Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Τριτη 26 Απριλιου 2011 ______12.30

Αφγανιστάν. Η σήραγγα της ελευθερίας
από rebelian 9:44μμ, Δευτέρα 25 Απριλίου 2011
Οι κατοχικές δυνάμεις του νάτο και οι ντόπιοι Αφγανοί σύμμαχοί τους έχουν εξαπολύσει μια τεράστια επιχείρηση για να συλλάβουν τους 475 κρατούμενους Ταλιμπάν που απέδρασαν από φυλακές υψίστης ασφαλείας στην πόλη Κανταχάρ χρησιμοποιώντας ένα τούνελ 320 μέτρων, που πέρασε κάτω από την κεντρική λεωφόρο, τα σημεία ελέγχου, τους τοίχους και τα συρματοπλέγματα φυλακής.
Όλοι οι κρατούμενοι είναι μέλη των Ταλιμπάν και κρατούνταν στην πτέρυγα των πολιτικών κρατουμένων της φυλακής.
Η όλη επιχείρηση άρχισε πριν από πέντε μήνες και από το σύνολο των κρατούμενων που απελευθερώθηκαν μόνο 3 με 4άτομα γνώριζαν το υπό εκτέλεση σχέδιο. Ομάδα ανταρτών άνοιξαν το τούνελ χωρίς να χρησιμοποιήσουν κανένα σκαπτικό μηχάνημα αφού κάτι τέτοιο θα μπορούσε να τραβήξει την προσοχή των κατοχικών δυνάμεων. Από την στιγμή που το τούνελ έφτασε στην φυλακή, η εσωτερική ομάδα ξεκλείδωσε τα κελιά με την βοήθεια αντίγραφων των κλειδιών που είχαν προμηθευτεί πρωτύτερα και άρχισε να απομακρύνει ανά πεντάδες τους φυλακισμένους. Έως τις 3.30 το πρωί και μετά από τεσσερισήμισι ώρες δράσεις όλοι οι κρατούμενοι ήταν εκτός φυλακής και με αυτοκίνητα που είχαν οργανώσει από πριν όλοι μεταφερθήκαν σε ασφαλή σημεία. Την όλη επιχείρηση υποστήριξε ομάδα ένοπλων Ταλιμπαν, που όμως δεν χρειάστηκε να επέμβει αφού κανένας δεν κατάλαβε τίποτα.
Αυτή είναι η δεύτερη μαζική απόδραση που πραγματοποιούν οι Ταλιμπάν μετά από αυτή του Ιούνιου του 2008 όπου είχαν απελευθερωθεί 870 κρατούμενοι.






Πώς γλίτωσε το φοινικόδασος του Πρέβελη από τα λαμόγια
από Κοντρα 0:26πμ, Τρίτη 26 Απριλίου 2011
Πώς έγινε και αναγεννήθηκε το φοινικόδασος, για το οποίο θρηνούσαν τον περασμένο Αύγουστο οι Κασσάνδρες των περιβαλλοντικών οργανώσεων και μαζί τους σύμπας ο αστικός Τύπος, γράφοντας πως θα χρειαστούν από 20 μέχρι 50 χρόνια για να αναγεννηθεί;
Καμαρώνει το υπουργείο της Μπιρμπίλη, ότι «μετά από τις άμεσες ενέργειες των υπηρεσιών» του, «το φοινικόδασος του Πρέβελη αναγεννήθηκε». Οπως σημειώνει το δελτίο Τύπου, «πρόσφατες παρατηρήσεις στο φοινικόδασος, ενός από τα πολυτιμότερα και σπανιότερα οικοσυστήματα της πατρίδας μας, ανέδειξαν την πλήρη αναγέννηση του οικοσυστήματος και το πρασίνισμα της περιοχής, που είχε πληγεί από πυρκαγιά την 22η Αυγούστου 2010. Ολοι οι φοίνικες (με χαρακτηριστικό είδος τον Phoenix theophrastii) αναβλάστησαν, σπόροι που είχαν πέσει στη γη φύτρωσαν και μικροί φοίνικες αναπτύσσονται κανονικά. Κατά τον ίδιο τρόπο αναγεννήθηκαν και τα υπόλοιπα είδη που συμπληρώνουν το οικοσύστημα, χαρουπιές, σχίνοι, πλατάνια και αλμυρίκια».
