Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Κυριακη 9 Ιανουαριου 2011 ________22.10

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ 11: Επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ
«Να κάνουμε όλες και όλοι ένα βήμα πίσω, για να κάνουμε όλοι μαζί δυο βήματα μπροστά!»
Εκκληση της ΑΝΑΣΑ (ΑΚΟΑ, Ροζα, Ξεκινημα, Κοκκινο Οικοσοσιαλιστες)
Αθανασίου Κώστας, Ρόζα, μέλος Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, Γιαννόπουλος Τάκης, Ξεκίνημα, μέλος Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, Δρίτσας Θοδωρής, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Κοσμάς Πάνος, Κόκκινο, μέλος της γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, Μαστρογιαννόπουλος Τάκης, ανένταχτος, μέλος Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, Μουλόπουλος Βασίλης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Μπανιάς Γιάννης, ΑΚΟΑ, μέλος Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, Πανταζίδης Τάσος, Οικοσοσιαλιστές μέλος Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, Ρήγος Άλκης, ανένταχτος, μέλος Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, Σπαθής Μάκης, ανένταχτος, μέλος Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, Χριστοδουλοπούλου Τασία, ανένταχτη, μέλος Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ
Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι η κεντρική πολιτική, ιδεολογική και στρατηγική ιδέα αυτού του κειμένου. Ο χθεσινός ΣΥΡΙΖΑ που "πέθανε" γεννήθηκε επί προεδρίας του σ. Ν. Κωνσταντόπουλου και στη διαδρομή του πέρασε πολλές φουρτούνες. Η ίδρυσή του θεωρήθηκε στοιχείο της λεγόμενης αριστερής στροφής του ΣΥΝ, αριστερή στροφή που βάθυνε επί προεδρίας του σ. Αλ. Αλαβάνου. Πέρα από τα μεγάλα λόγια που τον συνόδεψαν ήταν μια σωστή προσπάθεια υλοποίησης της ενότητας των αριστερών δυνάμεων που πρέπει σταθερά και πάντα να επιδιώκεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρήθηκε στρατηγική επιλογή μακράς πνοής και προοπτικής. Προωθήθηκε άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο αποτελεσματικά, άλλοτε με περισσότερα και άλλοτε με λιγότερα λάθη και πισωγυρίσματα που αντανακλούσαν και τα προβλήματα της εσωτερικής συνοχής τόσο του ΣΥΝ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΝ αποτελούσε και αποτελεί την πλειοψηφική συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, μακράν πιο μεγάλη απ' όλες τις υπόλοιπες μαζί. Απροσδιόριστη από άποψη μεγέθους, αλλά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η "συνιστώσα" των ανένταχτων. Το γεγονός ότι ο ΣΥΝ είναι η μεγάλη συνιστώσα δεν έπρεπε και δεν πρέπει να έχει περισσότερα δικαιώματα, αλλά περισσότερες υποχρεώσεις.
“Ενωτική επανεκκίνηση”
Στο μεταξύ, τα “11 στελέχη” του ΣΥΡΙΖΑ (Θ. Δρίτσας, Β. Μουλόπουλος, Γ. Μπανιάς, Κ. Αθανασίου, Τ. Γιαννόπουλος, Π. Κοσμάς, Τ. Μαστρογιαννόπουλος, Τ. Πανταζίδης, Αλ. Ρήγος, Μ. Σπαθής και Τ. Χριστοδουλοπούλου) με κείμενο-πρόσκληση προς τις άλλες δυνάμεις του συμμαχικού σχήματος κάνουν λόγο για την “ανάγκη ενωτικής και αξιόπιστης επανεκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ”, ενώ η παρέμβασή τους σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. “Επιθυμούμε με την κίνηση αυτή να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ όλων των συνιστωσών και του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ” υπογραμμίζουν για το κείμενό τους στελέχη της πρωτοβουλίας, τα οποία συμπληρώνουν ότι “ζητούμενο είναι να 'ξεπαγώσουν' οι διαδικασίες στο σχήμα”.
Στην πρόσκλησή τους τα 11 στελέχη τονίζουν ότι πρέπει να ενθαρρυνθεί η ενωτική παρουσία και συνεργασία όλων των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επισημαίνουν ότι πρέπει να αναζητηθούν τρόποι αναβάθμισης του πολιτικού ρόλου της Κ.Ο. Ταυτόχρονα υπογραμμίζουν ότι οφείλει να συγκληθεί η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με υποχρέωση να καταγράψει τις προτάσεις για τα επίδικα ζητήματα πολιτικής και οργανωτικής ανασυγκρότησης, ενώ παράλληλα τονίζουν ότι πρέπει να συγκληθεί η 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, αν είναι δυνατόν στο πρώτο 15θήμερο του Μαρτίου.
ΣΥΝ: Αναγκαία μια νέα πολιτική συμφωνία
Την ίδια στιγμή, στελέχη της ηγεσίας του ΣΥΝ σχολίαζαν ότι “η συμβολή του κειμένου των 11 βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση, από το γεγονός ότι υπογραμμίζει την ανάγκη διαλόγου”. Παράλληλα λέγανε ότι “δεν πρέπει να αγνοήσουμε τι προηγήθηκε καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου που μας πέρασε”, και τα οποία πρέπει να τεθούν στο τραπέζι της συζήτησης ενώ προσέθεταν πως δεν συμφωνούν με την κατάληξη του κειμένου για διενέργεια της 4ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, καθώς, όπως σημείωναν, “αυτό πρέπει να είναι το αποτέλεσμα ενός ειλικρινούς διαλόγου που θα προηγηθεί και όχι προαπαιτούμενο”.

Ετοιμάζει πολιτική διακήρυξη το Μέτωπο Α-Α
Στο στρατόπεδο του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής, από την άλλη πλευρά, λειτουργούν ήδη δύο προπαρασκευαστικές επιτροπές για τη συγκρότηση ενός πολιτικού κειμένου - διακήρυξης και ενός οργανωτικού, τα οποία θα αποτελέσουν και τη βάση για την Πανελλαδική Σύσκεψή του, όποτε αυτή γίνει. Παράλληλα τα μέλη του επιμένουν στο κείμενο των 5 στελεχών της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ (Αντ. Νταβανέλλος (ΔΕΑ), Γ. Θεωνάς (ΚΕΔΑ), Δ. Τσακνιάς, Ν. Γαλάνης (ΚΟΕ) και Γ. Σαπουνάς) που κάνει λόγο για ανάγκη συνεδρίασης της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με μοναδικό θέμα τον προγραμματισμό σύγκλησης μέσα στον Ιανουάριο της 4ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης. Τέλος, στελέχη του Μετώπου Α-Α σημειώνουν πως για να προχωρήσει ενωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζονται αυτά που ανέφερε ο Αλ. Αλαβάνος σε πρόσφατη συνέντευξή του: “η ριζοσπαστική - ανατρεπτική πολιτική, που πυρήνας της είναι να φύγει αυτή η κυβέρνηση, και η δημοκρατική συγκρότηση”.





Τυνησία: Δύο νεκροί και οκτώ τραυματίες από τις ταραχές
Κυριακή, 9 Ιανουαρίου 2011, 13:40
Το υπουργείο Εσωτερικών της Τυνησίας ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια των συγκρούσεων που έγιναν το βράδυ του Σαββάτου στην Τάλα, στην κεντρο-δυτική Τυνησία.
«Αυτά τα γεγονότα είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων από τους επιτιθέμενους και τον τραυματισμό άλλων οκτώ ατόμων», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση του που μεταδόθηκε από το κυβερνητικό πρακτορείο "ΤΑΡ".
Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «πολλοί άνδρες των ειδικών δυνάμεων τραυματίστηκαν, τρεις από αυτούς πολύ σοβαρά», και προσθέτει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν τα όπλα τους, σε μια πράξη "αυτοάμυνας".
Άλλες πηγές είχαν αναφέρει χθες πως υπήρχαν τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και έξι σοβαρά τραυματίες στις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας.
Οι αρχές από την πλευρά τους ισχυρίστηκαν ότι οι συγκρούσεις ξέσπασαν χθες το βράδυ ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και σε "πολίτες" που τους επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ, πέτρες και ξύλα.

