Facebook και CIA
Επειδη πολλα γραφονται αυτες τις μερες στο διαδικτυο απο διαφορους "ανωνυμους" εξυπνακηδες η εντεταλμενους με αφορμη τις καταγγελιες του ΚΚΕ
εναντια στο facebook και στο twitter, οτι το ΚΚΕ στρεφεται εναντια στο "μεσο" και οχι εναντια σε αυτον που το χρησιμοποιει, θυμιζουμε ορισμενες ειδησεις που ειδαν το φως της δημοσιοτητας στις ιστοσελιδες αλλα και αλλου σχετικα με το facebook. Αυτα τα δημοσιευματα συνοδευονται με βιντεο οπου ο διευθυντης της CIA Christopher Sardinsky στο πλαισιο συνεδριασης του Κογκρεσου να δινει συγχαρητηρια στον Μark Zuckerberg (ιδρυτη του facebook) δηλωνοντας τα εξης : "Μετα απο χρονια δημοσιας παρακολουθησης, μειναμε πραγματικα εκπληκτοι με το ποσοι πολλοι ανθρωποι ειναι προθυμοι να δημοσιευσουν την διευθυνση τους, τις θρησκευτικες και πολιτικες τους πεποιθησεις, αλφαβητικη λιστα με ολους τους φιλους τους, προσωπικα e-mail, τηλεφωνα, εκατονταδες φωτογραφιες του εαυτου τους, ακομα και το τι κανουν λεπτο προς λεπτο. Πραγματικα ειναι ενα ονειρο που γινεται πραγματικοτητα για την CIA". Επισης υπογραμισε ποσα λεφτα γλιτωνει η CIA απο το Facebook. Δυστυχως, οπως υπογραμισε, αλλα προγραμματα οπως το Twitter δεν πηγαινουν τοσο καλα. "400 δισεκατ. tweets, και ουτε μια χρησιμη πληροφορια..." Μαλιστα δημοσιοποιηθηκαν και φωτογραφιες οπου ο Mark Zuckerberg βραβευεται με το μεταλειο επαινου της CIA για την δραστηριοτητα του.
-------------------------------------------------------------
ΑΙΓΥΠΤΟΣ. Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΧΑΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ
Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Βαθιά απογοήτευση κυριάρχησε στα εκατομμύρια Αιγυπτίων που είχαν πιστέψει στην επανάσταση που ανέτρεψε τον Μουμπάρακ, όταν διέρρευσαν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, πριν καν ανακοινωθούν επίσημα. Πρώτος με 25% ο υποψήφιος των Αδελφών Μουσουλμάνων Μοχάμεντ Μουρσί, τον οποίο οι ούτως ή άλλως αναξιόπιστες στην Αίγυπτο δημοσκοπήσεις έδιναν... πέμπτο! Δεύτερος με περίπου 24% ο αιμοσταγής τελευταίος πρωθυπουργός του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ, ο Αχμέντ Σαφίκ! Εκατοντάδες διαδηλωτές όρμησαν και έβαλαν φωτιά στα γραφεία του Σαφίκ στο Κάιρο, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα έδειξε πως η στρατιωτική χούντα βρικολάκιασε και απειλεί να κατακτήσει και μέσω γνήσιων εκλογών την εξουσία.....
Η τραγωδία της Αιγύπτου έγκειται στο ότι τελικά στον δεύτερο γύρο θα συγκρουστούν και πάλι οι δύο πόλοι που συγκρούονται στη χώρα τα τελευταία... εξήντα χρόνια! Από τη δεκαετία δηλαδή του 1950, όταν ο Νάσερ κατέλαβε την εξουσία: οι στρατιωτικοί και οι ισλαμιστές των Αδελφών Μουσουλμάνων, η οργάνωση των οποίων προϋπήρχε του Νάσερ.
Άλλωστε οι διάδοχοι του Νάσερ, ο Ανουάρ Σαντάτ και ο Χόσνι Μουμπάρακ, κατά καιρούς ενίσχυσαν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και τους χρησιμοποίησαν εναντίον των αριστερών νασερικών και των κομμουνιστών, ενώ τους κυνήγησαν ανελέητα και εξόντωσαν χιλιάδες μαχητικά στελέχη των ισλαμιστών, όταν δεν τους είχαν ανάγκη.
Εντυπωσιακή επίδοση σημείωσε στις προεδρικές εκλογές και ο μοναδικός σοβαρός υποψήφιος που εξέφραζε το πνευμά των επαναστατών της πλατείας Ταχρίρ, ο αριστερός νασεριστής Χαμντίν Σαμπαχί. Οι δημοσκοπήσεις του έδιναν κάτω από το 10% των ψήφων, αλλά αυτός πήρε το 21,6% υστερώντας ελάχιστα από τον υποψήφιο της στρατιωτικής χούντας, τον Σαφίκ.
