Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Σαββατο 26 Φεβρουαριου 2011 ________20.45

ΛΙΒΥΗ
Συνεχίζεται το μακελειό
ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Με πραγματικά πυρά φέρονται να αντιμετώπισαν, σύμφωνα με μαρτυρίες που δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν, οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο καθεστώς Καντάφι (είτε στρατιώτες, είτε μέλη της προεδρικής φρουράς, είτε μισθοφόροι) τους διαδηλωτές που χθες κατέκλυσαν τους δρόμους της πρωτεύουσας Τρίπολης ζητώντας την αποχώρηση από την εξουσία του Καντάφι. Ο απολογισμός των θυμάτων από τις συγκρούσεις αυτές είναι συγκεχυμένος, κυμαίνεται από 5 - 7 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, ενώ η κρατική τηλεόραση έκανε λόγο για δύο νεκρούς. Οι συγκρούσεις φαίνεται ότι σημειώθηκαν στις συνοικίες Σουκ αλ Τζομάα, Φασχλούμ, Ζαουλάταλ, Νταχμάνι, Ζαντζούρ, όταν αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές προσπάθησαν να προσεγγίσουν την κεντρική Πράσινη Πλατεία της πρωτεύουσας.
Στην ίδια πλατεία φέρεται να μίλησε, απευθυνόμενος σε πλήθος υποστηρικτών του, ο Μουαμάρ Καντάφι, όπως τουλάχιστον μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Ο Λίβυος ηγέτης κάλεσε τους υποστηρικτές του «να πολεμήσουν μέχρι τέλους», διαβεβαιώνοντάς τους «ότι θα νικήσουμε και θα καταστείλουμε όσους εξεγείρονται», κάνοντας αλλεπάλληλες αναφορές στις «νίκες του λιβυκού λαού απέναντι στην ιταλική αποικιοκρατία». Κατέληξε ότι «ζωή χωρίς αξιοπρέπεια δεν αξίζει». Αποφασισμένος εμφανίστηκε σε δηλώσεις του και ο γιος του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση «η οικογένεια Καντάφι να εγκαταλείψει τη χώρα, της οποίας, άλλωστε, ελέγχει ακόμη το μεγαλύτερο μέρος». Παράλληλα, το καθεστώς σε έναν, πιθανώς, ύστατο ελιγμό ανακοίνωσε αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους που φθάνουν ακόμη και το 150%, καθώς και βοήθημα 400 δολαρίων σε όλες τις οικογένειες για να αντεπεξέλθουν ακόμη καλύτερα στις αυξημένες τιμές των προϊόντων «αν δε συνταχθούν με τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις».
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, φαίνεται ότι ο κλοιός των αντικαθεστωτικών δυνάμεων «σφίγγει» γύρω από την πρωτεύουσα. Αντεπιθέσεις δυνάμεων που πρόσκεινται στον Καντάφι για να ανακαταλάβουν τις πόλεις Μισράτα, στα ανατολικά, και Ζαουίγια στα δυτικά, όπου υπάρχουν πολλά διυλιστήρια, στον παραλιακό αυτοκινητόδρομο της Λιβύης, αναφέρεται ότι απέτυχαν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένες αντικαθεστωτικές δυνάμεις (ένοπλες πιθανώς) ετοιμάζονται να εισέλθουν και στην Τρίπολη.
Συντονισμός και κίνδυνος από την πείνα
Σε άλλες πόλεις της ανατολικής Λιβύης, όπως η Βεγγάζη, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις, στις οποίες έχουν προσχωρήσει και αρκετοί αποσκιρτήσαντες στρατιωτικοί, φέρονται να έχουν σχηματίσει κυβερνητικές επιτροπές, οι οποίες, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, διαχειρίζονται τα τρόφιμα και το νερό, προσπαθούν να επαναφέρουν την καθημερινότητα στους κανονικούς ρυθμούς και μοιράζουν διαβεβαιώσεις ακόμη και στις πετρελαϊκές εταιρείες ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις της χώρας. Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τους μεγαλύτερους τερματικούς πετρελαϊκούς σταθμούς των Ρας Λανούφ και Μάρσα ελ Μπρέγα.
