Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Σαββατο 19 Μαρτιου 2011 ________21.30

Λιβύη: Μιά θαμμένη ομιλία του Καντάφι στον ΟΗΕ-πριν 1,5 χρόνο…
Από εφ. ο δρόμος ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ 11/3/2011
Γιατί Θάφτηκε από τα διεθνή ΜΜΕ, η οµιλία του Καντάφι , στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 23 Σεπτεμβρίου 2009 (αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύουμε πιο κάτω) ως πολύ αντιδυτική :
«Τα ΜΜΕ της αυτοκρατορίας προετοίμασαν
το έδαφος γιά δράση, Δεν θα υπάρξει
τίποτα περίεργο σε μια στρατιωτική
επέμβαση στη Λιβύη»
Φιvrέλ Kάσrρo
Το περιεχόμενο της ομιλίας του Μουαμάρ Καντάφι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στις 23 Σεπτεμβρίου 2009, εξηγεί και το μένος των Αμερικανών και Ευρωπαίων εναντίον του, παρ’ όλο που, τα τελευταία χρόνια, για να βγάλει τη χώρα από την απομόνωσή της, ο πρόεδρος της Λιβύης έκανε πολλά ανοίγματα τα οποία η Δύση αξιοποίησε πρόθυμα προκειμένου να αποκτήσει μεγαλύτερη πρόσβαση στα λιβυκά πετρέλαια, Τώρα, με πρόσχημα τον εκδημοκρατισμό, η Δύση προσπαθεί να απαλλαγεί από ένα κοσμικό καθεστώς που διατήρησε παρ’ όλους τους πολυετείς αποκλεισμούς και βομβαρδισμούς (επί Ρίγκαν) την ανεξαρτησία του, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την ετοιμότητά της για να προλάβει και να αποτρέψει την ανατροπή του πιο αντιδημοκρατικού και αυταρχικού σε όλη την περιοχή καθεστώτος της Σαουδικής Αραβίας.
Η ομιλία αυτή του Καντάφι (αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύουμε πιο κάτω) ως πολύ αντιδυτική θάφτηκε από τα διεθνή ΜΜΕ:
Στο όνομα του Θεού, σας χαιρετώ εκ μέρους της Αφρικανική ‘Ένωσης και προσεύχομαι για να είναι αυτή μια ιστορική συνάντηση στη ζωή του κόσμου

Έχουμε τη δέσμευση να υπερασπιζόμαστε την ακεραιότητα των εθνών με συλλογικό τρόπο, αλλά αυτό δεν εμπόδισε το ξέσπασμα 65 πολέμων με τον ΟΗΕ να μήν κάνει τίποτα για να τους εμποδίσει, συμπεριλαμβανομένων οκτώ μεγάλων πολέμων που κόστισαν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, που διαπράχτηκαν από ένα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας με δικαίωμα βέτο. Τα κράτη που νομίζαμε ότι θα αποκρούσουν την επίθεση και θα προστατεύουν τους λαούς, τελικά είναι αυτά που χρησιμοποίησαν επιθετική δύναμη ενόσω έχουν το προνόμιο του βέτο. Δεν υπάρχει καμία διάταξη στον καταστατικό χάρτη που να επιτρέπει στον ΟΗΕ να αναμειγνύεται στην εσωτερική κυριαρχία μιας άλλης χώρας. Με άλλα λόγια, το σύστημα διακυβέρνησης αποτελεί μια εσωτερική υπόθεση, κανένας άλλος δεν έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει και είναι ευθύνη κάθε κοινωνίας να έχει δικτατορικό, δημοκρατικό, σοσιαλιστικό, καπιταλιστικό, αντιδραστικό ή προοδευτικό σύστημα.
Κάποτε η Ρώμη ψήφισε να είναι δικτάτορας ο Ιούλιο; Καίσαρας και η Γερουσία τού έδωσε την εξουσία να είναι δικτάτορας γιατί’ πίστευαν ότι η δικτατορία ήταν χρήσιμη στη Ρώμη τότε. Ποιος θα μπορούσε να πει στη Ρώμη γιατί το έκανε αυτό;
Το στάτους κβο είναι τροµοκρατία
Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι απλώς ένα εκτελεστικό σώμα των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και θα πρέπει να αντιπροσωπεύει όλα τα έθνη. Το να έχει ένα έθνος βέτο και το άλλο όχι, ένα έθνος να έχει μόνιμη θέση και το άλλο όχι, αυτό πρέπει να εκλείψει τώρα. Εμείς δεν το αναγνωρίζουμε αυτό απολύτως και δεν υποκείμεθα σε καμία απόφαση που θα παρθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας με την παρούσα μορφή του. Τρομοκρατία δεν είναι μόνο η τρομοκρατία της Αλ Κάιντα. Το στάτους . κβο είναι τρομοκρατία.
Τα ισχυρά έθνη έχουν μεγάλα συμφέροντα στον κόσμο, και χρησιμοποιούν το βέτο, χρησιμοποιούν την ισχύ του ΟΗΕ γιά να προστατεύουν τα συμφέροντά τους τρομοκρατώντας τον Τρίτο Κόσμο. Από την καθιέρωσή του το Συμβούλιο Ασφαλείας, το 1945, και μέχρι τώρα, δεν παρείχε ασφάλεια σε μας, παρά μόνο τιμωρία και τρόμο. Θα δημιουργήσουμε τα δικά μας περιφερειακά όργανα. Το κίνημα των αδεσμεύτων, 120 κράτη, εξετάζει αυτό το εναλλακτικό σχέδιο. Ο ΟΗΕ δεν έχει καμία επίδραση στην ειρήνη στον κόσμο. Το Διεθνές Δικαστήριο εφαρμόζει αποφάσεις μόνο σε βάρος μικρών κρατών, αλλά όχι των ισχυρών. Η Επιτροπή Διεθνούς Ατομικής Ενέργειας ανήκει στον ΟΗΕ, αλλά οι μεγάλες χώρες δεν δίνουν λογαριασμό. Αυτή στρέφεται μόνο εναντίον μας.
