Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Κυριακη 26 Μαρτιου 2017


Οι αλήθειες για το '21 από το στόμα του Άρη Βελουχιώτη από τον ιστορικό του λόγο στη Λαμία λίγο μετά την απελευθέρωση του '44
24 Μάρτη 2017
H χώρα μας ξεσηκώθηκε και ξαναγένηκε πάλι λεύτερη. Αυτό κανείς δεν το ήθελε. Ούτε οι ξένοι βασιλιάδες ούτε οι ντόπιοι κοτζαμπάσηδες. Οι ξένοι δεν το θέλανε, γιατί φοβισμένοι από τη γαλλική επανάσταση χτυπούσαν όλες τις εξεγέρσεις και δημιούργησαν γι αυτό μεταξύ τους την Ιερή Συμμαχία. Οι ντόπιοι κοτζαμπάσηδες γιατί τα είχανε καλά με τους Τούρκους και ξεζουμίζανε το λαό. Μα ο ελληνικός λαός δε θάτανε αυτός ο λαός , ο λαός δηλ.της χώρας της λευτεριάς και του πολιτισμού, αλλά λαός της ζούγκλας αν δεν έβγαζε μέσα από τα σπλάχνα του τους αρχηγούς εκείνους, που θα τον οδηγούσανε στη λευτεριά του. Όπως βλέπετε λοιπόν, όλοι ξένοι και ντόπιοι πάλεψαν για να μην ξεσηκωθεί ο λαός κι αποχτήσει τη λευτεριά του. Μέσα στα χρόνια της σκλαβιάς δε σταμάτησαν οι αγώνες. Μικροί ή μεγάλοι. Ένοπλοι ή όχι. Κι ύστερα μέσα απ αυτό το λαό ξεπήδησε ο μεγάλος βάρδος της επανάστασης, που ύμνησε με τα τραγούδια του την ιδέα της εξέγερσης του έθνους, ο πρόδρομος της φιλικής εταιρείας: ο Ρήγας. Η αντίδραση τον σκότωσε πριν προλάβει να φέρει σε πέρας τις αρχές του. Μα ο σπόρος που έσπειρε βλάστησε σύντομα. Σε λίγο η Φιλική Εταιρεία έγινε κι αγκάλιασε χιλιάδες Έλληνες. Ας ούρλιαζε η αντίδραση. Ας υπόγραφε άτιμα χαρτιά, σαν αυτό που υπογράφηκε στη διάσκεψη της Βιέννης στα 1815, κάτω από το οποίο έβαλε την υπογραφή του κι ο πολύς Γιάννης Καποδίστριας και διαλάμβανε ότι όχι μόνο δε θα ευνοηθεί και επιτραπεί ένα εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα στην Ελλάδα μα και ότι θα πνιγεί στο αίμα αν ξεσπάσει.
Ο Γιάννης Καποδίστριας που μας τον παρουσιάζουν στα σχολειά σαν μεγάλο και τρανό με προτομές και πορτραίτα είναι ο πρώτος καταστροφέας της Ελλάδας. Μα ό,τι έκανε δεν το έκανε σαν Καποδίστριας, μα σαν εκπρόσωπος όλης της ελληνικής αντίδρασης. Ας ούρλιαζε λοιπόν μαζί με τη διεθνή και η ντόπια αντίδραση κι ας υπογράφανε άτιμα χαρτιά. Τίποτα δεν ήτανε ικανό να συγκρατήσει τη φλόγα για τη λευτεριά, που έκαιγε μέσα στις καρδιές του λαού μας. Έτσι στα 1821, ύστερα από κόπους και θυσίες και χάρη στον ενθουσιασμό και τη φλόγα του Παπαφλέσσα, που χρησιμοποίησε όλα τα μέσα ακόμα και τη ψευτιά, κηρύσσοντας την εξέγερση, ξεσηκώθηκε πρώτος ο Μοριάς. Στο άκουσμα της εξέγερσης όλοι οι ισχυροί τρόμαξαν. Οι κοτζαμπάσηδες όμως βλέποντας ότι δεν τους ήτανε δυνατό να συγκρατήσουνε το λαό και φοβούμενοι την οργή του αναγκάστηκαν να κόψουν τη συνεργασία τους με τους καταχτητές και για να ευνουχίσουνε το λαϊκό απελευθερωτικό κίνημα πήρανε όλοι μέρος στην επανάσταση κι έτσι αυτή πήρε χαρακτήρα πανεθνικό.
Οι τρανοί της γης τρόμαξαν και χρησιμοποιώντας όλα τα τερτίπια προσπάθησαν να πνίξουν την επανάσταση. Μα γελάστηκαν. Επί 7 ολόκληρα χρόνια πάλεψαν οι προπάτορές μας παρά το γεγονός ότι η ελληνική αντίδραση δυο φορές, το 1823 και 1825, οργάνωσε τον εμφύλιο πόλεμο για να σπάσει ακριβώς τους αγώνες αυτούς. Έτσι οι πρόγονοί μας ανάγκασαν όλους τους εχθρούς μας να γλύψουν εκεί που έφτυσαν και ν΄ αναγνωρίσουν τους αγώνες μας και τη ανεξαρτησία μας.
Κανείς δεν πίστευε προηγούμενα σ΄ αυτό το θαύμα που συντελέστηκε από τις ίδιες τις δυνάμεις και τα μέσα του λαού. Άλλοι περίμεναν να τους έλθει η λευτεριά από τη Ρωσία κι άλλοι από τη μεγαλοψυχία των βασιλιάδων της Ευρώπης. Μα η επανάσταση απόδειξε ότι αυτή μόνη της χάρισε τη λευτεριά της πατρίδας μας. Τα παραμύθια του φιλελληνισμού , χάρη στον οποίο αποκτήσαμε δήθεν τη λευτεριά μας, εφευρέθηκαν μόνο και μόνο για να γίνει πιστευτό ότι η πατρίδα μας λευτερώθηκε όχι από τις ίδιες της τις δυνάμεις, μα από τους ξένους. Υπήρξαν βέβαια φιλέλληνες που αγωνίστηκαν, πολέμησαν κι έχυσαν το αίμα τους για τη λευτεριά της πατρίδας μας. Τιμή και δόξα σ΄ αυτούς κι αιώνια ας είναι η ευγνωμοσύνη του έθνους. Μα αυτοί υπήρξαν μεμονωμένα άτομα μονάχα. Η θεωρία του οργανωμένου φιλελληνισμού είναι καθαρό παραμύθι.
Με την επικράτηση της επανάστασης αμέσως οι δικοί μας κοτζαμπάσηδες επιβλήθηκαν πάνω στη χώρα μας. Η αντίδραση, ντόπια και ξένη, για να ευνουχίσει το λαϊκό χαρακτήρα του κινήματος και να επιβάλλει νέα σκλαβιά χρησιμοποίησε όλα τα μέσα. Και στο τέλος το πέτυχε...
----------------------------------------------------------------------------------
Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017
«ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ» Mίκης Θεοδωράκης: Ο Τσίπρας κατά βάθος είναι ΠΑΣΟΚ -Αλλά και το κόμμα του Μητσοτάκη
Για τις ομοιότητες του Αλέξη Τσίπρα αλλά και της Νέας Δημοκρατίας επί Μητσοτάκη με το ΠΑΣΟΚ μίλησε ο Μίκης Θεοδωράκης.
Ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης μίλησε εφ' όλης της ύλης σε συνένετυξή του.
