Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Σαββατο 5 Νοεμβριου 2011

ΛΕΥΤΕΡΙΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ
Αναρτήθηκε από το eamgr.wordpress.com 5 Νοεμβρίου, 2011
ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
ΓΙΑ ΛΕΥΤΕΡΙΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ-ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
Εργάτες ,εργάτριες, άνθρωποι της δουλειάς και του μόχθου,νέοι και νέες.
Στις 5 Νοέμβρη 153 πολιτικά υποπροϊόντα της μεταπολίτευσης με όνομα ΠΑΣΟΚ, και πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης που τους παραχώρησε η «πολυκατοικία» της δεξιάς, υπόγραψαν τη διαγραφή της Ελλάδας από τον παγκόσμιο χάρτη ως ανεξάρτητο κράτος και οντότητα!
Έτσι ως δοτοί πια τυχοδιώκτες τιμαριούχοι ενός κατεχόμενου φέουδου, θα αποτελειώσουν τη ληστεία των δουλοπάροικων κατοίκων του.
Ούτε όμως τα πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης που απόσπασαν με εκβιασμούς και κλάματα από τη δεξιά, ούτε τα μαστίγια που τους ενοικίασαν οι κηδεμόνες τους, θα μπορέσουν να δαμάσουν το λαό.
Στις 5 Νοέμβρη η αγέλη μηδενικής αυτοεκτίμησης των δοτών και των κουίσλινγκς, υπόγραψε και το δικό της τέλος.
Ο λαός θα λευτερώσει τη χώρα από τους ΔΟΤΟΥΣ και ΚΟΥΙΣΛΙΝΚΓΣ και τη συμμορία παρασιτικών συμφερόντων που εκπροσωπούν, αποκαθιστώντας έτσι την τιμή και την αξιοπρέπεια του.
ΛΕΥΤΕΡΙΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ
Εργατικό Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο






Τελικά πέσαμε πάλι στα σκατά, από τις κότες τις λυράτες και τις καλτσοδέτες! Ο κατοχικός τζουτζές της τρόϊκα, ο γιωργάκης, συνεχίζει να είναι στην εξουσία, που του έχουν δώσει οι ξένοι! Όλη η υπόθεση ήταν στημένη από την αρχή, με τις γνωστές δήθεν διαφωνίες των κουίσλιγκ βολευτων του πασοκ, που μετά ψηφίζουν με χέρια και πόδια την κατοχή! Αλλά αρχίσαν τις βλακείες κάποιοι, "πέφτει η χούντα" και "πέφτει η χούντα", έκανα κι εγώ την επιθυμία μου πραγματικότητα, και το έφαγα, το πίστεψα, πάτησα την μπανανόφλουδα, και τώρα έπεσα, η χούντα είναι εδώ, και πονάει!







Δημοσιεύθηκε: Παρ Νοέ 04, 2011 7:43 pm Θέμα δημοσίευσης: Ακόμα μια ισραηλινή πειρατεία, ως πότε;
4/11/2011
Σήμερα Παρασκευή 4/11, το μεσημέρι, ισραηλινά πολεμικά πλοία κατέλαβαν σε διεθνή ύδατα τα δύο μικρά επιβατηγά σκάφη «Tahrir» και «Saoirse» που συμμετέχοντας στην διεθνή αποστολή αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό «Freedom Waves» κατευθυνόντουσαν –με Έλληνες καπετάνιους- προς τη Λωρίδα της Γάζας. Οι ισραηλινοί κομάντος συνέλαβαν τους 27 συνολικά επιβαίνοντες και ρυμουλκούν τα σκάφη στο ισραηλινό λιμάνι Ashdod, εκεί που έχουν οδηγηθεί -και κρατούνται ακόμα- και άλλα καταληφθέντα σκάφη διεθνών αποστολών αλληλεγγύης, μεταξύ των οποίων τα ελληνόκτητα «Αρίων», «Ελεύθερη Μεσόγειος» και «Σφενδόνη».
Η ενέργεια αυτή του κράτους-τρομοκράτη της Μεσογείου δεν μας ξαφνιάζει. Είναι η πολλοστή φορά που εκδηλώνεται ισραηλινή πειρατική επίθεση σε διεθνή ύδατα, κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, ενάντια σε διεθνείς αποστολές αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό, με διαβαθμίσεις βίας -φτάνοντας μέχρι και την εν ψυχρώ δολοφονία 9 Τούρκων ακτιβιστών στην δια θαλάσσης διεθνή αποστολή τον Μάη 2010-, ενάντια σε πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών που προσπαθούν πέρα και έξω από τις αδρανείς και συνένοχες κυβερνήσεις τους να αναδείξουν την καταπάτηση κάθε δικαιώματος του παλαιστινιακού λαού.
