Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Τεταρτη 19 Νοεμβριου 2014


Πολιτικού χαρακτήρα επίθεση χάκερς στην Iskra
Εκτός λειτουργίας ετέθη η ιστοσελίδα iskra.gr, από το πρωί της Τρίτης (18/11) έως και αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ύστερα από επίθεση hackers. Oι διαχειριστές της ιστοσελίδας εκτιμούν ότι η ηλεκτρονική επίθεση είχε πολιτικό χαρακτήρα. Για το θέμα αυτό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης έχει ήδη ζητήσει την παρέμβαση του Μανώλη Σφακιανάκη, επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΕΛΑΣ: Έπρεπε να συλλάβουμε τον περιπτερά
Την εκδοχή των ανδρών των ΜΑΤ που συμμετείχαν στο πλιάτσικο στο περίπτερο στα Εξάρχεια διατύπωσε το πρωί της Τετάρτης εκπρόσωπος των αστυνομικών. Όπως είπε, ο περιπτεράς έπρεπε να συλληφθεί, γιατί δεν δέχθηκε τα χρήματα που του άφησαν οι άνδρες των ΜΑΤ Για «τσαμπουκά του περιπτερά» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης. Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τετάρτης, ο αντιπρόεδρος δημοσίων σχέσεων της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών Στ.Μπαλάσκας, τόνισε: «Κατάκοποι οι συνάδελφοι, έδωσαν το 20ευρω για τα νερά και τότε άρχισαν τα λάθη». Ο κ. Μπαλάσκας εντόπισε τα λάθη αφ' ενός στον περιπτερά που δεν ήθελε να πουλήσει στους αστυνομικούς νερό, αφ' ετέρου στους αστυνομικούς που δεν τον συνέλαβαν, αν και αυτό προβλέπει ο νόμος. Στην ίδια εκπομπή ήταν προσκεκλημένος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έσπευσε να συνηγορήσει υπέρ των αστυνομικών. Σχολιάζοντας το επιχείρημα των αστυνομικών ότι εκείνοι έδωσαν χρήματα, αλλά ο περιπτεράς δεν ήθελε να τους δώσει τα νερά, είπε: «Ο περιπτεράς πήγε να πουλήσει τσαμπουκά». Κληθείς να σχολιάσει το θέμα, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης δήλωσε στο Mega: «Νομίζω ότι ισχύουν αυτά που ισχύουν για όλους μας, οποιαδήποτε παράνομη συμπεριφορά είτε προέρχεται από αστυνομικό είτε από μη αστυνομικό πρέπει να ελέγχεται». Η υπόθεση, για την οποία έχει διαταχθεί διοικητική έρευνα και προανάκριση από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., είδε το φως της δημοσιότητας, μέσω ερασιτεχνικού βίντεο που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο. Το βίντειο δείχνει άνδρες των ΜΑΤ να επιδίδονται σε «πλιάτσικο» σε περίπτερο της περιοχής των Εξαρχείων κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν τη νύχτα της Δευτέρας μετά την πορεία για τη 41η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ακόμη φαίνεται ότι οι άνδρες των ΜΑΤ έρχονται σε αντιπαράθεση με δύο εργαζόμενους του συγκεκριμένου περιπτέρου, οι οποίοι λένε πως τα όργανα της τάξης πήραν νερά από τα ψυγεία τους χωρίς να τα πληρώσουν. Μάλιστα υπάρχουν καταγγελίες πως τα ΜΑΤ ξυλοκόπησαν τους δύο εργαζόμενους και προσήγαγαν τον έναν από αυτούς. Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛ.ΑΣ. κινήθηκαν όλες οι διαδικασίες διερεύνησης των καταγγελιών. Η σχετική ανακοίνωση ανέφερε: «Σχετικά με βίντεο που έχει αναρτηθεί σε διάφορες ιστοσελίδες του Διαδικτύου και απεικονίζει αστυνομικούς σε περιστατικό με ιδιώτες χθες το βράδυ σε περίπτερο στην περιοχή των Εξαρχείων ανακοινώνεται ότι από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας κινήθηκε η διαδικασία διοικητικής έρευνας και παράλληλα ενεργείται προανάκριση από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων».
Σχολιο.- ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΜΑΣ Σχολιο.- έχουμε λίγα μαλλιά θα μας πέσουν κι' αυτά ! Σχολιο.- Το αισχος σας στο μεγαλειο του..... Κυριοι εκπροσωποι της αστυνομιας και της κυβερνησης μαθεται να κανετε σωστα τη δουλεια σας. Αν ο συναδελφος παρανομησε και αρνηθηκε πωληση θα επρεπε να συλληφθει αμεσσα χωρις τις μετεπειτα εξελιξεις. Δυστυχως για εσας το βιντεο δεν σας δικαιωνει και αν εσεις που ακομα περνεται μισθους κατω απο το ειδικο μισθολογιο που ανηκουν τα ΜΑΤ εμεις εχουμε κλεισει τα μισα σημεια πωλησης λογω κρισης και δουλευουμε 14 τη μερα για να παμε ψωμι στο σπιτι μας. Τα θερμα μου συλληπυτηρια για τις δηλωσεις σας. Αισχος και μονο αισχος τιποτα αλλο. Σχολιο.- ΓΑΜΩ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΑΝΑΔΕΣ ΤΟΥΣ ΚΟΛΟΜΠΑΤΣΟΙ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΡΕΕΕΕ ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΛΑΝΕΤΑΙ...ΑΔΩΝΗ ΜΠΙΝΕ ΠΟΥΤΑΝΑΣ ΓΙΕ.. Σχολιο.- Σπάσανε πόδια χέρια ανοίξανε κεφάλια βρίζανε γυναίκες "θα σας γαμη@&€με" κλέβανε περίπτερα πλιάτσικα . Σπάσανε πολυκατοικίες . Και έχουν και τα μούτρα να βγαίνουν στην τιβι με ειρωνικό υφάκι ; Ψωφος να σας βρει φασιστες του κερατά Σχολιο.- Δε ξέρω ποιός είναι μεγαλύτερος μαλακοπίτουρας απο τους δυο! Θα κάνω μια Ε.Δ.Ε. να αποφασίσω... Σχολιο.- Μα για τοσο χαζους μας θεωρουν.....Θα παρουν αυξησεις και βαρανε περισσοτερο.Αισχος....... Σχολιο.- ΠΟΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ,ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥ ΕΔΩΣΑΝ.......ΕΤΣΙ ΕΧΟΥΝ ΜΑΘΕΙ ΤΑ ΚΩΛΟΠΑΙΔΑ Σχολιο.- Μα τι άλλο θα ακούσουμε...Τι μας λενε, ρε παιδια...