Περίπου 18% πήρε και ο διαφωνών ισλαμιστής Αμπντέλ Μονέμ Αμπούλ Φοτούχ, ο οποίος εξέφραζε την ισλαμική συνιστώσα των εξεγερμένων της πλατείας Ταχρίρ, ο οποίος εγκατέλειψε πρόσφατα τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, στην ηγεσία των οποίων συμπεριλαμβανόταν, και πρόβαλε ένα σαφώς πιο μετριοπαθές ισλαμικό πρόγραμμα και πιο προοδευτικό.
«Πάτωσε» αντιθέτως ο Αμρ Μούσα, μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, τον οποίο πολλές δημοσκοπήσεις έδειχναν πρώτο. Παρά την αποστασιοποίηση του από τον Μουμπάρακ και το καθεστώς του στη φάση της πτώσης του, αναδείχθηκε τελικά πέμπτος με ποσοστό 11%.
Μια απλή πρόσθεση δείχνει ότι αν είχαν κατορθώσει να συνεργαστούν και να παρουσιάσουν κοινό υποψήφιο η αριστερή νασερική και η μετριοπαθής ισλαμική συνιστώσες των επαναστατικών δυνάμεων, οι οποίες τώρα πήραν περίπου το 40% των ψήφων (Σαμπαχί συν Φοτούχ), θα κέρδιζαν άνετα την πρώτη θέση και η επικράτηση του κοινού υποψηφίου τους θα ήταν σχεδόν βέβαιη έκ των προτέρων στον δεύτερο γύρο. Αντιθέτως, η χωριστή τους κάθοδο άφησε και τις δύο φιλοεπαναστατικές συνιστώσες εκτός εξουσίας, με οικτρά αποτελέσματα για τη χώρα.
Ο παραγκωνισμός των επαναστατικών δυνάμεων όμως δεν σημαίνει φυσικά ότι τίποτα δεν άλλαξε στην Αίγυπτο. Κάθε άλλο.
Πρώτα πρώτα καθόλου σίγουρο δεν είναι ότι ο στρατός θα παραδώσει την εξουσία στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, αν ο υποψήφιός τους κερδίσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών, που θα γίνει στις 16 και 17 Ιουνίου. Οι ισλαμιστές έχουν ήδη συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή, έχουν την κυβέρνηση, αν πάρουν και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο όλων των οργάνων εξουσίας στη χώρα.
Μια μετατροπή της Αιγύπτου σε ισλαμικό κράτος όμως, πέρα από τις κατακλυσμιαίες επιπτώσεις που θα είχε στο εσωτερικό της χώρας, θα σηματοδοτούσε και σοβαρότατες γεωπολιτικές αλλαγές στον αραβικό κόσμο και στη Μέση Ανατολή γενικότερα.
Τα κέρδη της Δύσης από τους κατακτητικούς πολέμους στο Ιράκ και στη Λιβύη θα απειλούνταν να χαθούν εν ριπή οφθαλμού, ενώ η διακηρυγμένη απόρριψη εκ μέρους των Αδελφών Μουσουλμάνων της συνθήκης ειρήνης Αιγύπτου - Ισραήλ προοιωνίζεται τα χειρότερα για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ - ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΕΝΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ
Απολύτως καμία διάθεση δεν έχει η στρατιωτική χούντα της Αιγύπτου να παραδώσει την εξουσία στους ισλαμιστές, αν ο υποψήφιός τους κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου. Είναι εμφανής η τάση της προς εκτροπή. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει όμως είναι σοβαρό. Αν όντως επιχειρήσει πραξικοπηματική δράση, τότε αντιμετωπίζει δύο κινδύνους. Πρώτον να ξεσηκωθούν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και να επικρατήσουν απαντώντας στη βία με βία. Δεύτερον, να ξεσπάσει δεύτερη επανάσταση σαν αυτή της πλατείας Ταχρίρ, η οποία θα ξαναβάλει ενδεχομένως στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων τις επαναστατικές δυνάμεις που ηττήθηκαν στις εκλογές, οπότε τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα για τη χούντα.
-------------------------------------------------------
Σουδάν: Νεαρή γυναίκα καταδικάστηκε σε θάνατο διά λιθοβολισμού για μοιχεία
Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2012, 08:30
Μια γυναίκα στο Σουδάν, που εκτιμάται ότι είναι περίπου 20 ετών, καταδικάστηκε σε θάνατο διά λιθοβολισμού για μοιχεία και κρατείται κοντά στο Χαρτούμ, αλυσοδεμένη στη φυλακή μαζί με ένα βρέφος, κατήγγειλαν χθες δικηγόροι και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι δικηγόροι και οι οργανώσεις καταδίκασαν την απόφαση, τονίζοντας ότι παραβιάζει τα διεθνή πρότυπα και εγείρει φόβους πως το Σουδάν ενδέχεται να αρχίσει να εφαρμόζει τη σαρία, τον ισλαμικό νόμο, πιο αυστηρά, μετά την απόσχιση του μη-μουσουλμανικού Νότιου Σουδάν πέρυσι.
