Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Σαββατο 13 Οκτωβριου 2018


13 Οκτωβρη 1944, η μεγάλη μάχη της Ηλεκτρικής στον Πειραιά κι ο ΕΛΑΣ ουσιαστικά σώζει την πρωτεύουσα. Λοχαγός του εφεδρικού ΕΛΑΣ ο Ν. Γοδας, λοχίας ο Αντρέας Μουράτης...ο θρυλικός " Μισούρι" αρχηγός του Ολυμπιακού και της Εθνικής ομάδας.
Το ελληνικό κράτος θα τον ανταμείψει... Στη Μακρόνησο! Αργότερα θα εκδιωχθεί και από την Εθνική.
Οικοδόμος η δουλειά του, αρνήθηκε διάφορους " διορισμούς", όλη η ζωή του το Καραϊσκάκη, στα " σκαλοπάτια και στα τσιμέντα".


1944: Η νικηφόρα μάχη του ΕΛΑΣ στην «Ηλεκτρική»
Το πρωί της 13ης Οκτώβρη 1944 ο λαός της πρωτεύουσας συνέχιζε το πανηγύρι για την απελευθέρωση από τους Γερμανούς. Ομως, την ίδια ώρα στον Πειραιά ο ΕΛΑΣ έδινε μάχες για τη σωτηρία των λιμενικών εγκαταστάσεων, της Ηλεκτρικής Εταιρίας (ΠΑΟΥΕΡ) και όλων των εργοστασίων. Αν καταστρεφόταν το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής, το μόνο που παρήγαγε ηλεκτρική ενέργεια, η Αθήνα και ο Πειραιάς για πολλούς μήνες θα βυθίζονταν στο σκοτάδι. Για μεγάλο διάστημα δε θα δούλευαν τα εργοστάσια και θα υπολειτουργούσε το λιμάνι, ενώ δε θα λειτουργούσαν ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, ούτε και τα τραμ που εκτελούσαν τη γραμμή Αθήνας - Πειραιά.
Κατά τη διάρκεια της Κατοχής οι Γερμανοί είχαν εγκαταστήσει φρουρές και επιπλέον τα είχαν παγιδεύσει με εκρηκτικές ύλες καθώς και τα κυριότερα κτίρια του Πειραιά με τρόπο ώστε με το πάτημα ενός κουμπιού να ανατινάζονταν όλα, με ανυπολόγιστες ζημιές και θύματα. Τα καλώδια ξεκινούσαν από ένα οχυρό των κατακτητών στην οδό Οδυσσέως. Ομως ειδικές δυνάμεις του ΕΛΑΣ κατάφεραν να αποκόψουν τα καλώδια στην οδό 2ας Μεραρχίας και σε άλλα σημεία.
Ο ΕΛΑΣ Πειραιά απαρτιζόταν από το 6ο Σύνταγμα που είχε τέσσερα τάγματα: 1ο, 2ο, 3ο και 4ο. Καπετάνιος ήταν ο Νίκανδρος Κεπέσης και στρατιωτικός διοικητής ο ταγματάρχης Σωτ. Κυβέλος. Την υπεράσπιση του εργοστασίου ανέλαβε το πρώτο τάγμα του Πειραιά με τους τέσσερις λόχους του. Στις 12 Οκτώβρη του 1944 ολόκληρο το τάγμα είναι επιφυλακή. Οι τέσσερις λόχοι έχουν πάρει θέσεις μάχης γύρω και μέσα στο εργοστάσιο. Τα χαράματα στις 13 του Οκτώβρη οι Γερμανοί ανατίναξαν τις εγκαταστάσεις της ΣΕΛΛ και πήραν το δρόμο για το ηλεκτρικό εργοστάσιο. Μόλις έφτασαν κοντά, κατέβηκαν από τα φορτηγά και πλησίασαν το μαντρότοιχο και την είσοδο του εργοστασίου. Εκείνη τη στιγμή δέχτηκαν πυρά μέσα από το εργοστάσιο και στη συνέχεια από τα γύρω σημεία. Η μάχη ήταν σκληρή και κράτησε περίπου δυόμισι ώρες. Η έκβασή της ήταν νικηφόρα για τα τμήματα του ΕΛΑΣ. Ο φόρος αίματος των πατριωτών ήταν βαρύς. Εντεκα παλικάρια του ΕΛΑΣ άφησαν την τελευταία τους πνοή στη μάχη. Οι Γερμανοί έχασαν εννιά στρατιώτες και άλλοι 45 παραδόθηκαν. Οι 11 ΕΛΑΣίτες που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη ήταν οι: Ν. Γεωργιάδης, Γ. Γκιόρδας, Ι. Ηλιόπουλος, Δ. Καλαποθάκος, Δ. Κούνουπας, Π. Κοσμίδης, Δ. Μαργαρώνης, Π. Μαυρομάτης, Γ. Μεγκίσογλου, Π. Συρίγος, Α. Ταροσιάδης.


