Ζήτησε να μην εκτελεστεί η μητέρα του
Σάββατο, 1 Ιανουαρίου 2011, 17:55
Ο γιος της Σακινέχ Μοχαμαντί-Αστιανί, της 53χρονης Ιρανής που έχει καταδικαστεί σε θάνατο διά λιθοβολισμού ζήτησε σήμερα να μην εκτελεστεί η μητέρα του.
«Η ετυμηγορία για τη μητέρα μου είναι θάνατος διά λιθοβολισμού, όμως αυτό δεν πρέπει να συμβεί. Ζητώ η καταδίκη της σε θάνατο να μετατραπεί. Αυτό είναι το αίτημά μου» δήλωσε ο Σαζάντ Γκαντερζαντέχ, σε συνάντηση που είχε στην Ταμπρίζ με ξένους δημοσιογράφους.
Η συνάντηση αυτή οργανώθηκε από την τοπική Δικαιοσύνη και πραγματοποιήθηκε σε κατοικία που ανήκει στις δικαστικές αρχές της Ταμπρίζ.
Η Σακινέχ Μοχαμαντι-Αστιανό καταδικάστηκε σε θάνατο το 2006 για τη δολοφονία του συζύγου της και σε θάνατο διά λιθοβολισμού, όταν κρίθηκε ένοχη μοιχείας. Η πρώτη ποινή μετατράπηκε σε κάθειρξη 10 ετών μετά από έφεση το 2007. Όμως, η δεύτερη επιβεβαιώθηκε από άλλο εφετείο την ίδια χρονιά.
Η ιρανική Δικαιοσύνη ανέβαλε την εκτέλεση της ποινής τον περασμένο Ιούλιο εν αναμονή της επανεξέτασης της υπόθεσης.
Άλλο ένα έγκλημα πολέμου των ισραηλινοσιωνιστικων δυνάμεων στην Παλαιστινη
Σάββατο, 1 Ιανουαρίου 2011, 14:35
Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε σήμερα τον θάνατο Παλαιστίνιας που υπέκυψε, όταν εισέπνευσε αέριο από δακρυγόνα που πέταξαν οι ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Δυτική Όχθη, καταγγέλλοντας «ένα ισραηλινό έγκλημα πολέμου».
«Καταδικάζουμε το αποτρόπαιο έγκλημα που διέπραξε ο ισραηλινός στρατός κατοχής στο Μπιλίν εναντίον ανθρώπων που συμμετείχαν σε μια ειρηνική διαδήλωση» τόνισε ο επικεφαλής των Παλαιστινίων διαπραγματευτών Σαέμπ Ερεκάτ.
«Εντάσσεται στα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει το Ισραήλ εναντίον του λαού μας» υπογράμμισε.
Η 36χρονη Τζαουχέρ Άμπου Ραχμάν νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση από το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ η κηδεία της θα γίνει αργότερα σήμερα. Εν τω μεταξύ, γιατρός στο νοσοκομείο της Ραμάλα είπε πως η γυναίκα μεταφέρθηκε εκεί «με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα λόγω του αερίου που είχε εισπνεύσει». «Το είδος του αερίου δεν έχει ακόμα εντοπιστεί. Τοποθετήθηκε σε μονάδα τεχνητής αναπνοής, αλλά υπέκυψε σήμερα το πρωί» πρόσθεσε.
Υποχωρεί ο Μοράλες για τις αυξήσεις
Σάββατο, 1 Ιανουαρίου 2011, 06:44
Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες ανακάλεσε χθες Παρασκευή το διάταγμά του που προέβλεπε κατάργηση της επιχορήγησης των καυσίμων, που οδήγησε σε αύξηση των τιμών τους έως και κατά 83%, προκαλώντας μια σειρά διαδηλώσεων, το λεγόμενο «γκασολινάσο» -που χαρακτηρίστηκε μια από τις σοβαρότερες κρίσεις της πενταετούς θητείας του.
Ο Μοράλες ανακοίνωσε επίσης την ανάκληση του διατάγματος με την οποία δίνονταν αυξήσεις σε διάφορες κατηγορίες εργαζομένων που είχε ανακοινώσει την Τετάρτη.
«Υποσχέθηκα να κυβερνώ όπως ορίζουν οι εντολές που δίνει ο λαός. Άκουσα τους συντρόφους μου», είπε ο Μοράλες σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.