Παράλληλα, κορυφώνεται το κύμα φυγής, κυρίως, ξένων υπηκόων από τη χώρα με κάθε τρόπο (η Βρετανία στέλνει ένα ακόμη καταδρομικό για να επαναπατρίσει Βρετανούς, η Ινδία επίσης, ενώ εκατοντάδες Αφρικανοί εργαζόμενοι προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα προς το Νίγηρα). Ολοι μεταφέρουν ιστορίες πανικού και τρόμου και επισημαίνουν ότι υπάρχει πλέον πρόβλημα επιβίωσης σε πολλά σημεία της χώρας.
Τον κίνδυνο αυτό επεσήμανε, χθες, με έκτακτη ανακοίνωσή του, και το Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι λόγω της αναταραχής και του χάους έχουν σταματήσει οι εισαγωγές αγαθών και δεν μπορούν να μεταφερθούν εκτός πρωτεύουσας τρόφιμα, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπους.
Την πρώτη του έκτακτη συνεδρίαση για την κατάσταση στη Λιβύη πραγματοποίησε, χθες, και το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, με την επικεφαλής Ναβί Πιλάι να εκτιμά ότι οι περισσότερες πληροφορίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν χιλιάδες νεκροί, κάτι που παραπέμπει σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Η διπλωματική αποστολή της Λιβύης στον ΟΗΕ στη Γενεύη αποφάσισε να συσπειρωθεί με τον λιβυκό λαό και να πάψει να υποστηρίζει το καθεστώς του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της λιβυκής αποστολής ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.
Παράλληλα, και η λιβυκή αποστολή στον Αραβικό Σύνδεσμο στο Κάιρο ανακοίνωσε σήμερα ότι εφεξής εκπροσωπεί τη βούληση του λιβυκού λαού και ότι αποκηρύσσει τον Καντάφι.
Αργά χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας), συνεδρίαζε και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να εξετάσει σχέδιο ψηφίσματος που εκπόνησαν ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία και το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνει σειρά κυρώσεων κατά της Λιβύης, εμπάργκο σε πωλήσεις όπλων και απομόνωση της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας της, καθώς και συγκέντρωση στοιχείων για την παραπομπή της στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου.






ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Πάλη εναντίον δικτατόρων και ιμπεριαλιστών
Ανακοίνωση της Γραμματείας για την κατάσταση στη Λιβύη
Αναφορικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη, η Γραμματεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας εκφράζει την αλληλεγγύη της στις λαϊκές δυνάμεις και σημειώνει την καταδίκη οποιασδήποτε ιμπεριαλιστικής επέμβασης. Στην σχετική ανακοίνωσή της η ΠΣΟ σημειώνει:
«Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία καταδικάζει το αιματοκύλισμα στη Λιβύη που οργανώνεται από το καθεστώς Καντάφι, ένα καθεστώς σύμμαχο των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, που ακολουθεί μια βαθιά αντιδημοκρατική πορεία που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του διεθνούς κεφαλαίου.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και τη στήριξή μας στις λαϊκές δυνάμεις που παλεύουν για εργατικά δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες. Μια πάλη ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς του Καντάφι που είναι πάλη ενάντια στη στυγνή εκμετάλλευση, ενάντια στην έλλειψη δημοκρατικών ελευθεριών, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την αστική τάξη.
Το αίμα των αθώων ανθρώπων της Βόρειας Αφρικής θα είναι η σπορά για μια πραγματική δημοκρατική αλλαγή αν μαζί με τους δικτάτορες καταργηθεί και η ιμπεριαλιστική πολιτική. Αυτό το αίμα πρέπει να γίνει σπορά για ένα νέο ταξικά προσανατολισμένο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα σε αυτές τις χώρες που θα παλεύει στο πλευρό των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους. Αυτή την προσπάθεια θα την στηρίξει ολόπλευρα η ΠΣΟ με όσα μέσα διαθέτει».




ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΝΑΤΟ
Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά λενε οι αληταραδες σταυροφοροι
Θελουν να κανουν παλι αποικια την Λιβυη
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-- Εκτακτη Σύνοδο των πρεσβευτών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες συγκάλεσε χτες ο γγ της «Συμμαχίας», Αντερς Φον Ράσμουσεν, αναφορικά με τις δράσεις που θα ακολουθηθούν στη Λιβύη. Ο γγ του ΝΑΤΟ υποστήριξε ότι προτεραιότητα πρέπει να έχει η απομάκρυνση των πληθυσμών και η «ανθρωπιστική βοήθεια», αφήνοντας ωστόσο όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, αφού απαντώντας σε ερώτηση αν θα υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, δε θέλησε να γίνει συγκεκριμένος, χωρίς όμως να αποκλείει κατηγορηματικά το οτιδήποτε.
Ο Α. Ράσμουσεν χαρακτήρισε την κατάσταση στη Λιβύη πηγή «μεγάλης ανησυχίας», προσθέτοντας ότι «το ΝΑΤΟ έχει στη διάθεσή του μέσα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τέτοιες περιστάσεις και το ΝΑΤΟ μπορεί να ενεργήσει ως πάροχος μέσων και συντονιστής, όταν και αν τα κράτη - μέλη θελήσουν να ενεργήσουν».
Να μην ξεχναμε οτι οπου εκανε στρατιωτικη ναζιστικη επεμβαση το ΝΑΤΟ εχυσε ποταμια αιματος των κατακτημενων για τα δικα του συμφεροντα. Εκτος απο την πρωην Γιουγκοσλαβια το Αφγανισταν και το Ιρακ, που ειναι ζωντανες αποδειξεις και μας το θυμιζουν αυτο, ειναι και κατι που εχει ξεχαστει. Η Αλβανια, που το 1997 εξεγερθηκε εναντια στον αρχικλεφταρα Μπερισα, και το ΝΑΤΟ εκανε επεμβαση για να σωσει τον κλεφταρα του και να παρει τα οπλα απο τα χερια του λαου. Και ξαναεκανε τον Αλβανικο Λαο σκλαβο. Εαν κανουν επεμβαση οι σταυροφοροι στην Λιβυη, θα ειναι για τα πετρελαια, και για να υποδουλωσουν τους Λιβυους λεγοντας οτι τους "απελευθερωνουν".
Το ζήτημα της Λιβύης συζητήθηκε και σε επίπεδο Υπουργών Αμυνας της ΕΕ, οι οποίοι και είχαν άτυπη σύνοδο, παρουσία του επικεφαλής του ΝΑΤΟ, στην Ουγγαρία. Η Υπατη Εκπρόσωπος της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Αστον, συνέχισε την υποκρισία, εκφράζοντας την πρόθεση της ΕΕ τόσο για κυρώσεις όσο και για παρέμβαση και εκμετάλλευση των εξελίξεων στην περιοχή. Η Κ. Αστον εξέφρασε την υποστήριξη της ΕΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι καιρός οι «27» να εξετάσουν πιθανές κυρώσεις εναντίον της Λιβύης, όπως πάγωμα λογαριασμών και ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού, προκειμένου να ασκηθεί «όσο το δυνατό μεγαλύτερη πίεση», πάντα με τη δικαιολογία της προσπάθειας να σταματήσει η βία, προσθέτοντας ότι κανείς δεν έχει μιλήσει «ως τώρα για στρατιωτική δράση εναντίον της Λιβύης».
Η Ρωσία από την πλευρά της καταδικάζει τις λιβυκές αρχές για τη χρήση βίας κατά των πολιτών και εκφράζει τις ανησυχίες της για τις εξελίξεις που διαδραματίζονται στη χώρα. Ωστόσο, όπως δηλώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δε βλέπουν θετικά πιθανή ΝΑΤΟική επέμβαση. Η Ρωσία είναι φανερό ότι κατ' αρχήν θέλει να εξασφαλίσει τα συμφέροντα των δικών της μονοπωλιακών ομίλων ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και βεβαίως να πάρει από καλύτερη θέση μέρος στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό που θα φουντώσει στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής και ευρύτερα.






ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Αντιδράσεις ενάντια στη «μεταβατική κυβέρνηση»
ΚΑΪΡΟ.-- Εορταστική ήταν και χθες η ατμόσφαιρα στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, όπου χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν τη συμπλήρωση δύο εβδομάδων από την αποχώρηση Μουμπάρακ από την εξουσία, αλλά και για να «υπενθυμίσουν», όπως έλεγαν πολλοί διαδηλωτές, στην ηγεσία του στρατού που έχει αναλάβει τα ηνία της χώρας, ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχει προχωρήσει στις αλλαγές που οι διαδηλωτές επιθυμούν. Με πανό και συνθήματα, οι συγκεντρωμένοι, που προέρχονταν από ποικίλες πολιτικές οργανώσεις, ζήτησαν βαθιές πολιτικές, συνταγματικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, επιμένοντας ότι ούτε η κυβέρνηση, που ορκίστηκε πριν από δύο ημέρες, ικανοποιεί τα αιτήματά τους, καθώς στα βασικά πόστα (υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών, Οικονομικών) παραμένουν άνθρωποι που υπήρξαν συνεργάτες του Μουμπάρακ και είχαν διοριστεί από τον ίδιο. Στο επίκεντρο των αντιδράσεων εκτός από την απομάκρυνση των ανθρώπων του καθεστώτος Μουμπάρακ, βρίσκονται τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα, η ανεργία, η φτώχεια, η έλλειψη υποδομών.
