Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Παρασκευη 18 Φεβρουαριου 2011 ______23.15

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Λαϊκές διαδηλώσεις στο Ουισκόνσιν
Μαζικά οι εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους ενάντια στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τις περικοπές σε Παιδεία και Υγεία
ΜΑΝΤΙΣΟΝ.-- Σε διαρκείς κινητοποιήσεις ενάντια στις περικοπές, αλλά και τις αντεργατικές νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθεί ο κυβερνήτης του Ουισκόνσιν, (βορειοανατολικη Πολιτεια διπλα στη λιμνη Μιτσιγκαν) βρίσκονται από τις αρχές της βδομάδας χιλιάδες εργαζόμενοι στην πολιτεία. Κινητοποιήσεις που αναμένεται να γνωρίσουν μία πρώτη κορύφωση αύριο, αφού ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί αυτή η «σύγκρουση», καθώς ο ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Σκοτ Γουόκερ έχει καλέσει την Εθνοφρουρά. Πάνω από 30.000 διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα Μάντισον την Τετάρτη και πραγματοποιήθηκε και συμβολική κατάληψη του κυβερνείου.
Χθες εκ νέου χιλιάδες δάσκαλοι, δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και εργάτες στον ιδιωτικό τομέα διαδήλωσαν με επίκεντρο την τοπική Βουλή, καθώς βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη η συζήτηση, ακόμη και ψήφιση της νομοθεσίας που ουσιαστικά συντρίβει κάθε εργασιακό δικαίωμα. Προβλέπει την απαγόρευση κάθε συλλογικής διαπραγμάτευσης όταν περιλαμβάνει αίτημα για αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, αποψιλώνει το δικαίωμα των συνδικάτων να διαπραγματεύονται όσον αφορά τα προγράμματα περίθαλψης και σύνταξης, δίνει στον κυβερνήτη το δικαίωμα να απολύει εργαζόμενους που «συμμετείχαν σε συλλογική και οργανωμένη δράση που προκάλεσε παύση της εργασίας ή επιβράδυνσής της» ή εάν «ήταν απόντες για τρεις μέρες χωρίς την έγκριση του εργοδότη». Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την κατάργηση των δικαιωμάτων περίθαλψης και σύνταξης για τους εργαζόμενους με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Πρόκειται για την απάντηση του κυβερνήτη στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην πολιτεία ενάντια στα σχέδιά του για απολύσεις 175.000 εργαζόμενων σε πολιτειακό και τοπικό επίπεδο, αλλά και εργαζομένων στον τομέα Υγείας και Εκπαίδευσης ακόμη και στο Πανεπιστήμιο, ενώ διπλασιάζει τις συνεισφορές των εργαζομένων για τα αντίστοιχα προγράμματα, γεγονός που κατά αναλυτές σημαίνει ουσιαστικά περικοπές στις αποδοχές τους μέχρι και 20%.
Ωστόσο, η αντεργατική αυτή λαίλαπα και οι απειλές, αντί να κάμψουν τους εργαζόμενους, προκάλεσαν μία πραγματική έκρηξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη Δευτέρα οι κινητοποιήσεις και οι διαδηλώσεις είναι καθημερινές και όχι μόνο στην πρωτεύουσα Μάντισον, αλλά και σε άλλες πόλεις, όπως Μιλγουόκι , Ο Κλερ, Σουπίριορ κ.ά. Μαζί με τους γονείς και τους δασκάλους μαθητές γυμνασίων και λυκείων απέχουν από τα μαθήματα και συμμετέχουν στις διαδηλώσεις και τις καταλήψεις. Πρόκειται για πρωτοφανείς κινητοποιήσεις για τα δεδομένα των ΗΠΑ, τόσο που κάνουν μέρος των αμερικανικών ΜΜΕ να μιλάνε για την πολιτεία ως την «Αίγυπτο» των ΗΠΑ...






ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Τρίτη επέτειος «ανεξαρτησίας» με φτώχεια και ανεργία
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- «Παγωμένες» ήταν χτες οι «εορταστικές» εκδηλώσεις στο Κοσσυφοπέδιο για την τρίτη επέτειο από την κήρυξη της μονομερούς ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου. Οχι τόσο επειδή ο απερχόμενος πρωθυπουργός και πρώην ηγέτης του ΟΥΤΣΕΚΑ, Χασίμ Θάτσι, δεν είχε ακόμη σχηματίσει τυπικά κυβέρνηση, όσο επειδή εξακολουθούν να ταλανίζουν το λαό της περιοχής τεράστια οικονομικά προβλήματα (υψηλή ανεργία και φτώχεια) περίπου 12 χρόνια μετά τη βρώμικη ΝΑΤΟική εισβολή του '99.
Βέβαια, δεν έλειψαν οι φανφάρες και «συγχαρητήρια» της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και οι διαβεβαιώσεις της πως η «Αμερική θα είναι πάντα στο πλευρό του Κοσσόβου». Η τρίτη επέτειος συνέπεσε με τη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ της έκθεσης του γγ του οργανισμού Μπαν Γκι Μουν για το Κοσσυφοπέδιο και με την απαίτηση της Σερβίας να διενεργηθεί άμεσα έρευνα από τα Ηνωμένα Εθνη (και όχι μόνον από την εκεί αποστολή της ΕΕ, EULEX) για τα κυκλώματα λαθρεμπορίου οργάνων που δρούσαν ανενόχλητα σε Κοσσυφοπέδιο και Αλβανία την περίοδο της ΝΑΤΟικής επιδρομής (άνοιξη του 1999). Το ίδιο ζήτησε και ο ειδικός εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο Λαμπέρτο Ζανίερ.
Επιπλέον, η τρίτη επέτειος συνέπεσε με νέες αποκαλύψεις που έγιναν χτες από το ιταλικό δίκτυο «TM News», το οποίο δημοσιοποίησε στοιχεία από την αλληλογραφία ανάμεσα σε αξιωματούχους της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK) και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, φανερώνοντας πως όχι μόνον δεν αγνοούσαν αλλά γνώριζαν πολλά για την απαγωγή και μεταφορά θυμάτων των λαθρεμπόρων οργάνων, στελεχών του ΟΥΤΣΕΚΑ και του αλβανικού οργανωμένου εγκλήματος στο λεγόμενο «Κίτρινο Σπίτι» στην Αλβανία.




ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Για τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων
Παρέμβαση του Μπάμπη Αγγουράκη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου
Ο Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, σχετικά με το ψήφισμα για τις «Αυξανόμενες τιμές των τροφίμων», ανέφερε τα εξής: «Οι λαϊκές εξεγέρσεις στην Τυνησία, στην Αίγυπτο και οι μεγάλες διαδηλώσεις σε μια σειρά άλλες χώρες αμφισβητούν ευθέως τη φτώχεια και την ανέχεια. Οι εκδηλώσεις οργής των λαών που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας αναδεικνύουν τα αδιέξοδα των δυνάμεων του κεφαλαίου και των πολιτικών εκφραστών του μπροστά στη γενικευμένη οικονομική κρίση και την προσπάθειά τους να τη φορτώσουν στις πλάτες των εργαζομένων.
Η ίδια η FAO υπογράμμιζε πριν από λίγα μόνο χρόνια ότι ο αριθμός των ανθρώπων που δυσκολεύονται ή αδυνατούν να αποκτήσουν τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους τρόφιμα είναι μεγαλύτερος από ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας, έχει ξεπεράσει το 1 δισ. άτομα και το γεγονός αυτό δεν μπορεί παρά να προκαλέσει έντονες κοινωνικές αντιδράσεις.
Το πρόβλημα της ένδειας και της φτώχειας στον κόσμο δεν είναι ζήτημα ανεπάρκειας πόρων αλλά αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και της καπιταλιστικής υπερεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων με αποκλειστικό κριτήριο το κέρδος.







