Μια συνέντευξη με τον Jean Bricmont
Η Λιβύη ενώπιον του Ανθρωπιστικού Ιμπεριαλισμού
Του GRÉGOIRE LALIEU
Ο Jean Bricmont διδάσκει Φυσική στο Βέλγιο και είναι μέλος του βελγικού Δικαστηρίου. Το βιβλίο του Ανθρωπιστικός Ιμπεριαλισμός έχει εκδοθεί από τον οίκο Monthly Review Press.
- Μπορείτε να μας υπενθυμίσετε σε τί συνίσταται ο Ανθρωπιστικός Ιμπεριαλισμός?
Jean Bricmont: Είναι μια ιδεολογία που στοχεύει στο να δικαιολογεί τη στρατιωτική παρέμβαση ενάντια σε κυρίαρχες χώρες στο όνομα της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το μοτίβο είναι πάντα το ίδιο: ένας πληθυσμός είναι θύμα ενός δικτάτορα, οπότε πρέπει να δράσουμε. Τότε βγαίνουν στη φόρα όλες οι συνήθεις αναφορές: ο δεύτερος Παγκόσμιος, ο πόλεμος με την Ισπανία και τα λοιπά. Ο στόχος είναι να πουλήσουν το επιχείρημα οτι μια ένοπλη επέμβαση είναι απαραίτητη. Αυτό συνέβη στο Κόσοβο, το Ιράκ, το Αφγανιστάν.
-Και τώρα είναι η σειρά της Λιβύης
Jean Bricmont Υπάρχει μια διαφορά εδώ διότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το επιτρέπει. Αλλά αυτό το ψήφισμα πέρασε εναντίον των ίδιων των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Όντως, δεν βλέπω καμμία εξωτερική απειλή στη λιβυκή διαμάχη. Παρόλο που αναφέρθηκε η ιδέα της «ευθύνης για προστασία», υπήρξαν πολλές παρακάμψεις. Εξάλλου, δεν υπάρχει απόδειξη οτι ο Καντάφι σφάζει το λαό του απλά και μόνο με την πρόθεση να τους σφάξει. Είναι λίγο πιο περίπλοκο απ’αυτό: είναι μια ένοπλη εξέγερση και δεν γνωρίζω καμμία κυβέρνηση που δεν θα κατέπνιγε μια εξέγερση τέτοιου είδους. Φυσικά, υπάρχουν παράπλευρες απώλειες και θάνατοι αμάχων. Αλλά αν οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν κάποιο τρόπο να αποφεύγονται αυτές οι απώλειες, τότε θα έπρεπε να το πουν και στο Ισραήλ, και να το εφαρμόσουν κι οι ίδιες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Επίσης δεν υπάρχει αμφιβολία οτι οι βομβαρισμοί του συνασπισμού προκαλούν κι οι ίδιες απώλειες αμάχων.
Από καθαρά νομική σκοπιά, νομίζω οτι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι αμφιλεγόμενο. Είναι στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα χρόνων πίεσης από τα λόμπι για την αναγνώριση του δικαιώματος επ’εμβασης,που αποδεικνύεται τώρα νομιμοποιημένο.
- Κι όμως, πολλοί-ακόμα κι ανάμεσα στα κόμματα της Αριστεράς- το θεώρησαν απαραίτητο να επέμβουν στη Λιβύη με σκοπό να σταματήσουν τη σφαγή. Πιστεύετε οτι αυτό ήταν ένα σφάλμα κρίσης?
Jean Bricmont: Ναι το πιστεύω, και για διάφορους λόγους. Καταρχάς, αυτή η εκστρατεία κινείται στο βασίλειο της αυθαιρεσίας. Όντως, η λιβυκή διαμάχη δεν είναι κάποια εξαιρετική περίπτωση. Υπάρχουν πολλές άλλες διαμάχες σοτν κόσμο, είτε μιλάμε για τη Γάζα, είτε μιλάμε για το Μπαχραίην ή το Κονγκό το οποίο συνέβη μερικά χρόνια πριν. Όσον αφορά το τελευταίο, συνέβη σε ένα πλαίσιο εξωτερικής επιθετικότητας εκ μέρους της Ρουάντα και του Μπουρούντι. Η επιβολή του διεθνούς νόμου θα είχε σώσει εκατομμύρια ζωές αλλά δεν συνέβη. Γιατί όχι?
Εξάλλου, αν εφαρμόσουμε τις αρχές στις οποίες στηρίζεται η επέμβαση στη Λιβύη, θα σημαίνει οτι ο καθένας θα μπορεί να επεμβαίνει οπουδήποτε επιθυμεί. Φανταστείτε τους Ρώσους να επεμβαίνουν στο Μπαχραίην ή τους Κινέζους στην Υεμένη. Ο κόσμος θα ήταν ένας γενικευμένος και συνεχής πόλεμος. Οπότε ένα βασικό γνώρισμα του ‘διακιώματος επέμβασης’ είναι η παραβίαση της κατεστημένης διεθνούς νομοθεσίας. Και αν χρειαζόταν να αλλάξουμε τη διεθνή νομοθεσία με νέους νόμους που να διακιολογούν το δικαίωμα επέμβασης, αυτό θα κατέληγε σε πόλεμο όλων εναντίον όλων.
Αυτό είναι ένα επιχείρημα στο οποίο οι υπερασπιστές του δικαιώματος επέμβασης ποτέ δεν απαντούν.
