Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Τεταρτη 27 Απριλιου 2011 ______16.45

Θ. Πάγκαλος : Φέρνει τροπολογία για τα blog
ΤΟΝ ΕΒΑΛΑΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΜΜΕΝΟ ΧΑΡΤΙ
Φέρνει νομοθετική ρύθμιση τις επόμενες ημέρες για την ανωνυμία στα blogs. Θα περάσει τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο, χωρίς να το πάρει χαμπάρι κανείς. Είναι ο μόνος που μπορεί να το κάνει γιατί λειτουργεί ως αερόσακος.
Είναι καμμένο χαρτί, δηλαδή στην κριτική. Δεν ξέρουμε εάν αποτελεί "λαγό" του Παπανδρέου,...
ο Πάγκαλος πάντως έχει προετοιμάσει με το γραφείο του όλο το νομοθετικό πλαίσιο για να υπάρξει επώνυμος διαχειριστής.
Τεχνικά, δεν μπορεί να γίνει αυτό. Επειδή όμως βολεύει αρκετούς στην κυβέρνηση τέτοια εξέλιξη η λύση θα βρεθεί με τo ηλεκτρονικό ίχνος (ip). Και όποιον πάρει ο χάρος...
Σ.Σ. Ο κύριος Παπανδρέου που εμφανιζόταν ως υπέρμαχος της ελευθερίας του διαδικτύου γνωρίζει την τροπολογία που έρχεται;






" Σπάρτακος " : Ανοίξτε τους λογαριασμούς των συνδικαλιστών για να αποδειχτούν τα ψεματά σας
Άνοιγμα των λογαριασμών των συνδικαλιστών της ΔΕΗ ζήτησε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων "Σπάρτακος". Προπαγάνδα κατά του συνδικαλιστικού κινήματος. Ζητούν παρέμβαση της Δικαιοσύνης για τα διαφυγόντα κέρδη της ΔΕΗ. Υπέρ των κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
Άνοιγμα των λογαριασμών και έλεγχο του πόθεν έσχες των συνδικαλιστών της ΔΕΗ ζήτησε την Τρίτη ο Πρόεδρος του Σωματείου Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας "Σπάρτακος", Γιώργος Αδαμίδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Πτολεμαϊδα.Με αφορμή το πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης που κρίνει παράνομες τις ενισχύσεις που κατέβαλε η ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ, ο κ. Αδαμίδης έκανε λόγο για προπαγάνδα κατά του συνδικαλιστικού κινήματος και επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση από τη δικαιοσύνη τόσο για το συγκεκριμένο θέμα όσο και για τα διαφυγόντα κέρδη από την κακή λειτουργία της επιχείρησης, όπως είπε χαρακτηριστικά.Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο χώρο της ενέργειας, το σωματείο εξέφρασε την αντίθεσή του στην περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ και επικαλέστηκε μάλιστα τις σχετικές αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας και των Δημοτικών Συμβουλίων Κοζάνης, Εορδαίας, Αμυνταίου και Φλώρινας."Θα συμφωνούσαμε απόλυτα στην περαιτέρω μετοχοποίηση αν το υπουργείο οικονομικών και η κυβέρνηση δεσμεύονταν στον Έλληνα καταναλωτή ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα αυξηθεί.Θυμίζουμε ότι το ρεύμα στην Ελλάδα είναι το φθηνότερο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι όπου υπήρξε τέτοιου είδους διαδικασία, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, που είναι κοινωνικό αγαθό, διπλασιάστηκε και τριπλασιάστηκε" είπε ο κ. Αδαμίδης.Γνωστοποίησε τέλος ότι ο "Σπάρτακος" συντάσσεται με τη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ στην εξαγγελία των απεργιακών της κινητοποιήσεων, όποτε και αν αυτές ανακοινωθούν.






