Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Τεταρτη 9 Μαρτιου 2011 _______18.30

Ο Τραγκας τελικα εκλεισε ολες τις εφημεριδες του. Στην αρχη η οικονομικη Finacial Box, μετα η αθλητικη Score Line, και τελος αυτην την Κυριακη 6/3 σταματησε να κυκλοφορει και η εβδομαδιαια Χωρα. Προφανως τελειωσαν τα λεφτα. Επρεπε να ειχε δεχτει παλιοτερα, πριν τις ανοιξει, τη θεση του διευθυντη που του ειχαν προτεινει διαφορες συντηρητικες εφημεριδες. Οπως λεει και η λαικη παροιμια, "τα μεταξωτα βρακια, θελουν κι επιδεξιους κωλους".








ΛΙΒΥΗ
Πολλά ερωτηματικά σε στρατιωτικό και πολιτικό πεδίο
Σήμερα, σύμφωνα με αραβικό δίκτυο, επίσκεψη στο Ευρωκοινοβούλιο πραγματοποιούν δύο εκπρόσωποι των λιβυκών αντικαθεστωτικών δυνάμεων
ΤΡΙΠΟΛΗ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-- Από αέρος και εδάφους, κυρίως με τεθωρακισμένα, φέρεται να σφυροκοπούν ανηλεώς τα τελευταία 24ωρα τις πόλεις Ζαουίγια και Μισράτα, στα δυτικά της Τρίπολης, και Ρας Λανούφ, στα ανατολικά, οι προσκείμενες στον Μουαμάρ Καντάφι δυνάμεις, ενω ανταπαντουν με τα τεθρακισμενα που εχουν οι αμερικανοπληρωμενοι "αντικαθεστωτικοι". Οι μοναρχικες αμερικανοπληρωμενες "αντικαθεστωτικές" δυνάμεις φέρεται να διατηρούν ακόμη τον έλεγχο της Ρας Λανούφ και της Μισράτα, να έχουν θύλακες στη Ζαουίγια, αλλά να μην έχουν καταφέρει να κρατήσουν την Μπιν Τζαουάντ, που βρίσκεται στο δρόμο ανάμεσα στη Ρας Λανούφ και στη Σύρτη. Η κατάσταση ως προς το τι επικρατεί εντός των πόλεων, αλλά και τον αριθμό των απωλειών, είναι εξαιρετικά συγκεχυμένη, με τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις να διατείνονται ότι φευγουν άμαχοι απο κατοικημένες περιοχές και πηγαινουν προς το μερος τους σε ασφαλεστερες τοποθεσιες, αλλα πλεον τα ξενα ειδησιογραφικα πρακτορεια λενε οτι οι αμαχοι φευγουν προς το μερος των δυναμεων της Λιβυης που υποστηριζουν τον Κανταφι. Το μόνο σημείο στο οποίο συμπίπτουν όλες οι εκτιμήσεις είναι ότι η Ρας Λανούφ έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί από τους αμάχους και ότι στη Ζαουίγια πρέπει να έχει λάβει χώρα λουτρό αίματος, χωρίς ουδείς να είναι σε θέση να διασταυρώσει ακριβείς αριθμούς νεκρών και τραυματιών.
Ενώ οι δύο πλευρές μάχονται με πείσμα για τον έλεγχο, καταρχάς και πάνω από όλα, των κυριότερων πετρελαϊκών κόμβων της χώρας, με προτεραιότητα τις πόλεις Ρας Λανούφ και Μπρέγκα, από όπου εξάγονται τα 2/3 του λιβυκού πετρελαίου, αφού είναι οι δύο μεγαλύτεροι τερματικοί σταθμοί, συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες και σε πολιτικό επίπεδο. Αλλεπάλληλες ήταν οι βρωμιες και οι συκοφαντιες των αμερικανοπληρωμενων "αντικαθεστωτικων" περί μυστικών επαφών ανάμεσα σε αντιπροσωπεία του Καντάφι και σε "αντικαθεστωτικούς" προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία που θα διασφάλιζε στον Λίβυο ηγέτη «ασφαλή έξοδο από τη χώρα για τον ίδιο και την οικογένειά του, εγγυήσεις ότι δεν θα διωχθεί για εγκλήματα πολέμου, καθώς και για το ότι θα κρατήσει την περιουσία του», ενω ειναι γνωστο οτι ο Κανταφι εχει πει απο την πρωτη στιγμη, οτι δεν θα εγκαταλειψει την Λιβυη και τη θεση του, θα αγωνιστει μεχρι την τελευταια σφαιρα, και θα εγκαταλειψει την Λιβυη μονο νεκρος.
Το προαναφερόμενο σενάριο διαψεύστηκε κατηγορηματικά και από την πλευρά Καντάφι. Αντίθετα, επισήμως, ο εκπρόσωπος του αμερικανοπληρωμενου εθνικού συμβουλίου της Λιβύης, ενός μοναρχικου σώματος που συστήθηκε ως βουλή από φυλές, προσωπικότητες και οργανώσεις που συμμετέχουν στις αμερικανοπληρωμενες μοναρχικες "αντικαθεστωτικές" δυνάμεις, δήλωσε ότι αν εντός 72 ωρών ο Καντάφι αποφασίσει να εγκαταλείψει τη χώρα, τότε οι αμερικανοπληρωμενες "αντικαθεστωτικές" δυνάμεις εγγυώνται ότι δε θα επιδιώξουν τη δίωξή του σε καμία περίπτωση.
Εκπρόσωπος του αμερικανοπληρωμενου "εθνικού συμβουλίου" έχει οριστεί ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ. Το Σάββατο, το "εθνικό συμβούλιο" εξέλεξε μια τριμελή επιτροπή, η οποία «θα αναλάβει να διαχειριστεί την κρίση, με τη συναίνεση του συμβουλίου». Στην επιτροπή τις εξωτερικές υποθέσεις ανέλαβε ο Αλί Εσάουι, πρώην πρέσβης στην Ινδία, τις στρατιωτικές υποθέσεις ο Ομάρ Χαρίρι, που συμμετείχε στην αρχική ομάδα των χαμηλόβαθμων αξιωματικών των οποίων ηγήθηκε ο Καντάφι στην ανατροπή του βασιλιά Ιντρίς, και επικεφαλής της τέθηκε ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, διανοούμενος, που έχει εκπονήσει εδώ και χρόνια σειρά προτάσεων περί διασφάλισης ατομικών και πολιτικών ελευθεριών στη χώρα, σε συνεργασια παντα με την CIA.
Εντονο παρασκήνιο και διαβουλεύσεις
Εκπληξη και «τριβές» εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης φέρεται να προκάλεσε η είδηση, αργά χτες βράδυ, ότι δύο στελέχη των αντικαθεστωτικών δυνάμεων συμφώνησαν, σήμερα, να μεταβούν στο Στρασβούργο προκειμένου να έχουν επαφές με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την πληροφορία μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Αλ Αραμπίγια», υποστηρίζοντας ότι το ταξίδι κανόνισε ο πρώην Βέλγος πρωθυπουργός Γκι Φέρχοφσταντ, αξιοποιώντας, όπως είπε, το δίκτυο επαφών της πτέρυγας των φιλελεύθερων κομμάτων και προκαλώντας εκνευρισμό στην εκπρόσωπο εξωτερικών υποθέσεων, Κάθριν Αστον, στην οποία ο Φέρχοφσταντ «έκλεισε» ένα ραντεβού για να δει τους ξενους επισκέπτες.
Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, στο Στρασβούργο μεταβαίνουν σήμερα οι Εσάουι και Τζιμπρίλ, εκ μέρους της τριμελούς επιτροπής. Τη δική της αξία προκειμένου ν' αντιληφθεί κανείς πώς ακριβώς κινούνται οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (που φαίνεται προς το παρόν η καθεμία να προσπαθεί να διασφαλίσει τα περισσότερα δυνατά ερείσματα πριν «κατοχυρωθεί» μία νέα κατάσταση), έχει η πληροφορία ότι ένας από τους λίγους, αν όχι ο μοναδικός, υπουργός Εξωτερικών που θα συναντήσει τους δύο είναι ο Γάλλος Αλέν Ζιπέ.
Ταυτόχρονα με τον προγραμματισμό της συνάντησής του με τους Λίβυους αξιωματούχους, ο Γάλλος ΥΠΕΞ επιβεβαίωνε τις δηλώσεις του Βρετανού ομολόγου του, Χέιγκ, σύμφωνα με τις οποίες Παρίσι και Λονδίνο επεξεργάζονται από κοινού ένα σχέδιο απόφασης που θα υποβάλουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα προβλέπει επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, αίτημα που εκτιμάται ότι πιθανώς να διατυπώσουν και οι δύο αντικαθεστωτικοι στο Στρασβούργο. Ο Χέιγκ απέφυγε επιμελώς να δώσει συνέχεια στο ζήτημα του εντοπισμού, της σύλληψης και της εκδίωξης από τη Λιβύη, 8 κομαντος, μελών των βρετανικών ειδικών δυνάμεων SAS, που φέρεται να συνόδευαν έναν κατώτερο διπλωμάτη. Με βάση την επίσημη εκδοχή όλοι έπεσαν από ελικόπτερο στο έδαφος που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, συνεληφθησαν απο τους αντικαθεστωτικους, και μετά τις απαραίτητες εξηγήσεις απο μερους των κομαντος οτι ηρθαν να τους βοηθησουν, και οπου οι αντικαθεστωτικοι τους ειπαν οτι δεν θελουν ξενη βοηθεια γιατι θα τους παρει χαμπαρι ολος ο κοσμος οτι ειναι πουλημενα τομαρια, στάλθηκαν πίσω στο Λονδίνο, με τους μοναρχικους "αντικαθεστωτικούς" να διατείνονται ότι «δεν είχαν ιδέα». Πρόκειται για άλλο ένα ζήτημα που προκαλεί πλήθος ερωτημάτων.
Υπέρ μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων τάχθηκε χτες και ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης αλλά και το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, δύο οργανισμοί όπου συμμετέχουν μουσουλμανικές χώρες. Μάλιστα, η δεύτερη απόφαση λήφθηκε μετά από σχετικό αίτημα των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων που ζήτησαν ν' αποσταλεί άμεσα και οικονομική βοήθεια προς τους αντικαθεστωτικους αλλά και άλλες αραβικές χώρες. Στα τέλη της βδομάδας συνεδριάζει εκτάκτως για το ζήτημα της Λιβύης και ο Αραβικός Σύνδεσμος, ενώ πληθαίνουν οι φωνές αράβων αξιωματούχων που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής αραβικών και μουσουλμανικών χωρών στην οποιαδήποτε απόφαση επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.
«Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά» άφησε όσον αφορά στις πρωτοβουλίες που θ' αναληφθούν και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπ Ομπάμα, αποφεύγοντας, όμως, επισταμένα να γίνει πιο συγκεκριμένος, προφανώς επιλέγοντας να μην ανεβάσει τους τόνους των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη με επίκεντρο τον τρόπο αντίδρασης απέναντι στα τεκταινόμενα στη Λιβύη. Επίσης, αύριο, Πέμπτη, έχει ανακοινωθεί ότι συνεδριάζει το συμβούλιο των εκπροσώπων των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ.
Καταγγελίες για τους μετανάστες εργάτες
Την παρεμπόδιση από δυνάμεις του Καντάφι χιλιάδων ξένων εργατών να εγκαταλείψουν τη χώρα προς την Τυνησία ειπε αισχρα ψεματα παλι χτες, εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού, μιλώντας συγκεκριμένα για ένοπλες ομάδες που συγκεντρώνουν κοντά στα σύνορα εργάτες που προσπαθούν να φύγουν και τους υποχρεώνουν να επιστρέψουν στην Τρίπολη. Κατήγγειλε ότι έχει, ήδη, στοιχεία ότι αυτό συνέβη με περίπου 30.000 εργάτες από το Μπαγκλαντές, την Αίγυπτο και χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. Ενω ειναι γνωστο οτι οι μοναρχικοι "αντικαθεστωτικοι" ειναι εκεινοι που σκοτωνουν και καινε ζωντανους τους ξενους εργατες απο την αρχη του στασιασμου, ενω ο Κανταφι δεν εχει κανενα συμφερον να τους σκοτωσει καθως αυτος τους εχει καλεσει στη χωρα.
Την ίδια ώρα, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι από τη Λιβύη έχουν φύγει 213.000 ξένοι εργάτες και εκτιμάται ότι εκατοντάδες χιλιάδες παραμένουν ακόμη εγκλωβισμένοι, καθώς πριν το ξέσπασμα των συγκρούσεων εκτιμάται ότι μέσα στη χώρα βρίσκονταν περίπου 1,5 εκατομμύριο ξένοι εργάτες. Ο Οργανισμός απηύθυνε έκκληση για έκτακτη βοήθεια ύψους 160 εκατομμυρίων δολαρίων, με επείγουσα προτεραιότητα τα 49,2 εκατομμύρια για την παροχή βοήθειας σε όσους καταφέρνουν να φτάσουν στα σύνορα.
Οπως εγινε γνωστο ο Κανταφι πηρε τηλεφωνο χθες τον Γιωργο Παπανδρεου για να μεσολαβισει σαν πρωθυπουργος της Ελλαδας και προεδρος της Σοσιαλιστικης Διεθνους, στους Ευρωπαιους και τους Αμερικανους, να μην επιτεθουν στην Λιβυη. Τα πολλα κομπρεμι που εχει ο Κανταφι τα τελευταια 15 χρονια με τους δυτικους, φαινεται τον εχουν ξεκουτιανει τελειως. Φυσικα ο Γιωργακης του απαντησε οτι πρεπει να πειθαρχισει στις εντολες των αφεντικων του, των Αμερικανοευρωπαιων.





ΤΥΝΗΣΙΑ
Διάλυση της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας
Με πανηγυρισμούς έγινε δεκτή η είδηση από τους διαδηλωτές
ΤΥΝΙΔΑ.-- Στην παρουσίαση της νέας, τρίτης κατά σειρά, «μεταβατικής» κυβέρνησης, στην οποία δε συμμετέχει κανένα πρόσωπο που να σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με το καθεστώς Μπεν Αλι προχώρησε, τη Δευτέρα, ο νέος «μεταβατικός» πρωθυπουργός. Λίγο μετά, ανακοινώθηκε η ιστορική, τουλάχιστον σε επίπεδο διακηρύξεων, απόφαση της οριστικής και πλήρους διάλυσης του τμήματος κρατικής ασφάλειας, στο οποίο υπάγονται η πολιτική αστυνομία και η κρατική ασφάλεια, δύο υπηρεσίες ταυτισμένες με το καθεστώς Μπεν Αλι και με τις εξαφανίσεις, φυλακίσεις, βασανισμούς χιλιάδων Τυνήσιων πολιτών.
Την προσωρινότητα της κυβέρνησής του καθώς και την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα και στον οικονομικό τομέα, έτσι ώστε να ικανοποιήσει τα σχετικά αιτήματα των διαδηλωτών, υπογράμμισε, σε όλους τους δυνατούς τόνους, ο νέος «μεταβατικός» πρωθυπουργός. Ο Μπέντζι Κάιντ Εσέμπσι παρουσίασε το 21μελές κυβερνητικό σχήμα, που αποτελείται κυρίως από τεχνοκράτες, καθιστώντας σαφές ότι η θητεία του θα διαρκέσει αυστηρά μέχρι τις 24 Ιούλη, οπότε θα εκλεγεί η αναθεωρητική Βουλή που θα προχωρήσει σε εκπόνηση νέου Συντάγματος. Συμπλήρωσε, δε, ότι κανένα μέλος της παρούσας κυβέρνησης δε θα είναι υποψήφιο στις επόμενες εκλογές.