Η γυναίκα, που ονομάζεται Ιντισάρ Σαρίφ Αμπντάλα, καταδικάστηκε από το κακουργιοδικείο της Ομπάμα την 22α Απριλίου, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.
Δύο δικηγόροι που έχουν αναλάβει την υπόθεσή της, αλλά δεν θέλησαν να κατονομαστούν, είπαν πως κατέθεσαν έφεση, ενώ πρόσθεσαν πως η Αμπντάλα υφίσταται μεγάλη ψυχολογική πίεση. «Έχει τρομερή ανάγκη να την δει ψυχολόγος, διότι μοιάζει να βρίσκεται σε κατάσταση σοκ από τις κοινωνικές και οικογενειακές πιέσεις που αντιμετωπίζει» είπε ο ένας από τους δικηγόρους.
Η Αμπντάλα φέρεται ότι είναι αναλφάβητη και δεν είχε δικηγόρο ούτε μεταφραστή που να της εξηγεί τι συνέβαινε στο δικαστήριο όπου δικαζόταν, παρά το γεγονός ότι τα Αραβικά δεν είναι η μητρική της γλώσσα, επεσήμαναν οι δικηγόροι και ακτιβιστές.
Τα Αραβικά είναι η κύρια γλώσσα που ομιλείται στο κατά πλειονότητα μουσουλμανικό έθνος, αν και ένα ευρύ φάσμα άλλων γλωσσών ομιλείται επίσης, ειδικά σε περιοχές όπου κατοικούν φυλές. Δεν είναι σαφές από ποια περιοχή είναι η Αμπντάλα. Αξιωματούχοι στα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Πληροφόρησης είπαν ότι δεν ήταν σε θέση να κάνουν σχόλια προς το παρόν ερωτηθέντες από το Reuters.
Η ακριβής ηλικία της καταδικασθείσας δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά ακτιβιστές λένε πως εκτιμάται ότι είναι περίπου 20 ετών, αν και κατά ορισμένες πηγές ίσως να είναι ακόμη νεότερη. «Αυτή η υπόθεση ασφαλώς εγείρει ανησυχίες για το πώς οι δικαστές ερμηνεύουν και εφαρμόζουν τους νόμους στο Σουδάν» είπε η Ζαν Ανρί, ερευνήτρια της οργάνωσης Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).
Τα μαστιγώματα είναι μια από τις ποινές που είθισται να επιβάλλονται στο Σουδάν για εγκλήματα όπως η κατανάλωση αλκοόλ και η μοιχεία. Όμως, οι καταδίκες σε θάνατο διά λιθοβολισμού είναι σπάνιες. Μετά το πραξικόπημα του 1989, στο Σουδάν θεσπίστηκαν νόμοι με βάση τη σαρία.
Αν και η σουδανική κυβέρνηση αποπειράθηκε έκτοτε να βελτιώσει τη διεθνή εικόνα της και αποστασιοποιήθηκε από τους πιο ακραίους ισλαμιστές, παραμένει μια από τις ελάχιστες χώρες του κόσμου όπου προβλέπεται η επιβολή της εσχάτης των ποινών διά λιθοβολισμού.
Το 2010, ο πρόεδρος Όμαρ Χάσαν αλ Μπασίρ είχε δηλώσει πως η χώρα του θα υιοθετήσει ένα πλήρως ισλαμικό Σύνταγμα μετά την απόσχιση του Νότου, που προβλεπόταν βάσει της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2005, με την οποία τερματίστηκε ο εμφύλιος, ο οποίος διαρκούσε δεκαετίες.
Οι περισσότεροι κάτοικοι του Νότιου Σουδάν είναι χριστιανοί ή ανιμιστές, πιστοί σε αφρικανικές θρησκείες.
----------------------------------------------------------
ΖΩΝΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Συνέλαβαν τον πρόεδρο του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών
Στο στόχαστρο οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων για σύμβαση με ικανοποιητικά μεροκάματα
Αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν χτες έξω από το σπίτι του, λίγο πριν τις έντεκα το βράδυ, με αυτόφωρη διαδικασία, τον πρόεδρο του ταξικού Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών, Βασίλη Μπίνο.
Ο συνδικαλιστής βρέθηκε μέσα στη νύχτα στο αστυνομικό τμήμα του Περάματος με χαλκευμένες κατηγορίες, επειδή αυτός όπως και όλοι οι συνδικαλιστές των σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, πρωτοστατούν στην οργάνωση του αγώνα των εργατών για την υπογραφή της τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ικανοποιητικά μεροκάματα, ενάντια στις ατομικές συμβάσεις που προσπαθεί να επιβάλει η εργοδοτική Ενωση Ναυπηγοεπισκευαστών Πειραιά.
Ο πρόεδρος του Σωματείου των Ναυπηγοξυλουργών βρέθηκε στο κελί με τις ανυπόστατες κατηγορίες της απειλής, της εξύβρισης και παράνομης βίας, επειδή το Σωματείο, από την αρχή της βδομάδας, έχει κηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις στο Συνεργείο της Ιταλικής Εταιρείας «OVERSEA», που έχει αναλάβει την κατασκευή θαλαμηγού στο ναυπηγείο «Χαλκίτη» στο Πέραμα.