Δημοσιεύθηκε: απο ΝΤΑΝΤΟΝ Τετ Απρ 27, 2011 1:12 pm Θέμα δημοσίευσης: ΛΙΑΝΑ ΣΟΥΒΑΛΤΖΗ. ΜΕ ΕΜΠΟΔΙΣΑΝ ΝΑ ΒΡΩ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
ΣΟΥΒΑΛΤΖΗ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΗΜΙΤΗ
Στέφανος Χίος , ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σοβαρότατες καταγγελίες κατά της κυβέρνησης Σημίτη της περιόδου του 1996 αλλά και εναντίον του ίδιου του τότε πρωθυπουργού οι οποίες εγείρουν μείζον εθνικό θέμα, κάνει με δηλώσεις της στην «δημοκρατία», η γνωστή αρχαιολόγος Λιάνα Σουβαλτζή, επικεφαλής από το 1989 μέχρι το 1996 των πολυσυζητημένων αρχαιολογικών ανασκαφών για την ανακάλυψη του Τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η κ. Σουβαλτζή χωρίς να μασά τα λόγια της κατακεραυνώνει εκτός από τον κ. Σημίτη, τον τότε Υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο και τον σημερινό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Παπανδρέου, Θόδωρο Πάγκαλο για παρεμπόδιση στο ερευνητικό της έργο.
Αφήνει να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση Σημίτη επηρεαζόταν ή πιεζόταν από τον εβραϊκό παράγοντα της Αιγύπτου που δεν ήθελε την πρόοδο των ανασκαφών στη έρημο Σίουα ενώ ξεκάθαρα αναφέρει ότι ο κ.Πάγκαλος της είχε πει να καθίσει φρόνιμα και να μην σκαλίζει το θέμα με τον Μέγα Αλέξανδρο γιατί ανεβάζει το πατριωτικό φρόνημα των Ελλήνων και δημιουργεί προβλήματα με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων που τότε ήταν στην ημερήσια διάταξη.
Ανεξαρτήτως εαν η αρχαιολογική σκαπάνη της Λιάνας Σουβαλτζή έφερε στο φως τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή κάποιον άλλο επιβλητικό βασιλικό μακεδονικό τάφο, όλοι ανεξαιρέτως έχουν επαινέσει την τεράστια προσπάθεια στην Αίγυπτο που καλύφθηκε από ίδιους πόρους χωρίς καμία κυβερνητική βοήθεια.
Η «δημοκρατία» δεν μπορεί να πάρει ξεκάθαρη επιστημονική θέση για την πατρότητα του τάφου αλλά και για όσα ισχυρίζεται η επικεφαλής της αρχαιολογικής αποστολής για πολιτικά πρόσωπα. Αυτά όμως που δημόσια καταγγέλλει η κ. Σουβαλτζή δεν είναι δυνατόν να θαφτούν, όπως το μνημείο που αποκάλυψε.
Πάγκαλος, Βενιζέλος και Παντερμαλής...
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
Αφορμή για τη συζήτηση με την γνωστή αρχαιολόγο αποτέλεσε η αποκαλυπτική συνέντευξη που έδωσε πριν από έναν μήνα στoειδησεογραφικό site arcadiavoice του δημοσιογράφου Γιώργου Μαντά, που πράγματι βγάζει ειδήσεις.
«O τότε Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν εναντίον αυτής της προσπάθειας.
Τότε μάλιστα είχε γίνει επερώτηση στη Βουλή από τον αντιπρόεδρο της Βουλής, τον κ. Κατσαρό, ζητώντας του να φέρει όλα τα στοιχεία στο φως. Δεν παρουσίασε τίποτα και έθαψε το θέμα.
Ο κ. Βενιζέλος ήθελε να βγω από την μέση για να αναλάβει την ανασκαφή ο Παντερμαλής (σ.σ ο κ. Δημήτριος Παντερμαλής είναι Καθηγητής Αρχαιολογίας.
Υπήρξε επίσης βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ το 1996. Είναι περισσότερο γνωστός ως υπεύθυνος των ανασκαφών στο αρχαίο Δίον τις οποίες είχε ξεκινήσει ο καθηγητής Μανόλης Ανδρόνικος. Είναι διευθυντής του νέου μουσείου της Ακρόπολης και είναι παντρεμένος με τη δημοσιογράφο κ. Άννα Παναγιωταρέα).
«Καμία στήριξη δεν υπήρξε και από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Στεφανόπουλος είχε πει ότι δεν είχε αρμοδιότητες», τονίζει η κ. Σουβαλτζή.
Από τα πυρά της αρχαιολόγου δεν ξεφεύγει και ο Θόδωρος Πάγκαλος για τον οποίον αποκαλύπτονται εξωφρενικές λεπτομέρειες. «Με είχε καλέσει ο κ. Πάγκαλος στο γραφείο του. Τον ξέρουμε όλοι ότι μιλάει ελεύθερα. Είναι γνωστό.
Μου είπε ότι δεν είναι τόσο οι ζήλιες των αρχαιολόγων(που σταμάτησε το έργο), αυτές υπήρχαν, αλλά αυτό το θέμα δημιουργούσε έναν εθνισμό και ότι έπρεπε να είναι οι τόνοι χαμηλοί. Δηλαδή να μην μιλάμε για τάφο Αλεξάνδρου αλλά για ένα ελληνικό μνημείο. Το συνδύασε με την διεκδίκηση των Σκοπίων για το όνομα «Μακεδονία», θέμα που τότε είχε οξυνθεί».
Ο Σημίτης...
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
Για την διακοπή των εργασιών στην έρημο Σίουα το 1996, η Ελληνίδα αρχαιολόγος θεωρεί αποκλειστικά υπεύθυνο τον πρωθυπουργό των Ιμίων Κώστα Σημίτη. «Η επέμβαση, όπως μου ανακοίνωσαν από το Υπουργείο Πολιτισμού της Αιγύπτου, έγινε από τον τότε πρωθυπουργό, τον κ. Σημίτη, ο οποίος έστειλε τον θανόντα Μοσκώφ( τότε μορφωτικός σύμβουλος της Ελληνικής πρεσβείας)να ζητήσει να σταματήσει το έργο και να μην μας δώσουνε τις άδειες. Μου είπαν επί λέξει:
«Κυρία Σουβαλτζή είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που η ίδια σας η χώρα ζητά κάτι τέτοιο. Πηγαίνετε να τα βρείτε και τα λέμε».
Παίχτηκαν προφανώς πάρα πολλά παιχνίδια. Εγώ δεν είμαι ούτε πολιτικός ούτε διπλωμάτης. Έκανα την δουλειά μου. Δεν πίστευα ότι τέτοια αποκάλυψη θα είχε τέτοιες επιπτώσεις. Ήταν τότε μια εποχή έντονων αντιδράσεων για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων, είχε μεσολαβήσει ένα μεγάλο συλλαλητήριο που είχε γίνει στην Αθήνα.
Εμείς εκείνη τη εποχή, δεν είχαμε ούτε τηλέφωνο. Δεν ξέραμε τι γινόταν στην Ελλάδα. Όταν γυρίσαμε πίσω προσπαθήσαμε να βρούμε την άκρη. Τότε καταλάβαμε ότι το έργο αυτό είχε φέρει φοβερή αναστάτωση».
Οι Εβραίοι... ( σ.σ. ακολουθώ τους ¨ρατιστικούς τίτλους και υπότιλους¨ της δημοσίευσης , προφανώς εννοούν το Ισραήλ που έχει όμως θεσμοθετημένη - σαν κυρίαρχη θρησκεία του κράτους- την Εβραϊκή θρησκεία)
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
Αξέχαστη, όπως λέει η Λιάνα Σουβαλτζή, θα της μείνει η συνάντηση που είχε με την εβραϊκή αντιπροσωπεία στην Αίγυπτο, λίγο καιρό πριν την πραξικοπηματική εντολή για παύση των εργασιών. «Ήταν μια συνάντηση που δεν μπορώ να την σβήσω από την μνήμη μου.
Παραδέχτηκε όντως ο Ισραηλινός πρέσβης ότι αυτό θα άλλαζε την μοίρα της Αιγύπτου και όλου του κόσμου. Περιέργως όμως μου ανέφερε ότι δεν θα έπρεπε να τελειώσει η ανασκαφή γιατί ο Αλέξανδρος ήταν ένας μέθυσος και κίναιδος, τα γνωστά δηλαδή.
Του είπα ότι αυτό δεν συμβαίνει γιατί ο Αλέξανδρος δεν θα έκανε τέτοιο έργο και ότι όλα είναι ιστορίες που δημιουργήθηκαν στην Ρωμαϊκή Εποχή. Μου είχε πει επίσης ο τότε ισραηλινός πρέσβης: «Κι όμως ο Αλέξανδρος προσκύνησε τον Μεγάλο Αρχιερέα στην Ιερουσαλήμ». Και του απάντησα, κύριε πρέσβη αυτά τα γράφει ένας Εβραίος ιστορικός, ο Ιώσηπος Φλάβιος και ότι ο Αλέξανδρος δεν πέρασε από την Ιερουσαλήμ. Και αν μου λέγατε ότι ο αρχιερέας προσκύνησε τον Αλέξανδρο θα το πίστευα. Αλλά ένας Αλέξανδρος τον αρχιερέα αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει ποτέ.
Ο Εβραίος διπλωμάτης φεύγοντας μου αποκρίθηκε: « Έχετε θάρρος που μιλάτε έτσι, λέτε την αλήθεια κι όποιος λέει την αλήθεια το πληρώνει. Εύχομαι να πάνε όλα καλά, εάν σας αφήσουν να συνεχίσετε».
TO ΘΕΜΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ






Γκουαντάναμο - αθώοι κρατούμενοι
από αντι 10:53μμ, Τρίτη 26 Απριλίου 2011
150 αθώοι κρατούμενοι του Γκουαντάναμο αφέθησαν ελεύθεροι, σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν από το Wikileaks.
1 στούς 5 κρατούμενους στο Γκουαντάναμο είχε φυλακιστεί αυθαίρετα.
Περίπου 150 άνθρωποι από τους κρατούμενους του Γκουαντάναμο, που συνελήφθησαν ως τρομοκράτες, είναι αθώοι Αφγανοί και Πακιστανοί πολίτες.
Ορισμένοι απ΄αυτούς κρατούνταν βάσει πληροφοριών που είχαν αποσπαστεί από κρατούμενους που ήταν άρρωστοι και με τη χρήση βασανιστηρίων.
Τουλάχιστον 1 στους 5 κρατούμενους στο Γκουαντάναμο είχε φυλακιστεί αυθαίρετα.
Οι ΗΠΑ άφησαν ελεύθερους δεκάδες κρατούμενους ''υψηλού κινδύνου, ενώ κρατούσαν μυστικά για χρόνια εκατοντάδες ανθρώπους που ήταν αθώοι, σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν από το Wikileaks και τα οποία αποτελούν εκθέσεις για τους 780 κρατούμενους.