Πώς έγινε και αναγεννήθηκε το φοινικόδασος, για το οποίο θρηνούσαν τον περασμένο Αύγουστο οι Κασσάνδρες των περιβαλλοντικών οργανώσεων και μαζί τους σύμπας ο αστικός Τύπος, γράφοντας πως θα χρειαστούν από 20 μέχρι 50 χρόνια για να αναγεννηθεί; Εχει σημασία να θυμίσουμε τι γράφαμε σε σημείωμά μας στις 4 Σεπτέμβρη του 2010, με τίτλο «Κάτω τα ξερά σας από τον Πρέβελη»:
«Δεν γνωρίζουμε πώς μπήκε η φωτιά που έκαψε και το φοινικόδασος του Πρέβελη (το δεύτερο μεγαλύτερο μετά απʼ αυτό του Βάι), όμως αυτή τη στιγμή μεγαλύτερο κίνδυνο για το φοινικόδασος (όπως και για το Βάι) αποτελούν τα διάφορα λαμόγια («περιβαλλοντικά» και άλλα), που βρήκαν την ευκαιρία να κονομήσουν με τα διάφορα προγράμματα «προστασίας» και με προτάσεις για την ίδρυση Φορέα Διαχείρισης, για να βάλλουν για τα καλά το πόδι τους και να κονομάνε εσαεί.
Το φοινικόδασος δεν έχει καεί. Εχει απλά καψαλιστεί, για να το πούμε όσο γίνεται πιο απλά. Από τους επόμενους κιόλας μήνες θʼ αρχίσει η φυσική του αναγέννηση και σε μια τετραετία, αν γίνουν μερικά απλά πράγματα και δεν πατήσει κανένας εκεί μέσα, θα είναι όπως πριν. Γιατί οι φοίνικες κρατάνε μεγάλη μάζα νερού, η οποία λειτουργεί ως φυσικό αντίδοτο στην καταστροφική δύναμη της φωτιάς.
Σʼ ένα εμπεριστατωμένο επιστημονικό άρθρο-παρέμβαση («Προτεινόμενα Δασοκομικά διαχειριστικά μέτρα για την επιτάχυνση της φυσικής αποκατάστασης μετά την πυρκαγιά στο φοινικόδασος της Πρέβελης»), που δημοσιεύτηκε στο φόρουμ της ιστοσελίδας της ΠΕΕΓΕΠ, ο λασιθιώτης δασολόγος Παντελής Φιλιππάκης εισηγείται όλα τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για να αναγεννηθεί το φοινικόδασος και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επέλαση των λαμόγιων. Τα μέτρα που προτείνει είναι συγκεκριμένα, εύκολα διεκπεραιώσιμα από τις υπηρεσίες της νομαρχίας (περιγράφει με ακρίβεια ακόμη και τα μηχανήματα και τα μεροκάματα που θα χρειαστούν) και επιστημονικά τεκμηριωμένα. Γιʼ αυτό και κανείς δεν τόλμησε να τα αμφισβητήσει. Αλλωστε, ο εν λόγω δασολόγος βρίσκεται σε μόνιμη σύγκρουση με διάφορα λαμόγια για το ζήτημα της προστασίας του Βάι από το σκαθάρι (θέμα για το οποίο κάποια στιγμή θα γράψουμε αναλυτικά) και έχει μελετήσει πάρα πολύ τα θέματα του φοίνικα.
Βάσει των προτάσεών του, σε 3-4 χρόνια οι φοίνικες θα έχουν αναγεννηθεί και όχι σε 20 ή 50 χρόνια, που γράφουν οι άσχετοι δημοσιογράφοι, παραπληροφορούμενοι από τα λαμόγια που βρήκαν ευκαιρία για νέες κονόμες. Ας αφήσουν, λοιπόν, ήσυχο το δάσος κι ας κάνουν αυτά που πρέπει».
Χάρη στην παρέμβαση του Π. Φιλιππάκη (βοηθήσαμε κι εμείς όσο μπορούσαμε στη διάδοση των απόψεών του), το υπουργείο δεν τόλμησε να κάνει δεκτές τις προτάσεις των λαμόγιων, που ήθελαν να πλακώσουν με αλυσοπρίονα, να κόψουν τους καψαλισμένους φοίνικες και να ξεκινήσουν πρόγραμμα επαναφύτευσης με χοντρά φράγκα. Εκανε τα απλά πράγματα που εισηγήθηκε ο συγκεκριμένος δασολόγος (ο οποίος, παρά το νεαρό της ηλικίας του, είναι ίσως ο πιο καταρτισμένος στο συγκεκριμένο τομέα, γιατί έχει πραγματικό πάθος με τους φοίνικες της Κρήτης) και σήμερα, μόλις εφτά μήνες μετά, το φοινικόδασος έχει αναγεννηθεί. Δείτε τις φωτογραφίες που το ίδιο το ΥΠΕΚΑ φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του. Οπως χαρακτηριστικά φαίνεται, είναι οι φοίνικες που υποτίθεται ότι κάηκαν (αριστερά) που αναγεννήθηκαν (δεξιά). Γιατί απλούστατα δεν κάηκαν, αλλά καψαλίστηκαν εξωτερικά, διατηρώντας όλους τους χυμούς στο εσωτερικό τους.
http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=10197&cat_id=27&pos=2&issue_id=290
http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=4771&cat_id=27&pos=2&issue_id=165








Μερικές σκέψεις για Συρία
από Reuters 11:53μμ, Δευτέρα 25 Απριλίου 2011
Γνωρίζουμε τί πραγματικά συμβαίνει?
Οταν δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα καλό είναι να κρατάμε κάποιες επιφυλάξεις.
Κάποιοι λένε να βγούμε εδώ και τώρα να δηλώσουμε συμπαράσταση στο λαό της Συρίας, βασισμένοι στα ρεπορτάζ των εμιριδων του Αλ Τζαζίρα.
Το γεγονός οτι μπροστά μας ξεδιπλώνεται άλλο ένα σενάριο τύπου Λιβύης δεν θά'πρεπε να προβληματίζει?
Δηλαδή ο Άσσαντ τη μια μέρα αποσύρει τον στρατιωτικό νόμο και την ακριβώς επόμενη δολοφονεί γύρω στους 100 διαδηλωτές, με όλη τη διεθνή κοινότητα να τον παρακολουθεί και τη Λιβύη να καταστρέφεται από μια ιμπεριαλιστική επέμβαση που ξεκίνησε ακριβώς με το ίδιο πρόσχημα, της "προστασίας διαδηλωτών"?
Συγκεχυμένες πληροφορίες για snipers που βάλλουν κατά του πλήθους, αλλά την ίδια στιγμή και δυνάμεις ασφαλείας να ανταλλάσσουν πυρά με άγνωστους ενόπλους.
9 στρατιώτες να πεφτουν νεκροί σε ενέδρα ενόπλων στη Μπανιάς και βιντεάκια στο youtube να ισχυρίζονται κατά το γνωστό λιβυκό μοτίβο οτι 'τους εκτέλεσαν αξιωματικοί του καθεστώτος'.
Υπάρχουν τρομερά λογικά κενά στην πληροφόρηση από Συρία, ενώ είναι εξόφθαλμο οτι οι πληρωμενοι δημοσιοκαφροι απο τους εμιριδες του Αλ Τζαζίρα και τα δυτικά ΜΜΕ έχουν βρει άλλη μια βολική περίπτωση για τη δημιουργία τεχνητής κατακραυγής και στοχοποίησης ενός ήδη δαιμονοποιημένου καθεστώτος, που μάλιστα έχει συνάψει συμμαχία με χώρα-μέλος του "άξονα του Κακού".
Το μπααθικό καθεστώς του Άσσαντ έχει στρατηγική συμμαχία με το σιϊτικό Ιράν, παρέχει στρατιωτική πρόσβαση στη Ρωσία στη Μεσόγειο, και λειτουργεί ως διάδρομος ενίσχυσης της Χεσμπολλάχ στο Λίβανο, αλλά και της Χαμάς.
Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς οτι πολλοί θα εύχονταν την αποσταθεροποίησή του.
Ήδη μερικά από τα πλέον πολεμοχαρή γεράκια των ΗΠΑ όπως ο γνωστός Λίμπερμαν και ο "ήρωας της Βεγγάζης" ΜακΚαίην καλούν σε μέτρα και κυρώσεις εναντίον της Συρίας.
