Είναι πέντε - έξι άνθρωποι που ομόρφυναν το σινεμά, πλάνεψαν τις εικόνες του, όξυναν το λόγο του, διέρρηξαν τη θωρακισμένη αφέλεια των ιστοριών του κι αντιτάχθηκαν στην ανοησία της κατανάλωσής του. Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος είναι ένας από αυτούς. Παιδί του εμφυλίου, αμετανόητος ονειρευτής της ιστορίας και συμβολοποιός. H ματιά μας, όσων τον αγαπήσαμε, θα έχει κάτι από την οπτική του. Μπορεί να λιγόστεψε σήμερα η τέχνη, αλλά μπορούμε να νιώθουμε γεμάτοι που είχαμε τέτοιους μέντορες. Αντίο.
ΠΟΡΤ Ω ΠΡΕΝΣ.-- Δύο ακόμη υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από μέλη του κατοχικού στρατού, της κατοχικης αποστολής του ξεφτιλοΟΗΕ, καταγγέλθηκε πέντε μήνες μετά το σκάνδαλο κακοποίησης με πρωταγωνιστές άντρες της κατοχικης στρατιωτικης αποστολής από την Ουρουγουάη. Εξαιτίας της κατακραυγής ο ξεφτιλοΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα για τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων σε βάση του ξεφτιλοΟΗΕ στην πρωτεύουσα Πορτ ω Πρενς, προσπαθώντας να κατευνάσει την οργή και το σάλο.
ΠΟΡΤΟ ΑΛΕΓΚΡΕ.-- Με συγκέντρωση και πορεία ξεκίνησε χτες το λεγόμενο «Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ» στη Βραζιλία επικεντρωμένο στην κρίση και για την «αναζήτηση εναλλακτικών στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα».
ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Αρχισε χτες η δίκη του Ισπανού δικαστή Μπαλτασάρ Γκαρθόν, ο οποίος κατηγορείται πως εν γνώσει του ξεπέρασε τα όρια που του παρείχε η εξουσία του, όταν θέλησε να ερευνήσει εγκλήματα στα οποία προέβη το καθεστώς του δικτάτορα Φράνκο. Ο Γκαρθόν, που έγινε διεθνώς γνωστός το 1998 όταν διέταξε τη σύλληψη του Χιλιανού δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ, ετέθη σε διαθεσιμότητα το Μάη του 2010 και κινδυνεύει με απαγόρευση άσκησης τους επαγγέλματος μέχρι και για 20 χρόνια. Επισης εγινε διεθνως γνωστος για τις νεοφιλελευθερες αποψεις του, και την προσπαθεια του να περασει δικαστικα την ελευθερια των απολυσεων και την μειωση των μισθων.
ΛΙΒΥΗ
Σφοδρές συγκρούσεις στην Μπάνι Ουαλίντ
ΤΡΙΠΟΛΗ.--
Συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες για το τι ακριβώς συμβαίνει στην πόλη Μπάνι Ουαλίντ, 150 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της λιβυκής πρωτεύουσας. Οι περισσότερες πηγές συγκλίνουν στο ότι η πόλη έχει περάσει στον έλεγχο ενόπλων που πρόσκεινται στο λαικο καθεστώς του δολοφονηθέντος λαοπροβλητου δολοφονημενου από τους ιμπεριαλιστες ηγετη της Λιβυης Καντάφι.
Αυτή την εκδοχή υποστηρίζει και ο Μουμπάρακ αλ Φατάμνι, επικεφαλής του κατοχικου τοπικού συμβουλίου. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η νέα κατοχικη «κυβέρνηση» της Λιβύης συνεδριάζει για να δει πώς θα αντιμετωπίσει την κατάσταση, που αξίζει να σημειωθεί απλώς κορυφώθηκε στο Μπάνι Ουαλίντ, αλλά όπως αναφέρεται, αποτελεί κανόνα σε πολλές περιοχές της Λιβύης που οι νέοι κατοχικοι κυβερνώντες δήθεν απελευθερωτές δεν έχουν καταφέρει να ελέγξουν, αφού είναι απορροφημένοι από τις, μεταξύ τους, διαμάχες για την απόκτηση περισσότερης εξουσίας.