Αμέσως μετά, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών ανακοίνωσε την πλήρη διάλυση του τμήματος κρατικής ασφάλειας, πυροδοτώντας πανηγυρισμούς μεταξύ των διαδηλωτών που παραμένουν μπροστά στο πρωθυπουργικό μέγαρο αλλά και σε όλη την επικράτεια της χώρας. Το συγκεκριμένο αίτημα ήταν ένα από τα βασικά που θέτουν οι διαδηλωτές, οι οποίοι κατηγορούσαν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες ότι συνεχίζουν τη δράση τους στέλνοντας πράκτορές τους μεταξύ των διαδηλωτών με στόχο να προκαλέσουν επεισόδια και βία, όπως έγινε πολλάκις στην πόλη Κασερίν, με στόχο να προβοκάρουν.





ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Πιέζουν οι διαδηλωτές για διάλυση της «υπηρεσίας ασφαλείας»
Αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις από την «μεταβατική» κυβέρνηση υπό τον Σχάραφ
ΚΑΪΡΟ._ Απομακρύνοντας όλα τα πρόσωπα που είχαν συνδεθεί με το Χόσνι Μουμπάρακ και μοιράζοντας διαβεβαιώσεις ότι «θα δώσει τέλος στη δράση των διαφόρων υπηρεσιών ασφαλείας», όπως ζητούν οι διαδηλωτές, ορκίστηκε στη θέση του «μεταβατικού» πρωθυπουργού, ο Ισάμ Σχάραφ. Ο Σχάραφ επέλεξε για υπουργεία - κλειδιά, όπως είναι το Εξωτερικών και το Εσωτερικών, τον Ναμπίλ ελ Αράμπι, πρώην πρέσβη στον ΟΗΕ και πρώην δικαστή στο Διεθνές Δικαστήριο, και τον υποστράτηγο Μανσούρ ελ Εσάουι, πρώην υπεύθυνο ασφαλείας στο Κάιρο, αντιστοίχως. Επίσης, νέος υπουργός Δικαιοσύνης είναι ο Μουχάμαντ αλ Τζούντι.
Μετά την τελετή ορκωμοσίας της νέας «μεταβατικής» κυβέρνησης, που θεωρητικώς θα ηγηθεί της χώρας μέχρι τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που, προς το παρόν, προγραμματίζονται εντός εξαμήνου, ο πρωθυπουργός Σχάραφ δήλωσε ότι θα «ρίξει ιδιαίτερα βάρος» στο οικονομικό σκέλος των αιτημάτων των διαδηλωτών (που επιμένουν να ζητούν θέσεις εργασίας, καλύτερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας) αλλά και στην «οικονομία γενικότερα» όπως είπε, δίνοντας σήμα για την πορεία που θα ακολουθηθεί, καθώς με τους ελιγμούς της νέας αστικής κυβέρνησης - στρατού το σίγουρο είναι η συνέχεια στην καταλήστευση του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι. Οσο για τον υπουργό Εσωτερικών Εσάουι υποσχόταν ότι «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μειωθεί η δικαιοδοσία των υπηρεσιών ασφαλείας και να "εκκαθαριστούν" από στοιχεία που ευθύνονται για βασανισμούς και άλλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Πάντως όπως δείχνουν οι διαθέσεις των διαδηλωτών «η περίοδος χάριτος» που έχει για να «δείξει έργο» είναι εξαιρετικά μικρή, στην καλύτερη περίπτωση ένας μήνας. Η ένταση παραμένει πολύ μεγάλη. Ενδεικτικές είναι οι εισβολές διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν επί μέρες, στα κτίρια της κρατικής ασφάλειας στην Αλεξάνδρεια, τα ξημερώματα του Σαββάτου, και στο Κάιρο, το βράδυ της ίδιας μέρας. Οι διαδηλωτές, που αντιμετωπίστηκαν με αληθινά πυρά από το στρατό που πυροβόλησε στον αέρα, επέμεναν ότι μέλη της ασφάλειας κατέστρεφαν φακέλους και στοιχεία που αποδεικνύουν τον τεράστιο αριθμό παραβιάσεων δικαιωμάτων, βασανισμών, δολοφονιών που έχουν διαπράξει. Οι διαδηλωτές ζητούν τη δίωξη των υπευθύνων για όλα αυτά και την πλήρη διάλυση του μηχανισμού κρατικής ασφάλειας.
Αρκετά από τα ντοκουμέντα αυτά, κυρίως στο Κάιρο, οι διαδηλωτές τα κατέσχεσαν και τα παρέδωσαν στις εισαγγελικές αρχές, κρατώντας, όπως είπαν, και αντίγραφα. Κατήγγειλαν επίσης ότι δέχθηκαν επίθεση από ασφαλίτες με μαχαίρια, μόλις έβγαιναν από το κτίριο στο Κάιρο. Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τη λαϊκή οργή, ο Γενικός Εισαγγελέας της χώρας διέταξε την κράτηση τουλάχιστον 47 στελεχών της κρατικής ασφάλειας με την κατηγορία ότι κατέστρεφαν στοιχεία της υπηρεσίας.




ΥΕΜΕΝΗ
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις
Αναφορές και για εξέγερση σε φυλακές
ΣΑΝΑ'Α.-- Συνεχίστηκαν και χθες οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις, οι οποίες άγγιξαν, πλέον, και την περιοχή Ντχάμαρ, νοτίως της πρωτεύουσας, η οποία θεωρείται προπύργιο του Προέδρου Σάλεχ και κατοικείται από την φυλή στην οποία ανήκει και ο ίδιος. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται και οι καθιστικές διαμαρτυρίες σε αρκετές πόλεις, ενώ το αμερικανικό ΥΠΕΞ εξέδωσε οδηγία με την οποία καλεί όλους τους Αμερικανούς υπηκόους να απομακρυνθούν από τη χώρα «λόγω της εντεινόμενης αστάθειας».