Είκοσι νεκροί στην Τυνησία
Κυριακή, 9 Ιανουαρίου 2011, 17:15
Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ανταλλαγή πυροβολισμών στην κεντρο-δυτική Τυνησία, σύμφωνα με την Αντιπολίτευση. Ηγετικό στέλεχος του Προοδευτικού Δημοκρατικού Κόμματος , ανέφερε ότι η κατάσταση στις πόλεις Θάλα και Κασερίν είναι εκτός ελέγχους και ζήτησε από τον πρόεδρο της χώρας Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι να επιβάλει «κατάπαυση του πυρός».
«Πυροβόλησαν ακόμη και πομπές κηδειών», δήλωσε, εξηγώντας ότι έλαβε τις πληροφορίες από συνδέσμους του κόμματός του στις δύο πόλεις. «Έχω κάνει μια επείγουσα έκκληση προς τον πρόεδρο ζητώντας του να επιβάλει "κατάπαυση του πυρός αμέσως" για να σώσει τις ζωές αθώων πολιτών και να σεβαστεί το δικαίωμα τους να διαδηλώνουν», σημείωσε.
Σύμφωνα με αξιόπιστες μαρτυρίες που συγκέντρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή και αρκετοί τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς στο Κασερίν, 290 χλμ νότια της Τύνιδας. Οι πηγές αυτές πρόσθεσαν ότι ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες, λόγω του «μεγάλου αριθμού των σοβαρά τραυματισμένων».
Βίαιες ταραχές έχουν ξεσπάσει σε πολλές τυνησιακές πόλεις τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Διαδηλωτές έχουν πει πως είναι εξοργισμένοι από την έλλειψη θέσεων εργασίας και δηλώνουν πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να επενδύσει περισσότερα στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου.
Ο τυνήσιος πρόεδρος Ζιν αλ-Αμπιντίν Μπεν Άλι έχει δηλώσει πως οι βίαιες διαμαρτυρίες είναι απαράδεκτες και μπορεί να πλήξουν τα συμφέροντα της Τυνησίας αποθαρρύνοντας επενδυτές και τουρίστες που συνεισφέρουν ένα μεγάλο μερίδιο στα έσοδα της χώρας.
Οι τυνησιακές αρχές λένε πως η αστυνομία έχει χρησιμοποιήσει βία μόνο όταν ήταν απαραίτητο προκειμένου να σταματήσει διαδηλωτές από το να θέσουν σε κίνδυνο ζωές και να λεηλατήσουν κυβερνητικά κτίρια.
Οι ΗΠΑ κάλεσαν τον πρεσβευτή της Τυνησίας στην Ουάσινγκτον προκειμένου να του παραδώσουν μια επίσημη έκφραση ανησυχίας για τις διαμαρτυρίες, δήλωσε την Παρασκευή αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η Ργκεμπ βρίσκεται κοντά στην πόλη Σίντι Μπουζίντ, όπου ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα οι συγκρούσεις, όταν ένας νεαρός αυτοπυρπολήθηκε διαμαρτυρόμενος εναντίον των αρχών.





Ένας νεκρός ακομα, συνολικα τεσσερις, από τις ταραχές στην Αλγερία
Κυριακή, 9 Ιανουαρίου 2011, 17:41
Ένας νεαρός άνδρας πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε το Σάββατο το βράδυ στην περιοχή του Τιαρέτ, 340 χλμ δυτικά του Αλγερίου, όταν αυτός προσπάθησε με τον πατέρα του να προστατεύσει το μπαρ τους από «ταραχοποιούς», έγινε σήμερα γνωστό από τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.Οι ακριβείς συνθήκες του θανάτου δεν κατέστησαν σαφείς, αλλά η σφαίρα που τον σκότωσε προερχόταν από το πιστόλι του πατέρα του, σύμφωνα με μάρτυρες και έναν γερουσιαστή ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος.
Πρόκειται για τον τέταρτο θάνατο από την έναρξη των ταραχών κατά του υψηλού κόστους της ζωής, στις 5 Ιανουαρίου, γεγονός που οδήγησε σε αρκετά περιστατικά καταστροφών, από ομάδες νέων, καταστημάτων και δημόσιων κτιρίων σε ολόκληρη τη χώρα.
Περίπου 800 άτομα έχουν τραυματιστεί, κυρίως μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Χίλιοι διαδηλωτές συνελήφθησαν και θα παραπεμφθούν σε δίκη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.





