Υποχωρησε ακομα μια φορα το ΠΑΜΕ μπροστα στους καρεκλοκενταυρους αλητες εργατοπατερες της ΓΣΕΕ!!!! Ανεστειλε την Απεργια του, στην οποια θα συμμετειχε και η ΑΔΕΔΥ, και εδωσε την πρωτοκαθεδρια, στα πουλημενα τομαρια της ΓΣΕΕ και στα αριστεριστικα και κωλοσυνασπιστιρια που τρεχουν από πισω τους!!! Τελικα οι εργατες δεν εχουν κανενα μαζι τους!!!
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κάλεσμα για απεργία στις 23 Φλεβάρη
• Ταξική απάντηση στον πόλεμο εργοδοτών - κυβέρνησης - τρόικας. Να καταδικαστεί ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός
• Στις 10 Φλεβάρη, πανελλαδική συντονισμένη παρέμβαση σε όλους τους νομούς της χώρας, με συλλαλητήρια, αλλά και άλλες μορφές πάλης για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων
Μπλόκαραν παντού την απεργία!
Τα «δυνατά της» έβαλε η Αυτόνομη Παρέμβαση σε εργατικά κέντρα, συνδικάτα και ομοσπονδίες, ώστε να μην παρθεί απόφαση για απεργία στις 10 Φλεβάρη κι ας καλούσε στην τελευταία της ανακοίνωση τα συνδικάτα να «αναλάβουν δράσεις» για την προστασία των ανέργων. Αυτό στα λόγια. Διότι, στην πράξη, οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στο συνδικαλιστικό κίνημα, μαζί με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ απέρριψαν την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για απεργία ή καλλιεργούσαν στάση αναμονής μέχρι να πάρει απόφαση η ΓΣΕΕ. Μερικά μόνο παραδείγματα:
• Μόλις χτες, στο ΕΚ Πειραιά η ΑΠ πρωτοστάτησε, ώστε να μην παρθεί απόφαση για απεργία και την αναμονή για απόφαση της ΓΣΕΕ.
• Στο ΕΚ Θεσσαλονίκης, στις 11 Γενάρη, το ΠΑΜΕ κατέθεσε πρόταση για 24ωρη πανθεσσαλονίκεια απεργία τις επόμενες μέρες. ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ ψήφισαν υπέρ, με την προϋπόθεση να γίνει σε συνεννόηση με τη ΓΣΕΕ. Στο ερώτημα, αν η ΓΣΕΕ δεν προκηρύξει απεργία, τι θα κάνει το ΕΚΘ, η απάντηση ήταν η ίδια: Σε συνεννόηση με τη ΓΣΕΕ.
• Στο ΔΣ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας την περασμένη βδομάδα, η ΑΠ απέρριψε τη πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για απεργία στις 10 Φλεβάρη και συμφώνησαν να περιμένουν πότε θα αποφασίσει η ΓΣΕΕ.
• Στο ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα, την περασμένη βδομάδα οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΔΑΣ (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) απέρριψαν την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για απεργία. Στην πρόταση της ΠΑΣΚΕ για «εναλλακτικές μορφές πάλης», όπως να φορέσουν οι εργαζόμενοι μαύρα μπλουζάκια, έσπευσαν οι δυνάμεις του ΣΥΝ να προτείνουν συγκεκριμένο λογότυπο!
• Στην Αγροτική Τράπεζα 467 εργαζόμενοι απαίτησαν τη σύγκληση γενικής συνέλευσης υπογράφοντας σχετικό κείμενο. Ενα από τα θέματα της ΓΣ θα ήταν και η απεργία. Οι ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» (ΣΥΝ) αρνήθηκαν τη σύγκληση της ΓΣ με την παράταξη του ΣΥΝ να λέει, ότι θα μαζέψει δικές της υπογραφές για να γίνει άλλη ΓΣ στην οποία να συμμετέχει και η πλειοψηφία!
ΤΥΝΗΣΙΑ
Συνέχεια λαϊκών διαμαρτυριών
Εκατοντάδες πολίτες συρρέουν στην Τύνιδα από την επαρχία για να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις
ΤΥΝΙΔΑ.-- Εξω από το υπουργείο Εσωτερικών και το πρωθυπουργικό μέγαρο παρέμειναν, και προχθες Δευτερα, συγκεντρωμένοι για δεύτερο 24ωρο χιλιάδες διαδηλωτές, αψηφώντας τόσο την απαγόρευση κυκλοφορίας που παραμένει σε ισχύ για όλες τις βραδινές ώρες όσο και τις πιέσεις των δυνάμεων της αστυνομίας που παραμένουν πιστές στη «μεταβατική κυβέρνηση». Προχθες, τα εξαιρετικά τεταμένα πνεύματα εξερράγησαν και οδήγησαν σε νέες σύντομες συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων, χωρίς, όμως, να καταφέρει να διαλύσει το πλήθος, το οποίο, αντί να μειώνεται, αυξάνεται σταθερά και γίνεται ολοένα και δυναμικότερο.
Μεταξύ των διαδηλωτών συγκαταλέγονται πλέον και και αστυνομικοί, πυροσβέστες και εθνοφρουροί. Στο πλήθος, από το Σάββατο το βράδυ, προστίθενται σταθερά, κατά εκατοντάδες, άνθρωποι που έρχονται από το νότο και το κέντρο της χώρας, ανταποκρινόμενοι σε σχετική έκκληση της Γενικής Ενωσης Τυνήσιων Εργατών, που επιμένει στη διάλυση της «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» και στην αντικατάστασή της από εκπροσώπους συνδικαλιστών, της αντιπολίτευσης, μαζικών φορέων και ενώσεων νεολαίας, προκειμένου να εκπονηθεί και ένα εντελώς νέο Σύνταγμα, στη βάση του οποίου η χώρα θα οδεύσει σε εκλογές.
Η Γενική Ενωση Τυνήσιων Εργατών κάλεσε σε γενική απεργία επ' αόριστον. Ηδη, τα συνδικάτα εκπαιδευτικών και δικηγόρων ανταποκρίθηκαν.
Σημαντική εξέλιξη αποτελεί, αναμφιβόλως, η προχθεσινή ομιλία του αρχηγού του τυνησιακού ΓΕΣ, στρατηγού Ρασίντ Αμάρ, προς τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο. Υποστήριξε ότι «ο στρατός θα στηρίξει την εξέγερση του τυνησιακού λαού», διαβεβαιώνοντας ότι «δεν πρόκειται να παραβιάσει σε καμία περίπτωση το Σύνταγμα» και προειδοποιώντας τον κόσμο «να είναι σε εγρήγορση γιατί υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να χαθεί ο αγώνας αυτός και να προκληθεί κενό και χάος».
Ελιγμών συνέχεια
Προσπαθώντας να διατηρηθεί στην εξουσία, παρά τις εντεινόμενες λαϊκές αντιδράσεις, η «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» υπό τον πρωθυπουργό Γκανούσι προχώρησε σε κατ' οίκον περιορισμό πρώην στενών συνεργατών του έκπτωτου Μπεν Αλί και διαρρέει ότι προσανατολίζεται στη σύσταση μιας επιτροπής «σοφών», που θα αποτελείται από όσους οι διαδηλωτές ζητούν και θα επιβλέπει το «έργο της μεταβατικής κυβέρνησης». Ούτε οι ελιγμοί αυτοί, όμως, φαίνεται να φέρνουν αποτέλεσμα. Αντίθετα, η είδηση ότι τόσο η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών όσο και ο Γάλλος πρωθυπουργός συνομίλησαν με τον πρωθυπουργό Γκανούσι για «να εκφράσουν την υποστήριξή τους προς την πορεία μετάβασης προς τη δημοκρατία» προκάλεσε περισσότερη αγανάκτηση στο συγκεντρωμένο πλήθος.
ΑΪΤΗ
Οι κατοχικοι υποστηριζουν τον κανιβαλο δικτατορα Ντιβαλιε, και απαγορευουν στον νομιμο Προεδρο Αριστιντ να επιστρεψει
ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.-- Ενώ το χάος με την άθλια κατάσταση (από τις συνέπειες του σεισμού και της επιδημίας χολέρας) που ζει ο λαός της Αϊτής συνεχίζεται, όπως και το τι μέλλει γενέσθαι με τις εκλογές - παρωδία και τα αποτελέσματά τους, που έχουν γίνει το όχημα για ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις και εκβιασμούς πρωτίστως από τις δύο κύριες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, ο πρώην δικτάτορας Ζαν Κλοντ Ντιβαλιέ, γνωστός ως «Μπεμπέ Ντοκ», αλωνίζει στη χώρα.
Ο Ντιβαλιέ «έχει κάθε δικαίωμα να επιστρέψει στην πατρίδα του», καθώς το Σύνταγμα της χώρας δεν αναγνωρίζει την εξορία, θα δηλώσει ο Πρόεδρος Ρενέ Πρεβάλ κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής του επίσκεψης στη Δομινικανή Δημοκρατία, το Σαββατοκύριακο. Προσθέτοντας ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Haiti Libre», ότι ο Ντιβαλιέ οφείλει να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη για τα εγκλήματά του, ενώ διευκρίνισε ότι δεν έχει συλληφθεί αλλά βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό και του απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα, καθώς δεν έχει ακόμη δικαστεί ή καταδικαστεί. Ερωτώμενος δε για το αίτημα επιστροφής του Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ - κατά πληροφορίες, διαβουλεύσεις γίνονται μεταξύ της κυβέρνησης της Αϊτής, της Νοτίου Αφρικής και των ΗΠΑ - ο Πρεβάλ ήταν λακωνικός, αλλά σαφής: «Δεν εξαρτάται από εμένα».
Ο ίδιος ο Ντιβαλιέ που περιοδεύει έχοντας στο πλευρό του γνωστούς παραστρατιωτικούς δολοφόνους, «δεν έχει καμία πολιτική φιλοδοξία» κατά τους Αμερικανούς δικηγόρους και ειδικούς στις δημόσιες σχέσεις, που εργάζονται για λογαριασμό του - ανάμεσά τους ο Μπομπ Μπαρ, πρώην μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Πάντως, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Los Angeles Times», ένα ακόμη ενδεχόμενο για την αιφνιδιαστική επιστροφή του «Μπεμπέ Ντοκ» έχει να κάνει πιθανώς με τη διεκδίκηση των χρημάτων της Αϊτής που έκλεψε, και έχουν απομείνει σε ελβετικές τράπεζες, έχουν παγώσει και αναμένεται να αποδοθούν στην κυβέρνηση της Αϊτής την 1η Φλεβάρη.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Haiti Le Matin», οι εκλογές ενδέχεται να ακυρωθούν εντελώς - το πώς ακριβώς μπορεί να γίνει αυτό τυπικά μάλλον αναζητείται - ειδικά μετά τις δηλώσεις της πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις, ότι «για να υπάρξει συνέχεια της βοήθειας προς την Αϊτή τόσο εκ μέρους των ΗΠΑ όσο και της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να διενεργηθούν αξιόπιστες εκλογές». Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή πρέπει να ανακοινώσει μέχρι τις 31 Γενάρη την απόφασή της όσον αφορά τα αποτελέσματα των εκλογών και σε σχέση με την έκθεση του OAS, η οποία απλώς πυροδότησε ακόμη περισσότερο τη χαοτική κατάσταση που επικρατεί...
ΑΛΒΑΝΙΑ
Παει να βγει και από πανω ο αληταρας κλεφτης και τωρα φονιας Μπερισα! Αφου γλιτωσε τη κρεμαλα ο κλεφτης Μπερισα με τις πυραμιδες το 1997, τωρα πουλαει και μουρη!
ΤΙΡΑΝΑ.-- Τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στη γειτονική Αλβανία μετά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν σε διαδήλωση της περασμένης Παρασκευής που στοίχισαν τη ζωή σε 3 ανθρώπους και περισσότερους από 150 τραυματίες, αλλά και τις λεκτικές επιθέσεις του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα προς τον ηγέτη του «Σοσιαλιστικού Κόμματος» και δήμαρχο Τιράνων Εντι Ράμα.