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στις διαμαρτυρίες αυτές προστέθηκε από το Σαββατοκύριακο εξέγερση σε μία από τις μεγαλύτερες φυλακές της χώρας, έξω από τη Σάνα'α. Οι υεμενίτικες αρχές αποσυνέδεσαν την εξέλιξη αυτή από τις διαδηλώσεις. Εντούτοις, ειδησεογραφικά πρακτορεία, συμπεριλαμβανομένου του al Jazeera που επικαλέστηκε πηγές από το εσωτερικό της φυλακής και καταγράφει σχετικές δηλώσιες, αναφέρουν ότι οι κρατούμενοι έθεσαν επίσης ως βασικό αίτημα την απομάκρυνση του Σάλεχ από την εξουσία. Οι ίδιες πάντα πηγές υποστηρίζουν ότι οι δεσμοφύλακες άνοιξαν πυρ αδιακρίτως, με αποτέλεσμα τουλάχιστον τρεις άνθρωποι να σκοτωθούν και τέσσερις να τραυματιστούν.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Αμπουμπάκρ αλ Κίρμπι εκτίμησε ότι βασικό αίτιο της «αναταραχής», όπως είπε, που επικρατεί στη χώρα είναι η φτώχεια και η έλλειψη δουλειάς. Οπως πρόσθεσε, «η υεμενίτικη ηγεσία για να αντεπεξέλθει στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, θα χρειαστεί βοήθεια 6 δισ. δολαρίων εντός της επόμενης 5ετίας», αίτημα που αναμένεται να θέσει στις δωρήτριες για την Υεμένη χώρες του Κόλπου, την ΕΕ και τις ΗΠΑ.







ΗΠΑ - ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
Αρχίζουν ξανά οι ναζιστικες τρομοκρατικες δηθενδίκες
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την απόφασή του για επανέναρξη των διαδικασιών των έκτακτων στρατοδικείων, στο Γκουαντάναμο, που είχαν ανασταλεί τα τελευταία δύο χρόνια, γνωστοποίησε χθες με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα. Στο διάταγμα που αναμένεται να εκδώσει το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας θα νομιμοποιεί, μεταξύ άλλων, την επ' αόριστον κράτηση και θα ακυρώνει την ισχύουσα αναστολή για υποβολή νέων κατηγορητηρίων ενώπιον των στρατοδικείων του Γκουαντάναμο επιτρέποντας νέες δίκες. Στην υποκριτική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου υποστηρίζεται ότι στόχος παραμένει το «Γκουαντάναμο να κλείσει», προσθέτοντας ωστόσο ότι μέχρι να γίνει αυτό πρέπει «η κράτηση εκεί να είναι νόμιμη, να εδραιώνεται πάνω σε αρχές και να μπορεί να διαρκεί». Παράλληλα, ξεκαθαρίζεται ότι μπορεί ένας αριθμός κρατουμένων να οδηγηθεί μελλοντικά να δικαστεί στις ΗΠΑ, ενώπιον των ομοσπονδιακών δικαστηρίων. Το δήθεν κλείσιμο του Γκουαντάναμο ήταν στις προεκλογικές εξαγγελίες του Μπ. Ομπάμα και η αναστολή των δικών στα πρώτα μέτρα που πήρε το 2009...





ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Συγκρούσεις και «εθνικοποίηση» εξαγωγών
AΜΠΙΤΖΑΝ.-- Στην εθνικοποίηση της εξαγωγής κακάο και καφέ στην Ακτή Ελεφαντοστού προχώρησε χτες η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Λοράν Γκμπάγκμπο σε μία προσπάθεια να εισρεύσουν χρήματα στα άδεια (εξαιτίας των κυρώσεων ΗΠΑ, ΕΕ) κρατικά ταμεία.
Παράλληλα, χτες ένταση επικράτησε σε νέα διαδήλωση που πραγματοποίησαν δεκάδες γυναίκες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον άδικο σκοτωμό επτά διαδηλωτριών την περασμένη βδομάδα από το στρατό με αφορμή τη χτεσινή Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας. Οι διαδηλώτριες ζήτησαν την άμεση παραίτηση του προέδρου Γκμπάγκμπο και στηλίτευσαν την κρατική βία κατά του λαού της χώρας. Επιπλέον, συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων του στρατού και νεαρών υποστηρικτών του Ουατάρα σε προάστια του Αμπιτζάν, όπου προχτές βρέθηκαν με κομμένο λαιμό τουλάχιστον τρεις υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου Γκμπάγκμπο.
Στο μεταξύ, προχτές, ένοπλοι που υποστηρίζουν τον (θεωρούμενο από ΟΗΕ, ΕΕ και ΗΠΑ ως νικητή των τελευταίων εκλογών) Αλασάν Ουατάρα ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν την τρίτη κατά σειρά (μέσα σε ένα 15ήμερο) πόλη Τουλεπλό που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της χώρας.







ΣΟΥΔΑΝ
Σε εξέλιξη οι συγκρούσεις στο νότο
XAΡΤΟΥΜ.-- Νέες αιματηρές μάχες ανάμεσα στον νοτιοσουδανο στασιαστή στρατηγό Τζορτζ Αθορ και δυνάμεις του νοτιοσουδανικού στρατού στη μεγαλύτερη πολιτεία του νότου Τζόνγκλεϊ είχαν τη Δευτέρα ως αποτέλεσμα το θάνατο 51 ατόμων, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν μαχητές του στασιαστή στρατηγού.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Νοτιοσουδανού συνταγματάρχη και εκπροσώπου των στρατιωτικών δυνάμεων του νότου Φίλιπ Αγκουερ, ο Νοτιοσουδανικός στρατός κατάφερε ισχυρά πλήγματα σε βάρος των ενόπλων του στασιαστή στρατηγού, καταλαμβάνοντας το στρατηγείο των δυνάμεών του στην πόλη Κορβάι, όπλα, πυρομαχικά και λοιπό εξοπλισμό που βρέθηκαν στην περιοχή.
Πάντως, η Χουά Σιανγκ, εκπρόσωπος των αποστολών κυανοκράνων του ΟΗΕ στο Σουδάν, δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τον αριθμό των νεκρών. Σύμφωνα με ξένες διπλωματικές πηγές, στις συγκρούσεις έχασαν τη ζωή τους 35 ένοπλοι του στασιαστή στρατηγού Αθορ και 16 Νοτιοσουδανοί στρατιώτες.
Στο μεταξύ, χτες, η σουδανική αστυνομία του Βορρα, ξυλοκόπησε και συνέλαβε τουλάχιστον 40 από τις περίπου 60 διαδηλώτριες που τόλμησαν να κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας σε μία κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, Χαρτούμ, για τα απανωτά κρούσματα βίας σε βάρος των γυναικών και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Σουδάν. Οι διαδηλώτριες διαμαρτυρήθηκαν ιδιαίτερα και για την περίπτωση ξυλοδαρμού και βιασμού της συναγωνίστριάς τους και μέλους της αντικυβερνητικής οργάνωσης Girifna, Σαφίγια Εσάκ, τον περασμένο μήνα στο Χαρτούμ.
Για σήμερα, κόμματα του αντιπολιτευόμενου μπλοκ κομμάτων «Kamal Omer» έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία του Χαρτούμ Αμπού Τζανζίρ, παρά την άρνηση της αστυνομίας να δώσει άδεια. Στη συγκέντρωση, όπου αναμένεται να είναι παρών και ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Umma» Αλ Σαντίκ αλ Μαχντί, θα ακουστούν συνθήματα κατά της σφαγής του λαού της Λιβύης από τον ηγέτη της χώρας Μουαμάρ Καντάφι και υπέρ των πρόσφατων εξεγέρσεων σε Τυνησία και Αίγυπτο.
Ο Σουδανός Πρόεδρος Ομάρ αλ Μπασίρ πραγματοποιεί από χτες επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο μετά από πρόσκληση του επικεφαλής του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου, Μοχάμεντ Χουσεΐν Ταντάουι συνοδεία του αρχηγού των σουδανικών μυστικών υπηρεσιών Μοχάμαντ Αττα και του υπουργού Προεδρικών Υποθέσεων Μπάκρι Χασάν Σάλιχ.






ΙΡΑΝ
Παραίτηση Ραφσαντζανί με έντονο παρασκήνιο
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της ισχυρότατης Επιτροπής των Ειδικών, η οποία ελέγχει τον εκάστοτε Αγιατολάχ και τον επιλέγει όταν χηρέψει η θέση, ο πρώην Πρόεδρος Αλί Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί. Ο Ραφσαντζανί, ο οποίος κατείχε τη θέση αυτή από το 2007, δεν προσπάθησε καθόλου να διεκδικήσει το αξίωμα απέναντι στον Αγιατολάχ Μουχάμαντ Ρεζά Μαχνταβί Κάνι, που θεωρείται φίλα προσκείμενος στον Πρόεδρο Αχμαντινετζάντ και γενικότερα τη συντηρητική πτέρυγα του καθεστώτος.
Με δηλώσεις του, ο πρώην Πρόεδρος, μιλώντας για «προσπάθεια αποσόβησης του βαθύτερου διχασμού του ιρανικού έθνους», άφησε να εννοηθεί ότι οι λόγοι της αποχώρησής του ήταν κυρίως πολιτικοί και αφορούν στην ολοένα οξυνόμενη αντιπαράθεση εντός των κόλπων του καθεστώτος. Αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο Ραφσαντζανί υπέκυψε τελικά στις ασφυκτικές πιέσεις για αποχώρηση που δεχόταν με ποικίλους τρόπους (και με διώξεις για διάφορους λόγους κατά των παιδιών του), μετά από τη σχεδόν ανοιχτή υποστήριξή του προς τη λεγόμενη «μεταρρυθμιστική πτέρυγα» του καθεστώτος. Η συγκεκριμένη εξέλιξη, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, επιβεβαιώνει ότι εντείνεται η διαπάλη εντός του ιρανικού καθεστώτος. Ο Ραφσαντζανί διατηρεί τη θέση του ως Πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας που εξετάζει ζητήματα που αφορούν σε νομικές διαφορές.





ΟΜΑΝ
Επιμένουν οι κινητοποιήσεις
MOΥΣΚΑΤ.-- Αποφασισμένοι να συνεχίσουν την καθιστική τους διαμαρτυρία στο κέντρο του Σοχάρ, της πόλης του σουλτανάτου που είναι οικονομικό κέντρο, δήλωναν οι διαδηλωτές, που χτες συμπλήρωσαν 10 ημέρες κινητοποιήσεων. Οι διαδηλωτές εξέφρασαν ικανοποίηση για τον ευρύ ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε ο Σουλτάνος Καμπούς, το Σαββατοκύριακο, απομακρύνοντας 12 υπουργούς. Επιμένουν, όμως, και στο αίτημά τους όλοι όσοι είναι μπλεγμένοι σε υποθέσεις διαφθοράς (υπουργοί, ανώτατοι αξιωματούχοι κλπ.) να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη και να δικαστούν. Επίσης, ζητούν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τη δημιουργία επιπλέον θέσεων εργασίας, για αύξηση μισθών και συντάξεων, ζητήματα που ο Σουλτάνος υποστήριξε ότι έδωσε εντολή να εξεταστούν άμεσα.
Στο σουλτανάτο, το οποίο μαζί με το Ιράν ελέγχει τα στενά του Ορμούζ από όπου διεξάγεται όλη η ενεργειακή και εμπορική κίνηση από και προς τον Περσικό Κόλπο, επικρατεί ηρεμία και τα πνεύματα δεν είναι τεταμένα. Μόνο το περασμένο Σάββατο, στις 26 Φλεβάρη, σημειώθηκαν επεισόδια με ένα νεκρό στο Σοχάρ. Υπενθυμίζεται ότι η οικογένεια του Σουλτάνου Καμπούς, που ανέλαβε την εξουσία με ένα αιματηρό πραξικόπημα από τον πατέρα του το 1970, βρίσκεται στα ηνία της χώρας (είτε υπό αποικιοκρατία είτε όχι) από το 1750.




ΜΠΑΧΡΕΪΝ
Διπλά αιτήματα από τους διαδηλωτές
ΜΑΝΑΜΑ.-- Τη δική τους πλατφόρμα αιτημάτων παρουσίασαν στους δημοσιογράφους τρεις μικρές σιιτικές ακραίες οργανώσεις (οι al Haq, Wafa, Freedom Movement), των οποίων η δράση ήταν απαγορευμένη στο εμιράτο, αλλά, εξαιτίας των πρόσφατων διαδηλώσεων, ο βασιλιάς αλ Κχαλίφα την επέτρεψε. Οι οργανώσεις δήλωσαν ότι θέτουν ως αίτημα την κατάργηση της βασιλείας και την ίδρυση ενός συστήματος αστικής δημοκρατίας, αίτημα αρκετά προωθημένο για το εμιράτο που δε συμμερίζεται, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, η μείζονα σιιτική αντιπολίτευση Wefaq, που επηρεάζει τη συντριπτική πλειοψηφία των διαδηλωτών. Ο συνασπισμός Wefaq ζητά περικοπή των εξουσιών του βασιλιά και συνταγματική μοναρχία.
Πάντως, όλοι ζητούν ίσα δικαιώματα για το σιιτικό πληθυσμό, που αποτελεί και την πλειοψηφία, καθώς και τερματισμό της χορήγησης υπηκοότητας σε αλλοδαπούς σουνίτες, με στόχο, όπως καταγγέλλουν, ν' αλλάξει σταδιακά η δογματική σύνθεση του πληθυσμού.
Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν, τη Δευτέρα, και έξω από την αμερικανική πρεσβεία στη Μανάμα, καλώντας την Ουάσιγκτον «να πάψει να υποστηρίζει δικτάτορες και να πιέσει για την υιοθέτηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων». Ο Αμερικανός πρέσβης εξήλθε και συνομίλησε λίγο με τους διαδηλωτές σε ήρεμο κλίμα, οι οποίοι εμφανίστηκαν έτοιμοι να συζητήσουν με το βασιλιά αρκεί ο διάλογος να είναι ουσιαστικός. Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το μικρό βασίλειο είναι βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ και βάση του 5ου αμερικανικού στόλου στον Περσικό Κόλπο.






ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Οι σιωναζι δεν θα φυγουν ποτε απο την Δυτικη Οχθη ειπε ο Νετανιάχου
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.-- Να προχωρήσει σε συγκεκριμένες κινήσεις, όπως είναι το «πάγωμα» κάθε εποικιστικής δραστηριότητας τόσο στη Δυτική Οχθη, αλλά και πέριξ της ανατολικής Ιερουσαλήμ, αν πραγματικά θέλει να κάνει κάτι για να «αναθερμάνει» την «ειρηνευτική διαδικασία», όπως διατείνεται, κάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό η Παλαιστινιακή Αρχή. Ο εκπρόσωπος του Προέδρου Αμπάς, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, απέρριψε τις φερόμενες ως «κινήσεις καλής θέλησης που σχεδιάζει ο Νετανιάχου, υιοθετώντας μια προσέγγιση βήμα το βήμα μεταξύ των δύο πλευρών, στην οποία δεν αποκλείεται να εντάσσεται ακόμη και η αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με προσωρινά σύνορα», όπως ανέφεραν πολλά ισραηλινά ΜΜΕ.
Αυτές οι διαρροές είχαν διατυπωθεί νωρίτερα από στενούς συνεργάτες του Νετανιάχου, ενώ αναλόγου περιεχομένου δηλώσεις έγιναν από τον υπουργό Αμυνας Εχούντ Μπάρακ, στην εφημερίδα «Wall Street Journal». Ο ίδιος ο Νετανιάχου, πάντως, δεν έκανε καμία νύξη επί των «σχεδιασμών αυτών». Αντίθετα, αρκέστηκε να προκαλέσει, εκ νέου, την παλαιστινιακή οργή, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του ότι το Ισραήλ «όπως και να έρθουν τα πράγματα, ακόμη και στην περίπτωση παλαιστινιακής ανεξαρτησίας, θα διατηρήσει στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων της Δυτικής Οχθης με την Ιορδανία, γιατί είναι εξαιρετικά σημαντικό να ελέγχει το επίπεδο ασφαλείας στην περιοχή καθώς αφορά στο ίδιο το Ισραήλ». Τη συγκεκριμένη άποψη την έχει διατυπώσει και στο παρελθόν, πυροδοτώντας έντονες παλαιστινιακές αντιδράσεις, όπως έγινε και τώρα.





ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Ζητούν επαναπροσδιορισμό της «πανδημίας» γρίπης
ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-- Αναθεώρηση του ορισμού της «πανδημίας» γρίπης ζητεί, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με χτεσινό ψήφισμά της, στο οποίο χαρακτηρίζεται «δυσανάλογη» η αντίδραση που προκλήθηκε παγκοσμίως, για την αντιμετώπιση της λεγόμενης «νέας γρίπης». Το ψήφισμα εξεδόθη βεβαίως μήνες πολλούς μετά τη διασπάθιση εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων πανευρωπαϊκώς για την αγορά αντιγριπικών εμβολίων κατά του ιού Η1Ν1...
Ως την άνοιξη του 2009 η γρίπη του Η1Ν1 ήταν μεσαίας έντασης προκαλώντας 2.900 θανάτους στην Ευρώπη σε σύγκριση με τους 40.000 που προκαλεί κατά μέσο όρο η εποχική γρίπη σε ένα έτος. Ωστόσο τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς η διευθύντρια του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν, αποφάσισε να σημάνει συναγερμό «πανδημίας» στο υψηλότερο επίπεδο, με βάση την ευκολία μετάδοσης του ιού και όχι την επικινδυνότητά του. Κατά την εισηγήτρια σχετικής έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου, αυτό το μέγιστο επίπεδο συναγερμού οδήγησε «σε ιδιαίτερα δαπανηρές εκστρατείες εμβολιασμού» σε πολλά κράτη - μέλη της ΕΕ (με το κόστος να υπολογίζεται ότι ανήλθε μόνο στη Βρετανία σε 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ), οι οποίες «ήταν εκτός κάθε αναλογίας σε σχέση με τον πραγματικό και γνωστό κίνδυνο που στοιχειοθετεί».
Φυσικα καθολου κουβεντα δεν εγινε, για το οτι τα εμβολια ηταν πειραματικα, δεν ειχαν εφαρμοστει ουτε σε ζωα, ηταν αχρηστα, δεν ειχαν καμια δραση, και δεν προσφεραν καμια προστασια. Πολλοι λενε οτι ειναι αγνωστο τι περιειχε αυτο το πειραματικο εμβολιο, το οποιο προκαλεσε πολλους θανατους και βαρυτατες παρενεργειες αναπηριας σε οσους το χορηγησαν, και οτι ηταν το μεγαλυτερο πειραμα σε ανθρωπους που εκανε ο Μεγαλος Αδελφος.
Στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστηρίζεται η από κοινού αγορά εμβολίων, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει η διασφάλιση ότι οι παρασκευάστριες εταιρείες θα διατηρούν στο ακέραιο την ευθύνη για την ποιότητα, την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Γίνεται μια υποτιθέμενη έκκληση η έρευνα για τα εμβόλια να μη σχετίζεται με τις φαρμακοβιομηχανίες και να υπάρχει «πλήρης διαφάνεια».




ΠΑΡΙΣΙ.-- Θόρυβο έχει προκαλέσει στη Γαλλία δημοσκόπηση που δημοσίευσε (και μάλιστα επαναδημοσίευσε με επαληθευμένα στοιχεία) η εφημερίδα «Le Parisien», σύμφωνα με την οποία στις προεδρικές εκλογές της άνοιξης του 2012, στο β' γύρο θα περνούσε πρώτη με 24% η Μαρίν Λε Πέν, επικεφαλής του ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου», ακολουθούμενη είτε από τον Νικολά Σαρκοζί εκ μέρους του δεξιού UMP, στην περίπτωση που το Σοσιαλιστικό κόμμα έχει υποψήφιο άλλον εκτός του διευθυντή του ΔΝΤ, τον Ντομινίκ Στρος - Καν, αν τελικά θέσει υποψηφιότητα με τους Σοσιαλιστές.
Σε περιπτωση που ειναι υποψηφιος ο Στρος-Καν θα ερθει δευτερος, και ο Σαρκοζι τριτος, συμφωνα με την δημοσκοπηση, που δειχνει τις προθεσεις της αρχουσας ταξης της Γαλλιας.
TΙΦΛΙΔΑ.-- Επίσημη επίσκεψη για μία βδομάδα ξεκινά αύριο (Πέμπτη) στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι με στόχο την προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα του, την προώθηση τουριστικών πακέτων, αλλά και συναντήσεις με στελέχη του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Aυτα λενε επισημα, γιατι ανεπισημα ποιος ξερει τι ετοιμαζουν και τι θα κουβεντιασουν. Η ουσια ειναι οτι ο Σαακασβιλι παει να παρει εντολες απο τα αφεντικα του.
ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Συνδικάτα της Ρουμανίας επέκριναν χτες την απόφαση του Κοινοβουλίου της χώρας να τους αρνηθεί την πρόσβαση στις συνεδριάσεις του σώματος μετά την προ μηνών απόπειρα αυτοκτονίας του άνεργου οπερατέρ Αντριάν Σομπάρου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας.