Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Τεταρτη 25 Μαιου 2016


ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΜΟΣ
Συμμετοχή τμήματος του ουκρανικού ναζιστικού τάγματος "Αζόφ" στη διαδήλωση των ιταλών φασιστών στη Ρώμη, στις 21 Μαΐου. Οι φασίστες έχουν λόγους να στηρίζουν αυτούς που αιματοκυλάνε τον λαό του Ντονμπάς. Τα αντανακλαστικά μεγάλου μέρους των αντιφασιστών είναι που εμφανίζονται περιορισμένα ή και ανύπαρκτα. Από τα κόμματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Ευρωβουλή μέχρι και οργανώσεις που αναφέρονται στον αντικαπιταλισμό και μάλιστα εμφανίζονται να έχουν ως κεντρικό ζήτημα στην ατζέντα τους τον αντιφασισμό. Έχοντας υποστηρίξει την "εξέγερση" της πλατείας Μαϊντάν, αρνήθηκαν πεισματικά να αναγνωρίσουν το λάθος τους, όταν διαπιστώθηκε πως επρόκειτο για φασιστικού τύπου κινητοποιήσεις, με τη στήριξη των ΗΠΑ, Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Παρέβλεψαν την άνοδο στην εξουσία ενός συνασπισμού ακροδεξιών νεοφιλελεύθερων και νεοφασιστών, αδιαφόρησαν προκλητικά για τις διώξεις κατά της ουκρανικής Αριστεράς και τις απροκάλυπτες εκδηλώσεις μνήμης υπέρ των ναζί κατακτητών της Ουκρανίας και των συνεργατών τους, γύρισαν επιδεικτικά την πλάτη στην αντιφασιστική ένοπλη αντίσταση του λαού του Ντονμπάς, στην οποία πρωτοστατούν οι κομμουνιστές.
Επιλεκτικός αντιφασισμός, στην εποχή της ρεβανσιστικής αντεπίθεσης των φασιστών στην Ουκρανία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, την Αυστρία και σε μια σειρά άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για την ακύρωση των συνεπειών της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των λαών του 1945.
Σχολιο.- Η ΕΕ θεσμικά , με τον τρόπο που διοικείται , με τις καταστατικές και άλλες διατάξεις της και μην ξεχνάμε με την θεσμοθετημένη πλέον εκχώρηση του δικαιώματος χαραξης πολιτικής ασφάλειας στο ΝΑΤΟ , γίνεται αυτό που ονειρευονταν πάντα ο Χίτλερ, ενιαια αγορά , με πλήρη κυριαρχία του κεφαλαίου και με Γερμανούς επικυρίαρχους. Οσο για τον φιλοναζιστικό ρόλο του ΝΑΤΟ , είναι γνωστος.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
EΠΑΜ. TO ΕΥΡΩ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
"...Η Ελλάδα, εκτός και αν στο μεταξύ συμβούν απρόβλεπτες εξελίξεις, που προς το παρόν θεωρούνται εκτός πραγματικότητας, ή είναι αμφίβολες, όπως ριζική αλλαγή ευρωπαϊκής μακροοικονομικής πολιτικής,, δρακόντεια μείωση του ελληνικού χρέους, διάλυση της Ευρωζώνης ή Brexit, δεν έχει ελπίδα επιβίωσης, ως ελεύθερο και κυρίαρχο κράτος, αλλά όσο και αν φαίνεται λαϊκίστική η διαπίστωση, θα υπάρξει ως αποικία χρέους. Συνεπώς, όλοι όσοι τρομάζουν και αντιδρούν έντονα στην ιδέα της επανόδου στο εθνικό μας νόμισμα, και είναι πολλοί, είναι απαραίτητο να ξεκαθαρίσουν με τον εαυτό τους, αν δέχονται για τους ίδιους και τους απογόνους τους αυτήν την πραγματικότητα..."
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Βουλευτές της Αριστεράς της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης απαιτούν το τέλος του αποκλεισμού ενάντια στην Κούβα
Βουλευτές της Αριστεράς της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης ενέκριναν την «Διακήρυξη της Λισαβόνας», στην οποία απαιτούν το τέλος του αποκλεισμού των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα και καταδικάζουν το πραξικόπημα στη Βραζιλία και τις ενέργειες ενάντια στη Βενεζουέλα. Στις 16-18 Μαίου συνεδρίασε στη Λισαβόνα η Συνέλευση των βουλευτών Ευρώπης-Λατινικής Αμερικής, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 120 βουλευτές της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής. Το γεγονός αυτό, που οι εργασίες του σε επιτροπές και σε ολομέλεια λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, αποτέλεσε επίσης τόπο συνάντησης και συγκέντρωσης προοδευτικών δυνάμεων και κομμάτων, των δυνάμεων και των κομμάτων της Αριστεράς. Παρέστησαν περίπου μισή εκατοντάδα ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και 75 του PARLATINO*, του PARLACEN**, καθώς και από άλλα κοινοβούλια χωρών της Λατινικής Αμερικής.
Το ψήφισμα, που εγκρίθηκε από τις/τους βουλευτές της αριστεράς που συμμετείχαν στη Συνέλευση τηςEUROLAT(Ευρώπη-Λατινική Αμερική), καταδικάζει το πραξικόπημα στη Βραζιλία, την οικονομική και μιντιακή εκστρατεία ενάντια στη Βενεζουέλα και απαιτεί το τέλος του αποκλεισμού των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα. Το ντοκουμέντο χαιρετίζει επίσης τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ Κούβας και ΗΠΑ και την πρόοδο στην υιοθέτηση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση ταυτόχρονα με την διακήρυξη υπέρ της κατάργησης της κοινής θέσης και της επιστροφής του παράνομα κατεχόμενου εδάφους από την Ναυτική Βάση του Γκουαντάναμο, μεταξύ άλλων θεμάτων που προτάθηκαν από τις διάφορες αντιπροσωπείες. Η Κούβα εκπροσωπήθηκε από τον βουλευτή Λουίς Μορλότε Ρίμπας, Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Επιστημών, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας.
Το ψήφισμα παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου, σαν αποτέλεσμα της διευρυμένης συζήτησης που έγινε στη συνεδρίαση των αντιπροσώπων της αριστεράς, στην οποία έκαναν παρεμβάσεις βουλευτές από την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Βενεζουέλα, την Κούβα, την Ουρουγουάη, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Βολιβία, το Εκουαδόρ, το Ελ Σαλβαδόρ, το Περού κ.α. Ομόφωνα οι παρευρισκόμενοι υποστήριξαν την καταγγελία που έκαναν οι βουλευτές της Βραζιλίας και καταδίκασαν το πραξικόπημα ενάντια στην Πρόεδρο Ντίλμα Ρούσεφ. Ταυτόχρονα με αυτό το γεγονός, στις 17 Μαίου, πραγματοποιήθηκε μια συγκινητική δημόσια εκδήλωση αλληλεγγύης με την Λατινική Αμερική, που οργανώθηκε από την Επιτροπή Ειρήνης της Πορτογαλίας, τον Σύνδεσμο Φιλίας Πορτογαλίας-Κούβας και το συνδικαλιστικό κέντρο CGTP. Ήταν μια εξαιρετική, γεμάτη έμπνευση συνεδρίαση, όπου ακούστηκε η φωνή των βουλευτών της Βραζιλίας, της Βενεζουέλας, της Αργεντινής, της Βολιβίας, του Εκουαδόρ, του Ελ Σαλβαδόρ και της Ουρουγουάης, αλλά και άλλων βουλευτών της αριστεράς από ολόκληρη την περιοχή. Επίσης μίλησαν η Ίλντα Φιγκερέδο, Πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης της Πορτογαλίας και ο Αουγκούστο Φιντάλγκο, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Πορτογαλίας-Κούβας.
(Πληροφόρηση από την Πρεσβεία της Κούβας στην Πορτογαλία)
*PARLATINO : Κοινοβούλιο Λατινικής Αμερικής & Καραϊβικής. Συμβουλευτική συνέλευση παρόμοια με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δημιουργήθηκε το 1964. Η τρέχουσα θητεία του κυρώθηκε με Συνθήκη το 1987. Εδρεύει στον Παναμά και αποτελείται από 23 έδρες των Κοινοβουλίων των Κρατών. Σήμερα εξετάζεται η πιθανότητα να πάρει και χαρακτήρα νομοθετικού οργάνου της CELAC (Κοινότητα Κρατών Λατινικής Αμερικής & Καραϊβικής). **PARLACEN: Παρόμοιος θεσμός για την Κεντρική Αμερική με έδρα τη Γουατεμάλα.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Αυτή η καραμέλα των συριζαϊκών απολιθωμάτων ότι "υπάρχει πλήρης υγειονομική περίθαλψη για όλους τους ανασφάλιστους" δείχνει είτε, ότι οι ίδιοι δεν χρειάστηκε ποτέ να κάνουν χρήση δημόσιων υγειονομικών υπηρεσιών είτε ότι από αφέλεια και άγνοια μπορούν να αναπαράγουν άκριτα οτιδήποτε χωρίς διασταύρωση....Τι ακριβώς σημαίνει "πλήρης υγειονομική περίθαλψη"; Γιατί, επαναλαμβάνω, αν δεν είσαι χρήστης των δημόσιων υγειονομικών υπηρεσιών, φαντάζεσαι ότι η Ελλάδα έγινε ξαφνικά ένα κράτος που παρέχει εντελώς δωρεάν όλες τις υγειονομικές υπηρεσίες, ότι δηλαδή μετατράπηκε από τη μια μέρα στην άλλη κράτος πρόνοιας. Είναι όμως έτσι στ' αλήθεια; Θα μιλήσω από την προσωπική μου εμπειρία...."
Παρακάτω ακολουθεί λοιπόν μια προσωπική μαρτυρία, που βάζει τα πράγματα στη θέση τους, γκρεμίζοντας μικροπολιτικούς και ψεύτικους ισχυρισμούς.