Το wikileaks ήδη έχει αποκαλύψει οτι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν χρηματοδοτήσει αντικαθεστωτικές οργανώσεις της Συρίας, ενώ ρεβανσιστές συγγενείς των Άσσαντ ,πρώην αντιπρόεδροι και υπουργοί (Ριφάτ Άσσαντ και Χαντάμ) είναι εγκατεστημένοι στο Λονδίνο ο πρώτος και στο Βέλγιο ο δεύτερος, σε ρόλο 'εξόριστων αντικαθεστωτικών' προσπαθώντας να δημιουργήσουν αποσταθεροποίηση.
Προσωπική άποψη: ας μήν σπεύδουμε να γινόμαστε εν αγνοία μας πιόνια στα πολεμικά παιχνίδια κάποιων άλλων, ειδικά όταν έχει αποδειχτεί πόσο εύκολα μπορούν να χειραγωγηθούν και να χρησιμοποιηθούν οι αφελείς συναισθηματικές αντιδράσεις για την κατασκευή συναίνεσης στις στρατιωτικές τους περιπέτειες.






Ο Πάγκαλος λειτουργεί ως "λαγός" και για τη φίμωση του ίντερνετ
από ****** 9:40πμ, Δευτέρα 25 Απριλίου 2011
Πριν λίγες μέρες, ο Πάγκαλος που ειδικεύεται σε αυτά, έγραψε ένα άρθρο στην "Καθημερινή" του Αλαφούζου (που πάντα στην εφημερίδα και το κανάλι του έχει χώρο για να φιλοξενήσει τέτοιου είδους απόψεις) για την επικείμενη προσπάθεια της κυβέρνησης να φιμώσει τα blog. Χαλάνε βλέπετε τη μόστρα της Όλγας Τρέμη και του Dancing with the stars - οπότε το κράτος "πρέπει' να τα λογοκρίνει. Η κατάσταση είναι κρίσιμη, και δε μπορούν πλέον να ανέχονται φωνές που δεν τις ελέγχουν...
Ας δούμε το άρθρο του Πάγκαλου, χωρισμένο σε κομμάτια, και μερικά σχόλια του prezatv, που απαντά κομμάτι-κομμάτι τα λεγόμενα του άρθρου:
Εχει πλέον ζωτική σημασία να ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος για ένα θέμα που απειλεί τη δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης, αλλά και κριτικής της εξουσίας και συνεπώς τον χαρακτήρα και το μέλλον της Δημοκρατίας μας.
--Ο διαλογος για τα blogs και τη θεσπιση νομοθετικου πλαισιου εχει ανοιξει χρονια τωρα επι κυβερνησεων Καραμανλη και Νεας Δημοπρασιας, με αποκορύφωμα τη συζητηση που το ιδιο το πασοκ εβαλε στο opengov το Νοεμβριο του 2010, η οποια ουσιαστικα εγινε ωστε να συσταθει επιτροπη η οποια θα δημουργησει το νομοθετικο πλαισιο λογοκρισιας για των blogs,το οποιο θα βασιστει στη παταξη των ανωνυμων συκοφαντιων που διαπράττονται μεσα απο τα blogs...τη μαυρη εργασια,τη καταπολεμηση της πειρατειας και φυσικα την προληψη και καταστολη τρομοκρατικων χτυπηματων.
Τα ανώνυμα blogs είναι σαν να γράφεις νύχτα στους τοίχους ένα καινούργιο σύνθημα κάθε 10 λεπτά, χωρίς να σε βλέπει κανείς και χωρίς, φυσικά, να υπογράφεις. Αυτή, ακριβώς, η ανωνυμία μετέτρεψε τα blogs από έμβλημα της ελευθερίας της έκφρασης και αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας, στο απόλυτο σύμβολο του πιο ακραίου λαϊκισμού και συνωμοσιολογίας. Οσο πιο απίθανη, όσο πιο μυστικιστική, όσο πιο παράλογη, όσο πιο πολύ απευθύνεται στους πιο ανομολόγητους φόβους του ασυνείδητου, τόσο πιο μεγάλες πιθανότητες έχει μια θεωρία συνωμοσίας να εξαπλωθεί σε χιλιάδες mail μέσω της μεθόδου chain-mails.