Μίλησα με τον (τότε) επικεφαλής Ελ Μπαραντέι και τον ρώτησα αν ελέγχονται τα πυρηνικά οπλοστάσια των μεγάλων κρατών και μου απάντησε πως όχι. Όλοι οι ελεγκτικοί φορείς; του ΟΗΕ στρέφονται μόνο κατά των μικρών κρατών μελών του. Γιατί να μην είμαστε ισότιμα έθνη χωρίς πόλους; Χρειαζόμαστε κάποιον πατριάρχη; Η έδρα του ΟΗΕ υποτίθεται ότι πρέπει να μεταφερθεί σε κάποιο άλλο μέρος της γης. 50 χρόνια στο δυτικό ημισφαίριο είναι αρκετά. Ο πρόεδρος ενός κράτους μου παραπονέθηκε ότι δεν επέτρεφαν στον δεύτερο πιλότο του να ταξιδέψει στην Αμερική. Τον ανάγκασαν να διασχίσει τον ωκεανό με ένα πιλότο. Όταν έχουνε πρόβλημα με μια χώρα περιορίζουνε την αποστολή της. 50 βήματα προς μία κατεύθυνση, 500 μέτρα προς την άλλη. Σαν να είμαστε στο Γκουαντάναμο. Ενώ ερχόμαστε για να ψηφίσουμε στη Γενική Συνέλευση.
Οι µετανάστες ζητούν τα κλεµµένα
Γιατί οι Αφρικανοί, οι Ασιάτες και οι Λατινοαμερικανοί πηγαίνουν στην Ευρώπη; Επειδή η Ευρώπη έκανε αποικίες στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Πήρε χρυσό, ασήμι, διαμάντια, σίδερο, ουράνιο και όλα τα πολύτιμα ορυκτά, καθώς και το πετρέλαιο, τα λαχανικά, τα τρόφιμα, τα ζώα και τους ανθρώπους. Τώρα έχουμε μια νέα γενιά αφρικανική, ασιατική και λατινοαμερικανική. Αυτοί διεκδικούν τον κλεμμένο τους πλούτο και έχουν αυτό το δικαίωμα. Κι εμείς δεν μπορούμε να τους σταµατήσουµε.
Όταν εµποδίζω χιλιάδες Αφρικανούς πάνε στην Ευρώπη στα σύνορα της Λιβύης, αυτοί µου λένε πηγαίνουµε να πάρουµε τον κλεµµένο µας πλούτο. Εάν µας τον επιστρέψουν δεν θα πάµε. Αλλά ποιος θα τους τον επιστρέψει; πρέπει να υπάρξει µια απόφαση (του ΟΗΕ) για την επιστροφή αυτού του πλούτου για να σταµατήσει η µετανάστευση.
Η Αφρική δικαιούται αποζηµίωσης της τάξης των 777 τρισεκατοµµυρίων από τους αποικιοκράτες και θα την απαιτήσει. Και εάν αυτά τα τρισεκατοµµύρια δεν επιστραφούν, οι Αφρικανοί θα συνεχίσουν να πηγαίνουν εκεί που έχετε επενδύσει αυτά τα τρις και έχουν κάθε δικαίωµα να τα διεκδικούν. Τα επιστρέφετε κι αυτοί σταµατούν να µεταναστεύουν. Δεν υπάρχει µετανάστευση Λίβυων στην Ιταλία, γιατί η Ιταλία αποφάσισε να αποζηµιώσει το λαό της Λιβύης για την αποικιοκρατία και ζήτησε συγγνώµη …
Φως στους πολέµους …
Υπάρχουν τόσα θέµατα που έπρεπε να εξετάσει η Γενική Συνέλευση. Σκότωσαν εκατοµµύρια ανθρώπους στην Κορέα. Δεν πρέπει να δικαστούν οι υπεύθυνοι και να αποζημιωθούν τα θύµατα; πρέπει να ερευνηθεί η επέµβαση στο Σουέζ, το 1956. Χιλιάδες Αιγύπτιοι σκοτώθηκαν. πρέπει να ανοίξουν οι φάκελλοι. Σκότωσαν τρία εκατοµµύρια ανθρώπους στο Βιετνάµ ρίχνονται; σε δώδεκα µέρες όσες βόµβες είχαν ρίξει σε όλο τον Β’ παγκόσµιο Πόλεµο. Μετά εισβάλανε στον Παναµά, ένα ανεξάρτητο κράτος µέλος του ΟΗΕ. Πώς µπορεί ένα µέλος τού ΟΗΕ να επιτίθεται σε ένα µικρότερο, να σκοτώνει 4000 πολίτες, να συλλαµβάνει τον πρόεδρό του και να τον φυλακίζει στην Αµερική σαν εγκληµατία; Δεν πρέπει να σιωπούµε. Κατόπιν στη Γρενάδα. Εισβάλανε µε επτά χιλιάδες στρατιώτες, 15 πολεµικά πλοία και πολλά αεροπλάνα σε µια µικρή χώρα και σκότωσαν τον πρόεδρό της. Γιατί αγνοούµε αυτή την τραγωδία; πρέπει να ερευνήσουµε και τους βοµβαρδισµούς στη Σοµαλία.
