Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Τριτη 1 Φεβρουαριου 2011 _______19.10

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Κρίσιμη καμπή η σημερινή γενική απεργία
• Επιμένει στην απομάκρυνση Μουμπάρακ η αντιπολίτευση υπό τον Μπάρανταϊ
• Ισορροπιστής ο στρατός, αρνειται από τη μια να χτυπησει το λαο γιατι αποτελει μερος του όπως λεει, αλλα από την άλλη αρνειται να γκρεμισει τον δικτατορα και απαιτει από το λαο ειρηνικες διαδηλωσεις
• Σίγουρες εναλλακτικές και με «πειθαρχημένο τρόπο» αναζητά η Ουάσινγκτον
ΚΑΪΡΟ.-- Σε γενική απεργία και μαζικές συγκεντρώσεις με στόχο οι διαδηλωτές να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο (1.000.000) καλεί, συντονισμένα, η αιγυπτιακή αντιπολίτευση, ενώ ο επί 30 χρόνια Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ πηγαίνει από ελιγμό σε ελιγμό προσπαθώντας να διασφαλίσει την παραμονή του στην εξουσία. Σε βαρόμετρο τείνει ολοένα περισσότερο να εξελιχθεί η στάση του στρατού, που παραμένει εξισορροπητική, κάτι που προφανώς δεν ανταποκρίνεται, σε πρώτο επίπεδο τουλάχιστον, στις προσδοκίες Μουμπάρακ, ο οποίος τοποθέτησε σειρά στρατιωτικών στο νέο κυβερνητικό σχήμα που συνέστησε υπό τον αχό των διαδηλώσεων.
Χωρίς ιδιαίτερα επεισόδια, παρά τα εξαιρετικά τεταμένα πνεύματα, κύλησε η χτεσινή ημέρα. Δυνάμεις του στρατού έχουν λάβει θέσεις γύρω απ' όλα τα κυβερνητικά κτίρια τόσο στην πρωτεύουσα όσο και αλλού. Αργά το βράδυ εκπρόσωπος του στρατού δήλωνε ότι «ο στρατός αναγνωρίζει τη νομιμότητα των λαϊκών αιτημάτων και δεσμεύεται να εγγυηθεί την ελευθερία της έκφρασής του» υπό τον όρο ότι οι διαδηλωτές «δε θα θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας, των συμπολιτών τους και των περιουσιών τους».
Χάος συνεχίζει να επικρατεί στα περισσότερα σημεία της χώρας, και οι επιτροπές λαϊκής πολιτοφυλακής που στήνουν πολίτες για να προστατεύσουν, όπως μπορούν, τα σπίτια και τις περιουσίες τους, πληθαίνουν με εκπληκτικούς ρυθμούς. Ο στρατος συνελαβε καποιους που εισεβαλλαν και αρχισαν να καταστρεφουν στο Αρχαιολογικο Μουσειο, και όταν αρχισαν να τους χτυπανε, εβγαλαν ταυτοτητες και αποκαλυψαν ότι είναι αστυνομικοι της ασφαλειας και ειχαν εντολες να το κανουν αυτό. Ορισμένα πρώτα στοιχεία μιλούν για τουλάχιστον 138 νεκρούς, μεχρι στιγμης, και περιπου 2.500 τραυματιες, την τελευταία βδομάδα, αλλά αυτά τα στοιχεια αλλαζουν από ωρα σε ωρα με τις συνεχεις επιθεσεις της αστυνομιας η οποια παραμενει πιστη στον δικτατορα και μπορουν να αλλαξουν προς τα πανω αυτές τις εκτιμήσεις. Οι ξένοι υπήκοοι, καθως και η ελιτ της χωρας, βιομηχανοι και εφοπλιστες, εχουν αρχισει να εγκαταλείπουν τη χώρα, ενώ μετ' εμποδίων λειτουργεί το αεροδρόμιο στο οποίο χιλιάδες άνθρωποι της ελιτ παραμένουν εγκλωβισμένοι. Αρκετές ξένες εταιρείες διακόπτουν τη λειτουργία τους και απομακρύνουν το προσωπικό τους, ενώ οι πρώτες ελλείψεις σε τρόφιμα και πόσιμο νερό έγιναν αισθητές και ο κόσμος προσπαθεί να βρει προμήθειες.
Ελιγμοί και πιέσεις
Ο Χόσνι Μουμπάρακ, μετά το διάγγελμά του τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, προχώρησε στην ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Η τοποθέτηση του επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, Ομάρ Σουλεϊμάν, στην αντιπροεδρία και η επιλογή σειράς αξιωματικών του στρατού, δεδομένης της συμπάθειας που ο αιγυπτιακός λαός τρέφει για το στρατό, δεν πέτυχαν εκτόνωση της λαϊκής αγανάκτησης. Οι δεσμεύσεις Μουμπάρακ, για «δημοκρατικές αλλαγές», για «θέσεις εργασίας», για «αύξηση των κρατικών επιδομάτων βοηθείας» κλπ., δεν κατάφεραν να σταματήσουν τους διαδηλωτές.
Την ίδια ώρα, απέναντι στον Χόσνι Μουμπάρακ μοιάζει να δημιουργείται ένα «μέτωπο» ετερόκλητων αντιπολιτευόμενων δυνάμεων, οι οποίες, έχοντας συμφωνήσει σε ένα μίνιμουμ απαιτήσεων, εμφανίζονται να δέχονται να εκπροσωπηθούν από τον Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Τουλάχιστον αυτό υποστήριξε ο ίδιος, σε δηλώσεις του, τονίζοντας ότι «έχει εξουσιοδότηση» να διαπραγματευτεί με το καθεστώς και συμπληρώνοντας ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να βγάλουν από την τεχνητή αναπνοή το καθεστώς Μουμπάρακ».
Εγρήγορση
Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν αναστάτωση και αμηχανία, τόσο σε γειτονικές χώρες όσο και στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Η Ουάσιγκτον, που βρίσκεται σε διπλωματική εγρήγορση, με αλλεπάλληλες δηλώσεις αξιωματούχων της μοιάζει να τηρεί μια λεπτή ισορροπία, με την οποία από τη μία δηλώνει ότι «συναινεί με τα αιτήματα του αιγυπτιακού λαού» και ζητά την υλοποίηση άμεσα ριζικών μεταρρυθμίσεων απειλώντας ακόμη και με διακοπή της οικονομικής βοήθειας προς το Κάιρο και από την άλλη προσπαθεί να μην «εγκαταλείψει εντελώς» τον Μουμπάρακ, φοβούμενη ένα κενό εξουσίας και επιδιώκοντας, προφανώς, να διασφαλίσει τη διάδοχη κατάσταση καθώς η συμμαχία της Αιγύπτου στα αμερικανικά ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή είναι βασικός πυλώνας της αμερικανικής πολιτικής. Γι' αυτό και όλοι ανεξαιρέτως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλούν για την αναγκαιότητα «πειθαρχημένης μετάβασης στη δημοκρατία», αφήνοντας ανοιχτό το αν αυτή θα βρει τον Μουμπάρακ στην εξουσία ή κάποιον άλλον, π.χ. τον Μπάρανταϊ ή ακόμη και τον αιγυπτιακό στρατό.