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Τι χώρα είναι αυτή που πρέπει να φοβάσαι την αστυνομία;"
Γερμανός φοιτητής erasmus ξυλοκοπήθηκε από αστυνομικούς στα Εξάρχεια, την ώρα που στεκόταν μόνος και με τα χέρια ψηλά, προκειμένου να είναι ξεκάθαρο ότι είναι άοπλος. Όργιο αυθαιρεσίας και καταστολής από τις δυνάμεις των ΜΑΤ και ΔΕΛΤΑ κατά τη διάρκεια των σημερινών κινητοποιήσεων, αλλά και μετά τη λήξη τους. Ολόκληρη η καταγγελία: "Με έδειρε η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ. Στεκόμουν στο δρόμο, κοντά στη διαδήλωση. Δεν είχα όπλα, το πρόσωπό μου ήταν ακάλυπτο, απλά στεκόμουν μόνος σε μια γώνια, έχοντας σηκωμένα τα χέρια μου για να φαίνεται ότι είμαι άοπλος. Με έριξαν στο έδαφος βαρώντας με τα γκλομπ. Δεν είχα κάνει τίποτα, δεν είχα πει τίποτα. Ενώ ήμουν πεσμένος στο έδαφος, ουρλιάζοντας, ακόμα περισσότεροι αστυνομικοί ερχόντουσαν να με βαρέσουν. Αυτήν την στιγμή κρύβομαι στο σπίτι κάποιων πολύ ευγενικών Ελλήνων. Τι χώρα είναι αυτή που πρέπει να φοβάσαι την αστυνομία;;;" Πηγή της καταγγελίας το facebook του Ni Ls Η παραπάνω υπόθεση, μία μόνο από το όργιο αυθαιρεσίας και καταστολής της ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια της μαζικής πορείας στην επέτειο της εξέγερσης του ΠΟλυτεχνείου. Θυμίζουμε ότι την ίδια ώρα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Β. Κικίλιας δήλωνε «σε ότι έχει να κάνει με το τριήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων έχω να δηλώσω ότι από την πλευρά μας πράξαμε τα δέοντα. Θέλω να ελπίζω ότι οι παρασπονδίες ήταν πάρα πολύ μικρές και λίγες σε σχέση με την γενική εικόνα που είναι πολύ καλή» (χωρίς σχόλιο).
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Ήρθες στην πορεία; Θα πεθάνεις!"
Συγκλονιστική μαρτυρία 38χρονης στο Κόκκινο, η οποία παραβρέθηκε στην πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, και καταγγέλλει τις αστυνομικές δυνάμεις για προκλητική συμπεριφορά καθ` όλη την διάρκεια της πορείας. υγκλονιστική μαρτυρία 38 χρονης, που καταγγέλει την προκλητική συμπεριφορά των αστυνομικών δυνάμεων, που έβριζαν τους διαδηλωτές καθ` όλη την διάρκεια της πορείας. "Από την αρχή της πορείας, στην πλατεία Κλαυθμώνος, αστυνομικές δυνάμεις ήταν δεξιά και αριστερά μας και μας προκαλούσαν. Ιδιαίτερα όταν ακουγόντουσαν συνθήματα υπέρ του Παύλου Φύσσα και του Γρηγορόπουλου, έβριζαν και προκαλούσαν με χυδαιότητες εναντίον όλων, αλλά κυρίως εναντίων των γυναικών με σεξιστικό τρόπο", σημειώνει στην καταγγελία της η 38χρονη μητέρα. Για απάνθρωπη συμπεριφορά κατά την διάρκεια των επεισοδίων στο ύψος του Χίλτον, κατηγορεί τις αστυνομικές δυνάμεις: "Στο ύψος του Χίλτον, ξαφνικά, άκουσα φωνές και ένταση πιο μπροστά, και μετά απο λίγο έπεφταν βροχή, οι κρότου λάμψης και τα χημικά. Η ατμόσφαιρα ήταν ασφυκτική. Ζήτησα από τα ΜΑΤ να με αφήσουν να περάσω για να πάρω καθαρές ανάσες, έχω αναπνευστικά προβλήματα τους λέω. Τότε ένα χέρι με αρπάζει και με πετάει πίσω στο δρόμο. Φαινόταν να είναι ο επικεφαλής της διμοιρίας ,καθώς τους κατσάδιαζε: Μην αφήνεται κανέναν να περνάει!, και γυρνώντας σε μένα μου είπε: Στην πορεία δεν ήσουνα; Να πεθάνεις!", περιγράφει εμφανώς σοκαρισμένη η 38χρονη διαδηλώτρια.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Συνέντευξη τύπου της ΑΠ Ροσινάντε για την απρόκλητη επίθεση στο μπλοκ της από τα ΜΑΤ
Στη χθεσινή μαζική πορεία για την 41η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου ζήσαμε το άγριο πρόσωπο της κρατικής καταστολής. Αστυνομοκρατία και ανεξέλικτη δράση των ΜΑΤ και της Ομάδας Δ . Το κέντρο της Αθήνας έμοιαζε με αποκλεισμένη κατεχόμενη ζώνη. Αποκορύφωση της αστυνομικής αυθαιρεσίας αποτέλεσε η απρόκλητη βάναυση επίθεση των ΜΑΤ στα μπλοκ της αναρχοσυνδικαλιστικής πρωτοβουλίας Ροσινάντε. Στη συνέχεια, είχαμε και νέο σερί αστυνομικής βίας στα Εξάρχεια. Για την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ, η ΑΠ Ροσινάντε έδωσε σήμερα συνέντευξη τύπου Τρίτη 18/11, συνέντευξη Τύπου. Ο Άγγελος Καλοδούκας με το φακό του left ήταν εκεί και μίλησε με τους Γιάννη Ανδρουλιδάκη από το Ροσινάντε και το Νίκο Γιαννόπουλο από το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα. έκανε επίσης μια σύντομη δήλωση και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Απειλές εργοδότη σε έγκυο γυναίκα: να ρίξει το παιδί ή να παραιτηθεί!
Πρωτοφανή γενναιότητα έδειξε μια ετοιμόγεννη γυναίκα, 33 χρονών, από το Ηράκλειο, προχωρώντας σε καταγγελία προς τον εργοδότη της, ο οποίος την απείλησε να ρίξει το παιδί της αν ήθελε να κρατήσει τη δουλειά της! Η 33χρονη γυναίκα είναι απλήρωτη από τον Ιούνιο, της χρωστούν δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, επιδόματα και υπόλοιπο αδείας. Η εταιρία στην οποία εργάζεται δεν έχει καλύψει το εργατικό της ατύχημα, ενώ την έχει απλήρωτη για υπερωρίες και εργασία τα Σάββατα. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τώρα, λίγες μέρες πριν η καταγγέλουσα φέρει στον κόσμο το 3οτης παιδί, οι εργοδότες της τής ζητούν να υπογράψει την παραίτησή της αν θέλει να πληρωθεί τα δεδουλευμένα της! Οι υπάλληλοι της Επιθεώρησης Εργασίας στο Ηράκλειο εξεπλάγησαν χθες το πρωί, όταν είδαν στα γραφείο τους πλήθος εργαζομένων που βρίσκονται στο πλευρό της 33χρονης να καταθέτουν από κοινού την καταγγελία στην οποία προχώρησε το Παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών. Ήταν η πρώτη φορά που είδαν τόσο μαζική συμπαράσταση σε εργαζόμενο εξαιτίας εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας έφτασαν και κατέθεσαν ψηφίσματα εκπρόσωποι έντεκα σωματείων και ομάδων εργαζομένων. Συγκεκριμένα, το ψήφισμα της καταγγελίας υπέγραψαν το Πανελλήνιο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, ο Σύλλογος Δασκάλων «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος», το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών «Γαλάτεια Καζαντζάκη», ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών Σχολής Επιστημών Υγείας, οι εργαζόμενοι στην ΕΡΑ Ηρακλείου, ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών και το Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής. Οι καταγγελλόμενοι εργοδότες έλαβαν σήμερα έγγραφη κλήση από την Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση την Παρασκευή, με δεδομένο ότι η ημέρα τοκετού της 33χρονης εργαζόμενης είναι την ερχόμενη Δευτέρα. Η καταγγελία αναφέρει: «Το Παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει την εταιρία ΠΑΝΘΕΟΝ ΑΚΤΕΕ, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει προχωρήσει σε πλήθος αυθαιρεσιών εναντίον εγκύου εργαζόμενής της. Η εργαζόμενη προσλήφθηκε με την ΕΓΣΣΕ της ΓΣΕΕ ως υπάλληλος γραφείου (615€ μικτά) ενώ έχει καθήκοντα μηχανικού, με τις ανάλογες ευθύνες. Η εργαζόμενη ενώ είχε σύμβαση αορίστου χρόνου εντάχθηκε σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Έτσι, παρά το γεγονός ότι ο μισθός της καλύπτεται από λεφτά φορολογούμενων πολιτών, δηλαδή η επιχείρηση επιδοτήθηκε για να βγάλει κέρδος και να καρπωθεί το κέρδος από τη δουλειά της εργαζόμενης (ο εργοδότης με δικά του έξοδα καλύπτει μόνο ασφαλιστικές εισφορές), η εργαζόμενη είναι απλήρωτη από τον Ιούνιο (οφειλές εργοδοσίας και επιδόματα ΙΚΑ). Η εταιρία οφείλει επίσης δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, επιδόματα και υπόλοιπο αδείας. Επιπλέον, η εταιρία δεν έχει καλύψει στην εργαζόμενή της εργατικό ατύχημα, ενώ την έχει απλήρωτη και για υπερωρίες και εργασία τα Σάββατα. Η ασυδοσία της εν λόγω εταιρίας δε σταματάει εκεί. Η συνάδελφος έχει δεχτεί απειλές να ρίξει το παιδί της προκειμένου να συνεχίσει να δουλεύει(!), έχει δεχτεί απειλές για χειροδικία, ενώ παράλληλα η εργοδοσία έχει καταφερθεί εναντίον της υβριστικά. Η συνάδελφος έχει αντιμετωπίσει ρατσιστική συμπεριφορά, με διακρίσεις σε βάρος της λόγω εγκυμοσύνης. Τελικά η συνάδελφος δέχεται εκβιασμό προκειμένου να υπογράψει παραίτηση ως προϋπόθεση για να της καταβληθούν τα δεδουλευμένα. Αυτό γίνεται γιατί με βάση τη νομοθεσία, η εργαζόμενη από τη στιγμή που θα γεννήσει δεν μπορεί να απολυθεί για 18 μήνες. Αν κάτι τέτοιο συμβεί η εταιρία θα είναι υποχρεωμένη τα καταβάλλει όλους τους μισθούς για αυτό το διάστημα και επιπλέον να πληρώσει πρόστιμο. Λόγω της τρομοκρατίας που έχει δεχτεί, η συνάδελφος νοιώθει ότι απειλείται η ίδια και η κύηση της. Σαν σωματείο δηλώνουμε ότι για ό,τι συμβεί στη συνάδελφό και το παιδί της καθιστούμε υπεύθυνη την εργοδοσία! Οι καθυστερήσεις στις καταβολές μισθών και επιδομάτων αποτελούν την κορύφωση της μόνιμης και πάγιας τακτικής της εργοδοσίας να παραβιάζει συνεχώς την εργατική νομοθεσία, να χειροτερεύει διαρκώς τις συνθήκες εργασίας και να καταστρατηγεί ακόμα και τα πιο στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα. Η ανάλγητη νοοτροπία των εργοδοτών έχει πάντα την ίδια «λογικοφανή» απάντηση στις όποιες αιτιάσεις περί καταβολής δεδουλευμένων από τους εργαζόμενους: ότι χρήματα δεν υπάρχουν, και οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν μόλις πληρωθεί η εταιρεία. Αποτελούν οι εργαζόμενοι όμως χρηματοδότες και συνέταιρους της εταιρείας ώστε να περιμένουν απόδοση μεριδίων; Τις εποχές της μεγάλης κερδοφορίας μοιράστηκαν τα κέρδη τους με τους εργαζομένους; Ποια λογική επιβάλλει στους εργαζομένους να μοιραστούν τώρα τη ζημία τους; Να καλούνται να ''συνεισφέρουν'' το εισόδημα τους για την ''επιβίωση'' των εταιριών; Το συγκεκριμένο κρούσμα ακραίας εργοδοτικής αυθαιρεσίας, επιπλέον, ξεπερνάει τα όρια των οικονομικών διεκδικήσεων δεδουλευμένων, θέτοντας ζήτημα στοιχειώδους σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των εργαζομένων από τους εργοδότες και δείχνει τις σεξιστικές διακρίσεις στις οποίες στον 21ο αιώνα και την «πολιτισμένη Δύση» ακόμα υπόκεινται γυναίκες εργαζόμενες. Ένα ζήτημα τόσο ακραίας εργοδοτικής αυθαιρεσίας δεν πρέπει να αφήσει κανέναν αδιάφορο για αυτό καλούμε σωματεία και φορείς να καταδικάσουν τέτοιες πρακτικές και να δείξουν έμπρακτη αλληλεγγύη στη συνάδελφο αλλά και σε κάθε εργαζόμενο ή άνεργο που πλήττεται από οποιαδήποτε μορφής εξουσία. Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών στηρίζει κάθε συνάδελφο και κάθε προσπάθεια για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του. Καλούμε όλους τους εργαζομένους στις τεχνικές εταιρείες της Κρήτης να συσπειρωθούν και να διεκδικήσουν όσα δικαιούνται. Στα κοινά μας προβλήματα, οι ατομικές λύσεις δε μπορούν να αποδώσουν. Ο αγώνας ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία είναι αγώνας όλων των εργαζομένων. Αγώνας που θα πρέπει να βρίσκεται στα χέρια των εργαζομένων, των γενικών συνελεύσεων των σωματείων τους, για να σπάσει το κλίμα του φόβου που προσπαθεί να επιβάλλει η εργοδοσία στους χώρους δουλειάς. Με τη συναδελφική αλληλεγγύη, την οργάνωσή σε κάθε χώρο δουλειάς, μπορούμε να αποκρούσουμε την επίθεση, να υπερασπίσουμε και να διευρύνουμε τα δικαιώματά μας. Καλούμε κάθε συνάδελφο να γραφτεί στο σωματείο και μαζί να αντισταθούμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα και αλληλεγγύη. Η αξιοπρέπεια στη ζωή και τη δουλειά μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Κανένας συνάδελφος μόνος του. Κανένας φοβισμένος. Η δύναμη στους εργαζομένους που παράγουν τον πλούτο με τη δουλειά τους. Η ελπίδα στο συλλογικό αγώνα και την αλληλεγγύη. Το σωματείο μας προέβη σε καταγγελία όλων των παραπάνω στην επιθεώρηση εργασίας στις 17.11.2014. Λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης (η συνάδελφος βρίσκεται στον τελευταίο μήνα κύησης και έχει επικίνδυνη εγκυμοσύνη) αιτούμαστε στην επιθεώρηση εργασίας να επισπεύσει τη διαδικασία και να ορίσει το συντομότερο δυνατό ημερομηνία για την τριμερή συνάντηση με την εργοδοσία ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα».
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΜΕΤΚΑ – όμιλος Μυτιληναίου: «Τον απολύσαμε γιατί δεν ήταν χαρούμενος»!
Δουλειά δική μας, είναι να οργανώσουμε τους αγώνες μας για να απαντήσουμε με αξιώσεις στον πόλεμο των εργοδοτών. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούμε πλέον να στεκόμαστε ως αποσβολωμένοι παρατηρητές στη χειροτέρευση των όρων εργασίας μας, με την ψευδαίσθηση πως αφεντικά και εργαζόμενοι σαν μια οικογένεια θα ξεπεράσουμε την κρίση. Να επιλέξουμε το συλλογικό δρόμο και την αγωνιστική στάση, τη στάση της αντίστασης, τη συναδελφική αλληλεγγύη. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων μας.