Η αποδεδειγμένη δουλοπρέπεια της ελληνικής κυβέρνησης μπροστά στις επιλογές του νέου μας «στρατηγικού εταίρου», δεν μας επιτρέπει να τρέφουμε αυταπάτες για «έντονη αντίδραση» -όπως κάθε κυβέρνηση θα όφειλε να κάνει- αφού Έλληνες πολίτες, για μια ακόμα φορά συνελήφθησαν αυθαίρετα σε διεθνή ύδατα και κρατούνται από τους Ισραηλινούς. Η ελληνική κυβέρνηση όμως έχει υποβάλει τα ευπειθή διαπιστευτήριά της στους Ισραηλινούς, επί ένα μήνα κράτησε παράνομα δεμένα σε ελληνικά λιμάνια τα πλοία της διεθνούς αποστολής «Freedom Flotilla – Stay Human» που στο τέλος Ιούνη 2011 είχαν ετοιμαστεί να αποπλεύσουν για τη Γάζα. Η ελληνική κυβέρνηση, απόλυτα αναντίστοιχη με τις διαθέσεις και τα συναισθήματα του ελληνικού λαού, φέρει ακέραια την ευθύνη για την τύχη των 2 Ελλήνων καπετάνιων, του Γιώργου Κλώντζα και του Ζαχαρία Στυλιανάκη.
Το σημερινό νέο πειρατικό επεισόδιο χαλυβδώνει και πεισμώνει περισσότερο το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, αποδεικνύει ότι το Ισραήλ -το «κράτος-παρίας» της Μεσογείου- είναι αυτό που φοβάται τα μηνύματα που μεταφέρει κάθε φορά ο στολίσκος, επιβεβαιώνει την δύσκολη θέση που το ίδιο βρίσκεται, επαληθεύει το αδιέξοδο που το οδηγεί η πολιτική του. Πλοία θα ετοιμαστούν και πάλι για να βάλουν πλώρη για την Γάζα, για την Παλαιστίνη, εκεί που η διεθνής αλληλεγγύη πάει για να συναντήσει την αξιοπρέπεια, την υπερηφάνεια και την αντίσταση!
Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα»
Πηγή: http://www.shiptogaza.gr/







Ζήτησαν με ψήφισμα την παραίτηση Χριστόφια
Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2011, 20:56
Η κυπριακή Βουλή αξίωσε απόψε από τον πρόεδρο Χριστόφια να αναλάβει τις ευθύνες του για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, στις 11 Ιουλίου και να παραιτηθεί εθελούσια από την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Η αξίωση αυτή περιέχεται σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 33 ψήφους υπέρ και 18 εναντίον, το οποίο αποτέλεσε το αποκορύφωμα επτάωρης συζήτησης επί του πορίσματος της έρευνας που διενήργησε ο Πόλυς Πολυβίου για τα γεγονότα και τις συνθήκες που οδήγησαν στην έκρηξη.
Στο ψήφισμά της, η Βουλή καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και με εθελούσια παραίτησή του να συμβάλει στη δημιουργία των επιθυμητών συνθηκών, για να μπορέσει ο τόπος και ο λαός να ξεπεράσουν τα προβλήματα» που δημιουργήθηκαν από την έκρηξη και για να ενισχύσει «τη δημιουργία κλίματος σταθερότητας και αποφυγής αχρείαστης πόλωσης, μισαλλοδοξίας και διχασμού».
Το ψήφισμα, που δεν είναι δεσμευτικό για τον πρόεδρο, υποστήριξαν όλοι οι παρόντες βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης και το καταψήφισαν μονο οι 18 βουλευτές του ΑΚΕΛ. Το ψηφισμα που ζηταει πλεον την παραιτηση Χριστοφια για την φονικη εκρηξη στο Μαρι, υποστηριξαν ο ΔΗμοκρατικος ΣΥναγερμος, το ΔΗμοκρατικο ΚΟμμα, η ΕΔΕΚ και το ΕΥΡΩΚΟ.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αρχηγοί και βουλευτές όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης ζήτησαν την παραίτηση του προέδρου. Το ΑΚΕΛ υποστήριξε ότι την ευθύνη για την έκρηξη δεν έφερε ο πρόεδρος Χριστόφιας, αλλά εκείνοι που αποφάσισαν την αποθήκευση των 500 τόνων κατασχεθέντων ιρανικών εκρηκτικών στη ναυτική βάση και δεν μερίμνησαν για την ασφαλή φύλαξή της.
