Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Τριτη 22 Φεβρουαριου 2011 _______22.00

ΛΙΒΥΗ
Λουτρό αίματος σε όλες τις πόλεις
ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στη Λιβύη, όπου οι συγκρούσεις αντικαθεστωτικών διαδηλωτών με όσες δυνάμεις ασφαλείας έχουν μείνει πιστές στον δικτατορα Μουαμάρ Καντάφι (καθώς φαίνεται να υπάρχει ρήγμα και εντός στρατεύματος) έχουν λάβει διαστάσεις μακελειού. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει, κατά κύριο λόγο, το ειδησεογραφικό δίκτυο al Jazeera, το οποίο επικαλείται μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, μόνο χθες στην Τρίπολη οι νεκροί ξεπέρασαν τους 161. Συνολικά, από την περασμένη Τετάρτη εκτιμάται ότι έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 375 άνθρωποι, ενώ οι τραυματίες είναι εκατοντάδες.
Ουδείς έχει σαφή εικόνα για το τι γίνεται εντός της χώρας. Ο γιος του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, σε εμφάνισή του χθες το πρωί στην κρατική τηλεόραση, επιβεβαίωσε ότι οι πόλεις αλ Μπάιντα και Βεγγάζη ελέγχονται από αντικαθεστωτικές δυνάμεις. Απειλησε για εμφύλιο, «ποτάμια αίματος» και διάλυση της χώρας (στη βάση των φυλών), αν δε σταματήσουν οι διαδηλώσεις, τονίζοντας ότι το «καθεστώς θα παλέψει μέχρι και την τελευταία σφαίρα, ενάντια σε όλες αυτές τις υπόγειες δυνάμεις, τρομοκράτες, ισλαμιστές, ξένο δάκτυλο κ.λπ.».
Σύμφωνα με τις προαναφερόμενες πηγές, μαχητικά αεροσκάφη και πυροβολικο βάλλουν κατά των διαδηλωτών στην Τρίπολη, ενώ στα δυτικά της δυνάμεις του στρατού έχουν περάσει με την πλευρά των διαδηλωτών. Δύο λιβυκά μαχητικά αυτομολησαν και προσγειώθηκαν στη Μάλτα και οι σμήναρχοί τους ζήτησαν πολιτικό άσυλο, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούσαν να βάλλουν κατά των διαδηλωτών. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο Λίβυος εκπρόσωπος στον Αραβικό Σύνδεσμο παραιτήθηκαν, οπως και παρα πολλοι πρεσβευτες της Λιβυης, καταγγέλλοντας το μακελειό. Ο πρεσβευτης της Λιβυης στην Κινα, ο οποιος παραιτηθηκε, ειναι αυτος που ειπε την ψευδη φημη οτι ο Κανταφι εγκατελειψε την εξουσια και την Λιβυη και ζητησε καταφυγιο στη Βενεζουελα. Ο αναπληρωτής πρέσβης της Λιβυης στον ΟΗΕ ζήτησε την παραίτηση του Καντάφι μιλώντας για «γενοκτονία».
Ο Βρετανός ΥΠΕΞ αναπαρηγαγε ότι ο Καντάφι εγκατέλειψε τη χώρα για τη Βενεζουέλα, αλλά η πληροφορία διαψεύστηκε.
Πυρπολήσεις κτιρίων έχουν αναφερθεί στην πόλη Ζαουίγια, επιθέσεις έγιναν κατά ξένων επιχειρήσεων, στο λιμάνι Ντάρναχ και νοτίως της Τρίπολης. Ξένες επιχειρήσεις απομακρύνουν τους εργαζομένους τους, μεταξύ αυτών και οι πετρελαϊκές, όπως η ΒP. Η τιμή του πετρελαίου έχει εκτοξευτεί.
Πληροφοριες αναφερουν οτι οι διαδηλωτες εκαψαν ζωντανους 3 νοτιοκορεατες εργαζομενους και σκοτωσαν 2 μπαγκλαντεζους εργαζομενους. Απο το 1996, που ο δικτατορας Κανταφι αρχισε να συνεργαζεται με τους δυτικους σταυροφορους και να συμπεριφερεται σαν εμιρης προδοτης του λαου του, μεσα σε ενα χρονο, η ανεργια εφτασε το 20%! Ετσι εξηγηται το μισος των διαδηλωτων εναντια στους ξενους εργαζομενους, που τους περνουν τις δουλειες ενω αυτοι πεινανε! Βεβαια, αλλες πληροφοριες λενε, οτι οι διαδηλωτες στην Τριπολη ανεμιζουν πλεον τις μοναρχικες σημαιες της Λιβυης, που ειχε ο παλιος προδοτης βασιλιας, τον οποιο ειχε ανατρεψει τοτε ο Κανταφι, δινοντας ελευθεριες, δικαιωματα, δουλεια, και ελευθερια λογου στο λαο. Ολα αυτα αρχισε να τα περνει πισω ο Κανταφι απο το 1994 σταδιακα, και να μετατρεπεται σε στυγνο δικτατορα-εντολεα των δυτικων σταυροφορων.
Εντελώς υποκριτικά, η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Αστον, ζήτησε επίλυση των προβλημάτων του λαού της Λιβύης μέσω διαλόγου καταδικάζοντας τη βία. Ανάλογη δήλωση έγινε και από την Ουάσιγκτον, που αρκέστηκε να δηλώσει ότι «παρακολουθεί τις εξελίξεις». Φυσικά, αυτή η «αμηχανία» από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχει σχέση με το γεγονός ότι έχουν συμβόλαια δισεκατομμυρίων με το καθεστώς Καντάφι και περιμένουν να δουν πού θα «γείρει η πλάστιγγα».






ΤΥΝΗΣΙΑ
Ζητούν παραίτηση της «μεταβατικής» κυβέρνησης
TYNΙΔΑ.-- Με κινήσεις εντυπωσιασμού, όπως είναι η διανομή διά μέσου επιδομάτων στο λαό του μικρού θησαυρού (διαμάντια, χρυσός, δεσμίδες χρημάτων) που εντοπίστηκε σε ένα από τα παλάτια του εκδιωχθέντα Μπεν Αλι, αλλά και το επίσημο αίτημα έκδοσής του από τη Σαουδική Αραβία προκειμένου να δικαστεί για τη βία κατά των διαδηλωτών, η «μεταβατική» κυβέρνηση Γκανούσι προσπαθεί να χαλιναγωγήσει την αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια εναντίον της. Σάββατο και Κυριακή πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα, στις οποίες, έμμεσα ή άμεσα, στόχος ήταν η κυβέρνηση.
Το Σάββατο, χιλιάδες κόσμου συμμετείχε σε διαδήλωση κατά του εξτρεμισμού και κατά «των σχεδίων καλλιέργειας ενός σεχταριστικού κλίματος», όπως κατήγγειλαν οι διαδηλωτές, που καταδίκασαν με τον πιο ηχηρό τρόπο τη δολοφονία ενός νεαρού Ρωμαιοκαθολικού ιερέα, τα ξημερώματα της ίδιας μέρας. Οι διαδηλωτές επέρριψαν ευθύνες και στη «μεταβατική» κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι «δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να μην επιτρέπονται σε εξτρεμιστές τέτοιου είδους εμπρηστικές ενέργειες». Τη δολοφονία καταδίκασε απερίφραστα και το μεγαλύτερο ισλαμικό κόμμα «Εnnahdha».
Ενα 24ωρο αργότερα, και πάλι, χιλιάδες Τυνήσιοι διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης ζητώντας την παραίτηση της «μεταβατικής» κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας ότι ο Γκανούσι υπήρξε πρωθυπουργός του Μπεν Αλι από το 1999. Την εικόνα, αλλά και τα συμφέροντα του γαλλικού κεφαλαίου σπεύδουν, σήμερα, να αποκαταστήσουν και, ει δυνατόν, να διασφαλίσουν μεταβαίνοντας στην Τύνιδα, η Γαλλίδα υπουργός Οικομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Λορέν Βοκιέ.





ΑΛΓΕΡΙΑ
Αντικαθεστωτικές διαμαρτυρίες
ΑΛΓΕΡΙ.-- Με γκλομπς, δακρυγόνα αλλά όχι όπλα, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν τους διαδηλωτές που ανταποκρίθηκαν το Σάββατο στο κάλεσμα του Εθνικού Συντονιστικού για την Αλλαγή και τη Δημοκρατία, να πραγματοποιήσουν πορεία προς την κεντρική πλατεία 1ης Μάη. Οι διαδηλωτές, που κατά τους συγκεντρωμένους ήταν 60.000 και κατά την αστυνομία μόνο 3.000, διασπάστηκαν από τους αστυνομικούς σε ολιγάριθμες ομάδες και αρκετοί από αυτούς ξυλοκοπήθηκαν. Σύμφωνα με γαλλικές πηγές, υπάρχουν τουλάχιστον δύο σοβαρά τραυματίες, ενώ άλλοι 160 διαδηλωτές τραυματίστηκαν ελαφρά.
Κύρια αιτήματα των διαδηλώσεων είναι η απομάκρυνση του Προέδρου Μπουτεφλίκα, η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης (η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για το τέλος του μήνα) η άμεση υιοθέτηση μέτρων σεβασμού των δικαιωμάτων και των ελευθεριών και ανακούφισης του πληθυσμού από την ανεργία και την ανέχεια.
Το Συντονιστικό έχει προαναγγείλει διαδηλώσεις κάθε Σάββατο. Μικρότερης συμμετοχής διαδήλωση έγινε και στο Οράν.





ΥΕΜΕΝΗ
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών και η ένταση
ΣΑΝΑ'Α.- Αποφασισμένος να μην εγκαταλείψει την εξουσία «υπό την πίεση αναρχίας» εμφανίστηκε, χτες, ο δικτατορας Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, υπογραμμίζοντας ότι «όποιος θέλει την εξουσία μπορεί να τη διεκδικήσει μέσα από εκλογές». Ο, επί 32 χρόνια, δικτατορας της Υεμένης επέμεινε ότι οι διαδηλώσεις γίνονται από μια μειοψηφία και επανέλαβε ότι είναι «έτοιμος για διάλογο» και ότι δεν προτίθεται να επαναθέσει υποψηφιότητα το 2013 οπότε είναι οι "προεδρικές" εκλογές. Τέλος, μίλησε για «ξένες παρεμβάσεις», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινήσεις.
Αν και διαδηλώσεις γίνονται εδώ και αρκετές ημέρες, τα πνεύματα έχουν οξυνθεί από την περασμένη εβδομάδα, οπότε έχουν σκοτωθεί 12 άνθρωποι (οι 11 στο νότο, στο Αντεν). Για αρκετές ώρες, η πόλη, την Κυριακή, έμεινε αποκλεισμένη από στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου, κατά την εκδοχή των αρχών, να αποφευχθεί η συρροή διαδηλωτών από τις γύρω περιοχές. Πληροφορίες μέσα από την πόλη ανέφεραν ότι το ίδιο χρονικό διάστημα, ομάδες ενόπλων, πιθανότατα καθεστωτικών που σχετίζονται με την ασφάλεια, πραγματοποιούσαν επιθέσεις και λεηλασίες κατά σπιτιών, διαδηλωτών και περαστικών, ενώ την ίδια περίοδο καταγγέλλεται ότι απάχθηκε από "αγνώστους" καθεστωτικους ενόπλους, και έκτοτε αγνοείται η τύχη του, ένας από τους επικεφαλής του αυτονομιστικού κινήματος του νότου.
Χτες, διαδήλωση έγινε και στη Βόρεια Υεμένη, όπου σιίτες ένοπλοι Χούθι εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους σε όλους τους διαδηλωτές, ενώνοντας τη φωνή τους στο αίτημα «απομάκρυνσης του Σάλεχ από την εξουσία». Καθιστική διαμαρτυρία άρχισε έξω από το Πανεπιστήμιο στη Σάνα'α, αλλά και στην κεντρική πλατεία της πόλης Τάιζ, ενώ διαδηλώσεις έγιναν και στις Ιμπ και Γιαχρ.





ΜΑΡΟΚΟ
Επεισόδια με νεκρούς
ΡΑΜΠΑΤ.-- Χιλιάδες Μαροκινοί συμμετείχαν στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, την Κυριακή, με βασικά αιτήματα τον περιορισμό, συνταγματικά, των εξουσιών του βασιλιά, και την υιοθέτηση μέτρων για τη βελτίωση του συστήματος Παιδείας και Υγείας και την αντιμετώπιση της φτώχειας. Διαδηλώσεις έγιναν στην πρωτεύουσα Ραμπάτ και στην Καζαμπλάνκα, οι οποίες ολοκληρώθηκαν ειρηνικά με την αστυνομία να είναι διακριτική. Οι διαδηλωτές δεν έθιξαν, τουλάχιστον προς το παρόν, καθόλου το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του βασιλιά.
Ηρεμα ολοκληρώθηκαν και οι διαδηλώσεις που έγιναν στις πόλεις Μαρακές, Λαράς και αλ Χοσέιμα, αλλά μετά την αποχώρηση των περισσότερων διαδηλωτών από τους δρόμους, ακολούθησαν επεισόδια, που δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πώς ξεκίνησαν και ποιοι συμμετείχαν σε αυτά. Στην αλ Χοσέιμα, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, πυρπολήθηκε μία τράπεζα από την οποία ανασύρθηκαν οι σοροί πέντε υπαλλήλων που εργάζονταν εκείνη τη στιγμή. Το υπουργείο Εσωτερικών αρκέστηκε να αναφέρει ότι από τα επεισόδια υπάρχουν 128 τραυματίες εκ των οποίων οι 115 είναι αστυνομικοί!
Στο Μαρόκο των 32,3 εκατομμυρίων, η μέση ηλικία είναι 26,5 χρόνων και η ανεργία, αν και γενικώς έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, στο 9,8%, πλήττει με συντριπτικά ποσοστά τους νέους. Το ποσοστό του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας έχει, επίσης, μειωθεί στο 15% αλλά ταυτόχρονα έχει «ανοίξει» υπερβολικά η ψαλίδα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς. Ο βασιλιάς Μουχάμαντ ο 6ος ανήκει στην οικογένεια των Αλαουϊτών που βρίσκονται στο θρόνο της χώρας εδώ και 350 χρόνια...





ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ελιγμοί του καθεστώτος
KAΪΡΟ.-- Το «πάγωμα» όλων των περιουσιακών στοιχείων του παραιτηθέντα Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, και όλης της οικογένειάς του, στο εξωτερικό, ζήτησε ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου, ένα ποσό που υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάνει τα 70 δισ. δολάρια, αν ληφθούν υπ' όψιν και τα ακίνητα, που διαθέτει σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Παράλληλα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Κάιρο, η αιγυπτιακή μεταβατική κυβέρνηση, υπό το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, προσανατολίζεται στην κατάθεση επίσημου αιτήματος διαγραφής του χρέους της Αιγύπτου προς την Ενωση.
Χθες, επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες περί ανασχηματισμού της μεταβατικής κυβέρνησης, και περί συμμετοχής σε αυτό και εκπροσώπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην της ισλαμιστικής οργάνωσης των «Αδελφών Μουσουλμάνων». Αν και κυκλοφόρησε το όνομα, π.χ., του αντιπολιτευόμενου ηγέτη του κεντρωου φιλελευθερου κόμματος «El Ghad», η πλήρης λίστα των ονομάτων δεν είχε δημοσιευτεί.
Την ίδια ώρα, συνάντηση με εκπροσώπους της ΕΕ, των ΗΠΑ, αλλά και της Αυστραλίας είχε ομάδα εκπροσώπων των οργανώσεων νεολαίας που πρωτοστάτησαν στη διοργάνωση των διαδηλώσεων κατά του Χόσνι Μουμπάρακ και σχεδιάζουν να φτιάξουν πολιτικό κόμμα.
Επίσης, εκφράστηκε η έντονη δυσαρέσκεια που έχει προκαλέσει στην αιγυπτιακή κοινή γνώμη η απόφαση του στρατού να απαγορεύσει τις απεργίες, από το Σαββατοκύριακο, «για να μην προκληθεί άλλη ζημιά στην οικονομία».
Χθες, στο Κάιρο έφτασε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ο πρώτος ξένος ηγέτης που μεταβαίνει εκεί και δήλωσε ότι «θα συζητήσει με όσους βρίσκονται τώρα στην εξουσία τους ταχύτερους τρόπους που θα διασφαλίσουν τη μετάβαση στη νέα πολιτική ηγεσία». Αναλόγου περιεχομένου επαφές έχει, από χθες, στο Κάιρο και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς.






ΜΠΑΧΡΕΪΝ
Κίνησεις τακτικής
Το καθεστως αφησε τους διαδηλωτες να επανακαταλαβουν την κεντρικη πλατεια
ΜΑΝΑΜΑ.-- Σχετική ηρεμία επικρατεί, τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα, στους δρόμους του Μπαχρέιν, καθώς το καθεστώς απέσυρε τις ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας και το στρατό και σταδιακά άφησε το περιθώριο στους διαδηλωτές να «επανακαταλάβουν» την κεντρική πλατεία Μαργαριταριού και να εγκατασταθούν εκεί. Είχαν προηγηθεί σκληρές συγκρούσεις την Παρασκευή και το Σάββατο με πολλούς τραυματίες.
Αναλυτές εκτιμούσαν ότι η αλλαγή στάσης της ηγεσίας της χώρας οφείλεται σε πιέσεις από ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία, που επιθυμούν διατήρηση της σταθερότητας στο εμιράτο καθώς είναι εξαιρετικά σημαντικό γεωστρατηγικά και κατ' επέκταση ενεργειακά. Φιλοξενεί τον 5ο Αμερικανικό Στόλο (που ελέγχει τον Περσικό Κόλπο) και βρίσκεται δίπλα στις πετρελαιοπαραγωγές περιοχές της Σ. Αραβίας, όπου κατοικεί σιιτική μειονότητα, που θα μπορούσε κάλλιστα να «εμπνευστεί» από τα τεκταινόμενα στο Μπαχρέιν.
Ορισμένες οργανώσεις και κάποια συνδικάτα που έκαναν την εμφάνισή τους, το Σάββατο απειλώντας με απεργίες, ζητούν, επίσης, άμεσα τη μείωση των εξουσιών του βασιλιά, και μέτρα που θα διασφαλίζουν ίσα δικαιώματα σε σουνίτες και σιίτες μέσα από συνταγματικές ρυθμίσεις. Μία πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση νεολαίας υπό την επωνυμία «14 Φεβρουαρίου» (πρώτη ημέρα των διαδηλώσεων στο βασίλειο) ζήτησε τερματισμό της βασιλείας και την επιλογή από το λαό πολιτικού συστήματος, χωρίς, όμως, να είναι σαφές πόσο κόσμο επηρεάζει η συγκεκριμένη οργάνωση.







ΒΕΤΟ ΗΠΑ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Στήριξη του Ισραήλ για εποικισμούς
Σε μονομερή αναγνώριση ανεξαρτησίας μοιάζει να προσανατολίζεται η παλαιστινιακή πλευρά που εκτιμάται ότι εξήλθε ενισχυμένη διπλωματικά
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΡΑΜΑΛΑ._ Βέτο στο σχέδιο απόφασης που χαρακτήριζε τους εβραϊκούς εποικισμούς, συμπεριλαμβανομένων όσων βρίσκονται πέριξ της Ιερουσαλήμ, «εμπόδιο στην επίτευξη ειρήνης», άσκησαν οι ΗΠΑ, τα ξημερώματα του Σαββάτου.Tα υπόλοιπα 14 μέλη του Συμβουλίου υπερψήφισαν το σχέδιο απόφασης, που κατέθεσε η Π. Αρχή, προώθησε ο Αραβικός Σύνδεσμος και υποστηρίχτηκε από 130 χώρες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (κάτι που θεωρήθηκε παλαιστινιακή διπλωματική νίκη). Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις προσπάθησε να δικαιολογήσει το βέτο λέγοντας ότι «δεν υποστηρίζουμε τους εποικισμούς αλλά αυτή η απόφαση δεν βοηθά το διάλογο». Ικανοποιημένη εμφανιζόταν, φυσικά, η ισραηλινή ηγεσία.
Πρόκειται για το πρώτο βέτο της προεδρίας Ομπάμα υπέρ του Ισραήλ στο Συμβούλιο Ασφαλείας και, όπως σχολίαζαν αναλυτές εντός και εκτός ΗΠΑ, προκαλεί προβλήματα στην τακτική της Ουάσιγκτον που προσπαθεί να «βελτιώσει» την εικόνα της στον αραβο-μουσουλμανικό κόσμο, σε μια περίοδο, μάλιστα, που κλυδωνίζονται σφοδρά οι παραδοσιακοί Αραβες «σύμμαχοί» της στην Μέση Ανατολή από λαϊκή οργή.
Η αμερικανική Προεδρία, πιεζόμενη από τις φιλο-εβραϊκές δυνάμεις εντός ΗΠΑ, μετακύλησε την πίεση προς τους Παλαιστινίους, ζητώντας απόσυρση της πρότασης. Τελικά ο Πρόεδρος Αμπάς δεν το έκανε, λαμβάνοντας υπόψη, όπως είναι προφανές, και την οργή που σιγοβράζει στον παλαιστινιακό λαό από το παρατεταμένο αδιέξοδο. Την Κυριακή, χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν ενάντια στις ΗΠΑ στη Δυτική Οχθη, επικροτώντας και τη στάση της Π. Αρχής στο ζήτημα.
Μετά το βέτο, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωναν ότι «η παλαιστινιακή πλευρά θα επανεξετάσει τη διαδικασία διαλόγου» αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προχωρήσουν με τη διπλωματική τους εκστρατεία για μονομερή αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.






ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Απελευθέρωση» της δράσης του κεφαλαίου παντού
ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Το σχέδιό του «για ...επανάσταση στο δημόσιο τομέα», δηλαδή σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις που θα περιλαμβάνουν σχολεία, νοσοκομεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες προανήγγειλε με άρθρο του στην εφημερίδα Daily Telegraph o πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, δηλώνοντας ότι πρόκειται για το πλέον «φιλόδοξο σχέδιό του» που θα θέσει ένα τέλος στο «κρατικό μονοπώλιο» επί του δημόσιου τομέα.
Κάνοντας λόγο περί «απελευθέρωσης των δημοσίων υπηρεσιών από τις δαγκάνες του κρατικού ελέγχου» ο Κάμερον έδωσε την πρόγευση της Λευκής Βίβλου για τις δημόσιες υπηρεσίες που θα παρουσιαστεί μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο και φιλοδοξεί να ωθήσει τη μεγαλύτερη «αναδιάρθρωση στο δημόσιο τομέα εδώ και μισό αιώνα, όπου θα ορίζεται το αυτόματο δικαίωμα ιδιωτικών φορέων, δηλαδή εταιρειών, ομάδων εθελοντών και μη-κερδοσκοπικών και φιλανθρωπικών οργανώσεων να συμμετέχουν στη διαδικασία ανάληψης δημοσίου έργου.
Ενδεικτικά, κατά τον Βρετανό πρωθυπουργό στο ιδιωτικό τομέα θα δοθεί η διαχείριση σχολείων, λειτουργιών νοσοκομείων του Δημοσίου και άλλων δημόσιων υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο, όπως η πρόνοια για ηλικιωμένους και η συντήρηση δρόμων και πάρκων, προσθέτοντας ότι «οι ιδιώτες θα δεσμεύονται με συμβάσεις που θα συνδέουν το κόστος παροχής υπηρεσιών με την ποιότητα των υπηρεσιών αυτών». Οι μοναδικοί τομείς που θα εξαιρούνται από την πιθανότητα ανάθεσής τους σε ιδιώτες είναι οι δικαστικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες ασφαλείας.





ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΑΜΒΟΥΡΓΟ
Αλλαγή σκυτάλης
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- «Θετικό» το πρώτο τεστ κρας για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), στο Αμβουργο, που κυβερνουσαν οι Χριστιανοδημοκρατες με τους φασιστοΠρασινους παρεα, στη σειρά των εκλογικών αναμετρήσεων των επτά κρατιδίων φέτος, που εν δυνάμει μπορεί να διαφοροποιήσουν σε επίπεδο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και μόνο το πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία, καθώς η πολιτική τους είναι η ίδια με αυτή των χριστιανοδημοκρατών του CDU.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα το SPD έλαβε ποσοστό 48,3% και 62 εδρες (ειχε το 2008 34,1%), το CDU 21,9% και 28 εδρες (42,6%), οι Πράσινοι 11,2% και 14 εδρες (9,6%), το κόμμα η Αριστερά (Die Linke) 6,4% και 8 εδρες (6,4%), και οι Φιλελεύθεροι FDP 6,6% και 9 εδρες (4,8%) σύμφωνα τη Deutsche Welle. Δύο ωστόσο σημαντικές σημειώσεις όσον αφορά την εκλογική αναμέτρηση στο Αμβούργο - Αλτόνα: α) η συμμετοχή κυμάνθηκε στο 63%, η χαμηλότερη που είχε καταγραφεί από το 1946 β) ο επόμενος κυβερνήτης δήμαρχος Ολαφ Σολτς ανήκει στο στενό κύκλο του πρώην καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, όπου διατέλεσε υπουργός Εργασίας και ήταν από τους διαμορφωτές της αντεργατικής 2010».
Με τη νίκη του SPD αλλάζουν - προσωρινά τουλάχιστον - σε βάρος της κυβέρνησης Μέρκελ οι συσχετισμοί δυνάμεων στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Bundesrat), δηλαδή την Ανω Βουλή. Ο κυβερνητικός συνασπισμός (CDU/CSU-FDP) θα έχει τέσσερις έδρες λιγότερες από την αντιπολίτευση.





ΗΠΑ
Συνεχιζονται με επιμονη οι διαδηλώσεις για τις περικοπές
ΜΑΝΤΙΣΟΝ.-- Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην πολιτεία του Ουϊσκόνσιν - εισέρχονται πλέον στη δεύτερη βδομάδα τους - συνεχίζονται ενάντια στα σχέδια σαρωτικών περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες και στις αποδοχές, των 175.000 απολύσεων. Το Σαββατοκύριακο έγινε μεγάλη διαδήλωση στην πρωτεύουσα Μάντισον, με περισσότερους από 70.000 εργαζόμενοι και φοιτητές. Η ένταση δεν έλειψε καθώς είχε οργανωθεί και αντιδιαδήλωση υπέρ της αντεργατικής νομοθεσίας από το φασιστικο «Κίνημα του Τσαγιού» της γνωστης πουτανας πρωην υποψηφιας αντιπροεδρου Σαρας Πειλιν, που αποτελει την ακραία φασιστικη τάση στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, αλλά η σύγκρουση αποφεύχθηκε. Εντούτοις η «μετωπική σύγκρουση» των εργαζομένων του Ουϊσκόνσιν με τον κυβερνήτη Σκοτ Γουόκερ και τις πολιτειακές αρχές επ' ουδενί έχει αποφευχθεί, αντιθέτως πρόκειται για μία επίθεση στο βιωτικό τους επίπεδο και στα συνδικάτα. Ο ρεπουμπικανος κυβερνητης δηλωσε οτι το Ουισκονσιν δεν θα γινει Ελλαδα του 2008.
Την κατάσταση προσπαθούν να εκμεταλλευτούν δημαγωγικά οι Δημοκρατικοί, με τον Πρόεδρο Ομπάμα να δηλώνει ότι ο νόμος είναι μία «επίθεση στα συνδικάτα». Στο Οχάιο επίσης άρχισαν από την περασμένη Πέμπτη οι κινητοποιήσεις εργαζομένων, το ίδιο και στην Ιντιάνα, παρά το γεγονός, όπως δηλώνουν οι Ρεπουμπλικανοί, ότι ελέγχουν πλήρως το τοπικό Κογκρέσο.




ΡΩΣΙΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Ρωσική αντίδραση για τη φασιστικη επεμβαση των ΗΠΑ για τις Κουριλες νησους
Στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προσκλήθηκε χτες ο Αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα, Τζον Μπάιρελι, σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στα τέλη της περασμένης βδομάδας, για τις νότιες Κουρίλες νήσους, ή «τα βόρεια εδάφη», όπως αποκαλούν οι Ιάπωνες τα 4 νοτιότερα νησιά των Κουρίλων που διεκδικούν από τη Ρωσία. Σύμφωνα με αυτές τις δηλώσεις του αμερικανικού ΥΠΕΞ οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την ιαπωνική κυριαρχία στα λεγόμενα «βόρεια εδάφη». Τις Κουριλες τις κατελαβε η Σοβιετικη Ενωση το 1945 οταν η αυτοκρατορικη φασιστικη Ιαπωνια εχασε τον πολεμο, σαν αποζημιωση για τις αμετρητες δολοφονιες που ειχαν κανει οι σχιστοματηδες.
Χτες, Δευτέρα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξέι Μποροντάβκιν, παρουσίασε στον Αμερικανό πρέσβη τις θέσεις της Ρωσίας σχετικά με τις νότιες Κουρίλες νήσους, που η Ρωσία θεωρεί δικό της έδαφος, θέση από την οποία, όπως του υπογράμμισε, η Μόσχα δεν προτίθεται να παραιτηθεί.
Ετσι είχαμε ένα ακόμη επεισόδιο στις σχέσεις έντασης Ρωσίας - Ιαπωνίας για τις Κουρίλες Νήσους, με τη διαφορά πως πλέον σ' αυτήν την αντιπαράθεση ανοιχτά επιδίωξαν να εμπλακούν και οι ΗΠΑ.





ΠΕΚΙΝΟ.-- Μήνυμα που δημοσιεύτηκε αρχικά σε κινεζική ιστοσελίδα με έδρα τις ΗΠΑ και καλούσε σε κινητοποιήσεις με συνθήματα «θέλουμε φαγητό, θέλουμε δουλειά, θέλουμε στέγη, θέλουμε δικαιοσύνη» κινητοποίησε τις αρχές της Κίνας με αποτέλεσμα αστυνομικές δυνάμεις να αναπτύσσονται σε όλες τις μεγάλες κινεζικές πολεις ενώ από διεθνή μέσα αναφέρεται ότι έγιναν συλλήψεις.
ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Το κεντροδεξιό κόμμα της Ιρλανδίας «Fine Gael», διεύρυνε το προβάδισμά του κατά 1% ενόψει των βουλευτικών εκλογών της ερχομενης Παρασκευής 25/2, ωστόσο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Sunday Business Post και της Red C, δεν εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία περνοντας 39% (ενω στις εκλογες του 2007 ειχε 27,3%). Ακολουθεί το Εργατικό Κόμμα με 17% (το 2007 ειχε 10,1%), το επί 20ετίας κυβερνών Fiana Fail με 16% (41,6%), το Sinn Fein με 12% (6,9%) οι Πράσινοι με 2% (4,7%) και οι διάφοροι ανεξάρτητοι με 14%.
ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά που ήταν σταθμευμένο έξω από αστυνομικό τμήμα στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου σκοτώνοντας δέκα και τραυματίζοντας τουλάχιστον 35.
ΧAΡΤΟΥΜ.-- Ο Σουδανός πρόεδρος Ομάρ αλ Μπασίρ ανακοίνωσε χτες πως δε θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του 2015.
KAMΠΑΛΑ.-- Παραμένει στην εξουσία της Ουγκάντας ο επί μία 25ετία Πρόεδρος Γιοβέρι Μουσεβένι καθώς το κόμμα του πήρε 68% στις εκλογές της περασμένης Παρασκευής με τον κυριότερο αντίπαλό του, Κίζα Μπέσιγκε να παίρνει μόλις 26%.







Κερατέα ώρα μηδέν!!!
από __ 11:53μμ, Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011
ξανά μανά, πάλι απ'την αρχή. Το ΜΠΑΤΣΟΚ δεν έβαλε μυαλό και στη διυπουργική αποφάσισαν τη συνέχιση των έργων στην Κερατέα.
Και να ήταν μόνο αυτό....Εκτός των άλλων αποφάσισαν να υπάρχει μόνιμη αστυνομική παρουσία στην περιοχή.
Το κράτος αποφασίζει να συγκρουστεί κατά μέτωπο. Όμως παρέβλεψε ένα γεγονός...Στην Κερατέα παίζει εκτός έδρας, αφού οι κάτοικοι και οι αλληλεγγυοι είναι αποφασισμένοι για να δώσουν μάχη μέχρις εσχάτων!
Μαζί με τους κατοίκους μέχρι τη νίκη.
Από πρακτορειο ειδησεων
Μόνιμη αστυνομική παρουσία στην Κερατέα
Τη συνέχιση των εργασιών στην Κερατέα αποφάσισε κατά τη συνεδρίασή της η Διυπουργική Επιτροπή για τη Διαχείριση των Στέρεων Αποβλήτων στην Αττική. Παράλληλα, αποφασίστηκε να υπάρχει μόνιμη αστυνομική παρουσία στην περιοχή ώστε να παρακολουθούνται οι κάτοικοι και να αποφευχθούν τυχών ταραχές.
Η επιτροπή συνεδρίασε στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θόδωρου Πάγκαλου.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι υπουργοί Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, και Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, οι υφυπουργοί Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Θεοδώρα Τζάκρη και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Παναγιώτης Ρήγας, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, ο ειδικός γραμματέας Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων, Ανδρέας Ανδρεαδάκης, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Ηλίας Λιακόπουλος, και η αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Χρυσάνθη Κισκήρα.
Όπως έγινε γνωστό, έγινε πλήρης ανασκόπηση του έως τώρα έργου στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, επικαιροποιήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα δράσεων και ζητήθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης βελτίωση της επικοινωνιακής πολιτικής για το θέμα και στήριξη, απ΄όλους τους φορείς, του Εθνικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων για το λεκανοπέδιο.
Ποια συνέχιση εργασιών;
από Λαυριώτης 1:01πμ, Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011
Πριν 3-4 μέρες κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα και φήμες για ενδεχόμενη αποχώρηση των δυνάμεων καταστολής από την περιοχή της Λαυρεωτικής.
Τότε είπαμε, ότι δεν χαλαρώνουμε δεν εφησυχάζουμε και συνεχίζουμε τον αγώνα μας με την ίδια αποφασιστηκότητα και πάθος.
Έτσι απαντάμε λοιπόν και στην περιβόητη "διυπουργική" οτί δεν είναι δυνατόν να "συνεχισθούν οι εργασίες" γιατί απλά ουδεποτέ ξεκίνησαν.
Και ούτε πρόκειται ποτέ να ξεκινήσουν γιατί, εκτός "από την μόνιμη αστυνομική παρουσία στη περιοχή", μόνιμη είναι και η παρουσία η δικιά μας εδώ και μάλιστα για πολλές γεννιές.
Εδώ γεννηθήκαμε, εδώ γεννήθηκαν τα παιδιά μας, οι πατεράδες μας, οι παππούδες μας και εδώ θα μείνουμε.
Και θα μείνουμε εδώ, χωρίς σκουπίδια, ΧΥΤΑ και εργολάβους.
Δεν το έχετε ακόμη καταλάβει κύριοι της κυβέρνησης;
Δεν πειράζει, σας δίνουμε όλο το χρόνο να το καταλάβετε.
Εδώ θα είμαστε!








Μαρόκο: Διαδηλώσεις και συγκρούσεις με 5 νεκρούς
από Contra 7:59μμ, Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011
Η καταστολή των διαδηλώσεων της 20ής Φλεβάρη, που ζητούσαν την παραίτηση του αυτοαποκαλούμενου βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ΄, κατέληξε με 5 νεκρούς και 128 τραυματίες (από τους οποίους οι 115 είναι μπάτσοι), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του φασιστικού καθεστώτος του Μαρόκο. Το κίνημα ονόμασε την 20ή Φλεβάρη «Ημέρα αξιοπρέπειας». Πρόκειται για τις μαζικότερες κινητοποιήσεις από τη δεκαετία του ʼ90, οπότε κυβερνούσε ένας άλλος τύραννος, ο αυτοαποκαλούμενος Χασσάν Β΄.
Την περασμένη Πέμπτη, 17 Φλεβάρη, ένας νέος, άνεργος από τον προηγούμενο Ιούλη, αυτοπυρπολήθηκε στην πόλη Μπεν Γκουερίρ, βόρεια του Μαρόκο. Ο νέος είχε απολυθεί το καλοκαίρι από το στρατό και συγκεκριμένα από την κατεχόμενη από το Μαρόκο περιοχή της Δυτικής Σαχάρας. Εκεί είχε μια πολιτική αντιπαράθεση με άλλους δυο στρατιώτες. Το καθεστώς προσπάθησε να αποδώσει τα αίτια της αυτοκτονίας σε ψυχολογικά προβλήματα του νεαρού. Πρόκειται για το πρώτο θύμα της εξέγερσης στη χώρα αυτή.
Οι διαδηλώσεις της 20ής Φλεβάρη στη Ραμπάτ, στην Καζαμπλάνκα και στο Μαρακές δεν υπήρξαν πολύ μαζικές λόγω της τεράστιας επιχείρησης καταστολής. Μερικοί από τους διοργανωτές της κινητοποίησης έλαβαν απειλητικά τηλεφωνήματα πριν από την 20ή του μήνα. Ο Σαλίμ Αλ Χαλίφα κατήγγειλε ότι τόσο η ζωή του ίδιου, όσο και όλων των φίλων του απειλήθηκε από το καθεστώς και το παρακράτος του. Ο διοικητής της πρωτεύουσας Ραμπάτ κάλεσε τον πατέρα του Αλ Χαλίφα και τον ρώτησε τι θέλει ο γιος του για να σταματήσει αυτό που κάνει! Έγιναν μαζικότατες διαδηλώσεις σε πάρα πολλές μικρότερες πόλεις του Μαρόκο, όπου οι (παρα)κρατικοί μηχανισμοί δεν έχουν τόσο ασφυκτικό κλοιό στις τοπικές κοινωνίες και όπου ξεχείλισε η οργή των εξεγερμένων ανθρώπων. Το καθεστώς μιλά για προβοκάτορες [κάτι μας θυμίζει], υποκινούμενους και τρομοκράτες [αυτό πια κι αν μας θυμίζει κάτι ].
Στις ανατολικές περιοχές πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις στις πόλεις Χεράντα, Κούζντα και Μπουάφα· στο βορρά στις πόλεις Αλχουσέμας, Ταγγέρη, Τετουάν, Τσαουέν και Κσαρ· στο κέντρο του Μαρόκο στις πόλεις Γκουερσίφ, Σεφρού, Φεζ, Ουατάτ Ελ Χαζ, Αζρού, Κχενίφρα, Μισσούρ· στο νότο στις πόλεις Τάτα, Αγκαντίρ, Ινζεγκάν και στη δυτική ακτή στις πόλεις Εσσαούιρα, Ελ Χαντίντα, Καζαμπλάνκα, Ραμπάτ και Κενίτρα. Σύμφωνα με στοιχεία που δίνει το ίδιο το καθεστώς, καταστράφηκαν 33 κυβερνητικά κτήρια, 24 τράπεζες, 50 καταστήματα και 66 οχήματα.
Στην πρωτεύουσα Ραμπάτ το συλλαλητήριο έξω από το κοινοβούλιο διαλύθηκε από την αστυνομία. Σε πολλές επαρχιακές πόλεις έγιναν ολονύκτιες συγκρούσεις με την αστυνομία.
Στην πόλη Αλχουσέμας, βόρεια της χώρας, 20.000 διαδηλωτές –τουλάχιστον οι μισοί από τα χωριά της περιοχής– επιτέθηκαν στις δυνάμεις καταστολής και πυρπόλησαν και κατέστρεψαν το τοπικό παράρτημα του υπουργείου Εσωτερικών, ένα αστυνομικό τμήμα, ένα ξενοδοχείο πολυτελείας, τα κτήρια του κυβερνητικού κόμματος και του κόμματος-φερέφωνου της κυβέρνησης, στο οποίο ανήκει ο δήμαρχος της πόλης. Οι δυνάμεις καταστολής χρησιμοποίησαν χημικά και πλαστικές σφαίρες. Πέντε άνθρωποι δολοφονήθηκαν από τις δυνάμεις της αστυνομίας και της πολιτοφυλακής. Σύμφωνα με το καθεστώς, η αστυνομία τούς πυροβόλησε όταν προσπάθησαν να λεηλατήσουν μία τράπεζα… Πολλοί είναι οι τραυματίες και άγνωστος ακόμη ο αριθμός των συλληφθέντων.