Λίγες ώρες νωρίτερα, αργά το βράδυ της Πέμπτης, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, που διοικεί τη χώρα στη «μεταβατική», όπως λέει, αυτή περίοδο, προχώρησε σε μια νέα τηλεοπτική ανακοίνωση, κατά την οποία επανέλαβε τις δεσμεύσεις του ότι «θα υλοποιήσει όλα όσα υποσχέθηκε στον αιγυπτιακό λαό» και ότι «δεν προτίθεται να παραμείνει στην εξουσία». Παράλληλα, κάλεσε τους Αιγυπτίους «να είναι σε εγρήγορση γιατί υπάρχουν και δυνάμεις που θα επιθυμούσαν να υπάρξει πισωγύρισμα στις εξελίξεις στη χώρα και θα προσπαθήσουν να επιτύχουν μια νέα αναταραχή». Για τους ισχυρισμούς αυτούς δε δόθηκε καμία περαιτέρω εξήγηση ή στοιχείο.







ΙΡΑΚ
«Μέρα οργής» ενάντια στη φτώχεια και την ανεργία
ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Χιλιάδες Ιρακινοί διαδήλωσαν, χθες, για να εκφράσουν την οργή τους για την παντελή εγκατάλειψη, τη φτώχεια και την ακρίβεια σε μια χώρα υπό την κατοχική μπότα. Ισχυρές δωσιλογικές δυνάμεις του στρατού αντιμετώπισαν τους διαδηλωτές και ένας πρώτος απολογισμός αναφέρει έξι νεκρούς και περισσότερους από 75 τραυματίες, καθώς σε Μοσούλη και Χαουίζα, οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν το εξαγριωμένο πλήθος των διαδηλωτών.
Στη Βαγδάτη, επικράτησε ένταση, αλλά, μέχρι αργά το απόγευμα, δεν είχαν αναφερθεί ανθρώπινες απώλειες. Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τους στρατιώτες που είχαν αποκλείσει με οδοφράγματα και στρατιωτικά οχήματα όλους τους δρόμους που οδηγούν στην πλατεία Ταχρίρ (απελευθέρωση) της πόλης. Ο στρατός είχε επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας σε ολόκληρη την πρωτεύουσα σε μια προσπάθεια να ελέγξει την κατάσταση. Τραυματίες αναφέρθηκαν και στις διαδηλώσεις στη Νασιρίγια και στο Σουλεϊμάν Πακ, αλλά και στη Φαλούτζα, ενώ ήρεμα φαίνεται ότι κύλησαν οι διαδηλώσεις σε Βασόρα, Κχαλιντίγια, Κιρκούκ.
Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τις ανύπαρκτες υποδομές, την ανεργία, τη φτώχεια και την εκτεταμένη διαφθορά. Τα κεντρικά τους συνθήματα ήταν «θέλουμε ρεύμα, νερό, δρόμους, δουλειά και φαγητό», ενώ δεν έλειψαν και οι προσωπικές επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού Μάλικι με χαρακτηρισμούς όπως «ψεύτης και απατεώνας». Την Πέμπτη το βράδυ, ο πρωθυπουργός είχε καλέσει, με τηλεοπτικό του μήνυμα, τους Ιρακινούς να μην συμμετάσχουν στις προγραμματισμένες για χθες διαδηλώσεις, επικαλούμενος λόγους «ασφάλειας» και υποστηρίζοντας ότι πίσω από την οργάνωσή τους κρύβονται «η αλ Κάιντα και υποστηρικτές του Σαντάμ Χουσεΐν».





