμβρη στο Κρεμλίνο, βρίσκονταν τα θέματα που αφορούσαν τη μητρότητα και την παιδική ηλικία. Ομως στην αρχή της συνεδρίασης με πρωτοβουλία του Προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, άλλαξε η πορεία της συζήτησης κι αυτή αφιερώθηκε στο «εθνικό ζήτημα». Στο κέντρο της προσοχής του Ρώσου Προέδρου βρέθηκαν τα πρόσφατα σοβαρά επεισόδια στη Ρωσία, όπου μετά το θάνατο φιλάθλου, εθνικιστικές ομάδες προσπάθησαν να διοργανώσουν μαζικές ταραχές και πογκρόμ σε βάρος μεταναστών, από τις νότιες και κεντρικές ασιατικές περιοχές της πρώην ΕΣΣΔ (που εργάζονται στις λαϊκές αγορές και στις οικοδομές της Μόσχας).
Οι Ρώσοι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση την αντιπαράθεση του Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντιεφ με τον πρωθυπουργό της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με το εθνικό ζήτημα. Ο Βλ. Πούτιν, παίρνοντας το λόγο, πρότεινε να επωφεληθεί η σύγχρονη Ρωσία από τη σοβιετική πείρα για την επίλυση του εθνικού ζητήματος. Κατά τη γνώμη του, το πολυεθνικό κράτος της ΕΣΣΔ αντιμετώπισε ολοκληρωμένα και με επιτυχία το θέμα της τήρησης της διεθνικής ειρήνης. «Η ΕΣΣΔ κατάφερε να διαμορφώσει μια τέτοια ποιότητα, η οποία βρέθηκε πάνω από τις σχέσεις εθνών και θρησκειών. Δυστυχώς, αυτή είχε ιδεολογικό χαρακτήρα, αυτή ήταν η σοσιαλιστική ιδέα». Συνεχίζοντας το συλλογισμό του ο Πούτιν υποστήριξε την αυταπάτη πως «ο παρρωσικός πατριωτισμός» θα μπορούσε να παίξει ανάλογο ρόλο σήμερα.
Στην έμμεση παραδοχή του Πούτιν πως το σοσιαλιστικό σύστημα είχε λύσει το πρόβλημα των διεθνικών διαφορών, άμεση ήταν η αντίδραση του Ντ. Μεντβέντεφ, ο οποίος, χωρίς να δείξει τη δυσφορία του, αναρωτήθηκε ρητορικά: «Αν είναι δυνατό να επαναληφθεί αυτό που έγινε στη σοβιετική περίοδο;» Και απάντησε ως εξής: «Είμαστε ρεαλιστές και καταλαβαίνουμε πως αυτό είναι αδύνατο, επειδή η ΕΣΣΔ ήταν ένα πολύ σκληρό κράτος».
Κάποια ρωσικά ΜΜΕ προσπάθησαν να συνδέσουν αυτήν την ασυνήθιστη για τη Ρωσία δημόσια αντιπαράθεση του Προέδρου με τον πρωθυπουργό με τις επόμενες προεδρικές εκλογές.
ΙΡΑΝ
Νέα εσωτερική αντιπαράθεση
Κατηγορίες για διαφθορά απήγγειλε κατά του πρώτου αντιπροέδρου της χώρας, Ρεζά Ραχίμι, η Εισαγγελία, σε μια κίνηση που αποτελεί άμεσο πλήγμα κατά του Προέδρου Αχμαντινετζάντ καθώς ο Ραχίμι είναι το «δεξί του χέρι». Η δίωξη αυτή εκλαμβάνεται ως νέο επεισόδιο στην κόντρα εντός του ιρανικού καθεστώτος, που πυροδοτήθηκε, εκ νέου, από την αιφνιδιαστική απομάκρυνση του Μανουσέρ Μοτακί από το υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Μοτακί θεωρείται πολιτικός σύμμαχος του προέδρου του Κοινοβουλίου, Αλί Λαριτζάνι. Και οι δύο κατηγορούν τον Αχμαντινετζάντ για «ατυχέστατη εξωτερική πολιτική» και εξυπηρέτηση προσωπικών οικονομικών συμφερόντων μέσα από την ενίσχυση των δεσμών του με τους «Φρουρούς της Επανάστασης». Χθες, 260 από τους 290 βουλευτές υπέγραψαν επιστολή υποστήριξης στον Μοτακί. Αξίζει, δε, να υπενθυμιστεί ότι προϊστάμενος της Γενικής Εισαγγελίας είναι ο αδελφός Λαριτζάνι, αγιατολάχ Σάντεκ.
AITH
Tο τελευταίο «σκάνδαλο» στην Αιτη, ειναι η παραίτηση του ειδικού απεσταλμένου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών - OAS, Βραζιλιάνου ακαδημαϊκού Ρικάρντο Σέιτενφου μόλις 24 ώρες μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ελβετική εφημερίδα «Le Temps».
Συνέντευξη στην οποία ο Σέιτενφους απλώς σημειώνει τα «αυτονόητα», δηλαδή ότι η αιτία για την «τραγωδία της Αϊτής» είναι ο καπιταλισμός και ο ιμπεριαλισμός, ενώ ο ρόλος του ΟΗΕ, είναι αυτός του επιτηρητή και της κατοχικής δύναμης. Οτι η μεγαλύτερη ατυχία της Αϊτής «είναι γεωγραφική, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στις ΗΠΑ», που απάνθρωπα πάντα προωθούσαν πραξικοπήματα και πολιτικές καταπίεσης και καταστολής με στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Αλλά και ότι ο ρόλος της ΕΕ είναι εξίσου βάναυσος, δεσποτικός και διεφθαρμένος και ανέφερε χαρακτηριστικά το ρόλο που διαδραμάτισε στα γεγονότα που προηγήθηκαν και οδήγησαν στην ανατροπή του Προέδρου Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ. Οσο για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, πολλές λειτουργούν ως «οι πιο σκληροί επιχειρηματίες που χρησιμοποιούν την Αϊτή ως εργαστήριο». Μέσα σε 24 ώρες ο Σέιτενφους εξαναγκάστηκε σε παραίτηση...
Η πραγματικότητα, όμως, που σκιαγραφεί ο Σέιτενφους παραμένει και συνεχώς εξελίσσεται πιο δυσοίωνα, καθώς οι διεργασίες μετά το φιάσκο των ενορχηστρωμένων εκλογών προξενούν δονήσεις με τον πουλημενο στους κατοχικους πρόεδρο Ρενέ Πρεβάλ τώρα να καταγγέλλει εμμέσως ότι η «διεθνής κοινότητα» προωθεί «μεταβατική κυβέρνηση»...
ΙΣΡΑΗΛ
H ισραηλινή Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων παρουσίασε νέα έκθεσή της, όπου αναφέρεται ότι στο 70%-90% των Παλαιστινίων συλληφθέντων δεν επιτρέπεται να έχουν επαφή με συνήγορο κατά τη διάρκεια της «προληπτικής τους κράτησης», κατά την οποία ανακρίνεται συχνά και με βασανιστήρια. Η περίοδος αυτή, σήμερα, διαρκεί, αρχικώς, τρεις μήνες και μπορεί ν' ανανεωθεί τουλάχιστον για άλλους τρεις.