«Εφυγε» ο σ. Νίκανδρος Κεπέσης
Η πολιτική του κηδεία γίνεται σήμερα, Πέμπτη 4 Ιούνη 2009, ώρα 11 το πρωί, στο Νεκροταφείο Ζωγράφου
 Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ
«Εφυγε» από τη ζωή, πλήρης ημερών σε ηλικία 95 χρόνων, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Νίκανδρος Κεπέσης, ο καπετάνιος του ΕΛΑΣ στην ηρωική μάχη της Ηλεκτρικής που έσωσε τον Πειραιά από την καταστροφή που είχαν σχεδιάσει οι Γερμανοί κατακτητές πριν από την αποχώρησή τους. Η πολιτική κηδεία του Νίκανδρου Κεπέση γίνεται σήμερα, Πέμπτη 4 Ιούνη 2009, ώρα 11 το πρωί, από το Νεκροταφείο Ζωγράφου.
Ο Νίκανδρος Κεπέσης, αγωνιστής της ΕΑΜικής Αντίστασης, καπετάνιος του 6ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ Πειραιά, πήρε μέρος σε πολλές μάχες κατά των ναζί κατακτητών, με γνωστότερη τη Μάχη της Ηλεκτρικής ενάντια στα στρατεύματα κατοχής, το 1944. Μετά την απελευθέρωση, ο Νίκανδρος Κεπέσης, όπως όλοι οι αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης, ανταμείφθηκε με πολυετείς φυλακίσεις και εξορίες - συνολικά έμεινε στη φυλακή 22 χρόνια - καταδικασμένος σε ισόβια από τα δικαστήρια σκοπιμότητας του μεταβαρκιζιανού καθεστώτος.
Ο Νίκανδρος Κεπέσης εκλέχτηκε, αρχικά, αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και, στη συνέχεια, μέλος της, από το 1950 έως το 1987. Επίσης, εκλέχτηκε βουλευτής του ΚΚΕ στον Πειραιά την περίοδο 1978-1981. Εγραψε πολλά βιβλία, ιστορικά - αντιστασιακά κλπ., μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της οποίας εκλέχτηκε επίτιμος πρόεδρος.
Υπήρξε ο πρώτος εκδότης του «Ριζοσπάστη» στην πρώτη περίοδο της νόμιμης επανέκδοσής του (από την 25η Σεπτέμβρη 1974 έως το 1978), μετά από 27 χρόνια βαθιάς παρανομίας.
Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ
Με ανακοίνωσή της, η ΚΕ του ΚΚΕ, για το θάνατο του Νίκανδρου Κεπέση, αναφέρει:
«Εφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών ο αγωνιστής της ΕΑΜικής Αντίστασης Νίκανδρος Κεπέσης.
Ο Νίκανδρος Κεπέσης, γεννημένος το 1914 στο Λισίβι της Μ. Ασίας, ήρθε προσφυγόπουλο στον Πειραιά. Εβγαλε το Γυμνάσιο το 1931. Δουλεύοντας στην Εταιρεία Λιπασμάτων γράφτηκε στη Νομική Σχολή Αθηνών. Από μαθητής το 1930 έγινε μέλος της ΟΚΝΕ. Το 1936 έγινε μέλος του ΚΚΕ.
Πήρε μέρος στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940 -1941, με το βαθμό του έφεδρου ανθ/γού. Αναδείχτηκε σε καπετάνιο του 6ου Ανεξάρτητου Συντάγματος ΕΛΑΣ Πειραιά, που έδωσε νικηφόρες μάχες ενάντια στους ναζί κατακτητές, με πιο σημαντική τη μάχη της Ηλεκτρικής.
Μετά την απελευθέρωση συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά. Εμεινε στις φυλακές και στις εξορίες από το 1946 μέχρι τα τέλη του 1963. Στη στρατιωτική δικτατορία της 21ης Απριλίου, πιάστηκε και έμεινε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης πολιτικών κρατουμένων 56 μήνες.
Στη Γ' Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ, το 1950, όντας φυλακή, εκλέχτηκε αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Στην ΚΕ εκλεγόταν μέχρι το 12ο Συνέδριο (1987). Υπήρξε βουλευτής του ΚΚΕ, συγγραφέας πολλών βιβλίων και επίτιμος πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Από την δεκαετια του 1980 εμενε στις Εργατικες Πολυκατοικιες της Κατω Κηφισιας.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ο φοβερός βομβαρδισμός από τα συμμαχικα αεροπλανα στο κέντρο του Πειραιά έγινε στα «τυφλά»
Εκείνη η «μαύρη» μέρα του Γενάρη του 1944, πριν από 72 χρόνια, έχει μείνει άσβεστη στη μνήμη όλων των Πειραιωτών, καθώς υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους περίπου 700 άμαχοι πολίτες, όλων των ηλικιών