Eπανεξεταζεται η ποινη του Μουμια Αμπου Τζαμαλ
από Βlack Panther 8:47μμ, Τρίτη 26 Απριλίου 2011
Ο Μουμία συνελήφθη πριν από 30 χρόνια με την κατηγορία ότι δολοφόνησε αστυνομικό. Ο μαύρος πρώην δημοσιογράφος αποτελεί σύμβολο του αγώνα κατά της θανατικής ποινής. Ο 57χρονος υποστηρίζει μέχρι και σήμερα ότι είναι αθώος. "Η πολιτεία της Πενσιλβάνιας πρέπει να διοργανώσει νέα συνεδρίαση του δικαστηρίου μέσα στις επόμενες 180 ημέρες", σύμφωνα με την απόφαση του εφετείου. Το ίδιο εφετείο είχε ακυρώσει το 2008 την καταδίκη σε θάνατο του Αμπού-Τζαμάλ, ενώ ακολούθησαν τρία χρόνια ενστάσεων και μία παρέμβαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.






Ημέρες ντροπής για τη Βενεζουέλα
από ακάθιστος 2:11μμ, Τρίτη 26 Απριλίου 2011
Ο Τσάβεσ παραδίδει αριστερούς στην χούντα της Κολομβίας
Στις 23 Απριλίου συνελήφθη και στις 26 εκδίδεται στην Κολομβία, από τις μυστικές υπηρεσίες της Βενεζουέλας ο
Joaquín Pérez, κολομβιανός δημοσιογράφος και υπεύθυνος του ειδησεογραφικού πρακτορείου ANNCOL, με σουηδικό διαβατήριο. Ο Pérez δεν είναι, και δεν ήταν ποτέ μέλος των FARC. Εγκατέλειψε την Κολομβία πριν από 25 χρόνια για να γλυτώσει από το δολοφονικό αμόκ της Δεξιάς εναντίον την αριστεράς που επιζητούσε μια πολιτική λύση στον εμφύλιο. Ανάμεσα στου 4 χιλιάδες δολοφονημένους βρίσκεται και η σύζυγος του. Πήρε πολιτικό άσυλο στη Σουηδία όπου και διαμένει.
Η κυβέρνηση Τσάβεσ δικαιολογείται λέγοντας ότι υπάρχει για τον Pérez ένταλμα της Ιντερπόλ. Χυδαίο ψέμα, γιατί αν υπήρχε θα είχε εφαρμοστεί και στην Ευρώπη όπου κυκλοφορούσε ελεύθερος. Η Αριστερά, το συνδικαλιστικό κίνημα και πλήθος προβεβλημένων αγωνιστών ζήτησαν την άμεση απελευθέρωσή του. Σε όλη την Λατινική Αμερική φωνές υψώθηκαν για να εμποδίσουν την ντροπή. Ο Τσάβεσ δεν άφησε ούτε καν την πρεσβεία της Σουηδίας να παρέμβει. Η δουλεία ήταν συμφωνημένη και έπρεπε να τελειώσει γρήγορα. Σε δύο μέρες.






Λιβύη - Η ληστεία του αιώνα
από Il Manifesto 12:02μμ, Τετάρτη 27 Απριλίου 2011
Η οικονομική λεηλασία τού αιώνα: η επίθεση των Προθύμων στα κρατικά επενδυτικά ταμεία τής Λιβύης
Manlio Dinucci (il manifesto, 22/4)
Η οικονομική λεηλασία τού αιώνα
Του Manilo Dinucci από το Il Manifesto, 22 Απριλίου
Στόχος τού πολέμου στη Λιβύη δεν είναι μόνο τα πετρελαϊκά αποθέματα τα οποία υπολογίζονται σε 60 δισ. βαρέλια (τα μεγαλύτερα στην Αφρική και με το χαμηλότερο κόστος εξόρυξης στον κόσμο), ούτε μόνο τα αποθέματα φυσικού αερίου, που σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχονται περίπου σε 1.500 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Στο στόχαστρο των «προθύμων» τής επιχείρησης «Ενοποιημένος Προστάτης» βρίσκονται επίσης και τα κρατικά επενδυτικά ταμεία, τα κεφάλαια δηλαδή τα οποία το λιβυκό κράτος έχει επενδύσει στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα δημόσια κεφάλαια που διαχειρίζεται η Αρχή Λιβυκών Επενδύσεων (LIA) ανέρχονται περίπου σε 70 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ αν συνυπολογισθούν και οι ξένες επενδύσεις τής Κεντρικής Τράπεζας τής Λιβύης και άλλων οργανισμών, το ποσό ανέρχεται σε πάνω από 150 δις. Και ναι μεν τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια τής Λιβύης είναι μικρότερα από τα αντίστοιχα τής Σαουδικής Αραβίας ή τού Κουβέιτ, αλλά λόγω τής ταχείας τους ανάπτυξης μπορεί να ξεπερνούν το προαναφερθέν ποσό. Κατά τη σύστασή της το 2006, η LIA διέθετε 40 δισ. δολάρια. Μέσα σε μόλις πέντε χρόνια, πραγματοποίησε επενδύσεις σε περισσότερες από εκατό εταιρείες στη Βόρειο Αφρική, Ασία, Ευρώπη, στη Βόρειο και Νότιο Αμερική (όπως, για παράδειγμα, σε εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, σε τράπεζες, στο βιομηχανικό τομέα και στον τομέα των ακινήτων, σε πετρελαϊκές επιχειρήσεις, κ.λπ.)
Στην Ιταλία οι κυριότερες λιβυκές επενδύσεις έχουν γίνει στην τράπεζα UniCredit (που ελέγχεται σε ποσοστό 7,5% από την LIA και την Κεντρική Τράπεζα τής Λιβύης), στην Finmeccanica (2%) και στην Eni (1%): τόσο αυτές όσο και άλλες επενδύσεις (όπως, για παράδειγμα, η συμμετοχή κατά 7.5% στον ποδοσφαιρικό σύλλογο τής Juventus) έχουν περισσότερο πολιτική παρά οικονομική σημασία (ανέρχονται περίπου στα 4 δισ. δολάρια).
Μετά τη διαγραφή της από τον κατάλογο των «κρατών-παριών» τής Ουάσιγκτον, η Λιβύη επιχείρησε να ανακτήσει τη θέση της στο διεθνές προσκήνιο προσφεύγοντας στη «διπλωματία των κρατικών επενδύσεων». Με την άρση τού εμπάργκο από τις ΗΠΑ και την ΕΕ το 2004 και την επιστροφή στη χώρα των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, η Τρίπολη μπόρεσε να εξασφαλίσει ετήσιο εμπορικό πλεόνασμα ύψους περίπου 30 δισ. δολαρίων, το μεγαλύτερο μέρος τού οποίου προορίστηκε για εξωτερικές επενδύσεις. Ωστόσο, η διαχείριση των κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων έθεσε στη διάθεση των υπουργών και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων τού καθεστώτος ένα νέο μηχανισμό εξουσίας και διαφθοράς, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα ξέφυγε από τον έλεγχο τού ίδιου τού Καντάφι. Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι το 2009 ο Λίβυος ηγέτης είχε προτείνει να διανεμηθούν 30 δισ. από τα πετρελαϊκά κέρδη «απευθείας στο λιβυκό λαό» — πρόταση που συνέβαλε στη διεύρυνση των ρηγμάτων στο εσωτερικό τής λιβυκής κυβέρνησης.
Εκμεταλλευόμενοι τις εσωτερικές αυτές διενέξεις οι κυρίαρχοι κύκλοι τής Ευρώπης και των ΗΠΑ μπόρεσαν να ιδιοποιηθούν τα λιβυκά επενδυτικά κεφάλαια, πριν ακόμα αρχίσει η στρατιωτική επίθεση εναντίον τής Λιβύης με απώτερο σκοπό την απόκτηση τού ελέγχου τού ενεργειακού πλούτου τής χώρας. Το εγχείρημα αυτό διευκόλυνε ο ίδιος ο επικεφαλής τής LIA, ο Μοχάμεντ Λαγιάς: σύμφωνα με απόρρητο διπλωματικό τηλεγράφημα που δημοσιοποίησε το WikiLeaks, ο Λαγιάς πληροφόρησε στις 20 Ιανουαρίου τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Τρίπολη ότι η Αρχή Λιβυκών Επενδύσεων είχε 32 δισ. δολάρια σε καταθέσεις σε τράπεζες των ΗΠΑ. Πέντε εβδομάδες αργότερα, στις 28 Φεβρουαρίου, το υπουργείο Οικονομικών «πάγωσε» τους λογαριασμούς αυτούς. Σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις, πρόκειται για «το μεγαλύτερο χρηματικό ποσό που έχει ποτέ δεσμευθεί στις ΗΠΑ» — ποσό που η Ουάσινγκτον διαχειρίζεται «ως καταπίστευμα υπέρ τού μέλλοντος τής Λιβύης». Στην πραγματικότητα, το ποσό αυτό θα διατεθεί ως ένεση κεφαλαιακής ρευστότητας στην όλο και πιο χρεωμένη αμερικανική οικονομία. Μερικές μέρες αργότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση «πάγωσε» λιβυκά κεφάλαια ύψους περίπου 45 δισ. ευρώ.
Αυτή η επιδρομή στα λιβυκά κεφάλαια θα έχει ιδιαίτερα σημαντικές επιπτώσεις για την Αφρική, όπου η «Libyan Arab African Investment Company» έχει ήδη πραγματοποιήσει επενδύσεις σε περισσότερες από 25 χώρες (εκ των οποίων 22 στην υποσαχάρια Αφρική), ενώ είχε προγραμματίσει για τα επόμενα πέντε χρόνια αύξηση των επενδύσεων (στους τομείς κυρίως τής κατασκευαστικής, μεταλλευτικής και τουριστικής βιομηχανίας, καθώς επίσης και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών). Οι λιβυκές επενδύσεις συνέβαλαν σημαντικά στην υλοποίηση τής λειτουργίας τού πρώτου τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου Rascom (τού Αφρικανικού Οργανισμού Δορυφορικών Επικοινωνιών), ο οποίος τέθηκε σε τροχιά τον Αύγουστο τού 2010, πράγμα που επέτρεψε στις αφρικανικές χώρες να μπουν σε μια πορεία απεξάρτησης από τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά δορυφορικά δίκτυα, εξοικονομώντας ετησίως εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.
Ακόμα πιο σημαντική είναι όμως η συμβολή των λιβυκών επενδύσεων στη δημιουργία και υλοποίηση από την Αφρικανική Ένωση των εξής τριών χρηματοοικονομικών οργανισμών: τής Αφρικανικής Τράπεζας Επενδύσεων με έδρα τη Σύρτη, τού Αφρικανικού Νομισματικού Ταμείου με έδρα το Γιαουντέ (Καμερούν) και τής Κεντρικής Αφρικανικής Τράπεζας στην Αμπουτζά (Νιγηρία). Η ανάπτυξη και ενίσχυση των οργανισμών αυτών αφενός μεν θα επέτρεπε στις αφρικανικές χώρες να αυτονομηθούν από τον νεοαποικιακό έλεγχο και κηδεμονία τής Παγκόσμιας Τράπεζας και τού Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αφετέρου δε, θα σήμαινε το τέλος τού φράγκου CFA — νόμισμα που υποχρεούνται να χρησιμοποιούν δεκατέσσερις αφρικανικές χώρες πρώην γαλλικές αποικίες. Το πάγωμα των λιβυκών κεφαλαίων συνιστά σοβαρό πλήγμα για το όλο εγχείρημα. Τα όπλα επομένως που χρησιμοποιεί η συμμαχία των «προθύμων» δεν περιορίζονται μόνο σε αυτά τής επιχείρησης «Ενοποιημένος Προστάτης».



