Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Σαββατο 5 Φεβρουαριου 2011 ______10.00

Αίγυπτος: 270 νεκροί και 2.000 τραυματίες
Επείγουσα έκκληση Αιγυπτίων Διαδηλωτών
Kαλούμε όλες τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όλους τους υπέρμαχους της ελευθερίας και όλα τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης εντός και εκτός της Αιγύπτου να παρέμβουν άμεσα και να υπερασπιστούν τις ειρηνικές μας διαδηλώσεις από τη βάρβαρη επίθεση της ασφάλειας εναντίον των διαδηλωτών. Σε αυτή την επίθεση χρησιμοποιούν όλων των ειδών τον οπλισμό (μαχαίρια,δακρυγόνα,μολότοφ,γκλομπ εκκένωσης ηλεκτρισμού), προκειμένου να σπείρουν τον φόβο ανάμεσα στους διαδηλωτές. Όπλα τα οποία είναι παράνομα σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη και ενάντια σε οποιαδήποτε αντίληψη περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μέχρι σήμερα υπάρχουν πάνω από 270 νεκροί και τραυματίες και η αστυνομία συνεχίζει να προστατεύει τους υπέυθυνους αυτών των εγκλημάτων.
Αξίζει ακόμη να αναφερθεί ότι η κυβέρνηση έχει μπλοκάρει κάθε πρόσβαση στο internet αλλά και στην κινητή τηλεφωνία ώστε να εξασφαλίσει ότι οι φωνές μας δεν θα φτάσουν στα μέσα ενημέρωσης.
Χρειαζόμαστε την υποστήριξη όλων των οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και όλων των υπέρμαχων της ελευθερίας ανά τον κόσμο, ώστε να σταματήσει αυτή η σφαγη.
Αυτό που σημβαίνει στην Αίγυπτο είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Σας καλούμε απελπισμένα να δείξετε την άλληλεγγύη και την υποστηριξή σας στον αγώνα μας.

Κίνημα νεολαίας 6ης Απριλίου
Κίνημα Αιγυπτιακης Αντίστασης






ΣΟΥΔΑΝ
Συλλήψεις κομμουνιστών δημοσιογράφων
ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Να φιμώσουν τη φωνή του Σουδανικού Κομμουνιστικού Κόμματος επιχειρούν οι δυνάμεις καταστολής του ισλαμικού στρατιωτικού καθεστώτος του Προέδρου Ομάρ Αλ Μπασίρ καθώς το περασμένο 48ωρο προχώρησαν στη σύλληψη εννιά δημοσιογράφων της εφημερίδας του Σουδανικού Κομμουνιστικού Κόμματος «Αλ Μαΐντάν» και στο προσωρινό κλείσιμο των γραφείων της εφημερίδας.
Οι αρχές δεν εξήγησαν γιατί προχώρησαν σε αυτά τα μέτρα. Ωστόσο, η ενέργειά τους δεν αιφνιδιάζει καθώς από καιρό σε καιρό οι αντικομμουνιστικές δυνάμεις καταστολής του καθεστώτος Μπασίρ επιχειρούν να υψώσουν κάθε λογής εμπόδια στους Σουδανούς κομμουνιστές και δη στην ελεύθερη κυκλοφορία και διανομή της εφημερίδας «Αλ Μαϊντάν» στη χώρα. Η πιθανότερη αφορμή ενδέχεται να είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε το Σουδανικό ΚΚ αναφορικά με τις διαδηλώσεις της 30ής Γενάρη, με την οποία καλούσε το σουδανικό λαό να αντισταθεί και να κατακτήσει με αγώνες στους δρόμους τα δικαιώματά του...
Στο μεταξύ, οι εκρήξεις βίας στα διοικητικά όρια βόρειου και νότιου Σουδάν συνεχίζονται. Χτες αναφέρθηκαν διήμερες συγκρούσεις ανάμεσα σε στρατιώτες του βορρά και στρατιώτες του νότου που ανήκουν εντούτοις στην ίδια μονάδα στην πόλη Μαλακάλ με αποτέλεσμα το θάνατο εννιά ατόμων, μεταξύ των οποίων και ένας μέλος αποστολής του ΟΗΕ και τον τραυματισμό τουλάχιστον 25 άλλων.
Το ίδιο διάστημα γνωστοποιήθηκε η βίαιη καταστολή ειρηνικής διαδήλωσης φοιτητών στο Σενάρ που διαμαρτύρονταν για την κυβέρνηση Μπασίρ και την ακρίβεια στα τρόφιμα. Με ανάλογα αιτήματα διαδήλωσαν την Πέμπτη το απόγευμα και αρκετές εκατοντάδες φοιτητές σε βόρειο προάστιο της πρωτεύουσας, Χαρτούμ.


ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Κλιμακώνονται οι πιέσεις αποχώρησης προς Μουμπάρακ
KΑΪΡΟ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ.-- Χιλιάδες κόσμου παρέμεναν μέχρι αργά χτες Παρασκευη βράδυ στην πλατεία Ταχρίρ, όπου, μετά από δύο ημέρες αιματηρότατων συγκρούσεων ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές και ομάδες παρακρατικών - «οπαδών» του Χόσνι Μουμπάρακ, επικρατούσε ηρεμία. Από νωρίς, ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί σε όλη την ευρύτερη περιοχή, είχαν τοποθετήσει σημεία ελέγχου και τανκς και έλεγχαν εξονυχιστικά, μαζί με ομάδες εθελοντών από τους διαδηλωτές, όσους προσπαθούσαν να προσεγγίσουν την πλατεία για να αποτρέψουν, όσο το δυνατόν περισσότερο, την είσοδο οπλισμένων «φιλοκαθεστωτικών», που τελικά πραγματοποίησαν μια μικρή διαδήλωση αρκετά μακριά.
Η αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ από την προεδρία ήταν σχεδόν το μοναδικό σύνθημα του πλήθους που συγκεντρώθηκε και το οποίο ήταν εντυπωσιακό σε όγκο, αν και μικρότερο από τη διαδήλωση της Τρίτης. Μέχρι την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές, οι διαδηλωτές και το σύνολο της ετερόκλητης αντιπολίτευσης επέμενε στην αποχώρηση Μουμπάρακ ως όρο για να αρχίσει ο οποιοσδήποτε διάλογος με τον αντιπρόεδρο Σουλεϊμάν ή με όποιον άλλο αξιωματούχο για την κατάληξη ενός «μεταβατικού σχήματος εθνικής συνεννόησης». Φυσικά μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί να αποτελέσει διέξοδο για τα λαϊκά στρώματα, που πρέπει να πολιτικοποιήσουν παραπέρα την πάλη τους και να στραφούν κατά της εξουσίας του κεφαλαίου συνολικά, ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή.
Ο Μουμπάρακ, πάντως μιλώντας στο δίκτυο ABC, δήλωνε «βαθιά στενοχωρημένος από τις εικόνες εμφύλιας σύγκρουσης» που εκτυλίχθηκαν στο κέντρο του Καΐρου και ότι επιθυμεί ν' αποχωρήσει αμέσως από την εξουσία, «αλλά αυτό θα προκαλούσε χάος». Αυτό φέρεται να απάντησε ο Μουμπάρακ και στις επίμονες σχετικές παραινέσεις του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα σε τηλεφωνικές συνομιλίες, ενώ παρόμοιες ήταν και οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Αμυνας Ταντάουι προς τους διαδηλωτές της πλατείας Ταχρίρ, τους οποίους επισκέφτηκε.
Θέσεις λαμβάνουν Μούσα, Μπάρανταϊ και «Αδελφοί Μουσουλμάνοι»
Την εκτίμησή του ότι ο Μουμπάρακ θα παραμείνει στην προεδρία για κάποιους μήνες ακόμη εξέφρασε ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, που μετέβη, χτες, στην πλατεία Ταχρίρ. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Μούσα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα σε επικείμενες προεδρικές εκλογές, ενώ παραδέχτηκε ότι θα ήθελε να αναλάβει κάποιο αξίωμα στη νέα κατάσταση.
Αντίθετα, δεν ξεκαθάρισε σαφώς τις προθέσεις του ως προς το αν θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία, μέσα από συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα, ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, που ηγείται μιας οργάνωσης - ομπρέλας πίσω από την οποία έχει στοιχηθεί σχεδόν ολόκληρη η αντιπολίτευση. Ο Μπάρανταϊ, για τον οποίο πολλοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι δεν έχει ακόμη ισχυρό λαϊκό έρεισμα εντός Αιγύπτου, τόνισε ότι «το βασικό δεν είναι ποιος θα είναι υποψήφιος, αλλά πώς θα διασφαλιστεί πραγματικά η εκκαθάριση από όλα τα άσχημα του καθεστώτος Μουμπάρακ», καταλήγοντας ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα σε λίγους μόνο μήνες, γιατί θα είναι επιφανειακό.
Αναλόγου περιεχομένου με του Μπαράνταϊ ήταν οι χτεσινές δηλώσεις και των εκπροσώπων της ισλαμικής οργάνωσης «Αδελφών Μουσουλμάνων», που ξεκαθάρισαν ότι η οργάνωση δεν επιδιώκει ούτε την προεδρία ούτε συμμετοχή σε κάποια «μεταβατική κυβέρνηση». Απαντώντας δε στην πρόσκληση του αντιπροέδρου Σουλεϊμάν σε διάλογο, η οργάνωση υποστήριξε ότι «όλα είναι ανοιχτά, εφόσον αποχωρήσει ο Μουμπάρακ».