Θα μιλήσω από την προσωπική μου εμπειρία, καθώς χρησιμοποιώ πάρα πολύ συχνά τα δημόσια νοσοκομεία και υπηρεσίες λόγω χρόνιας δικής μου και της κόρης μου ασθένειας. Διαφορετικές ασθένειες, που όμως απαιτούν πολύ συχνές επισκέψεις για παρακολούθηση. Πηγαίνω λοιπόν στο νοσοκομείο με πλήρη ασφαλιστική ικανότητα. Δεν πληρώνω εισιτήριο (δεν θα πλήρωνα ούτως ή άλλως ως χρόνια πάσχουσα). Επισκέπτομαι τον ογκολόγο, μου γράφει ένα κάρο εξετάσεις και μια σακούλα φάρμακα. Θα ξεκινήσω από τις εξετάσεις: Αιματολογικές: μια μικρή συμμετοχή, δεν θυμάμαι ακριβώς Ακτινογραφία θώρακα: δωρεάν Υπέρηχος άνω-κάτω κοιλίας: δωρεάν Τεστ ΠΑΠ: 40 ευρώ (δεν γράφεται) Ενδοκολπικός υπέρηχος: 30 ευρώ (δεν γράφεται) Ψηφιακή μαστογραφία: 45 ευρώ (δεν γράφεται) Σύνολο: 115 ευρώ
Το δε συνολικό ποσό που πληρώνω για τα φάρμακα (λόγω της συμμετοχής -ναι ναι καλά ακούσατε- και λόγω του μονόευρου για την εκτέλεση της συνταγής) βγαίνουν και αυτά περίπου στο κατοστάρικο. Τελικό σύνολο: με πρόχειρους υπολογισμούς τουλάχιστον 230 ευρώ ανά εξάμηνο για προληπτικό έλεγχο και συνταγογράφηση. Όλα αυτά -επαναλαμβάνω- ως χρόνια πάσχουσα και με πλήρη ασφαλιστική ικανότητα.Ελπίζω τουλάχιστον να μην πέρασε ποτέ εκείνο το νομοσχέδιο-έκτρωμα που είχαν εμπνευστεί οι σύγχρονοι Μένγκελε και προέβλεπε πρόστιμα σε όσους χρόνια πάσχοντες δεν κάνουν τις εξετάσεις τους, γιατί φιλαράκια μου μας βλέπω τους μισούς στη φυλακή. Πείτε μου πάλι για την πλήρη υγειονομική περίθαλψη για όλους να δω κάτι....
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σκεύασμα φυσικών δακρύων. Το αριστερα φαρμακο κανει 5,43€ και πωλειται στα φαρμακεια μεχρι σημερα...το δεξια φαρμακο το εβγαλε η εταιρεια χωρις κουπονι, σε χαμηλότερη ποσότητα (0,4ml αντί 0,6ml), κοστίζει 8,80 € και θα πωλειται στα σουπερ μαρκετ...Αντε γιατι πολυ μονοπωλιο ειχε πεσει απο τα φαρμακεια..Να ερθει και λιγο η "αναπτυξη" για τους καημενους τους ασθενεις...Ετσι δε σας λενε; Για να πέσουν οι τιμες. "Ολα για το καλο του πολίτη γίνονται"... Όπως έγινε και με την αλοιφή voltaren που η τιμη της με μόνη αλλαγή στο καπακι πήγε απο 4,99€ στα 6,60€. Όπως θα γίνει και στο μέλλον όταν "με το καλο" εμφανιστούν και τα υπόλοιπα ΜΥΣΥΦΑ στα σουπερ μάρκετ.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Καλημέρα. Είπε ο Δήμος Βερύκιος ότι το κράτος μας δεν πληρώνει γιατί δεν πληρώνει ο διπλανός μας φόρους. Καταλάβαμε πως πρέπει να πάμε στο ψιλικατζίδικο της γειτονιάς μας και να του ζητήσουμε τα ρέστα. Έτσι θα καλυφθεί το σημερινό αφεντικό σου που έπαιρνε τα εκατομμύρια σαν μαρουλόφυλλα από τις τράπεζες και τώρα ο ελληνικός λαός πληρώνει τον λογαριασμό (ξέρεις από αυτά τα χρήματα πληρώνεσαι κι εσύ) και, επίσης, θα καλυφθούν οι μιζαδόροι του υπουργείου Άμυνας.Του ρεπορτάζ εκείνου το οποίο κάλυπτες δημοσιογραφικά επί χρόνια. Αλήθεια δεν έχω διαβάσει κάποιο ρεπορτάζ σου που να αποκαλύπτει το φαγοπότι που γινόταν. Μπορεί και να μου διαφεύγει ίσως. Μπορεί, λέω! Στο τυροπιτάδικο πάντως δεν θα ξεσπάσω για να καταστήσω στο απυρόβλητο τα λαμόγια. Αν σε κάτι έχει δείξει ωριμότητα ο ελληνικός λαός είναι στην αντίσταση του να εμπλακεί σε εμφύλιο, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες ντόπιων και ξένων κέντρων. Κατάλαβες?
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τέλος οι καλλιέργειες από τους αγρότες με απόφαση του Eurogroup
Με απόφαση Eurogrop και με πρωταγωνιστές από την Ελληνική πλευρά τον σημερινό πρόεδρο της ΤτΕ και τότε υπουργό οικονομικών και τον συνήθη ύποπτο, Γερμανό Υπουργό οικονομικών και πρόεδρο της Γερμανικής τράπεζας WfW Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε εννέα χρόνια από τώρα θα υπάρχουν μόνο τέσσερις εταιρείες, που θα αναλαμβάνουν την καλλιέργεια, παραγωγή, επεξεργασία των αγροτικών προϊόντων, τα οποία θα διοχετεύουν σε μία μόνο εταιρεία, με σκοπό να τα εξάγει, εξουδετερώνοντας κάθε παραγωγό ή αγρότη. Παραθέταμε τη σχετική μελέτη, που εγκρίθηκε στο Eurogroup της 5ης Μαΐου 2014, με υπουργό τον Στουρνάρα. Για την υλοποίηση του σχεδίου, θα αντληθούν κεφάλαια από το ΕΣΠΑ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, στο οποίο θα συμμετάσχει και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW.
Πριν λίγο καιρό οι παραγωγοί των λαϊκών απήργησαν. Κάθε φορά, που ένας κλάδος αντιδρά, θεωρείται, ότι το κάνει για να μη χάσει τη βολή του. Έτσι επικρατεί ο απαραίτητος για τη διακυβέρνηση των Ελλήνων εσωτερικός διχασμός. «Αιτία της απεργίας δεν ήταν μόνο οι θέσεις στις λαϊκές, όπως όλα τα συστημικά Μέσα δείξανε», εξηγεί ο Λεωνίδας, παραγωγός που πουλάει τα προϊόντα του σε λαϊκές της Αθήνας, «αλλά η εξαφάνιση των παραγωγών», προσθέτει. «Mέχρι τις αρχές του ‘90, όταν έβγαινες από σταθμούς του ΗΣΑΠ ή του Μετρό, έβλεπες κάποιους πλανόδιους πωλητές, που είχαν στους πάγκους διάφορα φρούτα. Αυτοί εξαφανίστηκαν. Τώρα μάλλον θέλουν να κάνουν το ίδιο. Αυτή τη φορά όμως τον έλεγχο θα έχουν μεγάλες αλυσίδες, για παράδειγμα... αρτοποιείων. Ούτως ή άλλως όλο και περισσότερες αλυσίδες τέτοιων ξεφυτρώνουν κοντά σε σταθμούς του ηλεκτρικού ή του μετρό, γιατί να μην επεκταθούν και στον τομέα αυτό; Και ποιος θα τους ελέγχει εκείνους; Εμάς τους «μικρούς» εύκολα μας γραπώνουν και μας «βγάζουν απ' τη μέση», διαπιστώνει εξαγριωμένος ο Λεωνίδας. «Αυτοί θέλουν να μας εξοντώσουν», φωνάζουν κι άλλοι παραγωγοί σε διπλανούς πάγκους, που άκουσαν τη συζήτηση. Εν ολίγοις «λαϊκές στο στόχαστρο», είναι το πόρισμα των παραγωγών.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Μπροστά στην κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας λέμε: «Κάτω τα χέρια από τη Βενεζουέλα!»
ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Χοσέ Μαρτί» διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση με κεντρικό ομιλητή τον Πρέσβη της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα Φαρίντ Φερνάντες
Παρασκευή, 27 Μαίου 2016, 7.00 μ.μ. στον Σύνδεσμο Λατινοαμερικανών στην Ελλάδα (ASCLAYE) Φαλήρου 47Α Κουκάκι, 2ος όροφος Στ. Μετρό Συγγρού-Φιξ
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΛΙΒΥΗ - ΔΙΑΛΥΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΣΗΜΕΡΑ - ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΣΛΑΜΟ ΣΥΜΜΟΡΙΩΝ
"ΑΥΤΑ ΕΚΑΝΕ Ο ΚΑΝΤΑΦΙ ΚΑΙ "ΥΠΕΦΕΡΑΝ" ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ. ΠΟΙΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΟΥ; ΚΙ ΟΜΩΣ ΤΟΝ ΕΚΤΕΛΕΣΑΝ ....
1. Δεν υπήρχαν λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος. Ο ηλεκτρισμός ήταν δωρεάν για όλους τους πολίτες της. 2. Δεν υπήρχαν τόκοι στα δάνεια. Οι τράπεζες της ήταν κρατικές και τα δάνεια δίνονταν, σύμφωνα με το νόμο, σε όλους τους πολίτες της με μηδενικό (0%) επιτόκιο. 3. Η κατοικία θεωρείτο ένα ανθρώπινο δικαίωμα στη χώρα. 4. Όλα τα νεόνυμφα ζευγάρια λάμβαναν 60.000 δηνάρια (περίπου 50.000 δολάρια ΗΠΑ) από τη κυβέρνηση για να αγοράσουν το πρώτο τους διαμέρισμα και για να βοηθηθούν στο ξεκίνημα της οικογένειας τους. 5. Η παιδεία και οι ιατρική περίθαλψη ήταν δωρεάν. Πριν την άνοδο του ηγέτη τους στην εξουσία, μόνον το 25% των κατοίκων ήξεραν ανάγνωση και γραφή. Σήμερα το ποσοστό αυτό είναι 83%. 6. Όσοι αποφάσιζαν να ακολουθήσουν το επάγγελμα του αγρότη, λάμβαναν δωρεάν αγροτική γη, δωρεάν αγροτική κατοικία και δωρεάν εξοπλισμό για να ξεκινήσουν τις φάρμες τους. 7. Όσοι δεν μπορούσαν να βρουν την εκπαίδευση ή την ιατρική περίθαλψη που χρειάζονταν στη χώρα, λάμβαναν χρηματοδότηση από τη κυβέρνηση για να πάνε στο εξωτερικό (συν 2.300 δολάρια/μήνα για έξοδα διαμονής και μετακινήσεων). 8. Η κυβέρνηση της χώρας επιδοτούσε το 50% του κόστους αγοράς ιδιωτικής χρήσης οχημάτων. 9. Η τιμή της βενζίνης ήταν 0,14 δολάρια/λίτρο. 10. Η χώρα δεν έχει εξωτερικό χρέος και τα συναλλαγματικά της αποθέματα φτάνουν τα 150 δισ. δολάρια(σήμερα, τα κεφάλαια αυτά έχουν "παγώσει" παγκοσμίως). 11. Αν κάποιος κάτοικος δεν μπορούσε να βρει εργασία μετά την αποφοίτηση του, το κράτος του κατέβαλε το μέσο μισθό του επαγγέλματος που θα λάμβανε αν ήταν εργαζόμενος, μέχρι ότου έβρισκε εργασία. 12. Ένα μέρος των πωλήσεων πετρελαίου της χώρας, πιστωνόταν απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των πολιτών. 13. Κάθε μητέρα που γεννούσε ένα παιδί λάμβανε 10.000 δολάρια ΗΠΑ. 14. Σαράντα καρβέλια ψωμί κόστιζαν 0,15 δολάρια. 15. Το 25% των κατοίκων έχουν πανεπιστημιακό πτυχίο. 16. Ο δολοφονημένος πια ηγέτης της είχε ξεκινήσει το μεγαλύτερο αρδευτικό έργο του κόσμου, γνωστό ως Great Man-Made River, ώστε να υπάρχει πρόσβαση σε νερό σε ολόκληρη την ερημώδη χώρα."
Σχολιο.- ΓΙΑΥΤΟ ΤΟΝ ΕΚΤΕΛΕΣΑΝ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟ ΛΑΟ ΖΗΤΙΑΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΗΛΑΤΙΣΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΕΥΡΟΠΕΟΥΣ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ Σχολιο.- εδω επιβεβαιωνεται το ρητο κανεις πλεον αχαριστος εκ του ευεργετηθεντος Σχολιο.- .Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΝΤΑΦΙ ΗΤΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ .....Η ΛΙΒΥΗ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΕ Ο ΣΑΡΚΟΖΙ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΙΝΑΕΙ Σχολιο.- Ποιοι ήσαν οι αχάριστοι ευεργετηθέντες; Οι Γάλλοι κατέστρεψαν την Λιβύη με την σύμφωνη γνώμη των Αμερικανών. Και χρησιμοποίησαν ντόπιους δωσίλογους. Σχολιο.- οι ντοπιοι δωσιλογοι και αυτοι που τους ακουλουθησανε
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στο πλευρό της Σοφίας Σακοράφα
24/5/2016 21.00
«Θα έπρεπε να κρύβονται εκείνοι που εξέδωσαν αυτήν την κατάπτυστη ανακοίνωση κατά της Σοφίας Σακοράφα επιχειρώντας να ακυρώσουν έναν άνθρωπο που βρίσκεται εκεί που βρίσκεται με το σπαθί της και με την ψήφο των συμπολιτών της», τόνισε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη της σε μεσημεριανή εκπομπή της ΕΡΤ η επικεφαλής της Πλευσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ερωτηθείσα για το «κοινό αίσθημα στην πλειοψηφία των πολιτών που απαιτεί δικαιοσύνη σε σχέση με τα πρόσωπα που ευθύνονται για τη σημερινή τραγωδία της χώρας», η Ζωή Κωνσταντοπούλου απάντησε ότι αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί «με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας» και συνέχισε ότι: Δεν είναι τυχαίο ότι η Πλεύση Ελευθερίας στα έξι προτάγματά της, τα έξι δέλτα που είναι τα πανιά του καραβιού του συμβόλου, έχει:
- την Δημοκρατία, - την Δικαιοσύνη, - την Διαφάνεια, - τα Δικαιώματα, - την Διαγραφή του Χρέους - την Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών.
Η Δικαιοσύνη είναι απαραίτητο στοιχείο για την κοινωνική συνοχή. Το διάχυτο αίσθημα αδικίας και αρνησιδικίας. Το διάχυτο αίσθημα μιας κοινωνίας που εγκαταλείπεται ανυπεράσπιστη από τους κρατούντες, αλλά και το αίτημα απόδοσης ευθυνών, λογοδοσίας και απόδοσης Δικαιοσύνης συγκροτεί αναπόσπαστο στοιχείο της μάχης για την ανάκτηση και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Δεν υπάρχει ούτε Δημοκρατία, ούτε Ελευθερία χωρίς Δικαιοσύνη. «Και αυτό είναι κάτι που σε κάθε ευκαιρία το επισημαίνω ως συλλειτουργός και της Δικαιοσύνης, γιατί έχει αυτή τη στιγμή πολύ ουσιαστική αξία η Δικαιοσύνη όχι απλώς να αποδοθεί, αλλά να αποδοθεί με τη σύμπραξη του λαού».
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τραυματισμός-σοκ για τους φασιστες και τους δημοσιοκαφρους του αρχηγού της αστυνομίας στις Βρυξέλλες
26/5/2016 9.40
Σοβαρά επεισόδια έλαβαν χώρα χθες, Τρίτη, στις Βρυξέλλες, σε πορεία κατά της λιτότητας την ώρα που διεξαγόταν το Eurogroup. Η μεγάλη πορεία συγκέντρωσε πάνω από 60.000 διαδηλωτές. Λίγο πριν την ολοκλήρωση της, επεισόδια ξέσπασαν ανάμεσα στα Βελγικά ΜΑΤ και 100 περίπου κουκουλοφόρους. Η ομάδα των κουκουλοφόρων ξέφυγε από τον κεντρικό όγκο της διαδήλωσης και άρχισε να ρίχνει αντικείμενα σε αστυνομικούς οι οποίοι απάντησαν με κανόνια νερού και ρίψη δακρυγόνων. Ο βασικός διοικητής της αστυνομίας των Βρυξελλών, Pierre Vandersmissen, ήταν μεταξύ των τραυματιών μαζί με έναν άλλο αστυνομικό, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ο τραυματισμός του Pierre Vandersmisse καταγράφεται στο παρακάτω βίντεο-ντοκουμέντο. Πριν τον τραυματισμό του φαίνεται να κυνηγάει διαδηλωτές με σπρέι πιπεριού, την ώρα που αστυνομικοί με πολιτικά προβαίνουν σε προσαγωγές: Ο Pierre Vandersmisse μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο εκτός κινδύνου. Συνολικά οι αρχές συνέλαβαν 10 άτομα. Οι διαδηλωτές, που έφτασαν στη βελγική πρωτεύουσα από κάθε γωνιά της χώρας, κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως "Όχι στην εβδομάδα των 45 ωρών", "Μην αγγίζετε τις συντάξεις μας" και "Όχι στην (εργασιακή) ευελιξία". Συνθήματα που το τελευταίο διάστημα ακούγονται και στη Γαλλία.
Τα συνδικάτα, με την υποστήριξη κομμάτων της αντιπολίτευσης όπως το PS (Σοσιαλιστικο Κομμα, γαλλοφωνοι βαλλωνοι, 11,67% 23 εδρες), ή το Κόμμα των Εργατών (PTB, ριζοσπαστική αριστερά 3,72% 2 εδρες), τάσσονται κατά της αναγωγής του εργάσιμου χρόνου σε ετήσια βάση, κάτι που θα σήμαινε ότι οι εργοδότες θα μπορούσαν να επιβάλλουν στους υπαλλήλους τους εβδομάδες εργασίας 45 ωρών, ακολουθούμενες από περιόδους με μειωμένο ωράριο εργασίας. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι αφότου ανέλαβε την εξουσία, ο δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ (Νεα Φλαμανδικη Συμμαχια 20% Χριστιανοφημοκρατες φλαμανδοι 11% Φλαμανδοι Φιλελευθεροι 11% φιλελευθερο Μεταρρυθμιστικο Κινημα βαλωνων 9%), έχει λάβει μέτρα που ενόχλησαν ιδιαίτερα τους κοινωνικούς εταίρους, όπως ήταν το προσωρινό πάγωμα των μισθών και η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη μέχρι το 2030. Τα συνδικάτα έχουν ανακοινώσει σειρά κινητοποιήσεων -απεργίες και διαδηλώσεις- μέχρι το φθινόπωρο. Πάντως, ακόμη και ο ίδιος ο "ισχυρός" της λιτότητας, Β. Σόιμπλε, σε δηλώσεις του πριν ξεκινήσει το χθεσινό Eurogroup δήλωνε πως καταλαβαίνει "τις κοινωνικές αντιδράσεις" και πως θα πρέπει να επανεξεταστεί το οικονομικό πλάνο της Ευρωζώνης, με ορίζοντα της επερχόμενες γερμανικές εκλογές. Δεν παρέλειψε βέβαια να αναφέρει πως συνολικά "εντός Ε.Ε. η ανεργία στους νέους μειώνεται σταδιακά".
