Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Πεμπτη 24 Φεβρουαριου 2011 _______13.00

ΛΙΒΥΗ
Εκτός ελέγχου η κατάσταση
Συγκεχυμένες πληροφορίες για τις συγκρούσεις και τα θύματα
Διάγγελμα Καντάφι προχθες Τριτη
ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Εκτός ελέγχου παραμένει η κατάσταση στη Λιβύη, προχθες Τριτη, ενώ γίνεται προσπάθεια να εξέλθουν από τη χώρα δεκάδες χιλιάδες ξένοι υπήκοοι, κυρίως εργαζόμενοι σε διάφορες εταιρείες. Οι τελευταίες πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες, που επικαλούνταν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ανέφεραν ότι στην Τρίπολη επικρατούσε σχετική ηρεμία και ότι οι ανατολικές πόλεις αλ Μπάιντα και Βεγγάζη είχαν περάσει στον έλεγχο των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών, οι οποίοι φέρονται να έχουν οργανώσει επιτροπές πολιτοφυλακής σε μια προσπάθεια να επανέλθει στοιχειωδώς η τάξη στις πόλεις αυτές.
Αν και δεν υπάρχει δυνατότητα διασταύρωσης των υπαρχόντων στοιχείων και πληροφοριών για συγκρούσεις και τη στάση του στρατού, ο ΟΗΕ εκτιμούσε ότι, κατά πάσα πιθανότητα, οι νεκροί από τις διαδηλώσεις στη Λιβύη έχουν ξεπεράσει τους 570 ενω υπαρχουν περιπου 3.000 βαρια τραυματιες.
Τις μαρτυρίες αυτές έσπευσε να διαψεύσει ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, με νέα δήλωσή του χθες, υποστηρίζοντας αισχρα ψεματα ότι τα αεροσκάφη δεν έβαλλαν ποτέ κατά των διαδηλωτών, αλλά στόχος τους ήταν στρατόπεδα όπου είχε αναφερθεί εξέγερση του στρατεύματος.
Διάγγελμα Καντάφι
Την εμφάνισή του, τα ξημερώματα προχθες Τριτη 22/2, έκανε στην κρατική τηλεόραση και ο ίδιος ο Καντάφι δηλώνοντας ότι «βρίσκεται στην Τρίπολη και όχι στη Βενεζουέλα», εξαπολύοντας επίθεση «στα αδέσποτα σκυλιά των ξένων ΜΜΕ». Το βράδυ σε τηλεοπτικό διάγγελμά του με στοιχεία παραληρήματος (έξω από την κατοικία του, που είχε βομβαρδιστεί τη δεκαετία του '80 από τις ΗΠΑ και έχει μείνει έτσι ως μνημείο) εμφανίστηκε αποφασισμένος να παραμείνει στην ηγεσία της χώρας του και δήλωσε ότι στη ζωή του «ήταν και θα μείνει Βεδουίνος μαχητής που δόξασε τη χώρα του» δηλωνοντας οτι δεν εχει να παραιτηθει απο πουθενα γιατι δεν κατεχει πλεον καμια θεση.
Ο Λίβυος ηγέτης εξαπέλυσε επίθεση ενάντια σε όλους όσοι προσπαθούν να «μεταφέρουν σε όλη τη Λιβύη» αυτές τις διαδηλώσεις, χαρακτήρισε «δειλούς και προδότες» όσους καλλιεργούν την εικόνα ότι επικρατεί «χάος στη χώρα», επιδιώκοντας «να την εξευτελίσουν», υποστήριξε ότι «οι διαδηλωτές υπηρετούν το διάβολο» περιγράφοντάς τους ως «μικρές ομάδες νεαρών που βρίσκονται υπό την επήρεια ναρκωτικών». Κάλεσε τους Λίβυους να συμμετάσχουν σήμερα σε μαζικές συγκεντρώσεις υπέρ του ιδίου, υποστήριξε ότι μέχρι σήμερα το βράδυ η αστυνομία και ο στρατός θα έχουν επιβάλει την τάξη σε όλη τη χώρα, προειδοποιώντας ότι αν αυτό δεν επιτευχθεί «η χώρα θα κυλήσει σε εμφύλιο αιματηρό πόλεμο», συμπληρώνοντας, μάλιστα, ότι «οι ΗΠΑ (με την οποια πλεον απο το 1996 ειναι αρμονικος συμμαχος) θα βρουν ευκαιρία να επέμβουν».