Μαραθώνιος επαφών
Σε συνεχείς επαφές με Αιγύπτιους αξιωματούχους βρίσκεται η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία φέρεται να πιέζει, επικαλούμενη εκτιμήσεις για εξελίξεις προς το χειρότερο ως προς τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας, για άμεση αποχώρηση του Μουμπάρακ, έχοντας, ήδη, προσανατολιστεί σε μια λύση «μεταβατικής κυβέρνησης» με την υποστήριξη του στρατού, υπό τον αντιπρόεδρο Σουλεϊμάν. Η προοπτική αυτή εκτιμάται ότι «ικανοποιεί» και το Ισραήλ, καθώς ο Σουλεϊμάν υπήρξε βασικός συνομιλητής του εδώ και χρόνια.
Για αναγκαιότητα «σαφών σχεδίων δράσης και χρονοδιαγραμμάτων» έκανε λόγο ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου, ενώ ο Γερμανός υπουργός Αμυνας επισήμανε κυνικά ότι «θα πρέπει η Ευρώπη να αντιδράσει γρήγορα για να μη δώσει την εντύπωση στην αραβική κοινή γνώμη ότι υποστηρίζει δικτάτορες, κάτι που θα μειώσει τη δυνατότητα πολιτικής και οικονομικής παρέμβασής της στην περιοχή».
Τέλος, συνεχίζονται από παντού οι αντιδράσεις για τις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων, που προκάλεσαν τραυματισμούς, καταστροφές εξοπλισμών. Τρεις Γάλλοι δημοσιογράφοι αγνοούνται ακόμη, ενώ νέες επιθέσεις κατά δημοσιογραφικών γραφείων αναφέρθηκαν χτες.



ΙΡΑΚ
Νεκρός και τραυματίες σε διαδήλωση
ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Ενας νεκρός και τέσσερις τραυματίες είναι ο απολογισμός των επεισοδίων, που σημειώθηκαν, χθες Παρασκευη το μεσημέρι, στη μικρή πόλη αλ Χάμζα, στη νότια επαρχία αλ Ντιουανίγια, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά πλήθους διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στα γραφεία της τοπικής διοίκησης. Οι διαδηλωτές ζητούσαν την απομάκρυνση των τοπικών αρχών κατηγορώντας τες για ανικανότητα.
Με αφορμή τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στην Αίγυπτο, εκατοντάδες Ιρακινοί έχουν πραγματοποιήσει, μικρής εμβέλειας προς το παρόν, διαδηλώσεις, σουνίτες και σιίτες μαζί, διαμαρτυρόμενοι για την εντεινόμενη φτώχεια, την ανεργία, την εκτεταμένη διαφθορά. Αν και, μέχρι στιγμής, δεν έχει οργανωθεί κάποια σημαντική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, η κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» υπό τον Μάλικι έσπευσε να καταδικάσει τη βία κατά των Αιγύπτιων διαδηλωτών, εκφράζοντας τη συμπάθειά της για τα αιτήματά τους. Βέβαια, λίγες ώρες αργότερα, με πυρά αντιμετωπίστηκαν και οι διαδηλωτές στη Χάμζα.


ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
Ακόμα ένας κρατούμενος νεκρός
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ενας ακόμη κρατούμενος πέθανε χτες στις αμερικανικές φυλακές του Γκουαντάναμο. Είναι ο έβδομος που αφήνει την τελευταία του πνοή στο κολαστήριο από την έναρξη της λειτουργίας του.
Πρόκειται για τον Αουάλ Γκουλ, 48 χρονών από το Αφγανιστάν, ο οποίος, σύμφωνα με τις αμερικανικές στρατιωτικές αρχές, πέθανε από «φυσικά αίτια»... Ο Γκουλ κατέρρευσε στα ντους των φυλακών, σύμφωνα με την ανακοίνωση, και μεταφέρθηκε στο ναυτικό νοσοκομείο της βάσης, αλλά οι προσπάθειες ανάνηψής του απέβησαν άκαρπες. Ωστόσο, ο θάνατός του ερευνάται, αν και η αυτοψία έδειξε ότι πέθανε είτε από καρδιακή προσβολή είτε από πνευμονικό οίδημα, σύμφωνα με στρατιωτικό εκπρόσωπο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γκουλ είχε συλληφθεί από το Δεκέμβρη του 2001 και κρατείτο (περισσότερα από 8 χρόνια στο Γκουαντάναμο), μόνο και μόνο γιατί θεωρούνταν ύποπτος «ως διοικητής βάσης» για τους «Ταλιμπάν» και την «Αλ Κάιντα». Ενα κατηγορητήριο τόσο έωλο, ώστε να μην έχουν αποδοθεί ποτέ επίσημες κατηγορίες. Ηταν ένας από τους 48 κρατούμενους -σε σύνολο 172 που παραμένουν στο κολαστήριο- που μπορούν να τελούν υπό κράτηση επ' αόριστον δίχως να παραπεμφθούν σε δίκη ή να επαναπατριστούν...