«Θα τιμωρηθεί παραδειγματικά» αν επιτεθεί ξανά εναντίον του κράτους, δήλωσε ο Μπερίσα κατά τη διάρκεια σύσκεψης του Υπουργικού Συμβουλίου για τον Εντι Ράμα. Λίγο αργότερα, η Βουλή, με πρωτοβουλία των βουλευτών του κυβερνώντος «Δημοκρατικού Κόμματος» προχώρησε στη σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα ερευνήσει τον «μηχανισμό απόπειρας πραξικοπήματος από την αντιπολίτευσης», όπως υποστήριξε ο Μπερίσα. Πάντως, ο Αλβανός πρωθυπουργός εξαπέλυσε σκληρή επίθεση ενάντια στη γενική εισαγγελέα της χώρας Ινα Ράμα, χαρακτηρίζοντας παράνομα τα εντάλματα σύλληψης κατά έξι αξιωματικών της εθνικής φρουράς που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία. Ασκησε σκληρή κριτική και στον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Μπαχρί Σακίρι «για έλλειψη συνεργασίας και μη πληροφόρηση των αστυνομικών αρχών για τα εγκληματικά στοιχεία και τα σχέδια της αντιπολίτευσης για την υλοποίηση του πραξικοπήματος».
Μιλώντας από την πόλη Φιέρ, νότια της πρωτεύουσας των Τιράνων, όπου παρέστη στην κηδεία ενός εκ των νεκρών των πρόσφατων συγκρούσεων, ο Εντι Ράμα κάλεσε τους Αλβανούς να συμμετάσχουν μαζικά σε διαδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή. Θυμίζουμε ότι η διαδήλωση της περασμένης Παρασκευής του «Σοσιαλιστικού Κόμματος» εμφανίστηκε ως αντίδραση στη διεφθαρμένη κυβέρνηση του Μπερίσα (με αφορμή το σκάνδαλο χρηματισμού του υπουργού Οικονομικών Ιλιρ Μέτα, που παραιτήθηκε).
Από τη μεριά του, ο Μπερίσα, ανακοίνωσε την αναβολή της διαδήλωσης που είχε εξαγγείλει για την Τετάρτη υποστηρίζοντας ότι εκπρόσωποι ξένων διπλωματικών αποστολών, αλλά και εκπρόσωποι φιλικών χωρών, που έχουν επενδύσει εκατομμύρια ευρώ στην Αλβανία, εξέφρασαν επιφυλάξεις για την προγραμματισμένη διαδήλωση. Το Σάββατο, σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα υπογράμμιζε πως περιορίζει τις δραστηριότητές της εξαιτίας της πιθανότητας διοργάνωσης νέων διαμαρτυριών της αντιπολίτευσης που μπορεί να διαρκέσουν πολλές ημέρες σε πολλές πόλεις της χώρας.
Τόσο η αμερικάνική πρεσβεία όσο και η ΕΕ πιέζουν τους δύο Αλβανούς πολιτικούς να βρουν μια συμβιβαστική λύση.
Πάντως, οι βουλευτές του «Σοσιαλιστικού Κόμματος» αρνούνται να συμμετάσχουν στις εργασίες του Κοινοβουλίου της χώρας, υποστηρίζοντας πως στις τελευταίες εκλογές του Ιούνη του 2009 υπήρξε νοθεία και απαιτώντας την παραίτηση της κυβέρνησης. Ωστόσο, η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει στην Αλβανία, παρά το υπαρκτό ζήτημα της διαφθοράς, που είναι άλλωστε σύμφυτο με τον καπιταλισμό που βεβαίως στηρίζουν και ο Μπερίσα και ο Ράμα, είναι αντιπαράθεση για το ποιος εκπρόσωπος της άρχουσας τάξης θα έχει την εύνοια των ιμπεριαλιστών που έχουν βλέψεις στην περιοχή και δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες των Αλβανών εργαζομένων.
ΥΕΜΕΝΗ
Διαδηλώσεις ενάντια στο καθεστώς
ΣΑΝΑ'Α.-- Το αίτημα αποχώρησης του Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ από την εξουσία ακούστηκε, για πρώτη φορά στα χρονικά, στην Υεμένη το περασμένο Σάββατο, υπό την προφανή επίδραση των εξελίξεων στην Τυνησία. Είχαν προηγηθεί διαδηλώσεις με κύριο αίτημα τη μείωση των τιμών στα τρόφιμα και τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής, καθώς υπενθυμίζεται ότι στην Υεμένη, περισσότερο από το μισό του πληθυσμού ζει με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα και δεν έχει πρόσβαση στις αναγκαίες συνθήκες υγιεινής. Υπενθυμίζεται ότι ο Σάλεχ, “Πρόεδρος” της χώρας, επικεφαλής ενός αυταρχικού καθεστώτος είναι ένας από τους καλύτερους συμμάχους των ΗΠΑ, στην περιοχή.
Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε διαδήλωση εκατοντάδων φοιτητών στην πρωτεύουσα, όπου, εκτός της αποχώρησης Σάλεχ, τα συνθήματα ζητούσαν συνταγματικές αλλαγές που θα περιορίζουν την εξουσία του όποιου προέδρου και δεν θα επιτρέπουν την παραμονή επ' αόριστον στο θώκο ενός προσώπου. Η συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχαν και εργαζόμενοι και εκπρόσωποι συνδικάτων, όπως αυτό των καθηγητών που ελέγχεται από ισλαμικές δυνάμεις, πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Σάνα'α λόγω των μέτρων ασφαλείας που ισχύουν σε όλη την πόλη.
Παρ' όλα αυτά, σημειώθηκαν και συγκρούσεις και 30 συλλήψεις, όπως έγινε και σε αντίστοιχη διαδήλωση στο Αντεν, όπου κυριάρχησε το αίτημα αποχώρησης του Σάλεχ όπου και εκεί συνελήφθησαν 22 διαδηλωτές ενώ τραυματίστηκαν άλλοι τέσσερις.
Διαδήλωση, εντός του Πανεπιστημίου της πρωτεύουσας, πραγματοποιήθηκε, και χτες, όπου κυριάρχησε και το αίτημα της απελευθέρωσης της Ταουακούλ Αμπεντέλ Σαλάμ Καρμάν, δημοσιογράφου και μέλους του ισλαμικού εξτρεμιστικού κόμματος Ishal, που συνελήφθη το Σάββατο. Τελικά, αργά το απόγευμα ανακοινώθηκε η απελευθέρωσή της.
ΙΡΑΝ
Το ιρανικό ναυτικό στην Μεσόγειο
ΤΕΧΕΡΑΝΗ .-- Το ιρανικό ναυτικό σχεδιάζει να αποστείλει δύο ή τέσσερις φρεγάτες στη Μεσόγειο, στο εγγύς μέλλον. Σύμφωνα με το ιρανικό δίκτυο FNA, του οποίου οι πληροφορίες αναπαράγονται ευρέως κυρίως από ισραηλινά ηλεκτρονικά ΜΜΕ, ο υποναύαρχος Γκολάμ Ρεζά Κχαντέμ Μπικάμ δήλωσε ότι τα ιρανικά πλοία, διά μέσου της διώρυγας του Σουέζ, θα αναπτυχθούν στη Μεσόγειο θάλασσα, τουλάχιστον για ένα χρόνο, στο πλαίσιο «των γενικότερων σχεδίων που τίθενται σε εφαρμογή με στόχο την καλύτερη δυνατή διασφάλιση της άμυνας της χώρας».
Ο 9ος στολίσκος του ιρανικού ναυτικού έχει, ήδη, από το 2010 αποσταλεί στο Αντεν προκειμένου να «προστατεύει τα ιρανικά εμπορικά πλοία από την πειρατεία». Ακολούθησε ο 10ος στολίσκος.
Ενδιαφέρον έχει το ότι η δήλωση αυτή έγινε λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, των διήμερων επαφών της ιρανικής αντιπροσωπείας υπό τον διαπραγματευτή Σαγιάντ Τζαλίλι με την αντιπροσωπεία της ομάδας των «6» (των πέντε χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας - Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία - και της Γερμανίας) για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Δυτικοί διπλωμάτες χαρακτήριζαν «απογοητευτικές» τις διαπραγματεύσεις, αν και η εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, που ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπείας των «6», τόνισε ότι «η πόρτα του διαλόγου παραμένει ανοιχτή». Ανάλογες δηλώσεις έγιναν και από την ιρανική πλευρά, χωρίς, όμως, να αποφασιστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για νέο γύρο συνομιλιών.
Πάντως αυτή η εξέλιξη της παρουσίας των ιρανικών πολεμικών πλοίων στην Μεσόγειο, γίνεται σε μια περίοδο που αναπτύσσονται στενές σχέσεις του Ιράν με την Τουρκία και ενώ αυτή η τελευταία είναι σε αντιπαράθεση με το Ισραήλ.
ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Προς επίσπευση των πρόωρων εκλογών
Αληταραδες Πρασινοι, όπως ολοι οι Πρασινοι αλλωστε!
ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Το τελευταίο κεφάλαιο για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπράιαν Κάουεν αλλά και το Fiana Fail, που βρίσκεται εδώ και δύο δεκαετίες στην εξουσία, γράφεται, αλλά, ενώ όλοι γνωρίζουν ποιο θα είναι το τέλος, είναι άδηλο το πώς και το πότε ακριβώς θα έρθει. Εντούτοις, η κυβερνητική κρίση που έχει ξεσπάσει εξαιτίας της λαϊκής δυσφορίας και αγανάκτησης αφορά μόνο τη νομή της εξουσίας, καθώς η πολιτική θεωρείται δεδομένη, ασχέτως με το ποιο κόμμα θα βρίσκεται στην κυβέρνηση, αφού τα μείζονα κόμματα συναινούν απολύτως στη συνέχιση και σκλήρυνση της αντιλαϊκής πολιτικής, στο όνομα της κρίσης εννοείται...
Οι εξελίξεις τα τελευταία 24ωρα ήταν ραγδαίες. Μπορεί ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κάουεν να επιβίωσε κατά την ψηφοφορία για την απομάκρυνσή του από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, εντούτοις αμέσως μετά άρχισαν οι παραιτήσεις των μελών της κυβέρνησής του. Επτά το σύνολο, εξαναγκάζοντάς τον να ανακοινώσει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες για τις 11 Μάρτη. Δεν ήταν αρκετό. Ουδείς εκ του συνόλου της κοινοβουλευτικής δύναμης του Fiana Fail δέχτηκε να αναλάβει υπουργικά καθήκοντα, τη στιγμή που το Σύνταγμα απαιτεί τουλάχιστον δεκαπέντε. Τελικά, το Σάββατο ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος.
Ούτε με την παραίτηση εκτονώθηκε η κρίση. Το Κόμμα των Πρασίνων ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον κυβερνητικό συνασπισμό, συντασσόμενο με τα κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης που ζητούν την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης και άμεση προσφυγή στις κάλπες.
Μαζί στην αντιλαϊκή επίθεση
Ωστόσο... οι Πράσινοι δεσμεύτηκαν ότι θα υπερψηφίσουν το έκτακτο νομοσχέδιο που προβλέπει περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων, αυξήσεις φόρων, καθώς και διαρθρωτικές αλλαγές για την εφαρμογή της συμφωνίας για οικονομική βοήθεια ύψους 85 δισ. ευρώ με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Τόσο το Fiana Gael, όσο και το Εργατικό Κόμμα εν αρχή τάσσονται επίσης υπέρ της άμεσης ψήφισης του νομοσχεδίου. Οι διαφωνίες που υπάρχουν αφορούν το χρονοδιάγραμμα για την επίσπευση των διαδικασιών συζήτησης και ψήφισης του οικονομικού νομοσχεδίου μέχρι την επόμενη Παρασκευή, σύμφωνα με τους «Irish Times», ενώ χθες είχαν συνεχείς διαβουλεύσεις με τον υπουργό Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν. Κατά τους «Irish Times», πιθανότερη ημερομηνία των εκλογών θα είναι η 25 Φλεβάρη.
Σημειώνεται ότι όλες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν την καταβαράθρωση του Fianna Fail που τερματίζει τέταρτο, πίσω και από το Σιν Φέιν, το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα που έχει αντιταχθεί στην αντιλαϊκή πολιτική και τη συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ και το οποίο αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά κατά τις εκλογές.
ΙΡΑΚ
Αιματηρό μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων εναντιον σιιτων από τους αληταραδες νεοναζι της Αλ Καιντα
ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Νέο μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων συγκλόνισε, χτες, την ιερή πόλη Καρμπάλα όπου συρρέουν σιίτες προσκυνητές. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, δύο εκρήξεις σημειώθηκαν με διαφορά τεσσάρων ωρών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν συνολικά 33 άνθρωποι (στην πλειοψηφία τους πολίτες) και να τραυματιστούν τουλάχιστον 159. Εκατοντάδες χιλιάδες σιίτες συρρέουν στην Καρμπάλα για να συμμετάσχουν στη γιορτή Αρμπαγίν, που σηματοδοτεί το τέλος του 40ήμερου πένθους για το μαρτυρικό θάνατο του ιμάμη Αλί (κομβικής προσωπικότητας στο σιιτικό δόγμα).
Είναι η δεύτερη φορά, μέσα σε λίγα 24ωρα, που οι σιίτες προσκυνητές γίνονται στόχος βομβιστικών επιθέσεων. Την περασμένη εβδομάδα, σε δύο επιθέσεις, σε αυτοκινητοδρόμους προς την Καρμπάλα, σκοτώθηκαν 56 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 180. Για λόγους ασφαλείας, επειδή συχνά τα μαζικά σιιτικά προσκυνήματα γίνονται στόχος επιθέσεων, η ιρακινή αστυνομία έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία αυτοκινήτων μέσα στην πόλη και έχει αναπτύξει περισσότερους από 120.000 αστυνομικούς.
Το επαναλαμβανόμενο αιματοκύλισμα στην Καρμπάλα ήρθε να συμπληρώσει το μπαράζ επιθέσεων που συγκλόνισε την Κυριακή, το κέντρο και την περίμετρο της Βαγδάτης, και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 10 ανθρώπων και τον τραυματισμό 34. Και όλα συμβαίνουν περίπου δύο μήνες, πριν την προγραμματισμένη για το Μάρτη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, που για πρώτη φορά μετά την εισβολή θα πραγματοποιηθεί στο Ιράκ.
ΑΛΓΕΡΙΑ
Σκληρές συγκρούσεις
ΑΛΓΕΡΙ.-- Με ελικόπτερα, ειδικά οχήματα της αστυνομίας, βροχή δακρυγόνων και κλομπ, ισχυρές δυνάμεις καταστολής απέκλεισαν την έδρα του βερβερικου αντιπολιτευόμενου κόμματος «Συναγερμός για τον Πολιτισμό και τη Δημοκρατία» (ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης και βαθιά κοσμικό, το οποιο εχει πρωτοστατισει σε ολες τις τελευταιες εξεγερσεις), το Σάββατο το μεσημέρι, προκειμένου να αποτρέψουν προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των οπαδών του. Μετά από αρκετές ώρες συγκρούσεων η κατάσταση ηρέμησε, η διαδήλωση δεν έγινε και 42 διαδηλωτές τραυματίστηκαν, σύμφωνα με εκπροσώπους του κόμματος, στου οποίου τα γραφεία κυμάτιζε και η σημαία της Τυνησίας.
Ο επικεφαλής του «Συναγερμού», Σαΐντ Σάντι, είχε ανακοινώσει τη διαδήλωση με κύριο αίτημα την απελευθέρωση των περίπου 1.100 συλληφθέντων στις ταραχές των προηγούμενων ημερών, με αφορμή την αύξηση στις βασικές τιμές των τροφίμων (τελικά ακυρώθηκε η συγκεκριμένη απόφαση). Οι αλγερινές αρχές, όμως, δεν έδωσαν τη σχετική άδεια, καθώς ισχύει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σχεδόν αδιαλείπτως, από το 1992, και κατά συνέπεια απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις.
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
«Ημέρες οργής» κατά ακρίβειας, ανεργίας και Μουμπάρακ
Συγκρούσεις, νεκροί, τραυματίες, συλλήψεις και μαζικότατη συμμετοχή στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις από το 1977
ΚΑΪΡΟ.-- Χιλιάδες Αιγύπτιοι κατέκλυσαν τους κεντρικούς δρόμους του Καΐρου, αλλά και πολλών άλλων πόλεων, όπως η Αλεξάνδρεια, το Ασουάν, η Ισμαϊλίγια και η Μαχάλα (βορείως του Καΐρου), όπως και η Ασιούτ κοντά στο Δέλτα του Νείλου, όπου βρίσκονται εγκατεστημένες οι μεγαλύτερες υφαντουργικές μονάδες της χώρας και είναι τόπος συγκέντρωσης μεγάλου τμήματος της αιγυπτιακής εργατικής τάξης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα οργανώσεων της αντιπολίτευσης για διαδηλώσεις ενάντια στο καθεστώς Μουμπάρακ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι διαδηλωτές καταμετρούνται σε αρκετές χιλιάδες σε όλες τις πόλεις, γεγονός που καθιστά τις χτεσινές διαμαρτυρίες, που ονομάστηκαν «μέρες οργής» από τους συμμετέχοντες, τις σημαντικότερες που έχει ζήσει η χώρα από το 1977, οπότε μαζικά οι Αιγύπτιοι διαδήλωναν για την αύξηση της τιμής του ψωμιού. Και εδώ, όπως στην Τυνησία, πάντως, η Ουάσιγκτον έσπευσε να «παρέμβει» με την υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει πεπεισμένη για «τη σταθερότητα της ηγεσίας Μουμπάρακ και την αποφασιστικότητά της να ικανοποιήσει όλα τα νόμιμα αιτήματα των πολιτών».
Και χτες, τα συνθήματα ήταν υπέρ της υιοθέτησης πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, κατά της φτώχειας, της ανεργίας, της ασφυκτικής καθεστωτικής καταστολής. Για πρώτη φορά, τόσο ανοιχτά, χιλιάδες διαδηλωτές χαρακτήρισαν τον Χόσνι Μουμπάρακ «δικτάτορα» και ζήτησαν την απομάκρυνσή του, ενώ η σύνδεση με τις εξελίξεις στην Τυνησία ήταν άμεση στις εκδηλώσεις και στα συνθήματα των διαδηλωτών. Παρά το γεγονός ότι αρχικώς και η ισλαμική οργάνωση των «Αδελφών Μουσουλμάνων» είχε ανακοινώσει ότι τα μέλη της θα συμμετάσχουν στις διαμαρτυρίες, τελικά τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν ότι η παρουσία τους δεν ήταν τόσο έντονη αν και, τελικά, ο κόσμος που συγκεντρώθηκε ήταν πολύ περισσότερος από ό,τι αναμενόταν.
Αντίθετα, ο Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, που ηγείται αντιπολιτευτικής κίνησης, κάλεσε όλους τους οπαδούς του να κατέβουν στο δρόμο.
Η αρχικώς ανεκτική στάση της αστυνομίας έγινε πολύ πιο επιθετική όταν αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός του πλήθους και σημειώθηκαν συγκρούσεις. Οι δυνάμεις καταστολής χρησιμοποίησαν γκλομπς, κανόνια νερού και δακρυγόνα για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους, τόσο στο Κάιρο όσο και σε άλλες πόλεις, και οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι δύο διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους στη διαμαρτυρία στο Σουέζ, ένας αστυνομικός στο Κάιρο, ενώ αδιευκρίνιστος είναι ο αριθμός των τραυματιών και των συλληφθέντων. Υπενθυμίζεται ότι στην Αίγυπτο του, επί 30ετίας, Προέδρου Μουμπάρακ ισχύει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και δεν επιτρέπονται οι διαδηλώσεις.
ΤΥΝΗΣΙΑ
Απροκάλυπτη απόπειρα αμερικανικής παρέμβασης
Συνεχίζουν να φτάνουν στην Τύνιδα διαδηλωτές από όλη τη χώρα για να εντείνουν τις πιέσεις για διάλυση της «μεταβατικής κυβέρνησης» στην παρούσα της μορφή
ΤΥΝΙΔΑ.-- Να υποστηρίξει ανοιχτά τη «μεταβατική» κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Μουχάμαντ Γκανούσι (που διατελούσε πρωθυπουργός και υπό τον Μπεν Αλί) έσπευσε χτες η Ουάσιγκτον ενώ την ίδια ώρα στους δρόμους της Τύνιδας, για πρώτη φορά, εμφανίστηκε «αντιδιαδήλωση» υποστηρικτών της «μεταβατικής» κυβέρνησης, η οποία τασσόταν «κατά του κενού εξουσίας και της αναρχίας που προκαλείται από τα μαξιμαλιστικά αιτήματα περί πλήρους αλλαγής εδώ και τώρα». Οι δύο αυτές εξελίξεις συνδέονται αναμφίβολα με τους νέους ελιγμούς της «κυβέρνησης» Γκανούσι για χορήγηση επιπλέον οικονομικής βοήθειας προς την επαρχία και προς τις οικογένειες των θυμάτων από τις διαδηλώσεις που οδήγησαν στην εκδίωξη του Μπεν Αλί (συνολικά 354 εκατομμύρια δολάρια) και για ευρύ ανασχηματισμό της προκειμένου κατευνασθεί η λαϊκή οργή.
Ο ανώτερος απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου για τη Μέση Ανατολή, Τζέφρι Φέλντμαν, έφτασε στην Τύνιδα για διήμερες (!) συναντήσεις με την «κυβέρνηση» προκειμένου να «εξεταστούν τρόποι με τους οποίους οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν τη μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία», χωρίς φυσικά καμία αναφορά στο γεγονός ότι η Ουάσιγκτον ήταν σταθερός υποστηρικτής του καθεστώτος Μπεν Αλί όλα αυτά τα χρόνια. Ο Φέλντμαν, μάλιστα, σε μια εμφανή προσπάθεια να διασφαλίσει έλεγχο επί της τωρινής ηγεσίας της χώρας, αποπειράθηκε να κολακεύσει τους διαδηλωτές υποστηρίζοντας ότι «η Τυνησία θα μπορούσε ν' αποτελέσει παράδειγμα για τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες σε μεγάλο τμήμα του αραβικού κόσμο».
Παράλληλα με την ωμή αυτή αμερικανική παρέμβαση, έλαβε χώρα η πρώτη, ολιγάριθμη μεν αλλά σημαντική σε συμβολικό επίπεδο δε, διαδήλωση υπέρ της «μεταβατικής κυβέρνησης». Αν και δε γνωστοποιήθηκε ποιος τη διοργάνωσε, οι συμμετέχοντες σε αυτήν φώναζαν συνθήματα που καλούσαν τον τυνησιακό λαό «να δείξει υπομονή επειδή οι αλλαγές χρειάζονται χρόνο».
Η φιλο-κυβερνητική συγκέντρωση συναντήθηκε στην κεντρική λεωφόρο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα, με τους χιλιάδες πολίτες που πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία για τρίτο συνεχόμενο 24ωρο ζητώντας τη διάλυση της «μεταβατικής κυβέρνησης», την απομάκρυνση όλων όσων σχετίζονται με το προηγούμενο καθεστώς, και την αντικατάστασή της από μια κυβέρνηση αποτελούμενη από εκπροσώπους της Γενικής Ενωσης Τυνήσιων Εργατών, φοιτητικών ενώσεων, όλης της αντιπολίτευσης και μαζικών φορέων. Μεταξύ των δύο συγκεντρώσεων σημειώθηκαν μικρο-επεισόδια, που δεν πήραν έκταση με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων.