Κλείνοντας, κατέστησε σαφές ότι «θα χρησιμοποιήσει πυγμή σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Σύνταγμα της Λιβύης» και ότι δεν προτίθεται να υποχωρήσει, αλλά, αντίθετα, «προτιμά να πεθάνει σαν μάρτυρας πολεμώντας μέχρι τέλους». Ωστόσο, άφησε ανοιχτή και την περίπτωση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Μετά το διάγγελμα έγιναν συγκεντρώσεις υποστηρικτών του Καντάφι.
Παραιτήσεις διπλωματών
Η κατάσταση είναι αρκετά συγκεχυμένη και ήδη κάποιες πρώτες παραιτήσεις διπλωματών έχουν αρχίσει να γίνονται γνωστές από ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ο Λίβυος πρέσβης στη Ινδία μίλησε για «εγκλήματα και για αιματοκύλισμα του λαού» και έσπευσε να επιβεβαιώσει ότι «εκτός από τις δυνάμεις εκείνες του στρατού που παραμένουν στο πλευρό του καθεστώτος, στο δρόμο κυκλοφορούν και εκατοντάδες Νοτιοαφρικανοί και απο το Τσαντ, μισθοφόροι, που δολοφονούν διαδηλωτές». Την ίδια ώρα, ο πρέσβης της Λιβυης στις ΗΠΑ απηύθηνε έκκληση προς «τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει τον λιβυκό λαό». Αργά το βράδυ χθες αναμενόταν να συνεδριάσει, για το ζήτημα, κεκλεισμένων των θυρών, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου θα παρευρεθεί η αντιπροσωπεία της Λιβύης, που έχει, από τη Δευτέρα, διαχωρίσει τη θέση της από το καθεστώς. Σε έκτακτη συνεδρίαση προχωρά και ο Αραβικός Σύνδεσμος. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι πίσω από το δήθεν ενδιαφέρον του διεθνούς ιμπεριαλισμού, κρύβεται η προσπάθεια να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους σε μια χώρα που έχουν ξεζουμίσει για χρόνια.
Απομακρύνσεις υπηκόων
Τρόπους να «βγάλουν» τους υπηκόους τους από τη χώρα αναζητούν σειρά από χώρες. Οι περισσότεροι εξ αυτών εργάζονται σε επιχειρήσεις που έχουν επενδύσεις στη χώρα. Βρετανία και ΗΠΑ κάλεσαν τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν άμεσα τη Λιβύη, αν και έχουν διακοπεί οι περισσότερες εμπορικές πτήσεις. Σε εφαρμογή έκτακτου σχεδίου προχωρά η Τουρκία που στέλνει 3 πλοία, στρατιωτικά αεροσκάφη στέλνει και η Ιταλία, ενώ η Κίνα ζήτησε «να προστατευθούν οι υπήκοοί της». Εκτακτα μέτρα στα σύνορα με τη Λιβύη έχει λάβει ο αιγυπτιακός στρατός, καθώς από τη μεθόριο έχουν φύγει οι Λίβυοι φρουροί. Το συνοριακό πέρασμα ανακοινώθηκε ότι θα λειτουργεί διαρκώς, προκειμένου να εξυπηρετούνται τραυματίες και ασθενείς. Εχουν στηθεί δύο πρόχειρα νοσοκομεία, ενώ το Κάιρο αναζητεί εναγωνίως τρόπους να απομακρύνει τους δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιους που ζουν και εργάζονται στη χώρα. Ο ΟΗΕ έκανε έκκληση να δεχθούν όλες οι γειτονικές χώρες, προσωρινά, τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν κατά εκατοντάδες τη χώρα. Η βρετανο-ολλανδική επιχείρηση «Shell» ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε όλο το μη ντόπιο προσωπικό της. Ανάλογες κινήσεις κάνουν και η ιταλική ΕΝΙ όπως και η γαλλική «Total», ενώ η ισπανική «Repsol» ανακοίνωσε ότι «παγώνει» τις εργασίες της στη Λιβύη και ότι έχει, ήδη, μετακινήσει όλους τους ξένους εργαζομένους της.






ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Εν μέσω ισχυρού ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού
ΤΟΚΙΟ.-- Η όξυνση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού και η νέα κούρσα στρατιωτικών εξοπλισμών που έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια με τον εκσυγχρονισμό αμερικανικών, ρωσικών και κινεζικών ένοπλων δυνάμεων σε συνδυασμό με τον πεπαλαιωμένο στόλο μαχητικών αεροσκαφών που διαθέτει η Ιαπωνία κάνουν το Τόκιο να αναζητά εναλλακτικές βιομηχανίες αεροναυπηγικής πέραν αυτών που διαθέτουν οι ΗΠΑ. Καταλυτικό ρόλο σε αυτή τη στροφή φαίνεται πως παίζει η απόφαση της Ουάσιγκτον να μην πωλήσει στο Τόκιο τα νέα προηγμένα μαχητικά στελθ «F-22 Raptor». Οι Αμερικανοί προτείνουν στους Ιάπωνες τα «F-35», τα οποία εντούτοις δε θα είναι διαθέσιμα προς πώληση πριν το 2020.
Βασικός ανταγωνιστής των αμερικανικών μαχητικών είναι τα ευρωπαϊκά «Eurofighter Typhoon», τα οποία θεωρούνται μαχητικά τελευταίας τεχνολογίας, ετοιμοπαράδοτα, πλην αρκετά ακριβά (κάθε μονάδα κοστίζει τουλάχιστον 100.000.000 ευρώ). Επειδή, όμως, ο πεπαλαιωμένος στόλος των ιαπωνικών «F-4 FJ» και «F-15» έχει εξαντλήσει κάθε δυνατότητα αξιοποίησης, προβάλλει πλέον επιτακτική η ανάγκη για την αγορά 40 ή 50 νέων αεροσκαφών. Το πακέτο εκσυγχρονισμού της ιαπωνικής αεροπορικής πολεμικής μηχανής έχει συνεπώς αρκετά μεγάλο κόστος, πράγμα που αναμένεται να οξύνει τον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό ανάμεσα στις αμερικανικές στρατιωτικές βιομηχανίες αεροναυπηγικής («Lockheed» και «Boeing») και το ευρωπαϊκό κονσόρτσιουμ Γαλλίας - Γερμανίας - Βρετανίας - Ιταλίας που παράγει τα «Eurofighter». Οι Ευρωπαίοι, πάντως, έχουν ήδη προσφέρει στο Τόκιο ακόμη και τη βιομηχανική παραγωγή τμήματος των μαχητικών τζετ πέμπτης γενιάς στην Ιαπωνία, γεγονός που κάνει πιο ελκυστική την από εκεί προοπτική αγοράς αεροσκαφών, μολονότι αυτό θα δυσχέραινε την ισχυρή στρατιωτική αμερικανο-ιαπωνική συνεργασία...





ΑΙΓΥΠΤΟΣ
«Ανασχηματισμός» κατευνασμού
ΚΑΪΡΟ.-- Το αργότερο χθες Τεταρτη αναμενόταν να ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας «ανασχηματισμένης μεταβατικής» κυβέρνησης, για το σχηματισμό της οποίας είχε αλλεπάλληλες επαφές, τα τελευταία 24ωρα, με φυσιογνωμίες και από την αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός Αχμάντ Σαφίκ. Η κίνηση αυτή, υπό την καθοδήγηση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, που ελέγχει τη χώρα έρχεται υπό την πίεση των διαδηλωτών, οι οποίοι καλούν σε νέα συγκέντρωση στην πλατεία Ταχρίρ την Πέμπτη και την Παρασκευή σε νέα πορεία για να πιέσουν, όπως ανακοίνωσαν, για αλλαγή «του κρατικού μηχανισμού, καθώς δεν μπορεί ν' αλλάξει τίποτε όσο υπάρχουν τα ίδια πρόσωπα».
Οι περισσότερες διαρροές, πάντως, συνέκλιναν στην εκτίμηση ότι τα πρόσωπα στα κύρια υπουργεία (Εσωτερικών, Εξωτερικών και Οικονομικών) δεν πρόκειται ν' αλλάξουν. Τη συγκεκριμένη κυβέρνηση όρισε ως «μεταβατική» ο Χόσνι Μουμπάρακ πριν εγκαταλείψει την εξουσία.
