ΚΑΪΡΟ: ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΟΙ ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΤΟ σ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΠΕΤΡΟ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ!
Το καθεστώς επιστράτευσε πραιτωριανούς... με πολιτικά!
Από το πρωί της Τετάρτης, χιλιάδες διαδηλωτές συρρέουν στις πλατείες της Αιγύπτου, ζητώντας την άμεση αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ, αψηφώντας τις ανακοινώσεις του στρατού.
Μάλιστα, χθες το μεσημέρι αστυνομικοί με πολιτικά, παραβίασαν τα οδοφράγματα γύρω από την πλατεία Ταχρίρ, και άρχισαν να συγκρούονται με τους αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές.
Οι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές ήταν καθόλα απροετοίμαστοι, καθώς μιλάμε για οικογένειες οι οποίες είχαν κατέβει απλά να διαδηλώσουν! Οι καθεστωτικοί διαδηλωτές αντίθετα ήταν οπλισμένοι με πέτρες, ξύλα και βόμβες μολότοφ, ενώ υπάρχουν μαρτυρίες και για περίστροφα, ενώ ο στρατός παρακολουθεί αμέτοχος...
Σύμφωνα με πληροφορίες οι "υποστηρικτές" του Μουμπάρακ, ανέρχονταν αρχικά γύρω στους 10.000 για να φτάσουν προς το βράδυ τις 70.000! Πολλοί δημοσιογράφοι, ξένων πρακτορείων καταγγέλουν βίαιες επιθέσεις εναντίον τους καθώς και την καταστροφή του εξοπλισμού τους από τους πραιτωριανούς! Ενας από τους Ελληνες δημοσιογράφους, ο σ. Πέτρος Παπακωνσταντίου χτυπήθηκε από τους πραιτοριανούς του Μουμπάρακ!
Οι συγκρούσεις συνεχίζονται μέχρι το βράδυ, με νοσοκομειακές πηγές να κάνουν λόγο για 1 νεκρό και 500 τραυματίες, πολλοί εκ των οποίων φέρουν χτυπήματα στο κεφάλι! Είναι χαρακτηριστικό πως οι πραιτωριανοί δεν αφήνουν τα ασθενοφόρα να προσεγγίσουν την πλατεία, με αποτέλεσμα παρακείμενο τζαμί να έχει μετατραπεί σε πρόχειρο νοσοκομείο!
Προς το βράδυ, έγινε γνωστό πως το μουσείο του Καϊρου παραδόθηκε στις φλόγες μετά από πλήγμα βόμβας μολότοφ.
Παρ' όλα αυτά η προχθεσινή ημέρα ήταν πραγματικά ιστορική για την Αίγυπτο, καθώς εκατομμύρια διαδηλωτές πλημμύρισαν τις κεντρικές πλατείας των αιγυπτιακών πόλεων, με αίτημα την άμεση παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ!
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Κρίσιμη αιματηρή καμπή
Σφοδρές αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ αντικαθεστωτικών διαδηλωτών και «φιλοκαθεστωτικών» παραστρατιωτικων με τη βοηθεια του στρατου, ανεβάζουν περαιτέρω το θερμόμετρο
KΑΪΡΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Αιματηρότατη τροπή πήραν, χτες, οι διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ, κυρίως στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, καθώς δυναμική εμφάνιση έκαναν χιλιάδες αλητες χουντικοι παραστρατιωτικοι, αυτοπαρουσιαζόμενοι ως φιλο-καθεστωτικοί, εναντια στους διαδηλωτες, και οι δύο πλευρές συγκρούστηκαν με σφοδρότητα μπροστά στα μάτια των ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων, οι οποίες, όμως, μέχρι αργά το βράδυ, υποτιθεται ότι απέφευγαν να παρέμβουν άμεσα, αλλα στην ουσια αφηναν τους χουντικους παραστρατιωτικους να χτυπησουν τους διαδηλωτες. Αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές κατάφεραν να απομονώσουν ορισμένους από τους χιλιάδες φιλοκυβερνητικούς συγκεντρωμένους και να τους αποσπάσουν τις ταυτότητές τους, που αποδείκνυαν ότι ήταν αστυνομικοί με πολιτικά ή και άνδρες της ασφάλειας, που ούτως ή άλλως εργάζονται για τον Μουμπάρακ.