«Η Ρωμιοσύνη είναι μια ιδέα που αγκαλιάζει την ιστορία της ελληνικότητας, όπως την διέπλασαν οι Έλληνες μέσα από τους αιώνες», τονίζει αρχικά ο Μίκης Θεοδωράκης, αναφέρεται σε αρνητικές και θετικές πλευρές αυτής της πορείας, όπως αναδύονται από την ιστορία αιώνων, και επικαλούμενος την καταγεγραμμένη αυτή ιστορική εμπειρία προσθέτει: «Επομένως, δεν με εντυπωσιάζουν αυτές οι δραματικές αλλαγές που χαρακτηρίζουν την ελληνική κοινωνία στη σύγχρονη εποχή. Κι αυτό γιατί για μένα η Ρωμιοσύνη υπάρχει και θα υπάρχει πάντα, αδιάφορο αν στην επιφάνεια της ζωής μας επικρατούν δυνάμεις που ανήκουν στο χάος. Κι αυτό γιατί η αρμονία υπάρχει στα βάθη του λαού μας, έτοιμη να μας λούσει με το φως της στην κατάλληλη ιστορική στιγμή.Και δεν κατοικεί μόνο στα βάθη του λαού μας, αλλά βρίσκεται κι ανάμεσά μας. Φτάνει κανείς να θελήσει να τη δει. Δηλαδή, να δει όλα τα επιτεύγματα των σύγχρονων Ελλήνων που με τη ζωή και το έργο τους έμειναν πιστοί στην Ρωμιοσύνη».
Είπε ότι σήμερα οι Έλληνες δεν είναι έτοιμοι να δεχθούν «την απόλυτη φτώχεια και την τελική καταστροφή του λαού και της χώρας που πλησιάζει με γοργά βήματα», υπενθύμισε παλαιότερη ρήση του ότι «όταν ακουμπήσει η πλάτη του Έλληνα στον τοίχο, τότε γίνεται ήρωας ή ραγιάς» και εξέφρασε την ανησυχία του «μήπως μπούμε στο σκοτάδι ενός εθνικού ραγιαδισμού από το οποίο δεν ξέρω πως και που θα βγούμε στο φως».
Ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι παρότι έχει ζήσει πείνα και Κατοχή δεν ενθυμείται να έχει ξαναδεί ανθρώπους να ψάχνουν για τροφή στα σκουπίδια, ούτε ηλικιωμένους να περιμένουν στην ουρά για να πάρουν ένα λάχανο. «Εγώ θυμάμαι τότε που ήμασταν στον ΕΛΑΣ, ότι τους πεινασμένους και τους αρρώστους δεν τους αφήναμε έτσι. Τους φροντίζαμε παρ' όλες τις δυσκολίες και τις κακουχίες μας».
Ο Μίκης Θεοδωράκης στη συνέντευξή του αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι όταν τον επισκέφθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, προεκλογικά, συνοδευόμενος από τον Μανώλη Γλέζο για να του προτείνουν συνεργασία, τού απάντησε ότι «τα κόμματα στην Ελλάδα είναι σαν βαγόνια ενός τρένου που κινείται πάνω στις ράγες που έχει τοποθετήσει η ΕΟΚ και το ΔΝΤ», προσθέτοντας ότι «αν επιδιώκετε να πάρετε την εξουσία, χωρίς να έχετε ήδη από πριν βρει τον τρόπο να αλλάξετε τις ράγες και να εξασφαλίσετε με άλλους τρόπους στον ελληνικό λαό αυτά που χρειάζεται για να ζήσει, αυτό που κάνετε είναι τυχοδιωκτισμός που μόνο αποτέλεσμα θα έχει την καταστροφή της χώρας και τον εξευτελισμό της Ελληνικής Αριστεράς». Ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι βάσει ενός τεκμηριωμένου και ρεαλιστικού προγράμματος για την ολόπλευρη ανάπτυξη της εθνικής ζωής, συμφώνησε με τον ΣΥΡΙΖΑ στον σχηματισμό του Μετώπου Ε.ΛΑ.Δ.Α (Ενιαία Λαϊκή Δημοκρατική Αντίσταση) ως πρώτο βήμα για τη δημιουργία Παλλαϊκού Μετώπου και μαζί με τον Μανώλη Γλέζο και τον Γιώργο Κασιμάτη, κάλεσαν το λαό σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 12 Φεβρουαρίου 2012. Είπε ακόμα ότι είχε συμφωνηθεί μόλις η συγκέντρωση θα έφθανε στον 'Αγνωστο Στρατιώτη, «θα έβγαινε από τη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που «θα ενώνονταν μαζί μας», έκανε λόγο για συγκλονιστική ανταπόκριση του λαού και πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την στιγμή που βρέθηκε στο σταυροδρόμι να επιλέξει τον λαό ή την κυβέρνηση έκανε την επιλογή του και προχώρησε προς την κατάκτηση της εξουσίας».
Ο Μ. Θεοδωράκης σε άλλο σημείο της συνέντευξής του είπε ότι «το μόνο κόμμα που αντέχει είναι η νοοτροπία ΠΑΣΟΚ που ζεί και βασιλεύει και στον ΣΥΡΙΖΑ -και ο Τσίπρας ΠΑΣΟΚ είναι κατά βάθος- και στην ΝΔ», προσθέτοντας «ο Κυριάκος (Μητσοτάκης) είναι τεχνοκράτης, αλλά το κόμμα του είναι ΠΑΣΟΚ». Είπε ότι μπήκε στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για να βοηθήσει σε συγκεκριμένα θέματα -Τουρκία, Βαλκάνια, εθνικά θέματα-χωρίς να συμμετέχει στα υπόλοιπα.
Ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι στα χρόνια της νεότητάς του, στην Κατοχή, όταν τού προσφέρθηκε υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ, εκείνος διάλεξε την ενεργό δράση στην Αντίσταση και τη συμμετοχή στην ΕΠΟΝ, ενώ αργότερα, το 1964, που ήταν βουλευτής της ΕΔΑ και ο πρόεδρός της Γιάννης Πασαλίδης τον πίεζε να αναλάβει περισσότερα καθήκοντα, «πάνω που το σκεφτόμουν έτυχε να ακούσω μια σονάτα για πιάνο του Σούμπερτ. "Γιάννη εγώ εκεί ανήκω" του είπα και ακολούθησα τον Σούμπερτ».
Στη συνέντευξή του ο Μίκης Θεοδωράκης μιλά για τις παιδικές του αναμνήσεις από την Μυτιλήνη και τον λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο, και την παιδική του επιθυμία «ή να πετάξει ή να μείνει κάτω από το νερό». «Η εικόνα της Ακρόπολης θα μου λείψει πιο πολύ από την μπαγκέτα όταν θα "φύγω". Χρόνια την κοιτάω και δεν την έχω χορτάσει ακόμα. Η εικόνα της Ακρόπολης είναι σαν συμφωνία. Σαν μια συμφωνία ψυχρής μουσικής», είπε ο Μίκης Θεοδωράκης, καταλήγοντας: «Μια φορά φοβήθηκα ότι θα πεθάνω. Όταν με οδήγησαν στην Μπουμπουλίνας. Αντί να κάνουν τα βασανιστήρια στο υπόγειο, τα έκαναν στην ταράτσα για να τρομοκρατούν τους γείτονες που άκουγαν τα ουρλιαχτά.
Οδηγήθηκα μπροστά στον βασανιστή Λάμπρου. Με κοιτάζει με παγωμένο βλέμμα και μου λέει: "Το ξέρεις ότι η ζωή σου δεν κοστίζει τίποτα;" Φοβήθηκα πολύ, αλλά άρχισα να του τραγουδάω νότες. Παράμ, παράμ, παράμ… "Τι είναι αυτό ρε;", μου λέει ο Λάμπρου. Ο Ζορμπάς", του απαντώ. Η μουσική του "Ζορμπά". Αν πεθάνω, κάθε φορά που θα ακούγεται, θα σε κυνηγάει ο "Ζορμπάς". Κι εσένα και τα αφεντικά σου. Έτσι νομίζω ότι γλίτωσα. Πρέπει να με γλίτωσε ο "Ζορμπάς". Αλλιώς ήμουν ξεγραμμένος».
-------------------------------------------------------------------------------------
Συρία: Ο Συριακος Αραβικος Δημοκτατικος Στρατός ανακοίνωσε ανακατάληψη χωριού κοντά στη Χάμα
Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017, 06:45
Ο συριακός στρατός και οι συμμαχικές του δυνάμεις ανακατέλαβαν το Σάββατο ένα χωριό κοντά στη Χάμα, σύμφωνα με συριακή στρατιωτική πηγή, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να ανατρέψει μεγάλη επίθεση των ισλαμοφασιστών των αποικιοκρατων, παρά το γεγονός ότι οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται, ανακοίνωσε το Αποικιακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη Συρια. Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ και οι σύμμαχοί του, η Ρωσία, το Ιράν και σιίτες πολιτοφύλακες από γειτονικές χώρες, θέλουν να σταματήσουν τη μεγαλύτερη επίθεση που κάνουν οι ισλαμοφασιστες εδώ και μήνες, η οποία άρχισε αυτή την εβδομάδα στην πρωτεύουσα Δαμασκό και στην περιφέρεια της Χάμας.