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Με δελτίο η βενζίνη στη Γαλλία
24/5/2016 16.00
Μπορεί η ιδέα να θυμίζει παλιές δύσκολες οικονομικά περιόδους, είναι όμως η σκληρή πραγματικότητα. Εδώ και τέσσερεις ημέρες οι οδηγοί αυτοκινήτων σχηματίζουν ατελείωτες ουρές έξω από τα βενζινάδικα προκειμένου να αγοράσουν βενζίνη με ειδικά δελτία των 20 ευρώ. Στο μεταξύ επειδή τα αποθέματα βενζίνης έχουν στερέψει, πολλοί επιλέγουν να ταξιδέψουν μέχρι τις γειτονικές χώρες, το Βέλγιο, την Ελβετία και το Λουξεμβούργο προκειμένου να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους. Δύο συνδικάτα το CGT, το οποίο πρόσκειται στους κομουνιστές και το FO, η Εργατική Δύναμη, έχουν μπλοκάρει από το πρωί 6 από τα 8 διυλιστήρια, απ’ όπου φεύγουν τα βυτία για τη διανομή καυσίμων ανά τη Γαλλία. Iσχυρή αστυνομική δύναμη με δακρυγόνα και εκτοξευτήρες νερού κατάφερε να λύσει χαράματα, το μπλόκο στο κομβικό διυλιστήριο στο λιμάνι Fos sur Μer πλησίον της Μασσαλίας. Τραυματίστηκαν 7 αστυνομικοί αλλά και ορισμένοι απεργοί. Πέτρα του σκανδάλου ο εργασιακός νόμος Ο Φιλίπ Μαρτινέζ, επικεφαλής του CGT αντέδρασε άμεσα το πρωί δηλώνοντας ότι η απάντηση θα είναι η γενίκευση της απεργίας σε όλους του τομείς. Ο εργασιακός νόμος παραμένει η πέτρα σκανδάλου, σύμφωνα με τον Μαρτινέζ. Από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδροε Φρανσουά Ολάντ κατήγγειλε ότι δεν μπορεί μια μειοψηφία να παραλύει τη χώρα, ότι πρωθυπουργός δεν θα υποχωρήσει, όπως και ο υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τον επίμαχο εργασιακό νόμο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, εν μέσω γενικευμένης κοινωνικής σύγχυσης, οι Γάλλοι έχουν αρχίσει να ανησυχούν και για το μεγάλο ραντεβού του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, που ξεκινάει στις 10 Ιουνίου. Η ασφάλεια των αγώνων παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Όσο για τις παραινέσεις για ξεσηκωμό και κατέβασμα στους δρόμους, είναι κάτι που στην Ελλάδα ούτε επιτυχημένα γίνεται ούτε κάτι αλλάζει. Βρείτε κάτι άλλο. Πιο δραστικό και πιο αποτελεσματικό. Παράδειγμα κατάληψη των Εφοριών. Να μην μπορεί να πληρώσει κανείς. Το να κατεβαίνουν στο δρόμο για μια μέρα (επειδή στην Ελλάδα δεν κρατάει παραπάνω) δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Άσε που τους είναι απόλυτα απλό να διαλύσουν τέτοιες διαδηλώσεις στην Ελλάδα.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Όταν ο Καρανίκας προτείνει στους καρκινοπαθείς έλαιο κάνναβης αντί για θεραπείες
Τρίτη, 24 Μάιος, 2016 - 16:25
Ο Νίκος Καρανίκας δεν χρειάζεται συστάσεις. Εκτός από "Σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πρωθυπουργού", έχει απασχολήσει αρκετές φορές με τις κατά καιρούς αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τις μαλακιες του σαν γνησιος λιγουρης που είναι το σουργελο, των οποίων φαίνεται πως είναι φανατικός, επί εικοσιτετραώρου βάσεως, χρήστης. Το... τελευταίο "κατόρθωμα", λοιπόν, του Ν. Καρανίκα αποτελεί το "postαρισμα" στο Facebook ενός αμφιβόλου ποιότητας και προελεύσεως κείμενο, το οποίο μάλλον εντάσσεται στη σφαίρα της συνομωσιολογίας, παρά σε αυτή της επιστήμης της ιατρικής, όπως προσπαθεί να μάς το πλασσάρει ο συντάκτης του.
Το περιεχόμενο; Κάποιος, κάπου, κάποτε "γιάτρεψε" την ανίατη πάθησή του, κάποια μορφή καρκίνου, με χασισι, τη στιγμή που... οι γιατροί δεν του δίνανε καμιά ελπίδα. Αυτή η ομολογουμένως... πρόκληση ενάντια στην... κοινή λογική προκάλεσε και τα οργισμένα σχόλια των χρηστών, τα οποία "έπεσαν" σαν βροχή. Κάποιοι επειδή ακριβώς αντιδρούν σε τέτοιου είδους post, ενώ άλλοι διότι αισθάνονταν έναν εμπαιγμό, τη στιγμή μάλιστα που είτε οι ίδιοι είτε κάποιο κοντινό τους πρόσωπο αντιμετώπιζαν παρόμοια προβλήματα υγείας. Διότι πως να το κάνουμε... Είναι διαφορετικό να "postαρει" ο οποιοσδήποτε τέτοιου είδους άρθρα και διαφορετικό όταν αυτός ο "κάποιος" είναι ο "Σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πρωθυπουργού".
Βέβαια, ούτε ο τρόπος "απάντησης" του κυρίου Καρανίκα ήταν ο καλύτερος! Απλά διέγραψε τις... "κατινιές"... Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο πάσχων, για τον οποίο γίνεται αναφορά στο άρθρο, ανέφερε σε μακροσκελή ανάρτησή του, πριν ένα μήνα περίπου, ότι ακόμη παλεύει με την επάρατη νόσο.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αγωγές κατά Τσίπρα και Καρανίκα θα καταθέσει η Ραχήλ Μακρή
Με αφορμή την ανάρτηση του συμβούλου του πρωθυπουργού Νίκου Καρανίκα στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook
24.5.2016 | 22:20
Αγωγές κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά και του συμβούλου του Νίκου Καρανίκα προανήγγειλε η Ραχήλ Μακρή, μετά την ανάρτηση του τελευταίου στο facebook, στην οποία και αναφέρεται με υβριστικούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς προς το πρόσωπό της. Μιλώντας στην τηλεόραση του STAR και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η πρώην βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ τόνισε: «Δεν πρόκειται να σχολιάσω τίποτα. Θα προχωρήσω σε αγωγές κατά του κ. Καρανίκα καθώς και κατά του Πρωθυπουργού, στο γραφείο του οποίου υπηρετεί, και στην Γραμματεία Ισότητας», δήλωσε η κ. Μακρή στο STAR.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΤΟ ΑΙΧΜΗΡΟ «ΤΙΤΙΒΙΣΜΑ» ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ
Ραχήλ Μακρή: «Νέο φιάσκο στο Eurogroup – Καλό ξημέρωμα κάτοικοι της αποικίας»
25|05|2016 1:08
Με μια αιχμηρή ανάρτηση η Ραχήλ Μακρή σχολιάζει το διαφαινόμενο αποτέλεσμα του μαραθώνιου Eurogroup. Η πρώην βουλευτής, αναπαρήγαγε δημοσίευμα από ιστότοπο γράφοντας: «Νέο φιάσκο στο Eurogroup... Σπάνε τη δόση. Θα δώσουν μόνο αυτά που θα πάνε σε δανεικά!». Για να σχολιάσει: «Οσοι πήρατε καλάθια το πρωί για να μαζέψετε το χρήμα που πέφτει από τον ουρανό βάλτε τα ξανά πίσω. Καλό ξημέρωμα κάτοικοι τις αποικίας».
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ Τα έψαλαν στον Κατρούγκαλο σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ: «Ούτε η Δεξιά δεν ψήφισε τέτοιους νόμους»
25|05|2016 1:21
Αντιμέτωπος με την έντονη κριτική εκ των έσω βρέθηκε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, σχετικά με τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου που ψήφισε το κοινοβούλιο την Κυριακή. Τα κομματικά στελέχη, αλλά και απλοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησαν την κυβέρνηση (σε συγκεντρωση σε σινεμα στο Αιγαλεω, 200 ατομα, αντι για 2.000 πριν δυο χρονια), ότι ενώ ισχυρίζεται ότι είναι κεντροαριστερή «ψηφίζει μνημόνια και νόμους που ούτε η δεξιά δεν είχε ψηφίσει», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε.
Ο Κατρούγκαλος παραδέχθηκε μετά από αιτιάσεις των συμμετεχόντων ότι υπάρχει όντως πρόβλημα με τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ και πως αυτοί θα προστατευθούν στο μεσοδιάστημα, ενώ δεν κατάφερε να απαντήσει με πειστικότητα στα υπόλοιπα θέματα που τέθηκαν. Μεταξύ άλλων, κάποιοι από τους παρευρισκόμενους έκαναν συνολικότερη κριτική στην πορεία της κυβέρνησης, με έναν από αυτούς να διερωτάται «πως λέμε ότι είμαστε μια αριστερή κυβέρνηση και ταυτόχρονα έχουν αρχίσει οι γονυκλισίες στην Παναγία την Σουμελά». Ο Κατρούγκαλος προσπαθώντας να αποκρούσει μάλιστα την κριτική, το έριξε στα «ισοδύναμα», τάζοντας σύντομα ευκολίες σε όσους πλήττονται.
"Ψηφίζετε, μια κυβέρνηση της κεντροαριστεράς, μνημόνια και νόμους που δεν έχει ψηφίσει ούτε καν η Δεξιά. Και πολύ φοβάμαι ότι με αυτά που γίνονται, η κεντροαριστερά δεν θα ξανασηκώσει κεφάλι". Στο Αιγάλεω, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε κάπου 40%, σε μια αίθουσα όπου μαζεύτηκαν λιγότεροι από 200 για ν' ακούσουν τον Κατρούγκαλο, μια μόλις μέρα μετά το έγκλημα. Απέξω διαδήλωναν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της περιοχής και οι δάσκαλοι...
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Διαδηλωτές εκδίωξαν μέλη του NPD από εκδήλωση στα Χανιά
Στεφάνι στο Γερμανικό νεκροταφείο επιχείρησαν να καταθέσουν μέλη του Εθνικοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (Nationaldemokratische Partei Deutschlands, NPD). Η παρουσία τους προκάλεσε την αντίδραση διαδηλωτών που πραγματοποίησαν αντιφασιστική διαμαρτυρία το πρωί της Κυριακής στον χώρο του Γερμανικού νεκροταφείου, αντιδρώντας για την παρουσία νοσταλγών του ναζισμού. Τελικά το NPD δεν κατέθεσε στεφάνι και η εκδήλωση στο νεκροταφείο ξεκίνησε με καθυστέρηση. Υπενθυμίζεται ότι το NPD έκφράζεται ενάντιας στους μη-λευκούς, στους Εβραίους και στους Μουσουλμάνους που ζουν στη Γερμανία.