Με την απεργία τους οι εργαζόμενοι απαιτούν από την ιταλική εταιρεία την εφαρμογή της Σύμβασης, δίνοντας ταυτόχρονα απάντηση στην προσπάθεια της εταιρείας να εφαρμόσει ατομικές συμβάσεις με σπασμένα μεροκάματα. Σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών, σε έργο που έχει αναλάβει η ίδια εταιρεία στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, έχει εφαρμόσει την οδηγία Μπολκεστάιν, μεταφέροντας εργαζόμενους από χώρες με ισοπεδωμένα εργασιακά δικαιώματα.
Η σύλληψη του συνδικαλιστή έρχεται να προστεθεί στη μακριά αλυσίδα της ποινικοποίησης των απεργιακών κινητοποιήσεων που οργανώνουν τα σωματεία της Ζώνης, όπως αυτή στο Ναυπηγείο «Σπανόπουλος» στη Σαλαμίνα για την υπογραφή της σύμβασης. Τα δικαστήρια του Πειραιά, κάνοντας δεκτή κάθε φορά την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του μεγαλοεπιχειρηματία, έχουν χαρακτηρίσει τον απεργιακό τους αγώνα, δύο φορές καταχρηστικό και μία φορά παράνομο τις τελευταίες 15 ημέρες.
Με τη σύλληψη του συνδικαλιστή, στους εργαζόμενους της Ζώνης σήμανε συναγερμός. Αμέσως άρχισαν να συγκεντρώνονται μπροστά στο αστυνομικό τμήμα, απαιτώντας να αφεθεί ελεύθερος τώρα ο συνδικαλιστής. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στο δήμο Περάματος, ενώ έγινε και παρέμβαση από τον Θανάση Παφίλη, επίσης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στον υπηρεσιακό υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Η κινητοποίηση των εργαζομένων συνεχιζόταν μέχρι τις πρωινές ώρες.
----------------------------------------------------------
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Πετυχαν οι απειλές και η κινδυνολογία
Συμφωνα με τα πρωτα αποτελεσματα, υπερ της λιτοτιτας και της φτωχειας του λαου ταχθηκε το 60% ψηφιζοντας ΝΑΙ ενω εναντιον το 40% ψηφιζοντας ΟΧΙ, ενω η αποχη απο τις εκλογες εφτασε το 50%. Ουτως η αλλως, και ΟΧΙ να ψηφιζαν, θα εκαναν αλεπαλληλα δημοψηφισματα οπως τις αλλες φορες μεχρι να ψηφισουν ΝΑΙ. Οποτε ο Ιρλανδικος Λαος δεν πηγε να ψηφισει καθολου. Τη μαχη θα την δωσει στους δρομους. Τα χαρατσια που προσπαθησε να επιβαλλει η κυβερνηση και το 4ο Ραιχ της ευρωπαικης ενωσης πηγαν απατα. Ουτε το 50% δεν τα πληρωσε!
ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--
Με όπλο τις δημοσκοπήσεις που κατέγραφαν μια μικρή υπερίσχυση του «Ναι», όσον αφορά την έγκριση του Δημοσιονομικού Συμφώνου της ΕΕ, οι εκβιασμοί, οι απειλές και η κατατρομοκράτηση συνεχίστηκαν και χτες, μέρα που κλήθηκαν 3,1 εκατομμύρια στις κάλπες του δημοψηφίσματος. Τα πρώτα αποτελέσματα της κάλπης που παρέμενε ανοικτή μέχρι τις 11 το βράδυ (ώρα Ελλάδας), αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα στις 9 το πρωί -τοπική ώρα- ενώ τα τελικά αναμένονται σήμερα το απόγευμα. Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Irish Times», η συμμετοχή των ψηφοφόρων έως χτες κυμαινόταν μεταξύ 15% και 20%, αν και αναμενόταν να αυξηθεί το απόγευμα, δεδομένου ότι ήταν και εργάσιμη ημέρα.