Την ανησυχία του δεν κρύβει ούτε το Ισραήλ, με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να δηλώνει ανοιχτά ότι το Ισραήλ ενδιαφέρεται «να παραμείνουν ως έχουν οι σχέσεις με την Αίγυπτο», που είναι η μοναδική αραβική χώρα (μαζί με την Ιορδανία) με την οποία έχει καλές διπλωματικές σχέσεις και η οποία μπορεί να διαμεσολαβήσει στο Παλαιστινιακό. Ενδεικτικό της ισραηλινής ανησυχίας είναι ότι για πρώτη φορά από το 1967 επέτρεψε ν' αναπτυχθούν στο Σινά επιπλέον Αιγύπτιοι στρατιώτες ενώ για πρώτη φορά Αμερικανοί πεζοναύτες αναπτύχθηκαν γύρω από την αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο.
Για σεβασμό των αιτημάτων των διαδηλωτών, για μη χρήση βίας και για «ειρηνική αλλαγή ακούγοντας τον αιγυπτιακό λαό» έκανε λόγο και η εκπρόσωπος της ΕΕ, Αστον, καθώς οι Βρυξέλλες, υπό το βάρος του λαϊκού ξεσπάσματος, «ανακάλυψαν» όψιμα «και προβλήματα» στους εταίρους τους στο Κάιρο.
Δεκαετίες καθεστώτος έκτακτης ανάγκης και ετερόκλητη αντιπολίτευση
Παρά τα «δημοκρατικά βήματα» που εξήγγειλε το 2005, υπό την ασφυκτική πίεση των αμερικανικών σχεδίων περί «ευρείας Μέσης Ανατολής», ο Χόσνι Μουμπάρακ, ο έλεγχος του ίδιου και του κόμματός του, το οποίο κυριαρχεί στο Κοινοβούλιο, είναι σχεδόν απόλυτος επί της πολιτικής σκηνής. Για να είναι κανείς υποψήφιος (είτε στις προεδρικές είτε στις βουλευτικές εκλογές), θα πρέπει να εγκριθεί από επιτροπή που ελέγχεται από το Κοινοβούλιο, άρα κυρίως από το κόμμα του Μουμπάρακ. Με τον τρόπο αυτό, το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα του Μουμπάρακ ελέγχει «συμμάχους και αντιπάλους». Αξίζει, φυσικά, να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο κόμμα είναι, ακόμη και σήμερα, μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, καθώς ο πρόεδρός της Γ. Παπανδρέου, προφανώς, έκρινε όλα αυτά τα χρόνια ότι «συμβαδίζει» με τις «περί δημοκρατίας και ελευθερίας» διακηρύξεις της!
Στην Αίγυπτο, από το 1967 μέχρι σήμερα, με μόνο μια 18μηνη διακοπή το 1981, ισχύει καθεστώς έκτακτης ανάγκης... Ο δε στρατός χαίρει εκτίμησης και διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα. Από το 1952, οπότε εκδηλώθηκε το Κίνημα των Ελεύθερων Αξιωματικών, που έδωσε σάρκα και οστά στην ανεξαρτητοποίηση της Αιγύπτου από τη Βρετανία το 1953, όλοι οι ηγέτες της χώρας προέρχονται από το στρατό και έχουν την υποστήριξή του: Ο Μουχάμεντ Ναγκίμπ (1953 - 1956), ο Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ (1956 - 1970), ο Ανουάρ Σαντάτ (1970 - 1981) και ο Μουμπάρακ, ως σήμερα, ο οποίος ήταν αξιωματικός καριέρας της πολεμικής αεροπορίας.
Από το 1979 και μετά, χρονιά που η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ, η Ουάσιγκτον ετησίως την ενισχύει με 2,2 δισ. δολάρια, ενώ τα υπόλοιπα βασικά έσοδα προέρχονται από τον τουρισμό, τη διαχείριση της διώρυγας του Σουέζ (που εθνικοποίησε, παίρνοντας τον έλεγχο από τους Αγγλους, ο Νάσερ το 1956), ενώ σημαντικοί είναι και οι τομείς της γεωργίας, της ενέργειας και της τεχνολογίας της επικοινωνίας. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, του οποίου «τις συνταγές» ακολούθησε πρόθυμα από τα τέλη της δεκαετίας του '80 και μετά η ηγεσία Μουμπάρακ, η αιγυπτιακή οικονομία «είναι από τις πλέον ισχυρές της περιοχής με τεράστιες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης», οι οποίες βασίζονταν, βέβαια, κυρίως σε ιδιωτικοποιήσεις.
Οσο οι οικονομικοί δείκτες «ευημερούσαν», τόσο δεν ευημερούσε ο κόσμος. Οι τιμές των τροφίμων αυξάνονταν, η ανεργία και η φτώχεια επίσης. Ολα αυτά, σε συνδυασμό με την πολιτική ασφυξία, μπορεί κανείς να πει ότι ήταν το «έδαφος» της σημερινής έκρηξης.
Ενα ευρύ και ετερόκλητο κράμα δυνάμεων συναντιέται στους αιγυπτιακούς δρόμους, με κοινό αίτημα την εκδίωξη του Προέδρου Μουμπάρακ και του καθεστώτος του, την υιοθέτηση συνταγματικών αλλαγών που «θα διασφαλίζουν τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα» και μέτρων για στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαβίωση. Αν και το πρόσωπο που έχει γίνει πιο γνωστό διά μέσου των ΜΜΕ είναι αυτό του πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, αξίζει να υπενθυμιστεί ότι ο ίδιος δεν ηγείται πολιτικού κόμματος, αλλά μιας οργάνωσης - ομπρέλας, της «Εθνικής Ομοσπονδίας για την Αλλαγή», στην οποία την υποστήριξή τους έχουν εκφράσει σχεδόν όλη η γκάμα των πολιτικών δυνάμεων στη χώρα, από τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» μέχρι δυνάμεις που αυτοχαρακτηρίζονται αριστερές.
Μπορεί, επισήμως, η αιγυπτιακή πολιτική σκηνή να αριθμεί περί τα 24 διαφορετικά πολιτικά κόμματα, όμως, επί της ουσίας ελάχιστα λειτουργούν, και ακόμη και αυτά ελάχιστα περιθώρια κινήσεων έχουν. Είναι, πάντως, κοινά αποδεκτό ότι η οργάνωση με τη μεγαλύτερη επιρροή είναι οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», οι οποίοι από το 1928, οπότε ιδρύθηκαν, έχουν ακολουθήσει μια πορεία ανάμεσα στην παρανομία και στην πλήρη υποστήριξη από το εκάστοτε καθεστώς, αλλά και από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ως αντίβαρο στην οποιαδήποτε απόπειρα δημιουργίας ενός πραγματικού εργατικού λαϊκού κινήματος (π.χ., όπως έγινε το 1956 όταν η CIA, από εχθρούς, τους κατέταξε στους «φίλους» και τους χρηματοδότησε αδρά, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η επιρροή της ΕΣΣΔ στην Αίγυπτο, λόγω των καλών της σχέσεων με τον Νάσερ).