Στο μεταξύ, στο Κάιρο έφτασε, προχτες Τριτη, η εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Αστον. Στις πρώτες της δηλώσεις, η Αστον, που αναμενόταν να δει τον επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, τον υπουργό Αμυνας Ταμτάουι, αλλά και τον πρωθυπουργό Σαφίκ, υποστήριξε ότι «θα συζητηθούν τρόποι με τους οποίους η ΕΕ μπορεί να στηρίξει την Αίγυπτο». Το Κάιρο, πάντως, θα θέσει και επισήμως το αίτημά του για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους του προς την ΕΕ.





ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Οι μεταλλεργάτες προτείνουν εθνικοποίηση των ορυχείων
KEΪΠ ΤΑΟΥΝ.-- Η ηγεσία της «Εθνικής Ενωσης Μεταλλεργατών Νότιας Αφρικής» υποστήριξε προχτες Τριτη την εθνικοποίηση των ορυχείων ως έναν από τους βασικούς τρόπους αντιμετώπισης της φτώχειας που πλήττει το μεγαλύτερο μέρος του νοτιοαφρικανικού λαού στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της Εθνικής Εκτελεστικής Επιτροπής.
Μάλιστα προτάθηκε η μελέτη της εμπειρίας των εθνικοποιήσεων μεταλλευτικών εταιρειών σε Βολιβία και Χιλή και επισημάνθηκε πως το νέο μονοπάτι για την ανάπτυξη της χώρας θα πρέπει να αντιμετωπίσει ζητήματα όπως η εθνικοποίηση και η σύσταση συνεταιρισμών τα οποία να τεθούν στο επίκεντρο ενός νέου πλαισίου αναδιανομής της οικονομίας. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της νοτιοαφρικανικής εφημερίδας «Μail and Guardian», η Εκτελεστική Επιτροπή της Εθνικής Ενωσης Μεταλλεργατών Ν. Αφρικής εκτίμησε ότι τα επίπεδα ανεργίας, φτώχειας και ανισοτήτων έχουν φθάσει σε ανησυχητικά επίπεδα, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα της ανεργίας συνιστά πλέον θέμα εθνικής κρίσης και μία ωρολογιακή βόμβα που μπορεί να πυροδοτηθεί ανά πάσα στιγμή.
«Εάν αυτά τα ζητήματα δεν αντιμετωπιστούν, τότε βασικοί τομείς της οικονομίας θα καταρρεύσουν», σημείωσε η ΕΕ της συνδικαλιστικής οργάνωσης των μεταλλεργατών, καταλήγοντας πως «το Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα είναι η μόνη ελπίδα για μία μελλοντική σοσιαλιστική Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής που θα θέσει στο επίκεντρο της οικονομικής χειραφέτησης την εργατική τάξη».





ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Γενικη Απεργια χθες και στην Ινδια
Αλληλεγγύη στην εργατική τάξη της Ινδίας
Μήνυμα αλληλεγγύης απευθυνε η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία στα Συνδικάτα της Ινδίας για τη χθεσινη γενική απεργία της Τεταρτης. Ανάμεσα σε άλλα σημειωνε: «Εκφράζουμε την υποστήριξή μας στα ταξικά αγωνιστικά συνδικάτα της Ινδίας που προετοίμασαν και οργάνωσαν αυτή την εθνική απεργία και απαιτούν εφαρμογή των βασικών τους δικαιωμάτων και ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αιτημάτων ενάντια στην αύξηση της τιμής βασικών ειδών διατροφής, στις παραβιάσεις των εργατικών νόμων, στην έλλειψη κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, στην καταπάτηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, ενάντια στις αποκρατικοποιήσεις τομέων ζωτικής σημασίας, ενάντια στην ανεργία και τη φτώχεια.
Τα μάτια και η προσοχή όλων των εργαζομένων είναι στραμμένα στην "Πορεία στη Βουλή" που αναμένεται να είναι μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ιστορία της εργατικής τάξης και του κινήματος της Ινδίας. Η ενότητα του αγώνα στις 7 Σεπτέμβρη 2010, μέρα απεργίας που συνέπεσε με τη Διεθνή Μέρα δράσης της ΠΣΟ, ενέπνευσε τους εργαζόμενους να προχωρήσουν στη νέα αυτή πρωτοβουλία και να ανταποκριθούν μαζικά στο κάλεσμα των συνδικάτων σας αφού οι συζητήσεις με την κυβέρνηση σε εργασιακά θέματα και ζητήματα Κοινωνικής Ασφάλισης δεν απέδωσαν.
Δηλώνουμε ακόμα μια φορά τη συμπαράστασή μας στην εργατική τάξη της Τυνησίας, της Αιγύπτου, της Αλγερίας, της Υεμένης, του Μπαχρέιν, της Ιορδανίας και της Λιβύης, που αποδεικνύουν την ακατανίκητη δύναμη των λαών που αγωνίζονται και αποκαλύπτουν το ρόλο των ιμπεριαλιστών, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ που με τις πολιτικές τους δημιουργούν μαζική φτώχεια, εξαθλίωση των λαών, διώξεις συνδικαλιστών και οικονομικούς μετανάστες.
Η ΠΣΟ είναι σίγουρη ότι η γενική απεργία θα αποτελέσει εφαλτήριο για ακόμα πιο δυνατούς αγώνες. Μέσα από αυτούς τους αγώνες, η εργατική τάξη θα καταλάβει ότι το μέλλον της δεν μπορεί να είναι ο καπιταλισμός κι ότι το μέλλον αυτό μπορεί να βελτιωθεί μόνο μέσα από την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».





ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Αιματηρή επίθεση προεδρικών φρουρών
ΑΜΠΙΤΖΑΝ.-- Παρατείνεται η πολιτική κρίση στη δυτικοαφρικανική Ακτή Ελεφαντοστού αφού παραμένουν άκαρπες οι προσπάθειες μεσολάβησης της Αφρικανικής Ενωσης ανάμεσα στην κυβέρνηση του απερχόμενου Προέδρου, Λοράν Γκμπάγκμπο, και του θεωρούμενου ως νικητή των τελευταίων εκλογών, Αλασάν Ουατάρα. Αργά την Δευτερα το βράδυ επίλεκτοι φρουροί του Προέδρου Γκμπάγκμπο μπήκαν σε προάστια του Αμπιτζάν που ελέγχονται από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης κάνοντας χρήση χειροβομβίδων, αυτόματων πυροβόλων όπλων και ρουκετών.
Η επίθεση προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον έξι ατόμων (μεταξύ των οποίων και ένα 14χρονο αγόρι) και τον τραυματισμό τουλάχιστον 15 άλλων (οι περισσότεροι άμαχοι). Δημοσιογράφοι που επισκέφθηκαν την περιοχή μετά την επίθεση των επίλεκτων φρουρών του Προέδρου Γκμπάγκμπο είδαν πτώματα στους δρόμους «τρυπημένα» σε δεκάδες σημεία από τις σφαίρες.
Αξιωματούχοι του ΟΗΕ που βρίσκονται στην περιοχή εκτιμούν πως από τις 28 Νοέμβρη (που διεξήχθη ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών) έως σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 300 άτομα.






ΜΠΑΧΡΕΪΝ
Τεταμένη ηρεμία
ΜΑΝΑΜΑ.-- Την πρώτη απόπειρα να οργανώσουν τους διαδηλωτές σε μια συγκέντρωση προετοιμάζονταν να κάνουν, αργά προχτες Τριτη, τα δύο μεγαλύτερα αντιπολιτευτικά κόμματα του εμιράτου, ο σιιτικός συνασπισμός Wifaq και το επίσης σιιτικό Waad, καλώντας σε μια «συγκροτημένη διαμαρτυρία» τους διαδηλωτές που παραμένουν στην κεντρική πλατεία Μαργαριταριού. Το κλίμα, προχτες, ήταν κάπως πιο ήρεμο, ιδιαίτερα μετά και από την εντολή του βασιλιά Χαμάντ μπιν Ισα αλ Κχαλίφα ν' απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι, την υλοποίηση της οποίας περίμεναν οι διαδηλωτές με ενδιαφέρον.