Πριν λίγες μέρες, όταν έγραψα πως οι γερμανοί ναζί θα επιχειρήσουν να καταθέσουν στεφάνι, αλλά θα αντιμετωπιστούν από το αντιφασιστικό κίνημα της Κρήτης, υπήρξαν κάποιοι φίλοι που με χαρακτήρισαν υπεραισιόδοξο. Κι όμως, έγινε! Επιμένω πως δεν μας κάνει καθόλου καλό η ηττοπάθεια...
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η Monsanto θα απορρίψει την προσφορά 62 δισ. δολ. της Bayer
Τρίτη, 24 Μαΐου 2016, 18:58
Η Monsanto θα απορρίψει την προσφορά εξαγοράς που υπέβαλε η Bayer ύψους 62 δισ. δολ. προκειμένου να αναζητήσει υψηλότερο αντίτιμο, όπως αναφέρουν δύο πηγές με γνώση του ζητήματος στο Reuters. Ενώ η Monsanto αναγνωρίζει την ύπαρξη οικονομικής λογικής στο συνδυασμό της με την Bayer και πιστεύει ότι η συμφωνία θα λάβει την έγκριση της επιτροπής ανταγωνισμού και άλλων ρυθμιστικών αρχών, η εταιρεία έχει επίσης εμπιστοσύνη στο αυτόνομο σχέδιό της και πιστεύει ότι οι μέτοχοί της αξίζουν μία καλύτερη προσφορά, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ερχεται νέο σοκ για τους υπολοιπους δικαιουχους ΕΚΑΣ. Η κυβερνηση επισπευδει το χρονοδιαγραμμα καταργησης. Αντι του 2020, το 2019. Αγνωστο ποτε θα καταργηθει η τροπολογια που θα ακυρωνει την επιστροφη 6 μηνων ΕΚΑΣ σε οσους το χανουν φετος.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Καρκινοπαθεις κατά Καρανικα για την βλακεια που εγραψε για θεραπεια του καρκινου με κανναβη.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
1976, 25 του Μάη
Ο τότε υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης Καραμανλή, Κ. Λάσκαρης, εισηγείται τον περίφημο «νόμο 330» ιδιαίτερα ενάντια στις άγριες απεργίες και τα εργοστασιακά σωματεία. Οι εργαζόμενοι προχωρούν σε κινητοποιήσεις. Στις 24 Μαΐου κηρύσσεται 48ωρη απεργία και διοργανώνεται πανεργατικό συλλαλητήριο στο οποίο συγκεντρώνονται πάνω από 100.000 εργαζόμενοι. Την επομένη, 25 Μαΐου, μετά την πρωινή συγκέντρωση στην Ιπποκράτους, επιχειρείται να πραγματοποιηθεί πορεία προς το Υπ. Εργασίας και στη συνέχεια προς τη Βουλή. Οι δυνάμεις καταστολής επιτίθενται με τα ΜΑΤ, με χρήση δακρυγόνων και με τα θωρακισμένα αυτοκίνητα καταστολής, τις περίφημες "αύρες". Μία από αυτές, ενώ καταδίωκε διαδηλωτές, ανεβαίνοντας σε πεζοδρόμιο, θα σκοτώσει μια μικροπωλήτρια, την 67χρονη Αναστασία Τσιβίκα.
Χιλιάδες λαού συρρέουν τις απογευματινές ώρες και οι συγκρούσεις κρατούν μέχρι αργά το βράδυ, δίνοντας ένα "καλό μάθημα" στις δυνάμεις καταστολής. Οι τότε νεολαίες του ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΚΚΕεσ και της ΕΔΑ υπογράφουν κοινή ανακοίνωση για τα "έκτροπα", όπου μιλούν για προβοκάτορες και... αριστεροχουντικούς! Οι δεξιές εφημερίδες της εποχής μιλούν για εξτρεμιστές! Νέες διώξεις (μετά και από τα γεγονότα της 23ης Ιουλίου του 1975) σε μέλη και στελέχη διαφόρων εξωκοινοβουλευτικών οργανώσεων. (Οι φωτό είναι από την πορεία προς τη Βουλή -Σταδίου και Σοφοκλέους- λίγο προτού ξεκινήσουν οι διαδηλωτές να προχωρούν και δεχτούν την επίθεση της αστυνομίας, από την επίθεση των ΜΑΤ, τις αύρες και ένα οδόφραγμα στην περιοχή της Ομόνοιας).
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Σαν σήμερα το 1976 υπήρξε μια «ξεχασμένη» δολοφονία εργάτριας από την κυβέρνηση του "Εθνάρχη"
Σαν σήμερα το 1976 υπήρξε μια «ξεχασμένη» δολοφονία εργάτριαςαπ’ τις δυνάμεις καταστολής. Ηταν της μικροπωλήτριας («ζητιάνα» την είχε χαρακτηρίσει η επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση)Αναστασίας Τσιβίκα. Ηταν η εποχή που ο ανεκδιήγητος υπουργός Απασχόλησης της κυβέρνησης Καραμανλή, Κ. Λάσκαρης επιδίωκε με νομοθετήματα να «καταργήσει» την πάλη των τάξεων. Μ’ αυτή την ευκαιρία θημηθηκαμε τις μέρες και την πολιτεία του «Εθνάρχη» Κωνσταντίνου Καραμανλή. Βασικό μας ερέθισμα ήταν ότι εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα που είχε προηγηθεί, πριν μερικές μέρες και ο δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης μέσα από την ραδιοφωνική του εκπομπή έκανε την «αγιογραφία» του Κ. Καραμανλή απαλλάσσοντας τον ταυτόχρονα από τις ευθύνες που είχε για την δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. (Είχε επικαλεστεί μια δήλωση της Α. Παπαρήγα που σύμφωνα μ’ αυτόν «αθώωνε» τον «εθνάρχη» από τις ευθύνες του. Είχαμε στείλει ένα μαιηλ με δυο ανακοινώσεις της Κ.Ε του ΚΚΕ στις 24/5 και 27/5/1963 που έβαζαν τα πράγματα στην θέση τους, αλλά για κάποιο λόγο το ηλεκτρονικό μας μήνυμα δεν πήγε στον αποστολέα του).
Ας επιστρέψουμε όμως στην δολοφονία της εργάτριας από το Καραμανλικό καθεστώς αναφέροντας το σκηνικό μέσα στο οποίο έγινε: Ο αντεργατικός του νόμος 330που προωθούσε η κυβέρνηση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και λαϊκών κινητοποιήσεων. Στις 24 Μάη πραγματοποιείται 48ωρη απεργία και πανεργατικό συλλαλητήριο με την συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων κόσμου. Στις 25 Μάη το μεσημέρι γίνεται πάλι συγκέντρωση με πρόθεση να υπάρξει πορεία προς το υπουργείο απασχόλησης. Οι μπάτσοι επιτίθενται στους συγκεντρωμένους με πυροβολισμούς στον αέρα, δακρυγόνα και κλομπ. Υπήρξαν πάνω από 100 τραυματίες, ενώ ένα θωρακισμένο αυτοκίνητο καταστολής –«αύρα»- καταδιώκοντας διαδηλωτές παρασέρνει δολοφονώντας την 67χρονη Αναστασία Τσιβίκα. Οι δεξιές φυλλάδες κάνουν λόγο για «εξτρεμιστικά στοιχεία» που«ματοκύλησαν την Αθήνα», ενώ οι τότε νεολαίες του ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΚΚΕεσ και της ΕΔΑ υπογράφουν κοινή ανακοίνωση για τα "έκτροπα", όπου μιλούν για «οργανωμένο σχέδιο προβοκατόρων». Αντίθετες εκτιμήσεις είχαν όλες οι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς με πιο χαρακτηριστική την ανακοίνωση της μαζικής αυτή την εποχή Οργάνωσης Μαρξιστών-Λενινιστών Ελλάδας (ΟΜΛΕ), που αποδίδουν την κύρια ευθύνη στην κυβέρνηση Καραμανλή.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Κ.Ε. της ΟΜΛΕ
Δημοσιεύτηκε αυτές τις μέρες στον Τύπο το πόρισμα για τα γεγονότα της 25 του Μάη. Σύμφωνα μ’ αυτό, μια σειρά από στελέχη και μέλη διαφόρων οργανώσεων θεωρούνται σαν «υπεύθυνοι» για τα γεγονότα αυτά. 1. Η Κ.Ε. της ΟΜΛΕ θεωρεί ότι και αυτή η υπόθεση εντάσσεται στα πλαίσια του γενικότερου σχεδίου της κυβέρνησης, που είναι η κλιμάκωση των αντιλαϊκών, αντιδραστικών μέτρων σ’ όλους τους τομείς της οικονομικής, πολιτικής, συνδικαλιστικής ζωής του τόπου. Η κλιμάκωση αυτή έχει σα στόχο να στηρίξει και να καλύψει την επίθεση του ντόπιου και ξένου μεγάλου κεφαλαίου, των ξένων ιμπεριαλιαστών, ενάντια στην εργατική τάξη και σ’ ολόκληρο τον εργαζόμενο λαό. 2. Σ’ αντίθεση με την κατηγορηματική λαϊκή απαίτηση, επιδεικνύεται από τη μεριά της κυβέρνησης ανοχή και κάλυψη των φασιστικών μηχανισμών, των μοναρχικών, του αδιάκοπα δραστηριοποιούμενου παρακράτους. Ενώ παράλληλα μπαίνει σ’ εφαρμογή ο αντεργατικός νόμος 330 του Λάσκαρη, ενώ καλύπτονται οι τρομοκρατικές απολύσεις συνδικαλιστών, ενώ προετοιμάζονται νέα ιδιώνυμα και νέα χτυπήματα για τις λαϊκές οργανώσεις. Παραπέμπονται σε δίκες μέλη και στελέχη διαφόρων οργανώσεων για τα γεγονότα της 25 του Μάη, ενώ είναι φανερό και για τον καθένα πια ότι αυτά προκλήθηκαν από τη βίαιη επίθεση της αστυνομίας. Και ακόμα, παραμένουν ασύλληπτοι οι δράστες των παλαιότερων και πρόσφατων δολοφονικών και τρομοκρατικών επιθέσεων. 3. Η Κ.Ε. της ΟΜΛΕ: • Καταγγέλλει τη βάρβαρη επίθεση της αστυνομίας στα γεγονότα της 25 του Μάη, πού είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο μιας γυναίκας και τον τραυματισμό δεκάδων δημοκρατικών πολιτών. • Καταγγέλλει τη μη σύλληψη και τιμωρία των πραγματικά ένοχων, των παρακρατικών οργανώσεων πού πραγματοποιούν τις κάθε είδους τρομοκρατικές επιθέσεις. • Καταγγέλλει την παραπομπή σε δίκη και ζητά την απαλλαγή όλων όσων παραπέμφθηκαν ή θα παραπεμφθούν σαν φυσικοί ή ηθικοί αυτουργοί των γεγονότων της 25 του Μάη. Ακόμα αυτών, που παρά την προηγούμενη αθωωτική απόφαση, ξαναδικάζονται για τα γεγονότα της 23 του Ιούλη 1975. — Κάτω τα χέρια από τις πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες του λαού. — Κάτω τα χέρια από τις δημοκρατικές οργανώσεις.
