Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Τεταρτη 2 Φεβρουαριου 2011 _____ 20.15

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Εντυπωσιακές χθες σε όγκο διαδηλώσεις ζητούν απομάκρυνση Μουμπάρακ
«Αποφασισμένος να διασφαλίσει ομαλή μετάβαση στην εξουσία» δήλωσε, σε βραδινό διάγγελμά του, ο Χόσνι Μουμπάρακ προαναγγέλλοντας ότι δε θα είναι υποψήφιος αλλά θα παραμείνει στην προεδρία μέχρι τις εκλογές του Σεπτέμβρη
Μετα την δηλωση Μουμπαρακ ο στρατος ταχθηκε στο πλευρο του και καλεσε το λαο που είναι στους δρομους να επιστρεψει ειρηνικα στις δουλειες του! Μεχρι αυτή τη στιγμη ο στρατος δεν απειλησε ανοιχτα, αλλα μαλλον δεν θα διστασει να προκαλεσει αιματοχυσια!
ΚΑΪΡΟ.-- Σε γιορτινή ατμόσφαιρα, 6.000.000 Αιγύπτιοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των ετερόκλητων δυνάμεων και οργανώσεων της αντιπολίτευσης - που, ολοένα περισσότερο, γινεται ξεκαθαρο, ότι εχουν στοιχιθει ολες πισω από το προσωπο του Μοχαμεντ Μπαραντει, από τους Αδελφους Μουσουλμανους μεχρι διαφορες αριστερες οργανωσεις - και ξεχύθηκαν στους δρόμους των μεγαλύτερων αιγυπτιακών πόλεων. Η πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο του Καΐρου, κατακλύστηκε από κύματα διαδηλωτών, που εφτασαν τα 2.000.000, όλων των ηλικιών, ενώ ανάλογες εικόνες μεταδίδονταν από τις πόλεις της Αλεξάνδρειας, του Σουέζ, του Ασιούτ, της Μανσούρα...
Σε όλες τις περιπτώσεις, η παρουσία του στρατού ήταν περισσότερο από έντονη. Στρατιώτες μαζί με ομάδες περιφρούρησης πολιτών έλεγχαν τους διαδηλωτές και περιπολούσαν, αλλά δεν επενέβησαν, καθώς, σε γενικές γραμμές, όλες οι διαδηλώσεις κύλησαν ομαλά, σε αντίθεση με το αεροδρόμιο, όπου επικρατεί χάος καθώς δεκάδες χιλιάδες ξένοι συνωστίζονται για να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ δεκάδες κυβερνήσεις αποστέλλουν εκτάκτως αεροσκάφη.
Οι ελιγμοί Μουμπάρακ δε φέρνουν αποτελέσματα. Ο αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν (πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και κύριος διαμεσολαβητής για το Παλαιστινιακό στο Ισραήλ) κάλεσε όλες τις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις σε διάλογο, κάτι που απέρριψε ο αλ Μπάρανταϊ, θέτοντας ως όρο διαλόγου την αποχώρηση Μουμπάρακ «ως την Παρασκευή». Μια πληθώρα «μεταρρυθμίσεων» (οικονομικά βοηθήματα, συνταγματικές, εκλογικές και νομοθετικές αλλαγές κλπ.) προανήγγειλε, εις μάτην, και ο νέος πρωθυπουργός.