ΤΥΝΗΣΙΑ
Ογκώδης διαδήλωση στην Τύνιδα
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδήλωση από την ημέρα εκδίωξης του Μπεν Αλι
ΤΥΝΙΔΑ.-- Δεκάδες χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν, χτες, στο κέντρο της τυνησιακής πρωτεύουσας μπροστά στο πρωθυπουργικό μέγαρο, ζητώντας την άμεση διάλυση της «μεταβατικής» κυβέρνησης υπό τον Μουχαμάντ Γκανούσι. Οι διαδηλωτές, που σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ξεπερνούσαν τις 100.000, κατηγορούν τη «μεταβατική» κυβέρνηση ότι ουσιαστικά αποτελείται, σε μεγάλο βαθμό, από ανθρώπους του καθεστώτος Μπεν Αλι και ότι επιδιώκει, μέσα από ελιγμούς, τη συνέχιση της πολιτικής του και τη διασφάλιση των συμφερόντων τους. Κατά δημοσιογραφικές πηγές, πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδήλωση από την ημέρα εκδίωξης του Μπεν Αλι από τη χώρα, στις 14 Ιανουαρίου.
Ενα μεγάλο τμήμα των διαδηλωτών υπογράμμιζε ότι θα προχωρήσει σε καθιστική διαμαρτυρία μέχρις ότου διαλυθεί η κυβέρνηση και απομακρυνθεί ο «μεταβατικός» πρωθυπουργός Γκανούσι, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της οργής του κόσμου καθώς αποτελούσε έναν από τους στενότερους συνεργάτες του Μπεν Αλι και ήταν στη θέση του πρωθυπουργού από το 1999. Μέχρι αργά το απόγευμα, τα πνεύματα ήταν ήρεμα ενώ δεν είχε γίνει καμία δήλωση από την πλευρά της «μεταβατικής» κυβέρνησης. Στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις απλώς επιτηρούσαν το χώρο, ενώ ελικόπτερα πέταγαν πάνω από τους διαδηλωτές. Καταγράφηκαν μόνο ορισμένες λιποθυμίες λόγω της πυκνότητας του πλήθους.





ΑΛΓΕΡΙΑ
Αρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης
ΑΛΓΕΡΙ.-- Απόφαση άρσης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που ισχύει στη χώρα τα τελευταία 19 χρόνια, έλαβε, την Τετάρτη, η αλγερινή κυβέρνηση. Η απόφαση τέθηκε σε εφαρμογή τα ξημερώματα χθες, όταν δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης. Η κίνηση έγινε δεκτή με ικανοποίηση από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανεξάρτητα συνδικάτα και μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης που συνεργάζονται, τις τελευταίες εβδομάδες, στην προσπάθειά τους να διοργανώσουν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Εντούτοις, επεσήμαιναν ότι το ζήτημα είναι πώς θα εφαρμοστεί αυτή η απόφαση (αφού η κυβέρνηση είχε καταστήσει σαφές ότι δε θα ισχύει για την πρωτεύουσα), με δεδομένο τον, πάντα, ενισχυμένο ρόλο του στρατού και τη δυνατότητά του να παρεμβαίνει στα πολιτικά πράγματα της χώρας.
Επίσης, οι διαδηλωτές θέτουν και σειρά άλλων αιτημάτων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχειας. Η κυβέρνηση Μπουτεφλίκα ανακοίνωσε, ήδη, επιπλέον βοήθεια 1,38 δισ. δολάρια προς τις κρατικές τράπεζες για να χορηγήσουν χαμηλότοκα δάνεια στις επιχειρήσεις, υιοθέτησε νέα κίνητρα για τις επιχειρήσεις για να προχωρήσουν σε προσλήψεις, και αποφάσισε σειρά μέτρων ενίσχυσης της γεωργίας, που είναι και ένας από τους σημαντικότερους παραγωγικούς κλάδους, ενώ εξαρχής προχώρησε σε μείωση των τιμών των βασικών τροφίμων και αύξηση των σχετικών επιδομάτων. Παρ' όλα αυτά, όλοι περιμένουν επιπλέον εξαγγελίες για την ανεργία.