Η Γενική Ενωση Τυνήσιων Εργατών, που κήρυξε, χτες, γενική απεργία, μετά την περιοχή της Τύνιδας και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, στο Σφαξ, εκφράζοντας και τους συμμετέχοντες στην καθιστική διαμαρτυρία, επιμένει ότι δεν «μπορεί να υπάρξει κανένα βήμα προόδου αν δεν απομακρυνθεί το καρκίνωμα του προηγούμενου καθεστώτος ολοκληρωτικά» και οργανώνει τοπικές επιτροπές οργάνωσης ανά περιφέρεια και περιοχή ενώ δίνει έμφαση στην κινητοποίηση των εργαζομένων σε όλους τους κρίσιμους τομείς του κρατικού μηχανισμού (ηλεκτρισμός, υδροδότηση, τράπεζες, παιδεία, υγεία, δικαιοσύνη). Στην Τύνιδα έφθαναν και χτες κάτοικοι της κεντρικής και νότιας Τυνησίας για να συμμετάσχουν στην καθιστική διαμαρτυρία.
Τα ΚΚ στη Ρωσια για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση
Ο Βαλέρι Ράσκιν, μέλος του Προεδρείου και της Γραμματείας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), σε δήλωσή του για την πολύνεκρη επίθεση στο αεροδρόμιο «Ντομοντέτοβο», μεταξύ άλλων, κατηγορεί τον Πρόεδρο, Ντ. Μεντβέντεφ, τον πρωθυπουργό Β. Πούτιν, και το κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας» για το «αιματηρό χάος και τη δυστυχία, τις διαμάχες και διεθνικές συγκρούσεις», που επικρατούν στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία και προσθέτει: «Στη θέση των παραδόσεων της φιλίας, της συντροφικότητας και της αμοιβαίας υποστήριξης, εσείς εμφυσήσατε την παράδοση της λατρείας της αυθαιρεσίας και του κέρδους, όπου ο άνθρωπος γίνεται λύκος, για τον άλλο άνθρωπο. Αυτή την κατάσταση μπορεί να την αλλάξει, να σταματήσει τις δολοφονίες και τη διάλυση του κράτους μόνον η επιστροφή στο σοσιαλισμό. Και για κάτι τέτοιο θα πρέπει να εφαρμοστεί το πρόγραμμα του Κομμουνιστικού Κόμματος, στη βάση του οποίου βρίσκεται η εθνικοποίηση των φυσικών πόρων και στρατηγικών τομέων της οικονομίας».
Από τη μεριά του ο Βίκτορ Τιούλκιν, Α' Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΕΚΚ), σε δήλωσή του, καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα από τα γεγονότα και σημειώνει μεταξύ άλλων: «Οι κομμουνιστές δεν κουραζόμαστε να επαναλαμβάνουμε ότι η πραγματική αιτία της τρομοκρατίας είναι ο καπιταλισμός κι η καλλιέργεια του πνεύματος της απληστίας, που τον χαρακτηρίζει. Ο καπιταλισμός κι η κυβέρνηση του Γιέλτσιν ξεκίνησαν τον πόλεμο στον Καύκασο και σ' άλλες περιοχές, και τώρα ανοίγουν μουσείο για τον Γιέλτσιν. Ο καπιταλισμός χωρίζει τους ανθρώπους στη βάση της ιδιοκτησίας, και, κατά συνέπεια με βάση τη θέση τους στην κοινωνία, σ' αφεντικά κι υπηρέτες. Αυτός ο διαχωρισμός εκδηλώνεται σε δεκάδες και εκατοντάδες διαμάχες και συγκρούσεις, σ' όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας κι οδηγεί σε μια κατάσταση, που περιγράφεται ως "πόλεμος όλων μ' όλους". Ενώνει τους ανθρώπους ο σοσιαλισμός. Δεν είναι τυχαίο το κύριο σύνθημα των κομμουνιστών: "Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!". Η ενότητα των εργαζομένων είναι η δική μας απάντηση στην τρομοκρατία».
ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
Επιστροφή στο «μεσαίωνα» των στρατοδικείων
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Στην ποινή των ισοβίων δεσμών αναμένεται να καταδικαστεί ο Τανζανός Αχμεντ Καλφάν Γκαϊλάνι, ο πρώτος κρατούμενος στο Γκουαντάναμο, και προφανώς ο τελευταίος, που δικάζεται από πολιτικό δικαστήριο.
Ο τελευταίος καθώς έχει πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων οριστικά και αμετάκλητα η «δέσμευση» του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να κλείσει το κολαστήριο του Γκουαντάναμο. Οχι μόνο αυτό. Η κυβέρνηση του Προέδρου Ομπάμα ετοιμάζεται για την επανέναρξη των στρατοδικείων για να ασκήσει διώξεις εναντίον «κρατουμένων» στο Γκουαντάναμο. Μία ακόμη στροφή 180 μοιρών από την προεκλογική του θέση ως διαπρύσιος επικριτής των στρατοδικείων που είχε συστήσει η κυβέρνηση Μπους.
«Πρόσχημα» για την αθέτηση της δέσμευσής του είναι η απαγόρευση που ψήφισε το Κογκρέσο - με την έγκριση του προϋπολογισμού στα τέλη του 2010 - για τη χρήση ομοσπονδιακών κονδυλίων για τη μεταφορά και τη δίκη κρατουμένων από το Γκουαντάναμο στις ΗΠΑ. Ο Πρόεδρος Ομπάμα διά της υπογραφής του κύρωσε τις απαγορευτικές διατάξεις ενώ πρόσφατα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο επικεφαλής του Πενταγώνου, Ρόμπερτ Γκέιτς, προωθεί πολύ σύντομα την άρση του διατάγματος, με το οποίο εμποδιζόταν η άσκηση νέων διώξεων εναντίον κρατουμένων. Διάταγμα που ετέθη σε ισχύ την ημέρα που ο Πρόεδρος Ομπάμα ανέλαβε προεδρικά καθήκοντα και ανακοίνωσε το κλείσιμο του Γκουαντάναμο. Συνεπώς, θεωρείται βέβαιο πλέον ότι εντός των επόμενων βδομάδων θα ασκηθούν κατηγορίες εναντίον μέχρι και 30 κρατουμένων, τους οποίους το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη προσδιορίσει για να παραπεμφθούν, ενώπιον στρατοδικείου.