Η Κ.Ε. της ΟΜΛΕ 7.7.1976
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ Δύο νεκροί και αναβρασμός μετά από επιχείρηση κατεδάφισης παραγκούπολης
ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Ενταση και οργή επικρατεί το τελευταίο 48ωρο στην παραγκούπολη Χαμανσκράαλ της Πρετόρια στη Νότια Αφρική, όταν τη Δευτέρα δεκάδες σεκιουριτάδες της εταιρείας «Red Ants» («Κόκκινα Μυρμήγκια») άρχισαν να κατεδαφίζουν δεκάδες φτωχόσπιτα, εκτελώντας δικαστική εντολή που εξεδόθη κατά απαίτηση του δημοτικού συμβουλίου της περιοχής. Οι κάτοικοι της φτωχογειτονιάς ξεσηκώθηκαν, βλέποντας τα σπίτια τους να κατεδαφίζονται, και άρχισαν να στήνουν οδοφράγματα με πέτρες ή και φλεγόμενα ελαστικά σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την επερχόμενη καταστροφή... Δεν άργησαν οι συγκρούσεις κατοίκων της παραγκούπολης και σεκιουριτάδων, με αποτέλεσμα αργά το βράδυ της Δευτέρας να σκοτωθούν δύο υπάλληλοι της εταιρείας «Red Ants» υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ακολούθησε επέμβαση της αστυνομίας και οι συλλήψεις πέντε ατόμων, εκ των οποίων το ένα βαρύνεται με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας. Ο Τσεκίσο Μοφοκένγκ, εκπρόσωπος της αστυνομίας στην Πρετόρια, υποστήριξε ότι η κατάσταση αν και τεταμένη «είναι υπό έλεγχο» σε μεγάλο βαθμό γιατί σταμάτησε η επιχείρηση έξωσης των φτωχών οικογενειών και κατεδάφισης μέρους της παραγκούπολης. Κάτοικοι της παραγκούπολης Χαμανσκράαλ καταγγέλλουν ότι τα σπίτια τους δεν είναι αυθαίρετα και ότι τα έκτισαν, όπως - όπως, με την άδεια της δημοτικής αρχής.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΒΡΑΖΙΛΙΑ Η πρώτη παραίτηση υπουργού
Η νέα αστική κυβέρνηση της Βραζιλίας, του προσωρινού Προέδρου, Μισέλ Τεμέρ (που πρωτοστάτησε για να αποπεμφθεί η νομιμη και εκλεγμενη Πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ, με την οποία συγκυβερνούσε), αντιμετωπίζει την πρώτη κρίση. Τη Δευτέρα απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του ο Ρομέρο Ζούκα, υπουργός Σχεδιασμού, ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατικού Κινήματος Βραζιλίας (PMDB, στο οποίο ανήκει και ο Τεμέρ), όταν η εφημερίδα «Φόλια ντε Σάο Πάολο» δημοσιοποίησε συνομιλία του με τον Σέρζιου Μασάντου, πρώην γερουσιαστή και πρώην πρόεδρο της πετρελαϊκής εταιρείας «Transpetro». Η συνομιλία φέρεται να έγινε το Μάρτη και ο Ζούκα ακούγεται να δηλώνει ότι η παραπομπή της Ρουσέφ - όπως και έγινε στις 12 Μάη για παραποίηση στοιχείων του προϋπολογισμού - είναι προϋπόθεση για να σταματήσει η έρευνα για τα σκάνδαλα στην «Πετρομπράς». Κάνει λόγο για σταμάτημα της «αιμορραγίας» και από όλη τη στιχομυθία βγαίνει ότι αναφέρεται στο σκάνδαλο αυτό, όπου είναι μπλεγμένος και ο ίδιος, όπως και άλλα στελέχη του αστικού συστήματος. Πρωτοκλασάτα στελέχη δηθεν λεει και από το έως πρόσφατα κυβερνών Κόμμα των Εργατών και συνεχιζοντας το παραμυθι και ο πρώην Πρόεδρος της χώρας Ιγκνάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Ο Ζούκα αργότερα προσπάθησε να δικαιολογηθεί, υποστηρίζοντας ότι με τον όρο «αιμορραγία» αναφερόταν στην οικονομική κρίση και όχι στην έρευνα για το σκάνδαλο, αλλά δεν έπεισε κανέναν. Το περιστατικό αξιοποίησε αμέσως η πρώην Πρόεδρος Ρουσέφ, η οποια είναι νομιμη συνταγματικα και εκλεγμενη από το λαο, που χαρακτήρισε την απομάκρυνσή της τουλάχιστον για έξι μήνες (ωσότου γίνει η δίκη) «θεσμικό πραξικόπημα» που τώρα αποδεικνύεται.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Καταγγέλλει την κωλυσιεργία του Κωλοισραηλινού σιωναζι «πρωθυπουργού» 17χρονη Παλαιστίνια νεκρή από πυρά του κωλοισραηλινού σιωναζιστικου στρατού
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.-- Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Ράμι Χαμντάλα, απέρριψε την αντιπρόταση του Κωλοισραήλ στη γαλλική πρωτοβουλία για επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας με «άμεσες» ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες, κατηγορώντας τον Κωλοισραηλινό σιωναζι ομόλογό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ότι προσπαθεί να «κερδίσει χρόνο». «Ο χρόνος πιέζει. Ο Νετανιάχου προσπαθεί να κερδίσει χρόνο... αλλά αυτή τη φορά δεν θα ξεφύγει από τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Χαμντάλα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Ραμάλα της Δ. Οχθης με τον Γάλλο ομόλογό του, Μανουέλ Βαλς.
Τη Δευτέρα ο Νετανιάχου απέρριψε και επίσημα τη γαλλική πρόταση για την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης στις 3 Ιούνη στο Παρίσι προτείνοντας η γαλλική πρωτεύουσα να φιλοξενήσει διμερείς διαπραγματεύσεις Κωλοσιωναζιισραηλινών και Παλαιστινίων με το επιχείρημα ότι «είναι ο μόνος τρόπος προώθησης της ειρήνης». Ο Γάλλος πρωθυπουργός, χτες, μιλώντας στο γαλλικό ραδιοσταθμό «Europe1» από την Ιερουσαλήμ, σημείωσε ότι παρά την αρνητική στάση του Ισραηλινού πρωθυπουργού η διάσκεψη της 3ης Ιούνη στο Παρίσι θα γίνει με τη συμμετοχή 20 χωρών, όπως οι ΗΠΑ (στενός σύμμαχος του Ισραήλ), η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία. Ο Βαλς υποστήριξε ακόμη ότι «η δύναμη της Γαλλίας έγκειται στην ικανότητά της να μιλά με όλους και να έχει καλές σχέσεις με όλους». Φυσικά, η γαλλική αστική τάξη κάνει αυτό που έκανε πάντα, προσπαθεί με το πρόσχημα της ευαισθησίας να προωθήσει τα συμφέροντά της στην περιοχή και τις μπίζνες των μονοπωλίων της Ε.Ε.
Ακόμη μία «εκτέλεση» Παλαιστίνιας
Αυτά ενώ χτες οι ισραηλινοναζιστικές κατοχικές δυνάμεις εκτέλεσαν εν ψυχρώ ακόμη μία Παλαιστίνια σε σημείο ελέγχου στο Ρας Μπιντού με το πρόσχημα ότι «κρατούσε μαχαίρι» και «προσπάθησε να επιτεθεί» σε Κωλοισραηλινή σιωναζι στρατιωτίνα... Οι Κωλοισραηλινοί σιωναζι την πυροβόλησαν με καταιγιστικά πυρά και το 17χρονο κορίτσι έπεσε άψυχο μέσα σε δευτερόλεπτα. Εννοείται ότι κανένας Κωλοισραηλινός σιωναζιστης στρατιώτης δεν έφερε το παραμικρό σημάδι τραυματισμού. Αργότερα χτες το απόγευμα, το Παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως το θύμα ονομαζόταν Σοσάν Αλι Νταγούντ Μανσούρ.
Λίγες ώρες νωρίτερα, οι κατοχικές σιωναζιστικες αρχές επέστρεψαν, με περίπου ένα μήνα καθυστέρηση, τις σορούς μίας 23χρονης εγκυμονούσας μητέρας δύο μικρών παιδιών και του 16χρονου αδελφού της που σκοτώθηκαν εν ψυχρώ, και πάλι, από τα πυρά Κωλοισραηλινών σιωναζιστων στρατιωτών στις 27 Απρίλη στο κακόφημο (λόγω μπαράζ φονικών επιθέσεων σε βάρος Παλαιστινίων) κωλοισραηλινό σιωναζιστικο σημείο ελέγχου Καλαντίγια.
