Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Σαββατο 25 Ιουνιου 2011

Κίνηση ΡΟΥΑ Γ. Καραμπελιά προς ΜΙΚΗ ή γενναία έξοδος;
Παρά την περίεργη φωτογράφηση του Μίκη Με ΓΑΠ και Ερντογάν τον περασμένο Μάη (Παρασκευή βράδυ στις 14-05-2010) στο σπίτι του με φόντο την Ακρόπολη, θεωρήσαμε καλόπιστα ενθαρρυντικές τις πρώτες κινήσεις κινήσεις του Μίκη
Παρά μια σειρά προβληματισμών μας που θέσαμε για τα ζητήματα που ΔΕΝ απασχολούσαν το Μίκη (π. χ. οικολογικό, ΕΕ, ρωμιοσύνη, κλπ) στις διακηρύξεις του ή ήταν για μας ελλιπή (π.χ. δεν έχει αναφερθεί ποτέ σε απεχθές χρέος και μη αναγνώρισή του) ή είναι ακόμη επικίνδυνα (π.χ. αποχή από εκλογές, περίεργα οργανωτικά) κρατάγαμε γέφυρες.
Ο τίτλος ήταν (Posted on Απριλίου 12, 2011 by manitaritoubounou): Καταγγελίες Δημ. Καζάκη και Στέφ. Ληναίου: Τι άραγε συμβαίνει στην κεντρική Σπίθα Μίκη; Αρχίζαμε το πόστ με το ερώτημα: «Η «Σπίθα» τι είναι τελικά; Ένα νέο ΕΑΜ ή μια νέου τύπου φασιστική οργάνωση;» Περίεργα ή αναμενόμενα αυτά που συμβαίνουν στην κεντρική Σπίθα του Μίκη Θεοδωράκη;…»
Το ποτήρι λοιπόν ξεχείλισε με τις καταγγελίες Δ. Καζάκη και Σ. Ληναίου (αλλά και άλλες πιο αφανείς αποχωρήσεις). Εμείς τις αναδείξαμε, αλλά δεχτήκαμε μανιασμένες επιθέσεις και εδώ και κατά μόνας από υποστηρικτές του. Δυστυχώς οι περισσότερες ήταν από φίλους που κινούνται στο χώρο «Άρδην/Ρήξης» ή είναι και στελέχη του.
Σήμερα μαθαμε απο ιστοσελιδα με τον παταγώδη τίτλο: Παραίτηση του Καραμπελιά από τη ΣΠΙΘΑ!!!




ΛΙΒΑΝΟΣ.-- Αργά χτες το βράδυ η «Χεζμπολάχ» κατηγόρησε την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Λίβανο πως κατασκοπεύει για λογαριασμό του Ισραήλ.





ΡΩΣΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ - ΑΡΜΕΝΙΑ
Χωρίς συμφωνία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ
ΚΑΖΑΝ.-- Χωρίς συμφωνία κατέληξε η συνάντηση που είχαν οι Πρόεδροι του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, Ιλχάμ Αλίγιεφ και Σερζ Σαργσιάν στη ρωσική πόλη Καζάν, παρουσία του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ανακοινώθηκε ωστόσο πως σημειώθηκε «κάποια πρόοδος» στις συνομιλίες των δύο πλευρών σχετικά με το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που τα τελευταία 20 χρόνια αποτελεί μια μόνιμη πηγή έντασης στην περιοχή του Καυκάσου.
Νωρίτερα, τα μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει πως οι δύο Πρόεδροι αναμενόταν να υπογράψουν συμφωνία που θα τους δεσμεύει στη μη χρήση βίας για την επίλυση της διαμάχης του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Σε αυτό το κλίμα ήταν και η τηλεφωνική συνομιλία που είχε την Πέμπτη ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα με τους Αλίγιεφ και Σαργσιάν, που υποστήριξε πως «ήρθε η στιγμή για όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στις συγκρούσεις να λάβουν το αποφασιστικό βήμα για μια ειρηνευτική επίλυση».
Υπενθυμίζεται πως το Ναγκόρνο Καραμπάχ ηταν επαρχία του Αζερμπαϊτζάν που κατοικείται από Αρμένιους, που λανθασμενα τελειως ο Σταλιν το ειχε προσαρτησει στο Αζερμπαιτζαν επι Σοβιετικης Ενωσης, και είχε κηρύξει την ανεξαρτησία του επιτελους το 1991 μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης.