Εξεγερση στον αραβικο κοσμο
Εξέγερση χωρίς Αριστερά είναι αδιέξοδο
από ciaoant1 7:22μμ, Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011
Κεντρικό διακύβευμα, ο έλεγχος και η εκμετάλλευση του τεράστιου ενεργειακού πλούτου των χωρών μαζί και του τεράστιου εφεδρικού εργατικού στρατού του αραβικού κόσμου.
Και οι δύο μορφές διοίκησης δέχονται τις ίδιες εξεγέρσεις με ίδια αιτήματα. Το ερώτημα είναι με τι θα αντικαταστήσουν οι λαοί, τόσο τις ντόπιες όσο και τις ξενοκίνητες ημιδικτατορίες. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι να αποδεχτούν μια φιλοσοφία αντικατάστασης της εθνικιστικής ημιδικτατορίας με τη νεοφιλελεύθερη δικτατορία του πολυεθνικού κεφαλαίου που θα παρουσιαστεί ως "ολόπλευρη δημοκρατία".
Τα καθεστώτα και των δύο μορφών δέχονταν πολλές φορές την άμεση στήριξη της Δύσης ή και την άμεση επίθεση, ανάλογα με την εποχή και το ποιος ήταν ο εχθρός. Ορισμένοι ηγέτες τους μάλιστα ήταν "φωτισμένοι", "μετριοπαθείς", "μεταρρυθμιστές" και αξιότιμα μέλη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς !!!
Τώρα τους είναι και τα δύο καθεστώτα αχρείαστα. Γι αυτό και βλέπουμε με τόση άνεση τον Ομπάμα να στέλνει στον Καιάδα τους χθεσινούς συνεργάτες και εγκάθετους της Αμερικής "υποστηρίζοντας" τους διαδηλωτές. Προφανώς προσβλέπει σε ριζικές ανατροπές νεοφιλελεύθερου τύπου με βασικό μοχλό τις εξαγορασμένες ηγεσίες των στρατών.
Να σημειώσουμε ότι σε κάθε περίπτωση όλα αυτά τα υπό κατάρρευση καθεστώτα, ενώνονταν, σε αγαστή συνεργασία με τη Δύση, στη βάση ότι κοινός εχθρός και σκοπός τους ήταν η εξόντωση της Αριστερά και των ιδεών της στον αραβικό κόσμο. Από φυσική και (προσωρινά) πολιτική άποψη, πέτυχαν την εξόντωσή της Αριστεράς.
Αυτό είναι και το μεγάλο πολιτικό κενό της εξέγερσης. Εξέγερση χωρίς οργάνωση, στόχο, υποκείμενο της διοίκησης, πρόγραμμα και σταθερή ταξική αναφορά στην εργατική τάξη, είναι εξέγερση με ημερομηνία λήξης σε μια πορεία επαναφοράς της ίδιας ταξικής εξουσίας με άλλη μορφή. Όσο και αν υμνούμε σήμερα τους αγώνες του Αργεντίνικου λαού θα ήταν λάθος να μη βλέπαμε ότι το ιδεολογικό αδιέξοδο εκείνης της εξέγερσης οδηγεί σταδιακά σε πολιτικό αδιέξοδο την εξέγερση και στο ίδιο αποτέλεσμα μιας εξουσίας του κεφαλαίου με μεταλλαγμένη μορφή και με ελάχιστα προσωρινά κέρδη για τον λαό.
Σήμερα λοιπόν το ζητούμενο των εξελίξεων σε αυτές τις χώρες είναι προς τα πού θα γείρει η πλάστιγγα και πως θα εκφραστεί ο λαϊκός πόθος σε επίπεδο εξουσίας. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι οι εξεγέρσεις να μεταβληθούν σε όχημα εγκαθίδρυσης νεοφιλελευθέρων δημοκρατιών που θα μεταβάλουν τις χώρες, στο όνομα της ελευθερίας κίνησης κεφαλαίων, εμπορευμάτων και υπηρεσιών, σε νέο πεδίο ξεπουλήματος στου εθνικού τους πλούτου. Όταν η Αριστερά λείπει από το ιστορικό γίγνεσθαι τότε η στροφή προς τον ακραίο νεοφιλελεύθερο συντηρητισμό είναι η "λύση". Ενίοτε δε και ο νεοφιλελεύθερος φασισμός.
Ηθικό και πολιτικό δίδαγμα για την Ελλάδα: Αν λείπει η Αριστερά από το ιστορικό καθήκον και δεν παίξει τον ιστορικό της ρόλο η εξέγερση θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Χωρίς εναλλακτική εξουσία επανέρχεται αενάως η ίδια εξουσία.
Όσο και αν κάποιοι υμνούν την "αυτόνομη, χωρίς ηγεσίες και κόμματα" εξέγερση του λαού, αν αυτός δεν αποκτήσει πραγματική ηγεσία, η οποιαδήποτε εξέγερση θα μεταβληθεί αργά ή γρήγορα σε αδιέξοδο. Και σήμερα η φυσική ηγεσία του λαού δεν μπορεί παρά να είναι η Αριστερά. Αν κανείς έχει αντίρρηση για την υπάρχουσα Αριστερά μπορεί να ελπίζει ότι το λαϊκό κίνημα θα κτίσει μια νέα οργάνωση της Αριστεράς με ανανεωμένα τα ίδια πάντα ιδανικά του σοσιαλισμού, της ανατροπής, της λαϊκής εξουσίας και δημοκρατίας. Αυτό που δεν μπορεί να ελπίζει είναι μια λαϊκή εξουσία χωρίς Αριστερά.







Κρεμλίνο Vs Google.
από @ 6:35μμ, Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011
Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης κατηγόρησε τη Google ότι υποκίνησε ταραχές κατά τη λαϊκή εξέγερση που ανέτρεψε τον Αιγύπτιο ηγέτη Χόσνι Μουμπάρακ.
"Δείτε τι έκαναν στην Αίγυπτο, αυτοί οι υψηλά ιστάμενοι διευθυντές της Google, τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν την ενέργεια του λαού εκεί", δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην Wall Street Journal, ο Ίγκορ Σέτσιν.
Ένα τόσο έντονο σχόλιο από έναν από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν, αποτελεί σαφή ένδειξη ότι αυξάνεται η ανησυχία μεταξύ των Ρώσων σκληροπυρηνικών για το ρόλο του Ίντερνετ στο κύμα των εξεγέρσεων στον αραβικό κόσμο.
Ο Σέτσιν δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τις ανησυχίες του.
Το στέλεχος της Google Ουαέλ Γόνιμ, έγινε ήρωας της εξέγερσης στην Αίγυπτο.
Αντίθετα απ' ό,τι συμβαίνει με την κρατική ρωσική τηλεόραση, το Ίντερνετ είναι εντυπωσιακά ελεύθερο στη Ρωσία και συχνά δημοσιοποιούνται σ' αυτό αρνητικές κριτικές κατά του Πούτιν, του προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ και άλλων πολιτικών που κυβερνούν τη χώρα. Η Ρωσία δεν έχει θέσει μέχρι στιγμής περιορισμούς στο Ίντερνετ, όμως αναλυτές λένε πως υπάρχει μια ομάδα σκληροπυρηνικών που βρίσκεται κοντά στον Πούτιν και θα ήθελε να επιβληθούν έλεγχοι παρόμοιοι με αυτούς της Κίνας.
(από Ριζοσπάστη)





Η Καθημερινή για την επανάσταση του 21
από ciaoant1 5:48μμ, Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011
http://les-malakies.blogspot.com/2011/02/21.html






Στήριξη Κάστρο στον Καντάφι
από Antifa 8:42μμ, Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011
Αλλη μια μαλακια του γερο-ξεκουτη Φιντελ, με το αλτσχαιμερ! Ου γαρ το γηρας ερχεται μονον......
Οι ΗΠΑ δεν θα διστάσουν να στρέψουν το ΝΑΤΟ κατά της Λιβύης για να βάλουν χέρι στα πετρελαϊκά της αποθέματα, δήλωσε από την Αβάνα ο Φιντέλ Κάστρο. Εξέφρασε επιφυλάξεις για την εγκυρότητα των πληροφοριών για σφαγή αμάχων από το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι.
«Μπορούμε να συμφωνούμε, ή να διαφωνούμε με τον Καντάφι. Ο κόσμος βρίσκεται βυθισμένος σε πληροφορίες κάθε είδους, που κυρίως μεταδίδονται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης», ανέφερε σε γραπτή του δήλωση. Πρόσθεσε ότι τηρεί στάση αναμονής μέχρι να αποδειχθεί "είτε η αλήθεια, είτε το ψεύδος" για τις σφαγές.
"Ένας τίμιος άνθρωπος θα στέκει πάντοτε αντίθετος σε οποιαδήποτε αδικία που διαπράττεται κατά οποιουδήποτε λαού στον κόσμο, και τώρα, τούτη τη στιγμή, η χειρότερη αδικία θα ήταν η σιγή απέναντι στο έγκλημα που ετοιμάζεται να διαπράξει το ΝΑΤΟ κατά του λιβυκού λαου", δήλωσε ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας.






Οπου βλεπετε εφοριακο να τον δερνετε
από Γλαυκωψ 2:07μμ, Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011
Περιπτωση στα Εξαρχεια με εφοριακό.
Σημερα πήγα σε έναν μαναβη στα Εξαρχεια να αγορασω ελιές και έπεσα πάνω στην ωρα που ένας εφοριακός έκοβε πρόστιμο 200 ευρω στον ανθρωπο. Πιανω τον εφοριακό και του λεω "Το ξερεις οτι οι φορολογια των τροφίμων ειναι παρανομη;" Με κοιταξε για λιγο και συνεχισε να γράφει. Του λεω "Πόσο βλακας είσαι και απαράδεκτος. Φύγε γιατι θα σε πλακωσω!" Ήταν μαζί με μία νεαρή η οποία έμοιαζε με φοιτητρια και τους λέω πάλι "Δεν ντρέπεστε ο μανάβης θα δουλεύει μέρες για να βγαλει 200 ευρω. Είστε κηφήνες και εσεις και όλοι όσοι δουλεύουν για το κράτος και κάποια στιγμή θα φάτε χοντρό ξύλο και τα χαρτιά και τους παράνομους νόμους σας θα σας τους βάλουμε στον κ.... Παλιάθρωποι" Τελικά έφυγε φοβισμένος κοιτώντας πίσω μην του πετάξω κάτι. "Ούστ από εδώ του φωνάζω".
Ωραίος
από @ 5:19μμ, Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011
Φίλε μου απλά μπράβο. Κι εγώ στη θέση σου ακριβώς το ίδιο θα έκανα. Ίσως μόνο με ακόμα χειρότερο υβρεολόγιο γιατί σε κάτι τέτοια καθάρματα τους αξίζει να τους εξευτελίσεις όσον το δυνατό περισσότερο.
Εξαιρετική κίνηση αλληλεγγύης
από .. 5:29μμ, Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011
Το ίδιο πρέπει να γίνεται με τους δημοτόμπατσους και τους ελεγκτές για το κάπνισμα
Αποτελεσμα
από κωστας 5:39μμ, Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011
Τελικα του εβαλε πρόστιμο;
Γουσταρω!!!!
από Κλεφτης 5:45μμ, Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011
Και λιγα του ειπες-εκανες. Και οχι, ο εφοριακος δεν ειναι ενας απλος υπαλληλος, ειναι κατι σαν μπατσος. Οπως και ο μπατσος που μπορει να προερχεται απο τα χαμηλα ή μεσαια στρωματα της κοινωνιας, ετσι και ο εφοριακος, αφου διοριστηκε απο το κρατος και εξασφαλισε το σιγουρο μισθο και τα μπονους, στρεφετε εναντια στην ταξη του, προκειμενου να εξασφαλισει τα συμφεροντα της εξουσιας. Η φορολογια ειναι αδικη. Πολυ λιγοι απο τους φορους πανε στην παιδεια, την υγεια, τους δρομους κτλ.κτλ. Οι περισοτεροι ειναι για να πληρωνονται, οι δικαστες, οι πολιτικοι, οι μπατσοι, οι στρατιωτικοι και λοιπα παρασιτικα επαγγελματα. Ξυλο λοιπον στους εφοριακους οπου τους πετυχενουμε.





Εθελοντές στη Λιβύη;
από BI 11:04πμ, Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011
Αν η χώρα μπει σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου δεν είναι καθήκον μας να πολεμήσουμε την τυραννία που βομβαρδίζει τις ίδιες της τις πόλεις;;
Μάλλον δεν τα ξέρετε πολύ καλά
από peer 5:05μμ, Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011
αλλά ο εμφύλιος πόλεμος που επίκειται στη Λιβύη θα γίνει επειδή ακριβώς θέλει( πλέον) να ρίξει το διεθνές σύστημα τον Καντάφι (γι αυτό και άλλωστε έχει" ξεσαλώσει" στην περίπτωση αυτή η "διεθνής κοινότητα" και τα ΜΜΕ της για τα άγρια εγκλήματα του σε σχέση με τις απλές "ανησυχίες για τη βία" μέχρι τελευταία στιγμή π.χ. του Μουμπάρακ) του οποίου το καθεστώς είχε κατορθώσει σε κάποιο βαθμό να ενώσει τις διάφορες φυλές που υπήρχαν στη Λιβύη και μερικές από τις οποίες διεκδικούν πλέον για τον εαυτό τους το πετρέλαιο της περιοχής τους (ενώ επί καντάφι το περισσότερο πετρέλαιο δινόταν σε μέρισμα στους κατοίκους της Λιβύης - γι αυτό και έχει τη μικρότερη ανισότητα σε όλη τη μέση ανατολή!)...





Ο Φώτης Κουβέλης, μιλάει με 300 πτώματα στο στόμα του...
από Wolfakos on r/b spots 2:37μμ, Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011
tsakisma stin di.ari!
Και δημοκράτες και αριστεροί.2 κακά σε ένα λοιπόν.Και ρατσιστόμουτρα του κερατά, θα συμπλήρωνε κανείς.Ο δήμαρχος της δημοκρατικής αριστεράς μετά από τις συνεχείς δηλώσεις ρατσισμού και τα καλέσματα στον ελληνικό στρατό να φυλάει καλύτερα τα σύνορα έχει και την γνωστή στάση απέναντι στους 300.Με συνέπεια λοιπόν η δημοτική παράταξη της δη.αρι. στέκεται ενάντια στις λαθραίες ζωές και ενάντια στους μετανάστες.Με ύφος χιλίων καρδιναλίων μιλάνε για λάθη.Οι συμβουλές από τους εχθρούς των μεταναστών για τον αγώνα των μεταναστών και το πως θα πρεπε να εξελιχθεί, δεν είναι μια ξεκάθαρη ειρωνεία;γιες ιτ ις μάι φρέντζ.
Οποιανού όμως το στόμα βρωμάει πτώματα είναι πάντα διαθέσιμο για ριζικό οδοντοτεχνικό σπάσιμο των κουφάλων του...
Και έχει ο καιρός γυρίσματα, και οι βόλτες συναντήσεις...
Δεν καταλαβαίνω γιατί ασχολείσαι με τον υπάλληλο του Μαρινάκη.
από (Α) 4:39μμ, Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011
Υπάρχουν πολύ σημαντικά ζητήματα, στα οποία μπορείς να αφιερώσεις το χρόνο και την ενέργειά σου. Ο κοινωνικά αποσυρμένος Φώτης Κουβέλης δεν είναι ένα από αυτά τα ζητήματα.
Σύμφωνοι
από paralironymous 5:07μμ, Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011
Θα συμφωνήσω μαζί σου στην γενική κριτική σου στο ΔH.ΑΡΙ., ωστόσο αυτοί που επέλεξαν να μην υπερψηφίσουν το ψήφισμα του Γκαμίνη και με κόστος το αξίωμα τους (αντιδήμαρχοι). ρισπεκτ
σύκα σύκα σκάφη σκάφη





Αποδοκίμασαν τον Παπανδρέου!
από κοετζού 0:17πμ, Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011
Μπράβο στα παιδιά! Έτσι! Να ανεβαίνει το θερμόμετρο και για την Τετάρτη. Όλοι στους δρόμους! Όλοι στην πλατεία Ταχρίρ - Συντάγματος.
Στο χώρο του Πανεπιστήμιου Humboldt, στη Γερμανία όπου μιλούσε. Ακούστηκαν φωνές και συνθήματα εναντίον του από Έλληνες φοιτητές. Αναγκάστηκε να διακόψει την ομιλία του.
Ο Πρετεντέρης πρόλαβε να πάρει θέση πριν λίγο και στην έναρξη της Ανα(ν)τροπής είπε ότι είναι απαράδεκτο να διασύρεται ο Έλληνας πρωθυπουργός στο εξωτερικό! Είπε: "Ας διαμαρτύρονταν στην Ελλάδα, όχι στο εξωτερικό"!!! Βρε Πρετεντεράκο, δεν ξέρεις ότι στην Ελλάδα έχει χούντα και δεν μπορούμε να τον πλησιάσουμε ούτε στο χιλιόμετρο;;;






Λιβυη
από Ορεστης 10:09μμ, Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011
Επανασταση ή Παραπληροφορηση
Μεχρι στιγμης όλες οι πληροφοριες που έχουμε και για αυτη τη λαικη εξεγερση
ειναι απο καποια πληρως ελεγχομενα ειδησεογραφικα καναλια
Ειναι τα ιδια καναλια που μιλουσανε για επανασταση των Ιρακινων (ηταν δεν ηταν 500 ατομα), για τα πυρινικα του Ιρακ, για επανασταση των Ρωσων το 90.
Τα μικροτερα αδερφια τους (τοπικα καναλια) που αναπαραγουν της ειδησεις τους χωρις δευτερη σκεψη ειναι αυτα που μας προβαλουν ως σωτηρια το ΔΝΤ, δεν μιλανε για την Κερατεα, στηριζουν την πολιτικη σκηνη .............
Απο την αλλη βρηκα μια πολυ ενδιαφερουσα πληροφορια (που ομως δεν ειμαι σε θεση να επιβεβαιωσω και η πληροφορια ερχεται απο το wikipedia)
το πολιτευμα της Λιβυης ηταν Αμεση Δημοκρατια μεχρι το 1994
Δεν βρηκα δυστηχως μετα απο κανα 2ωρο καμια πληροφορια για τους λογους εξεγερσης του κοσμου
Τα ιστορικα στοιχεια απο την αλλη μας λενε πως ο Κανταφι αντιμετωπισε στα ισα την Αμερικη και αρκετα χρονια νωριτερα ειναι αυτος που με πραξηκοπημα εδιωξε το βασιλια
Ο έλεγχος της πληροφοριας ειναι τοσο σημαντικος στην εποχη μας που μπορει να κανει τα παντα
Μηπως λοιπον θα επρεπε να βρουμε περισοτερες πληροφοριες και μονο απο αξιοπιστες πηγες ????????
Τότε συνεργάτης με την αριστερα
από @ 10:02μμ, Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011
Το Ιούλιο του 1977 όμως, ύστερα από την αποτυχία ενός σχεδίου πλήρους ενοποίησης της Αιγύπτου και της Λιβύης, ακολούθησε ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα στις δύο χώρες και διακοπή των διπλωματικών τους σχέσεων. Οι εξελίξεις αυτές ενίσχυσαν τις σχέσεις της Λιβύης με την πρώην ΕΣΣΔ και προκάλεσαν, όπως ήταν φυσικό, τη ρήξη των σχέσεών της με τις ΗΠΑ, οι οποίες το 1981 ζήτησαν από τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Τον Μάρτιο του 1977 καταργήθηκε το Σύνταγμα και αντικαταστάθηκε από μια ιδιότυπη μορφή διακυβέρνησης, την "Τζαμαχιρίγια" (Κράτος των μαζών), πάνω σε λαϊκές και σοσιαλιστικές δομές. Τον Μάρτιο του 1979 τα μέλη της Γενικής Γραμματείας (συμπεριλαμβανομένου και του Καντάφι) παραιτήθηκαν και πρόεδρός της ορίστηκε ο Αλ-Ουμπαϊντί, ενώ τη θέση του επικεφαλής της Γενικής Λαϊκής Επιτροπής ανέλαβε ο Τζανταλάχ Αζούζ Ταλί. Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, ήδη από το 1974, η χώρα επιδόθηκε σε ένα πρόγραμμα υπερεξοπλισμού, έχοντας ως κύριο τροφοδότη την πρώην ΕΣΣΔ. Επίσης προέβη στην υλική υποστήριξη των επαναστατικών κινημάτων της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και κινήθηκε δραστήρια στον αραβικό χώρο, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία για τη συνένωση όλων των αραβικών κρατών εναντίον του Ισραήλ.





Pagkosmio podosfairo- Katastolh
από sobe 9:27μμ, Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011
Aformh gia ayto to arthro apotelese o agwnas olympiakoy-panathinaikoy poy diadramatistike to sabbato, alla kai i pikra poy moy prokalesan oi synepeies toy.
Αφορμή για αυτό το άρθρο αποτέλεσε ο Σαββατιάτικος αγώνας Ολυμπιακού-Παναθηναικού. Παρακολουθώντας τις συνέπειες αυτού του αγώνα ένοιωσα την ανάγκη να μοιραστώ τις αποψεις μου περι του συγχρονου ποδοσφαιρου. Καταρχας μου φαινεται αδιανοητο το πως οι συγχρονοι νεοι εξοτερικευουν την επαναστατικοτητα τους μεσα σε ενα γηπεδο, το οποιο εχει ριξει το κρατος για να τουσ καταστειλει. Για να μη μιλησω γι' αυους, οι οποιοι εξοτερικευουν τα παθη τους βριζοντας τον αντιπαλο παιχτη, ενω βρισκονται καθηλωμενοι μπροστα απο μια τηλεοραση. Επιπλεον, ειναι εντονες οι ρατσιστικες συμπεριφορες, που γεννιουνται εξαιτιας του ποδοσφαιρου και των συμφεροντων των "μεγαλων". Ειναι αδιανοητο, το πως μεγαλες μαζες φανατιζονται, ωστε να ενεργησουν με τροπο, ο οποιος θα ευνοησει τα συμφεροντα των μεγαλοαστων που τους εκμεταλλευονται. Το τραγικο ειναι πως οι περισσοτεροι δεν εχουν καν επιγνωση αυτου! Φυσικα μιλω για τους "ακτιβιστες" φιλαθλους, οι οποιοι εχουν ονομαστει ακομα και αναρχοαυτονομοι απο τα ΜΜΕ, ντροπιαζοντας ετσι ολοκληρο τον αναρχοαυτονομο χωρο, αλλα και προκαλωντας την απεχθεια του κοσμου προς αυτον. Εμεις ομως τι κανουμε γι' αυτο? Τιποτα εκτος απο το να παραμενουμε αμμετοχοι επιτρεποντας στους ισχυρους να παιξουν το παιχνιδι τους οπως αυτοι θελουν. ΜΗΠΩΣ ΗΡΘΕ ΛΟΙΠΟΝ Η ΩΡΑ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΜΕ ΠΑΡΟΝΤΕΣ? ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΝΟΥΣΙΟ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΠΕΔΟ?




Αρση ασυλου στο κατω πολυτεχνειο
από πολυτεχνιτης 8:45μμ, Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011
τι παιζει?
Κλεψανε τα αναρχοφασιστακια της ασφαλειας το πλαισιο στη στουρναρη "αυτο που ειχε καει" και πηγανε τα κλοπιμαια στο κατω πολυτεχνειο.Παιζει να γινει αρση ασυλου...