ΙΟΡΔΑΝΙΑ
Νέα μεγάλη συγκέντρωση
ΑΜΜΑΝ.-- Η μεγαλύτερη διαδήλωση από την έναρξη των κινητοποιήσεων στη χώρα πραγματοποιήθηκε, χτες, στην Ιορδανία, με κύριο αίτημα την επιτάχυνση της υιοθέτησης συνταγματικών αλλαγών τέτοιων που θα διασφαλίζουν περισσότερες εξουσίες στο εκλεγμένο κοινοβούλιο και θα προβλέπουν την ελεύθερη πολιτική δράση και την ανάδειξη εκλεγμένης κυβέρνησης. Η διαδήλωση, που κύλησε ήρεμα στο κέντρο της πρωτεύουσας υπό το βλέμμα ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, οργανώθηκε από το «Μέτωπο Ισλαμικής Δράσης», τον πολιτικό βραχίονα των «Αδελφών Μουσουλμάνων», και από άλλες 19 πολιτικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις με στόχο, όπως υποστήριξαν, να ασκηθούν πιέσεις προς το βασιλιά, ο οποίος έχει ήδη προχωρήσει στη σύσταση νέας κυβέρνησης και στην αύξηση των παροχών προς το λαό. Την ίδια ώρα, αντιδιαδήλωση πραγματοποίησαν και υποστηρικτές της βασιλικής οικογένειας των Χασεμιτών, κυρίως φύλαρχοι, χωρίς, όμως, να προκληθούν επεισόδια μεταξύ των δύο ομάδων.





ΥΕΜΕΝΗ
Συγκεντρώσεις αντιτιθέμενων παρατάξεων
ΣΑΝΑ'Α.-- Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, υπέρ και κατά του καθεστώτος του Αλί Αμπντουλλάχ Σάλεχ, κατέκλυσαν, χτες, τους δρόμους της πρωτεύουσας της Υεμένης, η οποία για ένατη συνεχόμενη μέρα συγκλονίζεται από μεγάλες διαδηλώσεις. Οι δύο ομάδες διαδηλωτών δεν προσέγγισαν η μία την άλλη καθώς ισχυρότατες δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού είχαν αναπτυχθεί ανάμεσά τους, καθώς ο ίδιος ο Σάλεχ, μια μέρα νωρίτερα, είχε ανακοινώσει ότι ζητά από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας «να διασφαλίσουν με κάθε τρόπο το δικαίωμα όλων των πολιτών να διαδηλώσουν και να απομακρύνουν κάθε στοιχείο που θα μπορούσε να προκαλέσει τρομοκρατικό πλήγμα».
Διαδηλώσεις, κατά βάση αντικαθεστωτικές, έγιναν και στο Τάιζ, αλλά και στη βόρεια Υεμένη στην επαρχία Σάαντα, όπου κυριαρχούν οι σιίτες ένοπλοι Χούθι, με τους οποίους υπογράφτηκε εκεχειρία μόλις πριν μερικούς μήνες. Οι τελευταίες πληροφορίες, ανέφεραν ότι οι διαδηλώσεις ήταν από τις μεγαλύτερες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα με αίτημα την απομάκρυνση του Σάλεχ από την εξουσία (μετά από 32 χρόνια) αλλά τα πνεύματα ήταν ήρεμα, με εξαίρεση το Αντεν, όπου σημειώνονταν, για πολλοστή φορά, επεισόδια και μέχρι το απόγευμα είχαν αναφερθεί τουλάχιστον 10 τραυματίες. Στο Αντεν, στο νότο, όπου κυρίαρχο είναι το αποσχιστικό κίνημα έχουν σημειωθεί τα αιματηρότερα επεισόδια και έχουν χάσει τη ζωή τους οι περισσότεροι από τους 17 νεκρούς των ημερών αυτών.
Ο Σάλεχ φέρεται, σύμφωνα με τα επίσημα ΜΜΕ, να επιφόρτησε τον πρωθυπουργό Αλί Μουχαμάντ Μεγκαουάρ, να οργανώσει διάλογο με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης και των διαδηλωτών, προκειμένου να εξεταστούν τα αιτήματά τους. Η κίνηση χαρακτηρίστηκε θετική, αλλά όχι αρκετή από τους διαδηλωτές. Υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία της Υεμένης είναι κομβικός σύμμαχος του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, που την τροφοδοτεί με εκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής βοήθειας, με πρόσχημα την καταπολέμηση της «αλ Κάιντα» της αραβικής χερσονήσου, που έχει βρει καταφύγιο στις ορεινές δύσβατες περιοχές της χώρας, αξιοποιώντας τις ισλαμιστικές αντιλήψεις στις οποίες στηρίχτηκε ο ίδιος ο Σάλεχ.




NOYAΞΟΤ.-- Δεκάδες Μαυριτανοί φοιτητές πραγματοποίησαν χτες καθιστική διαμαρτυρία σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας Νουαξότ, απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου και τη θέσπιση πολιτικών μεταρρυθμίσεων. Αποχώρησαν αφού φώναξαν αντικυβερνητικά συνθήματα και έκαψαν φωτογραφίες του Λίβυου προέδρου Μουαμάρ Καντάφι.






ΗΠΑ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις
MANTΙΣΟΝ.-- Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στην πολιτεία του Γουισκόνσιν, ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο που προβλέπει περικοπές στο δημόσιο τομέα και κυρίως την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε χτες από τη Βουλή της πολιτείας. Το ζήτημα της έγκρισής του αποκαλύπτει την υποκρισία των Δημοκρατικών καθώς οι Δημοκρατικοί επέστρεψαν και επέτρεψαν τη διεξαγωγή της συζήτησης για το νόμο μετά από υποτιθέμενες διαβεβαιώσεις περί «συμβιβασμών» και δήθεν «ξαφνιάστηκαν» όταν οι Ρεπουμπλικανοί διέκοψαν «αιφνιδιαστικά» τη συζήτηση και προχώρησαν στην ψηφοφορία... κατά την οποία φυσικά εγκρίθηκε το νομοσχέδιο δεδομένου ότι Ρεπουμπλικανοί διαθέτουν την πλειοψηφία. Απομένει η διεξαγωγή ανάλογης διαδικασίας και στη Γερουσία της Πολιτείας. Ο κανονισμός της Γερουσίας στην πολιτεία απαιτεί την ύπαρξη 20 μελών για να υπάρχει απαρτία ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι είναι 19 και χρειάζεται να βρεθεί έστω και ένας από τους 14 Δημοκρατικούς. Ολοι όμως εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα κρύβονται πιθανότατα στο γειτονικό Ιλινόι και δηλώνουν ότι δε θα επιστρέψουν αν δε δείξει ο κυβερνήτης πραγματικά σημάδια συμβιβασμού. Ο ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Σκοτ Γουόκερ απάντησε ότι εάν δεν επιστρέψουν θα προχωρήσει άμεσα σε απολύσεις 12.000 εργαζομένων.
Εντούτοις, καμία ουσία δεν έχουν οι ελιγμοί και τα παζάρια των δύο κομμάτων, αφού επί της ουσίας έχουν την ίδια πολιτική. Πάντως οι διαδηλωτές παραμένουν εντός του τοπικού Καπιτωλίου, στην πρωτεύουσα Μάντισον, που βρίσκεται επί της ουσίας υπό κατάληψη για δεύτερη συνεχόμενη βδομάδα, ενώ καθημερινά πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις από χιλιάδες μαθητές και εργαζόμενους στο δημόσιο, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Επίσης σε κατάληψη βρίσκονται και τα κεντρικά γραφεία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος από μέλη οργανώσεων ατόμων με ειδικές ανάγκες. Παράλληλα η South Central Federation of Labor of Wisconsin, που εκπροσωπεί 97 σωματεία και 45.000 εργαζόμενους, καλεί όλους τους εργαζόμενους, είτε ανήκουν σε σωματεία είτε όχι, σε γενική απεργία διαρκείας σε περίπτωση που το νομοσχέδιο εγκριθεί. Την ίδια στιγμή διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Οχάιο, στην Ιντιάνα, το Νιου Τζέρσεϊ, τη Μοντάνα και άλλες πολιτείες όπου οι κυβερνήτες προωθούν αναλόγου περιεχομένου αντεργατικές νομοθεσίες.





ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Ανάφλεξη εμφύλιων συγκρούσεων
AMΠΙΤΖΑΝ.-- Στις ατραπούς της εμφύλιας σύρραξης φαίνεται πως μπαίνει ορμητικά πλέον η δυτικοαφρικανική Ακτή Ελεφαντοστού, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις του απερχόμενου προέδρου Λοράν Γκμπάγκμπο και του θεωρούμενου νικητή των τελευταίων εκλογών Αλασάν Ουατάρα μάχονται σώμα με σώμα όχι μόνον σε προάστια της οικονομικής πρωτεύουσας Αμπιτζάν, αλλά και σε περιοχές ανάμεσα σε βορρά και νότο κατά παράβαση της εξαετούς συμφωνίας εκεχειρίας.