Και τέλος, τέτοιες επεμβάσεις ενδυναμώνουν αυτό που αποκαλώ ‘φαινόμενο του οδοφράγματος’: όλες οι χώρες υπό το βλέμμα των ΗΠΑ θα αρχίσουν να αισθάνονται απειλούμενες και θα προσπαθούν να αυξήσουν τους εξοπλισμούς τους. Όλοι θυμόμαστε τί συνέβη με τον Σαντάμ.Εξάλλου ο Καντάφι είχε πει στον Αραβικό Σύνδεσμο «Έχουμε χάσει ένα μέλος του Συνδέσμου και κανείς από σας δεν έκανε τίποτα. Αλλά μπορεί να συμβεί και σε σας, γιατί ακόμα κι αν όλοι σας είσαστε σύμμαχοι των ΗΠΑ, έτσι ήταν κι ο Σαντάμ στο παρελθόν.». Τώρα επαναλαμβάνεται το ίδιο πράγμα με τον Καντάφι και η απειλή η οποία επικρέμαται πάνω από πολλές χώρες είναι πιθανό να επαναφέρει μια κούρσα εξοπλισμών. Η Ρωσία, η οποία δεν είναι μια άοπλη χώρα έχει ήδη ανακοινώσει οτι θα ενισχύσει τα στρατεύματά της. Αλλά μπορεί να πάει και παραπέρα: αν η Λιβύη κατείχε πυρηνικά όπλα, δεν θα είχε δεχθεί επίθεση. Στην ουσία, γι’αυτό δεν αγγίζει κανείς τη Βόρεια Κορέα. Οπότε, η Αριστερά που στηρίζει την επέμβαση στη Λιβύη θα έπρεπε να συνειδητοποεί οτι οι ανθρωπιστικές επεμβάσεις αναποφευκτα θα επαναφέρουν την κούρσα εξοπλισμών και θα οδηγήσουν σε μακροχρόνιους πολέμους.
- Κι όμως, δεν θα ήταν μια ένοπλη επέμβαση εναντίον του Καντάφι το μικρότεορ κακό?
Jean Bricmont : Θα πρέπει κανείς να σκεφτεί τις συνέπειες. Τώρα που έχουν εμπλακεί οι δυτικές δυνάμεις, προφανώς θα πρέπει να πάνε μέχρι τέλους, να ανατρέψουν τον Καντάφι και να φέρουν τους αντάρτες στην εξουσία. Μετά τί θα συμβεί? Η Λιβύη φαίνεται διαιρεμένη. Θα καταλάβει η Δύση αυτήν την χώρα και θα εμπλακεί σε έναν ατελείωτο πόλεμο όπως αυτοί στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν?
Ας υποθέσουμε οτι όλα πάνε καλά: τα μέλη του συνασπισμού απομακρύνουν τον Καντάφι σε λίγες μέρες, οι επαναστάτες παίρνουν την εξουσία και ο λιβυκός λαός είναι ενωμένος.
Όλοι είναι ικανοποιημένοι, και μετά? Δεν νομίζω οτι η Δύση θα πει « Λοιπόν,το κάναμε επειδή είμαστε καλοί άνθρωποι και μας αρέσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τώρα μπορείτα να κάνετε ό,τι θέλετε.» Τί θα συμβεί αν η νέα λιβυκή κυβέρνηση είναι υπερβολικά μουσουλμανική ή δεν περιορίζει τις μεταναστευτικές ροές? Πιστεύετε οτι η Δύση θα τους αφήσει να κάνουν οτι θέλουν? Είναι φανερό οτι μετά από μια τέτοια επέμβαση, η νέα λιβυκή κυβέρνηση θα είναι παγιδευμένη από τα συμφέροντα της Δύσης.
- Εάν η στρατιωτική επέμβαση δεν είναι λύση, τότε ποιά είναι?
Jean Bricmont: Θα ήταν προτιμότερο αν είχαμε ειλικρινά δοκιμάσει όλες τις ειρηνικές λύσεις. Μπορεί και να μν είχε επιτυχία, αλλά εδώ υπάρχει μια σαφής πρόθεση να απορριφθούν τέτοιες λύσεις. Κι αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των ανθρωπιστικών πολέμων. Αναφορικά με το Κόσοβο, υπήρχαν λεπτομερείς προτάσεις εκ μέρους της Σερβίας με σκοπό να επιτευχθεί μία ειρηνική λύση αλλά είχαν απορριφθεί. Η Δύση είχε θέσει όρους που καθιστούσαν κάθε διαπραγμάτευση αδύνατη, όπως η κατοχή της Σερβίας από δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν πρότειναν να δικαστεί ο Μπιν Λάντεν από διεθνές δικαστήριο εάν υπήρχαν στοιχεία για την ανάμειξή του στις επιθέσεις εναντίον του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν και βομβάρδισαν τη χώρα. Στο Ιράκ, ο Σαντάμ είχε αποδεχθεί την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ όπως και πολλούς εξαιρετικά περιοριστικούς όρους. Αλλά ποτέ δεν ήταν αρκετά. Στη Λιβύη ο Καντάφι αποδέχθηκε μια κατάπαυση του πυρός και πρότεινε να αποσταλούν διεθνείς παρατηρητές. Οι παρατηρητές δεν πήγαν και ειπώθηκε οτι ο Καντάφι δεν σεβάστηκε την κατάπαυση του πυρός. Η Δύση απέρριψε επίσης την προσφορά του Τσάβες να μεσολαβήσει στη Λιβύη, ακόμα κι αν είχε την υποστήριξη πολλών λατινοαμερικάνικων χωρών όπως και του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας.
Σ’αυτό το πλαίσιο, εξοργίζομαι όταν ακούω αριστερούς στην Ευρώπη να αποκηρύσσουν την ‘φριχτή’ Μπολιβαριανή Συμμαχία που υποστηρίζει τον δικτάτορα Καντάφι. Κάνουν μεγάλο λάθος. Οι ηγέτες που έχουν την εξουσία στη Λατινική Αμερική έχουν σημαντικές ευθύνες. Δεν είναι απλά μικροί αριστεριστές που συζητάνε στη γωνία τους. Και το κύριο πρόβλημα γιάυτούς τους ηγέτες είναι οι παρεμβάσεις των ΗΠΑ: όσο λιγότερο οι ΗΠΑ κάνουν οτιδήποτε τους είναι αρεστό, τόσο το καλύτερο θα είναι για όλες αυτές τις χώρες που προσπαθούν να απελευθερωθούν από την κηδεμονία της κρατικής τους εξουσίας, αλά και για ολόκληρο τον κόσμο.
- Η συστηματική απόρριψη των ειρηνικών λύσεων σημαίνει οτι οι ανθρωπιστική επέμβαση είναι απλά μια δικαιολογία?