Μια ειρηνική χώρα σαν τη Γιουγκοσλαβία που ξαναχτίσθηκε πέτρα στην πέτρα µετά τη ναζιστική καταστροφή, την έκαναν κοµµάτια για τα ιµπεριαλιστικά τους συµφέροντα. Μετά µπήκαν στο Ιράκ. Ένα ανεξάρτητο κράτος µέλος του ΟΗΕ. Γιατί δεν ενεργοποιήθηκε ο χάρτης του ΟΗΕ κατά της εισβολής; Πάνω από ένα εκατοµµύριο ιρακινοί δολοφονήθηκαν, Πρέπει να παραπεμφθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο οι υπεύθυνοι. Είναι εύκολο να παραπέµπεις τον Οµάρ Αλ Μπασίρ, τον Σλόµπονταν Μιλόσεβιτς και τον Τσαρλς Τέιλορ. Αλλά αυτοί που ευθύνονται για τις µαζικές εκκαθαρίσεις στο Ιράκ δεν πρέπει να παραπεµφθούν:
Χαρακτήρισαν αιχµάλωτο πολέµου τον πρόεδρο του Ιράκ και τον εκτέλεσαν φορώντας κουκούλες. Ποιοι ήταν αυτοί; Και είχαν νόµιµη εντολή να εκτελέσουν ένα αιχµάλωτο πολέµου; Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο βρετανός πρωθυπουργός ήταν οι µασκοφόροι που εκτέλεσαν τη θανατική ποινή. Πρέπει να ερευνηθεί και ο πόλεµος στο Αφγανιστάν. Εάν οι Αφγανοί θέλουν ισλαµικό καθεστώς ας τους αφήσουν, όπως ισχύει µε το Βατικανό. Γιατί χτυπούν τους Ταλιµπάν; Έχουν διηπειρωτικούς πυραύλους; Δεν είµαστε ζώα σε µια φάρµα που µας σφάζουν όποτε το επιθυµούν. Είµαστε έθνη που έχουµε το δικαίωµα να ζούµε µε αξιοπρέπεια και ελεύθερα και είµαστε έτοιµοι να πολεµήσουµε και να αντιµετωπίσουµε το θάνατο.
… και τις δολοφονίες!
Ο ΟΗΕ πρέπει να ερευνήσει και τις πολιτικές δολοφονίες. Του Πατρίς Λουµούµπα. Ποιοι σκότωσαν τον ήρωα του αφροκονγκολέζικου απελευθερωτικού αγώνα; Ποιος ανατίναξε το αεροπλάνο του ΓΓ του ΟΗΕ Χάµασχολντ, το 1961; Ποιος σκότωσε τον Κένεντι, το 1963; Και ποιος τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: Και ποιος τον Παλαιστίνιο Χαλίλ Αλ Ουαζίρ; Και πολλοί άλλοι δολοφονήθηκαν, Πώς µπορούµε να παραµένουµε σιωπηλοί; Πρέπει να ερευνήσουµε τις σφαγές στα στρατόπεδα Σάµπρα και Σατίλα στο Λίβανο, µε τρεις χιλιάδες θύµατα. Και τη σφανή στη Γάζα, το 2008. 3200 γυναίκες και παιδιά σκοτώθηκαν ή τραυµατίστηκαν. 50 εκπαιδευτικά κέντρα του ΟΗΕ κατεδαφίστηκαν, 60 κλινικές καταστράφηκαν, 40 γιατροί και νοσοκόµες σκοτώθηκαν.
Οι υπεύθυνοι ζούνε ελεύθεροι.
Πρέπει να παραπεμφθούν στο Διεθνές Δικαστήριο. Αλλά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στοχεύει µόνο τα µικρά κράτη. Το φαινόµενο της πειρατίας εξαπλώνεται, αλλά οι Σοµαλοί δεν είναι πειρατές. Πειρατές είµαστε εµείς που εκµεταλλευόµαστε όλο τον αλιευτικό τους πλούτο. Εµείς είµαστε οι επιτιθέµενοι. Οι Σοµαλοί είναι αναγκασµένοι να υπερασπιστούν τον θαλάσσιο πλούτο τους που αποτελεί την τροφή των παιδιών τους. Μεταµορφώθηκαν σε πειρατές για να αµυνθούν. Και εσείς στέλνετε τα πολεµικά σας πλοία εναντίον τους, αντί να τα στείλετε εναντίον των ξένων αλιευτικών σκαφών. Ο κόσµος πρέπει να σεβαστεί την οικονοµική τους ζώνη στη θάλασσα και όλες οι χώρες να σταµατήσουν να ρίχνουν στη σοµαλική θάλασσα τα βιοµηχανικά τους απόβλητα. Αντί να υπογραφεί µια τέτοια συµφωνία µε τον ΟΗΕ, τα ξένα πολεµικά πλοία εµποδίζουν τους Σοµαλούς να βγουν για ψάρεµα στη θάλασσά τους.
Για την Παλαιστίνη, δεν είναι εφικτή η λύση των δύο κρατών. Ένα κράτος για όλους, όπως στο Λίβανο. Εµείς προστατεύσαµε τους Εβραίους από τη ρωµαϊκή εποχή και µετά την εκδίωξή τους από την Ανδαλουσία. Τους; προστατεύσαµε και στα χρόνια του Χίτλερ. Εσείς (οι δυτικοί) τους διώχνατε και τους παροτρύνατε να πάνε να πολεµήσουν τους Άραβες. Δεν είµαστε εχθροί µε τους Έβραίους, είµαστε ξαδέρφια. Οι Εβραίοι θα χρειαστούν µια µέρα τους Άραβες, αλλά οι Άραβες δεν θα τους προστατεύσουν όπως στο παρελθόν. Και το Κασµίρ πρέπει να γίνει ένα ανεξάρτητο κράτος, σαν ζώνη ανάµεσα στην Ινδία και το Πακιστάν. Γιατί θίγω όλα αυτά τα ζητήµατα; Γιατί πρέπει να τα διερευνήσουµε, σαν ΟΗΕ.
Ο αγώνας του τρίτου Κόσµου και των µικρότερων κρατών, να ζήσουν µε αξιοπρέπεια και ελευθερία, είναι ένας διαρκής αγώνας και θα συνεχιστεί µέχρι το τέλος».









Φτανει πια η προπαγανδα των σταυροφορων κεφαλαιοκρατων!!!!
Αεροπορικές Επιδρομές στη Λιβύη …
Ναι, αλλά
- Ναι, αλλά το Συμβούλιο Ασφαλείας παρεμβαίνει στα εσωτερικά μιας χώρας.
- Ναι, αλλά τα αμερικανικα αφεντικα μας μας πληρωσαν να λεμε οτι ειναι δικτατορας, και να το παιζουμε για τους μαλακες οτι ειμαστε αναρχικοι και αριστεροι.
- Ναι, αλλά υπάρχουν ένα σωρό άλλοι αιμοσταγείς δικτάτορες, που επειδή τα έχουν κάνει πλακάκια με τους ηγέτες μας τους αμερικανους δεν τους πειράζει κανένας.