Η ανωνυμία των blogs δικαιολογείται με το επιχείρημα του φόβου: ο απλός πολίτης γράφει ανώνυμα γιατί (υποτίθεται ότι) η εξουσία καραδοκεί για να τον κυνηγήσει. Ετσι καλλιεργείται η ρουφιανιά και καθαγιάζεται η μαύρη κουκούλα. Οποιοσδήποτε μπορεί ανώνυμα να γράφει ό,τι θέλει χωρίς να έχει καμία ευθύνη ούτε γιʼ αυτό που γράφει ούτε για τον τρόπο που το γράφει. Ο δημόσιος λόγος των blogs είναι ο χειρότερος βιαστής της ελληνικής γλώσσας. Εξαντλείται, πολλές φορές, στα βασικά ρήματα (κατά προτίμηση όσα έχουν σχέση με σεξουαλικές πράξεις) και τις συνήθεις βρισιές.
Η ανωνυμια των blogs, ειναι το οπλο των πολιτων, με το οποιο μπορουν να λενε ελευθερα αυτο που σκεφτονται και αισθανονται.Ειναι το οπλο, με το οποιο μπορουν να κουβεντιαζουν δημοσια,πραγματα τα οποια τα συμβατικα Μεσα Μαζικης Εξημερωσης αποκρυπτουν συστηματικα λογω των κατα καιρους συμφεροντων που εξυπηρετουν...
Εδω η γυναικα σου εκανε μηνυση σε κατοικο της Κεραταιας επειδη την αποκαλεσε μεσα απο το Αλ Τσαντιρι κυρια Παγκαλου!!!





Λιβύη: κυνηγοί κεφαλών με κάλυψη του ΟΗΕ
από Reuters 2:18πμ, Τρίτη 26 Απριλίου 2011
Αμερικανοί και ΝΑΤΟ απροκάλυπτα πλέον επιδιώκουν βιολογική εξόντωση της λιβυκής ηγεσίας
http://www.wsws.org/articles/2011/apr2011/liby-a25.shtml
Ο ρεπουμπλικάνος Λίντσεϋ Γκράχαμ δήλωσε "αυτή τη στιγμή οι αντάρτες δεν έχουν ιδιαίτερη τύχη..η πρόταση μου στο ΝΑΤΟ και την αμερικανική διοίκηση είναι να κόψουμε το κεφάλι του φιδιού. Πηγαίνετε στην Τρίπολη, αρχίστε να βομβαρδίζετε τον στενό κύκλο του Καντάφι, τις εγκαταστάσεις τους, τα πολεμικά τους αρχηγεία"
Ο τζο Λίμπερμαν, από τους πλέον πολεμοχαρείς γερουσιαστές των ΗΠΑ και φανατικός υποστηρικτής των πολεμικών εγκλημάτων του Ισραήλ υποστήριξε οτι το ψήφισμα του ΟΗΕ δικαιολογεί δολοφονίες εφόσον "έχουν σκοπό την προστασία αμάχων" .
Με την ίδια τακτική συμφώνησε και ο γερουσιαστής ΜακΚαίην που μόλις είχε επιστρέψει από τη Βεγγάζη, ενώ έκανε έκκληση για αναγνώριση του "Μεταβατικού Συμβουλίου" και κλιμάκωση των βομβαρδισμών.
Άλλωστε και τα πρόσφατα αεροπορικά πλήγματα στην Τρίπολη με νεκρούς και τραυματίες είχαν ξεκάθαρο στόχο την ηγεσία της Λιβύης, παρόλο που επισήμως η στοχοποίηση ξένων ηγετών θεωρείται διεθνώς έγκλημα πολέμου.
Τελικά φαίνεται πως το παραμύθι της 'προστασίας αμάχων' μόνο αφελείς εξακολουθούν και το παίρνουν στα σοβαρά, την ώρα που οι κατά συρροή δολοφόνοι των ΗΠΑ/Βρετανίας/Γαλλίας έχουν εξαπολύσει άλλη μια επιχείρηση αλλαγής καθεστώτος με σκοπό την εγκαθίδρυση κυβέρνησης-μαριονέτας στα πρότυπα των Αχμέντ Τσαλάμπι/Χαμίντ Καρζάι.