Οι ισλαμοφασιστες έχουν καταγάγει νίκες καθώς κατευθύνονται στη Χάμα, καταλαμβάνοντας περίπου δέκα πόλεις και χωριά και κινούμενοι προς το εσωτερικό, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την πόλη και τη στρατιωτική αεροπορική βάση της, σύμφωνα με το Αποικιακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη Συρια. «Μονάδες των ενόπλων δυνάμεών μας και συμμαχικών δυνάμεων αποκατέστησαν την πόλη Καουκάμπ και συνεχίζουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις σε περισσότερες από μία κατευθύνσεις της βόρειας περιφέρειας της Χάμας», δήλωσε η στρατιωτική πηγή. Το Αποικιακο παρατηρητήριο είπε οι ισλαμοφασιστες αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν μετά την εκτόξευση ρουκετών από μερικές θέσεις που είχαν καταλάβει, αλλά οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν και από τις δύο πλευρές σε ορισμένες περιοχές στο μέτωπο της Χάμας.
--------------------------------------------------------------------------------
Χιλιοι «διαδηλωτές» κατά του Brexit στο Λονδίνο
Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017, 00:50
Χιλιοι άνθρωποι «διαδηλωσαν» στους δρόμους του Λονδίνου το Σάββατο διαμαρτυρόμενοι κατά της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τέσσερις ημέρες προτού η Τερέζα Μέι ενεργοποιήσει την επίσημη διαδικασία του «διαζυγίου» της Βρετανίας με την Ε.Ε, στην οποία προσχώρησε πριν από 44 χρόνια. Η πορεία επρόκειτο να καταλήξει μπροστά από την πλατεία του Κοινοβουλίου, την περιοχή όπου την προηγούμενη εβδομάδα ο Βρετανός Χάλιντ Μασούντ σκότωσε 4 ανθρώπους προτού πέσει κι ο ίδιος νεκρός από αστυνομικά πυρά. Προτού ξεκινήσουν, οι «διαδηλωτές» τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων. Καθώς η πορεία κατευθυνόταν προς το κοινοβούλιο, πολλοί κρατούσαν σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πανό με συνθήματα όπως «Ποιο είναι το σχέδιο» και «Σταματήστε το Brexit».
---------------------------------------------------------------------------------
Πανό κατά του Ερντογάν σε διαδήλωση στη Βέρνη
Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017, 01:10
Το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων ATS μετέδωσε ότι οι διαδηλωτές, ανέρχονταν σε χιλιoι ατομα και κατέκλυσαν τους δρόμους της ελβετικής πρωτεύουσας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα κουρδικών οργανώσεων και ελβετικών πολιτικών κομμάτων. Σύμφωνα με την Άγκυρα αλλά και όπως δείχνουν τα πλάνα που μετέδωσαν τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, σε ένα πανό που κρατούσαν διαδηλωτές στη συγκέντρωση απεικονιζόταν ο Ερντογάν με ένα πιστόλι στον κρόταφο και το σύνθημα «Σκοτώστε τον Ερντογάν». Το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων δεν έκανε καμία αναφορά σε αυτό, ωστόσο ο Μίκαελ Σοργκ, εκπρόσωπος τύπου του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών της Ελβετίας, ενός εκ των διοργανωτών της συγκέντρωσης, επιβεβαίωσε την ύπαρξε του πανό. «Υπήρξε ένα πανό που έπεσε κάτω από το όρια της ευπρέπειας. Όλα τα υπόλοιπα πανό ήταν ευπρεπή» τόνισε.
---------------------------------------------------------------------------------
25 Μαρτίου 2017
Το ξένο κεφάλαιο στην Κούβα, το Μαριέλ και “ο διάλογος στο περιθώριο του διαλόγου” για το 20ο Συνέδριο του ΚΚΕ
Έχει περάσει πολύς πολιτικός χρόνος από τον Μάιο του 2014 που ο Ριζοσπάστης αναφερόμενος στο Μαριέλ μας “προειδοποιούσε”: “Όλα αυτά τα μέτρα, που προσπαθούν να υπερβούν τον πολύμορφο αποκλεισμό της Κούβας από τις ΗΠΑ, φυσικά ενέχουν και κινδύνους για το σοσιαλισμό, όπως δείχνει και εμπειρία από άλλες χώρες”.
Όπως γράψαμε ήδη , στις θέσεις της ΚΕ για το 20ο Συνέδριο του ΚΚΕ, οι προαποφασισμένοι φόβοι της ΚΕ επιβεβαιώθηκαν στο μυαλό της και έτσι στα βουβά, η Κούβα και η κουβανική ηγεσία πέρασε στις χώρες που “επιδίωκαν” τον σοσιαλισμό, μαζί με την Κίνα και το Βιετνάμ. Όπως γίνεται συνήθως, αυτό που η ΚΕ δεν ομολογεί ευθέως αναλαμβάνουν να εξειδικεύσουν τα καθ ύλην αρμόδια στελέχη του κόμματος, καταθέτοντας την άποψή τους στον προσυνεδριακό διάλογο. Έτσι, το ένα από τα δύο άρθρα του διαλόγου που ασχολήθηκαν με την Κούβα είναι της Δανάης Χέλμη (ΔΧ), μέλους της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ (Ριζοσπάστης 29 1 2017).
Όπως έγραψε η Νατάσα Τερλεξή στις 22 2 2017 σε αυτό το blog “Τότε όπως και τώρα, τα ερωτήματα που πρέπει να θέσουμε δεν έχουν να κάνουν πρωτίστως με στοιχεία για την απασχόληση και τις ξένες επενδύσεις - όσο χρήσιμα και αν είναι αυτά, ειδικά για τους Κουβανούς που επί τόπου θέτουν και λύνουν προβλήματα. Κοιτάζοντας μακροπρόθεσμα τις εξελίξεις στην Κούβα πρέπει, ως συναγωνιστές του κουβανικού λαού, να ρωτήσουμε: Η κυβέρνηση της Κούβας παραμένει επαναστατική; Ή μήπως ηγείται μιας οπισθοχώρησης προς την καπιταλιστική παλινόρθωση;
Κατά την γνώμη μας η αλήθεια είναι διαφορετική:
- Ο νόμος No.118 που καθορίζει το καθεστώς των ξένων επενδύσεων στην Κούβα, συζητήθηκε, ψηφίστηκε και δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2014, με την μέγιστη συμμετοχή των εμπλεκόμενων κρατικών , κομματικών και μαζικών οργάνων, συζητήθηκε στον τύπο, όπως γίνεται για κάθε σοβαρό νόμο στην Κούβα. Παραθέτουμε το ισπανόφωνο link από την Granma , όχι για να αποφανθούν οι ισπανόφωνοι ειδικοί, αλλά για να δουν όσοι κάνουν τον κόπο να μπουν, το πλήθος των σχολίων που γράφουν κάτω από το δημοσίευμα δεκάδες αναγνώστες. Έτσι γίνεται στην Κούβα. - Έχει ήδη ανακοινωθεί ότι πάνω από 300 επιχειρήσεις (2) από 30 χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να δραστηριοποιηθούν στην Ειδική Ζώνη Ανάπτυξης του Μαριέλ. Η ΔΧ αναφέρει βέβαια ότι “επένδυσαν ή ενδιαφέρονται να επενδύσουν”, πράγμα που δεν εμποδίζει τους εν λόγω σχολιαστές να διακηρύξουν σαν στοιχείο ενίσχυσης των καπιταλιστικών σχέσεων, την ύπαρξη 500 μονοπωλίων – βάζοντας και κάτι παραπάνω - στη Ζώνη του Μαριέλ.