• Δάνειο 250 εκατομμύρια δολάρια θα λάβει η νέα λιβυκή ηγεσία από την τουρκική τράπεζα Eximbank για έργα υποδομών. Η τουρκική αστική τάξη στάθηκε στο πλευρό των ιμπεριαλιστών στην πολύμηνη επέμβαση, στήριξε το μισθοφορικο ιμπεριαλιστικο αντι-κανταφικό μέτωπο και ιδιαίτερα τις ισλαμοφασιστικές δυνάμεις, που πρόσκεινται στους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», και εμφανίζεται αισιόδοξη ότι «παρά τις αντιξοότητες, τελικά η νέα ηγεσία θα καταφέρει να ελέγξει τη χώρα και να διασφαλίσει την ηρεμία».
ΙΤΑΛΙΑ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι οδηγοί φορτηγών
Eλλειψη τροφιμων και πετρελαιου στην Ιταλια
ΡΩΜΗ.--
Συνεχίστηκαν και χτες οι κινητοποιήσεις των οδηγών και ιδιοκτητών φορτηγών στην Ιταλία, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και της τιμής των διοδίων, ενώ χτες ένας απεργός έχασε τη ζωή του. Ο 46χρονος Μάσιμο Κρεπάλντι παρασύρθηκε από Γερμανίδα οδηγό, που, σύμφωνα με μαρτυρίες, στην προσπάθειά της να περάσει τη γραμμή των απεργών πέρασε από πάνω του. Η γυναίκα κρατείται και η αστυνομία συγκεντρώνει επιπλέον μαρτυρίες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Οι οδηγοί φορτηγών, που ξεκίνησαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τη Δευτέρα, έχουν προχωρήσει σε αποκλεισμούς κεντρικών δρόμων αρχικά στη Σικελία και επεκτάθηκαν σε μια σειρά πόλεις της χώρας. Οι ιταλικές αρχές άρχισαν ήδη να ισχυρίζονται πως υπάρχει έλλειψη τροφίμων και πετρελαίου στα καταστήματα και στα πρατήρια. Χτες η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία «Fiat» ανακοίνωσε πως σταμάτησε η παραγωγή σε πέντε μονάδες λόγω έλλειψης εξαρτημάτων.
ΣΥΡΙΑ
Καταγγέλλει «συνωμοσία» με αραβική συμμετοχή
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΚΑΪΡΟ.--
Σφοδρή επίθεση κατά του Αραβικού Συνδέσμου εξαπέλυσε χτες η Δαμασκός, μία μέρα μετά την απόρριψη του νέου σχεδίου αποκλιμάκωσης του Συνδέσμου, το οποίο προβλέπει παράδοση της εξουσίας από τον Πρόεδρο Ασαντ σε έναν αντιπρόεδρό του, έναρξη διαλόγου με την αντιπολίτευση υπό την αιγίδα του Συνδέσμου, σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, εκπόνηση νέου Συντάγματος και διοργάνωση νέων βουλευτικών και προεδρικών εκλογών. Λίγη ώρα νωρίτερα, όλες οι χώρες μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, Κατάρ, Ομάν, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (αντιλαϊκές μοναρχίες) ακολουθώντας το παράδειγμα της Σ. Αραβίας, αποσύρουν τους παρατηρητές τους από την ομώνυμη αποστολή του Αραβικού Συνδέσμου. Πλέον οι παρατηρητές που έχουν μείνει στη Συρία είναι 110.