Την εμφάνισή τους, πάντως, για πρώτη φορά έκαναν και διαδηλωτές υπέρ της βασιλικής οικογένειας. Στην πλειοψηφία τους σουνίτες, πραγματοποίησαν συγκέντρωση, η οποία εξέφρασε την υποστήριξή της στη βασιλική οικογένεια και στην παραμονή της στην εξουσία αλλά δε στράφηκε κατά των διαδηλωτών που ζητούν περιορισμό των εξουσιών του βασιλιά, συνταγματικές αλλαγές έτσι ώστε να αποκτήσει το Κοινοβούλιο πραγματικές εξουσίες και σιίτες και σουνίτες να έχουν τα ίδια δικαιώματα. Οι φιλοκαθεστωτικοί διαδηλωτές κάλεσαν όσους διαμαρτύρονται να προσέλθουν στο διάλογο στον οποίο έχει καλέσει ο πρίγκιπας διάδοχος Σαλμάν.
Την τάση αυτή αποκλιμάκωσης θα «δοκιμάσει» η άφιξη, πιθανότατα χθες Τεταρτη, στο Μπαχρέιν του Χασάν Μουσάιμα, του γνωστότερου σιίτη αντικαθεστωτικού, που είχε αυτοεξοριστεί στο Λονδίνο και έχει καταδικαστεί ερήμην για «απόπειρα ανατροπής της βασιλικής οικογένειας».





ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΙΡΑΝ
Πέρασαν τη διώρυγα του Σουέζ τα δύο ιρανικά πολεμικά
ΚΑΪΡΟ._ Εισήλθαν, τελικά, προχθες Τριτη τα ξημερώματα, στη Διώρυγα του Σουέζ, μετά από σχετική άδεια και αρκετές ημέρες παλινωδιών, τα δύο στρατιωτικά ιρανικά πλοία, που βρίσκονταν από την περασμένη βδομάδα στην περιοχή. Οπως διέρρεαν αξιωματούχοι από το αιγυπτιακό υπουργείο Αμυνας (που είναι αρμόδιο για αυτές τις υποθέσεις, και στην παρούσα φάση ουσιαστικά έχει τον έλεγχο όλης της χώρας υπό την σκέπη του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου), δεν θα μπορούσε να μη δοθεί άδεια διέλευσης, εφόσον η ιρανική πλευρά αποδέχτηκε τις προϋποθέσεις να απομακρυνθεί από τα πλοία ο εξοπλισμός τους και να μην μεταφέρουν πυρηνικό ή χημικό υλικό.
Τα δύο πλοία, η φρεγάτα Alvand και το συνοδευτικό ανεφοδιαστικό πλοίο Vosper Mark 5, και τα δύο βρετανικής κατασκευής της δεκαετίας του '60, έχουν δηλώσει ως τελικό προορισμό τη Συρία, όπου θα συμμετάσχουν σε ετήσιες ασκήσεις. Η Τεχεράνη είχε καταθέσει το αίτημα διέλευσης από τη Διώρυγα από τις αρχές του χρόνου.
Το ζήτημα είναι κυρίως διπλωματικό καθώς πρόκειται για την πρώτη φορά που ιρανικά πλοία διέρχονται από τη Διώρυγα του Σουέζ από το 1979 (Ισλαμική Επανάσταση). Υπενθυμίζεται ότι από τη Διώρυγα περνούν, καταβάλλοντας το ανάλογο τίμημα, όλα τα εμπορικά πλοία και κατόπιν άδειας από το αιγυπτιακό υπουργείο Αμυνας, τα πολεμικά πλοία.






ΙΡΑΝ
Συλλήψεις εναντια σε οσους θελουν Δημοκρατια
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Συνελήφθη, σύμφωνα με ιστοσελίδες της «μεταρρυθμιστικής» αντιπολίτευσης, τα ξημερώματα προχθες Τριτη, ο Αλί Καρουμπί, γιος ενός εκ των επικεφαλής της λεγόμενης «μεταρρυθμιστικής» αντιπολίτευσης, του πρώην Προέδρου του Κοινοβουλίου Μεχντί Καρουμπί. Σε κατ' οίκον περιορισμό είναι και ο πρώην πρωθυπουργός και έτερος εκ των ηγετών της «μεταρρυθμιστικής» αντιπολίτευσης, Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί.
Την ίδια ώρα, στα χέρια των αρχών φέρεται να είναι από την Κυριακή και η Φαεζέχ Χασεμί Ραφσαντζανί, η κόρη του πρώην Προέδρου της χώρας και νυν επικεφαλής του ισχυρού Συμβουλίου των Ειδικών (που επιλέγει Αγιατολάχ), Αλί Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί. Η Φαεζέχ φέρεται να συνελήφθη την Κυριακή, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε αρκετές πόλεις, όπως αναφέρεται μόνο σε ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης, ως συνέχεια στις συγκεντρώσεις που έγιναν την περασμένη Δευτέρα, με αφορμή τις εξελίξεις σε Τυνησία και Αίγυπτο. Οι συγκεντρώσεις αυτές πήραν γρήγορα αντικαθεστωτικό χαρακτήρα, και σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι. Στις διαδηλώσεις της Κυριακής αναφέρεται ότι έγιναν νέα επεισόδια και ότι σκοτώθηκε ένας ακόμη διαδηλωτής, ο φοιτητής Χάμεντ Νούρι - Μοχαμάντι, κάτι που οι ιρανικές αρχές διαψεύδουν.





ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Προσπάθειες υπονόμευσης από τους χαφιεδες αληταραδες των ΗΠΑ που κανουν δηθεν "απεργια πεινας"!
ΚΑΡΑΚΑΣ.--Ως «ωμή επέμβαση» στα εσωτερικά της Βενεζουέλας χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο την πρόθεση του Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα, ΓΓ του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS), να επισκεφθεί τη χώρα και τους χαφιεδες των ΗΠΑ φοιτητές που συμμετέχουν στην απεργία πείνας έξω από τα γραφεία του ΟAS. Απο την αλλη, η Βενεζουελα πληρωνει των ανοησια της να συμμετεχει σε ιμπεριαλιστικους οργανισμους που εχουν στησει οι γιανκιδες για να ελενχουν την Λατινικη Αμερικη, οπως ειναι ο OAS.
Απεργία πείνας που πραγματοποιούν εδώ και ημέρες με αίτημα ο Ινσούλσα να επισκεφθεί τη χώρα για να ερευνήσει τις υποθέσεις «πολιτικών κρατούμενων». Πρόθεση που εκδηλώθηκε μετά από ισχυρή πίεση και παραίνεση εκ μέρους των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Μαδούρο, σε μία καταφανή προσπάθεια υποκίνησης των απεργιών πείνας των φοιτητών και την προσπάθεια δημιουργίας «μίας εικονικής Αιγύπτου» στη Βενεζουέλα.
Οι δημόσιες δηλώσεις Μαδούρο έπονται της επίσημης «έκκλησης» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επιτραπεί στον Ινσούλσα να επισκεφτεί τους φοιτητές για να λάβουν την απάντηση του Καράκας πως στη χώρα δεν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι και οι προφυλακισμένοι πρώην αξιωματούχοι διώκονται για διαφθορά και ένας μάλιστα για άμεση συνέργεια σε φόνο. «Απορρίπτουμε την προσπάθεια των ΗΠΑ να αναμειχθούν στα προβλήματά μας», δήλωσε ο Νικολάς Μαδούρο, προσθέτοντας ότι «η Ουάσιγκτον και ακροδεξιές οργανώσεις εξορίστων πολιτών της Βενεζουέλας στο Μαϊάμι αποπειρώνται να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση Τσάβες». Χαρακτηριστικό είναι ότι και στον προϋπολογισμό που κατέθεσε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την προηγούμενη εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι περιέχει σειρά περικοπών των ομοσπονδιακών προγραμμάτων, εντούτοις δεν περιέχει περικοπές για τις «Διεθνείς επιχειρήσεις» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της USAID, όπως σημειώνει η Εβα Γκόλιντζερ στην εφημερίδα «Correo del Orinoco». Προσθέτει, δε, ότι για πρώτη φορά περιέχονται και οι λεπτομέρειες και για τη Βενεζουέλα προβλέπονται κονδύλια 5 εκατομμυρίων δολαρίων για στημενες απο την CIA φασιστικες «οργανώσεις πολιτών», όπως και λεγόμενες χαφιεδικες πληρωμενες απο τους γιανκιδες ιμπεριαλιστες «φοιτητικές ενώσεις», που έχουν ως παράδειγμα την γνωστή χαφιεδικη φοιτητικη «Οτπορ» της Σερβίας, που χρηματοδοτήθηκε αδρά από την CIA ενάντια στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
Στο μεταξύ ανακοίνωση εξέδωσε και η Μπολιβαριανή Συμμαχία για την Αμερική (ALBA), που απαιτεί από τον Ινσούλσα να τερματίσει άμεσα τις επιθετικές ενέργειες έναντι της Βενεζουέλας, να απέχει από τα εσωτερικά ζητήματα ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους και να σεβαστεί τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας. Στην ανακοίνωσή της η ALBA επίσης προτρέπει και τις άλλες χώρες της περιοχής και τους περιφερειακούς οργανισμούς να αντιδράσουν σε αυτές τις ενέργειες «που συνιστούν επικίνδυνη οπισθοδρόμηση σε εποχές κατά την οποία ο OAS ήταν ένα όργανο επέμβασης και επιβολής».





ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Κοντά στην επίτευξη νέας συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) βρίσκεται η σερβική κυβέρνηση η οποία αναμένεται να ρυθμίζει ζητήματα προηγούμενων δανειοδοτήσεων, με έμφαση στη συνέχιση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων στη σερβική οικονομία.
ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Με αίμα βάφτηκε το κήρυγμα ενός ιμάμη απο το ποδοπατημα στο εθνικό στάδιο της πρωτεύουσας του δυτικοαφρικανικού Μάλι, Μπαμάκο. Στην προσπάθεια του πλήθους να «ευλογηθεί» από τον κληρικό ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου πάνω από 36 γυναικόπαιδα και άλλα 60 άτομα τραυματίστηκαν. Το κατάμεστο στάδιο είναι χωρητικότητας 25.000 ατόμων.
ΣΟΦΙΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Περίπου 200 Βούλγαροι εθνικιστές, υποστηρικτές των κομμάτων VMRO και AΤΑΚΑ, αποδοκίμασαν χτες τον Σέρβο πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς στη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του τελευταίου στη Σόφια, απαιτώντας να ζητήσει συγνώμη για την άρνηση των σερβικών μεθοριακών αρχών να επιτρέψουν την περασμένη βδομάδα την είσοδο ομάδας Βουλγάρων στη Σερβία.
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Δικαστήριο της Κολομβίας καταδίκασε σε επτάμισι χρόνια κάθειρξη τον Μάριο Ουρίμπε, πρώην γερουσιαστή και εξάδελφο του πρώην προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε, για τις σχέσεις με την ακροδεξιά παραστρατιωτική οργάνωση AUC. Παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες για την ανάμειξή του στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως μαζικές σφαγές, που έχουν διαπράξει οι AUC.
NEO ΔΕΛΧΙ.-- Ειδικό δικαστήριο στο ινδικό κρατίδιο της Γκουτζαράτ καταδίκασε 31 μουσουλμανους κατηγορούμενους για την εκδήλωση φωτιάς σε επιβατηγό τρένο στην πόλη Γκόντρα το 2002, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 59 επιβάτες στην πλειοψηφία τους ινδουιστές. Η συγκεκριμένη επίθεση μουσουλμάνων κατά ινδουιστών οδήγησε στη συνέχεια σε επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα ακόμα 1.000 νεκρούς κυρίως μουσουλμάνους.






Ομιλία Μίκη Θεοδωράκη στη Θεσσαλονίκη
Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2011, 23:56
Την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου στις 18.00, στο Βελλίδειο της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών, με την παρουσία Σπιθών από όλη την Ελλάδα.
Κεντρικός ομιλητής ο ιδρυτής της Κίνησης, Μίκης Θεοδωράκης.
Θα μιλήσουν επίσης από την Προσωρινή Συμβουλευτική Επιτροπή, ο Γιώργος Κασιμάτης, ο Κώστας Ζουράρις, ο Γιώργος Καραμπελιάς, ο Στέφανος Ληναίος, και ο Δημήτρης Καζάκης.