ΑΙΓΥΠΤΟΣ
«Ημέρα Νίκης» σήμερα Παρασκευη με συγκέντρωση και απεργίες
KAΪΡΟ.-- Σε πανηγυρική διαδήλωση, σε μια «Ημέρα Νίκης» καλούν το λαό της Αιγύπτου, σήμερα Παρασκευη 18/2, οι οργανώσεις της νεολαίας που δημιουργήθηκαν μέσα στις διαδηλώσεις που οδήγησαν στην εκδίωξη Μουμπάρακ από την προεδρία. Οι οργανώσεις, που εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να συστήσουν έναν πολιτικό σχηματισμό και να συμμετάσχουν στις εκλογές όπως άλλωστε προσανατολίζονται να πράξουν και οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», κάλεσαν, επίσης, τους απεργούς, των διαφόρων κλάδων, να πάρουν μέρος στην «Ημέρα Νίκης». Στόχος, όπως είπαν, είναι να καταστεί σαφές και στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, που έχει αναλάβει τα ηνία της χώρας, ότι «ανά πάσα στιγμή ο λαός θα βρεθεί στους δρόμους για να διασφαλίσει τα αιτήματά του, αν δεν ικανοποιηθούν» και ότι πρέπει «άμεσα να αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι τραπεζικοί υπάλληλοι επιμένουν να ζητούν άμεσες διώξεις για τις, κατά τόπους, διευθύνσεις με την κατηγορία της διαφθοράς. Το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό της Αρχής Διαχείρισης της Διώρυγας του Σουέζ απεργεί, ζητώντας καλύτερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Μαζί τους διαδήλωσαν με ανάλογα αιτήματα και εκπαιδευτικοί και γιατροί.
Σε απεργία βρίσκονται και οι εργάτες στις δύο μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Αιγύπτου, στις (κρατικές) υφαντουργίες Misr Filature και Tissage στο Μαχάλα του Δέλτα του Νείλου, όπου απασχολούνται περισσότεροι από 24.000 εργαζόμενοι. Εκτός από μισθολογικά και εργασιακά αιτήματα, οι εργάτες ζητούν να συσταθεί συνδικάτο. Τα ίδια αιτήματα, έχουν οι απεργοί στις υφαντουργίες Helwan σε προάστιο του Καΐρου.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής ηγεσίας, σε νέα ανακοίνωσή του, κατέβασε τους τόνους, κάλεσε σε τερματισμό των κινητοποιήσεων και διαβεβαίωσε ότι «ο στρατός δεν έχει φιλοδοξίες εξουσίας και θέλει το συντομότερο δυνατό να ολοκληρώσει το έργο του, να εκπονηθεί νέο σύνταγμα». Απέφυγε, πάντως, να σχολιάσει τις καταγγελίες για βασανιστήρια κρατουμένων. Χτες, επίσης, υπήρξαν πληροφορίες ότι ο στρατός συνέλαβε δύο πρώην υπουργούς της κυβέρνησης Μουμπάρακ.






ΛΙΒΥΗ
Σκληρές συγκρούσεις, λενε οι δυτικοι ψευτες, σε πολλές πόλεις
ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Αιματηρά επεισόδια ισχυριζονται οι ψευτες οτι σημάδεψαν την προαναγγελθείσα για χτες «Ημέρα Οργής» με την πλειοψηφία των πληροφοριών να προέρχονται από στημενες απο την CIA "επιτροπές δικαιωμάτων", "ανθρωπιστικές οργανώσεις" και από ορισμένες αντικαθεστωτικές οργανώσεις που έχουν, όμως, την έδρα τους εκτός χώρας. Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, δραματικές συγκρούσεις σημειώθηκαν, χτες, σε πολλές λιβυκές πόλεις με την αστυνομία να ανοίγει κανονικά πυρ σε διαδηλωτές, ενώ καταγγέλλεται ότι απελευθερώθηκαν ποινικοί κρατούμενοι και ισλαμιστές, στους οποίους δόθηκαν όπλα και εντολές να επιτεθούν στο πλήθος. Η αληθεια ειναι οτι οι αντικαθεστωτικοι διαδηλωτες ηταν πολυ λιγοι, 300 το πολυ 400 ατομα σε καθε πολη, οποτε πρεπει να ειναι χοντρο ψεμα οτι υπερχουν 26 νεκροι.