ΤΟΥΡΚΙΑ
Στο 12% η «ρετουσαρισμένη» ανεργία
ΑΓΚΥΡΑ.-- Το 12% άγγιξε το 2010, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η ανεργία στην Τουρκία, όπως δημοσιοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τουρκία χαρακτηρίζει επιτυχία το ότι η ανεργία στη χώρα - επίσημα πάντα - το πρώτο τρίμηνο του 2011 «μειώθηκε» στο 11,5%, αντί του 14,4%, που ήταν την ίδια περίοδο το 2010. Οι προβλέψεις σημειώνουν ότι και το 2011 θα κλείσει με 12% ανεργία, με μικρή πτώση το 2012 στο 11,7%. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, τα ποσοστά ανεργίας στη χώρα ξεπερνούν κατά πολύ τα «ρετουσαρισμένα» και φτάνουν ή και ξεπερνούν το 20%, ενώ ο βασικός μισθός, μετά και τα νέα μέτρα της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατρακυλά κάτω από τα 300 ευρώ το μήνα, αυξάνεται η απλήρωτη εργασία και περικόπτονται κοινωνικές δαπάνες.
Την ίδια στιγμή, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στήριξε την προεκλογική εκστρατεία που του έδωσε το 50% των ψήφων στις πρόσφατες εκλογές, στην «ανάπτυξη της οικονομίας, της ανταγωνιστικότητας και των επενδύσεων», πάντα προς όφελος του κεφαλαίου και εις βάρος των λαϊκών συμφερόντων, στην υποστηριξη της νεοφιλελευθερης πολιτικης του οπως αποκαλουν τη νεοφασιστικη πολιτικη απο μεριας των Αμερικανων και των δυτικοευρωπαιων, στην καταπιεση της κουρδικης μειονοτητας των 20 εκατ. ανθρωπων, και της αριστερας.




ΡΩΣΙΑ
Στελέχη της «Ροσάτομ» στο αεροπλάνο που έπεσε
Τα ρωσικά ΜΜΕ, λίγες μέρες μετά την αεροπορική καταστροφή στο Πετροζαβόντσκ, αναπαράγουν την εκδοχή του σαμποτάζ και της συνωμοσίας, μια και στο μοιραίο αεροπλάνο επέβαιναν 5 Ρώσοι επιστήμονες, που συμμετέχουν δραστήρια στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Μέχρι στιγμής, οι ρωσικές αρχές δεν έχουν διατυπώσει κάποια επίσημη εκδοχή για τα αίτια του δυστυχήματος, αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρονταν σε λάθη του «ανθρώπινου παράγοντα», ενώ διαψεύστηκαν πληροφορίες που ανέφεραν πως στο αίμα του πιλότου βρέθηκε αλκοόλ.
Οπως αποδεικνύεται από τον κατάλογο των 45 νεκρών βρίσκονταν και 5 επιστημονικά στελέχη του ρωσικού μονοπωλίου ατομικής ενέργειας «Ροσάτομ», που πετούσαν στο Πετροζαβόντσκ για να πάρουν μέρος σε σύσκεψη, που αφορά ζητήματα ανάπτυξης της ατομικής ενέργειας. Τα ρωσικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «μεγάλη απώλεια» και «βαρύ χτύπημα της εθνικής ατομικής βιομηχανίας», που έχει αναλάβει την κατασκευή του ιρανικού πυρηνικού σταθμού στο Μπουσέρ, που έως τα τέλη του χρόνου αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία.
Να σημειωθεί πως η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz», το δημοσίευμα της οποίας βασικά αναπαράγουν τα ρωσικά ΜΜΕ, ισχυρίστηκε πως «ρωσικές στρατιωτικές πηγές της» ανέφεραν πως τελευταία στιγμή η αεροπορική εταιρεία που εκτελούσε την πτήση Μόσχα - Πετροζαβόντσκ αντικατάστησε το αεροπλάνο με το παλαιότερο, που τελικά έπεσε.
Ασχετα από το αν αληθεύουν τα παραπάνω, είναι φανερό πως η αντιπαράθεση κι οι διεργασίες γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν περνά σε νέα φάση. Ετσι, στις 24 Ιούνη, η Ρωσία και η Κίνα εμπόδισαν την προσπάθεια των ΗΠΑ να δώσουν στη δημοσιότητα «εισήγηση ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων», που κατηγορούσαν το Ιράν για παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ, σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, αλλά και για παράδοση εξοπλισμών στη Συρία. Η Ρωσία και η Κίνα εμπόδισαν τη δημοσίευση της συγκεκριμένης «εισήγησης», με την αιτιολογία πως σ' αυτήν περιέχεται «κακόβουλη» πληροφόρηση.




ΛΙΒΥΗ
Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, όπως ο στρατηγός Κάρτερ Χαμ που είναι ο ανώτερος σε ιεραρχία Αμερικανός αξιωματικός στην Αφρική, προειδοποιούσαν ότι «το ΝΑΤΟ δεν είναι καθόλου προετοιμασμένο για τη μετά Καντάφι εποχή». Ο Χαμ, όπως και ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι, υποστηρίζουν ότι αν φύγει ο Καντάφι από την εξουσία, «κάποιος θα πρέπει να διατηρήσει την τάξη», κάτι που σημαίνει, με δεδομένες τις δυνατότητες των αντικαθεστωτικών, «ανάπτυξη ΝΑΤΟικών χερσαίων δυνάμεων». Στη μετα-Καντάφι εποχή αναφέρθηκε, χτες, προφανώς όχι τυχαία, και ανώνυμος αξιωματούχος του Φόρεϊν Οφις, δίνοντας βάρος, όμως, σε ένα από τα πραγματικά κίνητρα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης. Υποστήριξε ότι, αν φύγει ο Καντάφι, μπορούν να επαναληφθούν οι εξορύξεις πετρελαίου πολύ σύντομα, αφού γενικώς οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, στην πλευρά των αντικαθεστωτικών, είναι σε καλή κατάσταση