Ένα «πρωτότυπο» λόγο σκαρφίστηκαν οι υπεύθυνοι στην ΜΕΤΚΑ για να δικαιολογήσουν την εκδικητική απόλυση ενός εργαζόμενου τεχνικού. Σε ερώτηση του σωματείου μας «γιατί απολύθηκε ο συνάδελφος;», ο υπεύθυνος προσωπικού απάντησε: «γιατί ο εργαζόμενος δεν ήταν χαρούμενος»… Ο συνάδελφος προσλήφθηκε από την ΕΛΕΜΚΑ (θυγατρική της ΜΕΤΚΑ) στο εργοτάξιο της ΜΕΤΚΑ του έργου, που αφορά στην κατασκευή του προαστιακού για το τμήμα Κιάτο-Ροδοδάφνη. Η κατασκευή του έργου χαρακτηρίζεται από την υπερεκμετάλλευση των ανθρώπων που το κατασκευάζουν. Η εταιρεία απαιτεί απλήρωτη δουλειά για 11ωρα και 12ωρα, το εξαήμερο θεωρείται αυτονόητο, ενώ σε όσους εργαζόμενους γίνεται πρόσληψη στο ΙΚΑ , οι συμβάσεις είναι ορισμένου χρόνου τρίμηνης διάρκειας, χωρίς να κοινοποιούνται οι όροι εργασίας. Ακόμα και οι εργάτες υποχρεώνονται σε 11ωρη εργασία χωρίς διάλειμμα. Οι μηχανικοί και οι περισσότεροι τεχνικοί προσλαμβάνονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και βαφτίζονται «υπεργολάβοι» και ¨συνεργάτες¨, στερούμενοι όποιων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν απομείνει. Η ένταση της εκμετάλλευσης και η αχαλίνωτη αυθαιρεσία της εργοδοσίας ενισχύεται από τα μνημόνια, τους αντεργατικούς νόμους, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και την επέκταση την ελαστικών σχέσεων εργασίας. Παράλληλα η εργοδοσία αποθρασύνεται από την ανυπαρξία κάθε κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού για τις συνθήκες εργασίας και ασφάλειας στα τεχνικά έργα. Αυτές οι εργασιακές συνθήκες, φαίνεται πως δεν έκαναν το συνάδελφο «χαρούμενο». Ζήτησε να του κοινοποιηθούν οι όροι της σύμβασης εργασίας όπου διαπίστωσε πως η σύμβαση του ήταν τρίμηνη-(ηλεκτρονική αναγγελία πρόσληψης στον ΟΑΕΔ, με δηλωμένο 5νθήμερο-8ωρο), ενώ του ανακοινώθηκε ότι θα δουλεύει τουλάχιστον 10ωρο για τις καθημερινές και 8ωρο για τα Σάββατα και «ίσως και παραπάνω, ξέρεις πώς είναι αυτά, όπως μας πάει το έργο…» , τη στιγμή που δεν είχαν συμφωνηθεί ούτε τρίμηνη σύμβαση ορισμένου χρόνου, ούτε ότι θα δουλεύει υπερωρίες. Όταν θέλησε να ενημερωθεί αν θα πληρωθούν οι υπερωρίες, του απάντησαν πως δεν προβλέπεται… Στην συνέχεια η εταιρεία προχώρησε στην απόλυση του. Όταν ο εργαζόμενος αρνήθηκε να συναινέσει στην απόλυση, δικαστικός επιμελητής του κοινοποίησε την απόλυση μαζί με την επιταγή. Πρόκειται για παραδειγματική απόλυση, που στόχο έχει την τρομοκράτηση των εργαζόμενων στο εργοτάξιο. Η εταιρεία αξιώνει όχι μόνο την πλήρη αποδοχή του νόμου της ζούγκλας που επικρατεί στο εργοτάξιο, αλλά και το τσάκισμα της εργατικής αξιοπρέπειας. Όλα αυτά συμβαίνουν στο πρώτο «μπάσιμο» του ομίλου της ΜΕΤΚΑ σε έργα σιδηροδρομικά στην Ελλάδα, στο οποίο επιζητά με διακαή πόθο να σχηματίσει το καλύτερο προφίλ και να αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις! Ας σκεφτούν οι συνάδερφοι τί έχει να γίνει στα επόμενα… Ποιός έχει …κρίση είπατε; Την ΜΕΤΚΑ και τον όμιλο Μυτιληναίου δεν τον «άγγιξε» η κρίση, όπως φαίνεται από τις οικονομικές τους επιδόσεις. Η ΜΕΤΚΑ κατατάσσεται στις ισχυρότερες πολυεθνικές του πλανήτη και συγκαταλέγεται στη δεύτερη εκατοντάδα των 500 μεγαλύτερων πολυεθνικών κατασκευαστικών. Ο όμιλος Μυτιληναίου που γιγαντώνεται εδώ και δεκαετίες, μέσα στην κρίση ανοίχτηκε σε νέες αγορές και τομείς, ισχυροποίησε την θέση του, ενώ απολαμβάνει πλείστα προνόμια από τις κυβερνήσεις και το κράτος. Σήμερα επιχειρεί να γιγαντωθεί μέσα από τις ΣΔΙΤ, τις ιδιωτικοποιήσεις, το ξεπούλημα των αεροδρομίων κα. Η κερδοφορία του ομίλου, είναι πρώτα και κύρια χτισμένη με τον ιδρώτα και τις θυσίες όλων των εργαζόμενων, των εργατών, αλλά και των τεχνικών. Η διοίκηση ξέρει πολύ καλά πως να μετατρέπει την κρίση σε ευκαιρία για να αυξήσει τα κέρδη της, και να κερδίζει στην ταξική αναμέτρηση με τους εργαζόμενους. Ξεκάθαρη εργοδοτική στρατηγική για την «έξοδο από την κρίση», είναι η λεηλασία της εργατικής δύναμης, η δραστική μείωση του κόστους εργασίας, τα εξοντωτικά ωράρια, οι απολύσεις χωρίς αποζημίωση στους εργαζόμενους με δελτίο, η προσπάθεια πλήρους πειθάρχησης των εργαζόμενων. Βέβαια, αυτοί τη δουλειά τους κάνουν. Δουλειά δική μας, είναι να οργανώσουμε τους αγώνες μας για να απαντήσουμε με αξιώσεις στον πόλεμο των εργοδοτών. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούμε πλέον να στεκόμαστε ως αποσβολωμένοι παρατηρητές στη χειροτέρευση των όρων εργασίας μας, με την ψευδαίσθηση πως αφεντικά και εργαζόμενοι σαν μια οικογένεια θα ξεπεράσουμε την κρίση. Να επιλέξουμε το συλλογικό δρόμο και την αγωνιστική στάση, τη στάση της αντίστασης, τη συναδελφική αλληλεγγύη. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων μας. Το σωματείο μισθωτών τεχνικών, θα σταθεί στο πλευρό του απολυμένου συναδέλφου για την επαναπρόσληψη και την δικαίωσή του. Καλούμε τα σωματεία του κλάδου σε κοινό αγώνα ενάντια στις συνθήκες γαλέρας που επικρατούν στις εταιρείες και στα εργοτάξια. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους τεχνικούς, να δυναμώσουνε το σωματείο, να ενισχύσουνε την ενότητα και την αλληλεγγύη μας. Με ένα μαζικό σωματείο διεκδικούμε: Υπογραφή αξιοπρεπούς συλλογικής σύμβασης με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση της πληρωμής με δελτίο. Κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου. Κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων που πηγάζουν από την εξαρτημένη σχέση εργασίας στους μισθωτούς που αμείβονται με δελτίο. Μείωση των ωρών εργασίας (35ωρο, 5νθήμερο, 7ωρο), σαν μέσο τόσο για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, όσο και για το χτύπημα της ανεργίας. Να τηρηθεί άμεσα το νόμιμο ωράριο στα εργοτάξια.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πολύ ευρωκεντρική αυτή η ελληνική Αριστερά! Όχι μόνο οι ηγεσίες, αλλά και ο κόσμος της. Τι κι αν καίγεται ο πλανήτης; Τι κι αν κάπου διεκδικούν άμεσα ή έχουν πάρει την εξουσία ισχυρά αριστερά κινήματα; Αυτή εναποθέτει την ελπίδα στη γενική απεργία της Ευρώπης! Ή στην άνοδο κυβερνήσεων αριστερού προσανατολισμού σε μια δυο χώρες της Ε.Ε. Γιατί σε όλες τις άλλες η Αριστερά είναι έως και ανύπαρκτη... Εν τω μεταξύ, η Λατινική Αμερική ήδη έχει μπει σε δρόμο ρήξεων και ανατροπών. Κινήματα μαζικά επαναστατικά σε Ασία και Αφρική. Χαμπάρι η ελληνική Αριστερά... Έγινε κι αυτή Ευρώπη... Από πού το κατάλαβα; Γράψε κάτι για μια μαζική κοινωνική έκρηξη κάπου εκτός Ευρώπης: θα τη διαβάσουν πέντε. Γράψε για μια στάση εργασίας στην Ολλανδία: ίσαμε εκατό θα τη διαβάσουν και θα σχολιάσουν κιόλας καμιά σαρανταριά!