Τελικά, πόσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σήμερα στο Μαριέλ;
Στις 6 Γενάρη 2017 ( η ΔΧ μάλλον δεν το πρόσεξε) δημοσιεύτηκε (3)στην Γκράνμα συνέντευξη της διευθύντριας της Ζώνης του ΜαριέλΆννα Τερέσα Ιγκάρσα, η οποία μας πληροφορεί: “Σε αυτόν τον στόχο ανταποκρίνονται 20 εγκατεστημένες επιχειρήσεις στο χώρο μέχρι και σήμερα, οι οποίες, σύμφωνα με την Ιγκάρσα, πλησιάζουν το ύψος των933,7 εκατομμυρίων δολαρίων συνολικής επένδυσης και τη δημιουργία3.901 απευθείας θέσεων εργασίας. [...] μέχρι σήμερα, έχουν συνάψει συμβάσεις 4 επιχειρήσεις αμιγώς κουβανικές, 4 μικτές και 11 με κεφάλαιο 100% ξένο.” Επιπλέον: “Όσον αφορά το εργατικό δυναμικό των προγραμμάτων της ZEDM, η Ιγκάρσα δηλώνει ότι πέντε γραφεία έχουν επιφορτιστεί με τις προσλήψεις, καθώς και με ένα σύνολο υπηρεσιών που σχετίζονται με τους ανθρώπινους πόρους. Τα εν λόγω γραφεία πρόσληψης είναι: Almacenes Universales S.A., BIOCUBAFARMA, CUBATABACO, TECNOSIME και Empresa Empleadora de la Construcción. Στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη δημοσιεύτηκε η Απόφαση Νο.21/2016, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία καθιερώνει ότι μόνο ένα 15% μάξιμουμ ξένο προσωπικό μπορεί να προσληφθεί από τους χρήστες και τους αντιπροσώπους που δρουν στη Ζώνη, διότι παίρνει υπόψη την υψηλή εξειδίκευση του κουβανικού εργατικού δυναμικού και την δυνατότητά του τάχιστης αφομοίωσης των νέων τεχνολογιών“.
Από τα παραπάνω προκύπτει με σαφήνεια ότι τα 400-500 μονοπώλια βρίσκονται απλώς στην φαντασία κάποιων σχολιαστών και αρθρογράφων, την οποία επιστρατεύουν για να τεκμηριώσουν την άποψή τους. Δεν θα ήταν καθόλου άσχημα να ήταν ήδη περισσότερες επιχειρήσεις στο Μαριέλ, όμως δεν είναι. Επίσης, φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι κουβανοί δεν έχουν αφήσει τίποτα στην τύχη του στο Μαριέλ και παίζουν γερά σε αυτό το παιχνίδι (4).
Η ύπαρξη κουβανικών επιχειρήσεων στη Ειδική Ζώνη του Μαριέλ (4 αμιγείς και 4 μικτές) ενδεχομένως επιχειρεί να εξουδετερώσει κάποιες πλευρές του αποκλεισμού (εμπάργκο) στις κουβανικές εξαγωγές και γενικότερα της πρόσβασης της Κούβας στη διεθνή οικονομία. Επιπλέον, το γεγονός ότι οι προσλήψεις σε αυτές τις εταιρείες γίνονται μέσω κουβανικών μονάδων, εξασφαλίζει την τήρηση της κουβανικής εργατικής νομοθεσίας και την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων από το κράτος σε αυτές τις επιχειρήσεις. Είμαστε σίγουροι, ότι οι εν λόγω αρθρογράφοι και σχολιαστές, θα κάνουν παραλληλισμούς και θα αναζητήσουν ομοιότητες με τις δικές μας εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων. Τους διαφεύγει και εδώ, μια ουσιαστική λεπτομέρεια. Το ποιος έχει την εξουσία σε αυτή τη χώρα.
--------------------------------------------------------------------------------
Γερούν Ντάισελμπλουμ: Ψηφίστε τώρα προκειμένου να παραιτηθεί από την προεδρία του Eurogroup
7.651 υπογραφές μεχρι τωρα
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ με τις προβοκατόρικες δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα «FAZ», απευθύνθηκε με χυδαιότητα απέναντι στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης λέγοντας πως: «ξόδευαν χρήματα σε αλκοόλ και γυναίκες, ενώ οι βόρειες χώρες έδειξαν αλληλεγγύη κατά την κρίση». Μάλιστα, όχι μόνο αρνήθηκε να απολογηθεί για τα σχόλιά του, αλλά αρνήθηκε να ζητήσει και συγγνώμη, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων. Χαρακτηριστική ήταν η ανάρτηση του Ματέο Ρέντσι στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, με την οποία ζητά από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ «να το βουλώσει και να παραιτηθεί». Ακόμη, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας ανέφερε: «Θεωρώ ότι άνθρωποι σαν τον Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ανήκει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά ίσως δεν το έχει αντιληφθεί, δεν αξίζουν την θέση που τους έχει δοθεί».
https://secure.avaaz.org/el/petition/Geroyn_Ntaiselmploym_Psifiste_tora_prokeimenoy_na_paraitithei_apo_tin_proedria_toy_Eurogroup/?fJjlngb&pv=5&utm_source=sharetools&utm_medium=facebook&utm_campaign=petition-414014-Geroyn_Ntaiselmploym_Psifiste_tora_prokeimenoy_na_paraitithei_apo_tin_proedria_toy_Eurogroup&utm_term=Jjlngb%2Bel
--------------------------------------------------------------------------------------
1821: Ποιοι «όλοι μαζί», βρε ζαγάρια;
ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017
Πώς γίνεται η Καλαμάτα να έχει απελευθερωθεί από τον τουρκικό ζυγό στις 23 Μάρτη του 1821, αλλά να γιορτάζουμε την έναρξη της Επανάστασης στις 25 Μάρτη; Η απάντηση είναι απλή: Έπρεπε ο ξεσηκωμός να εγκιβωτιστεί σε ένα σχήμα που θα εξυπηρετούσε τους επί τουρκοκρατίας εξουσιαστές του λαού που παρέμειναν τέτοιοι και μετά την Επανάσταση. Ανάμεσά τους οι σεβάσμιοι δεσποτάδες της εποχής. Κι αφού οι τελευταίοι δεν είχαν να επιστρατεύσουν τίποτα άλλο για να οικειοποιηθούν την Επανάσταση, επιστράτευσαν την Παναγία.
Ήταν 17 ολόκληρα χρόνια μετά την Επανάσταση, με διάταγμα του 1838, που ως εθνική γιορτή ορίστηκε η μέρα του Ευαγγελισμού ώστε το ιερατείο να καμώνεται ότι ευλόγησε τον ξεσηκωμό… Η αλήθεια, βέβαια, είναι ελαφρώς διαφορετική: Η σημαία της επανάστασης πρωτοσηκώθηκε από το λαογέννητο ηγέτη και δολοφονημένο αργότερα από τους πρόκριτους, Παναγιώτη Καρατζά, στην Πάτρα στις 21 Μάρτη. Όσο για τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, που όπως επιβεβαιώνουν τα απομνημονεύματά του απλώς… απουσίαζε, θυμήθηκε να «ευλογήσει» τα όπλα μόνο αφότου η Επανάσταση είχε ξεσπάσει και επιβληθεί. Και τούτο συνέβη γιατί ο λαός (ανάμεσά του και ο λαϊκός κλήρος) δεν άκουσε τις «νουθεσίες» του ραγιαδισμού ούτε τις φοβέρες των φορέων του. Αυτοί, οι δεύτεροι, αντί του «Ελευθερία ή θάνατος» είχαν άλλη αντίληψη: «Ας αφήσουμε τα παιδιά του Μωάμεθ να αποτελειώσουν τα παιδιά του Ροβεσπιέρου», έλεγαν…
Ας δούμε τι έλεγαν τα «παιδιά του Ροβεσπιέρου» και γιατί δεν άρεσαν στο αρχοντολόι: «Σ’ Ανατολή και Δύση και Νότον και Βοριά, για την πατρίδα όλοι να ‘χωμεν μία καρδιά, στην πίστη του καθένας ελεύθερος να ζει, στη δόξαν του πολέμου να τρέξωμεν μαζί, Βούλγαροι κι Αρβανίτες, Αρμένιοι και Ρωμιοί, αράπηδες και άσπροι, με μια κοινή ορμή, για την Ελευθερίαν να ζώσωμεν σπαθί, πως είμαστ’ αντρειωμένοι παντού να ξακουστεί. Βούλγαροι κι Αρβανίτες, Αρμένιοι και Ρωμιοί, Αράπηδες και άσπροι με μια κοινή ορμή, για την ελευθερία να ζώσουμε σπαθί, να σφάξουμε τους λύκους που το ζυγόν βαστούν, και Χριστιανούς και Τούρκους σκληρά, τους τυραννούν».