ΑΣΤΑΝΑ.-- Πρόωρες προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στο Καζακστάν στις 3 Απρίλη, περίπου 20 μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του σημερινού «Προέδρου» - δικτατορα Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, όπως αναφέρει χτεσινό Προεδρικό Διάταγμα. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την απόρριψη από το Συνταγματικό Συμβούλιο της χώρας σχεδίου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, το οποίο θα επέτρεπε την παράταση της προεδρικής θητείας ως το 2020.
ΣΚΟΠΙΑ.-- Σύσκεψη αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων της ΠΓΔΜ συγκάλεσε για τη Δευτέρα ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, προκειμένου να εξεταστεί η πολιτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την επ' αόριστον αποχώρηση της αντιπολίτευσης από τη Βουλή. Στη σύσκεψη θα παραβρεθεί και ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ, Τράικο Βελιάνοφσκι.
ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Αξιωματούχοι του ΟΗΕ και των ΗΠΑ επέκριναν χτες το σομαλικό κατοχικο δοτο στημενο «Κοινοβούλιο» επειδή προχτές αποφάσισε να παρατείνει τη θητεία του κατά τρία χρόνια...





ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Συγκρούσεις λαϊκών δυνάμεων με την κρατική «μηχανή»
Καταλυτική η χθεσινή μέρα Παρασκευη για τις εξελίξεις καθώς η αντιπολίτευση καλουσε σε νέες μεγάλες διαδηλώσεις στη ματωμένη, από τις σκληρές συγκρούσεις διαδηλωτών - παρακρατικών, πλατεία Ταχρίρ
KAΪΡΟ.-- Εκρηκτική ηρεμία επικράτησε, τελικά, αργά προχτες βράδυ Πεμπτης, στην πλατεία Ταχρίρ της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, η οποία επί περισσότερο από ένα 24ωρο μετατράπηκε σε αιματηρό πεδίο μάχης ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές και «υποστηρικτές» του Χόσνι Μουμπάρακ, οι οποίοι, κατά κύριο λόγο, ήταν αστυνομικοί με πολιτικά. Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στην ευρύτερη περιοχή, μέχρι αργά το απόγευμα της Πεμπτης, παρέπεμπαν περισσότερο σε ιδιαίτερα σκληρές εμφύλιες συγκρούσεις, που σύμφωνα με ιατρικές πηγές στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 10 ανθρώπους και προκάλεσαν τον τραυματισμό περισσοτέρων από 890.
Ο στρατός, αφού επί ώρες κατά τη διάρκεια της προχτεσινής νύχτας της Τεταρτης αλλά και τις πρωινές ώρες της Πεμπτης προχτες παρακολουθούσε ως θεατής τις αιματηρές μάχες, στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν όλων των ειδών τα όπλα (μαχαίρια, στιλέτα, λοστοί, όπλα και ελεύθεροι σκοπευτές), τελικά ανέπτυξε άρματα μάχης και οχήματα στην περίμετρο, αλλά και στο κέντρο της πλατείας Ταχρίρ, δημιουργώντας μια «νεκρή ζώνη» αρκετών μέτρων. Κατά πολλούς, η αιματηρή αυτή κλιμάκωση δεν ήταν εντελώς εκτός ελέγχου και θα μπορούσε να έχει ως στόχο την καλλιέργεια ακόμη πιο πρόσφορου εδάφους για την ανάληψη ακόμη ενεργότερου ρόλου από το στρατό ως «μοναδική λύση», μια εκδοχή που σαφώς θα ικανοποιούσε, περισσότερο, σε πρώτη φάση, και το γειτονικό Ισραήλ που επανέλαβε, προχτες, τις ανησυχίες του για «ισλαμοποίηση της Αιγύπτου».
Καταλυτική θεωρείται η χθεσινη ημέρα για τις εξελίξεις καθώς η πλειοψηφία των δυνάμεων της αντιπολίτευσης ειχε καλέσει σε νέες μαζικές διαδηλώσεις τον αιγυπτιακό λαό, μετά τις καθιερωμένες προσευχές της Παρασκευής, μιλώντας για «Παρασκευή της αποχώρησης». Η ισχυρότερη αντιπολιτευτική οργάνωση, οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», ζήτησαν, προχτες, εκ νέου και με κατηγορηματικό τρόπο την άμεση αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία, υποστηρίζοντας ότι κάθε παραπάνω ώρα που μένει στην προεδρία, «θα χρησιμοποιηθεί για να εκδικηθεί τους πολιτικούς του αντιπάλους». Η οργάνωση συμμετέχει στις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις, αλλά αν και έχει συνταχθεί, σε γενικές γραμμές, πίσω από το πρόσωπο του Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, δήλωσε ότι δεν τον υποστηρίζει απαραίτητα ως «επικεφαλής» της αντιπολίτευσης.