Σχολιο.- Κι όμως... Γράφεις για τις ωμότητες των νεοναζί στη ΝΑ Ουκρανία και κάποιοι σου λένε ότι "φταίει ο Πούτιν ο φασίστας, που καταπιέζει τους ταλαίπωρους τους Ουκρανούς"...
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Συγκλονιστική Αντιφασιστική εκδήλωση για την Ουκρανία
Μεγάλη αντιφασιστική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 16/11, δεύτερη μέρα του εορτασμού για την επέτειο του Πολυτεχνείο με θέμα: “Έτσι νικιέται ο φασισμός”: Ο αντιφασιστικός – αντιιμπεριαλιστικός αγώνας του λαού. Το παράδειγμα της Ουκρανίας», με κεντρική ομιλήτρια την Άννα Μπορίσνοβα,βετεράνο αγωνίστρια του κόκκινου στρατού στο 4ο Ουκρανικό μέτωπο την περίοδο 1942 -1945 και διοργανωτές τα μέλη της Αντιφασιστικής Καμπάνιας για την Ουκρανία. Συγκινητική στιγμή η υποδοχή της Άννας Μπορίσνοβα στο χώρο του Πολυτεχνείου από δεκάδες αντιφασίστες νεολαίους που την συνόδευαν με πορεία και συνθήματα στην κατάθεση λουλουδιών στο μνημείο των πεσόντων και μέχρι την αίθουσα της εκδήλωσης. Κι ακόμα πιο συγκινητικές όταν αυθόρμητα το αμφιθέατρο μετά την ομιλία της μεγάλης αγωνίστριας, άρχισε να τραγουδά την «Κατιούσα» στα ρώσικα και στα ελληνικά και να κλείνει την ανεπανάληπτη αυτή εκδήλωση με τη Διεθνή,δίνοντας υπόσχεση συνάντησης στις νέες αντιφασιστικές και εργατικές νίκες που μας περιμένουν . Στην εκδήλωση από την οποία αποσπάσματα θα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, διαβάστηκε μήνυμα από Αγωνιστές αντάρτες του Λουγκάνσκ και μίλησαν τα μέλη της Αντιφασιστικής Καμπάνιας:Κώστας Γούσης, Θοδωρής Νασόπουλος, Παναγιώτης Τσελεπής και Ανδρέας Ζαφείρης.Τη μετάφραση έκανε ο Δ. Πατέλης.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ξαναχτύπησε ο Ντούτσε του πανεπιστημίου!
Ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα προτείνει ο πρύτανης των ΜΑΤ Φορτσάκης, για να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που προκύπτουν στο πανεπιστήμιο.
Κατά συνέπεια, δεν έχει πλέον νόημα η ύπαρξη φοιτητικών συλλόγων και συνελεύσων, καθώς οι αποφάσεις θα παίρνονται από όλους εκείνους που αδιάφοροι για τα ζητήματα που τίθενται (γιατί αν ενδιαφέρονταν θα συμμετείχαν ήδη στις διαδικασίες συζήτησης όπως έχουν καθιερωθεί από τότε που κατοχυρώθηκαν συνταγματικά τα δικαιώματα του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι) θα αποφαίνονται από το σπίτι τους! Σωστή η πρόταση του κ. πρύτανη! Θα μπορούσαμε να την καταθέσουμε και για γενικότερη εφαρμογή: Να καταργηθούν οι εκλογές και η Βουλή και να αποφασίζουμε ηλεκτρονικά. Τα ερωτήματα θα θέτει και τις αποφάσεις θα εφαρμόζει μια αρχή που κι αυτή ηλεκτρονικά θα έχει αναδειχθεί. Με επικεφαλής τον ίδιο τον κ. Φορτσάκη, που έτσι θα υλοποιήσει και το όνειρο του Μουσολίνι για ένα άψογο συντεχνιακό καθεστώς. Το κακό τότε ήταν πως ο Ντούτσε δεν αναφερόταν σε ίντερνετ γιατί δεν υπήρχε. Τώρα, όμως, ποιος μας πιάνει!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Να τα και τα ασφαλιτάκια πισω από τα ΜΑΤ για να προστατευοται, πριν μπουν μεσα στη διαδηλωση! Να τα τα παράσιτα που πληρώνονται από τον ιδρώτα του ελληνικού λαού για να προβοκάρουν τους αγώνες του! Να τη η αλητεία που αντιγράφει την εμφάνιση νέων αγωνιστών για να κονομάει άκοπα τον μισθό, συμπληρώνοντας αυτά που κερδίζει από προστασία μαγαζιών, από σωματεμπορία, από διακίνηση ναρκωτικών. Να τα τα αποβράσματα της Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ… Αυτά τα καθίκια θα εξακολουθήσουν να πληρώνονται από το ελληνικό δημόσιο σε μια ενδεχόμενη κυβερνητική αλλαγή;
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ωμή παρέμβαση του πρεσβευτή της νεοφασιστικής Ουκρανίας στον εορτασμό του Πολυτεχνείου
Ωμή και προκλητική υπήρξε η παρέμβαση του πρεσβευτή του ουκρανικής νεοφασιστικής κυβέρνησης προς τον πρύτανη του Πολυτεχνείου, εξαιτίας των εκδηλώσεων διεθνιστικής αλληλεγγύης προς τον αγωνιζόμενο λαό του Ντονμπάς, που οργάνωσε η Αντιφασιστική Καμπάνια για την Ουκρανία στο πλαίσιο του εορτασμού της εξέγερσης του Νοέμβρη. Υπενθυμίζουμε ότι πολύ πρόσφατα στο Λονδίνο και τη Μαδρίτη, ομάδες τραμπούκων, κατευθυνόμενες από τις εκεί πρεσβείες της Ουκρανίας, επιχείρησαν να διαλύσουν βίαια αντίστοιχες αντιφασιστικές εκδηλώσεις. Παραθέτουμε την επιστολή του εκπροσώπου του ουκρανικού νεοφασισμού και τον σχετικό σχολιασμό από την Αντιφασιστική Καμπάνια για την Ουκρανία:
…προς τον Πρύτανη του Εθικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ……to the Rector of the National Technical University of Athens Athens, November 17, 2014 Mr. Ioannis Golias, Κύριε Ιωάννη Γκόλια, After reading the mass-media`s comments regarding a photo exhibition titled «Ordinary Fascism in Ukraine», that began its work at the National Technical University of Athens on November 15, 2014, I would like to express regret and concern on tendentious reflection of current developments in Ukraine. Αφότου διαβάσαμε τα σχόλια των ΜΜΕ σχετικά με μια έκθεση φωτογραφίας με την ονομασία «Κοινός φασισμός στην Ουκρανία», που ξεκίνησε να εκτίθεται στο ΕΜΠ την 15η Νοέμβρη 2014, θα ήθελα να εκφράσω τη λύπη και την ανησυχία μου για τη μεροληπτική αντανάκλαση των τρεχουσών εξελίξεων στην Ουκρανία. On my opinion, abovementioned, in particular association Ukraine with the fascism is dangerous, because it not conducive to a peaceful dialogue to resolve the situation, which joined all the EU member states, including the HellenicRepublic. Κατά την άποψή μου, τα παραπάνω, και συγκεκριμένα η σύνδεση της Ουκρανίας με τον φασισμό είναι επικίνδυνα, επειδή δεν ευνοεί έναν ειρηνικό διάλογο για την επίλυση της κατάστασης, στον οποίο συμμετέχουν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, της Ελληνικής Δημοκρατίας συμπεριλαμβανομένης. I would also like to emphasize, that today the Ukrainian people on its Eastern border defends its independence and territorial integrity. Θα ήθελα επίσης να δώσω έμφαση, στο γεγονός ότι σήμερα οι Ουκρανοί στα ανατολικά τους σύνορα υπερασπίζονται την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.
Sincerely Yours, Ειλικρινά δικός Σας, Volodymyr Shkurov Ambassador – Πρέσβης
*Αν και οι ίδιοι το γνωρίζουν πολύ καλά, διευκρινίζουμε ότι ηΑντιφασιστική Καμπάνια ποτέ δεν χαρακτήρισε τον ουκρανικό λαό φασιστικό. Είμαστε εναντίον του φασιστικού καθεστώτος που έχει εγκαθιδρυθεί στο Κίεβο κι εναντίον όσων το στηρίζουν. Πιστεύουμε ότι ο ουκρανικός λαός δεν έχει τίποτα να κερδίσει και έχει να χάσει πολλά αν υιοθετήσει τον κρατικά οργανωμένο φασισμό κι εθνικισμό, την ηρωοποίηση του Μπαντέρα, το μίσος απέναντι στις μειονότητες. Έχει πολλά επίσης να χάσει αν δεχτεί το ΔΝΤ και τη ληστρική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν δεχτεί τη συνεργασία και την ένταξη στην ιμπεριαλιστική συμμαχία του ΝΑΤΟ. Όσοι στηρίζουν τον πόλεμο, τις διώξεις των κομμουνιστών και προοδευτικών ανθρώπων, όσοι καλλιεργούν το μίσος απέναντι στις μειονότητες, όσοι ευθύνονται για τις δολοφονίες των αμάχων και την καταστροφή πόλεων και χωριών, τον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, τις βόμβες διασποράς και φωσφόρου θα μας βρίσκουν πάντα απέναντί τους.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
«Αστυνομικοί με βόμβες μολότοφ σε «κοινή θέα» μέσα στα σακίδιά τους»
Ανακοίνωση της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Αθήνα αποκαλύπτει το ρόλο της αστυνομίας στα επεισόδια κατά την πορεία για το Πολυτεχνείο
Μια ανυπόφορη οσμή μπόχας και δυσωδίας σκέπασε το κέντρο της Αθήνας για πολλές ώρες κατά την φετινή πορεία για την επέτειο του πολυτεχνείου καθώς ασφαλίτες, ματάδες, αη-διάδες και δελτάδες βγήκαν «βόλτα» και λέρωσαν τις κεντρικές λεωφόρους και τους δρόμους της πόλης των Αθηνών. Μάλιστα το θράσος τους ξεπέρασε κάθε όριο, προφανώς ως καθαρόαιμα θρασίμια που είναι, καθώς δεν είχαν αναστολές και ενδοιασμούς να διαπράττουν τις αθλιότητες τους μπροστά στα μάτια πολιτών, φωτογράφων και κάμεραμαν. Με ανακοίνωση της η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας καταγγέλλει πως «αστυνομικοί της κρατικής ασφάλειας στη συμβολή των οδών Χ. Τρικούπη και Ακαδημίας είχαν μαζί τους σε «κοινή θέα» μολότοφ μέσα στα σακίδιά τους. Αυτό το γεγονός το είδαμε και το μυρίσαμε σε αρκετούς της κρατικής ασφάλειας. Δεν είμαστε από αυτούς που προβοκατορολογούν, για αυτό θα έπρεπε να δοθούν εξηγήσεις και αν δε δοθούν θα τις πάρουμε. Ας μας εξηγήσει ο κύριος Κικίλιας τι δουλειά έχουν οι μολότοφ σε χέρια μη «τρομοκρατών».» Επίσης η προσεκτική παρατήρηση των πρώτων δευτερολέπτων στο βίντεο που καταγράφει την επίθεση των ΜΑΤ στο μπλοκ της αναρχοσυνδικαλιστικής πρωτοβουλίας Ροσινάντε εντείνει τις υποψίες για εκδήλωση οργανωμένου σχεδίου προβοκατόρων της ασφάλειας καθώς ο στόχος ήταν, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η πρωτοβουλία, «η διάλυση του μπλοκ και η πρόκληση πανικού που θα δημιουργούσε κλιμάκωση της έντασης και θα επέτρεπε στην αστυνομία να επικαλεσθεί ότι η βαρβαρότητά της είχε ως στόχο την ‘’αποκατάσταση της τάξης’’ εφόσον ούτε πριν ούτε μετά την επίθεση υπήρξε η ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ επιθετική κίνηση από το μπλοκ». Τι μας δείχνουν τα πρώτα 10 δευτερόλεπτα από το αποκαλυπτικό ερασιτεχνικό βίντεο; Τα ΜΑΤ σπρώχνουν βίαια κάποιον μαυροφορεμένο άντρα ο οποίος ήταν εκτός του κορμού της πορείας και βρέθηκε (ξαφνικά;) στο δρόμο τους. Ο εν λόγω τύπος περπατούσε μαζί με άλλους δύο «συντρόφους» του οι οποίοι φαίνονται για λίγο στο δεξί μέρος του πλάνου (ο ένας μόλις που διακρίνεται στη αρχή του βίντεο ενώ ο έτερος φαίνεται για 3 δευτερόλεπτα, πάντα στο δεξί μέρος του πλάνου). Αν και ο μαυροφορεμένος άντρας υπέστη προπηλακισμό, οι φίλοι του δεν κινούνται για να τον προστατέψουν. Μάλιστα ο ένας εξ αυτών (εκείνος που διακρίνεται για 3 δευτερόλεπτα) φαίνεται να είναι ατάραχος και να χαμογελάει κιόλας. Στη συνέχεια ο μαυροφορεμένος άντρας επιχειρεί να «πουλήσει» λίγο μαγκιά στα ΜΑΤ (γνωστή αυτή η σκηνή σε όσους έχουν δει κατά καιρούς διάφορους καμουφλαρισμένους ασφαλίτες να κάνουν δήθεν τους μάγκες και τους νταήδες στην αστυνομία με απώτερο σκοπό να προκαλέσουν ένταση και επεισόδια). Εκείνη τη στιγμή ένας, κανονικός αυτή τη φορά, διαδηλωτής επιχειρεί να μπει στη μέση και να ηρεμήσει τα πνεύματα. Όμως πλέον ήταν αργά τόσο για αυτόν όσο και για εκείνους που βρίσκονταν σε εκείνο το κομμάτι της πορείας καθώς τα ΜΑΤ είχαν ήδη πάρει το «σήμα» για να ξεκινήσουν την άγρια επίθεση τους…
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Τρελαθηκαν στο Πανεπιστημιο Κρητης. Αποφασισαν να αναγορευσουν επιτημο διδακτορα τον γερμανο καθηγητη που χαρακτηριζει σε βιβλιο του «Βρωμικο και κτηνωδια» τον ηρωικο αγωνα στη Μαχη της Κρητης, για την οποια ισχυριζεται ότι δεν καθυστερησε τη ναζιστικη επιθεση κατά της Σοβιετικης Ενωσης . Η οργη για οσα γραφει ο Ριχτερ
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Δραπέτευσε στην Τουρκία, εγκαταλείποντας το Χαλέπι, η ηγεσία των τρομοκρατών που χρηματοδοτεί, εξοπλίζει και στηρίζει η ναζιστική Ευρωπαϊκή Ένωση!