Αυτά έγραφε τότε ο Ρήγας Φεραίος. Έγραφε κι αυτά: «Όταν η Διοίκησις βιάζη, αθετή, καταφρονή τα δίκαια του λαού και δεν εισακούη τα παράπονά του, το να κάμη τότε ο λαός ή κάθε μέρος του λαού επανάστασιν, να αρπάζη τα άρματα και να τιμωρήση τους τυράννους του, είναι (το) πλέον ιερόν από όλα τα δίκαιά του και το πλέον απαραίτητον από όλα τα χρέη του. Αν ευρίσκωνται όμως εις τόπον, όπου είναι περισσότεροι τύραννοι, οι πλέον ανδρείοι πατριώται και φιλελεύθεροι πρέπει να πιάσουν τα περάσματα των δρόμων και τα ύψη των βουνών, εν όσω ν’ ανταμωθούν πολλοί, να πληθύνη ο αριθμός των, και τότε να αρχίσουν την επιδρομήν κατά των τυράννων (…)». Κι επειδή έγραφε κι έλεγε αυτά, γι’ αυτό και ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε’ και οι αυλικοί του είχαν αποφανθεί ότι ο Ρήγας ήταν ένας «διεφθαρμένος τη φρένα»… Όταν, δε, ο Ρήγας και οι σύντροφοί του δολοφονήθηκαν, οι …άνθρωποι του Θεού και …προστάτες του Γένους, αγαλλίασαν! Όπως έγραφε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, ο Ρήγας και οι σύντροφοί του «εσκόπευον να κάμουν επανάστασιν κατά του κραταιωτάτου Σουλτάνου αλλ’ ο μεγαλοδύναμος Θεός τους επαίδευσε κατά τας πράξεις των με τον θάνατον όπου τους έπρεπε (…)». Έχουν κάποιο νόημα όλα αυτά ή μήπως να τα αγνοήσουμε και να το ρίξουμε στο τσάμικο αυτής της περίφημης… «εθνικής ομοψυχίας» και του «όλοι μαζί» που διακινούν αιώνες τώρα οι «από πάνω», οι οποίοι συνήθως απουσιάζουν και από το «όλοι» και από το «μαζί»;
Τι ήταν ο Παπαφλέσσας; Ήταν ο φλογερός αγωνιστής που γνωρίζουμε; Για το λαό ναι. Αλλά οι κοτσαμπάσηδες και οι σεβάσμιοι δεσποτάδες που τα είχαν κάνει τάτσι μήτσι κότσι με τους πασάδες είχαν άλλη άποψη. Για παράδειγμα, και σύμφωνα με τα λόγια του Παλαιών Πατρών Γερμανού όπως καταγράφονται στα απομνημονεύματά του, ο Παπαφλέσσας – αυτός που θα μνημονεύεται στους αιώνες για τη θυσία του στο Μανιάκι – ήταν «… άνθρωπος απατεών και εξωλέστατος περί μηδενός άλλου φροντίζων ειμή τινί τρόπω να ερεθίση την ταραχήν του έθνους…». Όταν ο Παπαφλέσσας συναντήθηκε με τον Παλαιών Πατρών Γερμανό για να του πει ότι όλα ήταν έτοιμα για την Επανάσταση, ο τελευταίος αυτό το «πατριωτικό» του απάντησε: «Είσαι απατεώνας». Ποιο το συμπέρασμα; Μήπως να αδιαφορήσουμε για την αλήθεια και να συνεχίσουμε το «εθνικό» τσάμικο εκείνων που όποτε ακούνε για «ελευθερία» και «δικαιώματα» βλέπουν «ταραχήν του έθνους»;
Τι ήταν το κίνημα του Υψηλάντη και του Σούτσου που ξεδιπλώθηκε τον Μάρτη του ’21 στην Μολδοβλαχία; Τι ήταν αυτή καθ’ αυτή η Επανάσταση του 1821; Αν μιλάμε για το λαό ήταν η λύτρωση. Ήταν το σάλπισμα για την διεκδίκηση της λευτεριάς και του δίκιου.
Για τους προύχοντες, όμως, τι ήταν; Για το «ιερατείο» των «κεφαλών του Έθνους» τι ήταν; Μας το πληροφορεί το φιρμάνι του αφορισμού (!) της Επανάστασης (ο αφορισμός εκτός από την υπογραφή του πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, φέρει την υπογραφή του μητροπολίτη Ιεροσολύμων, καθώς και, μεταξύ άλλων, των μητροπολιτών Καισαρείας, Νικομήδειας, Δέρκων, Ανδριανουπόλεως, Βιζύης, Σίφνου, Ηρακλείας, Νικαίας, Θεσσαλονίκης, Βέροιας, Διδυμοτείχου, Βάρνης, Φαναρίου, Ναυπάκτου, Χαλκηδόνος, Τυρνάβου…): «… αμφότεροι (Υψηλάντης και Σούτσος) αλαζόνες και δοξομανείς, ή μάλλον ειπείν ματαιόφρονες εκήρυξαν του γένους την ελευθερίαν και με την φωνήν αυτήν εφείλκυσαν πολλούς των εκεί κακοήθεις και ανοήτους (…) έγινε γνωστή εις το πολυχρόνιον κράτος η ρίζα και η βάσις όλου αυτού του κακοήθους σχεδίου. Με τοιαύτας ραδιουργίας εσχημάτισαν την ολεθρίαν σκηνήν οι δύο ούτοι και τούτων συμπράκτορες φιλελεύθεροι, μάλλον δε μισελεύθεροι, και επεχείρησαν έργον μιαρόν, θεοσταγές και ασύνετον, θέλοντες να διακηρύξωσι την άνεσιν και ησυχίαν των ομογενών μας πιστών ραγιάδων της κραταιάς βασιλείας (…) Αντί λοιπόν φιλελευθέρων εφάνησαν μισελεύθεροι, και αντί φιλογενών και φιλοθρήσκων εφάνησαν μισογενείς, μισόθρησκοι και αντίθετοι, διοργανίζοντες, φευ, οι ασυνείδητοι με τα απονενοημένα κινήματά των την αγανάκτησιν της ευμενούς κραταιάς βασιλείας(…)».
