Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Πεμπτη 11 Οκτωβριου 2018


ΛΑΕ
Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας την Πέμπτη 11 Οκτώβρη, ώρα 5.30 μ.μ. , στα Προπύλαια.
Να είμαστε εκεί για να διαδηλώσουμε !
-74 χρόνια μετά την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς
-Με το λαό να ζει για 8 χρόνια με λιτότητα, ανεργία, φοροεπιδρομές μετά από 3 Μνημόνια και επιτροπεία ως το 2060 !
Μόνο ραγιάδες τιμούν τους δυνάστες τους!
Σε τελετή την Πέμπτη (11/10) το απόγευμα στις 6μ.μ. στην Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Προπύλαια) ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών θα αναγορεύσει τον Πρόεδρο της Γερμανίας Frank – Walter Stenmeier σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εμείς διαδηλώνουμε!
Και αυτό διότι, η Γερμανία, την οποία εκπροσωπεί, αρνείται πεισματικά να παράσχει τις στοιχειώδεις οφειλόμενες αποζημιώσεις στην χώρα μας για τα εγκλήματα και τις καταστροφές της ναζιστικής κατοχής, ενώ, αντιθέτως, η «δημοκρατική» Γερμανία συμπεριφέρεται ως αποικιοκρατική δύναμη απέναντι στην σύγχρονη Ελλάδα των μνημονίων και της λιτότητας.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το Σάββατο 13/10 η εκδήλωση για την επέτειο από την Απελευθέρωση της Αθήνας
Στην πλατεία Κοραή η συγκέντρωση. Θα ακολουθήσει πορεία στο Σύνταγμα
Στην πλατεία Κοραή της Αθήνας, έξω από το κτίριο όπου στεγάστηκαν τα γραφεία του ΕΑΜ, από τη μέρα που «η Λευτεριά φτερούγισε» πάνω από την πόλη μέχρι τον Δεκέμβρη του '44, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., από την ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, η εκδήλωση για τα 74 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας από τον ΕΛΑΣ (12 Οκτώβρη του '44).
Στην εκδήλωση, που εντάσσεται στα 100χρονα του ΚΚΕ, θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και Γραμματέας της ΕΠ Αττικής.
Θα ακολουθήσει πορεία στο Σύνταγμα, όπου σε κεντρικό σημείο θα στηθεί ξανά η μεγάλη πινακίδα που είχε αναρτήσει η ΚΟΑ στην πλατεία τις μέρες της Απελευθέρωσης, για να τιμήσει τα θύματα, μέλη του Κόμματος, κατά τη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Μπροστά σε αυτήν την «αιμάτινη σπονδή», όπως υπογραφόταν τότε το μνημείο αυτό, με τις κλαδικές και συνοικιακές Αχτίδες του Κόμματος να μετρούν τους νεκρούς τους, φέτος, 74 χρόνια μετά, οι σημερινές Τομεακές Οργανώσεις της ΚΟ Αττικής θα αποτίσουν φόρο τιμής, καταθέτοντας συμβολικά στεφάνια.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Κατάθεση στεφάνων για την Απελευθέρωση
Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ θα τιμήσει την 74η επέτειο της Απελευθέρωσης της Αθήναςμε την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη την Παρασκευή 12 Οκτώβρη, στις 10 π.μ. Καλούνται οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και οι μαχητές του ΔΣΕ, φίλοι και απόγονοι να συμμετάσχουν μαζικά με τα λάβαρα και τις σημαίες της Αντίστασης.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Παλαιστινιακές αντιδράσεις για την κράτηση της φοιτήτριας
Χθες Τεταρτη, το Παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε ως «το ασχημότερο παράδειγμα πολιτικής τρομοκρατίας» την άρνηση των ισραηλινών αρχών να επιτρέψουν την είσοδο στο Ισραήλ της Λάρα Αλκασέμ, 22χρονης Αμερικανίδας φοιτήτριας παλαιστινιακής καταγωγής, που παραμένει κρατούμενη στο διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ από τις 2 Οκτώβρη. Η Αλκασέμ, που υποστηρίζει το μποϊκοτάζ του Ισραήλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνέχιση της κατοχής των Παλαιστινιακών εδαφών, είχε εξασφαλίσει κανονικά φοιτητική βίζα από το ισραηλινό προξενείο στο Μαϊάμι για να παρακολουθήσει μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Ισραηλινό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εκατοντάδες οι άστεγοι που «πεθαίνουν στην ψάθα»...
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Κυριολεκτικά στο δρόμο, μόνοι και αβοήθητοι, πεθαίνουν κάθε χρόνο κατά εκατοντάδες οι άστεγοι στη Βρετανία μολονότι πρόκειται για χώρα με πολλές χιλιάδες ακατοίκητα σπίτια και διαμερίσματα.
Μεγάλη έρευνα, που διενεργήθηκε από το «Γραφείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας» (TBIJ) και μετέδωσε χτες το βρετανικό δίκτυο BBC, διαπίστωσε πως μέσα στο τελευταίο 12μηνο πέθαναν 449 άστεγοι, εκ των οποίων το 69% ήταν άνδρες. Ο μικρότερος από τα θύματα ήταν ηλικίας μόλις 18 ετών και ο μεγαλύτερος 94 ετών. Ο μέσος όρος ηλικίας των άστεγων ανδρών είναι τα 49 έτη και των γυναικών τα 53. Στοιχεία από την οργάνωση αρωγής αστέγων «Crisis» αναφέρουν πως ο αριθμός των αστέγων μόνο στην Αγγλία αυξήθηκε κατά 169% από το 2010 όταν κλιμακώθηκαν από τη βρετανική κυβέρνηση οι άγριες περικοπές στις υπηρεσίες Πρόνοιας.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος, κληθείσα να σχολιάσει το αποτέλεσμα της έρευνας, αρκέστηκε να δηλώσει πως η κυβέρνηση «επενδύει 1,2 δισ. στερλίνες για να αντιμετωπίσει όλα τα είδη αστέγων», διαβεβαιώνοντας πως σχεδιάζει να φτιάξει υποδομές σε ξενώνες έως το 2027.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΣΥΡΙΑ
Ρωσικές καταγγελίες για σχεδιαζόμενη προβοκάτσια με χημικά
Στην καταγγελία ότι επικίνδυνα υλικά, που χρησιμοποιούνται για επιθέσεις με χημικά όπλα, έπεσαν στα χέρια τμημάτων του ISIS, με την ανοχή των «δυτικών δυνάμεων», προχώρησε χτες το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, προειδοποιώντας για ενδεχόμενη προβοκάτσια. Σύμφωνα με την καταγγελία, τμήματα του ISIS επιτέθηκαν σε στρατηγείο της «Aλ Νούσρα» στη Βόρεια Συρία και αφού σκότωσαν αρκετούς μαχητές και ανθρώπους από τα «Λευκά Κράνη», απέσπασαν βαρέλια με χλώριο. «Χημικοί παράγοντες κατέληξαν στα χέρια τρομοκρατών, των οποίων οι πράξεις είναι αδύνατον να προβλεφθούν», σημειώνει το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΜΟΣΧΑ - ΚΑΪΡΟ.-- Περίπου 200 Ρώσοι πεζοναύτες από μονάδα του Νοβοροσίσκ αναμένεται να συμμετάσχουν για πρώτη φορά σε διεθνή άσκηση κατά της «τρομοκρατίας», που θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο με την επωνυμία «Υπερασπιστές της Φιλίας-2018» μεταξύ 13-26 Οκτώβρη, ανέφερε χτες ρεπορτάζ της ρωσικής εφημερίδας «Krasnaya Zvezda», επικαλούμενη δηλώσεις του Ρώσου αντιστράτηγου Αλεξέι Ναούμετς και υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ο.Π.Λ.Α. : Οργάνωση Προστασίας Λαϊκών Αγωνιστών
Η Οργάνωση Προστασίας Λαϊκών Αγωνιστών (Ο.Π.Λ.Α.) ήταν μια ένοπλη οργάνωση, με υπαγωγή στον Ε.Λ.Α.Σ. & το Κ.Κ.Ε. , με καθήκοντα ασφαλείας, συλλογής πληροφοριών και εκτέλεσης ειδικών αποστολών, που έδρασε στις πόλεις της Ελλάδας από το καλοκαίρι του 1943 μέχρι το 1947, ήτοι στηνΚατοχή, μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Οι μαχητές της επιλέγονταν από τα πλέον δραστήρια μέλη των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ (τμήματα πόλεων) - ΕΠΟΝ, χωρίς όμως να διατηρεί οργανική διοικητική σχέση με τμήματα του ΕΛΑΣ. Όλα τα τμήματα της ΟΠΛΑ υπάγονταν απ΄ ευθείας στις λεγόμενες "Αχτίδες" του ΚΚΕ. Αρχηγός της ΟΠΛΑ ήταν το σημαίνον και τακτικό στέλεχος του ΠΓ του ΚΚΕ, Στέργιος Αναστασιάδης.

Αποστολή της οργάνωσης αυτής ήταν κυρίως η εξασφάλιση κάλυψης μελών των ΕΑΜ-ΕΛΑΣ που καταδιώκονταν και έπρεπε να μετακινηθούν από συνοικία σε συνοικία ή άλλη περιοχή. Παράλληλα αναλάμβανε με μικρές ομάδες εκτελεστών, την εξουδετέρωση, αφενός μεν μελών των παραπάνω οργανώσεων που θεωρούνταν ύποπτα ή επικίνδυνα για προδοτική δράση και αφετέρου πολιτών που θεωρούνταν δοσίλογοι, συνεργάτες των κατακτητών, αλλά και στυλοβατών του αστικού καθεστώτος όπως στρατιωτικών, πολιτικών, αστυνομικών και χωροφυλάκων. Επίσης αποτελούσαν τμήμα των ομάδων περιφρούρησης των διαδηλώσεων και προστασίας των συνοικιών όπου έδρευαν, από τα διαβόητα μπλόκα και άλλες επιθετικές ενέργειες των αντιπάλων.

Οι ομάδες της ΟΠΛΑ δρούσαν κατά συνοικίες πόλεων, εκτελώντας περιπολίες, όπου ακολουθώντας προηγουμένως μεθοδική και λεπτομερή παρακολούθηση, επιχειρούσαν αιφνίδια και με ιδιαίτερη σφοδρότητα κατά των στόχων τους. Ανάλογα δε της επικινδυνότητας των αποστολών αυτών, συγκροτούνταν και έτερες ομάδες υποστήριξης των δραστών για την ασφαλή φυγάδευση ή την απόκρυψή τους (με υποψίες και για την εκτέλεσή τους, σε περίπτωση που η αποτυχία μιας επιχείρησης έθετε σε κίνδυνο ευρύτερα τμήματα της οργάνωσης ή και μυστικά του κόμματος).