Οσο για τον Γκαϊλάνι που αναμένεται να δικαστεί σε ισόβια δεσμά, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ένορκοι ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης το Νοέμβρη τον έκριναν ναι μεν ένοχο, όμως μόνο για συμμετοχή σε συνωμοσία για την καταστροφή, με χρήση εκρηκτικών, κτιρίων και περιουσίας των ΗΠΑ - αφορά τις βομβιστικές επιθέσεις στις αμερικανικές πρεσβείες στην Κένυα και και στην Τανζανία το 1998 - απαλλάσσοντάς τον από άλλες 284 κατηγορίες για συνωμοσία και ανθρωποκτονίες.
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Εργατική κινητοποίηση
ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Χιλιάδες υπάλληλοι και εργάτες της ρουμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας «Ντάτσια» (του ομίλου «Ρενό») διαδήλωσαν χτες στο Μιοβένι, στη νότια Ρουμανία, αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης να μεταρρυθμίσει την εργατική νομοθεσία, να ακυρώσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενέργειες που θα μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε σκλάβους, όπως υπογράμμισαν. Επίσης, οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην αύξηση των τιμών στα καύσιμα και τα τρόφιμα, η οποία σημειώθηκε κυρίως εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ που υιοθέτησε η κυβέρνηση το περασμένο Ιούλη στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας που πήρε.
Σημειώνεται πως αυτό το διάστημα γίνεται διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση, την εργοδοσία και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες για το ζήτημα της μεταρρύθμισης, όπου ανάμεσα στα άλλα θα επιτρέψει στους εργοδότες να εφαρμόζουν συμβόλαια εργασίας ορισμένου χρόνου έναντι των αορίστου και να απολύουν τους εργαζόμενους που απεργούν.
ΑΪΤΗ
«Αποδίδουν» οι εκβιασμοί
ΠΟΡΤ Ω ΠΡΕΝΣ.-- Οι πιέσεις των ΗΠΑ και της Γαλλίας φαίνεται ότι «αποδίδουν» καθώς ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Unite, Ζιντ Σελεστάν, αναμένεται «εντός ωρών να ανακοινώσει την αποχώρησή του ως υποψήφιος» σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Πρόκειται για συμμόρφωση με τις υποδείξεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» που προέκυψε από τις κατοχικες «εκλογές»- παρωδία της 28ης Νοεμβρίου, ένα αδιέξοδο που τείνει να τινάξει τα πάντα στον αέρα και κυρίως τα σχέδιά τους για το «μέλλον της Αϊτής». Σύμφωνα με τα επίσημα προκαταρκτικά αποτελέσματα των εκλογών, η Μιρλάντ Μανιγκάτ ως πρώτη και ο Σελεστάν ως δεύτερος είχαν προκριθεί για το δεύτερο γύρο. Ωστόσο εξακολουθούν οι ταραχές, τα παζάρια, οι απειλές και οι εκβιασμοί κυρίως εκ μέρους του «φαβορί» των εκλογών και αγαπημένου των παραστρατιωτικών δολοφόνων, που «έμεινε τρίτος», Μισέλ Μαρτελί. Η έκθεση των «εμπειρογνωμόνων» του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών-(OAS) που όπως αποκάλυψε ο Μάρκ Γουέισμπροτ στην εφημερίδα Γκάρντιαν εκ των 7 οι 6 ήταν από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Γαλλία (που φυσικά δεν είναι στην αμερικανική ήπειρο) αναφέρει ότι βάσει των... ευρημάτων στο δεύτερο γύρο «πέρασαν» οι Μανιγκάτ και ο Μαρτελί.
Στο μεταξύ, με ολοσέλιδη καταχώρησή τους στην εφημερίδα Μαϊάμι Χέραλντ, εκατοντάδες ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες, ανάμεσά τους ο σκηνοθέτης Ολιβερ Στόουν, ο συγγραφέας Εδουάρδο Γκαλεάνο, οι ηθοποιοί Χάρι Μπελαφόντε και Ντάνι Γκλόβερ, η πρώην βουλευτής Σίνθια ΜακΚίνεϊ, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ράμσεϊ Κλαρκ και εκατοντάδες άλλοι «απαιτούν από τις ΗΠΑ, την κυβέρνηση της Αϊτής και τα Ηνωμένα Εθνη να σταματήσουν να εμποδίζουν την επιστροφή του προέδρου Αριστίντ στην Αϊτή».
ΗΠΑ
Υποσχέσεις Ομπάμα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Στο επίκεντρο της φετινής ετήσιας ομιλίας του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την «Κατάσταση του Εθνους», αναμενόταν να βρεθεί η ανεργία, όπως ο ίδιος αποκάλυψε ήδη από το Σάββατο. Σύμφωνα με το βρετανικό BBC, στην ομιλία του αναμενόταν να καλέσει τα μέλη του Κογκρέσου να εγκρίνουν νέες δαπάνες, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης, κάτι που απορρίπτουν οι Ρεπουμπλικανοί, καθώς φέρεται ότι προωθούν την περιστολή των δημοσίων δαπανών ως τη μοναδική λύση για την αμερικανική οικονομία.
Προφανώς περισσότερο για λόγους δημοσίων σχέσεων και προπαγάνδας, ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να ανακοινώσει νέες επενδύσεις στην εκπαίδευση, στην έρευνα και στις υποδομές. Εξάλλου εκτός των θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμενόταν να παρουσιάσει την πολιτική του ατζέντα για τον επόμενο χρόνο και να θέσει τις βάσεις για την ατζέντα του όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές του 2012. Αναμενόταν, λοιπόν, να παρουσιάσει τον εαυτό του ως ένα «μετριοπαθή κεντρώο», πρόθυμο να συνεργαστεί όπου μπορεί με τον αμερικανικό επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Φυσικά, αυτό που έχει αποδειχτεί διαχρονικά είναι ότι, είτε με Δημοκρατικούς είτε με Ρεπουμπλικάνους, τα συμφέροντα του κεφαλαίου υπηρετούνται πάντα σε βάρος του αμερικανικού λαού, που βιώνει την ανασφάλεια και την ανέχεια.