Το ψήφισμα επισημαίνει ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας είχε σεβασθεί τα ευρήματα της ερευνητικής επιτροπής, την οποία ο ίδιος διόρισε νομότυπα και τον καλεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, αναλαμβάνοντας τις θεσμικές και τις προσωπικές ευθύνες που του αποδίδονται στο πόρισμα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε απορρίψει τα ευρήματα του πορίσματος για προσωπικές ευθύνες, ενώ θεωρεί ότι οι θεσμικές ευθύνες αναλήφθηκαν με τις παραιτήσεις των τέως υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών και του τέως Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς.
Από την έκρηξη είχαν σκοτωθεί 13 άτομα, μεταξύ των οποίων και δύο ανώτατα στελέχη του Ναυτικού, και καταστράφηκε ο κύριος ηλεκτροπαραγωγός στο Βασιλικό.
Το ψήφισμα απέδωσε φόρο τιμής στους νεκρούς και εξέφρασε την αλληλεγγύη της Βουλής στις οικογένειές τους.





Στη Βουλή το πόρισμα για τη φονική έκρηξη στο Μαρί
Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2011, 17:55
Μόνο το ΑΚΕΛ, από το οποίο προέρχεται ο Πρόεδρος της Κυριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, εξέφρασε υποστήριξη προς τον Πρόεδρο, κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή επί του πορίσματος Πόλυ Πολυβίου για την τραγωδία στο Μαρί, στις 11 Ιουλίου.
Το πόρισμα καταλόγισε στον Πρόεδρο Χριστόφια πρωταρχική ευθύνη, θεσμική και προσωπική, για τη φονική έκρηξη από την οποία σκοτώθηκαν 13 άτομα και καταστράφηκε ο κύριος ηλεκτροπαραγωγός σταθμός Βασιλικού.
Στη συζήτηση παρευρίσκονταν συγγενείς των νεκρών, ενώ έξω από το κτίριο της Βουλής συγκεντρώθηκε μικρός αριθμός αγανακτισμένων πολιτών.
Αντίθετα με το ΑΚΕΛ, όλα τα άλλα κόμματα ζήτησαν την παραίτηση του κ. Χριστόφια, ενώ σημειώνουν πως στην αστυνομική έρευνα δεν γίνεται αναφορά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί έχει ασυλία και δεν θα μπορούσε να ανακριθεί.
Σε ομιλία του με την οποία ολοκληρώθηκαν οι πρωτολογίες των κομμάτων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης συντάχθηκε με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε υποχρέωση να τηρήσει τις δεσμεύσεις του να σεβασθεί το πόρισμα Πολυβίου, είτε παραιτούμενος, είτε ζητώντας ανανέωση της λαϊκής εντολής, είτε, το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάμει, απολογούμενος για τα όσα σφάλματα τον βαρύνουν.
«Δυστυχώς ο Πρόεδρος και το ΑΚΕΛ αποδείχθηκαν ανακόλουθοι και αναξιόπιστοι και από την πρώτη στιγμή ηγήθηκαν εκστρατείας αμφισβήτησης του πορίσματος του Πόλυ Πολυβίου», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης και πρόσθεσε: «Αντί ο Πρόεδρος Χριστόφιας να απευθυνθεί στους πολίτες, επέλεξε να μιλήσει σε μια σύναξη του σκληρού πυρήνα του ΑΚΕΛ, αποδίδοντας αλλότρια κίνητρα στον άνθρωπο που ο ίδιος είχε διορίσει και ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει διακεκριμένο νομικό».
Η συζήτηση συνεχίζεται με ομιλίες βουλευτών και θα ολοκληρωθεί με ομιλίες εκπροσώπων του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα επιδιωχθεί η έγκριση ψηφίσματος το οποίο να εγκριθεί από την πλειοψηφία.










ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Το ισραηλινό Ναυτικό μπλόκαρε τα πλοιάρια με τη βοήθεια
Συνεχίζεται η συζήτηση περί ενδεχόμενου μονομερούς πλήγματος κατά του Ιράν εντός Ισραήλ
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Στο ισραηλινό λιμάνι του Ασντότ αναμένονταν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα τα δύο πλοία που είχαν αποπλεύσει από τη νοτιοδυτική Τουρκία, πριν από δύο 24ωρα, με κατεύθυνση τη Λωρίδα της Γάζας και τα οποία απηγαγε το ισραηλινό Ναυτικό νωρίς το απόγευμα, έξι περίπου μίλια από τις ακτές του παλαιστινιακού εδάφους. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανακοινώσεις του ισραηλινού στρατού, τα πλοία είχαν ακινητοποιηθεί απο τους σιωναζι και τους ζητήθηκε ν' αλλάξουν πορεία, κάτι που αρνήθηκαν. Στη συνέχεια, τα πλοία καταλήφθηκαν, χωρίς να προκληθεί κανένας τραυματισμός, όπως ανακοινώθηκε απο τους σιωναζι
Ο καπετάνιος Γ. Κλώντζας του Ταχρίρ επιβεβαιώνει τους ξυλοδαρμούς και τα βασανιστήρια από τις Ισραηλινές δυνάμεις. Ο ίδιος βασανίστηκε.
Οι χειροπέδες στα χέρια και στα πόδια του Γιώργου ήταν τόσο σφικτές που του δημιούργησαν κυκλοφορικό πρόβλημα.
Αναφέρει πως τον ανάγκασαν να δώσει δακτυλικά αποτυπώματα με τη βία 3 στρατιώτες. Ο ένας εφάρμοσε τη μέθοδο του στραγγαλισμού σε σημείοπου δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Του έβαλαν τα δάχτυλά τους με βία στα μάτια του προξενώντας του ισχυρό πόνο για να δώσει τα αποτυπώματα.
Ο ίδιος ήταν ήρεμος, δεν μίλησε σε κανέναν άσχημα και ζητούσε απλώς να δει το δικηγόρο του.
Έχουμε αναφορές ότι μερικοί από τους ακτιβιστές στο πλοίο Tahrir κακοποιήθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις
Το πιθανότερο είναι η ισραηλινή ανακοίνωση δεν απέχει από την αλήθεια, καθώς εκπρόσωπος της καμπάνιας των πλοιαρίων δήλωνε ότι και οι 27 επιβαίνοντες σε αυτά (ακτιβιστές, δημοσιογράφοι και πλήρωμα) έχουν γραπτώς δεσμευτεί ότι δεν επρόκειτο να προβάλλουν αντίσταση σε περίπτωση που τα πλοία τους καταληφθούν από το ισραηλινό Ναυτικό. Επίσης, αμερικανικές πηγές υποστήριζαν ότι οι τουρκικές αρχές δεσμεύτηκαν να μην υλοποιήσουν την υπόσχεσή τους και να μη στείλουν τουρκικά στρατιωτικά πλοία να συνοδεύσουν τα πλοιάρια μέχρι τη Γάζα. Τα δύο πλοία, που είχαν ως δεδηλωμένο στόχο να σπάσουν τον πολύχρονο εγκληματικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και είναι μέρος μιας ευρύτερης σχετικής καμπάνιας που θα συνεχιστεί, μεταφέρουν ιατροφαρμακευτικό υλικό αξίας 30.000 δολαρίων το οποίο, θεωρητικώς πάντα, οι ισραηλινές αρχές θα «περάσουν» στη Γάζα, διά ξηράς.
Στη Λωρίδα, τα πνεύματα παραμένουν εξαιρετικά τεταμένα, καθώς η ισραηλινή ηγεσία δεν έχει ανακαλέσει τη «λευκή επιταγή» που έδωσε στο στρατό «να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, ακόμη και την εξαπόλυση χερσαίας επιχείρησης, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα εκτοξευτούν άλλες ρουκέτες», ενώ από την άλλη πλευρά η ισλαμιστική «Τζιχάντ» δεν ανακαλεί τις απειλές της για ολοκληρωτικό πόλεμο σε περίπτωση ισραηλινής επίθεσης. Παράλληλα, εντός Ισραήλ, στα ΜΜΕ και στον Τύπο συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για το ενδεχόμενο εξαπόλυσης μονομερούς ισραηλινής επίθεσης κατά του Ιράν, κάτι που πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι αποτελεί την τελική αντίδραση της ισραηλινής ηγεσίας σε πληρη συμφωνια με τις ΗΠΑ.