Η κυβέρνηση και τη μέρα του δημοψηφίσματος συνέχισε την κινδυνολογία και τους εκβιασμούς, τονίζοντας συγκεκριμένα ότι ο μοναδικός χαμένος στην περίπτωση της απόρριψης του Δημοσιονομικού Συμφώνου θα είναι η Ιρλανδία καθώς θα αποκλείσει πιθανή μελλοντική πρόσβαση στο μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (ESM). Ο πρωθυπουργός της χώρας, Εντνα Κένι, ο οποίος σημειωτέον ψηφίστηκε πέρσι καθώς είχε αντιταχθεί στην πολιτική του μνημονίου και δήλωνε ότι θα το επαναδιαπραγματευθεί, συνέχισε να θέτει τα τρομοκρατικά διλήμματα «περί του κινδύνου της απομόνωσης της χώρας και των δεδομένων νέων πιέσεων που θα ασκηθούν στα ομόλογα της χώρας», η οποία «ευελπιστεί» να επιστρέψει στις αγορές τον επόμενο χρόνο, ενώ ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ιμον Γκίλμορ προειδοποίησε επίσης πως δεν θα υπάρξει επαναληπτικό δημοψήφισμα όπως στην περίπτωση της Συνθήκης της Λισαβόνας και της Νίκαιας που κατά τη διενέργειά τους είχαν απορριφθεί. Η μη επανάληψη κατά τον Γκίλμορ έγκειται στο γεγονός ότι σε αντίθεση με τις συνθήκες, η εφαρμογή του Συμφώνου δεν χρειάζεται απαραίτητα την έγκρισή της από την Ιρλανδία. Απλώς η Ιρλανδία προειδοποίησε θα μείνει εκτός «νυμφώνος»: «Οι χώρες που θα κυρώσουν το Σύμφωνο θα έχουν πρόσβαση στον ESM, όσες δεν το κυρώσουν θα μείνουν εκτός» δήλωσαν εν χορώ Κένι και Γκίλμορ.
Οι εκβιασμοί και οι απειλές δεν μπορούν να κρύψουν ότι και ο ιρλανδικός λαός καλείται με παρατεταμένη λιτότητα να «πληρώσει το μάρμαρο» της καπιταλιστικής κρίσης για να βγουν με μικρότερες απώλειες οι κεφαλαιοκράτες εκμεταλλευτές τους. Η δήθεν σωτηρία της Ιρλανδίας με αντίστοιχο μνημόνιο όπως αυτό της Ελλάδας αφορά μόνο το κεφάλαιο.
Υπέρ του «Ναι», έχουν ταχθεί τα τρία μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα, το Φάιν Γκαέλ και οι κυβερνητικοί τους εταίροι το Εργατικό Κόμμα, καθώς και το Φιάνα Φέιλ και επιχειρηματικές και αγροτικές ενώσεις, ενώ στην αντίπερα όχθη, υπέρ της καταψήφισης έχουν ταχθεί το Σιν Φέιν, το Κόμμα Εργατών της Ιρλανδίας, το ΚΚ Ιρλανδίας, η Ενωμένη Αριστερή Συμμαχία, συνδικάτα και λαϊκές οργανώσεις που καλούν τον ιρλανδικό λαό να μην εγκρίνει ένα «σύμφωνο διαρκούς λιτότητας, καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων και εξαθλίωσης το ιρλανδικού λαού».
Τέλος, ο Αμερικάνος νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, σε δηλώσεις του στο βρετανικό BBC, από θέσεις «νεοκενσιανής» διαχείρισης του καπιταλισμού, κάλεσε τους Ιρλανδούς να πουν «όχι» στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο Σταθερότητας γιατί «οδηγεί στη διάλυση της Ευρωζώνης».
--------------------------------------------------------
ΚΑΝΑΔΑΣ
Διαδηλώσεις φοιτητών και διαπραγματεύσεις
ΜΟΝΤΡΕΑΛ.--
Διακοπηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της τοπικής κυβέρνησης του Κεμπέκ και των εκπροσώπων των φοιτητικών συλλόγων μετά τις σοβαρές διαφωνίες την Τετάρτη κατά την τρίτη μέρα των διαπραγματεύσεων, όταν οι φοιτητές απέρριψαν για άλλη μία φορά το σχέδιο της κυβέρνησης, που πρότεινε ένα σχέδιο μείωσης των διδάκτρων κατά 35 δολάρια ετησίως, ποσό που σε μια επταετία θα μείωνε τη συνολική αύξηση των διδάκτρων σε 1.533 αντί 1.778 δολαρίων, δηλαδη τιποτε, κοροιδια κυβερνητικη. Οι φοιτητές έκριναν «ανεπαρκή» τη μείωση αυτή και ζήτησαν περαιτέρω μείωση, μια αντι-πρόταση που η κυβέρνηση απέρριψε αλλά η υπουργός Παιδείας Μισέλ Κουρσέσν δήλωσε ότι θέλει «να τη μελετήσει». Συνεπώς, νέος γύρος επαφών αναμένεται...
Μπορεί οι διαπραγματεύσεις να έχουν «κάνει διάλειμμα» όχι όμως και οι διαδηλώσεις και ενώ οι κινητοποιήσεις ενάντια στην αύξηση των διδάκτρων -που στρέφονται πλέον και εναντίον του νόμου 78 που ποινικοποιεί τις διαδηλώσεις αλλά και το φοιτητικό κίνημα- συμπληρώνουν 110 μέρες. Την Τετάρτη το βράδυ πραγματοποιήθηκε η 37η νυχτερινή διαδήλωση με τις κατσαρόλες, που παραπέμπουν όχι φυσικά στις κατσαρόλες εναντίον του Αλιέντε, αλλά προτρέπουν τους κατοίκους του Μόντρεαλ και των άλλων πόλεων να «ξυπνήσουν». Είναι χαρακτηριστικό ότι παρότι οι φοιτητές δε ζήτησαν άδεια όπως επιβάλλεται από το νόμο 78, η αστυνομία του Μόντρεαλ κήρυξε με πρωτοβουλία και προφανώς με εντολές της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ζαν Σαρέστ ως «κίνηση καλής θέλησης» τις διαδηλώσεις «νόμιμες». Ούτε συγκρούσεις ούτε συλλήψεις. Ωστόσο, οι διαδηλώσεις δεν περιορίστηκαν στο Μόντρεαλ, αλλά πραγματοποιήθηκαν συνολικά σε πενήντα πόλεις, τόσο στο γαλλόφωνο Καναδά όσο και στον αγγλόφωνο αλλά και εκτός καναδικών συνόρων σε ένδειξη αλληλεγγύης.
-----------------------------------------------------
ΣΥΡΙΑ
Πιέσεις, αντεγκλήσεις και διαβουλεύσεις
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--
Σταθερά υψηλοί παραμένουν οι τόνοι των επίσημων και υπόγειων αντεγκλήσεων των Μεγαλων Δυναμεων για το τι μέλλει γενέσθαι στη Συρία, όπου το αίμα ρέει άφθονο. Και χτες, κυρίως ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός συνέχισε τις πιέσεις σε Ρωσία και Κίνα, που διαφωνούν με την υιοθέτηση ακόμη πιο σκληρής στάσης κατά της Συρίας. Αξιωματούχοι των Ρωσίας και Κίνας επαναλάμβαναν ότι τα σκληρότερα μέτρα δεν πρόκειται να βοηθήσουν και επέμεναν ότι πρέπει να υποστηριχθεί και να δοθεί χρόνος στο σχέδιο αποκλιμάκωσης του Κόφι Ανάν, κατηγορώντας και τη συριακή αντιπολίτευση ότι χρησιμοποιεί βία υποσκάπτοντας έτσι τις προσπάθειες ειρήνευσης.
Τις απόψεις αυτές αναμένεται σήμερα να μεταφέρει στους συνομιλητές του στην Ευρώπη ο Ρώσος πρόεδρος. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συναντιέται το μεσημέρι με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, και στη συνέχεια μεταβαίνει στο Παρίσι όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ. Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες, Ολάντ και Μέρκελ, συνομίλησαν για το ζήτημα της Συρίας, διά μέσου βιντεοδιάσκεψης, με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι. Το περιεχόμενο της τηλεδιάσκεψης δεν έγινε γνωστό και απλώς ανακοινώθηκε ότι στηρίζουν το σχέδιο Ανάν. Μετά την τηλεδιάσκεψη, η Μέρκελ εκτίμησε, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις για τη στάση της Μόσχας στο ζήτημα, ότι «η Ρωσία συνεργάζεται εποικοδομητικά».
Αντίθετη άποψη εξέφρασε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών εντείνοντας τις πιέσεις της προς τη Ρωσία. Η Χίλαρι Κλίντον κατηγόρησε τη Ρωσία ότι στηριζει τον Συριακο λαο και δεν αφηνει τα δυτικα αποικιοκρατικα ναζιστικα παλιοτομαρα να εφαρμοσουν τα σχεδια τους. Η Κλίντον, πάντως, κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία και δήλωσε ότι «δεν προτίθενται να προχωρήσουν σε μονομερείς κινήσεις» προβάλλοντας ότι «θα δράσουν μόνο υπό απόφαση του ΟΗΕ», κάτι που είχε προχθές πει και ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ, που επίσης σπεύδει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των γαλλικών μονοπωλίων στην επερχόμενη νομή της λείας στην περιοχή. Βεβαια, και οι αμερικανοι και οι γαλλοι αποικιοκρατες κατεστησαν σαφες οτι μπορει να προχωρησουν σε επεμβαση και χωρις τον ΟΗΕ τους.
-------------------------------------------------------
ΤΟΥΡΚΙΑ
Απαγορεύση της απεργίας γενικως!
ΑΓΚΥΡΑ.--
Με απολύσεις και απαγόρευση των κινητοποιήσεων απάντησε η τουρκική κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη λευκή απεργία που πραγματοποιούσαν οι εργαζόμενοι στις τουρκικές αερογραμμές. Το τουρκικό Κοινοβούλιο απαγόρευσε το βράδυ της Τετάρτης, με νόμο τις απεργίες στην αεροπορία καθώς, όπως ισχυρίστηκε, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Αλί Μπαμπατζάν, δεν μπορεί να «επιτραπεί να υπάρξει μόνιμη ζημιά στην οικονομία της Τουρκίας εξαιτίας μία απεργίας σε μία εταιρεία». Παράλληλα, απολύθηκαν 305 εργαζόμενοι, οι οποίοι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, λαμβάνοντας σχετικό μήνυμα στα κινητά τους τηλέφωνα.