ΣΟΥΔΑΝ
Πανηγυρισμοί για την ανεξαρτησια στο νότο, εξεγερση και διαδηλώσεις στο βορρά στα προτυπα της Τυνησιας και Αιγυπτου
ANTIΣ ΑΜΠΕΜΠΑ - ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Με ξέφρενους πανηγυρισμούς και ενθουσιασμό καλωσόρισαν προχτές το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο νότιο Σουδάν εκατομμύρια πολίτες καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων - 99,57%! - ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής. Συντριπτική ήταν και η πλειοψηφία των Νοτιοσουδανών που ζουν στο βορρά και στο εξωτερικό αφού ψήφισαν κατά 99,83% υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της περιοχής. Ο πρόεδρος του ημιαυτόνομου σουδανικού Νότου και αντιπρόεδρος της σουδανικής κυβέρνησης Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη από τις 9 ως τις 15 Γενάρη, επισημαίνοντας ωστόσο τις μεγάλες προκλήσεις, τα τεράστια προβλήματα και τις σοβαρές ελλείψεις σε κρίσιμες υποδομές που θα αντιμετωπίσει το νέο κράτος. Εσπευσε μάλιστα να καλέσει τους πολίτες να μην κατεβάσουν τις σουδανικές σημαίες από διάφορες περιοχές του νότου αλλά να περιμένουν μέχρι τις 9 Ιούλη τρέχοντος έτους οπότε αναμένεται και η επίσημη τελετή ανεξαρτητοποίησης παρουσία του Σουδανού Προέδρου Ομάρ Αλ Μπασίρ στη νοτιοσουδανική πρωτεύουσα Τζούμπα...
Νεκρός φοιτητής σε διαδηλώσεις στο βορρά
Ομως, το ίδιο 24ωρο στο βορρά πραγματοποιούνταν δυναμικές αλλά αιματοβαμμένες κινητοποιήσεις φοιτητών και νεαρών εργατών ενάντια στην ακρίβεια, στη φτώχεια, την πολιτική καταπίεση και τις κοινωνικές ανισότητες.
Χιλιάδες νέοι, παίρνοντας ως πρότυπο τις λαϊκές κινητοποιήσεις σε Τυνησία και Αίγυπτο, απαίτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης του Σουδανού Προέδρου Ομάρ Αλ Μπασίρ και συγκρούστηκαν, κυρίως έξω από μεγάλα πανεπιστήμια, με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που προσπάθησαν να διαλύσουν τις νεανικές διαδηλώσεις με γκλομπ και βροχή δακρυγόνων.
Σύμφωνα με καταγγελίες φοιτητών, η αστυνομική βία προκάλεσε το θάνατο του διαδηλωτή συμφοιτητή τους Μοχμάμεντ Αμπντουλραχμάν από το ισλαμικό πανεπιστήμιο Αχλίγια στο Ομντουρμάν, τους τραυματισμούς εκατοντάδων άλλων νέων και τις συλλήψεις 70 ατόμων (40 φοιτητές, 30 πολίτες ανάμεσά τους και επτά δημοσιογράφοι) που αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από ώρες και έπειτα από την καταβολή χρηματικής εγγύησης. Ο φοιτητής Αμπντουλραχμάν φέρεται είτε πως δάρθηκε άσχημα είτε πως πυροβολήθηκε θανάσιμα ώσπου ξεψύχησε χτες τα ξημερώματα σε νοσοκομείο του Ομντουρμάν.
Οι νεανικές διαδηλώσεις φαίνεται πως έγιναν με πρότυπο τις λαϊκές κινητοποιήσεις σε Τυνησία και Αίγυπτο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Sudan Tribune», διοργανώθηκαν από την ομάδα «30 Γενάρη» στο Facebook (Φέισμπουκ) και αναμένεται να επαναληφθούν και στις 3 Φλεβάρη.
Οι δυνάμεις καταστολής σε μία προσπάθεια να αποθαρρύνουν νέες κινητοποιήσεις περιφρουρούν τα περισσότερα πανεπιστήμια στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και άλλες πόλεις του βορρά.