Οι ηγεσίες της λεγόμενης "αντιπολίτευσης" στη Συρία, που με τις τρομοκρατικές τους ομάδες θέλησαν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών στη Συρία, δραπέτευσαν στην Τουρκία. Τόσο ο λεγόμενος "ελεύθερος συριακός στρατός" (FSA), όσο και το "επαναστατικό μέτωπο της Συρίας" (FRS), υπό την ηγεσία του Jamal Maarouf -σημειώνουμε ότι αυτά τα ανδρείκελα υποστηρίζει η κατοχική κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, μάλιστα ανακήρυξε εχθρική την κυβέρνηση της Συρίας, με απέλαση της πρέσβειρας από την Ελλάδα και σε συνεργασία με το ψευδοκράτος της κατεχόμενης Κύπρου, το Κόσσοβο και τα Σκόπια... κι όλοι σιωπαίνουν- εγκατέλειψαν το Χαλέπι και τις κατεχόμενες από τους τρομοκράτες περιοχές της επαρχίας, καταφεύγοιντας στην Τουρκία. Την είδηση δημοσιεύει η... αγγλόφωνη έκδοση της τουρκικής Hurriyet, με την υπογραφή του δημοσιογράφου Murat Yetkin, ο οποίος αναφέρει ότι αποσύρθηκαν "14.000 μαχητές από την πόλη του Χαλεπίου"! Πάντα σύμφωνα με τον τούρκο δημοσιογράφο, ο οπλισμός των μισθοφόρων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, πέρασε στην κατοχή των τζιχαντιστών του ισλαμικού κράτους και συγκεκριμένα της τρομοκρατικής οργάνωσης Daes. Ο λαός της Συρίας υπερασπίζεται την πατρίδα του και κατατροπώνει τους εκδημοκρατιστές των ιμπεριαλιστών! Η Συρία θα γίνει τάφος των ιμπεριαλιστών και των λακέδων τους!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΠΟΤΑΜΙ: Le parti c’est moi
Tο Ποτάμι έκανε τον Ιούνιο το ιδρυτικό του συνέδριο και ψήφισε θέσεις και καταστατικό. Το παράδοξο αυτού του κόμματος δεν είναι τόσο η ασάφειες στην πολιτική του γραμμή (που διαμορφώνεται καθημερινά) αλλά ακριβώς η δομή και λειτουργία του.
Σ’ έχω κάνει Θεό.. Διαβάζουμε κατά σειρά: "Οι επικεφαλής κάθε ομάδας Πολιτικής ορίζονται από τον Επικεφαλής (όπως αυτός ορίζεται στο άρθρο 5) μετά από πρόταση της κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής." "5.2 Αρμοδιότητες: Ο Επικεφαλής είναι το ανώτατο εκτελεστικό όργανο του Κινήματος." "Για τις υποψηφιότητες για το Εθνικό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατατίθενται προτάσεις από τους εθελοντές, τους φίλους και τα όργανα του Ποταμιού, είτε ηλεκτρονικά είτε γραπτά, μέσα από διαδικασία που θα ανακοινωθεί εγκαίρως. Η Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα υποδέχεται, αξιολογεί και ιεραρχεί τις προτάσεις και τις παραδίδει στην Συντονιστική Επιτροπή, η οποία κάνει την τελική εισήγηση στον Επικεφαλής του Κινήματος." Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο Επικεφαλής= ο Αρχηγός αποφασίζει μόνος του ποιους θα τοποθετήσει στην λίστα υποψηφίων βουλευτών. Κάτι που δημιουργεί φυσικά πλήρη εξάρτηση από τον Αρχηγό. Παρακάτω βλέπουμε πως παρότι: "7.2. Αρμοδιότητες: Η Πανελλήνια Επιτροπή είναι το ανώτατο συλλογικό όργανο του Κινήματος μεταξύ δύο Συνεδρίων.", όμως: "Μετά από πρόσκληση του Επικεφαλής, στην κεντρική Συντονιστική Επιτροπή μετέχουν, με δικαίωμα ψήφου, ένας έως τέσσερις Περιφερειακοί Συντονιστές (από διαφορετικές περιφέρειες) με στόχο την εκ περιτροπής εκπροσώπηση όλων των περιφερειών, στην κεντρική Συντονιστική Επιτροπή." Κι εδώ λοιπόν ο Αρχηγός αποφασίζει..