Με βάση το νόμο που ισχύει στην Τουρκία, απαγορεύεται επίσης να απεργήσουν οι εργαζόμενοι στους τομείς των τραπεζών, της εκπαίδευσης, της υγείας, της πολιτικής προστασίας, των συμβολαιογράφων, των κηδειών, της πυροσβεστικής, των υπηρεσιών των δημόσιων αστικών θαλάσσιων, οδικών και σιδηροδρομικών συγκοινωνιών και από χθες οι εργαζόμενοι στην αεροπορία. Σύμφωνα με τον Α. Μπαμπατζάν, στόχος του τουρκικού κράτους είναι να καταργήσει το δικαίωμα στην απεργία σε όσους τομείς «επηρεάζουν την οικονομία», δηλαδή στην ουσία σε όλους τους τομείς.
Στην Τουρκία οι αστικές κυβερνήσεις έχουν προωθήσει σειρά αντιλαϊκών νόμων και έχουν επιβάλει δραστικές μειώσεις μισθών, που φτάνουν τα 250 ευρώ, περικοπές των ήδη πενιχρών ασφαλιστικών δικαιωμάτων και παροχών, ενώ σε κάθε είδους κινητοποίηση οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με τις κρατικές δυνάμεις καταστολής.
--------------------------------------------------------
ΙΣΠΑΝΙΑ
Στους δρόμους οι ανθρακωρύχοι
ΜΑΔΡΙΤΗ.--
Χιλιάδες ανθρακωρύχοι διαδήλωσαν χτες στη Μαδρίτη διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές των κυβερνητικών επιδοτήσεων στον άνθρακα, που θα φέρει το σταδιακό κλείσιμο πολλών ορυχείων και απώλεια θέσεων εργασίας, σε μια στιγμή που η χώρα μαστίζεται από τη ανεργία. Η πλειοψηφία των ανθρακωρύχων έφτασαν από την Καστίγια - Λεόν, το Αραγκόν και την Αστούρια για να πάρουν μέρος στην πανεθνική αυτή κινητοποίηση που κατέληξε έξω από το υπουργείο Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τουρισμού, ενώ είχαν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
Στο τέλος σημειώθηκαν συμπλοκές με την αστυνομία που δε δίστασε να χρησιμοποιήσει πλαστικές σφαίρες κατά των διαδηλωτών με αποτέλεσμα αρκετούς τραυματισμούς, ανάμεσά τους και δύο δημοσιογράφων. Σύμφωνα με την αστυνομία υπήρξε και μία σύλληψη.
Την προηγούμενη ημέρα οι Ισπανοί ανθρακωρύχοι είχαν ανακοινώσει τη συνέχιση επ' αόριστο των κινητοποιήσεών τους, ενώ από την περασμένη βδομάδα, έχουν πραγματοποιήσει τριήμερη απεργία αλλά και άλλες κινητοποιήσεις, με αποκλεισμούς σημαντικών οδικών αρτηριών
--------------------------------------------------------------
ΙΝΔΙΑ
Κινητοποιήσεις για τις αυξήσεις καυσίμων
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--
Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και απεργιακές κινητοποιήσεις οργανώθηκαν στην Ινδία, από το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), ΚΚ Ινδίας, το Πρωτοποριακό Μπλοκ Ινδίας και το Επαναστατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, με αφορμή τη νέα αύξηση στις τιμές του πετρελαίου, που επηρεάζει δραματικά τη ζωή της συντριπτικής πλειοψηφίας του ινδικού λαού. Η τιμή του πετρελαίου και των καυσίμων αυξήθηκαν την περασμένη βδομάδα, έως και 11%, δίνοντας ένα ακόμα χτύπημα στα λαϊκά στρώματα της Ινδίας, που ήδη ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας.
Σε ανακοίνωση τους το ΚΚ Ινδίας, ΚΚ Ινδίας (Μ), το Πρωτοποριακό Μπλοκ Ινδίας και το Επαναστατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, σημειώνουν ότι οι κινητοποιήσεις ήταν ιδιαίτερα δυναμικές και σε όλα τα κρατίδια, καλώντας την κυβέρνηση του Ινδού πρωθυπουργού, Μανμόχαν Σινγκχ να λάβει υπόψη του τις κινητοποιήσεις και να αποσύρει τις αυξήσεις στα καύσιμα.
----------------------------------------------------------
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Απελευθέρωση Γάλλου δημοσιογράφου
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--
«Το μήνυμά τους, το οποίο έχουν σταθερά επαναλάβει, είναι ότι επιθυμούν μια ειρηνική διέξοδο στην ένοπλη σύγκρουση μέσω διαπραγματεύσεων» τόνισε ο δημοσιογράφος του δικτύου «France 24» Ρομεό Λανγκλουά, τη στιγμή που έφτασε στην Μπογκοτά μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας απελευθέρωσής του από τις Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας - FARC.