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Σύμφωνα με τα όσα στοιχεία έχουν δει το φως της δημοσιότητας, καθότι η δράση της οργάνωσης καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου, αποτελώντας ίσως την πιο μυστηριώδη οργάνωση στην ιστορία του αντάρτικου πόλης, και κάποιες ομολογίες, η ΟΠΛΑ φέρεται να συστάθηκε λίγο πριν το καλοκαίρι του1943 και με δεδομένο ότι τότε κάνει και την πρώτη εμφάνισή της. Την άνοιξη του 1944, όταν η ΠΕΕΑαποφάσισε να συγκροτήσει μονάδες πολιτοφυλακής, με καθαρά αστυνομικά καθήκοντα, τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην ύπαιθρο, που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του ΕΛΑΣ, η ΟΠΛΑ μετονομάστηκε σε Εθνική Πολιτοφυλακή (ΕΠ) και με την ονομασία αυτή συνέχισε πλέον τη δράση της, ως προέκταση του ΕΛΑΣ, ενώ κατά τον εμφύλιο ονομαζόταν Στενή Αυτοάμυνα.

Η ανάγκη της ύπαρξής της ενισχύθηκε από τη γενικευμένη επιθετική στάση (η λεγόμενη Λευκή τρομοκρατία) του κυρίαρχου πολιτικού χώρου, σφόδρα αντικομμουνιστικού, προς το ΕΑΜ, που ακολούθησε τα Δεκεμβριανά και τη Συμφωνία της Βάρκιζας. Η δράση της οργάνωσης περιλάμβανε καταρχήν σαμποτάζ σε στρατιωτικούς στόχους, αλλά επεκτάθηκε και σε εκτελέσεις ατόμων που κρίνονταν ως δοσίλογοι και ταγματασφαλίτες. Αποκτώντας εξαρχής χαρακτηριστικά αντάρτικου πόλης, είχε ως στόχο να προστατεύσει αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης από τις επιθέσεις των εντολοδόχων του γερμανικού καθεστώτος, της Αστυνομίας Πόλεων και της Χωροφυλακής, ενώ προέβη και σε συμπλοκές με γερμανικά στρατεύματα μέσα στις πόλεις. Έδρασε επίσης κατά τα Δεκεμβριανά. Η δράση και ο προσανατολισμός της οργάνωσης άλλαξε το Φλεβάρη του 1946, μετά την απόφαση της ΚΕ τουΚΚΕ να ξεκινήσει το δεύτερο αντάρτικο και συνδυάστηκε με τη δράση της οργάνωσης πόλης Μαζική Λαϊκή Αυτοάμυνα (Μ.Λ.Α.)- (η ΜΛΑ διέφερε από την ΟΠΛΑ, στο ότι ήταν μαζικότερη οργάνωση και κυρίως ασκούσε καθήκοντα συνδέσμου, απόκρυψης και μεταφοράς όπλων, χωρίς ομάδες εκτελεστών όπως η ΟΠΛΑ).

Σημαντικότερα θύματα των γνωστών εκτελέσεων της ΟΠΛΑ υπήρξαν: ο Νικόλαος Καλύβας, υπουργός Εργασίας στη κυβέρνηση Κ. Λογοθετόπουλου και γνωστός συνδικαλιστής, όντας παράλληλα διορισμένος Γενικός Γραμματέας της "Εθνικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος" (ΕΣΕΕ), στοΚολωνάκι (27-1-1944), ο Μανώλης Μανωλέας, πρώην βουλευτής του ΚΚΕ και στη συνέχεια συνεργάτης της κατοχικής κυβέρνησης, στις Τζιτζιφιές (Ιανουάριος 1944), ο Νίκος Σκανδάλης, ιδρυτής της εθνικιστικής οργάνωσης "Εθνική Ένωση Ελλάδος" (ΕΕΕ), στη λαχαναγορά του Ρέντη (Αύγουστος 1944), ο Νίκος Παπαγεωργίου, επικεφαλής της Οργάνωσης Χ (Χίτες) στο Παγκράτι (2-9-1944), ο Σήφης Βαρδινογιάννης, (διαβολογιατρός) (Σεπτέμβρης 1944) Αρχηγός ΕΔΕΣ Πειραιά & διευθυντής Ασφαλείας Πειραιά, το πρώην στέλεχος του ΚΚΕ και μετέπειτα στέλεχος των αρχών ασφαλείας Μιχάλης Τυρίμοςτον Ιανουάριο του 1945, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χρήστος Λαδάς το 1948 (από τη Στενή Αυτοάμυνα όπως λεγόταν τότε η οργάνωση), καθώς και η ηθοποιός Ελένη Παπαδάκη κατά τη διάρκεια τωνΔεκεμβριανών. Επίσης θύματα της οργάνωσης αναφέρονται και οι Θύμιος Αδραμυτίδης, Νίκος Αραβαντινός, Νίκος Βενετσάνος, Σταύρος Βερούχης (τροτσκικιστης), Δημοσθένης Βουρσούκης, Θεόφιλος Δημητριάδης, Κώστας Μάγγος, Μήτσος Μελιάδης, Σπύρος Πηλίτσης, Ευάγγελος Στάης, Σπύρος Στεφάνου, Στέργιος Στεργίου, Κοσμάς Χαριτωνίδης καθώς και δεκάδες άλλα μέλη της Χωροφυλακής, της Αστυνομίας Πόλεων και των Ταγμάτων Ασφαλείας.

Η ΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στη Θεσσαλονίκη η οργάνωση έδρασε μόνο με το όνομα Στενή Αυτοάμυνα, από το Μάη του 1946 μέχρι τον Απρίλη του 1947. Tο Μάη του 1946, το Μακεδονικό Γραφείο του ΚΚΕ έδωσε εντολή στον "Αλέκο" (Τάσος Γουσόπουλος, γνωστός και ως "Χοντρός") να δημιουργήσει αντάρτικο πόλης στη Θεσσαλονίκη. Αυτός άρχισε να στρατολογεί μέλη της Μαζικής Λαϊκής Αυτοάμυνας στη Στενή Αυτοάμυνα, συγκροτώντας μικρές αυτόνομες ομάδες, ενταγμένες σε τρεις βασικούς τομείς (Δυτικός, Κεντρικός και Ανατολικός), έχοντας μια κεντρική διοίκηση. Τέλος, υπήρχε σημαντικός αριθμός τεχνικών, οδηγών, παρασκευαστών εκρηκτικών, ανθρώπων που τα σπίτια τους χρησίμευαν ως κρυψώνες και πληροφοριοδοτών της οργάνωσης. Η δράση της οργάνωσης περιλάμβανε την επιλογή στόχων μέσα από πρώην συνεργάτες Γερμανών, χαφιέδες, βαθμοφόρους της Χωροφυλακής, της Αστυνομίας Πόλεων και άλλα υψηλόβαθμα κρατικά στελέχη (χωρίς να λείπουν και οι επιθέσεις σε κατώτερα όργανα των Σωμάτων Ασφαλείας).
Οι πρώτες επιθέσεις έγιναν στις αρχές Οκτώβρη του 1946 εναντίον αστυνομικών. Η τελευταία επίθεση έγινε στις 30 Απρίλη του 1947 σε στρατιωτικό λεωφορείο των Αξιωματικών της Αεροπορίας, που ήταν και η μοιραία για την εξάρθρωση της οργάνωσης. Η δίκη πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο και το Σεπτέμβρη 1947, στο Έκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης, το οποίο καταδίκασε 52 από τους κατηγορουμένους σε θάνατο, εκ των οποίων, στους 5 δόθηκε χάρη. Οι υπόλοιποι 47 εκτελέστηκαν πίσω από τις φυλακές του Γεντί Κουλέ σε τρία γκρουπ, στις 17, 21 και 23 Οκτώβρη του 1947. Η απόφαση για τις εκτελέσεις πάρθηκε από την κυβέρνηση συνεργασίας του Θεμιστοκλή Σοφούλη. Εξαιρετικές ήταν οι απολογίες του Ανδρέα Παπαγεωργίου και του Αλβανού Ακίνδυνου, δύο ηγετικών στελεχών της οργάνωσης, που ανέλαβαν όλη την ευθύνη.

Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΟΠΛΑ
Η ΟΠΛΑ, για την οποία ελάχιστη βιβλιογραφία υπάρχει, λόγω της φύσης της οργάνωσης, σημάδεψε με τη δράση της μια ολόκληρη εποχή, με αμφιλεγόμενες έως σήμερα απόψεις για το έργο της, λόγω των σκληρών μεθόδων της. Οι μαχητές της, ολιγάριθμοι αλλά επιλεγμένοι μεταξύ των πλέον αποφασισμένων του ΚΚΕ, εκτός από τις πολλές αποστολές, συνέδραμαν και στις μάχες του ΕΛΑΣ εναντίον των κατακτητών, με αρκετές απώλειες στις τάξεις τους. Η ζωή τους ήταν μια ζωή διαρκούς ανθρωποκυνηγητού από τα Σώματα Ασφαλείας και τους Γερμανούς, με αλλαγή τόπου διανυκτέρευσης κάθε μέρα, με διαμονή στην ύπαιθρο, μέσα σε χωράφια, ακόμα και μέσα σε σκαμμένες τάφρους στα περίχωρα του κέντρου της Αθήνας, που τότε ήταν περιοχές γεμάτες χωράφια και παραγκόσπιτα. Μπαίνοντας στην ΟΠΛΑ είχαν επίγνωση της αυξημένης απειλής για τη ζωή τους, λόγω των αναρίθμητων χαφιέδων που τους επισήμαιναν στις κατοχικές αρχές, οι οποίες σπάνια τούς έδειχναν οποιοδήποτε οίκτο, με συνήθη κατάληξη την εκτέλεση μετά από φρικτά βασανιστήρια, αφού ποτέ δεν κατάφεραν να ''σπάσουν'' έστω έναν από αυτούς.

Η ΟΠΛΑ συστήνεται ως οργάνωση κάπου προς τα τέλη του 1943. Οι λόγοι για την δημιουργία της ήταν πολλοί. Ήδη η ασφάλεια και η χωροφυλακή καταδίωκαν πάμπολλους αγωνιστές του ΕΑΜ -ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ και πολλές εθνικιστικές αλλά με δοσιλογική δράση οργανώσεις είχαν κάνει την εμφάνισή τους. Μέσα στο κλίμα τρομοκρατίας και ταγματασφαλιτισμού που επικρατούσε, το ΕΑΜ έκρινε πως έπρεπε να παρθούν άμεσα μέτρα. Αφορμή για την συγκρότηση της ΟΠΛΑ αποτέλεσε η έφοδος των ταγματασφαλιτών του Παπαναστασίου σε νοσοκομείο αγωνιστών και αναπήρων του αλβανικού στις ανατολικές συνοικίες. Εκεί εκτυλίχτηκε ένα πραγματικό όργιο ξυλοδαρμών και εκτελέσεων με το πρόσχημα ότι το νοσοκομείο αποτελούσε κρησφύγετο των κομμουνιστών.

Οι δομές και ο τρόπος λήψεως αποφάσεων της ΟΠΛΑ δεν μας είναι γνωστές. Σύμφωνα με τις αυστηρότατες αρχές του επαναστατικού μυστικού αγώνα, τα μέλη της ΟΠΛΑ γνώριζαν ελάχιστα πράγματα για τα υπόλοιπα μέλη. Κάθε μέλος γνώριζε έναν καθοδηγητή και ίσως ένα ή δύο ακόμα μέλη. Η δομή αυτή εξυπηρετούσε την απομόνωση χαφιέδων και προδοτών μέσα στην ίδια την οργάνωση.
Σύμβολο της ΟΠΛΑ ήταν ο ρολόι με τους δείκτες του σταματημένους στις 12 παρά 5. Ένδειξη του πόσου χρόνου απέμενε στους προδότες και τους δοσίλογους πριν την ώρα τους. Το σήμα της ΟΠΛΑ εμφανίζονταν και προειδοποιητικά σε όσους η οργάνωση θεωρούσε ότι χρειάζονταν προειδοποίηση.

