Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Παρασκευη 11 Μαρτιου 2011 _______23.00

«Σκιές» στη σουηδική έρευνα για τον Τζούλιαν Ασάνζ
από σουηδος 9:04μμ, Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011
φεμινισμος και εξουσια
Οταν η εξουσια εκμεταλευεται το φεμινισμο...
«Σκιές» στη σουηδική έρευνα για τον Τζούλιαν Ασάνζ
Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση για τον ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, καθώς σύμφωνα με την σουηδική εφημερίδα Expressen, μία Σουηδή αστυνομικός, που συμμετέχει στην έρευνα για τον Τζούλιαν Ασάνζ, γνωρίζει μία από τις ενάγουσες. Ο Ασάνζ κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση και βιασμό κατά δυο γυναικών στη Σουηδία τον περασμένο Αύγουστο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας η αστυνομικός, υπεύθυνη για τις ανακρίσεις γνωρίζει τη μία από τις δύο καταγγέλλουσες. Η Σουηδός αστυνομικός φέρεται να έκανε το μήνα Αύγουστο πολλά δυσμενή σχόλια για τον Ασάνζ μέσω του λογαριασμού της στο κοινωνικό δίκτυο Facebook.
"Αν είναι αληθές, αυτό είναι εξαιρετικά αφύσικο", δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ο Σουηδός δικηγόρος του Τζούλιαν Ασάνζ, Μπγιόρν Χάρτιγκ.
"Αν αποδειχθεί ότι η πρώτη ανάκριση δεν πραγματοποιήθηκε κατά τρόπο αντικειμενικό, τότε πραγματικά δεν υπάρχει καμία βάση για να αρχίσει μια έρευνα, και ίσως και όλη η ανάκριση θα πρέπει να επαναληφθεί", τόνισε.
Η Σουηδία εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Ασάνζ, ενώ προσφάτως βρετανικό δικαστήριο έκρινε υπέρ του αιτήματος έκδοσης του στη Σουηδία, εντούτοις ο Ασάνζ άσκησε έφεση κατά της απόφασης στις 3 Μαρτίου.
Σύμφωνα με την Expressen, η συγκεκριμένη αστυνομικός και η μία ενάγουσα γνωρίζονται μέσω του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, του οποίου είναι και οι δυο μέλη.
Να τονισω εδω οτι η κατηγορος ειναι μια από τις πιο γνωστες φεμινιστριες της Σουηδιας.






ΜΑΡΟΚΟ
Ελιγμοί κατευνασμού από το βασιλιά
ΡΑΜΠΑΤ.-- «Συνταγματικές αλλαγές» ανακοίνωσε, χτες, ο βασιλιάς του Μαρόκου, προκαλώντας, σε μεγάλο βαθμό, ικανοποίηση σε αντιπολίτευση, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και σε μεγάλη μερίδα των διαδηλωτών που πραγματοποίησαν μαζικές κινητοποιήσεις, στις 20 Φλεβάρη, ζητώντας περισσότερα δικαιώματα και ελευθερίες. Ισως, το σημαντικότερο σημείο των ανακοινώσεων του Μουχάμαντ του 6ου - το οποίο χαρακτηρίστηκε από αναλυτές ως «το κέντρο βάρους της βασιλικής προπαγάνδας που έχει ως στόχο τον κατευνασμό της λαϊκής δυσαρέσκειας» - είναι ο σημαντικός περιορισμός των αρμοδιοτήτων του ιδίου, ένας ελιγμός που, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, φαίνεται να «πιάνει τόπο».
Εκτός αυτού, προανήγγειλε την εκπόνηση νέου εκλογικού νόμου, με βάση τον οποίο θα στελεχώνεται το κοινοβούλιο, καθώς και την ανάδειξη πρωθυπουργού και κυβέρνησης από εκλογές και όχι διά μέσου βασιλικού διορισμού, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Ανακοίνωσε ότι η εκλεγμένη κυβέρνηση θα έχει την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας σε όλα τα επίπεδα, περιγράφοντας, χωρίς όμως να το αναφέρει ρητώς, μια βασιλεία περισσότερο συνταγματικού τύπου παρά κάτι άλλο.
Επίσης, δεσμεύτηκε για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα κατοχυρώνουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης από το θρόνο και την προστασία κάθε είδους πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων. Τάχθηκε, δε, υπέρ της σύστασης επιτροπής, αποτελούμενης από συνταγματολόγους, όπου θα εκπροσωπούνται τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα συνδικάτα (που σε μεγάλο βαθμό βέβαια όλα αυτά είναι όσα κρίνονται νόμιμα από τη βασιλεία) και από εκπροσώπους των διαφόρων άλλων οργανώσεων που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, η οποία θα εκπονήσει τις συνταγματικές αλλαγές.
«Αιφνιδιαστικά ικανοποιημένη», δήλωσε η ισλαμική αντιπολίτευση και το κόμμα της, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, υποστηρίζοντας ότι ο βασιλιάς «φάνηκε πραγματικά να άκουσε τους διαδηλωτές της 20ής Φεβρουαρίου». Συγκρατημένα «ικανοποιημένοι» εμφανίστηκαν εκπρόσωποι και άλλων οργανώσεων.





