ΙΡΑΝ
Νεκροί σε διαδηλώσεις «ανεβάζουν το θερμόμετρο»
ΗΠΑ και ΕΕ εμφανίζονται ευαίσθητοι με στόχο να αξιοποιήσουν προς όφελός τους τις εξελίξεις
TEXEΡΑΝΗ.-- Να προσαχθούν σε δίκη, ακόμη και να τους επιβληθεί η θανατική ποινή, «επειδή θέτουν την ασφάλεια της χώρας σε κίνδυνο» ζήτησαν, χτες, ισλαμοφασιστες καθεστωτικοι κυβερνητικοί βουλευτές για τους επικεφαλής της «μεταρρυθμιστικής» αντιπολίτευσης, που κάλεσε σε συγκεντρώσεις συμπαράστασης στους λαούς της Αιγύπτου και της Τυνησίας τη Δευτέρα, η οποία απαγορεύτηκε και έτσι μετατράπηκαν οι δρόμοι σε πεδίο μάχης διαδηλωτών - και ισλαμοφασιστικων δυνάμεων καταστολής. Το αποτέλεσμα των μαχών, όπως έγινε γνωστό μόλις χτες το πρωί, είναι τουλάχιστον δύο νεκροί. Οι ίδιες οι αστυνομικές αρχές της Τεχεράνης μίλησαν για δεκάδες τραυματίες (πληροφοριες λενε για πανω απο 1.500 τραυματιες) αλλά και για πολλές συλλήψεις, χωρίς να δώσουν ακριβή αριθμό.
Χτες, 221 ισλαμοφασιστες καθυστερημενοι τσογλανοι του ιρανικού κοινοβουλίου, που πρόσκεινται στον Πρόεδρο Αχμαντινετζάντ και στον Αγιατολάχ Χαμενεΐ, ζήτησαν να διωχθούν ο πρώην πρωθυπουργός Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, ο πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου, Μεχντί Καρουμπί και ο πρώην Πρόεδρος Μουχάμαντ Χαταμί, που έχουν ανοιχτά υποστηρίξει και ηγηθεί της «μεταρρυθμιστικής» πτέρυγας. Ανακοινώθηκε, μάλιστα, ότι συστήθηκε επιτροπή από ισλαμοφασιστες νομικούς που θα εξετάσει το αίτημα των βουλευτών.
Η εξέλιξη αυτή έριξε περαιτέρω «λάδι στη φωτιά», που σιγοκαίει από τον Ιούνιο του 2009 και τις μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που ακολούθησαν τις προεδρικές εκλογές και τη δεύτερη ανάδειξη Αχμαντινετζάντ, την οποία τότε οι διαδηλωτές και η «μεταρρυθμιστική» αντιπολίτευση χαρακτήριζαν «προϊόν ευρύτατης νοθείας». Ηδη, μετά τις διαδηλώσεις της Δευτέρας γινόταν λόγος για νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από την αντιπολίτευση, η οποία αξιοποίησε τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης για να θέσει και το πάγιο αίτημα για περισσότερες ελευθερίες και δικαιώματα εντός του ισλαμικού καθεστώτος.
Την ευκαιρία προσπάθησαν, φυσικά, ν' αξιοποιήσουν και οι ΗΠΑ, τόσο διά του Προέδρου Ομπάμα όσο και διά της υπουργού Εξωτερικών Κλίντον, που εξέφρασαν «συμπαράσταση και κατανόηση» για τα αιτήματα των Ιρανών διαδηλωτών. Οι δηλώσεις αυτές περί «δικαιωμάτων και ελευθερίας» (όπως και της εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, χαρακτηρίστηκαν από το ισλαμοφασιστικο καθεστως της Τεχεράνης «παρέμβαση στα εσωτερικά της».
ΤΥΝΗΣΙΑ
Παραμένει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης
ΤΥΝΙΔΑ.-- Σε άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά σε διατήρηση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης προχώρησε, χθες, η «μεταβατική» κυβέρνηση υπό τον Μουχάμαντ Γκανούσι. Μετά από σχετική συνεννόηση και με την ηγεσία του στρατού, αποφασίστηκε ότι ο «βαθμός αστάθειας και έλλειψης ασφάλειας» είναι, ακόμη, αρκετά υψηλός σε ολόκληρη τη χώρα, διαπίστωση που αφορά πολλές και διαφορετικές πτυχές.
Εργαζόμενοι εξακολουθούν να πραγματοποιούν ολιγόωρες διαμαρτυρίες ή να προειδοποιούν με απεργίες, αν δεν ικανοποιηθούν μισθολογικά και εργασιακά τους αιτήματα ή αν προχωρήσουν τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων και τα προγράμματα έμπνευσης ΔΝΤ που ακολουθούσε η χώρα υπό τον Μπεν Αλι. Ο «μεταβατικός» Πρόεδρος, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα την περασμένη βδομάδα, ζήτησε υπομονή και υποσχέθηκε ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών, όμως, μέχρι στιγμής, η «μεταβατική» κυβέρνηση δεν έχει κάνει το παραμικρό.