Ίσως το μυστικό της επιτυχίας της ΟΠΛΑ στην επίτευξη των στόχων της βρίσκεται τελικά στις μεθόδους στρατολογίας της. Τα μέλη της ΟΠΛΑ προέρχονταν κυριολεκτικά από κάθε στρώμα και επάγγελμα. Ο λόγος για αυτή την επιλογή ήταν  εξασφάλιση της μέγιστης προσαρμοστικότητας της οργάνωσης και της δράσης της. Κύρια κριτήρια στρατολόγησης μελών ήταν ο βαθμός εμπιστοσύνης που τους είχε το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ και η ικανότητά τους να ανταπεξέλθουν στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ζωής και δράσης της οργάνωσης.

Οι στόχοι της ΟΠΛΑ κατά την Κατοχή:
Οι επιλογή των στόχων της ΟΠΛΑ γίνονταν με βάση την σπουδαιότητα. Ήταν ασφαλώς αδύνατο να χτυπηθούν όλοι προδότες και οι δοσίλογοι όποτε η οργάνωση επέλεγε με βάση τα εγκλήματα του κάθε στόχου και την πληροφόρηση που είχε για αυτούς από το ΕΑΜ.
Σημαντικό είναι εδώ να αναφέρουμε και το εξής: Η ΟΠΛΑ δεν δρούσε ανεξάρτητα από το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ, όπως και δεν αυτοδικούσε. Τα χτυπήματα της αποφασίζονταν από την διοίκηση του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ και μόνο βάση μαρτυριών και καταθέσεων που συγκέντρωναν τα λαϊκά δικαστήρια και το νομικό σώμα του ΕΑΜ.

Οι στόχοι λοιπόν της ΟΠΛΑ ενέπιπταν σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες:
Μέλη ή στελέχη των Ταγμάτων Ασφαλείας   
Μέλη ή στελέχη της Χωροφυλακής με επιβεβαιωμένη προδοτική δράση     
Μέλη ή στελέχη προδοτικών εθνικιστικών οργανώσεων (πχ ΠΑΟ, Οργάνωση Χ κτλ)     
Μέλη της Γκεστάπο ή αξιωματικοί των Γερμανοιταλών     
Καταδότες και δοσίλογοι     
Μαυραγορίτες
Παρά τα όσα έχουν γραφεί για την ΟΠΛΑ, η οργάνωση δεν εκτελούσε πάντα τους στόχους της. Υπάρχουν αρκετές καταγεγραμμένες περιπτώσεις προειδοποίησης διαφόρων ατόμων από την ΟΠΛΑ για την προδοτική τους δράση.
Επίσης, η ΟΠΛΑ εκτελούσε αυστηρά και ΜΟΝΟ κατόπιν εντολής λαικών δικαστηρίων του ΕΑΜ, τα λαικά δικαστήρια αποτελούνταν από ΠΟΛΙΤΕΣ, δεν ήταν όλοι οί πολίτες αυτοί ΚΚΕ και δεν συνδέονταν με το ΚΚΕ όλοι.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



No borders,no nations and Refugees welcome
Με αυτά τα δύο κεντρικά συνθήματα η "ανθρωπιστική" “δικαιωματικη” "Αριστερά" μας καλεί να ανοίξουμε τις αγκαλιές μας να υποδεχτούμε τους πρόσφυγες στην χώρα μας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να τους προστατέψουμε.
Βέβαια το αξιοσημείωτο σε αυτό,είναι πως αυτά τα δύο συνθήματα έχουν σαν κύριους εκφραστές οργανώσεις,συλλογικότητες και ανθρώπους που από την πρώτη στιγμή στάθηκαν με κάθε μέσο και τρόπο υπερ στις Ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την "Αραβική Άνοιξη" και των "επαναστάσεων" που πραγματοποιήθηκαν στις χώρες της Μέσης Ανατολής και ιδιαίτερα στην χώρα της Συρίας που είναι και το μεγαλύτερο θύμα μέχρι σήμερα.
Οι ίδιοι λοιπόν που μας καλούσαν να ενισχύσουμε και να στηρίξουμε τις προσπάθειες να πέσει το "κακό καθεστώς Άσαντ"(στην πραγματικότητα κακός μόνο για το Ισραήλ και για το σχέδιο της δημιουργίας του Μεγάλου Ισραήλ) είναι οι ίδιοι που κάνουν συγκεντρώσεις συμπαράστασης υπέρ των Προσφύγων με "αντικαθεστωτικά" αιτήματα. Οι ίδιοι που για κάποιο περίεργο λόγο διατηρούν ή έχουν σχέσεις με ΜΚΟ που εκμεταλλεύονται αυτούς τους Πρόσφυγες πολιτικά ή οικονομικά και έχουν σαν βασικά αιτήματα διεκδικήσεις που ευνοούν μόνο τους Ιμπεριαλιστές και τα σχέδιά τους. Για παράδειγμα το αίτημα για να πέσει ο φράχτης του Έβρου που σε ένα Καπιταλιστικό περιβάλλον σαν αποτέλεσμα θα έχει την ενίσχυση του δουλεμπορίου στο πιο ευνοϊκό περιβάλλον του Έβρου και σε καμία περίπτωση το γκρέμισμα των συνόρων που θα ευνοήσουν την υγιή συνύπαρξη των λαών. Οι ίδιοι είναι αυτοί που κρατούν ίσες αποστάσεις και δεν έχουν καμία ειλικρινή διάθεση για να σταματήσει το μακελειό στην Συρία.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Συνεχείς ξυλοδαρμοί πολιτών στη Λευκίμμη. Αστυνομική κατοχή και απαγόρευση μετακινήσεων
11/10/2018
Δεκα μέρες μετά από τον άγριο ξυλοδαρμό από αστυνομικούς 23χρονου, ενώ πήγαινε στη δουλειά του, καταγγέλλεται και νέος ξυλοδαρμός κατοίκου της Λευκίμμης, που περπατούσε στον περιφερειακό δρόμο χωρίς αστυνομική άδεια.
Και στις δύο περιπτώσεις τα θύματα νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο της Κέρκυρας και με βάση τα στοιχεία των ιατροδικαστικών εξετάσεων έχουν καταθέσει μηνύσεις κατά της ΕΛ.ΑΣ.
Τα περιστατικά αυτά, όπως και η εισβολή δεκάδων ανδρών των ΜΑΤ, με τη χρήση και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, σε καφετέρια, στις 7 Οκτωβριου,  για την τρομοκράτηση των θαμώνων της, θέτουν, για μια ακόμη φορά, το ζήτημα της αστυνομικής κατοχής της Λευκίμμης, οι κάτοικοι της οποίας αντιδρούν στην εγκατάσταση ΧΥΤΑ και τη μετατροπή της περιοχής σε σκουπιδότοπο.
Χαρακτηριστική της τεράστιας σημασίας που δίνει η κυβέρνηση Τσίπρα στην καταστολή των αντιδράσεων των κατοίκων, είναι όχι μόνο η σταθερή παραμονή 13 διμοιριών ΜΑΤ και μονάδας της ΟΠΚΕ μέσα και έξω από την πόλη, αλλά και η απαγόρευση της μετακίνησης στους πολίτες, που για να πάνε στα χωράφια ή στα σπίτια τους, αν αυτά βρίσκονται έξω από τη Λευκίμμη, απαιτείται γραπτή άδεια από την αστυνομία.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Εικόνες που έρχονται απευθείας από τις «ένδοξες» στιγμές της Ασφάλειας και τις ημέρες της μαύρης επταετίας ζουν εδώ και πάρα πολύ καιρό οι κάτοικοι της Λευκίμμης που διαμαρτύρονται για τον ΧΥΤΑ.
Βίντεο που ήρθε χθες 9/10 στη δημοσιότητα δείχνει διμοιρίες των ΜΑΤ κυριολεκτικά να μπουκάρουν σαν αφηνιασμένοι σε καφετέρια της περιοχής στις 7/10 φωνάζοντας «γαμήστε τους» ενώ ένας από τους άνδρες στην καφετερεια που ξυλοκοπήθηκε βάναυσα διακομίστηκε στο Νοσοκομείο με σπασμένη μύτη με την «κατηγορία» ότι «συναθροίστηκε μεταμεσονυκτίως» με άλλους 11.
https://www.write-in.gr/single-post/2018/10/10/%CE%A3%CF%84%CE%B7-%CE%9B%CE%B5%CF%85%CE%BA%CE%AF%CE%BC%CE%BC%CE%B7-%CE%AD%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%87%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CF%84%CE%B1---%CE%9C%CE%91%CE%A4-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%AC%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%83%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CF%86%CE%B5%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%87%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%80%CE%B7%CF%84%CE%B1---%CE%A3%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%BF%CF%83%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%AC%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%82