Χτες, ένοπλοι της οργάνωσης «Αόρατοι κομάντος», που έχουν συμπαραταχθεί στο πλευρό του Αλασάν Ουατάρα, επιτέθηκαν και κατέλαβαν τη μεθοριακή (κοντά στη Λιβερία) πόλη Ζουάν Χουνιέν, κατευθυνόμενοι πλέον προς την παρακείμενη πόλη Μπιν-Χουίν. Οι «Αόρατοι Κομάντος» υποστήριξαν μάλιστα πως στις αρχές της βδομάδας συγκρούστηκαν με αστυνομικούς - υποστηρικτές του προέδρου Γκμπάγκμπο, σκοτώνοντας 27 από αυτούς.






ΚΙΝΑ
Χιλιάδες οι νεκροί στα ορυχεία
ΠΕΚΙΝΟ.-- Τραγική παραμένει η κατάσταση στα ορυχεία της Κίνας, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης περί ισχυροποίησης των κανόνων ασφαλείας. Οι νεκροί εργαζόμενοι σε κινεζικά ορυχεία νόμιμα και μη έφτασαν το 2010 τους 2.433, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία του κράτους. Οι αρχές της Κίνας αποκαλύπτουν ότι έξι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους καθημερινά στα ορυχεία, τα οποία δεν τηρούν ούτε τους ελάχιστους κανόνες ασφαλείας σε μια χώρα που η καπιταλιστική ανάπτυξη έχει γνωρίσει «τρελούς» ρυθμούς, παροτι το καθεστως πουλαει ψεματα στους ηλιθιους οτι ειναι σοσιαλιστικο, σε όφελος βεβαίως των καπιταλιστών, που πολλές φορές οι εργαζόμενοι πληρώνουν με τη ζωή τους.
Κατά καιρούς, δε, έχουν γίνει και καταγγελίες εργαζομένων για περιπτώσεις ιδιωτικών παράνομων ορυχείων, όπου οι εργοδότες εξαγοράζουν τη σιωπή των συγγενών, ώστε οι θάνατοι να μην αποδίδονται σε ατυχήματα.





ΡΩΣΙΑ
Καπιταλιστική ... λύση για τους αστέγους
Δήμαρχος πρότεινε την ... εκτέλεσή τους
Το αυξανόμενο πρόβλημα των αστέγων θα μπορούσε να λυθεί άμεσα, αν οι αρχές μπορούσαν να τους κυνηγήσουν και να τους εκτελέσουν... Αυτό υποστήριξε απροκάλυπτα ο Ανατόλι Μιχάλεφ, δήμαρχος της Τσιτά, μιας ρωσικής πόλης με 300.000 κατοίκους στη νοτιοανατολική Σιβηρία, όπου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι άστεγοι ανέρχονται στους 3.000, ενώ το μοναδικό κέντρο υποδοχής της πόλης διαθέτει μόλις 120 θέσεις. Λίγο αργότερα, ωστόσο, μετά από αντιδράσεις, ισχυρίστηκε πως επρόκειτο για «αστείο».
Ο συγκεκριμένος δήμαρχος, που είναι στέλεχος του κόμματος «Ενωμένη Ρωσία» του πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν, πρόσθεσε πως αυτοί οι άνθρωποι, «οι οποίοι διάγουν έναν ακοινώνητο βίο και δεν πληρώνουν ούτε ένα ρούβλι για την ανάπτυξη του κράτους, χρησιμοποιούν συχνά τα ίδια κοινωνικά αγαθά με τους άλλους κατοίκους. Τα νοσοκομεία γεμίζουν με αστέγους και η νοσηλεία τους κοστίζει πανάκριβα». Λες και είναι επιλογή των αστέγων να είναι χωρίς δουλειά και στέγη, ιδιαίτερα σε μια πόλη όπου η θερμοκρασία το χειμώνα πέφτει συχνά στους -30 βαθμούς Κελσίου...
Η σημερινή καπιταλιστική Ρωσία της ...ελευθερίας και της δημοκρατίας, της αγοράς και του κέρδους, δείχνει καθημερινά το πραγματικό της πρόσωπο με τους πετσοκομμένους μισθούς, την αυξανόμενη ανεργία, τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων, που έχουν άμεσο αντίχτυπο στην αύξηση της στρατιάς των αστέγων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, στη Ρωσία εκτιμάται πως ο αριθμός των αστέγων ανέρχεται στις 150.000 - 350.000, ωστόσο, όπως δημοσίευσε χτες η εφημερίδα «Βέντομοστι» ο πραγματικός αριθμός ανέρχεται μεταξύ 1,5 και 4,2 εκατομμυρίων επί συνολικού πληθυσμού 141,2 εκατομμυρίων κατοίκων...