23.00






ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Οργή για την έκδοση Κολομβιανού αγωνιστή δημοσιογράφου
ΚΑΡΑΚΑΣ - ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Οργή προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης της Βενεζουέλας να προχωρήσει στη σύλληψη του διευθυντή του ειδησεογραφικού πρακτορείου Anncol (εναλλακτικό μέσο που καταγγέλλει το αντιδραστικό καθεστώς της Κολομβίας με έδρα τη Στοκχόλμη), Χοακίν Πέρες Μπεσέρα, κολομβιανής καταγωγής με καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα στη Σουηδία και κάτοχο σουηδικού διαβατηρίου. Ο Μπεσέρα συνελήφθη το Σάββατο το πρωί στο διεθνές αεροδρόμιο της Μαϊκετία αμέσως μετά την άφιξή του στη Βενεζουέλα από την Φρανκφούρτη, ενώ κρατήθηκε και εκδόθηκε μετά από 48 ώρες στην Κολομβία που τον θεωρεί «τρομοκράτη» «πρέσβη» των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας»-FARC στην Ευρώπη, γνωστό ως «Αλμπέρτο Μαρτίνες».
Επισήμως, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας προβάλλει ως «δικαιολογία» για τη σύλληψη και έκδοσή του το επίσημο αίτημα της κυβέρνησης της Κολομβίας και προσωπικά του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος που τηλεφώνησε στον Πρόεδρο Τσάβες και παρέδωσε όλες τις πληροφορίες για την άφιξη του Μπεσέρα. Επίσης ότι «υπήρχε κόκκινο σήμα» από την Ιντερπόλ και η «Βενεζουέλα είναι υποχρεωμένη να τηρεί τις συμφωνίες και τις διεθνείς συμβάσεις».
Εντούτοις, τα ερωτήματα είναι πολλά και οι ενστάσεις που έχουν διατυπώσει δεκάδες οργανώσεις που από την πρώτη στιγμή ξεκίνησαν καμπάνια καταγγελίας της σύλληψης και με αίτημα την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή του, όπως το ΚΚ Βενεζουέλας, το Κολομβιάνικο ΚΚ, συνδικαλιστικές οργανώσεις στην Κολομβία και τη Βενεζουέλα, όπως η Unete κ.ά. αλλά και δεκάδες λαϊκές οργανώσεις όπως το Copinh στην Ονδούρα, το μπολιβαριανό συντονιστικό MCB καί άλλες οργανώσεις σε όλη τη Λατινική Αμερική.
Ο Χοακίν Πέρες Μπεσέρα είναι ένα από τα λίγα επιζήσαντα στελέχη της Πατριωτικής Ενωσης - που σχηματίστηκε από τις FARC και το Κολομβιάνικο ΚΚ - από την άγρια σφαγή που εξαπέλυσε τη δεκαετία του '90 το αντιδραστικό καθεστώς της Κολομβίας παρά τις δεσμεύσεις που απέρρεαν από την ειρηνευτική συμφωνία με την κυβέρνηση του τότε Προέδρου Μπελισάριο Μπετανκούρ. Κατέφυγε το 1994 στη Σουηδία, όπου δημιούργησε οικογένεια, πήρε το καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα και σουηδική υπηκοότητα και συνέχισε τη διεθνιστική επαναστατική του δράση μέσα από το ειδησιογραφικό πρακτορείο Αnncol, παρά τις διώξεις και το κυνηγητό.
Στην περίπτωσή του αυτό που τελικά έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την κυβέρνηση Τσάβες, δεν ήταν οι «διεθνείς συμβάσεις» ούτε το «δίκαιο», αλλά οι διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις της με την Κολομβία. Αυτό κατήγγειλαν ως απαράδεκτο οι επαναστατικές δυνάμεις στη Βενεζουέλα, που παρόλο που κάλεσαν τον Πρόεδρο Τσάβες να μην προχωρήσει στην έκδοση του αγωνιστή, δεν εισακούστηκαν.


ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Αυξήσεις κατω απο τα όρια του πληθωρισμού που τρεχει με 27%
ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Την αύξηση του κατώτατου ορίου μηνιαίων αποδοχών, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα κατά 25% ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες.
Το κατώτατο όριο αποδοχών θα διαμορφωθεί στα 548 μπολιβάρες (360 δολάρια) όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τσάβες και ουσιαστικά πρόκειται συνολικά για αύξηση της τάξης του 26,5% καθώς οι εργαζόμενοι θα λάβουν αύξηση της τάξης του 15% από την πρώτη Μάη και στη συνέχεια αύξηση επί των νέων διαμορφωμένων αποδοχών της τάξης του 10% την 1η Σεπτέμβρη. Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Μαρία Κριστίνα Ιγκλέσιας, σύμφωνα με το δίκτυο «Τελεσούρ», διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε η νέα νομοθεσία να εφαρμοστεί χωρίς εκπτώσεις και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς αφορά περισσότερο από ένα εκατομμύριο εργαζόμενους που απασχολούνται με τις κατώτερες αποδοχές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι συνδικαλιστικές ενώσεις, συνδικάτα και πολιτικές οργανώσεις είχαν απαιτήσει μεγαλύτερες αυξήσεις, καθώς η αύξηση που δίνεται οριακά κινείται στα ποσοστά του πληθωρισμού, που καλπάζει στη Βενεζουέλα με 27%. Ανάμεσά τους και το ΚΚ Βενεζουέλας, που είχε θέσει το ζήτημα της αύξησης κατά 40% για να καλυφθεί η απώλεια εισοδημάτων εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού και να υπάρξει όντως κάποια αύξηση που θα βελτιώσει τη ζωή των εργαζομένων.






ΛΙΒΥΗ
Κλιμακώνονται σταδιακά οι ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις
Ανακοινώθηκε, χτες, από τη Ρώμη, που ετοιμάζεται να φιλοξενήσει την επόμενη σύνοδο της Ομάδας Επαφής, η συμμετοχή ιταλικών βομβαρδιστικών στις επιδρομές
TΡΙΠΟΛΗ - ΡΩΜΗ.-- Ολοένα πιο ενεργό ρόλο αναλαμβάνει στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στη Λιβύη η Ιταλία, που χθες ανακοίνωσε ότι αποφάσισε τη συμμετοχή βομβαρδιστικών της στις αεροπορικές επιδρομές, χωρίς, όμως, να γνωστοποιηθεί πότε θα αρχίσει να γίνεται αυτό. Η Ιταλία είναι η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που ανταποκρίνεται στο γαλλο-βρετανικό αίτημα για συμμετοχή περισσότερων αεροσκαφών στις επιδρομές, και προφανώς διόλου τυχαία αφού το ιταλικό κεφάλαιο (ΕΝΙ) έχει, ήδη, υπογράψει προνομιακές συμφωνίες με το αντικαθεστωτικό Εθνικό Συμβούλιο στη Βεγγάζη και θέλει να τις διασφαλίσει.
Για τους ίδιους λόγους, πιθανότατα, και η νέα σύνοδος της «Ομάδας Επαφής» θα φιλοξενηθεί, στις 5 Μάη, στη Ρώμη. Οπως έχει, ήδη,ανακοινωθεί στη σύνοδο θα εξεταστούν τρόποι «πώλησης του πετρελαίου της περιοχής της Κυρηναϊκής» που ελέγχεται από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, μια εξέλιξη που θέτει τα θεμέλια μιας ενδεχόμενης διχοτόμησης της χώρας, ενώ δίνει τη δυνατότητα στους αντικαθεστωτικούς να λάβουν χρήματα. Προς το παρόν, πάντως, λαμβάνουν «βοήθεια» από διαφόρους, με τελευταίο αρωγό το Κουβέιτ που τους χορήγησε 180 εκατομμύρια δολάρια. Στο «πλευρό» τους και ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Μακ Κέιν που πίεσε, από τη Βεγγάζη, την προεδρία Ομπάμα «να εμπλακεί ενεργότερα, γιατί κάθε καθυστέρηση στο στρατιωτικό μέτωπο ευνοεί την αλ Κάιντα».
Ενώ αναμένονται τα ιταλικά αεροσκάφη, τα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Predator πραγματοποίησαν τα πρώτα τους πλήγματα στη Λιβύη, όπως ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι στόχος ήταν συστοιχίες πυραύλων σε Τρίπολη και Μιζράτα. Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από άρνηση της χρήσης πυραύλων «Τόμαχοκ».
Σήμερα, αναμένεται στην Ουάσιγκτον για συζητήσεις για το «μέτωπο της Λιβύης» ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας, ενώ ειπε οτι οι Βρετανοί «πρέπει να προετοιμαστούν για μια μακρά εμπλοκή».
Μαραθώνιος επαφών της ηγεσίας Καντάφι
Στην Αντίς Αμπέμπα, πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Αμπντέλ Ατι αλ Ομπάιντι, προκειμένου να συζητήσει, όπως ανακοινώθηκε από την Τρίπολη, τρόπους προώθησης της ειρηνευτικής πρότασης της Αφρικανικής Ενωσης. Ο αλ Ομπάιντι φέρεται να ζήτησε έκτακτη σύνοδο της Αφρικανικής Ενωσης και να κάλεσε τη Ρωσία να πιέσει για έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να εξεταστούν και να καταδικαστούν «τα εγκλήματα των σταυροφόρων - εισβολέων».
Ο Μούσα Ιμπραχίμ, εκπρόσωπος της λιβυκής ηγεσίας, υποστήριξε ότι η Τρίπολη βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις Ρωσία, Ελλάδα, Τουρκία και με κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής με στόχο να προωθηθούν «οι ειρηνευτικές πρωτοβουλίες τους». Απέφυγε, πάντως, να σχολιάσει την είδηση ότι η Τρίπολη κατάφερε να προμηθευτεί βενζίνη, παρά τις κυρώσεις, αξιοποιώντας τη Γενική Εθνική Εταιρεία Θαλασσίων Μεταφορών (που δε συμπεριλαμβάνεται στις κυρώσεις) από ιταλικό διυλιστήριο και διά μέσου δύο τάνκερ στην Τυνησία. Την είδηση, πάντως, επιβεβαίωσαν οι ιταλικές εταιρείες.