ΟΜΑΝ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ
«Σπίθα» έντασης
Υποθεσεις κατασκοπειας?
MOΥΣΚΑΤ.-- Τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση ενός κυκλώματος κατασκοπείας ανακοίνωσαν οι αρχές του Ομάν, στρέφοντας τις υποψίες τους προς τα γειτονικά Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και πυροδοτώντας ένα μέτωπο έντασης ανάμεσα σε δύο αραβικές χώρες που, μέχρι στιγμής, θεωρούνται πολύ καλές σύμμαχοι, τη στιγμή, μάλιστα, που γενικότερα ο αραβικός κόσμος βρίσκεται σε αναβρασμό. Οι αρχές του Ομάν έδωσαν στη δημοσιότητα την υπόθεση την Κυριακή, υποστηρίζοντας ότι έχουν, ήδη, γίνει συλλήψεις (και υπηκόων του Ομάν) και ότι, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, στόχος του κατασκοπευτικού δικτύου ήταν κυρίως οι κυβερνητικές και στρατιωτικές δραστηριότητες της χώρας.
Αρκετές ώρες αργότερα, χτες το μεσημέρι, το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προχώρησε σε μια έντονου ύφους «απάντηση», όπου διαψεύδει κάθε εμπλοκή, δηλώνοντας «σοκαρισμένο και έκπληκτο». Συμπληρώνει, δε, ότι τα ΗΑΕ είναι έτοιμα να συνεισφέρουν με κάθε τρόπο «στην αποκάλυψη της αλήθειας για εκείνους που θέλησαν να προκαλέσουν πρόβλημα στις πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών».
Αναλυτές εκτιμούσαν ότι πίσω από την παρούσα ένταση θα μπορούσε να κρύβεται το γεγονός ότι το Ομάν, αν και είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, παράλληλα διατηρεί πολύ καλές σχέσεις και με το Ιράν, με το οποίο συνεργάζονται στον έλεγχο των στενών του Ορμούζ , ένα εξαιρετικά ευαίσθητο σημείο, από όπου διακινείται, καθημερινά, το 40% του πετρελαίου που μετακινείται διά θαλάσσης. Μια έτερη αλλά και σχετική εκδοχή ήθελε το κατασκοπευτικό δίκτυο να είναι προσανατολισμένο στις διαδικασίες διαδοχής του 70χρονου σουλτάνου του Ομάν, Καμπούς, ο οποίος δεν έχει παιδιά.


ΠΓΔΜ
Πιέσεις για άρση του μποϊκοτάζ στη Βουλή
ΣΚΟΠΙΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Εκκληση στους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ανάμεσά τους και η «Σοσιαλδημοκρατική Ενωση Μακεδονίας» της αξιωματικής αντιπολίτευσης) που μποϊκοτάρουν τις εργασίες της Βουλής από την περασμένη Παρασκευή να επιστρέψουν στα κοινοβουλευτικά έδρανα απηύθυνε, χτες, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ, Τράικο Βελιάνοφσκι.
Ο Βελιάνοφσκι συγκάλεσε μάλιστα για σήμερα έκτακτη συνεδρίαση του Σώματος με βασικό θέμα κοινοβουλευτική έκθεση που αφορά σε πρόσφατες καταδικαστικές αποφάσεις για ΜΜΕ και δη το (αντικυβερνητικό) κανάλι Α1ΤV, του οποίου οι τραπεζικοί λογαριασμοί δεσμεύτηκαν προ ημερών με δικαστική απόφαση.
Χτες, πάντως, εκπρόσωπος του Ευρωενωσιακού επιτρόπου για τη διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, εξέφρασε «ανησυχία» για την κατάσταση στην ΠΓΔΜ καλώντας το σύνολο των πολιτικών κομμάτων στα Σκόπια «να δεσμευτούν για την προώθηση μεταρρυθμίσεων που στόχο θα έχουν τη μεγαλύτερη προσέγγιση με την ΕΕ». Η εκπρόσωπος εξέφρασε ακόμη «λύπη» για το γεγονός ότι τα τελευταία γεγονότα δεν κινούνται στο πλαίσιο των όσων περιλαμβάνονται στην τελευταία έκθεση προόδου της Επιτροπής για την ΠΓΔΜ, όπου γίνεται αναφορά στην ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Ετσι, απηύθυνε έκκληση προς τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης να εργαστούν από κοινού στο πλαίσιο του Κοινοβουλίου.
Τέλος, αναφερόμενη στον τηλεοπτικό σταθμό Α1TV, η εκπρόσωπος δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να διασφαλίζεται η ελευθερία του Τύπου, καταλήγοντας ότι είναι «καθοριστικής σημασίας» οι ανεξάρτητοι τηλεοπτικοί σταθμοί να λειτουργούν με πλήρη ελευθερία και χωρίς εμπόδια.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση
ΤΙΡΑΝΑ.-- Με μια νέα κινητοποίηση την ερχόμενη Παρασκευή προειδοποιεί το αντιπολιτευόμενο «Σοσιαλιστικό Κόμμα» απαιτώντας για άλλη μια φορά την παραίτηση του κλεφταρα «πρωθυπουργού» Σαλί Μπερίσα καθώς η κυβέρνησή του εμπλέκεται σε σκάνδαλα, ενώ τον κατηγορούν για παραποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων των γενικών εκλογών του 2009. Προηγούμενα, ο Πρόεδρος Μπαμίρ Τόπι, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ζήτησε από τα πολιτικά κόμματα να προχωρήσουν σε διάλογο για να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Παρόμοια στάση έχουν κρατήσει Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Ο Αλβανός «πρωθυπουργός» απορρίπτει τις απαιτήσεις του Σοσιαλιστικού Κόμματος, λεγοντας μαλακιες παράλληλα για την ηγεσία του κόμματος πως επιχείρησε να πραγματοποιήσει πραξικόπημα. Αναφερόμενος στα βίαια επεισόδια της διαδήλωσης της 21ης Γενάρη όπου σκοτώθηκαν 4 διαδηλωτές και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 150 από τη μπατσαρια του που αποτελουν τους πραιτωριανους του καθεστωτος, ο Μπερίσα τα χαρακτήρισε ως «ισχυρό πλήγμα στο μεγάλο στόχο» της Αλβανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Στο μεταξύ, αντιπολιτευόμενοι βουλευτές απαιτούν από το Συνταγματικό Δικαστήριο να κρίνει παράνομη την κοινοβουλευτική έρευνα που διεξάγεται, τονίζοντας πως παραβιάζει τα δικαιώματα των βουλευτών. Μέλη της ερευνητικής επιτροπής έχουν ανακοινώσει πως θα εξετάσουν τις τηλεφωνικές συνομιλίες των αντιπολιτευόμενων βουλευτών, του Προέδρου της χώρας, της γενικής εισαγγελέα, και άλλων, ως μέρος της έρευνας που διεξάγεται για τα βίαια επεισόδια.
Τέλος, η μπατσαρία της χώρας ανακοίνωσε πως δηθεν ντε και καλα συνέλαβε και προφυλάκισε τρεις υπόπτους για σχεδιαζόμενη απόπειρα δολοφονίας, που σύμφωνα με ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό της χώρας, στόχος της επίθεσης ήταν ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Εντι Ράμα. Για τις δολοφονιες των 4 διαδηλωτων από τη μπασκιναρια, ουτε κουβεντα!


ΑΪΤΗ
Η Κλίντον στον τόπο του εγκλήματος
ΠΟΡΤ Ω ΠΡΕΝΣ.-- Την Αϊτή επισκέφτηκε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, με μοναδικό στόχο την παγίωση του αποτελέσματος των πρωτοφανών εκβιασμών και απειλών όσον αφορά στα «αποτελέσματα» των εκλογών - παρωδία.
Συναντήθηκε με τους τρεις «επικρατέστερους» υποψήφιους, την Μιρλάντ Μανινγκάτ και του Μισέλ Μαρτελί που θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο αλλά και τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος, ΙΝΙΤΕ, Ζιντ Σελεστάν που εξαναγκάστηκε σε «παραίτηση» μετά τις «παραινέσεις» των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. «Παραινέσεις» που περιελάμβαναν από απειλές για διακοπή της οικονομικής βοήθειας, την επιστροφή του πρώην δικτάτορα Ζαν Κλοντ Ντιβαλιέ έως και την έμμεση απειλή για βίαιη εκδίωξη του προέδρου Ρενέ Πρεβάλ. Φυσικά, η Κλίντον διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν την παροχή τεχνικής και οικονομικής βοήθειας. Την ίδια στιγμή, η κυρίαρχη ομάδα της ολιγαρχίας πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο Πρεβάλ ούτως ώστε να τον «πείσει» να αποδεχτεί τα ευρήματα της έκθεσης του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) που φέρουν ως τους δύο νικητές η Μανιγκάτ και το Μαρτελί. Στο μεταξύ, στις 2 Φεβρουαρίου θα δημοσιοποιηθούν τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Αϊτή, όπως ανακοίνωσε το εκλογικό συμβούλιο της Αϊτής (CEP). Είναι άγνωστο τι θα ανακοινωθεί, αλλά βάσει των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων οι δύο επικρατέστεροι ήταν η Μανιγκάτ και ο Σελεστάν.