Στο στόχαστρο της κρατικής αρχής οικονομικού ελέγχου βρίσκεται από χτες ο Κωλοισραηλινός σιωναζιστης «πρωθυπουργός», Μπ. Νετανιάχου, για τα δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια που έλαβαν ο ίδιος και μέλη της οικογένειάς του, για να ταξιδεύουν στο εξωτερικό την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομικών, πριν από μία δεκαετία.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΥΡΙΑ Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις προς τη Ράκα
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Σημαντικές εξελίξεις σε στρατηγικά πεδία συγκρούσεων σημειώνονται από το περασμένο 24ωρο κυρίως σε περιοχές της βόρειας Συρίας, με επίκεντρο τα περίχωρα της Ράκα, αλλά και το Χαλέπι με αμερικανο-ρωσικές κόντρες γύρω από το εάν συντονίζουν τις «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις τους έναντι των τζιχαντοφασιστών του «Ισλαμοφασιστικού Κράτους». Χτες, στη Ράκα, λίγα 24ωρα μετά τη μυστική επίσκεψη του Αμερικανού στρατηγού (επικεφαλής της διοίκησης του στρατού των ΗΠΑ, για τη Μ. Ανατολή, CENTCOM) Τζόζεφ Βότελ στο Κομπανί και τη συνάντησή του με Κούρδους της Συρίας, φαίνεται πως ξεκίνησε η επιχείρηση για την κατάληψη της Ράκα. Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν περίπου 25.000 Σύροι Κούρδοι και 5.000 Αραβες που απαρτίζουν τις λεγόμενες «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» με την αεροπορική κάλυψη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Από την άλλη πυκνώνουν, πλέον καθημερινά, οι πληροφορίες πως περίπου 6.000 τζιχαντοφασιστες μισθοφόροι του «Μετώπου Νούσρα» σχεδιάζουν ευρεία επίθεση για την ανακατάληψη του Χαλεπίου, ώστε να «παγιδέψουν το συριακό στρατό» στην πόλη.
Ρωσική προθυμία για ανακατάληψη της Ράκα Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, επέμεινε χτες ότι Ρωσία και ΗΠΑ συμφώνησαν να ανταλλάξουν πληροφορίες για συντονισμό των «αντιτρομοκρατικών προσπαθειών» κατά των τζιχαντοφασιστών παρά την προχτεσινή διάψευση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την απαίτηση Αμερικανού αξιωματούχου να εξασκήσει η Ρωσία «όλη την επιρροή της στην κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, ώστε να σταματήσουν οι επιθέσεις του συριακού στρατού σε θέσεις ισλαμοφασιστών πιστων στους αμερικανους». Ο Λαβρόφ σημείωσε πως, μολονότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει εάν ξεκίνησε η επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ράκα, υπογράμμισε ότι η Ρωσία «είναι έτοιμη να συντονίσει τις προσπάθειες με τον συνασπισμό των ΗΠΑ και τις κουρδικές δυνάμεις για την απελευθέρωση της πόλης». Αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα εκπρόσωπος του συριακού κουρδικού «Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης» είχε ανακοινώσει την έναρξη της «ενεργού φάσης επιχείρησης στη Ράκα με τη συμμετοχή Κούρδων μαχητών, των ΗΠΑ και της Ρωσίας»...
Ενδιαφέρον παρουσιάζει, την ίδια ώρα, η χτεσινή «σιγή ασυρμάτου» από την Τουρκία, η οποία είναι γνωστό πως αντιτίθεται σθεναρά στη συνεργασία των ΗΠΑ με τους Κούρδους μαχητές της Συρίας, που τους θεωρεί «τρομοκράτες» και «συνεργάτες του ΡΚΚ», και σε οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας ενός Δυτικού Κουρδιστάν (γνωστό και ως Ροτζάβα) στα νοτιοανατολικά σύνορά της. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ισλαμοφασιστικές δυνάμεις πιστες στους αμερικανους ανέβαζαν τα θύματα του προχτεσινού μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων σε Ταρτούς και Τζάμπλα από 80 σε 161.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΓΑΛΛΙΑ Μαχητικές κινητοποιήσεις εργατών στα διυλιστήρια
Απεργούν και διαδηλώνουν για να αποσυρθεί η αντεργατική μεταρρύθμιση «Ελ Κομρί»
ΠΑΡΙΣΙ - ΜΑΣΣΑΛΙΑ.-- Με αίτημα την απόσυρση του εκτρώματος «Ελ Κομρί», εργάτες από τα διυλιστήρια όλης της Γαλλίας συνεχίζουν μαχητικές κινητοποιήσεις, καλώντας σε κλιμάκωση του αγώνα και τους άλλους κλάδους. Η «Λε Μοντ» μετέδωσε στην ιστοσελίδα της ότι από χτες το πρωί, πλέον, εργαζόμενοι και στα 8 διυλιστήρια της χώρας συμμετέχουν στις απεργίες που ξεκίνησαν στα τέλη της περασμένης βδομάδας, ζητώντας να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος (ένα ακόμα δωράκι στο μεγάλο κεφάλαιο, που διευκολύνει τις απολύσεις, διευρύνει τα περιθώρια «προσαρμογής» των Συλλογικών Συμβάσεων στις ανάγκες της μεγαλοεργοδοσίας κ.τ.λ.) Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πλήρως αποκλεισμένα ήταν τα διυλιστήρια του μονοπωλίου της «Τοτάλ» σε Γκονφρεβίγ - Λ' Ορσέ (βορειοδυτικά) αλλά και Ντονζ (δυτικά). Προχτές το βράδυ, το προσωπικό στον τερματικό σταθμό πετρελαίου στο λιμάνι της Χάβρης, από όπου, σύμφωνα με την εφημερίδα, γίνεται το 40% των εισαγωγών στη χώρα, ψήφισε επίσης τη συμμετοχή του στην απεργία. Την περασμένη Κυριακή, σε κινητοποίηση βρίσκονταν εργαζόμενοι μόνο από τα 4 κεντρικά διυλιστήρια. Το «κύμα» των κινητοποιήσεων φαίνεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις γίνεται προσπάθεια να απλωθεί και σε άλλους κλάδους. Ετσι, σύμφωνα με τη «Λιμπερασιόν», σε συνέλευση που έγινε την Κυριακή στην περιοχή Αρφλέρ, αντιπρόσωποι από διάφορα εργοστάσια και εταιρείες που βρίσκονται στη βιομηχανική και τη λιμενική ζώνη κοντά στη Χάβρη, μετέφεραν επίσης αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις.
Αστυνομική επέμβαση στη Μασσαλία Από τη μεριά της, αφού πρόσφατα κατέφυγε στο αντιδραστικό άρθρο 49, παράγραφο 3 του Συντάγματος, η κυβέρνηση προχωρά τώρα και σε πλήρη επιστράτευση των μηχανισμών καταστολής, έχοντας μάλιστα το θράσος να μιλά για προστασία της «δημοκρατίας». Χτες, πριν ακόμα ξημερώσει, ξεκίνησε αστυνομική επιχείρηση με αντλίες νερού στη Μασσαλία, για να σπάσει η απεργιακή κινητοποίηση στα διυλιστήρια της «Esso» και τις δεξαμενές του Φο-σιρ-Μερ στην περιοχή της Μασσαλίας. Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, οι δυνάμεις καταστολής χρησιμοποίησαν πολλά δακρυγόνα ενώ κατά δήλωση των αρχών, οι αστυνομικοί «συνάντησαν σοβαρή αντίσταση», με αποτέλεσμα η όλη επιχείρηση «να τερματιστεί 6 ώρες μετά». Συνδικαλιστές κατήγγειλαν ότι τραυματίστηκαν πολλοί εργάτες.
Ο πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, επικαλέστηκε τις ελλείψεις στην τροφοδοσία της αγοράς με καύσιμα, τονίζοντας την «υπευθυνότητα» με την οποία η κυβέρνησή του δεν θα επιτρέψει «να βρεθούν οι Γάλλοι σε κατάσταση ένδειας, αποκλεισμού, να επιτρέψουμε να μπλοκαριστεί η οικονομία μας». Ενώ διαμηνύοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιβάλει όλα όσα απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, υπογράμμισε ότι «υπάρχει ένα νομοσχέδιο που υιοθετήθηκε από την Εθνοσυνέλευση με ευθύνη της κυβέρνησης. Δεν πέρασε καμία πρόταση μομφής. Το νομοσχέδιο θα ακολουθήσει το δρόμο του στη Γερουσία και την Εθνοσυνέλευση. Ζούμε σε δημοκρατία (...) Δεν θα υπάρξει απόσυρση του νομοσχεδίου»! Μάλιστα, δεν παρέλειψε να επιτεθεί συνολικά στους εργατικούς αγώνες, υποστηρίζοντας πως «η ιδέα της μετωπικής σύγκρουσης είναι παλιά, ξεπερασμένη, συντηρητική. Το να παίρνει κανείς ομήρους τους καταναλωτές, την οικονομία μας, τη βιομηχανία, να συνεχίζει ενέργειες με στόχο την απόσυρση του κειμένου, δεν είναι δημοκρατικό», αλλά και ξεκαθαρίζοντας πως η καταστολή θα δυναμώσει: «Θα συνεχίσουμε να εκκενώνουμε τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που είναι αποκλεισμένες...».
Διαδηλώσεις και στο Βέλγιο Χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν και στις Βρυξέλλες ενάντια στο σχέδιο της συντηρητικής κυβέρνησης να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση της εργασιακής νομοθεσίας, προωθώντας τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας που οδηγεί και σε 45 ώρες εργασίας τη βδομάδα, διευρύνει τη μερική απασχόληση και οδηγεί σε περικοπές σε συντάξεις. Στο τέλος της διαδήλωσης η Αστυνομία έκανε χρήση κανονιών νερού με πρόσχημα τη δράση μικρών δυναμικων ομάδων.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Προετοιμασίες για στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα
Ο πρόεδρος Μαδούρο παρέτεινε την κατάσταση έκτακτης οικονομικής ανάγκης και υπέγραψε διατάγματα που παρέχουν έκτακτες εξουσίες στις κοινότητες, στα Συμβούλια Παραγωγής και Διανομής και στις Μπολιβαριανές Ένοπλες Δυνάμεις, διατάσσοντας μια κοινή άσκηση του Στρατού και των Πολιτοφυλακών με προσανατολισμό την κατάληψη των εργοστασίων που κλείνει η αστική τάξη. Το σενάριο της στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα έχει καταστρωθεί από τη Διοίκηση Νότου (CS) των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και εφαρμόζεται κατά γράμμα από τους συμμάχους τους, την αντιπολίτευση(MUD) μέσα στη Βενεζουέλα. Το σχέδιο προέβλεπε αρχικά οι δυνάμεις της αντεπανάστασης μέσα στη χώρα, να χρησιμοποιηθούν για να εντείνουν τις ελλείψεις βασικών ειδών που προκαλούν οι μεγάλες εταιρείες, καθώς επίσης και οι δράσεις στο δρόμο και η ένοπλη βία, που ευνοούν την δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την άμεση στρατιωτική επέμβαση στη χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο.