ΙΤΑΛΙΑ
Γενική απεργία σήμερα από τα Συνδικάτα Βάσης
ΡΩΜΗ.-- Γενική απεργία έχουν κηρύξει για σήμερα, Παρασκευή, τα Συνδικάτα Βάσης της Ιταλίας (Unione Sindacale di Base - USB), Slai Cobas, CIB Unicobas, SNATER - ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Ιταλίας.
Με ανακοίνωσή τους καλούν όλες τις συνδικαλιστικές ενώσεις, τα δραστήρια κινήματα στους τομείς της κοινωνικής ζωής, της εκπαίδευσης, της στέγασης, των μεταναστών, αλλά και τους άνεργους, τους απολυμένους, τους φοιτητές, τους συνταξιούχους και όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να συμμετάσχουν με δυναμικό τρόπο στη σημερινή απεργία, όπου θα πραγματοποιηθεί και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Ρώμη.
Η απεργία αυτή έρχεται ανάμεσα στα άλλα με αίτημα την υπεράσπιση της εργασίας και των εθνικών συλλογικών συμβάσεων, την προστασία των μισθών και των συντάξεων, ενάντια στην προσπάθεια επέκτασης του «μοντέλου Μαρκιόνι» - που με τις πλάτες των ηγεσιών των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών οργανώσεων διεξήχθη «δημοψήφισμα» που ενέκρινε την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στη βιομηχανική μονάδα της «Fiat» στο Μιραφιόρι -, για την υπεράσπιση της εκπαίδευσης, του δικαιώματος στη γνώση, για τη γενική νομιμοποίηση όλων των μεταναστών.
Τα Συνδικάτα Βάσης της Ιταλίας υπογραμμίζουν πως τάσσονται ενάντια στη νέα κοινωνική συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση, το Σύνδεσμο Βιομηχάνων «Confindustria», τη Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων Ιταλίας (CISL), την Εργατική Ενωση Ιταλίας (UIL) και τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ιταλίας (CGIL), που με το πρόσχημα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων χειροτερεύουν τις συνθήκες διαβίωσης και τους μισθούς των εργαζομένων.






ΥΕΜΕΝΗ
Ελιγμοι από τον Σάλεχ
ΣΑΝΑ'Α.-- Με μια ομιλία του ενώπιον, όπως τουλάχιστον έδειχναν οι εικόνες, μεγάλου πλήθους υποστηρικτών του εντός της πρωτεύουσας, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση διακόπτοντας την κανονική ροή του προγράμματος, ο Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ ανακοίνωσε «συνταγματικές αλλαγές» μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι ανακοινώσεις βαίνουν στην κατεύθυνση των αιτημάτων των διαδηλώσεων, που συγκλονίζουν εδώ και περισσότερο από ένα μήνα τη χώρα και έχουν, ήδη, στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 30 ανθρώπους.
Ο Σάλεχ προανήγγειλε τροποποιήσεις με τις οποίες η χώρα θα οδεύσει προς την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Μίλησε για πλήρη διαχωρισμό της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας, δίνοντας, ουσιαστικά, τέλος σε μια εξαιρετικά μακρά περίοδο που ο ίδιος, ως Πρόεδρος, κυβερνούσε μόνο με διατάγματα. Δεσμεύτηκε ότι μέσα από τις αλλαγές αυτές, στις οποίες θα συμπεριληφθεί και αλλαγή του εκλογικού νόμου, το Κοινοβούλιο θα νομοθετεί και η κυβέρνηση θα ασκεί την εκτελεστική εξουσία υπό την επίβλεψη του Προέδρου. Κάλεσε, μάλιστα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης (της νομιμης που επιτρέπεται να λειτουργεί υπό το καθεστώς Σάλεχ), να συνεργαστούν μαζί του στο πλαίσιο μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, προκειμένου να εκπονηθούν οι αλλαγές αυτές και να τεθούν στη γνώμη του υεμενικού λαού διά μέσου δημοψηφίσματος μέχρι τα τέλη του χρόνου.
Λίγο μετά τις ανακοινώσεις Σάλεχ, εκπρόσωπος οργανώσεων που συμμετέχουν σε αυτές δήλωνε ότι, «τελικά, οι υποχωρήσεις του Σάλεχ ήρθαν πολύ αργά. Αν γίνονταν εξαρχής οι προτάσεις αυτές, τότε ίσως γίνονταν δεκτές. Τώρα, έχει κυλήσει πολύ αίμα και η οργή έχει οξυνθεί». Για σήμερα, προγραμματίζονται νέες μεγάλες διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Υεμένης, και πλέον το αίτημα της πλειοψηφίας είναι η άμεση αποχώρηση Σάλεχ από την εξουσία.