Τα ισραηλινά ΜΜΕ, με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα, υποστηρίζουν ότι το ζήτημα έχει τεθεί επί τάπητος από τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, αλλά συναντά την αντίθεση σημαντικής μερίδας του υπουργικού συμβουλίου. Διχασμένη ως προς τη συγκεκριμένη προοπτική εμφανίζεται και η ισραηλινή κοινή γνώμη, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. Ενδεικτική είναι δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα «Χααρέτζ», σύμφωνα με την οποία το 41% των Ισραηλινών τάσσεται υπέρ μιας επίθεσης κατά του Ιράν, το 39% τάσσεται ενάντια, και το 20% δεν εκφράζει άποψη.






ΗΠΑ
Σαράντα έξι εκατομμύρια ζουν στην ανέχεια
Γιγαντώνεται η φτώχεια στη μητρόπολη του καπιταλισμού
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι συνεχίζουν την κοκορομαχία τους για τις λεπτομέρειες του σχεδίου περικοπών των κοινωνικών δαπανών, κοκορομαχία που γίνεται με φόντο την εικόνα της απελπιστικής και απάνθρωπης οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι Αμερικανοί εργαζόμενοι. Εικόνα που συνεχώς συμπληρώνεται με τα μελανότερα χρώματα από εκθέσεις, επίσημων υπηρεσιών ή οργανώσεων, που δημοσιεύονται συνεχώς.
Πρόσφατη είναι η έκθεση του Ινστιτούτου «Μπρούκινγκς» («Brookings»), που βασίστηκε στα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Γραφείου Απογραφής (Census Bureau), όπου βασικό συμπέρασμά της είναι η αλματώδης αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που ζουν σε μεγάλη φτώχεια, τέτοια που αναιρεί και όσα βήματα προόδου είχαν σημειωθεί στη χώρα τη δεκαετία του '90 για τον περιορισμό της ανέχειας.
Η έρευνα του «Μπρούκινγκς», υπό τον τίτλο «Η επανεμφάνιση της συγκεντρωμένης Φτώχειας», επισημαίνει ότι ο αριθμός των Αμερικανών που ζουν στην ανέχεια έφτασε τα 46,3 εκατομμύρια. Αναφέρει επίσης ότι ο αριθμός των ατόμων που ζουν σε περιοχές που πλήττονται από μεγάλη φτώχεια αυξήθηκε πάνω από 30%, ενώ ως φτωχές ορίζονται κοινότητες των οποίων το εισόδημα τουλάχιστον του 40% των κατοίκων είναι τόσο χαμηλό, που κατατάσσεται «κάτω από το όριο φτώχειας».
Η έρευνα συγκρίνει τον αριθμό των Αμερικανών που ζούσαν στη φτώχεια το 2000 με αυτόν του 2005-2009 σημειώνοντας πως δεν υπερβάλλουν διόλου όταν κάνουν τη χρήση του όρου «ακραία φτώχεια». Επισήμως η φτώχεια στις ΗΠΑ καθορίζεται από εισόδημα 16.200 ευρώ ετησίως (δηλαδή 22.300 δολάρια) ή και λιγότερο για μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων, ωστόσο 20,7 εκατομμύρια άνθρωποι ή το 6,7% του συνολικού πληθυσμού, που σημειωτέον είναι και το υψηλότερο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, επιβιώνει μόλις με το 50% ή και λιγότερο από το επίσημο όριο της φτώχειας. «Οσοι ζουν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας αποτελούν σχεδόν το μισό του συνόλου των 46,3 εκατομμυρίων. Ειδικότερα, για το 2010 η ακραία φτώχεια σήμαινε ετήσιο εισόδημα 5.570 δολάρια για έναν εργαζόμενο ή 11.157 δολ. για μία τετραμελή οικογένεια». Αξίζει να σημειωθεί ότι -επίσης σύμφωνα με γνωστά στοιχεία- ο Λόιντ Φίνκελστάιν, διευθυντικό στέλεχος της «Goldman Sachs», αμείβεται επισήμως με 9.200 δολάρια την ώρα, εκτός των μπόνους...
Οσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή της φτώχειας, δεν αποτελεί πια «προνόμιο» μόνο του Νότου των ΗΠΑ. Περιοχές, ωστόσο, όπου σημείωσε αύξηση κατά ένα τρίτο ακόμη και σε αμιγώς μητροπολιτικά κέντρα, όπως το Ελ Πάσο του Τέξας, το Μπάτον Ρους της Λουιζιάνα και το Τζάκσον του Μισισίπι. Παράλληλα, σύμφωνα με την έκθεση του «Μπρούκινγκς» διπλασιάστηκε στις αστικές περιοχές των μεσοδυτικών πολιτειών, αλλά σημαντική αύξηση καταγράφεται και στις κατεξοχήν βορειοανατολικές «εύπορες» πολιτείες. Αύξηση που αλλάζει συλλήβδην και τη θέση και το δημογραφικό προφίλ της φτώχειας και της ακραίας φτώχειας, αφού η καπιταλιστική κρίση ευθύνεται για εκατομμύρια άνεργους, ενώ πολλοί Αμερικανοί έχουν χάσει τα σπίτια τους, επειδή δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων. Πλέον στη φτώχεια συμμετέχουν άνθρωποι που ανήκουν σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, αν και οι Αφροαμερικανοί και λατινοαμερικανικής καταγωγής διατηρούν τα... πρωτεία.
Τέλος, ανώτεροι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) προβλέπουν «μέτρια» ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας του χρόνου, αλλά προειδοποιούν ότι αυτή η ανάπτυξη θα είναι αργότερη και η ανεργία χειρότερη απ' αυτήν που είχε προβλεφτεί αρχικά.






ΧΙΛΗ - ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Θερμός και γεμάτος Νοέμβρης
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Ενα «γεμάτο και θερμό Νοέμβρη» υποσχέθηκαν οι φοιτητές της Χιλής που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει πριν από έξι μήνες, με αίτημα μία «δημόσια δωρεάν και ποιοτική Παιδεία».
Ο Νοέμβρης θα είναι γεμάτος με διαδηλώσεις, αρχής γενομένης της σημερινής, που είναι μέρα κινητοποίησης για τους φοιτητές των Πανεπιστημίων της πρωτεύουσας, Σαντιάγο, για να λάβουν τη σκυτάλη από την αρχή της επόμενης βδομάδας άλλες πόλεις, με σημαντικότερες τις κινητοποιήσεις που θα γίνουν την Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου, στο Βαλπαρέσο, που αποτελεί το δεύτερο μεγάλο προπύργιο του αγώνα των φοιτητών αλλά και σύσσωμης της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, των καθηγητών και των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη, σύμφωνα με το δίκτυο «Τελεσούρ», κορύφωση των κινητοποιήσεων θα είναι το διήμερο 17 και 18 Νοεμβρίου, διήμερο πανεθνικής κινητοποίησης με συμμετοχή των μαθητών και συνδικάτων πιθανώς και άλλων οργανώσεων, αν και μέχρι στιγμής το πρόγραμμα και οι συμμετοχές δεν έχουν καταλήξει.
Τέλος, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φοιτητών του Πανεπιστημίου - FECH και στέλεχος της ΚΝ Χιλής, Καμίλα Βαγιέχο, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τόνισε ότι θα κορυφωθούν οι ενέργειες εναντίον του κινήματος εκ μέρους της κυβέρνησης, τόσο η καταστολή, όσο και ότι «θα χρησιμοποιήσει στρατηγικές ώστε να παραποιήσει τις θέσεις του φοιτητικού κινήματος και κατασυκοφάντησής του». Ενώ από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Φοιτητών της Χιλής - CONFECH τόνισε ότι παρά την ανακοίνωση του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων για την έναρξη του εξαμήνου που θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Μάρτη, οι φοιτητές είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν.




ΤΟΥΡΚΙΑ
Επίσκεψη Μπαρζανί
ΑΓΚΥΡΑ.-- Πιέσεις για διευθέτηση των Κούρδων ανταρτών άσκησε εκ νέου χθες ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ στον Πρόεδρο της Αυτόνομης Κουρδικής Περιοχής του Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία. Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε για ακόμα μία φορά στις διασυνοριακές επιθέσεις που πραγματοποιούν Κούρδοι στην Τουρκία, αναφερόμενος κυρίως στη δράση του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), με αφορμή και τις πρόσφατες επιθέσεις Κούρδων του ΡΚΚ σε τουρκικές στρατιωτικές θέσεις στις 19 Οκτώβρη, που είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο 24 ανθρώπων. Απαίτηση άμεσης διευθέτησης του ζητήματος των επιθέσεων του ΡΚΚ απαίτησε από τον Μ. Μπαρζανί και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε συνάντηση που είχαν την Πέμπτη το βράδυ.





ΡΩΣΙΑ
Οι νεοναζί προκαλούν
ΜΟΣΧΑ.-- Νεοναζί και εθνικιστές διαδήλωσαν χτες στη Μόσχα φωνάζοντας συνθήματα του τύπου «η Ρωσία στους Ρώσους» και «οι μετανάστες σήμερα είναι οι αυριανοί κατακτητές», κατά τη διάρκεια της λεγόμενης «Ημέρας της Εθνικής Ενότητας» για την απελευθέρωση από την πολωνική επέμβαση το ...1612. Τα τελευταία είκοσι χρόνια, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και την παλινόρθωση του καπιταλισμού, έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των εθνικιστών και των νεοναζί στη Ρωσία, οι οποίοι πραγματοποιούν επιθέσεις κατά «μη Σλάβων» και μεταναστών που προέρχονται από τον Καύκασο και άλλες χώρες της Κεντρικής Ασίας που κάποτε υπήρξαν μέρος της Σοβιετικής Ενωσης.
Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν, από το 2004, έχει καταργήσει την επίσημη αργία της 7ης Νοέμβρη, σε μια προσπάθεια να σβήσει από τη μνήμη του λαού τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, προσπαθώντας να διαστρεβλώσει την Ιστορία. Καθιέρωσε, δε, την 4η Νοέμβρη ως τη λεγόμενη «Ημέρα της Εθνικής Ενότητας» για την απελευθέρωση από την πολωνική επέμβαση το ...1612, ενώ στις 7 Νοέμβρη γιορτάζει δήθεν την απόκρουση των ναζιστικών στρατευμάτων από τον Κόκκινο Στρατό.




ΚΙΝΑ
Δεκάδες αγνούμενοι σε δυστύχημα ορυχείου
ΓΙΜΑ.-- Νέο εγκληματικό δυστύχημα σημειώθηκε την Πέμπτη το απόγευμα σε ορυχείο της κινεζικής επαρχίας Χενάν, με αποτέλεσμα τέσσερις άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους και ακόμα 50 να αγνοούνται. Στο ορυχείο εργάζονταν περίπου 75 άνθρωποι τη στιγμή που ένας βράχος κομματιάστηκε φράζοντας μία από τις διόδους. Οι κατολισθήσεις αποτελούν συχνό φαινόμενο στα ανθρακωρυχεία με μεγάλο βάθος, ενώ η παντελής έλλειψη μέτρων ασφαλείας συχνά κάνει αυτά τα κάτεργα μοιραία για τους εργαζόμενους. Σύμφωνα με τα κινεζικά ΜΜΕ, σωστικά συνεργεία προσπαθούν να βρουν επιζώντες, ενώ 14 εργαζόμενοι κατάφεραν να απεγκλωβιστούν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ορυχείο ανήκει σε μεγάλη κρατική εταιρεία, τη «Yima Coal Group», που εδρεύει στην επαρχία Χενάν, αποδεικνύοντας ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη που προωθείται στη χώρα θυσιάζει τους εργαζόμενους στο βωμό τής όσο το δυνατό μεγαλύτερης κερδοφορίας του κεφαλαίου. Τα κινεζικά ορυχεία, κρατικά και μη, κρατούν τα σκήπτρα στα θανατηφόρα ατυχήματα, που αποτελούν μάστιγα για τη χώρα, με χιλιάδες θανάτους ετησίως. Η ένταση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και το άνοιγμα της χώρας στις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής εδω και 35 χρονια οδηγούν σε τραγικά αποτελέσματα, σαν αυτό, ενώ η κινεζική κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι προωθεί μέτρα για την ασφάλεια των ανθρακωρυχείων, τα οποία όμως ελάχιστα ελέγχονται, ιδιαίτερα τα χιλιάδες παράνομα ορυχεία, που μετατρέπονται σε παγίδες θανάτου για τους εργαζόμενους.




ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.-- Φαβορί, με 48%, των αυριανών προεδρικών εκλογών στη Νικαράγουα είναι ο Ντανιέλ Ορτέγκα, νυν πρόεδρος και υποψήφιος της συμμαχίας «Ενωμένη Νικαράγουα θριαμβεύει» (συμμαχία που συμμετέχει το Μετώπο Σαντινίστας, φιλελεύθερες δυνάμεις και στηρίζεται από μερίδα του κεφαλαίου) σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της «Cid Gallup». Ο Φάμπιο Γκαντέα Μαντίγια, υποψήφιος του Ανεξάρτητου Φιλελεύθερου Κόμματος - PLI, συγκεντρώνει 30%. Τρίτος φέρεται να έρχεται ο πρώην πρόεδρος Αρνόλντο Αλεμάν με 11%. Ας σημειωθεί πως σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο της Νικαράγουα στον πρώτο γύρο χρειάζεται κανείς 40% για να εκλεγεί ή 35% με 5% διαφορά από το δεύτερο.