Οι ίδιες, πάντα, πηγές, που επικαλείται κυρίως το βρωμιαρικο δίκτυο «al Jazeera» που το εχουν στεισει οι αμερικανοι στο Καταρ για να κανει προπαγανδα για τα συμφεροντα τους, το οποιο λεει οτι έκανε χρήση των δορυφόρων για να διασφαλίσει επικοινωνία με το εσωτερικό της Λιβύης, καθώς μπλοκαρίστηκαν, χτες, τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές επικοινωνίες, υποστηρίζουν ότι σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν οι πόλεις Βεγγάζη (για δεύτερη μέρα με 6 νεκρούς), η Ζεντάν με 2, αλ Μπάιντα 4, Ρίτζμπαν 1 διαδηλωτής.
Αδιευκρίνιστος είναι ο αριθμός των τραυματιών και των συλληφθέντων. Τα αιτήματα των διαδηλωτών, όπως μεταφέρονται τουλάχιστον, συμπυκνώνονται στην υιοθέτηση Συντάγματος, στη διενέργεια εκλογών και στην απομάκρυνση του Καντάφι από την εξουσία, αν και οπως λενε οι αρχιψευτες δυτικοι υπάρχουν και προβλήματα ανεργίας, το οποιο ειναι χοντρο ψεμα. Η αληθεια ειναι οτι στη Λιβυη και λεφτα εχουνε και δουλειες. Δεν εχουνε ελευθερια, δημοκρατια, δικαιωμα λογου.
Την εμφάνισή της έκανε και η αντιπολιτευόμενη οργάνωση «Εθνικό Μέτωπο για τη Σωτηρία της Λιβύης» (έχει συσταθεί το 1981 στο Σουδάν), ζητώντας ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δραστηριότητα αυτού του «Μετώπου» έχει συνδεθεί με τη CIA ενώ στη Λιβύη, όπου έχει εντοπιστεί το 2% των παγκοσμίων αποθεμάτων πετρελαίου, έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια οι εταιρείες «Shell», BP, «Eni».






ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Αναβαλονται οι εκλογες
ΡΑΜΑΛΑ.-- Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν χτες το πρωί στην κεντρική πλατεία της Ραμάλα, απαιτώντας το γεφύρωμα του ρήγματος ανάμεσα στη (διοικούμενη από την Παλαιστινιακή Αρχή) Δυτική Οχθη και τη (διοικούμενη από τη Χαμάς) Λωρίδα της Γάζας.
Λίγες ώρες μετά, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς διαβεβαίωνε σε συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ανατολικού Τιμόρ Ζοζέ Ράμος Ορτα πως «δεν θα γίνουν εκλογές δίχως τη συμμετοχή της Λωρίδας της Γάζας», (αλλο που δεν ηθελε και ο δικτατορισκος δηλαδη), πέντε μέρες αφότου είχε ανακοινώσει πως οι κάλπες για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα στηθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Δεν έπεισε πολλούς και ιδιαίτερα τη Χαμάς, εκπρόσωπος της οποίας διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί με την Παλαιστινιακή Αρχή.
Ολα αυτά ενώ σήμερα (ή το αργότερο αύριο τα ξημερώματα) αναμένεται να συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η πρόταση της Παλαιστινιακής Αρχής για την έκδοση καταδικαστικού ψηφίσματος για τη συνέχιση των παράνομων εβραϊκών εποικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Είναι σχεδόν βέβαιο πως το ψήφισμα δε θα εκδοθεί κυρίως γιατί οι ΗΠΑ αναμένεται (πλην εξαιρετικού απροόπτου...) να ασκήσουν και πάλι βέτο. Η πρόταση της Αμερικανίδας πρέσβειρας στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις να μην εκδοθεί ψήφισμα αλλά μία καταδικαστική ανακοίνωση από τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ασφαλείας απερρίφθη από τον Παλαιστίνιο εκπρόσωπο στον ΟΗΕ.
Χτες στη βόρεια Γάζα Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωναν εν ψυχρώ τρεις άοπλους ψαράδες ηλικίας 20, 25 και 29 ετών ισχυριζόμενοι πως «τοποθετούσαν εκρηκτικά κοντά σε ένα φράκτη ασφαλείας»...





ΜΠΑΧΡΕΪΝ
Αιματηρή επιχείρηση κατά των διαδηλωτών ενω αμερικανοι και δυτικοι σταυροφοροι υποστηριζουν τους εμιρηδες φονιαδες του Αραβικου Κολπου
ΜΑΝΑΜΑ.-- «Θλιβερή αλλά απολύτως αναγκαία», χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν την επέμβαση στρατού και αστυνομίας, τα ξημερώματα χτες, κατά των χιλιάδων διαδηλωτών που είχαν εγκατασταθεί, τις τελευταίες τρεις μέρες, στην κεντρική πλατεία Μαργαριτάρι της Μανάμα, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 4 ανθρώπους, ενώ περισσότεροι από 213 τραυματίστηκαν και 80 αγνοούνται. Υποστήριξε ότι «το εμιράτο αντιμετώπιζε τον κίνδυνο σεχταριστικού διχασμού και την πρόκληση οικονομικής κρίσης».
Στο πλευρό του όλα τα γουρουνια οι ομόλογοί του από το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ, Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ομάν), που εξέφρασαν, σε έκτακτη σύνοδο, την αμέριστη υποστήριξή τους στο βασιλιά του Μπαχρέιν «σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, από την άποψη της ασφάλειας και της άμυνας». Ενδεικτικές και της υποκρισιας των δυτικων σταυροφορων είναι και οι δηλώσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ. Εκπρόσωπος του προέδρου ζήτησε υποκριτικα «ν' απέχουν οι αρχές από κάθε βία κατά ειρηνικών διαδηλωτών» και η ΥΠΕΞ Χ. Κλίντον εξέφρασε υποκριτικη "δηθεν υποστήριξη" «στην αλλαγή που ζητά ο λαός», καλώντας δηθεν την κυβέρνηση «να επιδείξει την αυτοσυγκράτηση που είχε αρχικώς πει» (ενω ολοι ξερουν οτι πισω απο τα φωτα δημοσιοτητας ουρλιαζει "σφαχτε το Λαο", και χαρακτηρίζοντας το Μπαχρέιν «φίλη και σύμμαχη χώρα». (σ.σ. εκεί βρίσκεται η βάση του 5ου αμερικανικού στόλου). Με τον ομόλογό του συνομίλησε και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας. Υποκριτική ανησυχία και καταδίκη για τα θύματα, καθώς και εκκλήσεις για ηρεμία, διατύπωσε η Κάθριν Αστον, εκ μέρους της ΕΕ, και η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ καταδίκασε τη βία και ζήτησε τολμηρές μεταρρυθμίσεις.
Η σιιτική αντιπολίτευση (το 70% του πληθυσμού είναι σιίτες και η βασιλική οικογένεια σουνίτες) αποσύρθηκε από το κοινοβούλιο και ζήτησε παραίτηση της νυν κυβέρνησης. Οι διαδηλωτές ζητούν νέο σύνταγμα, διασφάλιση των ίσων δικαιωμάτων για σιίτες - σουνίτες, περαιτέρω οικιστικά προγράμματα και διασφάλιση ατομικών και πολιτικών ελευθεριών.





ΥΕΜΕΝΗ
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις
ΣΑΝΑ'Α.-- Αλλεπάλληλες συναντήσεις με φυλάρχους συνεχίζει να έχει ο Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ επιδιώκοντας να διασφαλίσει την υποστήριξή τους, προκειμένου το καθεστώς του ν' αντέξει τις κλιμακούμενες διαδηλώσεις εναντίον του. Οι φύλαρχοι είναι, ουσιαστικά, αυτοί που ελέγχουν όλη τη χώρα, πλην των μεγάλων αστικών κέντρων, και έχουν στις εντολές τους αδιευκρίνιστο αριθμό ενόπλων, των οποίων το «βάρος» θα είναι σίγουρα σημαντικότατο αν σταθούν στο πλευρό του Σάλεχ, όπως το έχουν κάνει πολλάκις μέχρι σήμερα, μέσα και από ισλαμιστικές διακηρύξεις.
Εκκληση ηρεμίας απηύθυναν, χτες, και πολλοί ιεροδιδάσκαλοι, καλώντας τόσο το καθεστώς όσο και όσους διαδηλώνουν να αποφεύγουν τη βία. Οι μουσουλμάνοι ιεροδιδάσκαλοι τάχθηκαν υπέρ των συζητήσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία, όπως υποστήριξαν, θα μπορούσε να έχει «μεταβατικό ρόλο» και να οδηγήσει σε μια νέα ηγεσία που θα μπορούσε να προκύψει, π.χ., μέσα από εκλογές.
Την ίδια ώρα, πάντως, επέμεναν και οι διαδηλωτές που καλούν σε νέες διαδηλώσεις σήμερα. Εκατοντάδες αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές συγκρούστηκαν και πάλι χθες στη Σάνα'α κυρίως με φιλο-καθεστωτικούς συγκεντρωμένους, που ήταν και οπλισμένοι, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες εκατέρωθεν. Οι σκληρότερες συγκρούσεις, όμως, καταγράφηκαν, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, στο λιμάνι του Αντεν, στο νότο. Χιλιάδες διαδηλωτές, αγνοώντας τις στρατιωτικές δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί στην πόλη, διαδήλωσαν συνδέοντας την απομάκρυνση Σάλεχ από την εξουσία με την απόσχιση του νότου από το βορρά, καταγγέλλοντας σειρά διακρίσεων και περιθωριοποίησης σε βάρος τους από τότε που βορράς και νότος ενώθηκαν, εθελοντικα, στις αρχές της δεκαετίας του '90. Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε (άλλοι δύο είχαν σκοτωθεί την Τετάρτη) και περίπου 35 τραυματίστηκαν.







ΜΕΞΙΚΟ
Αγρια καταστολή των κινητοποιήσεων στην Οαχάκα
ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Σε πεδίο πολέμου μετατράπηκε για άλλη μία φορά το κέντρο της Οαχάκα την Τρίτη όταν οι δυνάμεις ασφαλείας στην κυριολεξία αντιμετώπισαν ως «εχθρική ενέργεια» τη διαδήλωση ενάντια στην επίσκεψη του Προέδρου Φελίπε Καλδερόν, διαδήλωση που διοργάνωσαν το τμήμα 22 του Εθνικού Συνδικάτου των Εργαζομένων στην Εκπαίδευση (SNTE) (και ενάντια στη συμβιβαστική γραμμή της κεντρικής ηγεσίας του συνδικάτου) και η Λαϊκή Συνέλευση των Λαών της Οαχάκα (ΑΡΡΟ), η οργάνωση που δημιουργήθηκε από την εξέγερση το 2006 στην συγκεκριμένη πολιτεία.
Στόχος της διαδήλωσης ήταν να καταγγελθεί η κυβερνητική πολιτική και κυρίως όσον αφορά την πολιτική για την Παιδεία διεκδικώντας δημόσια και δωρεάν παιδεία και ενάντια στα σχέδια που προωθούνται για την πριμοδότηση ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Από τη σκληρή κρατική καταστολή, τη χρήση δακρυγόνων και πυρών υπάρχουν 30 τραυματίες (πάνω από 20 συλλήψεις) και δύο δάσκαλοι νοσηλεύονται χτυπημένοι από αληθινά πυρά, ο ένας στο πόδι και ο άλλος στο κεφάλι. Παράλληλα, μέλη παραστρατιωτικών δυνάμεων δρούσαν παράλληλα, σύμφωνα με τις καταγγελίες του ΑΡΡΟ, καταστρέφοντας, λεηλατώντας και πυρπολώντας προκειμένου να δικαιολογηθεί και νομιμοποιηθεί η καταστολή.
Ως απάντηση στην πρωτοφανή καταστολή της διαδήλωσης διαμαρτυρίας, οι δάσκαλοι προχώρησαν σε 24ωρη απεργία και μαζί με το ΑΡΡΟ προγραμματίζουν νέο γύρο διαδηλώσεων ενάντια στην καταστολή.





ΣΟΥΛΕΪΜΑΝΙΓΙΑ.-- Δύο νεκροί και 40 τραυματίες είναι ο απολογισμός των συγκρούσεων ανάμεσα σε διαδηλωτές και σε φρουρούς ασφαλείας στην έδρα των δύο κουρδικών κομμάτων στη Σουλεϊμανίγια στο Βόρειο Ιράκ, όπου συγκεντρώθηκε, χτες το πρωί, διαδηλώνοντας για το δικαίωμα στη δουλειά και ενάντια στη διαφθορά των κυβερνώντων. Ανάλογα αιτήματα είχαν και διαδηλωτές, στο νότο, στη Βασόρα, χωρίς συγκρούσεις. Την Τετάρτη, τρεις νεκροί και 55 τραυματίες ήταν ο απολογισμός συγκρούσεων σε ανάλογη διαδήλωση στην Κουτ. Εκτός αυτών, σε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην Μουκνταντίγια σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 35.
ΡΩΜΗ.-- H ρωσική «Gazprom» υπέγραψε συμφωνία με την ιταλική «Eni» και έλαβε το 33% των μετοχών της τελευταίας σε κοίτασμα πετρελαίου στη Λιβύη, αξίας 178 εκατομμυρίων δολαρίων.
ΝΤΑΚΑ.-- Σε πειραματόζωα μετατρέπονται τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι στο Μπαγκαλντές που θα αποτελέσουν το πρώτο δείγμα μαζικού εμβολιασμού για χολέρα, προκειμένου. αν τα αποτελέσματα αποδειχθούν θετικά. να προχωρήσει η εφαρμογή του και σε άλλες χώρες.
ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Εκπρόσωποι της πετρελαϊκής εταιρείας «Chevron» και η αμερικανική οργάνωση (παράρτημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ) USAID ανακοίνωσαν χτες ότι θα δώσουν 50 εκατ. δολάρια τάχα για την «ανάπτυξη» στο Δέλτα του Νίγηρα μέχρι το 2015 σε μία προσπάθεια να κουκουλώσουν τα εγκλήματα που κάνουν χρόνια τώρα σε βάρος των λαών της νότιας Νιγηρίας.
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Εκατομμύρια πλαστικά απορρίμματα και φωσφορούχα απόβλητα που προέρχονται από γεωργικά λιπάσματα, απειλούν με «ασφυξία» τους ωκεανούς προειδοποιεί η τελευταία έκθεση του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (PNUE), που δημοσιοποιήθηκε χτες στο Παρίσι. Ωστόσο, ο διευθυντής του οργανισμού Αχιμ Στάινερ προτίμησε να «αξιοποιήσει» την αφορμή για να πλασάρει την πράσινη οικονομία» λέγοντας ότι αυτή θα ήταν «πιο αποτελεσματική για μία διαρκή ανάπτυξη».