ΙΑΠΩΝΙΑ
Ραδιενέργεια και διαμαρτυρίες στα ύψη...
Θυμηθηκαν το Τσερνομπιλ!
ΤΟΚΙΟ.-- Υψηλά παραμένουν τα επίπεδα ραδιενέργειας στο πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα, καθώς οι τελευταίες μετρήσεις που έγιναν το περασμένο τριήμερο έδειξαν ανεβασμένα επίπεδα επικίνδυνης ακτινοβολίας κυρίως σε ερείπια που βρίσκονται κοντά στον υπ' αριθμόν 3 αντιδραστήρα. Τα συστήματα ψύξης εξακολουθούν να υπολειτουργούν, ενώ οι ειδικοί εκφράζουν έντονο προβληματισμό για την πιθανότητα κατάρρευσης μέρους των τοιχωμάτων της δεξαμενής αποθήκευσης χρησιμοποιημένων ράβδων πυρηνικού καυσίμου στον υπ' αριθμόν 4 πυρηνικό αντιδραστήρα εξαιτίας της επιβάρυνσης που έχουν δεχθεί από τις συνεχείς ρίψεις τεραστίων ποσοτήτων νερού, αλλά και από τις πιέσεις που υπέστησαν έπειτα από εκρήξεις υδρογόνου στις 12 Μάρτη.
Το ίδιο 24ωρο, δεκάδες αγρότες από τη βορειοανατολική Ιαπωνία συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της υπεύθυνης εταιρείας Ενέργειας TEPCO στο Τόκιο, διαμαρτυρόμενοι για τις πενιχρές «αποζημιώσεις» που αναμένεται να δώσει η εταιρεία μπροστά στις τεράστιες ζημιές που υπέστησαν. Κάποιοι από τους διαδηλωτές είχαν φέρει μαζί τους αγελάδες, ενώ οι περισσότεροι κρατούσαν στα χέρια λάχανα, σημειώνοντας στους δημοσιογράφους ότι έχουν υποστεί οικονομική καταστροφή μετά το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μάρτη. Οι διαδηλωτές αντέδρασαν στη συνέχιση της χρήσης πυρηνικών εργοστασίων για την παραγωγή ηλεκτρενέργειας.
Τέλος από το περασμένο 48ωρο, 25.000 Ιάπωνες στρατιώτες ξεκίνησαν στην ευρύτερη περιφέρεια της Φουκουσίμα τον εντοπισμό και τη συγκέντρωση των σορών χιλιάδων ανθρώπων που σκοτώθηκαν από την καταστροφή της 11ης Μάρτη, ενώ έκαναν αεροψεκασμούς στις σορούς εκατοντάδων πεθαμένων ζώων για να αποφευχθεί ο κίνδυνος επιδημιών.
Τα καθικια οι δυτικοι αλητες σταυροφοροι δημοσιοκαφροι, θυμηθηκαν το Τσερνομπιλ, και πιπιλανε το μυαλο των ηλιθιων που τους ακουνε! Που το Τσερνομπιλ ηταν μια παρονυχιδα σε σχεση με αυτο το εγκλημα που εχει συντελεστει στη Φουκουσιμα, το οποιο αφορα ολο το κοσμο, και προσπαθουν με νυχια και με δοντια να κρυψουν. Στο Τσερνομπιλ εχει εκραγει ενα εργοστασιο, στη Φουκουσιμα τεσσερα! Και στο Τσερνομπιλ δεν καναν τη μαλακια να πεταξουν τα ραδιενεργα νερα μεσα στη θαλασσα! Στη Φουκουσιμα το εκαναν! Και εχουν μολυνθει πλεον ολοι οι Ωκεανοι! Ραδιενεργεια απο τη Φουκουσιμα πλεον υπαρχει σε ολη τη Γη! Στην Αμερικη, στην Ευρωπη, και στην Αφρικη! Και τα καθικια οι δημοσιοκαφροι προσπαθωντας να τα κρυψουν απο τους ηλιθιους που τους ακουνε, μιλανε για το Τσερνομπιλ που επηρεασε την Ουκρανια και τη Ρωσια, πριν 25 χρονια το 1986! Τόσο η κυβέρνηση της Ουκρανίας όσο και της Ρωσίας έχουν περικόψει πρόσφατα τις ειδικές παροχές για τα μέλη των συνεργείων καθαρισμού. Χτες, εξάλλου, το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο συγκέντρωση διαμαρτυρίας των μελών των συγκεκριμένων συνεργείων ενάντια σ' αυτές τις περικοπές.





ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σχέδια εκτόπισης του ΚΚ από την πολιτική ζωή
Στις 22 Απρίλη, ο Σεργκέι Γολοβάτι, βουλευτής του «κεντρώου» ρωσοκινουμενου και κυβερνητικού «Κόμματος των περιοχών» της Ουκρανίας, μιλώντας στο ουκρανικό τηλεοπτικό κανάλι ΤΒ δήλωσε πως πρέπει να απαγορευτεί το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ουκρανίας, επειδή αποτελεί μια «εγκληματική οργάνωση». Κάλεσε μάλιστα την εξουσία να δημιουργήσει συνθήκες ώστε να μην μπορέσουν οι κομμουνιστές από εδώ και στο εξής να βρίσκονται στα έδρανα του κοινοβουλίου. Οπως σημείωσε ο συγκεκριμένος βουλευτής: «Το Κομμουνιστικό κόμμα πρέπει να απαγορευτεί βάσει νομικών και δικαστικών αποφάσεων. Είναι εγκληματική οργάνωση η οποία δεν διέκοψε τη σχέση της με το εγκληματικό ΚΚΣΕ και φέρει ευθύνη για όλα τα εγκλήματα που διέπραξε το ΚΚ του Στάλιν, του Χρουστσόφ, του Μπρέζνιεφ. Πρέπει να φύγει από την πολιτική σκηνή της Ουκρανίας». Ο ίδιος πρότεινε, ως τον πιο ανώδυνο τρόπο, την αύξηση του εκλογικού πλαφόν για την εκπροσώπηση στη βουλή σε τέτοιο βαθμό, που να κάνει απαγορευτική την είσοδο του ΚΚ στο κοινοβούλιο. Να σημειωθεί ότι στις εκλογές του 2007 το ΚΚ Ουκρανίας είχε συγκεντρώσει ποσοστό 5,39%.
Αν και οι δηλώσεις του Σ. Γολοβάτι δεν εκφράζουν επίσημα το κόμμα του, είναι χαρακτηριστικές των αντικομμουνιστικών διαθέσεων που υπάρχουν και στο ρωσοκινουμενο κυβερνητικό «Κόμμα των περιοχών», παρά τη στήριξη που του παρέχει στη βουλή το ΚΚ Ουκρανίας, το οποίο παραμένει εγκλωβισμένο στη λογική της «κεντροαριστεράς». Μάλιστα, πρόσφατα ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ουκρανίας, Α. Λαβρινόβιτς, που είναι κι επικεφαλής της προεδρικής επιτροπής «τελειοποίησης της εκλογικής νομοθεσίας», δήλωσε πως σχεδιάζεται η αύξηση του εκλογικού πλαφόν από το 3% στο 5%, όταν το ΚΚ Ουκρανίας ζητά τη μείωσή του στο 1%.





ΓΑΛΛΙΑ
Ενας ακόμη αυτόχειρας στην «France Telecom»
ΠΑΡΙΣΙ.-- Ενα ακόμη όνομα προστέθηκε στο μακρύ τραγικό κατάλογο των εργαζομένων του κολοσσού τηλεπικοινωνιών «France Telecom - Orange» που έθεσαν τέλος στη ζωή τους. Χθες το πρωί, ένας 57χρονος αυτοπυρπολήθηκε στο χώρο στάθμευσης της εγκατάστασης της εταιρείας στην περιοχή Μερινιάκ, την ώρα που άρχιζε η βάρδια του, αφήνοντας πίσω του γυναίκα και τέσσερα παιδιά.
Αν και δεν έχει εντοπιστεί σημείωμα του αυτόχειρα, συνάδελφοί του, καθώς και εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεών τους υποστήριζαν ότι ο συγκεκριμένος είχε υποφέρει ιδιαίτερα την τελευταία 5ετία από τις συνεχόμενες αλλαγές αρμοδιοτήτων, στις οποίες τον υπέβαλλε η διοίκηση της εταιρείας και είχαν ως αποτέλεσμα ακόμη και των πώληση του σπιτιού του, καθώς άλλαζαν και οι αποδοχές του και οι πόλεις στις οποίες αναγκαζόταν να μετακομίζει.
Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ 2008 και σήμερα έχουν αυτοκτονήσει τουλάχιστον 31 εργαζόμενοι της «France Telecom» και έχουν αποπειραθεί να το πράξουν άλλοι 16 με τις περισσότερες αυτοκτονίες να καταγράφονται μέσα στο 2010. Ως βασική αιτία του τραγικού αυτού κύματος «φωτογραφίζεται» το πλάνο «διαρκούς αναδιοργάνωσης» της εταιρείας, το οποίο ουσιαστικά προέβλεπε διαρκείς μετακινήσεις για τους εργαζομένους από πόλη σε πόλη, από καθήκον σε καθήκον με τις ανάλογες οικονομικές επιπτώσεις, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε διαρκές άγχος, σε διαρκές στάδιο προσαρμογής, ενώ εργάζονταν ολοένα περισσότερες ώρες, χωρίς ανάλογες αποδοχές, προσπαθώντας να διασφαλίσουν τη θέση τους. Οπως αποκαλύφτηκε, το σχέδιο «διαρκούς αναδιοργάνωσης» είχε ως στόχο, μέσα σε 3 χρόνια, να υποχρεωθούν σε παραίτηση περίπου 22.000 εργαζόμενοι, χωρίς να χρειαστεί η εταιρεία να απολύσει, αφού αυτό θα ήταν πολύ δύσκολο αφού ένα τμήμα της παραμένει ακόμη υπό κρατικό έλεγχο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, έχει το ότι πριν από λίγες βδομάδες, δικαστήριο της Μπεζανσόν χαρακτήρισε «επαγγελματικό ατύχημα» την αυτοκτονία ενός εργαζομένου της εταιρείας, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για σειρά διώξεων σε βάρος της εταιρείας, αλλά και για καταβολή αποζημιώσεων στις οικογένειες των εργαζομένων. Το συγκεκριμένο δικαστήριο ανακοίνωσε ότι έχει, ήδη, αρχίσει έρευνες για τις συνθήκες αυτοκτονίας αρκετών εργαζομένων.




ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Θεαματική απόδραση από την Κανταχάρ
ΚΑΝΤΑΧΑΡ, ΚΑΜΠΟΥΛ._ Μία μαζική κινηματογραφική απόδραση κατάφεραν να πραγματοποιήσουν 541 κρατούμενοι από τις φυλακές της Κανταχάρ, στο Αφγανιστάν, περνώντας από σήραγγα 300 μέτρων, το βράδυ της Κυριακής προς τη Δευτέρα. Οι κρατούμενοι που κατάφεραν να αποδράσουν σύμφωνα με τις αρχές, ανήκουν στις τάξεις των Ταλιμπάν, ενώ η επιχείρηση χαρακτηρίζεται από την αστυνομία της περιοχής «πολύ καλά οργανωμένη», ενώ αξιωματούχοι των φερόμενων «ανταρτών» εμφανίζονται να αναλαμβάνουν την ευθύνη. Ο εγκάθετος Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, υποστηρίζει ότι η απόδραση ήταν «καταστροφή που δεν έπρεπε να συμβεί», καθώς αναφέρεται ότι σε αυτούς που διέφυγαν είναι 106 «διοικητές» των Ταλιμπάν, προσθέτοντας ότι οι αρχές προσπαθούν να βρουν τι συνέβη και πώς θα διορθωθεί η κατάσταση. Η αστυνομία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι τουλάχιστον 26 από τους δραπέτες συνελήφθησαν, ενώ εκπρόσωπος του Χ. Καρζάι δηλώνει ότι η απόδραση δε θα ήταν δυνατή χωρίς βοήθεια μέσα από τη φυλακή.
Η απόδραση θεωρείται ως «μεγάλη νίκη» για τους Ταλιμπάν, με τις προβλέψεις να αναφέρονται σε επικίνδυνες επιπτώσεις για τις κατοχικές και κυβερνητικές δυνάμεις.





ΙΤΑΛΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Σύμπλευση απόψεων για την αντιμετώπιση μεταναστών
ΡΩΜΗ.-- Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι συμφώνησαν να ζητήσουν αλλαγές στους κανονισμούς μετακίνησης ανθρώπων εντός της ζώνης του Σένγκεν για «εξαιρετικές περιπτώσεις», αλλά και ενίσχυση της FRONTEX, του στρατιωτικοαστυνομικού οργανισμού της ΕΕ, για να κρατά εκτός της ευρωένωσης τους ανεπιθύμητους πρόσφυγες του ιμπεριαλισμού. Την προηγούμενη βδομάδα είχε προκληθεί ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών μετά την απόφαση της Ιταλίας να εκδώσει μαζικά βίζες σε χιλιάδες μετανάστες από τη βόρεια Αφρική, επιτρέποντάς τους την ελεύθερη διακίνηση στις χώρες της ζώνης Σένγκεν. Η Γαλλία αντέδρασε έντονα, και μπλόκαρε για πολλές ώρες την είσοδό τους στη χώρα, επικαλούμενη έλλειψη σοβαρών ελέγχων.
Οι δύο πολιτικοί, ύστερα από χτεσινή τους συνάντηση στη Ρώμη, συνέταξαν επιστολή προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ζητώντας από τις χώρες - μέλη της ΕΕ «περισσότερη αλληλεγγύη προς τα μεσογειακά κράτη που υποδέχονται σημαντικό αριθμό μεταναστών», όπως υποστήριξε ο Μπερλουσκόνι. «Θέλουμε να επιβιώσει η Συνθήκη του Σένγκεν, όμως για να γίνει αυτό χρειάζονται τροποποιήσεις», πρόσθεσε ο Σαρκοζί. Επιπλέον, ο Γάλλος Πρόεδρος ανακοίνωσε επίσημα ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του Ιταλού Μάριο Ντράγκι για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, λίγες ώρες πριν τη διεξαγωγή της συνάντησης, η γαλλική εταιρεία γαλακτοκομικών «Lactalis» ανακοίνωσε πως προτίθεται να εξαγοράσει την ιταλική «Parmalat» ...προσφέροντας 3,37 δισ. ευρώ. Για το θέμα αυτό ο Μπερλουσκόνι υποστήριξε πως χρειάζεται η δημιουργία «μεγάλων Ιταλογαλλικών ομάδων», για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί παγκοσμίως, ενώ ο Σαρκοζί δήλωσε πως «δεν χρειάζεται να διεξάγουμε πόλεμο ανάμεσά μας, χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον».




«WIKILEAKS» - ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
Αθώοι οι περισσότεροι κρατούμενοι στο κολαστήριο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώριζαν ότι μεγάλο μέρος των κρατουμένων στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο ήταν αθώοι, παρ' όλα αυτά τους κρατούσαν φυλακισμένους επί χρόνια, ενώ αντιθέτως κρατούμενοι που είχαν χαρακτηριστεί ως «υψηλού κινδύνου» αφέθηκαν ελεύθεροι... Είναι το κύριο συμπέρασμα σειράς αποκαλυπτικών στοιχείων διπλωματικών εγγράφων για 779 κρατούμενους, που έχει στην κατοχή του ο ιστότοπος «Wikileaks» και δημοσιοποιήθηκαν την Κυριακή από διάφορα διεθνή ΜΜΕ.
Μεταξύ των αθώων τουλάχιστον 150 Αφγανοί και Πακιστανοί, αγρότες, οδηγοί, μάγειροι κλπ, που συνελήφθησαν κοντά στις εμπόλεμες ζώνες και ήταν κρατούμενοι επί χρόνια, απλώς γιατί βρέθηκαν σε λάθος τόπο, λάθος ώρα όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Telegraph» τονίζοντας πως από τους εκατοντάδες κρατούμενους που πέρασαν από το Γκουαντάναμο μόλις οι 220 είχαν χαρακτηριστεί ως «επικίνδυνοι εξτρεμιστές» κατά τους στρατιωτικούς αναλυτές.
Προφανώς ανάμεσα στους «αθώους» και ο Αλγερινός υπήκοος Αντίλ μπιν Χαμλίλι, που συνελήφθη στο Πακιστάν το 2003 και, αφού «πέρασε» από το Μπαγκράμ του Αφγανιστάν, μεταφέρθηκε στο Γκουαντάναμο. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτεται στα έγγραφα, ο Χαμλίλι είχε «τελέσει» και πληροφοριοδότης των βρετανικών (Μ16) και των καναδικών μυστικών υπηρεσιών. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η υπόθεση ενός άνδρα από την Υεμένη που συνελήφθη το Δεκέμβρη του 2001 και κατάφερε να κερδίσει την ελευθερία του «καρφώνοντας» 123 συγκρατούμενούς του. Τα έγγραφα δίνουν επίσης λεπτομέρειες για υποτιθέμενες συνωμοσίες ενάντια σε αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς στόχους, ανάλογες της 11ης Σεπτέμβρη, ακόμη και με όπλα μαζικής καταστροφής. Σχέδια που αποκαλύπτονταν κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων και εξαιτίας των βασανιστηρίων οπότε οι πληροφορίες μάλλον θα πρέπει να θεωρούνται έωλες... Τίποτα από όλα αυτά δεν πτόησαν τους Αμερικανούς αξιωματούχους αλλά ούτε και το βασιλιά Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας, που μάλιστα -σύμφωνα με τα απόρρητα αμερικανικά έγγραφα που δημοσιεύονται από το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel»- πρότεινε το 2009 στους Αμερικανούς να εμφυτεύσουν ηλεκτρονικά τσιπάκια στους κρατούμενους της φυλακής του Γκουαντάναμο προτού τους αφήσουν ελεύθερους...





ΑΓΚΥΡΑ.-- Στην καταστροφή του μνημείου φιλίας της Τουρκίας με την Αρμενία προχωρούν οι τουρκικές αρχές, μετά από παρότρυνση και του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ η Αγκυρα χαρακτήρισε «διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων» τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα με την ευκαιρία της επετείου της Σφαγής των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ζητώντας από τις ΗΠΑ να διευκολύνουν και όχι να περιπλέκουν τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων Τουρκίας - Αρμενίας.
ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Νέες συγκρούσεις πραγματοποιήθηκαν χθες μεταξύ Ταϊλάνδης και Καμπότζης με αφορμή τη διαφιλονικούμενη περιοχή που βρίσκεται ένας ινδουιστικός ναός του 11ου αιώνα, με τις μάχες να μεταφέρονται 150 χλμ. από το σημείο, δείχνοντας ενδεχόμενη εξάπλωση των εχθροπραξιών.
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Συνεχίζουν την απεργία πείνας τα τέσσερα ηγετικά στελέχη του κινήματος των αυτόχθονων Ινδιάνων Μαπούτσε της Χιλής, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση της υγείας τους έχει επιδεινωθεί δραματικά μετά από 42 μέρες απεργίας πείνας, ενάντια στην κράτησή τους με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο.