Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Τριτη 8 Φεβρουαριου 2011 _____23.50

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Εντονες διεργασίες με στόχο την εκτόνωση
Διαδηλωτές εξακολουθούν να βρίσκονται στην πλατεία Ταχρίρ
KAΪΡΟ.-- Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε μια πρώτη συνάντηση ανάμεσα στον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν και σε αντιπροσωπείες από όλο το φάσμα της αντιπολίτευσης, την Κυριακή. Χωρίς να δώσει λεπτομέρειες της συζήτησης, εκπρόσωπος της ισλαμιστικής οργάνωσης «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», που τελικά συμμετείχε στο «διάλογο», εξέφρασε επιφυλάξεις για τη συνέχεια, υποστηρίζοντας ότι «δεν εισακούγονται τα αιτήματα της αντιπολίτευσης, όπως είναι, π.χ., η άμεση αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ».
Ανάλογο αίτημα διατυπώνουν και οι χιλιάδες διαδηλωτές που παραμένουν πάντα στην πλατεία Ταχρίρ, έχοντας, μάλιστα, λάβει θέσεις στις ερπύστριες των αρμάτων, εκφράζοντας έτσι την αποφασιστικότητά τους να μείνουν «μέχρις ότου φύγει ο Μουμπάρακ». Στο πλευρό τους, βρέθηκαν χθες και δημοσιογράφοι, που μετέτρεψαν σε διαδήλωση την κηδεία Αιγύπτιου συναδέλφου από πυρά ελεύθερου σκοπευτή, ενώ την υποστήριξή τους σε αυτήν την έκφραση «αραβικής αξιοπρέπειας» εξέφρασαν η «Χεζμπολά» και η «Χαμάς».
Φαίνεται, όμως, ότι η προετοιμασία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την επόμενη μέρα δεν έχει ακόμη αποδώσει καρπούς, ή τουλάχιστον κανένα από τα αντικρουόμενα σενάρια δεν έχει επικρατήσει, κάτι που εκτιμάται ότι θα χρειαστεί αρκετό χρόνο «παζαριού ακόμη». Ωστόσο, το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θέλουν το λαό στο δρόμο να διαδηλώνει.
Πάντως, μετά από τις απροκάλυπτες πιέσεις, η Ουάσιγκτον έκανε ένα βήμα πίσω. Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωνε ότι «ο Μουμπάρακ γνωρίζει καλύτερα τι θα κάνει». Κατά τα άλλα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox, υποστήριξε ότι «η Αίγυπτος δεν γυρνά εκεί που ήταν», ότι «ο λαός θέλει ελευθερίες, και ελεύθερες - δίκαιες εκλογές» και τάχθηκε υπέρ «της ομαλής μεταβίβασης εξουσίας» σε μια «πραγματικά αντιπροσωπευτική κυβέρνηση». Προσπάθησε, δε, να κρατήσει ισορροπίες απέναντι στους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», υποστηρίζοντας ότι «είναι μία από τις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις, με δύναμη αλλά όχι πλειοψηφία» και παραδεχόμενος, με διπλωματία, ότι «ανάμεσα σε άλλες θέσεις, ορισμένες απόψεις τους έχουν και αντιαμερικανικό χρώμα».
Ισραηλινές επικρίσεις και εσωτερικοί ελιγμοί
Η συγκεκριμένη φράση εξελήφθη ως απόδειξη από κύκλους (ιδιαίτερα στο Ισραήλ) ότι η Ουάσιγκτον δεν αποκλείει κάποιου είδους συνεννόηση με τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», ενδεχόμενο που στο Τελ Αβίβ φέρνει ρίγη. Επίσης, ισραηλινά σχόλια επικρίνουν την αμερικανική διπλωματία «για προδοσία συμμάχων, σύγχυση που απειλεί τη σταθερότητα».
Εντός Αιγύπτου, πάντως, η νεοδιορισθείσα κυβέρνηση υπό τον Μουμπάρακ προσπαθεί επίμονα, με ελιγμούς, να κατευνάσει τη δυσαρέσκεια και να πείσει τον κόσμο να εγκαταλείψει τους δρόμους, καθώς η παρουσία του εκεί είναι προφανώς το πλέον ανησυχητικό στοιχείο. Ετσι, χθες, μετά από μήνες κώφωσης, το κυβερνείο του Καΐρου άνοιξε για να δεχτεί αντιπροσωπεία εκατοντάδων διαδηλωτών που ζητούν «βοήθεια για φτηνή στέγαση», το υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε αυξήσεις 15% σε μισθούς δημοσιων υπαλληλων και συντάξεις και δημιούργησε ταμείο 5 δισ. αιγυπτιακών λιρών για αποζημιώσεις σε καταστηματάρχες για όσα έχασαν τις μέρες των διαδηλώσεων, δεσμεύτηκε να ερευνήσει και να τιμωρήσει όσους πολιτικούς εμπλέκονται σε διαφθορά (ακόμη και αν είναι στο κυβερνών κόμμα) και χαλάρωσε την απαγόρευση κυκλοφορίας. Επίσης, λειτούργησαν οι τράπεζες, αλλά όχι το χρηματιστήριο, ούτε τα σχολεία.
Περίεργο περιστατικό
Ενας Αιγύπτιος αξιωματικός τραυματίστηκε, όταν 4 αντιαρματικές ρουκέτες έπληξαν στρατώνα στη Ράφα στη χερσόνησο του Σινά. Οι αιγυπτιακές αρχές απέδωσαν το περιστατικό γενικόλογα σε «εξτρεμιστικές οργανώσεις», όπως έπραξαν και με την ανατίναξη του αγωγού φυσικού αερίου από την Αίγυπτο προς Ισραήλ και Ιορδανία, το Σάββατο, πάλι στο Σινά, στο ελ Αρις. Λίγο αργότερα, ανακοινώθηκε η σύλληψη δύο Παλαιστινίων και τριών Αιγυπτίων για «οπλοκατοχή και δολιοφθορά» χωρίς άλλες διευκρινίσεις.





ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Απεργιακές κινητοποιήσεις στις μεταφορές
ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Βδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων για τους εργαζομένους στα μέσα μαζικής μεταφοράς διανύει η Πορτογαλία. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η χτεσινή εξάωρη στάση εργασίας των εργαζομένων στο μετρό της πορτογαλικής πρωτεύουσας, τη Λισαβόνα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές των αποδοχών των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με τα συνδικάτα, η συμμετοχή στη στάση εργασίας στο μετρό έφθασε σχεδόν στο 100%.
Τη «σκυτάλη» του απεργιακού αγώνα παίρνουν την Τετάρτη και την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους, στις μεταφορές στους ποταμούς, καθώς και στα λεωφορεία της Λισαβόνας και των πόλεων Πόρτο, Μπράγκα και Κοΐμπρα.
Στο πλευρό των απεργών βρέθηκε χτες και ο βουλευτής του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Μπρούνο Ντίας, ο οποίος εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη του κόμματός του στον αγώνα τους.
Οι εργαζόμενοι στον τομέα των μέσων μαζικής μεταφοράς διαμαρτύρονται ενάντια στη μείωση κατά 5% των μισθών τους, στην περικοπή του εισοδήματός τους από τις υπερωρίες και τις νυχτερινές βάρδιες, στη μείωση άλλων επιδομάτων τους, αλλά και στην αύξηση της φορολογίας, το «πάγωμα» των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων για τρία χρόνια, τις περικοπές δημοσίων δαπανών. Υπενθυμίζεται πως πέρσι η κυβέρνηση του Ζοζέ Σόκρατες είχε λάβει σκληρά μέτρα λιτότητας για τα λαϊκά στρώματα για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου.





ΤΥΝΗΣΙΑ
Νέες εντάσεις και συγκρούσεις
Διαδηλώσεις, νεκροί και τραυματίες σε Κεφ, Σίντι Μπουζίντ
Αναστολή λειτουργίας επιβλήθηκε στο κόμμα του Μπεν Αλι
TYNΙΔΑ.-- Ιδιαίτερα τεταμένα αρχίζουν να είναι, και πάλι, τα πνεύματα, καθώς μεγάλη μερίδα του λαού παραμένει εξαιρετικά επιφυλακτική απέναντι στις διαβεβαιώσεις της «μεταβατικής κυβέρνησης» περί «πραγματικής εκκαθάρισης από το καθεστώς Μπεν Αλι» και εξακολουθεί να μην εμπιστεύεται τα Σώματα Ασφαλείας και κυρίως την Αστυνομία, που ήταν καθοριστικός πυλώνας της εξουσίας του εκδιωχθέντα ισχυρού άνδρα. Ενδεικτικό είναι ότι σε διάφορα σημεία της χώρας συνεχίζονται οι διαδηλώσεις, οι συγκεντρώσεις και οι, διαφόρων ειδών, εκδηλώσεις με κύριο αίτημα την ολική απομάκρυνση όλων των προσωπικοτήτων που σχετίζονταν με τον Μπεν Αλι από την εξουσία, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μουχάμαντ Γκανούσι.
Σε μια τέτοια διαδήλωση στην πόλη Κεφ, στα βορειοδυτικά, το Σάββατο, ο εκεί αστυνομικός διευθυντής φέρεται να χαστούκισε μία διαδηλώτρια. Οι διαδηλωτές αντέδρασαν και ακολούθησαν σφοδρότατες συγκρούσεις με την Αστυνομία, όπου σκοτώθηκαν δύο διαδηλωτές και 17 τραυματίστηκαν.
Ενταση επικρατεί και στο Σίντι Μπουζίντ, στο κέντρο της χώρας, από όπου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις που οδήγησαν στην εκδίωξη του Μπεν Αλι. Εδώ τα πνεύματα οξύνθηκαν, όταν κάηκαν στο κελί που κρατούνταν δύο νεαροί που συνελήφθησαν ως «ταραχοποιοί», κάτι που αμφισβητείται από τοπικές οργανώσεις.
Μετά από τα γεγονότα αυτά, την Κυριακή το απόγευμα, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας του κόμματος του Μπεν Αλι, Συνταγματικού Δημοκρατικού Συναγερμού. Θεωρητικώς, έχει διαταχθεί και η κατάσχεση των περιουσιακών του στοιχείων, μια διαδικασία που δεν έχει αποσαφηνιστεί σε ποιο σημείο βρίσκεται.
Επιπλέον ένταση προκαλεί και η πρόταση του πρωθυπουργού Γκανούσι, που εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των βουλευτών, με βάση την οποία ο Πρόεδρος θα μπορεί, όσο διαρκέσει η «μεταβατική περίοδος», να κυβερνά, σαν δικτατορας, με νομοθετικά διατάγματα, χωρίς να περνά τις αποφάσεις του από τη Βουλή. Την πρόταση ενέκριναν 177 βουλευτές, κατά ψήφισαν 16 (η αντιπολίτευση), δύο απείχαν και απόντες από την αίθουσα ήταν 19. Ηδη, από χθες πραγματοποιούνται λαϊκές διαμαρτυρίες έξω από το Κοινοβούλιο.
Αργά χτες βράδυ, το υπουργείο Αμυνας της χώρας ανακοίνωσε ότι επιστρατεύει όλους τους στρατιωτικούς που συνταξιοδοτήθηκαν την τελευταία πενταετία και τους νέους που τελείωσαν πρόσφατα τη στρατιωτική τους θητεία, καλώντας τους να αναλάβουν καθήκοντα την ερχόμενη Κυριακή.





ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Αγρια επίθεση σε υποστηρικτές μουσουλμανικής αίρεσης
TZAKAΡΤΑ.-- Ο Ινδονήσιος Πρόεδρος Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο διέταξε χτες έρευνα για την προχτεσινή βάρβαρη επίθεση πλήθους περίπου 1.500 ατόμων στο κτίριο της μουσουλμανικής αίρεσης Αχμαντίγια στην επαρχία Μπάντεν, με αποτέλεσμα τον αποτρόπαιο θάνατο τριών ατόμων και τον τραυματισμό άλλων έξι. Ο όχλος αποχώρησε, αφού κατέστρεψε το οίκημα όπου στεγαζόταν η αίρεση και έβαλε φωτιά σε παρακείμενα οχήματα.
Στιγμιότυπα της βάρβαρης επίθεσης του όχλου των «ορθόδοξων» μουσουλμάνων στους υποστηρικτές της αίρεσης καταγράφηκαν από βιντεοκάμερες κινητών τηλεφώνων και κυκλοφόρησαν στο Ιντερνετ. Απεικονίζουν το οργισμένο πλήθος να ξυλοκοπά τους αιρετικούς αλύπητα με λοστούς, μαχαίρια, μπαστούνια και πέτρες, φωνάζοντας «Ο Θεός είναι μεγάλος»...
Η αίρεση «Αχμαντίγια» έχει στην Ινδονησία περίπου 200.000 υποστηρικτές, που θεωρούν πως ο Μοχάμεντ δεν ήταν ο τελευταίος προφήτης. Η δράση της έχει απαγορευτεί σε αρκετές μουσουλμανικές χώρες.
Ας σημειωθεί, πάντως, πως η Ινδονησία των 210.000.000 ατόμων είναι η πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο.





ΣΕΡΒΙΑ
Συγκέντρωση της αντιπολίτευσης
BEΛΙΓΡΑΔΙ.-- «Ραντεβού» τον Απρίλη με συνεχόμενες διαδηλώσεις στο κέντρο του Βελιγραδίου έδωσε στην κυβέρνηση, το περασμένο Σάββατο, ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου εθνικιστικού Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SNS) Τόμισλαβ Νίκολιτς, μπροστά σε πλήθος δεκάδων χιλιάδων υποστηρικτών του που απαίτησαν την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη Σερβία.
«Θα σώσουμε τη Σερβία όταν ανέβουμε στην εξουσία. Κανείς δεν μας σταματά», είπε ο Νίκολιτς, δίχως βεβαίως να εξηγήσει πώς. Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως εδώ και μία δεκαετία απέτυχε παταγωδώς να πατάξει τη διαφθορά, τη φτώχεια και την ανεργία, ωστόσο αυτό που προτείνει είναι απλά μια άλλη μορφή διαχείρισης του ίδιου εκμεταλλευτικού συστήματος που υπερασπίζεται .
Εκπρόσωπος του κυβερνητικού κόμματος απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Πιέσεις, ωστόσο, ασκούν διάφοροι κλάδοι εργαζομένων, που διεκδικούν βελτίωση μισθών και βιοτικού επιπέδου. Οι απεργίες εκπαιδευτικών έχουν περάσει τη δεύτερη βδομάδα, ενώ το δρόμο των κινητοποιήσεων έχουν πάρει από την περασμένη Πέμπτη και αρκετές χιλιάδες αστυνομικοί..





ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ WIKILEAKS
Δίκη του Ασάντζ
ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί σήμερα η ακροαματική διαδικασία για το αίτημα έκδοσης του συνιδρυτή της ιστοσελίδας WikiLeaks Τζούλιαν Ασάντζ στη Σουηδία. Είναι η πέμπτη φορά, που ο Ασάντζ παρουσιάζεται στο δικαστήριο, μετά τη σύλληψή του στις 7 Δεκέμβρη στο Λονδίνο, βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εξέδωσαν οι σουηδικές αρχές και ενώ ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.
Η διαδικασία, ωστόσο, δεν πρόκειται να διαρκέσει μόνο δύο μέρες, ενδεχομένως θα διαρκέσει και μήνες, ενώ οι δικηγόροι του Ασαντζ προβάλλουν ως κύρια επιχειρήματα για την αποτροπή της έκδοσης τον κίνδυνο που ελλοχεύει, μετά τη Σουηδία ο Ασάντζ να εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου, κατά τη γνώμη τους, κινδυνεύει με την επιβολή της θανατικής ποινής. Επίσης προβάλλουν το γεγονός ότι το ένταλμα σύλληψης δεν είναι αποδεκτό στο μέτρο που δεν έχει απαγγελθεί κατηγορία σε βάρος του πελάτη τους.
Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ, σύμφωνα με νέες οδηγίες που ανακοίνωσε το νομικό γραφείο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (Air Force Materiel Command - AFMC), η πρόσβαση στα διαβαθμισμένα διπλωματικά έγγραφα που δημοσιοποιεί το Wikileaks, τόσο από το στρατιωτικό όσο και από το πολιτικό προσωπικό, είτε στους υπολογιστές του στρατού είτε ακόμη και στο σπίτι τους, ενδέχεται να παραβιάζει το νόμο περί κατασκοπείας.
Το σκάνδαλο Αλ Μεγκράχι
Στη Βρετανία, σε μία διαφορετική εξέλιξη, που, όμως, είναι άμεσα συνυφασμένη με τη διαρροή εγγράφων και στο Wikileaks, η έκθεση του σερ Γκας Ο' Ντόνελ ήταν καταπέλτης, όσον αφορά τη συνέργεια της προηγούμενης κυβέρνησης των Εργατικών, «καθώς έκανε τα πάντα» για να επιτευχθεί η απελευθέρωση του Αμπντέλ Μπασέτ αλ - Μεγκράχι, για τη βομβιστική επίθεση σε αεροπλάνο της «Παναμέρικαν» πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας με 270 θύματα.
Περίπου δέκα μέρες πριν έγγραφα που είχε δημοσιοποιήσει το Wikileaks αποκάλυπταν ότι υπό την καθοδήγηση του Μπιλ Ραμέλ, υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Μέσης Ανατολής της κυβέρνησης Εργατικών υπό τον Γκόρντον Μπράουν, η κυβέρνηση της Λιβύης κατόρθωσε να εξασφαλίσει την πρόωρη αποφυλάκιση και επιστροφή στην πατρίδα του Αλ - Μεγκράχι, ως «ανταλλαγή» για συμφωνία 900 εκατομμυρίων δολαρίων του πετρελαϊκού κολοσού ΒΡ με την κυβέρνηση της Λιβύης.





ΣΟΥΔΑΝ
Ο Μπασίρ δέχεται την ανεξαρτησία του νότου, αλλα οχι και ο στρατος
ΧΑΡΤΟΥΜ.-- «Λάβαμε, αποδεχόμαστε και καλωσορίζουμε τα αποτελέσματα για το δημοψήφισμα στο νότο γιατί αντιπροσωπεύουν τη βούληση του λαού», δήλωσε χτες ο Σουδανός πρόεδρος Ομάρ Αλ Μπασίρ, αναγνωρίζοντας τα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη από τις 9 ως τις 15 Γενάρη και που οδηγούν στη γέννεση της νέας ανεξάρτητης χώρας στο νότο ως τις 9 του ερχόμενου Ιούλη.
Η αντίδραση του προέδρου έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από το Νοτιοσουδανό πρόεδρο και αντιπρόεδρο του Σουδάν Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ. Αμφότεροι επρόκειτο αργότερα χτες βράδυ να παραστούν στο Χαρτούμ σε επίσημη εκδήλωση παρουσίασης των τελικών αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος που κατέγραψε ότι το 98,83% των ψηφοφόρων επέλεξε την ανεξαρτησία...
Ωστόσο, φαίνεται πως η διαδικασία «συναινετικού διαζυγίου» ανάμεσα σε βορρά και νότο δε θα είναι ανέφελη, ούτε δίχως εκρήξεις βίας. Ο τελικός απολογισμός από τη στάση στρατιωτών από το βορρά που υπηρετούσαν στην πόλη Μαλακάλ του νότου επειδή τους ζητήθηκε να αποχωρήσουν από την περιοχή μαζί με τον οπλισμό τους και η σύγκρουσή τους το Σαββατοκύριακο με πρώην αντάρτες του SPLM αναφέρει τουλάχιστον 66 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες...





ΚΑΜΠΟΤΖΗ - ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Ενταση και εχθροπραξίες απο επιθεση της Ταιλανδης
ΠΝΟΜ ΠΕΝΧ.- Για τέταρτη ημέρα συνεχίστηκαν και χτες οι συγκρούσεις ανάμεσα σε στρατεύματα της Ταϊλάνδης και της Καμπότζης στον περιβάλλοντα χώρο του ινδουιστικού ναού Πρέαχ Βίχεαρ που είχε ανεγερθεί πριν από 900 χρόνια και έχει ενταχθεί στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της «UNESCO». Μέχρι χτες είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον 7 άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί δεκάδες άλλοι, ενώ χιλιάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή.
Οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται για τον τερματισμό της εκεχειρίας, ενώ η κυβέρνηση της Καμπότζης απηύθυνε έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέμβει με την αποστολή στρατευμάτων και να δημιουργήσει ουδέτερη ζώνη για να εξασφαλιστεί η λήξη των εχθροπραξιών, καθώς όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Καμπότζης Χουν Σεν, η επιθετικότητα της Ταϊλάνδης «απειλεί πολύ σοβαρά την ειρήνη και τη σταθερότητα» στην περιοχή. Από τη μεριά της η Ταϊλάνδη απέστειλε επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, διαμαρτυρόμενη για «συνεχείς ένοπλες επιθέσεις από στρατεύματα της Καμπότζης».
Σημειώνεται πως το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είχε κρίνει το 1962 ότι ο ναός ανήκει στην Καμπότζη, αλλά η μεθόριος των δύο χωρών δεν έχει ποτέ οροθετηθεί. Η πρόσφατη ένταση προκλήθηκε μετά την απόφαση δικαστηρίου της Καμπότζης να καταδικάσει σε 8 χρόνια φυλάκιση δύο μέλη εθνικιστικού κινήματος της Ταϊλάνδης με την κατηγορία της κατασκοπίας.





ΣΕΟΥΛ.-- Νοτιοκορεατικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι 31 Βορειοκορεάτες πέρασαν το περασμένο 48ωρο τη μεθόριο στην Κίτρινη Θάλασσα με ένα αλιευτικό κι έφθασαν στο νοτιοκορεατικό νησάκι Γεοπγεόνγκ.
ΜΠΙΛΜΠΑΟ.-- Το αυτονομιστικό βασκικό κόμμα «Μπατασούνα», το οποίο θεωρείται απο την κυβερνηση της Ισπανιας ως το πολιτικό σκέλος της ΕΤΑ και έχει τεθεί εκτός νόμου από το 2003, παρουσίασε χτες στο Μπιλμπάο της βόρειας Ισπανίας ένα νέο κόμμα, το οποίο απορρίπτει τη βία της ένοπλης οργάνωσης, μια κίνηση που θεωρείται ως προσπάθεια να πάρει μέρος στις τοπικές εκλογές του ερχόμενου Μάη.
ΜΙΛΑΝΟ.-- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με αίτημα την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Μιλάνο. Ενα μέρος των διαδηλωτών αποκόπηκε από τον όγκο της συγκέντρωσης και «πολιόρκησε» την πολυτελή βίλα του Μπερλουσκόνι, όπου σημειώθηκαν συμπλοκές με την αστυνομία, με αποτέλεσμα να συλληφθούν 2 άνθρωποι και να τραυματιστούν 3.
ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.-- Στο Ρίο, εκατοντάδες αστυνομικοί και στρατιώτες κατέλαβαν το πρωί της Κυριακής εννιά φαβέλες στο κέντρο του Ρίο, πραγματοποιώντας την πρώτη επιχείρηση στις παραγκουπόλεις μετά το Νοέμβρη.
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Στη Βραζιλία βρίσκεται από χθες η πρώην γερουσιαστής και διαμεσολαβήτρια Πιεδάδ Κόρδοβα, για το συντονισμό της επιχείρησης απελευθέρωσης αιχμαλώτων των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - FARC. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της, εάν όλα εξελιχθούν βάσει των συμφωνιών, η απελευθέρωση των πρώτων αιχμαλώτων θα γίνει την Τετάρτη.
ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Τουλάχιστον 17 άνθρωποι δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στη πολιτεία Τσιουάουα, και άλλα 13 στη βορειοανατολική πολιτεία Ταμαουλίπας, στο πλαίσιο του βρώμικου πολέμου μεταξύ των καρτέλ των ναρκωτικών και των αρχών ασφαλείας.