Παλαιστίνιοι: Το Ισραήλ γκρέμισε κάθε ευκαιρία διαλόγου
Κυριακή, 9 Ιανουαρίου 2011, 16:09
Η κατεδάφιση την Κυριακή από το Ισραήλ ενός παλιού ξενοδοχείου στην Αραβικη Ανατολική Ιερουσαλήμ, στο πλαίσιο της πολιτικής του εποικισμού «κατέστρεψε κάθε ευκαιρία» για την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής.
«Ενεργώντας με αυτόν τον τρόπο, το Ισραήλ κατέστρεψε όλες τις αμερικανικές προσπάθειες και έθεσε τέλος σε οποιαδήποτε πιθανότητα επιστροφής στις διαπραγματεύσεις», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς
Οι ισραηλινές αρχές άρχισαν να γκρεμίζουν σήμερα το πρωί μια πτέρυγα του παλιού ξενοδοχείου Shepherd στην παλαιστινιακή γειτονιά του Σέιχ Τζάρα, που βρίσκεται στο παλαιστινιακο κατοικουμενο ανατολικό τμήμα της Ιερουσαλήμ το οποίο προσαρτήθηκε μετά την κατάληψή του το 1967 για να χτιστούν στη θέση του κατοικίες για εβραίους εποίκους.
Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, που ξανάρχισαν για λίγο τον Σεπτέμβριο στην Ουάσιγκτον μετά από μια αναστολή 20 μηνών, έχουν και πάλι ανασταλεί, καθώς οι Παλαιστίνιοι ζητούν την επέκταση του μορατόριουμ του ισραηλινού εποικισμού, την οποία ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου αρνήθηκε.




Στους δρόμους ξανά τα «κόκκινα πουκάμισα» στην Ταιλανδη
Κυριακή, 9 Ιανουαρίου 2011, 15:04
Περίπου 30.000 μέλη της αντιπολίτευσης, γνωστή ως «τα κόκκινα-πουκάμισα» διαδήλωσαν σήμερα στην Μπανγκόκ κατά της βασιλοχουντικης κυβέρνησης, στη μεγαλύτερη συγκέντρωσή τους μετά την κρίση της άνοιξης που προκάλεσε περισσότερους από 90 νεκρούς, ανακοίνωσε η αστυνομία. Ο στρατηγός της αστυνομίας Πίγια Ουτάγιο δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι περίπου 30.000 άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί για την διαδήλωση. Ένας αριθμός που επιβεβαιώθηκε και από άλλη πηγή της αστυνομίας.
Χίλιοι εκπρόσωποι των δυνάμεων της τάξης είχαν αναπτυχθεί στην πρωτεύουσα για το συλλαλητήριο στο οποίο οι διαδηλωτές φορούσαν τα παραδοσιακά κόκκινα ρούχα τους. Τα «κόκκινα πουκάμισα» που ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές, είχαν καταλάβει τους δρόμους της πρωτεύουσας για δύο μήνες μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου, και ο αριθμός τους είχε φθάσει έως και 100.000 άτομα.
Η κρίση εκείνη, η χειρότερη όλων των εποχών για τη σύγχρονη Ταϊλάνδη, είχε προκαλέσει πάνω από 90 νεκρούς και 1.900 τραυματίες.




Πακιστάν: Διαδήλωση καθυστεριμενων μουσουλμανων κατά της θανατικής ποινής για βλασφημία
Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 9 Ιανουαρίου 2011, 14:30
Περισσότεροι από 20.000 σουργελα καθυστεριμενοι μουσουλμανοι, φασιστικα αποβλητα, οπαδοι της αλκαιντα, διαδήλωσαν σήμερα στο Καράτσι, στο νότιο Πακιστάν, κατά της πιθανής αναθεώρησης του νόμου που προβλέπει την θανατική ποινή σε περιπτώσεις βλασφημίας κατά του Ισλάμ, και υπέρ της στήριξης ενός αστυνομικού που σκότωσε έναν κυβερνήτη ο οποίος ήθελε να τροποποιήσει το νόμο αυτό, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά το περιστατικό αυτό, την περασμένη Τρίτη, ένας αστυνομικός των ειδικών δυνάμεων, που ήταν σωματοφύλακας του, σκότωσε με πολλές σφαίρες τον Σαλμάν Ταζίρ, κυβερνήτη της επαρχίας Πουντζάμπ και σημαντική προσωπικότητα του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν (PPP). Τον σκότωσε φωνάζοντας ο Αλλάχ είναι μεγάλος» και, σύμφωνα με την κυβέρνηση, επειδή ο κ. Ταζίρ ήθελε να τροποποιήσει το νόμο αυτό που αμφισβητήθηκε από μια μικρή μειοψηφία της κοινωνίας των πολιτών, μετά την καταδίκη σε θάνατο μιας χριστιανής.
Η διαδήλωση στο Καράτσι, οργανώθηκε από φονταμενταλιστικά καθυστεριμενα ισλαμικά κόμματα. Είναι πάνω από 20.000 καθυστεριμενοι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματικός της αστυνομίας. Ο αριθμός αυτός επιβεβαιώθηκε μάλιστα και από έναν από τους συναδέλφους του, ενώ ένας τρίτος αξιωματούχος της αστυνομίαςέκανε εκτίμηση για 30.000 ανθρώπους.






Διαδηλώσεις αυτονομιστών στη Χώρα των Βάσκων
Κυριακή, 9 Ιανουαρίου 2011, 04:58
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Χώρα των Βάσκων απαιτώντας να μειωθούν οι ποινές κάθειρξης που έχουν επιβληθεί σε μέλη της αυτονομιστικής οργάνωσης ETA, την οποία Ισπανία και Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούν τρομοκρατική.
Οι διαδηλώσεις επικεντρώθηκαν στην πόλη Μπιλμπάο, όπου οι συμμετέχοντες απαίτησαν τα 650 μέλη της ETA που βρίσκονται έγκλειστα σε διάφορες φυλακές σε όλη την Ισπανία να μεταφερθούν στην περιοχή. Πολλοί από τους διαδηλωτές ζητούσαν πλήρη αμνηστία, σύμφωνα με Ισπανικά ΜΜΕ.
Πολλοί Βάσκοι θεωρούν τα μέλη της ETA, που πολεμά με στόχο να δημιουργηθεί μια εντελώς ανεξάρτητη χώρα σε εδάφη που σήμερα ανήκουν σε Ισπανία και Γαλλία, μαχητές της ελευθερίας. Για τις κυβερνήσεις των περισσότερων χωρών είναι τρομοκράτες.
Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν μέλη οικογενειών κρατουμένων, μέλη πρωτοβουλιών και οργανώσεων πολιτών και μέλη πολιτικών κομμάτων με πολιτική ατζέντα που η Μαδρίτη θεωρεί συνδεδεμένα με την αυτονομιστική ένοπλη παράταξη.
Συνολικά περίπου 800 μέλη της ETA βρίσκονται στις φυλακές της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Πορτογαλίας. Περίπου 100 έχουν, μετά τη φυλάκισή τους, αποκηρύξει τους δεσμούς τους με την οργάνωση ή/και έχουν καλέσει την ηγεσία της να τερματίσει τον ένοπλο αγώνα.
Η ETA κήρυξε μονομερή εκεχειρία το Σεπτέμβριο, εν μέσω εκκλήσεων από μέρους του κόμματος το οποίο θεωρείται απο το φασιστικο ισπανικο κρατος ως η ‘πολιτική πτέρυγα’ της οργάνωσης, του Μπατασούνα, που έχει τεθεί εκτός νόμου, και του εχει απαγορευτει να κατεβει στις εκλογες, προς αποθεωση της αστικης δημοκρατιας, την οποια εχουν χεσμενη και οι ισπανοι φασιστοφαλλαγγιτες σοσιαλδημοκρατες, και οι γαλλοι αποικιοκρατες, και τα ευρωπαικα κοπροσκυλα της Ε.Ε., ενω το Μπατασουνα ζηταει να υπάρξει πλήρης αποκήρυξη της βίας. Παραμένει ασαφές εάν η εκεχειρία της ETA είναι επ' αόριστον ή εάν υπάρχει κάποια καθορισμένη προθεσμία λήξης της.