«Αυτό σημαίνει ότι όλα τα μέτρα ακυρώνονται. . . δεν υπάρχει λόγος οι τιμές των εισιτηρίων να ανέβουν, ούτε οι τιμές των τροφίμων, ούτε να υπάρξει κερδοσκοπία. Όλα επιστρέφουν στο σημείο που ήταν πριν».
Ο Μοράλες παραμένει δημοφιλής μεταξύ της φτωχής πλειοψηφίας στη Βολιβία αλλά η τεράστια αύξηση της τιμής των καυσίμων εξόργισε τη βάση του και πολλά συνδικάτα ηγήθηκαν των κινητοποιήσεων για την ανάκληση του μέτρου.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Μοράλες είχε υπεραμυνθεί του μέτρου, που είχε χαρακτηρίσει απαραίτητο για να μειωθούν οι εισαγωγές καυσίμων και να τονωθούν οι επενδύσεις στην παραγωγή πετρελαίου, καθώς και να καμφθεί το λαθρεμπόριο καυσίμων προς γειτονικές χώρες και η διαφθορά, αλλά οι προειδοποιήσεις των συνδικαλιστών για κινητοποιήσεις διαρκείας πιθανότατα τον ώθησαν να αναθεωρήσει.
Οι επιδοτήσεις στοιχίζουν στο κράτος περίπου 380 εκατ. δολάρια ΗΠΑ το χρόνο, ή περίπου 2% του ΑΕΠ της χώρας.
Παρά τις συχνές και αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα στους πλούσιους γαιοκτήμονες των ανατολικών επαρχιών και τη φτωχή πλειοψηφία ιθαγενών, η Βολιβία χαρακτηρίζεται από σχετική πολιτική σταθερότητα αφότου ο Μοράλες εξελέγη πρόεδρος το 2005. Είναι ο πρώτος ιθαγενής που κατάφερε να αναδειχθεί στο ύπατο αξίωμα.
Εργαζόμενοι στα ορυχεία, δάσκαλοι, αγρότες και άλλοι συχνά διαδηλώνουν για να προβάλλουν τα αιτήματά τους αλλά συνεχίζουν να στηρίζουν τον Μοράλες λόγω των προσπαθειών του για μια δικαιότερη ανακατανομή του πλούτου της χώρας.
Ο Μοράλες εθνικοποίησε την ενεργειακή βιομηχανία λίγο καιρό αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2006 και δεσμεύτηκε να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή καυσίμων. Όμως η πρόοδος είναι αργή, ενώ οι μεγαλύτερες ξένες εταιρίες αποφεύγουν να επενδύσουν περαιτέρω, π.χ. σε έρευνες για νέα κοιτάσματα και διυλιστήρια.
Ενώπιον της Δικαιοσύνης ο πρώην δικτάτορας της Αργεντινης
Σάββατο, 1 Ιανουαρίου 2011, 05:01
Ο πρώην δικτάτορας Χόρχε Βιδέλα, ο οποίος καταδικάστηκε την περασμένη εβδομάδα σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για τις εκτελέσεις πολιτικών του αντιπάλων, αντιμετωπίζει άλλες δύο δίκες εντός 2011, για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο Βιδέλα, ο οποίος ηγήθηκε της στρατιωτικής χούντας στην Αργεντινή από το 1976 ως το 1981, θα κληθεί να λογοδοτήσει στις κατηγορίες που τον βαρύνουν όσον αφορά τις υποθέσεις 33 βρεφών που αποσπάστηκαν από πολιτικούς κρατούμενους και πολιτικές κρατούμενες και δόθηκαν για υιοθεσία σε οικογένειες που ήταν φίλα προσκείμενες στο καθεστώς του, σύμφωνα με το κέντρο νομικής πληροφόρησης.
Ο τελευταίος δικτάτορας της Αργεντινής Ρεϊνάλδο Μπινιόνε (1982-1983) και άλλοι πρώην αρχηγοί όπλων των ένοπλων δυνάμεων έχουν κατηγορηθεί επίσης για τις υποθέσεις αυτές.
Η δίκη προγραμματίζεται να αρχίσει την 7η Μαρτίου στο Μπουένος Άιρες.
Ο Βιδέλα, 85 ετών σήμερα, και άλλοι πρώην ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού τους οποίους βαρύνουν κατηγορίες για εγκλήματα της ανθρωπότητας αντιμετωπίζουν άλλη μια δίκη που ξεκινά την 15η Μαρτίου στη βόρεια πόλη Τουκουμάν.