27/1/2011 21:58
Για κατευθυνόμενη υστερία μιλά ο Αλέκος Αλαβάνος
«Όποιος λέει να καταργηθεί το άσυλο δεν είναι Έλληνας» δηλώνει ο Αλέκος Αλαβάνος, υπενθυμίζοντας τη μακρά παράδοση της ελληνικής φιλοξενίας προς ξένους.
Μιλώντας για την υπόθεση των μεταναστών που έχουν εγκατασταθεί στη Νομική Σχολή, ο κ. Αλαβάνος μίλησε για υστερία κατευθυνόμενη από την κυβέρνηση και σε όσους σχολιάζουν τα περί κατάληψης, απάντησε: «θα είμαστε ακόμα στη δουλοπαροικία αν δεν γίνονταν καταλήψεις, κινήσεις πολιτών κλπ»
«Και η Βαστίλλη καταλήφθηκε», κατέληξε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Ειπε επισης ότι η ξενη λεξη asylum, η οποια είναι διεθνης, προερχεται από την ελληνικη λεξη ασυλο.
Η δηλωσεις Αλαβανου προκαλεσαν την απαντηση της χουντικης πλεον ΝΔ, η οποια πλεον χειροκροτει τον δικτατορα Παπαδοπουλο, μαζι με το φασιστολαος και τον Καρατζαφυρερ, και ζηταει καταργηση του πανεπιστημιακου ασυλου, σαν κοινα αλητικα δεξια καθαρματα που είναι!!!
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Μεγάλες διαδηλώσεις αναμένονται σήμερα
• Με ανάπτυξη αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων παντού, το καθεστώς Μουμπάρακ προσπαθεί να ελέγξει τη λαϊκή αγανάκτηση
• Επέστρεψε για να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις ο αλ Μπάρανταϊ
KΑΪΡΟ.-- Για τρίτη συνεχόμενη μέρα, πολλές πόλεις της Αιγύπτου θυμίζουν πεδίο μάχης, καθώς οι δυνάμεις καταστολής και οι διαδηλωτές βρέθηκαν πάλι αντιμέτωποι. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Εθνικής Ομοσπονδίας Οργανώσεων για την Αλλαγή, Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, σε μια κίνηση που φαίνεται ότι θα μπορούσε να δρομολογήσει εξελίξεις (πιθανότατα με την άμεση ή έμμεση συναίνεση ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπως οι ΗΠΑ), επέστρεψε, χθες, στο Κάιρο για να συμμετάσχει, όπως είπε, στις διαδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα.
Ολα τα σώματα της αστυνομίας, αλλά και ο στρατός έχουν τεθεί σε επιφυλακή, παντού, και έχουν αναπτυχθεί σε όλα τα θεωρούμενα κομβικά σημεία. Σύμφωνα με δικηγορικές και αστυνομικές πηγές, από τη Τρίτη, στα επεισόδια έχουν χάσει τη ζωή τους εξι διαδηλωτές και ένας αστυνομικός, έχουν τραυματιστεί εκατοντάδες και οι συλληφθέντες έχουν ξεπεράσει τους 1.200. Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες πηγές, 40 συλληφθέντες παραπέμφθηκαν από την Εισαγγελία του Καΐρου για «προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος».
Εντούτοις, αυτό δεν εμπόδισε, χθες, διαδηλωτές να συγκεντρωθούν στην πόλη του Σουέζ και να συγκρουστούν σκληρά με τους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ πυρπόλησαν ένα αστυνομικό τμήμα. Τα πνεύματα στην πόλη είναι εξαιρετικά τεταμένα μετά το θάνατο δύο διαδηλωτών, την Τρίτη. Σύμφωνα με καταγγελίες οργανώσεων που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις, το Σουέζ «βρίσκεται υπό σιδηρά πολιορκία», καθώς έχει περικυκλωθεί, δεν επιτρέπεται σε δημοσιογράφους να εισέλθουν, ενώ αναφέρονται εκτεταμένες διακοπές στην υδροδότηση και στην ηλεκτροδότηση, αλλά και στις τηλεπικοινωνίες.
Ενταση, αλλά μικρότερης εμβέλειας, επικράτησε χθες και στην Ισμαηλίγια, όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών. Στην Αλεξάνδρεια συγκρούσεις σημειώθηκαν πριν καν πραγματοποιηθεί διαδήλωση, καθώς η αστυνομία επιτέθηκε στο πλήθος που προσπαθούσε να συγκεντρωθεί στο προκαθορισμένο σημείο. Στο Κάιρο μικροεπεισόδια σημειώνονταν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας σε διάφορα σημεία, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να αποτρέψουν την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάγκντι Ράντι υπεραμύνθηκε της καταστολής, λέγοντας ότι «η αστυνομία επιδεικνύει τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση» και κάλεσε τους διαδηλωτές να «μην επηρεάζονται από δυνάμεις που θέλουν να τους εκμεταλλευτούν», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Οι νύξεις του «στοχεύουν» κυρίως την ισλαμική οργάνωση «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», η οποία, όπως δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, δε συμμετείχε στις διαδηλώσεις, παροτι οι 200 από τους συλληφθεντες ανηκουν επιβεβαιωμενα στην οργανωση. Διέψευσε, επίσης, ότι εγκατέλειψε τη χώρα ο γιος του Μουμπάρακ, και επίδοξος διάδοχός του, Γκαμάλ, παροτι επιβεβαιωμενες πληροφοριες λενε με σιγουρια ότι την εγκατελειψε με την οικογενεια του φευγοντας με αεροπλανο μυστικα για το Παρισι.
Επιστροφή με συμβολισμό
Ο Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, από την πλευρά του, δήλωσε, πριν αναχωρήσει από τη Βιέννη για το Κάιρο, ότι «είναι η ώρα ο Μουμπάρακ να εγκαταλείψει την εξουσία. Υπηρέτησε τη χώρα του και τώρα πρέπει να τελειώσει». Σύμφωνα με το δίκτυο «al Arabiya», ο Μπάρανταϊ δήλωσε, επίσης, «έτοιμος να αναλάβει την εξουσία σε μια μεταβατική φάση, προκειμένου να προχωρήσουν οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις» που το «Κίνημα για την Αλλαγή» (οργάνωση - ομπρέλα οργανώσεων), του οποίου ηγείται, προτείνει. Το συγκεκριμένο τμήμα των δηλώσεών του, πάντως, δεν επιβεβαιώνεται από αλλού.
Ελαφρώς «μουδιασμένη» εμφανίζεται, και στην περίπτωση της Αιγύπτου, η ΕΕ, με την εκπρόσωπό της για την Εξωτερική Πολιτική, Κάθριν Αστον, να καλεί τις «αιγυπτιακές αρχές να σεβαστούν όλων των ειδών τα δικαιώματα των Αιγυπτίων πολιτών». Πιο «προετοιμασμένη» εμφανίζεται η Ουάσιγκτον, δημιουργώντας αρκετά ερωτηματικά, και για τον ακριβή ρόλο της. Αμερικανοί αξιωματούχοι καλούσαν την ηγεσία Μουμπάρακ «να αξιοποιήσει την ευκαιρία για να προωθήσει ευρείες πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις».
ΡΩΣΙΑ – ΗΠΑ
Από κοινού και στην εκμετάλλευση της Μαύρης Θάλασσας
Στις 27 Γενάρη στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που πραγματοποιείται στο Νταβός της Ελβετίας, η ρωσική εταιρεία Rosneft και η αμερικανική Exxon Mobil ανακοίνωσαν πως υπέγραψαν συμφωνία για κοινή διερεύνηση κι εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα. Οι δύο εταιρείες θα προχωρήσουν σε διερεύνηση μιας περιοχής 11.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που βρίσκεται στα ρωσικά χωρικά ύδατα της Μαύρης Θάλασσας και συγκεκριμένα στην περιοχή Τουάπς, που βρίσκεται κοντά στη ρωσική επαρχία του Κρασνοντάρ
Να σημειωθεί πως η Exxon Mobil κι η Rosneft συνεργάζονται ήδη στην εκμετάλλευση των κοιτάσματα στη Σαχαλίνη, αλλά είναι η πρώτη φορά που συμπράττουν στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, όπου ήδη υπάρχει συνεργασία της ρωσικής Rosneft μ' άλλη αμερικανική εταιρεία, την Chevron. Ετσι, Rosneft και Chevron έχουν ανακοινώσει την από κοινού εξερεύνηση κι εκμετάλλευση του ρωσικού κοιτάσματος στην περιοχή Βαλ Σάτσκι.
Υπενθυμίζουμε πως στις 14 Γενάρη η ρωσική Rosneft και η βρετανική BP ανακοίνωσαν την από κοινού εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Αρκτικής. Η συμφωνία των δύο πετρελαϊκών εταιρειών προβλέπει πως οι δύο εταιρίες από κοινού θα διερευνήσουν και θα εκμεταλλευτούν κοιτάσματα της Αρκτικής και για την επίτευξη αυτού του σκοπού η Rosneft θα αποκτήσει το 5% του μετοχικού κεφαλαίου της ΒΡ κι η βρετανική εταιρεία το 9,5% της Rosneft.
Οι εξελίξεις αυτές, έχουν αντανάκλαση όχι μόνον στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, αλλά και στις πολιτικές εξελίξεις. Ετσι, όπως είναι γνωστό, μια σειρά αμερικανικές εταιρείες, που αναπτύσσουν τις οικονομικές δραστηριότητές τους με τη Ρωσία, όπως η Chevron κι η Boeing κ.ά., έχουν δημιουργήσει μια «ομάδα πίεσης» ζητώντας να αρθούν όλα τα (αμερικανικά) εμπόδια για την ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), αφού προσδοκούν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη από μια τέτοια εξέλιξη.
ΚΥΠΡΟΣ
Γενική απεργία σήμερα Παρασκευη στα κατεχόμενα
ΛΕΥΚΩΣΙΑ._ Γενική απεργία και συγκέντρωση στην πλατεία Ινονού, της κατεχόμενης Λευκωσίας, διοργανώνουν σήμερα στα κατεχόμενα, η Συνδικαλιστική Πλατφόρμα με την στήριξη της πλειοψηφίας των τουρκοκυπριακών κομμάτων ενάντια στην πολιτική της κατοχικής κυβέρνησης, τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και στο Κυπριακό. Οι διοργανωτές καταγγέλλουν την «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους και την Τουρκία, για την προώθηση νεοφιλελεύθερων πολιτικών στα κατεχόμενα και σκληρά οικονομικά μέτρα. Απαιτούν την επίλυση του Κυπριακού βασιζόμενοι «στα ψηφίσματα των ΗΕ», ενώ ως προς τις σχέσεις των Τουρκοκυπρίων με την Τουρκία ζητούν αμοιβαίο σεβασμό και πολιτική ισότητα, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην σχέση που στηρίζεται στη λογική του εντολοδόχου και του διατεταγμένου». Στο ίδιο πλαίσιο ζητούν «αυτοδιοίκηση» σε όλα τα επίπεδα των «θεσμών», αντιτασσόμενοι στον κατοχικό στρατό, αλλά και στην πολιτική του εποικισμού, που υπογραμμίζουν ότι απειλεί με εξαφάνιση τους Τουρκοκύπριους.
ΥΕΜΕΝΗ
Νέες αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις
ΣΑΝΑ'Α.-- Χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν, χτες, σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της ηγεσίας τού, επί 32 χρόνια, ισχυρού άνδρα της χώρας, Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ. Οι διαδηλωτές, των οποίων το κύριο σύνθημα ήταν «ήρθε η ώρα της αποχώρησης για τον Σάλεχ», συγκεντρώθηκαν σε τέσσερα διαφορετικά σημεία της πρωτεύουσας και προχώρησαν σε διάφορα σημεία της πόλης, πριν διαλυθούν ήρεμα, καθώς οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί δεν παρενέβησαν.