Jean Bricmont: Ναι αυτό σημαίνει, αλλά αν πιάνει περισσότερο στους διανοούμενους, έχω περισσότερες αμφιβολίες για τους λαούς της Ευρώπης. Θα υποστηρίξουν τους ηγέτες τους στην επίθεση εναντίον του Καντάφι? Οι άνθρωποι συνήθως θεωρούν οτι οι πιο νομιμοποιημένοι πόλεμοι είναι οι πόλεμοι για την ασφάλεια. Για παράδειγμα αν υπάρχει μια απειλή εναντίον του πληθυσμού, εναντίον του τρόπου ζωής μας κοκ. Αλλά στα πλαίσια ενός γενικού κλίματος ισλαμοφοβίας (το οποίο και απορρίπτω, αλλά υπάρχει) εδώ και στη Γαλλία, προσπαθήστε να εξηγήσετε γιατί πολεμάμε στην Κυρηναϊκή για αντάρτες που βλέπουμε να ουρλιάζουν ‘Ο Θεός είναι μεγάλος!’. Αυτό είναι αντιφατικό.
Σε πολιτικό επίπεδο, τα πιο πολλά κόμματα υποστηρίζουν την επέμβαση, ακόμα και τα κόμματα της Αριστεράς.
Τα πιο μετριοπαθή υποστήριξαν μόνο την εφαρμογή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, αλλά αν ο Καντάφι στείλει τα τανκς στη Βεγγάζη, τότε τί κάνουμε? Κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο οι Γερμανοί έχασαν αρκετά γρήγορα τον έλεγχο στους ουρανούς, αλλά αντέξανε για αρκετά χρόνια ακόμα. Καθώς ο στόχος είναι να ανατραπεί ο Καντάφι, οι μετριοπαθείς θα έπρεπε να έχουν υποπτευθεί οτι θα προχωρούσε πολύ παραπέρα από μια εφραμογή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.
Ανίκανη να πάρει αυθεντικές και εναλλακτικές θέσεις, η Αριστερά βρίσκεται παγιδευμένη στη λογική των ανθρωπιστικών επεμβάσεων και είναι υποχρεωμένη να υποστηριξει τον Σαρκοζύ. Αν ο πόλεμος πάει καλά και γρήγορα, η θέση του Προέδρου θα είναι αναμφίβολα εξασφαλισμένη στις προεδρικές εκλογές του 2012, χάρη στην Αριστερά που θα έχει συνεισφέρει σ’αυτό.
Η Αριστερά, ανίκανη να διαμορφώσει μια συνεπή θέση εναντίον των πολέμων, είναι υποχρεωμένη να βηματίζει πίσω από την πολιτική των επεμβάσεων.
-Και αν ο πόλεμος δεν πάει καλά?
Jean Bricmont: Ειναι λυπηρό, αλλά το μοναδικό γαλλικό κόμμα που τέθηκε εναντίον της επέμβασης στη Λιβύη σε σχέση με τα γαλλικά συμφέροντα, είναι το Εθνικό Μέτωπο. Έδωσε ειδικό βάρος στις μεταναστευτικές ροές και βρήκε την ευκαιρία να διακριθεί σε σχέση με το κόμμα του Σαρκοζύ (UMP) και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ισχυριζόμενο οτι ποτέ δεν είχε σχέσεις με τον Καντάφι. Αν ο πόλεμος στη Λιβύη δεν πάει σύμφωνα με το σχέδιο, θα ενισχύσει το Εθνικό Μέτωπο στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2012.
- Αν η ανθρωπιστικές επεμβάσεις είναι απλά μια δικαιολογία, τότε ποιός είναι ο στόχος αυτού του πολέμου?
Jean Bricmont: Οι εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο εξέπληξαν τους δυτικούς που δεν ήταν επαρκώς πληροφορημένοι για το τί συνέβαινε στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Δεν αμφιβάλλω οτι υπάρχουν ειδικοί πάνω στο θέμα, αλλά σπανίως ακούγονται από τις κυβερνήσεις, και διαμαρτύρονται γι’αυτόν τον λόγο. Οπότε τώρα, οι νέες κυβερνήσεις στην Αίγυπτο και την Τυνησία ίσως να μην ευθυγραμμιστούν με τα συμφέροντα της Δύσης πλέον, και κατά συνέπεια να γίνουν εχθρικές προς το Ισραήλ.
Για να ελέγχουν την περιοχή και να προστατεύουν το Τελ Αβίβ, οι δυτικοί πιθανόν να είναι πρόθυμοι να ξεφορτωθούν κυβερνήσεις που είναι ήδη εχθρικές προς το Ισραήλ και τη Δύση. Οι τρεις κυριότερες είναι το Ιράν, η Συρία και η Λιβύη. Η τελευταία απ’τη στιγμή που είναι και η πιο αδύναμη, δέχεται επίθεση πρώτη.
- Θα έχει αποτέλεσμα?
Jean Bricmont: Η Δύση επιθυμεί να κυριαρχεί παγκοσμίως αλλά βλέπουμε μετά το 2003 και το φιάσκο του Ιράκ οτι δεν μπορεί. Στο παρελθόν οι ΗΠΑ είχαν το ελεύθερο να ανατρέπουν ηγέτες που οι ίδιες είχαν φέρει στην εξουσία, όπως ο Ngô Dinh Diêm στο Νότιο Βιετνάμ στα ’60. Αλλά στις μέρες μας, η Ουάσιγκτον δεν μπορεί πλεον να το κάνει αυτό. Στο Κόσοβο, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έπρεπε να συμβιβαστούν με ένα μαφιόζικο καθεστώς. Στο Αφγανιστάν ο κόσμος λέει οτι ο Καρζάι είναι διεφθαρμένος, αλλά δεν έχουν άλλη επιλογή. Στο Ιράκ επίσης έχουν αποδεχθεί μια κυβέρνηση με την οποία απέχουν πολύ απ’το να είναι ικανοποιημένοι.
Το πρόβλημα σίγουρα θα αναδειχθεί και στη Λιβύη. Ένας Ιρακινός μου είπε κάποτε « Σ’αυτό το μέρος του κόσμου, δεν υπάρχουν φιλελεύθεροι με τη δυτική έννοια του όρου, εκτός από μερικούς μάλλον απομονωμένους διανοούμενους.». Απ’τη στιγμή που η Δύση δεν μπορεί να βασιστεί σε ηγέτες που να μοιράζονται τις ίδιες ιδέες και που θα εξυπηρετούν πλήρως τα συμφέροντά της, προσπαθεί να επιβάλλει δικτάτορες μέσω της βίας. Αλλά αυτό προφανώς δημιουργεί μια απόσταση με τις επιθυμίες των λαών.