Ο Λανγκλουά αιχμαλωτίστηκε από τους FARC κατά τη διάρκεια μαχών κοντά στη Φλορένσια στο βορρά της Κολομβίας και ενώ ήταν ενσωματωμένος στο στρατό της Κολομβίας, όπου κατά τη διάρκεια της μάχης τραυματίστηκε. Αμέσως οι FARC επιβεβαίωσαν ότι ο Λανγκλουά βρισκόταν μαζί τους και είχαν ανακοινώσει την άμεση απελευθέρωσή του. Εκτοτε έλαβε χώρα σειρά επαφών και διαπραγματεύσεων και κυρίως με τη μεσολάβηση της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού μετά από 33 ημέρες ο Λανγκλουά απελευθερώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, ώρα Ελλάδας.
---------------------------------------------------------------
ΤΣΕΧΙΑ
Διαδήλωση συνταξιούχων
ΠΡΑΓΑ.--
Χιλιάδες συνταξιούχοι διαδήλωσαν χτες, Πέμπτη, στην τσεχική πρωτεύουσα ενάντια στο «πάγωμα» των συντάξεων, στη μείωση των επιδομάτων στέγασης για τους ηλικιωμένους και στην αύξηση των φόρων σε όσους συνταξιούχους εργάζονται υπό το καθεστώς της μερικής απασχόλησης. Τη διαδήλωση διοργάνωσε η Ενωση Συνταξιούχων και αποτελεί την πρώτη τέτοιου είδους στη χώρα. Την στήριξή τους δήλωσαν το Συμβούλιο Ατόμων με Αναπηρίες καθώς και συνδικαλιστές, αλλά και οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες, το δεξιο κυβερνητικο κόμμα «Δημόσιες Υποθέσεις» και οι εξωκοινοβουλευτικοι Πράσινοι του 2,5%.
Οι συνταξιούχοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία της κυβέρνησης απαιτώντας να συναντηθεί αντιπροσωπεία τους με τον δεξιο πρωθυπουργό Πετρ Νέτσας, ο οποίος όμως αρνήθηκε μια τέτοια συνάντηση. Ο ίδιος, πάντως, υποστήριξε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους πως μια αύξηση των συντάξεων είναι αδύνατη εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης της χώρας, ενώ έφερε σαν παράδειγμα άλλες χώρες της ΕΕ που μειώνουν τις συντάξεις...
----------------------------------------------------------------------------------
ΛΑ ΠΑΣ.-- Επίσημη επίσκεψη στη Βολιβία πραγματοποιεί ο αντιπρόεδρος του Ιράν Αλί Σαεέντλου, ο οποίος συναντήθηκε χτες με τον Βολιβιανό ομόλογό του Αλβαρο Γκαρσία Λινέρα με κύρια θέματα στην ατζέντα των συζητήσεων τα κοινά αναπτυξιακά τους σχέδια για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.
ΑΓΚΥΡΑ.-- Την άρση της ασυλίας οκτώ Κούρδων βουλευτών, με την κατηγορία της συμμετοχής και της διατήρησης σχέσεων με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ), ζήτησε σύμφωνα με το «Ανατολού», εισαγγελέας στην Τουρκία, προκειμένου να δικαστούν, αντιμετωπίζοντας δεκαετή φυλάκιση ο καθένας.
ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν χθες στο Αφγανιστάν, σε επίθεση αυτοκτονίας στην επαρχία Κανταχάρ. Η επίθεση είχε στόχο το αρχηγείο της αστυνομίας στην περιοχή Αργκιστάν.
ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Διχογνωμίες ξέσπασαν μεταξύ των ενόπλων της οργάνωσης «ΜΝLA» των Τουαρέγκ του βόρειου Μάλι και ισλαμιστών της οργάνωσης «Υπερασπιστές της Πίστης» σχετικά με το πόσο αυστηρό θα είναι το καθεστώς ισλαμικού νόμου που έχουν αποφασίσει να εφαρμόσουν στο πάνω από 60% έκτασης του Μάλι που έχουν καταλάβει εδώ και περίπου δύο μήνες. Οι Τουαρέγκ θέλουν ένα ισλαμικό καθεστώς παρόμοιο με αυτό της Μαυριτανίας, ενώ οι ισλαμιστές θέλουν ένα πολύ πιο αυστηρό ισλαμικό νόμο με πρότυπο τη Σαουδική Αραβία...
ΠΟΡΤ Ω ΠΡΕΝΣ.-- Συμφωνίες συνεργασίας υπογράφτηκαν μεταξύ της Αϊτής και της Αργεντινής, της Βενεζουέλας και της Κούβας, με τις οποίες θα χρηματοδοτηθούν σειρά αναπτυξιακών έργων στην Αϊτή. Η τετραμερής συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων, τη χρηματοδότηση των υποδομών για τα σχολεία και την ανάπτυξη του γεωργικού τομέα, παροχή 300 υποτροφιών για φτωχούς μαθητές καθώς και την οικοδόμηση ενός νοσοκομείου πλήρως εξοπλισμένου με ιατρικά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Αϊτής, Λοράν Λαμότ.