TOKIO.-- Tην πιθανότητα διάλυσης της Κάτω Βουλής με σκοπό την προκήρυξη πρόωρων εκλογών εφόσον ψηφιστεί το νομοσχέδιο για αύξηση του φόρου κατανάλωσης (ΦΠΑ) από 5 σε 10% ανήγγειλε χτες από τις Κάννες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα.
ΜΑΝΑΜΑ.-- Συγκρούσεις ξέσπασαν χτες στο κέντρο της πρωτεύουσας του Μπαχρέιν, όταν δυνάμεις καταστολής απέκρουσαν με δακρυγόνα και γκλομπς την απόπειρα μετατροπής σε διαδήλωση της κηδείας του πατέρα στελέχους της σιιτικής αντιπολίτευσης, και συγκεκριμένα του κόμματος «Wefaq». Δεν αναφέρθηκαν τραυματίες απο την αστυνομια φυσικα.
ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Ανδρες του πολεμικού ναυτικού της Κένυας σκότωσαν επτά Σομαλούς εν πλω επειδή τους θεώρησαν «τρομοκράτες». Ωστόσο, σύμφωνα με συγγενείς τους τα θύματα ήταν απλοί ψαράδες...





Νεκρός ο επικεφαλής των Farc στην Κολομβια
Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2011, 04:58
Νεκρός φέρεται να είναι ο επικεφαλής σημαντικής επαναστατικής οργάνωσης στην Κολομβία, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, Reuters.
Επικαλούμενο ανακοίνωση μέσα από το υπουργείο Άμυνας της χώρας, αναφέρει ότι ο αρχηγός των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), Alfonso Cano, σκοτώθηκε στη διάρκεια επιχείρησης του κυβερνητικού στρατού σε ορεινή περιοχή της επαρχίας Καούκα στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κολομβίας. Εφόσον επιβεβαιωθεί η πληροφορία θα πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό πλήγμα στην επαναστατική οργάνωση.
Αν και οι πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του είναι ακόμα λίγες, κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι ο Alfonso Cano έχασε τη ζωή του στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής.
Στην ηγεσία από το 2008
Ο Alfonso Cano, το αληθινό όνομα του οποίου είναι ο Guillermo Leon Saenz, ανέβηκε στην ηγεσία των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) το 2008, μετά τον θάνατο από καρδιακή προσβολή του προκατόχου του, Manuel Marulanda. Την ίδια χρονιά σκοτώθηκε η εμβληματική μορφή του Raul Reyes στη διάρκεια αεροπορικού βομβαρδισμού.
Ο ακροδεξιος στρατός της Κολομβίας, που εχει κανει χιλιαδεςδολοφονιες και πουλαει ναρκωτικα, κατάφερε να εντείνει τις επιχειρήσεις του εναντίον των μαχητών της Farc με τη βοήθεια των αφεντικων τους των Η.Π.Α., οι οποίοι έδωσαν δισ. δολάρια για εκπαίδευση και εκσυγχρονισμό των δυνάμεων Aσφαλείας της χώρας. Η χρήση εξελιγμένων μέσων εντοπισμού των στρατοπέδων, σε συνδυασμό με τη αξιοποίηση αμερικανικής τεχνογνωσίας, προκάλεσαν σημαντικά πλήγματα στην επαναστατική οργάνωση, γεγονός που αποτυπώθηκε στην κάθετη μείωση της δρασης της.
Ο θάνατος του Alfonso Cano σημειώνεται έναν χρόνο μετά τον θάνατο του Mono Jojoy, σημαντικού στελέχους της Farc, ενώ λίγους μήνες νωρίτερα, Κολομβιανοί στρατιώτες είχαν σκοτώσει τον Alirio Rojas Bocanegra, ο οποίος εκτελούσε χρέη υπεύθυνου Ασφαλείας στην οργάνωση.
Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι περίπου 7.000 μέλη της δραστηριοποιούνται στο έδαφος της Κολομβίας.