«Η αποστολή της 11ης Ιανουαρίου [1944] ήταν πολύ διαφορετική. Ηταν καταστροφή [disaster, στο πρωτότυπο] για την 301η [Ομάδα Βομβαρδιστικών]».
Αυτή η αναφορά σε ένα απολογιστικό σημείωμα του πιο καταστροφικού βομβαρδισμού του Πειραιά, στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ολοκληρώνει την εικόνα της ίσως πιο αιματηρής, αποτυχημένης αποστολής των συμμαχικών δυνάμεων εναντίον του φασιστικού άξονα.
Εκείνη η «μαύρη» μέρα του Γενάρη του 1944, πριν από 72 χρόνια, έχει μείνει άσβεστη στη μνήμη όλων των Πειραιωτών, καθώς υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους περίπου 700 άμαχοι πολίτες, όλων των ηλικιών, καταστράφηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν μεγάλες ζημιές κτίρια και υποδομές, ενώ δημιουργήθηκε μεγάλο προσφυγικό ρεύμα προς την Αθήνα.
Είναι αξιοσημείωτο ότι σ' αυτόν τον βομβαρδισμό χάθηκαν περίπου τα δύο τρίτα του συνολικού αριθμού των αμάχων που έχασαν τη ζωή τους στους 239 βομβαρδισμούς στον Πειραιά στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Σε αυτούς έχασαν τη ζωή τους 859 άνθρωποι (συνολικά πέθαναν 13.282, από τους οποίους οι 10.782 από την πείνα τον μαύρο χειμώνα του 1941-42 και 1.741 από εκτελέσεις κ.ά.).
Το ερώτημα, που παρέμεινε για δεκαετίες αναπάντητο, ήταν αμείλικτο: Ο καταστροφικός βομβαρδισμός ήταν εσκεμμένη ενέργεια των συμμάχων ή πλήρες λάθος;
Πάντως, όπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα, τα συμμαχικά βομβαρδιστικά, χωρίς καν να αντιμετωπίσουν γερμανικά αεροσκάφη, είχαν μεγάλες απώλειες, καθώς πετώντας μέσα σε πυκνά σύννεφα και με μηδενική ορατότητα συγκρούονταν στον αέρα μεταξύ τους!
Με αυτό τον τρόπο χάθηκαν 6 αμερικανικά βομβαρδιστικά και 8 βρετανικά μαζί με δύο μαχητικά, και πιθανότατα, όπως προκύπτει και από μαρτυρίες, ο φοβερός βομβαρδισμός στο κέντρο της πόλης να ήταν εντελώς «τυφλός», στην… τύχη!
«Καλύτερη κατάρτιση, καλύτερες επικοινωνίες, περισσότερη τύχη ή ίσως μία συνετή στροφή 360 μοιρών μπορούσε να είχε αποτρέψει αυτή την τραγωδία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο άγνωστος συντάκτης της απολογιστικής αναφοράς της αποστολής, που υπάρχει στην ιστοσελίδα των βετεράνων της 301ης Ομάδας Βομβαρδιστικών της Βρετανικής Αεροπορίας, της γνωστής RAF.
Ομως, ας δούμε, μέσα από επίσημα έγγραφα, που πλέον έχουν αποχαρακτηριστεί και είναι δημόσια, ορισμένα νέα στοιχεία γι’ αυτόν τον βομβαρδισμό που, όπως σημειώνουν ιστορικοί ερευνητές, ήταν κάτι σχεδόν αναμενόμενο.
Μάλιστα υπήρξε σχετική προειδοποίηση από τη «Φωνή του Λονδίνου» (βλ. Στ. Μπινιάρη, «Ο Πειραιάς του Μεσοπολέμου και της Κατοχής», Εκδοση Φιλολογική Στέγη Πειραιώς).
Ο ίδιος, αναφερόμενος στον πρώτο βομβαρδισμό που έγινε από μοίρα βομβαρδιστικών (Β- 17) της Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF), γράφει:
«Ηταν κατά το μεσημέρι όταν οι σειρήνες δώσανε το σύνθημα συναγερμού κι’ είπαμε τότε οι “σύμμαχοι είναι”. Ομως, από τα παράνομα ραδιόφωνα είχαμε ακούσει τη “Φωνή του Λονδίνου” που μετέδιδε μηνύματα για τους επικείμενους βομβαρδισμούς […]»
Ο συναγερμός σήμανε στις 12.35 και τελείωσε στις 13.43 χωρίς να σημάνει ποτέ η λήξη του λόγω της αναστάτωσης που υπήρξε.
«Τα αεροπλάνα, σαν σε ειδοποίηση για τον άμαχο πληθυσμό, διαγράψανε μια δύο φορές κύκλους πριν αρχίσουν να ρίχνουν τις βόμβες τους για να δώσουν χρόνο στον πληθυσμό να πάει στα καταφύγια. Υστερα από λίγη ώρα οι βόμβες, που για αλλού πηγαίνανε κι’ αλλού πέσανε, άρχισαν να πέφτουν σωρό και δημιούργησαν τη συμφορά», γράφει ο Στ. Μπινιάρης.
Την ίδια εκτίμηση για την… ευστοχία των συμμάχων έχει κάνει και ο Γ. Χατζημανωλάκης, που έχει γράψει (περιοδικό «Πειραϊκά», Τόμος 1 - Ιανουάριος 2003) ότι ο βομβαρδισμός «υπήρξε και άστοχος και άσκοπος, αφού οι βόμβες, ιδιαίτερα των αμερικανικών αεροπλάνων δεν έπληξαν κανένα στόχο […] βομβάρδιζαν την πόλη χωρίς να πλήττουν κανένα πολεμικό στόχο, έτσι στην τύχη - θα έλεγε κανείς [...]».
Σύμφωνα με την καταγραφή της δράσης της Αεροπορίας των ΗΠΑ στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, για εκείνη την ημέρα αναφέρονται τα εξής:
«Στρατηγική δραστηριότητα (15η Αεροπορική Δύναμη): Β-17 με συνοδευτικά P-38 βομβάρδισαν το λιμάνι του Πειραιά, στην Ελλάδα, αυτοί κατέστρεψαν 8 επιθετικά αεροσκάφη, 6 Β-17 χάθηκαν μετά από εναέριες συγκρούσεις σε βαριά συννεφιά».
Πιο κατατοπιστικές είναι οι βρετανικές αναφορές, για τις απώλειες των αεροσκαφών της 301ης Ομάδας Βομβαρδιστικών, η οποία επιχείρησε, δύο φορές, το βράδυ της ίδιας μέρας (19.22 έως 21.40 η πρώτη και 21.57 έως 23.15 η άλλη).
Στο απολογιστικό σημείωμα της αεροπορικής επιχείρησης αναφέρεται ότι «τα σύννεφα ήταν πολύ παχιά (η κάλυψη νεφών ήταν 10/10) και η ορατότητα δεν ήταν πολύ πέρα από τα ακροπτερύγια, γεγονός που καθιστά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να δεις άλλα αεροσκάφη. Υπήρχε επίσης πάγος. Αυτές θα ήταν δύσκολες συνθήκες για “μοναχικά” αεροσκάφη και ήταν εξαιρετικά επικίνδυνες για σχηματισμούς βομβαρδιστικών».
Ετσι, 19 λεπτά πριν φτάσουν στον στόχο τους οι Βρετανοί, άρχισε η μεταξύ τους «αερομαχία».
Δύο αεροσκάφη της 97ης Ομάδας πέταξαν σχεδόν μπροστά από τον επικεφαλής (σμήναρχο) της 301ης Ομάδας και κάποια στιγμή έγινε η σύγκρουση, καθώς τα φορτωμένα και παγωμένα Β-17 δεν ήταν εύκολο να επανέλθουν σε κανονική πορεία, ιδιαίτερα επειδή πετούσαν πολύ υψηλά.
Ο κυβερνήτης John Wallace σε αναφορά του υπογράμμισε, την επόμενη μέρα, τα εξής:
«Πετούσαμε σε σταθερή κατεύθυνση και ρυθμό ανόδου όταν δύο αεροπλάνα ήρθαν έξω από τον καιρό περίπου 20 μοίρες στα αριστερά μας. Πετούσαν σε σχηματισμό. Το ένα ήρθε πάνω από τη δεξιά πλευρά μας και το άλλο πήγε κάτω στην αριστερή πλευρά. Το ένα χτύπησε στη δεξιά πλευρά μας το αεροπλάνο και μας έβγαλε από τη ζώνη ασφαλείας. Ο σμήναρχος έχασε περίπου 2.000 πόδια [ύψος], βγήκε έξω και επανήλθε σε περίπου ένα λεπτό».
Ομως, άλλοι δεν τα κατάφεραν. Εκεί χάθηκαν 5 βομβαρδιστικά της 301ης Ομάδας και δύο της 97ης Ομάδας.
Στην αναφορά για την απώλεια του ενός βομβαρδιστικού της 301ης Ομάδας αναφέρεται ως αιτία «εναέρια σύγκρουση με αεροσκάφος άλλου σχηματισμού ενώ πετούσε ανάμεσα σε 10/10 συννεφιά».
Ο William Bates στην αναφορά του στις 12 Ιανουαρίου 1944 αναφέρει τα εξής:
«Πετούσαμε μαζί σε σχηματισμό. Εμείς χτυπηθήκαμε στην ουρά, κοίταξα έξω από το παράθυρο και είδα την έκρηξη, μια κόκκινη μπάλα φλόγας. Είδα κάτι που νόμιζα ήταν ένα κλειστό αλεξίπτωτο και φλεγόμενο».
Μέσα σ' αυτό το χάος, ο τραγικός απολογισμός του «τυφλού» βομβαρδισμού στον Πειραιά ίσως εξηγείται. Οι αρχικές εκτιμήσεις για 1.000 ή 2.000 θανόντες θεωρούνται υπερβολικές.
Οι θάνατοι στη διάρκεια του βομβαρδισμού της 11ης Ιανουαρίου 1944 υπολογίζονται σε περίπου 700, αλλά στο ταφολόγιο στο νεκροταφείο της Ανάστασης, όπου τελείται κάθε χρόνο μνημόσυνο, υπάρχουν 492 ονόματα.
Αυτό αποδίδεται στο ότι άλλοι θάφτηκαν ανώνυμα σε λάκκους, χωρίς να δοθούν τα στοιχεία τους, άλλοι στην Αθήνα, όταν μεταφέρθηκαν ως τραυματίες, μερικοί σκόπιμα δεν δηλώθηκαν από τους συγγενείς για να κρατήσουν τα δελτία τροφίμων τους ώστε να πάρουν τη μερίδα που τους αναλογούσε - 30 δράμια ψωμιού.
Τα περισσότερα θύματα σημειώθηκαν σε δημόσια κτίρια που καταστράφηκαν από βόμβες (Γραφεία ΙΚΑ, Εισαγγελία Πειραιώς, που στεγαζόταν εκεί που βρίσκεται σήμερα το δημαρχιακό μέγαρο), στο εστιατόριο Βίρβου-Τελειώνη στη Βασ. Κωνσταντίνου (σημερινή Ηρώων Πολυτεχνείου και Τσαμαδού), στο καταφύγιο της Ηλεκτρικής Εταιρείας αλλά και στον σταθμό του Πειραιά που καταστράφηκε ολοσχερώς.
Οπως ήταν αναμενόμενο, η γερμανική προπαγάνδα εκμεταλλεύτηκε το γεγονός όχι μόνο διότι δεν είχαν πληγεί στρατιωτικοί στόχοι αλλά, ταυτόχρονα, της δινόταν η ευκαιρία να στρέψει την -δικαιολογημένη- οργή, τη θλίψη και την απορία του ελληνικού λαού εναντίον των συμμάχων.
Οι άλλοι βομβαρδισμοί του Πειραιά
Ο Πειραιάς από την αρχή της εμπλοκής της Ελλάδας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έγινε πολλές φορές στόχος βομβαρδισμών. Σύμφωνα με μία στατιστική που είχαν την υπομονή να τηρήσουν δύο νεαροί, τότε, Πειραιώτες, οι Θεοδ. και Δημ. Θωμ. Θεοφανίδης, στη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου (28/10/1940- 5/4/1941) οι σειρήνες ήχησαν 23 φορές.
Σοβαρότερος από τους βομβαρδισμούς των Ιταλών πρέπει να ήταν της 4ης ή 5ης Νοεμβρίου 1940, με «αρκετά θύματα», σύμφωνα με το «Προσωπικόν Ημερολόγιον» του Ι. Μεταξά (Τόμος 4ος σελ. 527. Πηγή: Γ. Χατζημανωλάκης «Ο Πειραιάς και η ιστορική διαδρομή του 2600 π.Χ-2009 μ.Χ.»).
Ομως, στις 6 Απριλίου 1941, με την έναρξη της γερμανικής επίθεσης κατά της Ελλάδας, το επίνειο γνωρίζει τη φρίκη.
Σύμφωνα με την απόρρητη εβδομαδιαία αναφορά του Γραφείου Πολέμου της Αγγλίας, που παρουσιάζει η «Εφ.Συν.»:
Εγινε μια βαριά επιδρομή στον Πειραιά από 10 γερμανικά αεροσκάφη τη νύχτα της 6ης προς 7η [Απριλίου 1941], η οποία έβγαλε το λιμάνι εκτός λειτουργίας για μερικές ημέρες. Περίπου 12 νάρκες ποντίστηκαν στο λιμάνι, αλλά τα αντιτορπιλικά “Αίας” (“Ajax”) και “Καλκούτα” κατάφεραν επιτυχώς να βγουν έξω. Το ατμόπλοιο “Clan Fraser”, 7.529 τόνων, με 350 τόνους ΤΝΤ [τρινιτροτολουόλης] και παραπλεύρως σε αυτό βρίσκονταν άλλοι 100 τόνοι, ανατινάχτηκαν και τα δύο. Πολλές φωτιές προκλήθηκαν και στα πλοία και στο λιμάνι.
Ο Γ. Χατζημανωλάκης θεωρεί ότι «από λαθεμένες εκτιμήσεις των αρμοδίων -Ελλήνων και Αγγλων, που ήταν υπεύθυνοι για την εκφόρτωση του πολεμικού υλικού-, εκείνα τα πλοία που έπρεπε να φύγουν από το λιμάνι, παραμένουν. Ανευθυνότητα, που θα πληρώσει με πολύ ακριβό τίμημα το ίδιο βράδυ ο Πειραιάς».
Οι Γερμανοί είχαν επισημάνει, με αναγνωριστικές πτήσεις, τον στόχο τους, που είναι το «Clan Fraser», με φορτίο το ΤΝΤ, που χρησιμοποιείται για γόμωση ναρκών.
Εάν θα πρέπει κάποιος να κάνει έρευνα σχετικά με τα γεγονότα που συνέβησαν την εποχή εκείνη(11/1/1944), θα πρέπει να ψάχνει στα επίσημα αρχεία του Κράτους ή αλλού για "θύματα γερμανικής κατοχής" ή στις "απώλειες αμάχων", "θύματα βομβαρδισμού Πειραιά" κ.ο.κ.
Καμία όμως αναζήτηση τέτοια, δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα των γεγονότων που συνέβησαν στην πραγματικότητα. Δεν είναι καθόλου περίεργο ότι ακόμα και τότε που η μνήμη των γεγονότων ήταν νωπή, η σιωπή ήταν τέτοια που κάλυψε οποιαδήποτε έρευνα που έγινε από επίσημους φορείς της πολιτείας. Η εξόριστη τότε κυβέρνηση του Τσουδερού από το Κάιρο που  διαμαρτυρήθηκε έντονα δεν έλαβε ποτέ μια απάντηση ικανή να ικανοποιήσει το λαϊκό αίσθημα. Ο Πειραιάς βομβαρδίστηκε όπως αποδείχθηκε αργότερα από τους συμμάχους μας τους αγγλο-αμερικάνους λίγες μέρες πριν την αποχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα, όταν οι δεύτεροι αποχωρούσαν πλέον ατάκτως από όλη την Ευρώπη και όλοι γνώριζαν πλέον ότι ο πόλεμος για αυτούς ήταν χαμένος.
Άλλη μια αλήθεια που θα δούμε αναλυτικότερα πιο κάτω είναι ότι δεν μιλάμε για τον βομβαρδισμό αλλά για τους βομβαρδισμούς του Πειραιά.
Ο κατοχικός τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Ιωάννης Ράλλης διαμαρτυρήθηκε έντονα γράφοντας τα κάτωθι: «Αεροπορική επιδρομή πρωτοφανούς αγριότητος έλαβε χώραν την μεσημβρίαν της σήμερον εις την γείτονα. Δεν πρόκειται περί πολεμικής επιχειρήσεως, αλλά περί τρομοκρατικής επιθέσεωςεναντίον του ελληνικού λαού του Πειραιώς, θύμα της βαρβάρου αυτής ενεργείας. Δεν εβομβαρδίσθησαν στόχοι στρατιωτικοί, αλλά αυτή η καρδιά της πόλεως του Πειραιώς. Καθ’ εκατοντάδας θρηνούμεν τα θύματα της εξάλλου αυτής πράξεως των επιδρομέων. Εκκλησίαι, και ο καθεδρικός ναός, δημόσια και κοινωφελή ιδρύματα, ιδιωτικαί κατοικίαι και γραφεία εβλήθησαν μετά λύσσης και ασφαλώς εκ προμελέτης... Ρηγνύω κραυγήν διαμαρτυρίας ενώπιον της Ανθρωπότητος δια το επιτελεσθένπρωτάκουστον ανοσιούργημα, το οποίον δεν είναι δυνατόν να αφεθή αστιγμάτιστον όταν σημάνη η ώρα της δικαιοσύνης».Όμως δεν ελήφθησαν τα λεγόμενά του υπόψιν καθότι όπως προαναφέραμε ήταν κατοχικός πρωθυπουργός ενώ η νόμιμη κυβέρνηση ήταν του Τσουδερού (Κάιρο).
Κάποιες απαντήσεις των συμμάχων μίλησαν για "στρατιωτικούς στόχους που προσβλήθηκαν και για ατυχή θάνατο ορισμένων κατοίκων που ήταν αναγκαίο επακόλουθο της επιδρομής". Οι στρατιωτικοί στόχοι που προσβλήθηκαν κατά την διάρκεια του βομβαρδισμού ήταν   οι 8 Γερμανοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν, ενώ όταν αναφερόμαστε στο αναγκαίο επακόλουθο της επιδρομής μιλάμε για 5.500 νεκρούς και για τεράστια καταστροφή αφορούσα την υλικοτεχνική υποδομή της πόλης.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Μπράβο στο θάρρος και στο τσαγανό της Unesco, τέτοιο που κανένας άλλος διεθνής οργανισμός δεν δείχνει απέναντι στο Ισραήλ!!!!! Εχω ελπίδα ότι υπάρχουν άνθρωποι να σταθούν απέναντι στα τερατώδη ψέμματα των ισραηλινών ευρωπαίων, ρώσσων και αμερικανών αποίκων, που θέλουν με ψέμματα και με βάση ένα λογοτεχνικό/θρησκευτικό κείμενο που γράφτηκε δύομισυ χιλιάδες χρόνια πριν, να κλέψουν και να οικειοποιηθούν τη γη των ντόπιων Παλαιστίνιων, και την πολιτιστική κληρονομιά τους!