Μπορεί τελικά οι διοργανωτές των διαμαρτυριών να συγκέντρωσαν, στο Κάιρο, δυο εκατομμύρια διαδηλωτές που είχαν διακηρύξει, και αναμφιβόλως, έγινε μια πραγματική επίδειξη δύναμης, που σίγουρα ενισχύθηκε πρωσορινα χθες από τη στάση του στρατού, ο οποίος χαρακτήρισε «νόμιμα και κατανοητά» τα λαϊκά αιτήματα. Αλλα η σταση του στρατου αλλαξε πλεον σημερα. Εκτος του στρατου, και παρακρατικοι του κομματος του Μουμπαρακ, παριστανοντας αντιπαλους διαδηλωτες, με την ανοχη και βοηθεια του στρατου, εχουν βγει στους δρομους με μαστιγια και ροπαλα, και χτυπωντας τους διαδηλωτες προσπαθουν να τους κανουν να υποχωρησουν και να γυρισουν σπιτια τους. Εκτιμήσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η ηγεσία του στρατού έχει, ήδη, εισέλθει σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις τόσο με προσωπικότητες του καθεστώτος, όσο και με αντιπολιτευόμενες αλλά και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (π.χ. ΗΠΑ), προκειμένου να απεργαστούν «ένα σχέδιο αξιοπρεπούς και ασφαλούς, για όλους, εξόδου του Μουμπάρακ - που προέρχεται από το στρατό - από την πολιτική σκηνή». Δηλωσεις εκανε και ο Αμπρ Μουσα, ο οποιος είναι γραμματεας του Αραβικου Συνδεσμου, Αιγυπτιος, και στελεχος του κομματος του Μουμπαρακ, ότι θα θεσει υποψηφιοτητα στις προσεχης προεδρικες εκλογες.
Σύμφωνα με πηγές, ο αρχηγός του αιγυπτιακού ΓΕΣ, Σάμι Εναν, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο στρατός ν' αναλάβει «μεταβατικό ρόλο», προκειμένου να διατηρήσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας μέχρις ότου διεξαχθούν νέες εκλογές.
Πολλά σενάρια, αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις
Τα σενάρια αυτά, ή και άλλα, φαίνεται ότι είναι αυτά που συζητιούνται ανοιχτά ή λιγότερο ανοιχτά, στις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στην Ουάσιγκτον με τη συμμετοχή όλων των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, αλλά και στις επαφές που έχει τόσο με την αντιπολίτευση όσο με συνεργάτες του Μουμπάρακ (και πιθανότατα με τον ίδιο), ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Ομπάμα, Φρανκ Ουάιζνερ, ο οποίος υπήρξε πρέσβης στο Κάιρο. Παράλληλα, εκτενή τηλεφωνική συνομιλία φέρεται να είχε με τον επικεφαλής της ομοσπονδίας αντιπολιτευόμενων οργανώσεων και πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στο Κάιρο, Μάργκαρετ Σκομπέι.
Τις προσπάθειες του αμερικανικού ιμπεριαλισμού να εξευρεθεί «ασφαλής» εναλλακτική λύση, με την οποία «να ολοκληρωθεί η πειθαρχημένη δημοκρατική μετάβαση της χώρας» (όπως επαναλαμβάνουν στωικά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι) επηρεάζουν σαφώς και οι ισραηλινές ανησυχίες για την επόμενη μέρα, καθώς η Αίγυπτος, υπό τον Μουμπάρακ, υπήρξε σταθερή στη συμφωνία ειρήνης του Καμπ Ντέιβιντ (1979). Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν έκρυψε την αγωνία του, επιμένοντας ότι «η συμφωνία θα πρέπει να τηρηθεί» και προειδοποιώντας, διά της διπλωματικής οδού, σειρά ευρωπαϊκών πρωτευουσών να «μην εμφανίζονται τόσο επικριτικές με τον Μουμπάρακ, αν δεν έχουν ανάλογης κατεύθυνση σίγουρη εναλλακτική πρόταση, γιατί αν η Αίγυπτος πέσει στα χέρια φανατικών ισλαμιστών ή βυθιστεί στην αστάθεια, τότε ολόκληρη η περιοχή κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα».
Ρόλο στα τεκταινόμενα έσπευσε να «διεκδικήσει» με ένα λογύδριο «περί ελευθεριών και ματαιότητας των εγκοσμίων» και ο Τούρκος πρωθυπουργός, καλώντας, ουσιαστικά, τον Μουμπάρακ να εγκαταλείψει την εξουσία και προβάλλοντας την Τουρκία και τη διαχείριση της εξουσίας από το κόμμα του ως «καλό παράδειγμα».
