Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Σαββατο 15 Ιανουαριου 2011 ______14.50

ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗΝ ΤΥΝΗΣΙΑ
Δραπέτευσε νύχτα από την Τύνιδα
Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2011, 11:28
Νύχτα εγκατέλειψε τη χώρα του ο πρόεδρος της Τυνησίας, Μπεν Άλι, έπειτα από 23 χρόνια διακυβέρνησης, καταφεύγοντας με την οικογένειά του στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Πίσω του άφησε το χάος και τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε αρχικά ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός, Μοχάμεντ Γκανουσί.
Ωστόσο, με παρέμβαση του Συνταγματικού Συμβουλίου, τελικά προσωρινός πρόεδρος της χώρας ορίστηκε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Τυνησίας, Φουέντ Μεμπαζάα, και όχι ο πρωθυπουργός, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
Την ίδια ώρα, στην Τύνιδα η εξέγερση λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, αφού οι εξεγερμένοι πυρπολούν δημόσια κτήρια και ελέγχουν τους δρόμους. Οι εκτεταμένες λεηλασίες προκάλεσαν την αντίδραση των ιδιοκτητών καταστημάτων και κατοικιών, οι οποίοι με αυτοσχέδια όπλα συγκρότησαν τοπικές μιλίτσιες, για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.
Δραματικότερη όμως είναι η κατάσταση στην πόλη Μοναστίρ, όπου δεκάδες κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους από φωτιά που ξέσπασε σε φυλακή της πόλης ενώ δεκάδες διέφυγαν, όπως ανέφεραν μάρτυρες.
Η πτώση του 74χρονου Μπεν Άλι γίνεται σε μία στιγμή που η γαλλική διπλωματία απέσυρε την υποστήριξή της στο καθεστώς της Τύνιδας, μετά από 23 χρόνια. Επισημαίνεται ότι και ο προκάτοχος του Μπεν Άλι, επίσης ισόβιος πρόεδρος Μπουργκίμπα, ήταν επί δεκαετίες ο άνθρωπος των Παρισίων σε αυτή την πρώην γαλλική αποικία της Βορείου Αφρικής.
Κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης, στις 20.45, ώρα Ελλάδος, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν αποφάσισαν να μη δεχθούν τον Μπεν Άλι στη Γαλλία.
Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει κηρυχθεί στην Τυνησία από το απόγευμα της Παρασκευής. Ο στρατός κλήθηκε να επιβάλει την τάξη. Δυνάμεις του κατέλαβαν το κύριο αεροδρόμιο της Τύνιδας και ο τυνησιακός εναέριος χώρος έκλεισε.

Εκατοντάδες Ευρωπαίοι που ήταν σε διακοπές εγκατέλειψαν τη χώρα. Γερμανικά ταξιδιωτικά γραφεία ακύρωσαν όλες τις πτήσεις προς τη χώρα αυτή, η Γαλλία ζήτησε από τους πολίτες της να αποφεύγουν τα ταξίδια στη βορειοαφρικανική χώρα, ενώ η Air France ανέστειλε όλες τις πτήσεις της στην Τύνιδα.
Ο εναέριος χώρος και τα αεροδρόμια της Τυνησίας άνοιξαν για τις πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών, το μεσημέρι του Σαββάτου, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων TAP, μια ημέρα μετά τη ματαίωση πολλών πτήσεων.
«Η υπηρεσία για την πολιτική αεροπορία και τα αεροδρόμια ανακοινώνει ότι ο εναέριος χώρος της Τυνησίας και όλα τα αεροδρόμια είναι ανοιχτά, αντίθετα με αυτό που αναφέρθηκε από ορισμένα Μ.Μ.Ε.» μετέδωσε το πρακτορείο.

Η εξέγερση
Τα επεισόδια ξέσπασαν με αφορμή την αυτοπυρπόληση ενός άνεργου πτυχιούχου, ο οποίος προσπάθησε να πουλήσει λαχανικά στην αγορά χωρίς άδεια, με αποτέλεσμα να τον σταματήσει η αστυνομία.
Ο σιδηροδρομικός σταθμός της Τύνιδας φλεγόταν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, πυρπολήθηκαν πολλά πολυκαταστήματα, ενώ πλήθος εξεγερμένων λεηλατεί καταστήματα και κατοικίες. Ελικόπτερα με αναμμένους προβολείς πετούσαν τη νύχτα πάνω από την πόλη και ο στρατός κλήθηκε να επιβάλει την τάξη σε ορισμένες περιοχές.
Ομάδες ιδιοκτητών με αυτοσχέδια όπλα βρίσκονται συγκεντρωμένοι σε γειτονιές και συνοικίες, για να προστατεύσουν τις ιδιοκτησίες τους, ενώ, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, η αστυνομία παρέμενε απούσα από τα επεισόδια.
Στην πόλη Ντέντεν, 19 χλμ. από την πρωτεύουσα, στρατιώτες έφθασαν με ελικόπτερα. Ο στρατός ανακοίνωσε τηλεφωνικούς αριθμούς στους οποίους μπορούν να τηλεφωνούν πολίτες, για να αναφέρουν καταστάσεις όπου κρίνεται απαραίτητη η επέμβασή του.
Τουλάχιστον 13 διαδηλωτές πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τοπικές πηγές, παρά τη δέσμευση, ότι οι άνδρες της αστυνομίας θα σταματούσαν να χρησιμοποιούν πραγματικά πυρά.

Λεηλατούν γαλλικά πολυκαταστήματα
Το σούπερ-μάρκετ Geant (Γίγας), στη βόρεια έξοδο της Τύνιδας, λεηλατήθηκε το Σάββατο ύστερα από επίθεση που είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα σε αυτό. Ένα τμήμα του καταστήματος πυρπολήθηκε χθες, Παρασκευή.
Δεκάδες άνθρωποι έβγαιναν από το πολυκατάστημα παίρνοντας ό,τι μπορούσαν να κρατήσουν στα χέρια, ενώ στην περιοχή δεν υπήρχαν αστυνομικοί. Ένα φυλάκιο της εθνοφρουράς που βρισκόταν πολύ κοντά ήταν εγκαταλελειμμένο.
Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έσπαζαν στη διάρκεια της νύχτας τις βιτρίνες των καταστημάτων, τα οποία είχαν πυρποληθεί και άρπαζαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Άδεια καροτσάκια των σούπερ μάρκετ ήταν σκορπισμένα κοντά σε οδικές αρτηρίες.
Διαδηλωτές επιτέθηκαν και λεηλάτησαν τις τελευταίες ημέρες κυρίως πολυκαταστήματα των γαλλικών εταιρειών Carrefour και Casino, στα οποία ήταν συνέταιροι επιχειρηματίες προσκείμενοι στην κυβέρνηση του προέδρου Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι.
Ακόμη δύο καταστήματα Carrefour, στη Μάρσα, βορείως της Τύνιδας, και στη συνοικία Γαζάλα λεηλατήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής.
Επίσης, τρία πολυκαταστήματα των εταιρειών Monoprix και Magasin General λεηλατήθηκαν σε άλλες συνοικίες της πρωτεύουσας.
Οι λεηλασίες αυτές σημειώθηκαν, αφού στην περιοχή δεν υπήρχαν δυνάμεις ασφαλείας, παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί από χθες.








ΤΥΝΗΣΙΑ
Η λαϊκή οργή έδιωξε τον Πρόεδρο
Υπό το βάρος των μαζικών διαδηλώσεων εγκατέλειψε τη χώρα με πιθανότερο προορισμό τη Γαλλία
ΤΥΝΙΔΑ.-- Εγκατέλειψε τη χώρα, υπό το βάρος των διογκούμενων αιματηρών διαδηλώσεων, που πήραν διαστάσεις λαϊκής εξέγερσης, ο, πάλαι ποτέ, ισχυρός άνδρας της Τυνησίας. Οι υποσχέσεις που έδωσε στο διάγγελμά του, την Πέμπτη το βράδυ, ότι δε θα θέσει ξανά υποψηφιότητα, ότι θα δημιουργήσει 300.000 νέες θέσεις εργασίας, ότι θα διασφαλίσει την ελευθερία έκφρασης, ότι θα τερματιστούν οι διώξεις αντιφρονούντων, ότι θα μειωθούν οι τιμές στα βασικά τρόφιμα και ότι θα τιμωρηθούν όλοι όσοι ευθύνονται για δολοφονίες διαδηλωτών, δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τον Ζιν αλ Αμπιντίν Μπεν Αλί στην εξουσία. Οι τελευταίες πληροφορίες τον ήθελαν να κατευθύνεται στο Παρίσι, όπου ο Πρόεδρος Σαρκοζί (που φρόντισε να σιωπήσει όλες αυτές τις μέρες για τον «σύμμαχο» Μπεν Αλί) συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη, η αστυνομία λάμβανε έκτακτα μέτρα για ν' αντιμετωπίσει τους εκεί διαδηλωτές. (Τελικα πηγε στη Σαουδικη Αραβια).
Αργά το βράδυ, χτες, και ενώ είχε ήδη ανακοινωθεί ότι ο Μπεν Αλί έδωσε εντολή να διαλυθούν η κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο, και να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές εντός εξαμήνου, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε έκτακτο διάγγελμα. Ο Μουχάμαντ Γανούσι ανακοίνωσε, λίγο - πολύ, την αποχώρηση Μπεν Αλί και ότι αναλαμβάνει ο ίδιος, ως υπηρεσιακός Πρόεδρος, τα ηνία της χώρας μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών. Τόνισε επισταμένα, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, ότι θα τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις περί ελευθεριών, περί κοινωνικής δικαιοσύνης και περί θέσεων εργασίας και απηύθυνε έκκληση για «ηρεμία και εθνική ενότητα». Αναλυτές, πάντως, εκτιμούσαν ότι τίποτε δεν έχει λήξει, αφού ο Γανούσι είναι μέρος του καθεστώτος Μπεν Αλί. (Τελικα ανελαβε πρωθυπουργος ο προεδρος της βουλης που ειναι και αυτος μερος του καθεστωτος).
Η χώρα κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο εναέριος χώρος έκλεισε, οι συγκεντρώσεις άνω των τριών ατόμων απαγορεύτηκαν, οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν δικαίωμα ν' ανοίξουν πυρ χωρίς άλλη εντολή και επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο στρατός αναπτύχθηκε πέριξ του αεροδρομίου και, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, δυνάμεις του κατευθύνονταν στην πόλη για να πάρουν τις θέσεις της αστυνομίας, η οποία μαζί με τις μυστικές υπηρεσίες ασφαλείας βρίσκονται στο επίκεντρο της οργής των διαδηλωτών.
Με πείσμα οι διαδηλωτές
Της φυγής του Μπεν Αλί προηγήθηκε άλλη μια μέρα συγκλονιστικών διαδηλώσεων σε όλες τις πόλεις και κυρίως στην Τύνιδα. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης νύχτας, σε σφοδρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας καταγράφηκαν, από ιατρικές πηγές, τουλάχιστον 13 νεκροί διαδηλωτές. Χτες ωστόσο πολλές χιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν το κέντρο της πρωτεύουσας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ενωσης Εργατών για γενική απεργία και συγκεντρώσεις. Οι διαδηλωτές περικύκλωσαν επί ώρες το υπουργείο Εσωτερικών, σκαρφάλωσαν στο κτίριο και υποχρέωσαν ακόμη και τις δυνάμεις καταστολής σε υποχώρηση. Πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι, μέχρι το απόγευμα, τουλάχιστον άλλοι πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Το καθεστως απελευθερωσε προχτες τον Γραματεα του Κομμουνιστικου Κομματος Εργατων Τυνησιας, μαοικων κατευθυνσεων, που εχει κυριως επιρροη σε φοιτητικους κυκλους.
Οι δραματικές εξελίξεις στην Τυνησία προκάλεσαν ρίγη ανησυχίας σε άλλες αραβικές ηγεσίες, ενώ η ΕΕ, παρά τα ευχολόγια, δεν πάγωσε καν τη διαδικασία αναβάθμισης της σχέσης της με την Τύνιδα. Οι ΗΠΑ, με επίσης καλές σχέσεις με τον Μπεν Αλί, αρκέστηκαν να μιλήσουν για «δικαίωμα του τυνησιακού λαού στην επιλογή», ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε σε «αυτοσυγκράτηση».





ΙΡΑΚ
Διαδήλωση κατά του Μπάιντεν
BΑΓΔΑΤΗ.-- Διαδήλωση κατά της παρουσίας του Αμερικανού αντιπροέδρου στο Ιράκ πραγματοποίησαν στην πόλη Κούφα χιλιάδες υποστηρικτές του ακραίου σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ, ο οποίος έχει αναδειχθεί σε σημαίνων παράγοντα στην πολιτική σκηνή της χώρας, αφού η υποστήριξή του προς τον πρωθυπουργό Μάλικι αποδείχθηκε καθοριστική, προκειμένου ο δεύτερος να διατηρήσει το θώκο του και να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού μετά από μήνες αδιεξόδου. Οι διαδηλωτές, που ξεχύθηκαν στους δρόμους μετά τις παραδοσιακές προσευχές της Παρασκευής, καλούσαν, με συνθήματα, την ιρακινή ηγεσία να μην επιτρέψει άλλου είδους τέτοιες επισκέψεις και να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων, που έχουν μείνει στο Ιράκ, και ορίζεται στα τέλη του 2011.
Ο Σαντρ βρισκόταν στην Κούφα αλλά δεν έκανε ο ίδιος κήρυγμα. Μετά τις προσευχές, είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, χωρίς να γίνει γνωστό το περιεχόμενο της συζήτησής τους. Εντούτοις, και μόνο το γεγονός της συνάντησης αποτελεί σημαντική εξέλιξη, καθώς υπογραμμίζει ότι πλέον ο Σαντρ αντιμετωπίζεται ως εκπρόσωπος μιας υπολογίσιμης πολιτικής δύναμης που διαδραματίζει ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας.




ΙΟΡΔΑΝΙΑ
Διαδηλώσεις ενάντια στην ακρίβεια
AMMAN.-- Στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων της Ιορδανίας συναντήθηκαν, χθες, φοιτητές, εργατικά συνδικάτα για να ζητήσουν περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της αύξησης των τιμών σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα αλλά και την παραίτηση του πρωθυπουργού. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στο Αμμάν και στις πόλεις Ιρμπίντ, Κάρακ, Σαλτ και Μάαν.
Ο βασιλιάς Αμπντάλα, πάντως, έχει προσπαθήσει να «προλάβει» τις αντιδράσεις. Ηδη, από την Τρίτη, ανακοίνωσε νέο πακέτο βοήθειας, ύψους 160 εκατομμυρίων δηναρίων (περίπου 225 εκατομμύρια δολάρια) για τη μείωση των τιμών των βασικών διατροφικών αγαθών στα κρατικά σουπερμάρκετ κατά 10%, για τη μείωση των τιμών των καυσίμων κατά 6%, για τη διατήρηση όσων βοηθημάτων διατηρούνται ακόμη (καθώς αρκετά έχουν μειωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια λόγω των «μεταρρυθμίσεων» που προωθούνται στο πλαίσιο ενός προγράμματος που έχει εκπονηθεί σε συνεργασία με το ΔΝΤ) και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κυρίως σε κυβερνητικές και δημόσιες υπηρεσίες. Η πρωτοβουλία του Αμπντάλα φαίνεται ότι, μέχρι στιγμής, λειτούργησε κατευναστικά.
Στη χτεσινή διαμαρτυρία δε συμμετείχε το πολιτικό σκέλος της ισλαμιστικής οργάνωσης «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» που θα πραγματοποιήσει για το ίδιο θέμα καθιστική διαμαρτυρία έξω από το κοινοβούλιο, την Κυριακή, στην οποία θα συμμετέχουν και αρκετά συνδικάτα. Εντούτοις, υπάρχουν και φωνές, όπως του γνωστότερου Ιορδανού συνδικαλιστή Μουχάμαντ Σνάιντ, που έχει επανειλημμένως φυλακιστεί για τη δράση του, οι οποίες επιμένουν ότι οι βασιλικές εξαγγελίες «ρίχνουν στάχτη στα μάτια».





ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Πολωνία και Γερμανία χρηματοδότησαν τα σχέδια ανατροπής του Λουκασένκο
Στην «αντεπίθεση» πέρασαν οι αρχές της Λευκορωσίας, απαντώντας στις επιθέσεις που δέχονται τις τελευταίες βδομάδες από ΗΠΑ και ΕΕ για τη «δημοκρατικότητα» των προεδρικών εκλογών του περασμένου Δεκέμβρη, που ανέδειξαν και πάλι Πρόεδρο της χώρας τον Αλεξάντρ Λουκασένκο.
Ετσι, την Παρασκευή 14/1, η εφημερίδα «Σοβέτσκαγια Μπελορούσια», που στηρίζει τον Λουκασένκο, κατηγορεί Πολωνία και Γερμανία, τις μυστικές υπηρεσίες τους, καθώς και πρεσβευτές χωρών της ΕΕ, πως σχεδίαζαν και χρηματοδότησαν με βαλίτσες γεμάτες με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.
Κατηγορεί, επίσης, την Πολωνία για τη δημιουργία στρατοπέδων εκπαίδευσης δυνάμεων της αντιπολίτευσης σε συνθήκες μάχης μέσα στις πόλεις.
Η εφημερίδα στηρίζει τις αποκαλύψεις της αυτές σε μαρτυρίες στελεχών της αντιπολίτευσης.




ΣΟΥΔΑΝ
Φοιτητικές διαδηλώσεις
ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Φοιτητικές διαμαρτυρίες σημειώθηκαν χτες, για δεύτερο 24ωρο, στην πολιτεία Αλ Τζαζιράχ του κεντρικού Σουδάν, η οποια ανηκει στον ισλαμικο βορρα, εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να σταματήσει τις επιχορηγήσεις σε ζάχαρη και καύσιμα.
Σύμφωνα με τη σουδανική εφημερίδα «Sudan Tribune», στην κινητοποίηση συμμετείχαν οι περισσότεροι φοιτητές από το ομώνυμο πανεπιστήμιο της πολιτείας Αλ Τζαζιράχ και από το ιδιωτικό κολέγιο Μαντάνι. Περιστασιακά συγκρούστηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας που χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και γκλομπς για να διαλύσουν το πλήθος των νεολαίων. Στη διάρκεια των επεισοδίων, τραυματίστηκαν αρκετοί φοιτητές και τουλάχιστον έξι συνελήφθησαν.
Παρόμοιες φοιτητικές κινητοποιήσεις σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις της κεντρικής πολιτείας, όπως στο Αλ Κάμλιν, Αλ Χασαχισάχ και Αλ Χιλάλιαχ.
Πάντως, ο Σουδανός υπουργός Οικονομικών Αλί Μαχμούντ που πήρε την απόφαση για τον τερματισμό των επιχορηγήσεων σε ζάχαρη και καύσιμα ισχυρίστηκε ότι με το συγκεκριμένο μέτρο εξοικονομούνται 2,06 δισ. σουδανικές λίρες.
Προχτές, πάντως, σε μία άλλη επαρχία του κεντρικού Σουδάν, στην επαρχία Σινάρ, εμφανίστηκε μία άγνωστη ως τώρα σουδανική ένοπλη οργάνωση, η οποία ανέλαβε την ευθύνη για την πυρπόληση 5.000 εκταρίων κρατικής καλλιεργήσιμης έκτασης με ζαχαρότευτλα στο κεντρικό τμήμα της χώρας, υποστηρίζοντας ότι με αυτήν την ενέργεια σηματοδότησε «μια διακήρυξη εξέγερσης ενάντια στην κυβέρνηση του βορρά» στο Χαρτούμ.
Η οργάνωση αυτοαποκαλείται «Επαναστατικό Μέτωπο Κεντρικής Επαρχίας - Ταξιαρχίες Γιων και Νεολαίων Αγροτών». Σε ανακοίνωσή της με ημερομηνία 9/1/11 που ωστόσο δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα η οργάνωση υποστηρίζει ότι ξεκίνησε «εξέγερση» στην κεντρική επαρχία Σινάρ, επιλέγοντας την ημερομηνία διεξαγωγής του κρίσιμου δημοψηφίσματος στο νότο (το δημοψήφισμα συνεχίζεται ως το Σάββατο) «για να αποδείξει» την ικανότητά της να προωθήσει τα δίκαια του λαού μας με όλα τα διαθέσιμα μέσα».
Μέσα σε όλα αυτά, οι αρχές του νοτίου Σουδάν ανακοίνωσαν ότι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, που έχει ξεκινήσει από τις 9 του μήνα και ολοκληρώνεται σήμερα, διεξάγεται κανονικά δίχως προβλήματα. Επιπλέον, το ισλαμικό κόμμα «Εθνικό Κόμμα του Κογκρέσου» του προέδρου Ομάρ Αλ Μπασίρ δήλωσε πως είναι έτοιμο να δεχθεί ακόμη και ένα αποτέλεσμα υπέρ της ανεξαρτησίας του νότου και να συνάψει μαζί του «αδελφικές σχέσεις»...