Αντίθετα, μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στις νότιες επαρχίες Ντάλι και Σχάμπουα, όπου επίσης πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις. Στην πόλη του Αντεν ένας 28χρονος νεαρός αυτοπυρπολήθηκε διαμαρτυρόμενος για την οικονομική κατάσταση και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ στην επαρχία αλ Χουντάινταχ μεταξύ των διαδηλωτών κυριάρχησε η παρουσία των εξτρεμιστών ισλαμιστών. Οι διοργανωτές των διαδηλώσεων, που αποτελούν ένα κράμα από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ΜΚΟ ποικίλης θεματολογίας, αλλά και οργανώσεις φίλα προσκείμενες στους ισλαμιστές και στην «αλ Κάιντα του Μάγρεμπ» (ενώ στο νότο διοργανώνονται κυρίως από αποσχιστικά κινήματα), υποστήριξαν ότι θα συνεχίσουν και θα κλιμακώσουν τις διαμαρτυρίες τους, μέχρις ότου εγκαταλείψει την εξουσία ο Σάλεχ.
Υπενθυμίζεται ότι η Υεμένη των 23,4 εκατομμυρίων κατοίκων είναι η φτωχότερη αραβική χώρα. Με μέσο όρο ηλικίας του πληθυσμού τα 17,8 χρόνια, η ανεργία, επισήμως, κυμαίνεται στο 35%, το 45,2% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, πολλές περιοχές στερούνται ακόμη και των στοιχειοδέστερων υποδομών και το καθεστώς Σάλεχ δεν ελέγχει παρά κυρίως τα αστικά κέντρα, καθώς η επαρχία βρίσκεται, επί της ουσίας, υπό τον έλεγχο εξτρεμιστικών ισλαμικών στοιχείων που συνεργάζονται με τους ντόπιους φυλάρχους.
ΟΝΔΟΥΡΑ
Λαϊκές κινητοποιήσεις κατά της δοτης κυβέρνησης Λόμπο
ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.-- Από το πρωί χθες εργαζόμενοι, συνδικάτα και το Εθνικό Μέτωπο Λαϊκής Αντίστασης έχουν ξεκινήσει τις κινητοποιήσεις ακριβώς ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τον «Πρόεδρο» Πορφίριο Λόμπο Σόσα. Τον «πρόεδρο» που αναδείχθηκε σε μία «εκλογική» αναμέτρηση η οποία σημαδεύτηκε από ευρύτατη νοθεία και ανείπωτη καταστολή του λαϊκού κινήματος και έγινε σε μία καταφανή προσπάθεια νομιμοποίησης του πραξικοπήματος της 28ης Ιούνη 2009.
Με αποκλεισμούς δρόμων και κεντρικών οδικών αρτηριών, το λαϊκό κίνημα της Ονδούρας δηλώνει «παρών», απαιτώντας συνάμα την άμεσο τερματισμό των κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά υπό την κυβέρνηση Λόμπο, όπου το λαϊκό κίνημα βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα πρωτοφανές φονικό κύμα καταστολής ακόμη ευρύτερο και από αυτό που εξαπέλυαν τα τάγματα θανάτου κατά τη δεκαετία '80, με δεκάδες «εξωδικαστικές εκτελέσεις», δολοφονίες όπως η πρόσφατη μαζική σφαγή στο Αγουάν, βασανιστήρια, εξαφανίσεις και αθρόες συλλήψεις.
Η «ατζέντα» των κινητοποιήσεων ωστόσο είναι πολύ ευρύτερη και οι διαδηλωτές ζητούν την άμεση προσφυγή σε εκλογές για σύσταση Συντακτικής Συνέλευσης ειδικά μετά τη συλλογή αριθμού πολύ μεγαλύτερου από αυτόν που επιτάσσει το Σύνταγμα, τον άμεσο τερματισμό των σχεδίων ιδιωτικοποίησης της Παιδείας, τις αυξήσεις στα τρόφιμα, στη βενζίνη, αλλά και τις δημόσιες υπηρεσίες, τις ανισότητες που συνεχώς διευρύνονται και το καπιταλιστικό σύστημα που τις παράγει. Τέλος, οι διαδηλωτές απαιτούν πλήρεις εγγυήσεις για την ασφαλή επιστροφή του Προέδρου Μανουέλ Σελάγια που ανατράπηκε από το πραξικόπημα και είναι σήμερα εξόριστος.