Ενός ανδρός αρχή Σε κάθε περίπτωση πάντως η "ενός ανδρός αρχή" είναι ένα επικίνδυνο φαινόμενο. Μια οπισθοχώρηση σε ολιγαρχικές νοοτροπίες, σε αρχηγική κομματική δομή και στην παλαιοκομματική άποψη του κόμματος φέουδου του ιδρυτή - κάτι σαν την ΝΔ επί Κωνσταντίνου Καραμανλή... Είναι ήττα των δημοκρατικών μεταρρυθμιστικών δυνάμεων, ήττα της συλλογικότητας και της συμμετοχής. Της δημοκρατικής συνδιαμόρφωσης των πολιτικών από την κοινωνία των Πολιτών. Και όλα όσα αναφέρονται στην εισαγωγή του καταστατικού του κόμματος αυτού ως δημοκρατικές συμμετοχικές αρχές αναιρούνται παρακάτω και κυρίως στην καθημερινή πράξη του Ποταμιού. Κοινώς Σταύρος κερνάει, Σταύρος πίνει. Ο «πύρινος» λόγος του Σταύρου, η περιοδεία του Σταύρου, οι δηλώσεις του Σταύρου - κι όποιος όποια διαφωνεί κατεβαίνει από το τραίνο. Έτσι απλά. Είναι αυτό δημοκρατία;
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το σακίδιο του Σταύρου και η… φιλοσοφία του «Ποταμιού»
Γράφει: Ο Νίκος Μπογιόπουλος
«Οι φοιτητές ευτυχώς τότε (σσ: εξέγερση Πολυτεχνείου) δεν είχαν κομματικές οργανώσεις• αν υπήρχαν κομματικές οργανώσεις το '73, θα είχαν αποτρέψει το Πολυτεχνείο»… Αυτά κατάλαβε από το Πολυτεχνείο το «Ποτάμι». Αυτά αναρτήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος για την εξέγερση του ’73. Προφανώς στο μυαλό του κ.Θεοδωράκη η «ΚΝΕ» ή ο «Ρήγας» δεν ήταν νεολαιίστικες κομματικές οργανώσεις που έδρασαν στο πλαίσιο του αντιδικτατορικού αγώνα. Επίσης η «αντι-ΕΦΕΕ», ή το ΠΑΜ και το ΚΚΕ, ή το ΠΑΚ απ’ οπου «γεννήθηκε» το ΠΑΣΟΚ, απλώς… δεν υπήρξαν. Λέτε να μην τα ξέρει αυτά ο κ.Θεοδωράκης; Απίθανο. Λέτε πάλι να πιστεύει και να εισηγείται μια κατάργηση των κομμάτων αντίστοιχη εκείνης που υπήρξε επί χούντας; Τραβηγμένο να το ισχυριστεί κάποιος. Τότε τι θέλει να πει με τον... (πάντα) «ελλειπτικό» του λόγο ο ποιητής (Θεοδωράκης); Τι να σας πούμε κι εμείς; Όσο κι αν έχει εκπαιδευτεί κανείς να αποκωδικοποιεί τις βλακείες, όσο να’ ναι οι «νερουλές» βλακείες χρειάζονται εφόδια τα οποία η στήλη δεν διαθέτει. Εκείνο πάντως που έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία από τις τοποθετήσεις που έκανε το «Ποτάμι» για το Πολυτεχνείο – διότι δηλώνει και το βάθος της σκέψης των ιδρυτών του – είναι η επόμενη δήλωση, η οποία δεν έτυχε της προβολής που της άξιζε. Είπε ο κ.Θεοδωράκης: «Το Πολυτεχνείο, λοιπόν – είπε ο Σταύρος - έγινε και καλώς έγινε από ένα αυτόνομο δυναμικό κίνημα, το οποίο είπε "έξω οι Αμερικάνοι, έξω η χούντα, έξω το ΝΑΤΟ", και τότε πραγματικά ήταν το σωστό σύνθημα. Σήμερα, το να λέει κάποιος στη χώρα μας "έξω οι Αμερικάνοι", θα γελάνε. Δεν το λέει και κανείς. Γιατί δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα επικυριαρχίας των Αμερικανών στην ελληνική πολιτική σκηνή». Στο σημείο αυτό η στήλη θα είχε να κάνει πολλά και διάφορα σχόλια. Θα περιοριστούμε, όμως, μόνο στο εξής: Το επόμενο σακίδιο που θα φορέσει ο κ.Θεοδωράκης, προτείνουμε να είναι αυτό:
Παρεμπιπτόντως: Στο προ μηνός χάπενινγκ που διοργάνωσε το «Ποτάμι» με πρωταγωνιστές τον κ.Θεοδωράκη και τον φιλόσοφο κ.Στέλιο Ράμφο, ακούσαμε τον δεύτερο να λέει με στόμφο ότι «το ’74 όταν έφυγε η χούντα άφησε μηδέν δημόσιο χρέος. Απολύτως μηδέν!» Δεδομένο 1ο: • Το 1966 το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα ήταν 32 δισ. δραχμές. • Το 1973 το δημόσιο χρέος ήταν 87 δισ. δραχμές. • Το 1974 το δημόσιο χρέος ήταν 114 δισ. δραχμές Με άλλα λόγια: Η χούντα όχι μόνο δεν άφησε «μηδέν» δημόσιο χρέος, αλλά αύξησε το χρέος κατά172% (μέχρι το 1973) και κατά 356% (μέχρι το 1974), δηλαδή σχεδόν το τετραπλασίασε! Δεδομένο 2ο: Τα «κατορθώματα» των συνταγματαρχών, ειδικά όσον αφορά το χρέος, ήταν τέτοια που ακόμα και καταμεσής της χούντας ήταν αδύνατον να κρυφτούν. Η εφημερίδα «Βήμα» (20/10/1973), έγραφε: «Το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας όπως είχε διαµορφωθεί µε τις ρυθµίσεις των προπολεµικών χρεών ανερχόταν από το 1821 µέχρι και το 1966 σε 1.110 εκατ. δολάρια περίπου. Μέσα σε έξι χρόνια το χρέος αυτό ξεπέρασε τα 2.700 εκατ. δολάρια, χωρίς να υπολογίζονται οι καταθέσεις σε συνάλλαγµα από το εξωτερικό. Ήρκεσαν, δηλαδή, έξι χρόνια για να γίνει το εξωτερικό χρέος της χώρας 1,5 φορά µεγαλύτερο απ’ όσο είχε φθάσει σε διάστηµα 145 χρόνων»! Αυτό ήταν το «μηδέν» χρέος που άφησε η χούντα: Μέσα σε έξι χρόνια η χούντα δημιούργησε ένα χρέος που ήταν «1,5 φορά µεγαλύτερο απ’ όσο είχε φθάσει σε διάστηµα 145 χρόνων»! Ως εκ τούτου επιστρέφουμε στον φιλόσοφο κ.Ράμφο και στα χάπενινγκ του «Ποταμιού» με δυο παρατηρήσεις: Παρατήρηση 1η: «Φιλοκαλοῦμέν τε γὰρ μετ’ εὐτελείας καὶ φιλοσοφοῦμεν ἄνευ μαλακίας», που θα πει: «Αγαπάμε το ωραίο με απλότητα και φιλοσοφούμε χωρίς μαλθακότητα» (ρητορική φράση του Περικλή που εκφώνησε στον Επιτάφιο λόγο του στον Κεραμεικό, όπως αναφέρει ο Θουκυδίδης). Παρατήρηση 2η: Το έργο του Μαρξ «Η αθλιότητα της φιλοσοφίας» γράφτηκε στο πλαίσιο της «συνομιλίας» του με τον Προυντόν και όχι, φυσικά, με τον κ.Ράμφο…
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σταύρος Θεοδωράκης: "Εγώ μπορώ να σώσω τη Χώρα" ... Με επέλεξαν οι καναλάρχες νταβατζήδες δημοσίων έργων!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Δωρεάν Δημόσια Παιδεία, Δωρεάν Δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η γη ανήκει σ' αυτούς που την καλλιεργούν, η Παλαιστίνη κεντρική υπόθεση... Αυτή τη "δικτατορία" της Συριας θέλουν να εκδημοκρατίσουν οι "πολιτισμένοι" της δύσης κι από κοντά η δωσίλογη κατοχική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ
16/ Νοέμβρη 1970... Ο Hafez Al Assad επικεφαλής του Κινήματος Διόρθωσης, θέτει τις βάσεις για μια Συρία Λαϊκή και Σοσιαλιστική. Δωρεάν Δημόσια Παιδεία, Δωρεάν Δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η γη ανήκει σ' αυτούς που την καλλιεργούν, η Παλαιστίνη κεντρική υπόθεση... Να γιατί η Συρία θα γίνει ο τάφος των ιμπεριαλιστών!