Η δήλωση του αρχηγού της CS, ναύαρχου Kurt W. Tidd, τα λέει όλα: “η έγκαιρη παρέμβασή μας σκιαγραφεί έναν δρόμο για μια γρήγορη έξοδο από το καθεστώς”.
Τα 12 σημεία της δεύτερης φάσης του σχεδίου της CS στο ντοκουμέντο που διέρρευσε είναι αποκαλυπτικά. Σε αυτό προδικάζεται ότι “ή ήττα στις εκλογές και η εσωτερική αποσύνθεση του λαϊκίστικου και αντι-βορειοαμερικανικού καθεστώτος, αντανακλά την επιτυχία της πολιτικής μας που προωθούν οι συμμαχικές δυνάμεις στην περιοχή στην πρώτη φάση αυτής της επιχείρησης”. Ανάμεσα στις επιτυχίες της, η CS δίνει έμφαση: α) στο να αποδείξει τον αυταρχικό χαρακτήρα και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση Μαδούρο (είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα), β) επισημαίνει τον μηχανισμό του “Εκτελεστικού Διατάγματος” ( του Tidd) για να δικαιολογήσει την εφαρμογή “της πολιτικής μας” που έχει “νομιμοποίηση στο Σύνταγμα και τους νόμους των ΗΠΑ”, γ) θεωρεί δεδομένη “την διεθνή απομόνωση” της Βενεζουέλας, δ) επιδιώκει την “Δημιουργία ενός ευνοϊκού κλίματος για την εφαρμογή της Δημοκρατικής Χάρτας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ)” , “όπως το έχουμε συμφωνήσει με τονLuis Almagro Lemes” (τον ίδιο τον γραμματέα του ΟΑΚ), σύμφωνα με το ντοκουμέντο, ε) να θέσει στην ημερήσια διάταξη την υπόθεση της ανθρωπιστικής κρίσης, “η οποία επιτρέπει την παρέμβαση με υποστήριξη διεθνών οργανισμών , συμπεριλαμβανομένου και του ΟΗΕ”. Διαβάζοντας κάποιος αυτό το ντοκουμέντο διαπιστώνει ότι αυτό ακριβώς είναι το σχέδιο που εκτελείται κατά γράμμα σήμερα και την ίδια στιγμή, δεν μπορεί να μην θυμηθεί κανείς επεμβάσεις όπως αυτή της CIA, που ανέτρεψε τον πρόεδρο Άρμπενς στην Γουατεμάλα (1954) ή αυτή των πεζοναυτών της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας που εμπόδισε την επιστροφή του Προέδρου Juan Bosch της Δομινικανής Δημοκρατίας (1965), ο οποίος είχε ανατραπεί προηγουμένως από αμερικανοκίνητο πραξικόπημα, επεμβάσεις που και στις δύο περιπτώσεις κάλυψε ο ΟΑΚ. Ή τα υποτιθέμενα όπλα μαζικής καταστροφής, που επικαλέστηκαν για την εισβολή στο Ιράκ (2003) , για να μείνουμε σε αυτές μόνο τις τρεις υποθέσεις. Από τον Φλεβάρη του 2014, η βενεζολάνικη αντιπολίτευση παρά τις εσωτερικές διαφορές της, συντάσσεται με το παραπάνω σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει αποκλεισμούς δρόμων, την χρησιμοποίηση των κολομβιανών παραστρατιωτικών οργανώσεων σε όλη την χώρα οι οποίες έχουν αναλάβει τον έλεγχο όλων των εγκληματικών δικτύων και εξασκούν βία εξυπηρετώντας τα σχέδια της CS.
Σε αυτό το σχεδιασμό εντάσσονται και οι βίαιες διαδηλώσεις. Αυτή την εβδομάδα η δεύτερη από τις δύο διαδηλώσεις που οργάνωσε η αντιπολίτευση, σύμφωνα με την ίδια, για το δημοψήφισμα κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, έληξε με βανδαλισμούς και τραυματισμούς φοιτητών και αστυνομικών. Όπως εξηγεί το σχέδιο της CS, το δημοψήφισμα είναι απλώς πρόσχημα και αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι η MUD δεν έχει εκπληρώσει τους όρους για την προκήρυξή του. Και για να υπενθυμίσει ποιος διατάζει, ένα στρατιωτικό αεροπλάνο της CS παραβίασε δύο φορές τις τελευταίες μέρες τον εναέριο χώρο της Βενεζουέλας. Η Βενεζουέλα βρίσκεται όσο ποτέ κοντά στο καθοριστικό σημείο μετά το πραξικόπημα στη Βραζιλία. Ο πρόεδρος Μαδούρο παρέτεινε την κατάσταση έκτακτης οικονομικής ανάγκης και υπέγραψε διατάγματα που παρέχουν έκτακτες εξουσίες στις κοινότητες, στα Συμβούλια Παραγωγής και Διανομής και στις Μπολιβαριανές Ένοπλες Δυνάμεις, διατάσσοντας μια κοινή άσκηση του Στρατού και των Πολιτοφυλακών με προσανατολισμό την κατάληψη των εργοστασίων που κλείνει η αστική τάξη. Η παραπέρα ριζοσπαστικοποίηση είναι ο μόνος δρόμος για να συντρίψει η επανάσταση την αντεπανάσταση.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Γκράφιτι αντίστασης και ελπίδας στους δρόμους της Βενεζουέλας
Όταν το γκράφιτι από προσωπικός τρόπος έκφρασης γίνεται εκφραστής των πόθων για ελευθερία και κοινωνικά δικαιώματα, για καλύτερη ζωή· τέχνη στρατευμένη στο πλευρό των καταπιεσμένων που αναζητούν ένα κομμάτι περισσότερο ουρανό. Στους τοίχους της πρωτεύουσας Καράκας και άλλων πόλεων της Βενεζουέλας καθρεφτίζονται τα αισθήματα εκατομμυρίων Βενεζουελάνων. Αισθήματα αντιιμπεριαλιστικά, εχθρικά προς την παντοδύναμη αυτοκρατορία του αμερικανικού βορρά που επιβουλεύεται τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της μεγάλης χώρας της Λατινικής Αμερικής και επιχειρεί με διάφορα μέσα να απομονώσει και να ανατρέψει την κυβέρνηση Μαδούρο. Το ρόλο του πρώτου βιολιού στην ενορχηστρωμένη προσπάθεια του ιμπεριαλισμού κατέχει η ντόπια αντιδραστική αντιπολίτευση.
Η επίθεση αυτή που στοχεύει να τσακίσει κάθε «απόκλιση» από τον δρόμο της υποταγής στους ιμπεριαλιστές και στο κεφάλαιο, που προβάλλεται παγκοσμίως σήμερα ως ο μόνος «ρεαλιστικός» δρόμος των λαών, έρχεται να εκμεταλλευτεί τη δυσαρέσκεια των λαϊκών στρωμάτων της Βενεζουέλας για τις ουρές στα καταστήματα και τις ελλείψεις, που οφείλονται στην καπιταλιστική κρίση και στην πτώση της τιμής του πετρελαίου (του βασικού εξαγωγικού προϊόντος της χώρας), αλλά και στη δυνατότητα των ντόπιων καπιταλιστών, που ελέγχουν την παραγωγή ειδών διατροφής και πρώτης ανάγκης, και δημιουργούν αυτές τις ελλείψεις. Έρχεται να εκμεταλλευτεί επίσης και τα αδιέξοδα του «ειρηνικού» δρόμου προς τον σοσιαλισμό. Οι εξελίξεις των τελευταίων βδομάδων στη Βενεζουέλα καταδεικνύουν ότι ο καπιταλισμός, παρά τις όποιες διακηρύξεις και τα σημαντικά φιλολαϊκά μέτρα κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από Τσάβες και Μαδούρο, δεν ανατρέπεται αν δεν συντριβεί η οικονομική του βάση, όπως συνέβη στη γειτονική σοσιαλιστική Κούβα. Στους τοίχους της Βενεζουέλας οι μορφές του ελευθερωτή Μπολίβαρ, του οραματιστή Τσάβες, αλλά και του επαναστάτη Απόστολου της Ανεξαρτησίας Χοσέ Μαρτί, του ηγέτη του παγκόσμιου προλεταριάτου Λένιν και του μισητού “γκρίνγκο-γιάνκη” ενσαρκώνουν τα οράματα και την πάλη για ελευθερία, ανεξαρτησία και δικαιοσύνη και για το δικαίωμα ο λαός της Βενεζουέλας και οι λαοί όλου του κόσμου να διαχειρίζονται τις τύχες τους χωρίς επεμβάσεις από αφεντικά και «προστάτες». Η δοκιμαζόμενη σήμερα Βενεζουέλα δεν μπορεί παρά να έχει αλληλέγγυους τους εργαζόμενους και το λαό της Ελλάδας.

1 σχόλιο:

e-h είπε...


Μπροστά στην κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας
λέμε: «Κάτω τα χέρια από τη Βενεζουέλα!»
ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Χοσέ Μαρτί» διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση
με κεντρικό ομιλητή
τον Πρέσβη της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα
Φαρίντ Φερνάντες
Παρασκευή, 27 Μαίου 2016, 7.00 μ.μ.
στον Σύνδεσμο Λατινοαμερικανών στην Ελλάδα (ASCLAYE)
Φαλήρου 47Α Κουκάκι, 2ος όροφος
Στ. Μετρό Συγγρού-Φιξ