Οι αρχικές αψιμαχίες μετατράπηκαν, γρήγορα, σε ανοιχτές μάχες, με μαχαίρια, καδρόνια, σπαθιά, βόμβες μολότωφ, αλλά και όπλα, καθώς πυροβολισμοί ακούγονταν μέσα και πέριξ της πλατείας Ταχρίρ, μέχρι αργά το βράδυ, ενώ κατά διαστήματα «υποστηρικτές» του Μουμπάρακ εφορμούσαν με άλογα και καμήλες κατά του πλήθους. Η κατάσταση ήταν τόσο εκτός ελέγχου που ακόμη και τα ασθενοφόρα με δυσκολία προσέγγιζαν την πλατεία. Αργά το βράδυ, το υπουργείο Υγείας μίλησε για έναν νεκρό «νεοσύλλεκτο» (πιθανότατα αστυνομικό) και για περισσότερους από 600 τραυματίες, ενώ οι διαδηλωτες λενε για 3 νεκρους και 800 τραυματιες, όμως, γεγονός ήταν ότι χιλιάδες κόσμου παρέμεναν στην πλατεία είτε επιμένοντας να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία είτε φοβούμενοι να την εγκαταλείψουν λόγω της παρουσίας των «υποστηρικτών» του καθεστώτος σε όλη την περιοχή.
Λίγο πριν αρχίσουν τα επεισόδια, και ενώ οι ομάδες «υποστηρικτών» του καθεστώτος είχαν εμφανιστεί, και στο Κάιρο αλλά και σε άλλες πόλεις όπως η Αλεξάνδρεια και το Σουέζ (όπου σημειώθηκαν επεισόδια αλλά μικρότερης εμβέλειας), εκπρόσωπος του στρατού εμφανίστηκε στην τηλεόραση, καλώντας τους διαδηλωτές «να επιτρέψουν στη χώρα να επανέλθει στους ρυθμούς της, τώρα που τα αιτήματά τους ακούστηκαν». Η δήλωση αυτή εκλήφθηκε από πολλούς ως αλλαγή της στάσης του στρατού, ο οποίος, χωρίς να τάσσεται υπέρ του καθεστώτος, ουσιαστικά τάχθηκε υπέρ του τερματισμού των διαδηλώσεων και της παροχής «ενός χρονικού διαστήματος ανοχής» μέχρις ότου ολοκληρωθεί «η μετάβαση εξουσίας» που προανήγγειλε ο Μουμπάρακ με το διάγγελμά του, το βράδυ της Τρίτης.
Πολλά σενάρια με επίκεντρο το στρατό
Αργά το βράδυ, χτες, μιλώντας εκ μέρους της αντιπολίτευσης, ο Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ κάλεσε το στρατό «να παρέμβει για να σταματήσει τη σφαγή που γίνεται από συμμορίες ανδρών του καθεστώτος». Επίσημη απάντηση στην έκκληση δε δόθηκε. Πληροφορίες ανέφεραν ότι ο στρατός είχε εντολές να πυροβολεί στον αέρα για να διαλύσει, πάση θυσία, κατά τη διάρκεια της νύχτας το πλήθος. Η αντιπολίτευση, πάντως, σύσσωμη κάλεσε σε νέες διαδηλώσεις την Παρασκευή, ενώ ανοιχτά πλέον η ισχυρότερη οργάνωση της αντιπολίτευσης, η ισλαμική οργάνωση των «Αδελφών Μουσουλμάνων» δήλωσε ότι «δεν θα είχε πρόβλημα» ν' αναλάβει την εξουσία «μεταβατικά για να εγγυηθεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα» ο στρατός, και συγκεκριμένα ο αρχηγός ΓΕΣ, Σάμι Εναν. Το Αιγυπτιακό ΚΚ, με ανακοίνωσή του, καλεί σε συνέχιση του αγώνα του αιγυπτιακού λαού μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά του.
Ενδιαφέρον έχει ότι «εμπιστοσύνη» στις ικανότητες του αιγυπτιακού στρατού «να διατηρήσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Αιγύπτου» εξέφρασε και ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, ναύαρχος Μάικ Μιούλεν.
Την άποψη αυτή μοιάζουν να ενισχύουν οι χτεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, που επαναλάμβανε τις δηλώσεις Ομπάμα: ο Μουμπάρακ έχει την ευκαιρία να δείξει «ποιος πραγματικά είναι», η χώρα οφείλει να οδηγηθεί «σε μεθοδική και πειθαρχημένη ουσιαστική αλλαγή, που πρέπει ν' αρχίσει τώρα», καλώντας τις αιγυπτιακές αρχές «να σταματήσουν κάθε βία σε βάρος των διαδηλωτών». Οι δηλώσεις του Γκιμπς έκλεισαν με «έκκληση προς την οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου να σεβαστεί όλες τις υπάρχουσες διεθνείς συμφωνίες», μία σαφή αναφορά στη συμφωνία του Καμπ Ντέιβιντ με το Ισραήλ, όπου η ανησυχία κλιμακώνεται όπως και οι προειδοποιήσεις σε όλους τους τόνους ότι «οι πιθανότητες αποσταθεροποίησης όλης της περιοχής μεγάλες, αν πάψει να υπάρχει η διακυβέρνηση Μουμπάρακ».
ΥΕΜΕΝΗ
Ελιγμοί κατευνασμού από τον Σάλεχ
• Ικανοποίηση από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το ισλαμικό «Islah», που περιμένει «συγκεκριμένα βήματα»
• Κανονικά θα γίνουν οι διαδηλώσεις σήμερα
ΣΑΝΑ'Α.-- Την αποσυρση της απόφασής του να είναι και πάλι υποψήφιος για την προεδρία το 2013, οπότε λήγει η τωρινή του θητεία, καθώς και το «πάγωμα» κάθε διαδικασίας που είχε δρομολογήσει για συνταγματικές αλλαγές που θα έδιναν τη δυνατότητα ισόβιας παραμονής στο συγκεκριμένο θώκο, ανακοίνωσε, χτες, προφανώς και υπό την πίεση των εξελίξεων στην Τυνησία και στην Αίγυπτο, ο Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ. Μιλώντας στο Κοινοβούλιο, ο, από το 1978, επικεφαλής της χώρας, ο οποίος εξελέγει για την πρώτη 7ετή θητεία του το 1999 και για τη δεύτερη το 2006 με «εκπληκτικά» ποσοστά, δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος για την προεδρία ούτε ο γιος του.
Επίσης, ανταποκρίθηκε στο αίτημα που είχε θέσει η αντιπολίτευση για μη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών, τον Απρίλη, εφόσον δεν έχει ακόμη γίνει καμία συνταγματική αλλαγή τέτοια που να διασφαλίζει τη δημοκρατικότητα και την αντιπροσωπευτικότητά τους. Και κάλεσε την αντιπολίτευση σε διάλογο ζητώντας τον τερματισμό των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Θετικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος, του ισλαμικού «Islah». Ο γενικός του γραμματέας, Μουχάμαντ αλ Σάαντι, μίλησε για «πρωτοβουλία στη σωστή κατεύθυνση», της οποίας, όμως, «αναμένονται τα επόμενα βήματα». Κατέστησε σαφές ότι οι προγραμματισμένες για σήμερα διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν «κανονικά, με πειθαρχημένο και οργανωμένο τρόπο, καθώς είναι ένας ειρηνικός τρόπος να εκφράσει τη θέλησή του ο λαός». Κατέληξε δε ότι «διάλογος θα γίνει, όταν το καθεστώς αποδείξει ότι υλοποιεί αυτά για τα οποία δεσμεύεται, γιατί και άλλες φορές έχει εξαγγείλει διάφορα που δεν έχουν γίνει πραγματικότητα».
Υπενθυμίζεται ότι, ήδη, ο Σάλεχ, όπως και άλλες ηγεσίες του αραβικού κόσμου, π.χ. η ιορδανική ή η μαροκινή κλπ, έχει προχωρήσει σε μέτρα σταθεροποίησης και μείωσης των τιμών, σε αύξηση των μισθών σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα, σε μείωση του φόρου εισοδήματος, σε δημιουργία ταμείου απασχόλησης για όλους τους πτυχιούχους. Η Υεμένη είναι η φτωχότερη χώρα της περιοχής, με πληθυσμό 23,4 εκατομμύρια, του οποίου ο μέσος όρος ηλικίας είναι 17,8 (!) χρόνια. Επισήμως κάτω από τα όρια της φτώχειας ζει το 45,2% και η ανεργία κυμαίνεται, επισήμως πάντα, στο 35%!
ΣΟΥΔΑΝ
Αμφισβητούν τη μαζικότητα των διαδηλώσεων στο βορρά
ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Αξιωματούχοι της σουδανικής κυβέρνησης και στελέχη του κυβερνώντος ισλαμικού «Εθνικού Κόμματος του Κογκρέσου» (ΝCP) αμφισβήτησαν, χτες, τη μαζικότητα των νεολαιίστικων διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή και την Τρίτη κατά της ακρίβειας, ισχυριζόμενοι πως η συμμετοχή των φοιτητών σε αυτές ήταν «περιορισμένη» και πως τα νήματα διοργάνωσης «κινούνται από το εξωτερικό» μέσω της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, Facebook. Μάλιστα, ο Μαντούρ Αλ Μάχντι, πολιτικός γραμματέας του NCP, υποστήριξε μιλώντας στο κρατικό σουδανικό πρακτορείο ειδήσεων SUNA ότι σύμφωνα με «έρευνα» που έκαναν οι αρμόδιες αρχές τα περισσότερα μηνύματα για τη διοργάνωση αντικυβερνητικών διαδηλώσεων με πρότυπα αυτές σε Τυνησία και Αίγυπτο στέλνονταν κατά κόρον από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και λιγότερο από ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Νορβηγία και η Βρετανία. Παράλληλα, εκπρόσωποι της αστυνομίας αρνήθηκαν πως τη Δευτέρα ξεψύχησε ένας φοιτητής που συμμετείχε στην κυριακάτικη διαδήλωση κατά της ακρίβειας και φέρεται πως έπεσε θύμα αστυνομικής βίας...
Ωστόσο, την ίδια ώρα νέες πληροφορίες που επικαλείται ρεπορτάζ της σουδανικής εφημερίδας «SudanTribune» αναφέρει ότι σε νέες διαδηλώσεις, με σαφώς μικρότερη συμμετοχή, που έγιναν την Τρίτη στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και σε άλλες πόλεις του βόρειου Σουδάν συνελήφθησαν 15 ως 30 φοιτητές. Οι διαδηλωτές είχαν κεντρικά συνθήματα κατά της ακρίβειας και όχι τόσο ενάντια στην κυβέρνηση του ισλαμιστή Προέδρου Ομάρ Αλ Μπασίρ. Νέες φοιτητικές διαδηλώσεις έχει αναγγελθεί πως θα πραγματοποιηθούν και σήμερα.
Χτες, επίσης, στο νότο αξιωματούχοι αποκάλυψαν πως στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας του Σουδάν τους αποκάλυψαν τα σχέδια για κατάργηση της σουδανικής λίρας μόλις ο νότος γίνει ανεξάρτητος, ως τις 9 του ερχόμενου Ιούλη. Μεταξύ των εναλλακτικών σχεδίων που εξετάζονται είναι η επαναφορά ενός προηγούμενου σουδανικού νομίσματος, του δηναρίου.
Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Στάινμπεργκ, που νοιάστηκε αίφνης για την εξέλιξη της «δημοκρατίας» στο νότιο Σουδάν, κάλεσε τον Νοτιοσουδανό Πρόεδρο, Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ, να εξασφαλίσει ότι το εκκολαπτόμενο νέο κράτος του Νότιου Σουδάν θα εξελιχθεί «σε πολυκομματική και όχι σε μονοκομματική δημοκρατία».
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Στη σύλληψη ενός 17χρονου μαθητή προχώρησε χτες η πακιστανική αστυνομία, υποστηρίζοντας ότι έγραψε ένα «βλάσφημο σχόλιο σε σχολικό τεστ» με αποτέλεσμα οι «δάσκαλοί του να ειδοποιήσουν τις αρχές». Ο Σάμι Ουλάχ κρατείται από το Σάββατο, πυροδοτώντας εκ νέου συζητήσεις αναφορικά με το νόμο περί βλασφημίας του Ισλάμ και πού μπορεί να φτάσει...