Ενημέρωση για τη συγκέντρωση έξω από την πρεσβεία της Αιγύπτου στην Αθήνα.
από 1 Φεβρουαρίου 2011 5:28μμ, Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011
Εδώ ενημέρωση για τη σημερινή συγκέντρωση έξω από την πρεσβεία της Αιγύπτου στην Αθήνα, γύρω στις 6 μ.μ.
ΓYPΩ ΣTA 300 ATOMA
από Αντρέ 7:02μμ, Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011
OI μισοί αιγύπτιοι KI OI AΛΛOI μισοί EΛΛHNEΣ αλληλεγγυοι.OΛO TO χαμό TON KANOYN OI αιγύπτιοι.KATI ΓIA TO μουμπάρακ ΦΩNAZOYN...KΛEIΣTH η BAΣ.σοφίας ΣTO ύψος THΣ βουλής.3 διμοιρίες,KAΠΩΣ XAΛAPEΣ-NOMIZΩ OTI OI μουσουλμάνοι ΔEN τρώνε χοιρινό



Ντοκουμέντο: αστυνομικός πυροβολεί (με δακρυγόνο) διαδηλωτή on camera στην Κερατέα
από forkeratea.blogspot.com 5:54μμ, Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011
επεισόδια έγιναν το βράδυ στην Λεωφόρο Λαυρίου μεταξύ αστυνομικών των ΜΑΤ και κατοίκων της περιοχής που αντιδρούν στην κατασκευή ΧΥΤΑ. Ένας από τους κατοίκους μάλιστα τραυματίστηκε σοβαρά στο πρόσωπο από δακρυγόνο που εκτόξευσε αστυνομικός από απόσταση 15 μέτρων.
Όπως είναι γνωστό, σε μετωπική σύγκρουση με τους άνδρες των ΜΑΤ βρίσκονται σχεδόν κάθε βράδυ οι κάτοικοι της Λαυρεωτικής. Πρόκειται για έναν επικίνδυνο πόλεμο χαρακωμάτων, που κρατάει δύο ολόκληρους μήνες και είναι θαύμα που μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν θύματα και από τις δύο πλευρές. Όπως αυτό που συνέβη το βράδυ της Κυριακής και κατέγραψε η κάμερα του ΣΤΑΡ.
Ένας νεαρός κάτοικος της περιοχής που συμμετείχε στα επεισόδια τραυματίστηκε αρκετά σοβαρά στο πρόσωπο από δακρυγόνο που έριξε με όπλο από απόσταση 15 μέτρων σε ευθεία βολή ένας αστυνομικός των ΜΑΤ. Ο νεαρός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου του έγιναν ράμματα στα χείλια και επέμβαση στην κάτω γνάθο.
Τα σοβαρά επεισόδια στην Λεωφόρο Λαυρίου ξεκίνησαν λίγο μετά τις 9.00 το βράδυ. Λίγη ώρα νωρίτερα είχε κυκλοφορήσει η φήμη ότι στην περιοχή του Οβριόκαστρου όπου σχεδιάζεται η κατασκευή ΧΥΤΑ, είχαν ήδη αρχίσει οι εργασίες των χωματουργικών μηχανημάτων.
Οι κάτοικοι της Λαυρεωτικής που αντιδρούν στην κατασκευή χωματερής συγκεντρώθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας στην κεντρική λεωφόρο και επιχείρησαν για ακόμη μία φορά να κινηθούν προς την επίμαχη περιοχή που φρουρείται από ισχυρή αστυνομική δύναμη.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν στο σημείο της λεωφόρου Λαυρίου όπου υπάρχει ο δρόμος που οδηγεί στο Οβριόκαστρο και φρουρείται από την αστυνομία. Στις βόμβες μολότοφ οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν με δακρυγόνα ενώ για ακόμη μια φορά στην επιχείρηση της αστυνομίας συμμετείχε και το ειδικό όχημα που εκτοξεύει νερό με πίεση και χημικά για την αντιμετώπιση διαδηλωτών.
Δείτε το βίντεο - ντοκουμέντο...
http://www.youtube.com/watch?v=ee34YyyripI&feature=player_embedded

http://forkeratea.blogspot.com/2011/01/on-camera.html




Ο πόλεμος των τηλεπικοινωνιών συνεχίζεται στην Αίγυπτο.
από ~pko 3:45μμ, Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011
θεματικές: Αίγυπτος
Ο Μουμπάρακ κάνει επίδειξη της ατζέντας της Σοσιαληστικής Διεθνούς.
Αυτή τη στιγμή δε λειτουργεί κανένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας σε όλη την Αίγυπτο, ενώ οι Αιγύπτιοι δε μπορούν να χρησιμοποιήσουν επίσης ξένα δίκτυα, δορυφορικές γραμμές και δίκτυα γειτονικών χωρών, ούτε κοντά στα σύνορα, κάτι που σημαίνει ότι το καθεστώς Μουμπάρακ έχει και εξωτερική βοήθεια αυτές τις κρίσιμες ώρες.
Ο λαός της Αιγύπτου απάντησε άμεσα, με αφίσες, προκηρύξεις, φυλλάδια, με εκτυπώσεις σε οικιακούς εκτυπωτές και τυπογραφεία και με απλές χειρόγραφες σελίδες, που περνάνε από χέρι σε χέρι μέσα στη θάλασσα των διαδηλωτών.
Επίσης, λειτουργούν αρκετές εκπομπές ραδιοερασιτεχνών, οι οποίες μπορούν να ακουστούν σε πολύ μεγάλη απόσταση και εκτός Αιγύπτου. Το καθεστώς προσπαθεί, μάταια, να κάνει παρεμβολές στο σήμα τους.
Οι Έλληνες ραδιοερασιτέχνες ενημερώνονται ότι οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούν και morse εκτός από αγγλικά.
Αυτο πρεπει αν καταγγελθει.Σφραγιζουν την αιγυπτο για να την σφαξουν
από game over 7:32μμ, Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011
Σημαντικό είναι αυτό:"το καθεστώς Μουμπάρακ έχει και εξωτερική βοήθεια αυτές τις κρίσιμες ώρες." Αυτήν την εξέγερση την τρέμει το παγκοσμιο κατεστημενο. Είναι εξέγερση του 21ου αιώνα νέου τύπου που βοηθηθηκε τρομερά από το ίντερνετ.Ο πλανήτης έγινε ένα παγκόσμιο χωριό. Και γιαυτό το έκοψαν. Το παγκόσμιο κατεστημένο δεν θέλει ο υπολοιπος πλανήτης να βλέπει τι σημαινει μια επανασταση και ετσι εχουμε μεινει σε βιντεο που ειναι παλια πια.Προηγουμενων μερων. Ο βασικότερος όμως λογος που κλεισαν το νετ ήταν για να μην δουμε την καταστολη που ετοιμαζουν.Μην εχουμε αυταπατες.Ενα καθεστως που κατεβασε πολεμικα αεροπλανα σε πλατειες δεν θα φυγει ετσι ευκολα.Ουτε οι ισχυροι το θελουν αυτο.




Αποκάλυψη ύπαρξης απόρρητου συστήματος που αναγνωρίζει άτομα από το βάδισμά τους.
από EoE 5:55πμ, Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011
Από τις διαρροές απόρρητων τηλεγραφημάτων του State Department μέσω του δικτύου Wikileaks.




Το καθεστώς του Κουβέιτ μοιράζει μετρητά και φαγητό στους πολίτες για να μην εξεγερθούν
από AR 6:23μμ, Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011
Άλλοι φιμώνουν τις τηλεπικοινωνίες, άλλοι στήνουν προβοκάτσιες και άλλοι...μοιράζουν δολλάρια.
Ο δικτάτορας του Κουβέιτ, ονόματι Sabah al-Ahmad al-Sabah, διέταξε τον κρατικό μηχανισμό να μοιράσει 4 δις δολλάρια και δωρεάν φαγητό, για τους επόμενους 14 μήνες σε όλους τους πολίτες της χώρας.
Οι περίπου 1,12 εκατομμύρια πολίτες θα λάβουν ο καθένας από 3,572 δολλάρια Η.Π.Α. (σημείωση: απευθείας μετατροπή από το ντόπιο νόμισμα, επιτρέψτε αμελητέες μικροδιαφορές) σε μετρητά, στο χέρι. Θα λάβουν επίσης τροφή σε όποια μορφή αυτοί επιλέξουν.
Όλα αυτά, μέχρι και τις 31 Μαρτίου του 2012.


Άρχισαν κινητοποιήσεις και στη Σαουδική Αραβία
από >>> 6:15μμ, Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011
Βράζει η Μέση Ανατολή.
Τις τελευταίες μέρες γίνονται κινητοποιήσεις σε διάφορες πόλεις της Σαουδικής Αραβίας, με αιτήματα που αφορούν κυρίως το επίπεδο ζωής, την έλλειψη υποδομών για τους πολίτες, την τεράστια διαφθορά που επικραττεί παντού και την έλλειψη στοιχειωδών δικαιωμάτων των ανθρώπων.
Οι κινητοποιήσεις για την ώρα γίνονται κυρίως έξω από δημαρχεία και δημοτικά κτίρια.





Ο ρόλος της Χαμάς
από ΑΠΕ 7:28πμ, Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011
Να ποιος είναι ο ρόλος της Χαμάς και της κάθε φατρίας της εξουσίας
Παλαιστινιακά εδάφη - Αίγυπτος: Η Χαμάς εμπόδισε διαδήλωση αλληλεγγύης στους διαδηλωτές της Αιγύπτου, στη Λωρίδα της Γάζας. ΑΠΕ Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου 2011 04:35 #story-title #articleTools ul li a { padding: 6px 6px 6px 20px; margin: 0px 0px 0px 6px; }
Οι αρχές της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, ματαίωσαν προγραμματισμένη διαδήλωση στη Λωρίδα της Γάζας, που θα γινόταν ως ένδειξη αλληλεγγύης στούς διαδηλωτές της Αιγύπτου, όπως κατήγγειλε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η αστυνομία συνέλαβε έξι γυναίκες και απείλησε να συλλάβει ακόμα 20, που είχαν την πρόθεση να συμμετάσχουν στη διαδήλωση, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Οι συγκεντρωμένοι είχαν μαζευτεί σε ένα πάρκο στην πόλη της Γάζα, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση μίας οργανωμένης μέσω Facebook διαδήλωσης.
Η αστυνομία φέρεται να διέταξε τις γυναίκες να υπογράψουν δήλωση ότι δεν θα συμμετάσχουν σε μη εγκεκριμένες διαδηλώσεις. Όπως είπε η Σάρα Λί Γουίτσον, υπεύθυνη του διεθνούς Οργανισμού στη Μέση Ανατολή, οι αρχές της Χαμάς θα πρέπει να σταματήσουν την αυθαίρετη ανάμιξη σε ότι έχει να κάνει με ειρηνικές εκδηλώσεις συμπαράστασης στην Αίγυπτο ή οπουδήποτε αλλού.




Αιγυπτιακά καθεστωτικά ΜΜΕ = ελληνικά καθεστωτικά ΜΜΕ!
από οι λαοί πεινάνε και αυτοί μαγειρεύουν σολωμό 5:37μμ, Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011
Παντού εκπομπές μαγειρικής!
Μετά από κάποιες ώρες παρατήρησης, μπορώ να πω με σιγουριά πλέον ότι τα αιγυπτιακά καθεστωτικά μέσα μαζικής εξημέρωσης είναι πανομοιότυπα με τα ελληνικά.
Ίδιου τύπου σαχλές εκπομπές, εντελώς εκτός τόπου και χρόνου. Ίδια ανόητα και εμφανώς απαίδευτα πρόσωπα, με ύφος χιλίων καρδιναλίων και τουπέ βασιλικής αυλής και βάλε. Ίδια παραμόρφωση της πραγματικότητας, σε σημείο που να νομίζεις ότι μιλάνε για άλλη χώρα, για άλλο πλανήτη και για άλλο γαλαξία.
Την ώρα που οι δρόμοι της Αιγύπτου έχουν πάρει φωτιά, τα καθεστωτικά ΜΜΕ, όπως ακριβώς και στην Ελλάδα, δείχνουν εκπομπές μαγειρικής και life & style. Μιλάμε για το ίδιο ακριβώς στήσιμο, όχι μερικές τυχαίες συμπτώσεις εδώ και εκεί.
Αν είναι προφανής η χυδαιότητα, όταν ο ΣΚΑΙ δε μεταδίδει καν ότι στο κέντρο της Αθήνας υπάρχει μια διαδήλωση φοιτητών, όταν το Mega λέει ότι οι αστυνομικοί "αναγκάστηκαν" να ρίξουν δακρυγόνα στα κεφάλια των αδιόριστων εκπαιδευτικών, φανταστείτε που φτάνει η χυδαιότητα, όταν το αντίστοιχο καθεστωτικό κανάλι δε μεταδίδει τα κοσμοϊστορικά γεγονότα που συμβαίνουν, λίγα τετράγωνα πιο κάτω από το σταθμό.



Αίγυπτος : ξερογλείφεται το καθεστώς Αχμαντινετζάντ.
από @ 1:46μμ, Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011
Φαντασιώνονται ένα θεοκρατικό - ισλαμικό καθεστώς σαν του Ιράν , που θ' αυξήσει και τα κέρδη από τις εξαγωγές πετρελαίου , αφού η "κρίση" φέρνει αύξηση της τιμής του.
Παρέμβαση της Τεχεράνης στις εξελίξεις στο Κάιρο, την ώρα που οι διαδηλωτές ετοιμάζονται για την λεγόμενη "πορεία του εκατομμυρίου" ενώ και ο στρατός φαίνεται να αποσύρει τη στήριξη προς τον Μουμπάρακ.
Η εξέγερση στην Αίγυπτο θα συμβάλει στην δημιουργία "μίας ισλαμικής Μέσης Ανατολής", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, καταγγέλλοντας αμερικανική ανάμειξη στο λαϊκό κίνημα που "αναζητεί την ελευθερία", σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση.
"Δεδομένων όσων γνωρίζω για τον μεγάλο επαναστατικό λαό της Αιγύπτου, που γράφει ιστορία, είμαι βέβαιος ότι θα διαδραματίσει ένα ρόλο στη δημιουργία μίας ισλαμικής Μέσης Ανατολής για όλους όσοι αναζητούν την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την ανεξαρτησία", δήλωσε ο Σαλεχί, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κρατικής τηλεόρασης.
Η εξέγερση στην Αίγυπτο "δείχνει την ανάγκη αλλαγής στην περιοχή και το τέλος των αντιλαϊκών καθεστώτων...Δυστυχώς, παρατηρούμε μία ευθεία ανάμειξη...ορισμένων αμερικανών αξιωματούχων", πρόσθεσε.
Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών έδωσε τη διαβεβαίωση ότι το Ιράν θα προσφέρει τη βοήθειά του προς τους διαδηλωτές: "Βαδίζουμε μαζί με εκείνους που αναζητούν την ελευθερία στον κόσμο και υποστηρίζουμε την εξέγερση του μεγάλου αιγυπτιακού έθνους", είπε.
Αυτοί που εκτελούν διαδηλωτές ως εχθρούς του .... Αλλάχ μιλάνε για ελευθερία. Βέβαια , με το πετρέλαιο να εκτινάσεται στα 100 δολ. λόγω Αιγύπτου , δικαιολογούνται αφού ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ που κερδίζουν στο όνομα της Αιγυπτιακής εξέγερσης.