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO ενέκρινε την Τετάρτη κατά τη σύνοδό του που πραγματοποιήθηκε στα ψηφίσματα του Παρισιού για την Παλαιστίνη ομόφωνα.
Η προστασία των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών ιδρυμάτων,
την ανάγκη προστασίας και διατήρησης των μνημείων,
τον πολιτισμό και την εκπαίδευση στην κατεχόμενη παλαιστινιακή επικράτεια, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ,
και να επιδείξει ισραηλινές παραβιάσεις κατά της παλαιστινιακής κληρονομιάς, πολιτιστικών και φυσικών χώρων, ιδίως της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ, του Ναού του Βουνού (Ναος του Σολόμωντα), της Εκκλησίας της Γεννήσεως, του τζαμιού του Bilal ibn Rabah στη Βηθλεέμ, της Παλιάς Πόλης και του Τζαμί Ibrahimi στη Χεβρώνα της Λωρίδας της Γάζας.
Τα ψηφίσματα αναφέρθηκαν επίσης στα εγκλήματα που διέπραξε το Ισραήλ, όπως τα εγκλήματα στον Χαν Αλ-Αχμάρ, όπως η καταστροφή σχολείων και η στέρηση παλαιστινιακών παιδιών από την εκπαιδευτική διαδικασία και άλλες παραβιάσεις που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της UNESCO.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Από την χθεσινη διαδηλωση της Παρασκευης στα Προπυλαια της Αθηνας στο υπουργειο Εξωτερικων. Κατω τα χερια από την Συρια!

Οι επαναστάσεις ανήκουν στον λαους, όχι στους μισθοφόρους των ιμπεριαλιστων.

Σε donbas, Συρία, Παλαιστίνη και Υεμένη
Το τέλος της Δυτικής Αυτοκρατορίας περιμένει



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Πολύ θα ήθελα να μάθω την άποψη πολλών από τους παρευρισκόμενους της συγκέντρωσης για την Συρία, για το πανό μας.
Κάποιοι από αυτούς ήταν στην κεφαλή της πορείας (και δεν λέω για την ΔΕΑ που γελάνε και τα πλακάκια του Υπ. Εξωτερικών για την συμμετοχή της, όπως και του ΣΕΚ και της ΑΝΤΑΡCIA)και κάλυπταν σχεδόν όλη την πορεία μέχρι και στην ουρά.
Αυτούς που τόσα χρόνια πάσχιζαν να μας βγάλουν φασίστες, γραφικούς, ψεκασμένους γιατί αντισταθήκαμε σθεναρά στον Ιμπεριαλισμό και τα σχέδια για το Μεγάλο Ισραήλ.
Αυτούς που τόσα χρόνια έστηναν προβοκάτσιες με την ταμπέλα του "αλληλέγγυου στους Σύριους ισλαμοφασιστες" και άνοιγαν τον δρόμο στις Ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.
Αυτούς που ακόμα και τώρα, την τελευταία στιγμή προσπάθησαν να αλλάξουν ατζέντα της συγκέντρωσης με τον πονηρό τους τρόπο και το έκαναν "εορτασμούς για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Ναζί" όπως ανέφεραν και τα ραδιόφωνα.
Μετά από τόσα χρόνια κατάλαβαν το πόσο μεγάλοι μαλάκες και σκουπίδια είναι;
Από την χθεσινή πορεία δεν κρατάω την μαζική συμμετοχή τους αλλά την ξεφτίλα τους η οποία μεταφράζεται σε μία τεράστια πολιτική ήττα.
Ήττα για την Νατοϊκή "Αριστερά" που εχθές δεν ένιωθε και πολύ άνετα που της κουνούσαμε τις σημαίες της Συρίας και της Χεσμπολλάχ.

Σχολιο.- Αλληλεγγύη από την Ιταλία, στους Έλληνες συντρόφους! Και εδώ έχουμε την αυτοκρατορική "αριστερά" που αποκαλεί Φασίστες όλους εκείνους που έμεναν δίπλα στο πλευρό με τον ένδοξο συριακό λαό ενάντια στην ιμπεριαλιστική επίθεση. Και,  πάλι χάρη σε αυτήν την αυτοκρατορική αριστερά, οι φασίστες παίρνουν πραγματικά κίνητρα που πάντα ανήκαν στους συντρόφους μας. Mala tempora currunt.
Ζήτω η Συρία! Ζήτω η Παλαιστίνη! Ζήτω το Ιράν, Ζήτω η Hzbl!
Σχολιο.-  Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, είναι νίκη όταν μαζικά η Νατοϊκή Αριστερά "διαδηλώνει" και βλέπει τις σημαίες της Χεζμπολάχ και της Συρίας;
Σχολιο.- είναι νίκη όταν εξαναγκάζεται να διαδηλώσει για κάτι που απέτυχε να βλάψει η ίδια

Σχολιο.- Σωστό αυτό που λες, αλλά υπάρχει και η απαισιόδοξη εκδοχή. Που λέει ότι η συγκέντρωση υπέρ του λαού της Συρίας καπελώθηκε από την ιμπεριαλιστική δικαιωματική "αριστερά" της CIA. Γιατί κανένας δεν θεωρεί ότι τα τσουτσέκια της ΔΕΑ του ΣΕΚ και της ΑΝΤΑΡCIA αλλάξανε θέση και απόψεις. Με τα "δικά τους" συνθήματα, πληρωμένα απο την CIA, κατεβήκανε στη συγκέντρωση. Για εμένα, το απολύτως θετικό της συγκέντρωσης, είναι ότι καταδείχτηκε έστω και ένα απολύτως μειοψηφικό κομμάτι της αριστεράς στο δρόμο,  που έδειξε ότι δεν είναι όλη η αριστερά ξεπουλημένη και πληρωμένη απο την CIA. Ότι δεν είναι όλη η αριστερά δικαιωματικά τσουτσέκια της CIA.
σχολιο.-  Το μόνο απαισιόδοξο αυτής της ιστορίας είναι πως παρ'ολο που υπάρχουν πλέον οι οργανώσεις που κατεβαίνουν στον δρόμο και έχουν σωστό πλαίσιο, δεν στηρίζονται με την ανάλογη παρουσία από τον κόσμο.
Οργανώσεις σαν και το Μέτωπο Αντίστασης και Αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη «Γασσάν Καναφάνι»



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



7 Νεκροι Μάρτυρες και περισσότεροι από 200 τραυματισμοί από την επιθετικότητα των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής στην #greatreturnmarch διαμαρτυρία ανατολικά της γάζας σήμερα Παρασκευη 12/10/2018.
#IsraeliCrimes



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Μεταφορά απαντητικού σχολίου από τοίχο διαδικτυακού φίλου, στην εξής αφελή έως προβοκατόρικη ερώτηση:  «Η Ελλάδα τι κέρδισε τελικά με το ΟΧΙ; (εννοείται του ΄40)»
Η εύστοχη απάντηση του διαδικτυακού φίλου:  «Αυτό πάντως το τι κέρδισε η Ελλάδα από το ΟΧΙ ,προσέξτε το λίγο..Υπάρχει και αυτή ή εκδοχή:
{..} Η Ελλάδα στη διάρκεια του πολέμου,χωρίς να έχει ευθύνη γι' αυτό,η ευθύνη ανήκει στην Ιταλία,ήταν από την πλευρά των συμμάχων.Σήμερα θα πρέπει επιτέλους χωρίς φόρτιση συναισθηματική, να προβληματισθούμε σοβαρά εάν αυτή ήταν η σωστή επιλογή. Ο Γερμανικός Εθνικοσοσιαλισμός και η Νέα Ευρώπη των WAFFEN SS ήταν ένα Μήνυμα φωτεινό σε μια σκοτεινή εποχή που πιστεύω πως ο ελληνισμός θα έπρεπε να έχει δεχτεί....{...}
( Ο Ν. Μιχαλολιάκος, στο βιβλίο του με τίτλο «Για μια μεγάλη Ελλάδα σε μια ελεύθερη Ευρώπη»)»


Αυτη ηταν η σχετικη αναρτηση  «Μπορεί τα τελευταία τρία χρόνια να επιχειρείται η υποβάθμιση της επετείου του ΟΧΙ του Οκτωβρίου 1940, με "'όχημα" τις εκδηλώσεις για την "απελευθέρωση της Αθήνας" και με επιχειρήματα σε σεμινάρια, σχόλια κ.λ.π. του τύπου πως "η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης που δεν γιορτάζει το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου αλλά την έναρξή του" ,για λόγους που πλέον αποκαλύπτονται ,αλλά εδώ και χρόνια το έδαφος είχε προετοιμαστεί ...Χωρίς περιστροφές, ....Από άρθρο στην ΑΥΓΗ (Ν.Θ) 26-10-2012 {..}«69 χρόνια μετά την τραγωδία του θανάτου και της αναπηρίας δεκάδων χιλιάδων φαντάρων, έχει έρθει η ώρα για μια ψύχραιμη ιστορική αποτίμηση που να απαντάει στο ερώτημα αν τελικά βγήκε κερδισμένη η ελληνική κοινωνία από μια εξ αντικειμένου σύμπλευση με το φασιστικό καθεστώς Μεταξά στην οποία οδηγήθηκε από τον εθνικιστικό παροξυσμό της εποχής, προκειμένου να αποτραπεί η απλή διέλευση ενός άλλου φασιστικού στρατού, με μόνο επιχείρημα ότι ο δεύτερος στρατός ήταν «ξένος» (αλλά εξίσου φασιστικός). Υποστηρίζω ότι η εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτό το σφαγείο θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί. Η 28η Οκτωβρίου δεν σήμαινε ούτε την «ενότητα» ούτε «το μεγαλείο του έθνους», αλλά την είσοδο της Ελλάδας σε ένα παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.{..}»




---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Μαζική και μαχητική η αποψινή συγκέντρωση της Παρασκευης και πορεία αλληλεγγύης προς τον λαό της Συρίας, που οργάνωσε ο Πανελλαδικός Αντιπολεμικός Κινηματικός Συντονισμός.
Κορυφαία στιγμή το κάψιμο σημαιών των ΗΠΑ, Ε.Ε. και ΝΑΤΟ έξω από το υπουργείο Εξωτερικών.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Κάτω τα χέρια από τη Συρία! Μαζική και μαχητική αντιπολεμική κινητοποίηση
12/10/2018
Με τη συμμετοχή πλήθους, ιδιαίτερα νέων, διαδηλωτών πραγματοποιήθηκε απόψε η συγκέντρωση και πορεία που οργάνωσε ο Πανελλαδικός Αντιπολεμικός Κινηματικός Συντονισμός (ΠΑΚΣ), ενάντια στα σχέδια του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού κατά της Συρίας και για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους νατοϊκούς σχεδιασμούς στην ανατολική Μεσόγειο.
Ταυτόχρονα με τον ΠΑΚΣ στον οποίο συμμετέχει και η Λαϊκή Ενότητα μαζί με πολλές αριστερές αντιϊμπεριαλιστικές οργανώσεις, συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και συμμετείχαν στην πορεία προς το υπουργείο Εξωτερικών και άλλες συλλογικότητες, που πραγματοποιούσαν αντιφασιστική-αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση.
Φτάνοντας στο υπουργείο Εξωτερικών, στην αρχή της οδού Βασιλίσσης Σοφίας, οι διαδηλωτές έκαψαν συμβολικά σημαίες των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν ο γραμματέας της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης, τα μέλη του Π.Σ. Δημήτρης Στρατούλης, Βασίλης Πριμικήρης, Δέσποινα Σπανού και Στάθης Λεουτσάκος, ο Κώστας Κατσάμπης, μέλος της Κ.Ε. του Αριστερού Ρεύματος, ο συγγραφέας-ιστορικός Γιώργος Αλεξάτος κ.ά.




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Παύλος Μελάς (29 Μαρτίου 1870 – 13 Οκτωβρίου 1904): Mακεδονομάχος.
Ο Καπετάν ΜΙΚΗΣ ΖΕΖΑΣ! Το επαναστατικό του ψευδώνυμο ήταν το όνομα των παιδιών του...



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ισραήλ: 204 δολοφονίες από 30.3.2018 (μόνο στη Γάζα και κυρίως παιδιά)
Κολομβία: 170 δολοφονίες από 1.1.2018



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



8 Οκτωβρίου στις 11:40 μ.μ.
*ΓΑΖΑ -Η ΣΦΑΓΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
ο 12χρονος Naser Mosbeh που εκτελεστηκε απο ελευθερο σκοπευτη του Ισραηλινου στρατου
Οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν τρεις Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους ένα 12χρονο αγόρι, και τραυμάτισαν περισσότερους από 126 στις διαδηλώσεις της Παρασκευής που πραγματοποιούνται από τον Μάρτιο στα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Να δούμε τι προηγήθηκε ώστε να φτάσουμε σε μια μέρα σαν τη σημερινή το '44 που απελευθερώθηκε η Αθήνα από τους Γερμανούς. Ο ΕΛΑΣ μπήκε στην Αθήνα, η χώρα απελευθερώθηκε αλλά η λύτρωση και η προσμονή και ο αγώνας για μια Ελεύθερη Ελλάδα δεν ήρθαν δυστυχώς.
Οι συνεργάτες των Γερμανών και οι δοσίλογοι κυβερνήσανε τη χώρα μετά από ένα εμφύλιο και ότι ζούμε σήμερα είναι συνέχεια αυτής της ιστορίας.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΕΡΤ
"η Έξοδος του Μεσολογγίου διευκολύνθηκε από την Πυροσβεστική του Βύρωνα"
Η ΕΡΤ μπερδεψε τον ΕΛΑΣ με την ΕΛΑΣ και ειπε ότι την Αθηνα το 1944 την απελευθερωσε η ΕΛληνικη ΑΣτυνομια

Είπαμε, είστε τόσο Αριστεροί στην ΕΡΤ που δε θέλετε να αναφέρετε το ρόλο των κομμουνιστών και του ΕΑΜ αλλά όχι να λέτε και τον ΕΛΑΣ “Ελληνική Αστυνομία”

Η Μαριλενα Κατσιμι ειπε σε παρεμβαση του Μαιλη του ΚΚΕ στην εκπομπη της για την απελευθερωση της Αθηνας το 1944, ότι «δεν θα μας πουν οι κομμουνιστες ποιους θα καλουμε στην εκπομπη μας ουτε το τι θα λεμε».
http://www.katiousa.gr/istoria/siga-mi-rotisoume-tous-kommounistes-gia-tin-apeleftherosi-tis-athinas-mas-eipan-parousiastes-tis-ert/

Θαυμάστε επί τω έργω το δημοσιογράφο της ΕΡΤ που διαβάζει τα πρωτοσέλιδα, στην εκπομπη Παμε αλλιως, φτάνει στο Ριζοσπάστη και διαβάζει για τη σημερινή εκδήλωση για την απελευθέρωση της Αθήνας από τον ΕΛΑΣ που για αυτόν είναι η ελληνική αστυνομία…
http://www.katiousa.gr/epikairotita/dimosiografos-tis-ert-mperdevei-ton-elas-tin-elas-kai-leei-pos-astynomia-apeleftherose-tin-athina-44/



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



-Πως λέγεται ο αστυνομικός σας σκύλος κ. ενωματάρχα;
-Λιάκος.
-Από το Ηλίας;
-Όχι από το Μιχαλολιάκος.

ΕΛΑΣ.
Την  1η θεση κατεκτησε ο αστυνομικος σκυλος «Adolf» κατά τη συμμετοχη του στο Santorini Experience ως το μοναδικο τετραποδο της αθλητικης διοργανωσης. Ετρεξε στο πλευρο του συνοδου του Υπαστυνομου Αθ. Πασχου στον αγωνα δρομου των 5 χλμ.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ένας αμερικανο-σαουδαραβας δημοσιογράφος δολοφονείται μέσα στο προξενείο της Σ. Αραβίας στην Τουρκία και έχει βουίξει ο κόσμος και γίνονται και διαμαρτυρίες και γράφονται και δεκάδες άρθρα, τουλάχιστον 50.000 παιδιά πέθαναν στην Υεμένη από την πείνα μέσα στο 2017 - και πόσα ακόμη από την αρχή του 2018 - και....στα @@ μας! ΑΥΤΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΤΕΙ!




