Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Δευτερα 30 Ιανουαριου 2012

Εκατοντάδες συλλήψεις στο Όκλαντ
Φουντώνει το κίνημα των "Αγανακτισμένων" στις ΗΠΑ. Βίαια επεισόδια στο Όκλαντ
Δημοσιεύτηκε: Ιανουάριος 30 2012 07:47
Πάνω από 400 διαδηλωτές κατά της "απληστίας της Γουόλ Στριτ" συνελήφθησαν στο Όκλαντ στην διάρκεια επεισοδίων με την αστυνομία, δυνάμεις της οποίας έκαναν χρήση δακρυγόνων.
Πρόκειται για τις πιο μαζικές συλλήψεις μετά την έναρξη των κινητοποιήσεων αυτών, το 2011.
Το ιστορικό δημαρχείο του Όκλαντ υπέστη περιορισμένης έκτασης ζημιές από τα επεισόδια, πάντως αναμενόταν να λειτουργήσει κανονικά σήμερα, σύμφωνα με ένα στέλεχος της δημοτικής αρχής. Στα επεισόδια τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί και τουλάχιστον ένας διαδηλωτής.
Το Όκλαντ έχει καταστεί εστία του κινήματος "Occupy", που είχε εμφανιστεί, ως διαμαρτυρία εναντίον της οικονομικής ανισότητας στις ΗΠΑ, την περασμένη χρονιά στη Νέα Υόρκη κι εξαπλώθηκε σε δεκάδες πόλεις.
Στην πλειοψηφία τους οι διαδηλώσεις υπήρξαν ειρηνικές, ενώ μετέφεραν το επίκεντρο της προσοχής στο πόσο μεγάλο μέρος του πλούτου της χώρας ελέγχεται από το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού.
Το κίνημα έμοιαζε όμως υπεστει επιθεση στα τέλη της περασμένης χρονιάς, πού η αστυνομία απομάκρυνε τις κατασκηνώσεις που είχαν στήσει οι διαδηλωτές σε διάφορες πόλεις. Τα επεισόδια ξέσπασαν στο Όκλαντ-ξανά-από το απόγευμα του Σαββάτου, όταν διαδηλωτές αποπειράθηκαν να καταλάβουν ένα άδειο συνεδριακό κέντρο στο κέντρο της πόλης, για να δημιουργήσουν το νέο αρχηγείο τους και να επιστήσουν την προσοχή στο ζήτημα των αστέγων.
Η αστυνομία του Όκλαντ επιτεθηκε με δακρυγονα τειζερ και οπλα και δέχθηκε αντεπίθεση "με μπουκάλια, μεταλλικούς σωλήνες, πέτρες, δοχεία σπρέι, αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και φωτοβολίδες", και εκπρόσωπός της είπε ότι η μπασκιναρια των ΗΠΑ που εχει συμπεριφορα Γκεσταπο, οτι χρησιμοποιησε δακρυγόνα και ειδικά μη θανατηφόρα βλήματα για να απωθηθούν οι επιτιθέμενοι.
Η δήμαρχος του Όκλαντ Τζιν Κουάν κατηγόρησε μια "βίαιη φράξια" του κινήματος Occupy ότι εκμεταλλεύτηκε τις κινητοποιήσεις για να προκαλέσει ταραχές. Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν τις αρχές ότι αντέδρασαν υπερβολικά και χρησιμοποίησαν βίαιες μεθόδους.
Η ένταση αυξήθηκε και στην Ουάσινγκτον χθες, όπου η αστυνομία χρησιμοποίησε ένα τέιζερ για να συλλάβει διαδηλωτή του κινήματος σε ένα πάρκο όχι μακριά από το Λευκό Οίκο.






Σύνοδος Κορυφής με Γενικη Απεργία στο Βελγιο
Με κινητοποιήσεις απαντούν οι Βέλγοι στα σκληρά μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης. Πρώτη γενική απεργία μετά από 20 χρόνια
Δημοσιεύτηκε: Ιανουάριος 30 2012 08:46
Η πρώτη γενική απεργία στο Βέλγιο έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες αναμένεται να προκαλέσει σχεδόν πλήρη παράλυση στη χώρα, σε μια διαμαρτυρία τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τους ηγέτες της ΕΕ που συναντώνται στις Βρυξέλλες.
Σχεδόν ολόκληρο το σιδηροδρομικό δίκτυο θα τεθεί εκτός λειτουργίας, ομοίως τα λεωφορεία και τα τραμ, πολλά σχολεία πρόκειται να παραμείνουν κλειστά ενώ η παραγωγή στα εργοστάσια των αυτοκινητοβιομηχανιών Audi και Volvo θα ανασταλεί.
Το αεροδρόμιο Σαρλερουά, που αποτελεί σημαντικό σταθμό για την Ryanair και άλλες αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους, αναγκάστηκε να ακυρώσει όλες τις πτήσεις λόγω των σχεδίων των συνδικάτων να αποκλείσουν το βασικό δρόμο που οδηγεί σε αυτό. Το εάν θα γίνουν πτήσεις σε οποιοδήποτε άλλο εκτός του κύριου διεθνούς αεροδρομίου στις Βρυξέλλες είναι άδηλο.
Οι συρμοί υψηλής ταχύτητας, όπως το Eurostar από το Λονδίνο και το Thalys από το Παρίσι, είχαν σταματήσει να κινούνται από και προς τη χώρα ήδη από αργά χθες.
Διαμαρτυρίες για τα σχέδια της κυβέρνησης
Τα συνδικάτα κάλεσαν στην πρώτη γενική απεργία από το 1993 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια της κυβέρνησης υπό τον Ελιό ντι Ρουπό να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης και να επιβάλει σειρά μέτρων με στόχο την εξοικονόμηση 11,3 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να παγώσει δαπάνες 1,3 δισ. ευρώ μετά την προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι κινδυνεύει να μην επιτύχει τους στόχους της.
Το Βέλγιο έχει δεσμευτεί να μειώσει το έλλειμμά του κάτω από το όριο του 3% φέτος για να αποφύγει την επιβολή προστίμου και να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι τα δημοσιονομικά της χώρας τέθηκαν υπό έλεγχο.
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch μιμήθηκε τους Standard & Poor's και Moody's και υποβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας την περασμένη Παρασκευή με αρνητική προοπτική, επικαλούμενος τις ανησυχίες για την επιδεινούμενη κρίση χρέους και την ύφεση που θα μπορούσε να υποσκάψει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.






Βέλγιο: Μπλοκαρισμένα σημεία διέλευσης στα σύνορα με την Γερμανία
Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012, 13:06
Βέλγοι συνδικαλιστές απέκλεισαν σήμερα ένα συνοριακό σημείο διέλευσης με την Γερμανία και σταμάτησαν την κυκλοφορία σε ένα άλλο, στο πλαίσιο της γενικής απεργίας που πραγματοποιούν διαμαρτυρόμενοι για τα προωθούμενα από την Γερμανία μέτρα λιτότητας στην ΕΕ.
Ο δρόμος που οδηγεί στην Γερμανία είχε αποκλειστεί πλήρως στο Οζέ, ενώ τα αυτοκίνητα περνούσαν με πολύ αργούς ρυθμούς από το Κέλμις, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belga. Αμφότερες οι πόλεις βρίσκονται κοντά στη γερμανική πόλη του Άαχεν.
Το σοσιαλιστικό εργατικό συνδικάτο FGTB ανακοίνωσε πως οργάνωσε μια συμβολική δράση για να αμφισβητήσει την πολιτική της Ευρώπης και της κυβέρνησης Μέρκελ που πιέζει για να περάσουν οι πιο συντηρητικές μεταρρυθμίσεις ... και θέτει τις βάσεις για τη μεγάλη καταλήστευση των εργαζομένων.
Περίπου 400 συνδικαλιστές συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες. Στις Βρυξέλλες, ακτιβιστές του FTGB μοιράζουν προκηρύξεις με τίτλο "Ας μην μας ληστέψουν" κατά του πακέτου λιτότητας των 11 δισεκατομμυρίων ευρώ που υιοθέτησε πρόσφατα η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Έλιο Ντι Ρούπο.
Από την 24ωρη γενική απεργία, την πρώτη που πραγματοποιείται στο Βέλγιο εδώ και 18 χρόνια, έχουν παραλύσει όλες οι δημόσιες μεταφορές και οι ταχυδρομικές υπηρεσίες, ενώ τα νοσοκομεία προσφέρουν το ελάχιστο των υπηρεσιών.
Η απεργία πρόκειται να λήξει σήμερα στις 10 μ.μ. (τοπική ώρα, 23.00 ώρα Ελλάδας).





Αποδοκίμασαν τον βουλευτή ΝΔ Ν. Νικολόπουλο
Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012, 09:15
Στόχος αποδοκιμασιών έγινε στην Πάτρα, σε εκδήλωση για τρίτεκνους ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Νικολόπουλος.
Όσο δυνατά και αν προσπαθούσε να μιλήσει, ελάχιστοι ήταν αυτοί που κατάφεραν να ακούσουν τις ευχές για τη νέα χρονιά και τις προσπάθειες που κάνει η Ν.Δ. για τους τρίτεκνους. Και αυτό γιατί με το που ανέβηκε στο βήμα για να απευθύνει το χαιρετισμό του στους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Γονέων με τρία παιδιά που έγινε σήμερα το πρωί, όσοι βρίσκονταν στα τραπέζια τον αποδοκίμασαν έντονα.
Μάλιστα οι παρευρισκόμενοι, προκειμένου να προκαλέσουν ακόμα περισσότερο θόρυβο έτσι ώστε να μην ακουστούν τα όσα έλεγε ο βουλευτής, άρχισαν να χτυπούν και τα πιάτα, τα φλυτζάνια και τα ποτήρια που βρίσκονταν στα τραπέζια τους με τα κουταλάκια.
Στην εκδήλωση πάντως βρέθηκαν και άλλοι βουλευτές και υποψήφιοι της περιοχής, όμως δεν θέλησε να απευθύνει κανένας άλλος χαιρετισμό.