Ενα άλλο ζήτημα που φαίνεται να προκύπτει και δεν αποκλείεται να έχει σχέσεις με γενικότερους σχεδιασμούς είναι οι διαμαρτυρίες της εβραϊκής τυνησιακής κοινότητας (που υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων) ότι «απειλείται από φανατικούς ισλαμιστές». Και, βέβαια, δεν μπορεί να αποκλειστεί η περίπτωση μιας στημένης προβοκάτσιας για να πάρουν τα πράγματα άλλη τροπή.
Επίσης εξακολουθούν να δρουν διάφορες ένοπλες συμμορίες του κοινού Ποινικού Δικαίου, αλλά και πρώην δυνάμεων ασφάλειας του εκδιωχθέντα Μπεν Αλι.
Πάντως, όσον αφορά στο μεγάλο αριθμό Τυνήσιων, που τις τελευταίες μέρες έχουν κατακλύσει το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, Ρώμη και Τύνιδα φέρονται να συμφώνησαν ότι η πρώτη θα προμηθεύσει τον τυνησιακό στρατό και τους συνοριοφύλακες με δίκτυο ραντάρ και με ταχύπλοα για να ελέγχουν καλύτερα, θα χορηγήσει 100 εκατομμύρια ευρώ σε εξειδικευμένη βοήθεια και θα προχωρήσει σε αύξηση του ποσοστού Τυνήσιων μεταναστών που μπορούν να γίνουν δεκτοί στην Ιταλία.
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
«Μέτωπο» κατά απεργιών από το στρατό και κινήσεις τακτικής
ΚΑΪΡΟ.-- Διαβεβαιώσεις προθέσεων συνεχίζει να δίνει η στρατιωτική ηγεσία για να πείσει τον αιγυπτιακό λαό να δώσει τέλος σε απεργίες και διαμαρτυρίες, έτσι ώστε, όπως ισχυρίζεται, «η χώρα να επανέλθει στους ρυθμούς της και ν' αντιμετωπίσει όλα τα ζητήματα». Μάλιστα, σε έναν έμμεσο εκβιασμό, ο εκπρόσωπος του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, κατέστησε σαφές ότι «το Συμβούλιο γνωρίζει πολύ καλά τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες στις οποίες ζει η κοινωνία, αλλά αυτές δε θα αντιμετωπιστούν όσο συνεχίζονται οι απεργίες και οι διαμαρτυρίες», χαρακτηρίζοντας «καταστροφή» κάθε άλλο ενδεχόμενο.
Χτες, οι απεργιακές κινητοποιήσεις ήταν μειωμένες, αλλά σε αυτό συνέβαλε ότι ήταν επίσημη αργία, με αποτέλεσμα όλες οι δημόσιες και κρατικές υπηρεσίες, αλλά και πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις να μη λειτουργήσουν. Παρ' όλα αυτά, σε επτά επαρχίες οι δημόσιοι υπάλληλοι διαδήλωσαν ζητώντας μισθολογικές αυξήσεις και βελτίωση των συνθηκών εργασίας, σε ανάλογες κινητοποιήσεις κατέβηκαν και οι σιδηροδρομικοί, όπως και οι εργαζόμενοι στα κρατικά ΜΜΕ, ενώ συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ζητώντας καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους, πραγματοποίησαν οι καλλιεργητές ζαχαροκάλαμου και οι αλιείς. Το κατά πόσον «εισακούστηκε» ή όχι το μήνυμα της στρατιωτικής ηγεσίας μένει ν' αποδειχθεί σήμερα.
Προτεραιότητα το «σύνταγμα» και η «κάθαρση»
Παράλληλα με το «μέτωπο» απέναντι στις απεργίες, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο προχώρησε και σε σειρά βημάτων ... «οικοδόμησης εμπιστοσύνης» με την κοινή γνώμη. Ετσι, ανακοίνωσε ότι άρχισαν οι εργασίες της 8μελούς επιτροπής που θα εξετάσει τις αλλαγές στο Σύνταγμα. Σε αυτήν συμμετέχουν κορυφαίοι συνταγματολόγοι της χώρας, ένας εξ αυτών γνωστό στέλεχος των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων», και προεδρεύει ο μεγαλύτερος συνταγματολόγος της χώρας, ο Τάρικ αλ Μπίσρι.