Βραδινό διάγγελμα Μουμπάρακ
Την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος ούτε ο ίδιος αλλά ούτε ο γιος του στις προεδρικές εκλογές του Σεπτέμβρη αλλά και την «αποφασιστικότητά του» να «υπηρετήσει τη χώρα του, διασφαλίζοντας σταθερότητα και ειρήνη αλλά και ομαλή μετάβαση στην εξουσία» τους μήνες που του απομένουν στην προεδρία γνωστοποίησε ο Αιγύπτιος πρόεδρος, σε έκτακτο τηλεοπτικό του διάγγελμα. Ο Χόσνι Μουμπάρακ προανήγγειλε αλλαγή του άρθρου 67 του συντάγματος, έτσι ώστε να τεθούν όρια στην εξουσία του όποιου προέδρου ακολουθήσει και επιτέθηκε εμμέσως στην αντιπολίτευση αναφερόμενος «σε όσους αρνούνται το διάλογο» αυτήν την «εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για τη χώρα».
Οι πρώτες εκτιμήσεις ανέφεραν ότι είναι πολύ πιθανό το διάγγελμα Μουμπάρακ να μην ικανοποιήσει τους διαδηλωτές. Επιφυλακτικές ήταν και οι πρώτες αντιδράσεις από την Ουάσιγκτον (καθώς πλήθαιναν οι πληροφορίες που ήθελαν τον πρόεδρο Ομπάμα να είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Μουμπάρακ) εμφανίζοντας την αμερικανική ηγεσία να ανησυχεί ότι οι διαβεβαιώσεις Μουμπάρακ έρχονται πολύ αργά για να σταματήσουν το ποτάμι της οργής.
«Να σταματήσουν οι διαδηλώσεις» ζήτησε ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού στρατού
Στα σπίτια τους καλεί τους πολίτες να επιστρέψουν ο αιγυπτιακός στρατός μετά από ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα Τεταρτη στην οποία αναφέρει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Οι πολίτες της Αιγύπτου διαβίβασαν το μήνυμά τους, τα αιτήματά τους ακούστηκαν και ήλθε ο καιρός να βοηθήσουν την Αίγυπτο να επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς ζωής, σε μία σαφή έκκληση προς τους πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους».
Και ο εκπρόσωπος του στρατού συνέχισε λέγοντας: «Οι ένοπλες δυνάμεις σάς καλούν. Εσείς ξεκινήσατε βγαίνοντας στους δρόμους για να εκφράσετε τα αιτήματά σας, εσείς είστε αυτοί που μπορείτε να αποκαταστήσετε τους κανονικούς ρυθμούς της ζωής», δήλωσε εκπρόσωπος του αιγυπτιακού στρατού, προσθέτοντας ότι το μήνυμα και τα αιτήματα ακούστηκαν.



ΣΥΡΙΑ
Νέα εποχή «βλέπει» ο Ασαντ
Διαδήλωση και κατά της συριακής ηγεσίας ανακοινώθηκε για το Σάββατο
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- «Μια νέα εποχή» φέρνουν σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής οι «λαϊκές εξεγέρσεις στην Τυνησία, στην Αίγυπτο και στην Υεμένη» δηλώνει σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» ο Σύρος Πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας τα αιτήματά τους «δίκαια». Ο Μπάσαρ αλ Ασαντ εμφανίζεται, επίσης, έτοιμος «να προχωρήσει σειρά μεταρρυθμίσεων, πολιτικών και οικονομικών», τις οποίες έχει εξαγγείλει σχεδόν εδώ και δέκα χρόνια, από τότε που ανέλαβε τα ηνία της χώρας διαδεχόμενος τον πατέρα του, Χάφεζ αλ Ασαντ.
Την ίδια ώρα, πάντως, διά μέσου διαδικτύου, ανακοινωνόταν η πραγματοποίηση διαδήλωσης και στη Συρία, το Σάββατο, «υπέρ του αιγυπτιακού λαού και κατά της φτώχειας, της καταπίεσης και της κυβερνητικής διαφθοράς που επικρατεί και στη δική μας χώρα». Το κάλεσμα αναπαράχθηκε σε σειρά ιστοσελίδων, όπως η «Nidaasyria», και μία από τις οργανώσεις που δηλώνει ότι συμμετέχει είναι το Δημοκρατικό Ισλαμιστικό Κίνημα.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Σύρος Πρόεδρος τονίζει ότι δεν προτίθεται να παραχωρήσει «απεριόριστη πρόσβαση παντού» στους επιθεωρητές της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, δηλαδή να υπογράψει το συμπληρωματικό πρωτόκολλο της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων, επιμένοντας ότι πρόκειται για «στυγνή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας μιας χώρας». Αφορμή για τις διακηρύξεις αυτές στάθηκε το νέο αίτημα της ΔΕΑΕ για πραγματοποίηση επιπλέον ελέγχων στην περιοχή Ντάιρ αλ Ζορ, η οποία βομβαρδίστηκε το 2007 από ισραηλινά αεροσκάφη. Επιπλέον, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο ζήτημα λειτουργεί «ενωτικά» για το συριακό λαό που, κατά πλειοψηφία, συσπειρώνεται όταν πρόκειται για ζητήματα ξένων παρεμβάσεων στη χώρα.
Τέλος, χτες, σε μια άλλη εξέλιξη, η οποία δε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από τα γεγονότα που εκτυλίσσονται τις τελευταίες μέρες στην ευρύτερη αραβική περιοχή και στην Αίγυπτο,Τουρκία και Συρία υπέγραψαν συμφωνία για την εκπαίδευση στελεχών του συριακού στρατού από τον τουρκικό, μια κίνηση που, σύμφωνα με τουρκικές πηγές, «θα συμβάλει στην εκδυτικοποίηση της οργάνωσης και της δράσης των συριακών ενόπλων δυνάμεων κατά τα τουρκικά πρότυπα». Και οι δύο πλευρές μίλησαν για συμφωνία εμβάθυνσης της αμυντικής και στρατιωτικής τους συνεργασίας.



TYΝΗΣΙΑ
Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα
Eπικρατηση της κυβερνησης των συνεργατων του δικτατορα
ΤΥΝΙΔΑ.-- Τεταμένα παραμένουν τα πνεύματα καθώς οι επιθέσεις από συμμορίες, τις οποίες πολίτες και συνδικαλιστές αποδίδουν σε δυνάμεις που πρόσκεινται στον Μπεν Αλι, πληθαίνουν όπως και οι φωνές ανησυχίας για την επόμενη μέρα που η συγκεκριμένη «μεταβατική κυβέρνηση» μπορεί ή θέλει να διασφαλίσει. Επιθέσεις κατά κρατικών υπηρεσιών, σχολείων αλλά και εκφοβισμό κατοίκων καταγγέλλονται στην πόλη Κασερίν, όπου σημειώθηκαν οι πλέον αιματηρές και μαζικές διαδηλώσεις πριν τη φυγή του Μπεν Αλι στις 14 Ιανουαρίου. Ανάλογα περιστατικά αναφέρθηκαν και στην πρωτεύουσα Τύνιδα, ενώ η «μεταβατική κυβέρνηση» υπό τον Γκανούσι γνωστοποίησε ότι θα συνεδρίαζε αργά χθες για να εξετάσει την κατάσταση, αλλά και τις επόμενες κινήσεις μετά την απόφαση των Βρυξελλών να «παγώσουν» κάθε περιουσιακό στοιχείο της ευρύτερης οικογένειας Μπεν Αλι στην Ευρώπη.
Δυνάμεις του στρατού αναπτύχθηκαν σε κομβικά σημεία «για λόγους ασφαλείας». Αντίθετα, οι αστυνομικές δυνάμεις είναι πολύ λίγες. Οχι μόνο γιατί μεγάλο τμήμα τους, που ήταν πιστό στο καθεστώς, έχει εξαφανιστεί από το προσκήνιο. Αλλά γιατί ένα άλλο σημαντικό τμήμα της αρνείται να εργαστεί μέχρις ότου ικανοποιηθεί το αίτημά του για σύσταση συνδικάτου, για διασφάλιση καλύτερων συνθηκών εργασίας, αλλά και αποκατάστασης της εικόνας της αστυνομίας μέσα από συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις. Αστυνομικοί διαδήλωσαν σε τουλάχιστον τρεις πόλεις, Σους, Καϊρουάν και Μπιζέρτ.
Σε αλλεπάλληλες συνελεύσεις βρίσκονται και τα διάφορα τμήματα της Γενικής Ενωσης Τυνήσιων Εργατών, καθώς διογκώνεται η έκφραση δυσαρέσκειας για την αποδοχή της «μεταβατικής κυβέρνησης» υπό τη συγκεκριμένη σύνθεση και υπό τον Γκανούσι. Τη δυσαρέσκεια ενέτεινε η χτεσινή παρέμβαση της αποστολής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που καταμέτρησε τις ανθρώπινες απώλειες των διαδηλώσεων. Ο επικεφαλής της Μπακρ Ν'ντιάγ μίλησε για 219 νεκρούς, εκ των οποίων οι 72 σκοτώθηκαν σε επεισόδια εντός φυλακών, και 510 τραυματίες. Υποστήριξε τις γνωστες μαλακιες που λενε τα διπλωματικα σκυλια για το φαινεσθαι, ότι «θα πρέπει να αναμορφωθούν πλήρως τα σώματα ασφαλείας και να τιμωρηθούν όχι μόνο οι πραγματικοί αλλά και οι ηθικοί αυτουργοί των εγκλημάτων αυτών, δηλαδή οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι», εκτίμηση που διατυπώνουν και όσοι επιμένουν στη συνέχιση των λαϊκών κινητοποιήσεων.
Στο όλο κλίμα έντασης προστέθηκε η είδηση για την πυρπόληση συναγωγής στην εβραϊκή κοινότητα της Τζέρμπα. Υπενθυμίζεται ότι στην Τυνησία κατοικεί η πολυπληθέστερη εβραϊκή κοινότητα αραβικής χώρας και ουδέποτε υπήρξαν θρησκευτικά προβλήματα, με εξαίρεση τη μία και μοναδική επίθεση κατά της αρχαιότερης εβραϊκής συναγωγής στην Αφρική, της Γρίμπα, το 2002, με ευθύνη της «αλ Κάιντα», (21 νεκροί).


ΙΟΡΔΑΝΙΑ
Δεν ικανοποιούν οι ελιγμοί του βασιλιά
Συνεχιζονται οι διαδηλωσεις των ισλαμιστων
ΑΜΜΑΝ.- Στο διορισμό νέου πρωθυπουργού και νέου υπουργικού συμβουλίου προχώρησε, χτες, ο βασιλιάς Αμπντουλάχ μετά από τρεις εβδομάδες διαδηλώσεων διαμαρτυρίας, στις οποίες κυρίαρχος είναι ο ρόλος του πολιτικού βραχίονα της ισλαμιστικής οργάνωσης «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», του Μετώπου Ισλαμικής Δράσης. Οι επιλογές του, όμως, δε φάνηκαν να κατευνάζουν την αγανάκτηση, αν και οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» κατέστησαν σαφές σε όλους τους δυνατούς τόνους ότι δε στρέφονται κατά του βασιλιά, ότι «δεν επιδιώκουν αλλαγή καθεστώτος, όπως συμβαίνει στην Αίγυπτο».
Τον Μαρούφ Μπάκχιτ, πρώην στρατηγό και πρωθυπουργό μεταξύ 2005-2007, επαναδιόρισε επικεφαλής ενός νέου κυβερνητικού σχήματος ο Ιορδανός μονάρχης, με εντολή, όπως ανακοινώθηκε επισήμως, «να προωθήσει σειρά πραγματικών πολιτικών μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν την Ιορδανία στο δρόμο της δημοκρατίας και θα διασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση σε όλους τους πολίτες». Ηδη, υπενθυμίζεται ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Σαμίρ Ριφάι, στο πρόσωπο του οποίου συγκεντρώνεται κυρίως η λαϊκή οργή, μετά από σχετικές εντολές του βασιλιά Αμπντάλα, έχει ανακοινώσει προγράμματα ενίσχυσης των κρατικών βοηθημάτων και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, αξίας περίπου 200 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η επανεμφάνιση του Μπάκχιτ, όμως, δεν έγινε δεκτή με ικανοποίηση. «Πρόκειται για έναν άνθρωπο, του οποίου την πρωθυπουργία έχουμε ξαναζήσει και δεν κατάφερε να καταπολεμήσει ούτε τη διαφθορά, ούτε την αδικία», δήλωνε ο επικεφαλής του Μετώπου Ισλαμικής Δράσης. Ο Χάμζα Μανσούρ συμπλήρωσε ότι ο Μπάκχιτ «δεν είναι αξιόπιστος και οι εκλογές που διοργάνωσε ως πρωθυπουργός το 2007 σημαδεύτηκαν από σειρά παρανομιών, άρα δεν είναι ο άνθρωπος που θα προχωρήσει, σοβαρά, σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως οι συνταγματικές αλλαγές που εμείς ζητάμε». Το Μέτωπο Ισλαμικής Δράσης υπενθύμισε ότι, μεταξύ των αιτημάτων των διαδηλώσεων, είναι να υιοθετηθεί πλέον η ανάδειξη κυβέρνησης και πρωθυπουργού διά μέσου εκλογών και κάλεσε σε νέες διαδηλώσεις.


ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Νέα αντικομμουνιστική επίθεση
Να καθιερωθει η 1η Φλεβαρη που εκτελεστηκαν οι συνεργατες των ναζι, ημερα μνημης
ΣΟΦΙΑ.-- Κλιμακώνεται η αντικομμουνιστική επίθεση και στη Βουλγαρία. Πρόσφατα, το υπουργικό συμβούλιο της χώρας ανακήρυξε την 1η Φλεβάρη ως ημέρα μνήμης για «όλα τα θύματα του κομμουνιστικού καθεστώτος», ύστερα από πρόταση του πρώτου Προέδρου της Βουλγαρίας μετά τις ανατροπές του σοσιαλιστικού κράτος, πρώην Προέδρου δεξιου Ζέλιου Ζέλεφ (1990-1997) και του σοσιαλδημοκρατη Πέταρ Στογιάνοφ (1997 -2002). Ο Ζέλεφ, που έλαβε την εξουσία μετά την ανατροπή του Προέδρου Τόντορ Ζίβκοφ, απέστειλε γράμμα στον σημερινό πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, απαιτώντας από την κυβέρνηση να λάβει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
Τότε την 1η Φλεβάρη του 1945, ύστερα από απόφαση λαϊκού δικαστηρίου, εκτελέστηκαν πρώην πρωθυπουργοί, ανώτατοι αξιωματούχοι του καθεστώτος, υπουργοί και άλλοι που είχαν συνεργαστεί με τη ναζιστική Γερμανία. Σημειώνεται πως η Βουλγαρια συνεργαζοταν με την ναζιστικη Γερμανια. Κάτω από την προέλαση του Κόκκινου Στρατού, η Βουλγαρια αποτίναξε το φασιστικό ζυγό. Το Σεπτέμβρη του 1944 η εξουσία πέρασε στις αντιστασιακές δυνάμεις.
Η νέα αυτή εξέλιξη τάσσεται στη γενικευμένη αντικομμουνιστική εκστρατεία και κινείται στην κατεύθυνση αμαύρωσης της Ιστορίας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, της διαστρέβλωσης της Ιστορίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με την απαράδεκτη ταύτιση κομμουνισμού - φασισμού. Αποτελεί μέρος της γενίκευσης νομοθετικών αντικομμουνιστικών απαγορεύσεων, που ισχύουν ήδη σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, όπως απαγόρευση της δράσης ΚΚ και των κομμουνιστικών συμβόλων. Οι ενέργειες αυτές αποδεικνύουν για άλλη μια φορά πόσο φοβούνται οι κυρίαρχες δυνάμεις τα ιδανικά και την ιστορία που έχει γράψει ο σοσιαλισμός, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι αντιθέσεις και τα αδιέξοδα του καπιταλισμού είναι ολοφάνερα...


ΡΩΣΙΑ
Eγκαινια μνημειου από τον Πουτιν για τον μπεκρουλιακα Γιελτσιν που προδωσε τη χωρα του στους αμερικανους
Αύξηση της ζήτησης του μαρξιστικού βιβλίου
Είκοσι χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, κι ενώ ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντιεφ, εγκαινίασε την Τρίτη μνημείο προς τιμήν ενός ανθρώπου που συμβόλισε την αντεπανάσταση (του Μπ. Γιέλτσιν), τα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν πως στη χώρα σημειώνεται αύξηση της ζήτησης του μαρξιστικού βιβλίου. Οι βιβλιοπώλες της Μόσχας, αναφέρουν πως στη ρωσική πρωτεύουσα παρατηρείται ενδιαφέρον για τα μαρξιστικά βιβλία, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία να έχει ξεκινήσει η επανέκδοση των συγγραμμάτων των κλασσικών του μαρξισμού - λενινισμού, αλλά κι άλλων Ρώσων και ξένων επαναστατών.
Το σημαντικότερο, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων «Ιντερφαξ», είναι πως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη μαρξιστική λογοτεχνία το δείχνουν οι νέοι ηλικίας 20 έως 30 ετών, φοιτητές καθώς επίσης απόφοιτοι της ανώτατης βαθμίδας της εκπαίδευσης.
Να σημειωθεί ακόμη πως στο ρώσικο διαδίκτυο μπορεί πλέον ο καθένας να έχει άμεση πρόσβαση σ' όλο το έργο (Απαντα) τόσο του Λένιν, όσο και του Στάλιν.




ΡΩΣΙΑ
Το «μαντρόσκυλο του συστήματος» καταπατά στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα
Οπως ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου του «Ενιαίου Μετώπου Εργαζομένων Ρωσίας» («ΡΟΤ-ΦΡΟΝΤ»), στις 28 Γενάρη το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας αρνήθηκε για τέταρτη συνεχόμενη φορά να επικυρώσει το «Ενιαίο Μέτωπο Εργαζομένων Ρωσίας» ως «πολιτικό κόμμα».
Η τέταρτη απορριπτική απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης της Ρωσίας στηρίζεται σε νέα γραφειοκρατικά προσκόμματα. Το υπουργείο προβάλλει νέες απαιτήσεις προς το Καταστατικό του Μετώπου, παρόλο που στο διάστημα από την προηγούμενη άρνηση το Μέτωπο εξάλειψε όλες τις προηγούμενες «παρατηρήσεις» του υπουργείου Δικαιοσύνης από το Καταστατικό του.
Οι εκπρόσωποι του Μετώπου χαρακτηρίζουν την αρνητική απάντηση ως αβάσιμη, που καταπατά τα συνταγματικά δικαιώματα των μελών της οργάνωσης.
Να σημειωθεί πως το Μέτωπο συγκροτήθηκε στα τέλη περασμένου Φλεβάρη από το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ - ΕΚΚ) και μια σειρά άλλες μικρότερες πολιτικές δυνάμεις της Ρωσίας, με στόχο την καταγραφή τους ως «πολιτικού κόμματος», ώστε να υπάρχει η δυνατότητα καθόδου στις εκλογές. Στο «Μέτωπο», εκτός του ΚΕΚΡ-ΕΚΚ, συμμετέχουν ακόμη το «Αριστερό μέτωπο», το κόμμα «Ελευθερία και Λαϊκή εξουσία», το ΚΚ Ρωσίας - ΚΚΣΕ, καθώς και ορισμένα αγωνιστικά συνδικάτα (της «Ford», του «Αφτοβάζ», του σωματείου ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας κ.ά.), η οργάνωση νεολαίας του ΚΕΚΡ, άλλες κοινωνικές οργανώσεις («Ενωση Συντονιστικών Συμβουλίων Ρωσίας», «Θέληση του λαού» κ.ά.).



ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ – ΕΕ
Αντίδραση για τις ευρω-ενωσιακές κυρώσεις
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας, σχετικά με τις κυρώσεις που επέβαλε στις 31/01/11 το Συμβούλιο της ΕΕ σε βάρος μιας σειράς κρατικών αξιωματούχων της χώρας, μ' επικεφαλής τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλ. Λουκασένκο, αναφέρεται πως οι αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ αναγκάζουν τη Λευκορωσία να πάρει ανάλογα μέτρα, τα οποία θα οδηγήσουν «στην ενίσχυση της κυριαρχίας της Λευκορωσίας, τη διατήρηση της σταθερότητας και της στερέωσης της κοινωνίας».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΥΠΕΞ της Λευκορωσίας, Αντρέι Σαβινίχ, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας εξέφρασε «βαθιά λύπη» για την απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ. Οπως υπογράμμισε ο Σαβινίχ: «Η απόφαση αυτή βασίζεται στην απροκάλυπτη αποσιώπηση των επιθετικών ενεργειών και της βίας από τη μεριά των διαδηλωτών, που εκφράστηκε στην προσπάθεια κατάληψης του κτηρίου της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου της Λευκορωσίας στις 19 Δεκέμβρη του 2010, μετά τις προεδρικές εκλογές. Η επιλεκτική και προκατειλημμένη ερμηνεία των αποτελεσμάτων των εκλογών, που διακρίνεται στις αποφάσεις της ΕΕ, αγνοεί τη σαφή βούληση του λευκορώσικου λαού. Αυτή η προσέγγιση δεν οδηγεί στα σωστά συμπεράσματα». Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας χαρακτηρίζει την απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ ως επέμβαση στις υποθέσεις του κυρίαρχου κράτους κι ως «ενθάρρυνση από τα έξω της ανομίας και του εξτρεμισμού» και προσθέτει: «Η πίεση που ασκείται στη Λευκορωσία δεν έχει προοπτική».

Βοήθεια ύψους 87 εκατ. ευρώ προς την αμερικανοδουλη πρακτορικη αντιπολιτευση της Λευκορωσιας
Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2011, 17:32
Ο υπουργός Εξωτερικών του τσουτσεκιου των αμερικανων στην Ευρωπη, της Πολωνίας, ανέφερε ότι μία σύνοδος εκπροσώπων 36 κρατών, που πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία, αποφάσισε να προσφέρει οικονομική βοήθεια ύψους 87 εκατομμυρίων ευρώ στην κοινωνία των πολιτών της Λευκορωσίας, όπως χαρακτηριζουν οι υποτακτικοι των αμερικανων την αμερικανοδουλη αντιπολιτευση της Λευκορωσιας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα ότι θα τετραπλασιάσει, στα 15,6 εκατομμύρια ευρώ, τη βοήθειά της προς την αντιπολίτευση της Λευκορωσίας.
Η σύνοδος της Βαρσοβίας, με τίτλο «Αλληλεγγύη στη Λευκορωσία», διοργανώθηκε σε απάντηση στο κυβερνητικό κύμα καταπίεσης εναντίον της αμερικανοδουλης αντιπολίτευσης, μετά τις προεδρικές εκλογές της 19ης Δεκεμβρίου, που ανέδειξαν για ακόμη μία φορά πρόεδρο της χώρας τον Λουκασένκο.