Εμφάνιση Σουλεϊμάν με σαφείς νύξεις
Εκτενή συνέντευξη - διάγγελμα παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση ο νεοδιορισθείς αντιπρόεδρος της χώρας (και πρώην επικεφαλής όλων των μυστικών υπηρεσιών) Ομάρ Σουλεϊμάν, που κάλεσε τους διαδηλωτές «να τερματίσουν τις διαμαρτυρίες τους γιατί εισακούστηκαν», ζητώντας να δοθεί χρόνος για να υλοποιηθούν τα αιτήματά τους. Αν και χαρακτήρισε «νόμιμες και λογικές τις διεκδικήσεις των έντιμων ανθρώπων» που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις, συμπλήρωσε ότι «από ένα σημείο και μετά σε αυτές παρεισέφρησαν υποκινητές και όσοι επιμένουν στις διαδηλώσεις εξυπηρετούν στόχους ξένων δυνάμεων», αν και καταδίκασε, όπως και ο πρωθυπουργός Αχμαντ Σαφίκ, «τη βία των τελευταίων ωρών», ζητώντας συγνώμη και υποσχόμενος, γενικώς, «έρευνες και δίωξη των υπευθύνων».
Ο Σουλεϊμάν μίλησε ανοιχτά για «ξένες δυνάμεις» που προσπαθούν να «παρέμβουν στα εσωτερικά της Αιγύπτου», η οποία είναι διατεθειμένη «ν' ακούσει συμβουλές», αλλά «δε θα δεχτεί να της επιβληθούν». Αν και δεν έκανε περαιτέρω διευκρινίσεις, οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι αναφερόταν τόσο στις πιέσεις της Ουάσιγκτον, αλλά και σε ορισμένα αραβικά κράτη, όπως το Κατάρ, όπου εδρεύει και το «al Jazeera», το οποίο κατηγορήθηκε άμεσα για «υποκίνηση» διαδηλωτών και για «παραπληροφόρηση».
Τέλος, υποστήριξε ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ θα αποχωρήσει από την προεδρία, όπως προβλέπεται, και δεν θα είναι υποψήφιος ούτε ο ίδιος, ούτε ο γιος του, προειδοποιώντας ότι αν αυτό συμβεί «πρόωρα, θα είναι βήμα προς το χάος». Επανέλαβε τα περί συνταγματικών αλλαγών και κάλεσε τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» σε διάλογο «για το καλό της χώρας», κάτι στο οποίο η οργάνωση δεν έχει ακόμη, σαφώς, απαντήσει, αν και επιμένει στην αποχώρηση Μουμπάρακ. Ενδιαφέρον έχει ότι και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτίμησε ότι οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» μπορούν «να παίξουν ρόλο στην παρούσα φάση και στην πολιτική σκηνή της χώρας».
Υποκριτικές δηλώσεις, στο στόχαστρο δημοσιογράφοι
Τη βία «καταδίκασαν» με κοινή ανακοίνωση οι Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα «άμεσης μεταβίβασης της εξουσίας», προσπαθώντας να κατευνάσουν τη λαϊκή οργή. Ανάλογες δηλώσεις έγιναν και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ολοι καταδίκασαν και το γεγονός ότι σε στόχο πρώτης γραμμής έχουν μετατραπεί οι δημοσιογράφοι από όλες τις χώρες, με τις καταγγελίες για τραυματισμούς, βιαιοπραγίες, ξυλοδαρμούς και κατασχέσεις εξοπλισμού να διαδέχονται η μία την άλλη. Καταγγελίες έχουν γίνει από τα δίκτυα «Associated Press», ABC, «France 2», «France 24», «Radio Canada», «al Jazeera», «al Arabya», Γαλλικό Πρακτορείο και το πολωνικό «TVP». Αν και επιθετικοί απέναντι σε δίκτυα που θεωρούν «φιλο-προεδρικά» εμφανίζονται και οι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές, οι δημοσιογράφοι έχουν γίνει στόχος, κυρίως, παρακρατικών πιστών στον Μουμπάρακ, όπως συνέβη και με τους Ελληνες δημοσιογράφους Πέτρο Παπακωνσταντίνου («Καθημερινή»), που τραυματίστηκε στο πόδι και στο κεφάλι, αλλά είναι εκτός κινδύνου και Γιώργο Μουτάφη (φωτορεπόρτερ στο «ΒΗΜΑ») που τραυματίστηκε ελαφρά. Ωρα με την ώρα, το κλίμα «γινόταν βαρύτερο» για τους δημοσιογράφους, που ουσιαστικά πιέζονταν από το καθεστώς να εγκαταλείψουν τη χώρα.



ΤΟΥΡΚΙΑ
Εργατικές διαδηλώσεις
ΑΓΚΥΡΑ.-- Χιλιάδες Τούρκοι εργάτες συγκεντρώθηκαν προχτες την Πεμπτη στην Αγκυρα, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που καταργεί τα εργασιακά δικαιώματα, στο όνομα της κερδοφορίας του κεφαλαίου και της «ανάπτυξης». Στα μέτρα που επιχειρεί να περάσει η τουρκική κυβέρνηση περιλαμβάνονται η απλήρωτη εργασία με την απασχόληση «μαθητευόμενων» για τέσσερις μήνες, η μετακίνηση εργαζομένων, χωρίς τη θέλησή τους, ενώ οι εργαζόμενοι και όχι οι εργοδότες θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους δαπάνες για την Υγεία. Η αστυνομία επιχείρησε να εμποδίσει τους διαδηλωτές να φτάσουν κοντά στο Κοινοβούλιο, το οποίο είχε αποκλειστεί από ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας, ενώ χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού και αντλίες νερού, σε μία προσπάθεια να διαλύσει τη συγκέντρωση. Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν το ΚΚ Τουρκίας, το Kόμμα Εργασίας (ΕΜΕP) και εργατικά σωματεία, όπως η DISK και KESK.
Τα κουρδικα κομματα, σχολιαζοντας χαρακτηριστικα τις δηλωσεις του πρωθυπουργου Ερντογαν ότι η Αιγυπτος πρεπει να αφεθει από την κυβερνηση της να προχωρησει στο δρομο της ελευθεριας και της δημοκρατιας, ειπεν, πως αυτές τις δηλωσεις πρεπει να ερθει να τις κανει στο Κουρδισταν των χιλιαδων βασανισμενων εκτοπισμενων και εξαφανισμενων.
• Παράλληλα, χτες ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε εργοστάσιο, στη βιομηχανική περιοχή της Αγκυρας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον έξι άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και περισσότεροι από 40 να τραυματιστούν. Η έκρηξη αποδίδεται σε διαρροή φυσικού αερίου και προκάλεσε σημαντικές ζημιές στο τετραώροφο κτίριο.


ΣΕΡΒΙΑ
«Μπαράζ» αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από το SNS
BEΛΙΓΡΑΔΙ.-- Πρόωρες εκλογές, αναστολή πώλησης της σερβικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών «Telekom Srbije», αλλαγή στην πολιτική «ενημέρωσης» από το σερβικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTS είναι τα βασικά αιτήματα με τα οποία κατεβαίνουν σημερα Σάββατο σε διαδήλωση διαμαρτυρίας οι υποστηρικτές του αντιπολιτευόμενου «Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος» (SNS).
Ο πρόεδρος του κόμματος Τόμισλαβ Νίκολιτς είπε πως δίνει στην κυβέρνηση του Σέρβου Προέδρου Μπόρις Τάντιτς περιθώριο δύο μηνών, διαφορετικά προειδοποίησε πως η σημερινή διαδήλωση θα είναι η απαρχή μιας σειράς κινητοποιήσεων που θα «παραλύσουν το Βελιγράδι», σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «κακή κατάσταση» που επικρατεί στη χώρα. Ο Νίκολιτς υποστήριξε ότι η διαδήλωση του Σαββάτου θα είναι ειρηνική, λέγοντας ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την ασφάλεια όσων θα συμμετάσχουν.
Το ίδιο 24ωρο, ξεκίνησαν προχτες απεργία περίπου 13.000 Σέρβοι αστυνομικοί, διεκδικώντας μεταξύ άλλων μισθολογικές αυξήσεις 40%, εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού που χρησιμοποιούν εν ώρα υπηρεσίας, ειδική συλλογική σύμβαση εργασίας και την τροποποίηση συγκεκριμένων άρθρων του νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, σχετικά με τις αστυνομικές δυνάμεις.
Δεν είναι ο μόνος κλάδος που απεργεί. Σε εξέλιξη είναι τις τελευταίες μέρες οι μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών και φαρμακοποιών.


ΑΪΤΗ
Επιθεση των παραστρατιωτικων σε διαδηλωτες του Προεδρου Αριστιντ
ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.-- Τελικά με το «μαχαίρι» των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων λύθηκε ο γόρδιος δεσμός που προέκυψε με τα αποτελέσματα των εκλογών - παρωδία της 28ης Νοεμβρίου. Η προσωρινή και διορισμένη από το πρόεδρο Ρενέ Πρεβάλ Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι δύο επικρατέστεροι των εκλογών είναι η πρώην πρώτη κυρία της χώρας Μιρλάντ Μανιγκάτ και ο τραγουδιστής και αγαπημένος των παραστρατιωτικών Μισέλ Μαρτελί, οι οποίοι θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο που η ημερομηνία του δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά υπολογίζεται μέσα στο Μάρτη.
Ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος ΙΝΙΤΕ, Ζιντ Σελεστάν που έτσι κι αλλιώς την προηγούμενη βδομάδα ανακοίνωσε την παραίτησή του και επισήμως αποκλείστηκε από το δεύτερο γύρο των εκλογών, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, που «συμμορφώνεται» πλήρως με την έκθεση των εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών - OAS...
Τα επεισόδια δεν έλειψαν, πάντως, καθώς οι παραστρατιωτικοι «οπαδοί» του Μαρτελί προκάλεσαν ένα νέο γύρο ταραχών επιτιθέμενοι τόσο κατά οπαδών του Σελεστάν όσο και εναντίον οπαδών του πρώην προέδρου Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ, που λίγες ώρες πριν είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση, απαιτώντας την επιστροφή. Την ίδια στιγμή, η αμερικανική πρεσβεία εξέδωσε έκτακτη προειδοποιητική ανακοίνωση (warden message) προς τους πολίτες των ΗΠΑ για «βία μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων»... Η βία ή το χάος, ωστόσο, μπορεί να έχει ανακόψει την ομαλή πολιτική ζωή αλλά δεν πτοεί την επιδημία χολέρας. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, 4.131 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη στιγμή που καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στις 20 Οκτωβρίου ενώ τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 215.956.


ΑΛΓΕΡΙΑ
Αρση της «έκτακτης ανάγκης» και σκληρη καταστολη
...προσπαθώντας να προλάβει χειρότερα
ΑΛΓΕΡΙ.-- Αρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που ισχύει στη χώρα εδώ και περισσότερα από 19 χρόνια, «εντός του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος», προανήγγειλε, χτες, ο Πρόεδρος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο. Οπως μετέδωσαν αλγερινά ΜΜΕ, ο Μπουτεφλίκα, εκτός της άρσης του συγκεκριμένου μέτρου, ανακοίνωσε ελεύθερη πραγματοποίηση διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα, εκτός της πρωτεύουσας, καθώς και ελεύθερη παρουσίαση κομμάτων της αντιπολίτευσης στα κρατικά ΜΜΕ «με δεδομένο ότι και τα κόμματα αυτά θα λαμβάνουν υπ' όψιν τους την αναγκαιότητα σταθερότητας και ασφάλειας στη χώρα».
Εκτός αυτών, ο Μπουτεφλίκα επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται, ήδη, μέτρα για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και για περαιτέρω μείωση των τιμών των βασικών τροφίμων. Οι εξαγγελίες αυτές ήρθαν ενώ κόμματα της αντιπολίτευσης προγραμματίζουν νέα διαδήλωση, στις 12 Φεβρουαρίου, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Οράν, διαμαρτυρόμενοι για τις τιμές των βασικών αγαθών, την αυξανόμενη ανεργία και την εντεινόμενη καταπίεση, δηλαδή με τα αιτήματα που κυριάρχησαν στους δρόμους πολλών πόλεων της Αλγερίας κατά τις ταραχές που τη συγκλόνισαν, στις αρχές του χρόνου, και είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον πέντε νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και περισσότερους από 1.100 συλληφθέντες.
Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε σε ισχύ όταν, στις αρχές της δεκαετίας του '90, μετά την ακύρωση των εκλογών όπου είχαν επικρατήσει οι ισλαμιστές με το Μέτωπο Ισλαμικής Σωτηρίας, είχαν, ήδη, αρχίσει οι πρώτες συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων ισλαμιστών και στρατού, οι οποίες εξελίχθηκαν σε έναν από τους αιματηρότερους εμφυλίους πολέμους στην ιστορία της περιοχής. Υπολογίζεται ότι τη δεκαετία του '90 στην Αλγερία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι, κυρίως πολίτες, καθώς και οι δύο πλευρές επιδόθηκαν σε επιθέσεις κατά πολιτών. Τελικα, οι ισλαμιστες διαλυθηκαν. Αλλοι σκοτωθηκαν, και αλλοι βρεθηκαν στη φυλακη. Οι τωρινες διαδηλωσεις δεν εχουν καμια σχεση με τους ισλαμιστες, αλλα με τα προβληματα την φτωχεια και την πεινα του Αλγερινου Λαου.


ΥΕΜΕΝΗ
Λαϊκή οργή
ΣΑΝΑ'Α.-- Δεκάδες χιλιάδες Υεμενίτες διαδήλωσαν, προχτες την Πεμπτη, στο κέντρο της πρωτεύουσας ζητώντας «άμεσα αλλαγές» από το καθεστώς Σάλεχ, με ορισμένους να προχωρούν ακόμη και στο ...τολμηρό αίτημα της άμεσης απομάκρυνσής του από την εξουσία, αν και η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης δεν έχει ακόμη υιοθετήσει μια τέτοια θέση. Παράλληλη διαδήλωση, όμως, πραγματοποίησαν και υποστηρικτές του Σάλεχ και μέλη του κόμματός του, του Γενικού Λαϊκού Κογκρέσου, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πεμπτης στην κεντρική πλατεία της Σάνα'α (που επίσης ονομάζεται πλατεία Ταχρίρ (απελευθέρωσης) όπως στο Κάιρο), προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να εμποδίσουν τη συγκέντρωση των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών.
Τελικά, η συγκέντρωση της αντιπολίτευσης, που ήταν μαζικότερη από τις τελευταίες φορές, πραγματοποιήθηκε μπροστά στο πανεπιστήμιο. Οι δύο συγκεντρώσεις δε συναντήθηκαν παρά μόνο σε ένα σημείο και παρά τις μικρο-αψιμαχίες, δεν προκλήθηκαν επεισόδια και ολοκληρώθηκαν χωρίς προβλήματα. Το «Κοινό Φόρουμ», μια επιτροπή όπου εκπροσωπούνται τα πέντε μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και το ισλαμικό «Islah», αλλά και το Υεμενίτικο Σοσιαλιστικό Κόμμα, είχε προγραμματίσει σειρά συζητήσεων τις επόμενες μέρες προκειμένου να εξετάσει τις επόμενες κινήσεις του.
Εκπρόσωπος του «Φόρουμ» υποστήριζε ότι οι προτάσεις που κατέθεσε, ένα 24ωρο νωρίτερα, ο Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, μιλώντας στο κοινοβούλιο, είναι ενθαρρυντικές, αλλά όχι επαρκείς. Ο Σάλεχ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές, ούτε ο γιος του, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα εξαντλήσει την θητεία του που λήγει το 2013. Επίσης, προανήγγειλε αύξηση μισθών, σταθεροποίηση των τιμών των αγαθών, μείωση του φόρου εισοδήματος και σειρά άλλων μέτρων ανακούφισης προκειμένου να κατευνάσει τη λαϊκή οργή στη χώρα των 23,4 εκατομμυρίων πληθυσμού, όπου κάτω από το όριο της φτώχειας ζει ποσοστό μεγαλύτερο του 45,2% και η ανεργία αγγίζει το 35%


ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Ασταμάτητη η ακρίβεια στα τρόφιμα
ΡΩΜΗ.-- Την ανησυχητικά ανοδική τάση της ακρίβειας σε βασικά τρόφιμα διεθνώς διαπιστώνουν από μήνα σε μήνα ειδικοί αξιωματούχοι του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO). Οπως ανακοίνωσαν οι αξιωματούχοι, ο δείκτης ακρίβειας σε τρόφιμα όπως τα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά, τα μαγειρικά έλαια και η ζάχαρη ανέβηκε τον περασμένο Δεκέμβρη κατά μέσο όρο 3,4% σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα, σημειώνοντας - τηρουμένων των αναλογιών - ρεκόρ 20ετίας. Μόνον οι τιμές κρέατος φάνηκαν να παραμένουν στάσιμες...
«Τα στοιχεία των τελευταίων επτά μηνών δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν υποχωρεί η ανοδική τάση στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων. Αυτές οι υψηλές τιμές είναι πιθανόν να διατηρηθούν και τους επόμενους μήνες» ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο οικονομολόγος του FAO, Αμπντολρεζά Αμπασιάν.
Ειδικότερα, τα στοιχεία των ερευνητών του οργανισμού δείχνουν το Γενάρη αύξηση των τιμών των σιτηρών διεθνώς κατά 3% σε σχέση με το Δεκέμβρη του 2010. Το ίδιο διάστημα η αύξηση στα μαγειρικά έλαια κυμάνθηκε στο 5,6%, στα γαλακτοκομικά έφθασε το 6,2% και στη ζάχαρη το 5,4%, προκαλώντας και πρόσφατα (όπως τη διετία 2007-08) «ασφυξία» και έντονες αντιδράσεις στους λαούς αναπτυσσόμενων χωρών που πλήττονται ιδιαίτερα από τη φτώχεια.