Εξάλλου, αυτή η προσέγγιση αποδεικνύεται αποτυχημένη και ο κόσμος δεν θά’πρεπε να ξεγελιέται απ’αυτά που συμβαίνουν.
Η Δύση που πίστευε οτι ήταν σε θέση να ελέγχει τον αραβικό κόσμο με μαριονέττες σαν τον Μπεν Αλί και τον Μουμπάρακ, ξαφνικά υποτίθεται θα σκεφτόταν « Κάναμε λάθος, τώρα θα υποστηρίξουμε τη δημοκρατία στην Τυνησία, την Αίγυπτο και τη Λιβύη.»
http://overdisinformation.wordpress.com/author/overdisinformation/
http://overdisinformation.wordpress.com/2011/04/27/%ce%bf-jean-bricmont-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b1%ce%bd%ce%b8%cf%81%cf%89%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b9%ce%bc%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b1%ce%bb%ce%b9%cf%83%ce%bc-2/#comments
Δραματικές και επικίνδυνες καταστάσεις στα δημόσια νοσοκομεία
...και επιχείρηση κουκουλώματος απ' το υπουργείο Υγείας
Με απειλές και διώξεις στους γιατρούς και εργαζόμενους που αποκαλύπτουν το πασιφανές, δηλαδή τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν οδηγηθεί τα δημόσια νοσοκομεία, συνέπεια της πολιτικής των περικοπών και της στάσης πληρωμών της κυβέρνησης, επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αποσιωπήσει τις δραματικές καταστάσεις που βιώνουν καθημερινά στα νοσοκομεία ασθενείς και εργαζόμενοι. Συνολικά η κυβέρνηση έχει βάλει στο στόχαστρο το δικαίωμα του λαού στην Υγεία, προωθώντας παραπέρα περικοπές, συγχωνεύσεις και καταργήσεις νοσοκομείων και κλινών, διευρύνοντας τα χαράτσια που πληρώνουν οι ασθενείς την ώρα της ανάγκης.
Τα νοσοκομεία έχουν κυριολεκτικά «στεγνώσει» από υλικά, αφού οι προϋπολογισμοί τους έχουν μειωθεί δραματικά, ενώ συνεχίζεται και το εμπάργκο των προμηθευτών. Τις προηγούμενες μέρες, ήρθε στο φως της δημοσιότητας ανακοίνωση του διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του «Ασκληπιείου» της Βούλας, στην οποία αναφερόταν στις ελλείψεις υλικών στη ΜΕΘ και καλούσε τους συγγενείς των ασθενών αν θέλουν και μπορούν να φέρουν υλικά για τη νοσηλεία των νοσηλευόμενων, όπως χαρτοβάμβακα, υγρές πετσέτες καθαρισμού σώματος, σύριγγες, ουροσυλλέκτες, υποστρώματα, γάντια κ.ά! Ηδη απ' τις 14 Απρίλη οι εργαζόμενοι του Ασκληπιείου Βούλας που βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις είχαν προειδοποιήσει ότι το νοσοκομείο «που βρίσκεται σε καθημερινή ορθοπαιδική εφημερία και γενική εφημερία 1 στις 4 μέρες στον άξονα του Πειραιά, πάσχει από δραματικές ελλείψεις αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και άλλου υλικού». Η επιστολή του διευθυντή της ΜΕΘ δημοσιοποιήθηκε το Μεγάλο Σάββατο και αμέσως ξεκίνησε απ' το υπουργείο Υγείας προσπάθεια να κουκουλωθούν οι ελλείψεις.
Η διοίκηση της Β' Υγειονομικής Περιφέρειας κυκλοφόρησε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι στα νοσοκομεία «εξελίσσεται μια συνειδητή προσπάθεια υπονόμευσης του ΕΣΥ» και ότι η απάντηση, όπου γίνονται αποκαλύψεις, θα είναι πειθαρχικός έλεγχος. Σ' αυτά τα πλαίσια, ξεκίνησε χτες έλεγχος του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας στο «Ασκληπιείο» και Ενορκη Διοικητική Εξέταση.
Με τον ίδιο τρόπο αντιμετώπισε και ο διοικητής της Α' ΥΠΕ τις καταγγελίες για δραματικές και επικίνδυνες ελλείψεις σε μια σειρά νοσοκομεία πρώτης γραμμής («Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «ΚΑΤ», «Αγία Ολγα», «Ιπποκράτειο», «Σισμανόγλειο»). Κυκλοφόρησε ανακοίνωση στην οποία διαψεύδει ότι υπάρχει έλλειψη υγειονομικού υλικού. Απ' το νοσοκομείο της Νάουσας την Κυριακή του Πάσχα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε για δημοσιεύματα που δημιουργούσαν κλίμα «ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας δεν μπορεί να βοηθήσει τους πολίτες».
Και όλα αυτά, όταν υπάρχουν καταγγελίες για απίστευτες καταστάσεις στα δημόσια νοσοκομεία. Για παράδειγμα, στο «Ασκληπιείο» της Βούλας δεν υπάρχουν ένα σωρό φάρμακα (όπως αντιβιοτικά κ.ά.), παραφαρμακευτικό υλικό, επιδεσμικό υλικό, χειρουργικά υλικά (όπως βελόνες, ράμματα, οστικά μοσχεύματα κ.ά.). Πολλές φορές οι ασθενείς αναγκάζονται να αγοράζουν τα υλικά που λείπουν απ' τα φαρμακεία. Αντίστοιχα, στο «Δρομοκαΐτειο», όπως αποκαλύπτει έγγραφο του διοικητή της ιατρικής υπηρεσίας προς τη διοίκηση, το φαρμακείο δε διαθέτει σταθερά τα ίδια φάρμακα, με αποτέλεσμα κάθε δύο ή τρεις μέρες να αλλάζει η φαρμακευτική αγωγή των ασθενών και να υπάρχει κίνδυνος παρενεργειών και αναποτελεσματικότητας της θεραπείας.
19.40
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
7 εκατομμύρια φυτοζωούν με 400 ευρώ το μήνα
Αυτό είναι το «θαύμα» της καπιταλιστικής ανάπτυξης στην «ατμομηχανή» της ΕΕ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Το «μυστικό επιτυχίας» της ανταγωνιστικής και ευημερούσας Γερμανίας, που προβάλλει ως «πρότυπο» οικονομικής και εξαγωγικής δύναμης που συνάμα έχει κράτος πρόνοιας και δήθεν οι ...εργαζόμενοι αμείβονται ικανοποιητικά, αποκαλύπτεται σταδιακά: Μετά τα στοιχεία για τις συνεχείς μειώσεις των εισοδημάτων των εργαζομένων, νέα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας αναφέρουν ότι 7,3 εκατομμύρια εργαζόμενοι απασχολούνται με λιγότερα από 400 ευρώ το μήνα.
Πρόκειται για αλματώδη αύξηση μέσα σε διάστημα επτά χρόνων, καθώς οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μισθούς πείνας αυξήθηκαν κατά 1,6 εκατομμύρια και αποτελεί απόρροια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που προωθήθηκε από την κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και Πρασίνων, της διαβόητης Ατζέντας 2010. Ουσιαστικά πρόκειται για τους χρόνια άνεργους που αφού περιθωριοποιήθηκαν από την αγορά εργασίας μετατράπηκαν σε βορά για το κεφάλαιο καθώς απασχολούνται στο πλέον στυγνό καθεστώς εκμετάλλευσης. Την ίδια στιγμή η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να δηλώνει ικανοποιημένη από το «επιτυχές οικονομικό μοντέλο» καθώς τα στοιχεία, που αναμένεται να ανακοινωθούν για την ανεργία, θα καταγράφουν χαμηλά ρεκόρ σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο, ο αριθμός των ανέργων δεν θα υπερβαίνει τα 3 εκατομμύρια ...αφού στη σχετική στατιστική δεν καταγράφονται επίσης όσοι μετέχουν σε σεμινάρια μετεκπαίδευσης ή επιμόρφωσης και φυσικά όσοι ψάχνουν δουλειά χωρίς τη διαμεσολάβηση των γραφείων εύρεσης εργασίας.
Εννοείται ότι τα 7,3 εκατομμύρια των μισοαπασχολούμενων των 400 ευρώ δεν εντάσσονται στον επίσημο αριθμό των ανέργων, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε θέσεις εργασίας «προσωρινά», με στόχο την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, ενώ μετανάστες, αλλοδαποί και ηλικιωμένοι - δηλαδή άνω των 50 ετών - είναι οι πλέον «εύκαιροι» να «αποβληθούν» από την αγορά της εργασίας. Και ακριβώς αυτές οι κατηγορίες ανέργων δημιουργούν τη στρατιά των χαμηλά αμειβομένων εργαζομένων, τη κακοπληρωμένη και ανασφάλιστη εργασία που αποτελεί συνάμα και μοχλό πίεσης για τις μειώσεις των μισθών των εργαζομένων.
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Αντιδράσεις για την έκδοση του Μπεσέρα
ΚΑΡΑΚΑΣ - ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- «Η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση έχει διαρραγεί» ανακοίνωσε το ΚΚ Βενεζουέλας, μετά την απέλαση στην Κολομβία, από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, του Χοακίν Πέρες Μπεσέρα - δημοσιογράφου διευθυντή του διαδικτυακού ειδησεογραφικού ANNCOL με έδρα την Στοκχόλμη. Ο Χ. Π. Μπεσέρα είχε συλληφθεί το Σάββατο στο διεθνές αεροδρόμιο της Μαϊκετία στη Βενεζουέλα κατά την άφιξή του από τη Φρανκφούρτη. Οπως ανακοίνωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου το μέλος του ΠΓ Πέδρο Εουσέ, το ΚΚ Βενεζουέλας καλεί σε Ολομέλεια την ΚΕ, το Σάββατο 30 Απρίλη, με μοναδικό αντικείμενο τις εξελίξεις όσον αφορά τον Μπεσέρα και την αξιολόγηση των σχέσεων με την κυβέρνηση του προέδρου Ούγο Τσάβες.
Συνάμα ο σάλος διευρύνεται και φυσικά έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα σύνορα της Βενεζουέλας και της Κολομβίας, καθώς εκατοντάδες λαϊκές οργανώσεις σε όλη τη Λατινική Αμερική καταδικάζουν την απέλαση και «απαιτούν» με ανακοινώσεις τους την επίσημη «αιτιολόγηση εκ μέρους του προέδρου Τσάβες των τελευταίων αυτών ενεργειών του».
Στο μεταξύ, οι παραβιάσεις του Δικαίου στην περίπτωση του Πέρες Μπεσέρα, είτε εθνικού είτε διεθνούς, συνεχίζονται, καθώς δικαστήριο της Κολομβίας διέταξε την προφυλάκισή του παρά το γεγονός ότι κατά τη δημόσια ακρόαση της υπόθεσης οι συνήγοροι του Μπεσέρα υποστήριξαν ότι είναι Σουηδός υπήκοος -πολιτικός πρόσφυγας στη Σουηδία από το 1994- και επομένως δεν μπορεί να διωχθεί στην Κολομβία. Ωστόσο, όπως και αναμενόταν, ο δικαστής δέχθηκε το αίτημα της Εισαγγελίας και προφυλάκισε τον κρατούμενο, ο οποίος οδηγήθηκε στη συνέχεια στην πτέρυγα υψηλής ασφαλείας της φυλακής Μοδέλο, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Χέρμαν Βάργκας, δήλωνε ότι ο Πέρες Μπεσέρα «δεν είναι Σουηδός πολίτης» αλλά Κολομβιανός που «ταξίδευε με ταυτότητα άλλου και με σουηδικό διαβατήριο»...
Ωστόσο, οι δηλώσεις των Κολομβιανών αξιωματούχων διαψεύδονται από την ίδια τη σουηδική πρεσβεία, που διόρισε άμεσα δικηγόρους για την υπεράσπιση του Μπεσέρα. Ο ίδιος ο αγωνιστής δήλωσε ότι πρόκειται για καθαρά πολιτική δίωξη, προσπάθεια φίμωσης των εναλλακτικών ΜΜΕ, δίωξη της ελευθερίας του λόγου και όσων αντιστέκονται στο αντιδραστικό καθεστώς της Κολομβίας.
Πρόκειται για μια ακόμα σύλληψη στο κυνήγι μαγισσών που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση της Κολομβίας από το 2008 σε όλο τον κόσμο στα πλαίσια των «ευρημάτων» των περίφημων ηλεκτρονικών υπολογιστών του Ραούλ Ρέγες που υποτίθεται ότι βγήκαν αλώβητοι από τους βομβαρδισμούς του στρατοπέδου του στο Εκουαδόρ. Είναι η δεύτερη σύλληψη και έκδοση επαναστάτη από την κυβέρνηση του Ούγο Τσάβες, στα πλαίσια των συμφωνιών του με την κυβέρνηση Σάντος της Κολομβίας, μετά την παράδοση τριών ανταρτών πριν από μερικούς μήνες.
ΛΙΒΥΗ
Υποστήριξη παντοιοτρόπως των αντικαθεστωτικών
TΡΙΠΟΛΗ - ΒΕΓΓΑΖΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Μέρα με τη μέρα οι «πρόθυμες» ιμπεριαλιστικές δυνάμεις «προσφέρουν» η καθεμία από την πλευρά της όλο και κάτι περισσότερο προς το αντικαθεστωτικό Εθνικό Συμβούλιο διαγκωνιζόμενες για μεγαλύτερα ερείσματα στην εποχή που θα αρχίσει μετά το πέρας των συγκρούσεων. Μια εποχή, όμως, που φαίνεται ν' αργεί ακόμη καθώς παρά τη συνεχή και εντεινόμενη αεροπορική κάλυψη οι στρατιωτικές δυνάμεις των αντικαθεστωτικών δεν πραγματοποιούν βήματα προόδου, ενώ καμία ιμπεριαλιστική δύναμη δε φαίνεται διατεθειμένη, προς το παρόν, να στείλει δικούς της στρατιώτες στο έδαφος.
Την άμεση αποδέσμευση επείγουσας βοήθειας ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων (σε οχήματα, βυτιοφόρα, ασθενοφόρα, ιατρικό εξοπλισμό, αλεξίσφαιρα γιλέκα, ασυρμάτους κλπ.) προς το αντικαθεστωτικό Εθνικό Συμβούλιο ανακοίνωσε, χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος. Η «βοήθεια αυτή» έρχεται να συμπληρώσει τους «συμβούλους» που έχουν ανακοινώσει ότι αποστέλλουν Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία.
Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι ο Λευκός Οίκος επιτρέπει τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών με τους αντικαθεστωτικούς, προχωρώντας ουσιαστικά σε μονομερή και επιλεκτική άρση των κυρώσεων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ κατά της Λιβύης και καθιστώντας «κουρελόχαρτο» τις ίδιες εκείνες αποφάσεις που υποτίθεται ότι «υλοποιούν» οι στρατιωτικές επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα, το πρώτο πετρέλαιο (80.000 τόνοι που μεταφέρει το ελληνικής πλοιοκτησίας δεξαμενόπλοιο «Equator») που εξήγαγαν οι αντικαθεστωτικοί έχει ως τελικό προορισμό (όπου θα φτάσει εντός των επόμενων ημερών) κινεζικά λιμάνια χωρίς, όμως, να έχει αποσαφηνιστεί αν ο τελικός αγοραστής είναι κάποια κινεζική εταιρεία ή άλλη.
Επισημάνσεις
Το ενδεχόμενο, τμήμα των αντικαθεστωτικών δυνάμεων να έχει στενές διασυνδέσεις με ισλαμιστικές (και εν δυνάμει τρομοκρατικές) δυνάμεις επανέφερε στο προσκήνιο ο πρώην επικεφαλής της CIA. Ο Μάικλ Χέιντεν, επικεφαλής της υπηρεσίας το 2006 - 2009, σημείωσε: «Οσο και αν κάποιους τους ξενίζει, ο Καντάφι και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Μούσα Κούσα ήταν πολύ καλοί σύμμαχοι στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Αν αλλάξει το καθεστώς στη Λιβύη, βραχυπρόθεσμα ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς θα γίνει με το ζήτημα τρομοκρατία».
Μάχες, αμφίβολες διακηρύξεις και αποστολές
Στην Τρίπολη έφτασε, χτες, τριμελής αντιπροσωπεία της Υπατης Αρμοστείας του ξεφτιλοΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα προκειμένου να εξετάσει τις καταγγελίες για παραβιάσεις δικαιωμάτων από τις λιβυκές αρχές και το στρατό. Η λιβυκή ηγεσία εκανε τη μαλακια παλι και δήλωσε έτοιμη να συνεργαστεί απορρίπτοντας όλες τις κατηγορίες περί βομβαρδισμών κατά αμάχων, βασανιστήρια, εκτελέσεις, αποκλεισμούς κλπ. Λες και η επιτροπη του ξεφτιλοΟΗΕ που ειναι οργανο των ΗΠΑ και των σκυλοευρωπαιων πηγε εκει να βρει την αληθεια. Η επιτροπή αποτελείται από τρεις νομικούς που ειναι ετοιμοι να πουν οτι θα τους πουν τα αφεντικα τους οι αμερικανοι.
Την ίδια ώρα, αντιπροσωπεία της ηγεσίας Καντάφι πετούσε για Αντις Αμπεμπα, προκειμένου να διερευνηθούν οι πιθανότητες εξεύρεσης πολιτικής λύσης. Ανάλογου περιεχομένου επαφές έχει και ο Λίβυος νυν ΥΠΕΞ στην Αντίς Αμπέμπα με την Αφρικανική Ενωση, που καταδίκασε τις επιθέσεις κατά της ζωής του ίδιου του Καντάφι, με αφορμή το βομβαρδισμό από το ΝΑΤΟ του γραφείου του στο σύμπλεγμα κατοικιών Μπαμπ αλ Αζιζίγια.
Στο Παρίσι, ο Γάλλος νεοφιλελευθερος φιλόσοφος Μπερνάρ Ανρί - Λεβί (γνωστο τσουτσεκι των ιμπεριαλιστων και γνωστός για την υποστήριξή του σε αμφιβόλων κινήτρων και στόχων κινήσεις, όπως π.χ. στους Κοσσοβάρους) δημοσιοποίησε διακήρυξη που υποστηρίζει ότι υπογράφεται από εκπροσώπους 61 φυλών της Λιβύης, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της ενότητας της χώρας ζητώντας την αποχώρηση Καντάφι.
ΣΥΡΙΑ
Υψηλοί διπλωματικοί τόνοι
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Αργά χθες βράδυ επρόκειτο να συνεχιστεί η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις εξελίξεις στη Συρία. Τη συνεδρίαση ζήτησε η Γερμανία, η οποία μαζί με τις Γαλλία, Βρετανία και Πορτογαλία έχει, ήδη, κυκλοφορήσει ένα πρώτο σχέδιο ψηφίσματος που «καταδικάζει την καταστολή και τη βία κατά των διαδηλωτών» και καλεί την ηγεσία Ασαντ «να σεβαστεί πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα και να προχωρήσει σε πραγματικές (νεοφιλελευθερες) μεταρρυθμίσεις».
Κατά τη διάρκεια της πρώτης συζήτησης, αργά το βράδυ της Τρίτης, ο Σύρος πρέσβης Μπάσαρ Τζαάφαρι απέδωσε την ευθύνη της έντασης «σε ένοπλες συμμορίες και σε ξένο δάκτυλο» χωρίς να κατονομάσει κανέναν, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχουν πολλές απώλειες μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας» και καταλήγοντας ότι «η οποιαδήποτε χώρα θα έκανε τα πάντα για να αποκαταστήσει την τάξη και την ασφάλεια προς όφελος του λαού της». Απέρριψε το ενδεχόμενο ανεξάρτητης έρευνας.
Στο πλαίσιο της ΕΕ, χθες, οι κυβερνήσεις Γαλλίας, Βρετανίας, Γερμανίας, Βελγίου, Ισπανίας και Ιταλίας κάλεσαν τους, εκεί, Σύρους πρέσβεις για να τους εκφράσουν την καταδίκη τους για την «καταστολή των διαδηλωτών». Η γερμανική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης κυρώσεων σε βάρος της Συρίας, οι οποίες, είτε σε επίπεδο ΕΕ είτε ΟΗΕ, πιθανότατα δεν θα είναι παρά πάγωμα λογαριασμών συγκεκριμένων αξιωματούχων και απαγόρευση μετακινήσεων. Σχετική συζήτηση θα γίνει στο επίπεδο της Επιτροπής Πολιτικής Υποθέσεων και Ασφάλειας της ΕΕ την Παρασκευή. Πάντως, ενδεικτική είναι η δήλωση του Βρετανού ΥΠΕΞ, Ουίλιαμ Χέιγκ, ο οποίος υπογράμμισε ότι «δεν είναι πολύ αργά για τον Μπάσαρ αλ Ασαντ: Μπορεί να προχωρήσει σε θαρραλέες (νεοφιλελευθερες) μεταρρυθμίσεις και να αποκαταστήσει το κύρος του και την ηρεμία στη χώρα». Περίπου αναλόγου περιεχομένου ήταν τα αιτήματα που διατύπωσαν σε σύνοδο που πραγματοποίησαν στην Κωνσταντινούπολη 40 Σύροι (νεοφιλελευθεροι) αντιφρονούντες, κυρίως από την Ευρώπη. Τάχθηκαν υπέρ της αλλαγής Συντάγματος, του τερματισμού της πολιτικής καταστολής, της διεξαγωγής πολυκομματικών εκλογών, της απελευθέρωσης πολιτικών κρατουμένων και της πραγματοποίησης ξένης επέμβασης στη χώρα. Ουσιαστικά, οι προτάσεις τους αντανακλούν τη θέση που έχει διατυπώσει η τουρκική ηγεσία, πιέζοντας τον Ασαντ να υιοθετήσει (νεοφιλελευθερες)«μεταρρυθμίσεις». Σε όλες τις προαναφερόμενες αντιδράσεις, πάντως, έχει ενδιαφέρον ότι ουδείς, προς στιγμήν τουλάχιστον, τάσσεται υπέρ της ανατροπής του καθεστώτος Ασαντ.
Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ξεφτιλοΟΗΕ δεν έχουν επιτύχει μέχρι στιγμής να καταλήξουν σε μια κοινή ανακοίνωση, καθώς η Ρωσία και η Κίνα εμφανίζονται διστακτικές να υπογράψουν ένα κοινό ανακοινωθέν αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία. Η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Πορτογαλία, σε ένα κείμενο-προσχέδιο, καταδικάζουν την καταστολή των διαδηλωτών και στηρίζουν το αίτημα του γενικού γραμματέα του ξεφτιλοΟΗΕ για ανεξάρτητη διεξαγωγή έρευνας για τους θανάτους των δικων τους "διαδηλωτών".
Η ΜΚΟ ιδρυμενη απο την CIA και τους αμερικανους, το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστήριξε ότι έχει τα ονόματα 453 νεκρών πολιτών (στις 6 βδομάδες των διαδηλώσεων), καθώς και 50 στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις. Τριάντα μέλη του κόμματος Μπάαθ, του Ασαντ, από την περιοχή της Μπάνιγια, παραιτήθηκαν, χθες, δημοσιοποιώντας ανοιχτή επιστολή που καταγγέλλει τη συμπεριφορά «των δυνάμεων ασφαλείας», που σημαινει οτι υπαρχει μεγαλη διαβρωση και η CIA εχει κανει σοβαρη δουλεια.
Καθόλου τυχαία, πυκνώνουν οι δηλώσεις από εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών κρατών και οργανισμών που συνδέουν το καθεστώς της Δαμασκού με το Ιράν, ενώ και η παραχώρηση από τη Συρία ναυστάθμου στο ρωσικό στόλο στη Μεσόγειο, φαίνεται πως ρίχνει νερό στο μύλο των ανταγωνισμών.
ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Δρομολογούν το δημοψήφισμα οι Σερβοβόσνιοι
MΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ.-- Ανοίγει ο δρόμος για τη διεξαγωγή του πολύκροτου δημοψηφίσματος στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας στις αρχές Ιουνίου μετά τη δημοσίευση της σχετικής κυβερνητικής απόφασης χτες στην εφημερίδα της κυβέρνησης.
Το δημοψήφισμα, που αποφασίστηκε στις 13 του μήνα με πρόταση του προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ, καλεί τους Σερβοβόσνιους να καταγράψουν με την ψήφο τους εάν επικροτούν ή απορρίπτουν αφ' ενός νόμους που επιβάλλει ο διορισμένος από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις «Υπατος Εκπρόσωπος» στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, αφ' ετέρου αποφάσεις που εκδίδει η Εισαγγελία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και τα αρμόδια βοσνιακά δικαστήρια.
Προηγουμένως, η απόφαση εγκρίθηκε και από το Συμβούλιο των Λαών της Σερβικής Δημοκρατίας, οπότε εκπληρώθηκαν οι προϋποθέσεις για τη δημοσίευσή της στην επίσημη εφημερίδα. Οι εκπρόσωποι των Μουσουλμάνων στο Συμβούλιο των Λαών δεν άσκησαν βέτο κατά της απόφασης, αλλά ζήτησαν από τον ύπατο εκπρόσωπο στη Βοσνία Βαλεντίν Ινζκο να αντιδράσει και να εμποδίσει την εφαρμογή της απόφασης για το δημοψήφισμα, θεωρώντας το «αντισυνταγματικό και αντίθετο στη συμφωνία του Ντέιτον».
Ο Βαλεντίν Ινζκο, καθώς και οι πρέσβεις των κρατών - μελών του Συμβουλίου για την Εφαρμογή της Ειρήνης στη χώρα (PIC), με εξαίρεση τη Ρωσία, έχουν ήδη καταδικάσει την υιοθέτηση της απόφασης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επίθεση ενος αφγανου πιλοτου στο εδαφος εναντίον κατοχικών
ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Νέα επίθεση εναντίον των αμερικανο-ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων σημειώθηκε χτες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν, από αξιωματικό του αφγανικού στρατού αυτή τη φορά. Σύμφωνα με τις αρχές, οκτώ ξένοι στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά την επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, σε μία προσπάθεια να αποδείξουν ότι έχουν εισχωρήσει σε μεγάλη κλίμακα στα σώματα ασφαλείας, δεδομένης και της αύξησης των επιθέσεων που πραγματοποιούνται από τις τάξεις του στρατού εναντίον κατοχικών δυνάμεων. Οι αφγανικές αρχές από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι διεξάγεται έρευνα για τα κίνητρα του δράστη, ο οποίος ήταν επί 20 χρόνια πιλότος της πολεμικής αεροπορίας και σκοτώθηκε κατά την επίθεση, λέγοντας ότι ο πιλότος άνοιξε πυρ εναντίον των κατοχικών μετά από καυγά που είχε ένας Αφγανός στρατιώτης με ξένους.
Την ίδια στιγμή το αφγανικό υπουργείο Αμυνας αποφάσισε να αναβάλει την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης, που σηματοδοτεί την ανατροπή της τελευταίας σοσιαλιστικής κυβέρνησης στη χώρα, υπό το φόβο επιθέσεων από τους Ταλιμπάν
ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
«Εσωτερικό» μαφιοζικο ξεκαθάρισμα «λογαριασμών»...
AΜΠΙΤΖΑΝ.-- Συγκρούσεις μεταξύ μελών της «Προεδρικής Φρουράς» και ανδρών του πολέμαρχου των λεγόμενων «Αόρατων Κομάντος», που συνέβαλαν με τη δύναμη των όπλων τους στο να ανέβει στην εξουσία ο νυν πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Αλασάν Ουατάρα, σημειώθηκαν χτες στο προάστιο Αμπόμπο της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας, Αμπιτζάν.
Οι συγκρούσεις άρχισαν τα ξημερώματα, όταν τα μέλη της «Προεδρικής Φρουράς» εξαπέλυσαν ένοπλη επιχείρηση κατά ενόπλων του πολέμαρχου Ιμπραχίμ «ΙΒ» Κουλιμπάλι πριν καν αποπειραθούν να ξεκινήσουν διαδικασία αφοπλισμού δυνάμεις του ΟΗΕ. Οι άνδρες του Κουλιμπάλι ανταπάντησαν στα πυρά, με αποτέλεσμα πολύωρες ανταλλαγές πυρών.
Ο πρόεδρος Ουατάρα (γνωστό πρώην μεγαλοστέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αφρική) είχε διατάξει την περασμένη Παρασκευή τις δυνάμεις του Κουλιμπάλι να αφοπλιστούν εκουσίως ή με το ζόρι, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα αντιμετωπίζονταν ως εχθρικές. Αφου τον χρησιμοποιησε, τωρα τον διαταζει να αφοπλιστει. Το ζητημα ειναι αν θα τον υπακουσει. Γιατι τωρα που το τερας, η το τζινι, βγηκε απο το μπουκαλι, τα πραγματα ειναι δυσκολα.
ΕΛΣΙΝΚΙ.-- Η φινλανδική εταιρεία κατασκευής τηλεφώνων «Nokia» ανακοίνωσε χτες πως από το 2012 θα προχωρήσει στην κατάργηση 7.000 θέσεων εργασίας. Συνολικά θα απολύσει 4.000 εργαζόμενους - κυρίως στη Δανία, στη Φινλανδία και τη Βρετανία - και θα μετακινήσει περίπου 3.000 υπαλλήλους της στην εταιρεία «Accenture», η οποία βάσει πρόσφατης συμφωνίας «Nokia» - «Microsoft» θα αναλάβει την ανάπτυξη της τεχνολογίας «smartphones».
ΒΟΜΒΑΗ.-- Σε απολύσεις έξι συνδικαλιστών της Ενωσης Ινδών Εμπορικών Πιλότων, για απεργία που οργάνωσαν, προχώρησε η εταιρεία «Air India», επικαλούμενη διαταραχή των δρομολογίων της και ακυρώσεις πτήσεων.
HΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε χτες να παρατείνει την κατοχη, την επονομαζομενη "αποστολή κυανόκρανων στο νότιο Σουδάν", έως τις 9 Ιούλη, οπότε αναμένεται να κηρυχθεί η περιοχή και επίσημα ανεξάρτητο κράτος.
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Οι αρχές της Πρίστινας (Κοσοβο) ανήγγειλαν ότι θα ζητήσουν από το Μαυροβούνιο την επιστροφή ή την καταβολή της αξίας ακινήτων πρώην κρατικών κοσσοβάρικων επιχειρήσεων που βρίσκονται στο Μαυροβούνιο.