ΧΙΛΗ
Συνέχιση των κινητοποιήσεων στο νότο
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην περιοχή Μαγκαγιάνες και Πούντα Αρένας στο νότο της Χιλής, οι οποίες γίνονται ενάντια στο μέτρο της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου κατά 16,8%, που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα και θα σημάνει τον αποδεκατισμό του εισοδήματός τους καθώς οι κάτοικοι είναι κατά βάση φτωχοί και πρέπει να χρησιμοποιούν θέρμανση για να επιβιώσουν στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες της Γης του Πυρός, 365 μέρες το χρόνο. Μια αύξηση που θα σημάνει επίσης την αύξηση των τιμών στις μεταφορές, στην ηλεκτροδότηση, στο κόστος των σχολείων κλπ. και θα εξουθενώσει στην κυριολεξία τους εργαζόμενους και τους κατοίκους του νότου.
Στο πλευρό των αγωνιζόμενων του νότου βρίσκεται το ΚΚ Χιλής, όπως δήλωσε ο Πρόεδρός του, Γκιγιέρμο Τελιέρ, ενώ στην Πούντα Αρένας ήδη από χτες βρίσκεται ο βουλευτής του ΚΚ Χιλής Ούγκο Γκουτιέρες (1 εχει) για να συμπαρασταθεί στον αγώνα των κατοίκων αλλά και για να υπάρξει η κινητοποίηση για την απόδοση ευθυνών που έχει το υπουργείο Εσωτερικών όσον αφορά στο θάνατο δύο διαδηλωτριών σε οδόφραγμα των κατοίκων πριν δύο μέρες.





ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-- Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν, χθες, στη συνοικία Σιλουάν της ανατολικής πλευράς της Ιερής Πόλης, όπου νεαροί Παλαιστίνιοι συγκρούστηκαν, για πολλοστή φορά, με ισχυρές ισραηλινές αστυνομικές δυνάμεις. Στη συνοικία έχουν εγκατασταθεί 500 έποικοι ανάμεσα στους 60.000 Παλαιστινίους και οι εντάσεις είναι συνεχόμενες, καθώς είναι αλλεπάλληλες οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και οι διώξεις σε βάρος τους.
TOKIO.-- Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του προχώρησε χτες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν, του σοσιαλρεφορμιστικου Δημοκρατικου κομματος, σε μία προσπάθεια, όπως είπε, να βγάλει τη χώρα από την καπιταλιστική κρίση καλώντας την αντιπολίτευση να μην υλοποιήσει τις απειλές για μποϊκοτάρισμα των εργασιών της Βουλής. Ο τρίτος ανασχηματισμός της ιαπωνικής κυβέρνησης (τον περασμένο Ιούνη) αναδεικνύει στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών το λεγόμενο «γεράκι» Καόρου Γιοσάνο, που κατείχε ανώτατο αξίωμα στο δεξιο αντιπολιτευόμενο κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.







Υπάρχουν απόγονοι του Άρη Βελουχιώτη;
από Μαμή της ιστορίας 2:17πμ, Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011
Μυστήριο
Μετά από έρευνα στο ιντερνετ και αντιφατικές πληροφορίες με τις οποίες δε βγάζεις άκρη, αποφάσισα να ρωτήσω και εδώ: υπάρχουν απόγονοι του Άρη Βελουχιώτη;
Μια ευρέως διαδεδομένη άποψη υποστηρίζει πώς ο Α.Β. είχε δεσμό με την Ειρήνη Παπά και πως απέκτησαν μία κόρη κατά τη διάρκεια της αντίστασης. Η Ε.Π. όμως ποτέ δεν την αναγωρισε για να μη "στιγματιστεί". Από την άλλη πολλοί λένε πως αυτό είναι μια φανταστική ιστορία. Τελικά τι ακριβώς ισχύει;
ακου
από κουτσομπολης 4:15πμ, Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011
ναι κορή του άρη και της ειρήνης παπά είναι η Αικατερίνη Μακρυγιάννη ψάξτο γνωστή ποιήτρια.