ΗΠΑ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις
ΜΑΝΤΙΣΟΝ.-- Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι παρέμεναν χτες το πρωί συγκεντρωμένοι έξω από το Κοινοβούλιο του Γουισκόνσιν εν αναμονή της έκτακτης συνεδρίασής του για την έγκριση των επίμαχων ρυθμίσεων σχετικά με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Νωρίτερα, το βράδυ της Τετάρτης, χιλιάδες διαδηλωτές πέρασαν τη νύχτα μέσα και έξω από το Καπιτώλιο μόλις έμαθαν πως η Γερουσία - χρησιμοποιώντας διάφορες νομοθετικές μανούβρες - υπερψήφισε το επίμαχο νομοσχέδιο, απουσία των 14 Δημοκρατικών γερουσιαστών, που έχουν καταφύγει στο γειτονικό Ιλινόις εδώ και μέρες, ώστε να μην υπάρξει απαρτία για συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου στη Γερουσία. Εξαιρώντας τα ζητήματα του προϋπολογισμού και τις περικοπές από το νομοσχέδιο, οι 18 Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές τάχθηκαν, όπως αναμενόταν, υπέρ του νομοσχεδίου, ενώ μόλις ένας το καταψήφισε. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες το πρωί ο κυβερνήτης της πολιτείας, Σκοτ Γουόκερ, υποστήριξε πως θα επικυρώσει το νόμο «το συντομότερα δυνατό».
Υπενθυμίζεται πως εδώ και τρεις βδομάδες δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν πραγματοποιήσει πρωτοφανείς διαδηλώσεις στο Γουισκόνσιν ενάντια στις περικοπές και τις αντεργατικές νομοθετικές ρυθμίσεις που καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και επιβάλλουν από τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα να συνεισφέρουν ακόμα περισσότερο στις συντάξεις και την υγειονομική περίθαλψη, με αποτέλεσμα μια μείωση του μισθού κατά 20%.






ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ο Μπαραντάι «αυτοπροωθείται»
KAΪΡΟ._ «Επιφανειακές» χαρακτήρισε τις τροποποιήσεις στα επτά συνταγματικά άρθρα, τις οποίες θα κληθούν να εγκρίνουν ή όχι με δημοψήφισμα, στις 19 Μαρτίου, οι Αιγύπτιοι, ο Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ συμπληρώνοντας ότι τα πρόσφατα αυξημένα περιστατικά με επιθέσεις «ομάδων αγνώστων ενόπλων» κατά διαδηλωτών καθώς και η «ύποπτη» θρησκευτική ένταση αποδεικνύουν ότι «το ζήτημα της ασφάλειας παραμένει ανοιχτό και εξαιρετικά κρίσιμο». Ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας δήλωσε ότι ο ίδιος θα καταψηφίσει τις αλλαγές στο δημοψήφισμα στις 19 Μάρτη και ανακοίνωσε ότι θα θέσει υποψηφιότητα για Πρόεδρος «υπό τον όρο ότι θα έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες προϋποθέσεις, δηλαδή οι συνταγματικές αλλαγές». Ο Μπαραντάι εχει εμφανιστεί ότι έχει ταυτόσημες θέσεις με τους διαδηλωτές που εξώθησαν τον Χόσνι Μουμπάρακ εκτός εξουσίας.
Οι «αλλαγές» που προωθούνται έχουν χαρακτήρα αστικοδημοκρατικών αλλαγών που δεν θίγουν το εκμεταλλευτικό σύστημα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν αλλάζουν σε τίποτε τους όρους για τη σύσταση ενός πολιτικού κόμματος και κάνουν κάποιες τροποποιήσεις στις αρμοδιότητες του προέδρου.
Η θέση του Μπαραντάι είναι ότι πρέπει να εκπονηθεί ένα νέο Σύνταγμα και με βάση αυτό να γίνουν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, υιοθετώντας τη θέση που έχει διατυπωθεί και από άλλες δυνάμεις, για παροχή περισσότερου χρόνου για διεξαγωγή των εκλογών. Ο Μπαραντάι υποστήριξε ότι δεν αρκούν οι προβλεπόμενοι, από το Ανώτερο Στρατιωτικό Συμβούλιο, έξι μήνες και μάλιστα υπό το υπάρχον προβληματικό Σύνταγμα το οποίο ουσιαστικά θα διευκολύνει μόνο τα γνωστά κόμματα, που λειτουργούσαν και υπό Μουμπάρακ, και τους οργανωμένους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους».
Ταυτόχρονα ο Μπαραντει που θέλει να παίξει ρόλο στον αστικό εκσυγχρονισμό της Αιγύπτου, υποσχέθηκε ότι στην περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος προτεραιότητά του θα είναι «ένα νέο εκπαιδευτικό σύστημα», η διατήρηση της «ειρήνης» με το Ισραήλ αλλά και η αποκατάσταση των σχέσεων με το Ιράν. Επίσης χαρακτήρισε «γελοιότητα» την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις λόγω της εποικιστικής πολιτικής.
Στο Κάιρο αλλά και στην Τύνιδα θα μεταβεί την επόμενη βδομάδα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον με απώτερο στόχο, φυσικά, τη διασφάλιση των αμερικανικών συμφερόντων σε Αίγυπτο και Τυνησία, όπου ξεσηκώθηκαν σημαντικές λαϊκές δυνάμεις.





ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Στάση εργασίας στα τρένα
ΣΟΦΙΑ.-- Προειδοποιητική στάση εργασίας μίας ώρας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στο δημόσιο οργανισμό σιδηροδρόμων «BDJ» της Βουλγαρίας μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων των εκπροσώπων των εργατικών συνδικάτων με τη διοίκηση του οργανισμού και το υπουργείο Μεταφορών.
Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται ενάντια στο «πάγωμα» των μισθών τους έως το 2013, αλλά και στη μείωση κατά 30% του προσωπικού - κάτι που προβλέπεται από τη συμφωνία της κυβέρνησης με την Παγκόσμια Τράπεζα, από την οποία η Σόφια πήρε δάνειο 600 εκατομμυρίων δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό των βουλγαρικών σιδηροδρόμων. Επίσης απαιτούν τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και να δοθούν χρήματα για την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών. Οπως προειδοποίησε ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής ένωσης Πέταρ Μπούνεφ, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με τη διοίκηση, τότε από σήμερα Παρασκευή οι εργαζόμενοι θα αρχίσουν απεργία διαρκείας, κατά την οποία τα τρένα δεν θα εκτελούν δρομολόγια από τις 8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, απεργιακές κινητοποιήσεις ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δραστική αύξηση των τιμών των υγρών καυσίμων και ιδιαίτερα του πετρελαίου (η τιμή του οποίου ξεπέρασε το 1,25 ευρώ) προανήγγειλε η Εθνική Ενωση Μεταφορών.




ΤΥΝΙΔΑ.-- Σε δίκη, ως ένοχος για σειρά δολοφονιών πολιτικών κρατουμένων αλλά και διαδηλωτών, αποφασίστηκε χτες να παραπεμφθεί ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Τυνησίας, κατά την περίοδο Μπεν Αλι, ο Ραφίκ Μπελχάτζ Κάσεμ, ο οποίος, ήδη, κρατείται από τις αρχές της «μεταβατικής ηγεσίας». Η παραπομπή του συγκεκριμένου αποτελούσε, επίσης, πάγιο αίτημα των διαδηλωτών.
ΡΙΑΝΤ.-- Πυρ φέρονται ν' άνοιξαν κατά εκατοντάδων διαδηλωτών, πιθανότατα σιιτών, στην πόλη Κατίφ της Σαουδικής Αραβίας, στα ανατολικά της χώρας, οι δυνάμεις καταστολής μετά τη ρητή εντολή της βασιλικής οικογένειας περί «απαγόρευσης κάθε διαμαρτυρίας». Σύμφωνα με τις υπάρχουσες, μη διασταυρωμένες, πληροφορίες υπάρχει ένας τραυματίας και άγνωστος αριθμός συλληφθέντων. Η αντίδραση της αστυνομίας ήρθε ένα 24ωρο πριν από τη σημερινή κρίσιμη μέρα, καθώς υπάρχουν εκκλήσεις για διαδηλώσεις σε όλο τον αραβικό κόσμο μετά τις προσευχές της Παρασκευής.