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Η σελίδα ''Ελληνικά Hoaxes'', που αντιμετωπίζει σαν Hoax οτιδήποτε είναι εκτός γραμμής των κυρίαρχων κύκλων των ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ, που διεκδικεί το δικαίωμα να κρίνει και να χαρακτηρίζει ατεκμηρίωτα μια είδηση ως ''παραπληροφόρηση'' και δεν δέχεται αντίλογο...
Σήμερα το πρωί είδα αυτό το μήνυμα από τα ''Ελληνικά Hoaxes'' που έλεγε: ''Κυρία Μαρκάκη,
μπορεί να είναι δικαίωμά σας να πιστεύεται όποια πολιτική ιδεολογία θέλετε, αλλά δεν έχετε κανένα δικαίωμα να συκοφαντείτε ανθρώπους που δεν τους γνωρίζεται.
Έχετε το θράσος να μας κουνήσετε και το δάχτυλο, τη στιγμή που μας κατηγορείτε για ξέπλυμα του νατο και της ΕΕ.
Καλή σας συνέχεια στο δικτυακό σας περίπατο''
Είχα ...τολμήσει και είχα δημοσιεύσει -με προβλήματα- κάποια σχόλια χθες, στο άρθρο των ''Ελληνικών Hoaxes'' http://ellinikahoaxes.gr/2018/10/08/12-xronia-fylaki-nato/, στη σελίδα τους στο φ/β, που είχαν ''απαντήσει'' στο άρθρο του ''Ατέχνως'' https://web.archive.org/…/%CE%B4%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1-1…/ με ένα δημοσίευμα που παρέπεμπε στο ίδιο το νομοσχέδιο του Δανικού κράτους και στην άποψη τριών υπουργών της ακροδεξιάς κυβέρνησης της Δανίας (Δικαιοσύνης, Άμυνας και Εξωτερικών), που ουσιαστικά επιβεβαίωνε αυτό ακριβώς το οποίο υποτίθεται οτι ήταν Hoax...
Όταν πήγα να απαντήσω δημόσια, -επισυνάπτοντας το μήνυμά τους- με το παρακάτω κείμενο: '' Σας ευχαριστώ που μου αναγνωρίζετε το δικαίωμα στο προσωπικό μήνυμα που μου στείλατε, να έχω ''όποια πολιτική ιδεολογία'' θέλω... Αφού μου αποκλείσατε πρώτα τη δυνατότητα να σχολιάζω ελεύθερα στη σελίδα σας (για να δημοσιευτεί σχόλιό μου πρέπει πλέον από χθες να πάρει ...έγκριση από τα ''Ελληνικά Hoaxes'')...
Αυτά περί ''συκοφαντιών'' και ''θράσους'' μάλλον θα πρέπει να τα απευθύνετε σε αυτούς που αντλούν το δικαίωμα χωρίς τεκμηρίωση να δυσφημούν άλλα ΜΜΕ, όπως εσείς, στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Πολύ καλά σας τα λέει στο σχόλιό του ο Kwstas ''Παιδιά πήγε κάτι στραβά σε αυτό το άρθρο; Γιατί επιβεβαιώσατε αυτό που πήγατε να καταρρίψετε.''
Τα ''Ελληνικά Hoaxes'' αρνούνται να κάνουν ''αποδεκτό'' οτιδήποτε προέρχεται από πηγές που είναι εκτός γραμμής των κυρίαρχων κύκλων των ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ...
Καταλήγοντας μάλιστα πολλές φορές σε συμπεράσματα που αντιβαίνουν και την απλή λογική... Όπως εδώ, που η σελίδα σας πάνω στην πρεμούρα της να αναλάβει την υπεράσπιση αυτού του νομοσχεδίου που ετοιμάζει η ακροδεξιά κυβέρνηση της Δανίας, ακόμα και οι παραπομπές που χρησιμοποιήσατε, απλά επιβεβαιώνουν το άρθρο του ''Ατέχνως''...
Καλή σας συνέχεια, σε αυτό το ...δύσκολο και ...επίπονο έργο που έχετε αναλάβει ιδιαίτερα τώρα μετά τη συμμετοχή σας ''στο συνέδριο Fact-Checking in EU, που διοργανώθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο με σκοπό τον συντονισμό των ομάδων και οργανισμών που ελέγχουν τις ψευδείς ειδήσεις στην Ευρώπη, με απώτερο σκοπό την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στο θέμα της παραπληροφόρησης ενόψει των Ευρωεκλογών του Μαΐου 2019.''
...διαπίστωσα ότι μου είχαν αφαιρέσει παντελώς τη δυνατότητα σχολιασμού και μάλιστα είχαν σβηστεί και όλα τα προηγούμενα σχόλια μου...
Ποιος τους πιάνει πλέον εκεί στα Ελληνικά Hoaxes, μετά και τη συμμετοχή τους πριν από καμιά δεκαριά μέρες, ''στο συνέδριο Fact-Checking in EU, που διοργανώθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο με σκοπό τον συντονισμό των ομάδων και οργανισμών που ελέγχουν τις ψευδείς ειδήσεις στην Ευρώπη, με απώτερο σκοπό την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στο θέμα της παραπληροφόρησης ενόψει των Ευρωεκλογών του Μαΐου 2019.'' http://ellinikahoaxes.gr/2018/09/28/fact-checking-in-the-eu/
Τα Ελληνικά Hoaxes, οι ...θεματοφύλακες των ΕυρωΝΑΤΟικών αρχών..



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Τοπικά Μέσα του Εβρου μεταδίδουν το εξής περιστατικό από την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη στην Αλεξανδρούπολη: Κατά τη συνάντηση που είχε με το Επιμελητήριο Εβρου, ο Τζ. Πάιατ επέπληξε τον πρόεδρό του επειδή το 2016 είχε υπογράψει συμφωνία αδελφοποίησης με το Επιμελητήριο της Συμφερούπολης στην Κριμαία! Μάλιστα, στην αποστολή που «διαπραγματεύθηκε» αυτήν τη συμφωνία συμμετείχαν ακόμα ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και ο σύμβουλός του, Κ. Γκαμπαερίδης, πρώην επίτιμος Ρώσος πρόξενος, το όνομα του οποίου ακούστηκε ιδιαίτερα όταν η κυβέρνηση απέλασε τους Ρώσους διπλωμάτες, με την κατηγορία της ανάμειξης στις σχέσεις της με την ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Τζ. Πάιατ είπε σε έντονο ύφος: «Θέλω να θέσω ένα θέμα που θα πρέπει να λυθεί. Είναι απαράδεκτο το Επιμελητήριο Εβρου να παραμένει αδελφοποιημένο ακόμα με αυτό της Συμφερούπολης, μιας περιοχής όπου υπήρξε εισβολή ξένης χώρας και κατάκτησή της. Κάτι πρέπει να γίνει για το συγκεκριμένο θέμα». Για να πάρει την απάντηση από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου ότι «ήταν σοβαρό λάθος αυτό και θα κοιτάξουμε να το λύσουμε, για να πάψει να υπάρχει αυτή η συμφωνία σε ισχύ». Τσακ μπαμ τα λύνει τα ζητήματα ο πρέσβης! Πόσο μάλλον που την Ουκρανία την παίζει στα δάχτυλα, μιας και διετέλεσε πρέσβης των ΗΠΑ στο Κίεβο, την περίοδο των γεγονότων στην πλατεία Μαϊντάν, όπου τα ακροδεξιά - φασιστικά στοιχεία «έλυναν και έδεναν», καταφέρνοντας με τη στήριξη των ΗΠΑ - ΕΕ να σχηματίσουν τελικά κυβέρνηση.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ο Αλέξης Κούγιας για τον πελάτη του, εκβιαστή καθηγητή του ΤΕΙ Σερρών:
"Ο κύριος καθηγητής είναι αριστούχος-πτυχιούχος των πανεπιστημίων Μακεδονίας, Νέας Ορλεάνης Γαλλίας και Περούτζια Ιταλίας και τις επόμενες ημέρες επρόκειτο να ανακηρυχθεί διδάκτωρ οικονομικών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ομιλεί άπταιστα τέσσερις ξένες γλώσσες, εκτός ελληνικών, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και έχει δημοσιεύσει άρθρα του και ανακοινώσεις σε είκοσι τουλάχιστον διεθνή οικονομικά περιοδικά και έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε τουλάχιστον είκοσι πανεπιστήμια του εξωτερικού".
Κι εγώ που νόμιζα πως ήταν κάνας απόφοιτος γυμνασίου από το Πέραμα! Καθώς, "όλα είναι θέμα παιδείας".
Έχω υπόψη μου πολλούς που πιστεύουν ότι οι σπουδές είναι που σε κάνουν άνθρωπο. Και φυσικά, θεωρούν πως άντρα του κάθε είδους εγκλήματος είναι οι εργατικές-λαϊκές συνοικίες. Γι' αυτό άλλωστε και ο Κούγιας παραθέτει τους τίτλους του καθηγητή. Με τόσες σπουδές εγκληματίας; Δεν γίνεται!
Σχολιο.-  "Ο κατηγορούμενος για κλοπή είναι άξιος σεβασμού και όχι καταδίκης, διότι είναι καλός οικογενειάρχης και υπηρέτησε την πατρίδα του ως στρατιώτης"... Το διδάσκουμε στο σχολείο, στην έκθεση και τη φιλοσοφία, ως άστοχο συλλογισμό και κακό επιχείρημα.
Σχολιο.-  Και δεν είπε και πως είναι γνώστης της αστρολογίας και ανεβάζει καθημερινά τις προβλέψεις των ζωδίων στον τοίχο του, ούτε πως ομιλεί μεν τις γλώσσες αλλά δεν τις γράφει και όταν τις γράφει η ορθογραφία του (στα ελληνικά και στα γαλλικά που είδα) είναι επιπέδου ΣΤ' Δημοτικού. Όλα μισά μας τα λέει ο κ Κούγιας
Σχολιο.- Εδώ ο Κουγιας εκβιάζει ευθέως τους φοιτητές κ φοιτήτριες που κινούνται ενάντια στο καθηγητή...ζητώντας να ανακληθεί το πτυχίο τους αφού λαδωσαν.
Δεν υπάρχει Ντροπη.
http://www.ipaideia.gr/paideia/kougias-gia-ton-kathigiti-tou-tei-serron-na-anaklithoun-ta-ptixia-oson-foititon-dorodokisan
σχολιο.- και 10 διδακτορικα να ειχε, δεν αιρει το γεγονος οτι ηταν στυγνος εκβιαστης για το χρημα, μη δισταζοντας ακομη και τον εκπορνευτη νεαρων φοιτητριων να κανει γι' αυτο.... θυμηθηκα την υποθεση του μακαριτη πρωην πρυτανη του παντειου αιμιλιου μεταξοπουλου, που πεθανε στις φυλακες, που στο κατω κατω δεν εκπορνευσε φοιτητριες, ουτε εκβιασε τις οικογενειες τους για να παρει χρηματικα ανταλλαγματα, αλλα ροκανισε πορους της εε για εκπαιδευτικα προγραμματα και επιστημονικη ερευνα επ' ωφελεια του ιδιου, μιας κλικας και του παντειου. αν τυχον δεν τα θυμαμαι ολα σωστα, ας με διορθωσει καποιος....



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Εντάξει! Για πέντε-δέκα αμερικάνικες βάσεις παραπάνω δεν χάθηκε ο κόσμος.
Αλλά να στρέφεται ο Καμμένος κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών;
Απαράδεκτο κατά τους συριζαίους! Ή είσαι σε όλα με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ή σταμάτα τις δηλώσεις.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ισραηλινοναζιστικο καθεστως
Νεα,ομορφη,ακροδεξια που υποστηριζει ανοιχτα την γενοκτονια,που θεωρει της παλαιστινιες μητερες ,φιδια που γεννανε φιδακια που θελουν αφανισμο,η Ισραηλινή υπουργος Δικαιοσύνης Αγιελέτ Σακέντ θα μπορουσε να ειναι η επομενη ισραηλινη πρωθυπουργος ..θα την χειροκροτουσαν και κατι ''φεμινιστες ''τυπου Ομπαμα και Μακρον
Μα ναι ,οι γυναικες οχι μονο ειναι ισες αλλα να κοιταξτε,μπορουν να ειναι τρισχειροτερα καθαρματα απο τους αντρες ..τι καλα



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Παλαιστινη
Μια γυναίκα δημοσιογράφος πυροβολήθηκε στο στήθος, ένας νοσοκόμος πυροβολήθηκε στο στήθος, και ένα 12 χρονο αγόρι πυροβολήθηκε στο στήθος - ακόμα και ένα άλογο - από το Ισραήλ. 3 νεκροί, 376 τραυματίες, 126 από αυτούς σοβαρά, μεταξύ των οποίων 10 γυναίκες και 30 παιδιά.
Ακούμε συνεχώς ότι το Ισραήλ είναι " άδικα ξεχώρισε." μπορεί κάποιος να ονομάσει μια άλλη χώρα που έχει πυροβολήσει περισσότερους από 5000 διαδηλωτές τους τελευταίους 6 μήνες;



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018
Ο Μπολσονάρο υπέρ της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ακόμα και για παιδιά!

Ο δεύτερος γύρος είναι η στιγμή να συγκριθούν προτάσεις σχετικά με θέματα σημαντικά για τη χώρα, όπως η εκπαίδευση. Ο Fernando Haddad (PT) ήταν υπουργός παιδείας στην κυβέρνηση Λούλα και δίνει κεντρική σημασία στο ζήτημα: Δημιούργησε το FUNDEB [1], το PROUNI [2], αύξησε τον αριθμό των παιδικών σταθμών, επέκτεινε και αναδιάρθρωσε το FIES [3], βοήθησε να φέρει τον προϋπολογισμό για την παιδεία στο 6% του ΑΕΠ (και προτείνει να τον οδηγήσει στο 10%). Μεταξύ των πολλών προτάσεών του για την κυβέρνηση είναι μια νέα μεταρρύθμιση της μέσης εκπαίδευσης και η επέκταση της ολοκληρωμένης εκπαίδευσης - όσο περισσότερα παιδιά και έφηβοι περνούν στο σχολείο, τόσο μεγαλύτερη (κοινωνική) ένταξη. Αντίθετα ο υποψήφιος του PSL...

Ο Jair Bolsonaro υπερασπίστηκε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση ακόμη και για μαθητές δημοτικού σχολείου. Για τον Bolsonaro, ο μαθητής θα μπορούσε να πάει στα σχολεία μόνο για να κάνει εξετάσεις και πρακτικές τάξεις, ανάλογα με την πειθαρχία. Ο υποψήφιος δήλωσε επίσης ότι αυτό το πρόγραμμα βοηθά να «κάνει πιο φτηνή» τη διδασκαλία. Σύμφωνα με τον Bolsonaro, θα ήταν για να αγωνιστούμε ενάντια στον «μαρξισμό» στα σχολεία. Ο Γερμανός φιλόσοφος και τα κείμενά του δεν εμφανίζονται καν στο δημοτικό σχολείο.
«Μίλησα πολύ για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Μου είπαν ότι βοηθάει στην καταπολέμηση του μαρξισμού. Μπορείτε να κάνετε εξ αποστάσεως μάθηση, βοηθήστε να την κάνετε φθηνότερη. Και αυτή τη μέρα ίσως είναι απαραίτητο» είπε ο υποψήφιος για την προεδρία, ερωτώμενος από τους δημοσιογράφους σχετικά με τις προτάσεις για την εκπαίδευση.

[1] Ταμείο για την Ανάπτυξη της Βασικής Εκπαίδευσης και Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Επαγγέλματος. Ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2006.
[2] Πρόγραμμα Πανεπιστήμιο για Όλους. Πρόγραμμα κρατικής επιχορήγησης σπουδών νέων σε ιδιωτικά πανεπιστήμια από το 2005.
[3] Πρόγραμμα δανείων σπουδών.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Η ρευματοκλοπή του Da Cappo είναι απατεωνιά, ενώ του City Plaza δικαιωματισμός;
Ωραία, καλά το πάτε.
Με κλεμμένο ρεύμα λέει τα κάνανε τα εσπρεσσάκια στο Da Cappo! Ααααλλη γεύση!



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Γιγαντιαίο γκράφιτι με τη μορφή του Τσε Γκεβάρα στη Νάπολη
Ενα τεραστίων διαστάσεων γκράφιτι που απεικονίζει τον θρυλικό κομμουνιστή επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα δημιούργησε ο ολλανδικής καταγωγής ναπολιτάνος Jorit Agoch. Η εντυπωσιακή τοιχογραφία, την οποία ο Agoch  ζωγράφισε σε δύο πλευρές δύο ξεχωριστών κτιρίων με τη μορφή του Τσε, βρίσκεται σε εργατική φτωχογειτονιά της Νάπολης.
Ο ιταλο-ολλανδός καλλιτέχνης ζωγράφισε το εν λόγω γκράφιτι μέσα σε 40 ημέρες κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, αλλάζοντας την όψη των γκρίζων πολυκατοικιών της περιοχής. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Agoch δημιουργεί εντυπωσιακές εικόνες μεταμορφώνοντας κυριολεκτικά κτίρια και τοποθεσίες.
Ένα αντίστοιχο έργο του στο Ισραήλ, που απεικόνιζε την παλαιστίνια αγωνίστρια Αχέντ Ταμίμι, πανω στο τοιχος του  αισχους των σιωναζι, τον οδήγησε για τρεις μέρες στη φυλακή. “Η ζωή μου έχει αξία μόνο εάν συμβάλει με κάποιον τρόπο στην πρόοδο της ανθρωπότητας”, σημειώνει ο ίδιος μιλώντας στο Telesur, προσθέτοντας πως τα έργα του αποτελούν μια ελάχιστη προσφορά στον αγώνα για την απελευθέρωση της ανθρωπότητας από τα δεσμά του ιμπεριαλισμού και της αποικιοκρατίας.
Γκραφιτι  με τον Ντιέγκο Μαραντόνα, άλλοτε ποδοσφαιριστής στην ομάδα της Νάπολι σε εργατικη  πολυκατοικια στη Ναπολι.




-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Η κόρη του αρχιΝαζί που εκτέλεσε τον δολοφόνο του Τσε Γκεβάρα

Βολιβιανή ζούγκλα, χωριό Λα Ιγκέρα, πρόποδες Άνδεων, ξημέρωμα 9ης Οκτωβρίου 1967
Ο συνταγματάρχης του βολιβιανού στρα¬τού Ρομπέρτο Κιντανίλια Περέιρα είχε κάθε λόγο να πετάει στα σύννεφα από χαρά. Ίσιωσε με τον δείκτη και τον αντίχειρά του το λεπτό, φροντισμένο μαύρο μουστάκι του και προέταξε το σαγόνι του, ώστε να μη φαίνεται το προ¬γούλι του. Στη συνέχεια πλησίασε τον λιγομίλητο άνδρα με τα πολιτικά ρούχα, τον οποίο φώναζε Φέλιξ Ροντρίγκες και που γνώριζε ότι ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της CIA. Με στόμ-φο του ανακοίνωσε: «Σενιόρ, μέσα στο σχολείο βρίσκεται αιχμάλωτος, έπειτα από καταδίωξη και μάχη με τις δυνάμεις μας, ο νούμερο ένα ε¬πικίνδυνος εχθρός των χωρών μας. Ακολουθή¬στε με, παρακαλώ
Οι δυο άνδρες πέρασαν από την πόρτα του σχολείου, το οποίο είχε μεταβληθεί σε φρού¬ριο. Φαντάροι με τα όπλα στο χέρι φυλούσαν σκοπιά και άλλοι είχαν ζώσει τον εξωτερικό χώρο και περιπολούσαν. Καταμεσής μιας αί-θουσας που είχε αδειάσει από τα θρανία και υπήρχε μόνο ο μαυροπίνακας και ένας Εσταυ¬ρωμένος στον τοίχο, καθόταν ήρεμος, σχεδόν χαμογελαστός ένας μαυρομάλλης άνδρας. Το αριστερό του πόδι τον πονούσε φριχτά και το αίμα από τη σφαίρα που τον είχε τραυματίσει, είχε καταβρέξει το σκούρο χακί, στρατιωτικό του παντελόνι. Η έκφρασή του όμως συνέχιζε να είναι γαλήνια.
Ο φαντάρος στην πόρτα της αίθουσας έκανε στην άκρη και ο Κιντανίλια μαζί με τον Ροντρί¬γκες μπήκαν μέσα. Οι υπόλοιποι στρατιώτες που βρίσκονταν στην αίθουσα εξαφανίστηκαν σε ελάχιστα δευτερόλεπτα αφήνοντας μόνους τους τρεις άνδρες. «Σενιόρ» είπε ο συνταγμα-τάρχης «σας παρουσιάζω τον αιχμάλωτο. Χάρη στην αμέριστη βοήθειά σας ο ταραξίας Ερνέστο Τσε Γκεβάρα βρίσκεται στα χέρια μας. Τον συλλάβαμε προχθές στην περιοχή της χαρά¬δρας του ξεροπόταμου Quebrada del Churo
Ο Ροντρίγκες δεν πίστευε στα μάτια του. Είχε μπροστά του τον άνδρα που είχε ξεφτιλίσει τις ΗΠΑ στην Κούβα λίγα χρόνια πριν. Είχε μπρο¬στά του τον γιατρό από την Αργεντινή που το ό¬νομά του και μόνο έκανε τους νέους σε όλο τον κόσμο να βράζει το αίμα τους και δημιουργού¬σε πρόβλημα σε ολόκληρη τη δυτική κοινωνία, και προπαντός στα συμφέροντα των ΗΠΑ. Είχε μπροστά του έναν επικίνδυνο άνδρα. «Εύγε, συνταγματάρχα» αρκέστηκε να πει ο Ροντρίγκες και βγήκε από την αίθουσα. Αμέσως, με ένα ε¬λικόπτερο που τον περίμενε με αναμμένες τις μηχανές στο προαύλιο του σχολείου, απογει¬ώθηκε για το Βαλεγκράντε για να ενημερώσει τους ανωτέρους του στις ΗΠΑ.
Ο Κιντανίλια ξαναμπήκε μέσα στο σχολείο. Πήγε στη γεμάτη από στρατιώτες αίθουσα και άρχισε να κοροϊδεύει τον Τσε: «Ήταν θέμα ω¬ρών να πέσεις στα χέρια μας. Είσαι ένα κατακά¬θι που του πρέπει ο θάνατος, σιχαμένε» πρό-λαβε να πει και, πριν κάποιος από τους φαντά¬ρους καταλάβει τι συμβαίνει, ο αιχμάλωτος, που δεν ήταν δεμένος, σηκώθηκε αστραπιαία από την καρέκλα και άστραψε ένα χαστούκι στον θρασύδειλο συνταγματάρχη. Ύστερα ξανακάθισε ήρεμα.
Ο Κιντανίλια βγήκε κατακόκκινος και ντρο¬πιασμένος από την αίθουσα. Πήγε στο γρα¬φείο του διευθυντή του σχολείου όπου είχε εγκαταστήσει το «αρχηγείο» του και ύστερα από μια σύντομη σύσκεψη με τους αξιωματι¬κούς Οβάλντο, Μιγκέλ Αγιορόα και Αντρές Σελντίσες, αποφάσισαν την εκτέλεση του αιχ¬μαλώτου. Ο συνταγματάρχης ενημέρωσε τον δικτάτορα της χώρας και προϊστάμενό του, στρατηγό Ρενέ Μπαριέντος, ο οποίος συμφώ¬νησε αμέσως και άναψε το «πράσινο φως».
«Φωνάξτε μου τον λοχία Μάριο Τεράν» πρόσταξε ο συνταγματάρχης στον φαντάρο έξω α¬πό το γραφείο του και σε λίγα λεπτά ένας άν¬δρας που η ανάσα του βρομούσε αλκοόλ προ¬σπαθούσε να σταθεί προσοχή μπροστά του. «Τεράν, η πατρίδα σού αναθέτει ένα ύψιστο κα¬θήκον. Θα την απαλλάξεις από έναν βρομιάρη κομμουνιστή που θέλει να σας πάρει τα σπίτια και να σας πετάξει στους δρόμους. Είναι στην αίθουσα του πρώτου ορόφου, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις» είπε ο συνταγματάρχης και ο Τεράν, σαν να βρισκόταν ξαφνικά σε πλήρη διαύγεια, χαιρέτισε και εξαφανίστηκε με σταθερό βήμα.
Ο συνταγματάρχης κάθισε αναπαυτικά στην καρέκλα του, άναψε ένα τσιγάρο και χαμογέ¬λασε. Από τον πρώτο όροφο ακούστηκε μια δυνατή φωνή: «Ήρθατε να με σκοτώσετε. Ρίξε, δειλέ, έναν άντρα θα σκοτώσεις». Μια ριπή α¬πό πολυβόλο έκανε τη φωνή να σωπάσει. Στη συνέχεια δυο μεμονωμένοι πυροβολισμοί. Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα είχε δολοφονηθεί με 9 σφαίρες. Γαζώθηκε από το στέρνο μέχρι την κοιλιά, ενώ δυο σφαίρες στον κρόταφο και τον αυχένα τον αποτελείωσαν. Το ρολόι στο γραφείο του διευθυντή έδειχνε μία ώρα μετά το μεσημέρι…

Βερολίνο, 28 Δεκεμβρίου 1939
Το κουδούνι του εντυπωσιακού σπιτιού στην οδό Σαρλοτμπούρκερ 17 χτύπησε αρκετές φο¬ρές. Το χιόνι και το τσουχτερό κρύο έξω έκαναν τον επισκέπτη να μην αντέχει να περιμένει για πολλή ώρα στον χιονιά. Το οίκημα φιλοξενούσε δυο εξέχοντα στελέχη του ναζιστικού κόμμα-τος. Την προσωπική σκηνοθέτιδα και φωτογρά¬φο του ίδιου του Αδόλφου Χίτλερ, την ‘Ελενα Μπέρτα Αμάλιε «Λένι» Ρίφενσταλ, και το δεξί της χέρι, τον κινηματογραφιστή Χανς Ερτλ.
Η πόρτα άνοιξε και ο λοχαγός με τη στολή των Υπηρεσιών Ασφαλείας (SD) των Ες-Ες μπή¬κε και τίναξε το χιόνι από το παλτό του. Μια παι¬δική φωνούλα από ένα κοριτσάκι τριών χρόνων που έτρεχε και κατέβαινε τα σκαλοπάτια της πολυτελούς κατοικίας, έκανε τον λοχαγό να α¬φήσει τα δώρα στο πάτωμα, να σκύψει και να πάρει στην αγκαλιά του το παιδάκι.
«Θείε Κλάους, ήρθες. Πόσο μου έλειψες, α¬γαπημένε μου θειούλη» του είπε και τον γέμισε φιλιά. «Βρε, κάθισε να σε δω, πόσο μεγάλωσες εσύ» είπε ο Γερμανός αξιωματικός. «’Εγινες ο¬λόκληρη γυναίκα από την τελευταία φορά που σε είδα στο Μόναχο. Πάρε αυτό, είναι για σένα» και στο χέρι του εμφανίσθηκε διά μαγείας μια παιδική κούκλα τυλιγμένη σε πολυτελές αμπαλάζ. «Πάμε επάνω, ο μπαμπάς και η μαμά σε περιμένουν. Το φαγητό έχει σερβιριστεί και πει¬νάω πολύ» είπε το κοριτσάκι με μια αθωότητα και τράβηξε τον άνδρα από το χέρι.
Εκείνο το βράδυ η μικρή Μόνικα Ερτλ, κόρη του Χανς και της Λένι, μόλις τελείωσε το φαγη¬τό της, παρακάλεσε τη μητέρα της να μην πάει αμέσως για ύπνο. Βολεύτηκε στα μπράτσα της πολυθρόνας όπου καθόταν ο «θείος Κλάους» και απολάμβανε το μπράντι του ενώ συζητούσε με τους γονείς της, δίπλα στο αναμμένο τζάκι. Το τι έλεγαν οι μεγάλοι, η μικρή Μόνικα δεν το καταλάβαινε και ούτε και την ένοιαζε. Άκουγε σποραδικά λέξεις όπως «φύρερ», «Γερμανία», «Πολωνία», «Εβραίοι», μέχρι που παραδόθηκε στην αγκαλιά του Μορφέα ευτυχισμένη…
Αργότερα η μητέρα της την πήγε στο κρεβάτι της και καθώς επέστρεφε στο σαλόνι ο Χανς και ο Κλάους γελούσαν: «Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στους στρατιώτες μας, Χανς. Και αυτό το ξέρουν και οι Άγγλοι και οι Γάλλοι και οι Ρώσοι. Σε λίγο καιρό θα πίνουμε τον καφέ μας κάτω α¬πό τον Πύργο του Άιφελ, αγαπητέ μου…».
Λίγους μήνες μετά, όταν ο πόλεμος είχε ξε¬σπάσει για τα καλά σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, ο «θείος Κλάους» τηλεγράφησε στην οικογένεια Ερτλ: «Αγαπημένοι μου φίλοι, πιστός στο όραμα του Φύρερ μας, ακολουθώ τα νικηφόρα στρατεύματά μας. Χανς, η υπόσχεση για τον καφέ κάτω από τον Πύργο του Άιφελ ισχύει ακόμη. Εξάλλου δεν βρίσκομαι μακριά από εκεί. Μετατέ¬θηκα στη Λυών. Με εκτίμηση, Κλάους Μπάρ¬μπι».

1η Απριλίου 1971, Γενικό Προξενείο Βολιβίας, οδός Αμ ΚαίεεΜαί ι, Αμβούργο
Ο γενικός πρόξενος της Βολιβίας στη Γερμα¬νία καθόταν στο μεγάλο γραφείο του και έπινε τον καφέ φίλτρου που μόλις του είχε φέρει η γραμματέας του. «Ηλίθιοι Γερμανοί, δεν ξέρουν να πίνουν καφέ» σκέφτηκε, έκανε μια γκριμάτσα αηδίας και έσκυψε στα χαρτιά του. Ήταν ευχαριστημένος από τη ζωή του. Είχε έναν καλό μισθό και μια εξαιρετική θέση με κύρος. Όμως κάτι του έτρωγε τα σωθικά. Ένας αόριστος φό¬βος για εκδίκηση από τα όσα είχε κάνει ως αξιω¬ματικός του στρατού στη χώρα του. Όχι, οι βασανισμοί και οι δολοφονίες που είχε διαπράξει δεν τον τρόμαζαν. Η εκδίκηση όμως από κάποιο θύμα του ή συγγενή θύματός του τού έσφιγγε το στομάχι.
Η πόρτα χτύπησε και η γραμματέας του τού ανακοίνωσε πως μια Γερμανίδα θέλει να τον δει για να ρυθμίσει τη βίζα της. Σκόπευε να επισκεφθεί τη Βολιβία. «Πες της να περάσει» είπε. Ό¬ταν την είδε, το σαγόνι του κρέμασε. Ίσιωσε με τον δείκτη και τον αντίχειρά του, το λεπτό, φρο-ντισμένο μαύρο μουστάκι του και προέταξε το σαγόνι του ώστε να μη φαίνεται το προγούλι του. «Καθίστε, σε τι μπορώ να σας εξυπηρετήσω;» τη ρώτησε, χωρίς να πάρει τα μάτια του α¬πό το λευκό πουκάμισο της γυναίκας, που είχε ανοίξει τα πάνω κουμπιά και διαγραφόταν ένα εντυπωσιακότατο μπούστο. Ήταν ξανθιά, με έ¬να υπέροχο πρόσωπο και ένα εκπληκτικό κορμί.
Ο πρόξενος ξεροκατάπιε, σήκωσε το δάχτυ¬λό του πριν η γυναίκα μιλήσει και από την ενδο¬συνεννόηση είπε στη γραμματέα του να φέρει άλλον έναν καφέ. «Λοιπόν, δεσποινίς…». «Ερτλ, Μόνικα Ερτλ» του απάντησε η γυναίκα και συ¬νέχισε: «Ενδιαφέρομαι να επισκεφτώ τη Βολιβία για ένα ντοκιμαντέρ. Ξέρετε, είχα μείνει εκεί με τον πατέρα μου μετά τον πόλεμο. Μεταναστεύ¬σαμε εκεί για κάποια χρόνια μέχρι να ηρεμήσει η κατάσταση. Δικαστήρια πολέμου, Αμερικάνοι, Ρώσοι, Αντιλαμβάνεστε».
«Πώς, πώς» είπε ο πρόξενος και από μέσα του αναρωτήθηκε ποιος να ήταν ο πατέρας της. «Λοι¬πόν, κυρία Ερτλ, μπορώ να σας εξυπηρετήσω ε¬γώ για το θέμα της βίζας. Ορίστε η κάρτα μου. Έχει και το προσωπικό μου τηλέφωνο επάνω εάν τυχόν θελήσετε να πάμε για κανέναν καφέ και να με ξεναγήσετε στο Αμβούργο, που ακόμη το α-νακαλύπτω».
Η γυναίκα πήρε την κάρτα και διάβασε: Ρομπέρτο Κιντανίλια Περέιρα, γενικός πρόξενος Βολιβίας. Επιτέλους, τον είχε εντοπίσει. Μπρο¬στά της είχε τον δολοφόνο του άνδρα που θαύ¬μαζε και λάτρεψε περισσότερο από κάθε τι στη ζωή της. Εξάλλου τον είχε δει σε τόσες φωτογρα¬φίες επάνω από το νεκροκρέβατο, δίπλα στον νε¬κρό Τσε, να φουσκώνει σαν φασιανός για το «αν¬δραγάθημά» του. Ήταν ο άνθρωπος που έκοψε τα δυο χέρια του γιατρού από την Αργεντινή και τα φύλαξε σε φορμόλη. Ναι, αυτός ήταν.
Από το μυαλό της πέρασε με ταχύτητα η Βο¬λιβία. Τότε που έφυγε για εκεί από τη Γερμανία με τον πατέρα της, τότε που έμαθε για τον Τσε, τότε που η ζωή της άλλαξε και τα παράτησε όλα και βγήκε στο βουνό με το ψευδώνυμο «Ίμιλα η Ινδιάνα». Ευαίσθητη και ανήσυχη, υπέφερε για όλα όσα η οικογένειά της αδιαφορούσε: τις κοινωνικές ανισότητες, την αδικία, τους φτωχούς αγρότες και εργάτες, τους καταπιεσμένους Ινδι¬άνους. Έγινε αντάρτισσα, πέρασε στην παρανο¬μία και έβαλε έναν στόχο στη ζωή της. Να βρει τον δολοφόνο του Τσε.
Με σταθερό χέρι έβγαλε από την τσάντα της ένα μικρό θηρίο. Ένα colt cobra 38 special, που είχε προμηθευτεί από τη Ζυρίχη, από τον ακτιβιστή εκδότη Τζιάκομο Φελτρινέλι. Σημάδεψε τον πρόξενο, ο οποίος είχε χάσει το χρώμα του και έτρεμε. Το προγούλι του κουνιόταν ακανό-νιστα. «Vitoria o muerte, σενιόρ» του είπε και τον πυροβόλησε τρεις φορές.
Στο στήθος του πρώην συνταγματάρχη σχηματίστηκε ένα V α¬πό τρεις μαύρες τρύπες που είχαν αρχίσει ήδη να ματώνουν. Η Μόνικα πήγε επάνω από το ά¬ψυχο κορμί, έβγαλε την ξανθιά περούκα της και την άφησε στο γραφείο. «Φασίστα» μονολόγη¬σε και εξαφανίστηκε.

Λα Παζ διοικητική πρωτεύουσα Βολιβίας, Νοέμβριος 1973
«Είσαι τρελή; Κυκλοφορείς έτσι έξω σαν να μη συμβαίνει τίποτε; Θα σε συλλάβουν πριν το καταλάβεις. Είσαι η νούμερο ένα επικηρυγμένη γυναίκα στη χώρα. 20.000 δολάρια δίνουν έστω για μια πληροφορία για το άτομό σου κι εσύ κυκλοφορείς έτσι και μου χτυπάς την πόρ¬τα; Πέρασε μέσα». Ο Γάλλος Ρεζίς Ντεμπρέ, προσωπικός φίλος του Τσε, μόνιμος κάτοικος Βολιβίας, άνοιξε γρήγορα την πόρτα και, μόλις η γυναίκα πέρασε, κοίταξε δεξιά – αριστερά να βεβαιωθεί ότι δεν τους είχε δει κάποιο μάτι, την έκλεισε και κλείδωσε.
Ο Ρεζίς αγκάλιασε τρυφερά τη Μόνικα. Είχαν χαθεί για χρόνια. Εκείνη ήταν πλέον καταζητού¬μενη για τη δολοφονία του Ρομπέρτο Κιντανίλια Περέιρα, εκείνος ένας Γάλλος διανοούμενος που βοηθούσε τους Ινδιάνους.
Ύστερα από ώρα και αφού αντάλλαξαν τα νέα τους, ο Ρεζίς σοβάρεψε: «Μόνικα… Βρίσκε¬ται εδώ». Η γυναίκα τον κοίταξε αιφνιδιασμένη: «Ποιος είναι εδώ;». Ο Ρεζίς, χωρίς περιστροφές, απάντησε: «Ο άνθρωπος που ψάχνει χρόνια τώ¬ρα ολόκληρη η Γαλλία. Ο χασάπης της Λυών. Ο Κλάους Μπάρμπι. Είναι σύμβουλος των μυ¬στικών υπηρεσιών της Βολιβίας με το όνομα Κλάους Άλτμαν. Αντιλαμβάνεσαι τι σημαίνει αυτό;». Η γυναίκα πάγωσε. Το μυαλό της γύρισε πολλά χρόνια πίσω, στο μεγάλο σπίτι με το τζάκι στο Βερολίνο λίγο πριν από τον πόλεμο, όταν ή¬ταν μικρό κοριτσάκι. «Ο θείος Κλάους» ψέλλισε «ο φίλος του μπαμπά…».
Ο Ρεζίς και η Μόνικα τους επόμενους μήνες παρακολουθούσαν μέρα – νύχτα τον «χασάπη της Λυών». Ήθελαν να τον απαγάγουν στα πρό¬τυπα του Άιχμαν και να τον στείλουν στη Γαλλία να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου. Δεν τα κατάφεραν. Κάποιος από την ομάδα τούς πρόδωσε. Ο Κλάους Μπάρμπι είχε παντού ανθρώπους. Στις 12 Μαΐου του 1973 οι μυστικές υπηρεσίες και ειδικές δυνάμεις του στρατού, υπό την καθο¬δήγηση του «θείου Κλάους», της έστησαν ενέδρα και την εκτέλεσαν εν ψυχρώ. Ήταν 36 ετών.

Η κατάρα
Μια κατάρα θανάτου «κυνήγησε» τους υπό¬λοιπους δολοφόνους του Τσε Γκεβάρα:
♦Ο δικτάτορας της Βολιβίας, στρατηγός Ρενέ Μπαριέντος, κάηκε ζωντανός μέσα στο ελικό¬πτερό του, το οποίο κατέπεσε στις 29 Απριλίου του 1969, κοντά στον οικισμό της Άρκε.
♦Ο Μιγκέλ Αγιορόα, μία μέρα μετά την τρίτη επέτειο του θανάτου του Τσε, σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα.
♦Ο Φέλιξ Ροντρίγκες, ο επικεφαλής του κλι¬μακίου της CIA, μόλις επέστρεψε στις ΗΠΑ, άρ¬χισε να υποφέρει από κρίσεις άσθματος, που τον ταλαιπωρούν μέχρι σήμερα στα βαθιά γερά¬ματά του. Κανείς γιατρός δεν μπόρεσε ποτέ να εντοπίσει την αιτία.
♦Ο Κλάους Μπάρμπι εκδόθηκε το 1983 στη Γαλλία. Δικάστηκε τέσσερα χρόνια αργότερα στη Λυών. Ο «θείος Κλάους» αντιμετώπισε συ¬νολικά 41 κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Καταδικάστηκε σε ισόβια κά¬θειρξη. Πέθανε φυλακισμένος στις 25 Σεπτεμ-βρίου 1991 από λευχαιμία.
♦Ο λοχίας Μάριο Τεράν παραιτήθηκε από τον στρατό λίγους μήνες μετά την εκτέλεση του Τσε. Ύστερα από λίγο καιρό ο κόσμος τον έβλε¬πε να περιφέρεται ρακένδυτος και αλκοολικός στους δρόμους της Κοτσαμπάμπα, του τόπου καταγωγής του. Νοσηλεύτηκε πολλές φορές σε ψυχιατρείο. Τα βράδια ξυπνούσε κάθιδρος, έκλαιγε και φώναζε το όνομα του ανθρώπου που εκτέλεσε. Το 2006, σχεδόν τυφλός από καταρ¬ράκτη και πάμπτωχος, αφέθηκε στα χέρια Κου¬βανών εθελοντών γιατρών που τον εγχείρησαν και ξαναβρήκε την όρασή του…

Επίλογος
Το νεκρό κορμί της Μόνικα Ερτλ φωτογραφήθηκε από τους εκτελεστές της διάτρητο α¬πό σφαίρες. Αργότερα το πέταξαν άταφο κάπου στη ζούγκλα. Σήμερα στο γερμανικό κοιμητή¬ριο της Λα Παζ μπορεί κάποιος να διαβάσει το όνομά της σε μια ταφόπλακα. Το μνήμα της εί¬ναι άδειο.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Χαντάντ εναντίον bolsonaro στις 28/10 στο δευτερο γύρο
Σε  όλα τα παρακατω, ο Χανταντ είναι υπερ, ενώ ο Μπολσονάρο εναντίον.
 - Εργατικά δικαιώματα
- 13ος μισθός
- Άδεια μητρότητας
- Οικογενειακό επίδομα
- Ανάκληση νόμου που παγώνει δαπάνες εκπαίδευσης, υγείας και ασφάλισης
- Βοήθεια στα κρατικά πανεπιστήμια
- Επίδομα για υγεία και εκπαίδευση
- Δικαιώματα στις νοικοκυρές
- Ταμείο καταπολέμησης της φτώχειας
- Αύξηση των φόρων για τις τράπεζες και τους πολύ πλούσιους




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Στρατούλης, Λεουτσάκος, Μαυρόπουλος στη ΓΑΔΑ ως μάρτυρες υπεράσπισης του Α. Μαυρομμάτη που κατηγορειται μαζι με τον Λαφαζανη.

11/10/2018
Οι κατηγορίες κατά του Α. Μαυρομμάτη είναι παντελώς αβάσιμες, αστήριχτες και στημένες. Η δίωξη είναι πολιτική.

Οι Λεουτσάκος Στάθης, Μαυρόπουλος Τάσος και Στρατούλης Δημήτρης, στελέχη της ΛΑΕ, που κλήθηκαν σήμερα στο «Τμήμα προστασίας του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος» της Διεύθυνσης Ασφαλείας να καταθέσουν ως μάρτυρες υπεράσπισης του Αντώνη Μαυρομμάτη που μαζί με τον Παν. Λαφαζάνη και άλλους αγωνιστές κατηγορείται για τη συμμετοχή του στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών, έκαναν την εξής κοινή δήλωση.
Κοινή Δήλωση
«Οι κατηγορίες κατά του Αντώνη Μαυρομμάτη είναι παντελώς αβάσιμες, αστήριχτες, προσχηματικές και μεθοδευμένες. Ως αυτόπτες μάρτυρες θεωρούμε, ότι δεν έχει τελέσει κανένα αδίκημα, αλλά άσκησε το κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα της χώρας μας δημοκρατικό δικαίωμά του να συμμετέχει σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας και περιουσίας.
Οι συγκεκριμένες μάλιστα κινητοποιήσεις, στις οποίες αναφέρεται η δικογραφία, αντιμετωπίστηκαν με απρόκλητη αστυνομική καταστολή και χημικά, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό και τη διαμετακομιδή σε νοσοκομεία πολλών διαδηλωτών.
Ο Αντώνης Μαυρομμάτης καλείται ουσιαστικά να απολογηθεί για την πολιτική και κοινωνική του δράση. Επομένως η δίωξή του είναι πολιτική και γίνεται από Υπηρεσία της Κρατικής Ασφαλείας, με εντολή της κυβέρνησης, όπως έγινε και με τον Γραμματέα της ΛΑΕ Παναγιώτη Λαφαζάνη και άλλους αγωνιστές, για εκφοβισμό του ίδιου και του κινήματος κατά των πλειστηριασμών και για να ανακοπεί η ανοδική πορεία της ΛΑΕ, που συμμετέχει ενεργά σε αυτό το κίνημα, και της οποίας είναι μέλος.
Στον Αντώνη Μαυρομμάτη, αντί να ασκούνται διώξεις πολιτικής σκοπιμότητας, θα έπρεπε να του απονεμηθεί δημόσιος έπαινος, γιατί χωρίς καμία προσωπική ιδιοτέλεια και ιδιαίτερο προσωπικό συμφέρον συμμετέχει στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών και αγωνίζεται για να σώσει από την αρπακτική βουλιμία των τραπεζών, του κράτους και κερδοσκοπικών funds πρώτες κατοικίες και μικρές περιουσίες υπερχρεωμένων, λόγω φτωχοποίησης τους από τα μνημόνια της λιτότητας, λαϊκών νοικοκυριών.
Υπογραμμίζουμε για άλλη μία φορά ότι δεν αναγνωρίζουμε τη λειτουργία και το ρόλο του εμφυλιακού τύπου «τμήματος προστασίας του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος» της Κρατικής Ασφαλείας και ζητάμε την άμεση κατάργηση του.
Η εμπλοκή αυτού του τμήματος της κρατικής Ασφάλειας στη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς και οι αντισυνταγματικές πρακτικές του (παρακολουθήσεις, βιντεοσκοπήσεις διαδηλώσεων κλπ), είναι μια επικίνδυνη στροφή για τη δημοκρατία, βάζοντας ευθέως σε αμφισβήτηση, κατακτημένα με αγώνες δικαιώματα και ελευθερίες.
Δεν φοβόμαστε δεν τρομοκρατούμαστε. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη, κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα και νερό.
Αθήνα 11/10/2018
Λεουτσάκος Στάθης, συντονιστής Π.Γ ΛΑ.Ε, πρώην βουλευτής,
Μαυρόπουλος Τάσος, μέλος Π.Σ ΛΑ.Ε, πρώην ΓΓ Υπ. Προστασίας του Πολίτη,
Στρατούλης Δημήτρης, μέλος Π.Γ ΛΑ.Ε, πρώην Υπουργός»



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΦΥΓΑΝ ΠΟΤΕ??ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΣΙΠΡΙΣΤΑΝ ΣΥΡΙΖΙΣΤΑΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



«ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ»
Nein Βερολίνου σε πολεμικές αποζημιώσεις -Το θέμα έχει ρυθμιστεί οριστικά

Κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής την περίοδο 1941-4 μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού εξοντώθηκε, μόνο τον πρώτο χειμώνα της Κατοχής πέθαναν από την πείνα 300.000 άνθρωποι, 69.500 Εβραίοι της Ελλάδας μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως, 90 πόλεις και χωριά ισοπεδώθηκαν και οι κάτοικοί τους εκτελέστηκαν, οι υποδομές της χώρας καταστράφηκαν τελείως, η κοινωνική συνοχή διερράγη, ο υπερπληθωρισμός εκμηδένισε τα εισοδήματα, γενιές ολόκληρες μεγάλωσαν μέσα στην πείνα, ο πόλεμος άφησε ανεπούλωτα ψυχικά τραύματα. Οι Γερμανοί έφυγαν αφήνοντας πίσω τους μία χώρα κατεστραμμένη υλικά και ψυχικά. Αυτό το θέμα κυρία Μέρκελ δεν έχει λήξει και ούτε θα λήξει, θα αποτελεί ανεξίτηλο στίγμα και μελανή σελίδα στην ιστορία του "πολιτισμένου" και "ανεπτυγμένου" κράτους σας, που προκάλεσε δύο παγκοσμίους πολέμους. Η άρνηση αποζημίωσης επιβεβαιώνει και επικαιροποιεί την ενοχή σας.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Κάθε προσπάθεια αλλοίωσης των γεγονότων της δολοφονίας του Ζακ , κάθε προσπάθεια εμφύτευσης πλαστών ή παραποιημένων στοιχείων, κάθε προσπάθεια απόκρυψης ή παρερμηνείας ντοκουμέντων είναι συγκάλυψη ενός εγκλήματος.
Είναι βαρύ ποινικό έγκλημα όλα τα παραπάνω. Είναι δυο φορές βαρύ ποινικό έγκλημα αν αυτός που το κάνει είναι η ίδια η αστυνομία .
Και η φυσική και η πολιτική ηγεσία της αστυνομίας γνωρίζουν ξεκάθαρα πλέον ότι η αστυνομία διαπράττει συγκάλυψη ενός φόνου στον οποίο εμπλέκονται πλην των δύο νοικοκυραίων και οι ίδιοι οι αστυνομικοί .
Στο υπουργείο είναι Τρίτη απόγευμα και όλα βαίνουν καλώς .



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Σαν σήμερα 7/10 έγινε η πρώτη και μοναδική εξέγερση στα στρατόπεδα συγκεντρώσεις των Γερμανών του λαού απόπατος της Ευρώπης ....
Την εξέγερση την έκαναν οι Έλληνες Εβραίοι ...
Οι Έλληνες έκαναν την μεγαλύτερη αντίσταση εναντίον των Γερμανών του λαού απόπατο των ανθρώπων ...
Στις 7 Οκτωβρίου 1944 οι κρατούμενοι του Ειδικού Αποσπάσματος (Sonderkommando, Εβραίοι κρατούμενοι που δούλευαν τα κρεματόρια και κρατούνταν χωρισμένοι από τους υπόλοιπους) επαναστάτησαν στο Αουσβιτς. Γυναίκες κρατούμενες κατάφεραν να μεταφέρουν κρυφά εκρηκτική ύλη από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις στο στρατόπεδο, με την οποία ανατίναξαν ένα μέρος του Κρεματορίου 4. Στη συνέχεια οι φυλακισμένοι επιχείρησαν μαζική διαφυγή, αλλά οι 250 δραπέτες τελικά συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν.
https://www.militaire.gr/evraioi-ellines-aoysvits/



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Σαν σήμερα το 9/10/1944 η Αθήνα βομβαρδίζεται ανηλεώς από τους Γερμανούς, τρεις μέρες πριν εγκαταλείψουν την πόλη.




-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Στη μήτρα μιας μητέρας βρίσκονται δύο μωρά. Το ένα ρωτά το άλλο: «Πιστεύεις στη ζωή μετά τον τοκετό;» κι εκείνο απάντησε, «Γιατί ρωτάς; Φυσικά. Κάτι θα υπάρχει μετά τον τοκετό. Μπορεί να είμαστε εδώ για να προετοιμαστούμε, για αυτό τι θα ακολουθήσει αργότερα.»
«Ανοησίες», είπε το πρώτο. «Δεν υπάρχει ζωή μετά τον τοκετό. Τι είδους ζωή θα ήταν αυτή»;
Το δεύτερο είπε, «Δεν ξέρω, αλλά θα υπάρχει περισσότερο φως από ό, τι εδώ. Ίσως να περπατάμε με τα πόδια μας και να τρώμε με το στόμα. Ίσως να έχουμε περισσότερες αισθήσεις που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε τώρα».
Το πρώτο απάντησε: «Αυτό είναι παράλογο! Το περπάτημα είναι αδύνατο. Και να τρώμε με το στόμα; Γελοίο! Ο ομφάλιος λώρος μας δίνει την τροφή και όλα όσα χρειαζόμαστε. Αλλά ο ομφάλιος λώρος είναι πολύ κοντός. Οπότε, η ζωή μετά τον τοκετό, λογικά, αποκλείεται».
Το δεύτερο όμως επέμενε, «Λοιπόν, νομίζω ότι υπάρχει κάτι και ίσως είναι διαφορετικό από ό,τι είναι εδώ. Ίσως να μη μας χρειάζεται αυτό το φυσικό 'καλώδιο' πια».
Και το πρώτο απάντησε, «Ανοησίες. Και επιπλέον, αν υπάρχει ζωή, τότε γιατί ποτέ κανείς δεν έχει γυρίσει πίσω από εκεί; Ο τοκετός είναι το τέλος της ζωής, και μετά από τον τοκετό & δεν υπάρχει τίποτα, παρά μόνο σκοτάδι, σιωπή και λήθη. Δεν οδηγεί πουθενά».
«Λοιπόν, δεν ξέρω», λέει το δεύτερο, «αλλά σίγουρα θα συναντήσουμε τη μητέρα και αυτή θα μας φροντίσει».
Τότε το πρώτο μωρό απάντησε, «Μητέρα; Πιστεύεις στη μητέρα; Αυτό είναι γελοίο. Αν η μητέρα υπάρχει, τότε πού είναι τώρα»;
Το δεύτερο είπε: «Είναι παντού γύρω μας. Είμαστε περικυκλωμένοι από αυτήν. Είμαστε μέρος της. Είναι μέσα της που ζούμε. Χωρίς αυτήν, αυτός ο κόσμος μας δεν θα μπορούσε καν να υπάρχει».
Τότε είπε το πρώτο, «Λοιπόν, εγώ δεν την βλέπω, έτσι είναι λογικό ότι δεν υπάρχει».
Και τότε το δεύτερο μωρό απάντησε, «Μερικές φορές, όταν κάνεις ησυχία και επικεντρωθείς και ακούσεις πραγματικά, μπορείς να αντιληφθείς την παρουσία της, και μπορείς να ακούσεις την αγαπημένη της φωνή, να σε καλεί από ψηλά».
(Πoλύ επιτυχημένη αλληγορία..!!)



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Μαζικές διαδηλώσεις φοιτητών στην Κολομβία
 Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018, 08:49
Εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν στις μεγαλύτερες πόλεις της Κολομβίας την Τετάρτη, με κεντρικό αίτημα να διατεθούν περισσότεροι πόροι για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.
Οι διοργανωτές της κινητοποίησης εκτίμησαν ότι ο συνολικός αριθμός των φοιτητών που συμμετείχαν στην κινητοποίηση έφθασε τους 450.000, σύμφωνα με το ραδιοφωνικό δίκτυο Caracol και άλλα ΜΜΕ.
Φοιτητές και εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός της ανώτατης εκπαίδευσης στη λατινοαμερικανική χώρα παραμένει στάσιμος εδώ και δεκαετίες, υποβαθμίζοντας τη λειτουργία και τις υποδομές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Ζητούν η κυβέρνηση να αυξήσει τον προϋπολογισμό για την τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά 4,5 τρισεκατομμύρια πέσος (1,4 δισ. δολάρια).
Οι διαδηλώσεις ήταν οι πρώτες τόσο μεγάλης έκτασης με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπος ο δεξιός νέος πρόεδρος της χώρας Ιβάν Ντούκε, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του την 7η Αυγούστου.
Ο Ντούκε διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του καταβάλλει προσπάθειες για την αύξηση του προϋπολογισμού για την παιδεία, αλλά επεσήμανε πως δεν υπάρχουν πόροι ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των φοιτητών και των εκπαιδευτικών που διαδήλωσαν χθες.
Τις διαδηλώσεις θα ακολουθήσει αποχή των φοιτητών και μια σειρά άλλων κινητοποιήσεων, που αναμένεται να διαρκέσουν έως τουλάχιστον την 21η Οκτωβρίου.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Spiegel: Η Γερμανία σκοπεύει να συνεχίσει να πουλάει όπλα σε χώρες που εμπλέκονται στον πόλεμο της Υεμένης
 Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018, 03:26
Η κυβέρνηση της Γερμανίας εννοεί να συνεχίσει να εξάγει όπλα στη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες που έχουν εμπλακεί στον πόλεμο στην Υεμένη, παρά τις εντάσεις στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο για το ζήτημα, αποκάλυψε το γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό «Der Spiegel» στην ηλεκτρονική του έκδοση την Τετάρτη.
Δεν θα επιβληθεί εμπάργκο όπλων στις χώρες που συμμετέχουν στον πόλεμο στην Υεμένη, κατά τις πληροφορίες που δημοσίευσε το Σπίγκελ στον ιστότοπό του.
Το περιοδικό επικαλείται κυρίως μια επιστολή για το ζήτημα που απηύθυνε το υπουργείο Οικονομίας σε ένα μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), τον Τόμας Χίτσλερ.
Η είδηση καταγράφεται την ώρα που η Σαουδική Αραβία δέχεται πιέσεις να δώσει εξηγήσεις για την τύχη ενός αντιπολιτευομενου Σαουδάραβα δημοσιογράφου που εξαφανίστηκε στις αρχές Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη, μετά την αποκάλυψη στοιχείων που υποδεικνύουν πως απήχθη ή δολοφονήθηκε στο προξενειο της Σαουδικης Αραβιας στην Κωνσταντινουπολη από 15 πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών του βασιλείου της Σαουδικης Αραβιας οι οποιοι φυγανε μετα την δολοφονια. Οι Τουρκοι λενε ότι τον τεμαχισανε μεσα στο προξενειο, γιατι τιν ειδαν από τις καμερες να μπαινει, αλλα δε τον ειδαν να βγαινει. Ο αντιπολιτευομενος σαουδαραβαςδημοσιογραφος δουλευε στους  New York Times.
Ένας από τους όρους της συμφωνίας για τη συγκρότηση του κυβερνητικού συνασπισμού ανάμεσα στη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και το SPD προέβλεπε ότι δεν θα γίνονταν παραδόσεις όπλων στις αντιμαχόμενες πλευρές στον πόλεμο της Υεμένης, περιλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας. «Δεν θα εγκρίνουμε άδειες εξαγωγής (όπλων) προς τις χώρες οι οποίες εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο στην Υεμένη», ανέφερε η συμφωνία που υπεγράφη τον Μάρτιο.
Ωστόσο η κυβέρνηση της Γερμανίας πλέον σκοπεύει — σύμφωνα με την επιστολή που έλαβε το στέλεχος του SPD — να «συνεχίσουν να λαμβάνονται κατά περίπτωση οι αποφάσεις για τις άδειες εξαγωγής» όπλων, ανάλογα με το είδος τους.