---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Νεκρή Παλαιστίνια μητέρα 8 παιδιών έπειτα από πυροβολισμούς σιωναζι  εποίκων στη  Δ. Οχθη
 Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2018, 14:01
Μια Παλαιστίνια άφησε την τελευταία της πνοή το βράδυ της Παρασκευής στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όταν σιωναζι έποικοι πετροβόλησαν το αυτοκίνητο στο οποίο βρισκόταν.
Ένας εκπρόσωπος της ισραηλινοναζιστικής αστυνομίας επιβεβαίωσε με ανακοίνωση που εξέδωσε ότι το αυτοκίνητο έγινε στόχος, χωρίς όμως να διευκρινίσει ποιοι ήταν οι δράστες που εκτόξευαν τις πέτρες. Πρόσθεσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση.
Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο Wafa, που επικαλείται πηγές των παλαιστινιακών υπηρεσιών υγείας και ασφάλειας, η Αΐσα Μοχάμεντ Ράμπι, 48 ετών, μητέρα οκτώ παιδιών, από το χωριό Μπιντία δέχτηκε μια πέτρα στο κεφάλι ενώ βρισκόταν σε ένα αυτοκίνητο που οδηγούσε ο σύζυγός της, στα νότια της πόλης Νάμπλους.
Η Ράμπι μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Νάμπλους όπου λίγο αργότερα υπέκυψε. Ο σύζυγός της, Αϊκούμπε αλ Ράμπι, 52 ετών, φέρει ελαφρά τραύματα. Φέρεται να δήλωσε ότι δεν μπορούσε να δει καθαρά ποιοί εκτόξευαν τις πέτρες, οι οποίες όμως προέρχοναν από την πλευρά του δρόμου όπου βρίσκεται ο ισραηλινοναζιστικός οικισμός. "Τους άκουγα να μιλούν ισραηλινά αλλά δεν τους έβλεπα", είπε.
Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι δράστες ήταν σιωναζι έποικοι.
Τις τελευταίες ημέρες το κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο στη Δυτική Όχθη.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Αναφορές για χρήση λευκού φωσφόρου σε επιθέσεις της αμερικανικής αποικιοκρατικης συμμαχίας στη Συρία
 Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2018, 14:38
Για αεροπορικές επιθέσεις υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ και με τη χρήση της απαγορευμένης ουσίας του λευκού φωσφόρου, σε βάρος συριακής πόλης, κάνει λόγο το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.
Σύμφωνα με το δίκτυο, σήμερα Σάββατο, σε πολλές περιοχές της πόλης Χατζίν, η αποικιοκρατικη συμμαχία την οποία ηγούνται οι ΗΠΑ, έκαναν επιθέσεις χρησιμοποιώντας και την ουσία του λευκού φωσφόρου.
Το δίκτυο δεν αναφέρθηκε σε θύματα. Τόνισε ωστόσο, ότι οι επιθέσεις φαίνεται πως έγιναν «υπό το πρόσχημα του πολέμου εναντίον του Ισλαμοφασιστικού Κράτους».
Από την πλευρά της η αποικιοκρατικη συμμαχία δεν έκανε κάποιο σχόλιο σχετικά με το περιστατικό.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τους 10.000 άμαχους που εκτιμάται ότι έχουν εγκλωβιστεί το Hajin.
Το σημερινό περιστατικό δεν είναι το πρώτο στο οποίο υπάρχουν υποψίες ότι έχει γίνει χρήση λευκού φωσφόρου από την αμερικανική αποικιοκρατικη συμμαχία.
Τον περασμένο μήνα, η αποικιοκρατικη συμμαχία αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε την ουσία στη Συρία ύστερα από σχετική αναφορά του ρωσικού κέντρου για τη συριακή συμφιλίωση.
Η Συριακη Δημοκρατια έχει κατηγορήσει πολλές φορές τη αποικιοκρατικη συμμαχία ότι χρησιμοποιεί την ουσία στις επιθέσεις της τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο έχουν χάσει τη ζωή τους πολλοί άμαχοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Παλαιστίνη: Λαϊκό προσκύνημα στις κηδείες επτά ανθρώπων που σκοτώθηκαν από ισραηλινοναζιστικές σφαίρες
 Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2018, 21:59
Χιλιάδες άνθρωποι παρέστησαν σήμερα στις κηδείες επτά Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν χθες από πυρά ισραηλινοναζιστών στρατιωτών, στα σύνορα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του ισραηλινοναζιστικου καθεστωτος.
Την ώρα της ταφής, επικεφαλής της Χαμάς φώναζαν με τους συγγενείς των θυμάτων συνθήματα κατά του ισραηλινοναζιστικου καθεστωτος.
Σύμφωνα με την εκδοχή του ισραηλινοναζιστικού στρατού, πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις σφαίρες των ισραηλινοναζιστών στρατιωτών αφού παραβίασαν χθες τον φράκτη ασφαλείας που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας με το ισραηλινοναζιστικο καθεστως κι επιτέθηκαν σε ένα φυλάκιο του στρατού που βρισκόταν κοντά.
Ο εκπρόσωπος τύπου του ισραηλινοναζιστικού στρατού Τζόναθαν Κόνρικους διευκρίνισε ότι 20 Παλαιστίνιοι διείσδυσαν στο ισραηλινοναζιστικο καθεστως κατά τη διάρκεια μιας «οργανωμένης επίθεσης», αφού πυροδότησαν έναν εκρηκτικό μηχανισμό.
Από την πλευρά του, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας ανέφερε ότι επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την ώρα που χιλιάδες διαδηλωτές προσέγγιζαν τον φράκτη που χωρίζει την Παλαιστινιακή Λωριδα της Γαζας από το ισραηλινοναζιστικό πειρατικο καθεστως.
Σήμερα, το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα και την ηλικία των θυμάτων: Άχμεντ αλ Ταουίλ 27 ετών, Μοχάμεντ Ισμαήλ 29 ετών, Άχμεντ Άμπου Ναίμ 17 ετών, Αμπντάλα Νταγκμά 25 ετών, Άφίφι Άτα Αφίφι 18 ετών, Τάμερ Άμπου Αρμανέχ 25 ετών και Μοχάμεντ Αμπάς 21 ετών.
Σύμφωνα με τον ισραηλινοναζιστικό στρατό, 14.000 «ταραχοποιοί και διαδηλωτές» συμμετείχαν χθες στις διαδηλώσεις.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Κρεμλίνο: Η Μόσχα θα «υπερασπιστεί τα συμφέροντα των ορθοδόξων» σε περίπτωση ταραχών στην Ουκρανία «αποκλειστικά με πολιτικά και διπλωματικά μέσα»
 Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2018, 02:56
Η Ρωσία θα «υπερασπιστεί τα συμφέροντα των ορθοδόξων» σε περίπτωση θρησκευτικών ταραχών στην Ουκρανία, μετά την αναγνώριση από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως της ανεξαρτησίας της ουκρανικής εκκλησίας από τη Μόσχα, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Κρεμλίνο.
«Αν λάβουν χώρα παράνομες ενέργειες, τότε προφανώς, όπως η Ρωσία προστατεύει παντού τα συμφέροντα των Ρώσων και των ρωσοφώνων, έτσι θα υπερασπιστεί και τα συμφέροντα των ορθοδόξων. Είναι μια συνολική και κατανοητή θέση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Αυτή η προστασία των ορθοδόξων θα γίνει «αποκλειστικά με πολιτικά και διπλωματικά μέσα», διευκρίνισε ο Πεσκόφ. «Αφορά το ενδεχόμενο οι ουκρανικές αρχές να μην καταφέρουν να κρατήσουν υπό έλεγχο την κατάσταση και μέσα στα όρια της νομιμότητας, αν η κατάσταση πάρει χαρακτήρα άσχημο και βίαιο».
«Προειδοποιήσαμε επανειλημμένα πως ανησυχούμε πολύ όσον αφορά αυτές τις αποφάσεις που μπορούν να προκαλέσουν ένα σχίσμα στην ορθοδοξία», συνέχισε ο Πεσκόφ υποστηρίζοντας ωστόσο πως η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν σκοπεύει «να ανακατευθεί στον διάλογο ανάμεσα στις Εκκλησίες» στην Ουκρανία.
«Καθώς η ορθοδοξία είναι μία από τις θρησκείες της Ρωσίας, ό,τι συμβαίνει στον ορθόδοξο κόσμο αποτελεί αντικείμενο ιδιαίτερης προσοχής από την πλευρά της (ρωσικής) κυβέρνησης», υπογράμμισε.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ισραηλινοναζιστικο καθεστως : Διακόπτονται οι παραδόσεις καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας
 Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018, 23:41
Ο ισραηλινοναζιστης υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν ανακοίνωσε απόψε ότι σταματούν άμεσα οι παραδόσεις καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν σήμερα στα σύνορα της Παλαιστινιακης Λωριδας τηςΓαζας με το ισραηλινοναζιστικο καθεστως.
Επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στις ταραχές.
Εδώ και δέκα χρόνια η Γάζα βρίσκεται υπό αποκλεισμό και οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής επιδεινώνονται διαρκώς.
Μετά τα σημερινά "σοβαρά γεγονότα" ο υπουρός Άμυνας "διέταξε την άμεση παύση στην παράδοση καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας", ανέφερε το γραφείο του Λίμπερμαν σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε. "Το πρωί της Παρασκευής, τέσσερα βυτιοφόρα προερχόμενα από το ισραηλινοναζιστικο καθεστως παρέδωσαν καύσιμα και, μετά από αυτό, σημειώθηκαν ταραχές. Υπήρξε μια σοβαρή απόπειρα παραβίασης των συνόρων και επίθεσης εναντίον των στρατιωτών", πρόστίθεται στην ανακοίνωση.
Ο ΟΗΕ είχε πετύχει μια συμφωνία, που τέθηκε σε ισχύ αυτήν την εβδομάδα, για την παράδοση καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας. Τα καύσιμα αυτά πληρώνονται από το Κατάρ και θα επέτρεπαν να αυξηθεί η δυναμικότητα του μοναδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον θύλακα ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων. Σήμερα οι κάτοικοι της Γάζας έχουν ηλεκτρικό ρεύμα μόνο για τέσσερις ώρες την ημέρα.