Η επιτροπή εντός 10ημέρου θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για συνταγματικές αλλαγές «που θα εγγυώνται τη δημοκρατική διακυβέρνηση και την ακεραιότητα οποιασδήποτε εκλογικής αναμέτρησης». Στη συνέχεια, εντός διμήνου, θα γίνει δημοψήφισμα ενώ, και στο τελευταίο ανακοινωθέν του, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο καθιστούσε σαφές ότι «δεν προτίθεται να παραμείνει στην εξουσία, στην οποία βρέθηκε παρά τη θέλησή του. Στόχος είναι σε 6 μήνες να παραδοθεί η εξουσία σε έναν δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο και σε μια νέα εκλεγμένη κυβέρνηση».
Εκτός από τις θεσμικές «μεταρρυθμίσεις», η στρατιωτική ηγεσία προχώρησε και σε βήματα «εκκαθάρισης». Ετσι, άρχισε ν' απομακρύνει όλους τους διευθυντές ασφαλείας σε διαφόρους τομείς, αρχής γενομένης από το υπουργείο Εσωτερικών και την περιοχή του Καΐρου. Η ασφάλεια και η αστυνομία είναι τα πλέον μισητά Σώματα στον αιγυπτιακό λαό, καθώς αποτέλεσαν θεμέλια της αυταρχικής εξουσίας του καθεστώτος.
Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» εξήραν τις κινήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας, έσπευσαν, όμως, να επαναλάβουν τα αιτήματα που έχουν πολλάκις διατυπωθεί από τους διαδηλωτές, σε μια προσπάθεια να μη χάσουν το λαϊκό τους έρεισμα. Ζήτησαν άμεση άρση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης και άμεση απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων. Επέμειναν, επίσης, ότι δε θα παρουσιάσουν υποψήφιο για τις προεδρικές αλλά ότι θα σχηματίσουν κόμμα.
Επαινοι και ετοιμότητα από Ομπάμα
Το παράδειγμα της Αιγύπτου κάλεσε να δουν όλοι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή ο Μπαράκ Ομπάμα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος υποστήριξε ότι η χώρα προχωρά στη σωστή κατεύθυνση, δηλώνοντας, φυσικά, ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να δώσει οποιαδήποτε βοήθεια της ζητηθεί. Το «δρόμο» για τη διασφάλιση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων έσπευσε να κρατήσει ανοιχτό ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Αχμάντ Αμπούλ Γάιτ, υποστηρίζοντας ότι η οικονομία της χώρας έχει πληγεί από την κοινωνική αναστάτωση, και θα χρειαστεί η βοήθεια τόσο των ΗΠΑ όσο και της ΕΕ και άλλων αραβικών χωρών.
Την ίδια ώρα, η σαουδαραβική εφημερίδα Αsharq al Awsat επέμενε στη φημολογία περί διαρκούς χειροτέρευσης της υγείας του Μουμπάρακ, που φέρεται να αρνήθηκε να νοσηλευτεί εκτός Αιγύπτου.
ΥΕΜΕΝΗ
Συνέχεια συγκρούσεων
Οι αμερικανοι χρηματοδωτουν το καθεστως. Εδω τα συμφεροντα τους δεν ειναι με τους διαδηλωτες
ΣΑΝΑ'Α.-- Βίαια επεισόδια σημάδεψαν τις διαδηλώσεις που συνεχίστηκαν, και χθες για πέμπτη μέρα, κατά του καθεστώτος Σάλεχ. Οπως συνέβη και τις προηγούμενες μέρες, έτσι και χθες αντικαθεστωτικοί και φιλοκαθεστωτικοί διαδηλωτές, με τους δεύτερους να είναι οπλισμένοι με μαχαίρια και μπουκάλια, συγκρούστηκαν, αρχικώς, με την ανοχή των δυνάμεων καταστολής, οι οποίες, στη συνέχεια, όταν παρενέβησαν δε δίστασαν να στραφούν ενάντια στους αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές και κατά δημοσιογράφων.
Τα δύο τελευταία 24ωρα, τουλάχιστον 21 διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί, ενώ οι διοργανωτές των διαδηλώσεων, που χθες ξεκίνησαν από το Πανεπιστήμιο της Σάνα'α, δήλωναν αποφασισμένοι να επιμείνουν στις κινητοποιήσεις τους με βασικό αίτημα την απομάκρυνση από την εξουσία του Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ και την υιοθέτηση σειράς «πολιτικών μεταρρυθμίσεων».
Ο ίδιος ο Σάλεχ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, έχει, από το Σάββατο, επιδοθεί σε αλλεπάλληλες επαφές με φυλάρχους στην περιφέρεια της Σάνα'α, οι οποίοι έχουν εξοργιστεί μαζί του εξαιτίας της προσπάθειάς του να τερματιστεί η ένοπλη δράση τους. Ο μοναδικός φόβος του Σάλεχ είναι μήπως οι φύλαρχοι για τους δικούς τους λόγους συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις, κάτι που θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, αφού ελέγχουν εκτεταμένες φυλές βαριά οπλισμένες.