Κατά το σύνηθες, από το πρωί χθες, η απάντηση της κυβέρνησης Λόμπο ήταν η καταστολή, καθώς άρχισε τις συλλήψεις ειδικά στους δασκάλους που βρίσκονται εδώ και καιρό με τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα. Μέχρι αργά χθες, λόγω της μεγάλης διαφοράς ώρας, ήταν αδιευκρίνιστος ο αριθμός των συλληφθέντων.
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Εισαγόμενα κρούσματα χολέρας
ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Εκτός κινδύνου και υπό απόλυτο ιατρικό έλεγχο είναι 37 Βενεζουελάνοι, που μολύνθηκαν από τη χολέρα κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Δομινικανή Δημοκρατία, δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου η υπουργός Υγείας Εουχένια Σαντέρ.
«Ο κίνδυνος έχει παρέλθει και ελεγχθεί διότι και τα 37 άτομα έχουν λάβει την κατάλληλη ιατρική φροντίδα», τόνισε η υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου προσθέτοντας ωστόσο ότι αναζητούμε πάνω από 363 Βενεζουελάνους που βρίσκονται στη «Δομινικανή Δημοκρατία για να συμμετέχουν σε οικογενειακές συγκεντρώσεις».
Η επιδημία χολέρας αποδεκατίζει το λαό της Αϊτής και ήδη έχει κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 4.000 ανθρώπους, ενώ τα κρούσματα πλησιάζουν τις 200 χιλιάδες. Ενας ιός που εισήχθη από την κατοχική δύναμη έχει εξελιχθεί σε πανδημία και έχει περάσει προ πολλού τα σύνορα της Αϊτής. Η Δομινικανή Δημοκρατία ήδη θρήνησε τον πρώτο νεκρό την προηγούμενη βδομάδα, ενώ είναι βέβαιο ότι κρούσματα έχουν επίσης καταγραφεί στις ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής.
ΓΑΛΛΙΑ
Αύξηση των μακροχρόνια ανέργων
ΠΑΡΙΣΙ.-- «Εκρηξη» του αριθμού των μακροχρόνια ανέργων κατά το 2010 καταγράφει η υπηρεσία Pole Emploie, η οποία είναι αρμόδια για όλους όσοι αναζητούν εργασία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, οι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή όσοι αναζητούν δουλειά και δεν έχουν βρει τίποτε απολύτως για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός χρόνου, έχουν αυξηθεί από 252.000 που ήταν το 2009 σε 1.523.000 το 2010.
Το στοιχείο αυτό, υποστηρίζει η υπηρεσία, είναι εξαιρετικά ανησυχητικό γιατί συνεπάγεται ότι αυξάνεται δραματικά ο αριθμός εκείνων που μένοντας τόσο πολύ εκτός αγοράς εργασίας, κατρακυλούν περισσότερο στη φτώχεια, ενώ ταυτόχρονα φθίνουν οι ικανότητες προσαρμογής τους στην αγορά εργασίας. Ο Pole Emploie υποστηρίζει ότι οι ηλικίες που πλήττονται περισσότερο είναι εργαζόμενοι μεγαλύτεροι των 50 ετών που χάνουν τη δουλειά τους και μετά δε βρίσκουν τίποτε (το ποσοστό των ανέργων αυτής της ηλικίας έχει αυξηθεί κατά 16,3% μέσα στο 2010), και οι νεότεροι των 25 ετών (των οποίων το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε κατά 0,9%). Συνολικά, στη Γαλλία, στους καταλόγους του Pole Emploie καταγράφονται 4 εκατομμύρια άνθρωποι που αναζητούν εργασία (αριθμός που δεν έχει ανέβει ιδιαίτερα από το 2009), εκ των οποίων, όμως, οι 2,7 δεν έχουν απασχοληθεί ούτε για μία ώρα τον τελευταίο χρόνο.