Και οι εκπρόσωποι του …Θεού και του Έθνους φτάνουν στο διά ταύτα και «παραγγέλλουν»: «Διά τούτο (…) συμβουλεύομεν και παραινούμεν και εντελλόμεθα και παραγγέλλομεν πάσιν υμίν (…) να διακηρύξητε την απάτην των ειρημένων κακοποιών και κακόβουλων ανθρώπων και να τους αποδείξητε και να τους στηλιτεύσητε πανταχού (…) Εκείνους δε τους ασεβείς πρωταιτίους και απονενοημένους φυγάδας και αποστάτας ολεθρίους να τους μισήτε και να τους αποστρέφεστε και διανοία και λόγω, καθότι και η εκκλησία και το γένος τούς έχει μεμισημένους, και επισωρεύει κατ’ αυτών τας παλαμναιοτάτας και φρικωδεστάτας αράς: ως μέλη σεσηπότα, τους έχει αποκεκομμένους της καθαράς και υγιαινούσης χριστιανικής ολομελείας. Ως παραβάται δε των θείων νόμων και κανονικών διατάξεων… αφορισμένοι υπάρχειεν και κατηραμένοι και ασυγχώρητοι και μετά θάνατον (…)». Ωραίο δεν είναι το τσάμικο της… «εθνικής ομοψυχίας»;
Αυτά, λοιπόν, με τους «μέσα». Αλλά υπήρχαν και οι «φίλοι» μας οι «απ’ έξω». Ας πάμε να δούμε τι συνέβη και με τους «έξω». Ο λόγος στον Στρατηγό, τον Μακρυγιάννη: «Και παραδοθήκαμεν εις την τιμή εσάς των ομοθρήσκων μας Ρούσσων και Άγγλων και Γάλλων να μας σώσετε – κ’ εσείς οι φιλάνθρωποι της πρώτες χρονιές πιάνατε ένα αθώον παιδί, ένα αρφανό, οπού γύρευε η τυραγνία να του πάρη την ζωή του και την τιμή του και θρησκεία του και με την βοήθεια του Θεού εσώθη• και οι τρεις εσείς το κιντυνεύετε να το πάτε πάλε εις την δικαιοσύνη του τύραγνου•(…) Τι φαντάζεστε, ότι μας βοηθήσετε, ή μας μολύνετε και μας αφανίσετε; Ξίκι να γίνεταν από ‘μας ήταν καλύτερα και το καλό σας και το κακό σας! Ευγνωμονούμεν οι Ελληνες γενικώς τους φιλανθρώπους υποκόγους σας, έχομεν χάριτες εις αυτούς τους ευεργέτες μας –καμμιά χάρη ‘σ εσάς της ανεμοδούρες, της διαφταρμένες μηχανές δεν έχομεν! Οι τίμιοι άνθρωποι να μην σας ακούσουνε! Ούτε το καλό σας θέλουν να τους κάμετε. Ας σας ευγνωμονήσουνε εκείνοι οπού τους δώσετε τα δάνεια και τα ‘φκειασαν λούσια και πολυτέλειες κι’ άλλα τοιούτα. Εκεινών εκάμετε καλό με τα δάνειά σας, του Αρμασπέρη, του Κωλέτη, του Μαυροκορδάτου, του Μεταξά και συντροφιές τους (…) δεν θέλω σας ξέρη, ούτε να σας ακούσω! Από αυτά όλα η πατρίδα κλονίζεται, από της οδηγίες της πατρικές των Πρέσβεων και δικώ μας ξενολάτρων». Αυτά συνέβαιναν, γράφονταν και λέγονταν δυο αιώνες προ ΝΑΤΟ και προ ΕΕ. Και μάλλον δεν χρειάζεται κάποιο πιο επίκαιρο σχόλιο.
Τα συμπεράσματα – τα δικά μας τουλάχιστον – από όλα αυτά παραμένουν αναλλοίωτα:
Πρώτο: Τιμή και δόξα στην Επανάσταση του ’21. Τιμή και δόξα στους επαναστάτες, σε εκείνους που ανάμεσά τους δεν υπήρξε «κανένας φρόνιμος», όπως το λέει ο Κολοκοτρώνης. Δεύτερο: Τιμή και δόξα στην «επαναστάτισσα Ελλάδα» που ύμνησε ο Πούσκιν και λάτρεψε ο Μπάιρον, τιμή και δόξα στον επαναστατημένο λαό που δεν αρνήθηκε το ευκταίο στο όνομα του «εφικτού», τιμή και δόξα στους «Καραισκάκηδες» που δεν διαπραγματεύτηκαν τον ξεσηκωμό τους με τον Μέτερνιχ. Τρίτο: «Όσοι το χάλκεον χέρι του φόβου βαρύ αισθάνονται, ζυγόν δουλείας, ας έχουσι. Θέλει αρετήν και τόλμην η Ελευθερία» (Αντρέας Κάλβος). Η’ όπως το έλεγε 120 χρόνια μετά την Επανάσταση του ’21 ο ύμνος του ΕΛΑΣ: «Αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι, πάντα είναι ο ίδιος ο λαός». Τέταρτο: Ο λαός. Ο μόνος που μπορεί να βάζει τέλος στις τυραννίες. Που ακόμα κι όταν «χάνονται» οι Επαναστάσεις του, δεν έχει άλλο δρόμο από εκείνον που γράφει: «Πέθανε η Επανάσταση. Ζήτω η Επανάσταση»!
---------------------------------------------------------------------------------
Παρά τις αθλιοτητες ΗΠΑ και Ηνωμενου Βασιλιου – που καθοδηγουν τον Σαουδικό Πόλεμο στην Υεμένη, η θέληση των κατοίκων της Υεμένης δεν μπορεί να σπάσει. Εκατοντάδες χιλιάδες κατελαβαν τους δρομους στην Υεμένη στην πρωτεύουσα της Sanaa για να διαμαρτυρηθούν για τα 2 χρόνια του Σαουδικού πολέμου και τη δολοφονία περισσότερων από 10,000 Υεμενιτών.
---------------------------------------------------------------------------------
ΣΥΡΙΑ -ΧΑΛΕΠΙ (ανταποκριση απο τον ακτιβιστη Γαλλο εθελοντη και δασκαλο εκει εδω και ενα χρονο , Pierre Le Corf ) Οι μάχες είναι ισχυρες γύρω από την πόλη και οι βομβιστικές επιθέσεις εδώ δεν σταματανε . Πολλοί άνθρωποι πέθαναν τους τελευταίους δύο μήνες.
Μια γυναίκα που ξέρω από την πρώτη μέρα που είμαι εδώ μου είπε ότι πριν 3 μέρες, στο δρόμο για το σπίτι,καλεσε δύο ανιψιές της να φανε μαζι . Τις βρήκε νεκρες στο ισογειο του κτιρίου πλακωμενες απο τα χαλασματα απο τις βομβες . Ακόμα και αν οι τρομοκράτες έχουν υποχωρησει μερικά χιλιόμετρα πιο περα ,ακομα κι'αν οι πύραυλοι δεν αγγίζουν αυτό το κομμάτι της πόλης,... Πώς θέλετε ότι άνθρωποι να'αρχισουν να ξαναχτίζουνε;
Φαντάστειτε να ζειτε με αυτό πανω απο το κεφαλι σας ... εν τω μεταξύ οι Αμερικανοί έχουν εισβάλει στην Συρια βόρεια,με το ζόρι ,λίγα χιλιόμετρα από εδώ με ένα στρατό χωρίς καμία εξουσιοδότηση, οι Τούρκοι ξαναρχισαν να παραδινουν άρματα στους τζιχαντιστες τρομοκράτες που έρχονται ξανα στο προσκηνιο με αστραφτερο καινουργιο προσωπειο, η Γαλλία θέλει να πάρει στην κατοχή της την Ράκκα ή τουλάχιστον να την κατάσχει απο την Συρία... Αναρωτιόμαστε τι θα ακολουθήσει, είναι απλά εξωπραγματικό ολο αυτο που ζουμε εδω...
---------------------------------------------------------------------------------
Στον απόηχο των δηλώσεων Σόιμπλε περί Grexit, ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Μπογδάνος κάλεσε προ ημερών στην εκπομπή του στον ΣΚΑΪ τον οικονομολόγο και καθηγητή του Α.Π.Θ. Διονύση Χιόνη. Παρών ήταν και ο δημοσιογράφος Άρης Πορτοσάλτε. Κάθε φορά που ο καθηγητής προσπαθούσε να εξηγήσει γιατί η χώρα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ και να υιοθετήσει εθνικό νόμισμα, ο κ. Πορτοσάλτε τον διέκοπτε. Ξανά. Και ξανά. Και ξανά. Πέντε φορές αποπειράθηκε ο κ. Χιόνης να ολοκληρώσει μια πρόταση. Δεν τα κατάφερε. Ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ -σοκαριστικά αγενής- έκανε αυτό που ξέρει καλά: έπαυε προκλητικά το λόγο του συνομιλητή του. «Γιατί με καλέσατε; Να μην πω την άποψή μου;», ρώτησε ο φιλοξενούμενος. Ώσπου στο τέλος απηύδησε ο ευγενής κ. Χιόνης: «Είναι απρεπές αυτό που κάνετε… Αγνοείτε βασικά πράγματα. Δεν μπορώ να συνομιλήσω μαζί σας οικονομικά. Ζείτε σε οικονομικό σκοταδισμό!». Έπειτα από αυτό τον έκοψαν μία και καλή.
------------------------------------------------------------------------------
Η κόκκινη γραμμή του Πούτιν στη Συρία δεν είναι μια πρόσκληση για το Ισραήλ να παίζει ρώσικη ρουλέτα με τον Άσαντ
Ο Martin Jay είναι ένας βραβευμένος Βρετανός δημοσιογράφος που βρισκεται πλέον στη Βηρυτό ο οποίος εργάζεται σε ανεξάρτητη βάση για μια σειρά από σεβαστές βρετανικές εφημερίδες, καθώς και στο παρελθόν στο Al Jazeera και Deutsche Welle TV. Πριν από το Λίβανο, έχει εργαστεί στην Αφρική και την Ευρώπη για το CNN, Euronews, το CNBC, BBC, Sunday Times και Reuters.
Ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος του Ισραήλ στον πόλεμο στη Συρία; Μπορούμε πραγματικά να πιστεύουμε ότι δεν θέλει να εμπλακεί στη σύγκρουση; Και πόσο περισσότερο μπορεί το Ισραήλ να είναι ισχυρός βραχίονας της Ουάσινγκτον στην περιοχή, ενώ θελει και διατήρηση καλών σχέσεων με τη Ρωσία; Ένα μικρό περιστατικό έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα στη Συρία, που λίγοι στην Ουάσιγκτον και το Λονδίνο εχουν παρατηρήσει ακόμα, αλλά επέστησε την προσοχή των γεωπολιτικών γραμμων που βλεπουν τις καθημερινές εξελίξεις στην Δαμασκό. Το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επίθεση και απ ό, τι ισχυρίζεται ήταν μια συστοιχια πυραύλων της Χεζμπολάχ. Από μόνο του, ήταν σχεδόν αξιοσημείωτο και έχει συμβεί στο παρελθόν. Στην πραγματικότητα, οι επιθέσεις του Ισραήλ ήταν γενικά σε διοικητές της Χεζμπολάχ ή η μεταφορά του διατάγματος.
Τι έκανε αυτήν την επίθεση αξιοσημείωτη ήταν η απάντηση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Άσαντ. Δεν έκανε μόνο να ξεκινήσει βαλλιστικών πυραύλων στο Ισραήλ, αλλά γρήγορα δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι περισσότερες τέτοιες επιθέσεις δεν θα γίνει ανεκτές. Την τελευταία φορά, μάλιστα, ότι ο Άσαντ έχει εκδοσει τέτοια αυστηρή προειδοποίηση προς το Ισραήλ που ήταν πάνω από τα Υψώματα του Γκολάν το 2013, όταν απείλησε τους Ισραηλινούς με τη χρήση των ρωσικών όπλων. Τώρα, όμως, η απειλή είναι ευρύτερη και ρίχνει υπό αμφισβήτηση τόσο πόσο αν η Ρωσία θα πάει στην υποστήριξη Άσαντ, αλλά και σε ποιο βαθμό το Ισραήλ είναι διατεθειμένο να διακινδυνεύσει να καταστρέψει τη δική του σχέση με τη Μόσχα.
---------------------------------------------------------------------------------
Δεκάδες χιλιάδες στην πορεία στην Υεμένη κατά της Σαουδικής Αραβίας που γινονται υπό την ηγεσία της αεροπορικές επιδρομές
---------------------------------------------------------------------------------
Ο Ζιουγκάνοφ, για την ευρωπαϊκή αντιρωσική υστερία...
Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσίας, επανήλθε με τους σχολιασμούς και τις παρατηρήσεις του αναφορικά με την αντιρωσική υστερία που έχει καταλάβει, τόσο την κυβερνητική ευρωπαϊκή "μεταρρυθμιστική αριστερά", όσο και με την παραδοσιακή δεξιά. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ρώσος κομμουνιστής ηγέτης καταπιάνεται με το "μίσος που διέπει τη δύση εναντίον της Ρωσίας" και συνεχίζει το δικό του αγώνα εναντίον της δυτικής "Ρωσοφοβίας και αντισοβιετισμού", που προσφάτως κυριαρχεί στην πολιτική της Ε.Ε., της λεγόμενης "μεγάλης δημοκρατικής ευρωπαϊκής οικογένειας".
Χθες, επέτειο της Εθνεγερσίας του '21, ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ επανήλθε με δηλώσεις του για το ζήτημα, επισημαίνοντας ότι οι ρίζες αυτού του μίσους βρίσκονται σε ιστορικούς χρόνους, πριν 963 χρόνια κι οφείλονται στο Σχίσμα, τη διάσπαση της αδιαίρετης κατά την πρώτη χιλιετία Χριστιανικής Εκκλησίας, που συνέβη συμβατικά το 1054. Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσίας, αφιέρωσε την ομιλία του στον αγώνα εναντίον του αντισοβιετισμού και της ρωσοφοβίας. Ειδικότερα επισήμανε: "Στην Ευρώπη, το μίσος εναντίον της Ρωσίας προϋπάρχει από αιώνες. Τα αίτια του πρέπει να αναζητηθούν στο σχίσμα του χριστιανισμού, μεταξύ της Καθολικής και Ορθόδοξης Εκκλησίας".
Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, απεύθηνε σαφές μήνυμα και κάλεσμα "αγώνα εναντίον όλων των ρωσόφοβων κι αντισοβιετικών, σε όλα τα πεδία", τονίζοντας πως αυτή η ρωσοφοβία κι ο αντισοβιετισμός προκάλεσε την πτώση της ΕΣΣΔ και σήμερα απειλεί τη Ρωσία. Βρίσκομαστε μπροστά σε διεθνείς εξελίξεις που εμπλέκουν αδιαμφισβήτητα την πατρίδα μας κι όχι μόνον περνούν επιτηδείως "αδιάφορα" από τα ΜΜΕ και τα πολιτικά κόμματα, αλλά μας βρίσκουν ως Ελλάδα στρατευμένους σ' αυτή την υστερική πολιτική που επιβάλλει η "νέα τάξη", η Ε.Ε. του 4ου Ράιχ. Ας αναρωτηθούμε που βρίσκονται τα "οφέλη", τα "αντιθμιστικά", τι κερδίζουμε ως χώρα από την ελληνική εξωτερική πολιτική που πρωτοστατεί σ' αυτό το δυτικό μίσος εναντίον της Ρωσίας:
* "Ο Poroshenko, από τη μεριά του, ευχαρίστησε τον Τσίπρα για την υποστήριξη της Ουκρανίας στην Κριμαία, για τη θέση του Τσίπρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αναφορικά με την εισβολή της Ρωσίας και την αποτυχία των συμφωνιών του Μίνσκ"... "sputniknews" * "Ουδέποτε η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει την αυτοαποκαλούμενη "Δημοκρατία του Ντόνετσκ"... Απάντηση Εκπροσώπου ΥΠΕΞ, Στράτος Ευθυμίου, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με πληροφορίες περί εγκαινίων αυτοαποκαλούμενης "επίσημης αντιπροσωπείας της Λαϊκής Δημοκρατίας Ντόνετσκ" στην Ελλάδα. * Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικύρωσαν την Πέμπτη τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας... Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέτεινε σήμερα για άλλους έξι μήνες, έως την 31η Ιουλίου 2017 * Η Ελλάδα προσφέρει υποστήριξη στο νεοναζιστικό ουκρανικό καθεστώς και μάλιστα η είδηση για τη συνεργασία του κ. Κοτζιά με το δικτατορικό καθεστώς που εγκαθίδρυσε η Ε.Ε., μας έρχεται ΜΟΝΟΝ από το ΥΠΕΞ της Ουκρανίας...
Τι κερδίζει η πατρίδα μας από την αντιρωσική υστερία, με αφορμή την ιμπεριαλιστική επίθεση εναντίον της Συρίας και κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, για τη νόμιμη παρέμβασή της (σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο), από τη "μεγάλη δημοκρατική ευρωπαϊκή οικογένεια", τη γερμανική Ευρωπαϊκή Ένωση. Ποιους εξυπηρετεί η παπική στροφή της εκκλησίας της Ελλάδας -και του Φαναριού-, για μια "παγκόσμια εκκλησία", στα πλαίσια μια "παγκόσμιας κυβέρνησης" κι η απομόνωση της Ρωσικής Εκκλησίας και του Πατριαρχείου Αντιοχείας; Και τι μας αφορά τι δηλώνει ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ; Ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσίας, είναι φιλέλληνας και υποστηρικτής της Ορθοδοξίας. Αυτό και μόνον θα έπρεπε να μας απασχολεί, αν διαθέταμε δυνατότητα άσκησης εθνικής πολιτικής.
Ευτυχώς, υπάρχουν ακόμη στην Ορθοδοξία και σύγχρονοι Παπαφλέσσες, όπως ο Ιωάννης Τσαφταρίδης, Επίσκοπος Ζάμπιας και Μαλάουι του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, με τον Πάπα και Πατριάρχη Θεόδωρο Β΄ κι ο οποίος συνεχίζει να διατηρεί και να αναπτύσσει τις σχέσεις με προσωπικότητες όπως ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. Ο Επίσκοπος Ζάμπιας και Μαλάουι είναι Εκπρόσωπος των κοινοβουλίων της Αφρικής στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), το έργο του είναι ανυπολόγιστο... και τιμάει το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.
----------------------------------------------------------------------------------
"Αναγκάστηκα να εφεύρω ιστορίες και ψέματα ότι ήμουν εκεί για να μαχαιρώσω Ισραηλινους άποικους. . Μαμά, μη θυμώνεις, μην πιστεύεις τίποτα από όσα σου είπαν, αλλά αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να μείνω ζωντανη ". ~ Ντίμα Αλ Wawi, ετών 12. (κρατουμενη στην ισραηλινη φυλακη Hasharon
" αναγκάστηκα να εφεύρω ιστορίες και ψέματα ότι ήμουν εκεί για να μαχαιρώσω άποικος. Μαμά, μη θυμώνεις, μην πιστεύεις τίποτα από όσα σου είπαν, αλλά αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να μείνω ζωντανή ". ~ Ντίμα Αλ Wawi, ετών 12.
Φωτογραφία / η κόρη μου βασανιστηκε και αναγκάστηκε να πει ψέματα * η κόρη μου βασανίστηκε και αναγκάστηκε να ξεστομίζει ψέμματα Αλ Wawi sabha 26 Απριλίου, 2016 Την Κυριακή θα αφεθούν ελεύθεροι! Την επόμενη Κυριακή, μαμά," η ντίμα έκλαψε. Αυτά ήταν τα λόγια που ξανάπαιξα με αγωνία κάθε βράδυ μετά τη σύλληψή της. Στην ηλικία των 12, το παιδί μου είχαν κλειδωμένο σε ένα μικρό κελί στο Ισραήλ στην hasharon φυλακή. Η Αθώα της φωνή με ενημέρωσε για την επικείμενη απελευθέρωση.
Το πρωί της 9 ης Φεβρουαρίου, το Ισραήλ είναι δυναμη κατοχής την ντίμα συνέλαβαν την κόρη μου. Οι ειδήσεις με χτύπησαν σαν κεραυνός. Ο διευθυντής της εκπαίδευσης με κάλεσε για να προσδιορίσω την ντίμα από φωτογραφίες σύλληψης. Αν και εγώ εγωιστικά προσευχήθηκα ότι ήταν κόρη κάποιου άλλου, ότι μια άλλη μητέρα θα διεκδικήσει το κορίτσι στην φωτογραφία, ήταν αλάνθαστη. Ντίμα lay με μαντήλι στο πρόσωπό της την έσπρωξαν βίαια στο πεζοδρόμιο. Ένα πόδι την χτυπησε απο πίσω και ένα όπλο σημάδευε το κεφάλι της. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο τραβήχτηκαν κοντά στην παράνομη διευθέτηση των karmi tsur, χτισμένο σε μια διευθέτηση του εδαφους του halhul, βόρεια της χεβρώνας. Κράτησα τα δάκρυα μου, για δεν θα έδινα τον κατακτητή την ευχαρίστηση της νίκης πάνω από ένα παιδί που ήταν μόλις 12 χρονών.
Τότε, ξαφνικά, συνειδητοποίησα ότι η ντίμα θα μπορούσε να ξεφύγει από τη γη μας, η οποία δυστυχώς ηταν δίπλα στο παράνομο διακανονισμό. Ίσως είχε πάει στη γη μας γιατι είναι η εποχή της συγκομιδής μπρόκολο, όπως είχαμε σχεδιάσει λίγες μέρες νωρίτερα, για μια οικογενειακή γιορτή χρησιμοποιώντας το μόνο συστατικό στη γη μας μπορει να προσφέρει. Η ίδια οικογένεια στην γη στην οποία αντιμετωπίζει συχνά επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής και τους εποίκους που προστατεύουν.
---------------------------------------------------------------------------------
«Οι σύμμαχοί μας έφτιαξαν το Ισλαμικό Κράτος»
01.03.2015
Μια αποκαλυπτική παραδοχή του Αμερικανού στρατηγού Κλαρκ
Κελάηδησε την προηγούμενη εβδομάδα ο Γουέσλι Κλαρκ, πρώην Ανώτατος Διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και επικεφαλής της ΝΑΤΟϊκής στρατιωτικής επίθεσης στη Γιουγκοσλαβία το 1998-1999. Η συνέντευξή του στο CNN αποτέλεσε άλλη μια απόδειξη ότι όσοι υποστηρίζουν πως το «Ισλαμικό Κράτος» αποτελεί δημιούργημα της Δύσης και των συμμάχων της δεν πέφτουν και πολύ έξω. Κι ότι η θεωρία συνωμοσίας δεν είναι τελικά θεωρία – είναι όμως συνωμοσία, με την έννοια ότι πολλοί γνώριζαν τι συμβαίνει αλλά παρίσταναν τους ανήξερους. Ιδού το επίμαχο απόσπασμα από τη συνέντευξη του Κλαρκ στο αμερικανικό κανάλι: «Το Ισλαμικό Κράτος άρχισε να οικοδομείται με χρηματοδότηση από τους φίλους και συμμάχους μας. Εάν χρειάζεσαι κάποιον που θα πολεμήσει μέχρι θανάτου τη Χεζμπολάχ, δεν βάζεις μικρή αγγελία. Έρχεσαι σε επαφή με ζηλωτές, με θρησκευτικούς φονταμενταλιστές. Αυτοί είναι που μπορούν να πολεμήσουν αποφασιστικά και με φανατισμό εναντίον της Χεζμπολάχ. Τότε δεν το φανταζόμασταν ότι θα καταλήξει έτσι, αλλά δημιουργήσαμε έναν Φρανκεστάιν».
Ο Κλαρκ είπε ανοιχτά αυτό που υπονοούν πλέον διάφοροι – περιλαμβανομένων των ισραηλινών που, όποτε ρωτούνται για το Ισλαμικό Κράτος, απαντούν ότι «το τρίγωνο Τεχεράνη-Δαμασκός-Βηρυτός είναι πολύ πιο επικίνδυνο». Αυτό είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Jerusalem Post ο Μάικλ Όρεν, πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ ως το 2013, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Και πρόσθεσε, για να μην μείνει καμιά αμφιβολία: «Οι κακοί που υποστηρίζονται από το Ιράν είναι για εμάς πολύ χειρότεροι από άλλους κακούς». Φιλοφρόνηση την οποία ανταποδίδει διαρκώς το Ισλαμικό Κράτος, που μέχρι σήμερα δεν έχει πει ούτε μια λέξη κατά του Ισραήλ και των σιωνιστών. Κατά τα άλλα, η Δύση με τους… πεφωτισμένους Σαουδάραβες και λοιπούς φίλους της καταπολεμά τη «διεθνή τρομοκρατία». Συγγνώμη, λάθος: τη Λιβανέζικη Αντίσταση. Με σύμμαχο το διάβολο, βέβαια.