Την ίδια ώρα, η Ουάσιγκτον φέρεται να εξετάζει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια 75 εκατομμυρίων δολαρίων προς τον σύμμαχο Σάλεχ για ενίσχυση του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Να υπενθυμιστεί ότι η Ουάσιγκτον ήδη δίνει, ετησίως, 35 εκατομμύρια δολάρια στρατιωτική βοήθεια και 69 εκατομμύρια δολάρια.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργος Εξωτερικων της Ρωσιας, προειδοποίησε τη Δύση ότι είναι «αντιπαραγωγικό» να ενθαρρύνει τις εξεγέρσεις στη Μέση Ανατολή. «Πιστέυω ότι πρέπει να ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές να βρουν ένα πεδίο συνεννόησης» στις χώρες όπου βράζει η οργή, δήλωσε ο Λαβρόφ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Βρετανο ομολογο του στο Λονδινο, Ουίλιαμ Χέιγκ.
NOTIA ΑΦΡΙΚΗ
Ενας νεκρός σε διαδήλωση κατά της φτώχειας
ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-- Με αίμα βάφτηκε χτες η δεύτερη μέρα κινητοποίησης χιλιάδων εργαζομένων στην ανατολική περιοχή της Νότιας Αφρικής Μπουμαλάνγκα καθώς στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών-αστυνομικών σκοτώθηκε τουλάχιστον ένα άτομο, τραυματίστηκαν αρκετοί άλλοι και 33 συνελήφθησαν με την κατηγορία της φθοράς ξένης και δημόσιας περιουσίας... Επιπλέον, προπηλακίστηκαν και δάρθηκαν μέλη τηλεοπτικών συνεργείων εναντίον των οποίων εξέφρασαν δυσαρέσκεια οι διαδηλωτές.
Οι κινητοποιήσεις κατοίκων στη Μπουμαλάνγκα ξεκίνησαν τη Δευτέρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανυπαρξία βασικών υποδομών σε υδροδότηση, αποχέτευση, ηλεκτροδότηση αλλά και για τις τραγικές συνέπειες της φτώχειας, της ακρίβειας και της ανεργίας στη ζωή τους. Χτες όμως οι διαδηλωτές δεν περιορίστηκαν στις πορείες διαμαρτυρίας. Εστησαν οδοφράγματα με φλεγόμενα λάστιχα και πέτρες σε κεντρικά σημεία της πόλης και κάποιοι από τους διαδηλωτές άρχισαν να λιθοβολούν αστυνομικούς. Οι τελευταίοι κλήθηκαν να διαλύσουν τα οδοφράγματα βάλλοντας κατά των διαδηλωτών αρχικά με σφαίρες καουτσούκ και στη συνέχεια με κανονικά πυρά.
Το κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) καταδίκασε τα βίαια επεισόδια στο Ερμέλο της Μπουμαλάνγκα σημειώνοντας ότι ενώ η ηγεσία του κόμματος «παραδέχεται τις προκλήσεις και το δικαίωμα των πολιτών να εκφράζουν τις ανησυχίες τους, δε δικαιολογείται να καταστρέφουν κυβερνητική και δημόσια περιουσία ή να κλείνουν δρόμους που κοστίζουν στους φορολογούμενους εκατομμύρια»...
Το ίδιο 24ωρο πάνω από 65.000 εργαζόμενοι στις μεταφορές εμπορευμάτων πραγματοποίησαν στο Γιοχάνεσμπουργκ πορεία διαμαρτυρίας στο πλαίσιο απεργίας με βασικό αίτημα μισθολογικές αυξήσεις 20%. Ωστόσο, η κύρια εργοδοτική ένωση ιδιοκτητών φορτηγών, η «RFEA», αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματα των οδηγών φορτηγών ψυγείων και βυτιοφόρων, επιμένοντας πως δεν μπορεί να δώσει πάνω από 15% αυξήσεις στις αποδοχές των εργαζομένων.
ΙΤΑΛΙΑ
Σε δίκη ο Μπερλουσκόνι
ΡΩΜΗ.-- Την άμεση παραπομπή σε δίκη του Ιταλού πρωθυπουργού διέταξε χτες η αρμόδια για την υπόθεση δικαστής στην Ιταλία καθορίζοντας πως στις 6 Απρίλη ο Σίβλιο Μπερλουσκόνι θα καθίσει στο εδώλιο με τις κατηγορίες της συνέργειας στην εκπόρνευση ανηλίκων και της κατάχρησης εξουσίας. Πρόκειται για το γνωστό «ροζ σκάνδαλο» στο οποίο εμπλέκεται ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Μόλις πληροφορήθηκε τις εξελίξεις, ο Μπερλουσκόνι αναχώρησε εσπευσμένα από τη Σικελία και επέστρεψε στη Ρώμη χωρίς να κάνει δηλώσεις
ΜΠΑΧΡΕΪΝ
Κλιμάκωση της οργής
Ανησυχία στις ΗΠΑ, αφού η χώρα είναι βάση του 5ου στόλου
MANAMA.-- Κατακόρυφα ανέβηκε το θερμόμετρο της έντασης στο εμιράτο του Μπαχρέιν, μετά το θάνατο ενός διαδηλωτή τη Δευτέρα και το θάνατο ενός ακόμη κατά την κηδεία του πρώτου, η οποία, γρήγορα, πήρε διαστάσεις αντικαθεστωτικής διαδήλωσης. Οι διαδηλώσεις της Δευτέρας είχαν οργανωθεί από ενώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, αλλά και οργανώσεις που πρόσκεινται στη σιιτική πληθυσμιακή πλειοψηφία. Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν αναπτυχθεί στα όρια της πρωτεύουσας Μανάμα και δεν άφηναν τους διαδηλωτές να εξέλθουν των προαστίων χρησιμοποιώντας δακρυγόνα, κλομπ, αλλά και πλαστικές σφαίρες, όπως αποδείχτηκε από το θάνατο των διαδηλωτών.
Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την οργή των λίγων χιλιάδων διαδηλωτών (σημαντικός αριθμός όμως, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο συνολικός πληθυσμός ξεπερνά για λίγο τις 500.000) που συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Μαργαριτάρι της Μανάμα χθες το απόγευμα, ο μονάρχης Σεΐκ Χάμαντ μπιν Ισα αλ Κχαλίφα, προχώρησε σε τηλεοπτικό διάγγελμα. Εξέφρασε τη βαθιά θλίψη του για την απώλεια ανθρωπίνων ζωών και ανακοίνωσε υπουργική έρευνα υπό τον αντιπρόεδρο που είναι σιίτης. Ηδη, είχε ανακοινωθεί έκτακτη βοήθεια περίπου 2.700 δολαρίων σε κάθε σιιτική οικογένεια.
Παρ' όλα αυτά, η οργή των συγκεντρωμένων στην πλατεία Μαργαριτάρι δε φαινόταν να αποκλιμακώνεται. Πολλοί είχαν φέρει σκηνές και στρώματα για να περάσουν εκεί τη νύχτα. Ενώ για πρώτη φορά χθες ακούστηκαν συνθήματα για ανατροπή του καθεστώτος και υιοθέτηση της συνταγματικής μοναρχίας. Το ζήτημα που κυρίως προκύπτει είναι ότι η σιιτική πλειοψηφία (70% του πληθυσμού) καταγγέλλει σημαντικές διακρίσεις σε βάρος της από τη σουνιτική μειοψηφία, από όπου προέρχεται και η βασιλική οικογένεια, γι' αυτό ζητά «ίσα δικαιώματα και ίσες υποχρεώσεις».
Η οποιαδήποτε εξέλιξη στο Μπαχρέιν είναι κομβικής σημασίας, αν αναλογιστεί κανείς ότι, εκτός από στενότατος σύμμαχος των ΗΠΑ, αποτελεί και έδρα του 5ου αμερικανικού στόλου. Η θέση της προεδρίας Ομπάμα θα είναι αρκετά δύσκολη, αν οι αναταράξεις συνεχιστούν. Το ζήτημα είναι σημαντικό και για τη Σ. Αραβία, που έχει στενά παραδοσιακές σχέσεις με το εμιράτο και τη βασιλική οικογένεια. Πληροφορίες από το Ριάντ ανέφεραν ότι εξετάζεται, σε περίπτωση που η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου, ακόμη και το ενδεχόμενο «ανοιχτής επέμβασης», ενω αλλες πληροφοριες λενε οτι το Ριαντ ηδη εστειλε στρατιωτικες μοναδες του για την καταστολη του λαου, μετα απο παρακληση του μοναρχη του Μπαχρειν!
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διαδηλώσεις και συλλήψεις Κουρδων διαδηλωτων, αλλα και φασιστων αξιωματικων, ενω υπαρχουν παραπονα για την Ευρωπαικη Ενωση
ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Σε μαζικές συλλήψεις προχώρησε χθες η τουρκική αστυνομία, διαδηλωτών που κινητοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις στα νοτιανατολικά της χώρας προκειμένου να καταδικάσουν τη σύλληψη του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, το 1999. Συνολικά τουλάχιστον 100 διαδηλωτές συνελήφθησαν σε διάφορες κινητοποιήσεις τις οποίες η αστυνομία επιχείρησε να καταστείλει εν τη γενέσει τους, με το επιχείρημα ότι δεν είχαν τη σχετική «άδεια», με αποτέλεσμα σε περιοχές όπως το Ντιγιάρμπακιρ και την επαρχία Μπατμάν να σημειώνονται συγκρούσεις δυνάμεων ασφαλείας με διαδηλωτές.
Την ίδια στιγμή, η τουρκική αντιπολίτευση δηλώνει την αντίθεσή της στις συλλήψεις και προφυλακίσεις περισσότερων από 30 εν ενεργεία αξιωματικών του στρατού, με κατηγορίες που αφορούν τις υποθέσεις «Βαριοπούλα» και Εργκένεκον, που σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν σκοπό τη δημιουργία χάους στη χώρα που θα οδηγούσε σε πραξικόπημα.
Τέλος, η Τουρκία συνεχίζει να πιέζει τις Βρυξέλλες όσον αφορά την προώθηση της ενταξιακής της διαδικασίας, με Τούρκο διπλωμάτη να δηλώνει ότι οι σχέσεις Βρυξελλών - Αγκυρας οδεύουν σε «κρίση» αν η ΕΕ δεν πάρει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αρθεί το παρόν «αδιέξοδο» και να ανοίξει νέο κεφάλαιο του διαπραγματευτικού κύκλου. Ωστόσο, ο Τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε ότι η χώρα του σκοπεύει να φτάσει τις συνομιλίες με την ΕΕ, μέχρι τέλους και να μην είναι η πρώτη που θα αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας ότι η ΕΕ «πρέπει να ξυπνήσει», με δεδομένα τα συμφέροντά της σε ιμπεριαλιστικό και ενεργειακό επίπεδο, που συνδέονται άμεσα με την Τουρκία
ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ.-- Νέο γύρο κινητοποιήσεων έχουν αρχίσει οι φοιτητές στο Πουέρτο Ρίκο ενάντια στην αύξηση των διδάκτρων, κινητοποιήσεις που άρχισαν σχεδόν ένα χρόνο πριν. Στο μεταξύ οι συγκρούσεις δε λείπουν με την αστυνομία, καθώς μετά από απόφαση του κυβερνήτη Λουίς Φορτούνιο οι αρχές ασφαλείας έχουν αναλάβει από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς την αστυνόμευση των πανεπιστημιουπόλεων, κυρίως στο Ρίο Πιέδρας στο Σαν Χοσέ, ενώ παραιτήθηκε και ο πρύτανης Χοσέ Ραμόν δε λα Τόρε, επικαλούμενος «προσωπικούς λόγους».
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Συνεχίζονται οι αμερικανικές πιέσεις προς το Πακιστάν, προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος ο διπλωματικός υπάλληλος των ΗΠΑ που πυροβόλησε και σκότωσε δύο ανθρώπους στη Λαχόρη, υποστηρίζοντας ότι ήταν σε αυτοάμυνα. Χτες στο Πακιστάν έφτασε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου, Τζον Κέρι, προκειμένου να έχει συνομιλίες για το θέμα, ενώ οι Ταλιμπάν προειδοποιούν την κυβέρνηση να μη δράσει αθωωτικά για τον Αμερικανό.
MOΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Οι στρατιώτες της φιλοδυτικής «μεταβατικής» κυβέρνησης εξακολουθούν να εξολοθρεύουν αμάχους με κάθε αφορμή. Χτες, αιματοκύλισαν ειρηνική πορεία εκατοντάδων ανθρώπων στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου και ρίχνοντας εν ψυχρώ πυρά κατά του πλήθους σκότωσαν τουλάχιστον τέσσερις και τραυμάτισαν άλλους 17.
μετά το νόμο για τα διόδια, τώρα σπάνε και τους παραδρόμους
από freespirit 1:21μμ, Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011
οι εργολάβοι έχουν αποθρασυνθεί. Σπάνε τους παράδρομους που παρακάμπτουν τα διόδια ώστε να μην χρησιμοποιούνται και να αναγκάζονται να πάνε όλοι από τα διόδια
οι εργολάβοι έχουν αποθρασυνθεί. Σπάνε τους παράδρομους που παρακάμπτουν τα διόδια ώστε να μην χρησιμοποιούνται και να αναγκάζονται να πάνε όλοι από τα διόδια. Δειτε στο tsantiri.gr
Αναβλήθηκε για τις 23 Νοέμβρη η δίκη του σ. Παν. Βήχου
από Επιτροπή Αλληλεγγύης 11:41μμ, Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011
Αναβλήθηκε η δίκη του Παν. Βήχου στο Β’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων
Αναβλήθηκε για τις 23 Νοέμβρη η δίκη του σ. Παν. Βήχου
Αναβλήθηκε η δίκη του Παν. Βήχου στο Β’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων που ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, ώστε να καθαρογραφούν οι καταδικαστικές αποφάσεις κατά της Ελλάδας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που αφορούν τη σκευωρία και την ταλαιπωρία 13 χρόνων του δικαζόμενου Παναγιώτη Βήχου και να τεθούν υπόψιν του δικαστηρίου.
Νέα δικάσιμος ορίστηκε η 23η Νοεμβρίου 2011
Εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο: Όλες οι εξελίξεις στη Λιβυη
από *** 2:04μμ, Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011
9:55: ΛΙΒΥΗ: Η κυβέρνηση θα απελευθερώσει σήμερα 110 κρατούμενους που κατηγορούνται για συμμετοχή στην απαγορευμένη Λιβυκή Ισλαμική Μαχητική Οργάνωση. Οι κρατούμενοι είναι τα τελευταία μέλη της οργάνωσης που βρίσκονται στη φυλακή της Τρίπολης Αμπού Σαλίμ, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Λιβύης Μοχάμεντ Τερνίς στο πρακτορείο Ρόιτερ. Εκατοντάδες κρατούμενοι που κατηγορούνται για συμμετοχή στην οργάνωση έχουν απελευθερωθεί, αφού αποκήρυξαν τη βία τον περασμένο χρόνο μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
►9:50: ΛΙΒΥΗ: "Ημέρα της Οργής" οργανώνεται μέσω του Facebook αύριο στη Λιβύη. Με το σύνθημα "Εξέγερση της 17ης Φεβρουαρίου 2011: για να γίνει ημέρα οργής για τη Λιβύη", η ομάδα του Facebook καλεί σε εξέγερση κατά του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι
►8:43: ΛΙΒΥΗ Διαδηλώσεις πραγματοποιούν οπαδοί του Μουαμάρ Καντάφι σε διάφορες πόλεις της Λιβύης σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερ επικαλούμενο πληροφορίες από την κρατική τηλεόραση της χώρας.
►7:20: ΛΙΒΥΗ Σύμφωνα με πληροφορίες αυτοπτών μαρτύρων που επικαλείται το BBC τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην πόλη Βεγγάζι της Λιβύης έπειτα και από τη σύλληψη ενός αντικαθεστωτικού δικηγόρου. Αν και ο δικηγόρος αφέθηκε ελεύθερος, οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες, ενώ για να διαλύσουν τους διαδηλωτές χρησιμοποίησαν και κανόνια νερού. Τα διεθνή πρακτορεία αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων τραυματίσθηκαν τουλάχιστον 14 άνθρωποι εκ των οποίων 10 αστυνομικοί.
Σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφημερίδα Al Manara, μέλη οικογενειών κρατουμένων που σκοτώθηκαν το 1996 από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στη φυλακή Αμπού Σαλίμ στην Τρίπολη συγκεντρώθηκαν τη νύκτα μπροστά από αστυνομικό τμήμα στη Βεγγάζη για να ζητήσουν την απελευθέρωση του συντονιστή τους, του δικηγόρου Φέτχι Ταρμπέλ. Όπως αναφέρει η οργάνωση Human Rights Watch, τουλάχιστον 1.200 κρατούμενοι σκοτώθηκαν από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες στη φυλακή Αμπού Σαλίμ το 1996
Λίγο αργότερα, εκατοντάδες υποστηρικτές του καθεστώτος πραγματοποίησαν πορεία στη Βεγγάζη, δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Λιβύης, που βρίσκεται σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων ανατολικά της Τρίπολης, αλλά και στη Σύρτη, τη Σέμπχα και την Τρίπολη, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση.
Από τις 04.00, το τηλεοπτικό δίκτυο al-Jamahiriya μετέδιδε απευθείας εικόνες διαδηλωτών που έκαναν πορείες πεζοί ή με αυτοκίνητα, κρατώντας σημαίες και πορτρέτα του Μουαμάρ Καντάφι και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του ηγέτη της λιβυκής επανάστασης και κατά του δικτύου Al-Jazeera, που κατηγορείται από το καθεστώς ότι υποκινεί την εξέγερση σε αραβικές χώρες.
Οι διαδηλώσεις των υποστηρικτών του Καντάφι πραγματοποιούνται μία ημέρα πριν από την αυριανή «Ημέρα της Οργής», που οργανώνεται στη Λιβύη, με μηνύματα μέσω του Facebook. Υπό το σύνθημα «Εξέγερση της 17ης Φεβρουαρίου 2011: για να γίνει ημέρα οργής για τη Λιβύη», η ομάδα του Facebook καλεί σε εξέγερση κατά του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι. Το γκρουπ αριθμούσε 4.400 άτομα και σήμερα το πρωί ενισχύθηκε στα 9.600.
ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΑΣ ΣΤΟΝ Π. ΒΗΧΟ
από Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση 10:18μμ, Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011
ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΕΜΝΟ ΑΓΩΝΙΣΤΗ, ΥΠΕΡΟΧΟ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΗΧΟ
Το κράτος, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, οι δικαστικές και διωκτικές αρχές προκαλούν. Την ίδια στιγμή που ελληνικό και ξένο κεφάλαιο πέφτουν σαν τα κοράκια πάνω σε κάθε δημόσιο αγαθό, που οι καταγγελίες για μίζες θάβονται, τα σκάνδαλα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, εκκλησίας και του κόσμου του πλούτου παραγράφονται, ο Κοινοβουλευτικός Ολοκληρωτισμός στοχοποιεί τον σύντροφο και συναγωνιστή Παναγιώτη Βήχο.
Οι ψεύτικες κατηγορίες που τον βαραίνουν δεν επιχειρούν μόνο να πάρουν την εκδικητική ρεβάνς για την ανθρώπινη και μεγαλειώδη προσπάθεια του ίδιου και της Αθηνάς Βήχου να συγκρουστούν, χωρίς να υπολογίσουν το τίμημα, με κυκλώματα σωματεμπορίας και καταναγκαστικής πορνείας στο νησί της Σαντορίνης το 1998, εμπλεκόμενοι σε ένα μακρόχρονο δικαστικό μαραθώνιο, αλλά και να τον σπιλώσουν, κάνοντας το άσπρο μαύρο!
Η «ανεξάρτητη» αστική δικαιοσύνη, των καλοπληρωμένων δικαστών της διαπλοκής σε παραδικαστικά κυκλώματα, των «υπερασπιστών» του κοινωνικά άδικου αντεργατικού κυβερνητικού έργου και του αντικοινωνικού Μνημονίου Κυβέρνησης-Ε.Ε.-ΔΝΤ, που απαγορεύουν κάθε απεργιακή κινητοποίηση και αμφισβήτηση, βάζοντας τον κόσμο της δουλειάς στο Γύψο της Δικτατορίας της Αγοράς, αυτοί που αντιμετωπίζουν ως τρομοκράτες τους 15χρονους μαθητές, οι άρχοντες του αστικού νόμου και συνέταιροι στην τρομοκρατική Χρεωκοπία της κοινωνικής πλειοψηφίας, αυτοί λοιπόν θα δικάσουν πάλι το Παναγιώτη Βήχο στο Κακουργιοδικείο. Τι και αν οι κατηγορίες καταρρέουν ξανά και ξανά.
Σύμφωνα με το κείμενο υπογραφών-συμπαράστασης που συνυπογράφουμε ανεπιφύλακτα:
«Μόνο οργή προκαλεί η νέα αυτή δίωξη, που έχει ως αποτέλεσμα τη σπίλωση της προσωπικότητάς του και την απαξίωση όσων καταγγέλλουν τα κυκλώματα του τράφικινγκ τα οποία μέχρι σήμερα δρουν είτε τελείως ανεξέλεγκτα, είτε με μικρές και σποραδικές ποινές από τα δικαστήρια. Υπενθυμίζουμε ότι μεταξύ των καταγγελθέντων από τον ίδιο βρισκόταν αξιωματικός της αστυνομίας, ο οποίος αθωώθηκε όπως και όλοι οι αξιωματικοί της αστυνομίας που έχουν κατά καιρούς κατηγορηθεί για εμπλοκή στο τράφικινγκ και πορισμό μέρους από τα τεράστια κέρδη που αυτό αποφέρει από την σεξουαλική εκμετάλλευση εις βάρος των γυναικών, συχνά και παιδιών, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται αυτή η κακουργηματική δραστηριότητα».
Κάτω τα χέρια από τον σύντροφο και συναγωνιστή Παναγιώτη Βήχο.
Η αγωνιστική στάση ζωής του, γεμάτη ανθρωπιά και δημιουργικότητα, αποτελεί
παράδειγμα προς μίμηση και είναι από μόνη της ικανή να συγκρουστεί
και να οδηγήσει στην κατάρρευση κάθε συκοφαντία, κάθε απόπειρα σπίλωσης.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Αυγά και γιαούρτια στον Κεγκέρογλου
από @ 0:21πμ, Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011
δεν θα σταθούν πουθενα
Επεισόδια πριν από λίγο στην Αγορά Αργύρη στην Πάτρα. Ομάδα αντιεξουσιαστών συγκεντρώθηκε στο σημείο και άρχισε να πετά αυγά και γιαούρτια. Στην Αγορά Αργύρη θα μιλούσε ο υφυπουργός Εργασίας κ. Γιώργο Κεγκέρογλου. Η αστυνομία είχε σπεύσει στο σημείο, όμως δεν έκανε χρήση χημικών. Αυτή την ώρα επικρατεί ένταση, ενώ οι αστυνομικοι παραμένουν στο σημείο.
Και ο Ροβερτος Σπυροπουλος, ειναι τυχερος, που δεν εφαγε κανα βρωμοξυλο, οταν επισκεφθηκε το ΙΚΑ Ν. Ιωνιας, απο τους εργαζομενους και τους ασθενεις.
Εκατοντάδες αγνοούμενοι στην Αίγυπτο
από @ 1:01μμ, Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011
Αγνοούμενοι στην Αίγυπτο
Άκουσα σε καθεστωτικό μέσο ότι στην Αίγυπτο μετά την εξέργεση υπάρχουν εκατοντάδες αγνοημένοι οι όποιοι αναζητούνται από τους συγγενείς τους και δεν έχουν δώσει ακόμα σημεία ζωής