- Ναι, αλλά τα τσουστεκια οι μοναρχικοι αντικαθεστωτικοι σκοτωνουνε τον κοσμο, και εμας τα αφεντικα μας οι αμερικανοι μας εχουν πληρωσει να λεμε οτι αν τον αφήσουμε έτσι τον Κανταφι θα ξεπαστρέψει το μισό λαό του.
- Ναι, αλλά με τις αεροπορικές επιδρομές, σιγουρα θα σκοτωθούν αθώοι σαν παραπλευρες απωλειες οπως λενε τα αφεντικα μας οι αμερικανοι.
- Ναι, αλλά πρεπει να γινουν μας ειπανε να λεμε τα αφεντικα μας οι αμερικανοι γιατι αλλιως θα ακριβυνει το πετρελαιο.
- Ναι, αλλά τώρα θα βρουν ευκαιρία οι δυτικοι σταυροφοροι κεφαλαιοκρατες, τα αφεντικα μας ντε, για να βάλουν χέρι στα πετρέλαια.
- Ναι, αλλά οι δυτικοι διεθνεις σταυροφοροι δημοσιοκαφροι λενε τις ιδιες μαλακιες τις γνωστες, οτι ο Κανταφι ειναι ενας παρανοικος δικτατορας, και δειχνουνε τους σκοτωμους σαν θεαμα. Θα εχουνε και τους αλητες διεθνολογους πανεπιστημιακους του ΝΑΤΟ να μας εξηγουνε τι ωραια που ειναι τα πραγματα.
- Ναι, αλλά εχει γινει πια γνωστο σε ολους οτι αυτα τα καθαρματα που το παιζουν αντικαθεστωτικοι της Βεγγαζης ειναι κατι πουλημενα μοναρχικα τομαρια που θελουν να επιβαλλουν την οπισθοδρομιση μεσω της ισλαμικης σαριας και του φονταμενταλισμου.
- Ναι, αλλά εχει γινει γνωστο πλεον οτι τα αλητομουτρα οι αντικαθεστωτικοι ειναι που σκοτωνουνε τους μεταναστες, αλλους τους καινε ζωντανους, και μετα λενε οτι ηταν μισθοφοροι του Κανταφι. Ο Κανταφι δεν ειχε κανενα λογο να τους σκοτωσει.
- Ναι, αλλά εχουν πληρωσει καποιους να το παιζουν αναρχικα τσουτσεκια και αριστερα, και τους εχει παρει χαμπαρι πλεον ολος ο κοσμος.
- Ναι, αλλά τώρα εχουν δωσει γραμμη να μιλαμε για εσωτερικο εχθρο, αλλα εσωτερικο εχθρο πλεον ολος ο ελληνικος λαος ξερει οτι ειναι τα αναρχικα τσουτσεκια και τα δηθεν αριστερα της αμερικανικης πρεσβειας μαζι με την ελληνικη κατοχικη κυβερνηση του Jefry.
- Ναι, αλλά τα ιδια εχουν κανει οι κωλοαμερικανοι και τα τσουτσεκια τους τα κοπροσκυλα τους οι κωλοευρωπαιοι και στη Γιουγκοσλαβια και στο Ιρακ και στο Αφγανισταν και στη Σομαλια, και παλι τα ιδια λενε σαν σε κασετα οι συγχρονοι ναζιστες, για παρανοικους δικτατορες και διεθνη ναζιστικα δικαστηρια της Χαγης και συγχρονα στρατοπεδα συγκεντρωσεως Γκουανταναμο, που πλεον εχουν γινει ρεζιλι γιατι τους εχουν παρει ολοι χαμπαρι.







ΛΙΒΥΗ
Χτες το μεσημέρι, ο Κανταφι προχώρησε σε έναν ελιγμό. Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την άμεση και ολική κατάπαυση του πυρός, δημιουργώντας, προς στιγμήν, αμηχανία στους «επελαύνοντες ανθρωπιστές». Πανηγυρισμοι ξεσπασαν απο τους πληρωμενους απο τους αμερικανους "εξεγερμενους" φιλομοναρχικους ισλαμιστες της Βεγγαζης.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από το εσωτερικό της Λιβύης ανέφεραν ότι οι βομβαρδισμοί συνεχίζονταν με σφοδρότητα κατά της πόλης Μιζράτα, όπου φέρονται να είχαν σκοτωθεί δεκάδες μαχητές και άμαχοι. Την ίδια στιγμή, στη Βεγγάζη συνεχίζονταν οι πανηγυρισμοί των αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Κατά ορισμένες πληροφορίες, στην πόλη, τα τελευταία δύο 24ωρα, άρχισε, για πρώτη φορά, να φθάνει οπλισμός που μεταφέρεται από την Αίγυπτο, κάτι, όμως, που δεν επιβεβαιωνόταν επισήμως από το Κάιρο.






ΑΪΤΗ
Εφτασε στη χώρα ο πρώην Πρόεδρος Αριστίντ
ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ._ Στην Αϊτή έφθασε χτες ο πρώην Πρόεδρος της Αϊτής Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ με την οικογένειά του ύστερα από επτά χρόνια εξορίας στη Νότια Αφρική μετά την ανατροπή και εκδίωξή του με μια στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Καναδά, στις 20 Φλεβάρη του 2004. Προηγούμενα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε απαιτήσει από τον Αριστίντ να καθυστερήσει την επιστροφή του για μετά το δεύτερο γύρο των αυριανών προεδρικών εκλογών υποστηρίζοντας πως η επιστροφή του θα ήταν παράγοντας «αποσταθεροποίησης» της κατάστασης.
Λίγο μετά την επιστροφή του, ο πρώην Πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, άσκησε κριτική στην απόφαση αποκλεισμού του κόμματος «Λαβάλας» από τις εκλογές - εξαιτίας τεχνικών λόγων, όπως ισχυρίστηκε η προσωρινή και διορισμένη Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (CEP). Υπενθυμίζεται πως το Φλεβάρη, η συγκεκριμένη επιτροπή συνεμορφώθη πλήρως στις υποδείξεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και ανέτρεψε τα προηγούμενα εκλογικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου, δημοσιοποιώντας πως οι δύο υποψήφιοι των εκλογών της Κυριακής είναι η πρώην πρώτη κυρία Μιρλάντ Μανγκάτ και ο Μισέλ Μαρτελί, τραγουδιστής και αγαπημένο παιδί των παραστρατιωτικών και της ολιγαρχίας. Οποιος από τους δύο τελικά εκλεγεί, δεν θα σημάνει καμία διαφορά για το πάνω από το 85% του πληθυσμού που ζει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, ιδιαίτερα μετά το φονικό σεισμό του Γενάρη του 2010 με τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και το ξέσπασμα της χολέρας που παραμένει ανεξέλεγκτη






ΤΥΝΗΣΙΑ
Με διαδήλωση έγινε δεκτή η Κλίντον
TΥΝΙΔΑ.-- Με νέα διαδήλωση κατά οποιασδήποτε ανάμιξης ξένων δυνάμεων στις εξελίξεις στη χώρα τους, την τρίτη κατά σειρά, υποδέχτηκαν οι Τυνήσιοι την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών. Στη διαδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το βράδυ, την ώρα που η Κλίντον είχε επαφές στην Τύνιδα, συμμετείχε κόσμος από σχεδόν όλες τις πολιτικές αντιπολιτευόμενες, μέχρι πρότινος, δυνάμεις, καθώς και μια μεγάλη αντιπροσωπεία από τη Γενική Ενωση Τυνήσιων Εργατών. Η διαδήλωση, όπως ήταν αναμενόμενο, από ένα σημείο και μετά επικέντρωσε με τα συνθήματά της κατά των ΗΠΑ.
Από την πλευρά της, η Χίλαρι Κλίντον δεν έκρυψε την αποφασιστικότητα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού να διασφαλίσει τα συμφέροντά του και με την καινούρια κατάσταση που βρίσκεται υπό διαμόρφωση στη χώρα. Η Κλίντον υποσχέθηκε σχεδόν τα πάντα: Οικονομική βοήθεια, διπλωματική, πολιτική, τα πάντα, προκειμένου, όπως ισχυρίστηκε, «να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του τυνησιακού λαού». Απέφυγε, φυσικά, να σχολιάσει ότι ο λαός αυτός διαδήλωνε ενάντια στην παρουσία της, την ίδια εκείνη ώρα






ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Δημοψήφισμα σήμερα για «συνταγματικές αλλαγές»
ΚΑΪΡΟ.-- Στις κάλπες προσέρχονται, σήμερα, για πρώτη φορά υπό, τυπικά έστω, ελεύθερες συνθήκες, μετά από δεκαετίες, περίπου 45 εκατομμύρια Αιγύπτιοι, που έχουν δικαίωμα ψήφου, για να εκφράσουν την άποψή τους για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, στις οποίες κατέληξε επιτροπή ειδικών που συνέστησε το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο που κυβερνά τη χώρα. Η ατμόσφαιρα στη χώρα, αν και είναι πανηγυρική ως προς τη διεξαγωγή αυτού καθαυτού του δημοψηφίσματος, είναι εξαιρετικά ηλεκτρισμένη, καθώς ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα η κοινή γνώμη απορρίπτει τις προτεινόμενες αλλαγές, επιμένοντας στο αρχικό αίτημα των διαδηλωτών, δηλαδή την εκπόνηση νέου Συντάγματος.
Στην επιτροπή που συστήθηκε υπό την εποπτεία του στρατού μετά την αποχώρηση Μουμπάρακ από την αστική εξουσία συμμετείχαν συνταγματολόγοι, αλλά από πολιτικές αντιπολιτευτικές δυνάμεις εκπροσωπήθηκαν μόνον οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι». Γι' αυτό και μόνον οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» και το κόμμα του Μουμπάρακ, το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NDP), τάσσονται υπέρ των αλλαγών με τους πρώτους να χρησιμοποιούν ως φόβητρο το ενδεχόμενο παραμονής του στρατού στα ηνία της χώρας σε περίπτωση απόρριψης των αλλαγών.
Αντίθετα, τα άλλα κόμματα, όσα ήταν νόμιμα, αλλά και όσα ήταν παράνομα, καθώς και όλες οι οργανώσεις δικαιωμάτων και νεολαίας που συμμετείχαν ενεργά στις διαδηλώσεις που οδήγησαν στην αποχώρηση Μουμπάρακ τάσσονται ενάντια στις αλλαγές, μιλώντας για «φτιασιδώματα» και επιμένοντας στην αναγκαιότητα εκπόνησης ενός, ολοκληρωτικά, νέου Συντάγματος. Υποστηρίζουν ότι, με τις υπάρχουσες αλλαγές, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ανάδειξης ενός νέου δικτάτορα, ο οποίος θα αλλάξει κατά το δοκούν και πάλι τις συγκεκριμένες διατάξεις. Τη θέση αυτή υιοθέτησαν, τελικά, αντιλαμβανόμενοι τις διαθέσεις της κοινής γνώμης, και οι δύο γνωστοί προεδρικοί υποψήφιοι, ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, και ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ.
Οι μεταρρυθμίσεις προβλέπουν τα εξής: Μείωση των χρόνων της προεδρικής θητείας σε 4 χρόνια από 6 που είναι μέχρι σήμερα, περιορισμός της δυνατότητας παραμονής ενός προέδρου στο θώκο μόνο για δύο θητείες, άρση των περιορισμών ως προς τις υποψηφιότητες με την αποδοχή ανεξάρτητων υποψηφίων, ορισμός συγκεκριμένων κριτηρίων (δηλαδή κάποιος να είναι Αιγύπτιος και να είναι παντρεμένος με Αιγύπτια) ως προς την υπηκοότητα για την κατάθεση υποψηφιότητας, πρόβλεψη για επίβλεψη ολόκληρης της εκλογικής διαδικασίας από τη Δικαιοσύνη. Χθες, χιλιάδες Αιγύπτιοι κατέκλυσαν, εκ νέου, την πλατεία Ταχρίρ, αυτή τη φορά για να διαδηλώσουν τη θέση τους ενάντια στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.
Κατά ορισμένους αναλυτές, ο πληθυσμός της επαρχίας, που παραδοσιακά έχει στενότερη σχέση με το στρατό αλλά και με τους «Αδελφούς Μουσουλμάνου», πιθανώς θα στηρίξει τις αλλαγές και θα καθορίσει το αποτέλεσμα. Κάποιοι άλλοι αναλυτές, όμως, ήταν πολύ πιο επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, ότι ουδείς γνωρίζει πώς θ' αντιδράσει ο στρατός σε περίπτωση απόρριψης των μεταρρυθμίσεων.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το ΚΚ Αιγύπτου ανήγγειλε δημόσια τη δράση του (αφού ήταν για δεκαετίες υπό δίωξη και σε καθεστώς παρανομίας), ανακοινώνοντας ότι, εντός των ημερών, θα γνωστοποιήσει και το πρόγραμμά του. Το ΚΚ Αιγύπτου έχει ταχθεί υπέρ της απόρριψης των προτεινόμενων συνταγματικών μεταρρυθμίσεων.
Εν τω μεταξι, ολα τα τσουτσεκια τα πληρωμενα απο τους αμερικανους εχουν αποσυρθει, ενω οι εργατες εχουν μεινει μονοι τους στους δρομους να διεκδικουν ενα μεροκαματο για να μπορεσουν να ζησουν, ενω αντιμετωπιζουν πλεον στα ισα τις διωξεις και τα βασανιστηρια απο το στρατο που εχει παρει τη θεση της αστυνομιας. Αλλα πλεον για τους δυτικους σταυροφορους δεν τρεχει καστανο, γιαυτο εχουν βγαλει το σκασμο και δεν ακουγεται τιποτε.







ΛΕΤΟΝΙΑ
Φασιστική πρόκληση
Στις 16 Μάρτη στη Ρίγα πραγματοποιήθηκε η ετήσια παρέλαση των βετεράνων των Waffen-SS. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, από τους δρόμους της πρωτεύουσας της Λετονίας παρέλασαν 2,5 με 3 χιλιάδες πρώην στρατιώτες του χιτλερικού στρατού, καθώς και νεοφασίστες, μαζί με τους βουλευτές του Κοινοβουλίου από τα εθνικιστικά κόμματα. Η πορεία τους κατέληξε στο μνημείο της Ελευθερίας όπου κατέθεσαν λουλούδια. Ταυτόχρονα με τους συνεργάτες των ναζί, έγινε πορεία των αντιφασιστών, οι οποίοι φορούσαν τα ρούχα των αιχμαλώτων των στρατοπέδων συγκέντρωσης και διαδήλωσαν με την υπόκρουση της μουσικής του Σοστακόβιτς, της «Συμφωνίας του Λένινγκραντ».
Να σημειωθεί πως στα χρόνια του Β' Παγκόσμιου πολέμου η χιτλερική ηγεσία συγκρότησε τα ειδικά στρατεύματα Waffen-SS, όπου υπηρετούσαν οι κάτοικοι των χωρών της Βαλτικής, που είχαν ενταχθεί κάτω από τη σημαία του φασισμού, για να πολεμήσουν την ΕΣΣΔ. Εκεί βρισκόταν κι η λετονική λεγεώνα, στις γραμμές της οποίας βρίσκονταν έως 150 χιλιάδες στρατιώτες κι η οποία, όπως και τα άλλα ναζιστικά στρατιωτικά σώματα, ευθύνεται για εγκλήματα κατά των λαών.
Μέχρι το 1997 η ετήσια παρέλαση βετεράνων στις 16 Μάρτη (επέτειος της πρώτης επιχείρησης των SS κατά των στρατευμάτων του Κόκκινου Στρατού το 1944) γινόταν με συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτείας. Το 1998 το Λετονικό Κοινοβούλιο καθιέρωσε επίσημα την 16η Μάρτη ως «ημέρα του Λετονού στρατιώτη», απαγορεύοντας ταυτόχρονα τις (ανεπίσημες) εκδηλώσεις των βετεράνων του Κόκκινου Στρατού. Στις 29/10/1998, ψήφισμα της Βουλής αποκατέστησε επίσημα τα SS, απονέμοντας συντάξεις στα επιζώντα μέλη τους.
Η δικαίωση των φασιστών στη Λετονία γίνεται κάτω από την επιβράβευση και την πολιτική στήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ, που μάλιστα χρηματοδοτούν αυτήν την προσπάθεια με διάφορους τρόπους






ΚΙΡΓΙΖΙΑ
Αθώος ο πρόεδρος του ΚΚ
Το δικαστήριο κήρυξε αθώο τον Πρόεδρο του Κόμματος Κομμουνιστών της Κιργιζίας Ισχάκ Μασαλίεφ για την κατηγορία της «διοργάνωσης κοινωνικών αναταραχών» το Μάη του 2010, στο νότο της χώρας. Να σημειώσουμε πως εκείνες τις μέρες ο Ι. Μασαλίεφ είχε συλληφθεί από τις δυνάμεις που ανέτρεψαν τον πρώην Πρόεδρο Κουρμπανμπέκ Μπακίεφ και είχε τεθεί σε κατ' οίκον φυλάκιση.
Στην ετυμηγορία της δικαστή Κιμπάτ Αρχαρόβι αναφέρεται ότι «ο Πρόεδρος του Κόμματος Κομμουνιστών Ισχάκ Μασαλίεφ ανακηρύσσεται αθώος, λόγω απουσίας ενοχοποιητικών στοιχείων.
Την ίδια ώρα το δικαστήριο καταδίκασε άλλους δύο εμπλεκόμενους στην υπόθεση, τον πρώην σύμβουλο του πρώην προέδρου Κουρμπανμπέκ Μπακίεφ, Ούσεν Σιντίκοφ, σε ποινή φυλάκισης 6 χρόνων με αναστολή, και τον Κέριμ Μακιέγιεφ, σε 4 χρόνια με αναστολή.
Οι Ο. Σιντίκοφ και ο Ι. Μασαλίεφ ενοχοποιήθηκαν από τις ειδικές δυνάμεις του Κιργιστάν για τη διοργάνωση επεισοδίων το Μάη του 2010 στο νότιο τμήμα της χώρας, την κατάληψη κυβερνητικών κτιρίων με τη χρήση πυροβόλων όπλων στις πόλεις Ος και Τζαλάλ-Αμπάντ, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο ανθρώπων, ενώ 70 περίπου τραυματίστηκαν





ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Διχαστικός εκβιασμός Νετανιάχου
ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Να παρέμβει στα εσωτερικά των Παλαιστινίων, και μάλιστα με θρασύτατο τρόπο, έσπευσε, για άλλη μια φορά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αναφερόμενος στις διεργασίες που γίνονται εντός παλαιστινιακής πολιτικής σκηνής στην κατεύθυνση της εθνικής συμφιλίωσης μεταξύ «Χαμάς» και «Φατάχ» και ενώ επίκειται, πιθανώς εντός των επόμενων ημερών, μετάβαση του Παλαιστινίου Προέδρου Αμπάς στη Γάζα προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της «Χαμάς», Ισμαήλ Χανίγια, προχώρησε σε ανοιχτό εκβιασμό υποστηρίζοντας ότι «οι μετριοπαθείς Παλαιστίνιοι θα πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στη "Χαμάς" και στην ειρήνη με το Ισραήλ». Ο Νετανιάχου, για άλλη μια φορά, προσπάθησε, με τον τρόπο αυτό, να υποσκάψει κάθε προσπάθεια εθνικής συμφιλίωσης, η οποία, μάλιστα, στην προκειμένη περίπτωση «επιβλήθηκε» στις ηγεσίες από τις διαδηλώσεις πλήθους Παλαιστινίων σε Λωρίδα της Γάζας και Δυτική Οχθη. Επίσης από χθες ο ισραηλινός στρατός απέκλειε τη Δυτική Οχθή με το πρόσχημα της ασφάλειας για την πραγματοποίηση της γιορτής του καρναβαλιού





ΥΕΜΕΝΗ
Μακελειό σε αντικαθεστωτική διαδήλωση
ΣΑΝΑ'Α.-- Σε λουτρό αίματος μετατράπηκε μία από τις μεγαλύτερες, από την έναρξή τους στα μέσα Γενάρη, αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σάνα'α, όταν οι διαδηλωτές έγιναν στόχος αληθινών πυρών. Οι πληροφορίες για τους νεκρούς είναι συγκεχυμένες, καθώς ένας πρώτος απολογισμός κυμαινόταν μεταξύ των 40 και 50 νεκρών διαδηλωτών, ενώ οι τραυματίες φέρονται να ξεπερνούν τους 240.
Η ατμόσφαιρα ήταν εξαρχής ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη. Οι υεμενίτικες αρχές προσπάθησαν να σταματήσουν το τεράστιο πλήθος από το να πλησιάσει σε «ευαίσθητες» περιοχές, όπως είναι το προεδρικό μέγαρο και η έδρα διαφόρων κυβερνητικών υπηρεσιών, πυρπολώντας λάστιχα και δημιουργώντας ένα τείχος φωτιάς και καπνού στους δρόμους που οδηγούσαν προς τα εκεί. Ενώ το πλήθος βρισκόταν, ουσιαστικά, εγκλωβισμένο στη μεγαλύτερη λεωφόρο της Σάνα'α, αληθινές σφαίρες άρχισαν να πέφτουν βροχή εναντίον τους.
Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα μαρτυρίες διαδηλωτών, αλλά και τους ανταποκριτές τους, μιλούν για πυρά ελεύθερων σκοπευτών που είχαν αναπτυχθεί στα πέριξ κτίρια και αναφέρουν, μάλιστα, ότι το εξοργισμένο πλήθος συνέλαβε ορισμένους από αυτούς. Από την πλευρά του, ο ισχυρός άνδρας της χώρας, Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, παραχώρησε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, όπου εξέφρασε τη θλίψη του και επέρριψε την ευθύνη σε συγκρούσεις μεταξύ διαφορετικών ομάδων διαδηλωτών, εκ των οποίων ορισμένοι ήταν οπλισμένοι, εκδοχή που απορρίπτεται από όλους τους αυτόπτες μάρτυρες. Να σταματήσουν οι βιαιότητες κατά των διαδηλωτών άμεσα ζήτησε η Ουάσιγκτον, ενώ «βαθιά ανήσυχος» δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν. Και σε αυτήν την περίπτωση, «επιθετικότερη» εμφανίστηκε η Γαλλία, καταδικάζοντας έντονα τις δολοφονίες διαδηλωτών





ΜΠΑΧΡΕΪΝ
Σε τεντωμένο σχοινί
MANAMA._ Τεταμένη ηρεμία επικρατούσε, χθες, στο εμιράτο, όπου χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις κηδείες των τριών διαδηλωτών που σκοτώθηκαν στα επεισόδια της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια των οποίων ισχυρές δυνάμεις καταστολής απομάκρυναν δια της βίας χιλιάδες διαδηλωτές από το κέντρο της πρωτεύουσας, από την πλατεία Μαργαριταριού και από όλες τις κεντρικές συνοικίες. Κατά τα επεισόδια σκοτώθηκαν και τρεις αστυνομικοί.
Οι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές, που προέρχονται, κατά κύριο λόγο, από την πληθυσμιακή σιιτική πλειοψηφία, ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις του μεγαλύτερου σιιτικού αντιπολιτευτικού συνασπισμού, του Wafeq, να αποφύγουν τα επεισόδια. Ουδείς, πάντως, μπορούσε να προβλέψει πώς θ' αντιδράσουν οι διαδηλωτές στις δηλώσεις, αργά το βράδυ, του υπουργού Εξωτερικών του εμιράτου, Κχάλεντ μπιν Αχμαντ αλ Κχαλίφα, σύμφωνα με τις οποίες στο εμιράτο, εντός των ημερών θ' αναπτυχθούν δυνάμεις και από άλλες χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, πλην της Σ. Αραβίας και ΗΑΕ, «για να φρουρούν κρατικές και ενεργειακές εγκαταστάσεις».
Παράλληλα, ενεργό ρόλο στα τεκταινόμενα προσπαθούσε ν' αποκτήσει, για άλλη μια φορά, η Αγκυρα, όπου βρέθηκε ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, Σαούντ αλ Φαϊζάλ για να συναντηθεί με την τουρκική ηγεσία. Το περιεχόμενο των επαφών δεν γνωστοποιήθηκε. Η τουρκική διπλωματία, όμως, κατέστησε σαφές ότι «αν και θεωρεί νόμιμη την παρουσία των σαουδαραβικών στρατευμάτων στο Μπαχρέιν, δεν παύει να είναι μια κίνηση που οδηγεί στα άκρα». Η Αγκυρα δεν έκρυψε την ανησυχία της για το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης σιιτικής - σουνιτικής αντιπαράθεσης ενώ χθες χιλιάδες σιίτες, σε πολλές χώρες, διαδήλωσαν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους σιίτες του Μπαχρέιν.
«Μέγιστη αυτοσυγκράτηση και σεβασμό των διαδηλωτών» ζήτησε η Ουάσιγκτον, που βαδίζει, λόγω των τεράστιων συμφερόντων της στην περιοχή, σε τεντωμένο σχοινί. Διαμαρτυρία στον ΟΗΕ και στον Αραβικό Σύνδεσμο κατέθεσε το Ιράν, προκαλώντας νέα αντίδραση από την ηγεσία του Μπαχρέιν που τόνισε ότι «οι ιρανικές κινήσεις δεν βοηθούν στη σταθερότητα της περιοχής και αποτελούν ανάμειξη στα εσωτερικά του εμιράτου».





ΧΑΡΤΟΥΜ - ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Τουλάχιστον 69 στρατιώτες και μαχητές σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων που σημειώθηκαν το τελευταίο 48ωρο μεταξύ Νοτιοσουδανών στρατιωτών και τοπικών ενόπλων ομάδων του στασιαστή στρατηγού Τζορτζ Αθορ στα πετρελαιοπαραγωγά κρατίδια Γιούνιτι και Ανω Νείλος.
MΠΑΜΠΕΪΝ.-- Πάνω από 7.000 διαδηλωτές βγήκαν χτες στους δρόμους τους νοτιοαφρικανικής Σουαζιλάνδης, αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης για πάγωμα των μισθών στο δημόσιο τομέα και απαιτώντας πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Δυναμικό «παρών» στη διαδήλωση έδωσαν χιλιάδες φοιτητές, που απαίτησαν την παραίτηση του πρωθυπουργού.





ΣΥΡΙΑ
Πρώτα αιματηρά επεισόδια αμερικανοπληρωμενων
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Τα πρώτα σοβαρά επεισόδια έλαβαν χώρα, χτες, στη Συρία μετά από δύο απόπειρες των αμερικανοπληρωμενων "εξεγερμενων" πραγματοποίησης συγκέντρωσης στη Δαμασκό, την Τρίτη και την Τετάρτη, κυρίως από συγγενείς δεξιων αμερικανοπληρωμενων πολιτικών κρατουμένων. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο «Reuters», σοβαρές συγκρούσεις σημειώθηκαν στη νότια πόλη Ντεράα, κατά τις οποίες τέσσερις σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν απο τους αμερικανοπληρωμενους χαφιεδες των αμερικανων.
Σύμφωνα, πάντα με τις πηγές αυτές, ενας καποιος κόσμος πραγματοποίησε διαδήλωση μετά τις καθιερωμένες προσευχές της Παρασκευής ζητώντας πολιτικές ελευθερίες και αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς. Ετσι το λενε τωρα οι αμερικανοπληρωμενοι χαφιεδες τον φασιστικο νεοφιλελευθερισμο. Στην περιοχή έσπευσαν δυνάμεις καταστολής και μάλιστα ενισχύθηκαν με μεταφορές από άλλες πόλεις. Ακολούθησε πανδαιμόνιο, κατά το οποίο αυτοκίνητα και καταστήματα πυρπολήθηκαν, απο τους αμερικανοπληρωμενους. Επισήμως, οι συριακές αρχές μίλησαν για επεισόδια που προκλήθηκαν «από μικρή ομάδα που προσπάθησε να επωφεληθεί ειρηνικής διαδήλωσης που πραγματοποιούσαν κάτοικοι της πόλης».
Αντίθετα, πιο ήρεμα εξελίχθηκαν τα πράγματα στη Δαμασκό, όπου αρκετές εκατοντάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν έξω από το τέμενος των Ομαϊάδων στο κέντρο της πόλης ζητώντας πολιτικές ελευθερίες και απελευθέρωση των 32 ατόμων που συνελήφθησαν σε ανάλογη διαδήλωση, στην πρωτεύουσα, την Τετάρτη. Τους αμερικανοπληρωμενους συγκεντρωμένους διέλυσαν γρήγορα άνδρες της Ασφάλειας με πολιτικά, ενώ αναφέρεται ότι έγιναν άλλες δύο συλλήψεις.
Σύμφωνα με συγγενείς των αμερικανοπληρωμενων συλληφθέντων και με οργανώσεις δικαιωμάτων των χαφιεδων της CIA, στους 32 απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «προσβολή του κύρους του κράτους» και για «πρόκληση θρησκευτικού μίσους». Η Ουάσιγκτον κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση όλους τους εμπλεκόμενους στα επεισόδια, τηρώντας, μάλλον, στάση αναμονής. Αντίθετα, πιο «επιθετικά», όπως συνηθίζει τις τελευταίες μέρες να τοποθετείται, αντέδρασε η Γαλλία, της οποιας αποικια ηταν η Συρια και την εκμεταλλευονταν, και τωρα προσπαθει να επανακτησει τα συμφεροντα της, καταδικάζοντας τη βία κατά αμερικανοπληρωμενων διαδηλωτών. Αλλα ο τσιφουταρας ο Σαρκοζι δε βαζει και καθολου το χερι στη τσεπι να πληρωσει κανα χαφιε. Ολους οι αμερικανοι τους πληρωνουν. Ο τσιφουταρος ο Σαρκοζι εχει στις τσεπες καβουρια.