Για «συνωμοσία κατά της Συρίας, που εξυπηρετεί ξένα συμφέροντα, ανοίγει το δρόμο σε ξένη επέμβαση και στην οποία συμμετέχουν και ορισμένες αραβικές χώρες» έκανε λόγο ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, επικρίνοντας σφοδρότατα τον Αραβικό Σύνδεσμο. Ο Ουαλίντ αλ Μουάλεμ χαρακτήρισε «απαράδεκτη παρέμβαση στα εσωτερικά της Συρίας» το σχέδιο που διατύπωσε ο Σύνδεσμος την Κυριακή, και «φωτογράφισε» ως «περιφερειακές δυνάμεις που συμμετέχουν στη συνωμοσία επιδιώκοντας να διεθνοποιήσουν το ζήτημα προστρέχοντας στον ΟΗΕ» τα μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπο. Κατέληξε ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος «δεν παίζει το ρόλο του» και ότι η συριακή ηγεσία έχει καθήκον να «αντιμετωπίσει τους ένοπλους ταραχοποιούς».
ΙΡΑΝ
Αντιδράσεις μετά το εμπάργκο από την ΕΕ
TΕΧΕΡΑΝΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Το «χαρτί» των ευνοϊκών όρων που παρέχει στην αγορά πετρελαίου προτάσσει το Ιράν απαντώντας στη νέα επιθετική ενέργεια από την πλευρά της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ να επιβάλει νέο γύρο κυρώσεων και εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου, μετά από την προχτεσινή απόφαση των υπουργών Εξωτερικών με τη συμφωνία και της ελληνικής κυβέρνησης του μαύρου μετώπου, που προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ από τον προσεχή Ιούλη (γιατί προς το παρόν τρέχουν ανεκτέλεστα συμβόλαια).
Μετά το υπουργείο Εξωτερικών, τη σκυτάλη πήρε χτες και ο Ιρανός υπουργός Πληροφοριών, Χεϊντάρ Μοσλεχί, που υπογράμμισε: «Οταν γίνει αντιληπτό τι όροι υπάρχουν στην αγορά και πόσο ζημιώνεται όποιος δεν προτιμά την ιρανική αγορά πετρελαίου, δεν θα υπάρξει τόσο μεγάλη συναίνεση σε αυτού του είδους τα μέτρα». Το ζήτημα των όρων, με πίστωση, αφορά και τους μονοπωλιακούς ομίλους της Ελλάδας, αλλά ήδη φαίνεται πως έχει αρχίσει η αναζήτηση και άλλων πηγών, πιθανόν με διμερή δάνεια.
Ακόμη, όμως, και αν τελικά το εμπάργκο εφαρμοστεί (καθώς έχει αποφασιστεί να επανεξεταστεί η εφαρμογή του ή ίσως η εξαίρεση ορισμένων χωρών την 1η Μάη), το Ιράν δήλωσε με βεβαιότητα ότι μέχρι τότε θα έχει βρει καινούριους πελάτες για να προμηθεύσει το 18% του πετρελαίου της που σήμερα κατευθύνεται προς την ΕΕ. «Η παγκόσμια οικονομική κατάσταση δεν επιτρέπει τέτοιες αποφάσεις περί εμπάργκο, γιατί καταστρέφονται χώρες», τόνισε με νόημα ο Μοσλεχί.
Την ίδια ώρα, να εκμαιεύσουν περισσότερες σύμφωνες γνώμες στις κυρώσεις κατά του Ιράν επιδιώκουν σειρά ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Χτες, μετά από συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του στο Λονδίνο, ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, Κέβιν Ραντ, ανακοίνωσε ότι η Αυστραλία θα προσπαθήσει να συμμορφωθεί με τις κυρώσεις και ότι ήδη, με κόστος για την οικονομία της, έχει μειώσει τις εξαγωγές της προς το Ιράν. Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Φίλιπ Χάμοντ, δήλωσε ότι η Βρετανία θα μπορούσε να στείλει περισσότερα στρατιωτικά πλοία στον Κόλπο, πέρα από τα περίπου 4 που ήδη έχει, για να καταστήσει βέβαιο ότι δεν πρόκειται να κλείσουν τα στενά του Ορμούζ. Θυμίζουμε ότι προχτές εισήλθε στον Περσικό Κόλπο το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Αβραάμ Λίνκολν», χωρίς αντίδραση του Ιράν ενώ κινητικότητα υπάρχει και στη βάση των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν.